Marike Stellinga is volledig door de mand gevallen

Kotsmisselijk word ik van de grote mond van mevrouw Marike Stellinga. Gisteren zei ze dat de kredietbeoordelaars de “kneuzen van de crisis” zijn. Ze heeft zeker een punt, maar zelf gaat ze ook lang niet vrijuit.

Aan het begin van de crisis dacht Marike nog dat het erg onwaarschijnlijk was dat de huizenprijzen zouden gaan dalen. Dit omdat er een structureel tekort is aan woningen. “Weinig aanbod, veel vraag betekent stijgende prijzen.”

Toen in 2012 bleek dat de prijzen wel onderuit konden gaan vond zijn plotseling dat er niet meer gebouwd moest worden omdat de prijzen daalden. Maar er was toch schaarste Marike? Als econoom, voormalig Elsevier journalist en en adjunct-hoofdredacteur NRC  zou je toch beter moeten weten? Of doen liberalen ook aan price fixing?

In augustus 2012, net voor de verkiezingen, zei ze bijvoorbeeld bij Knevel en Van den Brink ook nog dat het verlagen van belastingen en subsidies extreem links is.

stellinga1

Alles wijst erop dat Marike met haar kleine 6 ton aan hypotheekschuld in haar maag zit, en hierop haar verhaal heeft aanpast. Daarom nomineer ik Marike Stellinga tot kneus van de schuldencrisis. Zij is pas echt totaal door de mand gevallen ..

Share Button
Tagged with:
93 comments on “Marike Stellinga is volledig door de mand gevallen
 1. Pipo says:

  Beetje flauw om iemand zo persoonlijk aan te vallen.

  Je mag het best niet met haar eens zijn, maar om dan te schrijven dat ze dit zegt omdat ze een hoge hypotheek heeft, kun je niet bewijzen. Je bent het geen niet met haar eens, meer niet.

 2. Adamus says:

  Laten we ‘marieke’ (ingrid&henk) als metafoor neerzetten……

 3. hj says:

  afgunst? jaloers? wie het (echt) weet mag het zeggen

  nou biecht maar op zou ik zeggen

 4. afbetaalde huiseigenaar says:

  Pipo:
  Beetje flauw om iemand zo persoonlijk aan te vallen.

  Je mag het best niet met haar eens zijn, maar om dan te schrijven dat ze dit zegt omdat ze een hoge hypotheek heeft, kun je niet bewijzen. Je bent het geen niet met haar eens, meer niet.

  </blockquote

  zij heeft er voor gekozen om publieke haar mening naar voren te brengen..
  er herhaalderijk voor gekozen ( en schijnt het te genieten) haar visie in het openbaar te verkonden met het aura van een specialist..

  ik vind zo iemand moet verantwoording dragen voor hun woorden.

  konflikten wil ik op de tafel zien en niet eronder waar je kontinue je scheenbeen stoot aan het conventionele laffe socio "laten we het vooral gezellig houden"

  natuurlijk is de vraag of je iemand een kneus noemt op zijn plaats: oppaasen das je jezelf niet diskwalificeerd door een vormfout

  mijn wens: wel direkt- en absoluut man en paard noemen..
  maar beleefheidsnormen in stand te houden:
  mevrouw Stellinga en dan feitelijke optelling van inhoudelijke punten die Mw. S. ten beste geeft-..en zakelijk contra stellen.. maar wel de persoon bij naam noemen..

 5. Frank says:

  Beperken van hra is linkse politiek ???

  Beperken van subsidies is toch juist liberaal (rechts) en zou de VVD aan het hart moeten liggen. Dus PvdA linkser dan SP ivm verder verlagen hra, aldus Marike maar is mijn inziens eigenlijk rechtser van de VVD zoals ik het dus zou interpreteren…

  Ze praat wel erg veel krom wat recht zou moeten zijn.
  Erg vakbekwaam komt ze bij mij niet over. Ik ga me maar niet verlagen tot emotio praat (kneuzentaal)…

  😉

 6. Frank says:

  Hoewel in de wereld van de politiek (en nu zeker PvdA en VVD)alles momenteel krom is ipv recht…

 7. Even voor iedereen die potentieel gaat vallen over het gebruik van het woord subsidie als het gaat om HRA:

  Uitspraak gerechtshof Den Bosch, uitspraak sept 2003, Belastingkamer 02/02080 zegt letterlijk:

  “[…] is die aftrek te beschouwen als een fiscale subsidie ter stimulering van het eigen woning bezit […]”

  Link: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHSHE:2003:AN7681

  HRA is dus wel degelijk te beschouwen als subsidie. Vastgelegd in jurisprudentie. Dat dat voor eens en altijd duidelijk mag zijn.

  Verder ben je gewoon een nep-econoom als je er voor pleit om – ondanks dat er een groot tekort aan betaalbare woningen is, er miljoenen vierkante meters aan ongebruikte panden leeg staan, en de bouwwereld om werk zit te springen – te stoppen met (ver)bouwen.

  Het zo hoog mogelijk willen houden van (huizen)prijzen mag natuurlijk nooit een argument zijn om de vooruitgang stil te leggen. Huizenprijzen stijgen soms, en soms dalen ze. De jarenlange prijsdaling van (bijvoorbeeld) digitale muziekspelers is ook geen reden om op te houden met het produceren van digitale muziekspelers. Het is juist een reden om te blijven innoveren. Dat behoort een econoom te weten, te erkennen en te accepteren als feit.

 8. Expat says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Je neemt jezelf toch niet serieus met die paragraaf over muziekspelers, toch…?

 9. hj says:

  De jarenlange prijsdaling van (bijvoorbeeld) digitale muziekspelers is ook geen reden om op te houden met het produceren van digitale muziekspelers. Het is juist een reden om te blijven innoveren.

  grappig

  Philips was toch gestopt met het produceren van naar mijn mening prima cd en dvd spelers omdat ze zo goedkoop waren geworden dat er geen cent meer aan te verdienen viel?

  Best wel jammer ergens

 10. hj says:

  Veel problemen in de bouw worden volgens de woningbouwcorporaties nu vooral veroorzaakt door de verhuurdersheffing waardoor zij vele nieuwbouwprojecten niet kunnen laten doorgaan

 11. Steven says:

  Expat,

  Waarom niet? Ben er zeker van dat huizen ook goedkoper gebouwd kunnen worden en dan misschien straks met een laag materiaal dat werkt als een zonnepaneel of zo. Je ziet ook steeds goedkopere materialen die isolerend zijn en makkelijk in elkaar te zetten. Heb wel eens als voorbeeld genoemd dat ik vroeger als vakantiebaan van die enorme loodsen (rundhalle) heb meehelpen bouwen en dat ging gewoon in een week. Kan me voorstellen dat je ook een comfortabel groot prefab woonhuis zo neerzet in een week en dat het dan geen 3 ton kost maar hooguit 1.

 12. Steven says:

  hj,

  ha ha, ja zoiets. maar er zijn uiteraard wel duizend mogelijkheden: vroeger ging men bij wijze van spreken uit van de van vader op zoon geleerde methodes. Maar straks zoek je gewoon het leukste uit op internet.

 13. hj says:

  door zelf te bouwen (of samen met anderen) kun je inderdaad een hoop geld besparen

 14. Makelaar 2 says:

  Hallo allen, oké op veler verzoek dan toch een update van deze week. Ons kantoor heeft 3 woningen in verkoop genomen, er zijn er afgelopen week 4 verkocht. De benodigde financiering was voor 2 woningen geen enkel probleem, bij 1 woning heeft een ouder mee getekend en 1 woning was ietsjes lastiger om reden dat er een ouderdom clausule op van toepassing was. Hierdoor was de hypotheek verstrekker genoodzaakt extra informatie In te winnen waardoor er geen sprake was van een vlotte verkoop. Maar eind goed al goed, nieuwe eigenaar weer tevreden. Gemiddelde doorloop tijd was 2 mnd. Maar neem een dag als vandaag, wij hebben 5 bezichtigingen gehad, nu is de zaterdag over het algemeen de betere dag van de week, maar uit deze 5 bezichtigingen werden 3 serieuze biedingen vandaag gedaan. En dit laatste is wellicht nu nog incidenteel, wel opvallend en vindt de laatste periode geregeld plaats. Als ik nu het aantal woningen welke “in behandeling”zijn, (hiermee bedoelen wij waar serieuze kandidaten mee bezig zijn in verschillende stadia van het aankoop proces) dan komt er nog een eindspurt in december die veel beter zal zijn dan voorgaande jaren. Een goede vrind van mij heeft een horeca gelegenheid in het betere segment. Ook hij constateert al enige tijd een stevige opleving in vergelijking tot voorgaande jaren. Samen ontkomen ook wij weer niet aan de conclusie dat er een positieve stroming in de samenleving aan het ontstaan is die er weer vertrouwen in heeft, zin heeft om het leven te vieren en ervoor gaat en hierdoor ook succes naar hun hand kunnen zetten. Wederom veel wijsheid gewenst.

 15. hj says:

  die in de kroeg vieren dat ze eindelijk hun huis verkocht hebben en drinken de restschuld weg

  grapje

 16. Steven says:

  Makelaar 2: Samen ontkomen ook wij weer niet aan de conclusie dat er een positieve stroming in de samenleving aan het ontstaan is die er weer vertrouwen in heeft, zin heeft om het leven te vieren en ervoor gaat en hierdoor ook succes naar hun hand kunnen zetten.

  Ik (en velen met mij) zouden het pas positief vinden als we niet zo achterlijk in de min hoeven te staan voor een huisje of zo veel huur moeten betalen. Het positieve is natuurlijk dat de huizenprijzen dalen: dus het wordt met de dag zonniger. 🙂

  Ik kan het gewoon niet anders zien.

 17. tinus says:

  Het is en was niet alleen mevrouw Stellinga.Ik heb de indruk dat de meeste economen meer bezig waren, net als ieder ander die aan deze bubble verdienden,met uit te zoeken waar winst werd verdiend.De risico,s en maatschappelijke consequenties werden niet in kaart gebracht ondanks diverse protesten uit deze maatschappij(afserveren Europa:opkomst en ondergang van politieke figuren).d,r is ook geen $ aan te verdienen

 18. eric406 says:

  Makelaar 2,

  Wellicht kun je aan de hand van onderstaande link eens aangeven waar jij denkt dat we op dit moment staan?

  http://3.bp.blogspot.com/_9ZzZquaXrR8/TGVCk8Aca-I/AAAAAAAAGJc/ksuuLN2zafA/s1600/BubblePsychology.png

 19. afbetaalde huiseigenaar says:

  Makelaar 2,

  wat is een ouderdom clausule?
  las ik laatst ook in een expose van een huis .. maar wat is dat eigenlijk?

 20. Makelaar 2 says:

  afbetaalde huiseigenaar,

  In het kort gezegd komt een ouderdom clausule hierop neer,

  De reden waarom in de koopakte van oudere woningen een ouderdomsclausule wordt opgenomen is om te voorkomen dat de verkoper, na verkoop van de woning, door de koper kan worden aangesproken op, voor verkoper bij verkoop onbekende, gebreken die zijn ontstaan door ouderdom van de woning. Zie ook de info op de site van de nvm.

  In dit specifieke geval was er sprake van ernstig achterstallig onderhoud op dit object. Er heeft een uitgebreide inspectie en hieraan gekoppelde taxatie plaatsgevonden door een gespecialiseerd bureau. Dit kost dan even extra tijd, nu hadden wij al op voorhand een taxatie uitgevoerd maar de hypotheek versterker heeft om contra expertise gevraagd en hier gaat soms enige tijd overheen alvorens eea formeel is. Het object is aangekocht en zowel de verkopende als de aankopende partij zijn tevreden gesteld.

 21. Steven says:

  Makelaar 2: maar de hypotheek versterker

  mooie woord fout (hypotheek versterker). Er is geen hond die een achterstallig pand voor Nederlandse prijzen gewoon even neerlapt. In Polen en zo kan je achterstallige woningen wel gewoon kopen voor prikkies. (maar goed, ik geef toe.. dan zit je wel af geserveerd in Polen, hoe mooi dat land ook is)

 22. stropomjekop says:

  Makelaar 2,

  Makelaar 2, kun je ook 1 verstandige reden noemen waarom mensen op dit moment een huis willen kopen ?

  Een gemiddeld gezin verdient 50.000 euro, betaalt de gemiddelde huizenprijs, nu 207.000, en legt de annuïteitenhypotheek, risicomijdend als gemiddeld nuchtere Nederlander, 30 jaar vast voor 5%.

  Resultaat:
  Bruto maandlasten 1247 euro
  Netto maandlasten 924 euro oplopend tot 1260 euro

  Inkomensverwachting op basis van economische groei:
  nihil

  Kans op afschaffing hypotheekrenteaftrek:
  groot

  Kosten na afschaffing hypotheekrenteaftrek:
  van 1247 tot ?……..

  http://www.homefinance.nl/algemeen/blog/afschaffing-hypotheekrenteaftrek-99766.asp

  Blogbericht van 28-11-2013 20:10
  Zoals bekend is vanaf 1-1-2013 voor nieuwe kopers (starters) de annuiteiten en of lineaire aflossing van toepassing om nog renteaftrek te kunnen behouden. Bovendien moet de hypotheek volledig worden afgelost wat betekent dat nieuwe huizenbezitters netto per maand flink meer gaan betalen. Aangezien de renteaftrek 30 jaar is, moet de hypotheek dus ook in 30 jaar worden afgelost. Als ik even achterom kijk, moet ik concluderen dat het aantal maatregelen vanaf 2001 enorm is.

  Hieronder een opsomming:

  30 jaar renteaftrek voor iedere huizenbezitter vanaf 1-1-2001
  Invoering van de bijleenregeling vanaf 1-1-2004
  Invoering gedragscode per 1-1-2007 (vaste woonquotes, toetsrente naar 10 jaar)
  Invoering van het banksparen vanaf 1-1-2008
  Maximale aflossingsvrije hypotheek 50% van de waarde van de woning vanaf 1-8-2011 (nieuwe gedragscode hypothecaire financieringen)
  Vervallen van de goedkoperwonenregeling vanaf 1-1-2010
  Invoering BGFO 2 vanaf 1-1-2010 (verbod bonusprovisie, provisie moet passend zijn)
  Invoering van de verplichte aflossing voor starters vanaf 1-1-2013
  Beperking van de kosten koper naar 5% vanaf 2013, waarbij dit percentage verder wordt afgebouwd de komende jaren naar 0%
  Per 1-1-2014 een verder beperking van de renteaftrek met 0,5% per jaar voor de hoge inkomens. De renteaftrek is nog 51,5% (was 52%) in 2014
  Afschaffing van diverse subsidies voor starters vanaf 1-1-2013
  Beperking van lopende box 1 polissen en rekeningen voor doorstromers vanaf 1-1-2013
  Fiscaliteit vanaf 1-1-2013 wordt zeer ingewikkeld doordat er twee groepen ontstaan (starters en doorstromers)
  Afschaffing provisie (adviseurs moeten op factuur gaan werken)
  Studiefinanciering wordt als lening beoordeeld
  Blokhypotheek zit vanaf 2014 in de NHG regels, maar welke bank biedt hem al aan?

  Het zal mij niet verbazen dat ik waarschijnlijk nog iets vergeten ben. In bovenstaande opsomming heb ik niet eens alle eisen meegenomen van de box 1 en de box 3 polissen die veel huizenbezitters in het verleden hebben afgesloten. Op deze polissen zit ook de eis met betrekking tot de duur van 30 jaar. Dit betekent dat de box 3 polissen die voor 14-9-1999 zijn afgesloten uiterlijk op 14-9-2029 tot uitkering komen. Bovendien zullen veel box 1 polissen juist tot uitkering komen op 1-1-2031 omdat dan bij heel veel huizenbezitters de renteaftrek vervalt.

  Ik ben van mening dat deze twee datums voor Den Haag belangrijk zijn. De fiscaliteit voor de box 1 en box 3 polissen is te ingewikkeld geworden. Het wordt nog niet toegegeven, maar ik weet zeker dat de belastingdienst het ook niet meer goed kan bijhouden. Om problemen te voorkomen moet er dus nog wat gaan veranderen voor deze polissen. De eisen moeten versoepeld worden. Het zal nog een paar jaar duren, maar dan zal Den Haag beslissen dat de eis van 15 / 20 jaar premie betalen niet meer van toepassing is als de uitkering van de polis wordt gebruikt voor de aflossing van de lopende hypotheek.

  Om het verhaal dan heel simpel te maken, is de volgende stap een afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Ik ben dan ook van mening dat de afschaffing van de renteaftrek binnen 10 jaar een feit is. Hier tegenover zal zeker een compensatie staan. U moet dan denken aan de afschaffing van het EigenWoningForfait die tot stand komt door middel van de WOZ-waarde (die ieder jaar bepaald wordt door de gemeentes). Bovendien zal de overdrachtsbelasting worden afgeschaft. Dit is ook een tegemoetkoming naar de toekomstige huizenkopers die steeds meer eigen middelen nodig hebben om een woning te kunnen kopen. Al met al zal het de komende jaren nog erg onrustig blijven op de huizenmarkt.

 23. Expat:
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Je neemt jezelf toch niet serieus met die paragraaf over muziekspelers, toch…?

  Waarom niet? Waarom zou een stapel stenen het énige product op de wereld zijn dat per sé elk jaar DUURDER moet worden om te produceren? Wie weet zijn er over 5 jaar wel robots die sneller, nauwkeuriger en goedkoper stenen kunnen stapelen dan welk mens dan ook.

  NB: Waarom zou een huis trouwens per sé een stapel stenen moeten zijn?

  https://www.google.nl/search?q=3d+printing+houses&oq=3d+printing+houses&aqs=chrome..69i57j0l5.2777j0j4&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=91&ie=UTF-8#es_sm=91&espv=210&q=3d+printing+house&safe=off

  Natuurlijk weet ik ook wel dat een groot deel van de “waarde” van een huis zit in de grond, niet in de stenen. Maar dan zeg ik: Die grondwaarde is ook maar wat de gemeente er voor vraagt. Wie zegt er dat grond altijd duurder moet worden (zelfs al is het ‘schaars’)? Bepaalde grondstoffen voor het maken van smartphones zijn ook schaars en eindig. En tocht worden die steeds goedkoper

  Dus je, totdat jij met een tegenargument komt (en geen vrijblijvende nikszeggende steek onder water zoals je nu doet) neem ik mezelf heel serieus ja! 😉

  hj: Philips was toch gestopt met het produceren van naar mijn mening prima cd en dvd spelers omdat ze zo goedkoop waren geworden dat er geen cent meer aan te verdienen viel?

  Volgens mij gebeurt dat omdat er goedkopere concurrenten komen die het voor elkaar krijgen om
  – Dezelfde technologie nóg goedkoper te produceren (evt geholpen door hun eigen overheid, om de concurrentie weg te drukken dmv het hanteren van dumpprijzen. Gebeurt in de PV-markt veel)
  – Andere, in sommige aspecten superieure (bijv goedkopere), alternatieve technologien te introduceren
  Maar wie zegt er dat dat in de huizenbouw niet kan gebeuren?

  Natuurlijk houdt het op als er helemaal geen winst meer te behalen valt. Maar dat is nou juist mijn hele punt: Als je niet wilt innoveren, dan houdt het al snel op 😉 Of denk jij dat de huizenbouwwereld vanaf nu altijd, tot in de verre eeuwigheid, op dezelfde manier zal blijven als nu? Lijkt me niet

 24. Bubbelonia (voorheen snorkel): Volgens mij gebeurt dat omdat er goedkopere concurrenten komen die het voor elkaar krijgen om

  Of natuurlijk omdat de consument gewoon niet meer bereid is het te kopen, omdat er iets beters/goedkopers is te verkrijgen. Je gaat nu niet veel meer verdienen aan het maken van VHS-recorders, hoe efficient je ze ook produceert.

 25. Frans says:

  @ Makelaar 2: ben ik benieuwd in welke stad / regio je werkt.
  Amsterdam huizenprijzen omhoog: investering door buitenlanders en Nederlanders. Dus: alleen in Amsterdam de huizenprijs weer iets omhoog maakt nog geen zomer.
  Het effect van (toekomstige) hogere huren zal ook vrij snel zijn uitgewerkt. Er is een groep die hierdoor getriggerd is, maar dat droogt op.
  Inderdaad wat Frank zegt: omgedraaide wereld, compleet krankzinnig: rechts is hoge belasting en veel subsidies, links het omgekeerde volgens Marike.
  Ik vind overigens dat je dit best mag aanpakken: zoveel in het oog springende totale lariekoek vraagt erom.
  Dit krijg je natuurlijk als er een verborgen agenda meespeelt. Nee, niet alleen de eigen hypotheek van Marike, maar coprorate fascism.
  Marike heeft net zoals de makelaar 2 natuurlijk ook “vrinden”. Deze komen uit een bepaalde klasse. (Voor de kenners onder ons de koude-kak-klasse, habitat de duurdere huizen, en overtuigd dat ze het beter weten dan het gepeupel)
  Hoet zat het ook al weer? VVD vol met lobbyhoeren??

 26. Steven says:

  “vrinden” onder elkaar proberen het wel weer te regelen. maar het houdt een keer op…

 27. Paul says:

  The Telegraph: Downgraded Netherlands is another victim of EMU money mess. Quote:
  “Dutch debtors are in a trap. House prices have fallen 20pc from the peak and are expected to fall yet further. Some 16pc of mortgages are already under water. Dutch household debt is 110pc of GDP, and total private/public debt is 300pc of GDP – far higher than Italy.”

  http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-pritchard/100026116/downgraded-netherlands-is-another-victim-of-emu-money-mess/

 28. Steven says:

  Paul,

  Nederland verslikt zich er nog even in. paar hikjes en wat geboer en het daalt gewoon verder.

 29. AC says:

  Pipo:
  Beetje flauw om iemand zo persoonlijk aan te vallen.

  Je mag het best niet met haar eens zijn, maar om dan te schrijven dat ze dit zegt omdat ze een hoge hypotheek heeft, kun je niet bewijzen. Je bent het niet met haar eens, meer niet.

  Meer niet? Ik kan mij vergissen, denk het niet, volgens mij is het UITERST belangrijk de persoonlijke belangen mee te wegen in hoe mensen tot hun meningsvorming komen. Zeker wanneer ze in ‘n positie gemanouvreerd door schulden aan te gaan de publieke opinie mogen beïnvloeden. Een waardevrije discussie is het niet. En laat dat nu net de kern van ons stelsel van gesubsidieerd wonen samenvatten. Het corrumpeerd!

  Het maakt, om het even wie schulden is aangegaan, chantabel. Eigenbelang speelt altijd ‘n rol wanneer men zijn ziel heeft verkocht aan de duivel. The devil in the details? Corruptie als wet predestineert en wie koopt waarmee z’n ‘vrijheid’? Het is verre van vrij! Verschoningsrecht omdat het de gangbare praktijk is ‘geleende’ rechten op te bouwen, is pervers en de decadentie van bevolkingsgroepen die zich er op beroepen daarvoor wil Marike graag een lans breken.

  Zum lachen? Als het niet zo triest was. Het ‘normaal’ vinden over een (vrije) markt te spreken wanneer er met de voorwaarden daarvan geknoeid is. Doen alsof! Dat zijn de ergsten! Moge haar huis afbranden omdat een eerlijke discussie niet te voeren valt! En vanwege Faust!

  Als de perverse werkelijkheid niet zulke monsterlijke proporties had aangenomen – In een paralel universum is er altijd plek genoeg – voor de navelstaarders die niet verder wensen te kijken en hun keuze hebben gemaakt door zich uit te leveren aan een perfide systeem dat geen rekening houdt met ware onafhankelijkheid, we over ‘n vrije markt konden spreken, dan kon ze eventueel gelijk hebben. Maar laten we dit soort uitwassen vooral buiten beschouwing laten en als uitzonderingen beschouwen, het gewoon normaal gaan vinden. Doen alsof het niet bestaat en nergens door komt. Het zicht op de werkelijkheid vertroebelen door grote woorden te gebruiken en vertrouwen door zelfverzekerdheid uit te stralen. (Jomanda) Maakt indruk die retoriek ware het niet dat het een beschamende wereldvreemdheid laat zien waarbij overigens ook de interviewers blijk geven zich niet bewust te zijn van wat er zich momenteel werkelijk in de samenleving afspeelt.

  Een student die ik onlangs sprak heeft ‘n kamer van 8 vierkante meter!

  Betaalt €530,- per maand. Ze is er niet blij mee en kan natuurlijk, zoals ze zelf zegt, weer terug bij haar ouders gaan wonen buiten de stad maar in dat geval kan ze de inkomsten uit haar bijbaantjes vergeten. Studeert bedrijfskunde…

  Het zoveelste bedrijf in een toneelstuk dat ik inmiddels als een klucht beschouw! Overigens is dat huis gekocht door de vader van een van haar medestudenten, ze wonen er met z’n vieren. Een uitzondering?

  De werkelijkheid is veel weerbarstiger. In de perceptie van dit soort lieden (de interviewers eveneens!) is onafhankelijkheid een romantisch idee kennelijk. En daar moeten wij begrip voor opbrengen?

  Ik dacht van niet.

  Oplossing? Iedereen laten wennen aan het idee dat we alleen iets voor elkaar krijgen door schulden aan te gaan. Onafhankelijk zijn is te koop en subsidie (HRA) maakt het mogelijk. Geloof je het zelf? 😛

 30. Steven says:

  er wordt wat lacherig over gedaan, maar stel dat Marike Stellinga echt een hypotheek heeft van 600.000 euro. Om dat terug te betalen moet ze ook al heeft ze misschien een hoog loon 30 jaar 20.000 euro netto aflossen en dat is best veel voor zo’ n gematigd econoom. En dan ook nog al die rente er bij. Kan me best voorstellen dat ze het nu niet allemaal op een rijtje heeft en mogen we zelfs medelijden met haar hebben, maar naar het gewauwel luisteren,,, nee, dat is te veel gevraagd.

 31. AC says:

  Steven,

  Uiteindelijk hebben vrijwel al onze ‘vooraanstaande’ economen een hypotheek, toch? Daarom hoef je hun deskundige commentaar ook niet met ‘n korreltje zout te nemen.

  Kees de Kort lijkt de enige uitzondering op de regel. Wie bepaalt de regels?

  Zorg dat je het voor ‘t zeggen hebt en de medestanders staan in de rij om je bij te staan. Allemaal schuldenaren die ons bepalen. Ons de maat nemen. Stelletje huichelaars die het persoonlijke niet politiek wensen te maken! Nihilisten die Sarte aanhangen en heimelijk Camus lezen als ze bevangen worden door melancholie. Salonfscisten!

 32. Expat says:

  Marike is net zo min objectief als diegenen op dit forum die vanuit een huurhuis wachten op een betaalbare koopwoning. Qua wonen is simpelweg niemand objectief.
  Wat dat betreft is dit artikel een pot verwijt de ketel gevalletje..
  .

 33. Steven says:

  AC: Daarom hoef je hun deskundige commentaar ook niet met ‘n korreltje zout te nemen.

  juist wel natuurlijk, maar dat was een tikfout van je.

  AC: Kees de Kort lijkt de enige uitzondering op de regel. Wie bepaalt de regels?

  Kees de Kort is zowat een buurman van me en die huurt!

  Moet helaas toegeven dat ik ook uit eigenbelang denk, maar ook gewoon naar trends in grafieken kijk en dan is het gewoon duidelijk: het zakt

 34. AC says:

  Expat,

  Gelul. De pot weet verwijt de ketel waar de klepel hangt. Zoiets? Wat wil je nou zeggen met zo’n zinnetje?

 35. Frans says:

  Er speelt natuurlijk ook een ongezonde portie partijpolitiek mee……

 36. AC says:

  Steven,

  Wat zal ik zeggen…
  Dat eigenbelang samen zou kunnen vallen met het algemeen belang ook al maak dat meer mee? Ongeveer, en anders hoeft ‘t niet meer. Ik ben al wat ouder…

 37. AC says:

  Frans,

  Zeker! Maar partijpoliek is zelden gespeend van arrogantie wat dat betreft is het lood om oud ijzer. Blijft het hoge huizenprijzen accepteren pleidooi im frage stellen. Not done! Geen partij uigezonderd! Zeker de SP niet!

 38. Steven says:

  AC,

  begrijp je taal niet helemaal uiteraard.. maar het algemeen belang lijkt me: goedkoper wonen

 39. Juan belmonte says:

  @artikel

  Zienswijze mevrouw Drs stellingname is exemplarisch voor mainstream media.

  Promoveren op theorieën die voorspellen dat huizenprijzen in 2010 is gemeengoed en die zienswijze is breed uitgemeten.
  Aandacht voor het veranderen van de structuur van de woningmarkt.is er vrijwel niet
  – niet in mainstream media
  – niet in de discussie die onafhankelijke oekoenomen voeren

  Volgens Juan gaat Holland van
  Gesubsidieerd huizen leasen (100+% van de executiewaarde op meerdere inkomens bij bijzonder lage rentes
  Naar
  Eerst 20% SPAREN
  Dan gewoon lenen en weer terugbetalen op conservatiever 1 of 1,5 inkomen bij een rente waarin ook risico en inflatie een rol spelen

  En dat heeft een forse impact op huizenprijzen.

  Maar daar is Juan een beetje zonderling in.
  Godzijdank weten we sinds het staatsjournaal van vandaag dat in ieder geval de AIVD meeeleest.

  Komt de poëzie ten,inste nog ergens aan 🙂

 40. Juan belmonte says:

  Stellingname moet zijn Stellinga

 41. Juan belmonte says:

  In 2010
  Moet zijn
  Niet dalen in 2010

 42. Juan belmonte says:

  Ten,inste
  Moet zijn
  Tenminste

 43. Juan belmonte says:

  Kortom
  Er is nog een hoop te verbeteren

  Buenas noches
  Juan

 44. AC says:

  Steven,

  Soms tik ik sneller dan m’n computer kan bijhouden. Sorry! Het blijft wennen een ‘poor man’s solution’ maar met de conclusie ben ik het uiteraard meer dan eens. Waneer hoor je politici zeggen dat dat het is? Dat het daar over zou moeten gaan? Of economen? En hoe ze wonen? Of denken dat te te kunnen doen op kosten van mensen die geen voordeel genieten? Laten we het vooral hebben hebben over wat goed is en niet wie slecht is.
  Taboe! Uw belastingafdracht afdracht om mijn bevoorrechting te bewerkstelligen is natuurlijk, gewoon, normaal en eerlijk.
  Van die dingen.

 45. TP says:

  O.T.

  IJsland scheldt tot 24.000 euro schulden per gezin kwijt

  De regering in IJsland gaat de hypotheekschulden van de gezinnen fors verlichten, na de bankencrisis in 2008. In totaal gaat het om 150 miljard IJslandse kronen (ruim 900 miljoen euro) die zullen worden afgeschreven, of ongeveer 24.000 euro per gezin.

  http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3554414/2013/11/30/IJsland-scheldt-tot-24-000-euro-schulden-per-gezin-kwijt.dhtml

 46. Koophuis XXL says:

  TP:
  O.T.

  IJsland scheldt tot 24.000 euro schulden per gezin kwijt

  De grote vraag blijft, waar doen ze het van?

 47. Koophuis XXL says:

  Marike haar hypotheek doet niet terzake. Haar verhaal daaraan koppelen is erg zwak en onwaardig.

  Ze is gewoon actrice in het mediaspel.

 48. ll says:

  Vraaguitval door ‘revolutie in koopgedrag’, vrij vertaald.

  http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3306945/correctie-van-verhaal-over-krediet-aan-nederlands-mkb

  Nog meer stimulanzzzzzz, anders vallen we in een afgrond …….. ( door stimulanzzzz zitten we nu juist in een afgrond 😉 )

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/verontrustend-dat-er-niets-mag-misgaan-economie

  Binnenstad gisteren uitgestorven …….

 49. schwefhuurder says:

  de overheid zelf regelt het toezicht, regelt de grondprijzen en de uitgifte van grond waar gebouwd mag worden. zelfreflectie erbij en we komen ergens.

 50. afbetaalde huiseigenaar says:

  Makelaar 2:
  afbetaalde huiseigenaar,

  In het kort gezegd komt een ouderdom clausule hierop neer,

  De reden waarom in de koopakte van oudere woningen een ouderdomsclausule wordt opgenomen is om te voorkomen dat de verkoper, na verkoop van de woning, door de koper kan worden aangesproken op, voor verkoper bij verkoop onbekende, gebreken die zijn ontstaan door ouderdom van de woning. Zie ook de info op de site van de nvm.

  In dit specifieke geval was er sprake van ernstig achterstallig onderhoud op dit object. Er heeft een uitgebreide inspectie en hieraan gekoppelde taxatie plaatsgevonden door een gespecialiseerd bureau. Dit kost dan even extra tijd, nu hadden wij al op voorhand een taxatie uitgevoerd maar de hypotheek versterker heeft om contra expertise gevraagd en hier gaat soms enige tijd overheen alvorens eea formeel is. Het object is aangekocht en zowel de verkopende als de aankopende partij zijn tevreden gesteld.

  bedankt..

 51. lapje says:

  Makelaar 2: Samen ontkomen ook wij weer niet aan de conclusie dat er een positieve stroming in de samenleving aan het ontstaan is die er weer vertrouwen in heeft, zin heeft om het leven te vieren en ervoor gaat en hierdoor ook succes naar hun hand kunnen zetten. Wederom veel wijsheid gewenst.

  Betaalbaarheid van koopwoningen is meer dan 40% gestegen sinds de huiznprijspiek van 2008 (bron: Calcasa). Men wil het hier niet zien. De huidige kopers zijn bodemkopers. Wacht tot de massa weer in beweging komt… deze kans komt niet meer terug! Betaalbaarheid heeft de bodem bereikt – punt uit!

  Huizenprijzen gaan nu alleen nog verder dalen door zaken die de betaalbaarheid aantasten: HRA afschaffen zonder belastingverlaging, rentestijgingen en werkeloosheid/loondalingen. Allemaal risicofactoren die niet uit te sluiten zijn, maar die NU zeker niet spelen.

  De grote monetaire reset laat nog wel enkele jaren (of langer) op zich wachten. Na de reset kan je maar beter met een hypotheek (schuld) en bakstenen (bezit) zitten, dan met alleen maar een leuk saldo op je spaarrekening. Allemaal dankzij ‘moral hazard’! Walgelijk maar waar.

 52. ll says:

  lapje: Betaalbaarheid van koopwoningen is meer dan 40% gestegen sinds de huiznprijspiek van 2008 (bron: Calcasa)

  Betaalbaar ( cash ) maar onfinancierbaar ( lenen ) …. . En diegenen die het wel kunnen betalen, blijven wachten want het wordt toch wel goedkoper …… Een bekend deflatieverschijnsel …….. 🙂

 53. Juan belmonte says:

  ll,

  Geduld
  Komt u volgend jaar maar eens terug 🙂

 54. Juan belmonte says:

  ll,

  We ontkomen er niet aan dat geld tussen generaties wordt geschoven.

  ……aldus de oekoenomen die eerder nog nietbhad opgemerkt dat er bizar VEEL schuldgefinancierd geld tussen generaties is geschoven ( van jong naar oud).
  Kennelijk zoveel dat dat onhoudbaar is.
  Zou dat iets met Hogehuizenprijsminnend NL te maken kunnen hebben ? … 🙂

 55. Juan belmonte says:

  Koophuis XXL:
  Marike haar hypotheek doet niet terzake. Haar verhaal daaraan koppelen is erg zwak en onwaardig.

  Ze is gewoon actrice in het mediaspel.

  deels eens.
  Eigen keuzes geven ook aan hoe iemand erin zit.
  De keuze om op TV te gaan verkondigen hoe de wereld werkt neemt dan met zich mee dat achtergronden een rol kunnen gaan spelen.

  De heer Mr Hein Donner was ook zo’n voorbeeld. Een vermogen man die een hypotheek heeft van bijna een miljoen.
  Rara zou hij de Hra willen aanpakken….

 56. Adamus says:

  Expat:
  Marike is net zo min objectief als diegenen op dit forum die vanuit een huurhuis wachten op een betaalbare koopwoning. Qua wonen is simpelweg niemand objectief.
  Wat dat betreft is dit artikel een pot verwijt de ketel gevalletje..
  .

  Huur ik op kosten van de “gemeenschap”? -knap dat ik nu ook al een institutionele belegger benadeel. Kromme wereld.

 57. Adamus says:

  Koophuis XXL: De grote vraag blijft, waar doen ze het van?

  Van de verkoopopbrengsten van het Londense OG? -waar JanKees de Jager bij stond te kwijlen.

 58. Nico de Geit says:

  Expat: Marike is net zo min objectief als diegenen op dit forum die vanuit een huurhuis wachten op een betaalbare koopwoning.

  Ik wacht niet meer op een betaalbare koopwoning. De daling gaat waarschijnlijk jaren duren – mischien wel 20 of 30 jaar – en zo lang de prijzen dalen is huren goedkoper. Tegen die tijd wil ik echt niet meer kopen.

 59. Peter says:

  Waarom maken jullie je zo kwaad over de mening van deze mevrouw…misschien zit ze zelf met een duur huis in haar maag….laat at mens blaten wat ze wil…velen zullen zich afvragen waarom dit forum bevolkt wordt door mensen die de huizenmarkt het liefst vandaag in elkaar zien storten….leven en laten leven…de markt doet toch haar werk wel….in the end iig…

 60. Peter says:

  Velen hebben nog steeds niet door, dat de toekomst er wellicht zo anders uit gaat zien, dat binnen enkele jaren uberhaupt nieman meer in huizenprijsvorming geinteresseerd is….er zullen misschien hele andere prioriteiten zijn….

 61. Adamus says:

  Juan belmonte: deels eens.
  Eigen keuzes geven ook aan hoe iemand erin zit.
  De keuze om op TV te gaan verkondigen hoe de wereld werkt neemt dan met zich mee dat achtergronden een rol kunnen gaan spelen.

  De heer Mr Hein Donner was ook zo’n voorbeeld. Een vermogen man die een hypotheek heeft van bijna een miljoen.
  Rara zou hij de Hra willen aanpakken….

  Hij is ook een groot zondaar en dat is normaal in zijn kring(etje). Preekt i nu?

 62. Wie says:

  Peter:
  Waarom maken jullie je zo kwaad over de mening van deze mevrouw…misschien zit ze zelf met een duur huis in haar maag….laat at mens blaten wat ze wil…velen zullen zich afvragen waarom dit forum bevolkt wordt door mensen die de huizenmarkt het liefst vandaag in elkaar zien storten….leven en laten leven…de markt doet toch haar werk wel….in the end iig…

  Wie is het daar mee eens. De belangrijkste vraag is hoe we de enorme berg schuld, ontstaan door de huizenmarkt-zeepbel, gaan aflossen.

 63. lapje says:

  ll: Betaalbaar ( cash ) maar onfinancierbaar ( lenen ) …. . En diegenen die het wel kunnen betalen, blijven wachten want het wordt toch wel goedkoper …… Een bekend deflatieverschijnsel ……..

  Betaalbaarheid wordt berekend in de vorm van woonlasten bij een hypothecaire lening. Bij (aspirant) kopers met een vaste baan zijn banken helemaal niet terughoudend.

  Waren we met z’n allen jaren vooruit op de massa in 2008. Nu lijden velen hier aan vooringenomensheidblindheid. We zijn ingehaald door de feiten (42% betere betaalbaarheid). Open jullie ogen en zie de feiten onder ogen. Het is onontkenbaar…

  We gaan een prijsstijging tegemoet in 2014.

 64. Philippulus says:

  Minister Plasterk wil WOZ-bureaus aanpakken

  GRONINGEN – Het kabinet bereidt maatregelen voor om bureautjes te ontmoedigen die namens huiseigenaren bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van een huis. De gemeentelijke onroerend zaakbelasting (ozb) is gebaseerd op de WOZ-waarde.

  http://www.dichtbij.nl//groningen/regionaal-nieuws/artikel/3231601/minister-plasterk-wil-wozbureaus-aanpakken.aspx

 65. Wie says:

  Peter:
  Velen hebben nog steeds niet door, dat de toekomst er wellicht zo anders uit gaat zien, dat binnen enkele jaren uberhaupt nieman meer in huizenprijsvorming geinteresseerd is….er zullen misschien hele andere prioriteiten zijn….

  Wie denkt dat ook. De enorme generatieverschillen (met name in vermogen en gedrag) zullen in de nabije toekomst de meeste aandacht krijgen.

 66. king says:

  Peter:
  Velen hebben nog steeds niet door, dat de toekomst er wellicht zo anders uit gaat zien, dat binnen enkele jaren uberhaupt nieman meer in huizenprijsvorming geinteresseerd is….er zullen misschien hele andere prioriteiten zijn….

  Sterke opmerking Peter.

  Na verloop van tijd (vanaf 2008) is het denken over een eigen huis en de financiering ervan en de ook de wenselijkheid van het eigen woningbezit aan verandering onderhevig.
  Als ik voor mezelf spreek zie ik de volgende stadia:
  1) periode 2000-2008: Algeheel ongeloof over haalbaarheid eigenhuizenbezit. Appartement of kleine woning onhaalbaar door te laag inkomen en te hoge prijzen.

  2) van 2008-2011: groeiend besef dat door spaarzaamheid een eigen huis op redelijk korte termijn realiseerbaar zou kunnen worden. Ook de wens een eigen plek te hebben zonder medehuurders (lees: overlast) is aanlokkelijk.

  3)van 2011 tot 2012: besef dringt door dat een eigen huis meer last is dan genot. Het is ook geen ATM aan huis meer en ook geen beste investering. Misschien eens over de grens kijken….?

  4) van 2012 tot heden: Eigen huis heeft zijn glans totaal verloren en ik zie het alleen nog als een blok aan mijn been. Behoefte aan het behoud van vrijheid en kwaliteit van leven. Als dat kan in de vorm van zorgeloos wonen is dat mooi, maar een rijtjeshuis uit de jaren 60 past niet in dit plaatje en daar is Nederland van vergeven. Bovendien zou ik dan 100 keer liever buiten Nederland wonen dan verbannen worden naar een postzegeltuintje (op het noorden of oosten gelegen).

  Samengevat geef ik dus een aantal lieden gelijk die op dit forum ooit beweerden dat velen hier nooit een huis zullen kopen, ook als de prijzen gehalveerd zijn.
  Het inzicht dat je dan nog steeds geen waar voor je geld krijgt heeft bij mij in ieder geval postgevat.

 67. Keesje says:

  Wie: Wie denkt dat ook. De enorme generatieverschillen (met name in vermogen en gedrag) zullen in de nabije toekomst de meeste aandacht krijgen.

  Dat denk ik ook. Onze jongeren kunnen niet uit huis naar een normaal rijtjeshuis om kinderen te krijgen….maar het scenario wat ik de komende jaren zie gebeuren is dat particuliere beleggers huizen opkopen om te verhuren aan 1 of meer gezinnen tegelijkertijd. Om zo winst te kunnen halen uit hun geinvesteerde geld….ik hoop dat ze zich gaan verslikken, hoe loonslaverig kun je jonge mensen gaan maken……we gaan het zien wat er gebeurt.

 68. Voerman says:

  Peter: Velen hebben nog steeds niet door, dat de toekomst er wellicht zo anders uit gaat zien, dat binnen enkele jaren uberhaupt nieman meer in huizenprijsvorming geinteresseerd is….er zullen misschien hele andere prioriteiten zijn….

  Natuurlijk mee eens.
  Neemt niet weg, dat wij vandaag leven en dus met de dingen bezig moeten zijn met de dingen die vandaag spelen……….. 🙂

 69. Voerman says:

  Wie: Wie denkt dat ook. De enorme generatieverschillen (met name in vermogen en gedrag) zullen in de nabije toekomst de meeste aandacht krijgen.

  Ons landschap is – en zal altijd door meerdere generaties naast met elkaar bewoond worden.
  Logisch, dat de generaties die er het langst zijn het meeste vermogen hebben opgebouw, zij hadden immers meer tijd! 🙂
  Ook logisch, dat generaties zich verschillend gedragen.

  De ouderen met meer levensevaring zullen altijd meer macht hebben, de jongeren meer frustaties.
  Het mag een troostvolle gedachte zijn voor de jongeren, dat zij zelf op een dag aan het roer zullen staan.

  Isnietanders.
  Wordtnietanders.

 70. Belletje says:

  Wat vinden jullie van deze documentaire over zelfbouw?
  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1379747

 71. Juan belmonte says:

  Belletje,

  20% van de prijs van eenheid is materiaal.
  De overige 80% arbeid, advies, lucht, procedures, bouwfraudes, woekerpolissen en wat dies meer zij.

  U bent er om HogehuIzenprijsminnend NL in stand te houden.
  U beste starter moest in 2012 nog snel een huis kopen want ander zou u moeten aflossen.
  U beste zelfbouwer, mag niet bouwen want dan kunnen grondhandelaren niet verdienen en lichtdoorrekenburo’s hebben geen werk want u bepaalt zelf wel of u ramen in uw huis nodig hebt of niet. Bovendien is de gemeente hier geen jaren mee aan de slag om al uw bezwaarschriften te weerleggen.

  Kortom
  Holland is er anno einde 2013 (althans in Almere) eindelijk achter de ook Hollanders zelf een huis kunnen bouwen. In het buitenland doet men niet anders.

  Holland is anders
  Holland IS hogehuizenprijsminnend land

 72. Juan belmonte says:

  Moet zijn 20% van de prijs van een huis is materiaal

  De bouw is ten opchte van andere industrie bitter weinig geïnnoveerd.

  Een automobiel is veel complexer dan een huis.
  De hoeveelheid geaccumuleerde kennis in een auto is veel groter dan die in een huis.
  En veel goedkoper.

  Het blijft een opmerkelijke wereld.

 73. Juan belmonte says:

  Waar zijn de oekoenomen
  Die erop wezen
  Dat de hypotheekschuld in NL voor na tijdens en na de kredietcrisis
  HOGER ligt dan die in Spanje.

  Ze zijn er net zoveel
  Als oekoenomen die de kredietcrisis WEL hebben zien aankomen 🙂

 74. Juan belmonte says:

  Wonen in een polder is dusdanig overgereguleerd met belanghebbenden
  Dat zelf je nestje bouwen
  Iets wat in de natuur gemeengoed is
  Buiten de grondwet is gezet

  Dat er nog mensen anno 2013 zijn
  Die zelfstandig in staat zijn
  Om de kleur te bepalen van hun voordeur
  Het is bijna een wonder 🙂

 75. hj says:

  Subsidie voor CPO nieuwbouw / zelfbouw?
  Klik op de links of het kaartje voor meer informatie over de subsidiemogelijkheden per provincie.

  Friesland
  Groningen
  Drenthe (geen subsidie meer mogelijk)
  Noord-Holland
  > Meer informatie over zelfbouw in Noord-Holland
  Flevoland
  Overijssel
  Utrecht
  Gelderland
  Zuid-Holland (geen subsidie meer mogelijk)
  Noord-Brabant
  Zeeland
  Limburg (geen subsidie meer mogelijk)

 76. hj says:

  zelfbouw?, zo op het kaartje van een andere website zien veel mensen daar wel wat in

  http://www.myownhome.nl/website/alle-locaties

 77. Tijl says:

  Peter:
  Velen hebben nog steeds niet door, dat de toekomst er wellicht zo anders uit gaat zien, dat binnen enkele jaren uberhaupt nieman meer in huizenprijsvorming geinteresseerd is….er zullen misschien hele andere prioriteiten zijn….

  Doel je op Fukushima, of beter gezegd Fuck You Shima.

  Sinds mijn 15e heb ik tegen kernenergie gestreden, en verloren.

 78. hj says:

  dijkdoorbraak waardoor half Nederland onder water komt te staan?

 79. hj says:

  Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Noord-Holland, subsidie (CPO)

  Het plafond voor subsidie voor de initiatieffase is bereikt. Aanvragen voor deze subsidie is momenteel dan ook niet mogelijk.
  Het streven is om in december een nieuw plafond vast te stellen, waarna aanvragen voor de initiatieffase weer ingediend kunnen worden. Hierbij zal de regeling op enkele punten aangepast worden.

 80. Expat says:

  Adamus,

  Wel of niet objectief zijn is toch echt wat anders dan wel of niet profiteren..

 81. hj says:

  Adamus: Hij is ook een groot zondaar en dat is normaal in zijn kring(etje). Preekt i nu?

 82. hj says:

  Juan belmonte: deels eens.
  Eigen keuzes geven ook aan hoe iemand erin zit.
  De keuze om op TV te gaan verkondigen hoe de wereld werkt neemt dan met zich mee dat achtergronden een rol kunnen gaan spelen.

  De heer Mr Hein Donner was ook zo’n voorbeeld. Een vermogen man die een hypotheek heeft van bijna een miljoen.
  Rara zou hij de Hra willen aanpakken….

 83. hj says:

  http://www.woonbond.nl/nieuws/2913

  In Het Parool van 1 september staan voorbeelden van de huurexplosie, vooral in het centrum. Zo biedt woningcorporatie Ymere een appartement van 39 m2 aan de Prinsengracht te huur aan voor € 1.150,-, eentje in de Tweede Looiersdwarsstraat van 62 m2 voor € 1.350,- en een in de Willemsstraat van 55 m2 voor € 1.025,-. Maar ook buiten het centrum worden veel huurwoningen boven € 1.000,- aangeboden. Gemeenteraadsleden Mulder en Terra van de PvdA trekken in Het Parool van leer tegen de houding van corporaties. ‘Zij willen vooral geld verdienen. Corporaties zeggen dat zij mensen met middeninkomens woningen met huren tot achthonderd euro aanbieden. Wij zagen op Woningnet dat ze meer vroegen. Twaalfhonderd euro is normaal.’

  ongelooflijk !!!!!!!!!!!!!!

 84. hj says:

  en daarna kwam Blok er nog eens overheen met (wederom asociale) huurverhogingen

  en verhuurdersheffing waardoor er nog minder (naar inkomen) geschikte sociale huurwoningen worden gebouwd

  en toen

  toen moest de burger het zelf maar doen

  raar eigenlijk

 85. Nico de Geit says:

  Juan belmonte: 20% van de prijs van een huis is materiaal

  De aarde of de natuur krijgt helemaal niets voor het hout en het steen dat ze levert. Feitelijk is alles ‘arbeid’ en ‘kosten’.

 86. Nico de Geit says:

  hj: dijkdoorbraak waardoor half Nederland onder water komt te staan?

  Dat komt waarschijnlijk als het heel hard en lang vriest, als het water in de rivieren hoog staat en eventueel in combinatie met stormvloed. Het kruiende ijs vernielt dijken en bruggen op heel veel plaatsen tegelijk, en dan kan het hard gaan.

 87. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: als het heel hard en lang vriest, als het water in de rivieren hoog staat en eventueel in combinatie met stormvloed. Het kruiende ijs vernielt dijken en bruggen op heel veel plaatsen tegelijk, en dan kan het hard gaan.

  Een dergelijk scenario is natuurlijk hoogst onwaarschijnlijk, doemdenkerij, enz. Het kwam in de afgelopen eeuwen slechts enkele malen voor.

  Tegenwoordig is alles anders, warmt de aarde op, enz. Het is zeker niet te zien aankomen. Geit woont 50 meter boven NAP.

 88. Juan belmonte says:

  Nico de Geit,

  Dat klopt helemaal

  Alleen bij de bouw van een huis is onderscheid tussen materie die men meestal koopt
  En arbeid
  We handig

  De bosgroeiers en houtzagers
  en dus ook steenbakkers in eigen ovens
  en privé mergelgroevedelvers voor het cement
  Allen
  daargelaten natuurlijk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*