‘Veel leed huiseigenaren’

Onder huisbezitters heerst momenteel veel klein leed. Dat constateert Harrie-Jan van Nunen, commercieel directeur van De Financiële Makelaar uit Den Bosch en columnist van de website OverGeld.nl.

„Het gaat dan vooral om zaken die voor consumenten als onbegrijpelijk worden ervaren”, aldus Van Nunen. Hij geeft komende maandag samen met experts van De Hypotheekshop antwoord op al uw hypotheekvragen. Hij ziet als directielid van De Financiële Makelaar, een inkooporganisatie voor ruim 500 onafhankelijke hypotheekadviseurs, dat de strengere kredietverlening door banken in bepaalde gevallen negatieve gevolgen heeft.

„Sommige mensen die een ander huis willen kopen, kunnen dat niet meer vanwege de verscherpte normering van de bank. Ook al hebben ze nu een hoger inkomen dan een aantal jaren geleden en is de rente mogelijk lager, toch kunnen ze de hypotheek niet krijgen omdat die volgens de bank niet betaalbaar zou zijn. Dat kan heel onwerkelijk zijn voor deze huiseigenaren”, aldus de Brabantse ondernemer, die overigens in 2006 werd uitgeroepen tot de beste hypotheekadviseur van ons land.

Hij ervaart dat ook een groot aantal Nederlanders worstelt met de vraag wat te doen als zij een nieuw huis willen kopen. „Kun je beter eerst je huis verkopen voordat je een andere woning koopt? Maar hoe lang moet je wachten op een koper? En wat als je droomhuis plotseling voorbij komt? Kun je je huis wellicht tijdelijk verhuren en wat komt daar allemaal bij kijken? En hoe los je een eventueel verkoopverlies op?”

Aflopen rentevaste periode

Een andere kwestie waar veel woningbezitters mee worden geconfronteerd, is het aflopen van de rentevaste periode van hun hypotheek. Van Nunen adviseert consumenten zeker drie maanden van te voren bij hun bank aan de bel te trekken met de vraag wat de nieuwe hypotheekrente gaat worden indien deze per vandaag zou aflopen. „De regel is dat banken dit minimaal twee maanden van te voren laten weten, maar vaak houden ze zich daar niet aan. Als consument heb je dan te weinig tijd om het aanbod van je bank te vergelijken met die van de concurrentie en is de nieuwe periode ingegaan voordat je actie hebt kunnen ondernemen.”

Hypotheekklanten die tussentijds overstappen, krijgen meestal een boete van hun oude bank aan de broek. Van Nunen heeft daar op zich weinig problemen mee, maar hij vindt wel dat banken duidelijker moeten maken welke grondslagen zij gebruiken voor het berekenen van de boete. „Want nu kan het gebeuren dat iemand bij het oversluiten van zijn hypotheek een twee keer zo hoge boete krijgt als zijn buurman. Dat zou niet moeten kunnen.”

bron:  De Telegraaf

Share Button
Tagged with:
85 comments on “‘Veel leed huiseigenaren’
 1. Juan Belmonte says:

  Kortom, mensen tekenen een carte blanche bij een hypotheek als ze willen oversluiten bij een andere partij.

  dat banken duidelijker moeten maken welke grondslagen zij gebruiken voor het berekenen van de boete

  Waar is de AFM over dit soort praktijken, waar zjn lijsten met boetes per bank, doet de consumentenbond nog iets ?

 2. Juan Belmonte says:

  Juan mist in bovenstaand artikel:

  U bent een Kamikaze Koper wanneer u nu koopt
  – k.k. gaat eraan
  – HRA gaat er op termijn aan

  EEN ADVISEUR DIE DAT ZEGT, DIE NEMT ZIJN KLANT SERIEUS.

  In alle andere gevallen bent is die adviseur een meewerkend voorman van Hogehuizenprijsminnend NL.

  Dat is ook logsich Hogehuizenprijsminnend NL betaalt de bonussen en tipgelden voor die adviseur en nu komt-t VIA DE KLANT DIE ZICH DAT NIET BEWUST IS.

  Het is ook allemaal niet zo moeilijk mensen.

 3. ll says:

  De manier waarop de boeterente berekend wordt is niet bij iedere geldverstrekker hetzelfde. Doorgaans wordt een contante waarde berekend van het verschil tussen de contractrente en de marktrente. Maar welke marktrente wordt gehanteerd? Soms is dat de rente voor de oorspronkelijke rentevastperiode maar meestal die voor de resterende rentevastperiode. Dat maakt verschil!

 4. Okkie says:

  Wat zijn deze klanten dom bezig. Wel achteraf klagen en de banken de schuld geven als ze hun te hoge lening niet kunnen betalen.

  „Want nu kan het gebeuren dat iemand bij het oversluiten van zijn hypotheek een twee keer zo hoge boete krijgt als zijn buurman. Dat zou niet moeten kunnen.”
  Natuurlijk kan dit bijvoorbeeld omdat de rente bij het afsluiten van het contract op een ander peil stond. Wat een onzinartikel….

 5. nhz says:

  “Hij ziet … dat de strengere kredietverlening door banken in bepaalde gevallen negatieve gevolgen heeft.”

  negatieve gevolgen voor zijn eigen portemonnee vooral; kunnen we het misschien ook eens over de positieve gevolgen van strengere kredietverlening hebben? Het is niet meer dan een klein stapje terug naar normalisering van de situatie zoals die er altijd was, tot ongeveeer 1975. Voor niets gaat de zon op, maar waarom zou geld goedkoper dan gratis moeten zijn?

  Huiseigenaars en hypotheekadviseurs hebben 20 jaar in een droomwereld geleefd. Ze beginnen nu wakker te worden en ontdekken dat de echte wereld er een beetje anders uitziet dan hun dromen, waarin ieder droomhuis gewoon bereikbaar is via een bezoekje aan de hypotheekadviseur.

  Ik blijf het zeggen, Nederland is een land van verwende kleuters. Helaas wil ook de huidige liberale regering dat graag zou houden, wellicht omdat je kleuters makkelijk braaf houdt met steeds een nieuw snoepje ofzo.

 6. tinus says:

  Diskwalificatie van consumenten.
  Die zouden met niet begrijpen.

  Het is zo simpel als een koe. Ondanks dat het inkomen van de consument is gestegen en de lage rentestand, valt er minder te lenen omdat er in het verleden veelsteveel kon worden geleend op een bepaald inkomen. De meeste mensen snappen dat heus wel, rationeel.
  Dat ze het niet leuk vinden is een ander verhaal.

  En het inkomen kan dan wel zijn gestegen de laatste jaren, maar, om met anekdotisch bewijs te komen, mijn bruto inkomen is ook best aardig gestegen de laatste jaren, maar de kosten van levensonderhoud evenzeer. Zoveel meer aan vrij besteedbaar inkomen, houd ik niet over ten opzichte van een paar jaar terug, en dat zal voor de meeste net zo zijn.

 7. Robald says:

  “Sommige mensen die een ander huis willen kopen, kunnen dat niet meer vanwege de verscherpte normering van de bank.. Dat kan heel onwerkelijk zijn voor deze huiseigenaren”.

  Sommige mensen hebben dus in het verleden een onwerkelijk hoge hypotheek gekregen van hun bank en worden nu wakker in de hedendaagse realiteit. Ze kunnen dus niet naar een soortgelijk van 4 ton doorverhuizen, maar moeten terug in het rijtje.

 8. Scheefhuurder says:

  @2: Waar zijn de plannen om de KK af te schaffen, enkel geruchten en niets in het regeerakkoord.

 9. Goudbelegger says:

  @5 Een zeer juiste opmerking. Je ziet het bij praktisch iedereen, de groep van zo’n 30, 40+ irriteert me wat dat betreft behoorlijk. Denken dat ze zelf iets bereikt hebben en echt iets kunnen met hun studie theaterwetenschappen of Amerikanistiek, politicologie, bestuurskunde etc. en daarna een fake baantje bij de overheid. Zoals Marc Faber ook aangeeft, het wordt tijd voor een crisis omdat ze het verdienen. Het is dan wel triest dat de mensen die gewoon hard werken en echt iets nuttigs doen ook getroffen worden….

  Je moet wel iets nuanceren, Herodetos gaf al aan dat de mens gevorm wordt door de omstandigheden, dus het is logisch dat iedereen zo denkt als je alleen maar de zeer goede omstandigheden in Nederland hebt meegemaakt maar dan nog vind ik de arrogantie en zelfgenoegzaamheid gebaseerd op niets te gek worden in dit land.

  ——–

  Ik blijf het zeggen, Nederland is een land van verwende kleuters.

 10. Juan Belmonte says:

  @8 dat duurt dan vast nog tot de volgende verkiezingen 🙂

 11. Juan Belmonte says:

  De VVD wil niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek (de overdrachtsbelasting willen we wél aanpakken).

  http://www.vvd.nl/markrutte/actueel/853/orde-op-zaken-vvd-verkiezingsprogramma

 12. nhz says:

  @9:
  “Het is dan wel triest dat de mensen die gewoon hard werken en echt iets nuttigs doen ook getroffen worden….”

  ik vrees dat die groep juist veel harder getroffen gaat worden. De groep gesjeesde sociologen etc. die zitten nu met een salaris van 2x Balkenende norm op één of ander onaantastbaar flutbaantje. Bij gebrek aan gewicht omhoog komen drijven zullen we maar zeggen. Schop ze de laan uit en je bespaart niet alleen een oplichterssalaris maar ook miljoenen of zelfs miljarden aan foute uitgaven. Maar ja, dit is Nederland; liever eerst alle produktieve mensen kapot maken dan dat ze gaan kappen in het onkruid dat overal welig tiert dankzij onze goede overheid.

 13. J says:

  “Ook al hebben ze nu een hoger inkomen dan een aantal jaren geleden en is de rente mogelijk lager, toch kunnen ze de hypotheek niet krijgen omdat die volgens de bank niet betaalbaar zou zijn. Dat kan heel onwerkelijk zijn voor deze huiseigenaren”

  Dit pleit voor een overgangsregeling, waarbij de overheid de maximale lening van de doorstromers aanvult tot het bedrag dat ze voor de crisis konden lenen 🙂
  Lijkt me geheel in lijn met alle andere steunpotjes.

 14. Juan Belmonte says:

  De erfpachtcanon bedraagt € 35.000,– per jaar en is volledig aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

  http://www.funda.nl/koop/baarn/huis-47808186-pijnenburg/omschrijving/

  Het is een merkwaardige polder

 15. nhz says:

  @14:
  ja, 35K per jaar daarvoor kun je als je een beetje link bent misschien wel 2 miljoen financieren op het moment. Als ik de aanbieder was had ik de grond voor 1 euro aangeboden, dat was duidelijker 🙂

  Ik snap alleen niet dat ze niet vermelden dat je er ook nog gratis een stapel teken bij krijgt, terwijl niets de hebberigheid van Nederlanders zo stimuleert als ‘gratis’ …

 16. anoniem says:

  Ergens anders in de wereld wordt het leed van sommige huiseigenaren volgend jaar een stuk groter:

  http://www.munknee.com/2010/09/u-s-mortgage-crisis-to-get-much-worse-in-2010-11/

 17. nhz says:

  @16:
  dat betekent dan vermoedelijk dat volgend jaar niet 10% maar 20% van de huiseigenaars gratis woont … niet vrolijk voor de Amerikaanse belastingbetaler, al zal het grootste deel van de rekening wel naar het buitenland gaan.

 18. Okkie says:

  @Juan Belmonte
  Hier nog eentje voor je Tombola top 10.
  http://www.huizenzoeker.nl/koop/noord-brabant/oirschot/rijkesluisstraat-43/details.html
  Rijkesluisstraat 43 5688 EC Oirschot van € 1.295.000 voor € 649.000, een daling van 50%.

 19. adamus says:

  rijke lui straat. Knap gevonden.

 20. Nou, says:

  Telt die wel? Dat is volgens mij meer een winkelpand.

 21. Get a Life! says:

  @Juan

  De erfpachtcanon bedraagt € 35.000,– per jaar en is volledig aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

  funda.nl/koop/baar…enburg/omschrijving/

  Da’s akelig dicht bij mij in de buurt! 🙂

 22. Goudbelegger says:

  @12 had vorige week bespreking met ‘ontwikkelings’werker, ontwikkelingsoplichter is een beter woord. Zegt ie ‘we kunnen in onze branche natuurlijk niet zoveel rekenen, we stoppen bij Euro 800 per dag’, vuile rat. En maar bellen en regelen, rapportjes schrijven, opdrachtjes regelen.

  Maar ok, we zien wel hoe dit sprookje gaat aflopen. Voorzichtig met ideeën zijn, voor je het weet denk je fout, aan de andere kant, als je investeert, zoals ikzelf dan, moet je wel ideeën vormen hoe de wereld in elkaar zit en waar het naartoe gaat anders kun je niet beslissen waar je in moet investeren..

 23. Mike says:

  Beetje off-topic maar wel grappig: Bij Funda kun je 50 woningen opslaan in je “favorieten”, en je kon ook zien wannneer je ze had opgeslagen. Tot deze week, die datum hebben ze er maar uitgesloopt 🙂
  Wel jammer, nu kun je niet meer zien dat sommige woningen al vanaf 2006 te koop staan, en daar is het ze ook om te doen natuurlijk.

 24. Okkie says:

  @20
  De verkoopprijs betreft alleen het appartement boven het winkelpand. De 2 winkelunits zitten niet bij de prijs in maar worden apart verhuurd. De 1e winkelunit is te huur voor € 22.500 eerste jaar, het 2e jaar € 25.000, het 3e jaar € 27.500 en het 4e jaar + index. De 2e winkelunit is te huur voor € 20.000 eerste jaar, het 2e jaar € 22.500, het 3e jaar € 25.800 en het 4e jaar + index. Alle bedragen zijn exclusief btw.
  http://www.gastmakelaardij.nl/Huizen/Rijkesluisstraat43en43A/Rijkesluisstraat-43-43a-43b.pdf

 25. Okkie says:

  @12
  Gisteravond bij Zembla.
  http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=33614&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1974&cHash=41bcd825393f7e2b33715b55e1f31561#
  http://zembla.vara.nl/fileadmin/uploads/VARA/be_users/documents/tv/pip/zembla/2010/Beloning_en_prestatie-1.pdf
  Het is gebleken dat er bij topbestuurders in de publieke sector geen relatie is tussen de hoogte van de beloning en de prestaties. Als je kijkt naar de 15 instellingen waar het meest verdiend wordt, blijkt er zelfs een negatieve relatie te zijn tussen de hoogte van de beloning en de prestaties.

 26. lorenzo says:

  Nou , net weer terug van vakantie , veel ollanders gezien aan het feesten en ja , ook ik hoorde gisteren dat er meer dan 2000 duizend leute in de publeike sector 2 , 3 of 4 keer Balkendende verdienen .
  Man , wat hebben we het ook goed met z’n allen. Heerlijk.

 27. Patrick says:

  @18 Okkie, zat het winkelgedeelte er eerst niet gewoon bij in de koopsom?

  Ik zie bij mij in de omgeving vaak dat boerderijtjes zakken van 550K naar 390K, maar als je dan wat verder kijkt zat er eerst 2500m2 bij en nu nog maar 800m2.

 28. Peter2 says:

  @14: okkie,

  Das een kostenstijging van 11 procent per jaar voor de komende jaren. En dat in een markt waar kleine winkeliers het moeilijk hebben het hoofd boven het water te houden. Die verhuurders missen elke realiteitszin denk ik dan.

 29. Peter2 says:

  Moest @24 zijn 😉

 30. nhz says:

  @25:
  “blijkt er zelfs een negatieve relatie te zijn tussen de hoogte van de beloning en de prestaties.”

  dat verbaast mij dus niks, ik denk dat dit de regel is in een niet-vrije economie zoals de polderkleptocratie, waar alles wat ooit vrije markt was door de overheid betaald en dus door de politiek beinvloed wordt. Vriendjespolitiek en corruptie bepalen de verdienste, kwaliteiten zijn onbelangrijk of het moet zijn het vermogen om te liegen of met geld te smijten voor nutteloze doeleinden (zodat er weer bepaalde personen kunnen meeprofiteren).

  @28:
  verhuurders houden al rekening met toekomstige inflatie denk ik 😉 Overigens durven ze bij mij in de stad rustig 50K per jaar vragen voor véél kleinere winkels. Gevolg is dat inmiddels zeker een kwart van de winkels leeg staat, of er zit voor een paar dagen/weken ramschverkoop in. En een paar km verderop zit de stad die landelijk recordhouder is in winkel leegstand … Uiteindelijk komen er dan meestal overheids instellingen in, wij hebben hier bijv. drie winkels van een gehandicapten organisatie die allemaal op A-lokaties zitten en diverse ‘winkels’ waar je overheidsadvies kunt halen. Aan de luxe winkel kan dan iedereen zien hoe belangrijk ambtenaren zijn …

 31. nhz says:

  @30 correctie:
  “alles wat ooit vrije markt was ”

  was een beetje kort door de bocht, laat ik zeggen: wat ooit vrije markt was óf een 100% overheidstaak met normale ambtenaren salarissen.

 32. Peter2 says:

  @25: okkie,

  Tja het is weer schokkend, en er gaat natuurlijk ook niets aan veranderen. Waarom? Hij zijn de uitvreters zelf die bepalen wat zij en hun andere uitvreter maatjes verdienen….van publiek geld uiteraard.

  Nederland is wat mij betreft dan ook een zeer corrupt land, zij het allemaal behoorlijk verborgen en bedekt. De cultuur bij de top is van eerst aan zichzelf te denken en daarna pas aan hetgeen waar je uiteindelijk voor bent aangenomen en wordt betaald. Kan ook niet anders met “na ons de zondvloed” generatie aan het roer.

  De oplossingsrichting is echter vrij eenvoudig, maar ook radicaal. Leg deze definitie van corruptie wast in de wet en bestraf het breken ervan met snoeiharde financiële en gevangenis straffen en ga er daarna direct bovenop zitten.

  Dan vluchten de uitvreters meteen naar het buitenland.

  Het is een snel werkende oplossing die niet meteen noodzaak maakt van executie pelotons, dus ik heb me behoorlijk ingehouden vandaag :). We hebben zojuist immers mogen zien dat mensen waarvan ik weet dat veel er van helemaal niet meer capabel zijn dan ikzelf, na falen meet meekrijgen dan ik bij goed functioneren in 20 jaar verdien, laat staan overhoud. En dan is niet meteen een kogel door het hoofd aanbieden, natuurlijk wel heel erg schappelijk van mij. Mag duidelijk zijn dat het wel de ideale oplossing zou zijn voor dit soort lui.

 33. adamus says:

  ….., als je investeert, zoals ikzelf dan, moet je wel ideeën vormen hoe de wereld in elkaar zit en waar het naartoe gaat anders kun je niet beslissen waar je in moet investeren..

  investeren in jezelf, lekker dicht bij huis.

 34. adamus says:

  Gisteravond bij Zembla.
  zembla.vara.nl/Afl…e2b33715b55e1f31561#
  zembla.vara.nl/fil…g_en_prestatie-1.pdf
  Het is gebleken dat er bij topbestuurders in de publieke sector geen relatie is tussen de hoogte van de beloning en de prestaties. Als je kijkt naar de 15 instellingen waar het meest verdiend wordt, blijkt er zelfs een negatieve relatie te zijn tussen de hoogte van de beloning en de prestaties.

  (coke?)LIJNTJE NAAR DEHAAGH! Daarop wordt geselecteerd.
  Nobody fucks Hans Alders 😉

 35. adamus says:

  Kan ook niet anders met “na ons de zondvloed” generatie aan het roer.

  kan ook niet anders na de spulletjes van Organon/Oss hè? Lekker rondsproeien zonder gevolgen 😉
  Nhz heeft hier vast ook een mening over?

 36. adamus says:

  Ik zie bij mij in de omgeving vaak dat boerderijtjes zakken van 550K naar 390K, maar als je dan wat verder kijkt zat er eerst 2500m2 bij en nu nog maar 800m2.

  andere doelgroep? Eerst de eenverdienende categorie pappa met ponniepaardkind en nu de 33/35 jarige tweeverdiener die tot de nek in de hypotheekschuld gaat zitten en geen vrije tijd meer heeft, laat staat geld voor onderhoud.

 37. adamus says:

  Niemand Buitenhof gezien vandaag met de IMF’er?

 38. adamus says:

  nhz Zegt:
  31 October 2010 om 1:30 pm
  @30 correctie:
  “alles wat ooit vrije markt was ”

  was een beetje kort door de bocht, laat ik zeggen: wat ooit vrije markt was óf een 100% overheidstaak met normale ambtenaren salarissen.

  wat ooit als vrije markt bedoeld was.

 39. Peter2 says:

  Hier het laatste werk van NIA.

  http://www.youtube.com/watch?v=AQv-sdMCClQ

  Opvallend:

  Kennelijk worden niet enkel in NL de schoolcijfers vervalst om overheidsgeld te bemachtigen.

 40. adamus says:

  Vriendjespolitiek en corruptie bepalen de verdienste, kwaliteiten zijn onbelangrijk of het moet zijn het vermogen om te liegen of met geld te smijten voor nutteloze doeleinden (zodat er weer bepaalde personen kunnen meeprofiteren).

  ze gaan gewoon anders om met “hun waarheid”.
  Verders: wat is geld (digits) waard?
  Ik hoor de laatste tijd van 70-plussers dat het “mijn tijd wel uithoudt”, maar dat de kleinkinderen gaan het gelag betalen, dat kan niet anders”.

 41. adamus says:

  Die verhuurders missen elke realiteitszin denk ik dan.

  P2, die winkeliers hebben de laatste 10/15 jaar waarschijnlijk leuk vermogen opgebouwd. Dat eigen vermogen gaat er nu eerst aan, anders gaan ze failliet. De verhuurders kiezen voor het korte geld, die kijken echt niet naar de toekomst. De toekomst wordt immers geborgd door de belastingbetaler.

  Afijn, vanmiddag uitzicht op de Indiansummmer morgen schijnt gewoon de zon weer Lorenzo 🙂

 42. adamus says:

  Nhz, over huren gesproken.
  hier in de buurt woont iemand van een jaar of 35 met een kapperszaakje, rijdt een Landrover, 10jaar jongere vriendinnetje een retro vwkever, huurhuis van €800. Dan is het toch feest!

 43. adamus says:

  De oplossingsrichting is echter vrij eenvoudig, maar ook radicaal. Leg deze definitie van corruptie wast in de wet en bestraf het breken ervan met snoeiharde financiële en gevangenis straffen en ga er daarna direct bovenop zitten.

  Peter, hoe moet een hoge school of provincie dan iemand vinden met een lijntje naar denHaag?
  Of hoe vinden we iemand voor de Ver. van zorgverzekeraars. Wiegel, Robin L., Boele S. http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2010/06/commissie-staal-onderzoekt-rgl-alternatieven, etc.

 44. Goudbelegger says:

  @25 tja

  @26 al dat feesten lijkt me toch een indicatie van een top. Zelfs Celente is optimistisch, absurd.

  @32 je bent inderdaad veel te schappelijk. Goed gezegd dat van na ons de zondvloed generatie.

  @33 ik kan niet zo snel zoveel verdienen als het rendement op goede beleggingen.

 45. adamus says:

  gb,

  dan zit je bij de gelukkige 2%. Knap.

 46. nhz says:

  @35:
  adamus: bedoel je dat hoe meer inkomen, hoe meer fantastische spulletjes uit Oss etc. ze kunnen kopen dus hoe beroerder de prestaties? Daar kan ik wel in meegaan … na de antidepressiva en coke generatie krijgen we nu de ritalin generatie aan het roer; weet niet of we daarmee erop vooruit gaan.

  @36:
  aan geld voor een paar paarden of geitjes om landbouwer te spelen en subsidie te vangen zal het niet liggen; de paardensector schijnt nogal in de min te zitten, afgezien van die enkele tophengst. Hier in de buurt wordt een gemiddeld aftands boerderijtje nog steeds verkocht met ‘geschikt voor het houden van paarden’, vraagprijs minimaal 1.5 miljoen. Dan is duidelijk wat de doelgroep is. Ik heb nog nooit gezien dat de prijs verlaagd werd, eerder verhoogd bijv. als men denkt dat de gemeente wellicht interesse heeft (de sociale sector koopt hier graag boerderijen op voor bijv. gehandicapten, probleemjongeren, sociale werkplaats etc.)

  @37:
  stukje van gezien: clueless wat economie betreft die man, zoals de meeste IMF bobo’s.

 47. adamus says:

  nee, nhz, de anticonceptiespulletjes 🙂

 48. adamus says:

  maar de paardenslager spint er garen bij en die wil je toch niet benadelen?

 49. adamus says:

  ritalin; ik hoorde dat er inmiddels leraren zijn met gedragsproblemen.

 50. nhz says:

  @48:
  oja, ook dat nog. Ik snap wel hoor dat Oss dicht moet. Er zit inmiddels zoveel van dat anticonceptiespul in het milieu dat af en toe wat kraanwater drinken of bepaalde voeding gebruiken al voldoende is om behoorlijk onvruchtbaar te worden 😉

  @49:
  een bubble in paardenslagers; zal van korte duur zijn denk ik.

 51. Goudbelegger says:

  @45 tnx maar zitten wel vele jaren leren en veel handelen met verlies aan vooraf. Maar nu kan ik inderdaad een beetje de grafieken herkennen die gaan stijgen, ik begrijp cycli enigszins, de geschiedenis. Had ik maar 10 jaar eerder alles begrepen, was ik nu multimiljonair. Dacht altijd dat ongeveer 3% won, normaalverdeling.

  @47 dat zegt Celente in 2008 he.. klopte ook alweer niet. En moet je hem nou eens zien. Ik vind hem inconsistent, eerst was het dat je goed in conditie moest zijn om de komende tijd te overleven en nu is het lalala.. Verwarrend vind ik het.

  http://www.youtube.com/watch?v=I23eEhvvp28

 52. nhz says:

  @52:
  het probleem is wel dat in de huidige omgeving de meeste oude regels voor beleggen niet meer opgaan, bijna alles stijgt terwijl het al zwaar overgewaardeerd is, dankzij de FED c.s. Zie bijvoorbeeld dde relatie tussen stocks en bonds. Waarderingen van assets worden alleen nog bepaald door speculatie op meer of minder QE, met fundamentals heeft het niets meer te maken. En ooit als de grote klap komt zal vermoedelijk bijna alles dus hard omlaag gaan; kan natuurlijk ook dat we gelijk naar hyperinflatie gaan en dat er dus nooit een grote klap komt. Wat ik heb geleerd van bijna 10 jaar beleggen (niet erg actief, maar toch) is dat bijna niemand het langdurig goed heeft; ze praten alleen over hun successen. De meeste beursguru’s zijn niets meer dan de spreekwoordelijke lottowinnaar die nu ieder ander gaat uitleggen hoe je de lotto kunt winnen. Zelfs basisregels zoals dat de massa het altijd fout heeft kun je vandaag de dag betwijfelen, de beurs is geen markt meer maar één grote show, en the show must go on, whatever it takes.

 53. Goudbelegger says:

  @52 wat die beursgoeroe’s betreft die enige tijd goed zitten en daarna niet meer heb je helemaal gelijk, las laatst ook daar iets over waar iemand precies hetzelfde aangaf. Zo was er een idioot die eind jaren ’90 veel verdiende met stock splits in de Internet sector, aandelen die splitsten kocht ie vooral, heeft daar een boek over geschreven, abonnementsdienst maar daar heb je natuurlijk geen zak meer aan.

  Met de rest van wat je zegt ben ik het niet helemaal eens, wat er nu gebeurt is eerder gebeurt, stimulus was er in de jaren ’30 ook en fundamentals hebben nooit een grote rol gespeeld, emoties daarentegen wel. Vind de grafieken ook nog steeds overal kloppen, die worden niet ineens anders ook al is de onderliggende drijvende kracht dan wel anders maar dat was al zo vaak zo.

  Wat QE betreft ook met je eens, het is niet te voorspellen of er nu een crash komt of een hyperinflatie stijging. Als straks de verkiezingen en QE geweest zijn zou je eigenlijk een sterke daling moeten krijgen, buy rumour sell fact, maar ik weet het ook niet. Probeer me alleen bezig te houden met wat ik een beetje kan.

 54. floor says:

  Beurs en economie gescheiden houden, dat helpt.
  De beurs heeft momenteel naar mijn bescheiden mening helemaal niets met de economie te maken.
  Het is gewoon een wantrouwen in valuta en het grote geld, wat er nog steeds in overvloed is, zoekt een uitweg >>>> beurs en goud.
  Vind wel dat op de buitenlandse forums, m.n. de amerikaanse de taal aan het verharden is, amerikanen zijn het spuugzat.
  En die Celente had volgens mij teveel gezopen hoor in dat filmpje.

 55. john says:

  Op basis van fundamentals met buy and hold strategie ga je als individu iig niet aan het langste eind trekken.. Sheeps die op basis van programma’s als jim cramer, stocktips overnemen.. It’s all part of human nature. Alleen daarom zullen zeepbellen altijd blijven bestaan ;-)) Ach ja t is en bljift een zero sum game.. de een zijn dood is een ander zijn brood.

 56. Juan Belmonte says:

  @18 Okkie

  Fénomenal !
  U heeft gevoel voor peozie 🙂

  Daarom met stip op nul 🙂

  De Tombola Top Tienduizend versie 5
  0) Okkie -50% van 1.295k voor 649k Rijkesluisstraat 43 5688 EC Oirschot.
  1) Spongebob -80% van 151 naar 29 k euro Turkeije 17, Waterlandkerkje
  2) nhz -67% VAN 8 MILJOEN EURO naar 2,6 miljoen euro, om privacy redenen ombekend gebleven villa in Blaricum
  3) Spongebob -47% van 124.5 naar 66k Molendijk 35, Nieuwe-Tonge
  4) Spongebob -44% van 500k voor 282 k Repel 6, 4926 DD LAGE ZWALUWE
  5) eduro -41% van 685k voor 400k huizerweg 66 Bussum
  6) IL -30% Diverse nieuwbouw Woningcorporatie ZVH
  7) Spongebob -38% van 725k voor 453 k Vijfhuizenberg 94 Roosendaal
  8 Spongebob -43% van 199k voor 113k Bergstraat 8 Zegge
  9) Spongebob -31% van 149k voor 104 k Kasterleestraat 362 Breda
  10) Okkie -30% Limburgse bouwbedrijf Jongen op het hele pallet
  11) Spongebob -29% van 219k voor 155k Tramsingel 112a BREDA
  12) Spongebob -33% van 899k voor 599k Wildhage 26 Teteringen
  13) Spongebob -34% van 269k voor 177k Bisschop van Mierlostraat 62 Mierlo
  14) Spongebob -53% van 124k naar 59k Molenstraat 168 Roosendaal
  15) Spongebob De Luther 5, 5095 AC HOOGE MIERDE -41% van 984k voor 576k
  16) admin Opbrengst nieuwbouwgrond Eindhoven -84% van 89,9k naar 14,1 k (ja Juan zit hier cijfers te manipuleren, het jaar is nog niet om, hij heeft er nu desalniettemin aardigheid aan en is voornemens ieder nanoseconde de laatste cijfers te tonen
  17) FT Duinlaan 143 den Haag -33% van 1.120k voor 749k (nota bene: nog te koop)
  18) Z24 met verschil gemiddelde vraagprijs vrijstaande woningen en gemiddelde verkoopprijs = 32 procent
  19) IMF die al een paar jaar beweert dat huizenprijzen in 30% overgewaardeerd worden
  20) Juan Belmonte Van de Veldestraat 68, 2525 AX ‘S-GRAVENHAGE -42% van 101 k voor 58 k euro
  21) Mr. G Hukker met 22102010 het bericht dat NVM wèl betrouwbare informatie over de woningmarkt heeft
  22)

 57. Charlie says:

  De Rabobank houdt Nederlandse boeren draaiend. Ondanks Europese subsidies zitten veel boeren met miljoenen euro’s aan schuld. En in 2015 wordt het melkquotum afgeschaft, waardoor de opbrengsten waarschijnlijk nog lager worden dan voorheen. Grondprijzen zakken en boeren gaan failliet.

  Wat zal dat voor de ‘oersolide’ Rabobank betekenen?

  http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/999545-het-debat

 58. E van Noorwegen says:

  En het ‘klein leed’ zit hem waarin??

 59. adamus says:

  mijn idee Charly. Volg de boer en meet daar de soliditeit van de Rabo aan af.
  60K ha. kan helemaal niet rendabel zijn. Een paar ha. als mais/afvoerputje misschien.

 60. adamus says:

  Ach ja t is en bljift een zero sum game.. de een zijn dood is een ander zijn brood.

  zal de US drukwerker het niet mee eens zijn.

 61. nhz says:

  @58:
  miljoenen schuld, maar vaak ook tonnen inkomen per jaar voorlopig, en een gratis lot in de Staatsloterij van de Grondpolitiek. Ik kan er weinig medelijden mee hebben. Grondprijzen van landbouwgrond zijn in principe gebaseerd op wat de grond opbrengt, en niet op de bouwgrond tarieven. Met de huidige voedselprijzen (+50% in een jaar) zie ik de prijs voor landbouwgrond (3-5 euro/m2) niet echt zakken. Wel jammer dat de kleinere boeren vermoedelijk als eerste de dupe gaan zijn.

 62. Charlie says:

  @63

  Klopt. Ik neem het ook niet op voor de boeren. Het lijkt me in veel gevallen een ongezonde bedrijfstak.

  En Rabobank ‘bank met ideeen’, zal inderdaad erg creatief moeten zijn om de crash van 2015 te verwerken. Waarschijnlijk zal het weer handje ophouden worden in Den Haag en Brussel.

 63. nhz says:

  @64:
  maar over de systematische diefstal van spaarders hoor je niemand. De spaartarieven liggen nog veel dichter bij elkaar dan de hypotheektarieven.

  @65:
  de belastingbetalers en (vooral) spaarders zullen weer met pistool op de borst gedwongen worden hun centjes te overhandigen, omdat anders de topinkomens en bonussen van de bankiers in gevaar komen. Gezien wat er momenteel in de wereld gaande is denk ik niet dat de crash nog tot 2015 gaat wachten, maar wie weet … in Nederland gebeurt bijna alles een paar jaar later.

 64. adamus says:

  maar over de systematische diefstal van spaarders hoor je niemand. De spaartarieven liggen nog veel dichter bij elkaar dan de hypotheektarieven.

  hoe dan? Je kunt alleen alles opnemen en in de brandkast leggen.

 65. adamus says:

  Gezien wat er momenteel in de wereld gaande is denk ik niet dat de crash nog tot 2015 gaat wachten, maar wie weet … in Nederland gebeurt bijna alles een paar jaar later.

  “wij” staan nog garant voor ING, dus het kan ook een paar jaar eerder worden.

  AGO/Ennia/NationaleNL/Aegon …….

 66. adamus says:

  Prijzen zijn onder de top van zomer (???!!!)2008, maar nu stabiel. Heerlijk dopamine shotjes.

 67. Pieter says:

  Stagnatie woningmarkt houdt aan
  DEN HAAG (AFN) – De Nederlandse woningmarkt laat nog geen herstel zien. De huizenprijzen lagen in de maand september ruim 6 procent lager vergeleken met augustus 2008, toen de prijzen hun hoogste punt hadden bereikt. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Ads door Google
  Brand New Day Pensioen

  Waar krijgt u het meeste pensioen? Doe de tariefvergelijker!

  Brandnewday.nl/Tariefvergelijker

  Robeco

  Levert beleggen meer op dan sparen? Ontdek het zelf op de site.

  Robecodirect.nl/VerstandigBeleggen

  Woning Portugal

  Wilt u ook een woning in de Algarve Dé Makelaar met ruim aanbod Huizen

  Divine-Home.nl/Algarve

  Door de financiële crisis in het najaar van 2008 kwam een einde aan een lange periode van oplopende woningprijzen. ,,Van augustus 2008 tot en met september 2009 daalden de prijzen scherp. Sindsdien zijn de huizenprijzen nagenoeg stabiel gebleven”, aldus het CBS.

  De prijzen van koopwoningen daalden in alle provincies, maar de verschillen waren groot. In Zeeland zakten de prijzen in de periode van augustus 2008 tot en met september 2010 met slechts 1,7 procent. In Noord-Holland was de prijsdaling met 7,7 procent het grootst.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/8087208/__Stagnatie_woningmarkt_houdt_aan__.html?p=15,1

 68. RealisT says:

  @64+66

  Logisch toch? Het uitknijpen van klanten is volledig gelegaliseerd. Banken moeten immers ruimere buffers aanhouden. Dus dan krijg je dit.

  “Hoge marges kunnen duiden op een gebrek aan marktwerking. Mogelijk zijn er ook andere verklaringen”

  Er is nergens echt marktwerking als het om huizen in NL gaat. Wel heel veel (vriendjes)politiek.

 69. adamus says:

  Er is nergens echt marktwerking als het om huizen in NL gaat. Wel heel veel (vriendjes)politiek.

  klopt. Zegt het kind: het zal allemaal wel, maar we moeten toch wonen en het liefst zo prettig mogelijk en laat zich een hypotheek van 450K met verzekeringen aansmeren. Het stopt echt niet met de constatering 😉

 70. Pietertje says:

  De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) verdenkt banken van onderlinge afspraken om de hypotheekmarges kunstmatig hoog te houden.

  bron: http://www.telegraaf.nl/overgeld/rubriek/hypotheken/8085860/__Banken_verdacht_van_prijsafspraak__.html

 71. KariZ says:

  Arme Kees 🙂

  En jij maar bouwen aan je Gàuwûh Bunkâh.

  Ze gaan het leren hoor, is het niet goedschiks, dan is het…..

 72. nhz says:

  @70:
  “Van augustus 2008 tot en met september 2009 daalden de prijzen scherp”

  -6%, tjonge jonge da’s wel een scherpe daling ja. Ben benieuwd wat voor woorden ze gebruiken als de daling 20 of 40% in een jaar wordt, zou zomaar kunnen.

 73. RealisT says:

  @73

  Het is nog triester. Ik ken er genoeg die apetrots zijn op hun torenhoge tot-aan-het-randje hypotheek. Alsof het een soort van garantie op zorgeloze oude dag betreft. Vaak mompel ik dan tevergeefs iets over sigaren en dozen. De meesten reageren apatisch, sommigen worden kwaad.

 74. Patrick says:

  @76 Nhz, je haalt me de woorden uit de mond.

  De werkelijkheid die ik om me heen zie is volgens mij toch echt anders dan dit lauwe verhaaltje van het CBS.

  Juan kan er over meepraten met de Tombola Top Triljard.

 75. RealisT says:

  @76

  Die -20% is al een feit, alleen nog niet structureel. Als dat het wel wordt, sturen ze (scheef)huurders massaal naar heropvoedingskampen en worden mensen met spaargeld vervolgd wegens haatzaaien.

  Er zitten in Den Haag immers meer gevaarlijke gekken dan in alle NL inrichtingen bij elkaar.

 76. Patrick says:

  Waar stond laatst toch ook alweer dat verschil tussen vraagprijzen en transactieprijzen van vrijstaande huizen?

  Dat ging richting de 30% toch?

 77. Goudbelegger says:

  Gek dat Willem niet een nieuwe discussie begint over die hypotheek tarieven. Zou bij hem de interesse ook minder worden? Je kan ook niet eeuwig huizen interessant vinden. Nogmaals, het is een markt die geweest is voor ons, de babyboomers gaan zo’n stijging van huizenprijzen nooit meer meemaken en hun kinderen misschien ook wel niet.

  De stijging van de CAD net binnen een paar minuten zal de beheerder van een portefeuille met Canadese aandelen heel wat opgeleverd hebben. Waarschijnlijk interessanter dan huizen..

 78. Goudbelegger says:

  En deze dan.. Dat wordt een forse daling.

  ———-

  Beursexperts voorzien start beursrally in november door onze beursredactie
  AMSTERDAM – Ondanks de wekenlange stagnatie van de AEX zijn beursexperts zeer optimistisch over het beursklimaat in november. Minder dan 10% van de ondervraagde doelgroep houdt rekening met een terugval van de beursgraadmeter. Op de lange termijn zien de experts de toekomst ook zonnig in.

 79. adamus says:

  De meesten reageren apatisch, sommigen worden kwaad.

  Al onze vrienden hebben een hypotheek van minstens 750K zei de secretaresse. En die komt ook nog op het werk met een Saab cabrio 🙂

 80. adamus says:

  Er zitten in Den Haag immers meer gevaarlijke gekken dan in alle NL inrichtingen bij elkaar.

  je hebt het toch niet over 20 of 30duizend OostEuropeanen? Die gaan ze in den Haag beter huisvesten. Het opkopen van hypotheken van wanbetalers heeft daar niet mogen baten…….

 81. nhz says:

  @81:
  stijging CAD? t.o.v. de euro zie ik sinds deze zomer alleen maar een daling, van 0.8 naar 0.7 EUR naar 0.7 EUR, met af en toe een procentje op en neer. Helaas, want ik krijg binnenkort iets uitgekeerd wat noteert in CAD …

  @82:
  ja, ik gok ook op een daling; maar de komende dagen blijf ik lekker aan de zijlijn staan. Je weet maar nooit, Heliben zou zomaar kunnen besluiten de grootste (en allerlaatste) beursrally uit de geschiedenis te gaan ontketenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*