Is het als starter verstandig om nu een huis te kopen, of kun je beter wachten omdat de prijzen eventueel nog verder dalen? Oud-Robeco-topman en econoom Jaap van Duijn vertelt over de situatie op de huizenmarkt en de ontwikkelingen die ons nog te wachten staan.
Van Duijn ging als een van de eersten binnen de gevestigde orde in tegen het (waan)idee van altijd stijgende huizenprijzen.
Hulde daarvoor.
Ook ditmaal geeft hij wijze raad. Als het even kan flink sparen, zodat je als starter over de starterswoningen kan springen (relatief duur voor de kwaliteit die je krijgt) en een huis kan kopen waar je de komende twintig jaar mee uit de voeten kunt. We moeten ook af van het idee van het maken van een “wooncarriere”, waarbij je om de vijf jaar verhuist en telkens de overwaarde incasseert. De komende twintig jaar geen overwaarde, denk ik zo.
Inzakkend consumentenvertrouwen is ook goed te zien op de funda indicator. De laatste stijgt het aanbod versnellend. Ben benieuwd naar de resultaten van de openhuizen dag morgen. Het zal waarschijnlijk vooral kijken- kijken zijn maar niet kopen…en terecht met de onrealistische vraagprijzen.
Inzakkend consumentenvertrouwen is ook goed te zien op de funda indicator. De laatste weken stijgt het aanbod versnellend. Ben benieuwd naar de resultaten van de openhuizen dag morgen. Het zal waarschijnlijk vooral kijken- kijken zijn maar niet kopen…en terecht met de onrealistische vraagprijzen.
Het aanbod stijgt. Toch hebben de meeste mensen nog steeds de prijzen van twee jaar geleden in hun hoofd. Het is nog altijd maar een klein clubje mensen dat echt in de gaten heeft dat er iets is veranderd.
De groep wordt uiteraard wel steeds groter, maar het gros van de mensen verdiept zich helemaal niet in zaken als de economie of de huizenmarkt. Die zitten ‘s avonds onderuitgezakt op de bank met een zak chips naar een van de zoveelste talentenjachten op de televisie te kijken. Ze horen wel iets over huizenprijzen, maar dat gaat het ene oor in en het andere oor uit. Tot ze er zelf mee te maken krijgen…
Ik verbaas me nog steeds over de absurd hoge prijzen in relatie tot de kwalititeit van het gebodenene. En wat te denken van de presentatie?! Foto’s op funda van vieze badkamers vol met tandenborstels en vuile handdoeken, woonkamers volgestouwd met frutsels en enorme eikenhouten meubels… Diverse malen heb ik mijn telefoonnummer doorgegeven aan een ongeïnteresseerde dame van een makelaarskantoor, maar even zovele keren ben ik niet teruggebeld.
Ook de meeste makelaars hebben kennelijk nog helemaal door dat het inmiddels een vragersmarkt is…
Ik blijf het wonderlijk vinden.
@ 3
“Ben benieuwd naar de resultaten van de openhuizen dag morgen.”
Het is vooral een euro-generator voor de makelaar. 200 euro bijdrage voor enkele A4-tjes en vermelding op Funda als je geluk hebt.
Voor de rest wordt het appeltaar uitdelen voor degeen die komt. Het mooie weer nodigt meer uit tot elders genieten.
@ 4 Epyh
Volledig met je eens. Mijn collega (met 1 jaarscontract) liet mij gisteren een tussenwoning zien in R’dam (kralingen) van 495.000 euro waar die helemaal gek van is. Hij is weliswaar universitair geschoold maar dat zegt kennelijk niet zo veel.
Je ervaringen met makelaars deel ik van harte. Enkele weken geleden gebeld naar recreatiewoningen van > 275.000.
Na diverse pogingen van mijn kant heb ik het maar opgegeven. Ben nooit terugebeld of wat dan ook. Meneer had het druk, was onderweg, was ziek of op vakantie.
Drama met die gasten. Een grotere rem op de verkoop van je huis dan een makelaar kan je in Nederland niet vinden.
logisch toch, je kunt je niet overal mee bezighouden, en een normaal iemand (de vele huizen speculantjes met dollartekens in de ogen laat ik er even buiten) heeft gemiddeld 1x per 7-8 jaar daarmee te maken. In de jaren ’90 heb ik me als ondernemer (dus met enige kijk op investeren en geld verdienen) nooit beziggehouden met de hard stijgende waarde van mijn pand, dat kwam pas aan de orde toen ik door een wetswijziging tot verkoop gedwongen werd. Pas toen zag ik wat een absurde toestand het was op de NL huizenmarkt (rond 2000 al, nu prijstechnisch nog veel erger natuurlijk), en kreeg ik ook door wat een door-en-door malafide sector de makelaarsbranche is.
eens, bij mij in de regio blijven de (vraag)prijzen van de betere woningen hard stijgen, 1 miljoen euro voor een leuke woning in de stad begint heel normaal te worden (woningen die 20 jaar geleden 150-200.000 gulden kostten).
Er komt wel steeds meer goedkoop aanbod (wat het gemiddelde omlaag trekt), vooral als reactie op de dalende bedragen die starters als hypotheek kunnen krijgen. Maar dat goedkope aanbod is treurnis ten top, weinig meer dan veredelde bezemkasten voor pakweg 100K euro. Een afbraakpandje van bijv. 20.000 gulden in 1990 brengt op die manier nu toch 500K euro of meer op. Als je daarmee vergelijkt krijg je bij veel appartementen en gewone woningen van 200-250K wél waar voor je geld, en ook dat is toch nog véél te duur. We zitten nog steeds in de ontkenningsfase …
Nog een paar jaar wachten…tegen de tijd dat het interessant wordt om in nederland een huis te kopen ben ik met pensioen…of dit land is failliet dankzij de euro en de eu.
Ik denk dat ik beter over de grens naar een leuk huis kan gaan kijken, hier wordt het niks meer.
Mike,
Spanje is nu een goede plek om je te gaan orienteren. Ik denk dat als je daar over een jaar of 2 iets koopt, je best veel krijgt voor je geld. Dit krijg je eigenlijk nu al, maar ik verwacht nu nog een daling daar met de stijgende werkloosheid (jeugdwerkloosheid 46%!).
Uit het vorige draadje kwam de 3% inflatie al naar voren. Ik verwacht dat met het gelddrukken wat nu massaal zal gaan gebeuren we nog wel eens de 4% kunnen gaan zien. Dit onder het voorbehoud dat de eurozone blijft zoals die nu is, wat twijfelachtig is.
Mijn voorspelling staat nog steeds op meer dan 90% prijsdaling vanaf de top voor huizen.
Het is inderdaad zo dat makelaars nog in een andere wereld leven. Ik had mijn huis op advies van de makelaar al circa 8 maanden te koop staan voor ca. 180.000. Geen kijkers in die tijd, en al helemaal geen kopers. Op eigen initiatief en tegen het advies van de makelaar de prijs met 30.000 verlaagd, en twee weken later verkocht voor de vraagprijs. Mensen kopen echt nog wel huizen, maar alleen voor de juiste prijs. De enigen die het nog tegenhouden zijn de makelaars.
misschien moeten de verkopers hen vraagprijs eens terug rekenen naar de gulden, gaan ze zich misschien wel schamen voor hun vraagprijs.
De makelaars zullen toch zo langzamer hand wel erg veel honger krijgen lijkt mij
misschien moeten de verkopers hen vraagprijs eens terug rekenen naar de gulden, gaan ze zich misschien wel schamen voor hun vraagprijs.
Zeg je datzelfde tegen de meneer van de snackbar?
VanD moet ook weten dat sparen niet past in dit permanent geldontwaardende fiatsysteem. Doorrollen van steeds grotere schulden….zoals aflossingsvrije hypotheken.
Dat is ook maar hoe je het zelf bekijkt, je bent er ook nog zelf bij. Ik heb zelf mijn woning te koop gezet begin sept 2010, via een makelaar, want vertrok zelf naar het buitenland.
Ik heb wel nadrukkelijk tegen de makelaar gezegd dat ik de woning wilde verkopen, dat een spoedige verkoop voor mij belangrijker was dan die laatste paar duizend euro als het daar op vast mocht komen te zitten.
Had zelf een iets lagere vraagprijs in gedachten maar op advies van de makelaar iets hoger (2%) ingezet, ging niet lukken, wel kijkers gehad maar geen kopers. Na 2 maanden de vraagprijs 3% verlaagd in overleg met de makelaar en in totaal 3 maanden vanaf start, 1,5% lager dan de laatste vraagprijs en 2,5% lager dan mijn ideale prijs bij aanvang.
Soortgelijke woningen, 13 in een dozijn want appartementen, staan nu voor een lagere vraagprijs dan mijn ontvangen verkoopprijs te koop.
Mijn stelling is dus, als je zelf reeel bent en een strakke vraagprijs stelt en een goede makelaar kiest (is belangrijk want veel kaf onder het koren) moet het ook tegenwoordig nog lukken om je huis te verkopen.
Ik ben in ieder geval niet ontevreden ook al heb ik in het verleden meerdere malen een huis verkocht zonder makelaar, in de betere tijden en altijd zonder makelaar GEkocht, dus zonder een opdracht gegeven, dus altijd de makelaar als belangenbehartiger van de verkopende partij.
Nog even een opmerking over o.g. kopen in het buitenland. Duitsland lijkt me prima, prijzen aanzienlijk lager en nog steeds recht op HRA als je in Nederland blijft werken of hier inkomen hebt.
Met “koopjes” in Spanje of andere Zuid-Europeese landen heb ik wel m’n vraagtekens. Stel de EU en de euro klapt en Spanje gaat over op de ZEURO, deze zal dan t.o.v. de NEURO devalueren is de verwachting, 20%, 50% of 90% wie zal het zeggen. Koop je een mooie villa, niet te ver van de kust voor een 1,5 ton EURO, wat is zo’n woning na een jaar of 5 nog waard in ZEURO, maar belangrijker wat in NEURO ?
Heb je daaarentegen een hypotheek erop, begint in euro, wordt omgezet in ZEURO, daarna gaat de ZEURO zakken, gunstig dus. Wel zal de rente op de ZEURO een stuk hoger zijn dan op de EURO of NEURO i.v.m. risico’s. Dan wordt je speculatie in o.g. een valutaspeculatie. Kan allemaal heel gunstig uitpakken maar ook een drama worden. Kun je net zo goed calls, puts, turbo’s in de betreffende valuta nemen.
Daar kon je nog wel eens goed het schip mee ingaan.
Leuk om te zien dat er een grote variatie is in mensen op dit furum.
Ikzelf ben starter. (mag ook wel eens een keer: in italie zouden ze mij een bambino noemen, gezien mijn leeftijd) Ik vindt het een erg deprimerende gedachte dat ik de komende 30 jaar hard moet werken om mijn bezemkast af te kunnen betalen.
Zoals ik het nu zie zal een ‘wooncarriere’ er voor mij niet in zitten. tenzij mijn salaris ongehoorde proporties aan gaat nemen. Tegen de tijd dat ik het ‘huis probleem’ ontgroeid ben kom ik het volgende probleem tegen: ‘het pensioen probleem’. Begin er maar vast een blog over. Ik lees wel mee.
De makelaars hebben het toch maar gedaan!
Zullen we het eens van een andere kant benaderen:
Het aanbod op Funda stijgt nog steeds en staat nu op 253.388 woningen.
Dat er niets verkocht wordt is logisch, zeker gezien alle berichten in de media, en terecht.
Wie nu koopt voor prijzen van jaartal 2008 tot 2010 is kamikaze koper en kan er zeker van zijn dat zijn aankoop in waarde daalt. Niet erg als je je droomhuis gevonden hebt en hier een aantal jaren wilt verblijven.
De andere kant van de toename van het aanbod heeft ook te maken met verkopers die denken nog even hun slag te kunnen slaan. Wellicht hebben ze al een vijftal jaar geleden een waardebepaling laten uitvoeren door een makelaar, maar vonden het bedrag wat hij/zij aangaf te laag.
En nu, voor het “keren” van de markt denken ze nog even te vangen.
Hebzucht, dames en heren, is wat de drijfveer is geweest.
Hebzucht, want de overbuurman heeft zijn woning voor zoveel verkocht en ik wil meer.
Hebzucht zegt de bank, en we lenen nog een tonnetje extra uit, dat doet het goed voor de omzet en winst en de provisie.
Een aantal makelaars zagen de markt in 2003 al naar uitzinnige hoogten stijgen, met 2008 als toppunt.
Een makelaar brengt twee partijen bij elkaar waarvan de een iets wil verkopen en de ander iets koopt. De prijs van hetgeen dat verkocht wordt, wordt door de markt bepaald!
Net zoals de markt nu duidt op een ernstige daling, heeft ze de afgelopen jaren een duidelijke stijging laten zien.
Moet de makelaar dan tegen een verkoper zeggen dat hij gerust de prijs van 1995 aan moet houden, als we in 2009 leven? Snelle verkoop zou dat zijn en een ernstige tekortkoming naar de opdrachtgever!
Moet er op voorhand al een prijs met een daling van 30, 40 of what ever percentage aangegeven worden.
Onzin, dames en heren, de markt wordt bepaald door vraag en aanbod. De banken hebben hierin vanaf ca. 1995 een kwalijke rol gespeeld met hun kredietfacilitering in samenwerking met een overheid die nog steeds niet schijnt te begrijpen dat ze ervoor zorgt dat haar burgers uitgeknepen worden ten faveure van de banken!
De makelaar is de intermediar geweest en ik zal niet ontkennen dat het prettiger is om een courtagenota uit te schrijven over € 200.000,= of over € 100.000,=.
De hoogte van de prijzen zijn echter door de markt in al zijn geledingen bepaald en daar heeft iedereen zijn rol in gespeeld! Dus echt niet alleen de makelaar, maar u en ik!
Maria,
Ik sta er verder buiten. Toen voor mij de tijd rijp was een huis te komen, waren de prijzen al zo exorbitant, dat ik onmogelijk een huis kon kopen. De stijging van de huizenprijzen ging vele malen harder dan mijn koopkracht. Op die manier ben ik alleen maar verder afgedreven van mijn droom (een eigen huis). Ik heb dus ook nooit vruchten kunnen plukken. Ik ben allang blij dat de mogelijkheid om een huis te kopen steeds realistischer wordt. Wat dat betreft gaat nu pas mijn welvaart vooruit.
‘komen’ in de eerste zin moet ‘kopen’ zijn
Maria, ben je zelf makelaar ?
Zo ja, dan is het nogal merkwaardig om een onderscheid te maken tussen “de makelaar, u en ik”.
Zo niet, negeer de opmerking.
Antwoord zou wel leuk zijn, trouwens. 🙂
Makelaars zijn in eerste aanleg huiverig voor prijsdalingen omdat dat de fase inluid van deflatie en dan is veelal het hek van de dam zoals we nu zien. De fase van stilte is die dan volgt en dat zien we nu..
Een groot ”gevecht” veelal tussen verkopers (die goed de makelaars weten uit te spelen) en de genoemde makelaars.
Trend is wel dat verkopers dan maar elders gaan shoppen , het raam wordt te vol is het argument. Verkoper bepaald de prijs !
In Nederland is de courtage een schijntje , Buitenland makelaars komn er hun bed niet voor uit , althans toen 🙂
Hypotheek adviseurs hebben hun zakken ook goede gevuld dankzij u : doet u maar keer factor 2.6.van de prijs van de nederlandse makelaar.
@ 19 Paul99
Jij leest nog niet echt lang mee merk ik!
@14 Paul99
Jij snapt het!
Nog niet zo gek lang, maar ja, wat is lang ?
Bovendien, ik lees niet alleen MEE, heel af en toe schrijf ik ook wel eens iets.
Zo lang bestaat deze site ook nog niet, er zijn er die ik al veel langer volg.
Maar nog steeds geen antwoord. Moet ik uit je reactie concluderen dat het antwoord ontkennend is ?
dalen :”Een grotere rem op de verkoop van je huis dan een makelaar kan je in Nederland niet vinden.”
Waarom dan jezelf die beperking opleggen ?
De ene vindt mij een beginneling, de andere ziet mij als deskundige. Ik raak behoorlijk in verwarring, floor brengt mij bijna aan het blozen. Ga ik er maar vanuit dat ze het niet ironisch heeft bedoeld. Moet je ook nog rekening mee houden als persoon met weinig zelfvertrouwen als ie af en toe een complimentje krijgt. Enniewee, mijn dag is weer goed, even uit m’n evenwicht maar dank zij floor weer in balans.
Startert meldt!
Maar wel een startert die er heel bewust voor kiest om het Hollandse woonsprookjesbos (met een grote boog) te omzeilen; in plaats van investeren in vastgoed heb ik geïnvesteerd in twee visa’s/werkvergunningen, ver buiten Europa.
Ik zie het nog wel meer gebeuren de komende jaren. Want voor hoogopgeleide jongeren zonder koopwoning of honkvaste partner is emigratie simpelweg de enige juiste investering.
@26
Interessant. En 2 nog wel!
Kan u aangeven welke en waarom die 2?
‘k Speel zelf nl. ook met de gedachte, vandaar …
Here we go………een onttrekkingsfonds van 2.5 miljard 🙂
Voor noodlijdende aan de grond, zittende B.O.G. eigenaren……
http://propertynl.com/index-newsletter/onttrekkingsfonds-jones-lang-moet-leegstand-bestrijden/
OT, maar ook weer niet helemaal.
Ik heb geen economische achtergrond dus ik hoop dat iemand mij een antwoord op de volgende vraag zou kunnen geven.
Op RTLZ bericht men dat de inflatie in de eurozone tot 3% gestegen, voornamelijk door hogere olieprijzen.
Nu vraag ik mij af of deze inflatiestijging al niet beinvloed is door het opkopen van voornamelijk Portugese en Italiaanse staatsobligaties door de ECB de laatste tijd.
Ik ben geen deskundige op dit gebied, maar ik vind het allemaal een beetje lijken op QE in de VS.
Met interesse kijk ik uit naar uw inzichten op dit punt. Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd!
Bij voorbaat dank.
@Paul99
Beslist niet ironisch bedoelt, met name de verhandeling over een huis in Spanje kopen.
Okay floor.
Onderstaand ook nog een interessant draadje, in maart 2011 gestart maar refereert aan een bericht in 2008, wel een vooruitziende blik. Bijna 2000 reacties.
http://www.iex.nl/Forum/Topic/1263132/Koffiekamer_Huizenprijzen-dalen-met-60-in-7-jaar-en-nog-veel-meer.aspx
Ik denk niet dat dat het is. Ik denk dat de waardestijging jarenlang hét verkoopargument is geweest. Meer dan dat was er eigenlijk niet nodig.
Zelfs nadat de daling overduidelijk had ingezet bleef de NVM nog lang beweren dat woningen snel weer enorm in prijs zouden stijgen. Langzaam maar zeker beginnen ze ook daar te beseffen dat er voor starters andere argumenten nodig zullen zijn in de toekomst, omdat een stijging er de komende jaren niet in zit.
Als je nog niet zeker weet of de huizenmarkt in Nederland in ingestort, lees dan de Volkskrant van vandaag over de huidige en komende teruggang in de betaalde kinderopvang: terloops gaat het over de populaire plaatsen Driebergen en Doorn ( Utrechtse Heuvelrug) waar de huizenmarkt altijd goed was en tot enige tijd geleden steeds jonge, koopkrachtige , gezinnen uit vooral de Randstad voor een toevoer verse van kinderen ( voor de kinderopvang) en vers kapitaal voor de lokale huizenmarkt zorgde. Inmiddels verklapt een medewerkster van een “gerenommeerde” lokale makelaar aan de VK journalist ( zonder bij name genoemd te willen worden)”dat er bijna nooit meer een klant komt” en “het is nu zo erg op de huizenmarkt dat mensen niet eens meer gaan kijken” en
“voor de crisis per makelaar met gemak 10 huizen per maand werden verkocht, nu nog anderhalf”.
@Paul99, @Maria, @Floor
Voor zover @Maria makelaar zou zijn, en ondanks ik onder mijn voormalige nickname “Casa Debtor” ook wel eens een verschil van mening heb gehad met @Maria op een topic dat ging over de verlaging van de OZB (ten aanzien waarvan ik zeker niet zal ontkennen dat ook haar argumenten hout sneden!), wil ik het volgende opmerken over makelaars in het algemeen.
Ik heb als gemachtigde voor ons familiebedrijf de afgelopen 5 jaar heel veel te maken gehad met veel makelaars in een gemeente waar grootschalige gebiedsontwikkeling plaatsvindt. Alhoewel ik hiermee generaliseer, is mijn conclusie dat er vooral slechte makelaars zijn, maar ook goede al zijn ze in de minderheid en weinig zichtbaar.
De slechte makelaars waar ik mee te maken heb gehad, daarvan heb ik de opdracht ingetrokken, ze de deur gewezen en in een enkel geval zelfs in rechte aansprakelijk gesteld. Een makelaar werkt met een overeenkomst van opdracht, dus je hebt als opdrachtgever ook enigszins zelf sturing over je lot.
Ik heb moeten vechten tegen die opportunistische speculantjes die een DGA die murwgebeukt was voortdurend psychisch en emotioneel trachtten te beïnvloeden om toch vooral voor de “hoofdprijs” te gaan.
Die opportunistische speculantjes heb ik op afstand weten te houden en een goede makelaar binnen weten te houden, die net zoals ik wel door had dat er diametraal andere tijden aan de orde zijn.
Andere grondeigenaren/ondernemers die ervoor gekozen hebben om met de opportunistische speculantjes in zee te blijven gaan, worden de komende 5 jaar niet meer gekocht. Enkele van hen zijn al failliet gegaan.
Als ik de posts van @Maria zo lees, en voor zover zij makelaar zou zijn, valt zij bij mij in de groep goede makelaars.
Maar van mening mag en moet verschild worden natuurlijk!
Heb een mooie dag verder allemaal!
En over “verdienmodellen” gesproken van banken…
Toen wij nog hypotheken hadden lopen en de bank rente-inkomsten genereerde, werden wij jaarlijks uitgenodigd op de ondernemersbarbeque die werd georganiseerd door de bank.
Nu wij de hypotheken volledig hebben afgelost, worden we niet meer uitgenodigd voor de ondernemersbarbeque…
En voor het overige, accountmanagers hebben niets meer te zeggen binnen de banken. Sommigen daarvan, die al jarenlang een klantrelatie hebben, zouden wel schappelijker willen zijn, maar de afdeling Risk-management voert de scepter en accountamanagers zijn slechts communicatieloketten geworden. Maar goed, daar zijn ook goede redenen voor, zo is het ook.
De waarheid is meerkoppig en heeft per definitie meerdere dimensies.
ben ik helemaal voor; grondwaarde maximaal 4 euro/m2 wel te verstaan. Maar dat zullen deze maffiosi wel niet bedoelen, want dan kun je voor 2.5 miljard het hele NL kantorenpark opkopen denk ik 😎
goed vraag, volgens diverse mensen die er veel verstand van hebben heb je helemaal gelijk: de aankopen van de ECB zijn niet ‘gesteriliseerd’ en zorgen dus voor oplopende inflatie. N.B.: dit in een periode dat de prijzen van commodities flink aan het dalen zijn, want die dalen al zeker een paar maanden. Kortom, dit is echte inflatie door teveel geld in omloop.
precies, slapende rijk worden met het eigen huis. En niet alleen bij de makelaars: ook de VEH, de hypothekers, de banken en de overheid hebben dit sprookje in den treure herhaald.
eens, maar ik heb wel de indruk dat de meeste goede makelaars de afgelopen 5-10 jaar wat anders zijn gaan doen omdat ze de huizenmarkt niet meer snapten en/of niet meer op een eerlijke manier hun werk konden doen. In mijn eigen omgeving ken ik één relatief nieuw kantoor dat wel klantgericht lijkt te werken en een frisse aanpak heeft (afgaande op eigen beperkte ervaring, advertenties en wat ervaringen van derden); maar de meeste (vooral grotere) kantoren zijn schurken in het kwadraat
‘even flink sparen’ bij Rob&co.
Wat zullen de spaarcenten van nu over 5 jaar aan koopkracht hebben?
En volgend jaar kan modaal max. 75.000 lenen?
@CD,
ik heb geen conflict of meningsverschil met Maria, ik stelde haar alleen een vraag waarop geen duidelijk of eenduidig antwoord is gekomen. Dat kun je interpreteren zoals je wilt. Wel geef je zelf aan dat als ze inderdaad makelaar is, ze wel deugt. Dat mag zo zijn, sommigen hier vinden dat makelaars PER DEFINITIE niet deugen. Daar ben ik het niet mee eens, getuige een vorige bijdrage in dit draadje.
Waar ik wel heel erg voor ben is duidelijkheid, waarom niet duidelijk op een simpele vraag een simpel en duidelijk antwoord.
Example: ben je vreemd gegaan ? Maar schat, je weet toch dat ik alleen van jou houd ?
Geen duidelijk antwoord, er is een begin van een redenering waaruit de vragende partij een antwoord zou moeten distilleren. Degene die heeft geantwoord, kan nooit van een leugen worden beschuldigd. Dergelijke antwoorden laten heel veel te raden over. IK zou zo’n makelaar nooit willen hebben.
Wat de banken betreft, ze zijn natuurlijk gebonden aan strakkere regelgeving qua verstrekking. Daarnaast is het zo dat ze uiteraard in eigen belang handelen, dus niet meer risicovol gaan financieren in een dalende markt, kun je ze geen ongelijk in geven.
Daarnaast is het zo dat met het oog op Basel (ik dacht uiteindelijk ingaande 2018) de banken aan hogere kapitaaleisen moeten gaan voldoen. Ze hebben op basis van de huidige eisen het maximale uitgeleend, dat houdt in dat ze op basis van de nieuwe eisen (Basel) meer geld in kas of op de balans moeten hebben en hun uitgeleende geld moeten terugbrengen. Deleveragen.
Dat betekent in gewoon Hollands dat ze GEEN GELD MEER HEBBEN.
Intussen in zomaar een dorpen-agglomeraat in het groene hart (de ronde venen):
Burgemeester en wethouder stappen op na strop op bouwproject:
“Het gaat om bouwprojecten in Wilnis en Mijdrecht. Uit onderzoek is gebleken dat de opbrengsten uit de grondexploitatie te optimistisch waren ingeschat. Voor de gemeente dreigt een strop van 15 miljoen euro.”
http://nos.nl/artikel/277270-burgemeester-de-ronde-venen-weg.html
Weet iemand welke actualiteiten programma dit was
@Paul99
Dank voor uw reactie!
Vooropgesteld: ik interpreteer zaken ook regelmatig niet volledig juist, zoals blijkt uit uw reactie.
Tja, Basel III. Daarom vond ik dat hele betoog van de directeur van de VEH bij P&W laatstelijk volkomen stupide.
Door het systeem van fractioneel-reserve bankieren en de perverse overkreditering vanwege de verdienmodellen (en bonussystemen) is er te weinig liquide vermogen en helemaal te weinig eigen vermogen bij de banksters. Mede in relatie tot de eurocrisis stalt men dan zoveel mogelijk bij de ECB en leent men zo weinig mogelijk aan elkaar uit. Resultaat: steigende EURIBOR en LIBOR, om maar te zwijgen over de spreads…
De meneer van de VEH is ofwel mesjogge of heeft totaal geen verantwoordelijkheidsgevoel.
Paul99, volgens mij begrijpen wij elkaar wel.
Heb een mooie avond!
iets van 5e dag van de EO. Gisteravond, uur of 21 a 22 denk ik.
@27 De belangrijkste is in ieder geval NZ. Ik ben er van overtuigd dat je in tijden van crisis je mobiliteit optimaal moet benutten. Mensen met twintig kilogram fysiek goud lopen in de nabije toekomst echt niet zomaar de grens over. Bovendien ligt Nederland op dezelfde hoogte als Alaska en Canada, daar ga je in de winter niet self-sufficient zijn, zonder de noordelijke golfstroom.
@ 19 en 23 Paul99
“Maria, ben je zelf makelaar ?
Zo ja, dan is het nogal merkwaardig om een onderscheid te maken tussen “de makelaar, u en ik”.
Zo niet, negeer de opmerking.
Antwoord zou wel leuk zijn, trouwens.”
Beste Paul, ik heb er geen geheim gemaakt dat ik makelaar ben, ik vind alleen het topic niet meer waarin ik dat o.a. geschreven heb, net zo min als het topic waarin ik aangegeven heb dat ik zelf ook aan de andere kant sta, als huizenbezitter en consument.
Wellicht teveel geschreven!
En dat Paul, maakt het niet merkwaardig als ik zeg:
“De hoogte van de prijzen zijn echter door de markt in al zijn geledingen bepaald en daar heeft iedereen zijn rol in gespeeld!
Dus echt niet alleen de makelaar, maar u en ik!”
Je gelooft het niet, maar zelfs makelaars kunnen in het schuitje zitten, als eigenaar, van een ernstig dalende markt.
That’s it!
@Maria
En volgens mij begrijp ik u ook!
Fijne avond!
@27 ik had gereageerd op je bericht, maar de mods zijn hier nogal pro-goud denk ik, dus mijn reactie is verwijderd..
helaas zijn er volop voorbeelden van steden waar de verantwoordelijken na (véél) grotere verliezen arrogant op hun post bleven zitten; ook in mijn gemeente, allemaal druk bezig met het volgende zwarte gat fabriceren (ongetwijfeld met vette voordeeltjes voor de betrokken ambtenaren en politici) voordat de boel definitief instort 🙁
@19 Paul99
Gelukkig gevonden:
Maria Zegt:
29 April 2011 om 1:43 pm Maria(Quote) (Reply)
Maar Maria, 99.9% van de bevolking snapt hier niets van. Zelfs de Pers laat het volledig afweten. Niets, nada. Tja, wat moet je dan nog, een bankrun propaganderen mag ook al niet
Helemaal waar, bovenstaand, maar ik ben zo’n makelvrouwtje met een hart en verstand en ik heb de afgelopen jaren mensen van ver in 60 met een WAO-uitkering een hypotheek zien krijgen van € 375.000,=. Na vaders dood moesten hun kinderen de begrafenis betalen. Als het verhaal in Jip en janneke taal vertaalt wordt, en dat kan, zullen misschien iets minder mensen ten onder gaan aan de hebzucht van vooral de banken!
En die Jip en Janneke taal (???) hebben we toch maar gevonden.
Ik ben extreem blij met alle berichtgeving over te hoge huizenprijzen, over banken die ernstig over de schreef zijn gegaan en hoe een nieuw concept op te zetten voor de woningmarkt en nieuwe regels met betrekking tot de financiele markten.
Met de aanvang van de financiele crisis ben ik pas gaan begrijpen hoe het spel in elkaar steekt, voorwaar ik zeg u, hoe dom kun je zijn(!!).
Nee, ook dat is niet waar. Makelaar zijn in de ware betekenis van het woord is een mooie baan als je hem naar eer en geweten uitvoert, en met hart, gevoel en verstand.
En wellicht zullen een aantal makelaars dit niet op deze manier interpreteren.
De buitenwereld kijkt, heel vaak, naar de makelaar z’n mooie pak of dure merkjeans, zijn dikke auto en dito horloge en denkt dat de poen binnenstroomt alsof het nooit op kan.
Zeker niet waar. De afgelopen jaren zal er best een goede boterham verdiend zijn, maar als er geleefd is volgens bovenstaand principe, zit op die boterham nu geen beleg meer!
Alleen eigenaren van een makelaardij met een aantal makelaars in dienst zullen in betere jaren binnen gelopen zijn. De rest heeft een normaal salaris waarvoor een groot aantal uren gemaakt moeten worden met meestal geen extreme emolumenten.
Als je het er voor over hebt om veel tijd en jezelf in dit métier te stoppen, hoef je geen dag meer te werken, omdat je werk geen werk is( da’s een moeilijke!).
Rijk wordt je er niet van, maar soms is gelukkig zijn nog meer de moeite waard. Dat lukt alleen de laatste tijd minder en niet vanwege het aantal transactie maar omdat ik weet dat…. Moeilijk dilemma!
Kijken naar de buitenkant, dames en heren, maar wat je ziet hoeft niet echt te zijn!
Dat is het belangrijkste wat ik geleerd heb van heel veeeel jaren in de makelaardij.
Een op het oog, arme man, die een woning zomaar betaalt, zonder er een bank voor nodig te hebben.
Een stel in een dure auto waarvan je zeker dacht te weten dat die verkoop een “kat in het bakkie” was, helaas teveel BKR’tjes.
Een financiele wereld waarvan je dacht dat die hun zaken op orde hadden.
Buitenkant en hebzucht!
Hopelijk gaan we, na de toekomstige zware jaren, toch een ander tijdperk tegemoet!
@15 17 W.
Hé Bambino,
Even rustig blijven, niet teveel geld uitgeven maar wel leuk leven (!) en dan je droom waar maken. Succes!!
32 , leuk je commentaar maar wat is nu je toegevoegde waarde op mijn opmerking ?
…als het mes ons op de keel staat gaan we eindelijk nadenken , wel laat , te laat zelfs.
Ik hoop snel de tijd weer te krijgen waar we op feestjes weer over auto’s gaan praten. Hoe lang duurt dat nog , weet iemand dat ?
Wilt u een grotere en snellere kans van slagen hebben om uw huis te kunnen verkopen?
Zet uw prijs in op de vraagprijs welke u over 2 jaar graag had willen verkopen. Loop dus niet achter de dalende markt aan maar anticipeer.
11 miljoen. Tel daarbij de ruimte die niet optimaal benut wordt……desastreus.
@Maria,
bedankt voor je antwoord. De posting naar aanleiding waarvan ik de vraag stelde, gaf me inderdaad die indruk. Het bericht waarin je indertijd melde dat je makelaar bent, heb ik ofwel niet gelezen ofwel was ik inmiddels vergeten. Verder no hard feelings, zo belangrijk is het verder ook niet.
Als ik zou zeggen “zand erover” dan zou dat inhouden dat er jou iets te verwijten zou zijn, in geen geval. Het was alleen een vraag die uiteindelijk iets te veel is uitgegroeid tot iets belangrijks.
Verder maar weer ON TOPIC.
Groet.