De slow motion crisis op de woningmarkt

De woningmarkt zit in een slop, maar de prijsdalingen zijn nog steeds mild in vergelijking met andere landen.

“Om één of andere reden wil de Nederlandse huizenmarkt niet luisteren [naar de somberaars]. De prijzen dalen wel, maar de kladderadatsch komt maar niet,” schrijft NRC journalist Menno Tamminga in een recensie van het boek De Schuldenberg van Jaap van Duijn. Tamminga lijkt zich niet te realiseren dat de Nederlandse woningmarkt al is ingestort, zij het op een andere manier dan in andere bubbellanden. De jaaromzet op de woningmarkt is sinds de piek in april 2008 al met 41 procent gedaald!

De daling van de jaaromzet is grotendeels te wijten aan de ineenstorting van het aantal woningtransacties, dat sinds de crisis met meer dan 40 procent is gedaald, en niet aan prijsdalingen. Het lage aantal woningtransacties heeft zich vertaald in een groeiend aanbod aan te koop staande woningen. Dit is een ander soort vastgoedcrisis dan in bijvoorbeeld de VS, waar de prijzen zich veel sneller hebben aangepast aan de achterblijvende vraag.

Nederlandse slow motion en Amerikaanse fast forward

De druk om de prijs te laten zakken is in de VS veel groter door de grote hoeveelheid gedwongen verkopen. Het schaduwaanbod aan woningen in de gedwongen verkoop is naar schatting anderhalf maal zo groot als het aanbod aan reguliere koopwoningen. Veel hypotheekleningen zijn in de VS ‘non-recourse loans’, d.w.z. dat een eventuele restschuld niet op de kredietnemer is te verhalen. Het maakt voor de kredietnemer dus weinig uit of de woning nu verkocht wordt voor 100 procent van de hypotheekwaarde of minder. Hierdoor kunnen de prijzen zich makkelijker aanpassen.

Lees verder op  Follow the Money
Share Button
Tagged with:
100 comments on “De slow motion crisis op de woningmarkt
 1. Jos de Man says:

  Komt dat omdat NL huizenkopers wél opdraaien voor een restschuld en de Amerikaanse “kopers” niet? En dat daarom in de VS de huizenprijzen makkelijker dalen? Zou men dat hier invoeren, dan halveerden de prijzen ook zo, zeker met de aangeboden huizenberg. Tot vreugde van kopers en verkopers, tot woede van de banken en pensioenfondsen natuurlijk.

 2. nhz says:

  Jos de Man: Komt dat omdat NL huizenkopers wél opdraaien voor een restschuld en de Amerikaanse “kopers” niet?

  NEE, want het overgrote deel van de huidige kopers draait NIET op voor de restschuld vanwege NHG. Je kunt wél vermoeden dat omdat er vaak geen neerwaarts risico is, ze extra reden hebben om te lang aan een veel te hoge vraagprijs vast te houden.
  Verder is je opmerking over Amerikanen in het algemeen ook niet terecht, slechts 5 staten (waaronder grote zoals CA en FL) hebben een ‘walk away’ / ‘jingle mail’ regeling. Meestal is het overigens ook nog zo dat bij een default van de hypotheek de (ex-)eigenaar inkomstenbelasting verschuldigd is over het niet terugbetaalde deel van de hypotheek, dat kan vanzelfsprekend om heel grote bedragen gaan. Op zich is dat een goede regeling, want dat geld is vaak opgeconsumeerd. Helaas is het bij de US Belastingdienst zo’n puinhoop dat Amerikanen zich door simpel verhuizen naar een andere staat meestal aan deze belastingclaim kunnen onttrekken.

  Een regeling dat kopers nooit meer aansprakelijk zijn voor de restschuld dat zou ik een grof schandaal vinden (Moral Hazard van de allerkwalijkste soort). Gaan we dan gelijk ook afspreken dat creditcard schulden nooit meer betaald hoeven worden, of automatisch worden kwijtgescholden zodra ze boven 10.000 euro ofzo komen?

  Je opmerking ‘tot vreugde van kopers en verkopers’ lijkt me simplistisch, want als dit zou worden ingevoerd (kan me niet voorstellen) dat krijgt niemand meer een hypotheek, en zullen de prijzen eerst met pakweg 75% omlaag moeten voordat de bank weer het risico wil nemen. Maar een heel klein deel van de Nederlanders zou daar van profiteren.

 3. Jesse Frederik says:

  @2 Ongeveer 20% van alle hypotheekschuld heeft een NHG garantie. Dat is niet het overgrote deel.

  De NHG is ook geen garantie voor de kredietnemer maar met name voor de kredietgever. Als er een restschuld resulteert na een gedwongen verkoop, krijgt de bank zijn geld terug van de stichting WeW. De kredietnemer krijgt zijn schuld alleen kwijtgescholden als hij ‘ter goeder trouw’ heeft gehandeld. Dit gebeurt bij ongeveer 50% van de uitkeringen van de NHG.

 4. Scheefhuurder says:

  De restschuld is wel degelijk voor de verkoper. Dit tenzij… Zie de voorwaarden op de nhg site.

 5. nhz says:

  Jesse Frederik: @2 Ongeveer 20% van alle hypotheekschuld heeft een NHG garantie. Dat is niet het overgrote deel.

  ik sprak over huidige kopers; daarvan heeft meer dan 80% NHG.

  Het is erg makkelijk om onder de restschuld uit te komen via o.a. scheiding of einde arbeidskontrakt. Ik ken diverse voorbeelden, geen centje pijn en overduidelijk opzet. Misschien dat ze inmiddels iets strenger zijn geworden, maar betalen is voor de dommen. En anders is er altijd nog de WSNP, fluitend in 3 jaar van tonnen schuld afkomen.

 6. Scheefhuurder says:

  Je denkt toch niet dat als de reserves flink worden aangesproken dat ze dan zo soepel blijven.

 7. nhz says:

  Jesse Frederik: @2 Ongeveer 20% van alle hypotheekschuld heeft een NHG garantie.

  P.S.: het is trouwens ook nog zo dat er handige mensen zijn die bijv. op een huis van 1 miljoen een aflossingsvrije hypotheek van 750K hebben, plus nog 250K aan NHG er bovenop. Officieel mag dat niet geloof ik, maar tot een paar jaar geleden werd dat regelmatig gedaan. Feitelijk dekt de NHG in zo’n geval geen 250K maar 1 miljoen. En er zullen nog wel andere truken zijn, er is NIEMAND bij WeW die het een barst interesseert want al het risico is toch voor de belastingbetaler. Als het pyramidespel maar blijft draaien.

  Net weer even een huizenkrantje doorgebladerd, ongelofelijk. Het huis tegenover dat van mijn moeder staat voor de vierde keer te koop (nog steeds met veel te hoge vraagprijs) met een enorme ‘sticker’ erboven: Nieuw Aanbod!! Ze durven het dus nog steeds, de makelmannetjes. Een huis verderop in de straat dat inmiddels zeker 4 jaar te koop staat is zowaar weer 10.000 euro in vraagprijs omlaag – zal niet helpen na zoveel jaar, de eigenaar zakt sterk vertraagd met de markt mee. Verder opvallend hoe bijna alle nieuwbouwprojecten hier adverteren met bijv. ‘1 jaar gratis wonen’, ‘wij compenseren 1 jaar uw dubbele woonlasten’, ‘50.000 euro korting’ (gezien de vraagprijs was 250.000 euro korting meer op zijn plaats geweest…). Bij het appartement schuin onder mij ruikt het alweer naar een fris luchtje met appeltaart, prettige muziek waait uit de openstaande deur maar nog geen kijkers gehoord. Dit is alweer de derde Open Huizendag en ze vragen inmiddels 50.000 euro minder dan de eigenaar van het appartement dat ik huur en dat een slaapkamer en balkon minder heeft. Mijn appartement doet dus ook deze keer niet mee met gratis appeltaartdag …

 8. nhz says:

  Scheefhuurder: Je denkt toch niet dat als de reserves flink worden aangesproken dat ze dan zo soepel blijven.

  nee, dat denk ik niet en het valt me op dat al een paar keer gecommuniceerd is dat ze beter gaan opletten – anderzijds wordt nog steeds heel duidelijk gemaakt dat o.a. scheiding of verlies van baan een duidelijke reden zijn om geen restschuld over te houden, en dat zijn gelijk de meest voorkomende redenen van kwijtschelding. Hoe makkelijk moeten ze het maken, dacht je dat de mannetjes van WeW ooit gaan controleren of mensen een jaar later toevallig weer samenwonen? ‘Ja, het is weer aan, de problemen rond de gedwongen verkoop hebben ons weer bij elkaar gebracht’.

  Ook i.v.m. bijvoorbeeld het ‘piggybacken’ van hypotheken zijn ze gaan opletten. Al geloof ik nooit dat ze een claim daarvoor kunnen afwijzen, als iemand de NHG premie gewoon betaald heeft en NHG jarenlang heeft niks gezegd dan is de overeenkomst stilzwijgend geaccepteerd.

 9. lorenzo says:

  Landen en hun markten worden hier ook continue op een hoop gegooid met de nodige conclusies. Het is mooi weer.
  Het is trouwens in Nederland ook mogelijk uw sleutetels in een envelope te doen en op de sturen naar de desbetreffende bank , na deze het vliegtuig te pakken en voor € 11.995 een leuke woning aan te schaffen in egypte bijvoorbeeld , zie ik hier : http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2491451

 10. Jesse Frederik says:

  @5,7,8

  Je substitueert ideologie voor feiten. Van de huidige kopers heeft geen 80% NHG, dat is alleen van de kopers binnen het NHG segment (tot €350.000), van alle kopers heeft ongeveer de helft NHG. Je kan ook gewoon in het jaarverslag lezen dat in ongeveer 50% van de gevallen de schuld wordt kwijtgescholden.

  Als jouw theorie op zou gaan, dan zouden de woningprijzen in het hoog-segment al geheel zijn ingestort (deze hebben immers geen NHG). Dit is niet het geval. Hoewel de prijsdalingen bij vrijstaande woningen iets groter zijn (ongeveer 10%), wijkt dit niet gigantisch af van het trage tempo van prijsaanpassing van alle woningen.

 11. nhz says:

  lorenzo: Het is trouwens in Nederland ook mogelijk uw sleutetels in een envelope te doen en op de sturen naar de desbetreffende bank , na deze het vliegtuig te pakken en voor € 11.995 een leuke woning aan te schaffen in egypte bijvoorbeeld

  moet je wel 12K euro aan zwart geld achter de hand hebben, plus vermoedelijk nog eens zo’n bedrag voor het omkopen van diverse autoriteiten om de andere kant op te kijken. Maar verder heb je gelijk, en ik denk dat deze ontsnappings clausule ook wel eens gebruikt wordt door zelfstandigen (met baan of uitkering wordt het lastig).

  Jesse Frederik: Je kan ook gewoon in het jaarverslag lezen dat in ongeveer 50% van de gevallen de schuld wordt kwijtgescholden.

  zeg ik dan dat het altijd wordt kwijtgescholden? Ik zeg alleen dat het heel makkelijk is om er onderuit te komen als je wilt, en ik vind 50% héél veel, zeker als het straks om bijv. een ton of meer per woning kan gaan (gerelateerd aan de premie van 0.55%). In principe is de koper gewoon degene die voor het verlies moet opdraaien, zo simpel is het; en dan zou ik een paar % zielige gevallen die er echt niks aan konden doen al veel te hoog vinden. Gelukkig zijn er nog mensen die een moraal hebben en die proberen te betalen als ze dat kunnen. Maar hoe langer deze langzame downslide duurt, hoe meer de politiek duidelijk maakt dat huiseigenaars zielig zijn en tot iedere prijs geholpen zullen worden, hoe sneller de moraal af zal brokkelen. Net als in de VS, waar drie jaar terug nog geen 5% van de mensen die in aanmerking kwamen voor ‘jingle mail’ dat ook echt deden, wat inmiddels is opgelopen tot 20-40% in sommige staten (erger nog: velen mailen de sleutels niet en blijven gewoon jarenlang gratis er wonen). Helemaal nu het gewone volk steeds beter doorkrijgt hoe de schurken aan de top de boel belazeren en overal straffeloos mee wegkomen.

  Jesse Frederik: Als jouw theorie op zou gaan, dan zouden de woningprijzen in het hoog-segment al geheel zijn ingestort (deze hebben immers geen NHG).

  hoezo? Er van uitgaande dat de meeste van deze woningen niet onder NHG vallen (volgens mij kan dat best, als ze maar geen tophypotheek hebben of langer geleden al gekocht hebben; naast de evidente fraude gevalletjes) is er misschien extra reden waarom de prijzen van dure woningen sticky zijn: de eigenaars draaien, in tegenstelling tot bij NHG, zelf voor het verlies op. Bijna niemand wil verlies nemen, dus zolang de prijzen niet hard dalen houdt deze groep gewoon vast aan een veel te hoge prijs en wordt er weinig verkocht. Wat wel verkoopt zijn gevallen die echt klem zaten, of waar de kopers geld over hebben (zoals het jonge stel dat 2 jaar geleden tegenover mij een pand van bijna een miljoen kocht en er daarna ook nog voor tonnen aan opknapte; erfenisje …).

  Ik wed dat het overgrote deel van de woningen buiten NHG die nu te koop staan nooit zal verkopen, of uiteindelijk voor een prijs die minstens de helft lager is dan wat ze nu vragen (dat laatste dan gecorrigeer voor inflatie, als het lang duurt). De transacties die nu plaatsvinden zijn totaal niet representatief voor de ‘waarde’ van het hele bestand.

 12. VSH says:

  Ik denk dat het aantal gedwongen verkopen in alle prijssegmenten vooral meevalt, omdat we pas met zo’n 2 jaar dalende prijzen te maken hebben. Het aantal mensen met overwaarde is nog redelijk groot. Bovendien gaat waarschijnlijk vooral om mensen die nog in het 265k regime vallen. Dat zijn voor NL begrippen “goedkope” woningen waarvoor geen topsalaris nodig is.

  Ook denk ik dat banken nog redelijk soepel zijn met regelingen voor wanbetalers, maar dat kan stoppen als zij t.z.t. belang het inzien van snelle verkoop.

  Executieveilingen zijn eigenlijk niet nodig als huizen steeds meer waard worden. Vaak worden mensnen dan gered door overwaarde. Eigenlijk zou iedereen eens wakker moeten worden en zich realiseren dat het nog steeds een redelijk goede tijd is om je huis te verkopen. De overheid werkt nog mee en allerlei instanties lobbien voor je. Ik begrijp dat je zelfs maar een procent of 9 hoeft toe te geven vanaf de top. Veel mensen die in het nauw zitten hebben waarschijnlijk zelfs nog eerder gekocht dan 2008 en hoeven minder of niets toe tegeven.

  De pijn van NHG gaan we pas voelen als de groep mensen zonder overwaarde groter en groter wordt en na verloop van tijd de 350k garantiegenieters beginnen te falen. Hoeveel pijn dat gaat doen hangt af van hoeveel hypotheken er nog worden afgesloten met NHG vanaf nu.

  Zolang starters zo dom zijn om te denken dat het een goed idee is om in te stappen, omdat Ger Hukker het zegt en zolang Jan-Kees denkt te helpen door normale prijsvorming te frustreren, kun je eigenlijk stellen dat het probleem NHG groter wordt met elke transactie die plaatsvindt.

  Aan het einde van de rit kunnen we dan concluderen dat 350k toch wel veel geldt is voor Jan Modaal en dat het beleid eigenlijk wel wat roekeloos is geweest. Helaas kon niemand dat zien aankomen.

 13. Dow Jones says:

  Off-topic, maar interessant…

  De potjes beginnen leeg te raken, ook in Den Haag:

  http://nos.nl/artikel/277633-einde-lage-btw-op-bouw-ondanks-succes.html

  Cheerio,

  Dow Jones

 14. Scrutinizer says:

  nhz: Een regeling dat kopers nooit meer aansprakelijk zijn voor de restschuld dat zou ik een grof schandaal vinden (Moral Hazard van de allerkwalijkste soort). Gaan we dan gelijk ook afspreken dat creditcard schulden nooit meer betaald hoeven worden, of automatisch worden kwijtgescholden zodra ze boven 10.000 euro ofzo komen?

  Je opmerking ‘tot vreugde van kopers en verkopers’ lijkt me simplistisch, want als dit zou worden ingevoerd (kan me niet voorstellen) dat krijgt niemand meer een hypotheek, en zullen de prijzen eerst met pakweg 75% omlaag moeten voordat de bank weer het risico wil nemen. Maar een heel klein deel van de Nederlanders zou daar van profiteren.

  Eerst dat eerste.
  Hangt natuurlijk af van het contract, cq. de wetgeving. Als dit van te voren bekend is, kan een bank dit meenemen bij haar kredietbeoordeling alvorens te besluiten wel of geen krediet toe te kennen, voor hoeveel en aan welk tarief. Contractbreuk kan voor mij ook niet maar als je beslist aan non-recourse lending te doen, is dat een keuze zoals een andere. De oplossing is dan om met veilig lage LTV te werken en korte termijnen, bv. max. 20 jaar, waarin de lening afgelost moet zijn.
  Kiest een bank (uit commerciele overwegingen) om hiervan af te wijken en minder voorzichtig te zijn om toch maar meer klanten te kunnen hebben (maar dan wel een hoger risico) te lopen, dan moet ze achteraf niet zeuren want ze is vooraf een welberekend risico aangegaan.

  M.b.t. je opmerking “dan krijgt niemand meer een hypotheek” zou men dus moeten concluderen dat hypotheken in de VS niet bestaan (althans niet in de Jingle Mail staten). Wel, de feiten spreken dat tegen.

  Merk op dat de logica achter objectfinanciering (waarbij de eigenaar niet persoonlijk aansprakelijk is voor de restschuld) in wezen dezelfde is als die van beperkte aansprakelijkheid bij een BV of NV. Toch zijn er banken die zulke bedrijven een lening verstrekken, ofschoon de eigenaar (of beslissingnemer indien de manager niet de eigenaar is) niet persoonlijk aansprakelijk is voor de restschuld bij faillissement.
  De boedel wordt geliquideerd, de schulden gedelgd en is er een restschuld, dan is dat pech voor de bank. Hypotheken in de VS zijn daarmee dus vergelijkbaar. Het huis wordt verkocht, de schuld (maximaal) afgelost en is er een restschuld, dan heeft de bank gewoon pech. Maar … dat dit risico bestaat weet ze voor ze de leningaanvraag besluit te honoreren. En dus moet ze achteraf niet janken. Immers contract is contract. En gezien het de bank zelf is die ze opstelt, kan je moeilijk beweren dat de kredietgever de kleine lettertjes ocharme niet goed gelezen had of dat ze het jargon niet zo goed begrepen.

 15. ll says:

  Terug naar Mesopotamie ? 🙂

  Het rijke westen is armer dan U dacht 🙂

  http://www.bcg.com/documents/file87307.pdf

 16. tufkaj says:

  Minder kijkers, maar wél meer echt geïnteresseerden op NVM Open Huizen Dag. Circa 95.000 bezoekers.

  http://twitter.com/#!/nvmog/status/120149441201184768

  Zouden ze het gevraagd hebben?
  makelaar: bent u echt geïnteresseerd?
  kijker: nee joh, kom voor de appeltaart!

  ofzo 😕

 17. ll says:

  TU Delft, huizenprijzen zakken 7% in 2012, 10% minder leencapaciteit.

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2011/09/05/tu-delft-leencapaciteit-daalt-in-2012-10-procent

 18. tufkaj says:

  De open dag van makelaarsvereniging NVM heeft zaterdag naar schatting 125.000 kijkers naar te koop staande woningen getrokken. In totaal ging het om ruim 47.000 huizen die hun deuren hadden openstaan.

  Vorig jaar oktober, tijdens het hoogtepunt van de onzekerheid over het nieuwe kabinet en de HRA.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-10-2010/de-nvm-open-huizendag/

  Volgens Funda deden dit jaar 54K huizen mee. Dus vorig jaar 2,7 niet serieuze bezoekers per huis en dit jaar 1,8. Gelukkig allemaal bloedserieus, dus goede onderhandelpositie voor de verkopers!

 19. Marco says:

  Wij zijn vandaag ook even gaan kijken…..(kijken en niet kopen) 4 huizen bekeken en we moesten echt achteraansluiten……

  2 “huiseigenaren” lieten meteen al weten dat er over de prijs wat te onderhandelen viel.
  Ik heb direkt gezegd dat we 5 jaar geleden zo 3 ton konden lenen en dat het nu ophoudt bij 170k. exacte cijfers gaan hun geen f*ck aan, dat is onze zorg.
  1 rijtjeshuis gezien, wat een erfstuk is, willen echt nog het maximale uithalen, terwijl er de laatste 30 jaar niets aan is gedaan!!! Je gaat snel voor 50k plus verbouwen. We zullen wel weer rot gebeld worden door de makelaars.

 20. tufkaj says:

  Marco:
  Wij zijn vandaag ook even gaan kijken…..(kijken en niet kopen) 4 huizen bekeken en we moesten echt achteraansluiten……

  2 “huiseigenaren” lieten meteen al weten dat er over de prijs wat te onderhandelen viel.Ik heb direkt gezegd dat we 5 jaar geleden zo 3 ton konden lenen en dat het nu ophoudt bij 170k. exacte cijfers gaan hun geen f*ck aan, dat is onze zorg.1 rijtjeshuis gezien, wat een erfstuk is, willen echt nog het maximale uithalen, terwijl er de laatste 30 jaar niets aan is gedaan!!! Je gaat snel voor 50k plus verbouwen. We zullen wel weer rot gebeld worden door de makelaars.

  Ik heb er vandaag 1 bekeken. Uit 1980. Verkopers zijn een gescheiden stelletje die 3 jaar geleden 248K hebben betaald en nu 276K vragen. Interessant huis, maar ik ben bang dat ik de vraagprijs niet erg serieus kan nemen.

 21. Adamus says:

  Keuk Weekera heeft er geen geld voor. Het is natuurlijk geen cadeautje uit zijn portemonnee, het is gewoon ons geld. Hoe krom kan zo’n gast, een VVD’er denken.

 22. Adamus says:

  Die 95000 willen iets meemaken, zodat ze straks over vroeger, toen…..

  The Economist schrijft over wereldeconomie en zwart gat. Laat de stagflatie maar losbarsten.

 23. tufkaj says:

  Scheefwoner: Het wordt steeds lachwekkender. Eigenlijk een beetje zielig. Had het geregend dan waren ze natuurlijk ook serieus geweest want wie door de regen komt kijken…

  Nee hoor, er heeft er maar een garen gesponnen en dat is de appeltaarten bakker.

  @ Juan, in Spanje ook allemaal serieuze kijkers zeker want nog vaker strandweer.

  Het lijkt een beetje of de tekstschrijver van de NVM is ontslagen. Vroeger hadden de nieuwsberichten een vaste indeling:
  1 er is iets gebeurd…
  2 dit is super omdat…
  3,4,5 dit had beter kunnen zijn als er meer belastinggeld was gestoken in…
  6 Al met al moet je als koper NU TOESLAAN want…

  De nieuwe tekstschrijver maakt zich er erg makkelijk vanaf door over het wéér te beginnen 😀

 24. lorenzo says:

  24, Juan , is mij verteld , gaat volgend jaar eens in Spanje kijken . Een zekere ontmaagding zeg maar .

 25. nhz says:

  VSH: Helaas kon niemand dat zien aankomen.

  eens met je verhaal, behalve dat laatste dan. Cynisch bedoeld hoop ik?

  Scrutinizer: De oplossing is dan om met veilig lage LTV te werken en korte termijnen, bv. max. 20 jaar, waarin de lening afgelost moet zijn.

  kortom, dat gaat in Nederland never nooit niet gebeuren, of de huizenprijzen moeten eerst 80% omlaag.

  Scrutinizer: M.b.t. je opmerking “dan krijgt niemand meer een hypotheek” zou men dus moeten concluderen dat hypotheken in de VS niet bestaan

  blijkbaar is het je niet bekend dat inmiddels meer dan 98% van de hypotheken daar gegarandeerd wordt door de staat, dankzij alle krankzinnige besluiten van Obama? kost niks, behalve als straks een paar biljoen nodig is om alle hypotheken van het hardstikke failliete Fannie & Freddie te betalen (sterk vergelijkbaar met wat ons WeW doet eigenlijk). Voorlopig doet iedereen daar of z’n neus bloed en mag de rekening bij F&F onbeperkt oplopen, dankzij Sinterklaas Bernanke.

  tufkaj: Zouden ze het gevraagd hebben?

  bij mij om de hoek één bezoeker voorzover ik kon nagaan; maar misschien was het wel de makelaar die kwam polsen 😉

  Steven: Het weer en de economie gooiden roet in het eten.

  ja, vermakelijk na eerdere uitspraken van de NVM spinmeisters dat het een uitstekende dag was om huizen te kijken 😎

 26. Laurens says:

  ll:
  Terug naar Mesopotamie ?

  Het rijke westen is armer dan U dacht

  http://www.bcg.com/documents/file87307.pdf

  Dat is een goed stuk huiswerk zeg! Helaas zullen de politici gewoon de crisis zijn werk laten doen ipv een zware haircut bewerkstelligen. Ongelooflijk eigenlijk dat wij die mensen kiezen. Jammer dat de gemiddelde kiezer even dom is als de stoel waar ze op zitten.

 27. Scheefwoner says:

  @ Tufkaj

  Waarschijnlijk wilde de tekstschrijver zelf ook nog even snel naar het strand.

  In de Veronica gids zit deze week een speciale bijlage vanwege de open huizendag. Daar was de tekstschrijver nog wel optimistisch.

  Enkele quotes:

  Dennis Noordervliet, directeur marketing hypotheken ING, “door lage OB verdien je je kosten koper sneller terug” Deze man gaat dus nog uit van een stijging.

  Ger Hukker, voorzitter NVM, beter bekend als pinokkio, “woningprijzen zijn sinds de zomer van 2008 met 10% gedaald en de OB is verlaagd naar 2%, dan weet je: de kopers worden op hun wenken bediend.”
  En met grote letters GRIJP DIE KANS!

  De machteloosheid druipt er van af.

 28. Dow Jones says:

  tufkaj: Het lijkt een beetje of de tekstschrijver van de NVM is ontslagen. Vroeger hadden de nieuwsberichten een vaste indeling:1 er is iets gebeurd…2 dit is super omdat…3,4,5 dit had beter kunnen zijn als er meer belastinggeld was gestoken in…6 Al met al moet je als koper NU TOESLAAN want…De nieuwe tekstschrijver maakt zich er erg makkelijk vanaf door over het wéér te beginnen

  Ik stel me voor hoe dat gaat bij zo’n reclamebureau dat is ingehuurd om teksten voor de NVM te schrijven…

  “Zeven goede redenen om juist nú een huis te kopen? Maar ik kan nog niet eens één slechte reden verzinnen!”
  – “Maakt niet uit, dan lieg je maar wat bij elkaar. Bel anders je broer even op… die is toch makelaar?”

  Ik verbaas me altijd weer hoe makelaars, de politiek, banken, het bedrijfsleven en hun PR-afdelingen de intelligentie van het volk onderschatten. Ze zouden eens moeten luisteren naar wat jonge mensen elkaar lachend toefluisteren als ze in de bioscoop naar die stomme reclames zitten te kijken. Wie houdt nou eigenlijk wie voor de gek? Daar komt trouwens nog bij dat de misleidende teksten van de NVM eigenlijk een schending van de reclamecodes betreffen. Dat is hier trouwens al eens eerder gezegd. Een leugen blijft een leugen; daar kan geen appeltaart tegenop…

  Cheerio,

  Dow Jones

 29. Laurens says:

  Adamus,

  Voor de mensen die hem willen lezen:

  The world economy
  Be afraid
  Unless politicians act more boldly, the world economy will keep heading towards a black hole

  http://www.economist.com/node/21530986

 30. Dow Jones says:

  Toevoeging op laatste post…

  Ik zeg trouwens niet dat het volk intelligent is. Ik zeg alleen dat het volk intelligent genoeg is om die achterlijke reclameboodschappen van de NVM te doorzien.

  Kleine nuance…

  DJ

 31. Dow Jones says:

  Laurens: Adamus, Voor de mensen die hem willen lezen:The world economyBe afraidUnless politicians act more boldly, the world economy will keep heading towards a black holehttp://www.economist.com/node/21530986

  Ik heb het artikel gelezen en ik moet zeggen dat het me eerder geruststelde dan bang maakte. De auteur lijkt het niet eens te zijn met strenge belastingmaatregelen (“an obsession with fiscal austerity over growth”), hoewel die dus blijkbaar wel in de lijn der verwachting liggen. Misschien vreemd om dat zo te zeggen, maar als de politiek precies de lijn volgt waar deze auteur tegen ageert, dan gaat het misschien toch nog goed komen allemaal. Slecht artikel dus, maar net als na een goede mop, voel je je daarna toch iets vrolijker. Keep ’em coming, Laurens!

  Cheerio,

  Dow Jones

 32. Scheefwoner says:

  Dow Jones:
  Toevoeging op laatste post…

  Ik zeg trouwens niet dat het volk intelligent is. Ik zeg alleen dat het volk intelligent genoeg is om die achterlijke reclameboodschappen van de NVM te doorzien.

  Kleine nuance…

  DJ

  Vind je het volk ook intelligent genoeg om te mogen stemmen?

 33. dalen says:

  @ 20 marco

  “We zullen wel weer rot gebeld worden door de makelaars”

  Ik neem aan dat dit ironisch is bedoeld. Je gaat er toch niet van uit dat een hooggeachte zeergeleerde makelaar een potentiële klant gaat bellen.

  Nee, dat is een illussie. Mocht je interesse hebben dan mag jij bellen wanneer meneer / mevrouw het uitkomt.

  Makelaars, een enkeling uitgezonderd (Maria), gaan ‘nobody’ bellen. Wat verbeeld jij je wel!

 34. Marco says:

  dalen,

  Leuk om te weten idd maar zoiets heb ik onlangs meegemaakt. Wij hadden een bod gedaan op een huis met wat eigen grond. 35% onder de vraagprijs, omdat er dik 25 jaar niets aan het huis was gemoderniseerd. Dus de aanpassingen gaan dik 50k kosten en ik denk eerder richting de 100k euro.
  Ik heb niets meer gehoord van de makelaar maar ze heeft zeker weten mijn nummer…..
  Tijdens de bezichtiging zag ik haar gezicht al vertrekken toen ik haar uitspraak: een huis met mogelijkheden, zei dat er idd veel aan moet gebeuren.

  gr
  Marco

 35. Martijn says:

  Vind je het volk ook intelligent genoeg om te mogen stemmen?

  Of slappe praat op een forum te verkopen?

 36. Martijn says:

  Unless politicians act more boldly, the world economy will keep heading towards a black hole

  En dus moeten politici maar meer gratis geld aan hun vriendjes gaan uitdelen?

  Je zou er nog bijna intrappen, niet?

 37. Martijn says:

  Verkopers zijn een gescheiden stelletje die 3 jaar geleden 248K hebben betaald en nu 276K vragen.

  Geen verbouwing gedaan?

 38. tufkaj says:

  Martijn:
  Verkopers zijn een gescheiden stelletje die 3 jaar geleden 248K hebben betaald en nu 276K vragen.

  Geen verbouwing gedaan?

  Nee, helemaal niks. Geen CV, geen keuken, badkamer, zelfs geen behang.

 39. Adamus says:

  Hogere prijssegment is nog niet ingestort: gewoon een tonnetje erbij 🙂
  http://www.funda.nl/koop/soesterberg/huis-47136391-amersfoortsestraat-78/kenmerken/

 40. Mieke says:

  Wilt u een grotere en snellere kans van slagen hebben om uw huis te kunnen verkopen?
  Zet uw prijs in op de vraagprijs welke u over bijv 2 jaar graag had willen verkopen. Loop dus niet achter de dalende markt aan maar anticipeer.

 41. Scheefwoner says:

  Martijn:
  Vind je het volk ook intelligent genoeg om te mogen stemmen?

  Of slappe praat op een forum te verkopen?

  Martijn,

  Dit is een puur filosofische vraag. Bovendien gericht aan Dow Jones dus ik snap jouw reactie niet.

  De slappe praat verkondig je zelf op @ 38 en @ 39. Suggestieve hypocrisie is dat.

 42. dalen says:

  Wat me wel is opgevallen dat de datum ‘sinds’ een huis te koop staat is gewijzigd met de openhuizendag . Veel huizen die ik geruime tijd volg en meer dan twee jaar te koop staan, zijn nu ineens ‘sinds’ enkele weken te koop en bij sommigen staat onbeschamend “nieuw”.

  Als er één branche is die zichzelf om zeep helpt dan is dat de makelaardij wel.

  Als dit op Funda mag, het platform van de NVM, en spreekbuis voor de branche is dit toch niet alleen valse voorlichting maar het neigt meer naar oplichterij.

  Ik ga ze een e-mail info@funda.nl sturen en vragen of ze dit kunnen uitleggen. Mijn e-mail zal in in cc naar het AD sturen in de hoop dat die er iets meedoen.

  Mochten jullie concrete voorbeelden hebben, geef ze dan even door zodat dit meegenomen kan worden.

 43. ll says:

  Scheefwoner, het volk is gewoon dom OMDAT het stemt.

  Niet-stemmers hebben de vrijheid, niet-stemmers staan voor hun eigen beslissingen en handelen. Je bent zelf verantwoordelijk. 🙂

 44. Goudbelegger says:

  @44 de moraal is vooral bij de overheid, woningsector en financiële sector totaal weg sinds de jaren ’90.

  Gisteren discussie radio 1 rond een uur of 19.00, kleuterschool niveau. BNR ook vaak kleuterschool niveau. Kees de Kort is dan de uitzondering. Blijkbaar wil en kan de massa niet nadenken.

  Ik denk dat het geen zin meer heeft om nog iets te doen, de situatie zal erger en erger worden en de machthebbers harder en gewetenlozer, oude woningen als nieuw aanmerken, detail.

  Dit is jaren ’30. De sterke daling van de beurzen, daling koper, lage stand Baltic index voorspellen allemaal een recessie. Cycles instituut in Amerika voorspelt het sinds vorige week ook, het opmerkelijke is dat ze het steeds goed voorspellen. Alleen nu wordt het geen recessie maar een depressie.

  Oh ja, hadden ze het gisteren op radio 1 ook steeds over de crisis en dat we optimistisch moeten blijven want straks zou het weer beter gaan.. En een lulhannes die mee discussieerde had het over z’n 52% belasting die hij betaalt, ja echt crisis. Weet niet wat ie deed maar 99% zeker ambtenaar, die denken vaak echt dat ze belasting betalen.. Dit is niet meer te redden. Hoe to-taal naief, wereldvreemd, achterlijk moet je toch zijn om deze tijden als een crisis aan te merken.. Wat zullen ze verbaasd zijn over wat er straks gaat gebeuren terwijl je alleen maar een half uurtje een geschiedenisboekje hoeft te lezen of wat youtube filmpjes even bekijken om te weten wat er allemaal kan gebeuren.

 45. Adamus says:

  Dow Jones: Ik heb het artikel gelezen en ik moet zeggen dat het me eerder geruststelde dan bang maakte

  Dream on 🙂

 46. Heiny says:

  @Dalen: Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van rare praktijken, waarbij je een huis voor enkele weken of maanden op funda ziet staan maar waar je bij Jaap kunt zien dat het al een paar jaar op de mark staat, maar even er vanaf geplukt was.

 47. lorenzo says:

  44 , laat je jezelf niet toe dat de makelaardij een te grote obsessie voor je wordt ?

  ”Als er één branche is die zichzelf om zeep helpt dan is dat de makelaardij wel.”

  Nou , kan jouw dat schelen , het mooie van markteconomie toch ?

 48. tufkaj says:

  dalen,

  Ik denk niet dat je concrete voorbeelden hoeft te geven, iedereen in de branche weet dit wel lijkt me.

  Anders staan hier wat voorbeelden:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/20-05-2011/prijsdaling-koopwoningen-stuk-groter/#comment-75737

  Je kunt ook gewoon uitrekenen dat het aantal huizen dat “sinds 1 dag” wordt aangeboden niet kan kloppen. Dit is altijd veel meer dan er op een gemiddelde dag wordt verkocht, terwijl het totaal aantal huizen op Funda veel minder hard oploopt.

 49. Zilversmid says:

  Geen slowmotion crisis volgens Harry Mens in Businessclass: “huizen zijn nu spotgoedkoop, volgend jaar huizen duurder.” Hij garandeert het zelfs! Dus niets aan de hand, gewoon lekker kopen nu.

 50. tufkaj says:

  Zilversmid:
  Geen slowmotion crisis volgens Harry Mens in Businessclass: “huizen zijn nu spotgoedkoop, volgend jaar huizen duurder.” Hij garandeert het zelfs! Dus niets aan de hand, gewoon lekker kopen nu.

  Mooi. Dan weet je dus bij aankoop van een huis duurder dan 50.000 zeker dat je wordt opgelicht:
  http://www.nu.nl/beurs/2627698/deelname-harry-mens-rode-vlag-beleggingsfraude-.html

 51. Techneut says:

  De NVM heeft blijkbaar een nieuwe spreekbuis gevonden in de persoon van Harry Mens.
  Vandaag in de inleiding van Business-class:

  De crisis is zo voorbij want inflatie is de reddende engel. Tevens is het nu het moment om een huis te kopen want ze zijn nu spotgoedkoop. Over een jaar zijn ze zeker weer duurder.

  Hahahaha, wat een goede bak op een zonnige zondag morgen.

 52. Goudbelegger says:

  Als dit een crisis was hoe ziet een goede tijd in de economie er dan uit??????? Deze is mooi. Typeert ook onze tijd nu enigszins, met de nadruk op enigszins.

  Alles moet blijven zoals het altijd geweest is. Jeremiah en Kurdy voelen dus dat ze storen. Wat ze niet weten, is dat afgezien van Milova ook anderen graag uit de haven willen vertrekken. Maar zij willen eerst de wapens in handen krijgen die Kurdy en Jer’ bij zich hebben. In deze rustige haven broeit een opstand. Zullen Kurdy en Jer’ dat snel genoeg beseffen?

  De stok in het hoenderhok
  In Een haven in de schaduw klaagt Hermann op zijn typische, ongezouten manier de uitwassen van het totalitarisme aan. Als regeltjes het individu verstikken en ‘anders’ denken een misdaad wordt, dan tikt de tijdbom van de revolutie.

 53. Tja says:

  @Techneut

  Ook gezien ja, dat deze man zichzelf nog serieus kan nemen (en al die roeptoeters met zijden sjaals om hem heen). Predikt al drie jaar dat we volgende maand weer business as usual kunnen verwachten.

  Volgend jaar zijn de prijzen van woningen weer een stuk hoger, dat garandeer ik u, aldus Harry…

  Lang geleden dat ik dit programma per ongeluk voorbij zag komen, weet nu weer waarom…

 54. tufkaj says:

  Ik heb een vraagje en ik hoop dat iemand hier me daar meer over kan vertellen:

  Ik heb een huis gezien van een gescheiden stelletje. Zij kochten voor 248.000 in 2008 en willen er nu vanaf voor 276.000. Ik vermoed dat dat de hoogte van de huidige hypotheek is.

  Dan het volgende, stel nu dat zij NHG hebben. Als ze een restschuld oplopen van zeg 20.000 euro is de kans dus groot dat de NHG de schuld kwijtscheld en ze na een paar jaar sanering verder kunnen met hun leven. Maar als de NHG toch uitbetaalt, zou het hun dan nog uit moeten maken of wij 250.000, 210.000, of zelfs nog veel minder bieden?

 55. dalen says:

  lorenzo:
  44 ,

  Nou , kan jouw dat schelen , het mooie van markteconomie toch ?

  Dit antwoord kan alleen uit de koker van een branchegenoot komen.

  We hebben een markteconomie die door de elite wordt opgelegd.

  Als men in de 19de eeuw ook had weggekeken zoals jij voorstelt, zou jij en ik nu nog 60 uur in de week achter de lessenaar staan met als beloning een paar waardebonnen die je kan inwisselen bij de winkel van de werkgever.

  We hebben het rijk, zoals je zelf altijd zegt, en dat is niet door de goedheid of een geschenk van de elite, vergeet dat nooit.

  Wegkijken deden ze in de kloosters vroeger ook maar dat komt nu gelukkig aan het licht.

  Deze blog is m.i. mede bedoeld om misstanden aan te tonen en valse voorlichting door de NVM is daar één van.

  Het interesseert hun totaal niet dat onwetenden en jongeren regelrecht de ellende in wordt geholpen.

  Het moet gewoon eens een keer een eerlijke branche worden.

 56. LEXION says:

  Harry is zelf makelaar.

  Hij vergeet echter dat we stagflatie krijgen.

 57. tufkaj says:

  dalen: Het moet gewoon eens een keer een eerlijke branche worden.

  Tegengestelde belangen kunnen leiden tot een goed evenwicht en partijen die elkaar scherp houden. In bedrijfsprocessen probeer je vaak juist tegengestelde belangen te creëren en mag iedereen zoveel mogelijk voor zijn belang opkomen.

  Ik denk alleen dat het tijd wordt dat de NVM in ziet dat ze moet opkomen voor het belang van de koper en starter om zelf te overleven. Nu komt ze uitsluitend op voor de verkopende partij.

  Op micro-niveau (1 huis) is dat waar ze voor betaald worden en dus wat ze moeten doen. Maar op macro-niveau (de hele markt) hebben ze zich op deze manier dermate vaak in eigen voet geschoten dat ze inmiddels met loden schoenen naar de toekomst kijken 😉

 58. Dow Jones says:

  Techneut: De NVM heeft blijkbaar een nieuwe spreekbuis gevonden in de persoon van Harry Mens.Vandaag in de inleiding van Business-class: De crisis is zo voorbij want inflatie is de reddende engel. Tevens is het nu het moment om een huis te kopen want ze zijn nu spotgoedkoop. Over een jaar zijn ze zeker weer duurder.Hahahaha, wat een goede bak op een zonnige zondag morgen.

  Wellicht ten overvloede, maar ik zeg het toch nog maar even…

  Harry Mens is natuurlijk makelaar (dus niet primair presentator, analist of iets anders) en begint nu waarschijnlijk ook te merken dat er iets mis is met de Nederlandse onroerend goedmarkt. Ik verbaas me trouwens wel over het denkpatroon dat schuilgaat achter die uitspraken over inflatie. Oproepen tot een bankrun mag niet meer, maar dit soort onverantwoordelijke uitspraken mag men nog steeds gewoon doen. Echt verbazingwekkend.

  Cheerio,

  Dow Jones

 59. Dow Jones says:

  Adamus: Dream on

  Heb je het artikel gelezen?

  DJ

 60. Dow Jones says:

  Scheefwoner: Vind je het volk ook intelligent genoeg om te mogen stemmen?

  Eigenlijk moet ik daarop gewoon vanuit mijn democratische overtuiging “ja” antwoorden.

  Een volk dat weinig investeert in onderwijs zal uiteindelijk aan domheid ten onder gaan. Het is niet anders; de zwakste schakel bepaalt de kracht van de ketting. Natuurlijk zul je op een gegeven moment kunstgrepen, zoals censuskiesrecht, subsidies of protectionisme, gaan zien om de boel nog een beetje aan de praat te houden, maar dat zijn dus gewoon symptomen van een desintegrerende samenleving.

  Het zal echter zo’n vaart wel weer niet lopen; de existentiële fouten die dit kabinet maakt zullen ooit wel weer door een andere regering worden hersteld. Dat is trouwens een patroon dat ik in de Nederlandse politiek wel vaker zie: men grijpt wel in, maar altijd net even een half decennium te laat en te zachtjes. Je zou bijna gaan denken dat bepaalde mensen er een kortzichtig eigenbelang bij hadden dat bijvoorbeeld de hypothecaire overkreditering pas in 2002 een beetje werd beperkt, en niet al in 1995.

  Om een en ander samen te vatten: eigenlijk moet je dus gewoon naar een “intelligenter” land (Hong Kong, China, Italië, Canada) verhuizen of accepteren dat een dictatuur (Singapore) soms zo gek nog niet is. In ieder geval kun je dan gewoon de Grote Broer de schuld geven als het land niet gaat zoals het zou moeten gaan.

  Mooi linkje. Nederland zit inderdaad op een gestaag dalende lijn sinds twee paarse kabinetten en de daarop volgende Fortuynrevolutie…

  http://en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_the_Wealth_of_Nations

  Sinds de “massa-immigratie” is afgenomen daalt dus het IQ. Mmm, interessant…

  http://breedingbetweenthelines.com/home.htm

  Cheerio,

  Dow Jones

 61. tufkaj says:

  Dow Jones: Harry Mens is natuurlijk makelaar

  even een WTF quote uit wikipedia:

  Hij begon als handelaar in bloembollen en werd later makelaar in onroerend goed.

  😀 Zijn ongetwijfeld tulpenbollen geweest.

 62. Scheefwoner says:

  ll:
  Scheefwoner, het volk is gewoon dom OMDAT het stemt.

  Niet-stemmers hebben de vrijheid, niet-stemmers staan voor hun eigen beslissingen en handelen. Je bent zelf verantwoordelijk.

  Laten we niet vergeten dat het een verworven recht is. Wat mij wel verbaast is dat na bijna 90 jaar algemeen kiesrecht 95% van de westerse rijkdom in handen is van slechts 5% van deze westerse bevolking. Dus daar heeft het stemrecht niets aan veranderd.

 63. Scheefwoner says:

  dalen:

  We hebben het rijk, zoals je zelf altijd zegt, en dat is niet door de goedheid of een geschenk van de elite, vergeet dat nooit.

  Heel mooi gesproken Dalen.

 64. lorenzo says:

  55, nee geen branchegenoot , heb ik je eerder uitgelegd.
  Ik vermoed dat je nog jong bent ,maar bedenk : daar waar geld in het geding is is er niet altijd eerlijkheid, zeer mild uitgedrukt…..
  Weet hoe de hazen lopen , zei mijn vader altijd , dan kan je profiteren in de goede zin des woords.
  Zot g voor voldoende kennis , vooral juridisch en je hebt de door jouw eeuwig genoemde makelaars niet meer nodig. Dat noemen ze ook wel vrijheid ..

  Dan komt een opmerking als ”Het moet gewoon eens een keer een eerlijke branche worden.” in een ander licht te staan.

 65. Scheefwoner says:

  Dow Jones: Eigenlijk moet ik daarop gewoon vanuit mijn democratische overtuiging “ja” antwoorden.

  Mooi linkje. Nederland zit inderdaad op een gestaag dalende lijn sinds twee paarse kabinetten en de daarop volgende Fortuynrevolutie…

  en.wikipedia.org/w…he_Wealth_of_Nations

  Sinds de “massa-immigratie” is afgenomen daalt dus het IQ. Mmm, interessant…

  http://breedingbetweenthelines.com/home.htm

  Dus eigenlijk een beetje zoals Churchill zei: “democracy is the least bad of all of the systems of government produced out of human experience.”

  De daling van het IQ te linken met de vermindering van de massa immigratie vind ik kul.
  Kijk maar eens naar de beide Korea’s, daar kennen ze geen massa immigratie maar staan wel in de top 5. Stel voor dat de schrijver van jouw 2e link, Mr. Alon Ziv dit in Israel gaat verkondigen. Misschien dat ze daar dan wat nieuw bloed kunnen gebruiken. De westerse landen zijn al aan de beurt geweest, nu Israel of is dat te gevoelig?

 66. lorenzo says:

  ”Deze blog is m.i. mede bedoeld om misstanden aan te tonen en valse voorlichting door de NVM is daar één van.”

  Klopt , maar noem me 1 beroepsgroep waar geld in omgaat , er geen misstanden zijn en geen valse voorlichting.

 67. lorenzo says:

  Kern van het probleem is het volgende : 85 % van de mensen is financieel ongeletterd, 90 % is hebzuchtig. Dat is een garantie voor een U bocht. Dat hebben we nu gezien.
  Dat KAN , omdat de commercie dit ook weet en ‘ons’exploiteerd met die wetenschap.

  Voorbeeld : als mijn tv na 2 jaar stuk gaat verteld de verkoper dat er geen garantie meer op zit : ik ga mij beroepen op de Europeesche non-conformiteit en krijg het vergoed , meestal zelfs 100 % .
  Wie doet dat ook ?

  Ik pleit voor een kijkers aantal van de komende Boer zoekt Vrouw van 0-10 . De tijd die gebruikt wordt om ons bij te scholen , bij te leren en dies meer op financieel gebied.
  Volwassen mensen die voor in totaal 150 miljoen voor € 50.000 per individu inversteers met 8-9 % procent rendement.
  Een prospectus die in 3 minuten kan vertellen dat het niet kan kloppen.
  Er is werk aan de winkel, geen Boer zoekt Vrouw of Voice from Holland ed. rommel meer.
  Immers, de leeuwtjes bestaan bij de gratie van de geitjes ( letop de volgorde ).
  Dalen : dit lijkt mij de enige oplossing de commercie aan te pakken , dat hebben wij allen nog niet gedaan volgens mij.
  Ik ben al een aantal jaren geleden begonnen , doe jij ook mee ? En anderen natuurlijk..:)

 68. lorenzo says:

  Om dit verder te verbreden naar de huidige crisis , welke de resultante is van het bestaan van de materiele mens in een fase waarin deze , en zonder uitzondering , zich bevind in een verre staat van cognitieve dissonantie. Immers, wie kent er 1 die werkelijk de intentie heeft de crisis te lijf te gaan , in zoverre dit al mogelijk zal zijn ?
  Gekscherend zeg ik wel eens dat het afschaffen van dezelfde mens , al is het voor 20 jaren bijvoorbeeld, slechts enig effect zal hebben.
  Een theoretische hypothese ,dat besef ik zelfs.

 69. Lemming says:

  Leuk ‘product’ dat Slimmer Kopen. Ik wist niet dat het WBV’en wordt toegestaan om derivaten uit te geven op de lokale huizenmarkt. Dit komt me voor alsof de bestuurders van Standvast aan het experimentern zijn geslagen met de scheikundeset van grote broer. Ik zou zeggen: laat dit soort financial engineering nou maar over aan de jongens van Goldman Sachs.

  Probleem van deze securitisatie truuk is nl. dat de opbrengsten van die verkopen weer wordt geïnvesteerd in risicovolle, en sociale (dus matig renderende) nieuwbouwprojecten. Simpel gezegd: ik betwijfel of Standvast bij een flinke daling van de woningmarkt haar verplichting goed kan maken om de woningen weer terug te kopen mochten de ‘eigenaars’ er weer uit willen stappen.

  Maar goed. Jeanette, voorlopig veel succes met de verkopen!

 70. Techneut says:

  @ Dow Jones

  Ik weet dat Harry Mens makelaar is maar zelfs voor een makelaar doet hij uitspraken die kant nog wal raken.

  Misschien kunnen we hem volgend jaar aan z’n uitspraken herinneren als de huizenprijzen zich weer naar beneden hebben aangepast.

 71. dalen says:

  Naar aanleiding van dit artikel

  http://www.nu.nl/economie/2630751/tot-2020-geen-stijging-huizenprijzen-vs.html

  Was vanmiddag Ger Hukker bij BNR te gast

  De vraag was of het ook voor Nederland geldt dat tot 2020 (!) geen stijging van de huizenprijzen zou plaatsvinden. Ja daar was Hukker het wel mee eens en zelfs een daling van de prijzen zou de eerste jaren nog gebeuren. Wat verder op in het gesprek schrok hij kennelijk van zijn uitlatingen en ging hij het nuanceren. Op de vraag of hier ook net als in de beginjaren een halvering van de prijs zou kunnen werd hij heel voorzichtig en zei met enige twijfel “Er zou een daling kunnen zijn van rond de 3%.”

  Ja hoor pinokkio begint al aardig bij te draaien.

  Het interview is ergens misschien terug te horen bij BNR?

  Hukker is in ieder geval bezig met een draai van 180 graden.

  Misschien dat het het interview morgen ergens te vinden is?

 72. dalen says:

  Lorenzo

  In grote lijnen met je eens.

  Alleen hier een toevoeging

  “Kern van het probleem is het volgende : 85 % van de mensen is financieel ongeletterd, 90 % is hebzuchtig.”

  Mensen zijn ook onwetend en gemanipuleerd en geindoctrineerd

 73. Scheefwoner says:

  Risicomanagers in de US bankensector somberder dan Harry Mens.

  http://www.nu.nl/economie/2630751/tot-2020-geen-stijging-huizenprijzen-vs.html

 74. Scheefwoner says:

  @ dalen,

  je was me net voor met de link, sorry voor de dubbele post.

 75. Peter2 says:

  Als het over de VS huizenmarkt gaat, is dit ook wel handig om te zien:

  http://www.youtube.com/watch?v=ZUMwVDH3o-I&feature=channel_video_title

 76. tufkaj says:

  Peter2:
  Als het over de VS huizenmarkt gaat, is dit ook wel handig om te zien:

  youtube.com/watch?…=channel_video_title

  thx voor die link. Ik was echt in de veronderstelling dat de VS geen HRA en NHG hadden, maar ze hebben dat gewoon ook!

 77. Peter2 says:

  tufkaj: thx voor die link. Ik was echt in de veronderstelling dat de VS geen HRA en NHG hadden, maar ze hebben dat gewoon ook!

  In bepaalde vormen is zelfs nog erger daar dan hier. Zo waren banken door de overheid verplicht hypotheken te verstrekken aan mensen die dit eigenlijk nooit konden afbetalen, zelfs niet bij gelijk blijvende prijzen.

  Gewoon juist omdat ze het niet aan konden, geen werk en leven in een achterstandsbuurt.

  Zo zijn de VS ook allang geen kapitalistisch land meer, hoewel dat beeld hier in Nederland nog wel leeft. Het gaat er niet voor niets steeds slechter.

 78. Maria says:

  @ 74 Peter2

  We zouden het bijna zo kunnen vertalen naar Nederland, nog niet zo erg, en in plaats van Fanny Mae en Freddy Mac, ING en ABN.

  Kopieren en vertalen die hap, wie zo het kunnen?

 79. Bug says:

  Scheefwoner @43

  Martijn,

  Dit is een puur filosofische vraag. Bovendien gericht aan Dow Jones dus ik snap jouw reactie niet.

  De slappe praat verkondig je zelf op @ 38 en @ 39. Suggestieve hypocrisie is dat.

  Scheefwoner als je een prive conversatie met Dow wilt moet je maar telefoonnrs of je mailadres uitwisselen. Verder ben ik het met je eens.

 80. Bug says:

  Dow

  Sinds de “massa-immigratie” is afgenomen daalt dus het IQ. Mmm, interessant…

  Hoe kan een gemiddeld iq op landelijk niveau dalen. dat terzijde.

  Het is onmiskenbaar dat we in NL sociale en emotionele intelligentie degeneratief is. Dus mogelijk komt het daarvandaan. Daarnaast is het doen van iq testjes in nl minder populair dus dat kan ook een deel van de daling verklaren.

  Overigens ben je nooit te dom om te stemmen. Zeker niet als je op het huidig, bij elkaar geraapt, zooitje mag stemmen.

 81. Peter2 says:

  Overigens ben je nooit te dom om te stemmen. Zeker niet als je op het huidig, bij elkaar geraapt, zooitje mag stemmen.

  Ik ben gewoon gestopt met stemmen, simpel omdat het heel dom is om te doen.

  Er zijn geen partijen met verstandig beleid, waarom zou je dan je goedkeuring geven, want dat is een stem? En met steun komt natuurlijk ook mede verantwoordelijkheid voor de gevolgen.

  Nee, als de boel per se kapot gemaakt moet worden, dan zonder mijn zegen!

 82. Peter2 says:

  Wolf:
  http://www.youtube.com/watch?v=BBvIweCIgwk

  Briljante concept film, iedere keer als ik er naar kijk is ie beter. Een aanrader voor iedereen wat mij betreft, vooral de intro!

 83. Dow Jones says:

  @65 (Scheefwoner)…

  Nee hoor, kritiek op Israël ligt bij mij helemaal niet gevoelig. Ik weet dat ik foutloos schrijf en even zorgvuldig formuleer als Bram Moszkowicz, maar voor zover ik weet ben ik niet joodser dan de gemiddelde Nederlander. Het is volgens mij essentieel voor elk debat dat iedereen met open vizier discussieert en zich dus niet probeert te verschuilen achter immuniteit.

  @79 (Bug)…

  Het gaat hier om een wereldwijd gemiddelde, dus dan is het heel goed mogelijk dat Nederland als natie iets dommer is geworden. Het verschil is niet dramatisch hoor, we zijn maar twee punten gezakt in vier jaar en staan nu op exact 100 punten. Daar zou Kelly nog best blij mee zijn!

  Cheerio,

  Dow Jones

 84. ll says:

  Automatische stabilisatoren werken niet meer ? ……….de pleuris gaat uitbreken ?
  Helft huizen onder water ?
  Wakker ?

  http://www.depers.nl/economie/600260/Straks-breekt-de-pleuris-echt-uit.html

 85. Heiny says:

  ll:
  Automatische stabilisatoren werken niet meer ? ……….de pleuris gaat uitbreken ?
  Helft huizen onder water ?
  Wakker ?

  depers.nl/economie…leuris-echt-uit.html

  “De crash betekent dat zeker de helft van de huishoudens straks een hypotheeklening heeft die groter is dan de waarde van de woning – dat is nu al eenderde door de grote hoeveelheid aflossingsvrije hypotheken die verkocht is. Deze groep staat zoals dat heet ‘onder water’ en kan niet zomaar verhuizen. Bij verkoop ontstaat immers een restschuld, waar ze nog jarenlang aan vastzitten. Dit is slecht voor de arbeidsmobiliteit.”

  Is nu al 1/3de van de huizen al minder waard dan de hypotheek? Pffff…

 86. Frouke says:

  @60
  Een volk dat weinig investeert in onderwijs zal uiteindelijk aan domheid ten onder gaan. Het is niet anders; de zwakste schakel bepaalt de kracht van de ketting.

  Ik denk dat onderwijs en intelligentie weinig met elkaar te maken hebben, vooral op financieel gebied.
  Situatie: mijn echtgenoot en ik zijn beide zeer laag opgeleid (lts en mavo), maar hebben gelukkig ook hoog opgeleide vrienden en familieleden.

  Op een verjaardagsfeest zo’n 12 jaren geleden hebben wij een hoogoplopende discussie gevoerd met deze hoogopgeleide lieden over de woningmarkt en de HRA.

  Deze mensen verklaarden ons voor gek dat wij ons huis binnen 10 jaren hebben afgelost. Wij waren een dief van onze eigen portemonnee, door geen gebruik te maken van de fiscale voordelen op eigen woningbezit.

  Deze lieden zitten inmiddels allemaal in dure villawijken met een maximale hypotheek (en maximale aftrek), terwijl ze inmiddels rond de 60 jaar oud zijn. Wij zijn blijven zitten in ons “eigen huis”.

  Onze “villa-vrienden” hebben het nu erg moeilijk. Hun huizen zijn moeilijk of niet te verkopen, de dure auto’s zijn inmiddels ingeruild voor kleine zuinige autootjes en de dure vakantiereizen worden op de lange baan geschoven.
  Met ander woorden: they run out of money.

  Ieder weldenkend mens, geschoold of ongeschoold, had kunnen zien aankomen dat onze huizenmarkt geen markt is, maar een door de overheid verstoorde, gesubsidieerde, overgegarandeerde nepmarkt. Daar hoef je geen economie voor te studeren.

  Deze macro-economische verstoringen, zoals Alexander Pechthold het zo mooi noemt, hadden in goede economische tijden kunnen worden opgelost.

  Onze hoogopgeleide vrienden wilden daar echter niets van weten vroeger en zitten nu met de gebakken peren.
  Gelukkig zijn er genoeg andere mensen met gezond verstand, die gewoon door logisch nadenken hun eigen afwegingen hebben gemaakt.

 87. xenobinol says:

  Frouke,

  Ik denk dat er veel mensen op dit forum komen die niet ‘geprofiteerd’ hebben van alle leuke fiscale voordeeltjes. Ik zit in ieder geval niet tot aan mijn oogballen toe gefinancierd in een overgewaardeerde rijtjescontainer. Dat ik mijzelf altijd zwaar tekort gedaan heb door altijd netjes mijn belastingen te betalen komt mij nu duur te staan 🙂

 88. NRW says:

  @50,

  Als je naar de huidige rentestanden kijkt bijv. Ned. Staatsobligaties 5 jaar:
  http://www.iex.nl/Rente-Koers/190118353/NLG12-5-year.aspx

  Deze geven op dit moment slechts een rendement van 1,46%. Blijkbaar geeft de obligatiemarkt een heel ander signaal af af nl. dat we komende stevige deflatie tegenmoet gaan, zeker als je ziet dat de actuele inflatie veel hoger is dan 1,46%.
  De markt schat de kans op stevige inflatie dus zeer klein in voor de komende 5 jaar itt Harry Mens

 89. Dow Jones says:

  Frouke: @60Een volk dat weinig investeert in onderwijs zal uiteindelijk aan domheid ten onder gaan. Het is niet anders; de zwakste schakel bepaalt de kracht van de ketting.Ik denk dat onderwijs en intelligentie weinig met elkaar te maken hebben, vooral op financieel gebied.Situatie: mijn echtgenoot en ik zijn beide zeer laag opgeleid (lts en mavo), maar hebben gelukkig ook hoog opgeleide vrienden en familieleden.Op een verjaardagsfeest zo’n 12 jaren geleden hebben wij een hoogoplopende discussie gevoerd met deze hoogopgeleide lieden over de woningmarkt en de HRA.Deze mensen verklaarden ons voor gek dat wij ons huis binnen 10 jaren hebben afgelost. Wij waren een dief van onze eigen portemonnee, door geen gebruik te maken van de fiscale voordelen op eigen woningbezit.Deze lieden zitten inmiddels allemaal in dure villawijken met een maximale hypotheek (en maximale aftrek), terwijl ze inmiddels rond de 60 jaar oud zijn. Wij zijn blijven zitten in ons “eigen huis”.Onze “villa-vrienden” hebben het nu erg moeilijk. Hun huizen zijn moeilijk of niet te verkopen, de dure auto’s zijn inmiddels ingeruild voor kleine zuinige autootjes en de dure vakantiereizen worden op de lange baan geschoven.Met ander woorden: they run out of money.Ieder weldenkend mens, geschoold of ongeschoold, had kunnen zien aankomen dat onze huizenmarkt geen markt is, maar een door de overheid verstoorde, gesubsidieerde, overgegarandeerde nepmarkt. Daar hoef je geen economie voor te studeren.Deze macro-economische verstoringen, zoals Alexander Pechthold het zo mooi noemt, hadden in goede economische tijden kunnen worden opgelost.Onze hoogopgeleide vrienden wilden daar echter niets van weten vroeger en zitten nu met de gebakken peren.Gelukkig zijn er genoeg andere mensen met gezond verstand, die gewoon door logisch nadenken hun eigen afwegingen hebben gemaakt.

  Ik vind je betoog in ieder geval steekhoudend en financieel ben je duurzaam en verstandig bezig geweest. Of je nu lts, mavo of vwo hebt gedaan, maakt dan in jouw geval blijkbaar niet uit. Ik ben trouwens niet zo’n snob die op de vroegere ambachtsscholen neerkijkt; ik vind zelfs dat de vaardigheden die je daar leert in de praktijk vaak beter bruikbaar zijn dan de kennis die je op het vwo vergaart. Ik pleit al langere tijd voor meer verweving van het onderwijs en de beroepspraktijk en voor een financiële component in het voortgezet onderwijs. Daar is alleen geen geld voor tegenwoordig, dus dan proppen we dertig kinderen in een klas (lekker goedkoop) die uit een boekje leren hoe de wereld in elkaar zit. Dat werkt tot op zekere hoogte, maar daarna moet je toch ook de praktijk aanbieden.

  Ik heb ook vrienden die lager zijn opgeleid dan ik. Een zo’n vriend kocht met zijn vrouw in de tweede helft van de jaren negentig een huis, terwijl ik daar nog helemaal niet aan dacht. Zo tegen het jaar 2005 keek hij dus tegen een enorme overwaarde van dat huis aan en betaalden hij en zijn vrouw bijna niets meer aan hypotheek. Nu is dat natuurlijk wel weer een beetje anders, maar ik moet wel bekennen dat ik soms heb getwijfeld aan mijn keuze om door te studeren. Nu blijkt dat die twijfel ook niet helemaal terecht was, want een stapel bakstenen is blijkens recente ontwikkelingen ook geen garantie voor een goed leven. Inzicht, kennis en vaardigheden zijn dat wel.

  Je moet dus goed opgeleid zijn, en hoe meer je kunt, hoe beter het is. Het maakt je – hoe dan ook – sterker.

  Cheerio,

  Dow Jones

 90. Michel says:

  Heiny:

  ………. nu al eenderde door de grote hoeveelheid aflossingsvrije hypotheken die verkocht is. Deze groep staat zoals dat heet ‘onder water’ en kan niet zomaar verhuizen. Bij verkoop ontstaat immers een restschuld, waar ze nog jarenlang aan vastzitten. Dit is slecht voor de arbeidsmobiliteit.” …………..

  Stemmingmakerij, er zullen er best wat zijn, maar geen 33 procent die niet kan verhuizen vanwege een restschuld.

  Ken zelf genoeg personen met een aflossingsvrije hypotheek, die onder water staat. Die verkopen, vertrekken en kopen gewoon weer een ander huis.

 91. NRW says:

  @50,

  De 5-jaars rente voor bv. Ned. staatobligaties geeft nu 1,46%,
  terwijl de actuele inflatie veel hoger is. Het is signaal van de obligatiemarkten is dus stevige deflatie. Inflatie binnen 1 jaar, zoals Harry Mens het stelt, wordt dus als uiterst onwaarschijnlijk gezien.

 92. Frouke says:

  Dow Jones: Je moet dus goed opgeleid zijn, en hoe meer je kunt, hoe beter het is. Het maakt je – hoe dan ook – sterker.

  Tegenwoordig lijden we aan diploma-inflatie. Tegen steeds hogere kosten krijgen we steeds meer hoger opgeleiden, die steeds minder banen te verdelen hebben.

  Onze beide kinderen zijn universitair geschoold, de dochter is gepromoveerd en de zoon is bezig te promoveren. Dit is blijkbaar de beste manier om je te onderscheiden van de massa.

  Vraag niet hoeveel het de overheid( de belastingbetaler dus) en ons heeft gekost: een half huis of zo.

 93. KariZ says:

  NRW:
  @50,

  De 5-jaars rente voor bv. Ned. staatobligaties geeft nu 1,46%,
  terwijl de actuele inflatie veel hoger is. Het is signaal van de obligatiemarkten is dus stevige deflatie. Inflatie binnen 1 jaar, zoals Harry Mens het stelt, wordt dus als uiterst onwaarschijnlijk gezien.

  De signaalwerking van obligaties is uitgeschakeld sinds de CB’s met vers gedrukt geld de eigen obligaties opkopen.

  We are in unchartered territories…

  Het maar blijven bijdrukken van geld gaat op termijn lijden tot een verlies aan vertrouwen van ‘paper currencies’.

  De sterk gestegen goudprijs van de afgelopen jaren is daar een afspiegeling van.

  Hoge inflatie is onafwendbaar.

  Dit gaat overigens samen met stevige deleveraging in die sectoren die geprofiteerd hebben van de opgeblazen kredietballon van de afgelopen decennia. W.o. dus de Ned. huizenmarkt. Zou je deflatie kunnen noemen.

  Of je daarvan profiteert met een klein beetje cash is de vraag. De banken gaan wellicht de kredietkraan sneller dichtdraaien dan de huizenprijzen dalen.

  Zit je nog in je huurhuis en is je spaargeld er in KoopKracht op achteruit gegaan.

 94. Bug says:

  Frouke

  Mijn ervaring hoe meer men studeert des te minder men in staat is zich produktief op te stellen.

  the more you know the more you realize you know nothing

  Dat werkt nogal verlammend op hun produktiviteit.

  Geef mij maar een zogenaamde laatbloeier. De MBO+er die geleerd heeft om met zijn/haar handen te werken en praktijk ervaring heeft. Dus geen kasplantje van de uni die van toeten nog blazen weet. Deze zijn alleen maar bezig complexe zaken te simplificeren naar modelletjes die ze kunnen begrijpen (denken ze).

  Maar mogelijk zijn je kinderen een uitzondering.

 95. lorenzo says:

  76 Dalen : je zin ”Mensen zijn ook onwetend en gemanipuleerd en geindoctrineerd” klopt ook.
  Kern van het leven is hier toch weerstand tegen te bieden , het spel begrijpen en je eigen keuze maken , los van de massa waar ik , dat zul je begrijpen , niet zo’n fan van ben (daar gaat het fout nl.). wel met alle respect , dan houdt het wel op bij mij.

 96. nhz says:

  Bug: Mijn ervaring hoe meer men studeert des te minder men in staat is zich produktief op te stellen.

  the more you know the more you realize you know nothing

  als ondernemer met een wetenschappelijke opleiding kan ik het in grote lijnen met je eens zijn; wetenschappers zijn vaak slechte ondernemers (en slechte beleggers) door al die twijfels en neiging tot perfectionisme. Anderzijds kan zo’n instelling in een niche markt, of een zeer innovatieve omgeving (met de juiste mix van andere karakters) vaak wél goed werken. Een ondernemers zonder kennis van zaken die gewoon op onderbuik gevoel aan de slag gaat in zo’n sector zal al snel failliet gaan. Praktisch ingestelde MBO’ers zullen eerder ‘de handen uit de mouwen steken’ en iets produceren, maar bij echt lastige problemen komen ze geen steek verder omdat ze dan tegen grenzen aanlopen.

  it takes all sorts to make a world 😉

 97. Marco says:

  Marco:
  Wij zijn vandaag ook even gaan kijken…..(kijken en niet kopen) 4 huizen bekeken en we moesten echt achteraansluiten……

  2 “huiseigenaren” lieten meteen al weten dat er over de prijs wat te onderhandelen viel.Ik heb direkt gezegd dat we 5 jaar geleden zo 3 ton konden lenen en dat het nu ophoudt bij 170k. exacte cijfers gaan hun geen f*ck aan, dat is onze zorg.1 rijtjeshuis gezien, wat een erfstuk is, willen echt nog het maximale uithalen, terwijl er de laatste 30 jaar niets aan is gedaan!!! Je gaat snel voor 50k plus verbouwen. We zullen wel weer rot gebeld worden door de makelaars.

  Nou, precies wat ik zei: we zijn afgelopen dagen door 3 makelaars opgebeld.
  Vandaag nog leuke discussie gehad over het feit dat een klompenhok en een bijkeuken alleen verschil in woordkeuze is en bijkeuken een duurder woord is. verder nog door laten schemeren dat de regels zodanig zijn dat we nu nog maar 150k kunnen lenen en een paar jaar geleden 300k. Toen werd ze al stiller.
  Leuk geprek gehad vooral toenik vroeg of ze het druk hadden en ze bevestigend antwoordde waarop ik zei dat het me verbaasde omdat de meeste toch weinig werk hebben.
  Verder kijken kost gene geld alleen we hebben gene appeltaart gezien op de open dag.
  gr
  Marco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*