Han de Jong (Chief Economist, ABN AMRO Bank): Stijgende huizenprijzen = diefstal van jongeren

Han de Jong de Chief Economist van de  ABN AMRO Bank legt even uit waarom stijgende huizenprijzen niet goed zijn. Hij noemt het zelfs diefstal.  Ouderen zadelen jongeren op met onhoudbare schulden.

Eerder waarschuwde Han ook al voor het aangaan van hoge hypotheekschulden

Share Button
Tagged with: , , ,
12 comments on “Han de Jong (Chief Economist, ABN AMRO Bank): Stijgende huizenprijzen = diefstal van jongeren
 1. BBB says:

  Eindelijk…

 2. Steven says:

  BBB,

  🙂

 3. BBB says:

  Geldt ook voor zorg en pensioen.

 4. Eek-a-mouse says:

  Fors stijgende huizenprijzen leiden tot bubbels in de koopwoningmarkt en een verschuiving van vermogens van jong naar oud…..

  Misschien dat minister Blok van wonen hierop zou kunnen reageren en proberen om hier een passende oplossing voor te zoeken; of is hij soms te druk bezig met het verhogen van de huren van onze “scheefwoners”?

  Die bubbel is er wel degelijk (geweest) hoe kan anders dat een 2 kamer appartement van een kennis van mij van 160.000 euro in 2006 naar 110.000 euro in 2015 is gegaan?

  Dat is een inflatie gecorrigeerde daling van maar liefst 31%…

  Deze kennis wil graag verhuizen maar kan met geen mogelijkheid weg, kortom de dynamiek op de huizenmarkt is nog ver te zoeken als er geen oplossing komt voor de onderwaterproblematiek.

  Die 180% stijging met een inflatie van slechts 45% is voor het grootste gedeelte gecorrigeerd door de daling van 2008-2014.

  De 180% stijging is immers ook ontstaan door politiek veranderende hypotheek regels, zoals dubbele inkomens en 100% aflossingsvrij waardoor een monster is gecreëerd op onze woningmarkt, de HRA bestaat al sinds 1893, dat lijkt mij niks nieuws hoewel deze in ruil voor fors lagere inkomensbelasting en een hogere arbeidskorting afgeschaft mag / moet worden van mij in 10 jaar tijd, overdrachtsbelasting a.u.b. ook afschaffen, dit REMT de door ons zo gewenste dynamiek op de huizenmarkt. Qua huizenmarkt kies ik D’66 alleen op andere vlakken kies ik een andere politieke partij…mmm.. moeilijk 🙁

 5. Voerman says:

  Stelling:
  Han de Jong (Chief Economist, ABN AMRO Bank): Stijgende huizenprijzen = diefstal van jongeren

  Gaap………..zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
  Alweer zo’n populist.

 6. Voerman says:

  Eek-a-mouse: Deze kennis wil graag verhuizen maar kan met geen mogelijkheid weg, kortom de dynamiek op de huizenmarkt is nog ver te zoeken als er geen oplossing komt voor de onderwaterproblematiek.

  Oorzaak:
  Teveel geld uitgegeven wat men niet had.

  Oplossing:
  Langdurig de broekriem aantrekken tot het teveel uitgegeven geld is bespaard.

  Remedie overheden:
  Geld printen waar geen waarde tegenover staat.

  Gevolg:
  Nog meer geld uitgeven waar geen waarde tegenover staat dus nog meer schulden.

  Remedie overheden:
  Kunstmatig lage rentepeil scheppen.

  Gevolg:
  Nog heel veel meer geld uitgeven waar geen waarde tegenover staat.

  enz. enz.

 7. Steven says:

  Voerman,

  En daarom heb ik dus letterlijk plastic tassen vol met edelmetaal (en een huurhuis: wegwezen als het moet)

 8. Steven says:

  Voerman,

  Of gewoon de rente omhoog: huizenprijzen omlaag en de leners de klos. (De verstandige sparende mensen kopen de boel op van de sukkels)

 9. Steven says:

  Voerman,

  Jij bent de populist. Ik heb je vandaag constant in de gaten gehouden en kan niet tot een andere conclusie komen. Zoek eens wat uit man! We zijn niet allemaal simpele voermannekes.
  https://www.abnamro.nl/nl/mobile/prive/beleggen/expert-center/profiel-han-de-jong.html

 10. Eek-a-mouse says:

  Opvallend dat verschillende mensen -30% GEMIDDELD geen bubbel noemen.

  Ooit gaat de rente van 2% naar 5%, dan is het ook nog maar betwijfelen of de aftrekbaarheid van de hypotheekrente hetzelfde is als nu het geval is waardoor je mogelijk met een dubbel probleem te maken krijgt…

 11. Steven says:

  Wachten nu op het op de man spelen.. Ja ik drink te veel en moet mijn taalgebruik aanpassen… pfff

  Liever heb ik een wetenschappelijk betoog dat de grafiek van Nico (gemaakt door Snorkel?) onderuit haalt…maar dat krijgen we dus niet van de Heer Voerman.

  Ben off.

 12. Karin says:

  Ten eerste, wat een geweldig blog!
  Hier een “oudere” die in de jaren 1990 haar eerste – bescheiden! – huisje kocht. En volledig tegen de trend in, meteen begon met AFLOSSEN van de hypotheek. Dat is dus inmiddels gelukt. Mede lede ogen zag ik echter aan hoe vervolgens “jongeren” er maar op los leenden voor veel te dure huizen, zogenaamd ‘dolblij’ waren met een aflossingsvrije ‘tophypotheek’ (vaak ook nog eens gevat in een wankele beleggingsconstructie) – en die nu op de blaren zitten. Een klein beetje ‘eigen schuld dikke bult’ toch echt wel… helemaal gek gemaakt door de banken en hun eigen statuszucht, want nee, een kleiner huis in een wat mindere buurt, dat kòn natuurlijk niet! Laten we dus inderdaad verhoeden dat hetzelfde debacle opnieuw zal optreden. Waarschijnlijk vergeefs, want de geschiedenis heeft nou eenmaal de neiging zich te herhalen. De eerste voortekenen zijn er al weer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*