Markt sociale huurwoning is volkomen vastgelopen

De wachttijd voor een sociale huurwoning loopt overal in het land verder op. De doorstroming is in veel grote en middelgrote steden gestokt, onder meer doordat tijdens de crisis minder bewoners van een huurwoning ervoor kiezen een huis te kopen.

Daarnaast wordt een substantieel deel van de vrijgekomen sociale huurwoningen toegewezen aan personen met een urgentieverklaring, zoals voormalige asielzoekers die vallen onder de zogenoemde generaal-pardonregeling en bewoners die door stadsvernieuwing (sloop van sociale huurwoningen grotendeels ten faveure van koopwoningen) gedwongen moeten verhuizen.

Vastgelopen

De huurmarkt is daardoor in veel steden volkomen vastgelopen. In Utrecht is de wachttijd voor zo’n woning opgelopen tot 6,5 jaar. Meer dan eenderde van de vrijgekomen sociale huurwoningen werd vorig jaar toegewezen aan zogenoemde ‘urgenten’. In Amsterdam was dit 42 procent. De wachttijd in Amsterdam is inmiddels meer dan zeven jaar.

Nog nijpender is de situatie in Arnhem, waar meer dan 10 jaar moet worden gewacht op een sociale huurwoning. Volgens de gemeente komt dit mede door de huisvesting van een groot aantal (ex-)asielzoekers.

Verblijfsvergunning

In 2007 is besloten ruim 27 duizend asielzoekers die al langere tijd in Nederland verbleven, een verblijfsvergunning te geven. Ze zijn inmiddels bijna allemaal gehuisvest volgens een door het Rijk opgelegd verdeelmodel.

Wethouder Gerrie Elfrink van Arnhem: ‘De huisvesting van deze groep is ten koste gegaan van de reguliere woningzoekenden in Arnhem.’ Elfrink wil zich nu richten op de Arnhemse woningzoekenden, en voorlopig liever geen asielzoekers meer huisvesten in de stad – althans zolang het Rijk niet bijdraagt aan het bouwen van meer betaalbare woningen.

In Breda en Den Bosch hebben sloopprojecten geleid tot een hoger aandeel personen dat voorrang kreeg op de huurmarkt. In de regio Rotterdam kwamen in 2009 aanmerkelijk minder sociale huurwoningen vrij dan in het jaar ervoor, terwijl zich juist meer woningzoekenden aanmeldden.

Lees meer in de Volkskrant van vrijdag 30 juli (p. 8/9).

bron:  de Volkskrant

Share Button
Tagged with:
64 comments on “Markt sociale huurwoning is volkomen vastgelopen
 1. nhz says:

  goed dat de krant hier eindelijk eens aandacht besteedt, terwijl de politiek kamerbreed krom ligt om het de huiseigenaars (en dan vooral de scheefleners) naar de zin te maken.

  Vergeleken met de problemen op de huurmarkt zijn de problemen van de huiseigenaars luxe problemen, per definitie. Wanneer komt er eens een politieke partij die opkomt voor gewone huurders (de groep die géén huursubsidie krijgt)?

 2. Claude says:

  @2

  De executiewaarde ligt 15 procent onder de waarde in de vrije verkoop. Ik dacht altijd dat het op z’n minst 30% onder de waarde in de vrije verkoop was. 15% lijkt mij weinig, zeker als je een huis niet kunt zien en de woningen zo rond de twee ton bungelen.

  De woningen moeten 95 procent van de taxatiewaarde opbrengen. Ik denk dat veel mensen direct zouden tekenen als ze 95% van de taxatiewaarde zouden krijgen.

  Wat houdt dat achteraf screenen van de NHG eigenlijk in?

 3. Claude says:

  @1

  Vrije sector huurders vallen overal tussen. In aantallen zijn het er te weinig, terwijl ze redelijk ondankbaar wel hun armere huurbroertjes en vaak even rijke koopneefjes subsidiëren.

  En on-topic: waarom wonen die asielzoekers niet gewoon in wooncontainers?

 4. adamus says:

  nhz, hoe interessant ben jij voor de politiek?
  Welke partij is je tegemoet gekomen zodat je op ze gestemd hebt? 😉

 5. adamus says:

  btw, nhz, hoe gaat dat nu met een ziektekostenverzekering zonder vaste woon of verblijfplaats. Zelf heb ik gemerkt dat het de eerste club was die reageerde op een wijziging bij de GBA.

 6. adamus says:

  van Heeswijk wil zijn deel op 30% houden 🙂 Komen er teveel huizen op de veiling dan betekent dat concurrerende notarissen….

 7. adamus says:

  En on-topic: waarom wonen die asielzoekers niet gewoon in wooncontainers?

  omdat ze die in hun land van oorsprong ook niet hadden? Denk bovendien aan de kinderen. Als die gaan studeren in A’dam kunnen ze altijd nog in een studentencontainer met internetaansluiting terechtkomen. Of hun ouders hier blij mee zijn? Van der Laan zal voor de speciale doelgroep een oplossing zoeken.

 8. KariZ says:

  @5 Niek heeft niet gestemd!

 9. Patrick says:

  Ik vind het echt een briljant idee!

  Als woningen steeds minder opbrengen dan zet je gewoon de verkoopprijs vast op 95% van de taxatiewaarde, echt geniaal in zijn eenvoud!

  Oh, wacht even… Wie gaat ze dan eigenlijk kopen?

 10. FT says:

  @8 Adamus,

  Van den Laan gaat de Grachtenpandjes voor 95% uit de executie halen en ze aan de speciale doelgroep geven?

 11. FT says:

  We krijgen steeds meer nieuws die toch iets meer dan alleen haarscheurtjes laat zien.

  Hierboven het huurverhaal.
  Maar ook het executie verhaal van Claude.

  Wat mij de afgelopen tijd is opgevallen dat het op de commerciele vastgoed markt steeds grotere vormen gaat aannemen. Naast de bekende/erkende leegstand nu ookberichten dat de ratten het zinkende schip aan het verlaten zijn.
  Hier enkele voorbeelden:

  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/30/0730_0845_Kantorenportefeuille_van_NSI_lijdt_onder_zwakke_economie.xml

  http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/07/28/Amvest-verliest-100-miljoen.html

  http://www.propertynl.com/producten-old/nieuwsbrief/default.asp?id=29661

  http://www.propertynl.com/producten-old/nieuwsbrief/default.asp?id=29673

 12. bert says:

  Wat ik niet helemaal begrijp is dat hier nooit actie op is ondernomen van onze overheid.
  Het was al jaren voordat de crisis begon een probleem.
  Het is toch niet zo moeilijk te begrijpen dat als je 100 huur woningen sloopt, er 75 koop woningen neer zet en maar 25 huur woningen, er dan een tekort gaat ontstaan.
  Of zie ik dat nou verkeerd??

  Wachtlijsten hier in Groningen (stad) zijn ook +10 jaar.
  Mijn schoonmoeder staat 12 jaar ingeschreven met urgentie maar nog komt ze op de 5e plek terecht.
  Ik vraag mij af hoe mijn kinderen straks aan een huurwoning moeten gaan komen?
  Ik ga denk ik maar een groter huis kopen zodat ze tot hun 30e thuis kunnen gaan wonen.

 13. adamus says:

  of in Bunde net over de grens, pendelen met het boemeltje. Je moet het willen….Ganzendijk, Beerta, etc.

 14. Willem says:

  Die wachtlijsten waren hier op durp 10 jaar terug ook erg lang. Ben zelf alleenstaand, dan mag je ongeveer 6 euromeijer betalen voor een hokje met balkon waar geen stoel kan staan. Mij niet gezien, huur nu al ruim 3 jaar tijdelijke woonruimte(kleine 2-onder-1 kap met aardige tuin) voor een schijntje op datzelfde durp. En de woningprijzen dalen gestaag, waardoor steeds leukere huizen tot de mogelijkheid gaan behoren. Wanneer een woning zie die ik aantrekkelijk genoeg vind om er het leeuwendeel van mijn dagen te slijten zal ik die kopen, en ja dan bedoel ik ook echt kopen, geheel aflossen. Dat is trouwens niet eens zo duur en je kan nu ook je rente laag vastzetten, ging er vanuit dat dat niet te betalen was maar zelfs 30 jaar is goed te doen. Bijna al mijn vrienden hebben namelijk al gekocht en komen stuk voor stuk met een deel aflossingsvrij thuis, waarover ik me behoorlijk verbaas. Maar het zal wel allemaal voorlopig wacht ik nog lekker even af.

 15. Annet says:

  Ik pleit voor een urgentieverklaring voor alle alleenstaanden met een modaal inkomen!

 16. Nou, says:

  Wat ik niet snap aan dit artikel is:

  Markt sociale huurwoning

 17. MikeStrike says:

  Ik heb 11 jaar wachtijd (Omgeving Nijmegen) en mocht afgelopen jaar voor het eerst kijken. Een vreselijke junkwoning waar iemand met 15 jaar wachttijd eerste werd.
  Een woning waar je met kinderen echt niet wilt zitten!

  Ik sprak daar nog met een vrouw met 14 jaar wachttijd, die 40ste werd bij een (populaire) appartement.

  De moed was mij wel een beetje in de schoenen gezakt. Gelukkig zit ik nu betaalbaar particulier gehuurd. Maar ik vrees voor een hoop anderen dat ze overgeleverd zijn aan de vastgoedmaffia.

 18. Nico de Geit says:

  @4

  “En on-topic: waarom wonen die asielzoekers niet gewoon in wooncontainers?”

  Mensen die weinig verdienen kunnen ook weinig uitgeven. Het ligt voor de hand om voor die mensen eenvoudige betaalbare woonruimte te bouwen. Wooncontainers lijken mij prima.

  De overheid denkt daar anders over. Zij willen mensen zoveel mogelijk dwingen een huis te kopen. En als er voor arme mensen voldoende wooncontainers zijn is er geen krapte meer en storten de prijzen in.

  De overheid komt nu al in grote problemen omdat de inkomsten uit de verkoop van nieuwbouwgrond zijn ingestort.

  Oude goedkope huizen slopen, dat is de aanpak die de overheid aanhangt. Laat de burger zich maar rotwerken voor zijn veel te hoge hypotheek.

  Bankiers als Rothschild, Greenspan en Bernanke willen graag geldkoningen zijn. Voor ons is de rol als renteslaaf gereserveerd.

 19. adamus says:

  Deze maanden wonen heel veel Nl’ers met groot genoegen in een containertje op wielen.
  De boomers zelfs al vroeg in het voorjaar.
  Mag desnoods het hele jaar, als je maar regelmatig verkast en een vast woonadres hebt.

 20. adamus says:

  Markt sociale huurwoning

  vraag en aanbod, klinkt paradoxaal.

 21. Steve says:

  Betaalbare woonruimte voor Jongeren (iedereen onder de 50) is politiek gezien ongewenst. Iedereen die dit blog leest snapt toch dat dit lijnrecht tegen de belangen van gevestigde vastgoed partijen in gaat.

  Ieder mogelijkheid om goedkope (huur)woning uit de markt te kunnen nemen is een politieke no-brainer:
  – slopen en er minder voor terug zetten
  – geen extra betaalbaar aanbod creeren bij een groeiende bevolking (asielzoekers, jongeren, etc.)
  – slopen van ‘overaanbod’ in krimpgebieden

  Politiek gezien zijn alleen 50+ers relevant en die hebben of een eigen woning voor weinig kunnen kopen of zitten al in een betaalbare huurwoning.

  Baby boomer belangen zijn: Pensioen, overwaarde van het huis, toegang tot medische zorg. Deze onderwerpen zijn politiek onaatastbaar.

  Alle maatregelen die de positie van de generaties na hen verzwakken zijn welkom:
  – uitholling (flexibilisering) rechtspositie werknemers
  – vergroten van schuldberg (staats, hypotheken, studie, etc.), na ons de zondvloed…
  – bouwgrond kartel
  – ‘personalisering’= uitkleden pensioen en verhoging pensioenleeftijd voor jongere generaties

  Als je wilt weten hoe onze toekomst eruit ziet moet je kijken naar landen die qua vergrijzing al wat verder zijn, e.g. Italie en Japan.

  “They are mainly well-educated men like Giorgio und Franco Mazzeo, who are 44 and 36. Every night, the brothers fold out the sofa bed in their parents’ living room, a two-room apartment on the seventh floor of a high-rise building in Trastevere, one of Rome’s better neighborhoods.

  They both have college degrees, and both have jobs, but no permanent positions. Giorgio is an engineer and his brother works in a call center. Together they earn less than their father receives for his pension: nearly €2,000 ($2,600). ”

  http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,708701,00.html

 22. ll says:

  WBV-en bouwen niet meer voor burgers met weinig inkomsten, al jaren niet meer. Waarom niet, dat is de vraag. Volgens mij is het principe daar bij de WBV veranderd net zoals bij de banken. De nutsfunctie is vervangen door een verdienmodel.

  De maatschappelijke functie is vervangen door persoonlijk gewin.

  Ik zou zo zeggen, doe een onderzoek naar het autopark van de WBV, en vooral die van de directie’s. Dan haal je de goede en slechte er zo uit.

  Want wat nu in de toekomst zal gaan opvallen is, dat de meeste leegstaande spookflats met dwaallichtjes gebouwd zijn door een WBV, gebouwd op drijfzand.

 23. dalen says:

  @12 en 17

  “De moed was mij wel een beetje in de schoenen gezakt”.

  Snap jullie reacties niet afgaande op deze berichten.

  http://www.presseurop.eu/nl/content/billet-de-blog/301851-gelukkig-nederland

  http://www.hetkanwel.net/2010/06/03/10752/

  http://www.hartenziel.nl/artikel/meeste_nederlanders_zijn_gelukkig/

  Zolang iedereen dit lees en geen enkel protest is te horen in de vorm van bijvoorbeeld een manifeststie op het Malieveld, zal er in Nederland niet veel veranderen, ergo het zal zeker anders worden. CDA > “in het zweet des aanschijns zult u uw brood verdienen”.

  Mopperen op een blog zal gezien worden als burgerlijke ongehoorzaamheid.

 24. dalen says:

  manifeststie = manifestatie (voor de taalpurist)

 25. dalen says:

  Ik heb eeb vrij groot huis en ben al bezig het te verbouwen (extra keuken en badkamer) omdat ik vermoed dat men in de toekomst verplicht wordt om gezinnen zonder huis op te nemen. Nu woont schoonmoeder in maar die zal dan naar een kleinere kamer moeten. Of zou ik naar de garage worden verbannen?

  Alles is bespreekbaar in Den Haag zolang je het volk maar knevelt.

  Je moet de plebs altijd de indruk geven dat ze het goed hebben.Geef het volk brood en spelen en ze zijn rustig. “Spelen” moet je ruim zien. Kan ook oorlogje spelen zijn, zolang ze maar luisteren.

 26. adamus says:

  WBV-en bouwen niet meer voor burgers met weinig inkomsten, al jaren niet meer. Waarom niet, dat is de vraag.

  wat de weinigverdiener niet kan betalen voor het te grote huis wordt bijgelegd door huurtoeslag. Dus geen incentive voor corporatie.

 27. adamus says:

  Dalen, heb je op een terras in Middelburg gezeten?

 28. adamus says:

  “spelen” is ook met de citroenC3, niet C4, in de file staan. Allemaal net leuk. Km vergoeding .19 belastingvrij, niet alle kosten natuurlijk. etc.etc. Politiek speelt in op het wankele evenwicht.
  Maar de blonde politieke god gaat het gedogen……

  Schoonmoeder in huis nemen is alleen financiëel interessant als ze geen huurtoeslag krijgt i.g.v. huurhuis/appartement.

 29. dalen says:

  @ 28 Hoe weet jij dat? Vreemd

 30. adamus says:

  🙂

 31. adamus says:

  het zou uit de pen van Niek kunnen komen.

 32. dalen says:

  @28 kom daar normaal niet veel maar er was een festival met hoop herrie. Later naar Vlissingen gereden waar ik lange tijd niet was geweest en nieuwsgierig werd door niek.

  Inderdaad veranderd daar. Lijkt wel Noordwijk met peperdure apartementen.

 33. dalen says:

  Ja snap je.

  Ben denk net als Niek licht “anarchistisch”. Is denk ook de reden waarom velen een juridische opleiding volgen, zodat je je enigzins kan verweren.

 34. adamus says:

  Is denk ook de reden waarom velen een juridische opleiding volgen, zodat je je enigzins kan verweren.

  de meesten gaan nu braaf bij een bedrijf werken en houden hun mond, bovendien te gespecialiseerd en te weinig algemene ontwikkeling. De juristen van nu 30/35jr. gingen voor een baan bij Shell, Unilever, ABN. Zo zag de pikorde er de laatste 10 jaar er uit denk ik. Niks beetje anarcho. Leuke baan, prestige. De mindere jurist kan gaan werken bij gemeente op juridische afdeling; handhaving en zo 😉

 35. dalen says:

  @ 35

  Inderdaad, voel me ook roepende in de woestijn. Leg wel eens iets uit aan instromers maar ze snappen het (nog) niet en voelen zich alwetend. Kennelijk is dat zo in hun kringetje.

  Gelukkig vallen die bij ons snel door de mand en dan rest inderdaad niets anders dan werken bij de overheid of sociaal jurist worden (vvreemdelingenrecht is dan populair).

 36. dalen says:

  @ 36

  Gelukkig is hier rechtspraak over en gaat , ondanks mooie contracten, niet altijd alles zoals de verhuurder beoogt.

  Mijn ervaring is dat detailhandel Nederland niet de partij is die voor het MKB een vuist kan maken. Lobby richting politiek is m.i. niet sterk genoeg. Kamervragen heren……

 37. Ain says:

  @ 26

  Wat bedoel je: mensen zonder huis opnemen in je eigen huis. Er zijn momenteel toch huizen genoeg? Als we al gaan slopen vanwege krimp? En waarom zouden die mensen geen huis meer kunnen betalen, omdat ze niet meer gesteund worden door de overheid (die zelf failliet is) of banenverlies? Of denk je dat de prijs van een huis niet gaat dalen?
  Kan je me uitleggen wat je bedoelt?

 38. adamus says:

  Kennelijk is dat zo in hun kringetje.

  dertigers gaan alleen -intensief- met hun eigen kringetje om lijkt het wel. Hebben dan ook vaak probleempje met de 50+ baas vangen geen signalen op en horen het in Keulen donderen als ze op een ander spoor worden gezet. Iedere generatie zijn eigen probleem denk ik dan.

 39. adamus says:

  Tegen juni 2007 is de overname afgerond en op 25 juni 2007 wordt de vorming van Unibail-Rodamco aangekondigd.

  volgens wiki nu Frans bedrijf.

 40. adamus says:

  Ain, het kan zomaar zo zijn dat een ieder, bijv.nhz, die niet aan “criteria” voldoet geen huurhuis meer kan krijgen. Gevolg: inwonen bij familie. Bij inwonen zullen wel bepaalde lokale overheidsheffingen omhoog gaan of extra opgelegd worden natuurlijk…

 41. nhz says:

  @2,3:
  die 95% lukt natuurlijk alleen als de overheid die prijs garandeert. Als nu al 20-25% korting op de vraagprijs normaal is, dan gaat iemand een probleemgeval zeker niet met 5% korting kopen. Dit voorstel gaat de belastingbetaler weer veel geld kosten. Bovendien, wie gaat die taxaties doen? S&P en Moody’s ofzo?

  @5:
  in de afgelopen 10 jaar heb ik niet vaak meer gestemd, details ben ik vergeten (verdrongen waarschijnlijk). Op sommige punten wel verregaand eens met SP en GL, maar op economisch en aanverwant gebied vind ik ze ongelofelijk slecht. Kwa economisch beleid is er geen enkele partij die in de buurt komt van hoe het volgens mij zou moeten.

  @6:
  ja, die waren supersnel met reageren. Ik heb de situatie uitgelegd en voorlopig accepteren ze dat, moest ik wel even schriftelijk bevestigen (ik heb tenslotte al betaald tot eind van het jaar, in tegenstelling tot vele andere klantjes die al jaren niks betaald hebben). Ik kreeg de indruk dat het wel vaker voorkomt. Als ik het goed begrijp moet de verzekering aantonen dat ze moeite hebben gedaan om de gegevens te verifieren, anders zijn ze strafbaar.
  Ook de belasting was snel, maar die zijn bezig er een gordiaanse knoop van te maken met steeds nieuwe fouten in de registratie gegevens; ongelofelijk stelletje prutsers daar.

  @8:
  bij mij in de buurt komen ze regelmatig in dure monumentenpanden terecht, omdat die ‘direct beschikbaar zijn’ (lees: zo’n schandalig hoge vraagprijs dat alleen de gemeente Middelburg het wil betalen). Vervolgens wordt zo’n pand natuurlijk helemaal uitgeleefd omdat ze met zulke woonruimte in Somalie of Nigeria ook weinig ervaring hebben. Containerwoningen kennen ze daar wel vermoed ik, voor de gelukhebbers 😉

  @11:
  patent plan, moeten ze wel veel meer asielzoekers toelaten. Dat wordt moeilijk nu Wilders daar over gaat voor de komende vier jaar.

  @13:
  er is wél actie ondernomen. Dit is namelijk bewust beleid. Geen gezeik, iedereen rijk (maar vooral Elco en z’n vrindjes).

  @23:
  bij ons in Zeeland horen de directeuren van de WBV’s tot de echte grootverdieners, met inkomens van boven de 3 ton per jaar (niet exact bekend, ondanks de wetgeving weigeren ze nog steeds details te geven). De bazen zijn meestal ex-vakbondmannetjes en vrouwtjes met weinig opleiding die bij gebrek aan gewicht omhoog gedreven zijn (en meestal natuurlijk vooral dankzij goede connecties in de PvdA).

  @28:
  hopelijk dan niet afgelopen weekend, want dankzij de ‘spelen’ heeft hij dan nu een gehoorbeschadiging 😉

  @33:
  je zegt het. Brood en spelen dus. Ze feesten hier gewoon door tot de gemeentekas helemaal leeg is, als het volk maar lekker bezopen en onder de drugs is dan merkt niemand dat er probleempjes zijn.

  @36:
  zeker vreemd, maar elk nadeel heb z’n voordeel. Ze kunnen vast elders terecht voor de helft van de prijs. En anders misschien verhuizen naar Vlissingen, daar staan zoveel winkels leeg dat ze misschien wel gratis er in mogen 😉

  @39:
  zoiets al na de oorlog? We krijgen nu de grote veldslag (kaalslag?) om de huizenprijzen hoog te houden. Dat gaat veel slachtoffers opleveren, en dus moeten we brave burgers verplichten de daklozen in huis te nemen. Misschien tegen verplichte betaling, zodat de huiseigenaar extra WOZ etc. kan afdragen.

 42. adamus says:

  http://haaren.vvd.nl/nieuwsarchief/2018/

  over “in huis nemen”.

 43. nhz says:

  @42:
  tja, dat riante optrekje van 2.8 miljoen waar ik pas ben wezen kijken staat al een paar jaar leeg. Het is dat de anti-kraakwet komende maand ingaat, maar anders … misschien moet ik Dalen eens advies vragen over mazen in die wetgeving 😉

 44. nhz says:

  @44:
  “Voorwaarde is dat het om zorg gaat en dat de garage niet meer wordt bewoond zodra die situatie eindigt. En daar houdt iedereen zicht netjes aan.’”

  waarschijnlijk is besloten de toetsing hiervan ook af te schaffen, veel makkelijker 😉

 45. adamus says:

  Ook de belasting was snel, maar die zijn bezig er een gordiaanse knoop van te maken met steeds nieuwe fouten in de registratie gegevens; ongelofelijk stelletje prutsers daar.

  moet je een briefje schrijven aan ze en daarop een vermelden dat je de komende 3 wkn op dat adres verblijft, gaan daar voortaaan de aanslagen naartoe…die vervolgens weer bij ze terugkomen.
  zand voor het rad bestaat nog steeds, hoewel het qua IT simpelweg onmogelijk moet zijn.

 46. dalen says:

  @ 39

  Het is een gegeven dat mensen die schijnbaar iets hebben dit moeten delen met anderen. De verwachting is dat de huurprijzen aanzienlijk omhoog gaan. Daarnaast zal er geen geld meer zijn, althans dat beweert men, voor allerlei gesubsidieerde linkse items.

  Slopen van huizen wordt vooral gedaan om het volk te dwingen zich in de schuld te steken voor onbetaalbare nieuwe woningen. Elco zal hier wel voor zorgen.

  Je houdt dan het volk rustig, immers staken durft men niet uit angst de baan te verliezen en de bouwvakkers blijven lekker bezig (business as usual).

  Huizenprijzen zullen m.i. best kunnen dalen omdat de rente op termijn omhoog gaat en men minder te besteden krijgt. Duurt even voordat men dit door heeft.

  Het nieuwe kabinet zal wel zorgen dat de broekriem 5 gaatjes aangehaald moet worden. Na de vakantie weten we het: zorgpremie aanzienlijk omhoog, schoolgeld omhoog, woonkosten omhoog, gemeentegelden zullen ter compensatie van minder inkomsten als gevolg van lagere of geen verkoop gronden ook stijgen, denk aan allerlei belastingen tot aan precariorechten toe. In het geval het laatste heb ik een zaak liggen bij het gerechtshof maar dat terzijde.

  Dus maak je borst maar nat voor de komende maatregelen. Griekse toestanden zullen we hier niet snel zien omdat Nederlanders zo gelukkig zijn (zie hierboven).

 47. nhz says:

  @47:
  heel formulier ingevuld en opgestuurd, hadden ze gekregen en gezien maar kwijtgeraakt en een vorig adres ingevuld. Dat wordt dan weer doorgemeld aan gemeente die vervolgens bij de nieuwe eigenaar van mijn vorige pand ging informeren of ik daar toevallig inwoonde? Die waren boos, weer briefje van gemeente naar belasting waarvan ik dan weer een afschrift kreeg, met o.a. de opmerkingen dat ze het vermoeden hadden dat de info van de gemeente niet klopte. nog twee keer gebeld om uit te leggen maar ze snappen er blijkbaar niks van. Ondertussen blijven de blauwe enveloppen gewoon neerregenen op het juiste adres, maar dat loopt kennelijk weer via een ander kanaal. Hopeloos inefficient allemaal. Alleen de gemeente Middelburg doet het nog slechter, daar hebben al zeker tien man/vrouw zich met mijn zaak bemoeit en om nou te zeggen dat dat iets oplevert … nu zijn er ook nog drie juristen mee bezig vanwege protest. Ik ben erg goed voor de werkgelegenheid 😉

 48. nhz says:

  @48:
  ik verwacht ook geen Griekse toestanden, zolang het volk genoeg drank, drugs, soaps en sport op TV krijgt; dat gaat de komende tijd dus extra aandacht krijgen.
  Ik ben ook wel benieuwd wat het nieuwe rechtse kabinet gaat verzinnen nu duidelijk is dat HRA vol overeind blijft. Ze zullen ergens minstens 12 miljard extra per jaar vandaan moeten halen, dat gaat opvallen.

 49. Ain says:

  Dank voor jullie uitleg/visie.

  Ik ben inderdaad ook erg nieuwsgierig naar de ontwikkelingen de komende maanden…de derde dinsdag van september zal zeer interessant worden…

 50. dalen says:

  @ 44 adamus.

  Spijker op zijn kop. Dit zal worden gepromoot door VVD en later worden verplicht. In Belgie zie ik dat al jaren.

  Volgende stap is asielopvang in je tuin (lees: jij in de tuin en zij in je huis). Hoezo raar?

  @ 43 nhz

  Was toch afgelopen weekend dat dance festival? Wat een pokke herrie en het dansen was een aanfluiting. Maar goed. Terrassen zaten vol. Ik ben gevlucht terwijl ik een bezoeker ben van veel festivals.

  @ 49

  Dat is ook de reden dat ik geen bedrijf meer wil in Nederland. Werd langdurig behandeld tegen ambtenarenvrees. Kreeg dagelijks hordes ambtenaren over de vloer om te controleren of ik alle regels wel naleefde.

  Lopen nu nog zaken ivm de afgeschafte bonus/malusregeling van profiteurs die in de WAO zitten ivm het uitoefenen van hun hobby het parachute springen.

  Ik had maar moeten controleren of ze in hun vrije tijd geen gekke dingen deden.

  Collega van mij werd opgehaald door de politie omdat hij intimideerde. Twee weken vast en zaak naar de knoppen. Bijna het huwelijk ook want de dames konden zo goed toneel spelen.

 51. adamus says:

  moet je een briefje schrijven aan ze en daarop vermelden dat je de komende 3 wkn op dat vakantieadres verblijft, gaan daar voortaaan de aanslagen naartoe…die vervolgens weer bij ze terugkomen.
  Zand voor het rad bestaat nog steeds, hoewel het qua IT simpelweg onmogelijk moet zijn.

  edit.

 52. nhz says:

  @52-43:
  dance festival inderdaad, maar het is snel afgezakt naar ordinair zuipen en herrie maken; komt wel even 50.000 man/vrouw op af dus dan leer je de gemiddelde Nederlander weer kennen. Ik wist niet eens dat het dit feest was, dacht dat ze tot diep in de nacht een wild feestje hielden in het parkje achter mijn huis. Maar het bleek dus 1.5 km verderop te zijn, kun je nagaan…

  @52-49:
  ik heb zelf met kontroles in het algemeen niet zoveel problemen gehad, maar wel met de lieden van het GAK. Zo had ik een werknemer met zeer slechte knieen die ieder weekend ging breakdancen, moet kunnen … een ander meldde zich ziek na ontslag op staande voet wegens chronisch vele uren te laat op het werk komen (gevolg van de hele nacht gamen). En dan krijgt de baas dus grote boetes omdat het personeel meer dan gemiddeld ziek is.
  Ik wil dus eigenlijk ook geen bedrijf meer in NL, zeker niet met personeel. Anderzijds, in de meeste andere landen zijn er ook veel (andere) problemen. NZ was één van de weinig landen waar het me duidelijk beter leek voor ondernemers, maar daar komt je als ondernemer vrijwel niet binnen – kwestie van bescherming van de eigen, vaak minder efficiente, bedrijven.

  Ik heb een familielid die totaalweigeraar was; onvoorstelbaar was je dan meemaakt, ook als familielid bijv. bij een rechtszitting. Dan merk je ineens dat het rechtssysteem in NL een farce is, het geldt zolang het uitkomt en anders gewoon niet. En uit mijn eigen aktieverleden heb ik ook de nodige ervaring met het ‘recht’ in Nederland.

 53. nhz says:

  @53:
  mocht ik straks noodgedwongen in een vakantiehuisje moeten dan zal ik zorgen dat daar voortaan de aanslagen naar toe gaan 😉

 54. adamus says:

  Ain, het wordt een minderheidskabinet. Ik neem aan ook minder ministers, secretarissen, dienstauto’s etc.
  En het regeringsvliegtuig kan overgedaan worden aan de koningin. Die kan vanalles regelen in het buitenland 🙂

 55. adamus says:

  ‘t is wat dat moderne ‘goud van oud’ in je achtertuin.

 56. Ain says:

  @ 56 dat zal dan wel weer niet zo zijn! Het zal elders wel weer ergens gecompenseerd worden. PVV-dg’s enzo, het hele minderheidskabinet is een schijnvertoning….heb dan lef en ga gewoon met elkaar regeren…alles voor de schijn..

 57. nhz says:

  @56:
  je bedoelt een minderheidskabinet a la GL, dus opgebouwd uitsluitend op basis van positieve discriminatie? Dat zou een mooie kombinatie zijn met de gedoogsteun van de blonde god 😉

  @57:
  tja, als ze asielzoekers gaan inkwartieren wordt goud in je tuin begraven ook weer wat minder aantrekkelijk. Wie weet wat ze vinden als ze de hele dag in je tuin aan het niksen zijn 😉

 58. Martijn says:

  @54

  Ik heb een familielid die totaalweigeraar was; onvoorstelbaar was je dan meemaakt, ook als familielid bijv. bij een rechtszitting. Dan merk je ineens dat het rechtssysteem in NL een farce is, het geldt zolang het uitkomt en anders gewoon niet.

  Heb je daar een kleine toelichting bij? Ik ben wel benieuwd.

 59. nhz says:

  @59:
  familie van totaalweigeraars werd als criminelen behandeld, ook bij de rechtbank zelf die beter zou moeten weten. En de rechters rekken de mazen van de wet maximaal op om het dit soort mensen zo moeilijk mogelijk te maken. Echt alles werd uit de kast gehaald om je te pesten, vernederen, enz. Daarbij natuurlijk jaren hinderlijk volgen door autoriteiten, geheime dienst enzo. Totaalweigeraars werden indertijd (jaren geleden) vastgezet in Nieuwersluis, zelfs de ergste Hells Angels, met pakweg een paar moorden op de kerfstok, worden vergeleken daarmee als prinsesjes behandeld. Terwijl het vaak juist gaat om mensen die geen vlieg kwaad doen.

  maar ja, als je de rechtvaardiging van het leger in twijfel trekt dan kom je aan de dames en heren rechters zelf, blijkbaar, dan gaan ze steigeren. Plus dat de politiek er bovenop zat, stel je voor dat de lemmingen gaan nadenken en concluderen dat het gooien van bommen op Libanon, Iraq of Afghanistan niet een zegen voor de mensheid is.

 60. Martijn says:

  @60

  Dank. Smerige spelletjes inderdaad. Ik sta aan de kant van mensen die in die periode dienst weigerden.

 61. adamus says:

  vastgezet in Nieuwersluis,

  tja, kom niet aan het “gezag”.

  Ook onze gristelijke vriend van Middelkoop ontpopt zich als warlord.

 62. Onderwaarde says:

  Sinds wanneer zijn “sociale huurwoningen” een “markt” ??????

  Kommunisme Nederland

 63. ll says:

  Zorgwekkende economie Olland….
  tja, brevet van onvermogen van de politiek, in gijzeling bij de banken, de banken zijn gered, de reddertjes [ wij dus ] verzopen.

  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/31/0806_1325_Minister_De_Jager_informeert_Opstelten_zrogwekkende_economische_toestand.xml

 64. Ain says:

  Wat bedoelt CDA-De JAger met ‘zwaluwstaarten’? Ik zou graag zien dat hij een andere term gebruikt, nu denk ik voorlopig bij het zien van die mooie vogeltjes aan een CDA-er!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*