Plannen voor de woningmarkt worden mogelijk weer gewijzigd

De plannen voor de woningmarkt worden mogelijk weer gewijzigd als blijkt dat deze ‘ ongelukkig uitvallen’ . Dat bevestigde minister Jan Kees de Jager gisteren in een debat over het lente-akkoord.

Als uit doorberekening van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat het akkoord voor de woningmarkt bijzonder slecht uitpakt, de vijf betrokken partijen de mogelijkheid hebben hierover opnieuw te onderhandelen. “Maar dat verwacht ik niet”, aldus De Jager.

Dit terwijl minister Spies eerder op de dag nog zei dat het Kunduz-akkoord voor rust rond de hypotheekrenteaftrek gaat zorgen. 

Share Button
Tagged with: , ,
73 comments on “Plannen voor de woningmarkt worden mogelijk weer gewijzigd
 1. Julia says:

  Brussel adviseert Nederland met klem renteaftrek af schaffen!
  De Europese Commissie adviseert Nederland indringend de HRA geheel of gedeeltelijk af te schaffen, aldus de Volkskrant.
  In Brussel lopen meer intelligente mensen rond dan in de Nederlandse politiek.
  Wordt dan eindelijk de meest onrechtvaardige fiscale maatregel ooit afgeschaft?

 2. dalen says:

  @ 1

  Leuk voor de blonde Limburgse God om te roepen “waar bemoeit Brussel zich mee”. Krijgt hij toch weer stemmen. Maurice de Hond gooit er weer een peiling tegen aan, de zoveelste pff.

  Coalitie in een spagaat want tja je wil de EU pleasen en nu dit, haha. Rutte wordt flink te kakken gezet nu met “bij ons staat de hypotheekrente als een huis”.

  http://www.vvd.nl/pers/persberichten/detail/952/vvd-trapt-landelijke-campagne-af

  Ben benieuwd naar het rapport en wat de onderbouwing is van de Commissie. Ook of ze teruggrijpen op eerdere adviezen om te stoppen met de HRA en de woningmarkt. Nu nog een rapport dat de bouwgronden tot speculatieve hoogten zijn gebracht om de gemeente kassen te spekken die ondanks alles onder water komen en alle blunders zoals Blauwe Stad en vele anders fiasco’s.

  Van je vrinden in Brussel moet je het kennelijk niet hebben Rutte. “We staan er goed voor” (Balkellende).

 3. Julia says:

  Dat Rutte op economisch en financieel gebied een analfabeet is wisten we al getuige zijn uitspraak: Als we geen HRA hadden, had ik dit zelf uitgevonden.
  Een dergelijke blunder kunnen niet veel mensen zich veroorloven, maar een premier blijkbaar wel!

  Ook Balkenende met een zuinig mondje: we gaan niet morrelen, we gaan niet tornen. Alsof het een gehaakt kleedje is. Dit alles is van een bedroevend laag niveau.
  Geen intelligente, geen logica en geen visie.

 4. ll says:

  Er is pas een probleem als de AAA rating voor de gesecuritiseerde hypotheken van de huisjes worden verlaagd, tot die tijd ……. geen probleem, en dat kan nog lang duren……

  Iedereen betaalt toch nog altijd op tijd ? 😉

 5. nhz says:

  Julia: Brussel adviseert Nederland met klem renteaftrek af schaffen!

  ja, het is duidelijk dat al die plannen van de 2eK om koste wat kost de vastgoed maffia en de scheefleners te beschermen geleuter in de marge zijn (net als de uitspraken van de Jager en Spies hierboven). Niet dat ik denk dat ze in Brussel slimmer zijn, ook dat is puur eigenbelang (minder centjes voor een polder bailout is meer centjes voor andere leuke dingen voor Euro kleptocraten). En HRA is natuurlijk bij lange na niet het enige probleem (het is alleen de ‘winstverdriedubbelaar’), laat Brussel zich eens bemoeien met al die grote marktverstorende overheids maatregelen zoals NHG, starterssubsidies, terugkoopgaranties, slooppremies, enz.

  Overigens wel mooi plan van Brussel, een huur die in relatie staat tot je inkomen. Dan kan ik voortaan gratis huren 🙂

  Julia: Geen intelligente, geen logica en geen visie.

  dat is de meest positieve interpretatie; ik heb nog wel een andere uitleg die voor sommige exemplaren zeker van toepassing is.

  ll: Iedereen betaalt toch nog altijd op tijd ?

  precies, in de VS werden subprime en Alt-A hypotheken ook overwegend heel netjes betaald toen de prijzen nog hard stegen; want die hypotheekcentjes betaalde je fluitend van de waardestijging, het was allemaal gratis geld. Toen de prijzen gingen dalen veranderde dat spectaculair, en dat zal hier ook gebeuren naarmate steeds meer overheidssubsidies en – garanties ingeperkt worden.

 6. SchuurHuurder says:

  Vandaag een artikel in de Metro over hoe je fiscaal de HRA maximaal kan misbruiken d.m.v. hypothecaire leningen van ouders aan kinderen, zo hoog mogelijke rente vragen en vervolgens het grootste deel van deze rente weer terug schenken. Compleet met rekenvoorbeeld. “En dat valt nog makkelijk in de vrijstelling voor schenken”.

  Is natuurlijk een bekende truc, maar om dit nou in een landelijk dagblad te zetten gaat wel erg ver. Gewoon per direct afschaffen die HRA, is dit soort gedoe ook gelijk afgelopen.

 7. Duufbier says:

  ll: Er is pas een probleem als de AAA rating voor de gesecuritiseerde hypotheken van de huisjes worden verlaagd,

  Had je deze gemist…?

  http://www.reuters.com/article/2012/03/30/idUSWLA569420120330

  Ze zitten er heus wel bovenop hoor.

 8. Ma Ling says:

  On-topic: Kudo’s aan degene die het filmpje van 6 minuten af weet te kijken zonder te denken aan een haperende praatpaal.

  Off-topic: de HRA moet er (al dan niet gedeeltelijk) af, maar tegelijkertijd worden huren inkomensafhankelijk/ ‘huren in lijn van het inkomen’. Op straffe van sancties van de EC!

  Nou katje (2e kamer), welke rare sprongen ga je maken?

 9. renren says:

  De machtcentralisatie van Brussel is veel erger dan dat gedoe over de HRA.
  Slaafje van Brussel; ook mooi.

 10. Peter2 says:

  Tenenkrommende videoclip.

  Zielig verhaal over de bouwsector, waarbij de rest van Nederland (en het riante verleden) compleet genegeerd wordt. En dan wordt de BTW verhoging aanvallen door te zeggen dat dit economisch slecht is en de overheid inkomsten kost…kost? Er worden allerlei negatieve secondaire effecten genoemd, maar zonder de verlaging van de inkomstenbelasting te noemen die de BTW verhoging compenseert. Maar ja, we komen een huis natuurlijk niet met geld uit inkomen in Nederland!!!

  Ze zijn in Den Haag voornamelijk bezig in een strijd, wie het mooiste verkooppraatje naar de bouw kan houden. Werk je niet in de bouw, dan tel je als burger niet meer mee! De bouw is zielig en de volledige macht van de overheid moet erachter…of we gaan allemaal verloren! Zo lijkt het politiek althans.

  Onze politici moeten zelf eens gestimuleerd worden……om op te stappen en nooit meer terug te komen in Nederland! Er is vast nog wel een eiland vrij waar ze koning, paus en admiraal over kunnen spelen zonder schade aan te richten.

 11. nhz says:

  Ma Ling: ‘huren in lijn van het inkomen’. Op straffe van sancties van de EC!

  als ze dan voor de hele EC dezelfde norm nemen lijkt dat me prima, want dan gaan de huren gemiddeld flink omlaag, m.n. in de vrije sector (we hebben nu de hoogste huurquote van de EU).

  Ma Ling: Nou katje (2e kamer), welke rare sprongen ga je maken?

  Van de 2eK kun je verwachten dat ze straks komen met briljante voorstellen die het afschaffen van de HRA volledig gaan compenseren voor de scheefleners. Met name het CDA heeft al herhaaldelijk gezegd dat dat het uitgangspunt is: het mag huiseigenaars met hypotheek (zoals bijna de hele 2eK) geen cent kosten. Wie een huis heeft zonder hypotheek of wie huurt in de vrije sector of de bovenste laag van de sociale huursector, die kan stikken.

 12. ll says:

  @ Peter2, wat er hier nu gebeurt in de bouw ( is gestopt )en daarna met de hypotheekmarkt ( kan nog wel even duren, maar bij ons zijn er ook top – aflossingsvrij – gesecuritiseerde sub-prime hyoptheken) is een exacte copie van dat wat er in de jaren 2008 en 2009 gebeurde in de USA.

  Kijken naar het verleden is een kijkje in de toekomst. 🙂

  Politici staan nu gewoon buitenspel en ze weten het…..maar ze hebben het allemaal wel laten gebeuren natuurlijk ( bewust of onbewust ), maar in de toekomst staan ze machteloos. De politici moeten ons natuurlijk wel voorhouden dat alles ‘contained ‘is 🙂

 13. Julia says:

  Peter2@

  Laten wij onze politici nog 1 kans geven.
  Wij sturen ze op studiereis naar Duitsland, waar de woningmarkt goed functioneert. Waar koop -en huurprijzen op een redelijk niveau liggen t.o.v. de inkomens. Waar geen rare fiscale constructies en garanties bestaan en dat alles in een blakende economie!

  We geven de politici echter geen reiskostenvergoedingen vanwege de bezuinigingen.
  Ze gaan op de fiets, Rutte en Stef voorop, de rest in de waaier.
  Misschien krijgen ze eindelijk “het” inzicht tijdens deze leerzame en sportieve reis.
  De natuur doet wonderen.

 14. ll says:

  Peter2 een mini-kijkje in het verleden….

  De bouw ging eerst…
  http://data.cnbc.com/quotes/PHM/tab/2

  Daarna de hypotheken
  http://en.wikipedia.org/wiki/Bank_of_America_Home_Loans

 15. els says:

  Hypotheekrente ineens stopzetten kan natuurlijk niet, dan zit half Nederland in de problemen. Maar…. vanaf nu invoeren dat elk jaar wat minder afgetrokken kan worden, dus elk jaar iets afgelost moet worden ook op bestaande hypotheken, moet toch haalbaar zijn ! Daarnaast zou er een maximum moeten komen dat je af kan trekken. Ik snap nog steeds niet dat ze daar niet opkomen. Ik stel voor sowieso een maximum aftrek van 300.000 tot hooguit 400.000 euro. Voor dat geld kun je heel goed wonen ! Mensen die dan toch iets luxers willen, moeten dan de rest zelf maar betalen ! Het is toch van de zotte dat mensen met modaal en minder, meebetalen aan de luxe villa van veelverdieners ?

 16. azijnseikerT says:

  Bezuinigen is in Nederland gelijk aan het verhogen van de inkomsten i.p.v. het verlagen van de uitgaven.

 17. De ontwikkelaar says:

  @12
  Volgens mij betaalt iedere eigenaar zijn eigen aftrek en doet elke huurder die niet gesubsidieerd wordt daar een duitje bij.

 18. azijnseikerT says:

  Kan iemand mij uitleggen waarom we de HRA sowieso niet af kunnen schaffen als het toch maar een sigaar uit eigen doos is? Dan kunnen we dit aan de inkomenskant compenseren. Is mevrouw @12 ook blij. Kunnen we meteen een hoop administratieve rompslomp besparen!.

 19. Huurder says:

  Even offtopic:
  Ik zit zelf gehuurd in een te koop staand appartement, op basis van de leegstandwet.
  Interessante feiten:

  Sinds vorig jaar zit ik er, vraagprijs toen bijna 150.000.
  Tussen februari vorig jaar en nu aantal keren gezakt.
  Vraagprijs sinds vorige week: 115.000.

  Een verschil van bijna 35.000 in 1 jaar!!
  Vorige week kwam de makelaar weer foto’s maken. Ik een gesprekje aangegaan (net als vorig jaar deze tijd):
  Ik: ‘hoe staat de woningmarkt ervoor mevrouw’?
  Mevrouw: ‘nog wel goed hoor, de markt loopt wel’.
  Ik: ‘ik ben er maar pessimistisch over’
  Mevrouw: ‘dat was je vorig jaar ook al inderdaad’.

  Ik heb mevrouw vorig jaar 5 minuten gesproken, toch opmerkelijk dat ze zoiets kan onthouden; waarschijnlijk wist ze toen al dat ik gelijk had maar, logischerwijs, mij wilde voorhouden dat het altijd nog verstandig is te kopen.

  Ondanks dat ik het vervelend vind voor de eigenaar (net starter af), vind ik deze daling echt gigantisch, ben dan ook benieuwd wat andere woningen in de prijs in de buurt (flat) gaan doen.

  Andere mensen ook dergelijke dalingen gezien? (25-30%). Ik woon overigens in een (middel)grote stad, dus niet in Zeeland of Oost-Groningen.

 20. V says:

  Bouw de HRA gewoon voor iedereen af tot 0 en onder voorbehoud van saldering van alle levensverz., spaar en belegingshypotheken per 01/01/13. De prijscorrectie zal dan zeker snel komen en de markt zal beter gaan lopen. Babyboomers zien namelijk de korting van het pensioen aankomen en zullen kleiner gaan wonen en/of naar krimpgebied trekken om kosten te besparen. Omdat hun hypotheken na saldering erg laag zijn hebben ze er geen baat bij om de looptijd van de hypotheek uit te zitten. Starters zijn niet diegene die de markt moeten laten draaien: (bijna) gepensioneerden zijn de sleutel.

 21. HPT says:

  –Daarover benadrukte De Jager dat onder “nieuwe gevallen” niet die mensen vallen die verhuizen en hun hypotheek meenemen, of hun hypotheek over willen sluiten. “Anders zou de woningmarkt helemaal vastlopen.”–

  Vraag:
  Als ik volgend jaar een iets hogere hypotheek af wil sluiten (we willen beetje groter wonen en dan blijven zitten), kan ik dan het nieuwe bedrag volledig financieren onder de ‘oude’ hypotheekvoorwaardes/aftrek? Of alleen het stuk dat ik op dit moment aan hypotheek heb? Hopelijk kan iemand me dit uitleggen, thanks!

 22. dalen says:

  @ 6

  Dank

  Ik lees in dat artikel “Dutch Mortgage Portfolio Loans III and V are backed by Prime Dutch residential mortgages that Achmea Hypotheekbank N.V. originated.”

  Zie http://www.achmeamortgagebank.com/nl/jaarverslagen

  Vragen die ineens bij me opkomen:
  Las ik niet onlangs dat Achmea met de verzekeringstak fors verlies had? Misschien dat dit apart staat? Loopt mijn pensioen ook soms daar?

  Ach valt allemaal wel mee, “we staan er goed voor”

 23. RealisT says:

  @18 – HPT

  Volgens mij kun je alleen je huidige hypotheekbedrag onder de oude voorwaarden laten vallen. Het aanvullende deel valt onder het nieuwe regime.

  De kans is echter groot dat ook het oude deel gewoon afgelost zal moeten worden, zie discussie over HRA + Brussel etc.

 24. Frans says:

  Handig om de kaart van het “consumenten vertrouwen” uit de hoed te toveren: zo’n abstract en virtueel begrip is buigzaam: als het dan slechter gaat later met de bouwsector is het de schuld van de consument, die door een andere reden, buiten de schuld van het kabinet (ze vinden altijd wel wat weer door een gebrek aan vertrouwen de zaak verziekt.
  Kortom: de dog en pony show.
  De bouwsector hoort overigens in elkaar te storten: dat hoort bij de gevolgen van de huizenbubbel en de depressie. Niets bijzonders. Hoe zou in deze tijd in godsnaam het consumenten vertrouwen hoog moeten zijn?
  Pensioenfondsen die in elkaar storten, Griekenland, Ierland, Spanje, Italie, Portugal, maar ook Frankrijk die aan de afgrond staan, etcetera. Schulden tot zover het oog rijkt.

 25. RealisT says:

  @11 – Julia

  De enige manier om Nederlandse politici het Duitse model te laten omarmen is dmv elektroshocks, medicatie en heropvoedingskampen. De redenen waarom de woningmarkt in NL zo slecht functioneert is vanwege de stroperigheid, laksheid, belangenverstrengeling, incompetentie, vriendjes- en inkomenspolitiek waar men in Den Haag zo goed in is. Dat krijg je er echt niet met een studiereisje uit.

 26. dalen says:

  PS OT

  Misschien al bekend maar er komt een wetsvoorstel dat de 2% overdrachtsbelasting blijvend wordt.

 27. dalen says:

  @ 22 realist

  + 1

  Vergeet de ‘pek en veren’ niet

 28. RealisT says:

  OT:

  Is hier het CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) hier de afgelopen dagen al voorbij gekomen?

  Het gaat hierbij om op kleine schaal bouwen van maatwerkhuizen, waarbij de projectontwikkelaar buitenspel wordt gezet:

  http://www.eenvandaag.nl/economie/40468/stand_van_nederland_dieptepunt_bouw_nieuwbouwwoningen_

  Resultaat is een woning die vele tienduizenden Euros goedkoper uitvalt. Nu nog alleen voor starters, maar volgens mij straks krijgen we gewoon kleinschalige projecten voor iedereen. Vooral krimpgemeenten zouden zo wel eens nieuw volk kunnen aantrekken met lage grondprijzen.

 29. ll says:

  Overaanbod aan woningen ……. de eerste gemeente meldt zich vrijwillig, nou de overige gemeenten nog …….. 🙂

  Waarom was de bouw ook al weer gestopt ? Crisis, eerder een overaanbod aan woningen, zo’n 24.000 nieuw gebouwde woningen, vooral flats, staan leeg…..
  U kent ze vast wel, de spookflats met dwaallichtjes…..

  http://www.dordrecht.net/nieuws/2012-05-30-zwijndrecht-4499-wonen-in-de-drechtsteden-2012.html

 30. Philippulus says:

  EU kritisch over Kunduz-akkoord

  BRUSSEL – De Europese Commissie heeft kritiek op de plannen van Nederland om het begrotingstekort terug te dringen. De structurele hervormingen zijn ”relevant”, maar er wordt gevreesd voor de uitwerking ervan.

  Er zijn ook harde woorden over de plannen voor de Nederlandse huizenmarkt. ”De recentelijk aangekondigde maatregelen zijn een stap in de goede richting, maar ze voldoen niet aan wat nodig is om de scheve verhoudingen in de huizensector aan te pakken.” De noodzaak om ingrijpende hervormingen door te voeren is meer dan ook urgent, aldus het rapport.

  Hypotheekrenteaftrek

  Concrete voorstellen zijn er ook: de gunstige belastingvoordelen voor huiseigenaren moeten worden aangepast, met name de hypotheekrenteaftrek, ook voor bestaande gevallen.

  VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie kwamen overeen om de renteaftrek alleen voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken te schrappen. Daarnaast moet het aantal sociale woningen worden teruggebracht zodat er een competitieve markt ontstaat. Ook de status van woningcorporaties moet onder de loep worden genomen.

 31. ll says:

  Ha,ha, Willem Middelkoop is weer lekker of dreef……

  Filmpje 13 minuten, 12 mei 2012

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RdOAbrYGKQE

 32. ll says:

  De slag om Nederland, kantoren KPMG, krijgt toch nog een staartje ….

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/05/30/ivg-stelt-hugo-van-woerden-op-non-actief

 33. Duufbier says:

  els: Hypotheekrente ineens stopzetten kan natuurlijk niet, dan zit half Nederland in de problemen.

  Dat is precies de misvatting van die incompetente zottekappen daar in Den Haag. Natuurlijk kan je best de HRA in een keer afschaffen. Je moet wel aan de andere kant iets doen aan de belasting (vlaktaks?), maar het is echt niet onmogelijk, en wel zeer wenselijk.

 34. Onderwaarde says:

  ik weet niet hoe een hogere BTW bijdraagd aan consumentenvertrouwen …. maar goed dat is wel degelijk mafia-logica

 35. ll says:

  Holy crap, moeten we nou ook nog DNB gaan redden ? 😉

  Het lijkt wel het einde van het Romeinse Rijk probleem.

 36. ll says:

  Hoera, DNB heeft nieuwe modellen ;), kunnen ze nu wel een crisis voorspellen ? De oude modellen werkten toch niet zo goed, blijkbaar. In elk geval zagen die oude modellen geen krediet crisis, geen schuldencrisis, helemaal niets crisis aankomen 🙂

  Kan je maar beter een historicus vragen :-), een beetje historisch inzicht kan geen kwaad.

  http://www.dnb.nl/binaries/DNB%20rapportage%20-%20Macro-economische%20risicos%20voor%20het%20financiele%20stelstel%20-%202012_tcm46-273253.pdf

 37. Philippulus says:

  Stukje van 26 weggevallen (lees: vergeten erbij te zetten).

  “Sancties
  Brussel geeft alle 27 lidstaten van de Europese Unie adviezen voor verbetering van de economie en begroting. Met dit nieuwe middel wil de Commissie voorkomen dat lidstaten financieel ontsporen, schrijft de krant.

  Regeringsleiders moeten de adviezen in juni goedkeuren. Als een land een aanbeveling niet uitvoert, kan de Commissie uiteindelijk met sancties volgen, schrijft de krant.”

 38. Marc020 says:

  Ongelofelijk dit. Wat een gebazel.

  Als Spies dit ongelofelijke slappe geneuzel over drie jaar terugziet dan kan het niet anders dan dat ze zich kapot gaat schamen. Ze laat zich voor een paar rotcenten voor het karretje van de bouw en bankwereld spannen.

  Consumentenvertrouwen my ass. De prijs is gewoonweg te hoog. Maar dat krijg ze niet uit haar mond. Ze denk toch niet dat half Nederland te stom is om dit niet te doorzien..? *haakt hoofdschuddend af…*

 39. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Mevrouw Mr Drs Liesbeth Spies, de Minister van Binnenlandse Zaken waaronder ook de Woningmarkt resideert, spreekt van TOEKOMSTIGE ZEKERHEID die in het Lente Akkoord zou zitten.

  Welnu met alle respect voor het Akkoord, een PRIMA eerste stap ontbreekt in de het plan:
  – de erkenning dat Hollandse Hogehuizenprijzen-“markt” gaat
  vàn
  -gesubsidieerd (HRA) leasen (100% aflossingsvrij) van woningen
  naar
  – gewoon lenen en terugbetalen
  en dat met LANGDURIG KUNSTMATIG LAGE RENTES.

  Tevens ontbreekt:
  – de MAXIMERING van HRA, wie kan er NU nog uitleggen dat de top 30% van de HRA AANTOONBAAR GAAT naar de rijksten in Nederland die gemiddeld deze SUBSIDIE helemaal niet nodig hebben

  – De ZEKERHEID dat ALLE (ook de bestaande) hypotheken aan afbouw van HRA onderhevig zijn.

  Kortom, de minister geeft de consumenten wèl degelijk duidelijkheid dankzij ERKENNING dat HRA een dood paard is, maar onvoldoende erkenning voor de lange termijn.

  Maar Juan wil de mevrouw minister van harte aansporen om iedere maand een stap te doen, dan komen we nog eens ergens.

  Tegen alle onduidelijkheid:

  “Wie nu huizen koopt tegen prijzen die gebaseerd zijn op gesubsidieerd (HRA) leasen die betaalt de Stropleningprijs.”
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/18-02-2012/flink-minder-woningen-verkocht/#comment-99037

  en tevens

  Gemiddelde woningwaarde is iets anders dan de gemiddelde vraagprijs van een te koop staand woonhuis (237.000 vs ruim 3 ton):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/26-05-2012/trek-een-lange-neus-naar-al-die-banken-en-financiele-adviseurs-los-je-hypotheek-af/#comment-106012

  Dit zullen de makelleugenaars wel weer niet zo leuk vinden al die transparantie.

 40. Juan Belmonte says:

  els: Daarnaast zou er een maximum moeten komen dat je af kan trekken. Ik snap nog steeds niet dat ze daar niet opkomen. Ik stel voor sowieso een maximum aftrek van 300.000 tot hooguit 400.000 euro. Voor dat geld kun je heel goed wonen ! Mensen die dan toch iets luxers willen, moeten dan de rest zelf maar betalen ! Het is toch van de zotte dat mensen met modaal en minder, meebetalen aan de luxe villa van veelverdieners ?

  Helemaal eens els.

  Zonder maximering van HRA, zeg tot de NHG grens of er nèt boven, blijft het meest onredelijke element van HRA in stand.

  Hoogste tijd dan ook om eens hardop te herhalen dat 10% van de HRA subsidie-ontvangers 30% van het HRA subsidie budget ontvangen terwijl ze het aantoonbaar géénééns nodig hebben.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-11-2010/helft-senaat-wil-hypotheekrenteaftrek-herzien/#comment-55492

 41. Floor says:

  @Marc020
  Ach, neem maar van mij aan dat Elco Brinkman niet met Spies aan de telefoon hangt, die gaat echt niet voor minder dan ene Rutte.
  Hij schijnt trouwens niet zo vrolijk te kijken na zo’n gesprek, misschien dat dat je opbeurt?

 42. Juan Belmonte says:

  Julia: Brussel adviseert Nederland met klem renteaftrek af schaffen!

  Dat Brussel al reeds vele malen en véél eerder.
  Een voorbeeld:
  HRA is dood:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-09-2010/grondopbrengsten-eindhoven-76-mln-lager-dan-begroot/#comment-52065 (beleidsnotitie EU)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-08-2010/trichet-heeft-ferme-kritiek-op-de-hypotheekrente-aftrek/#comment-46751

  Oost-Hollandsch DOOF 🙂

 43. dalen says:

  @ 42 floor

  Dank je. Hier ga ik een paar gemeenten mee om de oren slaan. Had al zo mijn bedenkingen maar nu is het enigzins onderbouwd.

  Ze waren toch al niet zo blij met mijn kritiek op het beleid inzake bouwgronden, projectontwikkelaars enz enz. Olie op het vuur

 44. Juan Belmonte says:

  Holland, als initiator van het STABILITEITSPACT van Maastricht,
  …..
  verliest de thuiswedstrijd
  EERLIJK OVER HYPOTHEEKSCHULD

 45. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  Laatst op BNR: een hectare zal bij onteigening 23.000 euro opbrengen.

  Da’s: 23.000 / 10.000 = 2,30 euro de Vierkante Meter.

  Wil Mevrwouw De Minister van Hogehuizenprijsminnend NL wellicht eens uitleggen hoe het kan dat een vierkante meter grond van 2,30 naar 1500 euro gaat door een plastische VINEX operatie ?

  Vinex Villa op 514m2 in Voorschoten van 5 euro de meter (bouwgrond) naar 1556 euro de meter
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/02-12-2010/geen-extra-steun-voor-starters-op-huizenmarkt/#comment-57350
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-10-2011/arnoud-boot-werkloosheid-en-een-huizenprobleem/#comment-90533

  Overigens staat die woning nog steeds te koop (héél raar 🙂 ) en NU KOMT-i

  op FUNDA met te komt sinds 6+ maanden

  Man, da’s bijna ZES JAAR ….

  Lekker transparant, die makelleugenaars, ze hebben het door dat dankzij hun gebrek aan transparantie de discussie uitblijft en dus dat de boel op slot blijft.

  De sleutel van de woningmarkt ligt ook bij de makelleugenaars 🙂

 46. tufkaj says:

  Zojuist op twitter door de admin onder de aandacht gebracht: http://t.co/2aCGX3fU

  Schiffer draait 180 graden en wil nu toch de ruimere NHG grens verlengen itt vorige week. VVD-ers hebben zeker gedreigd zijn baan af te pakken?

 47. Floor says:

  dalen,

  Ben blij dat jij er iets mee kunt want voor mij is het acacadabra.

 48. Juan Belmonte says:

  tufkaj: Schiffer draait 180 graden en wil nu toch de ruimere NHG grens verlengen itt vorige week.

  Juan heeft wel eens eerder gepleit om de NHG op te rekken tot 5.000.000 euro.
  Dan valt (vrijwel) iedereen eronder, huizenprijzen zijn meteen gegarandeerd (en dat was het hele spel, toch?) helemaal eerlijk 🙂

 49. Juan Belmonte says:

  buenas noches
  Juan

 50. maarten says:

  Spies lijdt aan het symptoom van de maakbare samenleving: de politici bedenken de plannetjes en dan voeren de burgers hun goed uitgedachte plannen uit: ain’t gonna happen

 51. Ma Ling says:

  @ Floor, super bedankt voor de post (42). Mocht je hier een vervolg op tegenkomen: graag weer posten!

  Leo verhoef illustreert het prachtig: iedere vorm van transparantie wordt dmv vage termen vermeden. (In feite zou een basisscholier een jaarrekening moeten kunnen snappen.)

  Leo zit straks wel met het probleem dat hij de problemen aan de kaak stelt/knuppel in hoenderhok flikkert/de klok luidt, en dat wordt dergelijke mensen niet altijd in dank afgenomen…

 52. maarten says:

  symptoom moet zijn syndroom naja beide moeilijke woorden zullen we maar zeggen… :S

 53. dalen says:

  @ 51 floor

  Oh is dat zo. Goed dat je dit zegt want dan moet ik het niet 1 op 1 overbrengen.

  Deze site is voor mij een bron van informatie en probeer dat ook terug te geven.

  Veel goede posters. of beter alleen maar goede..dus keep on doing the good work, het digitale Malieveld zijn wij!!

 54. Ma Ling says:

  Juan Belmonte: buenas nochesJuan

  Juan toch, moet jij niet eerst rond deze tijd aan tafel?

 55. Adamus says:

  els,

  Helaas, die tijd is er niet.

 56. Floor says:

  @Ma Ling
  Het stadium klokkeluider is Verhoef reeds lang gepasseerd, dus dat is het probleem niet.

  @Dalen
  Ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat ik de cijfers uit
  http://www.ftm.nl/original/gemeente-deventer-financieel-wanbeleid-misleiding-en-leugens.aspx
  niet kan rijmen met die van Leo Verhoef.
  Verhoef krijgt die cijfers toch ook van de gem. Deventer neem ik aan.

 57. rob says:

  mijn appartement..ik huur het van een collega.

  vorig jaar vraagrpijs 139.. net een appartement verkocht van de buren (zelfde indeling, zelfde staat) voor 109.(vraagprijs van de buren was vorig jaar 137)

  30.000 euro in een jaar hier er vanaf dus..

  ik blijf nog even zitten..

 58. dalen says:

  @ floor

  ik denk dat dit een kwestie is van vergelijkingen met andere jaren en de baten en lasten tegenover elkaar zetten. Wanneer hij dat als registeraccountant en drs. constateert, neem ik aan dat hij hier verantwoording voor kan nemen. Zijn cv zit er goed uit.

  http://www.leoverhoef.nl/cv.html

  @ Ma Ling

  ter info

  http://nos.nl/artikel/372765-kamer-beschermt-klokkenluiders.html

  Is onlangs in voorzien, althans voorstel. Heet officieel “Wet Huis voor klokkenluiders”. Voornamelijk voor publiekrechtelijke organen maar ook privaatrechtelijk. De Ombudsman wordt de motor.

 59. maarten says:

  het gaat niet goed met de Dow Jones index -160pts

 60. Adamus says:

  http://www.foodlog.nl/artikel/rabo-verliest-glas-en-glans-in-tuinbouw/

  RABO “sale@leaseback” ………”wij denken met U mee” 😉

 61. ll says:

  @ Dalen, bij de gemeenten zullen ze never nooit toegeven dat er fouten zijn gemaakt. Als je iets wilt bereiken moet je over de hoofden van de gemeenten heenstappen en naar hun baas gaan, n.l. de provincie, en…… haal de pers erbij.

  Bij de gemeenten bereik je niets, maar dan ook helemaal niets.

 62. Oeps says:

  De Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt schudt op zijn grondvesten. Fondsen doen hun portefeuilles noodgedwongen in de verkoop:

  http://www.telegraaf.nl/dft/12245506/__Kantoorpanden_in_de_uitverkoop__.html

  What goes up ..

  😯

 63. Marketwatch says:

  Kees de Kort kraakte vandaag de plannen uit Brussel ook nog eventjes flink af en dan met name op het gebied van de huurverhogingen: “Misschien geeft iemand wel liever zijn geld uit aan aan auto’s of dure vakanties ipv een dure woning, dat moet iemand toch zelf weten?”

  http://www.bnr.nl/?service=player&type=column&audioId=1556046

 64. Peter2 says:

  Floor:
  ll,

  ????? En dan deze cijfers
  leoverhoef.nl/doss…eventer20120521.html

  Zoals we hier wel vaker hebben vermeld, zijn Nederlandse gemeenten vaak Griekenland in het klein, op alle denkbare manieren. Daar hoort flinke boekhoudfraude natuurlijk vanzelfsprekend bij.

 65. Peter2 says:

  Marketwatch: “Misschien geeft iemand wel liever zijn geld uit aan aan auto’s of dure vakanties ipv een dure woning, dat moet iemand toch zelf weten?”

  Nee, dat ziet hij totaal verkeert. De meerderheid van de Nederlandse burger is dom, daar moet voor gedacht worden! Die moet je beschermen en behandelen als ware het kwetsbare huisdieren zonder eigen verantwoordelijkheid!

  Tenminste, als je het socialistisch geloof aanhangt tenminste. Nu mag iedereen veen raden in wat voor systeem we leven en als het goed is, je mag door voor de koelkast!

 66. Peter2 says:

  Juan Belmonte: Hoogste tijd dan ook om eens hardop te herhalen dat 10% van de HRA subsidie-ontvangers 30% van het HRA subsidie budget ontvangen terwijl ze het aantoonbaar géénééns nodig hebben.

  Dat is omdat het zo expliciet is ontworpen! De HRA is ooit als politiek ruilmiddel ingevoerd voor (ik meen te herinneren) het progressieve belastingstelsel. De HRA is ook al heel oud en begon pas echt een groot probleem te vormen toen de banken met andere hypotheekvormen kwamen die dit belastingvoordeel maximaliseerden.

  Zij hadden daarbij profijt en de welvaart was hoog/breed genoeg om dit te beginnen! Men kon de hypotheken via securitisatie met winst wegzetten en dus van de eigen balans houden. Dit maakte het mogelijk schier oneindig veel meer hypotheken te verstrekken dan voorheen en met beperkt eigen kapital.

  De banken groeide hierdoor als kool via mega winsten en de bubbel spiraal nam in vaart toe. De rest is verleden tijd!

 67. Claude says:

  ll, (32), wat goed zeg. De KPMG-medewerker mag geen overuren meer schrijven, krijgt geen bonus meer en mag gaan meebetalen aan zijn eigen lease-auto, maar de heren partners ontvangen wel 3 ton de neus nadat ze eerst de gemeente Amstelveen hadden gedreigd om te verhuizen naar Abcoude of Amsterdam.

  Genieten!

 68. tinus says:

  Mooi overzicht dit van de plannen en de reactie van de media.

  http://www.rijnlandmodel.nl/achtergrond/sociologie/klassenstrijd_woningmarkt_bronnen.htm

 69. Right away I am going to do my breakfast, when having my breakfast coming over again to read other news.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*