Hypotheekrenteaftrek verdeelt Vijfpartijencoalitie

Volgens de Eurocommissaris is het verstandig om de hypotheekrenteaftrek, op termijn, af te schaffen. Daar bakkeleien Nederlandse politici al jaren over en bijna nooit worden ze het eens. In het Vijfpartijenakkoord staat nu dat je verplicht bent nieuwe hypotheken af te lossen. Grote vraag is: wat gebeurt er na 12 september?

bron: NOS Nieuws

Share Button
Tagged with:
35 comments on “Hypotheekrenteaftrek verdeelt Vijfpartijencoalitie
 1. Paul99 says:

  ‘Kunduzakkoord sluit mensen op in huis’

  “Er zit een grote ontwerpfout in het Kunduzakkoord. Dat hebben velen al gezegd. Het aftrekken van de oude en nieuwe hypotheekrente moet tegelijkertijd gebeuren, anders sluit je mensen op in hun oude huis”, aldus Sweder van Wijnbergen.

  De econoom zei dat mensen niet snel een nieuw huis kopen, als ze de kosten die ze maken voor hun hypotheek niet meer kunnen aftrekken van de belasting.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/12251347/___Kunduzakkoord_sluit_mensen_op_in_huis___.html

  Dat Kunduzakkoord zoals dat er nu ligt, kan voor wat de woningmarkt betreft, direct de vuilnisbak in. Was ook alleen maar bedoeld om de regering tot 12 september de tijd te geven om de ESM er doorheen te drukken.
  Na 12 september wordt alles anders, dat weten de kiezers ook, dus de rust op de huizenmarkt keert voorlopig nog niet terug. Ook de kopers die zich dit jaar laten verleiden tot kamikazekopen, zullen van een koude kermis thuis komen.

 2. Jeroen says:

  Na 12 september wordt het een drama. Het Kunduzakkoord is het papier niet waard waar het op is gedrukt.

  Politici na de verkiezingen: … is gebleken dat de woningmarktplannen toch niet goed uitpakken…getuigt juist van verantwoordelijkheid nemen door maatregelen uit te stellen en er eerst goed over na te denken…beter ter compensatie eerst BTW te verhogen naar 25%…als ouderen nu al een hele dag in hun eigen vuil kunnen ronddarren, dan kan daar best een nachtje bij want dan slapen ze toch (bezuinigingskansje!)…afromen van spaartegoeden boven 50.000 euro, geld moet rollen!…

  Het meest positieve wat ik ervan verwacht is dat er voor wordt gekozen om HRA in een periode van 30 jaar uit te faseren om zo de marktprijzen in stand te houden. Twee generaties starters worden daarmee definitief aan de kant gezet. Daarnaast zal dan wel niemand van de heren/dames politici kunnen bedenken dat door zo’n maatregel je woning de komende 30 jaar netto niet meer in waarde kan stijgen, en je dus mogelijk voor diezelfde 30 jaar de woningmarkt verder onder druk zet.

  Ik zie het somber in. Al jaren is Nederland een ongeleid projectiel met een club amateuristische en incompetente clowns in de Tweede Kamer die reteslim zijn om de kiezers een rad voor ogen te draaien, maar nimmer de broodnodige maatschappelijke hervormingen zullen doorvoeren omdat ze alleen maar kijken naar de volgende verkiezingen. We modderen door tot we zelf aan moeten kloppen bij het ESM voor hulp…

 3. lapje says:

  12 september verkiezingen en geen mogelijkheid om een stabiele meerderheidscoalitie te vormen. Tenzij je gelooft in een gecombineerde 75 zetels voor SP + PvdA + VVD. PVV is een onbetrouwbare partner gebleken en andere drie-partijen combinaties zijn niet mogelijk. We gaan het formatie record van België verbreken! Zekerheid over alles en niets op z’n vroegst in 2013.

 4. Julia says:

  Als onze politici er zelf niet uit komen, weten ze daar in Brussel wel raad mee. Misschien sturen ze daar ook wel op aan, dan hoeven ze deze beslissing zelf niet te nemen. Dit hebben ze in het verleden immers ook nooit gedurfd.

 5. Rien says:

  “Na 12 september wordt alles anders, dat weten de kiezers ook, dus de rust op de huizenmarkt keert voorlopig nog niet terug.”

  Integendeel: Het gaat nog veel rustiger worden op de huizenmarkt. 🙂

  Ook in bovenstaand filmpje zie je weer hoe de politici vooral bezwerend over de huizenmarkt spreken. Het zal allemaal wel goedkomen.
  Niet dus.

  We zitten nu in een fase waar de huizenprijzen omgekeerd evenredig zijn met de stijgende lasten van potentiele kopers. Was tot nog toe vooral het onderste segment in het gedrang (door niet te verkrijgen hypotheken) zo komt nu het midden segment in de bankschroef door de belasting verhoging. Deze verhogingen komen vooral terecht bij de 1x modaal tot 5x modaal verdieners. Juist de mensen die uit hun instap woning wilden naar een luxere woning.

  Er zal heel veel rust neerdalen op de woningmarkt.

 6. ll says:

  @ Rien, klopt helemaal, vooral omdat al dat gratis geld niet doorstroomt.

  Depressie volgens het boekje…. je kan een paard wel naar de bron brengen, maar niet dwingen te drinken.

  Kredietverlening daalt

  Door Jesse Frederik.

  http://www.ftm.nl/original/kredietverlening-eurozone-daalt.aspx

 7. Larixboom says:

  Precies, de werkende 2 verdieners met kinderen worden enorm gepakt….hoe ze
  bij die paar procent vermindering komen snap ik niet….wat dacht je van mensen die in Almere / Amersfoort zijn gaan wonen, reiskosten voor 2 ouders, kunnen lastiger minder uren werken om de naschoolse opvang minder gebruik van te hoeven maken….die zijn al snel honderden euro’s netto duurder uit per maand….fijn voor je huwelijksleven, geeeen geld meer voor normale dingen….dan krijgen we nog de dreiging van hra die misschien toch snel omlaag zal gaan….mensen krijgen geen vaste contracten meer, 1 jaars contracten….onzekerheid!!! Ik denk dat er in 2013-2014 veel huwelijken gaan stranden om schuldenvrij van hun hogere hypotheek dan de woning waard is af te komen!!!
  Verder is het verschrikkelijk dat dit werkende gezinnen moet overkomen….kan beter in een uitkering gaan zitten, we worden werkende arme gezinnen, zelfs als je goed werkverleden hebt !

 8. Jodha says:

  Eigen munt gaan drukken, gelijk de Greenback of de Duitse Labor Treasury Certificates.
  Als de overheid afstand neemt van de troebele krachten die haar nu sturen zie ik de nazaten van Frederik Hendrik de gelddrukker dit landje wederom gaan bezetten.
  De overheid zou dan wel blijk geven van electorale verantwoordelijkheid. Kan iemand deze woorden aan de Haagse vocabulaire toevoegen?.

 9. Paul99 says:

  Rien:
  “Na 12 september wordt alles anders, dat weten de kiezers ook, dus de rust op de huizenmarkt keert voorlopig nog niet terug.”

  Integendeel: Het gaat nog veel rustiger worden op de huizenmarkt.
  ……..
  Er zal heel veel rust neerdalen op de woningmarkt.

  Toegegeven, je hebt helemaal gelijk 🙂

 10. nederlandarmland says:

  Zijn politici nou echt zo kortzichtig (lees:dom) of willen ze het niet weten (lees:dubbele agenda, corrupt)?

  Als ze dom zijn, dan zijn wij als electoraat ook ontzettend dom, om ons land door een stel dommerikken te laten leiden.

  Blijft over dat het allemaal corrupte machtswellustelingen zijn.

 11. Adamus says:

  Larixboom,

  Yep, degenen met 125% hypotheek kunnen geen kant op, dus een makkelijke prooi voor de “parasieten”. Ze moeten net nog in leven blijven. Ik kan je verklappen dat de kinderopvangtoeslag er eerder aan gaat dan hra- via d66 circuit vernomen. Dat gaat voor 2 kindertjes toeslag honderden euro’s schelen. Misschien dat opa en oma bij kunnen lappen
  🙂

 12. Van Gemert says:

  Had we 10 jaar geleden, maar na d66 geluisterd dan waren er nu alle moeilijke hervormingen al doorgeweest. Dan was er nu duidelijkheid geweest en vooral al gestart met het aflossen van die te hoge hypotheken.

  Dan was dus ook het consumenten vertrouwen gestegen wat zou leiden tot extra uitgave waardoor de crisis sneller voorbij zou zijn dan nu!!!

 13. Kariz says:

  Adamus:
  Larixboom,

  Misschien dat opa en oma bij kunnen lappen

  Ja de kleintjes hebben een gouden toekomst 🙂

 14. dalen says:

  @ 9

  “Ik kan je verklappen dat de kinderopvangtoeslag er eerder aan gaat dan hra- via d66 circuit vernomen.”

  Via de linkse partijen moet dat dan verhaald worden op de werkgever. Vervolgens zal de werkgever als standaardvraag hebben bij een sollicitatie “hebt u kinderen of zijn er nog kinderwensen”.

 15. maria says:

  De enige oplossing voor de opgetuigde kerstboom die Nederland geworden is, is haar te ontdoen van frutsels en franje en terug te keren naar basis voorwaarden.

  Verlaag belastingen en stop met het ronddraaien van geld. Laat mensen zelf keuzes maken in wat zij belangrijk vinden en nodig hebben.

  Maak er geen lastenverzwaring van maar bezuinig, er zijn meer dan genoeg onzinnige zaken waarop bezuinigd kan worden. Stop de overheid, we hebben er teveel van en kunnen dat niet meer betalen!

  Wellicht dat overheden dan ook niet meer aantrekkelijk zullen zijn voor het bankensysteem, wat er niet is, valt ook niets te halen.

 16. Peter2 says:

  Larixboom:
  Precies, de werkende 2 verdieners met kinderen worden enorm gepakt….hoe ze
  bij die paar procent vermindering komen snap ik niet….wat dacht je van mensen die in Almere / Amersfoort zijn gaan wonen, reiskosten voor 2 ouders, kunnen lastiger minder uren werken om de naschoolse opvang minder gebruik van te hoeven maken….die zijn al snel honderden euro’s netto duurder uit per maand….fijn voor je huwelijksleven, geeeen geld meer voor normale dingen….dan krijgen we nog de dreiging van hra die misschien toch snel omlaag zal gaan….mensen krijgen geen vaste contracten meer, 1 jaarscontracten….onzekerheid!!! Ik denk dat er in 2013-2014 veel huwelijken gaan stranden om schuldenvrij van hun hogere hypotheek dan de woning waard is af te komen!!!
  Verder is het verschrikkelijk dat dit werkende gezinnen moet overkomen….kan beter in een uitkering gaan zitten, we worden werkende arme gezinnen, zelfs als je goed werkverleden hebt !

  Mijn god, wat een egoïstisch en bekrompen geklaag.

  Waarom moet een ander aan de opvang van jou kinderen betalen, zodat jij met je vrouw de handen vrij hebt om meer te verdienen? Verdiensten die als je de opvang zelf moet betalen omstaan in een verlies. Een verlies dat aan de belastingbetaler wordt doorgeschoven, maar nu minder wordt gemaakt.

  Geef dan gewoon toe dat je door deze stompzinnige regelingen te gebruiken, besloten hebt boven je stand te leven. Dat kan nooit standhouden, de verliezen stapelen tenslotte ergens op!

  En dat van die jaar contracten…hou op zeg. Je trouwt met je vrouw, niet met je werkgever! Als je echt waardevolle diensten levert die andere medeburgers graag afnemen, dan heb je gegarandeerd werk. Jaar contracten of niet. Het systeem van vaste contracten is alleen goed voor onproductieve bankzitters die daarmee praktisch afgeschermd zijn van eerlijke concurrentie.

  Dus kortom, ik zal nu bondig zijn:

  Pas je leven aan ten goede i.p.v. anderen financieel uit te kleden voor eigen gewin via de overheid!

 17. Peter2 says:

  maria:
  De enige oplossing voor de opgetuigde kerstboom die Nederland geworden is, is haar te ontdoen van frutsels en franje en terug te keren naar basis voorwaarden.

  Verlaag belastingen en stop met het ronddraaien van geld. Laat mensen zelf keuzes maken in wat zij belangrijk vinden en nodig hebben.

  Maak er geen lastenverzwaring van maar bezuinig, er zijn meer dan genoeg onzinnige zaken waarop bezuinigd kan worden. Stop de overheid, we hebben er teveel van en kunnen dat niet meer betalen!

  Wellicht dat overheden dan ook niet meer aantrekkelijk zullen zijn voor het bankensysteem, wat er niet is, valt ook niets te halen.

  +1

 18. Dawg says:

  Peter2: Het systeem van vaste contracten is alleen goed voor onproductieve bankzitters die daarmee praktisch afgeschermd zijn van eerlijke concurrentie

  Mooie tijd vroeger: dat je dan ‘s morgens met je pet in de hand bij de fabriekspoort stond om alsublieft dankuwel te vragen of er die dag misschien werk voor je was. Helaas, voorbij die tijd.

 19. Peter2 says:

  Dawg: Mooie tijd vroeger: dat je dan ‘s morgens met je pet in de hand bij de fabriekspoort stond om alsublieft dankuwel te vragen of er die dag misschien werk voor je was. Helaas, voorbij die tijd.

  Lekker op sentimenten inspelen, maar niet zo bij de tijd! Wat denk je dat uitzendwerk is?

  Of je een baan kan krijgen en houden is simpel geformuleerd een kwestie van vraag, aanbod en de prijs van het aanbod.

  Wettelijk mag je niet beneden een gestelde prijs je arbeid aanbieden (minimum loon, lees: “price controls”). Dit betekend in ons systeem dat buitenlanders via buitenlandse en vaak schimmige bedrijfjes het lage loon werk bij ons komen doen. Terwijl de “getroffen”/”beschermde” Nederlanders een uitkering infuus liggen niets te doen.

  Heel mooi systeem, moeten we dit in stand houden en verheerlijken door angstbeelden op te roepen over een totaal andere situatie van heel vroeger?

  Alle mensen van nu hebben scholing gehad en zijn breder inzetbaar dan die burgers van toen waar je aan refereert. Daarmee zullen de extremen van toen hier niet massaal voorkomen, als je de markt zijn werk laat doen. Met “price controls” daarentegen, veroorzaak je zelf wat je denkt te voorkomen.

  Een bewijs hiervoor is veel uitzendbureaus en veel arbeidskrachten van buiten, tegelijk met Nederlanders die werkeloos zijn die hetzelfde werk prima kunnen uitvoeren.

 20. duif says:

  @Peter2

  Waarom moet een ander aan de opvang van jou kinderen betalen, zodat jij met je vrouw de handen vrij hebt om meer te verdienen?

  Gelukkig leven we in een sociaal land waar we met z’n alle bedacht hadden verantwoordelijkheid naar elkaar te hebben zodat de kinderen van Larixboom lekker later premies kunnen betalen om ons bejaardentehuis te betalen en onze luiers te laten verschonen

 21. Dawg says:

  duif,

  Maar dat betekent toch niet meteen dat het tweede inkomen, via de kosten van de kinderopvang, door de belastingbetaler bijgespijkerd moet worden?

 22. duif says:

  Maar dat betekent toch niet meteen dat het tweede inkomen, via de kosten van de kinderopvang, door de belastingbetaler bijgespijkerd moet worden?

  Ik vind wel dat er een bepaalde balans moet zijn, waar die dan exact moet liggen, dat is aan de politieke partijen. De maatschappij is nu zo ingericht dat (o.a. door de huizen zeepbel) het voor veel gezinnen noodzakelijk is om met zijn 2en te werken. Ik heb zelf geen kleine kinderen (meer) maar ik hoor van een collega die zijn kind 3 dagen op het kinderdagverblijf heeft en dat kost +/- 900E per maand. Hij zelf betaald 1/3 deel, ons bedrijf betaald 1/3 deel en de belasting betaald 1/3deel. Ik zelf vind dat een redelijk systeem (je kunt gaan muggeziften over details). Dus dat kost de samenleving 300E aan belasting geld. De andere kant is dat zijn vrouw kan blijven werken en uiteindelijk meer als 300E bijdraagt aan inkomstenbelasting. Alternatief zou zijn dat zijn vrouw thuis gaat zitten, niet bijdraagt aan de samenleving, niet werkt geen inkomen heeft en inkomsten belasting betaald, gezin minder te besteden en BTW afdraagt?

 23. Claude says:

  Dawg, het is ook een veeg teken als ‘de vrouw’ niet meer kan verdienen dan de kosten voor de kinderopvang. Je kunt je dan afvragen of het uberhaupt nut heeft of ze werkt. Laat staan sociaal wenselijk.

 24. Dawg says:

  Claude,

  Zeker, werken krujgt dan meer iets van bezigheidstherapie

 25. duif says:

  Claude,

  Het ligt aan mij maar ik kan de stelling niet helemaal goed intrepteren. Maar stel jij de vraag van het nut in van bijdrage de vrouw of het sociaal wenselijk te zijn daarvan?

 26. Claude says:

  duif, je vraag is nauwelijks helderder dan mijn stelling ;). Ik wilde alleen maar opmerken dat het mijns inziens niet evident is dat een hogere arbeidsparticipatie van werkende moeders (M/V) met jonge kinderen leidt tot een verhoging van het welzijn van Nederland in het algemeen en de betrokkenen in het bijzonder.

  On-topic: Voor de huizenmarkt is het in ieder geval funest geweest. De leencapaciteit werd nagenoeg verdubbeld en uiteindelijk werken twee mensen voor hetzelfde woongenot en dezelfde spullen en vakanties waar voorheen een werkend persoon genoeg was. In de tussentijd draait de maatschappij op om die tweede persoon te laten werken, terwijl er qua koopkracht nauwelijks op vooruit gegaan wordt.

  Let op: ik vind de financiële zelfstandigheid van een ieder een groot goed. Maar dat hoeft niet per se middels een herverdeling van taxpoet tot stand te komen.

 27. lapje says:

  Als de overheid niet 52% zou stelen, dan zou de kinderopvang uit eigen zak betaald kunnen worden.

 28. SchuurHuurder says:

  lapje:
  Als de overheid niet 52% zou stelen, dan zou de kinderopvang uit eigen zak betaald kunnen worden.

  Wow, als je 55k+/jaar verdient als 2de inkomen en je kan de kinderopvang er niet van betalen zou ik maar een andere opvang gaan zoeken…

 29. nhz says:

  lapje: 12 september verkiezingen

  Goh, gaat Nederland dan 12 september nog halen? Ik bedoel maar, Griekenland en Spanje en Italie zouden voor die tijd al door de bodem kunnen zakken, dan is de polder ook gelijk failliet.

  lapje: We gaan het formatie record van België verbreken!

  dat lijkt me heel goed voor de huizenmarkt, minder kans op nog meer zieke plannetjes om het handje onder de prijzen te houden.

  Rien: Er zal heel veel rust neerdalen op de woningmarkt.

  precies, de rust van een kerkhof: hier rust de polderbubble.

  Larixboom: Ik denk dat er in 2013-2014 veel huwelijken gaan stranden om schuldenvrij van hun hogere hypotheek dan de woning waard is af te komen!!!

  als ze slim zijn gaan ze nu al ruzie maken, voordat het WeW ploft.

  Van Gemert: Had we 10 jaar geleden, maar na d66 geluisterd dan waren er nu alle moeilijke hervormingen al doorgeweest.

  ach kom, die hervormingen van D’66 zijn gerommel in de marge die niks aan het echte probleem doen.

  dalen: Via de linkse partijen moet dat dan verhaald worden op de werkgever. Vervolgens zal de werkgever als standaardvraag hebben bij een sollicitatie “hebt u kinderen of zijn er nog kinderwensen”.

  yep, en dan gaan we ook weer vanzelf terug naar 1 inkomen per huishouden, resp. huis kopen op één inkomen 🙂

  maria: Stop de overheid, we hebben er teveel van en kunnen dat niet meer betalen!

  Wellicht dat overheden dan ook niet meer aantrekkelijk zullen zijn voor het bankensysteem, wat er niet is, valt ook niets te halen.

  +1

  Claude: Je kunt je dan afvragen of het uberhaupt nut heeft of ze werkt. Laat staan sociaal wenselijk.

  je moet daarbij wel onderscheid maken tussen betaald en onbetaald werk. Het probleem is dat er de laatste jaren vanuit foute oogpunten (rare emancipatie kronkels, stimuleren van huizenbubble etc.) allerlei betaalde banen gemaakt zijn die economisch nutteloos of contraproductief zijn, en vroeger dus gewoon onbetaald (huishouden) of vrijwilligerswerk waren. Voor dat foute beleid komt nu de rekening.

  SchuurHuurder: Wow, als je 55k+/jaar verdient als 2de inkomen en je kan de kinderopvang er niet van betalen zou ik maar een andere opvang gaan zoeken…

  of leren met geld om te gaan 😎

 30. lapje says:

  Niet iedereen heeft maar e e n of twee jonge kinderen.

  Waar dacht je trouwens te gaan wonen in de Randstad met vier kleintjes? Dan ben je niet met 1000 euro huur/koop per maand klaar.

 31. SchuurHuurder says:

  lapje:
  Niet iedereen heeft maar e e n of twee jonge kinderen.

  Waar dacht je trouwens te gaan wonen in de Randstad met vier kleintjes? Dan ben je niet met 1000 euro huur/koop per maand klaar.

  Dus je wil zeggen dat er (veel) gezinnen zijn met 4-5 kinderen, onder de 5 jaar (daarna basisschool), waarbij allebei de ouders in de hoogste schrijf zitten? Ik hoop van harte dat dat humoristisch bedoeld was. Bovendien zou het natuurlijk vrij bizar zijn om in 5 jaar 5 kids te produceren en dan gelijk weer minimaal 40u/week te gaan werken (zoveel banen zijn er niet parttime die 55k+ verdienen).

  Die huisvesting heeft natuurlijk geen invloed op de verhouding kinderopvang of werken, aangezien die kosten hiermee niet variëren.

 32. adamus says:

  Dawg: Mooie tijd vroeger: dat je dan ‘s morgens met je pet in de hand bij de fabriekspoort stond om alsublieft dankuwel te vragen of er die dag misschien werk voor je was. Helaas, voorbij die tijd.

  mooie tijden waren dat, dat PHILIPS groot kon worden door “projecten” als Stadskanaal en Drachten 😉

 33. snorkel says:

  Jeroen:

  Politici na de verkiezingen: … is gebleken dat de woningmarktplannen toch niet goed uitpakken…getuigt juist van verantwoordelijkheid nemen door maatregelen uit te stellen en er eerst goed over na te denken…beter ter compensatie eerst BTW te verhogen naar 25%…als ouderen nu al een hele dag in hun eigen vuil kunnen ronddarren, dan kan daar best een nachtje bij want dan slapen ze toch (bezuinigingskansje!)…afromen van spaartegoeden boven 50.000 euro, geld moet rollen!…

  Daar voegen we nog even aan toe: “Goud van particulieren, bedrijven en instituten wordt geconfisceerd”. Zou niet de eerste keer zijn: http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_6102

 34. Het blijft een lastig onderwerp maar zeker niet onuitkombaar! Goed artikel om te lezen.

 35. zzb says:

  Als ze aan het kindergeld komen,dan is het maar normaal dat die kinderen later zeggen ,als wij in een rusthuis zitten………………dat ze hun plan maar trekken,dat moesten wij toen we klein waren ook doen !:-((btw:ik heb geen kleine kinderen nimmer.:-))
  Daarom hoop ik dat ze op 12 september iets doen aan de HRA,want er zal weleens ene keer in de zure appel
  moeten gebeten worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*