Stop betutteling van woningmarkt

Door: Peter van Rooy

De huidige kopersstaking op de huizenmarkt heeft naast financiële ook mentale oorzaken die wellicht zwaarder wegen dan de scherpere hypotheekeisen die Basel 3 banken oplegt.

Vanaf 1901 is onze woningmarkt verworden tot een woonsysteem. Overgereguleerd door inmiddels verstikkende overheden. Transparantie en een gezond spel tussen werkelijke vraag en aanbod zijn onmogelijk door overdrachtsbelasting, huurwaardeforfait, OZB, huurtoeslagen, koopsubsidies, hypotheekrenteaftrek, grondbedrijven en startersregelingen. Het rondpompen van geld houdt duizenden ambtenaren nodeloos van de straat, maakt onze woningen veel duurder dan in omringende landen en leidde tot suboptimale woonomstandigheden. Veelzeggend dat we nog steeds dromen bij woningen uit de jaren dertig, toen particulieren samen met architecten hun droom konden realiseren.

Lees verder op FD Selections

Share Button
Tagged with:
15 comments on “Stop betutteling van woningmarkt
 1. Josephina says:

  De spijker op zijn kop. De overheid met hun betutteling en dat alles om de ambtenaren aan het werk te houden en geld te vergaren voor de vele subsidies.

 2. nhz says:

  aardig artikel, behalve dan dat ik me afvraag of die duizenden rondpompende ambtenaren die zich nu met de woningmarkt bemoeien elders wél zich nuttig kunnen maken. Die hebben tenslotte (evenals hele hordes werknemers in de bouw) geleerd om contraproductief werk te doen.

  En het artikel gaat erg makkelijk voorbij aan het politiek belang van het huidige systeem: meer winst voor de banken en de vastgoed maffia, meer invloed voor politici die hun eigen carriere na de politiek en hun herverkiezing veilig kunnen stellen kadootjes uitdelen aan doelgroepen. En vrijwel onbeperkt geld voor lokale overheden die leuke dingen doen van de grondverkoop. Dat alles zorgt ervoor dat het heel moeilijk is om van dit door en door rotte systeem af te komen; vrijwel alle personen die er over kunnen beslissen zijn voor handhaving van de huidige gekte.

 3. dalen says:

  Ik ken Peter van Rooy niet maar zijn artikel zegt genoeg.

  http://www.habiforum.nl/upload/documents/20090627%20Telegraaf.pdf

  Neemt in ieder geval geen blad voor zijn mond en weet waarr de schoen wringt.

  Is ook geen liefhebber van ambtenarij

 4. nhz says:

  @4:
  sterk verhaal, en zoals te verwachten dus straal genegeerd want niet in het belang van de sukkels die ons land ‘besturen’ (het artikel is van 2 jaar geleden …).

  Dat is ook het tragische van alles, dat woningen (en kantoren?) in Nederland niet alleen belachelijk duur zijn, maar dat de kwaliteit op veel punten ook bedroevend is. Zeker als je praat over ruimtelijke ordening, een onderwerp waarvoor Nederland zich graag op de borst slaat. Fantasieloze truttigheid en treurnis alom, om maar niet te spreken van de ongelofelijke bedrijven/kantorenbende die je tegenwoordig overal langs de snelwegen ziet. Het Grote Geld heeft kans gezien om, meeliftend op de huizenbubble, Nederland in één generatie helemaal kapot te maken. En hoe kun je nou kwaliteit (van architectuur, stedebouw, etc.) verwachten als je dat overlaat aan een clubje ambtenaren die geen flauw benul van kwaliteit hebben 🙁

  Geef mij dan maar die Belgische rommel, er staan daar tenslotte nog genoeg mooie en degelijke huizen tussen. In Nederland moet je woningen met kwaliteit met een vergrootglaasje zoeken, ondanks dat we veel van de meest bekende architecten ter wereld hebben (die blijkbaar massaal Nederland opgegeven hebben en inmiddels vooral in China aan het werk zijn, waar je nog wél mooie gebouwen mag neerzetten).

 5. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Zowaar lijkt er weer een journalist te snappen wat IMF al jaren aangeeft:

  de huizenmarkt in de polder is anders 🙂

 6. Double D says:

  test

 7. Adamus says:

  Nederland moet je woningen met kwaliteit met een vergrootglaasje zoeken, ondanks dat we veel van de meest bekende architecten ter wereld hebben (die blijkbaar massaal Nederland opgegeven hebben en inmiddels vooral in China aan het werk zijn, waar je nog wél mooie gebouwen mag neerzetten

  En China verbruikt inmiddels ook de helft van de wereldproductie aan cement en beton.

 8. nou says:

  Betutteling?

  http://www.funda.nl/koop/budel/bouwgrond-8156156-bergbosweg-3-a/

  Naast de aankoop van het perceel dient u rekening te houden met bijkomende ontwikkelkosten. Deze bijkomende kosten bestaan uit de aankoop van een zogeheten bouwtitel, diverse onderzoeken en leges. Het totaal aan bijkomende kosten bedraagt ca. € 190.000,-. De totale kosten na ontwikkeling bedragen ca. € 305.000,- v.o.n. De besparing die u realiseert door zelf te ontwikkelen bedraagt ruim € 50.000,-. Tijdens de ontwikkeling kunt u uitkijken naar een architect en/of aannemer of u neemt de bouw in eigen hand, deze keuze is aan u. Het ontwikkelrisico voor u wordt beperkt door een terugleveringsmogelijkheid en een verklaring van de gemeente dat zij medewerking willen verlenen aan de vereiste bestemmingsplanwijziging. Na deze wijziging mag hier een woning gebouwd worden tot maar liefst 900 m³, met een nokhoogte van max. 8 m en een goothoogte max. 5 m. Naast de hoofdbebouwing mag er ook nog max. 90 m² aan bijgebouwen gerealiseerd worden.

 9. Epyh says:

  @5. “In Nederland moet je woningen met kwaliteit met een vergrootglaasje zoeken, ondanks dat we veel van de meest bekende architecten ter wereld hebben (die blijkbaar massaal Nederland opgegeven hebben en inmiddels vooral in China aan het werk zijn, waar je nog wél mooie gebouwen mag neerzetten).”

  Doordraven is ook een kunst. Nederlandse steden zijn toch echt een tikkie mooier en leefbaarder dan Chinese…

 10. nhz says:

  @10:
  ik heb het dan over wat er recent gebouwd is, niet over wat er staat. In China is de trend sterk toenemende kwaliteit, in Nederland precies het omgekeerde. En in China geldt dat voor zowel de simpele volkshuisvesting (komt van een laag kwaliteitsnivo natuurlijk) als voor de meer prestigieuze projecten in grote steden of voor bijv. expat huisvesting (het meeste daarvan laat wat er in Nederland gebouwd wordt vér achter zich, zowel architectonisch als in milieu opzicht).

 11. wilson says:

  “Doordraven is ook een kunst. Nederlandse steden zijn toch echt een tikkie mooier en leefbaarder dan Chinese…”

  Zolang je geen stap maakt buiten je eigen leefgebied, weet je ook niet hoe het elders is. Er zijn nog zoveel Nederlanders die denken dat ze met alles vooruitlopen. De wereld is de afgelopen dertig jaar zo veel veranderd, maar veel kunnen of willen dat niet zien.

 12. Epyh says:

  @12. Ik heb heel wat van de wereld gezien, misschien wel meer dan jij.

  In Nederland is veel voor verbetering vatbaar, maar per saldo is het natuurlijk nog steeds een van de allerbeste landen om in te wonen.

  Als je het daar niet mee eens bent, is het misschien een idee om naar China te verhuizen in plaats van hier te klagen? 😉

 13. nhz says:

  @13:
  misschien kunnen ze voor Nederland dan een drijvende bunker ontwikkelen, ingraven lijkt me met global warming en het steeds grotere geldgebrek voor dijkonderhoud etc. niet echt een goed idee.

 14. simon snouckaert says:

  Hear, hear.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*