Rabobank versterkt buffers

Bruggink & Heemskerk

Rabobank-bestuurder Bert Bruggink voorziet nog grote problemen voor banken als gevolg van slechte kredieten. Nieuwe afboekingen op leningen zullen het vermogen van banken, waaronder dat van Rabobank, verder aantasten. Uit voorzorg heeft de bank gisteren zijn vermogenspositie versterkt.

bron: FD.nl

Share Button
Tagged with:
29 comments on “Rabobank versterkt buffers
 1. Bouke says:

  OK, de man met het meest uitgestreken gezicht van de Nederlandse financiële ‘elite’ heeft besloten om de kas van zijn bank wat verder te versterken. Klinkt verstandig. Goed advies voor gewone stervelingen zonder eigen bankbedrijf.

  De link met de huizenmarkt ontgaat me een beetje. Rabobank voorziet nog niet veel extra risico in het eigen land (hypotheekportefeuille is natuurlijk grotendeels gesecuritiseerd en doorverkocht). Het extra geld is vnl. voor afschrijvingen op de internationale portefeuille.

 2. Niek says:

  misschien kunnen Rabo en andere banken hun spaarders eindelijk ook eens een reele rente gaan betalen, in plaats van het effectief negatieve rendement dat je nu krijgt (is eigenlijk al tien jaar zo, sinds de ECB/pleuro). Maar ja, dat is in de economie van vandaag totaal ondenkbaar, dat je mensen die wat sparen een beetje beloont, dat zouden ze het liefst bij wet verbieden.

  Oja, Rabo loopt natuurlijk geen enkel risico op al die NL hypotheken, waarvan inmiddels een groot deel onderwater staat. Dat risico dumpen ze gewoon via NHG en andere politieke kanalen bij de belastingbetaler.

  In de VS stond afgelopen week alweer een pleidooi in de krant van een Harvard professor voor invoering van negatieve rente op spaartegoeden. Had Bernanke ook al een paar keer voorgesteld, blijkbaar begint het aan te slaan. Misschien moeten ze ook nog dreigen met levenslange opsluiting voor iedereen die het waagt te sparen?

 3. JW says:

  @webmaster

  verkeerde foto van dhr bruggink !!!

  zie voor juiste foto van dhr bruggink. http://overons.rabobank.com/content/profiel/bestuur/

 4. JW says:

  @webmaster snelle correctie. knap hoor.

  http://www.rabobank.com/content/images/IR_presentation_tcm43-33000.pdf
  pagina 27 en 28 van invester presentation rabobank (mei 2009).

  het geeft een inzicht in de ned hypotheken van marktleider Rabobank.
  10% NHG van hun portefeuille.
  gemiddeld 57% loan-to-value. (value op basis van executiewaarde???).
  max 110% loan-to-value bij rabobank. dus max hypotheeksom=110% executiewaarde.
  10% van rabo hypotheken hoger dan executiewaarde.
  wel erg mooie cijfers van rabo lijkt mij.

 5. De rabobank die moet lenen tegen 11%…
  Ik steek mijn geld nog liever in Lehman Brothers, die zijn net zo solvabel 🙂

 6. Buddy says:

  11% is een hoge prijs zelfs voor een achtergestelde lening.

  Stresstest hypotheek portfolio: huizenprijs -10%, GDP -10%, ww +4% is natuurlijk een lachertje. Noem ik geen serieuze stresstest.

  Neem IMF/CPB voorbeeld: Huizenprijs -30%, GDP -10%, ww +6%

  Een daarna 10 – 20 jaar flat!

  Durven ze bij de Rabo niet te tonen. Investeerders lopen massaal weg.

  Aantal huishoudens (1-persoons wel te verstaan) neemt toe. Weer zo’n halve waarheid! Stelletje oplichters

 7. huizenhyper says:

  Helemaal akkoord met Niek.
  De Rabobank geeft op dit moment zo’n beetje de laagste rente op een 1-jaars deposito invergelijking tot veel andere banken.
  De Rabobank heeft een jaar geleden de rente op deposito’s fors omhooggezet, en hebben fors geprofiteerd van spaarders die wegliepen bij ABN, die bijna failliet was. Nu de grote vissen binnen zijn kan de rente weer fors omlaag, spaarders aan de angel, en nu de duimschroeven erop.
  Dit geintje kennen we al van banken bij hypotheken.Eenmaal een hypotheek afgesloten, kun je bij her-afsluiten een half procent extra rente betalen.

 8. Henk says:

  Mensen, wel oppassen voor “Zilver Inkoop”. Hier zit een veroordeelde internet/beurs oplichter achter (chatter Hercules).

 9. huizenhyper says:

  Wat mij trouwens opzettend opvalt is het feit dat de rabobank in hun betoog steeds weer de amerikaanse markt aanhaalt om aan te geven hoe erg het is. Ze hebben ook al eens aangegeven helemaal geen amerikaanse junk-hypotheken en van dat soort shit in hun portfolie te hebben.

  Of stiekum toch wel?

 10. Niek says:

  @huizenhyper(7):
  inderdaad, ik ben ook zo’n vis die (gedeeltelijk) naar Rabo is overgestapt toen het bij ABN ging rommelen. Helaas is de rente nu overal te laag, geen keus meer (misschien kom je net positief uit als je het spreid over diverse ‘foute banken’).

  En als het aan Wout ligt dan gaat de spaarrente bij ‘degelijke’ banken straks nog flink verder omlaag; de poldervariant van de de negatieve rente die Bernanke c.s. zo vurig wensen.

 11. Niek says:

  @5,8,9:
  mooie cijfers van Rabo (4)? Ik geef Zilver Inkoop gelijk dat als ze 11% rente moeten betalen iedereen moet snappen dat die cijfers niet kunnen kloppen met de werkelijkheid.

  57% loan-to-value zal vermoedelijk zijn op basis van de taxatiewaarde van al die panden afgelopen jaar. Ik kan me niet voorstellen dat Rabo gemiddeld hypotheken van 57% ltv afsluit terwijl heel Nederland gemiddeld al ruim boven de 100% zit (en sommige banken zelfs 120-200% geen punt vinden).

  Huizenprijs -10% is ook grappig, zou dat t.o.v. de all time high zijn? Dan is de stresstest nu al achterhaald. En zelfs als die -10% de extra daling vanaf mei 2009 betreft dan garandeer ik dat het erger wordt dan ze verwachten.

  Maar we blijven optimistisch dankzij de ‘Green Shoots Rally’. Volgens mij zijn de green shoots van onkruid van de ergste soort, maar dat willen de politici en centrale bankiers nog niet weten.

 12. sven says:

  Ja, die onkruid green shoots groeien zomer’s het hardst 🙂

 13. Youri carma says:

  Met het overeind houden van de banken moesten ook de schulden in stand gehouden worden behalve dan als het handig uit kwam zoals in het geval van Lehman. Met de opzettelijke teloorgang (shortselling) van Lehman, waarin door de Amerikanen de meeste Europese schulden vervoegd, konden de Amerikanen handig hun vuilniswagens met de zogenoemde “toxic assets” legen zoals zeer terffend weergegeven in de spotprent van Jos Collignon. I andere gevallen mochten de banken echt niet omvallen want dat zou de economische situatie nog slechter maken volgens de bankiers. Mijn stelling is precies het omgekeerde dat juist nu met het overeind houden van zombie banken de crises echt velen malen erger is en ook langer gaat duren als strikt noodzakelijk was geweest. Deze schulden werden met opzet in stand gehouden zodat de belasting betaler te pas en te onpas om geld gevraagd kon worden met het argument dat anders de economie in zou storten. Maar ondanks $11 biljoen dollar stimulus kunnen bedrijven nog steeds geen kredieten krijgen bij de banken? Waarom dan toch die zombies overeind gehouden? Als je je zelf in de huid van de bankier verplaatst word het allemaal heel logisch. Wie gaat nu vertellen dat het beter is om jezelf te ontslaan? De algehele angst en onkunde van het publiek om de situatie volledig te doorgronden hielp de bankier zijn goedkope “verkoop praatjes” te geloven men was daarvoor immers ook niet anders gewend. Zodoende kon de Jurist Geithner, de loopjongen van Wall street, in leuke woordspelletjes verpakt het grote publiek beetnemen over steeds hetzelde probleem de toxic assets.

 14. Wim Jansen says:

  zorg dat je met weinig rond hoef te komen, dan kan de staat ook weinig van je plukken, niet meer als 42% IB betalen,dit is een kreet die ik steeds meer van ondernemers hoor bijna iedereen is zat van banken en overheid in dit land.

 15. Youri carma says:

  @Wim Jansen Wall street kan nu elk gedegradeerd bedrijf voor een appel en een ei opkopen inclusief de zogenoemde “tax exemptions” zodat zij in ieder geval de komende 50 jaar geen belasting meer hoeven te betalen. Belasting is alleen voor “Little people” en zodoende is de belasting op zuurverdiende arbeid dubbel en dwars de klos. Wie gaat ons van deze parasiet verlossen?

 16. bigD says:

  Achtergestelde lening mag gedeeltelijk tot Tier 1 kapitaal gerekend worden, maar hoe zit het als het eigen vermogen bij de Rabobank op is (en dan bedoel ik het tastbare eigen vermogen)? Hoe kan een cooperatieve bank kapitaal ophalen? Een aandelenuitgifte is onmogelijk. Zouden ze het telefoonnummer van ome Bos al gereed hebben voor staatsgaranties à la ING?

 17. huizenhyper says:

  Ze zouden ook huizenhyper kunnen bellen 🙂
  Voor een procent of 5-6 wil hij best een groot deel van zijn zuurverdiende centjes naar de rabobank overhevelen.

 18. simon snouckaert says:

  Ach so, moet Rabo het nu ook al hebben van AGL’s en BAGL’s (bijzonder achtergestelde …) RSV moest dat destijds eveneens.
  Evengoed knap om je lening voor 75% terug te kopen. Moeten de crediteuren wel heel erg graag van deze effecten af hebben gewild.

 19. Martin says:

  Een bank kan ook slachtoffer worden van zijn eigen succes.

  Zo’n bank is de Rabobank.

  Ik weet niet welke Bert dit beweerde, Bruggink of Heemskerk, maar het schijnt dat bang Nederland in de herfst van 2008 de Rabobank massaal heeft gesmeekt om een rekening te mogen openen.

  Gevolg: de Rabobank verdronk in een zee van geld en had geen flauw idee wat ze daarmee moest doen.

  Uitlenen aan andere banken? Uitgesloten, want welke bank kon je nog vertrouwen? Stallen dus maar bij de Centrale Bank.

  Probleem: de ECB bleef de rente maar verlagen en inmiddels ontvangt de Rabobank niet meer dan een kwart procent over al dit overtollige spaargeld.

  Ach jezus, die afschuwelijke kredietcrisis!

  Maar het komt allemaal goed. Van Washington tot Moskou wordt ons verzekerd dat het allemaal goed komt. Obama zegt het, Poetin zegt het, en als klap op de vuurpijl zegt ook Balkenende dat we ons geen zorgen hoeven maken: het komt goed! Ook Ger Hukker zegt dat het allemaal goed komt.

  Wie zou er nu nog aan durven twijfelen dat het allemaal goedkomt?

  Nou dan?

 20. Hugo says:

  @ martin

  Ik heb geen twijfel, moge dat duidelijk zijn. Dat het goedkomt is een ander verhaal. Dacht je echt dat 1 lullig cooperatief bankje wel stand zou houden ala het dorpje van ASterix en Obelix? Nope dus…

 21. Niek says:

  kijk naar wat er vrijdagavond en vandaag gebeurde op de wereldwijde beurzen; de disconnect tussen de virtuele economie van Wall Street en de echte economie waarin gewone mensen werken en belasting betalen is nu volledig.

  De bankiers, politici en hun andere criminele vrienden zijn nog steeds aan de bal. Het pyramidespel gaat door tot de wereldeconomie volledig naar de knoppen is, en ze alles naar zich toegeharkt hebben.

 22. Dirk says:

  @Niek

  De prijs van aandelen wordt grotendeels door het verwachte dividend over een jaar of 10. Dat de aandelenmarkt grotendeels losstaat van de huidige economie is daarom ook niet zo gek.
  De markt verwacht (ten onrechte?) gewoon niet een totale instorting van de economie. Een paar maanden geleden gingen veel mensen uit van een depressie nu van een diepe recessie.
  Dat de economie verder gaat verslechteren hoeft daarmee niet in tegenspraak te zijn. Een flink lagere huizenprijs zeker ook niet. Zelf ga ik uit van een 2 jaar eerdere bodem van de aandelenmarkt ten opzichte van de huizenmarkt.

  In vergelijkbare bankencrises daalde de aandelenmarkt 56% over een periode van 3,5 jaar. De 3,5 jaar hebben nog niet gehaald (nog een half jaar te gaan) maar wel de daling van 56%.

  Verder ben ik met je eens dat het een greenshoot rally is, duidelijke argumenten ontbreken. Maar een beursherstel begint ook vaak met een suckersrally.

 23. Niek says:

  @Dirk:
  ik doel meer op ‘incidenten’ zoals vrijdagavond waarbij de beurs de hele dag niks doet en dan in de laatste twee minuten omhoog explodeert via een paar giga orders. Begint normaal te worden in de VS, allemaal manipulatie door een paar grote spelers. Dit heeft absoluut niets met dividend verwachtingen te maken.

 24. Michzelluf says:

  23. Niek

  Idd, de FED via PPT via hedge fund Car. gebied.

  Goud, via de FED via JP Morgan derivaten op shorts rond 15:00 CET.

 25. Simon says:

  Leuk bericht ….

  http://www.nuzakelijk.nl/20090602/columns/de-europese-belasting-bestaat/#comments

  Ik denk dat ik extra schuld ga maken … even vakantie boeken naar Ibiza hahahaha

 26. Niek says:

  @Simon(25):
  goed artikeltje, ik snap alleen deze zinsnede niet:

  “Nu de ECB obligaties van marktpartijen koopt, bestaat er kans op inflatie en inflatie is belasting. “

  kans op inflatie lijkt mij erg eufemistisch uitgedrukt … ik zou zeggen kans op hyperinflatie als ze hiermee doorgaan (wat redelijk zeker lijkt). Dikke inflatie hebben we al zolang de pleuro bestaat; gelukkig voor de kleptocraten is er een Ministry of Truth (en Eurostat) dat de burger voorspiegelt dat het uitstekend gaat in Nederland.

  Ik las dit weekend dat het Ministry of Truth één van de weinige instanties is die ondanks harde afspraken over inkrimpen lekker blijft uitdijen. Zal niet toevallig zijn dat juist deze club de dans ontspringt 🙁

 27. anoniem says:

  lijkt op een verkapte kapitaalsinjectie….

 28. MR says:

  De Rabobank is in paniek. Terecht.

 29. With these simple tips, you will surely be a reliable and credible
  roofing contractor Atlanta. * When the base sheeting is coated with
  the aluminium and zinc alloy only, that is no
  further coloured coatings, it does look similar to the old galvanised iron,
  but it does not have the spangled effect. Other than rain,
  powerful winds are also fairly typical in the early spring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*