De hypotheekrenteaftrek lijkt het breekpunt voor de komende verkiezingen. Maar wat willend partijen? Een overzicht van de huidige stand van zaken.
Al jaren kwam het onderwerp ‘hypotheekrenteaftrek’ regelmatig even naar boven in de politiek. Om vervolgens snel weer van tafel te verdwijnen, want regerende partijen durfden het niet aan er echt iets mee te doen. De fiscale aftrek van de hypotheekrente was een heilig huisje. Politici wilden geen stemmen verliezen door hun kop boven het maaiveld uit te steken.
De laatste weken komen verschillende politieke partijen met concrete plannen voor het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek. De crisis heeft ervoor gezorgd dat er heel stevig bezuinigd moet gaan worden. Er zijn verschillende commissies ingesteld om met bezuinigingsvoorstellen te komen. Een post die daarbij erg vaak naar voren komt is de fiscale ondersteuning van woningbezitters. Wat zijn nu de standpunten? Een overzicht, met waarschijnlijk een beperkte houdbaarheidsdatum.
Partij | Standpunt |
CDA | Hypotheekrenteaftrek handhaven |
Christenunie | Jaarlijks verlagen, om aflossingsvrij te ontmoedigen |
D66 | Geleidelijk beperken |
GroenLinks | Afschaffen tussen 2015 en 2040 |
Trots | Onbekend |
PvdA | Beperken, waarschijnlijk tot 42% |
PvdD | ‘Er zijn belangrijker dingen in het leven dan de hypotheekrente.’ |
PVV | Hypotheekrenteaftrek handhaven |
SGP | Op termijn afschaffen en een vlaktaks invoeren |
SP | Garanderen tot een maximumbedrag en een maximaal percentage |
VVD | Hypotheekrenteaftrek handhaven |
bron: Geld en Recht
Graag de vvd geen liberale partij meer noemen. Leuk dat op het punt van de hra links zelfs nog liberaler is.
Pijnlijk om te zien dat het enige liberale standpunt van de SGP komt. Helaas kan ik me moelijk verenigen met hun overige standpunten.
er zit geen enkel goed voorstel tussen; allemaal geheel opgesteld vanuit de optiek van de huiseigenaar die zoveel mogelijk ‘ontzien’ moet worden. Leve de verworven rechten in de polder.
Moest ik kiezen, dan zou ik ook zeggen dat de SGP nog het beste voorstel heeft, even afgezien van de vraag wat ‘op termijn’ is.
En géén van deze voorstellen gaat dus de komende 5-10 jaar serieuze bezuinigingen opleveren. Regeren is vooruitschuiven, tegenwoordig niet alleen voor de regering zelf maar kamerbreed.
op RTLZ kun je nu zelf de begroting aanpassen:
http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/11/0317_bezuinigingswijzer.xml
ik zat al direct op 45 miljard besparing, dus zo moeilijk is het niet. Helaas crashte de server voordat ik het eindstation bereikt had, dus de conclusie is mij onthouden. Zal wel straf zijn voor het volledig schrappen van HRA 😉
Op dit moment lijkt de woningmarkt behoorlijk vast te zitten. Ondanks wat jubel geluiden van belanghebbende partijen, als zou het ergste achter de rug zijn en vanaf nu alles ‘weer beter gaan’.
De politiek weet wel beter. Het loopt totaal niet. En ooit houdt de lange adem van schatkist, geldpers, makelaars, dubbel-woningbezitters, aannemers, etc op. Dát wil men voorzijn. Voordat driekwart van alle inwoners van NL failliet is moet de kar weer zijn vlotgetrokken. Hypotheekrenteaftrek zorgt voor een bodem onder de vraagprijzen. Als huizen gefaseerd nog eens vijftien procent in verkoopprijs dalen is het weer aantrekkelijk, mits de rente mag worden afgetrokken.
Zonder die aftrek is het een eenvoudige rekensom: het bedrag dat je dan kunt lenen ligt vele malen lager. Twee ton met aftrek (42% aftrek en 5% rente) levert dezelfde rentelasten op als 116000 zonder die aftrek.
Als de hypoaftrek vervalt kan een koper dus 40% minder neertellen voor een huis.
Om dit gedrocht toch vooral in stand te houden betalen wij hier met zijn allen belasting. Bij afschaf of dreigende afschaf MOETEN de huizenprijzen omlaag. En dat mag hier in NL niet.
LET OP! Het CDA zegt wel dat ze niet willen tornen aan de HRA, maar als je het verkiezingsprogramma nauwkeurig leest, staat daar in dat ze de aftrek willen laten plaatsvinden t.o.v. een vlaktax tarief. Dat ligt dicht bij het PvdA standpunt.
@4 Ned 1 afschaffen, Ned 2 afschaffen, radio 1 t/m 6 afschaffen.
Eén publieke zender en radiozender overhouden voor ballet en toneel.
Boer zoekt vrouw en man bijt hond nemen de commerciëlen graag over.
Stap 1, stap 2, afschaffen minimaal 1000 door de overheid gesubsidieerde stichtingen.
HRA is een domme regeling maar afschaffen is moeilijk en zo kan ie blijven bestaan.
Verder speel je de overheid in de kaart, de burger betaalt weer……….. Waarom????
Het is frappant dat de kiezers veel verder willen gaan met maatregelen dan de politieke partijen.
Volgens TNS NIPO: acht op de tien Nederlanders vinden dat tot een hypotheek van 250 duizend euro de rente mag worden afgetrokken. Daarboven moet deze worden beperkt of afgeschaft.
De burgers zijn verstandiger dan de meeste politici.
Zomaar een paar headlines van nu.nl
* Oplages kranten dalen verder
* VVD wil 30 miljard besparen
* Tegenvallers zorg mogelijk nog hoger
* ‘Toeristenbelasting in 169 gemeenten hoger’
* Minister wil andere subsidie groene stroom
* Lagere bonussen topbestuurders
* Import gebruikte auto stijgt
Vooral de laatste is om je kapot te lachen… als het maar goedkoper kan!
Ik zou gaan emigreren weet je wat dat oplevert!
Wat mij opvalt is dat niemand zich aan een prognose waagt.
Wat zou er gebeuren als HRA er in 1x aangaat. Wat gebeurd er als ‘tie langzaam wordt afgebouwd ?
In de prognose zou dan ook een stijgende rente, prijsdaling (a.g.v. stijgende rente en geen aftrek) moeten worden meegenomen.
Op basis van prognoses zou het makkelijker keuzes maken zijn….
@6:
inderdaad, en ik vermoed dat zelfs de VVD te porren zou zijn voor een vlaktaks met behoud van HRA. Voor de goede orde: ik ben zelf ook voorstander van een vlaktaks, op voorwaarde dat alle aftrekposten (met name HRA) geschrapt worden.
@7:
heeft het zin om de HRA te handhaven als het NVM journaal geschrapt wordt?
@8:
“Volgens TNS NIPO: acht op de tien Nederlanders vinden dat tot een hypotheek van 250 duizend euro de rente mag worden afgetrokken. Daarboven moet deze worden beperkt of afgeschaft.”
Ik denk dat acht op de tien Nederlanders een hypotheek van 250K of minder heeft, en daarom vindt dat daar de grens moet komen.
“De burgers zijn verstandiger dan de meeste politici.”
Politici denken vanuit het belang van de grote bedrijven en de financiele elite, burgers denken vanuit hun (doorgaans kortzichtige) eigenbelang. Als je vraag of de belasting omlaag moet zegt ook bijna iedereen ja, totdat je ze in detail de gevolgen daarvan laat zien.
@10:
die prognoses zijn zinloos omdat de omstandigheden over 1-2 jaar heel anders kunnen zijn, en de economie van NL is nu eenmaal sterk afhankelijk van de rest van de wereld.
Als de rente over twee jaar op 8% staat (zou me niks verbazen) dan is het effect minstens vergelijkbaar met direct schrappen van de HRA. Dan moet alsnog de HRA per direct geschrapt omdat de belasting dan nog veel meer misloopt (10 miljard extra?). In dat geval zal de werkeloosheid misschien nog een stuk hoger zijn dan nu, en de ww uitkering ingekort wat extra druk op de huizenmarkt geeft. Alleen al daarom is het beter om HRA nu te schrappen, terwijl de rente historisch laag is. Hoe langer gewacht wordt, hoe groter het probleem.
Politici denken alleen aan de schade bij de stembus resp. aan wat hun standpunt straks aan vette baantjes gaat opleveren. Het landsbelang speelt geen enkele rol. Wordt dus weer pappen en nathouden.
hallo
even korte reactie uit vlaanderen van een late twintiger
het is mij nog steeds een raadsel waarom niet meer mensen op heel dit piramidespel reageren. is dit dan het systeem om de vergrijzing aan te pakken?
Als de HRA in 1x wordt afgeschaft en de prijzen halveren, dan zullen een hoop starter/kopers die enigszins gespaard hebben een huis kunnen KOPEN i.p.v. lenen (in ieder geval voor een groot gedeelte). Zullen ze dit langzaam gaan afbouwen dan zal dit ook met de prijs gebeuren en zullen de mensen blijven afwachten.
@12:
er zijn nog teveel mensen in NL die denken dat HRA etc. in hun eigen belang is, of dat ze dankzij HRA straks een duurder (beter) huis kunnen kopen. Dat is ook de boodschap die voortdurend door de media verspreid wordt.
Dat er maar een kleine club (de vastgoef/hypotheek maffia, en topinkomens met tophypotheek) echt profiteert van dit pyramidespel is een goed bewaard geheim. De gemiddelde huiseigenaar heeft uitsluitend papieren winsten, verzilveren van de winst op het eigen huis is alleen mogelijk bij emigratie of door (tijdelijk) te gaan huren. De winst kan ook verzilverd worden via hyperinflatie, dat zal wel zijn waar men stiekum op hoopt en waar de politiek op mikt. Maar ik denk dat de meesten daarvan netto ook alleen maar nadeel gaan ondervinden.
Zomaar een idee;
De aftrek handhaven over de loonbelasting, maar niet over de sociale premies.
Hierdoor wordt de verzorgings staad ontzien.
Daarna beperking aftrek invoeren over het loonbelasting deel.
staad = staat
Groeten
@6
Dank!
Vlaktaks zal mijns inziens een drukkend effekt op bruto lonen en loonkosten hebben, wat onze concurrentiepositie verbetert t.o.v. de lage lonen landen. Arbeid is nu te duur in het Westen en om banen te behouden of zelfs terug te winnen zullen de loonkosten moeten dalen, liefst zonder daling van de netto lonen.
@ nhz
tja..huren of -tijdelijk-emigreren..
ik overweeg het laatste. heb wat land in zuid-amerika gekocht en wil er een vorm van permacultuur opstarten.
en wat betreft hyperinflatie. die komt er volgens mij ook aan; zeker wat betreft voedsel
de vraag is enkel wanneer…
@15:
dan wordt het relatief NOG aantrekkelijker voor hoge inkomens om een huis met tophypotheek te kopen; want die betalen vnl. loonbelasting. Lijkt me dus niet slim.
@17:
je kunt ook zeggen dat arbeid in NL veel te duur is vanwege
de opstuwende invloed van HRA op de bruto lonen; het moet tenslotte ergens vandaan komen. Door alleen HRA af te schaffen wordt arbeid ook goedkoper, daar is geen vlaktaks voor nodig.
@18:
land in ZA, zo … jij durft. Heb je agrarische ervaring? Permacultuur opzetten is niet simpel. Als je weet waar je aan begint prima plan hoor, als ik wat jonger en gezonder was zou ik het ook overwegen (Uruguay of wellicht Argentinie). Een neef van me heeft twee boerderijen in Ecuador; prima investering. In de meeste ZA landen duurt het denk ik vele jaren voor je de locale cultuur (burocratie/corruptie etc.) een beetje doorhebt en rendabel en zonder al te veel problemen je gang kunt gaan.
@ nhz
bedoeling is om lokaal gezin. het huis en grond te laten beheren.
nb is zuid-venezuela.
in bolivia -uruguay had ik helaas niet de betrouwbare contacten.
vrgr
stijn
@17 @18 Permacultuur
Ik ben mezelf ook het laatste jaar in rap tempo aan het inlezen in permacultuur en zelfvoorzienend leven. Het komende jaar ga ik zoveel mogelijk projecten bezoeken om er vrijwilligerswerk te doen en gesprekken met ervaringsdeskundigen te hebben. Hoewel ik ook al wat ouder ben, heb ik ondertussen echt de neiging om een diep gekoesterde droom (mede) onder druk van het dreigende verdampen van mijn spaarcentjes toch maar eens te gaan realiseren.
Sorry bedoelde @18@19
En nu @20
“bedoeling is om lokaal gezin. het huis en grond te laten beheren. nb is zuid-venezuela.”
Begrijp ik je goed dat je er dus zelf niet gaat wonen (nog) ? Of ga je pendelen ? Ik zit er ook over te denken om eerst een tijd te gaan pendelen, maar om die reden lijkt het me toch handig om niet tever weg te zitten. Ik denk daarom aan Frankrijk, is nog veel voor weinig te vinden en je kan er ook nog eens voor een weekje heen.
he we hebeen een winnaar: funda is door de 200.000 te koop staande woningen.
Zoek in 200.009 koopwoningen
stijndebrucker@hotmail.com
ivm projecten/interesse permacultuur
23
Er is weer het een en ander uit de verhuur gehaald zo te zien.
@20:
contacten is alles in ZA; Venezuela lijkt me niet erg stabiel, maar ver van de grote stad is het risico wellicht beperkt.
@22:
als je zoiets op wat langere termijn wilt doen moet je rekening houden met klimaatwijziging, beschikbaarheid van water, energie etc. en allerlei ecologische veranderingen. Er valt wat voor te zeggen om eerst proef te draaien in de buurt van NL en dan later met meer kennis verderop.
Zijn nou steeds meer mensen bezig met zelfvoorzienend of komen ze alleen maar op websites als deze??
Denk eigenlijk het eerste en dat we aan het begin staan van een enorme trend.
@25:
voor het eerst sinds lang weer eens op funda gekeken en zie daar, de vraagprijzen in mijn woonplaats stijgen nog steeds. Onvoorstelbaar wat een puinhoop er wordt aangeboden voor prijzen van 500K-800K euro. Een aftands bungalowtje buiten de stad kost al vlug 1.5 miljoen; onvoorstelbaar. Het zal wel zijn dat alle verkopers weer optimistisch zijn door de aankomende lente (of misschien omdat dit de laatste kans is om voor een topprijs te verkopen aan iemand die de situatie nog niet door heeft?).
@27:
deze site is verre van representatief, en in een land als NL is ‘zelfvoorzienend’ voor 95% toch geen optie. Bovendien hebben al die tweeverdieners geen tijd om de moestuin te onderhouden, laat staan het geduld om een permacultuur op te zetten.
@29 inderdaad, je moet weg uit Nederland of op z’n minst de provincie in.
Net weer gebeld door een kinderdagverblijf, die zijn ook desparate, ‘u mag nu al uw kind plaatsen ook al heeft u het financieel nog niet geregeld met belasting en andere geldbronnen’ en ‘omdat uw kindje al zo lang op de wachtlijst staat’, 1 week…….
Dat wordt straks ook financiële hulp voor kinderdagverblijven, het argument zul je straks in de krant lezen ‘de kinderdagverblijven moeten blijven bestaan met hulp van de overheid zodat er straks geen tekorten zijn als de economie weer aantrekt’….
De hangplek voor zelfvoorziening in NL is http://www.omslag.nl
“Zijn nou steeds meer mensen bezig met zelfvoorzienend of komen ze alleen maar op websites als deze?? Denk eigenlijk het eerste en dat we aan het begin staan van een enorme trend.”
Het is inderdaad een hele andere wereld. De echte cracks raken uiteindelijk los van onze virtuele wereld en daar hoor je dus spontaan weinig meer van. Ik ga er daarom tegenwoordig maar gewoon langs op mijn wandeltochten (landloper.org)
22
al verdiept in de boerenbureaucratie van FR?
SAFER…….
goudbelegger, selfsufficiency is al vanaf de sixties. Volkstuintje om te beginnen?
John Seymour had in 1970/80 daar al BBC radioprogramma’s over. Hij schreef overigens ook nog op een oude typemachine…….
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Seymour_(author)
http://tinyurl.com/yhykzzs
[quote]al verdiept in de boerenbureaucratie van FR?
SAFER…….[/quote]
Ja, ben ik me bewust. Maar de contacten die ik tot nu toe met immigranten heb is dat het erg meevalt als je je permanent vestigt en actief deelneemt aan de gemeenschap. De mensen zijn daar de leegloop spuugzat en blij met iedereen die nieuw leven inbrengt. Eén van mijn contacten heeft zelfs met stilzwijgende goedkeuring van de burgemeester ‘sans papier’ een tijdelijk huis kunnen bouwen.
Aber sollten sich die Massen
das mal nimmer bieten lassen,
ist der Ausweg längst bedacht:
Dann wird bisschen Krieg gemacht.
uit:http://www.accountant.nl/Accountant/Weblogs/Jules+Muis/Himmelhoch+jauchzend+zum+tode+betruebt.aspx
http://www.accountant.nl/Accountant/Weblogs/Jules+Muis/Himmelhoch+jauchzend+zum+tode+betruebt.aspx
landloper.org Leuk
rik, heb je het over Centre/le Berry?
Goudbelegger, jij bent ook niet te beroert om ze op een idee te brengen…….straks begint Depla ook nog aan een nieuw gezin.
@38
Centre/Le Berry ken ik niet. De projecten die ik laatst bezocht liggen in la Creuse, één van de armste en dunst bevolkte streken van Frankrijk. Schijnt van oudsher al een wat autonoom volkje rond te hangen.
@32:
wat je zegt, ik heb ooit wel eens gekeken naar emigratie naar Frankrijk (vanwege de toen zeer lage huizenprijzen en vaak erg mooie omgeving) maar was daar snel van genezen na kennisneming van de burocratie, belastingsysteem en omgangsvormen op het platteland. In de engelse huizenprogramma’s kom je ook doorlopend treurige verhalen tegen, Frankrijk lijkt echt de kroon te spannen wat betreft onbetrouwbaarheid en wegpesten van ‘import’. Ik ken ook wel wat mensen die het daar na 1-2 jaar voor gezien hielden, meestal willen ze er weinig over kwijt. Kortom, leuk voor vakantie, anders wat minder. Rik heeft wel gelijk dat je eigen opstelling ongetwijfeld veel uitmaakt, maar toch …
laten we het niet over de braindrain hebben die daar heeft plaatsgevonden. Al wat hersens heeft is aan de drank geraakt. Voor een zak pillen kun je daar wel terecht overigens; distributie van medicamenten is top.
Verder wordt er gestolen als de raven op het platteland, iets in een hameau is wel prettig als je niet een godsvermogen wil besteden aan beveiliging. Hoe het kan weet ik niet maar qua dieverij is het in Ostfriesland toch een stuk prettiger bivakkeren. Frankrijk is een subsidie- en socialistenstaat. Betekent ook dat het gepeupel de handen boven het hoofd wordt gehouden. Stelen zit in hun genen.
Kende wat hollandse boeren in Fr. die werden doodziek van de subsidiecultuur en zijn verhuisd naar Canada. Wilden de Franse boeren concurreren met de hollandse dan moesten ze ook werken; laat dat nou niet de bedoeling zijn.
De oplossing is gevonden, we “verplichten” huurders om te kopen! Als ze het niet kunnen betalen dan gooien wat extra subsidie ertegenaan!
http://www.nu.nl/economie/2215264/stop-morrelen-hypotheekrente.html
Partijen die schermen met draconische bezuinigingen, maar de hra ongemoeid willen laten kun je niet serieus nemen.
44
leuk een SER voor wonen. Ook de adviesbanen carrousel moet doordraaien.
@45:
die partijen zijn wél duidelijk, ze willen draconische bezuinigingen om de villawijken subsidie in stand te kunnen houden. Dan weet je waar ze (vooral VVD, CDA en PVV) voor staan.
@46:
er vergeet niet, iedere adviescommissie betekent weer extra uitstel van nieuwe wetgeving, dus dit voorstel zal Den Haag zeker aanspreken.
@33 bedoelde eigenlijk dat het een grotere trend wordt in plaats van een paar lui die er aan doen.
Ken ook iemand die in Frankrijk zit, heeft ook een hekel aan de Fransen. Je moet er alleen heen gaan voor de natuur, goede contacten kun je vergeten. Alleen al vanwege de taal maar Fransen zijn verder dramatisch en serieus, Spanjaarden vond ik veel leuker, aardiger. Emigreren is ontzettend moeilijk.. Ouderen schijnen ook altijd weer terug te willen.. begrijp dat wel : I
iemand ervaringen met/kennis van bulgarije? gaan daar in mei kijken voor wat locaties
Stijn,
er zijn nogal wat engelsen naar toe gegaan, nadat ze hadden gecashed in Frankrijk.
Ik dacht dat ik wat gelezen had op http://www.totalfranche.com maar dan moet je zoeken op Bulgaria.
En je zou het Maastrichtse nieuws rondom Gerd Leers even na kunnen speuren 😉
Tsjechië?
Of zoals bv. Hormann in zijn columns op Duitslandweb http://www.duitslandweb.nl/zoek?search_query=hormann&onderdelen=Actueel&onderdelen=Dossiers&onderdelen=Onderwijs&onderdelen=Wetenschap&onderdelen=Agenda&search=Zoek&taxonomykey=
Stijn,
ook een leuke blog,
http://lafermedesourrou.blogspot.com/
http://daswaldhaus.blogeiland.nl/
“ook een leuke blog: http://lafermedesourrou.blogspot.com”
Die heb je vast bij mij gevonden ?. Ik heb een een kaart vol met zelfvoorzienings projecten:
http://www.landloper.org/2007/11/ecoprojecten.html
Het is maar goed dat ze in Frankrijk geen Engels praten en dat ze zo ambtelijk en socialistisch zijn, anders zat denk ik half Engeland en Nederland er..
Nee Rik, die heb ik al een paar jaar. Via Totalfrance
het borrelclubje voor vrijgestelde Engelsen.
OZB verhoging voor leegstaande kamers.
Gedwongen verhuur aan studenten.
56
bouw-en woningtoezicht heeft tijd over en richt zich het laatste jaar meer op handhaving. Kunnen die het er mooi bij klussen.
2 op 1 kamer, kamers samenvoegen er zijn meerder wegen. Niet te controleren dus.
waar ben je die onzin tegengekomen?
Ter info. Hier staan de 5 varianten uit het rapport ‘brede heroverwegingen’ tav wonen:
http://www.minfin.nl/Onderwerpen/Begroting/Brede_heroverwegingen/Alle_rapporten_brede_heroverwegingen
Variant A (Huur en koop klein beetje beetje aanpassen)
Huurmarkt:
Maximale huur in aantrekkelijke regio’s
omhoog door toekenning van maximaal 25 extra punten op grond van de
gemiddelde woz-waarde in de regio.
Koopmarkt:
hypotheekrente aftrekbaar volgens annuïtair schema aflossing. Max 42%, tot 500K
Variant B (vooral huur aanpakken)
Huurmarkt:
maximale huur gereguleerd op 4,5% van de woz-waarde van de woning. Dit zijn hogere huuropbrengsten dan A
Koopmarkt:
hypotheekrente aftrekbaar volgens annuïtair schema aflossing. Geen maxima
Variant C (vooral koop aanpakken)
Huurmarkt:
Maximale huur in aantrekkelijke regio’s
omhoog door toekenning van maximaal 25 extra punten op grond van de
gemiddelde woz-waarde in de regio.
Koopmarkt:
De eigen woning en de eigenwoningschuld verhuizen van box 1
naar box 3. Daarmee verdwijnt de prikkel om aan de ene kant een hoge
eigenwoningschuld te hebben en aan de andere kant (belastingvrij) te sparen en te
beleggen.
Variant D (zowel huur als koop aanpakken)
Huurmarkt:
maximale huur gereguleerd op 4,5% van de woz-waarde van de woning. Dit is zelfde als variant B
Koopmarkt:
De eigen woning en de eigenwoningschuld verhuizen van box 1 naar box 3. Dit is zelfde als variant C
Variant E (De-fiscalisering)
Huurmarkt:
maximale huur gereguleerd op 4,5% van de woz-waarde van de woning. Dit is zelfde als variant B
Koopmarkt:
De eigen woning en de eigenwoningschuld volledig uit de inkomstenbelasting
verdwijnen. Eigenaar-bewoners kunnen hypotheekrente niet meer aftrekken, maar
worden ook niet belast voor de waarde van de eigen woning in de
inkomstenbelasting.