DNB: banken halen hypotheken van balans

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in december vorig jaar Nederlandse banken toegestaan voor dertig miljard euro aan uitstaande hypotheken en bedrijfskredieten van hun balans te halen. Dat blijkt uit een persbericht dat DNB naar buiten heeft gebracht. Het van de balans halen van hypotheken en in pakketten onderbrengen is juist aangewezen als een van de grootste oorzaken van de huidige kredietcrisis. Sinds de crisis geven balansen van banken niet meer alle uitstaande gelden en daarmee de risico’s van banken weer. Als gevolg hiervan vertrouwen banken elkaar niet meer en is de kredietverlening tot stilstand gekomen.

Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank wilde gisteren geen toelichting geven op de transactie waarin DNB de banken heeft toegestaan opnieuw hypotheekportefeuilles van de balans te halen. De aldus verkregen hypotheekpakketten dienden als onderpand voor leningen DNB aan de Nederlandse banken. Het ministerie van Financiën was gisteren niet in staat een reactie te geven.

De Groningse hoogleraar financiële markten, Robert Lensink, kwalificeert de transactie waarbij De Nederlandsche Bank aan banken toestaat om hypotheekportefeuilles van de balans te halen als ,,eng”. Hij houdt een slag om de arm, omdat de achtergrond van de transacties niet geheel duidelijk is. ,,In het licht van wat er vorig jaar is gebeurd met alle banken, is het op zijn minst raar dat banken dit mogen doen. Je weet niet precies waar die hypotheken zitten en als je rekening houdt met een huizenmarkt die ook in Nederland vermoedelijk gaat dalen is het gewoon eng.”

Lensink weet dat Nederlandse banken Europees koploper zijn geweest in het in pakketten opknippen van hypotheekportefeuilles. ,,Een derde van de Nederlandse hypotheken is op die manier van balansen van banken afgehaald. In Europa waren het de Nederlandse banken die ermee zijn begonnen. De praktijk werd toegestaan omdat Nederland een sterke financiële sector had”, aldus Lensink.
Het van de balans halen van hypotheken speelde een rol bij de affaire Fortis. Minister van Financiën Bos moest in de Kamer toegeven dat de balans van Fortis niet volledig te doorgronden was. In de recente redding van ING heeft Bos erop gestaan dat hypotheken op de balans bleven.

bron: Friesch Dagblad

Share Button
Tagged with: , ,
9 comments on “DNB: banken halen hypotheken van balans
 1. Eric says:

  Dit kon er ook nog wel bij…

  Ze doen er echt alles aan om het hele financiele stelsel te laten crashen, ongelooflijk

 2. Renee says:

  Ik snap niet waar de DNB mee bezig is als ik dit lees. Ik begin steeds meer het idee te krijgen dat het vele malen erger is. Er worden constant vreemde dingen gedaan door allerlei partijen, waaronder met name door DNB en Wouter Bos. Wat andere partijen doen is helemaal niet zichtbaar. De tweede kamer slaapt ondertussen door. Is men bezig om het systeem inderdaad zoals Eric aangeeft helemaal te laten ploffen ??. Het begint er steeds meer op te lijken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee !!!

 3. Ronald says:

  Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Ik vrees dat dit soort noodgrepen gebruikt worden om te proberen een failliet systeem nog staande te houden.

 4. satbuggy says:

  De banken beginnen dus aan een schone lei door de hypotheken van de balans te halen.

  Alleen de mensen met een te hoge hypotheek dus niet :

  Stel u kocht nam een hypotheek voor 250.000 voor uw huis.

  De bank verkoopt het bijv bij executie voor 150.000 euro.

  Nu heeft u een rechtschuld van ongv. 100.000 euro.

  Echter de bank creerde het geld uit het niets.

  U blijft dus de rest van u leven slaaf van de bank.

  Terwijl de bank hier nooit iets voor heeft gedaan.

  De bank zag de stagnering van de huizenprijzen al in 2007-2008 aankomen.

  Blijkbaar hebben de banken stapsgewijs de hypotheek verstrekking teruggebracht naar nul.

  De banken wachten nu gewoon op de mensen met de hoge hypotheeken dat die het niet meer kunnen opbrengen.

  Verkopen dan uw huis.

  En er is weer een slaaf bij.

  Eigenlijk heeft de bank hiermee de grootste slavenarij in de geschiedenis gemaakt!.

 5. Eric says:

  Er zijn gevallen bekend in Amerika van huiseigenaren, die uitgezet dreigden te worden.

  Deze huiseigenaren gingen hier tegen in verweer, omdat het geld dat ze geleend hadden uit het niets gecreeerd was ten tijde van de overeenkomst en dat de bank daarom geen recht van spreken had.

  De rechter stelde de huiseigenaar in het gelijk, helaas halen zulke uitspraken niet het mainstream nieuws…

  Kijk onderstaande film vanaf minuut 18 een aantal minuten, maar als je echt met je neus op de feiten wil worden gecrukt kijk dan de gehele film!

  http://video.google.nl/videoplay?docid=915643024925961431&hl=nl

 6. Roland says:

  eric -> dat filmpje gaat over een rechtzaak van 100 jaar geleden?

  Als de banken geen geld mogen bijdrukken dan zitten we in een eeuwige deflatie. punt!

 7. Eric says:

  Als overheden, bedrijven en consumenten al hun schulden zouden afbetalen tot de laatste euro of dollar, zou er geen geld in omloop zijn.

  Money is debt en niets meer

 8. Eric says:

  En 1969 noem ik geen 100 jaar geleden, ik vind zelf dat deze zaak weinig aan actualiteit heeft ingeboet.

  Vandaag de dag zou je een dergelijke rechtszaak wederom winnen.

 9. Fleur Klaverdijk-Eijgendaal says:

  Ik begrijp niet dat banken een probleem kunnen hebben als iedereen gewoon netjes zijn betalingsverplichtingen nakomt.
  De waarde van de betreffende borg kan natuurlijk veranderen, maar smeer het uit over 30 jaar en dan komt het in the end toch altijd goed?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*