Het Zwanenmeer op de woningmarkt

door Hans Stegeman

Bij de huidige discussies over de woningmarkt moet ik regelmatig denken aan ballet. En dan vooral aan een vrij slechte opvoering van Het Zwanenmeer. In dit wereldberoemde ballet met muziek van Tjaikovski ontvoert een tovenaar prinses Odette met haar hofhouding en verandert haar in een zwaan. De betovering zal worden verbroken als iemand eeuwige trouw aan haar zweert. Prins Siegfried doet dat, maar op het moment dat hij zijn liefde denkt voor te stellen aan de koning en de koningin, blijkt het om haar evenbeeld Odile te gaan, de dochter van de tovenaar. Als Siegfried vervolgens zijn belofte niet nakomt, kan de betovering van Odette niet meer worden verbroken en blijft ze voor altijd zwaan. De apotheose verschilt vaak. Van gezamenlijke zelfmoord van Siegfried en Odette tot een heroïsche overwinning van Siegfried op de tovenaar.

Nu vraagt u zich wellicht af wat dit met onze woningmarkt te maken heeft. Stelt u zich het volgende voor. De tovenaar is de liberaal Nicolaas Pierson, die ooit de hypotheekrenteaftrek (de betovering) invoerde (in 1893!). Rutte en zijn kabinet spelen zijn opvolger. Odette is dan de woningmarkt, het onderwerp van de betovering. Het publiek vertegenwoordigt de hofhouding en Siegfried is eenieder die een structurele oplossing wil voor de problemen op de woningmarkt, zoals de Europese Commissie en het IMF.

Om zichzelf niet te verraden, neemt het kabinet (de tovenaar) een aantal maatregelen om Odette (de woningmarkt) te helpen zonder de betovering te verbreken. Zo stelt het kabinet de verlaging van de NHG-grens nog even uit. Het kabinet durft het niet aan om vanaf begin volgend jaar deze grens van nu 350.000 te verlagen naar het precrisisniveau van 265.000. Want dat zou niet goed zijn voor Odette en is een schop tegen het zere been van de hofhouding. Een deel van de hofhouding, zoals makelaars, bouwers en Vereniging Eigen Huis schreeuwen moord en brand tegen iedereen die praat over normalisering op de woningmarkt. De hofhouding zou dan zijn verraad kunnen vermoeden. Een enigszins onbeholpen uitgevoerde pirouette door het kabinet Rutte is het gevolg.

De verlaging van de overdrachtsbelasting is nog zo’n knullig uitgevoerde figuur door de tovenaar om zijn verraad te maskeren. De plié (kniebuiging) gemaakt voor diegenen die de situatie van Odette structureel willen verbeteren. Achter de schermen probeert de tovenaar (het kabinet) Siegfried (de rest) en zijn aanhangers er ondertussen van te overtuigen dat de betovering van Odette een goede zaak is en dat het in haar belang is dat ze een zwaan blijft. Maar Siegfried weet wel beter. Ons land voldoet door de betovering van Odette niet aan de nieuwe Europese regels. Siegfried weet wel wat goed is voor Odette: de Nederlandse particuliere schuld moet naar beneden en het verbreken van de betovering kan daarbij helpen. De tovenaar moet een flinke spagaat maken om Siegfried op een afstand te houden en de hofhouding om de tuin te leiden. De tovenaar heeft gezworen niet te zullen tornen aan de betovering, maar hij weet ook wel dat juist de hypotheekrenteaftrek bij de nieuwe Europese regels er wel eens als eerste aan kan gaan. Hoe het afloopt? Het eind is net zo onvoorspelbaar als van de verschillende opvoeringen van Het Zwanenmeer. Verdrinken we met zijn allen in het meer? Of wacht er een heroïsche overwinning van het gezonde verstand en structurele hervormingen? In ieder geval blijft Odette voorlopig nog gevangen in de macht van de tovenaar.

bron: Rabobank.nl

Share Button
Tagged with:
108 comments on “Het Zwanenmeer op de woningmarkt
 1. Maarten Post says:

  De echte oorzaak van de daling van de huizenprijzen is natuurlijk het huizenkopende, prijsopdrijvende publiek zelf. Prijsopdrijving is een condicio sine qua non voor prijzeninstorting.

 2. Bug says:

  Maarten

  whats go up must come down.

  Nee je veronderstelling klopt niet. De prijsopdrijving is niet veroorzaakt door het publiek. Maar is het gevolg van beperkte beschikbare huurhuizen, lage rente stand en het verhogen van grondprijs en bouwkosten (zonder tegenprestatie). Samen met het in het leven roepen van beleggings en – aflossingvrije hypotheken. Dit alles zorgde ervoor dat de woonkosten op hetzelfde peil bleef terwijl ze eigenlijk hadden moeten dalen, als gevolg van de daling van de rente. De lagere overheden en bouwbedrijven hebben de winst afgeroomd ten koste van het publiek.
  Het publiek is geen slachtoffer, het was tenslotte je eigen keus. Die keuze was jaren in een eenkamer hok, de zolder bij paps/mams of een tophypotheek.

  Ieder weldenkend mens met een iq >125 had de crisis kunnen zien aankomen. Helaas het is het gemiddelde 100. Foute informatie (de huizenprijs blijft stijgen), en natuurlijke menselijke tekortkomingen = korte termijn denken, heeft de rest gedaan, .

  Causale verbanden leggen blijft moeilijk.

 3. Maarten Post says:

  @ Bug

  “Die keuze was jaren in een eenkamer hok, de zolder bij paps/mams of een tophypotheek.”

  Dat is een vals dilemma. Er zijn miljoenen die daar niet aan voldoen. Verder zijn veel mensen zo gek geweest zich graag diep in de schulden te steken en omdat die grote vraag naar huizen en dubieuze hypotheken er was, konden de prijzen in het hele circuit worden opgedreven, temeer omdat de geldpers bij de banken hard aan stond. Alles valt of staat toch bij de bereidheid van mensen om zich aan zo’n systeem uit te leveren.

 4. Dawg says:

  Maarten Post,

  Natuurlijk wordt uiteindelijk niemand met een pistool op z’n hoofd gedwongen een woning te kopen en daarvoor de bedragen te betalen die daarvoor de afgelopen jaren zijn neergelegd. Wel heeft tot voor kort op de woningmarkt een klimaat bestaan waarbij je een dief van je eigen beurs leek te worden wanneer je niet zo snel mogelijk kocht en je tot de nok in de schulden stak, maar voorlopig eerst huurde en in de tussentijd een deel van de aankoopsom bijeen trachtte sparen. Voor dat klimaat (gestage inflatie, lage rente en fiscale discriminatie van de hurende spaarder ten opzichte van de lenende koper) dragen de politiek, de banken, en het hele vastgoedwereldje er omheen natuurlijk net zo goed verantwoordelijkheid. Schuldigen genoeg dus, wil ik maar zeggen. Neemt niet weg dat gezinnen die na 2000 gekocht hebben en daarbij tot aan of over het randje van de financiele mogelijkheden zijn gegaan eerst wel eens in de spiegel mogen kijken voordat ze op zoek gaan naar die schuldigen.

 5. nhz says:

  Bug: Ieder weldenkend mens met een iq >125 had de crisis kunnen zien aankomen. Helaas het is het gemiddelde 100.

  ik denk eerder dat iedereen met een IQ boven de 100 deze crisis kon zien aankomen (maar als je teveel naar de Fabeltjeskrant kijkt dan ga je de werkelijkheid wellicht over het hoofd zien), en dat de groep met IQ > 125 overwegend gedacht heeft dat dit de kans van hun leven was om slapende rijk te worden. Ik hoop dat de markt deze ‘slimme’ gokkers nog een stevig lesje gaat leren.

  De huizenbubble is een hype die, zoals meestal, begon met een aantal degelijke fundamenten (te weinig nieuwbouw, dalende rente etc.) en daar steeds verder van losgeraakt is. Verder lijkt me belangrijk vast te stellen dat deze hype van bovenaf volledig georganiseerd en gestimuleerd is, en niet alleen een gekte van de bevolking zelf was. Ook dat laatste is trouwens een bekend verschijnsel bij bubbles; follow the money.

 6. lorenzo says:

  nhz: Ook dat laatste is trouwens een bekend verschijnsel bij bubbles; follow the money.

  Dat ligt eraan aan welke kant je staat , beter : hebt gestaan. Op het cyclische gedrag die jij voordraagt elders of een anti-cyclische houding. Oftwel : in het land der blinden is een oog koning. Mijns inziens een onderdeel van het leven.

 7. Bug says:

  Maarten,

  Ik ben bang dat je de intelligentie van de gemiddelde medeburger overschat.

  Mogelijk ben je niet op de hoogte dat de tendens die in 2008 eindigde al in 1990 ingezet is. Begin jaren 90 waren er geen sociale huurwoningen binnen 14 maanden te verkrijgen. Als je net op de arbeidsmarkt komt weet je ook niet waar je werk kunt krijgen dus overal in den lande inschrijven was een optie. Werk was ook een beetje schaars te krijgen in die tijd. Om de onverklaarbare reden schijnt bij mindere economische tijden een grotere behoefte zijn aan goedkoper wonen. Vreemd, vind je ook niet.

  Overigens zijn de hypotheken niet dubieus maar de wijze waarop het geleende bedrag terug betaald moet worden.

  Tot onze spijt moeten we concluderen dat de afgelopen 30 jaar geen kabinet in staat geweest is om een fatsoenlijk huisvestingsplan op te zetten. Ook nu lopen we achter de feiten aan.

 8. Bug says:

  nhz

  realirteitszin is ook een vorm van intelligentie.

 9. rick says:

  @Dawg,

  Niet mee eens. Uiteindelijk is het de huizenkoper die de handtekening zet. De overheid heeft niemand gedwongen.
  Blind afgaan op wat politici als verstandig ervaren, zegt denk ik vooral over de persoon in kwestie.

  Lees dit eens:
  http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com/2011/05/huizenprijzen-gaan-nog-veel-verder.html
  Kun je nu nog beweren dat er nooit een ander geluid heeft geklonken? Al jaren wordt er gewaarschuwd voor de Nederlandse huizenmarkt.
  Je kunt je hooguit afvragen of er boven de site van de VEH niet een balk moet staan: “Let op! Geld lenen kost geld.” Ook is het vreemd dat Bob Maas zonder disclaimer (en zonder kennis of onafhankelijkheid) speculatieve adviezen mag geven. Toch, zou het echt uitmaken? Ik denk dat er niet met talloze disclaimers (bijna) net zo’n bel was ontstaan.

 10. nhz says:

  Bug: Tot onze spijt moeten we concluderen dat de afgelopen 30 jaar geen kabinet in staat geweest is om een fatsoenlijk huisvestingsplan op te zetten. Ook nu lopen we achter de feiten aan.

  tja, sla de kranten van 1980 er maar op na. Precies dezelfde verhalen als wat je nu leest, ook rondom HRA. Alleen was men toen veel eerlijker over wat er fout zat, en ik denk dat de gemiddelde burger toen nog wat meer gezond verstand had (ook degenen met een laag IQ – want met IQ heeft dit alles niks te maken).

  Bug: Overigens zijn de hypotheken niet dubieus maar de wijze waarop het geleende bedrag terug betaald moet worden.

  natuurlijk zijn veel hypotheken wél dubieus omdat ze onder normale omstandigheden (d.w.z. met weinig of geen jaarlijkse prijsstijging) nooit afbetaald kunnen worden door de hypotheekgevers.

  rick: Je kunt je hooguit afvragen of er boven de site van de VEH niet een balk moet staan: “Let op! Geld lenen kost geld.”

  om te beginnen zouden ze dit eens bij alle reclames en advertenties voor huizen en hypotheken kunnen zetten. Het feit dat dit niet hoeft zegt genoeg over het volstrekt hypocriete beleid van onze overheid. Geld lenen kost geld, behalve als je héél veel leent blijkbaar want dan gaat iedereen er vanuit dat je het toch nooit terug hoeft te betalen.

 11. magnum says:

  T’s dat het hier stond anders was ik bij alinea 2 weggeklikt. Veel te lang om catchy te worden.

  Hans is nog een hele belangrijke en grote groep vergeten : het ‘publiek’

  De huurders (vrijwillig of gedwongen) en mensen die zoals voor 1980 gewoon met eigen geld een huis kochte en die voor deze peperdure voorstelling moeten meebetalen.

 12. ll says:

  ANP VANDAAG 14:02( LAATSTE UPDATE: VANDAAG 14:02 )
  ,,De problemen zijn nu misschien wel onbeheersbaar geworden.” Dat zei Hans Hoogervorst, oud-topman van toezichthouder AFM, dinsdag voor de commissie De Wit over de schuldencrisis in Europa.

  Volgens hem staan nog steeds veel staatsobligaties voor een veel te hoge waarde in de boeken van banken. De boekhoudkundige regels daarvoor zijn niet streng genoeg. Hoogervorst schrijft dat toe aan politieke beïnvloeding.
  ©ANP

  Pardon……

 13. Heiny says:

  Ik ben enorm voor eigen verantwoordelijkheid en mensen kunnen er ook in mijn optiek niet voldoende op gewezen worden. Ik ben ermee eens dat de mensen zelf hun handtekening hebben gezet, maar om te doen dat daarmee de kous af is?

  De enorme misinformatie, massabeinvloeding is zo enorm groot. Er is een compleet volksdogma uit voort gekomen waarbij ik me met moeite stand kon houden geen huis te kopen. “Huizen worden enkel meer waard” en vele andere quotes en ook daadwerkelijke gebeurtenissen waar je in je eentje niets tegen kon doen lieten je toch enorm twijfelen aan je eigen gelijk.

  Dat ik dan nog steeds geen huis heb gekocht waar bijna al onze vrienden dat wel hebben gedaan de afgelopen 13 jaar is dan ook bijna een wonder.

  De huizemarkt en al het leengedrag is tenslotte onderdeel van de beurzen geworden (onder andere in de vorm van securisatie).

  Dus je kunt wel in je eentje proberen niet mee te doen. Maar als de vrije huursector stijgt in prijzen omdat die de gemanipuleerde huizenmarkt blijft volgen en de sociale woningmarkt 65% is van de vrije huursector (liever 100% van 300 euro dan 65% van 900 euro). Dus we zitten in een situatie waarin je wel gedwongen wordt een kant op te gaan, want ook met niets doen, lijdt je onder het huizenbeleid

 14. Bas1979 says:

  Mooi verhaal over het Zwanenmeer.
  Het doet mij denken aan het verhaal van de Toveraar van Oz.
  Een mooie documentaire van Bill Still (o.a. the Money Masters) http://www.youtube.com/watch?v=7qIhDdST27g

  Het zijn absoluut niet de burgers die er een zooitje van maken. Het zou arrogant zijn als we denken dat we die invloed hebben! Het probleem zit ‘m bij de volksvertegenwoordigers.

  1. Politiek en economie moeten strikt gescheiden worden, net als in de Trias Politica.
  2. Een staat mag nooit meer geld lenen! Staatsleningen moeten worden verboden! Obligaties zijn de tumor van de wereldeconomie.
  3. Hypotheekrente aftrek per 1 januari 2012 om 0:00 uur afschaffen. Huizenprijzen laten zakken met 30% (=gemiddelde hypotheek rente aftrek cq modale loonbelastingspercentage). Alle hypotheek bezitters krijgen van hun bank 30% WOZ waarde ter vermindering op hun hypotheek. Banken die onderuit gaan laten overnemen door de staat (=levert meer rendement op dan obligaties).

  Kerst 2013 is Nederland dan weer het beste jongetje van de klas en kan de politiek zich weer bezig houden met tolerantie, hoofddoeken, verblijfsvergunningen en ambtenaren die door een foutje per ongeluk 6 keer de Balkenende-norm overschrijden.

 15. Steve says:

  Als het in een land niet lukt om in een basisbehoefte te voorzien is er toch iets mis met het systeem? Er zijn simpelweg niet genoeg betaalbare woningen doordat er kunstmatige schaarste in stand wordt gehouden. We hebben het hiet niet over de prijs van een old-timer Ferrari’s ofzo die worden opgedreven door bank-juppen.

  Als er in een rampgebied geen voedsel is zeggen we toch ook niet dat de mensen zelf de prijzen opdrijven? We sturen dan voedselhulp.

  In NL wordt de voorraad woningen krap gehouden en kreeg iedereen tot voor kort een enorme zak geld om de bubble verder op te blazen.

  Koeien hebben meer vierkante meters in de randstad dan mensen. Dat is een politieke keuze met desastreuze economische gevolgen. Binnen no-time is een groot deel van NL bankroet en hypotheek-horige.

  Vergelijk dit maar met de woningmarkt situatie in Duitsland. De bubble in NL had NOOIT hoeven ontstaan. De schuld bij de consumenten leggen is bedriegelijk als alle financiele prikkels en de huizen maffia propaganda mensen richting kopen drijven.

  Alle slangekoppen in de politiek proberen mensen in een hypotheek te lullen tot op de dag van vandaag. Al dat gelul over rust en vertrouwen op de woningmarkt dag in dag uit.

  Je moet inderdaad erg sterk in je schoenen staan om niet te kopen.

 16. zwarte zwaan says:

  de zwanenzang zal hij bedoelen,…

 17. ll says:

  ECB is ook out of control…..

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/48/ecb-kan-aankopen-niet-volledig-compenseren.xml

  Bonussen en mooie salarissen staan blijkbaar niet garant voor behoorlijk bestuur……… 😉

 18. xenobinol says:

  ll:
  ECB is ook out of control…..

  rtl.nl/components/…edig-compenseren.xml

  Bonussen en mooie salarissen staan blijkbaar niet garant voor behoorlijk bestuur………

  Niet? Nou in dat geval wil in als anarchist ook een dikke bonus 🙂

 19. Dawg says:

  ll,

  Daar kon je op wachten. Hoe meer scharkistpapier de ECB opkoopt hoe lastiger het wordt het geldscheppende effect daarvan te steriliseren met tegengestelde transacties in de geldmarkt. Dat gaat nog leuk worden met die honderden miljarden aan staatsschuld die Italie de komende maanden moet gaan doorrollen. En zo sneuvelen langzamerhand steeds meer taboes bij de ECB.

 20. nhz says:

  magnum: De huurders (vrijwillig of gedwongen) en mensen die zoals voor 1980 gewoon met eigen geld een huis kochte en die voor deze peperdure voorstelling moeten meebetalen.

  net als de gemiddelde luxe schouwburg en voorstellingen van tegenwoordig, wordt ook voor 95% betaald door mensen die er nooit komen en wiens mening over de kosten en het programma niet gevraagd wordt 😉

  Steve: In NL wordt de voorraad woningen krap gehouden en kreeg iedereen tot voor kort een enorme zak geld om de bubble verder op te blazen.

  juist NIET iedereen, en daar zit het probleem; anders was het puur vestzak-broekzak en was het een schijnprobleem.

  ll: Bonussen en mooie salarissen staan blijkbaar niet garant voor behoorlijk bestuur………

  staat eerder garant voor extra corruptie; meneer Nowotny van de ECB lijkt een extra vette bonus geregeld te hebben…
  http://www.zerohedge.com/contributed/international-bribery-scandal-invades-ecb

 21. nhz says:

  Dawg: Daar kon je op wachten. Hoe meer scharkistpapier de ECB opkoopt hoe lastiger het wordt het geldscheppende effect daarvan te steriliseren met tegengestelde transacties in de geldmarkt.

  slimme zet van ECB, kunnen ze straks zeggen dat de (hyper)inflatie niet hun schuld is, maar dat het allemaal lag aan de banken die niet meewerkten ;(

  En die banken, daarover heeft niemand wat te zeggen dus ligt de verantwoordelijke straks per definitie op het kerkhof. Goed geregeld allemaal.

 22. tufkaj says:

  Karel Schiffer van de NHG legt nog maar eens uit dat het wel mee valt met de problemen: https://www.nhg.nl/fileadmin/user_upload/Metro/Metro_30_november_2011/Column_Metro_-_30-11-2011.pdf

 23. Dawg says:

  nhz,

  De oproep aan de Europese Centrale Bank (ECB) om schulden te monetariseren vindt hij “gevaarlijk”. De beslissing om al dan niet de geldpers aan te zetten moet de ECB zelf maken, zonder politieke druk, aldus De Jager.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/48/minister-de-jager_landen-dienen-urgentie-crisis-in-te-zien-dowjones1011228.xml

  Zien we hier een minister wegduiken voor z’n verantwoordelijkheid.?

 24. hugo says:

  ll: Bonussen en mooie salarissen staan blijkbaar niet garant voor behoorlijk bestuur……… 😉

  Lol je ‘koopt’ er een zo goed als bewezen corrupte bestuurder mee. Hoofd van de Oostenrijkse Centrale bank (Ewald Nowotny) verdacht van jaren lange corruptie-, afpersing- en omkooppraktijken. Vast goed voor zijn carrière bij de ECB. Hoe crimineler hoe beter. http://www.zerohedge.com/contributed/international-bribery-scandal-invades-ecb

  Hier nog een Amerikaans zaakje waar het voormalig Hoofd van de EU divisie van Goldman Sucks vast ook niet van op de hoogte was (net zoals de Griekenland zwendel). Mario Draghi, wat mij betreft ook echt niet te vertrouwen. Nu hoofd van de ECB. http://www.zerohedge.com/news/hank-paulson-tipped-goldman-led-plunge-protection-team-about-fannie-bankruptcy-7-weeks-advance. Echt een tip dit stuk.

  Tot slot hebben we nog een echte malloot bij de ECB zitten welke zweert de intrinsieke waarde van de Euro te verdedigen. De heer Noyer; ”preserving price stability and the intrinsic value of the currency unit.””
  Heeft iemand die gast wel eens verteld dat de intrinsieke waarde van de zeg een briefje van 50 Euro ongeveer 6 cent is? Dat wil hij gaan verdedigen? Hij stelde dat echt in een speech in Tokyo (de 28e) http://www.realclearmarkets.com/printpage/?url=http://www.realclearmarkets.com/news/reuters/finance_business/2011/Nov/28/ecb_s_noyer__italy_not_weak__euro_breakup_out_of.html

  We gaan zo gigantisch hard genomen worden door die lui…

 25. nhz says:

  Dawg: moet de ECB zelf maken, zonder politieke druk,

  daar is geen druk voor nodig, nu de laatste standvastige Duitsers er uit gewerkt zijn.

  ________

  overigens over zwanenzang gesproken: alle ganzen moeten aan het gas! Wat een daadkracht, wat een verantwoordelijkheidsgevoel, wat een superbe visie. Ja, voor zoveel staatsmanskunst kun je bij CDA en VVD altijd terecht. Nu die huizenmarkt nog …

 26. Steven says:

  wat een vermoeiend artikel (zal van me leven niet naar zo’n voorstelling gaan: behalve als een leuke vrouw me er voor uitnodigd natuurlijk)

  wat een kromme vergelijking. Simpele feit blijft gewoon dat mensen met enorme schulden zitten voor huizen die ook onderhoud vergen en waarover rente betaald moet worden: dat ze die rente kunnen aftrekken van hun loon is maf, maar die schuld blijft gewoon staan. Nu zijn we al 3 jaar verder van 2008 en zijn de huizenprijzen slechts 9 procent gedaald en worden de huizen ondertussen gewoon ouder. (heb je een rieten dak of zo, dan weet je dat je die na 20 jaar moet vernieuwen). Na alle gekkigheid komt misschien de wijsheid, maar zou best kunnen dat mensen die niet meededen straks gedwongen worden om te kopen of dubbele huren moeten betalen om de ellende in stand te houden. Ik zie wel wat er gebeurt: betaal gewoon mijn huur en spaar edelmetaal: willen ze me echt kapot maken, dan ben ik weg hier. (heb bijv. kennissen in Australie en Spanje)

 27. Steven says:

  d-t (sorry. ben van oorsprong geen talenmens)

 28. Maarten Post says:

  Steve,

  We hebben geen huizentekort in Nederland, maar een vraagoverschot.

 29. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Mooi proza, complimenten.

  Het eind is net zo onvoorspelbaar als van de verschillende opvoeringen van Het Zwanenmeer.

  Het einde daar is in de loop van de tijd nogal wat verschillende versies van:
  Op dit moment in het ballet zijn er verschillende versies ontstaan hoe het verder gaat. In de originele uitvoering, zich beiden realiserend dat de betovering nimmer verbroken kan worden, plegen Siegfried en Odette samen zelfmoord door in het meer te springen en zichzelf te verdrinken. Ook Von Rothbart sterft als resultante omdat hij door hun keuze voor de dood de macht over hen is verloren. Dit zelfmoordelement kwam uit de romantische traditie van onmogelijke relaties waarin een of beide partners dan kozen voor de dood. In latere versies zijn er vele variaties ontstaan op dit slot, ook ingegeven door het onherroepelijke van de tragiek die het publiek emotioneel ontzette omdat een sprookje toch per definitie een gelukkig einde behoort te kennen.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwanenmeer

  En mocht het einde u niet bevallen dan was wellicht de voorstellling mooi 😛

 30. Juan Belmonte says:

  rick: Lees dit eens:
  peilinghypotheekre…nog-veel-verder.html
  Kun je nu nog beweren dat er nooit een ander geluid heeft geklonken? Al jaren wordt er gewaarschuwd voor de Nederlandse huizenmarkt.

  Precies.

  Een natuurlijke correctie was rond 2003 wel op zijn plaats geweest.

  Maar:
  Holland houdt van Kunstgrepen
  en
  Kunstgrepen houden Holland in de Houd-greep

  Immers:

  Stilstand met Hogehuizenprijzen
  is de nieuwe vooruitgang
  en
  Wie nu nog rekent met 100% HRA over 1,5,10,20,30 jaar
  is een Kamikazekoper

  Juan snapt dan ook niet dat ze in het buitenland gewoon kunnen wonen zònder al die Kunstgrepen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-11-2011/na-de-crisis-ging-onze-kachel-op-17-graden/#comment-92459
  Hoe is het mógelijk ? Laten we een hulpverlener sturen om ze uit te leggen dat ze daaro een Probleem hebben 😛

 31. Juan Belmonte says:

  Maar hoe mooi de beeldspraak ook kan zijn:
  voordat de HRA er ècht aangaat
  moet er nog heel wat water door de …

  de…

  de Maas, natuurlijk 😛

 32. Steve says:

  Maarten Post

  We hebben geen huizentekort in Nederland, maar een vraagoverschot.

  Je commentaar suggereert dat de kopers de prijs willen opdrijven dus meer willen betalen voor hetzelfde. Ik hoop dat je inziet hoe belachelijk zo’n bewering is: Nederlanders die meer willen betalen voor de dezelfde vierkante meter grond.

  Als de woningmarkt een goed functionerende markt zou zijn dan zou de hoeveelheid en kwaliteit van het aanbod toe moeten nemen als er meer geld in gepompt zou worden. B.v. iedereen 2 auto’s voor de deur i.p.v. 1 en BMW i.p.v. VW.

  Als de bevolking en het aantal huishoudens groeit maar er worden niet voldoende huizen bijgebouwd is dat een probleem aan de aanbod kant. Als er aan de vraag kant consumenten bakken met ‘goedkoop’ geld toegestopt krijgen en belasting prikkels dan wordt er doelbewust een oververhitte markt gecreerd: prijsstijgingen die een meervoud zijn van de inflatie en koopkracht stijging. Een bubble dus.

  Starters, b.v. mensen die een gezinnetje willen stichten worden gedwongen tegen elkaar op te bieden in die oververhitte markt omdat de alternatieven, b.v. vrije sector duurder zijn dan de maandlasten bij kopen.

  Wellicht vindt je dat:
  A. Een gezin stichten een overbodige luxe is.
  B. Je dan best bij pa en ma of op single appartementje kan blijven wonen.
  C. Starters maar onder een brug moeten slapen ofzo.

  Laat me raden, je bent al een tijd geleden in woningmarkt gestapt en iedereen die nu wil instappen moet maar gewoon de hoofdprijs betalen wat jou betreft.

  Bizar dat een betaalbaar dak boven je hoofd in jouw wereld een ‘vraagoverschot’ is. Ik heb het niet over villa’s met zwembaden ofzo.

 33. hugo says:

  Maarten Post: maar een vraagoverschot.

  Volgens mij hebben we een overschot in aanbod welke niet tegen marktprijzen mag worden verkocht van de centraal bankiers en politici in hun kielzog. Zie funda met meer dan 250k huizen in de aanbieding. Liever slopen dan mensen betaalbaar laten wonen! Ze moeten schuldslaaf worden willen ze wonen.

 34. Frans says:

  hugo: Volgens mij hebben we een overschot in aanbod welke niet tegen marktprijzen mag worden verkocht van de centraal bankiers en politici in hun kielzog. Zie funda met meer dan 250k huizen in de aanbieding. Liever slopen dan mensen betaalbaar laten wonen! Ze moeten schuldslaaf wordenwillen ze wonen.

  @ hugo: precies! Daar heb je helemaal gelijk in! Het wordt tijd te beseffen dat we in de greep zijn van de bankiers, en dat met name de VVD de aarslikkers van de banken en de US zijn.

 35. Juan Belmonte says:

  hugo: Ze moeten schuldslaaf worden willen ze wonen.

  Inderdaad, Juan ziet ook (met de VGH) een enorme schaarste aan … betaalbare woningen.

  … Totdat men zich collectief toch echt realiseert dat
  Geduld, komt u volgend jaar maar terug
  tot een extra afboeking leidt.

  En dat duurt in de polder gewoon nog even 🙂

 36. hugo says:

  Frans: Het wordt tijd te beseffen dat we in de greep zijn van de bankiers

  Het zijn, wat mij betreft, alleen de centraal bankiers welke het echte tuig zijn. De TBTF banken zijn uiteraard onderdeel van het CB systeem. Politici liften op dit ‘succes’ mee. Kleine banken welke blootgesteld zijn aan concurrentie is niets mis mee. Als rente een vergoeding is voor risico en tijd idem dito.

  Juan Belmonte: En dat duurt in de polder gewoon nog even

  Ik ben dat ”even” meer dan beu. Ik voel me letterlijk misbruikt. Aangezien ik weiger me aan te sluiten bij de geldende mores is het klaarblijkelijk toegestaan deze persoon te plukken in den extreme. Waarschijnlijk omdat de echt slimmen reeds zijn vertrokken. Ik hoop dat dat mij nog lukt voordat een en ander op slot wordt gegooid.

 37. Juan Belmonte says:

  hugo: Ik ben dat ”even” meer dan beu.

  Logisch, alleen zolang men:
  – op twee woningen
  – twee maal HRA mag aftrekken
  – èn de tweede (tijdelijke) woning mag verhuren
  – èn beide huizen onbelast in box 1 dobberen.

  Wordt iedere natuurlijke impuls om lege huizen te laten rouleren en daarmee naar een marktprijs te komen de kop ingedrukt.

  Maar zoals Kees de Kort terecht opmerkte, omwille van een kleine groep mensen regent het Kunstgrepen om oude Kunstgrepen instand te houden.

  Het beleid is:
  Stilstand mèt Hogehuizenprijzen
  is de nieuwe Vooruitgang.

  Maar Juan gelooft in de volledig maakbare samenleving (not) en denkt dat de politici vooral zaken uitstellen. Tijd is dan ook (helaas) de enige remedie.

 38. renren says:

  Potentieel interessante documentaire woensdag 30 november 23:45
  The flaw: http://www.imdb.com/title/tt1787810/

 39. Frans says:

  hugo: Het zijn, wat mij betreft, alleen de centraal bankiers welke het echte tuig zijn. De TBTF banken zijn uiteraard onderdeel van het CB systeem. Politici liften op dit ‘succes’ mee. Kleine banken welke blootgesteld zijn aan concurrentie is niets mis mee. Als rente een vergoeding is voor risico en tijd idem dito.

  Mee eens, maar de “gewone kleine banken” maken wel onderdeel van het systeem uit. Als je wilt begrijpen wat er nu aan de hand is, en hoe we in de greep zijn van de banken dan is bestuderen van de geschiedenis nodig van centraal bankieren: bijvoorbeeld bij de kruistochten….

 40. jvjv says:

  bron teleteks

  rabo downgrade s-p AA
  en binnen VVD word wel degelijk gepraat over hypotheekrenteaftrek

 41. ll says:

  Voor Juan, de gesecuritiseerde hypotheekmarkt in Olland is nu zo’n kleine 300 miljard.

  http://www.treasury.nl/blog/tag/nhg/

  Hypothekenmarkt 645 mld, + derivatenmarkt 300 mld, + overbruggingskredieten, leningen keukens, badkamers etc. tesamen = 1000 mld. Zoals hiernaast vermeld door Ernst & Young 🙂

  Klopt als een bus…………

 42. erlise says:

  Terwijl de huizenprijzen alleen maar dalen, stijgt in de meeste gemeenten de onroerendezaakbelasting OZB. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis, die voor 114 gemeenten de woonlasten voor volgend jaar heeft berekend. http://www.onzestem.eu/2011/11/30/gemiddeld-moeten-huiseigenaren-215-meer-gaan-betalen/

 43. V says:

  jvjv: bron teleteks rabo downgrade s-p AAen binnen VVD word wel degelijk gepraat over hypotheekrenteaftrek

  De VVD zoekt nog naar de juiste externe druk (eis) om zonder al te veel imagoschade met de verkiezingsbelofte te kunnen breken. De stortvloed aan adviezen is nog niet voldoende, want dat kun je gewoon negeren (wat dus ook gedaan is).

  Nederland moet beginnen met afbouwen van de HRA
  – als onderdeel van een alomvattend pakket om de Euro/Europa te redden.
  – omdat het IMF dit eist voor steun aan Europese landen
  – omdat Nederlandse banken zwaar in de problemen komen omdat ze moeten afwaarderen op de onderpanden; afschaffing van spaar- en bellegingsconstructies (met saldering van bestaande hypotheken) zijn een noodmaatregel

 44. Suzanne says:

  Ter kennisgeving:

  Ondertussen…. in Noorwegen…

  Is men geschrokken van een daling in de huizenprijzen in oktober. De prijs van een vrijstaande woning daalde 2 tot 3% ten opzichte van de maand ervoor. De prijzen van alle soorten huizen bij elkaar veranderden niet ten opzichte van september.
  Makelaars snappen er niks van. Ze begrijpen eigenlijk ook niet dat de huizenprijzen sinds begin van 2011 in de regio Stavanger / Sandnes zijn gestegen 11%; dat is meer dan ze hadden voorzien.
  Zou het misschien kunnen zijn dat de piek is bereikt? Dat er ook in Noorwegen grenzen zijn aan de groei?
  De groei wordt in voornoemde contreien uitsluitend veroorzaakt door de olie-industrie. Nu blijkt, dat de oliebedrijven nauwelijks personeel meer kunnen aantrekken, omdat kandidaat-werknemers geen kans zien om zich in Stavanger te vestigen. Een huurhuis moet rond de 2500 euro per maand opbrengen; voor een koophuis (vrijstaand) betaalt men als snel 550 k. Oliebedrijven zijn overigens voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor prijsopdrijvingen, aangezien ze huisvesting geheel of gedeeltelijk willen betalen voor de medewerkers. Maar ook daaraan zit een grens.
  Nu blijkt, dat oliebedrijven uitwijken naar andere plaatsen in Noorwegen (met name Oslo , nota bene Oslo, na Tokyo en Londen de duurste plaats ter wereld om te wonen!), om het probleem van de huisvesting op te lossen.

  En nu lijkt er dus een kentering te komen in de prijzen.

  Ik weet niet wat het betekent, vond het aardig om hier te melden.
  (Bron: Stavanger Aftenbladet)

 45. Steve says:

  @Suzanne

  Vrijstaand is in Noorwegen waarschijnlijk niet zo bijzonder. Ook bij onze oosterburen is het merendeel van de woningen vrijstaand.

  In NL beschouwt men iedere vrijstaande woning als villa maar dat is meer een gevolg van de kunstmatige bouwgrond schaarste die de huizen-maffia in stand houdt. In andere landen (b.v. DE) kan Jan Modaal gewoon in een vrijstaand huis wonen ook in de stedelijke gebieden.

  Ondertussen hebben koeien in de Randstad meer vierkante meters tot hun beschikking dan de homo-sapiens die er wonen. Dat is welvaart in NL.

 46. lorenzo says:

  Dachten we in , zeg 2006 , maar zo goed na. Nu heb ik ruime moeite het onderwerp op feestjes toch maar bij Auto’s te krijgen. Jammer.

 47. Johanna says:

  @40
  Er is binnen de VVD inderdaad enige discussie over de HRA en dit is al een vooruitgang, waar vroeger de VVD hier enkel een korzelig of onthutst ‘lastenverzwaring’ wist in te brengen, waarmee men de discussie beslecht achtte. (zie bijv. de bijdragen v.d. Telderstichting)

  De clientèle is echter nog lang niet zover, probeer maar eens op een VVD bijeenkomst een voorstel over HRA beperking te doen. Gespannen stilte of opgewonden onstemming, waarna de verschrikte voorzitter onder luid applaus voorstelt het nu verder weer over serieuze zaken te hebben.

  Ook Rutte en Blok geloven nog steeds heilig in de zegeningen van de HRA. Het fiscaal afdwingen van keuzes tussen huren en kopen, het dirigeren van (overbodige)miljarden naar een economische sector, het forceren van misallocaties en het op staatskosten op vooraad houden van de koopwaar tot zich een gunstig moment aandient (dubbele aftrek); voor dit tweetal zijn dat blijkbaar alles liberale deugden.

  Onze amicale entertainer-premier mag dan wel zeggen dat er ‘over de HRA boeken vol zijn geschreven’, hijzelf heeft blijkbaar daarover toch enkel het VVD-clubblaadje gelezen, als gevolg waarvan hij de HRA zelfs aanziet voor de ‘draagmuur van onze welvaart’.
  Zo groot is Marks HRA-obsessie, dat een beetje overtuigend type er nog wel in zou slagen hem te doen geloven dat de HRA eigenlijk het fundament van de westerse beschaving is.

  Voor de huizenmarkt wordt in de VVD fractie bovendien gebruikt gemaakt van de diensten van Betty de Boer, die de rol van onbekommerd uilskuiken met verve vervult en overal daar waar de HRA discussie opbloeit onmiddellijk aan het pal staan slaat voor Marks welvaartbrengende muur. Eerder een type voor overwinningen op het gezond verstand.

  Jan-Hein, de stoïcijns malicieuze magistraat die onze woningmarkt bestiert, gaat trouwens ook geen enkele inconsequentie uit de weg, tegenover z’n ‘de markt moet nu z’n werk doen’, staan z’n ‘de HRA verstoort de markt niet’ en het handhaven van een opmerkelijke reeks marktverstorende vraagstimuli.

  We vrezen toch dat de druk van buiten wel erg groot zal moeten worden, voordat deze regering met een zinvol plan voor structurele hervormingen op de woningmarkt komt.

 48. nhz says:

  Steve: Je commentaar suggereert dat de kopers de prijs willen opdrijven dus meer willen betalen voor hetzelfde. Ik hoop dat je inziet hoe belachelijk zo’n bewering is: Nederlanders die meer willen betalen voor de dezelfde vierkante meter grond.

  op zich is daar niks belachelijks aan, op het hoogtepunt van de bubble (zo rond 2001) vochten de kopers soms om elkaar te kunnen overbieden (met name berucht uit Amsterdam centrum, waar je na 15 minuten kijken samen met minstens 10 andere gegadigden een bod moest doen – en de vraagprijs bieden was zinloos).
  Pure hebzucht, allemaal bang de boot te missen omdat ‘real estate only goes up’, dus je bent dief van je eigen portemonnee als je te weinig biedt 😉

  Steve: Bizar dat een betaalbaar dak boven je hoofd in jouw wereld een ‘vraagoverschot’ is. Ik heb het niet over villa’s met zwembaden ofzo.

  de problemen die je noemt zijn helemaal niet uniek voor Nederland, maar komen ook voor in landen die niet of nauwelijks een bubble hebben (bijv. Italie waar veel mannen noodgedwongen thuis wonen tot hun 35 or 40ste). Het heeft te maken met ongelijke kansen (bijv. tweeverdieners vs. eenverdieners die al helemaal geen kans maken), maar bovenal prioriteiten. De kopers van de afgelopen 10, 15 jaar hadden m.i. simpelweg foute prioriteiten: dollartekens in de oogjes, al het andere was secundair.

  hugo: Volgens mij hebben we een overschot in aanbod welke niet tegen marktprijzen mag worden verkocht

  +1

  hugo: Ik hoop dat dat mij nog lukt voordat een en ander op slot wordt gegooid.

  tja, het gezwets over vertrekbelastingen etc. begint oorverdovend te worden. Misschien volgend jaar al?

  Juan Belmonte: Maar zoals Kees de Kort terecht opmerkte, omwille van een kleine groep mensen regent het Kunstgrepen om oude Kunstgrepen instand te houden.

  er is juist een heel grote groep die hiervan profijt heeft, nl. bijna iedereen met een hypotheek plus nog de groep met maximale huursubsidie; dat is ruim de helft van het volk. Daarbij aantekenend dat de groep die buitensporig profiteert inderdaad klein is, dat is pakweg 5% van de bevolking (nl. de topinkomens met tophypotheek).

  renren: 23:45

  veilig tijdstip, schaapjes zijn dan al in slaap 😉

  erlise: Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis,

  ja, ze zijn weer eens zielig die huiseigenaars; het kabinet moet iets doen !! Klets, de grootste stijging zit in lasten die huurders ook gewoon voor de kiezen krijgen.

  Suzanne: De groei wordt in voornoemde contreien uitsluitend veroorzaakt door de olie-industrie.

  precies hetzelfde verhaal als de regio rond Calgary (Alberta, Canada) de afgelopen jaren, vanwege de tear sands. Enorme real estate bubble vanwege de miljarden aan (vooral) overheidsgeld die er in de ontwikkeling gepompt werden; maar aan ieder feest komt een eind.

  Steve: Ondertussen hebben koeien in de Randstad meer vierkante meters tot hun beschikking dan de homo-sapiens die er wonen.

  ik vermoed dat dit in de hele wereld geldt, uitgezonderd extreme vormen van bio-industrie. De meeste mensen halen hun eten namelijk uit de supermarkt en niet uitsluitend uit de eigen tuin; bovendien heeft de koe vanwege hoger gewicht en minder energierijk voedsel veel meer eten nodig dan een mens 🙂

  lorenzo: Nu heb ik ruime moeite het onderwerp op feestjes toch maar bij Auto’s te krijgen.

  zou het kunnen dat de auto op zijn eind loopt (alleen het woord al … egoïsme en consumptie maatschappij ten top) en dat mensen niet meer geïnteresseerd zijn in dit anachronisme?

  ADMIN: dank u voor de kleine site wijzigingen, een aanzienlijk verbetering zo.

 49. xenobinol says:

  Betty de Boer is inderdaad een uilskuiken, de onzin die dat mens met regelmatig uitkraamt is werkelijk stuitend.

  Toch vind ik dit wel typerend voor het middelmatige intellect van VVD politici. Men is te veel gefixeerd op het zo veel mogelijk terug krijgen van belastingcentjes en het toespelen van publiek geld naar de achterban dat men geen enkele visie heeft over de toekomst van Nederland.

 50. dalen says:

  @ 44

  Volledig met je eens Johanna (goed dat je weer een respons plaats).

  “We vrezen toch dat de druk van buiten wel erg groot zal moeten worden, voordat deze regering met een zinvol plan voor structurele hervormingen op de woningmarkt komt.”

  Waarschijnlijk moet het uit de kweekvijver van de VVD komen. De jongeren pleiten wel voor een afschaffing van de HRA en hebben een voorschot genomen met hun rapport “Naar een liberaal belastingstelsel”.

 51. xenobinol says:

  Johanna:

  Jan-Hein, de stoïcijns malicieuze magistraat die onze woningmarkt bestiert, gaat trouwens ook geen enkele inconsequentie uit de weg, tegenover z’n ‘de markt moet nu z’n werk doen’, staan z’n ‘de HRA verstoort de markt niet’ en het handhaven van een opmerkelijke reeks marktverstorende vraagstimuli.

  Ik vind Donner de meest verwerpelijke politicus van dit moment. De man legt zoveel morele dupliciteit aan de dag, misschien dat een bezoek aan het Pieter Baan Centrum ons meer inzicht kan verschaffen over de gestoorde gedachten van de man van 1 miljoen.
  Menig voorstel van deze man grenst immers aan het criminele.

 52. nhz says:

  it’s official: Heliben gaat de hele wereld bailen; beurs en goudkoers knallen omhoog. Alle problemen opgelost, schulden doen niet meer ter zake, iedereen een onbeperkte limiet op de creditcard. Kopen, kopen, kopen!!! En alle scheefleners gratis door naar de volgende ronde van het Grote Pyramidespel!

  Ik denk dat Donner nu wel snel moet zijn met zijn verhoging van de NHG grens naar 5 miljoen, het zou zomaar kunnen dat hij dan achter de feiten aanloopt.

 53. nhz says:

  xenobinol: misschien dat een bezoek aan het Pieter Baan Centrum ons meer inzicht kan verschaffen over de gestoorde gedachten van de man van 1 miljoen.

  dat wordt dezelfde conclusie als bij meneer Brevik denk ik, leeft in een waanwereld dus dan komt hij er ongestraft vanaf. En levenslang in een gekkenhuis zit hij toch al, daar in Den Haag 😎

 54. dr.t says:

  Donner doet niets anders dan uitvoeren wat de kiezers willen.
  HRA was inzet van de verkiezing. Het merendeel van de kiezer stemt op partijen die daaraan niets willen veranderen.
  Donner voert vervolgens uit wat in het programma staat.

  Dat dat niet leuk is voor iedereen valt te begrijpen, maar zo lagen de verhoudingen nu eenmaal en 60% van de stemmers zijn woningbezitters.

  Is het dan crimineel en gestoord daar rekening mee te houden.

  Hoe sterk tegen jullie argumenten ook mogen zijn, jullie vertegenwoordigden een minderheidsstandpunt.

 55. Suzanne says:

  Je moet ze trouwens in Noorwegen ‘ns horen hoe ze over de psychiatrisch oordeel van Breivik denken… ontzetting is een te klein woord…. ze voelen zich gegijzeld door hun eigen rechtssysteem… vooral nu er naar buiten komt dat er inmiddels 36 loonies zijn ontsnapt aan de diverse klinieken en dus vrij rondlopen…

  en Steve (42): in dat gebied in Noorwegen zijn vrijstaande huizen niet de norm…. hoewel de makelboeven aldaar er ook een handje van hebben om alles zo te noemen (vergelijk met ons Nederlandse ‘herenhuis’): een ‘verticaal deel van een vrijstaande woning’ is een twee -onder 1 -kap; een ‘horizontaal deel van een vrijstaande woning’ is een bovenwoning of appartement.
  De eerste eerlijke makelaar moet nog worden uitgevonden.

  Nu ik toch aan het woord ben:
  ze hebben de oplossing gevonden! Dollarswaps worden goedkoper! Hiephiephoera! Juist nu de EFSF door het putje is gegaan en juist vóór het moment dat het IMF ongetwijfeld gaat zeggen : ja doei! worden we gered door de Amerikanen! Champagne ! Begin maar weer met (huizen) kopen hoor, het komt allemaal weer goed.

 56. xenobinol says:

  dr.t:
  Donner doet niets anders dan uitvoeren wat de kiezers willen.
  HRA was inzet van de verkiezing. Het merendeel van de kiezer stemt op partijen die daaraan niets willen veranderen.
  Donner voert vervolgens uit wat in het programma staat.

  Ik had het niet over de HRA, Donner doet niets aan de HRA zoals belooft. Ik maak me ook geen zorgen over de dingen die Donner niet doet, van mij mag hij de hele dag lekker achterover leunen op zijn troon 🙂

 57. Adamus says:

  Frans: @ hugo: precies! Daar heb je helemaal gelijk in! Het wordt tijd te beseffen dat we in de greep zijn van de bankiers, en dat met name de VVD de aarslikkers van de banken en de US zijn.

  En de socialisten ook! Alle hobbies zijn mogelijk gemaakt door schulden op te laten lopen.
  “een begrotingstekort van 4% is verantwoord”. BULLSHIT!

  Banken lenen tegen 0 bij CB en vangen 4% bij staatsobligaties. De politiek vindt dit prachtig, van links tot rechts.

  Ohra maakt nu reclame met 4,15 voor 5 jaar vast. Ik heb een flauw vermoeden dat ze er op gokken dat de rente op staatsobligaties de 5% ver gaat overstijgen.

 58. nhz says:

  dr.t: Donner doet niets anders dan uitvoeren wat de kiezers willen.
  HRA was inzet van de verkiezing. Het merendeel van de kiezer stemt op partijen die daaraan niets willen veranderen.

  je weet zelf wel wat een leugens dat zijn; mensen stemmen niet op basis van HRA, maar op basis van talloze (andere) motieven. En van een politicus mag verwacht worden dat die aan het landsbelang denkt, en niet alleen aan eigenbelang van de achterban (maar ik had al verwacht dat zulke buitenissige ideeën aan VVD-fan dr.t niet besteed zijn).

  Suzanne: vooral nu er naar buiten komt dat er inmiddels 36 loonies zijn ontsnapt aan de diverse klinieken en dus vrij rondlopen…

  ik zou zeggen: gelijk vrijlaten, liefst midden in het parlement en voorzien van voldoende munitie. Misschien snappen ze het dan.

  dr.t: Door deze gecoördineerde actie steeg de euro direct met een dollarcent.

  FOUT, de dollar daalde gelijk met een dollarcent; dat is iets heel anders.

  dr.t: Volgens ABN Amro-econoom Nick Kounis reageren beleggers ook euforisch omdat er sprake is van een gezamenlijke actie:

  waarmee maar weer bewezen is dat de beurs het moet hebben van hersenloze idioten, nog meer geindoctrineerd dan de schaapjes die nu nog steeds huizen kopen met geleend geld. Wie denkt dat dit soort gratis geld goed is voor de economie die hoort in een inrichting. Al geef ik toe dat zo langzamerhand de wereld op één groot gesticht begint te lijken, en je als je mentaal gezond wil blijven je misschien beter jezelf kunt laten opsluiten 😎

  gaat dr.t nu gelijk nog een paar huizen bijkopen?

  Adamus: En de socialisten ook! Alle hobbies zijn mogelijk gemaakt door schulden op te laten lopen.

  je vergeet de Christendemocraten en vele anderen nog; alle grote partijen zijn de loopjongens van de grote banken (en veel de kleintjes trouwens ook nog).

  Adamus: Banken lenen tegen 0 bij CB en vangen 4% bij staatsobligaties.

  tegen die 4% rente zou ik niks hebben, als ze dan maar zelf het default risico lopen. Maar ja dat kan niet meer tegenwoordig, risico lopen is voor spaarders en kleine beleggers, niet voor professionals of anderen (zoals scheefleners) die groot gokken met andermans geld.

  Adamus: Ohra maakt nu reclame met 4,15 voor 5 jaar vast. Ik heb een flauw vermoeden dat ze er op gokken dat de rente op staatsobligaties de 5% ver gaat overstijgen.

  het zou ook zomaar kunnen dat ze van plan zijn om ruim voor die tijd failliet te gaan, en dat de staatsgaranties dan niks meer waard zijn 🙂

 59. nhz says:

  Adamus: Ohra maakt nu reclame met 4,15 voor 5 jaar vast.

  P.S.: wie goud had in plaats van spaargeld, die had de 4.15% stijging vandaag al voor een groot deel te pakken, in plaats van dat je er 5 jaar op moet wachten (met een grote kans dat je uiteindelijk helemaal niks krijgt).

 60. Steven says:

  aan Adamus (59)

  en toch weten banken het voor elkaar te krijgen bijna failliet te gaan…. Dan doen ze dus iets heel erg fout als je voor 0 procent kan lenen en het direct uitleent voor 4 procent. Te hoge bonussen? Te veel mensen? Te dure kantoren? (alledrie natuurlijk en nog veel meer misstanden)

 61. floor says:

  @nhz
  Overdrijven is ook een vak hè, niet eens 0,9% vandaag (in euro).
  Bovendien moet je wel verrekte snel zijn wil je dat kunnen incasseren.

 62. dr.t says:

  je weet zelf wel wat een leugens dat zijn; mensen stemmen niet op basis van HRA, maar op basis van talloze (andere) motieven. En van een politicus mag verwacht worden dat die aan het landsbelang denkt, en niet alleen aan eigenbelang van de achterban

  De HRA was toch echt een dominante thema tijdens de verkiezingscampagne. CDA en VVD zaten letterlijk tegen elkaar op te bieden over bij wie de kiezer het meest veilig was.
  Vraag aan Rutte is de kwestie over de HRA wat u betreft een breekpunt? Antwoord JA.
  Dan kun je toch nu niet met beweren dat het heel anders lag.
  Kiezers laten zich leiden door eigen belang. Politici idem dito.
  Je slogan politici moeten het landsbelang behartigen is leuk voor de buhne, en hooguit de koffie juffrouw in de tweede kamer krijgt er echt tranen in haar ogen van, maar dat de politiek het algemeen belang dient: het is nooit zo geweest en het zal ook nooit zo zijn.

  Mensen laten zich leiden door hebzucht.

 63. Dawg says:

  floor,

  Dat valt dan weer mee als je nog een paar kilootjes Au zou willen kopen. Misschien niet eens zo gek idee.
  Klaarblijkelijk is men wereldwijd bereid de munt om zeep te brengen om maar deflatie te voorkomen.

 64. nhz says:

  floor: Overdrijven is ook een vak hè, niet eens 0,9% vandaag (in euro).

  was in dollars inderdaad, met de goldstocks had je vandaag zelfs al meer dan 5% winst te pakken.

  Dawg: Klaarblijkelijk is men wereldwijd bereid de munt om zeep te brengen om maar deflatie te voorkomen.

  ik denk dat je het een beetje anders moet zien: dit is een actie van de FED, die blijkbaar desperate aan het worden is. De FED is er voor de ‘1%’ die vandaag in één klap vele procenten rijker werden (de 1% heeft meer dan 95% van de stocks in handen). Het nadeel van deze FED actie is gierende inflatie voor de gewone burger, die de komende maanden veel meer gaat betalen voor benzine, voedsel, enz. Maar ja, die ‘99%’ daar heeft de FED sch*** aan. Volkomen logische actie dus. Niet dat de ECB veel anders is, maar die waren vandaag niet de initiatiefnemer.

 65. Steven says:

  aan Dawg en Floor

  Met zo veel schulden is uiteindelijk dikke inflatie de enige oplossing (denk ik). Daarom gewoon rustig wat zilver kopen want goud is gewoon historisch te duur vergeleken met zilver. Gewoon effe googlen voor die historische grafieken. goud was gemiddeld 15 keer duurder dan zilver en nu veel meer, terwijl er fysiek nu zelfs meer goud dan zilver boven de grond ligt. (met minder industriele toepassingen). maar is volledig offtopic dus houd het straks maar weer bij de dalende huizenprijzen.

 66. nhz says:

  P.S.: de gratis-geld-actie van Heliben komt ook net op tijd om de miljardenbonussen van de banksters veilig te stellen. Maar dat zal wel puur toeval zijn 😉
  We zullen zien hoe lang het Viagra pilletje van Ben deze keer werkt (voor bevrediging van de banksters is 1-2 weken omhoog voldoende, dan mag het hele zaakje weer instorten).

 67. Dawg says:

  nhz,

  Las vanochtend op RTL-Z dat er nu ook al wordt gesproken wordt over een reddingsactie voor Italie. Een reddingsactie heet het dus nu inmiddels (en ik maar denken dat Italie alleen wat last had van speculanten). Voorlopig wordt gedacht aan een bedrag van 400 miljard. Een bedrag dat toevallig net zo groot is als de financieringsbehoefte van Italie voor 2012. We mogen er dus van uit gaan dat er nog meer in de pijplijn zit.

  Klaarblijkelijk gaan alle remmen los en er wordt helemaal niks opgelost. Integendeel want al dat geld dat zogenaamd uit het niks wordt geschapen heeft ergens op een balans een tegenhanger in de vorm van nog meer schuld. En de beurzen reageren vervolgens euforisch op dit soort ontwikkelingen. Ik geloof dat ik ik dit maar niet meer moet proberen te begrijpen.

 68. hugo says:

  Frans: maken wel onderdeel van het systeem uit.

  Uiteraard, Jij & ik ook. Wat is precies je punt?

  Frans: Als je wilt begrijpen wat er nu aan de hand is, en hoe we in de greep zijn van de banken dan is bestuderen van de geschiedenis nodig van centraal bankieren: bijvoorbeeld bij de kruistochten

  Je strooit wel vaker met dit soort uitspraken zonder hier wat over te linken cq toe te lichten.

  Ik neem aan dat je Dei Medici http://nl.wikipedia.org/wiki/Medici bedoeld? Dan weet je ook dat ze ‘meewerkten’ aan een aantal kruistochten maar er ook zeker 1 blokkeerde.

  Er valt wat voor te zeggen dat het Vaticaan de eerste centrale bank was. Nogmaals, wat meer toelichten zou je wat sterker doen overkomen. Nu kan men slechts gissen naar wat je bedoeld.

 69. Steven says:

  aan Dawg

  Is toch niet zo moeilijk? Bij zo veel schulden worden de geldkranen aangezet. (eerst heb je natuurlijk de smoesjes dat het leningen zijn, maar de piggs betalen echt niets terug hoor) Na een tijdje wil China niet meer werken voor uit het niets gemaakte euro’ s en zakt de euro dus gewoon.

  nepgeld (papier) is altijd in de geschiedenis fout gegaan: nu ook… We zien het dagelijks.

 70. nhz says:

  Dawg: Las vanochtend op RTL-Z dat er nu ook al wordt gesproken wordt over een reddingsactie voor Italie.

  da’s waarschijnlijk om te zorgen dat niemand in de gaten heeft dat het zorgenkindje inmiddels Frankrijk is 😉 En wat Italië betreft, ze hebben blijkbaar geconcludeerd dat er uit die hoek binnen een jaar geen significante koerswijziging te verwachten is (terecht, pas in de loop van volgend jaar worden een aantal wijzigingen bekrachtigd als alles goed gaat, dus voordat die ingevoerd zijn is 2012 voorbij). Dus wil SuperMario de hele obligatiepot voor 2012 opkopen, om de markt nog een jaar langer buitenspel te zetten.

 71. Steve says:

  nhzDe kopers van de afgelopen 10, 15 jaar hadden m.i. simpelweg foute prioriteiten: dollartekens in de oogjes, al het andere was secundair.

  bovendien heeft de koe vanwege hoger gewicht en minder energierijk voedsel veel meer eten nodig dan een mens

  Stellen dat iedereen snel rijk wilde door een huis te kopen is een vorm van ‘blame the victim’. Feit is dat qua maandlasten kopen simpelweg goedkoper is dan huren in de vrije sector. Dus als je in de randstad werkt een relatie aanknoopt en kindjes krijgt lijkt kopen een hele logische keuze. Ik zeg niet dat het een slimme of prudente aankoop is geweest maar je kunt niet stellen dat het merendeel van de kopers de afgelopen 15 jaar allemaal speculatieve motieven hebben gehad.

  Natuurlijk schepten veel mensen op over hun overwaarde maar zolang mensen niet hebben gecashed en uit de huizenmarkt stapt heb je niet zoveel aan die overwaarde. Het grote geld is binnengeharkt door de grondspeculanten (gemeentes!), banken, projectontwikkelaars, etc.. Tuurlijk zal ook de individuele huizenbezitter hier en daar een graantje meepikken maar dat is kruimeldiefstal ten opzichte van de big boys die de spelregels en daarmee het spel maken. Ik zie dea kopers toch vooral als goedgelovig kanonnenvoer voor de vastgoed-maffia.

  Over die koeien, die gun ik allemaal hun lapje weiland maar dat in de Randstad de woningzoekende mens het tegen de koe moet afleggen is een politieke keuze. De schaarste op de bouwgrondmarkt moet in stand gehouden worden. Alsof we de melk van die Randstad koeien nodig hebben… Geef ze een mooi plekje in de Oekraine ofzo…

 72. Dawg says:

  Steven,

  nhz: was in dollars inderdaad, met de goldstocks had je vandaag zelfs al meer dan 5% winst te pakken.ik denk dat je het een beetje anders moet zien: dit is een actie van de FED, die blijkbaar desperate aan het worden is. De FED is er voor de ’1%’ die vandaag in één klap vele procenten rijker werden (de 1% heeft meer dan 95% van de stocks in handen). Het nadeel van deze FED actie is gierende inflatie voor de gewone burger, die de komende maanden veel meer gaat betalen voor benzine, voedsel, enz. Maar ja, die ’99%’ daar heeft de FED sch*** aan. Volkomen logische actie dus. Niet dat de ECB veel anders is, maar die waren vandaag niet de initiatiefnemer.

  De FED heeft meerdere redenen om desperaat te worden.
  Bernanke heeft er nooit een geheim van gemaakt een handje onder de stockprijzen te houden. Ik denk dat ie daar ook, los van de door jou genoemde 1%, genoeg redenen voor heeft. Als de aandelen- en bondprijzen in elkaar klappen zijn de rapen gaar. Dan gaat het hele derivatencircus ook meteen op z’n gat. Kan al dat vermogen nog maar een kant op, nl richting liquiditeit. Misschien is dat proces nu al gaande. Verklaart misschien wel beter de liquiditeitskrapte dan dat banken elkaar niets meer durven te lenen.

 73. Dawg says:

  correctie:

  vorige post was gericht aan nzh

 74. Dawg says:

  Steve,

  Eensch. De rol van melkkoe is de afgelopen jaren steeds meer overgenomen door de woonconsument. Of die nu huurder of koper was. Uitgemolken door een conglomeraat van financiers, projectontwikkelaars, bouwondernemers en lokale overheden.

 75. Dawg says:

  Steven: aan Dawg en FloorMet zo veel schulden is uiteindelijk dikke inflatie de enige oplossing (denk ik). Daarom gewoon rustig wat zilver kopen want goud is gewoon historisch te duur vergeleken met zilver. Gewoon effe googlen voor die historische grafieken. goud was gemiddeld 15 keer duurder dan zilver en nu veel meer, terwijl er fysiek nu zelfs meer goud dan zilver boven de grond ligt. (met minder industriele toepassingen). maar is volledig offtopic dus houd het straks maar weer bij de dalende huizenprijzen.

  Zolang centrale banken nog geen zilver kopen lijkt ‘t me dat je beter af ben met goud.

 76. Peter says:

  Steven, waar en wat voor zilver koop jij? Had zelf ook al gekeken, maar die munten lijken niet echt liquide als je kijkt naar de prijzen op TOV en ik weet niet in hoeverre in iets als marktplaats kan vertrouwen (ben zelf ook geen munten/zilver kenner).

 77. BalancedView says:

  Dawg,

  Beurzen stijgen om dezelfde reden als dat goud stijgt: zowel grondstoffen als bedrijven hebben echte waarde. Een vlucht uit fiatgeld naar alle soorten assets die niet uit lucht bestaan. Bij een systeemcrash door hyperinflatie zullen de beurzen ook door het dak gaan.

 78. BalancedView says:

  Aanvulling: de beurzen gaan dan alleen door het dak uitgedrukt in de waarde van fiatgeld. Reëel gezien worden die bedrijven natuurlijk gewoon minder waard, omdat er in crisis tijd minder verdiend wordt.

  Ik prefereer overigens nog steeds degelijke value stocks boven goud.

 79. Patrick says:

  @67 Steven, de vraag naar zilver vanuit industriële toepassingen is vanuit het oogpunt van zilver als monetair metaal eerder een nadeel dan een voordeel.

  Dat er meer goud dan zilver boven de grond is, is voor wat betreft de bruikbaarheid als monetaire asset een voordeel voor goud, geen nadeel.

  De standaard commodity regels van vraag en aanbod kun je niet klakkeloos gebruiken voor goud of zilver, dan ga je de mist in… FOFOA al eens gelezen?

 80. Patrick says:

  @76 Peter, als particulier kun je het beste zilveren munten kopen bij bijvoorbeeld doijerenkalff.nl

  Gewoon even kijken welke 1 ounce munt op dat moment het voordeligst is, meestal zijn dat Libertads of Philharmonics.

  Baren kun je ook kopen, maar houd rekening met de BTW.

 81. Paul99 says:

  nhz: “Al geef ik toe dat zo langzamerhand de wereld op één groot gesticht begint te lijken, en je als je mentaal gezond wil blijven je misschien beter jezelf kunt laten opsluiten”

  Dit begint toch gevaarlijk veel op “iedereen is gek, behalve ik” of “1 spookrijder ? volgens mij zijn het allemaal spookrijders hier” te lijken.
  Gelukkig dat nhz deze opmerking afsluit met een “:-)”

 82. Steven says:

  aan Peter

  Gewoon zoeken op guldens, rijksdaalders enz. in categorie munten nederland. Sommige winkels willen ook wel eens een partij verkopen tegen zilverprijs. Ook zijn er vaak munten beursen en zo.

 83. ll says:

  Ondertussen in Ierland, het Japan scenario is nu echt definitief aangebroken………Advies door oekoenoom huisje huren, niet kopen, vooral niet kopen in een dalende markt. 😉

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/young-couples-told-rent-dont-buy-as-prices-keep-falling-2949450.html

 84. ll says:

  Huizenzoeker’s prijshistorie is niet meer te vertrouwen. De prijshistorie wordt gemanipuleerd……

  Onderstaand huis, Marsmanlaan 24 te Groningen, staat al tijden te koop, prijshistorie van 398.000.- naar 349.000,- en nu ineens pardoes OPNIEUW aangeboden voor 319.000,-, maar nu ZONDER prijshistorie……

  http://www.huizenzoeker.nl/koop/groningen/groningen/marsmanlaan-24/details.html

  Foei toch makelaars……..

 85. Peter says:

  @Steven en Patrick, bedankt voor de antwoorden!

 86. nhz says:

  Steve: Feit is dat qua maandlasten kopen simpelweg goedkoper is dan huren in de vrije sector. Dus als je in de randstad werkt een relatie aanknoopt en kindjes krijgt lijkt kopen een hele logische keuze

  lekker bord voor de kop, oogkleppen vast op, alleen kijken naar de maandlasten en die schuld ach … daar mag een ander zich druk om maken.

  Steve: zolang mensen niet hebben gecashed en uit de huizenmarkt stapt heb je niet zoveel aan die overwaarde.

  eens, maar juist dat blijkt bijna niemand te beseffen. Uit een groot onderzoek van de banken bleek dat ook enkele jaren geleden nog (+/- 2005-2007) financiële speculatie in de meest algemene zin verreweg het belangrijkste motief was om een huis te kopen (nu kopen want het wordt alleen maar meer waard + nu kopen want anders is het volgend jaar onbetaalbaar + je bent een dief van je eigen portemonnee als je blijft huren).

  Paul99: Dit begint toch gevaarlijk veel op “iedereen is gek, behalve ik” of “1 spookrijder ?

  tja, die ene lemming die op de rand van de klif aarzelt om te springen zal zich wel eens hetzelfde afvragen. Maar nee, dom, niet twijfelen, je bent gek als je niet meedoet met de massa: gewoon lekker samen over de rand!
  Overigens zijn lemmingen in het echt lang niet zulke domme kuddedieren als huizenkopers.

 87. Suzanne says:

  @ll 82

  Moet je even wachten tot het op jaap.nl staat…. Funda verschaft niet de volledige info.

  Leuk huis trouwens, mis een slaapkamer, net ietsje aan de kleine kant en moet worden geupdate. Ik zou 225 k bieden, da’s wel aardig betaald voor deze eenheid.

 88. Steve says:

  @84

  Artikel over hoe Amerikaanse banken mensen onbetaalbare hypotheken aansmeerden:
  http://www.nakedcapitalism.com/2011/12/former-award-winning-chase-banker-describes-predatory-mortgage-lending-practices.html

  In NL is het soortgelijk gegaan. Verkopers belonen voor het verkopen van hypotheken die kopers zich niet kunnen veroorloven en zo mogelijk volgehangen zijn met woekerpolissen e.d..

  Hoe dom het ook klinkt de banken hebben een zorgplicht jegens de klanten. De machtsverhoudingen zijn volkomen scheef, de verkoper weet alles en de koper koopt een product dat complex is en dat men wellicht voor de eerste keer koopt of wellicht voor de tweede of derde keer.

  De koop motivatie die je geeft van ‘anders is het volgend jaar te duur’ is niet de schuld van de kopers zelf maar van de inflexibele markt: het aanbod reageert niet op de vraag, er worden simpelweg niet genoeg huizen gebouwd.

  Mensen willen een huisje voor zichzelf en niet tot hun 40ste thuis of in een studentenkamer wonen. De schaarse huizenmarkt zorgt ervoor dat er een ‘stoelendans’ situatie onstaat. Mensen bieden elkaar de tent uit omdat ze bang zijn achter het net te vissen.

  De oplossing is simpel: verruim het aanbod, vereenvoudig de regels. Er is zat ruimte in NL ook in de Randstad als we wat minder koeien houden en wat ruimtelijke ordening ambtenaren werkeloos maken:
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37105&D1=0-1,5,9,13,17,20,23&D2=0,7-9&D3=l&HDR=G1,G2&STB=T&VW=T

 89. nhz says:

  Steve: De koop motivatie die je geeft van ‘anders is het volgend jaar te duur’ is niet de schuld van de kopers zelf maar van de inflexibele markt: het aanbod reageert niet op de vraag, er worden simpelweg niet genoeg huizen gebouwd.

  Duh, ga je nou beweren dat de kopers geen deel van de markt zijn, of dat alleen het aanbod de prijs bepaalt?

  Steve: Mensen willen een huisje voor zichzelf en niet tot hun 40ste thuis of in een studentenkamer wonen.

  er bestaat ook zoiets als huren, maar daarvoor hadden ze vermoedelijk teveel noten op hun zang.

  Steve: De oplossing is simpel: verruim het aanbod, vereenvoudig de regels.

  onzin, in de huidige situatie van onbeperkte financiële steun voor huiseigenaars helpt dat niks; dan gaan hooguit de speculantjes een tweede of derde huis kopen, en moet Jan Kees straks ook de derde hypotheek nog voor 5 jaar subsidiëren. Het is veel simpeler: gewoon stoppen met al die subsidies en overheidsgaranties, en ik weer zeker dat het probleem snel is opgelost. Als iedereen gewoon krijgt waar hij voor betaalt, en zelf alle risico’s loopt die daar bij horen, dan is het gedonder gelijk over. Behalve dan dat de grote groep die nu ver boven zijn stand woont (dankzij HRA, NHG, huursubsidie etc.) daar op achteruit zal gaan (= kleiner gaan wonen of meer betalen).

 90. deutsche Mark says:

  Suzanne:
  @ll 82
  Leuk huis trouwens, mis een slaapkamer, net ietsje aan de kleine kant en moet worden geupdate. Ik zou 225 k bieden, da’s wel aardig betaald voor deze eenheid.

  Nou, ik zou ~200 k wel genoeg vinden:

  Klein kaveltje voor de provincie.
  Bad/WC moet er iig uit, want die zijn walgelijk.
  Voor wie niet van metselwerk binnen houdt (ik bv), is flink wat werk aan de winkel voor de stucadoor.
  En aan de isolatie is, voor zover op grond vd foto’s te beoordelen, ook nog wat te doen.
  De inbraakpreventie is schattig uitgevoerd. Echt een eyecatcher.

  Misschien is 2 ton nog wel te hoog gegrepen, en in ons gedeelte van Noordrijn-westfalen als verkoopprijs niet realistisch. Ik zou niet willen ruilen met ons 230k€ hutje.

 91. tufkaj says:

  nhz: er bestaat ook zoiets als huren, maar daarvoor hadden ze vermoedelijk teveel noten op hun zang.

  “Huren, dat kan natuurlijk ook”

  Bij mijn weten het enige wapenfeit van de overheid om een overspannen koopmarkt tegen te gaan ooit..

 92. Dawg says:

  nhz,

  Je moet het een doen en het ander niet laten. Dus enerzijds stoppen met het subsidieren van de vraag en anderzijds het aanbod niet langer afknijpen. Want dat laatste gebeurt natuurlijk net zo goed. Denk alleen maar aan die slopende WBV’s.

 93. Flore says:

  Aanhakend op de discussie over het huis in Groningen… ik volg o.a. twee huizen in A’dam ZO.

  Het eerste staat al 2 jaar te koop. In 2004 werden deze huizen voor 250.000 verkocht. Het huis dat ik volg heeft de afgelopen 2 jaar voor 225.000 te koop gestaan toen een paar maanden voor 223.000 en nu voor 210.000. Echter een aantal van dezelfde huizen in die straat staat inmiddels voor 199.000 te koop.

  Het andere huis staat een half jaar te koop voor 150.000 E maar de adviesprijs van de makelaar is 135.000 maximaal met de waarschuwing erbij dat hij begin 2012 soortgelijke huizen qua oppervlakte en met een nieuw verflaagje (voormalig woningbouw) in de markt gaat zetten voor 108.000 een paar straten verder.

  Een derde huis in Amsterdam is onlangs na twee en een half jaar verkocht. Na een renovatie van 10.000E uiteindelijk voor 135.000 verkocht (vraagprijs 150.000)

  Heb totaal geen plan om een huis te kopen hoor. Zit prima in een huurhuis met grote moestuin. Maar het zijn interessante tijden.

 94. nhz says:

  Dawg: anderzijds het aanbod niet langer afknijpen. Want dat laatste gebeurt natuurlijk net zo goed. Denk alleen maar aan die slopende WBV’s.

  eens wat betreft de sloop, maar als de sloopsubsidies (in diverse vormen) stoppen is dat vast ook gelijk over 🙂

  Wat betreft de echte bouwproduktie vrees ik dat die pas weer op gang komt als alle grote bouwers failliet zijn, en er weer ruimte komt voor nieuwe bedrijven die met wat creativiteit, nieuwe techniek andere huizen gaan bouwen: geen overmaatse betondozen van 500K euro, maar bescheiden, betaalbare, energiezuinige woningen voor alleenstaanden en kleine gezinnen – dáár is behoefte aan. Maar de huidige bouwmaffia houdt dat allemaal tegen omdat ze aan een grote betondoos veel meer over houden.

  Flore: Maar het zijn interessante tijden.

  opvallend die prijsdaling t.o.v. 2004, zijn dat nieuwbouw woningen en weet je die prijzen zeker (Kadaster bijvoorbeeld)? Bij mij in de omgeving zijn de vraagprijzen doorgaans zeker 3x de prijs die je in 2000-2001 moest betalen, en wellicht 2x de prijs uit 2004. En die stijging geldt zowel voor de nieuwbouw in de buitenwijken (overwegend hogere prijsklasse) als voor vooral monumentale woningen in het stadscentrum. Een huis kopen voor de prijs van 2004-2005 kun je hier voorlopig op je buik schrijven, laat staan nog minder betalen …

 95. nhz says:

  ll: Huiseigenaren worden steeds zwaarder belast …….

  tja, op sommige punten zijn de boertjes van buuten nog steeds de baas in Nederland, daarbij gesteund door CDA en VVD. Die gaan natuurlijk niet afspreken dat ze zelf meer moeten betalen 🙂

 96. ll says:

  ” Nederlandse banken, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en beleggingsfondsen hebben namelijk voor bijna 850 miljard euro geïnvesteerd in de eurozone. ”

  Het hele artikel……..

  Zwanenzang van de ING 🙂 ?

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3058120/2011/12/01/ING-Euro-verloren-rampspoed-geboren.dhtml

 97. Steven says:

  aan ll

  Daar wordt sinterklaas niet blij van. 🙂

 98. nhz says:

  ll: Zwanenzang van de ING 🙂 ?

  slecht voor de bonussen van het bankster gespuis; dus dan zeggen ze dat het slecht voor ons is, allemaal bangmakerij. Natuurlijk kiezen deze lieden voor nog het aandraaien van de duimschroeven voor de gewone bevolking, lekker geld bijdrukken om te garanderen dat de banken hun centjes krijgen en vooral: nog hogere bonussen!!
  Laat ze maar lekker hardstikke failliet gaan al die banken, ik kan dit volk missen als kiespijn en voor de economie zijn ze totaal overbodig (zelfs zeer contra-productief, omdat ze niks produceren maar wel de winsten van BV Nederland zwaar afromen).

 99. hugo says:

  ll,

  Lijkt erop dat we voorbereid worden op ellende bij de ING. Vandaag ook al dit stuk over de ING;

  ”Woensdag onthulde oud-topambtenaar van het ministerie van Financiën Ronald Gerritse dat een wet voor de nationalisatie van ING in het diepste geheim was voorbereid.”
  http://www.nu.nl/economie/2682522/nationalisatie-ing-was-horrorscenario.html

 100. Steven says:

  aan nhz

  yep. de enigen die baat hebben met het geld bijdrukken zijn de banken en de schulden makers (eigenlijk zou je ze moeten straffen toch?: maar men doet uiteraard weer het omgekeerde totdat het ontploft.

 101. Steve says:

  nhz:
  Wat betreft de echte bouwproduktie vrees ik dat die pas weer op gang komt als alle grote bouwers failliet zijn…

  De bouwers zijn denk ik niet het grootste probleem de bouwgrond bezitters des te meer. Als de grondprijs daalt kunnen er weer betaalbare woningen gebouwd worden, huur en koop.

  “Vastgoedbeleggers willen honderden miljoenen investeren in huurmarkt, maar wel tegen hun condities

  Hoge grondprijzen
  In Amsterdam spelen ook de hoge grondprijzen een negatieve rol, tekent Bodewes aan. Overal in ons land zien grondbedrijven hun winsten teruglopen. Daardoor groeit bij veel gemeenten de bereidheid om de hoogte van de grondprijzen tegen het licht te houden. Ook zijn steeds meer gemeenten bereid om speciale afspraken te maken over vrije sector huurwoningen, mits de bouw door ons wordt gegarandeerd. Als de grondprijs met 20- of 30.000 euro per woning zou dalen, dan ontstaan er veel meer mogelijkheden om tot een verantwoorde woningexploitatie te komen.”
  http://www.nul20.nl/issue59/2vdp_1

  Voor huur is in Amsterdam eigenlijk sociale woningbouw en vrije sector met expat-achtige prijzen, niets ertussen. Normale mensen kunnen er niet voor huur terecht en velen hebben gekocht omdat het de enige betaalbare optie was (maandlasten).

  “Ook de IVBN constateert in het visie-document nog eens dat er een enorme kloof bestaat tussen de sociale huur- en de koopsector. De sociale huurmarkt telt nu 2,4 miljoen woningen en de vrije sector huurmarkt 250.000. woningen met een huur tussen de 650 en 900 euro zijn er nog veel minder, terwijl voor dat segment de vraag juist sterk groeit ”
  http://www.nul20.nl/node/2464

  De meeste kopers van de laatste 15 jaar zullen qua prijs boven hun stand wonen maar niet qua woning, b.v. vinex 13 in een dozijn woondozen. Dezelfde rijtjeshuizen die baby-boomers met 1 inkomen konden kopen zijn nu alleen betaalbaar voor tweeverdienders. De huizen van 35 jaar oud dus! Leven die tweeverdieners dan boven hun stand?

  Volgens mij zijn die tweeverdieners dan dubbel gepakt:
  – Ze kopen een verouderd huis van niks
  – Ze worden financieel gezien bankslaaf
  – Ze hebben praktisch weinig keus van huis huren is duurder dan kopen (maandlasten)

  Nota bene: Ikzelf heb het ‘geluk’ sociale woningbouw te huren maar om mij heen ken ik velen die tig jaar op een wachtlijst hebben gestaan en uiteindelijk hebben gekocht. Puur omdat je niet je hele leven kan wachten op je beurtje terwijl volksstammen ‘urgenten’ vooraan in de rij worden geschoven. En nee vrije sector huren is voor velen gewoon te duur in de Randstad (als je niet in een kamer wil wonen).

  Iets dat voor oudere generaties normaal was, een nieuw rijtjeshuis kopen op 1 inkomen en volledig aflossen, is voor de huidige generatie simpelweg veelal buiten bereik. Wat wel mogelijk is b.v. is: een oud vinex opknappertje kopen op 2 inkomens en half aflossen. Als je dat doet als dertiger heb je dan teveel noten op je zang?

 102. Steve says:

  @nhz,

  En natuurlijk moet er ook een streep door *alle* koop- en huursubsidies.

 103. Steven says:

  aan Steve

  straks wonen we allemaal in een mooi prefabhuis in Duitsland voor 20.000 euro op een goedkoop stuk grond en rijden heen en weer in een zuinig electrisch autootje naar ons werk in Nederland. (als ze de prijzen zo duur houden en de technologie gewoon doorgaat: uiteraard)

 104. nhz says:

  Steve: De bouwers zijn denk ik niet het grootste probleem

  de bouwers zijn wel degelijk een probleem, omdat ze een monopolie positie hebben, de verkeerde (veel te grote / dure) huizen bouwen en ook nog veel duurder zijn dan bouwbedrijven uit bijv. Belgie of Duitsland.

  Steve: Leven die tweeverdieners dan boven hun stand?

  absoluut, want ze wonen in huizen die ze anders niet zouden kunnen betalen. Het verschil wordt bijgepast door de mensen zonder HRA, dus huurders en huiseigenaars met weinig of geen hypotheek. Als de HRA wordt afgeschaft zul je zien hoe ver deze mensen boven hun stand leven – als dat niet zo was zouden ze voor afschaffing van HRA moeten zijn, toch?

  Steve: En nee vrije sector huren is voor velen gewoon te duur in de Randstad

  dat kun je wel blijven zeggen, maar het is gewoon een kwestie van teveel noten op de zang; je kunt ook kiezen voor huren in een kleinere woning (kleiner want kopen was en is inderdaad goedkoper per maand, als je niet rekening houdt met aflossing, waardevermindering en nog wat van dat soort zaken).

  Steve: is voor de huidige generatie simpelweg veelal buiten bereik.

  ja, en daar is de huidige generatie dus zelf verregaand verantwoordelijk voor. Nogmaals, niemand heeft ze met een pistool tegen het hoofd gedwongen te tekenen voor die Vinex woning.

  Steven: straks wonen we allemaal in een mooi prefabhuis in Duitsland voor 20.000 euro op een goedkoop stuk grond en rijden heen en weer in een zuinig electrisch autootje naar ons werk in Nederland.

  ik kwam net een leuk artikel tegen over hoe je binnenkort je huis van stroom kunt voorzien met je Nissan Leaf EV (en overdag met je zonnepanelen de Leaf accu opladen). Wijs de energieboeren de deur en regel het allemaal zelf. Het is nu nog een beetje toekomstmuziek, maar binnen 5 jaar kan dit werkelijkheid zijn (zeker met brandstofcellen).

  In prefab zie ik ook grote mogelijkheden, ook in Nederland; maar dan moet eerst het monopolie van projectontwikkelaars, bouwers en gemeentes van tafel. Want een huis van 20.000 euro kost anders toch 150-200K in de polder, vanwege grondkosten, bouwvergunning, aansluitkosten, verplichte installatie van van alles en nog wat door ISO-gecertificeerde schroevendraaiers enz. enz. enz. Terwijl je met sommige van die huizen helemaal niks nodig hebt, je zou het bij wijze van spreke zo van de vrachtwagen in het weiland (van 4 euro/m2) kunnen neerzetten, even er van uitgaande dat je perceel aan de weg zit.

 105. Steve says:

  Tja, ik overweeg Duitsland ook serieus. Het is ongelovelijk dat de internationale media Nederland samen met Duitsland als beste jongetjes van de klas zien terwijl ik denk dat NL meer op Ierland lijkt.

  NL is al tig keer gewaarschuwd door het IMF, OESO, WB, etc. maar toch ligt onze rente op de staatschuld nog zeer dicht bij die van DE.

  Nog een paar veelzeggende quotes uit een Nyfer rapport over de huizenmarkt:

  “Het aanzienlijke verschil tussen huizenprijzen in Nederland en Duitsland wordt
  verder veroorzaakt door het Nederlandse ruimtelijke-ordeningsbeleid. Nederland-
  se gemeenten krijgen maar een gering aantal bouwkavels toegewezen. Daardoor is
  de prijs van beschikbare kavels zeer hoog ten opzichte van de bouwkavelprijs in
  Duitsland waar veel meer bouwgrond beschikbaar is.”

  “Prijsverschillen tussen Nederland en zijn buurlanden worden bovendien veroor-
  zaakt door een internationaal bezien krappe woningvoorraad. Figuur 1.6 geeft
  aan dat er in Nederland in 2003 419 woningen per 1.000 inwoners waren. België
  en Duitsland hadden in datzelfde jaar respectievelijk 462 en 472 woningen per
  1.000 inwoners.”

  http://www.nyfer.nl/documents/Wiezijnhuisbouwtopzand….pdf
  (grote delen van dit rapport zijn achterhaald maar er zitten wel wat nuttige cijfers en deelanalyses in)

  De grote grap is natuurlijk dat Duitsers liever huren (95% vrij sector) dan kopen zoals deze VEH laaf zelfs opmerkt:

  “Zestig procent van de Duitsers woont in een huurhuis. Sociale huur is er nauwelijks (minder dan vijf procent van het totaal… ”
  http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com/2011/07/vertrouwen-in-de-woningmarkt.html

  Het hele Nederlandse systeem conditioneert de bevolking om te denken dat kopen de enige oplossing is. Op Immoscout24.de staat de zoekfunctie dan ook standaard op Mieten (huren) ipv Kaufen.

 106. nhz says:

  Steve: grote delen van dit rapport zijn achterhaald

  niet alleen achterhaald, het probleem is ook dat bij Nyfer degene die betaalt de inhoudt van het rapport bepaalt. Van een onafhankelijk oordeel is geen sprake, ze noemen alleen de zaken die de opdrachtgever uitkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*