Van der Laan voelt zich soms ’onbehaaglijk’

Minister Van der Laan (WWI) ervaart ’soms een onbehaaglijk gevoel’ bij allochtonen die in Nederland een huis huren en intussen sparen voor een eigen huis in Marokko of Turkije. Hij vindt dat ’knellen’ wanneer ze in Nederland wonen in huizen en wijken die door overheid en woningcorporaties voor veel geld en met veel werk worden opgeknapt.

zie ook: IMF bezorgd over Nederlandse huizenmarkt

„Ik besef dat ik me op glad ijs begeef”, aldus de bewindsman woensdagavond in de Kamer. „Ik zie die mensen het liefste investeren in de eigen woonomgeving”, bekende Van der Laan. „We doen er alles aan om die wijken uit hun achterstand te tillen”. Daarbij plaatst hij vraagtekens bij de integratie van de mensen die een huis willen in eigen land. Maar „Iedereen mag doen wat hij wil”.

Ineke van Gent van GroenLinks noemde de opmerkingen van Van der Laan een ’ losse flodder’. De minister bestreed dat. „Dat wil ik niet in zo’n gevoelig onderwerp”. Hij zei zijn uitlatingen met aarzeling te hebben gedaan. „Ga er niet mee aan de haal dat ik me op dit gladde ijs begeef”.

Hij deelde de mening van Van Gent dat het investeren in een huis elders niet hoeft te betekenen dat je je in Nederland afzijdig houdt.

Van der Laan komt op de kwestie terug in zijn aanstaande Integratiebrief.

bron: Reformatorisch Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
85 comments on “Van der Laan voelt zich soms ’onbehaaglijk’
 1. Martijn says:

  Hij vindt dat ’knellen’ wanneer ze in Nederland wonen in huizen en wijken die door overheid en woningcorporaties voor veel geld en met veel werk worden opgeknapt.

  Het breekijzer voor de sociale huur wordt geslepen.

 2. Martijn says:

  Ludwig,

  Zei ik niet een tijd geleden al dat het garanderen van banktegoeden eigenlijk inflatie is?

  http://www.zerohedge.com/article/deposit-insurance-arbitrage

 3. Martijn says:

  @Ludwig

  Uit dat stuk van Ambrose: Furthermore, I suspect that at least some of China’s grumbling about the dollar slide over recent months has been a ruse to lower the yuan (pegged to the dollar of course) against the euro, yen, and even sterling. The goal is to protect export margins. (Surely premier Wen Jiabao knows that China’s $1.6 trillion or so invested in US bonds is a sunk cost. Forget about it. The holdings are the consequence of their own currency manipulation in the first place.)

  Natuurlijk spelen ook de zaken waarover Sinclair vertelt, maar bovenstaande logica wordt vaak gemist.

  Als China wil devalueren moeten ze – bij vasthouden aan de peg – de dollar laten zakken.

 4. Ludwig von Mises says:

  @2 Martijn,

  Het garanderen van banktegoeden is inflatior – het kan feitelijke inflatie tot gevolg hebben – zover wil ik wel gaan.

  @3 Martijn,

  Ik vind Ambrose te optimistich over de amerikanen. Ik ben het goeddeels eens met zijn thesis dat de eerste helft van 20e eeuw niet onder Chineze suprematie gaat geschieden en vind hem te negatief over Europa.

  Duidelijk is dat China en de VS elkaar nogal wat problemen bezorgen. Twee honden vechten…

 5. Ludwig von Mises says:

  2 Martijn,

  Stuk gelezen. Reggie Middleton doet zijn huiswerk altijd goed. Prima bron.

 6. Martijn says:

  het kan feitelijke inflatie tot gevolg hebben

  Dat is zeer waarschijnlijk. Een investeerder weegt normaliter risico tegen winstverwachting af. Als ik jou centen garandeer ongeacht waar je investeert, kijk je enkel nog naar de winstverwachting. Die is het hoogst waar het meeste risico zit. Logischerwijs noopt de garantie je dus meer risico te nemen. En neem je meer risico, dan gaat het vanzelf fout, met bijdrukken tot gevolg. Inflatie over tijd is dus zo goed als gegarandeerd.

 7. Ludwig von Mises says:

  Het is zeer waarschijnlijk, zelfs gewenst door de centrale banken…

  Maar ik wil het mechanisme en de oorzaak niet op 1 hoop gooien…

 8. Martijn says:

  @8

  Akkoord

 9. lorenzo says:

  kunne we niet on-topic blijven of een forum zoeken die mischien wel http://www.inflatie.nl heet ?

 10. Ludwig von Mises says:

  Je kan op deze site posts vinden over de integriteit in de woningcorporatiesector, belastingheffing door de gemeente, garantieregeling Achmea.

  De tijd dat op deze sites Lorenzo types in polonaise elkaar nawauwelden dat de huizenprijzen 70% gaan corrigeren is voorbij.

  Als het te moeilijk voor je wordt, vraag vriendelijk, dan leggen M en mijn persoontje de relatie naar de huizenmarkt wel voor je.

  Dank voor je inhoudelijke bijdrage.

 11. Martijn says:

  Lorenzo,

  Ik sluit me bij Ludwig aan en sta open voor inhoudelijke berichten van jouw kant. Ga je gang, de vloer is van jou.

 12. Martijn says:

  Toch jammer dat Mieke hier nooit meer komt. Ze had altijd ijzersterke argumenten voor die 70% daling.

 13. KariZ says:

  Interessant juist dat de discussie verbreed wordt. Ik leer hier van.

 14. marketwatch says:

  Is dit niet tevens een kleine toespeling van Van der Laan om zodoende de beloofde gelden aan de corporaties voor het opknappen van de “Vogelaarwijken” toch niet uit te hoeven keren?

 15. chantal says:

  ondertussen is ook wel alles al gezegd geweest. Met dank aan ludwig voor het technisch gedeelte.
  Waar moeten we dan nog over praten? Af en toe is er iets klein maar nieuw te melden over de overheidstrukkendoos…. meestal niet echt de moeite om daar pagina’s ver over te gaan.

 16. Sam says:

  LVM en M.

  De (meeste)mensen hebben geen noemenswaardige hoeveelheid (spaar)geld.

  En moeten dus een volledige hypotheek nemen willen ze een huis willen kopen.

  Nu de banken niet meer dan 3,5 mondaal(30.000) willen verstrekken=100-120k en de gemiddelde huizen in NL op 250k ligt zal er echt wel een correctie komen van minstens 50%.

  Vraag en aanbod doet echt niet meer ter zake en wat de gek er voor geeft ook niet, want die heeft niets. Ja, misschien een paar persoonlijke leningen voor die mooie TV en auto…

  De markt gaat dadelijk zijn werk doen en dan heb je aan al die modellen die in de boeken staan niets.

  Ben benieuwd naar de omzetcijfers met Sinterklaas en Kerst straks en die van een jaar later.

  PS ben net terug uit Spanje Sinterklaas is daar met appartementjes aan het strooien.

  70-80% leegstand in zowel bestaande als nieuwbouw voornamelijk voor buitenlanders bebouwd (o.a. Britten).Prijzen zijn al 40% gezakt aan de kust en wat er in het binnenland gebeurt wil je helemaal niet weten!

  Al eens in NL langs de kust gereden? Staat ook 50% te koop. Buitenlanders? DAn valt het wel mee met het huizen te kort toch?

 17. Martijn says:

  @Sam

  Ik ben het met je eens dat de daling nog niet ten einde is. Het argument van de hypotheekverstrekking is ook zeker geldig. Toch kom ik ook met die wetenschap nog niet aan een daling van 70%.

  Maar goed, ik stel hier niet het beter te weten dan de tijd, we zullen vanzelf zien hoe het loopt.

 18. kees says:

  @17
  Nu de banken niet meer dan 3,5 mondaal(30.000) willen verstrekken

  meeste mensen kunnen ook niet meer betalen.
  anti-kraakwet is er door, premie voor slopen nog even opvoeren, en we kunnen weer onderhuren en inwonen bij schoonouders.

 19. Martijn says:

  50% te koop langs de Nederlandse kust lijkt me overigens wat overdreven hoor. Volgens funda – en dat is niet volledig – zitten we momenteel aan 200k woningen. Op een koopwoning of 2500k is dat misschien tien procent door Nederland. Dat kan langs de kust wat hoger liggen, maar 50% zal dat niet zijn.

 20. Martijn says:

  @19

  Op 3,5 keer je inkomen ga je toch uit van stevig afbetalen. Het was al eerder gebleken dat banken minder uitlenen en minder voor huisbaas willen spelen, maar ik betwijfel of er echt zo streng geleend wordt en blijft worden.

  Al met al gaan we dalen, dat zeg ik al vanaf het begin, maar 70% lijkt me nog steeds overdreven.

  Mocht dat toch gebeuren dan bak ik voor jullie een taart.

 21. Riko says:

  En toch heeft Lorenzo een punt, binnen 5 berichten zijn dezelfde sukkels over totaal iets anders aan het lullen wat geen drol met dit onderwerp te maken heeft 😉
  En helemaal lachwekkend dat de dorpsgek cq narcist cq fulltime looser Jasper Oeberius Ludwig Kees of hoe die zich ook maar noemt weer elk topic kaapt, terwijl hij ons nog niet lang geleden verheugde met het nieuws dat hij zou oprotten.

 22. Sam says:

  Lekker! Slagroom?

 23. chantal says:

  @sam
  mijn nicht heeft deze maand huisje gekocht. 5.5x hun modaal inkomen geleend.
  En ondertussen valt de bouw stil, verslijten huizen a volenté… en komt er dus minder aanbod in een stijgend bevolkinsaantal (nog tot 2050 stijgt onze bevolking). Dat compenseerd en daarboven blijven onze lonen ook verder stijgen.

 24. Martijn says:

  @Chantal

  Ik heb goede bronnen die stellen dat je bevolking niet simpelweg op absolute cijfers moet beoordelen.

  Een belangrijke groep is bijvoorbeeld het aantal 49-jarigen. Waarom? Omdat men op zijn 49ste doorgaans aan de top van inkomsten en uitgaven zit. Salaris gaat niet veel verder meer stijgen (en men neigt naar minder werken) en de kinderen zitten op hun maximale support.

  Dat aantal gaat op ten duur voor zowel Nederland als Belgie afnemen, en dat gebeurt al voor 2020.

  Van dat cijfer kunnen we bovendien vrij zeker zijn (relatief weinig immigratie rond die leeftijd), terwijl de verwachtingen die jij aandraagt een stuk onzekerder zijn.

 25. Martijn says:

  Voor huizen geldt overigens wel dat iedereen (dus ook mensen die geen 49 zijn) moet wonen, maar het effect op de huizenprijs is niet voor elke inwoner hetzelfde.

 26. Sam says:

  Ik weet wel waar het idee vandaag komt dat iedereen denkt dat er een huizen te kort is.

  Omdat iedereen makkelijk 2 to 3 teveel kon/kan lenen! Daardoor begonnen de meeste mensen niet in een klein huisje maar imeteen in een villa. En ja daar zijn er inderdaad minder van maar niet (meer) te weinig. Door deze maatregelen van de banken worden de mensen weer een beetje wakker geschuwd en bewust dat het eigenlijk allemaal helemaal niet uit kan.

  En pas op! Het modale inkomen van je nichtje kan heel snel halveren binnenkort. In ieder geval het huisje van 5,5x modaal de hyptheek niet natuurlijk die blijft!

 27. Martijn says:

  @Sam

  Dat huizentekort valt volgens mij ook mee, dat zei ik al vaker. Ik ben nog steeds benieuwd naar iemand die met harde cijfers komt om dat tekort aan te tonen. Meestal blijft het bij slappe babbels als “er is een tekort aan gewenste huizen”. Een beetje financiële honger maakt vanzelf rauwe huizen zoet, en dan zal het tekort toch mee blijken te vallen.

  Het aannemen van de anti-kraak wetgeving onderschrijft dat er geen tekort is.

 28. chantal says:

  @sam
  je hebt natuurlijk ook gelijk… in de toekomst word een huis voor de rijke mens (de auto ook trouwens). Het zal niet meer voor iedereen vanzelfsprekend worden.

  Maarja, dat verboden woord ‘inflatie’ hé… als je daar rekening mee houd, is het misschien toch verstandig om een huis te kopen als je kan. Want op uw lening zit geen inflatie hé…

 29. chantal says:

  @Martijn
  er in in belgie wel een tekort aan betaalbare huurwoningen. Ik dacht in Nederland ook, met jullie ellelange wachtlijsten.

  http://www.hln.be/hln/nl/928/Kanaal-Wonen/article/detail/1018272/2009/10/20/Vlamingen-kunnen-huur-en-energierekening-niet-betalen.dhtml

  En welk alternatief heb je dan?
  Ik ben onlangs nog bij iemand geweest. Betaalde 700€ huur voor een enkel glas appartement. Met gratis zicht op een 1ste klas voetbalclubveld.

 30. lorenzo says:

  Ludwig von Mises : je bureau heeft opgelevert dat je niet zo heel veel verder komt dan de inflatie . Dat was en is de topic niet !
  Ik vraag mij af wat ”70 % gaat corrigeren ” moet inhouden .
  Maar goed. De vastgoed , wereldwijd , is mijn business . Al jaren zeg ik dat de prijzen 40 % te hoog zijn….
  Daar waar jij met alle argumenten je net aangeschafte woning meent goed te willen praten…..
  Nou , laten we on-topic gaan.
  Ik heb gezocht : NIET EEN HEEFT EEN ANTWOORD OP DE TOPIC GEGEVEN IN CASU IETS INHOUDELIJKS !

 31. Martijn says:

  @Lorenzo

  Wat is de inhoud van het topic eigenlijk? Het gevoelsleven van Van der Laan? Of mag mijn allereerste reactie ook mee on-topic?

  @Chantal
  er in in belgie wel een tekort aan betaalbare huurwoningen.
  Wordt doorgaans niet opgelost door de markt?

 32. Martijn says:

  @32

  Wordt doorgaans niet .. alles… opgelost door de markt?

 33. lorenzo says:

  De moderator kan beter de site op een (1) topic zetten , we hebben na okt. 2008 toch allemaal een mening hoe het was en hoe het gaat in de toekomst . En dat mag , de topics zijn alleen zo overbodig.

 34. Ludwig von Mises says:

  Lorenzo

  De post gaat erover of we het kunnen accepteren dat een buitenlander hier huurt terwijl ie spaart voor een woning in zijn thuisland.

  Blijkbaar heeft deze post een te hoog PVV gehalte en vinden we het zelfs het overwegen niet waard om op dit soort sentiment in te gaan.

  Jij ook?

 35. lorenzo says:

  martijn , een topic interpreteren en enkel bij een mening of inhoud reageren ipv dit een cafe te maken. Ik kom hier al iets langer als jij.

 36. Sam says:

  Dat ijs is mij te dun Lorenzo…

 37. Ludwig von Mises says:

  Sam.

  Die correctie van 50%. Die duurt tot na mijn pensioen? Ondertussen blijven de huren de komende 30 jaar gelijk?

 38. lorenzo says:

  NIET EEN HEEFT EEN ANTWOORD OP DE TOPIC GEGEVEN IN CASU IETS INHOUDELIJKS

 39. Ludwig von Mises says:

  Hmm.

  Ademhalen vanuit de buik is mijn advies.

 40. Martijn says:

  Ach, we houden het een beetje interactief zo. Soms neemt de moderator ook wel eens iets over dat in de comments geplaatst wordt.

  Bovendien hebben we ons tot nu toe beperkt tot financiele en economische zaken, zij het in wat breder kringen dan het gevoelsleven van Van der Laan in dit geval.

  Ontwikkelingen in de States en elders zouden zomaar relevant kunnen blijken voor de Nederlandse huizenmarkt.

  Maar goed, ik kom hier niet om vervelend te doen. Een aftrap van jouw kant die meer on-topic is, is van harte welkom hoor.

 41. Ludwig von Mises says:

  Ok.

  Ik heb er geen onbehagelijk gevoel bij. Systeem is kut, de mensen calculeren, zo werkt het.

  Maakt daarbij niet uit of je in Marrakesh of in Leerdam geboren bent. En opaart voor een vakantiehuis of een tatoeage.

  Punt is dat de huren te laag zijn.

  Lorenzo.

 42. chantal says:

  @Martijn
  “Wordt doorgaans niet opgelost door de markt?”

  In Belgie althans niet. Het tekort betaalbare huurwoningen is al jaren bezig, en word enkel maar erger. In ieder geval lijkt de ‘markt’ hierop niet snel te reageren.

 43. Martijn says:

  @Lorenzo

  We zijn hier met elkaar in gesprek, de topics geven voor dat gesprek een aanleiding.

  Op het moment dat het onderwerp door meerdere bezoekers gezamenlijk breder wordt getrokken zie ik weinig problemen, al merkt ik dat jij daar anders over denkt.

  Daarom nogmaals, als je het zo belangrijk vind, kom met iets inhoudelijks om de discussie terug te trekken naar het topic.

  Verder lijkt het voortzetten van deze wel/niet on-topic me stukken meer off-topic dan de economische uitstapjes die eerder gemaakt werden, dus ik laat het hier verder bij op dat gebied, ongeacht hoeveel caplocks jij er nog tegenaan wil gooien.

 44. Martijn says:

  @Chantal (42)

  Daar moet ik even over nadenken. Als mensen niet te groot wonen of dat soort zaken meer zou er wellicht sprake kunnen zijn van een tekort.

  Wel lijkt het erop dat als de tendens van onbetaalbare huren niet kentert, er op ten duur mensen dakloos gaan worden.

  Is dat een probleem wat nu ook al speelt?

 45. Ludwig von Mises says:

  43

  Er komt een dag dan hebben we een overschot van onbetaalbare huurwoningen. Ook zo iets dat we al eerder hebben besproken.

 46. Martijn says:

  @45

  We hebben een scenario besproken dat daarop uitdraait. Niet onwaarschijnlijk, maar harde garanties bestaan nergens in het leven.

 47. Martijn says:

  Wat betreft die link, die is inderdaad interessant. Ik zei laatst al dat er nog veel afschrijvingen aan zitten te komen voor banken, want daar gaat dit op uitdraaien.
  Hoeveel meer druk dat op de inmiddels al ver gedaalde huizenprijzen gaat geven weet ik niet. Er wordt veel geld met inflatoire potentie tegenaan gesmeten en van wat we tot nu toe van Bailout Ben gezien hebben gaat dat zo door.

  Belangrijkste is dat banken nog lang niet veilig zijn.

  Overigens geven diezelfde banken de laatste tijd alleen maar positieve adviezen over elkaar; voornamelijk buy en een enkele keer neutral. Die samenwerking hebben ze inmiddels gevonden.

  Met de carrytrade op de dollar kunnen die afschrijvingen overigens nog voor flink uit de hand spiralende problemen gaan zorgen denk ik.

 48. Martin says:

  Die rare plannen van die van der Laan altijd. Ik heb altijd het idee dat ie een half kratje bier achter de kiezen heeft, als ie met z’n plannen komt.
  Waarom zou iemand investeren in een afgezakt huurpand?
  En wie wil er niet sparen voor een vakantiehuis?
  Moet je daarvoor allochtoon zijn?
  Ik ben autochtoon, en ik geef mijn geld ook niet graag onnodig uit. En als een ander in mijn omgeving of huis geld wil investeren kan ie gelijk langskomen.
  Wat wil van der Laan, dan? dat een allochtoon wordt verplicht naast 400 euro huur ook 300 pm euro te investeren in zijn huurpand?
  Of wil ie misschien dat allochtonen hun spaargeld inleveren?
  Ik snap er niks van. Ik krijg altijd een wat onbehaaglijk gevoel als ik een foto van die man zie. Ik zie hem meer als een barman staan, vandaar ook die link met een krat bier vermoedelijk.

 49. Victorino says:

  @1 Tja, als je cardioloog bent en eenmaal in de sociale sector zit en voor 600 euro per maand in Amsterdam-Zuid een prachtig ruim nieuw appartement met parkeerplaats kunt huren, waarom zou je dan het ernaast gelegen (zelfde gebouwe, zelfde appartement) koopappartement kopen voor 400.000 euro?
  Dat is slecht voor je hart 😉

 50. kees says:

  @22

  Jasper Oeberius Ludwig Kees

  Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter

  Zoek je nog een goede naam voor je hockeykind?

  Rico royal

 51. kees says:

  51

  hint: suck my reed

 52. kees says:

  chantal,
  komt er dus minder aanbod in een stijgend bevolkinsaantal

  Ik merk in mijn omgeving dat er nogal wat mensen de pijp uit gaan zo tussen de 56 en 65 jaar; de boomers. Het is helemaal niet gezegd dat iedereen 83 wordt in het eengezinshuis.

 53. Okkie says:

  @Chantal nr.25:
  Dat huizen verslijten is geen argument voor het in stand houden van de huizenprijs. Integendeel, op zaken die verslijten vindt afwaardering plaats. Heeft je nichtje 5,5x het salaris van haarzelf en haar partner samen geleend?

  @Martijn nr.26:
  Precies. De groep van 49 bestaat uit de (rijkere) doorschuivers. Zij bepalen de huizenprijs en niet de starters die wel iets langer op kamers of in hun goedkopere huurwoning kunnen blijven wonen.

  @Chantal nr.30:
  Natuurlijk zijn er lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen vanwege de lage huurprijzen. Voor 700 euro per maand zit je in de vrije sector waarbij de woning aan minimale eisen moet voldoen. Misschien kent je kennis de NL huurwet niet en heeft hij/zij zich laten tillen.

  @lorenzo:
  Niemand vind de gevoelswereld van Van der Laan al te boeiend. We kunnen hoogstens speculeren wat hij hiermee wil bewerkstelligen.

 54. kees says:

  chantal, In Belgie althans niet.

  moet voor je huurders toch een reden zijn om op tijd te betalen.

 55. Okkie says:

  @Martin nr.49:
  In sommige gemeentes investeert de overheid juist niet in volkswijken, maar wordt zelfs de openbare weg niet onderhouden in tegenstelling tot de rijkere buurten waar alles pico bello is.

 56. Ludwig von Mises says:

  Nog 1 voor Option Trader.

  http://www.321gold.com/editorials/hoye/hoye102909.html

  Mises verkoopt dollars en koopt goud.

  brds

 57. Martijn says:

  Voorlopig raakt onze ongeschoren vriend aan de overkant van de plas ze nog wel kwijt lijkt het.
  http://www.zerohedge.com/article/31-billion-7-year-auction-closes-3141-high-yield-4679-allotted-high

 58. Ludwig von Mises says:

  60

  Mises heeft er ook geen moeite mee.

 59. kees says:

  @49
  Die rare plannen van die van der Laan altijd.

  hij is een gewezen advokaat/jurist en die kunnen vaak niet rekenen, alleen in rekening brengen.
  Bij vdL ben je toch je geld kwijt, iets wat alleen van Vogelaar werd verwacht.

 60. kees says:

  chantal, je nichtje had een hoger salaris moeten hebben, dan zou de verhouding anders liggen. Nu is ze overmoedig. Ze verdient te weinig.

 61. Martijn says:

  @Ludwig (59)
  Waar geen moeite mee?

  Dan – en deze is belangrijk voor de huizenprijs – een stukje over deflatie.
  http://www.zerohedge.com/article/money-multipliers-have-collapsed-everywhereconfidence-missing-i-dont-see-any-way-stabilise-m

  Voorlopig lenen banken inderdaad niet uit, we bespraken dat ook al op dit blog en ontdekten dat het minder lenen van banken wel eens heel goed kan samenvallen met de terugloop in huizenverkopen.

 62. Ludwig von Mises says:

  63

  Dollars verkopen

 63. Martijn says:

  In dat artikel wordt een punt aangehaald dat ik eerder maakte: buffers zijn er om klappen op te vangen. Wij vragen banken juist hun buffers te vergroten op het moment dat er klappen vallen. Dan loopt er structureel iets niet lekker.

  Nou begrijp ik wel dat het vooral in goede tijden misging; toen had men moeten sparen, en bovendien zitten we met dat fractionele bankieren dat erg gevoelig is voor vertrouwen, maar toch is het nu ergens een apart moment om buffers op te gaan bouwen.

 64. Martijn says:

  @63

  Bernanke heeft vooral weinig moeite met het verkopen van schuldpapier. Deze veiling lijkt ook weer goed verlopen.

 65. Martijn says:

  Voorlopig is deze crisis oprecht alleen maar goed geweest voor banken. Die lenen niets uit, schrijven niets af, ontvangen de een na de andere bailout, gebruiken de centen om zeer risicovol te investeren/gokken en verhogen hun bonussen.

  In Nederland lijkt dat overigens mee te vallen in vergelijking met de States.

 66. Martijn says:

  Overigens gaat dat geld waarmee banken investeren/gokken de beurs op, waardoor de belegger er ook nog wat van opsteekt. Wederom gericht inflatie dus. Aandelen en commodities stijgen terwijl er ontslagen blijven vallen en er steeds meer huiseigenaren in de problemen komen.

 67. Martijn says:

  Smiley @68

 68. Martijn says:

  Oud-bestuurders en voormalige commissarissen van DSB Bank die nu nog een belangrijke rol in de financiële sector spelen, zoals topman Gerrit Zalm van de combinatie ABN Amro en Fortis, worden apart onder de loep genomen.

  De resultaten van het onderzoek door de toezichthouders worden niet openbaar.

  http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2009/10/oudbestuurders_en_voormalige_c.html

 69. Ludwig von Mises says:

  72

  Anders – als je het in 1 onderzoeksopdracht meegeeft – krijg je een onderoek naar of Zalm het heeft gedaan. Dat lijkt me geen wenselijk uitgangspunt voor een goed onderzoek.

 70. Martijn says:

  People spent every penny they earned…and then “took out equity” from their houses in order to spend more.

  What they really got was a house with a bigger mortgage – without moving!

 71. leerling says:

  Nady Xie “de economie is langzaam veranderd van een huishouding die gebeaseerd was op inkomen, naar een huishouding die is gebaseerd op bezit ”

 72. Martijn says:

  Tot slot nog even inflatie/deflatie: we zien beiden.

  Daar waar banken het bailoutgeld gebruiken om risicovol te beleggen zien we koersen stijgen (oa de beurs). Daar waar de ‘gewone man’ die steeds minder werk heeft met geleend geld spulletjes moet kopen (oa huizen) zien we prijzen dalen.

  Als die prijzen genoeg gedaald zijn, stappen investeerders/speculanten in. Wie weet blijken dat straks banken te zijn.

  Zo zouden we bij het eerder door Ludwig genoemde scenario kunnen aankomen waarin een aantal grote betonboeren de grote pakketten woningen bezitten.

  Dat zie ik overigens eerder in de States gebeuren dan hier.

  Welterusten.

 73. kees says:

  Blijft voor mij de vraag: moeten we nu wel of niet een cent te makken hebben? Vooral geen geld op de bank of desnoods onder het kussen.

 74. Martijn says:

  Terwijl bovenstaande plaatsvindt zijn banken nog zo rot als het maar kan. Er staan nog steeds (meer) mensen onder water met hun hypotheek, commercieel vastgoed loopt niet lekker en ook met credit cards zijn er problemen.

  In de States blijven de kleine banken nog steeds vallen. Bovendien raakt de bodem van het depositogarantiefonds daar in zicht.

  Banken zijn dus nog niet veilig, is een deel verzekerd van de papieren redding via de geldpers van Bailout Ben.

  Voor Nederland en spaargeld: ik ben niet alwetend. Ik zou aanraden een deel van de centen in fysiek goud aan te houden en de rest op de bank – wat moet je dan.

 75. Sam says:

  @42

  Huren te laag???

  Laat me niet lachen, al kregen ze de helft dan kunnen ze nog een aardige boterham verdienen. Verdienen ja, dus al die kl@@te managers eruit en werken. Iedereen(jij?) zegt dat je beter kunt kopen dan huren want dan heb je lagere maand lasten.
  Ik denk dat dat ook het probleem is in subsidium nederland. Want wat gebeurd er als je straks een vrijstaande woning kunt betalen voor 700 p/m en een tussenwoning voor 850??? Dat kost pas banen…

  En even “bijna” on topic de politiek zal dit http://www.bol.com/nl/p/boeken/jonge-kinderen-discrimineren-niet-druk-1/1001004001981707/index.html boek moeten lezen i.p.v. de fabeltjes krant of oude kinderen voor kinderen Lp’s van 20 jaar oud.

 76. Martijn says:

  Waarom geld op de bank? Ik wil nu niet alles omzetten in goud, maar hou wel mijn ogen open en hoop er op tijd bij te zijn.

  Wel kom je zo nu en dan wat vreemde berichten tegen: http://articlesofinterest-kelley.blogspot.com/2009/10/banks-and-october-surprise.html

  Alles op de bank laten lijkt me niet de beste zet. Alle eieren in een mandje is voor vogels.

 77. Martijn says:

  @Sam

  Geinig boekkie. We kunnen zo nu en dan inderdaad meer van kinderen leren dan je zou denken.

 78. kees says:

  @79Sam Zegt:
  29 October 2009 om 10:52 pm
  @42

  Huren te laag???

  dat niet, maar ze kunnen omhoog als er ruimte is.

 79. Depressie says:

  Tip: investeer niet in bakstenen maar in je/het leven.

 80. kees says:

  83

  Denk Amerikaans 🙂

 81. Optimist says:

  DOE Amerikaans 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*