Waar is PvdA wethouder Marnix Norder mee bezig?

De gemeente Den Haag komt met een speciale onderhoudslening die ervoor moet zorgen dat starters eerder een woning kopen die in minder goede staat is. De regeling wordt dit najaar geïntroduceerd. De gemeente stelt € 6,3 mln beschikbaar. In totaal verstrekt de gemeente 180 leningen van maximaal € 35.000.  Pas na drie jaar hoeven de kopers rente en aflossing over de onderhoudslening te betalen.

zie ook: PvdA: ‘Norder verzweeg Vestia-zaak’

Volgens wethouder Marnix Norder van Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting heeft de onderhoudslening twee voordelen. “Door de verkoop van een starterswoning worden doorgaans meerdere woningen verkocht als gevolg. Daarnaast helpen de verkopen met starterslening tot het kwalitatief verbeteren van de goedkopere woningvoorraad, doordat achterstallig onderhoud wordt weggewerkt”

Vandaag werd ook bekend dat Marnix na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar de Haagse politiek verlaat. Naar eigen zeggen weet hij nog niet wat hij na maart 2014 gaat doen. Ik vind het allemaal een beetje vreemd, het lijkt er toch sterk op dat Marnix de verliezen van project Vroondaal op de Haagse jeugd probeert af te wentelen.

Om de verkoop van kavels te stimuleren was in 2012 een provisie beschikbaar voor iedereen die een koper aanbracht. Deze wat ongewone regeling gold voor 1 jaar en is recent geëvalueerd. ‘De regeling heeft niet gebracht wat we er van hadden gehoopt’, aldus een woordvoerder van Vroondaal Ontwikkeling.

Hij is namelijk onder andere verantwoordelijk voor gemeentelijke deelnemingen:

 • Grondexploitatie-maatschappij Vroondaal Beheer B.V.
 • Participatie Ontwikkelingsmaatschappij Vroondaal B.V.
 • Vastgoedexploitatiemaatschappij Vroondaal Beheer B.V.

Vroondaal Ontwikkeling is een publiek-private samenwerking tussen de gemeente Den Haag, Bouwfonds Ontwikkeling en Synchroon.

In Den Haag schijnt Norder ook niet zo populair te zijn:

Verder is  Noder blij dat de slavernij is afgeschaft…. Veel succes bij je verdere carrière in het vastgoed Marnix!

Ik hoop dat de starters die je nu gaat ‘helpen’ daar over 3  jaar ook zo over denken.

Share Button
Tagged with: ,
122 comments on “Waar is PvdA wethouder Marnix Norder mee bezig?
 1. Tip says:

  Sukkel.

 2. Klaas says:

  Daar gaan we weer; het huizentreintje wordt weer van stal gehaald. Ondanks dat blijkt dat het probleem niet bij een afname van starters zit, maar bij de ineenstorting van doorstromers.
  Hopeloos geldrondpompen van een wethouder. Die €6,3 mln kan toch veel beter in bijvoorbeeld infra of zorg gestoken worden.

 3. De Pessimist says:
 4. xenobinol says:

  pumping and dumping… het ‘huizentreintje’ moet blijven rijden, grotere sukkels moeten instappen om de scheefleners en dus indirect de banksters te redden van de ondergang.

 5. tinus says:

  Jaja de verkoper zal maar wat zakken met de prijs omdat het huis een bouwval is.

  Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

 6. snorkel says:

  Hagenaren / hagenezen zijn, aan de reacties te zien, ook heel bij met dit ‘steuntje voor de Haagse woningmarkt’

  http://www.omroepwest.nl/nieuws/28-08-2013/63-miljoen-voor-starters-op-haagse-woningmarkt

  Ben wel benieuwd of we nu over 3 jaar weer van die huilverhalen krijgen dat die starters niet mogen doorstromen van de gemeente omdat de lening meer waard is dan de woning. Dat hoor je nu al met startersleningen die in de afgelopen jaren zijn afgesloten…

  Is natuurlijk ook een manier om de virtuele hoge grondwaardes in de boeken te laten staan: Gewoon iedereen in een situatie bewegen waarin je verkoop van het pand kunt verbieden. Dan wordt er nooit een nieuwe marktwaarde vastgesteld en kun je blijven vasthouden aan de waarde die de grond in de boeken heeft.

 7. Mark says:

  Als je bedenkt dat de schuldenberg ongeveer 650 miljard was.
  Als je weet dat er ongeveer 130 miljard woning”waarde” verdampt is sinds 2008.

  Moeten we serieus aandacht besteden aan een plan van 6 miljoen?

  Moeten we uberhaupt aandacht aan de PvdA i.c.m. vastgoed schenken?

  We vragen aan de automonteur toch ook niet hoe men het beste een kozijn kan schilderen?

  negeren die hap.

 8. tufkaj says:

  Als je het mij vraagt zijn deze onderhoudsleningen bedoeld om ‘kluswoningen’ aka maatschappelijk vastgoed met zwaar achterstallig onderhoud te dumpen.

  LTV omdlaag –> duurzaamheidslening er tegenaan
  LTI omlaag –> starterslening er tegenaan

 9. xenobinol says:

  Hier in Dronten heeft men ook startersleningen ingevoerd, je kan dan voor maximaal 20% van 180k een starterslening krijgen.

  Leuk detail? De prijzen van nieuwbouwwoningen die hiervoor in aanmerking komen zijn in prijs verhoogd met de rentekosten van deze startersleningen.

  En dan vinden ‘ze’ het raar dat niemand zo’n supervoordelig stappeltje stenen op een postzegel wil kopen.

 10. tufkaj says:

  xenobinol:
  Hier in Dronten heeft men ook startersleningen ingevoerd, je kan dan voor maximaal 20% van 180k een starterslening krijgen.

  Leuk detail? De prijzen van nieuwbouwwoningen die hiervoor in aanmerking komen zijn in prijs verhoogd met de rentekosten van deze startersleningen.

  En dan vinden ‘ze’ het raar dat niemand zo’n supervoordelig stappeltje stenen op een postzegel wil kopen.

  Kan ik dat ergens terugvinden? (huizenzoeker ofzo?)

 11. maarten says:

  binnenkort: starter concentratiekampen (iets met Godwin; excuseer me voor mijn slechte smaak)

 12. maarten says:

  maar even serieus, het kan best wezen dat binnen 10 jaar een enorm deel van de jongere volwassenen in een containerbuurt woont

 13. maarten says:

  behalve dan de met zorg geselecteerde, excellente studente

 14. Steven says:

  pas na 3 jaar betalen. Lijkt wel een foute auto reclame. Kom op zeg: besef nou eens dat 35.000 voor veel starters twee netto jaarsalarissen zijn en dat dan moeten stoppen voor onderhoud van een in prijs zakkend krot? Ja maar het kost maar een beetje rente zeggen ze dan. Ook al is het 0 procent rente: dat wil je toch niet lenen zo’n bedrag voor een woning waar de rest van de appartementen om je heen ook aan het verkrotten zijn? Flats hebben zeg maar een levensduur van 50 jaar of zo. (denk nu bijv. aan de meuk uit de jaren 60, 70.

 15. De Pessimist says:

  Elke ingreep die geld kost en de reële economie schaad zal de bodem in de markt lager laten uitvallen denk ik zo .

 16. Steven says:

  De Pessimist,

  ja dat is wel een mooie. zo’ n maatregel als deze is een mooi voorbeeld (de bewoner heeft er niets aan en eventueel mooie duurzame energiezuinige bouw wordt er door uitgesteld en het kost nog extra geld ook)

 17. De Pessimist says:

  Steven,

  Misschien is dit de toon waar ze gevoelig voor zijn .Want laten we wel zijn dat het is niet zo dat wanneer het niet baat dat het niet schaad ,Huizenprijzen gaan pas omhoog wanneer er ruimte voor is in de reële economie voor de rest is het trekken aan een dood paard wat alleen maar energie ,kapitaal en tijd kost

 18. Steven says:

  De Pessimist: voor de rest is het trekken aan een dood paard wat alleen maar energie ,kapitaal en tijd kost

  Leg dat maar eens uit aan een wethouder met een hypotheek van 500.000 (voor de oudgedienden is dat over een miljoen guldens waarvan je vroeger dacht dat dat genoeg zou moeten zijn geen ene f.ck meer uit te hoeven voeren: nu staan ze het met bosjes in de min.

 19. De meester says:

  Zoveel goede topics in de MSM.

  Waarom deze Admin?….

 20. Voerman says:

  Je zal maar als eenling een verkrot pandje kopen in een verkrotte omgeving en naast je te hoge hypo ook nog 35k geleend hebben om het een beetje ooglijk te kunnen maken.
  Ben je wel de grootste stommeling, weliswaar met het minst verrotte huis. Dat wel. Liever nog een paar jaartjes sparen voor een goed huis in een goede buurt, hoewel, als je zo onderaan op de ladder staat kun je wellicht beter een andere oplossing verzinnen.

 21. igorn says:

  daarom kom ik op deze website. Mooi stukje over deze witteboord-crimineel.

 22. Hendrik says:

  Het meest teleurstellende aan dit verhaal is dat de overheid nog steeds zich inspant om de vraagzijde (en dan vooral jonge mensen) te verleiden schulden aan te gaan.

  In plaats hiervan zou de overheid er juist verstandig aan doen om de aanbodzijde aan te moedigen om prijzen te verlagen. Maar ja, we weten het allemaal, onze gemeentebesturen hebben ervoor gekozen om zèlf aan het spel mee te doen. Sindsdien is verstandig beleid voeren gelijk aan snijden in eigen vlees.

  Jammer, maar in dit dossier kan de gemeentelijke overheid nog slechts gewantrouwd worden.

 23. maarten says:

  Voerman,

  De burger past zich aan en wordt ook een schurk net als de rest, om vervolgens keihard onderdrukt te worden door de staat

 24. Dawg says:

  Het aangaan van schulden om de prijzen van tweedehands goederen hoog te houden is zo ongeveer de minst effectieve manier om de al met veel particuliere schuld beladen Nederlandse economie een beetje aan de gang te houden. ‘t Leidt alleen tot meer schuld, maar geen euro extra productie of inkomen.

 25. maarten says:

  maarten,

  onee, de staat is tegenwoordig een lachertje! 😉

 26. maarten says:

  en dat noemen we dan moral hazard, klinkt lekker sexy in het engels

 27. maarten says:

  Dawg,

  volgens mij boerenbedrog door de heren politici?

 28. snorkel says:

  Hendrik: In plaats hiervan zou de overheid er juist verstandig aan doen om de aanbodzijde aan te moedigen om prijzen te verlagen.

  Dit recente CPB-onderzoek zou inderdaad een mooie aanleiding zijn om dubbele HRA per direct af te schaffen. http://www.cpb.nl/publicatie/verliesaversie-op-de-woningmarkt

  Dawg:
  Het aangaan van schulden om de prijzen van tweedehands goederenhoog te houden is zo ongeveer de minst effectieve manier om de al met veel particuliere schuld beladen Nederlandse economie een beetje aan de gang te houden. ‘t Leidt alleen tot meer schuld, maar geen euro extra productie of inkomen.

  Amen to that!

  Maar… Maar… Maar… het heeft drie doldwaze decennia lang zo goed gewerkt. Dus dan werkt het nu vast weer…

  Wijst maar weer eens uit hoe het zit met de realiteitszin en probleemoplossende creativiteit van de gemiddelde topambtenaar. Die bestaan beide dus niet.

 29. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Het beleid van 20 jaar lang:
  – inkomensmatiging
  – zeepbellen blazen op de woing-“markt”
  – schuldstimulatie

  Toont de spagaat waar we nu inzitten.
  NL heeft 2,5 maal de EU gemiddelde schuld tov inkomens.

  En niet minder lelijk zijn de “oplossingen” die de zeepbel enkel vergroot hebben:
  – huizen gesubsidieerd leasen (100% aflossingsvrij)
  – starters nóg meer leencapaciteit geven.

  Wie o wie
  heeft er straks het goed fatsoen
  om dat uit te leggen aan de gestartten

  Wie heeft de VALSE START gefaciliteerd ?

  We komen uit een tijdperk waar we elkaar graag veel schuld aanpraatten … Maar daar wil niemand de schuld van krijgen. (Hogehuizenprijsminnend NL = Hogeschuldenminnend NL)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-09-2012/rutte-zorgt-voor-stijgende-huizenprijzen/#comment-112561

 30. Juan Belmonte says:

  buenas noches
  Juan

 31. Dawg says:

  maarten: volgens mij boerenbedrog door de heren politici?

  Je zou ‘t soms denken. De werkelijkheid zal wel ergens in ‘t midden liggen: gebrek an inzicht, deelbelangen, politieke commitments, de neiging om lastige problemen vooruit te schuiven.

 32. erik(amusanttentrol) says:

  Wat een gelul allemaal. Koop zo een woning in Den Haag voor 150k, verbouw er lekker aan voor 35k. Maak de woning helemaal naar je zin en binnen 30 jaar alles afgelost! Wat is nou jullie probleem??

 33. maarten says:

  Dawg,

  en waarom zitten deze mensen dan in de politiek?

 34. Steven says:

  maarten,

  merk het op mijn werk. Dat zijn mensen die hun stempel overal op willen drukken, niet gevoelig voor tegenargumenten, maar wel vooral heel ijverig en ambitieus. Zij zijn zeker nodig, maar ze lopen door dat gedrag vaak naast hun schoenen en beseffen niet dat ook veel capabelere mensen in hun directe omgeving werken. (WERKEN en niet alleen maar bezig zijn met eigen gewin)

 35. maarten says:

  Steven,

  ambitieuze mensen hebben me al vaak mijn kop gekost, waar slaat het op? en jij?

 36. Dawg says:

  maarten: Dawg, en waarom zitten deze mensen dan in de politiek?

  Om deelbelangen te behartigen.

 37. maarten says:

  Dawg,

  ik denk eerder dat het megalomanie is

 38. maarten says:

  de megalomanie van Sisi en Schonbrünn. Alle gemeenschapsgeld voor de happy few, een romantisch sprookje waar menig Nederlander zijn vingers bij af schijnt te likken.

 39. Steven says:

  maarten,

  het heeft me een keer financieel de kop gekost. pas op voor psychopaten: ze bestaan echt. (schijnt overigens dat ze veel in het bankwezen zitten)

  http://www.independent.co.uk/news/business/comment/brian-basham-beware-corporate-psychopaths–they-are-still-occupying-positions-of-power-6282502.html

 40. Adamus says:

  snorkel,

  Grondwaarde in boeken? Arnhem lost dit op door een halve hectare ter beschikking te stellen aan een “aardvarken”.

  http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=2699667

 41. Adamus says:

  Dawg: Om deelbelangen te behartigen.

  Verdeelbelangen 😉

 42. Adamus says:

  maarten:
  maar even serieus, het kan best wezen dat binnen 10 jaar een enorm deel van de jongere volwassenen in een containerbuurt woont

  Is dat een nieuwe wijk achter ijburg?

 43. Adamus says:

  De Pessimist:
  Elke ingreep die geld kost en de reële economie schaad zal de bodem in de markt lager laten uitvallen denk ik zo .

  Yep

 44. Frans says:

  Voerman: heb je even voor mij?
  http://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw

 45. Frans says:

  Wereldwijd gaat het slecht maar…. hoera, niet overal!
  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/amerikaanse-banken-boeken-recordwinst

 46. ll says:

  De Wethouder: ………. en hij ziet, en hij ziet, het ‘echte beest’ nog niet, en gooit er nog ff een schepje leenvoer ( 6 miljoen ? ) tegenan ……… de veelvraat lust nog wel een paar extra sub-prime startersleningen en zó heerlijk HRA aftrekbaar…… Oei, oei ik groei ………,

  CNN snapt het wel, gelukkig maar, er zijn nog nadenkers 🙂 de NL-ers zitten in een negatieve – leen- spiraal, Teveel leningen door de HRA en door de sub-prime starterslening .

  NL zit in het midden van een vreselijke monetaire schuldenstorm met in het midden ‘ het gat der gaten ‘ een mortgage-sinkhole van jewelste …….. Daar duiken die startersleningen van de wethouder dan weer linea recta in …….

  It may seem ironic that a nation famous for its monetary prudence should find itself at the center of a debt storm

  http://edition.cnn.com/2013/08/29/business/netherlands-nation-under-water/

 47. ll says:

  Cyprus na het Minsky Moment, only cash please …….van twitter E.E.

  http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323997004578645880672115520.html?mod=wsj_share_tweet

 48. ll says:

  Kappers/ schoonheidssalons, prijs omhoog ? omzetten en volume naar beneden, van dft draadje …….

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/918C996A-2E29-48D9-A4F0-4AC91A8F8CA2/0/3879g1.gif

 49. ll says:

  Ondertussen in de NL 80.000 mensen dreigen te worden verpletterd……… door een bank, die ze zelf hebben gered …… de reddertjes verzuipen nu zelf ……

  http://mapleleafweb.com/files/cartoon/2010-05-13.jpg?1275425005

 50. Bart says:

  Wat een treurigheid bij die aflevering van Hollandse Zaken zeg 😐

  Waarom zou iemand in een mooi groot huis mogen blijven wonen als er niets betaald wordt? Ik ben normaal wel voor afschrijven van restschulden, maar ik weet niet of ik het deze mensen wel helemaal gun eigenlijk.

  En wat begrijpt men niet aan het veilen van een huis? Er wordt niets aan hypotheek betaald en het onderpand wordt steeds minder waard, dus het is gewoon kiezen tussen een openstaande schuld van laten we zeggen 200.000 of 50.000 euro, wat zou jij dan doen als bank?

  Ik zou zeggen: bouw gewoon heel veel sociale huurwoningen en laat deze mensen lakker de schuldsanering in gaan als ze de schuld niet kunnen of willen betalen. Kunnen ze evengoed ergens wonen, worden de huizen veel goedkoper voor mensen die wel geld hebben, gaan de banken (weer) failliet, kun je de dure medewerkers ontslaan en kan de belasting flink omhoog om de banken te redden en daarna kan iedereen weer normaal verder leven.

 51. Voerman says:

  Frans: Voerman: heb je even voor mij?

  In het vorige draadje (post +/- 698) reageerde ik op je.
  Heb je denk ik gemist omdat we wisselden van draadje.
  Kijk svp even terug!

 52. De ontwikkelaar says:

  Over slavernij gesproken:

  – Nederland was het laatste land ter wereld dat dit afschaft.

  Nog een anekdote om trots op te zijn:

  Robbert Kennedy heeft ons Indonesië uitgegooid, maar Nederland heeft wel bedongen dat Indonesië tot eind jaren 80 Wiedergutmachung heeft moeten betalen AAN NEDERLAND!!!!!

  Het is maar dat je het weet.

  Volgende keer als je in het buitenland zit, voormalig Joegoslavië bijvoorbeeld, zou ik toch maar zeggen dat je uit België komt.

 53. Gwen says:

  Even een blonde vraag:

  Waar komt dat geld voor de startersleningen die gemeenten beschikbaar stellen eigenlijk vandaan?

  Kan het zijn dat ik daar als werkend huurder (die geen recht heeft op wat voor subsidies dan ook) ook aan meebetaal via de gemeentebelasting die ik betaal?

 54. Voerman says:

  De ontwikkelaar: zou ik toch maar zeggen dat je uit België komt.

  Nog beter, ga op 4 poten staan, huppel met je kont en zeg dat je een konijn bent.

 55. emmrob says:

  Leuk die huizenmarkt-luchtbel. Wie heeft eigenlijk de kredietgeest uit de fles gehaald, en is verantwoordelijk voor deze puinhoop? http://www.economie-macht-maatschappij.com/poldermodel.html

 56. Wilbert says:

  Even de cijfers van de WEW/NHG erbij gepakt.

  https://www.nhg.nl/organisatie/publicaties/jaarverslag.html

  In 2012 kwamen er 174 verliesdeclaraties (4,9%) uit Den Haag. Landelijk kwam een gemiddelde declaratie op € 34.323. Voor Den Haag zou het dan neerkomen op een slordige zes miljoen.

  In dit plan wordt gesproken over 180 leningen van maximaal 35k.

  Grappig ‘toeval’…

 57. Enfant terrible says:

  Oude meuk zonder historische waarde moet gesloopt worden! Een naïeve, jonge hypotheekgever moet hiermee niet mee opgezadeld worden. Maar ja virtuele boekwaarden zijn heilig!

  Plat gooien en nieuwe huizen onder particulier opdrachtgeverschap bouwen. Duurzaam, goede architectuur en gebouwd naar de wensen van de bewoner(s). En niet meer het “one size fit all” vinex model. Gebouwd voor winstmaximalisatie van de belanghebbenden en niet voor de bewoners.

 58. Dawg says:

  emmrob: Leuk die huizenmarkt-luchtbel. Wie heeft eigenlijk de kredietgeest uit de fles gehaald, en is verantwoordelijk voor deze puinhoop? economie-macht-maa…com/poldermodel.html

  Mooie site. Goed geschreven.

 59. Stoelgang says:

  xenobinol:
  pumping and dumping… het ‘huizentreintje’ moet blijven rijden, grotere sukkels moeten instappen om de scheefleners en dus indirect de banksters te redden van de ondergang.

  Zo werken schuldencycli. Het probleem – liefst met winst – doorschuiven aan een nog grotere sukkel tot het systeem onder zijn eigen gewicht bezwijkt, wat nu aan het gebeuren is.

  Er worden ook nauwelijks rationele argumenten gehanteerd om tot de koop van een woning over te gaan. Feitelijk leasen de kamikazeschuldslaven een recht om in een koopkooi te mogen wonen, waardoor ze zich bevoorrecht voelen, want immers iedereen zou voor datzelfde recht hetzelfde of meer willen betalen in hun beperkte optiek.

  Gisteren nog met een bevriend stel over gehad. Zij wilde graag een huis kopen. Ik heb ze even gewezen op dit fraaie blog en ook op (reeds bekend hier) https://www.asr.nl/Particulier/Zelf-meerekenen/Paginas/wat-kost-een-huis.aspx. Een kleine schrikreactie volgde: “…oh, komen al die andere kosten en onderhoud enzo er ook nog allemaal bij?”

  Zucht. Zolang er voldoende niet-nadenkers ronddolen op de woning’markt’, blijft de zwendel bestaan. Ze zijn wel op aan het raken, maar ze zijn er nog…

 60. Stoelgang says:

  tinus:
  Jaja de verkoper zal maar wat zakken met de prijs omdat het huis een bouwval is.

  Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

  Tja, dit kan volgens mij echt alleen in NL. Domme “starters” een worst voorhouden in de vorm van EXTRA FINANCIERING omdat het te financieren object totaal uitgewoond en afgeschreven is. Je gelooft het pas als je het ziet en zelfs dan is het even wennen.

  Het besef dat een huis een afschrijvend consumptiegoed is in plaats van een investering moet tussen de oren 🙂

 61. De Pessimist says:

  Bart,

  Ik gun het ze ook niet maar ze gijzelen mij wel 1 miljoen schuldenaren net als de miljoen renteniers die niet meer consumeren.Renteniers die hun spook kapitaal niet willen afboeken maar verwachten dat de ondernemer en werknemer van nu het verlies voor hun gaan betalen gesteund door overheid en een calvinistisch gedachten goed was Nederland ook het laatste land wat zich industrieel ontwikkelde het langst in de grootte depressie zat enz.
  Met misgunnen verdien ik geen geld maar met rekenen wel .

 62. Dawg says:

  De ontwikkelaar: Volgende keer als je in het buitenland zit, voormalig Joegoslavië bijvoorbeeld, zou ik toch maar zeggen dat je uit België komt.

  Hopen dat niemand zich dan de streken van Leopold II herinnert. Schijnt een Belg te zijn geweest. Check ook even wanneer de slavernij in landen als Quatar, Koeweit, Jemen en meer van dat soort verlichte staten officieel werd afgeschaft.

 63. Stoelgang says:

  Voerman:
  Je zal maar als eenling een verkrot pandje kopen in een verkrotte omgeving en naast je te hoge hypo ook nog 35k geleend hebben om het een beetje ooglijk te kunnen maken.
  Ben je wel de grootste stommeling, weliswaar met het minst verrotte huis. Dat wel. Liever nog een paar jaartjes sparen voor een goed huis in een goede buurt, hoewel, als je zo onderaan op de ladder staat kun je wellicht beter een andere oplossing verzinnen.

  En dan moet je je koopkrot ook nog zelf opknappen. En dan moet je bij het opknappen van je koopkrot ook nog beschikken over bepaalde praktische handigheid, die de huidige generatie starters steeds meer ontbeert. En dan moet je ook je eigen uren niet gaan tellen want dan wordt je helemaal ziek 😀

  Anderzijds: mensen die in dit soort constructies trappen, zullen zover niet nadenken en dat is hun zegen 😀

 64. Stoelgang says:

  Hendrik:
  Het meest teleurstellende aan dit verhaal is dat de overheid nog steeds zich inspant om de vraagzijde (en dan vooral jonge mensen) te verleiden schulden aan te gaan.

  In plaats hiervan zou de overheid er juist verstandig aan doen om de aanbodzijde aan te moedigen om prijzen te verlagen. Maar ja, we weten het allemaal, onze gemeentebesturen hebben ervoor gekozen om zèlf aan het spel mee te doen. Sindsdien is verstandig beleid voeren gelijk aan snijden in eigen vlees.

  Jammer, maar in dit dossier kan de gemeentelijke overheid nog slechts gewantrouwd worden.

  De overheid ligt in bed met de banken, die nagenoeg geheel draaien op overheidssteun en bijbehorende garanties. Houd jij ze dom, houd ik ze arm en visa versa 😉

 65. Stoelgang says:

  snorkel:

  Wijst maar weer eens uit hoe het zit met de realiteitszin en probleemoplossende creativiteit van de gemiddelde topambtenaar. Die bestaan beide dus niet.

  Einstein zei eens – vrij vertaald – dat steeds hetzelfde doen en een anders resultaat verwachten waanzin is. Problemen kan je nooit oplossen op dezelfde manier als je erin gekomen bent.

  Vreemd trouwens: huizen zijn de enige consumptiegoederen die ik ken waarvan mensen kennelijk blij (moeten) worden als ze duurder worden. Absoluut onnatuurlijk gedrag en dus gedoemd om gecorrigeerd te worden door marktwerking. Met harde hand welteverstaan.

 66. Stoelgang says:

  Juan Belmonte:

  Wie o wie
  heeft er straks het goed fatsoen
  om dat uit te leggen aan de gestartten

  Wie heeft de VALSE START gefaciliteerd ?

  huizenmarkt-zeepbe…jzen/#comment-112561

  De gestartten 😀

 67. Dawg says:

  De Pessimist,

  De door jouw genoemde ,”renteniers met spookkapitaal” worden net zo goed uitgewoond door onze fractioneel bankierende geldbijdrukkers als huishoudingen die te diep in de schuld zitten.

  Banken kopen financiele activa met geld ‘uit het niets’ terwijl een spaarder daarvoor een deel van z’n met werken verdiende inkomen voor opzij moet zetten. Gevolgen zijn o.a. een kunstmatig lagere rente en inflatie, dus lagere rendementen voor spaarders. Als de schuldenbel uiteindelijk knapt volgt een periode van financiele repressie door de centrale banken waarmee de spaarder opnieuw door het putje gaat.

 68. Stoelgang says:

  Steven:
  Adamus,

  dat zal wel. de rest leeft in DDR bunkers
  funda.nl/koop/amst…ard-masseystraat-11/

  Duitse bunkers zijn over het algemeen ruimer, gezelliger en couranter dan dit krappe hok. Mijn walk-in kast in mijn huurhuis is nog ruimer dan die ‘woon’kamer 🙂

 69. ll says:

  Gatsie, Tufkaj was eerder 😉

  http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21584361-america-surges-much-europe-sinks-mixed-messages

  At the TOP, of the world …… nog 21% te gaan ?

  En nog een toppertje, de de NL INFLATIE 2.5 x Europees gemiddelde ……….

  Politieke prutsers ………

 70. Stoelgang says:

  Frans:
  Voerman: heb je even voor mij?
  http://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw

  Frans, nog een aardige voor jou: kijk eens wat ‘ze’ met alle voedingsmiddelen doen. Verspreiding van soorten antibiotica en allerhande hormonen enzovoort, waardoor allerhande akelige kwalen door feitelijke ondervoeding ontstaan. Je kan 180 kilo wegen en ondervoed zijn en oud word je dan ook niet.

  Ben je rijk genoeg om pure, zuivere, voedzame voedingsmiddelen te bemachtigen die speciaal voor jou gekweekt worden zoals sommige bevoorrechten? Zo nee, dan eet je van dit menu http://www.codexalimentarius.org/codex-home/en/

 71. De Pessimist says:

  Dawg,

  Wanneer het niet verstandig is om een huis te kopen voor de bubbel omdat je zag dat het een bubbel was is het natuurlijk ook idioot om te verwachten dat veilig kon sparen .Afboeken die meuk die niet bestaat of knijp de mensen uit die er niks mee t emaken hebben om het rendement als nog te maken ,Dat gaat gelukkig niet werken omdat wanneer je dat probeert de economie simpel gaat krimpen

 72. De Pessimist says:

  Dawg,

  niemand houd je tegen wanneer je met de ruilhandel gaat beginnen met goud zilver en kamelen maar ik hou het liever op banken met geld geschapen met een tegenwaarde

 73. Dawg says:

  De Pessimist:
  Dawg,

  Wanneer het niet verstandig is om een huis te kopen voor de bubbel omdat je zag dat het een bubbel was is het natuurlijk ook idioot om te verwachten dat veilig kon sparen .Afboeken die meuk die niet bestaat of knijp de mensen uit die er niks mee t emaken hebben om het rendement als nog te maken ,Dat gaat gelukkig niet werken omdat wanneer je dat probeert de economie simpel gaat krimpen

  Dus, wat zeg je nu eigenlijk? Je kunt ons geld in het systeem dat we nu hebben wel gebruiken voor de lopende uitgaven, maar als je er mee wil sparen door er te dure huizen of financiele activa mee te kopen steek je hoofd in een strop.

 74. Dawg says:

  Dawg,

  Trek jij die conclusie nu eens door.

 75. Dawg says:

  Dawg,

  Was natuurlijk voor @Pessimist.

 76. De Pessimist says:

  Dawg,

  Geschapen heeft altijd een tegenwaarde!

 77. Wim says:

  Adamus,
  dat zal wel. de rest leeft in DDR bunkers
  funda.nl/koop/amst…ard-masseystraat-11/

  Nou inderdaad .. 66m2 en maar aan één kant lichtinval. De achterkant is een blinde muur! En dan nog helemaal omringd door een intimiderende appartementenmuur. Het is inderdaad een starterswoninkje, maar als je tekent is het ook meteen je seniorenbunkertje …

 78. Frans says:

  Stoelgang: Frans, nog een aardige voor jou: kijk eens wat ‘ze’ met alle voedingsmiddelen doen. Verspreiding van soorten antibiotica en allerhande hormonen enzovoort, waardoor allerhande akelige kwalen door feitelijke ondervoeding ontstaan. Je kan 180 kilo wegen en ondervoed zijn en oud word je dan ook niet

  Bedankt!
  Ben ik inderdaad van op de hoogte. Ik eet gedeeltelijk raw en eet superfoods. Ik heb ook een kleine studie gemaakt van de pharmaceutische en voedingsindustrie: werkelijk te krankzinning om te verwoorden, maar met de achtergrond van het bestuderen van de banken enzovoorts kon ik vrij snel vorderingen maken, aangezien de patronen zich herhalen: corporate fascism, greed, (concentration of) power.

  Ik ben dan ook van mening dat je in deze tijd moet weten wat er speelt al is het alleen voor lijfsbehoud.
  Bovendien heeft voeding een grote invloed op de geest en de spirituele ontwikkeling.

 79. Wim says:

  Sorry, ik zit weer eens even op Funda te neuzen, erg leerzaam. Zo heeft dit houten dijkwoninkje in Durgerdam gewoon iedere woensdag inloopkijkavond. De bakker komt waarschijnlijk ook wekelijks een paar warme appelpunten brengen ..

  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/huis-47288905-durgerdammerdijk-186/

 80. Frans says:

  VOT (Very on topic)
  Kees de Kort uitgebreid over de ABNAMRO die wordt gered door het opkopen van hypotheken door de pensioenfondsen: aanbevolen! (even op het speakertje drukken)
  http://www.bnr.nl/opinie/kees-de-kort/283097-1308/column-kees-de-kort-een-steeds-slapper-verhaal

 81. ll says:

  Over de hypotheekschulden…..in de twittertjes

  Hans Stegeman ‏@hanswstegeman 40m

  @janheinstrop De meest eenvoudige oplossing is een stijgende huizenprijzen 🙂 en als dat niet gebeurt blijft het een lange weg.

 82. Dikkie Dik says:

  ll: Aflossen hypotheek levert meer op dan sparen

  Stel je hebt 100.000 euro gespaard. En je lost die helemaal af op je hypotheek. Een paar maanden wordt je ontslagen. En dan…Dan kun je de maandlasten niet dragen. MAar als je die 100.000 nog had, dan kun je nog wel een paar jaar rustig een oplossing zoeken.

  Aflossen. Soms slim, soms niet. Zou zelf niet op 0 tegoed gaan zitten, maar iedereen natuurlijk zijn eigen keuze.

 83. Voerman says:

  ll: @janheinstrop De meest eenvoudige oplossing is een stijgende huizenprijzen en als dat niet gebeurt blijft het een lange weg.

  Denk, dat het sowieso een lange weg wordt.

 84. Voerman says:

  Dikkie Dik: Aflossen. Soms slim, soms niet. Zou zelf niet op 0 tegoed gaan zitten

  Zeer wijs.

 85. De Pessimist says:

  Overal dringt het door waar het probleem ligt .
  http://daskapital.nl/2013/08/abn_amro_is_van_het_volk.html#more
  In den haag zal wel iets belangrijker zijn dan de toestand van het land .

 86. ll says:

  De Pessimist,

  Daar heerst maar één discipline, het uitvoeren van het regeerakkoord 🙂

 87. ll says:

  Lasten koopwoning als in de jaren negentig, nu in het blad et.

 88. Heinz says:

  Intussen heeft Blok weer een akkoord gesloten, met de woco’s. ” er kan weer gebouwd worden”
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11698/Kabinet-Rutte-II/article/detail/3501242/2013/08/30/Kabinet-en-woningcorporaties-akkoord-over-heffing.dhtml

 89. Dawg says:

  ll:
  De Pessimist,

  Daar heerst maar één discipline, het uitvoeren van het regeerakkoord

  “1.An economy that is controlled by the government is one in which political power, not the market, controls the distribution of national income. Politics is the arena in which the national income is distributed. The primary contestants are entrenched, vested interests seeking to protect their perquisites and power

  2.A government in which political power is for sale to the highest bidder puts the wealthy at an extreme advantage, as they have the means to buy political power to conserve and expand their share of the national income

  3.In order to do the bidding of the financial Elite, the political Elite redistributes enough national income to the bottom 50% and retirees to buy their silence/complicity.

  4.A nation in which political power is for sale is one in which the rule of law is bent to serve those with power.”

  zegt Charles Hugh Smith

 90. maarten says:

  Dawg,

  Het enige wat voor politic van belang is nu, is zoveel mogelijk goedkope arbeid te mobiliseren. Tis goed voor de economie

 91. Dawg says:

  maarten,

  Voor onze mainstream politici misschien, maar dan zijn dan ook niet meer dan koppelbazen. Van de MSM zul je in ieder geval niet veel wijzer worden. Vergelijk de berichtgeving van het Staatjournaal van vanavond bijvoorbeeld met dit artikel:

  http://www.silverdoctors.com/why-sryia-its-not-what-you-think-its-not-what-youve-been-told/

  Gas inderdaad. Alleen geen gifgas.

 92. Jodha says:

  Opmerkelijk dat de hele politiek vol zit met lieden als NORDER die een tijdje zonder ambitie en intellect rondhangen in het systeem onder een regering die trouw zweert aan de zelfgekroonde amsbergs. Misschien politici verbieden om in de 10 jaar na hun politieke betrokkenheid het land te verlaten.

 93. Frans says:

  Jim Willie on Syrie & more!
  http://www.tfmetalsreport.com/podcast/5015/holiday-tradition-fresh-jackass

  (Voerman, luister je mee?) 🙂

 94. azijnseikerT says:

  Slavernij afgeschaft? Ik zal Marnix Norder binnenkort mijn belastingpapieren eens toesturen.

 95. Maria says:

  Interessant log:

  http://www.wanttoknow.nl/

 96. Frans says:

  Syrie: interessant & aanvullend!
  http://www.youtube.com/watch?v=-wXpGL0eCBc

 97. Maria says:

  Frans:
  Syrie: interessant & aanvullend!
  http://www.youtube.com/watch?v=-wXpGL0eCBc

  Heb net naar foto’s gekeken van de vrouw van Assad omdat er al een tijdje geleden “rumours” waren over haar “spendings”.

  Klein kind vergeleken met Maxima, heel klein kind.

  We worden naar een oorlog gevoerd die maar een doel heeft: het instellen van een “New World Order”.

  Nooit gedacht dat ik dat zou schrijven.

  De plutocratie die Il hierboven aangeeft gaat gebeuren als we het toelaten.

  Vandaag weer een staaltje gezien hoe banken mensen de nek om kunnen draaien.
  Kleine beleggingsmaatschappij in onroerende zaken met een kleine lening waarvan de rentetermijn op korte termijn afloopt. Een groot aantal zaken moeten aan de bank worden overlegd waarna de bank zich nog gaat beraden of de lening in stand gehouden wordt. Mocht dat het geval zijn, vindt er een verdubbeling van het rentepercentage plaats.

  Stel, je hebt het geld niet om de lening af te lossen (in dit geval klein bier) draaien ze je in ene je nek om, zomaar.

  Als ratten in de val…….

  http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/08/als-ratten-in-de-val/#.UiEqpYrCRjo

 98. Frans says:

  Dawg: zegt Charles Hugh Smith

  Hij heeft het dus over corporate fascism.

 99. Frans says:

  Dawg: . Van de MSM zul je in ieder geval niet veel wijzer worden

  Inderdaad, je wordt daar alleen veel dommer van!

 100. Frans says:

  @ Dawg: groeit van het BNP, wordt deze weergegeven met inflatie correctie, of is het kaal om zo maar te zeggen.
  Ik bedoel, als hierop de “groei” van de economie op is gebaseerd, dus wordt gebruikt om deze in cijfers uit te drukken, dan zou dit een zeer scheef beeld geven als het niet wordt gecorrigeerd voor inflatie.
  Het is natuurlijk sowieso bedenkelijk, aangezien dan een kunstmatig getal wat zogenaamd de inflatie die de burger merkt zou moeten weergeven.
  Als je de klassieke definitie handteerd: inflatie is monetaire groei, oftewel geldschepping, dan wordt het weer anders, maar dan zit je wel ermee hoe dit dan weer wordt gedefineerd. Als de ECB staatsobligaties opkoopt en die worden niet marked to market, en worden vervolgens als onderpand gebruikt om (leveraged) nog meer obligaties te kopen….
  Was het niet M2 wat het beste is om naar de groei en krimp te kijken van het geld?
  Nou ja, volgens mij werken veel van de klassieke economische grootheden en data niet meer in deze tijd.
  Zojuist weer wat van het CPB gehoord: weet nu helemaal 100% zeker dat ze onderdeel vormen van het corporate fascism. CPB: butt boys van de illuminati.

 101. ll says:

  Een zeepbel ?
  Waarde gekelderd ?

  http://www.dichtbij.nl/haarlemmermeer/regionaal-nieuws/artikel/3004120/waarde-van-haarlemmermeerse-huizen-gekelderd.aspx

  Er moet in de toekomst nog 21% af volgens the Economist …. en ………. bekijk deze poster eens……….van ‘onze’ snork 🙂

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/400jr.html

  We zijn nog lang niet op de bodem ……..

 102. ll says:

  Hoera post komt door 🙂

  Casametrie, casametrie, casa casa casametrie ….

  In 2010 . Volgens dit rekenmodel ……..

  ‘Hij ( de makert van dit model ) concludeert dat er momenteel geen sprake is van overwaardering en er geen verdere prijsdalingen te verwachten zijn, zolang de hypotheekrente aftrekbaar blijft.’

  Even een nadere toelichting 😉

  Ons héle waarderingssysteem van álle huisjes in de NL ‘de z.g. WOZ waarde’ is op dit casametrisch rekenmodel gebaseerd …….

  Als er één zeperd is, is het dit model, ( maar dat wisten we hier op dit blog al lang 🙂 ) …….. en ook van de huizenprijzen duzzzzzzz

  We moeten leren leven met een Mickey Mouse huizenwaarde 😉

 103. ll says:

  De stand van het land.

  Nieuwbouwproductie huizen terug naar 1914
  Nieuwe auto’s verkoop terug naar 1955
  Betaalbaarheid woningen terug naar jaren ’90
  Leegstand winkels nu 1/3
  Loon voor de postsorteerders gedaald met 10%

 104. ll says:

  Oh Tufkaj, zó leuk 🙂 , van ander draadje, door black

  Year of construction ……..

  http://dev.citysdk.waag.org/buildings/#52.3664,4.9178,11

 105. ll says:

  Is het niet triest ? Zelfs deze twee heren hebben nog steeds niet in de gaten, dat we onze huishoudelijke schulden nooit meer kunnen aflossen ……, en dat sommigen onder ons hiervoor 4 levens nodig hebben ……. 😉

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21852915/__We_hebben_een_economische_visie_nodig__anders_blijft_het_doormodderen__.html

 106. tufkaj says:

  ll:
  Oh Tufkaj, zó leuk :-) , van ander draadje, door black

  Year of construction ……..

  dev.citysdk.waag.o…s/#52.3664,4.9178,11

  Inmiddels struikel je er op meerdere fora en op twitter over. Terecht, supermooi ding 🙂

 107. Dawg says:

  Frans: Dawg: groeit van het BNP, wordt deze weergegeven met inflatie correctie, of is het kaal om zo maar te zeggen

  De conventie is dat er economisch groei is als het het reele bbp, dus de voor inflatie gecorrigeerde groei van het nominale bbp, toeneemt. Nij de berekening van het reele bbp gaat men als volgt te werk: index reele bbp = (index bbp in euro’s: prijsindex gezinsconsumptie) x 100

  Oenconomen zijn zich er van bewust dat het reele bbp een onvolkomen maatstaf is voor welvaart:
  – er wordt geen rekening gehouden met zgn. voor- of
  nadelige externe effecten (bijv uitputting natuurlijke hulpbronnen of milieuverontreiniging)
  – vrijwilligers werk en huishoudelijk werk zijn welvaartsverhogend maar worden niet meegeteld in het bbp. Zwart werk wordt sowieso niet geregistreerd.
  – reele bbp geeft niet an hoe de welvaart verdeeld is
  – conceptuele problemen met het prijsindexcijfer

 108. Frans says:

  @ Dawg: dankjewel!! 🙂 Erg duidelijk. 🙂

 109. Dawg says:

  Frans,

  You’re welcome.Als toelichting een praktijkvoorbeeld
  van het bbp als onvolkomen welvaartsmaatstaf:

  – Ooit werd in Krimpen a/d Ijssel een woonwijk gebouwd op zwaar verontreinigde grond. Stel dat in deze wijk destijds 200 huizen voor EUR 50.000 elk werden gebouwd. De omzet van de bouwondernemingen die de huizen neerzetten was dan EUR 10.000.000. Stel dat deze bouwondernemingen per woning voor EUR 15.000 aan materiaal en grondstoffen van andere bedrijfstakken werd ingekocht. Voor een oenconoom bedraagt de bijdrage van de betrokken bouwondernemingen aan het bbp dan 200 x (EUR 50.000 – EUR 15.000)= EUR 7.000.000. Die EUR 7.000.000 is nu beschikbaar om uit te betalen aan inkomen in de vorm van loon, winst en rente. (voor een oenconoom geldt per definitie dat waarde productie = inkomen)

  – Na dat bekend werd dat de wijk op zwaar verontreinigde grond stond moesten de huizen gesloopt worden en de grond, voor zover mogelijk, gereinigd. Kosten van sloop en reiniging: EUR 20.000.000, meetellend als bbp en dus inkomen.

  – Daarna werd de wijk weer opgebouwd waardoor opnieuw EUR 7.000.000 aan bbp werd geregistreerd.

  Wat restereerde was een woonwijk die een productiewaarde van EUR 7.000.000 representeerde maar voor een ‘economische groei’ van EUR 34.000.000 had gezorgd.

  Perversere voorbeelden zijn denkbaar.

 110. StilleWilde says:

  Waar is Norder mee bezig? Ik denk dat hij met deze constructie nog meer Polen huisvesting aan gaat bieden. Deze hier blijvende gezinnen zien het misschien wel zitten om in deze constructie te stappen/trappen. Norder is sluw. De Polenkampen leverden hem teveel kritiek op; dit is makkelijker. De oude huizen in het Regentesse/Valkenbosgebied moeten worden opgeknapt, daar zijn Polen goed in en ze wonen daar al. Beter dan in die mensonterende Polenkampen die door “uitzendbureaus in Polen” worden gerund. Er is huisvesting te kort en deze goedwillende starters redden weer een laag huizenbezitters. Ben blij te lezen dat Norder uit Den Haag weggaat; in de landelijk politiek (PvdA) is na het grote zetelverlies zeker geen plaats voor hem. Maar er zal wel een goed plaatsje in de bouwwereld voor hem zijn….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*