Ruim honderdduizend bezoekers Open Huizen Dag

Ongeveer 110 duizend mensen hebben zaterdag woningen bezocht, die in het kader van de Open Huizen Dag de deuren hadden geopend. In totaal konden meer dan veertigduizend huizen zaterdag worden bezichtigd in verband met de door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) georganiseerde dag, meldt de NVM.

Ger Hukker - minister van informatie

NVM-voorzitter Ger Hukker denkt dat het volgens hem hoge aantal bezoekers aangeeft dat de huizenmarkt weer in beweging lijkt te komen. “De pure paniek in de bankensector is verdwenen en de beurzen krabbelen wereldwijd voorzichtig weer op. Dat zorgt ervoor dat het vertrouwen in de woningmarkt weer langzaam terugkomt. Mensen realiseren zich dat dit wel eens hét moment zou kunnen zijn om een huis te kopen.”

Een recordaantal woningen opende zaterdag tijden de Open Huizen Dag de deuren, meldt NVM. Nog nooit eerder waren er zoveel huizen te bezichtigen op de open dag. Tijdens de Open Huizen Dag kunnen mensen zonder afspraak of verplichtingen woningen bezichtigen. Een woning kreeg gemiddeld ongeveer drie bezoekers, hoewel een op de zes openstaande woningen niet werd bezocht, laat NVM weten.

bron: Elsevier.nl

Share Button
Tagged with: , ,
42 comments on “Ruim honderdduizend bezoekers Open Huizen Dag
 1. Huizenzoeker says:

  Hoogmoed komt voor de val…

 2. Huizenzoeker says:

  “De pure paniek in de bankensector is verdwenen en de beurzen krabbelen wereldwijd voorzichtig weer op. DAT ZORGT ERVOOR DAT HET VERTROUWEN IN DE WONINGMARKT WEER LANGZAAM TERUGKOMT.”

  Krabbelt de beurs weer op dan? Komende weken komen de slechtste kwartaalcijfers sinds jaren….

 3. charles says:

  Die 100.000 mensen zijn dubbel geteld als je afgelopen zaterdag 4 verschillende huizen hebt bekeken dan tel je voor 4 mensen, weer rommelen met cijfers ach dat zijn we wel gewend…

 4. Niek says:

  toepasselijke illustratie 🙂

 5. martin says:

  Welke beurs is er opgekrabbeld?
  De Hangseng met 0.07%, maar we zouden toch meer moeten kijken naar de volledig ingestorte AEX?
  Want wat hebben wij nou aan een huis in Beijing?

  De huizenmarkt is voor het eerst in vele jaren 3% gedaald, precies een goed idee om te profiteren. In California zag in 2007 de eerste maand voorafgaand aan een prijshalvering er ook zo uit.

  1 op de 6 woningen werd niet verkocht? Dus de andere 5 wel.
  Nou dat zal een mooie kaalslag worden op Funda.
  Ik noteer dus 30 populaire huizen waar op funda achter staat ‘open huis’, en daar zijn er 24 van verkocht. Ben benieuwd of mijn statistiekje er anders uit ziet volgende week.

 6. sander says:

  In Florida zijn tenten kampen opgezet voor de mensen die hun huis zijn verloren… dus ja het gaat een stuk beter wereldwijd.. die tenten zijn nog te weinig om alle mensen te herbergen.

 7. Mieke says:

  De leugen regeert bij de NVM.

  Grote landelijke advertenties met alle reden om vooral nu weer in te stappen in het onroerend goed. Alleen maar spreken voor eigen parochie – lees gewin. Schandalig.
  Mensen laat U niet foppen…..realiseer en voor accepteer dat de huizenprijzen minimaal naar niveaus van de begin jaren 80 zullen gaan i.e. ca. 30% van de topwaarden uit 2007/2008.
  En de NVM maar roepen dat de ‘bodem’ er staat net zoals vele beursanalisten of de aandelen / AEX-index. Dé onroerend goed crises moet in NL nog beginnen!

  Bewaar dat stuk uit de kranten en lees het nog maar eens over een paar jaar.

 8. Mieke says:

  voor = vooral

 9. Mark1 says:

  Wie trapt er nog in die “hengelprijzen”!! Je kunt als koper nu al uit 17 woningen kiezen en het neemt alleen nog maar toe!!! Echt historisch veel!! Je kunt niet meer met de vette winst een nog groter huis kopen of een camping beginnen in Frankrijk of zo. De rek is er uit, alleen de “serieuze” verkopers blijven over. Ben echt benieuwd of de overheid de gezonde marktwerking zijn gang laat gaan of terugvalt naar een staatsgeleide economie. Hierdoor wordt de jonge generatie met een gigantische miljarden schuld opzadeld omdat de huidige generatie te lui is om te werken voor zijn geld!

 10. Niek says:

  @ Mark1 nr.12:
  de politiek is één van de partijen die jarenlang dit pyramidespel georganiseerd heeft, mede in hun eigen belang. Ze zullen het dus ook zo lang mogelijk draaiend zien te houden met steeds weer nieuwe truken om nieuw bloed (starters) aan te trekken voor het spel en door potentiele problemen (zoals de mensen die van een tweede huis afmoeten) vooruit te schuiven via nieuwe regelgeving.

  De politiek zal proberen de echte klap uit te stellen tot na de volgende kamerverkiezingen, en inderdaad proberen de rekening door te schuiven naar de volgende generatie. Na ons de zondvloed, uit het programma voor de aanpak van de economische crisis blijkt dat duidelijk. Anderzijds MOETEN ze wat aan de HRA gaan doen voordat de rente serieus gaat oplopen.

  Het blijft mij wel verbazen dat de Nederlandse huizenbubble, één van de oudste en grootste ter wereld, nog steeds verregaand overeind staat. Misschien gaat hier alles extra traag door maximale overheids bemoeienis …

 11. Ton says:

  Joseph Goebbles was er niets bij !!

 12. Scheefhuurder says:

  OpenHuizenDag: prima initiatief van NVM! Vooruitlopend op de ingezette daling hebben we gisteren 5 huizen gezien. Heerlijk efficient en het kost geen verlof. Maar geen moment met de intentie om nu te kopen. Over half jaar gaan we weer!

 13. Lex says:

  Die Ger toch 😀

  De meeste mensen die gingen kijken, deden dat a la de meubelboulevardbezoeken op tweede Paasdag: gewoon er eventjes uit, wat rondkijken, gratis hapjes en verder niks kopen. Als Ger daar nu al zijn woningmarktvoorspellingen op gaat baseren, is hij wel erg wanhopig aan het worden.

 14. Mark1 says:

  @Niek nr.13:

  Door die rare HRA subsidie blijft de huizenbubble overeind, inderdaad verbaas ik mij er ook wel over dat die nog steeds niet is gebarsten. NL zit verstrikt in zijn eigen wurggreep omdat de leningen voor huizen torenhoog zijn door de HRA subsidie. Door banken met miljarden overeind te houden zijn ze nog in staat om bijna voor niets leningen weg te geven aan starters (vers bloed). Gevolg is wel dat de HRA een keer onbetaalbaar want:
  – bij evt. weer gestegen woningprijzen moet overheid steeds meer HRA subsidie betalen
  – door al die miljarden steun aan banken/economie heeft overheid geen geld meer voor HRA

  En als daar de schoen niet gaat wringen dan wel door een mogelijke stijging van de hypotheekrente. Als de overheden over de hele wereld moeten blijven lenen voor het overeind houden van de economie (en in NL ook nog eens voor de HRA subsidie) wordt geld een keer schaars en dan moet de rente omhoog voor het aantrekken van nieuw kapitaal. En dan herhaald zich weer de geschiedenis…..

 15. johnny says:

  De NVM heeft meer problemen dan de gemiddelde huizeneigenaar met de huidige situatie op dit moment. In Nederland kennen de makelaars een vergoeding die het laagst van Europa bedraagt. Zeg 1.6 procent waar het in andere landen 5 tot 10 procent bedraagt.
  Daarnaast wordt er aan de gecertificeerde makelaar hoge , doorlopende , eisen gesteld met dito hoge kosten.
  Van zakken vullen is er dan ook niet direct sprake.
  Dit houdt wel in dat je je omzet op peil moet houden in een markt die de laatse jaren door allerlij ”snelle jonges” , zijnde hypotheekinstellingen en ”ik doe het voor 0.5 procent ” bedrijven.
  Dat heet concurrentie , maar is te veel doorgeschoten.
  De rotte appels moeten er zeker uit en de NVM loopt de ene naar de andere onzin te vertellen om genoemde redenen . De klant moet zich maar eens uitspreken.
  Daar zal uiteindelijk naar geluisterd worden.

 16. Niek says:

  @johnny:
  makelaarskosten in NL zijn relatief laag, maar daar zijn ook goede redenen voor (bijv. gemiddelde makelaar kan zo ongeveer op de fiets de huizen langs; huizenprijzen (en daardoor weer commissies) zijn relatief hoog en vaste kosten zoals verplichte lidmaatschappen zijn in andere landen soms VEEL hoger). Vergelijken met het buitenland is dus moeilijk.

  In de periode van +/- 1990-2005 stegen de commissies automatisch mee met de prijzen, terwijl de huizen als warme broodjes verkochten; het geld stroomde binnen. De laatste jaren moeten makelaars meer moeite doen voor hetzelfde inkomen, en hopelijk zullen daardoor de goede makelaars overblijven (of dat ook echt zo is moet ik nog zien). Wellicht gaat dit ook zorgen dat er uiteindelijk steeds meer ‘hengelaars’ uit het woningaanbod verdwijnen.

  Ik denk dat de correctie in makelaarsland nog vele jaren te gaan heeft, 90% van de makelaars heeft bijv. nog nooit een serieus dalende markt meegemaakt (want dat is bijna 30 jaar geleden).

 17. Huizenzoeker says:

  Nog zo iets moois: koopsubsidie. Iederen met een beetje verstand van economie weet dat subsidie niks anders is dan een ongezonde markt kunstmatig in leven houden. Trap er niet in!

 18. Scheefhuurder says:

  De NVM moet ook leven en is gebaat bij transacties. Wat dhr. Hukker er niet bij vertelt is dat zijn “huizentreintje” ook in een dalende trend weer kan gaan rijden. De trend was: eerst-kopen-dan-verkopen. Als koper kon je toen ruim bieden op een volgend huis in de wetenschap dat je oude huis ook fors in waarde was gestegen en snel verkocht was. Dat is nu omgekeerd: als een zittende eigenaar met veel moeite zijn huis heeft verkocht met licht verlies, zal dit doorwerken op de prijs die hij bereidt is te betalen voor zijn nieuwe huis. En voor jonge eigenaren die op het hoogtepunt met maximale financiering waren ingestapt en nu moeten verkopen, is de situatie nijpend: zij maken fors verlies. Zo onstaat woondemotie: zittende eigenaren dalen in de huizenpiramide en gaan erop achteruit. Starters en zij-instromers (huurders met eigen geld) profiteren daarvan. Maar die moeten dan wel gezamenlijk voldoende geduld opbrengen om niet nu in te stappen.

 19. Ger Sukkel says:

  Het is HET MOMENT om heelemaal belzerd te worden en iets te gaan kopen, wat over twee jaar nog maar de helft waard is

 20. johnny says:

  Beste Niek , ook nu heb je weer een antwoord ( ze kunnen fietsen…)
  vergelijken met het buitenland is niet zo moeilijk als je zoals ik beide markten bedient (zie de web-site) .
  Die info van jouw kan ik niet serieus nemen .
  Het niveau van je antwoorden is echt te laag…..

 21. michzelluf says:

  De Dow Jones gaat weer zo naar de 20.000 punten, je moet je dan wel afvragen welke waarde je hier letterlijk en figuurlijk aan moet hangen.

 22. Peter says:

  Ik snap nog steeds niet waarom de HRA nog steeds in stand is.

  Is er wel een politieke partij in NL die dit 100% wil afschaffen? En stel de partij die hierachter staat wint de volgende verkiezingen, vraag ik me af of ze de afschaffing wel voor elkaar krijgen.

  Wat kunnen we nou verwachten met de HRA komende tijd?

 23. Tong says:

  en hoeveel procent van die bezoekers zijn ramptoeristen?

 24. InHUKKERwekkend says:

  Oke dan een kleine rekenoevening uit de eesrte klas:

  “Hoeveel mensen hebben gemiddeld een huis bezocht als er 43.000 huizen zijn en 110.000 mensen huizen hebben bezoekt?”

  Hmmm….even nadenken…. dat is dus niet zo makkelijk voor een makelaar om uit te rekenen….dus….hmmmmm 110 duizend bezoekers en 43 duizend huizen … maakt dan …. hmmm….

  2.588 bezoekers per huis! Dus niet eens drie mensen per huis! Als IK een huis zou bezoeken, zou IK dus ALTIJD SAMEN met meijn vrouw en kinderen gaan! Dat betekent eigenlijk dat er per huis gemiddeld maar een enkele familie heeft gekeken…. wat een drukte, zeg.

 25. Essy van Noorwegen says:

  Dit is HET moment om meneer Hukker aan de leugen detector te onderwerpen.
  Of hij weet dat hij liegt dat hij barst -reden om hem subiet de laan uit te sturen- óf hij gelooft zelf in deze onzin. En dát is reden om de mannen met de witte jassen te roepen.
  Hoe dan ook, pathetisch en wanhopig.
  We zullen het onthouden en hem er over drie jaar op aanspreken.

 26. Tong says:

  @InHUKKERwekkend :

  nog verder uitrekenen. Per huis is voor 4 uurtjes open. 2588/4=647 bezoekers per uur= bijna 11 bezoekers per minuut. Dus volgende week gaan de makelaars ontbijten met gebak, lunchen met gebak, avondeten met gebak en dat voor een hele lange tijd 🙂

 27. Marco says:

  Hmm, wij waren met zijn 5-en. Gezin met 3 kids.
  Wel lachen dat mensen alles voor lief aannemen, zi de rekensom.
  Ik zeg tegen mijnvrouw: we gaan kijken waar we over 2 jaar gaan wonen, nu niet naar de prijs kijken. Helaas gaat dit bewaarheid worden (zeker voor diegene die er veel geld op gaan verliezen).

 28. Niek says:

  @johnny: jij bent zeker makelaar of hypotheker dat je zo stekelig reageert op alles wat ik schrijf? Nee, dan worden wij het vast nergens over eens …

 29. Niek says:

  @ Peter #25:
  inderdaad, er is geen enkele grote partij die HRA volledig wil afschaffen; sommige willen gedeeltelijk afschaffen boven een grens die voor hun achterban acceptabel is, in de praktijk is dat dan meestal politiek wisselgeld (zie PvdA).

  HRA afschaffen is politieke harakiri want een kleine meerderheid van de Nederlanders is huiseigenaar en die voelen zich dan benadeeld. Organisaties als OESO en IMF waarschuwen al jaren dat er wat moet gebeuren, maar de politiek blijft Oostindisch doof.

  Voor mensen met een verantwoorde hypotheek hoeft de afschaffing trouwens weinig uit te maken, maar ja. Ik denk dat ze pas wat doen als de schatkist leeg is(bijv. door sterk oplopende rente) of als de huizenmarkt ingestort is (want dan maakt het toch weinig meer uit). Of misschien hopen ze op een ‘wonder’ zoals hyperinflatie om de problemen op te lossen …

 30. sven says:

  @ johnny

  De klant heeft in het verleden laten blijken geen inzicht te hebben in het makro-financiële stelsel en de risico’s die het met zich meebrengt. Wanneer vele kleine partijen zich financieel in een strop hangen gaan wij dus met z’n allen de rekening betalen.
  Klanten van nu en de nabije toekomst zijn over het algemeen zakelijk en financieel gezien leken. Zij zijn over het algemeen niets tekort gekomen, hebben de wind mee gehad zijn dan vaak te bevattelijk voor mooi weer praat. Het positieve van deze en toekomende tijd zal zijn dat de banken de spelbrekers zullen zijn.

  Wat betreft de makelaars, zij hebben ontzettend kunnen PROFITEREN van de BUBBLE.

 31. IIS says:

  Het gaat weer goed met de huizenmarkt, zelfs vele malen beter dan in 2010, 2011, 2012, 2013…let maar op.

 32. johnny says:

  @niek, je gaat als een bezetene over dit blog heen en loopt een ieder te verbeteren .
  je woont in een huurhuis , zit waarschijnlijk nog op school maar doet uitspraken over de buitenlandse makelaarsverenigingen.
  Het moet niet gekker worden met die onzin van je.
  Ik wil graag met je praten over deze overkopelende organisaties en dito kostenstructuur maar dan wel in een later stadium.
  Als je begrijpt wat ik bedoel 🙂

  Je kan op dit blog lezen wat ik van de prijzen vind en moet gebeuren , denk dat je te druk bent met je eigen verhaaltje.

 33. Niek says:

  johnny: je hebt blijkbaar er overheen gelezen dat ik lange tijd huiseigenaar ben geweest en alleen tijdelijk even huur.
  Ik wist niet mensen voor de lagere school al een huis kunnen kopen, maar blijkbaar zijn we al ver gezakt …

 34. Niek says:

  P.S.: verder met sven hierboven eens wat de gemiddelde makelaar en huizenkoper betreft.

 35. johnny says:

  maar doe me wel een lol en bemoei je niet met dingen waar je geen verstand van hebt.

  1 ger hukker is genoeg 🙂

 36. J says:

  Jep, er is niks aan de hand. Zolang 9 maanden (http://tinyurl.com/d5yn4g) gelijk is aan 4 weken (http://tinyurl.com/d6x57v) is de markt nog volop in beweging 🙂

  (linkje op funda is enige hoekhuis in die straat)

 37. charles says:

  Binnenkort start de NVM een nieuwe actie: 7 redenen om over 5 jaar een huis te kopen..

 38. Makelaartje says:

  @charles:
  Psst!
  Koop op tijd een huis om van de aanstaande prijsexplosie te profiteren. Zorg dat je de boot niet mist en laat het IMF maar lullen. Ik kan wel een zacht prijsje voor je regelen.

 39. charles says:

  ik heb een eigen boot, ja ik koop over een jaartje of 3 , zorg wel dat ik dan een dikke buffer heb ;), nu nog ff niet , maar bedankt! je bedoelt zekerc prijsimplosie ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*