Twee keer dezelfde steen

De Nederlandse vastgoedbubbel is net als eind jaren zeventig man made: het explosieve resultaat van banken die zo snel mogelijk wilden groeien en een overheid die hun geen strobreed in de weg legt.

Belanghebbenden zijn creatief als het gaat om het verklaren van zeepbellen op de woningmarkt. Er was te weinig grond beschikbaar, zo legden Japanse bankiers indertijd de exorbitante prijsstijgingen in hun land uit. De bouweisen waren te streng, beweerden de Britse projectontwikkelaars. Er kwamen te veel migranten binnen, riepen de Australische makelaars. In alle drie de landen liep de huizenbubbel leeg als een lekkend stoma.

Inmiddels kampt ook Nederland met een wankele woningmarkt. Niet voor het eerst: tussen 1973 en 1978 vond al een hausse plaats. Deze eindigde in een ernstige crisis. De tweede hausse, begonnen in het begin van de jaren negentig, hield langer aan. Maar inmiddels houdt de Rabobank rekening met prijsdalingen tot wel dertig procent. En net als in het buitenland lijken ook hier de overheid, de toezichthouder en de financiële sector als bij toverslag hun eigen aandeel in dit fiasco te zijn vergeten. Op z’n slechtst wordt de ware omvang van de problemen rond de huizen- en kantorenprijzen ontkend. Op z’n best wordt de zeepbel als een natuurverschijnsel behandeld: vervelend, maar niets aan te doen.

Lees verder op Follow the Money

Share Button
Tagged with: ,
429 comments on “Twee keer dezelfde steen
 1. Voerman says:

  Nieuw koren op de molen van de “rekenjerijkshow” deelnemers. WIE IS DE EERSTE KANDIDAAT?

 2. Oeps says:

  Voerman: Nieuw koren op de molen van de “rekenjerijkshow” deelnemers. WIE IS DE EERSTE KANDIDAAT?

  Daar heb je naar het lijkt nog al wat moeite mee .. Schaar jij je achter de mensen die denken dat de huizenmarkt gewoon heel lang ‘op slot’ zal blijven? Er word niet veel verkocht .. maar de markt staat niet stil … die beweegt wel degelijk .. naar beneden ..
  We zullen wel zien hoe veel naar beneden .. en of we er rijk van zullen worden, dat denk ik niet …

 3. maarten says:

  Tis triest dat er geen saamhorigheid meer geldt in dit land van blinden.
  Voerman, reken je rijk

 4. maarten says:

  is de
  DNB van het koninklijk huis
  anyone?

 5. AVE says:

  Zeg Voerman, misschien is het mij ontgaan, maar wat bedoel je met de “rekenjerijkshow”? Bedoel je daarmee de reacties van de bloggers?
  In dat geval is het wel een wrange stelling. Zit er iets dwars of zo?
  Zelf ben ik woningbezitter, ben wat dat betreft altijd gegaan voor locatie, locatie en nog eens locatie. Mijn annuïteitenhypotheek heeft nog een kleine dertig maanden te gaan.
  Ik ben wel van mening dat de uitwassen van de makelmannetjes en de projectontwikkelaartjes de laatste 15 jaar de grenzen van het onbetamelijke ver overschreden hebben. Dat mag gewoon gezegd worden, ook hier. En weet je wie hiervan de dupe zijn?
  Niet de huurders maar de bewoners van de groeikernen als Almere, Spijkenisse, Leidsche Rijn, Hoofddorp,etc., die hun woning de laatste 15 jaar voor een hoop geld gekocht hebben. Die proberen terecht te redden wat er nog te redden valt, maar ik geef ze weinig hoop.

 6. Oeps says:

  En hoeveel hypotheek schuld hebben we nou eigenlijk? Hiernaast staat 639 miljard, maar volgens E&Y 1000 miljard. Volgens de NOS was het laatst 900 miljard, en volgens dit artikel is er 780 miljard schuld bij huishoudens … en enigszins verontrustend:

  “De minst vermogende tien procent van de bevolking heeft ruim 207 miljard euro aan schulden en slechts 164,4 miljard euro aan bezittingen.
  De grootste bezitting van deze groep is de eigen woning (147,2 miljard euro) en deze neemt al drie jaar af in waarde.”

 7. Schandalig says:

  Voerman:
  Nieuw koren op de molen van de “rekenjerijkshow” deelnemers. WIE IS DE EERSTE KANDIDAAT?

  Nee, het was de Leen-je-rijk-show en kandidaten waren er meer dan genoeg!

 8. @6 Dat zijn alle schulden van huishoudens, dus niet alleen de hypotheekschuld.

 9. maarten says:

  Via het ECB betalen we grif de banken. Daar ben ik op tegen.

 10. maarten says:

  griekenland wil ik best helpen en zeker door in griekse restaurants te gaan eten. maar de huidige status quo handhaven via de banken door die te steunen dat vind ik niet betrouwbaar

 11. Oeps says:

  Jesse Frederik,

  Die 780 miljard is totaal schuld. Maar die (meer dan) 900 miljard van de NOS word ge-quote als hypotheek schuld:

  http://nos.nl/artikel/341113-cda-laat-ouders-ook-aflossen.html

  Nemen we die 639/780 miljard hypotheek/totaal schuld, dan heeft de minst vermogende 10% ongeveer een kwart van deze schuld op hun naam .. dat is vast niet geheel zonder risico’s ..

 12. Oeps says:

  maarten: maar de huidige status quo handhaven via de banken door die te steunen dat vind ik niet betrouwbaar

  Dus geen accept-gyros voor de Grieken?

 13. Frans says:

  Zo, tijd dat iemand het originele artikel even samenvat: fucked by the banksters.
  Hoor ik applaus?? Dank U wel!

 14. ll says:

  Mooi stuk Jesse 🙂

  En toch valt het kwartje nog niet bij de burger.

  Ik heb nu 2 stellen in mijn omgeving die een huis willen kopen. Eén stel is starter, en wil het zelf gehuurde te koop staande pand nu kopen, het andere stel heeft nu een koophuis en wil groter wonen…….., maar geld is er niet, alles moet worden geleend.

  Maar misschien zijn het ook wel uitzonderingen.

  Praten helpt niet 😉

 15. Maria says:

  Jesse, complimenten!!

  Wellicht nog iets om uit te zoeken:

  Het blijft opvallend hoe weinig executie veilingen plaats vinden. Zelfs ca. 5 jaar geleden was er meer aanbod aan veilingen, zeker in de regio Zuid-Holland waar het voornamelijk met fraude gevallen te maken had.

  Zou de mogelijkheid kunnen bestaan (??) dat het met de securisatie van de hypotheken samenvalt?

  Want ook in Nederland bestaat dus de vraag wie jouw hypotheek in handen heeft?

 16. ll says:

  Ergens ligt een stuwmeer aan huizen die verkocht moeten worden door de bank, maar die tot nu toe nog niet zijn verkocht.

  Zou dat te maken kunnen hebben met de eigendomsrechten, vraag ik me nu ineens pardoes af ?

  Stel de eigendomsrechten liggen ergens bij een bank in de USA, maar bij het kadaster is de regel, de laatste inschrijving geldt, en diegene die geregistreerd staat kan dan executieverkopen. Dan moeten eerst de eigendomsrechten worden overgeschreven naar een andere party, de belegger, of de bank, en dit kost tijd, veel tijd.

 17. ll says:

  @ maria lol

 18. Maria says:

  @ Il

  Dezelfde gedachte, super!

 19. ll says:

  Maria…..Vrouwen denken toch anders, denk ik 🙂

  Ondertussen in Europa, Olland is toch anders 😉 , zowaar een uitzondering……

  http://www.bouwenwonen.net/immo/read.asp?id=30550&content=Vijf-kernobservaties-voor-de-Europese-woningmarkt-2012

 20. Konstantijn 5 says:

  Gisteren een huis gekocht,
  ben ik nu dom?
  15% onder vraagprijs.
  45% onder vraagprijs september 2008.

  Voor degene onder jullie die een huis willen kopen, zou ik niet te lang wachten.
  Waarom? Gaan de prijzen terug stijgen?
  Natuurlijk niet.

  Maar gaan we wachten op hoge inflatie of gaan we wachten op hyperinflatie? Denk dat dan niemand meer een huisje gaat kopen.

  En het kan snel gaan onder invloed van een paar onverwachte katalysatoren. Neem nu een rotje van Israel op Iran; kunt u benzinen tanken tegen minstens 6euro de liter.

 21. Marc says:

  @Konstantijn

  Zeker, indien er hyperinflatie komt zal je je huis voor niets krijgen gezien je lening dan met een dag werken is afbetaald. Echter, je huis zal ook niets waard zijn…

  Tijdens hyperinflatie zakken alle activa van dat land tot historisch lage waarderingen in harde valuta bekeken (goud). Meer info zie ‘Tomorrow’s Gold’ van Marc Faber.

 22. de_markies says:

  @Konstantijn 5: gefeliciteerd! Mooie percentage dat er af is!

 23. lorenzo says:

  ik denk we zijn bij een belangrijk punt aangekomen : wie wil er nu echt dat de crisis wordt opgelost (.) ?

  Wie het weet mag de vinger opsteken.

 24. floor says:

  Momenteel op ned. 2, het graaiende vastgoed gaaies.

 25. V says:

  @21

  Of je een slimme keuze hebt gemaakt of niet hangt van je situatie af. Heb je de rente lang vast gezet, heb je een buffer van meer dan 10% van de woningwaarde en heb je nog een paar honderd euro marge op je maandelijkse begroting? Als het antwoord daarop ja is, dan zit je redelijk veilig. Als je dan ook nog eens fantastisch woont dan lijkt me dit een prima keuze.
  Je redenering over inflatie slaat echter kant noch wal. Als de inflatie van grondstoffen oploopt, dan zul je als normale burger gewoon minder koopkracht overhouden. Dit zal de huizenprijzen drukken en zeker niet stuwen. Als je dus denkt dat de inflatie binnen afzienbare tijd de huizenprijzen weer gaat stutten of zelfs stuwen en je hebt daarop geanticipeerd in je keuze om te kopen, dan lijkt me dat niet verstandig om het zacht uit te drukken.

 26. lorenzo says:

  floor: Momenteel op ned. 2, het graaiende vastgoed gaaies.

  Ach , toen de deuren van de geldwagen openvielen op de snelweg begon ook iedereen te graaien ( 1 kwam later 15 euro terugbrengen..) , we zijn niet anders als anderen. De situatie kenmerkt de ware mens.

 27. nhz says:

  maarten: Tis triest dat er geen saamhorigheid meer geldt in dit land van blinden.

  volgens mij is er volop verplichte saamhorigheid, ten bate van de rijkste resp. meest verkwistende burgers.

  maarten: griekenland wil ik best helpen en zeker door in griekse restaurants te gaan eten. maar de huidige status quo handhaven via de banken door die te steunen dat vind ik niet betrouwbaar

  de huidige steun ‘voor Griekenland’ lijkt mij inderdaad alleen in het belang van de banksters en de Griekse elite, die gewoon door kunnen gaan met riant profiteren. Voor de gewone bevolking is uiteindelijk een snel failliet veel beter; ze zullen toch ooit moeten leren om verantwoordelijke burgers te worden (in de zin van werken en belasting betalen, en niet alleen maar plukken), en anders genoegen nemen met een middeleeuws welvaartnivo.

  Frans: Zo, tijd dat iemand het originele artikel even samenvat: fucked by the banksters.
  Hoor ik applaus?? Dank U wel!

  nee, volgens mij staat er duidelijk in dat de politici ook (meer m.i.) boter op hun hoofd hebben. Dertig jaar terug konden politici nog redelijk onafhankelijk opereren, ze hadden best nee kunnen zeggen. Nu zijn het alleen maar trekpoppen van de banksters en dus feitelijk irrelevant.

  ll: Maar misschien zijn het ook wel uitzonderingen.

  vast niet, zolang de politiek het mogelijk maakt dat je jarenlang riant kunt wonen/leven op kosten en voor risico van een ander, zal daar volop belangstelling voor blijven bestaan.

  Konstantijn 5: Maar gaan we wachten op hoge inflatie of gaan we wachten op hyperinflatie? Denk dat dan niemand meer een huisje gaat kopen.

  dat hangt helemaal af van je financiële situatie; jouw standpunt geldt m.i. alleen voor mensen die bijna het hele aankoopbedrag (of zelfs meer dan dat) moeten lenen. Voor wie geld heeft en cash betaalt was het nog nooit zo onaantrekkelijk om een huis te kopen.
  Ik ga pas over kopen denken als de prijzen meer dan 50% gedaald zijn; bij mij in de omgeving zitten we dan nog steeds ruim boven het prijsnivo anno 2001 (euro invoering), en vele malen hoger dan in 1990.

  lorenzo: ik denk we zijn bij een belangrijk punt aangekomen : wie wil er nu echt dat de crisis wordt opgelost (.) ?

  Wie het weet mag de vinger opsteken.

  ik wil in ieder geval niet het type ‘oplossing’ dat we nu wekelijks voorgeschoteld krijgen. Wat mij betreft is er maar één echte oplossing en dat is de crisis zijn gang laten gaan en hopen dat daarmee alle rot en zieke activiteiten uit de maatschappij en economie verwijderd worden. Maar voor banksters en politici is dat het allerlaatste wat ze willen. Voorlopig zitten we dus nog wel vast aan de wekelijkse briljante ‘oplossingen’ van Gollum van Rompuy c.s.

  V: Als je dus denkt dat de inflatie binnen afzienbare tijd de huizenprijzen weer gaat stutten of zelfs stuwen en je hebt daarop geanticipeerd in je keuze om te kopen, dan lijkt me dat niet verstandig om het zacht uit te drukken.

  mijn indruk is dat veel recente huizenkopers stiekum op hyperinflatie hopen, met als achterliggend idee dat hun hypotheek dan als sneeuw voor de zon verdwijnt en ze dus een gratis huis hebben. Waar ze geen rekening mee houden is dat de kans groot is dat ze voor het zover is al uit hun huis gezet zijn.

 28. nhz says:

  lorenzo: Ach , toen de deuren van de geldwagen openvielen op de snelweg begon ook iedereen te graaien ( 1 kwam later 15 euro terugbrengen..) , we zijn niet anders als anderen. De situatie kenmerkt de ware mens.

  ik begreep dat redelijk wat mensen het geld van de snelweg vrijwillig ingeleverd hebben (misschien met hulp van een beetje dwang, omdat ze gefilmd zouden zijn); zoiets heb ik van de vastgoed maffia of de banksters nog nooit gehoord.

 29. floor says:

  Zo, dat was de slag om Nederland op twee met oa het volgende Amsterdamse debacle genaamd KPMG, wordt vervolgd.
  Cap Gemini in Utrecht was ook een leuke.
  Gemeentebestuur, overheid en banken, nog nooit zo’n corrupt zootje bij elkaar gezien, daar kunnen ze in de meeste aziatische landen nog een puntje aan zuigen.

 30. nhz says:

  Jesse Frederik,

  goed artikel, maar zoals vaker vind ik het jammer dat de enorme risico’s voor de belastingbetaler onderbelicht blijven en vaak gesteld wordt dat ‘de banken’ een groot risico lopen. Ondertussen lopen de risico’s binnen het WeW nog steeds in rap tempo op, en doen eigenlijk failliete banken zoals SNS hun uiterste best om risico op risico te stapelen met securisaties, zodat ook daar het risico voor de belastingbetaler met miljarden per jaar blijft oplopen.
  Behalve de creatieve financiering is het afschuiven van risico een uiterst belangrijke factor in de bubble geweest, en dat is nu vele malen erger dan in de jaren ’70. NHG, startersleningen, opkoopregelingen van gemeente of provincie, WSNP, volledige garanties voor de banken, enz.: de spelers in de huizenmarkt lopen zelf veel te weinig risico en hebben dus nog steeds geen reden om (op de lange termijn) verstandig te handelen.

 31. Steve says:

  lorenzo,

  Iedere crisis is natuurlijk een mooie gelegenheid voor ‘the powers that be’ om hun macht weer een stukje uit te breiden…

 32. lorenzo says:

  nhz: ik begreep dat redelijk wat mensen het geld van de snelweg vrijwillig ingeleverd hebben (misschien met hulp van een beetje dwang, omdat ze gefilmd zouden zijn); zoiets heb ik van de vastgoed maffia of de banksters nog nooit gehoord.

  Denk ik ook , waren toch veekl mensen die tijd ( en dus geld) erin hebben gestoken om te rapen en terugbrengen…..

 33. lorenzo says:

  Steve: lorenzo, Iedere crisis is natuurlijk een mooie gelegenheid voor ‘the powers that be’ om hun macht weer een stukje uit te breiden…

  Denk ik ook , wij zijn niet anders ,de situatie schept de ware mens.

 34. Adamus says:

  maarten:
  Tis triest dat er geen saamhorigheid meer geldt in dit land van blinden.
  Voerman, reken je rijk

  Ja, laten we de Monaschen en Ruttens van deze wereld supporten met hun ideeën over schulden.

 35. Adamus says:

  maarten:
  is de
  DNB van het koninklijk huis
  anyone?

  Dat’s un gehèhm. Ook Knot weet dat niet. De koning W1 heeft de bank opgericht en ik heb nooit gehoord dat de zaak verkocht is. Enige nieuwsfeit is dat er in 1946 voor 2 miljard gulden is gecashed.

 36. nhz says:

  Steve: Iedere crisis is natuurlijk een mooie gelegenheid voor ‘the powers that be’ om hun macht weer een stukje uit te breiden…

  maar voor de bevolking net zo goed een kans om ze definitief er uit te knikkeren. Minder waarschijnlijk gezien de apathische houding vandaag de dag, maar wie weet. De Chinezen wisten het altijd al: crisis = opportunity. Laat maar komen …

 37. floor says:

  Steve: lorenzo, Iedere crisis is natuurlijk een mooie gelegenheid voor ‘the powers that be’ om hun macht weer een stukje uit te breiden…

  Denk dat die powers hun hand op een enorme manier aan het overspelen zijn momenteel.
  Maar goed, dat spul heeft z’n bezittingen allang in veiligheid gebracht, nu alleen nog even die financiële puinhoop bij de banken dumpen en ze kunnen met vervroegd pensioen.

 38. Adamus says:

  Reken je rijk:

  http://www.freegoldforum.com/viewtopic.php?f=4&t=87&start=190#_thread
  +pagina daarvoor over dealingrooms en uitspraak van Bernanke. Dan is de “rekenjerijkshow” hier peanuts.

  GoldmanSachs 🙂

 39. azijnseikerT says:

  “volgens mij is er volop verplichte saamhorigheid, ten bate van de rijkste” Altijd leuk om te lezen nu ik mijn belastingformulieren aan het invullen ben en de helft naar de staat breng. Maar het bekt zo lekker he.

 40. Tufkaj says:

  Ewald engelen over gekochte leerstoelen:
  http://www.foliaweb.nl/column/bedriegersstoel/

 41. Adamus says:

  Maria:
  Jesse, complimenten!!

  Wellicht nog iets om uit te zoeken:

  Het blijft opvallend hoe weinig executie veilingen plaats vinden. Zelfs ca. 5 jaar geleden was er meer aanbod aan veilingen, zeker in de regio Zuid-Holland waar het voornamelijk met fraude gevallen te maken had.

  Zou de mogelijkheid kunnen bestaan (??) dat het met de securisatie van de hypotheken samenvalt?

  Want ook in Nederland bestaat dus de vraag wie jouw hypotheek in handen heeft?

  Ik heb al eerder geschreven dat het waarschijnlijk moeilijk is die pakketjes te ontvlechten?

 42. Adamus says:

  Maria:
  Jesse, complimenten!!

  Jesse zoekt nog woonruimte (amsterdam?) las ik op Twitter…….”geen koop”

 43. floor says:

  Ik vind dat we naar goed oud frans gebruik de guillotine maar van stal moeten halen en dan gaan we opruimen, anders kom je er nooit vanaf.
  Dat spul plant zich voort als de neten.

 44. Adamus says:

  Konstantijn 5:
  Gisteren een huis gekocht,
  ben ik nu dom?
  15% onder vraagprijs.
  45% onder vraagprijs september 2008.

  Voor degene onder jullie die een huis willen kopen, zou ik niet te lang wachten.
  Waarom? Gaan de prijzen terug stijgen?
  Natuurlijk niet.

  Maar gaan we wachten op hoge inflatie of gaan we wachten op hyperinflatie? Denk dat dan niemand meer een huisje gaat kopen.

  En het kan snel gaan onder invloed van een paar onverwachte katalysatoren. Neem nu een rotje van Israel op Iran; kunt u benzinen tanken tegen minstens 6euro de liter.

  Goed zo maar “gisteren huis gekocht” zegt me niets zonder verdere uitleg; je kunt het wel cash afgetikt hebben 😉

 45. Adamus says:

  Marc:
  @Konstantijn

  Zeker, indien er hyperinflatie komt zal je je huis voor niets krijgen gezien je lening dan met een dag werken is afbetaald. Echter, je huis zal ook niets waard zijn…

  Tijdens hyperinflatie zakken alle activa van dat land tot historisch lage waarderingen in harde valuta bekeken (goud). Meer info zie ‘Tomorrow’s Gold’ van Marc Faber.

  Hyperinflatie is een gebeurtenis waarbij niemand meer vertrouwen heeft in de valuta. Zie ik nog niet 123 gebeuren. Wat in 1923 in Duitsland gebeurde? Schulden werden in de herwaardering gezet! Niks er makkelijk mee wegkomen.

 46. Steve says:

  lorenzo,
  “De ware” mens bestaat natuurlijk niet. In iedere situatie zie je dat mensen verschillend reageren. Is iedereen een Dutroux en Ghandi of toch lekker een grijs kudde dier???

  Lijkt een beetje op de neo-klassieke economische aanname die uitgaat van een anonieme massa van rationele-waarde-maximaliserende-actoren.

  Compleet achterhaald wereldbeeld van hoe mensen zich gedragen en hoe dat zich vertaald in ‘economisch’ gedrag.

 47. Steve says:

  nhz,

  Ik zie liever dat de ‘spelregels’ veranderd worden omdat anders er weer net zo snel nieuwe graaiers en psychopaten zitten.

  Dus minder angelsaksisch dog-eat-dog model en wat meer rijnland cooperatie model.

  Het dog-eat-dog model kweekt vooral steeds grotere en agressievere ‘dogs’ die gaandeweg de regels ook zo veranderen dat ze niet alleen moeten opnemen met andere dogs maar ook jonge puppies mogen verslinden.

 48. floor says:

  Unbelievable stress of making “only” $ 200.000 after taxes.
  http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/

 49. Maria says:

  @48 Floor

  Tja, Greed is good!! en het bracht ons waar we nu zijn!

 50. Frans says:

  @ nhz: “nee, volgens mij staat er duidelijk in dat de politici ook (meer m.i.) boter op hun hoofd hebben. Dertig jaar terug konden politici nog redelijk onafhankelijk opereren, ze hadden best nee kunnen zeggen. Nu zijn het alleen maar trekpoppen van de banksters en dus feitelijk irrelevant.”

  Helemaal mee eens! Het is ongelofelijk hoe het de bank sector is gelukt om de zaakjes te regelen voor hun eigen gewin.
  De banken sector lijkt als boter door de politiek heen te kunnen snijden.
  In het inderdaad erg goed geschreven stuk, complimenten aan de schrijver Jesse, wordt nog een beetje meer bewust hoe de Nederlandse ontwikkelingen naadloos bij die in de US passen.
  De samenvatting duidde er dan ook op dat de banksters hun fraude, ondanks (of moet ik zeggen dankzij..) de vertegenwoordiging van het volk door de politiek, hebben kunnen uitvoeren.
  De overheersing van de belangen van de banken en de grote internationale bedrijven op de politiek doet mij dus al tijden roepen dat we in een systeem corporate fascism leven, en dat met name de VVD, maar ook CDA en andere partijen bankhoeren zijn.
  Het samengaan van de belangen van de grote bedrijven en de politiek zag je ook in Duitsland in de 2e wereldoorlog.
  Het is bijvoorbeeld zo dat tijdens de bombardementen van de geallieerden bijvoorbeeld Dresden werd gebombardeerd, dus het gewone volk, terwijl een militair nuttig doel de fabrieken van IG Farben werden gespaard, omdat geldschieters in de US van Hitler (waaronder de grote banken met Zionistische bankiers van in dit geval Joodse afkomst) dit zo wilden.
  Dit is wellicht een erg drastische vergelijking, maar nu gebeurd hetzelfde: de grote bedrijven en de banken moeten worden gered, en de burger kan de tering krijgen, niets mee te maken.

  Verder zou ik zeggen dat het verhaal van Jesse van A tot Z wonderbaarlijk logisch wordt als je dit
  http://www.youtube.com/watch?v=fEqkphVOkHc
  kijkt.

  Ik raad een ieder aan die deze bekroonde docuementaire nog niet heeft gezien hier 2 uurtjes voor uit te trekken: het is echt verplichte kost.

  Het wordt tijd dat mensen de grote samenhang gaan zien van de dingen, en begrijpen waarom de huizenbubbel heeft plaatsgevonden: WAKKER WORDEN!!!!

  (ook al is dat laatste nou juist op deze site het wellicht het minst nodig om te roepen) 🙂

 51. renren says:

  @ 48 floor

  Dit is het mooiste gedeelte:
  We do all our dishes by hand

  Die leven echt in een fantasiewereld

 52. Dow Jones says:

  @ Steve, Floor en Maria…

  Deze is leuk in het kader van jullie laatste opmerkingen:

  http://www.youtube.com/watch?v=8fgVlJyzCJs

  … en dan zijn er nog mensen die zeggen dat boeken en films geen invloed op de werkelijkheid hebben…

  Cheerio,

  Dow Jones

 53. Frans says:

  Dow Jones: @ Steve, Floor en Maria…Deze is leuk in het kader van jullie laatste opmerkingen:http://www.youtube.com/watch?v=8fgVlJyzCJs… en dan zijn er nog mensen die zeggen dat boeken en films geen invloed op de werkelijkheid hebben…Cheerio,Dow Jones

  Haha! Net of het helpt om fraude te melden aan de FBI! Het bussiness model van de US IS fraude!
  De SEC, CFTC doen geen fuck aan de fraude, ze maken er een onderdeel van uit!

 54. Konstantijn 5 says:

  Marc,

  correctie het huisje heb ik voor de helft van de prijs en niet min 45%, dat was de waarde 2009.
  Ok dit gezegd zijnde..

  wanneer Nederland hyperinflatie zal hebben, kan je wel een huis kopen voor een appel en een ei(letterlijk). Maar wie gaat dan een huis kopen of verhuizen? We leven dan wel in een chaos(je kan nog niet eens je eigen buren vertrouwen dan), nu is er nog orde in de maatschappij (behalve bij de witte boorden) nu kan men nog verhuizen.

  Alle ogen zijn nu gericht op de wondermooie voordelen van dalende huizenprijzen. Maar chaos zou wel eens roet in het eten kunnen gooien.

 55. floor says:

  Frans,

  Dat wakker worden is nu juist het probleem, mensen willen niet wakker worden, dan moeten ze de werkelijkheid in ogenschouw nemen.
  Struisvogelpolitiek en hoop, daar draait het bij hen om.
  Pas wanneer men alles kwijt is komt eventueel de overlevingsdrang weer boven drijven, maar voordat het zover is moet er nog wat water door die rivier van Juan.
  Hoe zei Janis Joplin (of Chris Christofferson) het ook al weer, freedom is just another word for nothing left to loose.

 56. nhz says:

  floor: nu alleen nog even die financiële puinhoop bij de banken dumpen en ze kunnen met vervroegd pensioen.

  en dan maar hopen dat ze allemaal op zo’n mooi tropisch eilandje gaan zitten dat straks afgesloten raakt van wat er van de beschaving over is; waarna de banksters kunnen ontdekken dat hun kapaciteiten voor zelfvoorziening beperkt zijn zonder hordes slaven. Een paar jaar voedsel in voorraad, een magazijn vol geweren en een brandkast vol goud zullen dan weinig helpen lijkt me.

  azijnseikerT: nu ik mijn belastingformulieren aan het invullen ben en de helft naar de staat breng.

  als jij de helft van je inkomen aan belasting betaalt dan ben je dus een vrije sector huurder met hoog inkomen, en daarmee een uitzondering op de regel. Als je toch huiseigenaar met hypotheek bent dan klopt er van je verhaal zeker niks. Voor de goede orde: ik betaal zelf ruim 200% belasting (al jarenlang) en geen flauwe 50% zoals jij.

  Steve: Ik zie liever dat de ‘spelregels’ veranderd worden omdat anders er weer net zo snel nieuwe graaiers en psychopaten zitten.

  zou ik ook graag zien, maar dat gebeurt pas als het huidige systeem is ingestort. Het enige wat de banksters en politici willen is de huidige regels ‘tweaken’ zodat hun vuile spel nog wat langer vol te houden is.

  Frans: Haha! Net of het helpt om fraude te melden aan de FBI! Het bussiness model van de US IS fraude!
  De SEC, CFTC doen geen fuck aan de fraude, ze maken er een onderdeel van uit!

  inderdaad, maar een enkele keer willen ze wel een groot visje hard aanpakken, vooral als hij van niet-blanke afkomst en een foute religie is, of bepaalde Belangrijke personen beetgenomen heeft (zie Madoff). Dan kunnen ze laten zien dat ze wel degelijk optreden; maar voor 99% van het WallStreet en CapitolHill is evident dat ze per definitie boven de wet staan.

 57. floor says:

  Konstantijn 5,

  Verhuizen is een beetje een groot woord onder die omstandigheden, iets in de geest van: uit je huis gezet worden komt meer in de richting.
  En diegene die die huisjes gaan kopen zijn de mensen die al die tijd lekker gespaard hebben en het huis cash afrekenen tegen een bodemprijs.
  Maar die hyperinflatie zul je nog een tijdje op moeten wachten hoor, eerst gaan we iedereen leeg schudden.
  By the way, had jij niet beter voordat je dat huisje kocht deze website kunnen bezoeken? Beetje jezelf pijnigen nu lijkt mij.

 58. Frans says:

  @ floor: erg waar, helaas!
  Voor mij is vrijheid proberen zo eerlijk mogelijk naar de wereld rondom mij te kijken.

 59. nhz says:

  Konstantijn 5: wanneer Nederland hyperinflatie zal hebben, kan je wel een huis kopen voor een appel en een ei(letterlijk).

  nou, niet dus; als we hyperinflatie krijgen kost een starterswoning al snel 10 miljoen euro; en misschien is dat dan 5 jaarsalarissen, wat voor niemand meer te financieren is 😉

  Konstantijn 5: Alle ogen zijn nu gericht op de wondermooie voordelen van dalende huizenprijzen. Maar chaos zou wel eens roet in het eten kunnen gooien.

  dat kan, en als het echt grote chaos wordt denk ik niet dat er veel mensen gewoon flink geld gaan uitgeven om riant te wonen. Maar zoals o.a. Voerman hier vaak aanvoert kan een huis een relatief veiliger plek zijn voor je geld dan de bank, waar het vandaag de dag van de ene op de andere dag kan verdwijnen. Dus ik denk wel dat áls de vastgoed prijzen hard zakken mensen met geld (die nu pas op de plaats maken) gaan opletten om wat te kopen (zou ik zelf ook doen). Kopen zou relatief veel aantrekkelijker dan huren kunnen worden voor wie geld heeft, bijv. als het gratis-geld-circuit hapert. Het probleem is wel dat vastgoed op veel plaatsen, m.i. met name in grote steden, een aanzienlijk risico kan zijn als de pleuris uitbreekt.

  floor: Struisvogelpolitiek en hoop, daar draait het bij hen om.

  eens, geldt voor zowel de politici als het meeste kiesvee.

  floor: freedom is just another word for nothing left to loose.

  inderdaad.

 60. Marc says:

  Konstantijn 5:
  Marc,
  wanneer Nederland hyperinflatie zal hebben, kan je wel een huis kopen voor een appel en een ei(letterlijk). Maar wie gaat dan een huis kopen of verhuizen? We leven dan wel in een chaos(je kan nog niet eens je eigen buren vertrouwen dan), nu is er nog orde in de maatschappij (behalve bij de witte boorden) nu kan men nog verhuizen.

  Alle ogen zijn nu gericht op de wondermooie voordelen van dalende huizenprijzen. Maar chaos zou wel eens roet in het eten kunnen gooien.

  Konstantijn, al heb je zeker gelijk dat dan geweld schering en inslag zal zijn, verhuizen zal zeker mogelijk zijn, en deals sluiten ook. Argentinie 2001 is een goed voorbeeld.

  Het is dus volgens mij onjuist wat je als tegenargument geeft waardoor mijn argument blijft staan: kopen vandaag is niet interessant indien we hyperinflatie krijgen. Ook niet met een lening. Immers de koopkracht van vastgoed zal in een hyperinflatie zo goed als waardeloos worden. En ja, indien je dan wil kopen en verhuizen zal dat, mits de nodige voorzichtigheid bij het deal sluiten, zeker lukken.

  Maar inderdaad, de vraag van floor heb ik ook. Waarom kopen en dan op deze anti-vastgoed website je beslissing komen verdedigen?

 61. floor says:

  floor,

  Jouw denkfout is dat men in tijden van hyperinflatie pas zijn geld en bezittingen kwijt raakt.
  Die is men dan al kwijt, durf het woord hier bijna niet te noemen, maar sommige mensen noemen dit deflatie.
  Ik noem het in dit geval liever pay back time en dat moet je doen wanneer de mensen nog iets bezitten en niet erna, vraag maar aan een deurwaarder en de belastingdienst.

 62. floor says:

  Oeps, die was voor Konstantijn bedoeld.

 63. ll says:

  Konstatijn, hyperinflatie is in dezelfde munt. Tijdens de Weimar periode kostte een pakje boter in Marken zo’n 12.000 DM, maar buitenlanders konden met hun buitenlandse valuta hele straten kopen alsof het pakjes boter waren 🙂

 64. Tomba says:

  Van wie is de Nederlandse Bank? Iemand ooit gehoord van het Grootboek der Nationale Schuld?

  http://www.hetknp.net/articles/viewarticle.php?id=927

 65. Konstantijn 5 says:

  Tsja Floor men is al veel meer kwijt dan alleen bezittingen.
  Zelfs goud is niet van ons.
  En waarom staan er 10 000 camera s langs autosnelwegen?
  Waarom helpt men banken als die blut zijn?
  En niet als Jan Piet Snot blut is?
  Men is ook al lang zijn vrijheid kwijt.
  Wij staan erbij en kijken ernaar.
  Op lange termijn maakt het niet uit of u links of rechts stemt.

  Ik zeg niet dat u een huis moet kopen, ik raad het alleen aan om niet te lang te wachten.
  Kvolg deze site al wat langen dan vandaag en heb ook mei 2008 mijn familie gewaarschuwd voor de crisis die ging komen in september 2008; dankzij de echte TOP economen, en niet die verraders die je in de mainstreem media ziet.

  Kheb nu een huisje gekocht voor de helft van de prijs.
  En ik weet maar al te goed, als ik 2 jaartjes langer had gewacht, dat ik dan datzelfde huisje kan kopen voor ongeveer 30% van de prijs.

  Had gewoon geen zin om langer te wachten.
  Zag een huisje voor een prikje, hoge inflatie op de loer, midden oosten oorlog staat voor de deur.
  En nog meer onzekerheden.

  Eerst ging de kudde kopen kopen kopen.
  En nu gaat de kudde niet kopen niet kopen niet kopen.
  Prima, maar ik volg niet de kudde.
  Men vergelijkt deze crisis met die van begin jaren 80 zou ik niet doen. Deze gaat fundamenteel anders zijn.

  Nu een huis met 110 000 euro minder lucht gekocht.
  Kan ik mee leven.

 66. ll says:

  It’s the housing market, stupid…….

  Laat dit een wijze les zijn voor ons kabinet, maar ik vrees met grote vrezen…. 😉

  ‘There is an emerging consensus that housing is weighing down the U.S. economy. The Federal Reserve’s housing white paper in January declared that “ongoing problems in the U.S. market continue to impede the economic recovery.” The 2012 Economic Report of the President argued that “declines in housing wealth can have a far greater effect on the economy than equivalent losses in other financial assets.”

 67. azijnseikerT says:

  @nhz,

  Dat heb je heel goed door! Overigens begint daar pas de belasting, want in totaal zal het wel ongeveer 75% zijn. Maar ik ben wel nieuwsgierig naar je 200%. Misschien heb je alleen kapitaal en geen inkomen.

 68. ll says:

  Speculeren loont, ook als je verliest 😉

  Oud-bestuurder Erik Staal heeft bij zijn vertrek bij woningcorporatie Vestia begin dit jaar 3.528.000 euro meegekregen

 69. ll says:

  De Nieuwe Bruce Springsteen…….

  A banking man grows fat, a working man grows thin …..

 70. adamus says:

  ll:
  De jaarlijkse huurverhoging ……

  rtl.nl/components/…oning-13-duurder.xml

  nog meer in de koplampen kijken. De huurder vraagt zich af: “wat gebeurt er?”.

 71. adamus says:

  ll:
  Speculeren loont, ook als je verliest

  Oud-bestuurder Erik Staal heeft bij zijn vertrek bij woningcorporatie Vestia begin dit jaar 3.528.000 euro meegekregen

  geld van de scheefhurende Rotterdammer heeft dan in ieder geval een bestemming 😉 De suckers gaan daar liever voor Feyenoord de straat op…….

 72. adamus says:

  ll:
  De Nieuwe Bruce Springsteen…….

  A banking man grows fat, a working man grows thin …..

  Bruce zal ook niet meer weten waar hij zijn vermogen moet stallen? The River?

 73. nhz says:

  ll: maar buitenlanders konden met hun buitenlandse valuta hele straten kopen alsof het pakjes boter waren

  wie zijn de nieuwe buitenlanders dan? Je denkt toch niet dat Heliben, PrinterKing en hun maatjes van de andere centrale banken de ECB de race naar de bodem laten winnen?

  azijnseikerT: Misschien heb je alleen kapitaal en geen inkomen.

  ongeveer ja, heeft met het idiote boxensyteem te maken.

  ll: Oud-bestuurder Erik Staal heeft bij zijn vertrek bij woningcorporatie Vestia begin dit jaar 3.528.000 euro meegekregen

  da’s mooi, bovenop de vele miljoenen die hij onder tafel al in zijn zak heeft kunnen steken via steekpenningen enzo. Is er misschien een teleurgestelde bolletjesslikker die zich nuttig wil maken en een bom op die Staal-villa op de Antillen kan gooien?

 74. floor says:

  ll: Speculeren loont, ook als je verliest Oud-bestuurder Erik Staal heeft bij zijn vertrek bij woningcorporatie Vestia begin dit jaar 3.528.000 euro meegekregen

  Frauderen zul je bedoelen

 75. floor says:

  Kan iemand mij vertellen wie binnen bijv. een bedrijf als Vestia de vertrekbonus vaststelt en goedkeurt?

 76. Ain says:

  Gisteren schreef ik op de vorige draad over een boerderij die in Hummelo al 3 jaar te koop stond, 3 ton zijn gedaald en te zien was op Omroep Gelderland onder de kop Help! de Crisis. De arme oude mensen komen er niet vanaf.
  Een vreselijke makelaar die startersleningen promoot en ‘ouders kunnen ook altijd nog tekenen’. De betaalbaarheid is nog is nog nooit zo hoog geweest. Een jong stel dat niet eerst gaat samenwonen in een huurhuis, maar gelijk samen een huis kopen, klinkt mij niet zo wijs in de oren, maar wie ben ik?

  vanaf minuut 15:50

  http://www.omroepgelderland.nl/web/Programmas/TV/In-Gelderland.htm?dbid=961&typeofpage=73787

 77. Ain says:

  Oh oh, jongeren zonder dienstverband die wel een woning kopen!! Dat het nog kan.

 78. Ain says:

  correctie: zonder vast dienstverband

 79. Ain says:

  rechtsbovenaan op 29 februari klikken als je het wil zien.

 80. floor says:

  Deze is trouwens ook wel leuk, van KdK z’n blog van vandaag.
  Voor het geval één ieder hier denkt dat alleen de Nederlanders belazerd worden door hun overheid.

  – Ook in Duitsland is publieks-misleiding het favoriete spel van de verantwoordelijke autoriteiten. 5,5 mln mensen krijgen een werkloosheidsuitkering, maar er zijn maar 3,1 mln mensen officieel werkloos. Dat is logisch, he? En dan begrijpen de autoriteiten maar niet dat het grote publiek per dag minder vertrouwen in ze krijgt.

 81. Voerman says:

  Hallo beste mensen.
  Mag Voerman vandaag nog aanschuiven na het schot voor de boeg in het begin @1?
  Heb de posts tot nu toe globaal doorgenomen en zie weinig actie van deelnemers die wachten op ouwe meuk die het huis om gezondheidsredenen moet verkopen.
  Ook wordt er vandaag weinig gesproken over wachten tot de huizen van mensen die in de wurggreep van de bank zitten voor een prikkie vrijkomen.
  Verder is de sfeer wel positief en informatief te noemen.
  Heb nog steeds geen zin om mijn huis te verkopen, want dan krijg ik alleen maar onveilig geld en een heb bijkomende ellende, zoals verhuizen etc.
  Ben vanmorgen wel naar de notaris geweest om de aankoop van een paar bunder landbouwgrond te beschrijven.
  Wat ik er mee ga doen weet ik nog niet, kan het al verhuren voor maisteelt, zie nog wel. Ik heb er totaal geen verstand van, het is in ieder geval een stabiele belegging en op bank krijg je op het moment ook bijna niets en je moet het nog naar de belasting brengen ook.

 82. floor says:

  Voerman,

  Ik ben blij dat je onze postings kunt waarderen Voerman.

 83. SchuurHuurder says:

  Beste Voerman,

  Voor landbouwgrond moet u toch echt ook geld naar de belastingdienst brengen hoor. Verder wens ik u natuurlijk veel plezier en rendement met het land.

 84. Voerman says:

  Frans: Voor mij is vrijheid proberen zo eerlijk mogelijk naar de wereld rondom mij te kijken.

  Je bent een ware levenskunstenaar, Frans. Helemaal mijn stijl. Wat is er mooier dan kijken naar een fraaie vrouw die door een ander onderhouden wordt.

 85. Oeps says:

  Voerman: Wat is er mooier dan kijken naar een fraaie vrouw die door een ander onderhouden wordt.

  biertje?

 86. nhz says:

  floor: Kan iemand mij vertellen wie binnen bijv. een bedrijf als Vestia de vertrekbonus vaststelt en goedkeurt?

  de Raad van Commissarissen, officieel. In de praktijk waarschijnlijk meneer Staal himself (als de RvC niet meewerkt wip je ze gewoon). En het is allemaal netjes volgens de regeltjes hoor, volgens de RvC. Er is ook geen sprake van een gouden handdruk (ik moet er niet aan denken hoeveel een gouden handdruk dan wel niet moet zijn, bij deze boevenbende). Uit de reacties blijkt al dat de politiek ze gewoon hun gang laat gaan.

  Voerman: Ben vanmorgen wel naar de notaris geweest om de aankoop van een paar bunder landbouwgrond te beschrijven.
  Wat ik er mee ga doen weet ik nog niet, kan het al verhuren voor maisteelt,

  bedenk wel dat je dan straks een gifbelt hebt waar je officieel niet op mag bouwen 😉

  SchuurHuurder: Voor landbouwgrond moet u toch echt ook geld naar de belastingdienst brengen hoor.

  nou, de creatieve geesten doen alsof ze landbouwer zijn en dan komt de Belastingdienst ineens zakken geld brengen in plaats van halen. Ik ken niet alle details van de regeling, maar ik hoor het regelmatig.

  Oeps: dat probleem met Griekenland is keurig opgelost

  mooi opgelost voor vandaag of voor de hele week (toe maar …)?
  😎

 87. nhz says:

  Voerman: Wat is er mooier dan kijken naar een fraaie vrouw die door een ander onderhouden wordt.

  kijken naar een mooie villa die door een ander onderhouden wordt en die binnenkort voor de helft of een kwart van de prijs te koop is?

 88. Voerman says:

  Oeps: biertje?

  Had ik reeds, Oeps.
  Skol.

 89. Oeps says:

  nhz: kijken naar een mooie villa die door een ander onderhouden wordt en die binnenkort voor de helft of een kwart van de prijs te koop is?

  Combineer dat met de deflatie van floor, en je kan er alleen maar naar blijven kijken en nog steeds niet kopen …

 90. Voerman says:

  nhz: kijken naar een mooie villa die door een ander onderhouden wordt en die binnenkort voor de helft of een kwart van de prijs te koop is?

  Kan ook nhz en daar loop je minder isico mee.
  Alleen die vrouw buiten de deur houden. Je kent het verhaal van nijn neef Peer!

 91. maarten says:

  http://www.youtube.com/watch?v=qC4cYjIahwI&feature=related

  If you want to know what marxism-madrakism is, don’t miss this movie! A great example of smart and politicized Italian cinema of the seventies, a real cult in my opinion. The main character is a sort of modern times psychopathic robin-hood whom works as a clerk in a bank, but is allergic to money! At a certain point he is so exasperated that he decides that he must mine rich people’s private property in order to give a shock to their lives. His main target is a rich butcher (Ugo Tognazzi), but he decides not to steal his money, but things that he needs more: his butcher knife, tool of his trade, his hat, his woman… In the meantime, he enters the dark world of delinquency meeting a professional thief which he manages to blackmail so that he can help him in his misdoings. Between the world of marxist idealism and pure delinquency, the whole story is fantastic and unreal, with references to Fromm’s “Life between having and being”. The character would like to “have” (money and things) but in the same moment he also wants to “be” (save his personality), but he undesrtands that it’s impossible (“This is the problem!”, he repeats) . The final is also fantastic, with the thief’s funeral in which a great Gigi Proietti gives us a monologue on the importance of thiefs in society. A must for lovers of the genre.
  Door: marco gaffisio op IMDB.com

 92. Voerman says:

  Oeps: Combineer dat met de deflatie van floor, en je kan er alleen maar naar blijven kijken en nog steeds niet kopen …

  Zou dat met vrouwen ook zo gaan waarde Oeps?

 93. floor says:

  Oeps,

  Oeps, Oeps, andersom! Ik weet het, het blijft lastig maar kijken moet kopen zijn in geval van deflatie, mits je het cash kunt aftikken natuurlijk.
  Hypotheekje gaat ‘m niet worden dan, sorry

 94. hugo says:

  EU banken hebben houden er toch een bijzondere hobby op na. Ze blijven maar waardeloze papiertjes van Wallstreet kopen. 75% afschrijven op staatsobligatie en verzekerd via Wallstreet? Geen credit event, er zal niet worden uitbetaald. Het is veel beter om eea gewoon af te wentelen op de belastingslaven. Vandaar dat de EU banksters meegaan in de beslissing.
  http://www.zerohedge.com/news/isda-unanimous-no-payout-greek-cds

 95. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Op z’n slechtst wordt de ware omvang van de problemen rond de huizen- en kantorenprijzen ontkend. Op z’n best wordt de zeepbel als een natuurverschijnsel behandeld: vervelend, maar niets aan te doen.

  EENS,

  Tussenstand wie er gelijk kreeg over verloop woningmarktprijzen.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-02-2012/veel-woningbezitters-met-restschuld/#comment-97451

  Sommigen snappen wat er in het vat zat.

 96. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  NVM-voorzitter Ger Hukker vindt dat het kabinet geen ‘platte bezuinigingen’ moet doorvoeren, maar de lange termijn in de gaten moet houden.

  http://www.nvm.nl/actual/maart_2012/hukker_focus_kabinet_op_lange_termijn.aspx

  Praktische adviezen van het schaduwkabinet van makelleugenaars. Godzijdank denken ze -met uitsluitend de beste bedoelingen- na over de Toekomst van het Land 🙂

 97. floor says:

  Juan Belmonte,

  Ben bang dat de lange termijn er niet eens aan te pas gaat komen, volgens mij is de situatie alhier er één van gillende paniek.
  Een staatsschuld is aucun de problème, alleen niet wanneer de private schulden, lees hypotheken, dusdanig uit de klauw gelopen zijn dat je moet vrezen voor wat afwaarderinkjes, lees renteverhogingen.
  Dan geraak je alleen maar verder in het slob.
  Maar die HRA afschaffen gaat ‘m ook niet worden, dan moet half Nederland aan het infuus en zijn de banken exit.
  Volgens mij heeft Rutte dus een probleem.
  Ga er maar vanuit dat de ontwikkelingshulp het eerste “slachtoffer” is, of mag dat niet van de EU?

 98. Juan Belmonte says:

  floor,

  Valt wellicht ook wel gewoon mee:
  het is een verplichte stop met Hogehuizenprijsminnen, van woning-“markt” naar woningmarkt, da’s alles.

 99. Oeps says:

  floor: ypotheekje gaat ‘m niet worden dan

  Klopt .. dan zijn we het eens .. heb je wellicht ook nog wijze woorden voor Voerman@94?

 100. Frans says:

  Voerman: Je bent een ware levenskunstenaar, Frans. Helemaal mijn stijl. Wat is er mooier dan kijken naar een fraaie vrouw die door een ander onderhouden wordt.

  Er ook nog aan mogen zitten?
  Oeps! Sorry!

 101. floor says:

  Juan Belmonte,

  Ja, zal best, maar ik vergat de loonmatiging en werkeloosheid nog te noemen, knappe kop die hier nog een uitweg in kan vinden.
  En ik geef je op een briefje dat dit uiteindelijk geen 1980 in de herhaling wordt maar enkele factoren heftiger.
  Die rente kan al niet meer ingezet worden zoals toen.
  We beginnen op Japan te lijken, maar dan eentje zonder eigen munt.

 102. Frans says:

  Genoeg geluld, werk aan de winkel:
  http://www.youtube.com/watch?v=dQ6hg1oNeGE

 103. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Twee keer dezelfde steen

  Denken we dat de huizencrisis van ’80 te vergelijken is met die van nu ?

  Vergelijk met huizencrisis van begin jaren ’80 gaat J.i. niet op omdat de risico’s nu veel groter zijn dan toen (“parallellen te over”):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-02-2012/rabobank-en-ing-somber-over-woningmarkt/#comment-98559

  Wellicht is het nu een zwaardere steen ?

 104. nhz says:

  Oeps: Combineer dat met de deflatie van floor, en je kan er alleen maar naar blijven kijken en nog steeds niet kopen …

  hoezo? Laat maar komen die deflatie (niet dat ik dat een schijn van kans geef voor meer dan pakweg een paar dagen …).

  Voerman: Zou dat met vrouwen ook zo gaan waarde Oeps?

  en ik dacht nog: laat ik slim zijn en de vergelijking niet verder doortrekken 😉

  hugo: 75% afschrijven op staatsobligatie en verzekerd via Wallstreet? Geen credit event, er zal niet worden uitbetaald.

  is nog niet officieel, nog 2 weken wachten dus je weet nooit. Maar aangezien bij wél credit event o.a. Goldman $ucks tientallen miljarden kwijt zou zijn weet je bij voorbaat al hoe het uitpakt 🙁

  Juan Belmonte: NVM-voorzitter Ger Hukker vindt dat het kabinet geen ‘platte bezuinigingen’ moet doorvoeren, maar de lange termijn in de gaten moet houden.

  valt nog mee dat-ie niet zegt dat we helemaal niet moeten bezuinigen, maar juist extra investeren in de vastgoed markt – zodat straks heel Nederland weer slapende rijk wordt en het begrotingstekort verdwijnt als sneeuw voor de zon 😎

  Juan Belmonte: Integendeel: vastgoed vraagt om tijd.

  op de weg omhoog niet, dus waarom op weg omlaag wél?
  laat maar komen die huizenprijscrash, veel gezonder dan 30 jaar achteruit kachelen.

  floor: Volgens mij heeft Rutte dus een probleem.

  ik ruik een nieuw klusje creatief boekhouden voor de jongens en meisjes van G$. Misschien kunnen ze de toekomstige belastinginkomsten door afroming van superwinsten op het eigen huis alvast inboeken op de begroting van 2013? En de buffer van het WeW in de staatskas stoppen, want de huizenprijzen kunnen hier niet verder omlaag dus die buffer is overbodig (niet dat de WeW spaarcentjes zoden aan de dijk set met het soort tekort wat we nu hebben …).

  floor: Die rente kan al niet meer ingezet worden zoals toen.

  zeker groot verschil! De rente was toen al heel hoog en kon nauwelijks nog hoger. De rente is nu lager dan ooit en kan dus véél hoger: dat zou Game Over zijn voor bijna iedereen met een hypotheek die niet 30 jaar rentevast is.

 105. Juan Belmonte says:

  floor: We beginnen op Japan te lijken, maar dan eentje zonder eigen munt.

  Daar hebben we hier nooit eerder op gehint 🙂

  Bizarre waarderingen Japanse gronden (Japan kon heel USA opkopen):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-05-2010/bob-janjuah-ziet-grote-problemen/#comment-40055

  Japan heeft deflatie ondanks Keynessiaanse geldinjecties een florerende wereldhandel
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-06-2010/strengere-regels-hypotheek-voorzien-in-2011/#comment-42559

  Japan heeft meer dan 190% BNP staatsschuld
  Joost van der Does de Villebois ziet de beurs als weerspiegeling van de economie:
  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/joostvanderdoes/6777459/__Overd_r_acht__.html?p=40,1

 106. nhz says:

  Juan Belmonte: Vergelijk met huizencrisis van begin jaren ’80 gaat J.i. niet op omdat de risico’s nu veel groter zijn dan toen (“parallellen te over”):

  niet alleen zijn de risico’s nu veel groter, ze liggen ook verregaand bij de belastingbetaler en niet bij individuele vastgoed eigenaars zoals toen. Met als gevolg dat men de risico’s totaal niet meeweegt en eindeloos blijft wachten op die éne gek die de volle vraagprijs gaat betalen, want winst mag je wél zelf houden.

 107. nhz says:

  floor: We beginnen op Japan te lijken, maar dan eentje zonder eigen munt.

  en zonder giga spaarsaldo bij het begin van het problemen; wel even een héél belangrijk verschilletje, gezien onze recordschuld nog voordat de bubble goed begonnen is met leeglopen, is het ondenkbaar dat wij 20 jaar deflatie gaan meemaken.

 108. Oeps says:

  floor: alleen niet wanneer de private schulden, lees hypotheken, dusdanig uit de klauw gelopen zijn dat je moet vrezen voor wat afwaarderinkjes, lees renteverhogingen.

  Zou je denken? Tot noch toe is het prima gelukt deze problemen zoveel mogelijk uit de spotlights te houden. Banken slagen er nog heel aardig in hun centjes terug te krijgen .. en dan is er nog NHG .. beetje onderhands verkopen .. Als je ziet hoe onze banken onze hypotheken door verhandelen .. zou je haast denken dat er niets aan de hand is:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-02-2012/honderdduizenden-kunnen-rekeningen-niet-betalen/#comment-99387

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-02-2012/honderdduizenden-kunnen-rekeningen-niet-betalen/#comment-99399

 109. Adamus says:

  floor:
  Kan iemand mij vertellen wie binnen bijv. een bedrijf als Vestia de vertrekbonus vaststelt en goedkeurt?

  RvC en OR mag ook adviseren volgens de aedescode?

 110. Juan Belmonte says:

  nhz,

  In 1980 werden huizen niet geleased, er werd gewoon afgelost (na sparen) doorgaans op 1 inkomen. Het was toen voornamelijk de stijgende de rente die de huizenmarkt de das omdeed.

  Nu is de LTV ratio héél anders.
  Nu zijn huizenprijzen gebaseerd op gesubsidieerd (HRA) leasen (aflossingsvrij) bij kunstmatige lage rente.

  De leenmoraal en het risicobesef is nu totaal anders.
  Geef het wat tijd, we zullen zien, maar er is echt een einde aan hogehuizenprijsminnen, inmiddels snapt half NL ook wel dat extra startersleningen geen overwaardespiraal op gang brengen.

 111. hugo says:

  nhz: het ondenkbaar dat wij 20 jaar deflatie gaan meemaken.

  Draghi heeft net 1 biljoen (10% EU currency supply) gedrukt in de afgelopen 2 maanden. Deflatie? Alleen in zaken welke op krediet worden gekocht.

 112. floor says:

  Oeps,

  Jep en dan ineens is er die afwaardering.
  Waarom denk je anders dat we alvast in de voorwas gezet worden i.v.m. bezuinigingen?
  Toch zeker niet vanwege die lullige staatsschuld?

 113. Oeps says:

  Frans: Denken we dat de huizencrisis van ’80 te vergelijken is met die van nu ?

  Aantal deelnemers in het huizen piramide spel?

  Juan Belmonte: Wellicht is het nu een zwaardere steen ?

  Denk van wel .. heel veel volledig aflossingsvrije hypotheken (ong. helft van totale hypotheekschuld meen ik).. kunnen geen kant op ..

 114. Juan Belmonte says:

  hugo: Deflatie? Alleen in zaken welke op krediet worden gekocht.

  Is de krimpende economie -ondanks hogere olieprijzen- dan een teken van inflatie ?
  Afwaarderingen van Sushi op de BOG (zakelijk vastgoed) balans een teken van inflatie ?
  Dalende huizenprijzen een teken van inflatie ?

  Juan haalt ze zo door elkaar, moeilijk om inflatie van deflatie te onderscheiden.

 115. Juan Belmonte says:

  Oeps: Denk van wel .. heel veel volledig aflossingsvrije hypotheken (ong. helft van totale hypotheekschuld meen ik).. kunnen geen kant op ..

  Van de andere kant in de jaren ’80 was er geen NHG.

  Het is eerder een kwart (in 2006) dan de helft volgens deze bron:
  In 2006 1 miljoen huizenlease contracten: 1 miljoen aflossingsvrije hypotheken.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-12-2011/raad-van-state-donners-maatregelen-tegen-scheefwonen-onevenwichtig-en-eenzijdig/#comment-94621

  Wellicht inmiddels een derde ?
  Recentere bronnen welkom.

 116. floor says:

  Adamus,

  RvC? dat soort lieden dienen toch alleen maar 2x per jaar hun hoofd te laten zien om een dubbel pensioen te scoren, daar kun je toch niets aan overlaten.
  Ik wilde het ff weten omdat het mij een puik idee lijkt om diegene die hier voor getekend hebben de komende jaren te korten op hun eigen salaris en bonus net zolang totdat de poet terug is.
  Die 3,5 miljoen schijnt ook nog eens bedoeld te zijn om die schooier z’n pensioengat te dichten.
  Daar zie je dus voorlopig zelfs geen stuiver belastinggeld van terug.

 117. Oeps says:

  Voor alle duidelijkheid, ik dacht in 2003 al dat we onderuit zouden gaan .. ging een paar jaar naar het buitenland .. kwam terug en dacht … nu zal die onzin toch wel voorbij zijn .. tuurlijk ..
  Ik speel even advocaat van de duivel .. om proberen te begrijpen hoe dit werkt ..

  floor,

  Welke afwaardering? Natuurlijk SNS is vandaag een stapje naar beneden gegaan, maar voor de rest is die Nederlandse hypotheek portefeuille prima shit .. lees maar die linkjes die ik in m’n vorige antwoord:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-02-2012/twee-keer-dezelfde-steen/#comment-99606

  Triple-A all the way!!! Holland is ok!

 118. Voerman says:

  Realiseren wij ons ondertussen, dat 1% renteverhoging bij een tophypotheek voor de woonlasten ongeveer hetzelfde effect heeft als 20% hogere woningprijzen.

 119. nhz says:

  Oeps: Banken slagen er nog heel aardig in hun centjes terug te krijgen .. en dan is er nog NHG .. beetje onderhands verkopen

  ja, de banken schuiven alleen problemen gewoon via de achterdeur op het bordje van de ECB; en NHG weet ook prima hoe je moet zorgen dat het lijkt alsof er nauwelijks gedwongen verkopen zijn.

  floor: Waarom denk je anders dat we alvast in de voorwas gezet worden i.v.m. bezuinigingen?

  en let wel: bezuinigen is bij deze jongens NIET minder uitgeven (bijv. aan HRA) maar gewoon hogere belastingen en premies, plus minder overheidsdiensten voor hetzelfde geld. Ik wed dat aan het eind van de rit van dit kabinet er opnieuw meer ambtenaren zijn dan toen ze begonnen, zeker in Den Haag en omstreken.

  Juan Belmonte: Is de krimpende economie -ondanks hogere olieprijzen- dan een teken van inflatie

  krimpende economie en inflatie kunnen helaas uitstekend samen gaan; dat krijg je als je door ‘geld bijdrukken’ probeert de pijn te verzachten. Vraag maar aan de Grieken, en in bijna alle andere landen waar de economie recent gecrasht is.

  floor: Daar zie je dus voorlopig zelfs geen stuiver belastinggeld van terug.

  vandaar mijn oproep aan de boze bolletjesslikkers; bij deze nogmaals, en alvast bedankt 🙂

 120. Adamus says:

  Zo direct een geestverwant van de Jager op het nieuws. De hulptroepen worden ingeroepen!

 121. Adamus says:

  hugo: Draghi heeft net 1 biljoen (10% EU currency supply) gedrukt in de afgelopen 2 maanden. Deflatie? Alleen in zaken welke op krediet worden gekocht.

  Was gisteren ook aan de goud- en zilverprijs te merken 🙂

 122. Adamus says:

  Adamus: Was gisteren ook aan de goud- en zilverprijs te merken

  225 miljoen papieren zilverounces op de markt gebracht 🙁

 123. Oeps says:

  nhz: ja, de banken schuiven alleen problemen gewoon via de achterdeur op het bordje van de ECB; en NHG weet ook prima hoe je moet zorgen dat het lijkt alsof er nauwelijks gedwongen verkopen zijn.

  Natuurlijk. Jij hebt gelijk, maar zij krijgen gelijk. Das de kunst van politiek .. het op 1 na oudste beroep ..

 124. floor says:

  hugo,

  Ben jij ze al ergens tegengekomen dan?
  Volgens mij doen die centen nog niet erg hun werk, zitten allemaal vast in de pijpleidingen van de banken.
  Uitgeleend worden ze in ieder geval niet en dat gaat het mkb parten spelen, vandaar die hogere prijzen, ook al lossen ze niet af, die rente zal toch betaald moeten worden en indien het niet uit de lengte komt dan maar uit de breedte.
  Maar als dit nog even langer duurt gaan ze bij bosjes failliet.
  Wanneer die rente niet omhoog kan zonder dat half Europa failliet gaat betekent dat wat mij betreft eerder deflatie dan inflatie.

 125. Juan Belmonte says:

  Oeps: Misschien is het nu meer dan de helft ..

  Goed punt Oeps, merci.

 126. hugo says:

  Juan Belmonte: Is de krimpende economie -ondanks hogere olieprijzen- dan een teken van inflatie ?

  Jup, minder goederen en diensten. Veel meer Euro’s…. hogere prijzen ondanks lagere inkomens. Zoek maar na, in alle hyperinflaties was er toch te weinig geld….

  Juan Belmonte: Afwaarderingen van Sushi op de BOG (zakelijk vastgoed) balans een teken van inflatie ?

  Reden om geld te drukken en mark to fantasy toe te passen zodat er niet hoeft te worden afgeschreven totdat de printers het verschil kunnen bijpassen.

  Juan Belmonte: Dalende huizenprijzen een teken van inflatie ?

  Zie Argentinie, Zimbabwe etc. Dit is voorspel :). Daling in wat je koopt op krediet…. Olie, voedsel, verzekeringen, belastingen, allemaal en meer inflatie.

  Juan Belmonte: Juan haalt ze zo door elkaar, moeilijk om inflatie van deflatie te onderscheiden.

  Allicht handig om de definitie van de Oostenrijkse School te gebruiken. Inflatie is toename van de geldhoeveelheid. Deflatie afname ervan. Makkelijker kan je het niet krijgen. Zie grafiek 7 in dit stuk; Chart 7 (Source: Bloomberg) Euro Zone money Supply – up 78% since 2000. Helaas is het printen van 10% extra geld in de Eurozone niet meegenomen maar geeft eea redelijk weer.

 127. hugo says:

  floor: Volgens mij doen die centen nog niet erg hun werk, zitten allemaal vast in de pijpleidingen van de banken.

  Volgens mij gaan die centen rechtstreeks naar de diverse overheden welke het in de Economie dumpen.

  floor: Maar als dit nog even langer duurt gaan ze bij bosjes failliet.

  Jup, vandaar dat dragi weer een biljoen heeft geprint. Het is van groot belang dat te voorkomen. Als dat nl niet wordt voorkomen is dat ook zeer inflatoir.

  floor: Wanneer die rente niet omhoog kan zonder dat half Europa failliet gaat betekent dat wat mij betreft eerder deflatie dan inflatie.

  Eens met het senario. Echter, deflatie komt alleen als half Europa failliet gaat en de verliezen worden genomen. Dat zal niet gebeuren aangezien Europa geen bancair systeem meer over heeft en we aangewezen zijn op ruilhandel. Optie welke overblijft is dus printen en het mogelijk maken dat de schulden in zwaar verminderde koopkracht worden afbetaald. Draghi is overduidelijk begonnen. 10% meer Euros in 2 maanden…. Inflatie it is and will be.

 128. Juan Belmonte says:

  hugo,

  Op termijn heeft u groot gelijk hugo.
  Bij vergroting van de geldhoeveelheid moeten de prijzen ooit omhoog.

  In Japan echter heeft dat gedurende 20 jaar niet echt gewerkt.

  Nikkei op 9 december 1989: 38,916. Nikkei op 25 mei 2010: 9.459. Dat is delen door 4.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-05-2010/bob-janjuah-ziet-grote-problemen/#comment-40124

  AEX 2001: boven 700
  AEX 2009: onder 200
  Dat is ook (bijna) delen door 4.

 129. hugo says:

  hugo: In Japan echter heeft dat gedurende 20 jaar niet echt gewerkt.

  Yen carry trade deed wonderen…. We zijn nu echter mondiaal bezig. Geen carry trade mogelijk.

 130. hugo says:

  Japan, deflatie in huizen en beurs (voornamelijk geleend geld wat daar ”speelt”) en inflatie in de rest… Them lucky bastards. Enige kans voor Europa is inflatie in goud kanaliseren.

 131. Juan Belmonte says:

  Adamus,

  Als de grondprijzen ook echt met 40% omlaag gaan
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-02-2012/nvb-grondprijzen-moeten-40-procent-omlaag
  dan zullen er nog wel wat penningmeesters bij de gemeente de provincie moeten bellen…

  64 gemeenten verwacht in problemen wegens gederfde grondinkomsten:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-01-2012/streep-door-versoepeling-hypotheek-tweeverdieners/#comment-95159

  En dat terwijl ze juist zo lekker Starters aan het helpen waren met stropleningen…

  Bankierende Gemeenten: sinds 2003 zijn in Amersfoort 163 startersleningen verstrekt, zeg 24 starters per jaar:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-12-2010/wanhopig-amersfoort-wil-startersleningen-voortzetten/#comment-58720

 132. floor says:

  Oeps,

  Het blijft gissen Oeps met een journaille zoals het onze, maar op buitenlandse sites willen ze er nog wel eens aandacht aan besteden.
  Ik ben in ieder geval vorig jaar november ergens in het buitenland een artikel tegen gekomen dat Vanguard, hele grote jongen in de USA, zijn leningen aan de Rabo niet verlengd heeft, gestopt heeft dus.
  En aangezien ik niet iedere dag al het buitenlandse nieuws lees, denk ik eigenlijk dat ik nogal wat van dergelijke berichtjes gemist heb.
  Bovendien, zoals je waarschijnlijk wel weet, opereert ieder Rabo bankje van oudsher nagenoeg onafhankelijk van het hoofdkantoor. Rente percentages verschilden zelfs.
  Dat is sinds kort over, er wordt geen lening/hypotheek meer verstrekt zonder dat het hoofdkantoor zijn goedkeuring hierover heeft uitgesproken.
  En ja, wat moet je daar dan van denken, niet veel goeds volgens mij.
  Pas wanneer de kraan weer open gaat kunnen ze mij overtuigen, geen seconde eerder.

 133. Juan Belmonte says:

  hugo: Yen carry trade deed wonderen…. We zijn nu echter mondiaal bezig. Geen carry trade mogelijk.

  Wilt u dat eens aan een leek als Juan uitleggen ?

  Deflatie ontstond door carry trades, name die liquiditeit weg ?

 134. Oeps says:

  Juan Belmonte: Juan haalt ze zo door elkaar, moeilijk om inflatie van deflatie te onderscheiden.

  Inflatie, geldontwaarding, prijs van spruitjes gaan omhoog.

  Deflatie, waardevermeerdering van geld, prijs van spruitjes gaan omlaag.

 135. Dawg says:

  floor,

  @ 135, 136, 139

  Eensch.

  Ik lees regelmatig dat de miljarden die de ECB leent van de FED komen via swaps. Waarom zou de ECB, indien die geruchten waar zijn, die omweg maken?

 136. hugo says:

  Juan Belmonte: name die liquiditeit weg

  Niet de liquiditeit in commodities maar wel hetgeen wat nodig was om de sushi balansen te repareren aangezien verliezen nemen…. je kent het verhaal.

  Yen carry trade in het kort. Als Japanse CB biedt je vele honderden miljarden aan voor 0.5% rente. Banken van uit de rest van de wereld lenen dat en lenen het vervolgens weer uit in het land van herkomst voor zeg 5%. Zeker in de jaren 80 was dat 10%. Gratis geld en bonussen. Na de Tsunami was het even spannend of die biljoenen trade zou unwinden. Tot nu toe valt het mee dankzij de mondiale printingpre$$e$

 137. floor says:

  hugo,

  Nope, je volgorde is fout, je neemt te grote stappen en die centen zitten vast bij de banken, dat moge toch wel duidelijk zijn wanneer ze nauwelijks uitlenen.
  Bovendien is half Europa nog niet failliet, dat proberen ze nou net te voorkomen, vandaar die achterlijk lage rente.
  Maar nogmaals, behalve het probleem van de kredietcrisis en de eurocrisis hebben we hier in Nederland dus nog dat extra probleempje van een huizencrisis en dat gaat ons deze keer toch echt nekken. Alleen een staatsschuld van 75% (meen ik, correct me if I am wrong), daar zou meneer Knot echt niet wakker van liggen hoor, is goed voor de pensioenen.

 138. Juan Belmonte says:

  hugo,

  Juan snapt wel (ongeveer) dat als alle vatgoed bizar duur is en niemand vertrouwen in de toekomst heeft (lonen blijven achter, men verwacht geen prijsstijgingen vastgoed en stelt aankopen uit) dat er dan een passiviteit in de economie komt.

  De rol van carry trades is J.i. niet duidelijk, dat moet dan kapitaal zijn dat wegens lage rente gecreëerd wordt en wegvloeit naar het buitenland. Het effect daarvan op de economie in Japan zelf lijkt Juan zeer beperkt, maar wie het weet mag het zeggen…

 139. Juan Belmonte says:

  Maar het is weer mooi geweest,
  buenas
  Juan

 140. ll says:

  Even op de valreep SNS afgewaardeerd , moet assets gaan verkopen….

  http://nos.nl/artikel/347072-sp-verlaagt-rating-sns-reaal.html

 141. Oeps says:

  ll: Even op de valreep SNS afgewaardeerd , moet assets gaan verkopen….

  Ja enige Nederlandse bank die z’n handje heeft opgehouden bij ECB .. moeten ze nou ook nog assets verkopen? Nou ja .. op dit moment wel een van de zwakere broeders uit het Nederlandse bankwezen .. wel gewezen systeem-bank .. whatever dat gaat betekenen als er echt een omvalt ..

 142. floor says:

  Dawg,

  Liquidity swaps bedoel je?

 143. Oeps says:

  ECB publiceert M1/M2/M3 hier:

  http://www.ecb.int/stats/money/aggregates/series/html/index.en.html

  Grote schrikmoment wellicht begin 2010 toen M3 onder de 0 schoot. Hoewel ook eind 2011 negatieve monthly growth laat zien …

 144. Dawg says:

  floor,

  Ja, liquidity swaps.

 145. floor says:

  Dawg,

  Ja, gebrek aan centen hier in Europa.
  De europese banken vertikken het om aan elkaar uit te lenen.
  En de amerikanen zijn er natuurlijk ook bij gebaat dat de dollars blijven vloeien.
  Denk niet dat je daar verder iets achter moet zoeken, gewoon allemaal CB’s die elkaar helpen om te voorkomen dat er ergens weer een soort Lehmannetje optreedt.
  Samenwerkingsverband met een rente van een half procent ongeveer meen ik mij te herinneren tot aan 2013.

 146. Dawg says:

  floor,

  Als ik ergens geen gebrek aan centen vermoed dan is het wel bij een centrale bank. Gewoon links en rechts wat bedragen op de balans van het eurosysteem bijboeken en klaar is Kees/Mario. Kunnen de banken weer even verder… Ik zoek dus wel degelijk iets achter de Amerikaans-Europese samenwerking.

 147. Oeps says:

  Marc: Zeker, indien er hyperinflatie komt zal je je huis voor niets krijgen gezien je lening dan met een dag werken is afbetaald. Echter, je huis zal ook niets waard zijn…

  Als referentie .. de allergrootste hyperinflatie ooit … Hongarije 1945-1946:

  400,000,000,000,000,000,000,000,000,000 pengo’s voor 1 Forint …

  Tel uit je winst!

 148. Dawg says:

  Frans: Genoeg geluld, werk aan de winkel:http://www.youtube.com/watch?v=dQ6hg1oNeGE

  Oh nee. Lord have mercy. Weer zo’n filmpje dat steunt op de gedachtegang dat er een geldtekort zal ontstaan als geld rentedragend is. Ik begin te vrezen dat dit misverstand onuitroeibaar is. Geld is een HOEVEELHEID die circuleert. Rente is inkomen en als zodanig een STROOMGROOTHEID. Met één euro kan een veelvoud aan inkomen overgedragen worden afhankelijk van de omloopsnelheid van het geld.

 149. ll says:

  Ondertussen in Arnhem, een geheime meeting ( nooit eerder gebeurd )over het project Schuytgraaf, een project met 6250 nieuwe woningen op een bevolking van 148.320, want het gaat niet go-ed…….

  http://www.gelderlander.nl/voorpagina/arnhem/10571466/Extra-geheime-raad-over-Schuytgraaf-unicum-in-Arnhem.ece

  Alle gemeenten hebben last van grootheidswaan ? 😉

 150. Adamus says:

  Oeps: Ja enige Nederlandse bank die z’n handje heeft opgehouden bij ECB .. moeten ze nou ook nog assets verkopen? Nou ja .. op dit moment wel een van de zwakere broeders uit het Nederlandse bankwezen .. wel gewezen systeem-bank .. whatever dat gaat betekenen als er echt een omvalt ..

  Wie laat zijn geld daar nog staan? SNS kwam hier een jaartje geleden ook al langs ivm afwaardering OG (?)

 151. Adamus says:

  ll:
  Ondertussen in Arnhem, een geheime meeting ( nooit eerder gebeurd )over het project Schuytgraaf, een project met 6250 nieuwe woningen op een bevolking van 148.320, want het gaat niet go-ed…….

  gelderlander.nl/vo…unicum-in-Arnhem.ece

  Alle gemeenten hebben last van grootheidswaan?

  De aandelen moeten overgenomen worden en ten laste van de gemeenschap komen? -“om erger te voorkomen” 🙁

 152. floor says:

  Dawg,

  Ik bedoelde met die centen natuurlijk dollars, ik heb heb even zitten googlen en daar kwam onderstaand artikel bij boven drijven.
  http://money.cnn.com/2011/11/30/news/economy/fed_ecb_dollar_liquidity/index.htm

  Ik zal in de komende tijd wat beter opletten inzake dit onderwerp, maar er worden dagelijks zoveel trukendozen opengetrokken dat mijn portie dagelijkse argwaan gewoon tekort schiet.

 153. lorenzo says:

  Steve: lorenzo,“De ware” mens bestaat natuurlijk niet. In iedere situatie zie je dat mensen verschillend reageren. Is iedereen een Dutroux en Ghandi of toch lekker een grijs kudde dier???Lijkt een beetje op de neo-klassieke economische aanname die uitgaat van een anonieme massa van rationele-waarde-maximaliserende-actoren.Compleet achterhaald wereldbeeld van hoe mensen zich gedragen en hoe dat zich vertaald in ‘economisch’ gedrag.

  Ik merk te vaak op een cyclisch gedrag van de mens , daar wil ik graag in generaliseren , de huidige situatie is dan ook een gevolg van het cyclische gedrag van de mens .
  ik las vanmorgen in de krant dat we moeten bezuinigen want crisis , ook nog met tips , leuk !

 154. buffel says:

  Hyperinflatie in Weimar Duitsland was het niet mogelijk om de schuld af te lossen met waardeloos papier. Dat zal de bank nu ook niet toestaan om waardeloos geld te geven in ruil voor wat in feite nu hun eigendom is, namelijk het huis onder de hypotheek.

 155. Frans says:

  Dawg: Oh nee. Lord have mercy. Weer zo’n filmpje dat steunt op de gedachtegang dat er een geldtekort zal ontstaan als geld rentedragend is. Ik begin te vrezen dat dit misverstand onuitroeibaar is. Geld is een HOEVEELHEID die circuleert. Rente is inkomen en als zodanig een STROOMGROOTHEID. Met één euro kan een veelvoud aan inkomen overgedragen worden afhankelijk van de omloopsnelheid van het geld.

  Rente is een STROOMGROOTHEID??
  Als een beekje stroomt, waar komt dan het water vandaan?

  Over de swqaps: deze zijn gebruikt als boekhoudkundige truuc om geld over te dragen van de FED naar de ECB, hetgeen in feite illigaal is.

  Het geld wordt aan de banken uitgeleend (800 stuks!!) om de balansen op te poetsen, en er wordt (wink, wink) verwacht dat de banken er staatsobligaties van kopen. De ECB kan dit zelf niet tot in het oneindige rechtstreeks doen, vandaar deze omweg.

  De banken cashen meteen in op de spread van 1% lenen naar 6% innen, dus 5%. Money for free. Dit gaat natuurlijk ervan uit dat de staatsobligaties die ze kopen uiteindelijk terug worden betaald, wat natuurlijk niet zo is. Dit is dus kicking the can down the road, net doen alsof er een liquiditeitsprobleem is terwijl het om een solvabilteitsprobleem gaat.
  Volgens mij kunnen de banken gewoon leverage gebruiken van een factor 9 of zo, en dus wordt de slordige 1 biljoen uiteindelijk 10 biljoen.

  En ja, hoe het ook genoemd wordt, het is in feite gewoon QE oftewel de geldpersen aanzetten.

  En kan het geen “schade” omdat het geld niet rechtstreeks in omloop komt? Dream on!
  Het maakt onderdeel uit van het eindspel, het brengt uieindelijk het monetaire systeem ten val, en zorgt ervoor dat energie, water, voedsel en veel meer, duurder worden.

  Nogmaals: er zijn twee krachten die tegenelkaar induwen: deflatie en inflatie.
  Inflatie als gevolg van het dijdrukken van geld, deflatie door de depressie, de schulden crisis.

  Dus, je kunt spreken van een inflatoire depressie.

 156. lorenzo says:

  ik wil het anders stellen , deze situatie , en eerder al aangekaart hier : is er iemand die uberhaupt ( .) iets aan de ‘crisis’ wil doen ?
  Politiek niet , verkopers niet , op dit blog niet (moet me tijd toch doden) , banken niet , me oma niet , boeven niet …
  Een situatie van hoogste fase van cognitieve dissonantie : iedereen heeft het gedaan behalve ik .
  Ik vind het prima hoor , observeer alleen maar .Wel een zeker taboe en dat laatste heeft altijd tijd nodig …

 157. floor says:

  ll,

  Artikel uit jouw favoriete krant.
  http://www.davidmcwilliams.ie/2012/02/29/if-the-eu-wants-our-agreement-the-ecb-must-help-our-banks

  Indien dit realiteit wordt mogen wij dadelijk de hypotheken van de Ieren gaan aflossen.

 158. nhz says:

  Adamus: Was gisteren ook aan de goud- en zilverprijs te merken 🙂

  vandaag uitbraak omhoog in vrijwel alle commodities; grote inflatiegolf op komst, en we zitten nu al op 2.7% (voor wie het Ministry of Truth gelooft).

  floor: Uitgeleend worden ze in ieder geval niet en dat gaat het mkb parten spelen, vandaar die hogere prijzen,

  ze worden uitgeleend aan zakenbanken om gratis en risicoloos te speculeren; en aan overheden om nog meer nutteloze ambtenaren aan te nemen. Vandaar dat de prijzen van commodities en stocks al maanden ongehinderd doorstijgen terwijl de economie verder naar de knoppen gaat.

  floor: Wanneer die rente niet omhoog kan zonder dat half Europa failliet gaat betekent dat wat mij betreft eerder deflatie dan inflatie.

  NIET dus.

  Juan Belmonte: De rol van carry trades is J.i. niet duidelijk, dat moet dan kapitaal zijn dat wegens lage rente gecreëerd wordt en wegvloeit naar het buitenland. Het effect daarvan op de economie in Japan zelf lijkt Juan zeer beperkt, maar wie het weet mag het zeggen…

  onjuist, dit heeft een zeer grote invloed. Er wordt zonder enige productie veel geld verdiend met valuta fluctuaties; ooit komt de rekening, nl. op het moment dat de valuta teruggekocht moeten worden. Maar Japan laat zien dat dit jarenlang goed kan gaan, en dan lijkt het dus op moeiteloos en risicoloos geld verdienen; het gemiddelde Japanse Omaatje zit vol in de carry-trade, niet onderschatten!

  Dawg: Ik zoek dus wel degelijk iets achter de Amerikaans-Europese samenwerking.

  volgens sommigen is het gewoon een sneaky methode van Heliben om nog meer geld te drukken, buiten het US Congress om, waarmee dan weer US Treasuries en US stcoks gekocht worden. De verwevenheid van de internationale economie garandeert dat een groot deel van dit geld ook in de VS extra inflatie veroorzaakt, en dat is wat Ben en zijn vriendjes willen. Iedereen in de wereld moet (om te beginnen financieel) slaaf worden van Ben en zijn Talmud vriendjes, tot nu toe werkt het plan prima.

  lorenzo: is er iemand die uberhaupt ( .) iets aan de ‘crisis’ wil doen ?

  bijna alle spelers willen de crisis voorkomen of uitstellen; ik zou graag zien dat ze de crisis zijn gang laten gaan, da’s de enige manier waarop de situatie weer gezond kan worden.

 159. Voerman says:

  Frans: Dus, je kunt spreken van een inflatoire depressie.

  ran,
  Voerman heeft behalve het toepassen van een paar simpele ‘housgemachte’ regeltjes geen klote verstand van economie, maar wat je in die ene zin zegt, is dat zoiets als met z’n allen vanaf de buitenkant tegen de zeepbel blazen?

 160. Voerman says:

  sorry Frans, batterijtje van mijn klavier is bijna leeg. de f en es hebben daar last van.

 161. Maria says:

  @165 Floor

  Iteressant stuk welk voor een gedeele, waarschijnlijk een antwoord geeft op de vraag die ik gisteren stelde inzake het geringe aantal executie veilingen.

  “But what if the reason they aren’t foreclosing on mortgages is because they can’t afford to?
  To foreclose a mortgage, a bank needs to have a capital buffer to finance the difference between the loanand the new price they could sell the house for.
  But it can only generate this buffer substainably from its margins, its on-going profits.”

  Vooral de SNS bank zal hier grote problemen mee hebben, ook gezien het feit dat zij de meest risicovolle hypotheek portefeuille in Nederland hebben.
  In de “goede” jaren werden er hypotheken gesloten die geen bank wilde sluiten.

 162. Dawg says:

  Frans,

  Ja, rente is een zgn. stroomgrootheid. Net als andere vormen van inkomen ls loon of winst wordt het verdiend over een bepaalde periode: per uur, per dag, per jaar etc. Om inkomen te verdienen of uit te geven of om vermogen over te dragen heb je tijdelijk even geld nodig als tussenschakel om de ruil mogelijk te maken. Maar omdat dat geld binnen een bepaalde periode meerdere malen kan circuleren is er (natuurlijk) niet even geld nodig als dat er aan inkomen wordt verdiend of besteed. Tenzij je doet alsof iedereen elkaar op hetzelfde moment betaalt. (Zoals in dat voorbeeld in dat filmpje met die twee fabrieken). Dan kom je altijd geld tekort.

  Wat dat illegale aspect van de swaps tussen FED en ECB betreft: illegaal vanwege Europese verdagsbepalingen?

 163. ll says:

  Floor, thankx 🙂

 164. Frans says:

  @ Voerman: de FED kan niet zomaar geld aan de ECB uitlenen. Nu is het een currency swap, waarbij echter de de tegenbetaling wel uitgesteld zal zijn… met 3 jaar!

  Wat betreft geld: je bekijkt het op totaal een andere manier dan ik. Ik kijk naar de manier van geldscheppen, op elementair niveau. Jij denkt volgens mij op M1 niveau. Wat ik bedoel is M3.

  Anyway: kern van de zaak is dat de macht van de (centrale) banken moet worden gebroken, en dat de overheid geld schept zonder rente.

 165. Maria says:

  @172 Frans

  Daar zou ik nog niet zo zeker van zijn!

  ttp://xandernieuws.punt.nl/?id=653904&r=1&tbl_archief=&

  Lid Brits Hogerhuis levert bewijs dat Amerikaanse Fed $ 15 biljoen wegsluisde naar banken in Europa.

  En toen?

 166. Voerman says:

  Mijn kleinkinderen hebben al een motorcross circuit aangelegd op de aangeschafte grond.
  Meteen het hoogst denkbare rendement uit de investering!
  Ik denk dat ik mijn oude machine ook maar een uit de schuur ga halen. Wees niet ongerust, ik zal zoetjesaan beginnen.

 167. floor says:

  ll,

  Moesten de corporaties niet al 75% of zo van hun woningvoorraad te koop zetten?
  Of ging dat niet door.

 168. Claude says:

  ll: In de aanbieding, 30.000 huizen van Vestia ….Mass sell-offguardian.co.uk/hou…-homes?newsfeed=true

  The Dutch finance ministry and national bank have now stepped in, and two interim managers have been appointed. The group is reportedly seeking to sell up to 30,000 homes immediately.

  The interim managers also hope to sell between a quarter and a third of the association’s stock to existing tenants at knock-down prices.

  Dat is nogal wat en had ik nog niet teruggelezen in het nieuws (wel over die beloning). Als 30.000 huizen nu in de aanbieding komen voor knock-down prices, dan is dat erg verkopers-marktverstorend. Ik snap de overheid echter wel, die huizen staan voor een appel en een ei in de boeken, zelf tegen een ‘korting’ van 50% is het nog steeds een winst van honderden procenten. Vanuitgaande dat ze tegen de historische kostprijs in de boeken staan natuurlijk.

 169. dalen says:

  @ 85 voerman

  “Ben vanmorgen wel naar de notaris geweest om de aankoop van een paar bunder landbouwgrond te beschrijven”

  Wat kost landbouwgrond nu? Ik schat 2,50 m2?

  Is een paar ha rendabel te maken dan? Aan boeren verdienen zal je niet meevallen. Die zijn gewend dat aan alle kanten geld gratis binnenstroomt en wat anders is er wel ergens een rijk gevulde subsidiepot.

  Op een stuk land dat waardeloos is, maken ze nog goede winst. Desnoods voor caravanstalling enz.

  Als een boer je een stukje land verkoopt dan rust er geen zegen op. Veel geluk riep de boer toen hij toeterend het erf afreed in zijn Mercedes met paardentrailer en gevuld met rode dieselolie.

  @ 87 scheefhuurder

  “Voor landbouwgrond moet u toch echt ook geld naar de belastingdienst brengen hoor.”

  Hoe dat zo? Je krijgt als boer toch alleen subsidie?

 170. SchuurHuurder says:

  Als het onderdeel vormt van de normale bedrijfsvoering natuurlijk niet. Uit het verhaal van Voerman maakte ik echter op dat het hier niet om een box 1 maar een box 3 verhaal ging. Wellicht verrast Voerman ons en blijkt hij inderdaad een boer te zijn en het hier om een bedrijfsmatige investering gaat.

 171. dalen says:

  @ 177

  Ok dank je, dat is me duidelijk. Is gewoon bezittingen net als mijn tweede huis.Maar dat betaal je toch al wanneer het op de bank staat.

  Misschien op naam van je kleinkinderen zetten? Belasting zal dan zeker lager zijn maar dan weer belasting ivm het schenkingsrecht? Zal best wel iets voor te verzinnen zijn denk ik.

 172. Voerman says:

  dalen: Wat kost landbouwgrond nu? Ik schat 2,50 m2?

  Bijna goed gezien.
  De prijs van landbouwgrond is al jarenlang stabiel en dat geeft rust. Verkopen kan altijd. Zeker op die lokatie.
  Ik heb al gezegd, dat ik momenteel goed en vrij woon, mijn huis vanwege het gedonder van verhuizen etc. niet verkoop. Geld wat op de bank staat is m.i. omenteel niet vertrouwd en Nederland is momenteel te luguber om het onder het matras te bewaren. Het CDA zegt det het het beste is om het aan je kinderen te geven, maar die kunnen uitstekend voor zichzelf zorgen. Mijn schoondochters zouden via de kortste weg naar een reisbureau gaan! Moderne generatie!
  Dat doen ze maar als ik aan een volgend leven begonnen ben, dan zie ik het tenminste niet.

  SchuurHuurder:
  Als het onderdeel vormt van de normale bedrijfsvoering natuurlijk niet. Uit het verhaal van Voerman maakte ik echter op dat het hier niet om een box 1 maar een box 3 verhaal ging. Wellicht verrast Voerman ons en blijkt hij inderdaad een boer te zijn en het hier om een bedrijfsmatige investering gaat.

  Voerman is geen boer, alleen heeft hij de denkwijze van een boer met de (gedoseerde) zwakheid om zo nu en dan sociale bewogenheid empathie te betrekken in zijn uitingen.

 173. ll says:

  Nog even over Vestia. Ik neem aan dat die woningen allemaal in Rotterdam staan.

  Op Funda staan er nu 985 woningen te koop in de prijsklasse tussen de 50.000 en 100.000, en dan zouden daar nog 30.000 bij komen ? Ik snap iets helemaal niet meer.

  http://www.funda.nl/koop/rotterdam/50000-100000/sorteer-prijs-op/

 174. dalen says:

  Ok voerman.

  Landbouwgrond kopen heb ik hier in een ver verleden als ik gepropagandeerd. Mede door de onrust heb ik ook nog even gewacht maar wil ook wel wat kopen, geld spreiden dus.

  Tot op heden vind ik prijzen nog te hoog, althans in ZH of Brabant.

  Friesland ed is me te ver weg om iets nuttigs mee te doen.

  Zijn er goede sites met aanbod?

 175. Frans says:

  Maria: @172 FransDaar zou ik nog niet zo zeker van zijn!ttp://xandernieuws.punt.nl/?id=653904&r=1&tbl_archief=&Lid Brits Hogerhuis levert bewijs dat Amerikaanse Fed $ 15 biljoen wegsluisde naar banken in Europa.En toen?

  Die biljoenen ter ondersteuning van de “over seas” banken is al een tijd bekend.
  Ik denk zelf dat het onder andere te maken heeft met de derivaten die zijn verkocht aan de banken de MBS-en die triple A gerate waren, maar bijna waardeloos waren. Er zijn nog steeds geen (behoudens een of meerder pensioenfondsen geloof ik) rechtszaken aangespannen tegen de banken die deze producten in omloop hebben gebracht.
  Dus in het kort: geheim reparatie geld om fraude eerder gepleegd te herstellen.

 176. Voerman says:

  dalen:
  Ok voerman.

  Landbouwgrond kopen heb ik hier in een ver verleden als ik gepropagandeerd. Mede door de onrust heb ik ook nog even gewacht maar wil ook wel wat kopen, geld spreiden dus.

  Tot op heden vind ik prijzen nog te hoog, althans in ZH of Brabant.

  Friesland ed is me te ver weg om iets nuttigs mee te doen.

  Zijn er goede sites met aanbod?

  Het maakt denk ik momenteel niets uit wat je koopt, als het maar niet kan bederven. Ik heb wel een heel informatieve site voor je:
  http://www.agriholland.nl/dossiers/landbouwgrond/home.html
  Grond kopen nav advertenties is moeilijk. Je moet een paar contacten hebben en jezelf je in plaatselijke situaties verdiepen. Er is wel een marktplaats voor landbouwgrond, maar daar kon ik niets mee. Een geisoleerd perceeltje is ook meestal moeilijk. Koop altijd iets, waar je weer snel vanaf kunt.

 177. floor says:

  ll,

  Die 985 woningen op Funda vallen in de categorie waarin je niet dood gevonden wil worden, al helemaal niet met een gezinnetje of waar je uiteindelijk altijd dood wordt gevonden (serviceflats die ze aan de straatstenen niet kwijt raken en waar de erfgenamen netjes de sevicekosten van E500 p/m mogen door betalen).
  Dus………. indien Vestia voor die prijs eengezinswoningen in de aanbieding heeft maken ze een kans volgens mij.

 178. Voerman says:

  floor: indien Vestia voor die prijs eengezinswoningen in de aanbieding heeft maken ze een kans volgens mij.

  Floor,

  Ze maken naar mijn smaak alleen een kans bij de huidige huurders van die huizen en momenteel ook nog beperkt, kopen betekent nl oa geen huursubsidie meer. Niet zo simpel als het lijkt, zeker niet concurrerend of prijsbeinvloedend voor de reguliere koopmarkt. Kijken wat ze voor bijzondere listen ze gevonden krijgen. In elk geval geen markt voor de in deze zaal aanwezigen.

 179. Juan Belmonte says:

  Nog een poging

  Met een ongemaximeerde HRA
  gaat de rente-aftrek op termijn door het dak
  straks krijgen de allerrijksten nog méér terug dan ze volgens
  ongesubsideerde IB zouden moeten bijdragen aan de maatschappij
  (negatieve belasting is een polderdroom)

  Zonder maximering van HRA, zeg tot de NHG grens of er nèt boven, blijft het meest onredelijke element van HRA in stand.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-02-2012/topeconoom-rabobank-de-hypotheekrenteaftrek-is-een-subsidie-op-schuld/#comment-99586

 180. Voerman says:

  Juan Belmonte: Zonder maximering van HRA, zeg tot de NHG grens of er nèt boven, blijft het meest onredelijke element van HRA in stand.

  Ik volg je, Juan!
  Zuiver rationeel gezien zou ik zeggen afschaffen die HRA, nu en radicaal. Omdat ik echter weet, dat dat veel kans faillisement betekent voor de ongeveer gemiddelde koper van de laatste 5 a 10 jaar geleden ga ik het sociale aspect meewegen en zeg: HRA morgen maximeren.
  Heb niets met de SP, maar kan hun volgen tot max. 350.000E. Ik heb zelf geen hypotheek meer dus kost elke vorm van HRA mij alleen maar geld. Toch wil ik met liefde meebetalen, maar alleen voor mensen die het echt nodig hebben.
  Basta!

 181. Dawg says:

  Voerman: Floor,Ze maken naar mijn smaak alleen een kans bij de huidige huurders van die huizen en momenteel ook nog beperkt, kopen betekent nl oa geen huursubsidie meer. Niet zo simpel als het lijkt, zeker niet concurrerend of prijsbeinvloedend voor de reguliere koopmarkt. Kijken wat ze voor bijzondere listen ze gevonden krijgen. In elk geval geen markt voor de in deze zaal aanwezigen.

  LOL. Mocht het zover komen dan gaan er 30.000 woningen, geconcentreerd in de regio Rijnmond in de gedwongen verkoop, maar dat gaat dan “niet concurrererend of prijsbeinvloedend zijn voor de reguliere(?)koopmarkt”.

  Ik denk dat ik deze opmerking maar ga nomineren voor de Ger Hukker Award 2012.

 182. Juan Belmonte says:

  Voerman,

  Juan dacht vroeger datti liberaal was.
  Nu is-i zoiets als een vrijdenker.
  Vrijwapperen blijft.

  Voerman: Heb niets met de SP, maar kan hun volgen tot max. 350.000E. Ik heb zelf geen hypotheek meer dus kost elke vorm van HRA mij alleen maar geld.

  Een pesoonlijk eigenbelang speelt bij een maatschappelijke discussie hopelijk niet de hoofdrol.

  Dat is ook één van de voordelen van het schrijven in de derde persoonsvorm, de (bijna) alwetende verteller 🙂

 183. Voerman says:

  Dawg: LOL. Mocht het zover komen dan gaan er 30.000 woningen, geconcentreerd in de regio Rijnmond in de gedwongen verkoop, maar dat gaat dan “niet concurrererend of prijsbeinvloedend zijn voor de reguliere(?)koopmarkt”.
  Ik denk dat ik deze opmerking maar ga nomineren voor de Ger Hukker Award 2012.

  Gedetaileerde uitleg svp, Dawg.

 184. Juan Belmonte says:

  buenas
  Juan

 185. Voerman says:

  Juan Belmonte: Juan dacht vroeger datti liberaal was.
  Nu is-i zoiets als een vrijdenker.
  Vrijwapperen blijft.

  Juan,
  Ik zei, dat ik het helemaal met je eens was!
  Ik kan niet schrijven of jij kan niet lezen of we snappen er beiden niets van.
  Als je jezelf hierna een vrijdenker vindt dan ben je een gezegend mens en niet zomaar een socialist van de rechtervleugel of een liberaal van de linkervleugel.
  Je bent als vrijdenker overigens in goed gezelschap van veel (ex) prominenten, oa Multatuli en nog velen. Winnie Zorgdrager is notabene voorzitter van het Multatuli genootschap!
  Overigen, evt maatschappelijk eigenbelang heb ik toch duidelijk weerlegd?

 186. SchuurHuurder says:

  @dalen 178

  Jou kleinkinderen zullen alleen minder belasting betalen i.v.m. de vrijstelling in box 3, indien zij geen spaargeld hebben natuurlijk. Verder moet zoals je zelf al aangeeft natuurlijk wel 18% schenkbelasting (tot 118k, daarna hoger) betaald worden. Daar word je natuurlijk niet vrolijk van…

 187. Frans says:

  Juan Belmonte,

  A Juan:
  inderdaad: de financieele terroristen voeren weer een terroristische aanslag uit!
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/09/schuldencrisis-niet-met-nieuwe-schulden-bestrijden.xml

 188. Dawg says:

  Voerman,

  Als bij een al stagnerende vraag naar koopwoningen het regionale aanbod met 30.000 woningen (zo’n beetje de helft van de jaarlijks productie in heel Nederland) wordt uitgebreid ligt het wel heel erg voor de hand om aan te nemen dat hiervan een sterk prijsdrukkend effect zal uitgaan.

  Ger Hukker is overigens de nimmer jokkende voorzitter van de NVM.

 189. dalen says:

  @ 195 Schuurhuurder

  Dat is inderdaad ook geen optie.

  Vraag

  Weet iemand wat er aan de hand is met “Woonvast Makelaars”. Was zonet eens aan het kijken naar woningen met wat meer grond. Dikwijls heb je dan een zoekresultaat met woningen waar vermeld staat 9.999 m², hetgeen natuurlijk niet klopt. Is uiteraard zware vervuiling van Funda, maar dat ter zijde.

  Nu kreeg ik als resultaat veel woningen van “Woonvast Makelaars” met de vermelding “onder optie”. Dikwijls in dezelfde straat. Is dat een nieuwe verkooptruc of zijn er beleggers die in die prijsklasse aan het kopen zijn. Dat denk ik zelf niet gezien de nog hoge vraagprijs voor die oude rotzooi. Bovendien staat er overal v.o.n. bij.

  Ik vrees dat “Woonvast Makelaars” niet te vertrouwen is. Anyway: what is new?

  Zie hier
  http://www.funda.nl/koop/utrecht/+15km/0-325000/5000+perceelopp/

 190. nhz says:

  Claude: Als 30.000 huizen nu in de aanbieding komen voor knock-down prices,

  dan bedoelen ze vermoedelijk een bubbleprijs met 10% korting, oftewel een woning die in de jaren ’50 gebouwd werd voor 5000 gulden waar je nu even 175K euro ofzo voor mag neerleggen.

  Juan Belmonte: Met een ongemaximeerde HRA
  gaat de rente-aftrek op termijn door het dak
  straks krijgen de allerrijksten nog méér terug dan ze volgens
  ongesubsideerde IB zouden moeten bijdragen aan de maatschappij

  en daarom laat de Bende van Rutte de HRA intact.

 191. Steven says:

  hoor ook vaak dat boeren zo hard werken. Denk inderdaad veeboeren wel, maar een kennis woont tussen de graanboeren en die raggen een paar keer per jaar over het land met dikke tractoren en combines (of laten dat zelfs doen) en maken zich verder alleen zorgen over de investeringen: maar hard werken? nee

 192. Voerman says:

  nhz: dan bedoelen ze vermoedelijk een bubbleprijs met 10% korting, oftewel een woning die in de jaren ’50 gebouwd werd voor 5000 gulden waar je nu even 175K euro ofzo voor mag neerleggen

  Nhz,
  Hoef je jezelf geen zorgen over te maken. Jij kunt zo’n huis niet eens kopen ook al zou je willen, tenzij je er een huurder bijneemt. Die huizen worden meestal aan huurders te koop aangeboden met een hele hoop poespas en beperkende bepalingen. Maar veel van die huurders vangen momenteel huurtoeslag die ze kwijt zijn op het moment dat ze koper worden.

 193. dalen says:

  @ 200

  “hoor ook vaak dat boeren zo hard werken”

  Dat verhaal/mythe is er na de tweede wereldoorlog nog eens goed ingepompt omdat veel boeren goed wisten te profiteren van de voedselschaarste in de oorlog.

  Zij hebben altijd een zeer goede vertegenwoordiging in de politiek gehad en met name in Brussel waar zeer veel geld vandaan komt voor die zogenaamde arme boertjes.

  In principe hebben we natuurlijk al heel lang geen echte landbouweconomie meer, tenzij je de kaas, eieren, pluimvee, bloemen en tulpen(bollen) meerekent. Deze onderdelen van de landbouw kunnen zichzelf zeer goed redden en zijn wel economisch van belang maar niet meer hulpbehoevend.

  Als we het hier toch hebben over het afschaffen van onnodige subsidies dan mag wat mij betreft alle kranen naar de landbouw vandaag dicht.

  Alleen in NL gaat het om miljarden subsidie per jaar.

  Lees ook eens “”Subsidie voor niets doen in landbouw” waar Kamervragen over zijn gesteld. Zoek op referentie nr, 218746 bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

 194. Voerman says:

  dalen: Alleen in NL gaat het om miljarden subsidie per jaar.

  Maar Nederland is maar een kleintje.
  Frankrijk, Italie, Engeland, Griekenland etc kunnen het veel beter.
  Het leeuwendeel wordt zelfs niet door de boeren, maar door de landbouwgerelateerde bedrijven zoals Campina etc opgeslokt. Zelfs koningshuizen weten er raad mee.
  Als je op “lansbouwsubsidie” gaat googelen zie je door de bomen het bos niet meer.
  In USA kunnen ze er ook wat van. Wat denk je van de visserij.

  http://www.vilt.be/EU-lidstaten_maken_ontvangers_landbouwsubsidies_bekend

 195. rob says:

  even wat dingen recht zetten:
  veehouderij: melkprijs is op dit moment vrij aardig..kunnen goed rondkomen.
  Varkensboeren: al 10 jaar slecht.. teren in op vermogen. verkopen grond om rond te komen. hebben het slecht dus..
  akkerbouwers: kunnen door subsidie rondkomen. Geen grote vetpot..maar hebben vaak wel veel grond in bezit dus grote lening. Overname van bedrijf door zoon of dochter vrijwel niet mogelijk daardoor..

  Komende jaren gaan er veel dingen veranderen in de sector door het loslaten van melkquota..

  Ik geef les aan jonge boeren..en dus redelijk op de hoogte van de sector..maar mochten er aanvullingen zijn, dan graag..

 196. Oeps says:

  Voerman: Ik heb zelf geen hypotheek meer dus kost elke vorm van HRA mij alleen maar geld. Toch wil ik met liefde meebetalen, maar alleen voor mensen die het echt nodig hebben.

  Nodig? Het zou niet nodig moeten zijn. Er zullen nog heel wat afschaf-varianten de revue passeren vermoed ik. Mijn favoriet .. geen HRA meer voor nieuwe hypotheken. Als je’m hebt mag je’m houden in het huis waarin je nu woont. Ga je verhuizen of koop je je eerste huis .. geen HRA. Op die manier kan HRA in ieder geval niet meer worden verrekend in de prijs van een huis, en krijgen diegenen die hun handtekening onder deze schuldenberg hebben gezet de kans om hem af te lossen .. dat laatste vind ik niet geheel onbelangrijk ..

 197. Voerman says:

  Oeps: Nodig? Het zou niet nodig moeten zijn. Er zullen nog heel wat afschaf-varianten de revue passeren vermoed ik. Mijn favoriet .. geen HRA meer voor nieuwe hypotheken. Als je’m hebt mag je’m houden in het huis waarin je nu woont. Ga je verhuizen of koop je je eerste huis .. geen HRA. Op die manier kan HRA in ieder geval niet meer worden verrekend in de prijs van een huis, en krijgen diegenen die hun handtekening onder deze schuldenberg hebben gezet de kans om hem af te lossen .. dat laatste vind ik niet geheel onbelangrijk ..

  Oeps,
  Er zal nog lang over gesproken worden, maar weinig aan gedaan. Ik ben voor een snelle manier van afschaffing zonder zwaar gewonde slachtoffers. in zoverre zijn wij het eens.

 198. Oeps says:

  Voerman: Er zal nog lang over gesproken worden, maar weinig aan gedaan.

  Dat hoeft ook niet .. en dat is de ironie .. we hoeven het er helemaal niet over te hebben, we zijn waarschijnlijk al zover gegaan dat velen met man en muis en HRA en NHG ten onder gaan ..

 199. Voerman says:

  Oeps: Dat hoeft ook niet .. en dat is de ironie .. we hoeven het er helemaal niet over te hebben, we zijn waarschijnlijk al zover gegaan dat velen met man en muis en HRA en NHG ten onder gaan ..

  Oeps,
  Met een beetje creativiteit en boerenverstand kun je veel dansen ontspringen!
  Voerman wenst je een goede nacht.

 200. Oeps says:

  floor: die centen zitten vast bij de banken

  Geestig .. word er zo’n 530 miljard extra geleend bij / uitgegeven door de ECB, word er meteen een enorme hoeveelheid terug gestald:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/11629838/__Banken_brengen_recordbedrag_onder_bij_ECB__.html

  en niet een klein beetje .. 776.9 miljard. Er word steeds meer opgepot bij banken. Eens kijken of dat nu echt in de economie word gestoken.

 201. Oeps says:

  De Noorse kroon gaat als een raket:

  http://www.xe.com/currencycharts/?from=NOK&to=EUR&view=1Y

  Iemand(en) zit enorme hoeveelheden geld buiten de eurozone te parkeren?

 202. SchuurHuurder says:

  Oeps,

  Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat dit plan erdoor zou komen. Vind het ook geen slechte oplossing, misschien beter i.c.m. forfaitair annuitair aflossen, zodat er een steeds minder fiscale voordeel is met het behouden van de woning.

  Er wordt echt zoveel gesproken wordt in de media over “het vlottrekken van de woningmarkt”. Daar ligt mijn inziens precies het manco van dit plan, de woning voor de bezitter is namelijk nog steeds woning+recht op HRA terwijl het voor de koper alleen om de woning gaat. Dit vergroot de kloof tussen vraag- en biedprijs waardoor er nog minder huizen verkocht zullen worden, in ieder geval de komende jaren. Dit probleem zou allengs kleiner worden wanneer er steeds minder afgetrokken mag worden door de forfaitair annuitair, dan wel linieare aflossing.

 203. Oeps says:

  SchuurHuurder: i.c.m. forfaitair annuitair aflossen, zodat er een steeds minder fiscale voordeel is met het behouden van de woning.

  helemaal mee eens.

 204. SchuurHuurder says:

  *fiscaal ipv fiscale en annuitaire ipv annuitair. Het is laat, laten we maar zeggen. Om in de woorden van onze Juan te spreken: buenas noches.

 205. Pinball says:

  dalen: Dat verhaal/mythe is er na de tweede wereldoorlog nog eens goed ingepompt omdat veel boeren goed wisten te profiteren van de voedselschaarste in de oorlog.

  Volgens mij heb jij meer verstand van verzekeren!
  Ga eens eens een poosje rondkijken op de verschillende boerenbedrijven in Nederland, die jongens hebben in ieder geval geen tijd hier de gehele dag commentaar te leveren.

 206. floor says:

  Oeps,

  Die gaan dadelijk dezelfde truq uithalen als de Zwitsers.

 207. ll says:

  Voor de mensen met een overbruggingslening ….

  http://www.iex.nl/Column/72135/Regels-overbruggingshypotheek.aspx

 208. Juan Belmonte says:

  ll,

  Wie een andere woning wilt kopen, doet er in deze markt verstandig aan om zijn eigen koopwoning eerst te verkopen

  Inderdaad.
  En het voorbeeld waarin iemand 10% kwijtraakt is ook eentje waar men zich maar beter bewust van kan zijn.

  Een huis kopen is anders dan een paar sokken.

 209. dr.t says:

  Hoezo crisis, het bedrijfsleven staat er best goed voor zie onderstaand artikel.
  De crisis waar we het over hebben is het gevolg van overheden die teveel geld uitgeven, en het idee dat je dat gedrag met schulden kan compenseren. Banken en overheden ‘ondersteunen’ elkaar in dat spel.

  Oplossing creeer een aparte bank voor consumenten en bedrijven. Dan mogen de zakenbanken en overheden van mijn part failliet gaan.

  De grootste bedrijven van Nederland staan er ondanks de crisis gemiddeld goed voor. Terwijl de financiële crisis voortwoekerde en Nederland in een recessie raakte, stegen vorig jaar winst en omzet van de meeste multinationals.
  Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van de prestaties van de bedrijven in de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs, nu 22 van de 25 AEX-fondsen hun jaarcijfers hebben gepresenteerd.

  Terwijl de eurozone bijna uiteenviel door de problemen in Zuid-Europa en de beurzen wegzakten door een reeks winstwaarschuwingen, steeg de winst 11 procent tot 43,8 miljard euro. Dat komt vooral door Shell, veruit het grootste bedrijf op de beurs, dat de winst opvoerde tot 23,8 miljard euro. Het bedrijf profiteerde van de gestegen olieprijzen door de onrust in het Midden-Oosten. Exclusief Shell daalde de winst wel, maar met 17,5 procent niet dramatisch. De omzet van de multinationals groeide vorig jaar ondanks de mondiale financiële crisis verder, ook als de 362 miljard euro van Shell niet meegeteld wordt.

  ‘Vallen mee’
  ‘Deze cijfers vallen me mee, vooral als je zag hoe het vooral in de tweede helft van vorig jaar ging’, zegt Alex Otto, als hoofd vermogensbeheer van Delta Lloyd een van de grootste beleggers van Nederland. ‘Ondanks alle somberheid zijn de grote bedrijven de crisis gemiddeld goed doorgekomen. De wereldeconomie houdt zich misschien beter dan we hadden verwacht. ‘

  Negen bedrijven wisten de winst op te voeren. Zeventien boekten ook meer omzet. Multinationals als Heineken en Unilever wisten de resultaten op peil te houden doordat ze wereldwijd actief zijn.
  Terwijl het kabinet zwaar moet bezuinigen en de koopkracht de komende jaren verder daalt, maken de multinationals zich na het lastige 2011 op voor een nieuwe sprong. ‘Ze zijn goed gefinancierd, zeker in vergelijking met de overheden en huishoudens’, zegt Otto.

  ‘Bedrijven zijn nog wel voorzichtig met hun geld, maar nu de berichten beter worden, gaat het opeens snel. Kijk naar de beursgang van Ziggo en Douwe Egberts. Toen iedereen dacht dat de economie het goed deed, hadden sommige grote bedrijven het moeilijk. En nu is het andersom.’

 210. ll says:

  Goedkope euro´s van de ECB. Cary trade naar Brazilie ?

  http://www.rte.ie/news/2012/0302/brazil-business.html

 211. Suzanne says:

  floor: Die gaan dadelijk dezelfde truq uithalen als de Zwitsers.

  oh .. dus jij denkt dat die Noren gaan proberen er chocola van te maken? Dan houd ik mijn hart vast .. voor zover ik ze ken zijn het zijn geen culinaire bourgondiers ..

 212. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  De VGH is nu nog niet in staat om lange termijn te denken.

  Zonder maximering van HRA, zeg tot de NHG grens of er nèt boven, blijft het meest onredelijke element van HRA in stand.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-02-2012/topeconoom-rabobank-de-hypotheekrenteaftrek-is-een-subsidie-op-schuld/#comment-99586

  Zie immers:

  http://www.eigenhuis.nl/actueel/weblog-eigenhuis/geen-bezuinigingen-die-de-hervormingen-voor-de-voeten-lopen/

  Het eenvoudige idee om een maximum aan HRA in te stellen komt gewoon niet in ze op.
  Maar ja, diezelfde club stelde vorig jaar nog dat AFLOSSEN ONWENSELIJK was (want dat zou de huizenprijzen richting normalere prijzen sturen) 🙂

 213. dalen says:

  @ 115

  Kennelijk heb jij nooit rondgekeken. Had je dat wel dan had je kunnen constateren dat er genoeg geld is om een knecht(en) te betalen maar dat ze liever alles uitsparen of het over laten aan vrijwilligers.

  Wanneer je het nu over een boertje in Kenia zou hebben die uitgebuit wordt door grootgrondbezitters, waaronder veel Nederlanders met enorme velden met bloementeelt, dan zou ik je nog gelijk geven.

  Dat harde werken hier valt wel mee gezien alle machines en hulpmiddelen. Voor hetgeen zij verdienen en gratis (subsidies) krijgen, wil menige Nederlander zo van werkkring ruilen.

  Maar het is goed dat je mijn stelling bevestigd dat het volk goed geïndoctrineerd is en de mythe in stand wordt gehouden.

 214. Oeps says:

  ll: Cary trade naar Brazilie ?

  Dus als ze niet vrijwillig meewerken spring je gewoon op hun rug? Wat geestig ..

 215. Voerman says:

  Dawg: Als bij een al stagnerende vraag naar koopwoningen het regionale aanbod met 30.000 woningen (zo’n beetje de helft van de jaarlijks productie in heel Nederland) wordt uitgebreid ligt het wel heel erg voor de hand om aan te nemen dat hiervan een sterk prijsdrukkend effect zal uitgaan.
  Ger Hukker is overigens de nimmer jokkende voorzitter van de NVM.

  Dawg,
  Ik heb driemaal geprobeerd te antwoorden, maar telkens werd mijn post ingeslikt door de site.
  Nog en keer en je ziet mijn gevoel hier bevestigd:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/11636643/___Blokkeer_beleid_Vestia___.html

  Het gaat niet om een toename van het aantal woonplekken, Vestia wil alleen maar bestaande en bewoonde huurhuizen verkopen aan bestaande huurders.
  Dit is naar mijn mening een vrij geisoleerd segment wat weinig of geen invloed zal hebben op bewegingen op de totale markt.
  1 De huidige huurders zullen eerst in aanmerking
  komen, maar vaak geen middelen hebben, en als ze
  die al hebben betekent het vaak exit huursubsidie.
  2 Particuliere kopers van buitenaf mag je ook niet
  verwachten, want je krijgt bij zo’n huis de
  huurder cadeau.

 216. Voerman says:

  dalen: Kennelijk heb jij nooit rondgekeken. Had je dat wel dan had je kunnen constateren dat er genoeg geld is om een knecht(en) te betalen maar dat ze liever alles uitsparen of het over laten aan vrijwilligers.

  Dalen,
  Mee eens, maar lees voor ‘vrijwilligers’,schooljeugd in de vakantie, mensen uit de nieuwe europese landen, illegalen etc. Het grote werk wordt meestal uitbesteedt aan loonbedrijven. We weten hoe het bijv. gaat in de champignonteelt. Er zijn natuurlijk ook eerlijke en hardwerkende boeren.

 217. dalen says:

  @ 230 voerman

  Klopt. Kennissen in ZH komen uit het boerenleven en zien het boeren als bijzaak. Het meeste wordt inderdaad uitbesteed aan loonbedrijven. Grote verdiensten zitten in opslag, paardenstallen, paardenwei, caravanstalling enz.

  Voor de paarden zijn er altijd vrijwiligers die graag de hele dag op de boerderij een handje toesteken in ruil voor een kopje koffie met een plakje zelf gemaakte cake.

  Voor de rest zijn het subsidiesponzen want het is nooit genoeg.

 218. nhz says:

  dalen: Als we het hier toch hebben over het afschaffen van onnodige subsidies dan mag wat mij betreft alle kranen naar de landbouw vandaag dicht.

  en net als bij HRA gaat de bulk hiervan naar de grootste jongens, die toch al enorme inkomens hebben (maar met hun kapitaal- en energieintensieve en wat milieu betreft destructieve beleidsvoering zonder eeuwige subsidie niet kunnen overleven). Deze lieden zijn vergelijkbaar met de topmanagers in de zorg, het welzijnswerk, bij de WBV’s en al die andere sectoren die verziekt zijn door overheidssubsidies, het type Erik Staal. Kleine boertjes krijgen nauwelijks meer subsidie, en een deel daarvan zal best hard moeten werken denk ik.
  Lijkt me absoluut een sector om als eerste keihard te gaan bezuinigen, dan kan misschien gelijk 50% van de EU ambtenaren weg gezien hoeveel EU geld hieraan verspild wordt …

  Voerman: Wat denk je van de visserij.

  zelfde verhaal ja, megasubsidies voor drijvende fabrieken die voor heel Afrika de zee leeg scheppen. En dan nog gaan klagen over piraterij voor Somalië …
  Het zijn net zulke piratennesten als de financiële sector.

  rob: Ik geef les aan jonge boeren..en dus redelijk op de hoogte van de sector..maar mochten er aanvullingen zijn, dan graag..

  ik hoor doorlopend van mensen uit de boerensector in de omgeving die multimiljonair zijn, en dan bedoel ik geen 2 miljoen ofzo maar veel meer; ook de kinderen vaak nog. Misschien is mijn regio niet representatief, maar de sector bulkt van de poen. Ik zie ook overal enorme villa’s in plaats van de oude boerderijtjes, vaak drie dikke mercedessen (of nog duurder) voor de deur, enz. Ik weet wel dat feitelijk het meeste eigendom van de bank is maar ze leven er riant van. En maar klagen.

  Als een varkensboer klaagt dat hij dit jaar 250.000 euro minder inkomen heeft dan vorig jaar en geholpen moet worden dan weet ik genoeg. Profiteurs die niet beter weten dan dat ze altijd aan de overheidstiet kunnen hangen.

  Oeps: De Noorse kroon gaat als een raket:

  dat betekent alleen maar dat de pleuro en dollar allebei hard dalen. Kijk eens naar de AU en NZ dollar, die stonden recent ook op een all time high (momenteel 1-2% eronder). De race naar de bodem is in volle gang, en de kleinere currencies zullen daardoor vaak relatief meer waard worden (voorzover ze niet aan de pleuro gekoppeld zijn zoals de Zwitserse Frank).

  dr.t: Terwijl de financiële crisis voortwoekerde en Nederland in een recessie raakte, stegen vorig jaar winst en omzet van de meeste multinationals.

  precies, dit zijn de bedrijven die profiteren van het gratis geld van de centrale banken. En de rest gaat naar de knoppen. Maar droom vooral vrolijk verder in je eigen nep-liberale sprookjes.

  dalen: Wanneer je het nu over een boertje in Kenia zou hebben die uitgebuit wordt door grootgrondbezitters, waaronder veel Nederlanders met enorme velden met bloementeelt, dan zou ik je nog gelijk geven.

  en helaas niet alleen daar, dit is echt een wereldwijd verschijnsel: NL boeren die met miljoenen op zak na bedrijfsverkoop soms hele dorpen met tientallen (soms zelfs honderden!) boerderijen elders opkopen en als mega-grootgrondbezitter aan de slag gaan. Vaak riant geholpen door mega-subsidies van Brussel voorzover ze in de buitenregio’s van de EU zetelen. Maar ook daarbuiten (o.a. Rusland, Canada, Nieuw Zeeland) hoor ik veel klachten over poenige NL boeren die daar de hele boel opkopen en de lokale bevolking gaan uitbuiten. Voor de goede orde: dat was 50 jaar geleden dus heel anders, en er zullen er nog wel zijn die met hard werken wat opbouwen- maar het zijn de uitzonderingen op de regel.

  Voerman: Dit is naar mijn mening een vrij geisoleerd segment wat weinig of geen invloed zal hebben op bewegingen op de totale markt.

  precies, het is vestzak-broekzak en hooguit van invloed als ze hele lage prijzen zouden rekenen (omdat andere kopers daar toch met een schuin oog naar kijken); maar ik geloof geen moment dat een WBV echt concurrerende prijzen gaat vragen.

  Voerman: Het grote werk wordt meestal uitbesteedt aan loonbedrijven.

  ja, het blijft mij ook altijd verbazen hoe je als tuinder of boer gewoon mensen 2 euro per uur mag betalen (via een slimme constructie) terwijl je dan in de meeste andere sectoren van de economie allang voor de rechter gesleept was voor ontduiking van allerlei wetgeving. Overigens lijkt de bouwsector ook een uitzondering te zijn waar van alles mag (zogenaamd Poolse ondernemers inhuren voor 5 euro per uur en de klant gewoon 60 euro per uur in rekening brengen).

 219. dalen says:

  @ 233 nhz

  “NL boeren die met miljoenen op zak na bedrijfsverkoop soms hele dorpen met tientallen (soms zelfs honderden!) boerderijen elders opkopen en als mega-grootgrondbezitter aan de slag gaan. Vaak riant geholpen door mega-subsidies van Brussel voorzover ze in de buitenregio’s van de EU zetelen.”

  Klopt, je weet het weer goed te verwoorden.

  Niet alleen in Kenia maar veel landen in Afrika, waaronder Zimbabwe maar ook Israël waar veel bloementuinders megavelden hebben en enorme productielijnen in de bloementeelt. Het spuiten met gif tegen spint, luis enz, hetgeen hier in die mate is verboden, wordt daar volop toegepast. Dat de bevolking allerlei ziektes krijgen is totaal niet van belang. De coöperatieve veilingen knijpen graag een oogje dicht als de bloemen voor de klok komen en keur moeten krijgen, en anders hebben ze wel hun eigen veilingen en afzetkanalen.

  Niet alleen boeren maar ook groothandelaren zoals de broertjes Van der Staay die 30 jaar geleden naar Spanje gingen en hele dorpen kochten en de burgemeester op de hand hadden omdat ze de bevolking lieten zien hoe je water uit de grond haalt tbv irrigatie. Wel knap van de jongens dat wel en het waren harde werkers weet ik.

 220. Juan Belmonte says:

  Juan roept alle WoCo’s op om hotels te gaan exploiteren en alle Waterschappen om eens wat Startersleningen te gaan verstrekken.

  Immers al die Starters hebben Water nodig. 🙂

 221. nhz says:

  Juan Belmonte: Uit zijn onderzoek blijkt dat de succesvolste corporaties geen grote en risicovolle aankopen deden en hun activiteiten concentreerden op bekend terrein.

  in vijf jaar verdubbeld, en gekocht rond de top van de bubble. Maar nee, géén risico dus gaat u vooral rustig slapen. Fijn dat er alweer zo’n vastgoed professor met glazen bol is om ons gerust te stellen, dan kunnen de vele Erik Staal’s die nog in roulatie zijn nog een paar jaar hun salarissen en pensioenclaims opvijzelen voordat ze wegens wanbeleid op een zijspoor gezet moeten worden.

  Ik ken overigens rond de lokale WBV onsmakelijke verhalen over grondspeculatie (wat dan ‘strategisch geruild’ wordt met de gemeente, bijv. om zaken te kunnen doen die eigenlijk niet mogen). En ondertussen lekker overal de prijzen opdrijven natuurlijk, zodat er nog hogere salarissen en bonussen betaald kunnen worden omdat de WBV alweer een mooie winst laat zien (en ach, als het slecht gaat is het vak extra zwaar en is ook een vette bonus op zijn plaats). En passant worden ook nog eens wat zielige gevallen aan een nog riantere woning met vette huursubsidie geholpen zodat ook de lokale politiek dik tevreden is (PvdA baasjes onder elkaar, wel zo makkelijk).

  ik vermoed dat die leerstoel beter ‘ONmaatschappelijk ondernemen met grond en locaties’ kan heten.

 222. Pinball says:

  @Dalen en nhz

  Jammer dat jullie dit zo’n vertekend beeld over boeren hebben.

 223. dalen says:

  Beste Pinball,

  Dat zou je kunnen zeggen maar dat is hetgeen ik en mijn omgeving zien en hebben ervaren.

  We zullen zien als in april weer een hagelbuitje valt en alle boeren en tuinders aan de klaagmuur zitten en iedereen er voor op moet draaien behalve zijzelf.

  Je kan toch niet tegenspreken dat er idioot veel subsidie naar de boeren gaat en dat er voor iedere onverwachte tegenslag, hetgeen onder het normale bedrijfsrisico valt, de overheid klaar staat om de luier er onder te houden. Dit mag direct stoppen want het is totaal onnodig gezien de riante opbrengsten (in tonnage en in prijs). Bovendien zie je op iedere erf nieuwe megaloodsen verschijnen, hetgeen niet van enige armoede getuigt.

  Dan heb ik het nog niet over de boeren die voor een riant salaris een beheerfunctie hebben en de vogelstand of het kikkergebied in leven moeten houden.

 224. De ontwikkelaar says:

  @Dalen en nhz

  Onthouden jullie nu eens goed:

  De winst is voor degene die het risico neemt.
  (Het verlies overigens ook)

  Laten zij die geen risico willen lopen met een lullig salaris maar lekker verder kankeren.

  Maar niet zeuren dat het te weinig is om van te leven en te veel om van dood te gaan.

 225. Voerman says:

  Pinball:
  @Dalen en nhz

  Jammer dat jullie dit zo’n vertekend beeld over boeren hebben.

  Voerman wil er ook graag iets over zeggen:
  Ik gaf in een eerdere post al aan, dat de echte landbouwlanden in de EU een veelvoud vangen van de nederlandse landbouwsubsidies. Dit geldt ook voor de visserij.
  Ook in Amerika worden riante landbouwsubsidies verstrekt.
  Duitsland wil niet eens verantwoording afleggen voor de ontvangen subsidies.
  Maar in Nederland wil de politiek paarser zijn dan de paus en begint op nationaal, en natuurlijk later ook op europees niveau de subsidie voor de eigen boeren de nek om te draaien.
  Een misselijkmakende stokpaardjesrijderij.

 226. Cinelux says:

  Dr. T @

  Hoezo crisis, het bedrijfsleven staat er best goed voor zie onderstaand artikel.Terwijl de financiële crisis voortwoekerde en Nederland in een recessie raakte, stegen vorig jaar winst en omzet van de meeste multinationals.

  Vindt je het logisch als je een winstbelasting van enkele procenten hoeft te betalen of zelf helemaal geen belasting d.m.v. fiscale constructies waar kleinere bedrijven geen mogelijk tot hebben.De grote bedrijven hebben natuurlijk ook afzetgebieden waar het ook wat beter gaat.Het midden en kleinbedrijf met als afzetmarkt Nederland heeft het over het het algemeen niet zo makkelijk.

  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/economie/)/components/actueel/rtlnieuws/2012/02_februari/29/economie/explosieve-stijging-aantal-faillissementen.xml

 227. Axel says:

  De ontwikkelaar,

  Grandioos, wat een dooddoener.
  Applaus.

  Het is juist het geval dat er geen risico is omdat die afgewimpeld kan worden op de belastingbetaler. Of heb je voorbeelden waaruit blijft dat het niet zo is?

 228. Steven says:

  Voerman: 1 De huidige huurders zullen eerst in aanmerking
  komen, maar vaak geen middelen hebben, en als ze
  die al hebben betekent het vaak exit huursubsidie.

  Vanaf 22 duizend bruto per jaar is er geen huurtoeslag. Voor mij betekent dat gewoon 515 euro elke maand foetsie. Als je ziet hoe die appartementen complexen worden gemaakt: je weet wel die betonnen karkassen waar je dwars door die losse appartementen kan kijken zoals hier: http://www.waterkwartier.nl/Nieuws/getArticle?id=1121

  dan vraag ik me af waar dat geld allemaal blijft. zeker als je het in guldens uitrekent: gezien de bouwkosten toen in guldens wat betreft mijn beneden appartement (ik heb nog een tuin dus da’ s wat extra, maar mijn bovenburen betalen bijna net zo veel)

 229. Steven says:

  eerst was het landbouwgrond en dan is het bouwgrond: dat gaat dan effe tig keer over de kop. Dan komt er een planoloog van de gemeente (was mijn vaders beroep overigens) een project ontwikkelaar die betaald moet worden, de architect en de hele aannemersmassa die moet verdienen en dan komt last but not least de bank er nog aan te pas die de volle prijs (bij vijf procent rente) na twintig jaar dubbel terug heeft (het huis nog steeds in bezit en 100 procent aan rente: 20 keer 5). Het argeloze jonge stelletje betaalt het met plezier en de staat roomt de rente wat af. klinkt allemaal leuk totdat de prijs zakt. 🙂

 230. Voerman says:

  Steven: Vanaf 22 duizend bruto per jaar is er geen Huurtoeslag. Voor mij betekent dat gewoon 515 euro elke maand foetsie.

  Steven,
  22.000 p/jr = 16.500 bruto p/jr = netto+/-1.375 p/mnd

  Wil je werkelijk zeggen, dat van een netto inkomen van 1.375.-E nog 515.-E huur betaald moet/kan worden zonder dat je huurtoeslag krijgt?
  Laat even weten!

 231. Steven says:

  aan Voerman

  Ja klopt. (dat is gewoon zo)

 232. Voerman says:

  Voerman: 22.000 p/jr = 16.500 bruto p/jr = netto+/-1.375 p/mnd

  Sorry, 16.500 netto/jaar ipv bruto

 233. Voerman says:

  Steven: aan Voerman
  Ja klopt. (dat is gewoon zo)

  Mensen, kunnen wij bij deze vastgesteld hebben, dat er huurders zij die van een netto inkomen van
  1375 E/mnd een huur moeten opbrengen van 515 E/mnd?
  Dat die mensen nog net geeg huurtoeslag krijgen?
  Dat die mensen ook nog een ziektekosten verzekering hebben?
  Dat die mensen ook nog energiekosten hebben?
  Dat die mensen ook nog moeten eten en drinken?
  Dat die mensen zich ook nog nu en dan moeten verplaatsen?
  Ik moet een belangrijke rekenfout of beoordelingsfout gemaakt hebben! Of niet?

 234. Steven says:

  aan Voerman

  nee hoor die maak je niet.

  1375 – 515- 100 (ziektekosten) – 70 (energie) -150 (openbaar vervoer of mini auto) = 540 euro voor de rest.

  dan gaat er nog internet af en zo: eindjes aanelkaar knopen is het voor veel mensen.

  Ik overigens niet hoor: ik verdien wat meer en heb bijv. een OV jaarkaart: dat je niet denkt dat ik zo zit te kniezen.

 235. nhz says:

  Pinball: Jammer dat jullie dit zo’n vertekend beeld over boeren hebben.

  ik zit er midden tussen dus het beeld is hooguit vertekend in de zin dat het per regio verschilt. Ik heb zelfs meerdere kennissen die multimiljonair geworden zijn door het ‘afstaan’ van een klein tuindersbedrijfje resp. een kleine boerderij aan de gemeente. Er is hier in de gemeenteraad zelfs een multimiljonair-boer (CDA natuurlijk) die zo brutaal was om namens de gemeente zijn eigen grond en die van de buurman te kopen voor ruim 20 miljoen euro. En dan achteraf klagen dat de gemeente wel erg makkelijk is met geld uitgeven voor grondaankopen. Ze weten precies hoe het werkt en weten precies hoe je maximaal kunt profiteren.
  En zoals dalen zegt: ze klagen altijd. Teveel zon, teveel regen, teveel wind, dier- of plantenziekten maakt niet uit, altijd reden om extra geld te vragen (en te krijgen).

  De ontwikkelaar: De winst is voor degene die het risico neemt.
  (Het verlies overigens ook)

  verlies voor de ontwikkelaar die risico neemt?
  LOL, dit gaat dus niet over Nederland.
  Ik ben overigens ondernemer (zij het momenteel niet actief), nooit een cent subsidie ontvangen en meerdere miljoenen aan belasting moeten ophoesten. Precies het tegenovergestelde van de vastgoed maffia dus.

  Voerman: Ik moet een belangrijke rekenfout of beoordelingsfout gemaakt hebben! Of niet?

  natuurlijk niet, volgens recent EU onderzoek is de huurquote in Nederland gemiddeld dik 25%, er is een aanzienlijke groep die zelfs 40-50% van het inkomen aan huur moet betalen. Hoogste van de hele EG!

 236. Steven says:

  boven 22000 dus geen huurtoeslag. Maar als je boven de 220000 per jaar verdient wel HRA. dan vraag je je dus af als fulltime werker zoals ik of daar iets niet klopt. 🙂

 237. Voerman says:

  Steven: boven 22000 dus geen huurtoeslag. Maar als je boven de 220000 per jaar verdient wel HRA. dan vraag je je dus af als fulltime werker zoals ik of daar iets niet klopt.

  Steven, maak je geen zorgen. Pas ver boven de 22.000
  per jaar krijg je zonder eigen geld geen huis gefinancierd. Sterker nog, met 32.000 per jaar zijn er mensen die incl. HRA er nog aanzienlijk slechter voor staan, dan de mensen in het voorbeeld wat we gebruiken. Dat wordt door sommigen hier in de zaal slecht aangevoeld.

 238. Voerman says:

  Steven: Ik overigens niet hoor: ik verdien wat meer en heb bijv. een OV jaarkaart: dat je niet denkt dat ik zo zit te kniezen.

  Steven, dat denk ik niet, integendeel.
  Ik heb respect voor je openheid.

 239. Steven says:

  aan Voerman

  Je tekst duizeld me… sorry. (ben een echte Beta). maar dat scheefleners met een inkomen van 32000 met dikke hypotheek in de problemen zijn lijkt me logisch.

  ik had het over mensen met tweehonderdtwintig duizend euro loon per jaar die HRA krijgen en mensen die boven 22000 verdienen geen huurtoeslag krijgen. Als je als overheid mensen financieel wil helpen met wonen doe het dan eerlijker. (Toch?)

 240. Voerman says:

  Steven: ik had het over mensen met tweehonderdtwintig duizend euro loon per jaar die HRA krijgen en mensen die boven 22000 verdienen geen huurtoeslag krijgen. Als je als overheid mensen financieel wil helpen met wonen doe het dan eerlijker. (Toch?)

  Begrijp ik Steven.
  Daarom ben ik er persoonlijk voorstander van dat de HRA met onmiddellijke ingang wordt afgetopt bij max. 350.000 hypotheek.
  Mag wat mij betreft ook al bij 250.000. Dan niet vanaf de bovenkant beginnend in de hoogste schijf, maar onderaan beginnend in de laagste schijf.

 241. Voerman says:

  Steven: Als je als overheid mensen financieel wil helpen met wonen doe het dan eerlijker. (Toch?)

  Het is er de overheid niet om te doen om mensen financieel te helpen met wonen! Ik kan veel woorden gebruiken om het uit te leggen, maar laat ik het in de woorden van mijn veel te vroeg overleden moeder zeggen, dan snapt iedereen het: ‘De duivel schijt altijd op een en dezelfde hoop’.

 242. Steven says:

  aan Voerman

  Als huizen goedkoper waren dan was het allemaal geen probleem. Nu heb ik kennissen met een hypotheek van 600.000 euro (zoals de meesten wel vrienden hebben met zo’n schuld). Dat is een bedrag dat ze in het verleden misschien in totaal verdiend hebben (bijv. 10 keer 60.000). Maar nu nemen ze dat als schuld en moeten er nog rente over betalen ook. good luck.. 🙂

  denk gewoon dat het fout gaat zoals in de jaren zeventig: of de rente stijgt en is het niet meer te betalen of het zakt zoals in Japan met 70-80 procent met lage rente.

 243. Voerman says:

  Steven, niemand weet het nog. Hopen dat een of andere verrassing uitblijft. Voorlopig hebben de meeste mensen wel een lesje geleerd van de gebeurtenissen. Men blijft zitten waar men zit en verroert zich niet.
  In deze zaal heet dat, dat de woningmarkt op slot zit.
  Maar ik heb ondertussen bezoek van vriendenen ik moet gastheer spelen. Vermaak je ondertussen, was plezierig om met je te praten!

 244. Steven says:

  Voerman, thanks! heb een leuke avond! mis alleen een beetje een visie. (maar maakt niet uit hoor)

 245. FT says:

  @Voerman,

  Als je dan toch een max aan de HRA wilt stellen, doe het dan direct met een maximale aftrekpost.
  Laten we zeggen 20.000 euro (=4-ton tegen 5%).
  Dan zijn wij (de belastingbetaler) ook direct gedekt voor de aanstaande rente verhoging.

 246. floor says:

  Steven: Voerman, thanks! heb een leuke avond! mis alleen een beetje een visie. (maar maakt niet uit hoor)

  Ja, zo kan die wel weer Steven.
  Ben trouwens vandaag iets tegen gekomen over Japan wat ik echt niet wist.
  De japanse overheid staat geen inflatie toe, hebben ze nooit gedaan. Japanners krijgen nauwelijks pensioen, mag geen naam hebben dat beetje van de overheid. Ze moeten hun oude dag (begint of begon met 55) dus zelf bij elkaar sparen.

 247. Steven says:

  aan Floor

  Leuke was bij Voerman dat hij dus echt niet wist dat er geen huurtoeslag was boven 22000 bruto… zich niet kon voorstellen dat je met 1375 in leven kan blijven met alle kosten en vervolgens nog eens zegt: “Hopen dat een of andere verrassing uitblijft”

  voor mij is het straks geen verrassing: voor hem wel vrees ik. maar maakt niet uit. IK zie een diepe crisis komen en wie weet heb ik het straks gewoon mis.

 248. Oeps says:

  floor: Japanners krijgen nauwelijks pensioen, mag geen naam hebben dat beetje van de overheid. Ze moeten hun oude dag (begint of begon met 55) dus zelf bij elkaar sparen.

  En ik geloof op Okinawa worden mensen aanwijsbaar ouder dan in de rest van wereld. Schijnt dat ze minder eten .. en op het randje leven tegen het hebben van honger aan. Nou begrijpen we waarom .. geen pensioen.

 249. Oeps says:

  Steven: voor mij is het straks geen verrassing: voor hem wel vrees ik.

  Voerman heeft geen hypotheek .. zie Voerman@194.

 250. Juan Belmonte says:

  FT: Als je dan toch een max aan de HRA wilt stellen, doe het dan direct met een maximale aftrekpost.
  Laten we zeggen 20.000 euro (=4-ton tegen 5%).
  Dan zijn wij (de belastingbetaler) ook direct gedekt voor de aanstaande rente verhoging.

  Briljant plan FT.

  22 TOP-bloggers op Huizenmarkt-zeepbel.nl
  alias de Schaduw-Tweede Kamerleden
  en tevens lid van het Schaduw kabinet Voerman

  komen met gegronde gedachten 🙂

 251. Steven says:

  oplossing is zo makkelijk: minder mensen (geboortebeperking), meer techniek en zorg voor de oudjes (na wat jaartjes zijn wij ook echt oud)

 252. Steven says:

  aan Oeps

  Aha! (oeps aha.. de taal gaat straks naarbeneden naar wat grommen naar elkaar 🙂

 253. Oeps says:

  O(nder) T(ussen)

  Iran: groot nieuw olie-reservoir gevonden en nieuwe verkiezingen

  http://www.zerohedge.com/news/iran-supreme-leader-khamenei-leads-iran-parliamentary-election

  altijd goed in tijd van crisis ..

 254. Oeps says:

  Steven: oplossing is zo makkelijk: minder mensen (geboortebeperking), meer techniek en zorg voor de oudjes (na wat jaartjes zijn wij ook echt oud)

  Zo kan je er ook tegenaan kijken. Bedenk dat de bejaarden-index van de bezoekers van deze website vrij hoog is ..

 255. Voerman says:

  Voerman isterweer, Steven maak je niet bezorgd.
  Voerman weet waar de dikste bomen staan!
  De sfeer zal overigens wel goed blijven.
  We zijn allemaal tenslotte mensen ‘zonder gezicht’.
  Oeps, je bent een opmerkelijk opmerkzaam tiep.
  Hou ik wel van.
  Ben even weg om de rommel van de visite op te ruimen.

 256. Steven says:

  aan Oeps

  en? Als er niet al te veel mensen op aarde zijn zouden we prima voor de bejaarden kunnen zorgen. (bejaard zijn wij straks ook: dat is gewoon een feit)

 257. Steven says:

  aan Voerman

  Je hebt geen hypotheek dus dat zit wel goed. 🙂 Ik weet nog dat ik rond 1975 aan mijn vader vroeg wat een hypotheek was (ik was toen 10 jaar).. De reactie was heel negatief: gewoon schuld op mijn huis. Dat bleef me altijd bij: in een huis wonen en daar schuld op hebben….

 258. Oeps says:

  FT: Als je dan toch een max aan de HRA wilt stellen, doe het dan direct met een maximale aftrekpost.
  Laten we zeggen 20.000 euro (=4-ton tegen 5%).
  Dan zijn wij (de belastingbetaler) ook direct gedekt voor de aanstaande rente verhoging.

  Kan ik helemaal begrijpen. Aan de andere kant:

  Een man een man
  Een woord een woord
  Een paard een paard
  En voor Juan: Een stier een stier

  Je hebt de huidige HRA profiteurs deze regeling al gegeven, of je het nu leuk vind of niet. Maar je moet er wel vanaf .. zie ook:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-02-2012/twee-keer-dezelfde-steen/#comment-99711

 259. Juan Belmonte says:

  Oeps: Een man een man
  Een woord een woord
  Een paard een paard
  En voor Juan: Een stier een stier

  Tsja, rake woorden Oeps

  De politiek
  lijkt wel eens
  nèt ietsje anders
  te werken

  Juan
  snapt
  daar
  niks
  van.

  Zonder maximering van HRA, zeg tot de 20.000 euro per belastingbetaler,
  blijft het meest onredelijke element van HRA in stand.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-02-2012/topeconoom-rabobank-de-hypotheekrenteaftrek-is-een-subsidie-op-schuld/#comment-99586

 260. Juan Belmonte says:

  buenos días
  Juan

 261. Voerman says:

  Juan Belmonte: 22 TOP-bloggers op Huizenmarkt-zeepbel.nl
  alias de Schaduw-Tweede Kamerleden
  en tevens lid van het Schaduw kabinet Voerman
  komen met gegronde gedachten

  zie het als een les maatschappijleer: Vrijwapperen voorbeginners.

 262. Juan Belmonte says:

  Off-topic:

  Van dit succesvolle nieuwbouwproject “De Koudhoorn”aan de Bosstraat is deze rietgedekte halfvrijstaande villa (bouwnummer 7) opnieuw te koop gekomen. Een unieke kans om toch nog deel te nemen in dit project!
  http://www.funda.nl/koop/soest/huis-47164932-bosstraat/

  Van dit succesvolle nieuwbouwproject “De Koudhoorn”aan de Bosstraat is deze villa (bouwnummer 23) opnieuw te koop gekomen! Een door Van der Wardt bouw nieuw te bouwen rietgedekte villa.
  De buren

  Het-wat-kan-ik-mij-nog-meer-wensen-huis! Van dit succesvolle nieuwbouwproject “De Koudhoorn”aan de Bosstraat is deze villa (bouwnummer 7) opnieuw te koop gekomen!
  De buren’s buren.

  Juan:
  Nee maar bij de enclaves van onverkoopbaar duur geprijsde nieuwbouwwoningen stikt het van de opeens opnieuw in de verkoop gebrachte woningen, kortom een hoop werk voor de meeste prachtige teksten van de makelleugenaars.

  Wo ist der WohnunNood ? Oh, Do ist der WohnungNood
  Mini-Nieuwbouwenclave type Park Bloeyendael die dan wèl gebouwd is maar waarvan een groot gedeelte onverkocht staat te wezen (Zeist Driebergen Soest)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-02-2012/rabobank-en-ing-somber-over-woningmarkt/#comment-98637

 263. Voerman says:

  Oeps: Mijn favoriet .. geen HRA meer voor nieuwe hypotheken. Als je’m hebt mag je’m houden in het huis waarin je nu woont. Ga je verhuizen of koop je je eerste huis .. geen HRA.

  Maar Oeps, dat is niet goed voor de doorstroming. Dan blijven ze zeker zitten. Schoot me nog even te binnen.

 264. Okkie says:

  Oeps: Mijn favoriet .. geen HRA meer voor nieuwe hypotheken. Als je’m hebt mag je’m houden in het huis waarin je nu woont. Ga je verhuizen of koop je je eerste huis .. geen HRA.

  Het is beter om HRA voor iedereen tegelijkertijd af te bouwen. Mensen kunnen hun woonlasten dempen door af te lossen. Kopers die later instappen beginnen met minder aftrek.

 265. Voerman says:

  FT:
  @Voerman,

  Als je dan toch een max aan de HRA wilt stellen, doe het dan direct met een maximale aftrekpost.
  Laten we zeggen 20.000 euro (=4-ton tegen 5%).
  Dan zijn wij (de belastingbetaler) ook direct gedekt voor de aanstaande rente verhoging.

  Om je te bescheuren! Ik zie het al voor me in het rijtje heffingkortingen: Korting wegens eigen woning 20.000 euro.

 266. Voerman says:

  Okkie: Mensen kunnen hun woonlasten dempen door af te lossen.

  Als jij ze dat geld dan even voorschiet……….

 267. Buddy says:

  On topic:
  Youtube 21Feb2012
  Most of the people are lucky if they still have 50% of their money in 5 years time. Marc Faber

  Dit geldt dus niet voor schuld. Die blijft 100% bestaan.
  Maar wellicht komt de ‘gedoog’ (THE MASK Jim Carrey)-premier met zijn ‘gedoog’ (foute farizeeën)-kabinet in dit ‘gedoog’ (Marihuana made in NL)-land met een cordon sanitaire a la hollandaise voor de sector “100% geleased van de bank” wonen?

  We stoppen 25% van de totale Hollandse Hypotheekschuld in een BAD BANK zoals de Duitsers intussen Hypo Real Estate hebben omgedoopt en beginnen met een schone lei.

  Maaar WACHT: wie zijn de counterparties in het polder-geval? Wie bezit de off-balance geplaatste (gesecuritiseerde) hypotheken?
  Daar zit namelijk het ‘ECHTE’ risico en dat kan Nl voor de sector “100% geleased van de bank” wonen helaas in z’n eentje niet oplossen.

 268. Buddy says:

  vervolg 284

  NL is no longer in control of its own destiny.

 269. dalen says:

  Aardig artikel wat wij hier al een tijd weten maar dat het taboe om er over te schrijven nu wegebt is wel een vooruitgang. Nederland mag het vingetje niet meer ophouden over de grens want NL kan zijn eigen broek niet meer ophouden. Goh ik maar denken “we verdienen er aan” (Jan Kay)

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/9824/De-zoektocht-naar-miljarden/article/detail/3216487/2012/03/04/Waarom-Nederland-in-de-malaise-zit-en-Duitsland-niet.dhtml

  Later zal blijken dat dit het slechtste kabinet ooit was. Wel een vrolijk lachende premier, dat dan wel.

 270. dalen says:

  @ 284

  “Daar zit namelijk het ‘ECHTE’ risico en dat kan Nl voor de sector “100% geleased van de bank” wonen helaas in z’n eentje niet oplossen.”

  Zodra de CDO’s (subprime hypotheken) worden afgewaardeerd, komen er class actions. De messen zijn al een tijdje geslepen. Of de banken betalen een hogere vergoeding of er volgt een afwaardering en de penalty clauses treden in werking.

 271. ll says:

  @ Buddy en Dalen, met andere woorden, Olland heeft een HYPOTHEEKCRISIS, alleen weet ze het nog niet 🙂

 272. nhz says:

  Steven: ik had het over mensen met tweehonderdtwintig duizend euro loon per jaar die HRA krijgen en mensen die boven 22000 verdienen geen huurtoeslag krijgen. Als je als overheid mensen financieel wil helpen met wonen doe het dan eerlijker.

  inderdaad, de Woonbond wijst daar in haar reactie op de laatste kabinetsplannen ook nog eens op. Een eerste stap om de woningmarkt gezond te maken is het gelijk behandelen van huurders en kopers. Een groot deel van de huurders heeft niet of nauwelijks huursubsidie; degenen die de meeste krijgen (de spekhuurders, zullen we maar zeggen) zijn het doorgaans minst productieve deel van de bevolking namelijk wie niet werkt. En wat zien we bij de HRA: het overgrote deel van het subsidiegeld gaat naar degenen die het meest verdienen (4x modaal of nog meer). De enige overeenkomst is dat ook hier het meeste geld naar de minst productieve personen gaat, namelijk de parasieten klasse (type Brinkman, Donner, Erik Staal enz: mensen die het land alleen maar klauwen met geld kosten als ze hun bed uitkomen).

  aftoppen zoals Voerman voorstelt vind ik nog steeds een zeer onredelijk voorstel. Waarom zij wél 40-50% woonsubsidie en de vrije sector huurders, en sociale huurders met een hoger inkomen, niet?

  Voerman: Het is er de overheid niet om te doen om mensen financieel te helpen met wonen!

  yep, het gaat om het kapot maken van de economie en samenleving via het subsidieren van de minst productieve burgers. Zodat de gemiddelde burger nog meer afhankelijk wordt van politici en banksters.

  Voerman: Voorlopig hebben de meeste mensen wel een lesje geleerd van de gebeurtenissen

  ik geloof er helemaal NIETS van; de meesten (inclusief de politiek) wachten tot het grote pyramidespel weer vanouds van start gaat; ze weten niet beter en het gaat jaren duren voordat ze snappen dat het niet normaal was.

  Oeps: En ik geloof op Okinawa worden mensen aanwijsbaar ouder dan in de rest van wereld.

  zou natuurlijk ook kunnen dat het daar extra populair is om overleden familie gewoon ingeschreven te laten staan vanwege de gratis uitkering die dat oplevert; ik wed dat heel veel van die 100-plussers nergens te vinden zijn. De statistieken van Japan zijn absoluut niet te vertrouwen. Ik heb begrepen dat deze truuk in Griekenland en Italie ook in toenemende mate gebruikt wordt.

  Steven: meer techniek

  of misschien wel minder techniek en het geld gewoon aan echte zorg besteden …

  Steven: en? Als er niet al te veel mensen op aarde zijn zouden we prima voor de bejaarden kunnen zorgen. (bejaard zijn wij straks ook: dat is gewoon een feit)

  het blijft wel een feit dat een scheve leeftijdopbouw van de bevolking problematisch is, zeker als dit in een tijd van crisis voor het eerst echt zijn tol gaat eisen (de eerste boomers gaan net met pensioen). De enige oplossing is dat de ouderen minder noten op hun zang zullen moeten hebben. Helaas probeert met alles via geldstromen te regelen, maar dat verandert niks aan het probleem.

  Juan Belmonte: Nee maar bij de enclaves van onverkoopbaar duur geprijsde nieuwbouwwoningen stikt het van de opeens opnieuw in de verkoop gebrachte woningen,

  zie ik bij mij in de omgeving ook, waar pakweg 500-800K euro de bovengrens is voor confectie nieuwbouw. Meer dan de helft staat direct na oplevering al te koop; zal wel voor een deel speculatie zijn, maar misschien zijn er ook wel eigenaars die bij nader inzien een beetje hoogtevrees krijgen van de hypotheek. Want in die wijk wonen vrijwel alleen ambtenaren (tweeverdieners gezinnetjes), dan lijkt 800K toch een hoop geld zelfs als je bij een provinciale dienst werkt waar je met slapen zo 5000 euro per maand binnenhaalt.

  Okkie: Het is beter om HRA voor iedereen tegelijkertijd af te bouwen.

  eens; mijn voorkeur heeft zonder meer het vervangen van HRA door een vlaktaks. Véél eerlijker, maar de hele politiek is tegen omdat dan hun stemvee hun eigen voordeeltjes kwijtraakt en zelf voor de kosten moet opdraaien, dat wil niemand. Zelfs de club die nu niet profiteert van HRA hoopt daar vaak (‘later, als ik rijk ben / veel verdien’) van te gaan profiteren.

  Buddy: Most of the people are lucky if they still have 50% of their money in 5 years time. Marc Faber

  Dit geldt dus niet voor schuld. Die blijft 100% bestaan.

  Hmmm … ik denk eerder dat beide vooral door inflatie gekortwiekt gaan worden. Met spaargeld raak je tenslotte ook al jarenlang zo’n 10% per jaar kwijt, als je naar de echte inflatie kijkt. Maar voor de maandelijkse hypotheekbetalingen zal die inflatie weinig helpen, want de rentelasten gaan met de inflatie lekker omhoog (tenzij je 30 jaar rentevast hebt, maar dan blijft nog het probleem van de woningwaarde t.o.v. de hypotheek).

  dalen: Later zal blijken dat dit het slechtste kabinet ooit was.

  eens, kwinkslagen en duimendraaien in een tijd van crisis. Beleid en visie nul komma nul.

 273. Oeps says:

  dalen: Of de banken betalen een hogere vergoeding

  Dat word een neerwaartse spiraal beweging want dan moeten er weer meer centjes worden gevonden. Dat is vast niet houdbaar, en dan kom je terecht in deel 2 van je zin:

  dalen: of er volgt een afwaardering en de penalty clauses treden in werking.

  Ja, dan kunnen de onderliggende waarden vervallen aan CB houders. Staat er ineens een chinees aan je deur met de mededeling dat jij nu zijn persoonlijke slaaf bent .. gekocht van de bank! Dan heb je pas echt een slechte dag!

 274. nhz says:

  dalen: Zodra de CDO’s (subprime hypotheken) worden afgewaardeerd, komen er class actions.

  da’s nog maar de vraag; je ziet bij Griekenland hoe de particuliere beleggers met Treasuries nu ineens met lege handen staan, terwijl ze dachten dat alles goed geregeld was. Banken en grote bedrijven zijn eersterangs burgers, de rest telt niet meer mee. Het enige wat de politiek nog kan doen is de regels blijven manipuleren zodat hun vrindjes de verliezen op de gewone burgers kunnen afwentelen. Alle claims tegen grote zakenbanken of overheden zullen nietig verklaard worden. En foute beleggingen die ze niet elders kunnen lozen worden gewoon in een overheidsbank of pensioenfonds gestopt 🙁

 275. Voerman says:

  Nog een tip:
  Word lid van een vrekkenclub of richt er zelf een op!

  Voerman is al levenslang aanhanger van de meest vrekachtige denkwijzen.
  Als je het altijd met humor brengt vindt niemand je een serieuze vrek, maar pas op…
  Een opstapje:
  http://www.vrekkenpagina.nl/
  Er is nog veel meer over te googelen.
  Je raakt er echt verslaafd aan en je krijgt op den duur dezelfde positieve uitstraling als onze premier.

 276. dalen says:

  PS

  SNS bank heeft zo’n case als eens gehad met Citibank en notes in CDO’s. Toen daalden de notes ook als een gek in waarde. Spaanse banken sloten zich aan bij deze rechtszaak.

  Ik meen dat ze bakzeil haalden omdat ze destijds wisten of hadden kunnen weten “of the distressed portfolio”, aldus the Court.

  Nadien zijn de definities mbt “Loss” en wat dit betekent, aangepast.

  Zou mij niet verbazen als ze er nu zelf op aangepakt worden.

 277. ll says:

  Oplevering 14.10 2010.

  Nog meer dan de helft leeg, woningnood ? 😉

  http://www.tasmantoren.nl/woningen/3dmodel/

 278. Oeps says:

  ll: woningnood

  Dat is hukker talk ll, dat weet je best!

 279. Oeps says:

  Apo mêkhanês theos:

  http://www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?Story_ID=559722

  Volgens Wikipedia:
  Het is een benaming voor het verschijnsel dat een verhaal waarvan de plot blijkbaar vast is gelopen, plotseling toch wordt opgelost door iets dat schijnbaar vanuit het niets opeens aan komt zetten.

 280. dalen says:

  @ 296

  Dat treft dan want NVM heeft de oplossing

  http://drimble.nl/bericht/7744756

  “NVM zegt oplossing te hebben voor vastzittende woningmarkt”

 281. Oeps says:

  dalen,

  Als je dus je die ene gek maar niet kan vinden die je huis wil kopen, moet je gewoon het zoekgebied uitbreiden. Hahahaha, wat een geweldige humor! Dank dalen voor deze link .. lachen is gezond!

 282. Oeps says:

  dalen,

  En dan dat anagram van funda. Zo subtiel als een eikenhouten deur .. hahhaahhahhhaaa

 283. nhz says:

  ll: Nog meer dan de helft leeg, woningnood ?

  leegstand is toch normaal bij dure woontorens? Als je ‘s avonds langsrijdt bij de duurste woontorens in Vlissingen bekruipt je ook het gevoel dat het 75% speculatie appartementjes zijn, bijna alles donker. Er staat het nodige te koop op funda voor fantasieprijzen (0.6-1.5M), maar dat is vast alleen maar het topje van de ijsberg.

  Oeps: Apo mêkhanês theos:

  van mij mag om te beginnen die EIB in een zwart gat verdwijnen; dat scheelt alvast een hoop ellende.

  dalen: NVM zegt oplossing te hebben voor vastzittende woningmarkt

  ach, wat in innovatie… Ik heb het daar eerste helft jaren negentig al eens met de voorgangers van wat nu funda is over gehad; totaal geen interesse, internet geloofden ze ook niet in en kijken naar koperswensen al helemaal niet. Stel je voor dat we een kopersmarkt krijgen, waarin kopers serieus genomen worden … Nee, het ging alleen om de verkopers (de betalende klanten, vanzelfsprekend die toen nog flink betaalden zelfs als hun huis helemaal niet verkocht werd). Maar laat ik positief zijn, misschien is het een teken dat ze het einde van het vak zien naderen, dat kan alleen maar goed zijn. Aan deze manipulators klasse is geen behoefte.

 284. Adamus says:

  floor:
  Adamus,

  RvC? dat soort lieden dienen toch alleen maar 2x per jaar hun hoofd te laten zien om een dubbel pensioen te scoren, daar kun je toch niets aan overlaten.
  Ik wilde het ff weten omdat het mij een puik idee lijkt om diegene die hier voor getekend hebben de komende jaren te korten op hun eigen salaris en bonus net zolang totdat de poet terug is.
  Die 3,5 miljoen schijnt ook nog eens bedoeld te zijn om die schooier z’n pensioengat te dichten.
  Daar zie je dus voorlopig zelfs geen stuiver belastinggeld van terug.

  En daar heeft de RvC ooit achtergestaan 🙂
  Baantje schuift bij woco 3500 woningen €4000/8000 pjr. Ik weet niet of 90.000 woningen substantiëel zoveel meer schuift. Maar hoogte van betalingen ontslaat mensen nog niet van verantwoordelijkheid m.i.

  Ook is er nog een OR en die worden ook vrijgesteld op kosten van de club. Ik hoor daar in het geval Vestia weinig van? In de goede tijd waren ze blij met “alles”. Ervaring leert dat er altijd wel een lekkende SP’er tussenzit 🙂

 285. Adamus says:

  en let wel: bezuinigen is bij deze jongens NIET minder uitgeven (bijv. aan HRA) maar gewoon hogere belastingen en premies, plus minder overheidsdiensten voor hetzelfde geld. Ik wed dat aan het eind van de rit van dit kabinet er opnieuw meer ambtenaren zijn dan toen ze begonnen, zeker in Den Haag en omstreken.

  Ik heb vanuit gemeenteland gehoord dat ze meer “vrijheid” krijgen en zich moeten 🙂 richten op uitvoering, vergunning&handhaving! Dan weten we hoe de hazen lopen: de burger permanent off-piste met lawinegevaar en Rutte een beetje sporten en handjes schudden met een “lekkere” bnn presentator(vr)

 286. De Vrek says:

  Zeg wanneer houden we eens op met mekkeren, jammeren en zemelen? Actie is thans de beste reactie. Kijk op http://www.vrekkenpagina.nl, ik onderschrijf de stelling van Voerman, wat u allemaal kunt doen om de ergste klappen op te vangen. Aan het werk mensen, er is veel te doen.

 287. FT says:

  ll:
  Oplevering 14.10 2010.

  Nog meer dan de helft leeg, woningnood ?

  http://www.tasmantoren.nl/woningen/3dmodel/

  Wel opvallend dat de laagbouw verkocht/verhuurd is.
  Wat er nog vrij is zit in het fallus-geval 🙂
  Blijkbaar hebben de groningers (noordelingen) daar niets mee. Dus wat zullen we nog eens gaan bouwen …?

 288. Suzanne says:

  De Vrek: Kijk op http://www.vrekkenpagina.nl,

  Wow. Ik heb net zo eens de pagina gescant en ik bén al een volleerd vrek…. is dat even schrikken!

 289. Naïef? says:

  @303 De Vrek

  Volgens mij zit er een foutje in de berekening
  Het 1e jaar wordt er al euro 130 ingelegd!

  Ik ben niet bekend ben met de formules in de financiele daarom onderstaande uitleg.

  2^1 = 2 3^1 = 3 4^1 = 4
  2^2 = 4 3^2 = 9 4^2 = 16
  2^3 = 8 3^3 = 27 4^3 = 64
  2^4 =16 3^4 = 81 4^4 = 256
  30 120 340

  Hieruit volgt
  (X^(5-1) – X)/(X-1)x inleg = eindkapitaal

  (2^5-2)/(2-1) = 30 (3^5-3)/(3-1) = 120 (4^5-4)/(4-1) = 340

  Looptijd 600 maanden à 3% bij een maandeljkse inleg van euro 10

  Dus ((1+3/1200)^601 – (1+3/1200))/((1+3/1200)-1) x € 10,- = Euro 13927,96

 290. Voerman says:

  Suzanne: Wow. Ik heb net zo eens de pagina gescant en ik bén al een volleerd vrek…. is dat even schrikken!

  Welkom in de vrekkenclub. De Duitsers snappen er nog niks van, maar dat komt nog wel. Die lui doen niks uit eigen initiatief, wachten altijd tot de regering zegt dat het moet.

 291. Voerman says:

  Naïef?: Volgens mij zit er een foutje in de berekening
  Het 1e jaar wordt er al euro 130 ingelegd!
  Ik ben niet bekend ben met de formules in de financiele daarom onderstaande uitleg.

  Een echte vrek rekent niet te veel, krijgt daar koppijn van. Gewoon geen geld uitgeven wat je niet hebt. Van het geld wat je wel hebt als het effe kan ook niks uitgeven. Hand op de knip en aan het einde van elke dag even tellen.

 292. Adamus says:

  <blockquote cite="comment-99633"

  Het blijft gissen Oeps met een journaille zoals het onze, .

  http://www.youtube.com/embed/gLbUUCnQJTM

 293. Adamus says:

  Ad 309 middelkoop over nieuws

 294. floor says:

  Zo, in de vriendenkring van één van mijn dochters is het eerste slachtoffer (ooit door mij gewaarschuwd in 2008) binnen.
  Samen met vriend ‘appartement’ van 80m2 in de Pijp gekocht á raison van 380K en het stel heeft nu besloten uit elkaar te gaan.
  En hier bestaat niet de mogelijkheid van één in de slaapkamer en de ander op zolder.
  Maar……… geen nood, de vriendin neemt de hypotheek nu gewoon in haar eentje?!?!
  En dit heeft een universitaire opleiding hè.

 295. Adamus says:

  Juan Belmonte:
  Off-topic

  De VGH is nu nog niet in staat om lange termijn te denken.

  huizenmarkt-zeepbe…chuld/#comment-99586

  Zie immers:

  eigenhuis.nl/actue…oor-de-voeten-lopen/

  Het eenvoudige idee om een maximum aan HRA in te stellen komt gewoon niet in ze op.
  Maar ja, diezelfde club stelde vorig jaar nog dat AFLOSSEN ONWENSELIJK was (want dat zou de huizenprijzen richting normalere prijzen sturen)

  VGH: singles moeten de markt vlottrekken…..laatste uitgave van hun clubblad

 296. floor says:

  Adamus: VGH: singles moeten de markt vlottrekken…..laatste uitgave van hun clubblad

  Nou, misschien kan ze eerst eens 5 dagen ipv 3 dagen per week gaan werken?
  Denk je dat het dan wil lukken?
  En anders moet pa maar bijpassen lijkt mij, die is behoorlijk tekort geschoten destijds.

 297. nhz says:

  Adamus: VGH: singles moeten de markt vlottrekken…

  goed idee, dan kan de huizenprijs (in ieder geval die van starterswoningen, en de rest in het kielzog) nog verder omlaag. Voorzover ik weet (onderzoek van 2-3 jaar geleden) kon recent een gemiddelde single met baan op academisch nivo alleen in delen van Groningen (en Zeeuw Vlaanderen wellicht, maar weinig academen daar …) nog een huis gefinancierd krijgen. In de rest van het land was het sowieso al te duur en hebben zelfs tweeverdieners al grote moeite …

  Sindsdien zijn de prijzen wat gezakt, maar de financieringseisen dusdanig aangetrokken dat het vast nóg moeilijker is geworden voor singles. In mijn woonplaats zijn ze de laatste 1-2 jaar enthousiast bezig met huisvesting voor singles, gezien de 30-40m2 woonoppervlak. Jammer alleen dat je inmiddels toch weer tweeverdiener moet zijn om het te kunnen betalen: prijzen vanaf ongeveer 125K, maar eerder 150K.

  En dan te bedenken dat je 20 jaar geleden voor zo’n bedrag moeiteloos een monumentenpand van 500-1000 m2 woonoppervlak kon kopen, daar passen dus 20 van dit soort appartementjes in (met wat verbouwen, kost ook wat, maar toch … volslagen krankzinnig allemaal).

 298. martino says:

  nhz: goed idee, dan kan de huizenprijs (in ieder geval die van starterswoningen, en de rest in het kielzog) nog verder omlaag. Voorzover ik weet (onderzoek van 2-3 jaar geleden) kon recent een gemiddelde single met baan op academisch nivo alleen in delen van Groningen (en Zeeuw Vlaanderen wellicht, maar weinig academen daar …) nog een huis gefinancierd krijgen. In de rest van het land was het sowieso al te duur en hebben zelfs tweeverdieners al grote moeite …

  Sindsdien zijn de prijzen wat gezakt, maar de financieringseisen dusdanig aangetrokken dat het vast nóg moeilijker is geworden voor singles. In mijn woonplaats zijn ze de laatste 1-2 jaar enthousiast bezig met huisvesting voor singles, gezien de 30-40m2 woonoppervlak. Jammer alleen dat je inmiddels toch weer tweeverdiener moet zijn om het te kunnen betalen:prijzen vanaf ongeveer 125K, maar eerder 150K.

  En dan te bedenken dat je 20 jaar geleden voor zo’n bedrag moeiteloos een monumentenpand van 500-1000 m2 woonoppervlak kon kopen, daar passen dus 20 van dit soort appartementjes in (met wat verbouwen, kost ook wat, maar toch … volslagen krankzinnig allemaal).

  … dat betekend dus eigenlijk dat de prijzen 20 keer (2000%) omhoog zijn gegaan in 20 jaren tijd !!! Dat vindt je dus niet in de CBS statistieken.

 299. Adamus says:

  Voerman:
  Nog een tip:
  Word lid van een vrekkenclub of richt er zelf een op!

  Voerman is al levenslang aanhanger van de meest vrekachtige denkwijzen.
  Als je het altijd met humor brengt vindt niemand je een serieuze vrek, maar pas op…
  Een opstapje:
  http://www.vrekkenpagina.nl/
  Er is nog veel meer over te googelen.
  Je raakt er echt verslaafd aan en je krijgt op den duur dezelfde positieve uitstraling als onze premier.

  En dan je kleinkinderen de centjes er doordraaien met activiteiten als motorcross……..laat die brandstofprijzen maar stijgen 😉
  Leer ze spitten!

 300. nhz says:

  martino: … dat betekend dus eigenlijk dat de prijzen 20 keer (2000%) omhoog zijn gegaan in 20 jaren tijd !!! Dat vindt je dus niet in de CBS statistieken.

  De statistieken van het Ministry or Truth zijn echt lariekoek. Bij mij in de omgeving is 1000% prijsstijging sinds 1990 heel normaal. In de vergelijking die ik maakte is het verschil nog groter, omdat grote (en vaak luxe) panden per m2 vaak relatief goedkoop zijn, en hele kleine (en vaak helaas verre van luxe) woningen relatief duur.

 301. Voerman says:

  Adamus: En dan je kleinkinderen de centjes er doordraaien met activiteiten als motorcross……..laat die brandstofprijzen maar stijgen
  Leer ze spitten!

  Adamus,
  Ik heb eens eerder op dit log gezegd, dat er maar een manier is om in financiele problemen te komen en dat is door het uitgeven van geld wat je niet hebt. Dat heeft voerman nooit gedaan, voerman is voor zichzelf een sober mens en zoals ik al zei, daar profiteert mijn omgeving van en dat mag. Een vrek zijn is iets anders als een ordinaire egoist zijn. Overigens, die grond waar mijn kleinkinderen op crossen was niet bedoeld als een investering. Investeren is bijna altijd speculeren en dat is momenteel niet slim. Het was meer een zekerstelling van geld. Grond bederft niet. Een keer met de traktor slepen en je ziet er niks meer van. Overigens, er is meer op de wereld als dit log en ook meer als crediet – en huizenmarktproblemen. Voerman wordt er niet neerslachtig van en over een paar jaartjes is alles weer OK. Misschien op een andere manier, maar toch OK. Met zekerheid!

  Laten we even eerlijk zijn. De meesten in deze zaal zijn niet arm, soms zelfs een beetje rijk en soms nog een beetje rijker. Aan de deskundigheid op financieel en monetair gebied ontbreekt het ook niet op dit log. Als het ware in dezelfde wereld werkzaam of geinteresseerd als de grote graaiers, zelf (nog) geen kans gehad, soms zelfs niet die ambitie maar toch…Je merkt heel mooi aan de manier van het omgaan met bijv. de HRA, dat een beetje jalouzie en afgunst altijd van beneden naar boven gaat. Niks mis mee, dat hoort zo en zo is de mens nu eenmaal.

 302. De Vrek says:

  @306 Naïef :De Spaarcalculator op de http://www.vrekkenpagina.nl klopt als een bus. U kunt zelf (wel even bewerken inschakelen) zelf getallen invullen. Dus wel of geen startbedrag.Het aantal jaren dat u wilt sparen, het rentetarief en de hoogte van uw inleg kunt u naar believen aanpassen. Veel succes en inspiratie gewenst.

 303. ll says:

  Nasdaq, twee keer dezelfde steen, eerst de tulpenbollen en nu dit nog…… 😉

  In which case, perhaps there’s nothing to worry about. After all, the Dutch are famous for sensible investments like tulips — so what could go wrong?

  Read more: http://community.nasdaq.com/News/2012-02/teetering-dutch-economy-may-get-pushed.aspx?storyid=121883#ixzz1oAf5uSVU

 304. Ton says:

  Als we eens beginnen om de HRA voor iedereen te beperken tot 30%. Is lenen voor iedereen even duur.

 305. dalen says:

  @ 320 ll

  Dank weer voor je goede nieuws. Waar een klein land zo groot in kan zijn!!

  Goh en Balk-ellende maar roepen “Wij zijn anders”, terwijl hij een haring weghapt.

  2 quotes die mij doen denken “weten zij soms meer?”

  “but Bloomberg reports that banks and politicians are now trying to abolish the home loan deductions in the tax code.”

  “his will not turn out well for Holland, neither the country nor its consumers. Dutch financial giants such as Aegon ( AEG , quote ) have already had to be bailed out by the taxpayers — and while the Dutch have lower public debt and higher current account surpluses than many European nations, their resources are not endless.”

 306. dalen says:

  PS

  In Den Haag denken ze dat het met pappen en nathouden vanzelf overwaait.

  Rutte en zijn bende willen graag aan de rest van de wereld laten zien dat je met een enkel vingertje grote rampen kan voorkomen. Als het water te hoog wordt en de dijk begint door te breken dan stop je gewoon je vinger in de dijk.

 307. Adamus says:

  Voerman,

  Voerman ik ga nog meemaken dat mijn kleinkind op zoek gaat naat het eerste baantje, hoop ik. Ik denk dat het de komende 30 jaar niet zo oké wordt. Het is pay-back-time en het kon wel eens erg bitter gaan worden. Ik ga ze leren te moestuinieren. Die van twee controleert nu al als een happer de boomwortels uitgegraven heeft of het niet ten koste is gegaan van de aardbei. Een bromfiets door het land? Nee, daarvoor heeft het bodemleven opkweken hier teveel gekost. Mijn vrekkigheid heeft geleid tot aankoop en verwerken van 0,0 kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En dat allemaal omdat de rest van mijn inmiddels “onder de bank zittende” familieleden royale leningen kregen waarbij ze een royale post tbv “monsanto” in in businessplan hadden verwerkt. Nu komt mijn tijd. Of de hele handel wordt genationaliseerd en toch maar ambtenaren van Wageningen aan het roer? De subsidiekanalen bestaan nog, maar die kunnen niet meer bijgevuld worden. Daarvoor zijn de schulden te wereldwijd. Het is geen lokaal Volendams Wildersfeestje waarbij de gordijnen worden gesloten en de bui overwaait.

 308. Adamus says:

  Ik Dalen zijn post nog niet gelezen 😉

 309. Oeps says:

  Adamus: VGH: singles moeten de markt vlottrekken…..laatste uitgave van hun clubblad

  Was maanden geleden al in het nieuws dat hoogopgeleide dame maar niet aan de vuilnisman geraakt, maar dit slaat echt alles. Op hun queeste naar de grootste gek die nu nog een huis koopt, heeft VGH ism Viva blijkbaar een hele pot potentiële huizen kopers gevonden waar binnenkort het makeleugenaars gilde zich over zal ontfermen. Wellicht een idee om faund.nl (zie dalen@297) en edarling.nl aan elkaar te knopen. Kan hoogopgeleide dame haar profiel opgeven, en meteen een mannetje én een huisje shoppen. Handig ..

 310. Oeps says:

  nhz: Voorzover ik weet (onderzoek van 2-3 jaar geleden) kon recent een gemiddelde single met baan op academisch nivo alleen in delen van Groningen (en Zeeuw Vlaanderen wellicht, maar weinig academen daar …) nog een huis gefinancierd krijgen. In de rest van het land was het sowieso al te duur en hebben zelfs tweeverdieners al grote moeite …

  Wellicht heb je het artikel niet gelezen. Deze vraag in bijzonder is interessant. Hoog opgeleid single deel van Nederland [v] ziet het blijkbaar anders. Met hoeveel word niet helemaal duidelijk .. in 2 afbeeldingen in het artikel staat een stelling: “Alleen een huis kopen is eigenlijk niet te doen”. Op blz.15 zegt 63% het volledig oneens te zijn met deze stelling, op blz.19 staat nogmaals exact dezelfde grafiek maar dan is 93% het helemaal oneens met de stelling. Misschien heb ik een belangrijke zin gemist die het verschil verklaard, maar misschien gaan VGH en statistiek niet goed samen. Word ook niet duidelijk wat word bedoeld met ‘alleen’ een huis kopen .. of dan word bedoeld dat je het proces wel in je eentje kan doen, of dat je het in je eentje wel financieel kan veroorloven ..

 311. Oeps says:

  Excuses .. heb een paar keer ge-oepst .. of is het nou toch ge-oepst .. ge-oepsdt ..

 312. Oeps says:

  Onder tussen:

  Uit betrouwbare bron:

  http://www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?titel=Der+Spiegel%3A+meer+hulp+voor+Athene+in+2015&story_ID=559723

  Meer accept-gyros uitschrijven voor Griekenland in 2015?

 313. dalen says:

  @ 324 adamus

  “Ik Dalen zijn post nog niet gelezen ;-)”

  Foei, dat is een omissie en verplichte kost 😉

 314. Adamus says:

  Geld in pijplijnen?

  http://www.veeteeltforum.nl/viewtopic.php?f=3&t=702&p=346275&hilit=Bleker#p346275

  3 bedrijven opkopen, 1000 koeien!

 315. maarten says:

  nou Oeps, het lijkt erop dat de hele kwestie met de financieele bancaire crisis uiteindelijk wordt beslecht in de Griekse politiek 😉

 316. dalen says:

  @ Oeps

  “Was maanden geleden al in het nieuws dat hoogopgeleide dame maar niet aan de vuilnisman geraakt, maar dit slaat echt alles. Op hun queeste naar de grootste gek die nu nog een huis koopt, heeft VGH ism Viva blijkbaar een hele pot potentiële huizen kopers gevonden waar binnenkort het makeleugenaars gilde zich over zal ontfermen.”

  Whahaha leuk verwoord!!

 317. Adamus says:

  Aanvulling 330, vooral reacties is smullen: niemand vraagt zich af waar het vreten of beter de input vandaan komt. Of zijn er genoeg collegaboeren die hun land voor €500 pha willen verhuren?
  http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2012/2/Vlagtwedde-geeft-groen-licht-voor-groot-melkveebedrijf-1003668W/

 318. Adamus says:

  Oeps,

  🙂 “m zkt single” ze menen het serieus. Annelies van vgh kan als single ook aan de bak.

 319. nhz says:

  De Vrek: Het aantal jaren dat u wilt sparen

  sparen?? dat bestaat niet meer, afgeschaft sinds de pleuro bestaat. Woord zouden ze moeten schrappen uit het woordenboek.

  ll: After all, the Dutch are famous for sensible investments like tulips — so what could go wrong?

  ja, laten we het ook nog eens hebben over die slimme Hollanders die een jaar of tien geleden vele miljoenen verloren door te investeren in een tulpenbollenfonds. Zulke zaken verzin je gewoon niet …

  Ton: Is lenen voor iedereen even duur.

  dat is het pas als je je huur ook voor 30% mag aftrekken van de belasting.

  Oeps: Kan hoogopgeleide dame haar profiel opgeven, en meteen een mannetje én een huisje shoppen. Handig ..

  ja, da’s weer eens wat anders dan het briljante idee van sociale diensten om dames in de bijstand een beetje op te leuken en te koppelen aan plaatselijke alleenstaande miljonairs ;-(

  Oeps: Word ook niet duidelijk wat word bedoeld met ‘alleen’ een huis kopen ..

  in je eentje, met geld van de ouders of de bank die net zo in jouw ongekende potentieel gelooft als jijzelf, de ultimate high potential?

  maarten: het lijkt erop dat de hele kwestie met de financieele bancaire crisis uiteindelijk wordt beslecht in de Griekse politiek

  hoezo? volgens mij gaat het één dezer dagen beslist worden door de hedgefunds.

 320. maarten says:

  wat is dat dan? een hedgefunds, niets begrijpelijks dacht ik

 321. maarten says:

  Gebrek aan transparantie De Autoriteit Financiële Markten ziet het ondoorzichtige karakter van hedgefondsen als punt van zorg.[2]
  Op 19 mei 2010 bereikten de EU-ministers van financiën overeenstemming over een strengere regulering van hedgefondsen, tegen de wens van Groot-Brittannië in[3]. (Groot-Brtittannië vreesde een vertrek van hedgefunds uit Londen, waar een groot aantal gevestigd was.) Hedge funds werden door de EU-ministers mede verantwoordelijk geacht voor de financiële crisis. De nieuw in te voeren regels hadden ook betrekking op private equity-fondsen.
  van: Wikipedia.

 322. Rik says:

  @Floor 311.. en hij is advocaat?
  Zo niet, dan ken ik dus precies zo een stel .. ook in de Pijp.. en gaan uit elkaar met precies zo een zelfde schuld..

 323. maarten says:

  als ik moet kiezen tussen Griekse politiek en een hedgefunds (wat het ook is) dan wist ik het wel…

 324. maarten says:

  dan kies ik dus voor Griekse politiek hé, even voor de exhibitionistische ingestelden onder ons, een toenemende groep onder ons

 325. Voerman says:

  nhz: ja, da’s weer eens wat anders dan het briljante idee van sociale diensten om dames in de bijstand een beetje op te leuken en te koppelen aan plaatselijke alleenstaande miljonairs ;-(

  Da’s volgens mij ‘updaten’.
  Een one nigt stand met een makelaar is ‘downdaten’.

 326. maarten says:

  of ik ga voor de goudaders in Suriname als “investeerder”: lekker rustig leven

 327. Voerman says:

  nhz: sparen?? dat bestaat niet meer, afgeschaft sinds de pleuro bestaat. Woord zouden ze moeten schrappen uit het woordenboek.

  Bestaat nog wel.
  Het is gewoon net als altijd het geld wat je wel hebt niet uitgeven.

 328. maarten says:

  @342 voerman: Dagobert Duck

 329. Voerman says:

  maarten: @342 voerman: Dagobert Duck

  Maarten, als je even googeld op ‘hegefund’ dan kom je er meteen en duidelijk achter.
  Het is zoiets als een fonds aan de andere kant van de heg. Op de grond van de buurman dus.

 330. Voerman says:

  Voerman: Maarten, als je even googeld op ‘hegefund’ dan kom je er meteen en duidelijk achter.
  Het is zoiets als een fonds aan de andere kant van de heg. Op de grond van de buurman dus.

  Sorry Maarten de d deejet niet.

 331. maarten says:

  oja voerman, je hebt gelijk! toch eens meer dat google gebruiken 😉 het is me helder…not

 332. maarten says:

  door de gierigheid van de buurman is de economische crisis dus veroorzaakt? volgens de EU ministers, of kan ik wikipedia ook niet g’loven

 333. maarten says:

  nou het zijn in ieder geval niet mijn buren kan ik je vertellen, deze hedgefunds. Of ze verdienen wel erg veel zwart geld

 334. Voerman says:

  maarten: door de gierigheid van de buurman is de economische crisis dus veroorzaakt? volgens de EU ministers, of kan ik wikipedia ook niet g’loven

  Bijna goed, maarten.
  Maar de hedgefunds zijn gekocht met extra geleend geld.
  Dus geld wat er niet was. Daar waarschuwt Voerman nu altijd voor en da’s geen gierigheid!

 335. maarten says:

  nou laat ze dat geleend geld lekker terugbetalen

 336. Voerman says:

  maarten: nou laat ze dat geleend geld lekker terugbetalen

  Je kunt geld wat niet bestaat ook niet terugbetalen!
  Het probleem is, dat de ECB toch geld drukt om terug te betalen, aan iemand die niks uitgeleend heeft om niks te betalen. Die iemand is de slimste. Je kunt het probleem domweg oplossen door te zeggen dat die iemand die je het geld heeft geleend voor iets wat niet bestaat ook niet bestaat. Dat is wat de Grieken doen en dat hebben zij geleerd van hun oude Goden en Halfgoden. Omdat die verhalen leuk zijn speelt iedereen het spelletje mee. Snap je?

 337. nhz says:

  maarten: wat is dat dan? een hedgefunds, niets begrijpelijks dacht ik

  de afwaardering van de schulden moet goedgekeurd worden door een bepaald (hoog) percentage schuldeisers, anders wordt het een faillissement en moet de rechter beslissen wie wat krijgt. Veel hedgefunds hebben het afgelopen jaar Grieks schuldpapier gekocht met de bedoeling het tot het laatste moment vast te houden, omdat ze weten dat ze zo een deal van de EU kunnen frustreren en denken zo dus veel méér te kunnen verdienen dan wanneer ze akkoord gaan met bijv. 70% afwaardering. Voor de goede orde: die hedgefunds hebben de schuldpapieren natuurlijk ook al voor ver beneden de officiele koers gekocht, dus bij bijv. 70% afwaardering maken ze misschien 20% verlies. Maar bij weigeren met akkoord gaan kan er een CDS trigger optreden en dan maken ze supervet winst.

  maarten: dan kies ik dus voor Griekse politiek hé, even voor de exhibitionistische ingestelden onder ons, een toenemende groep onder ons

  nou ik niet hoor; beide zijn alleen op hun eigen prive belang uit, maar griekse politici zijn daar bovenop ook nog uiterst onvoorspelbaar. Hedgefunds zijn wél voorspelbaar, die kijken uitsluitend naar de centen.

  Voerman: Da’s volgens mij ‘updaten’.

  updaten, is dat de versie voor IT miljonairs?

  Voerman: Het is gewoon net als altijd het geld wat je wel hebt niet uitgeven.

  maar ondertussen geeft de centrale bank jouw geld wél uit, zodat het jaar op jaar minder wordt.

 338. maarten says:

  politici alleen op prive belang uit? ojajoh… en dus zijn hedgefunds (wat dat ook is) beter?

 339. ll says:

  WW pot is leeg. Van een overschot van 9 miljard, nu een tekort van 1.9 miljard.

 340. Adamus says:

  maarten,

  Die leggen de vinger op de zere plek. Aan die gedachte is het waterhoofd (500 etf) nog niet toe gekomen.

 341. Adamus says:

  ll,

  Witte lakens voor de ramen?

 342. rick says:

  Goed nieuws,
  Als we de 20 rijksten der aarde vragen al hun geld in Nederlandse stenen te stoppen kunnen we onze schuld bijna terugbetalen.
  http://www.depers.nl/opmerkelijk/634827/Twintigtal-6768-miljard-dollar-waard.html

  Verdienen zijn teveel, of verdient de rest gewoon te weinig?

 343. SchuurHuurder says:

  Denk dat dit topic zijn langste tijd wel heeft gehad. Misschien tijd voor een topic met koffiedikkijkerij over de aanstaande bezuinigingen en de effecten hiervan op de huizenmarkt en Nederlandse economie?

 344. nhz says:

  maarten: politici alleen op prive belang uit? ojajoh… en dus zijn hedgefunds (wat dat ook is) beter?

  ik zeg nergens dat hedgefunds beter zijn, maar daartegen kun je tenminste je maatregelen nemen. Het zijn beide pure opportunisten, ik heb liever het type opportunist dat voorspelbaar is dan de psychoten en rasleugenaars die we in de politiek vinden.

  ll: WW pot is leeg. Van een overschot van 9 miljard, nu een tekort van 1.9 miljard.

  maar dat zal de vakbonden en de SP niet hinderen om nog veel riantere WW vergoedingen te eisen.

  ll: Duizenden ontwikkelaars zijn inmiddels failliet

  tja, dat zou in de polder niet gebeuren …

  ll: Spookvilla in Ierland

  gewoon zo laten, heb je over 1 generatie misschien een nieuw soort toeristische attractie 😉

  SchuurHuurder: Denk dat dit topic zijn langste tijd wel heeft gehad.

  admin op winstersport ofzo?

  ************
  OT: een leuk stukje analyse van waar we staan, afkomstig van $hiti. Zal wel niks met de huizenbubble te maken hebben 😉

  Data from the Netherlands, where banks have increased their take-up from the ECB by more than 4 times between June and December 2011, confirms our view that the country has moved to the group of soft-core countries. In our view the only hard core countries are Germany, Luxembourg and Finland.

 345. SoulMagnet says:

  @Juan

  Hoeveel lucht denk je dat er in nieuwbouw à-la Koudhoorn zit?
  Vraag me af wat de bouwkosten zijn van een dergelijke tweekapper op een bestaand perceeltje. Van de nieuwbouw die ik heb gezien ziet dit er toch nog best aardig uit..

 346. dalen says:

  @ nhz

  “OT: een leuk stukje analyse van waar we staan, afkomstig van $hiti. Zal wel niks met de huizenbubble te maken hebben”

  Dat is de zwarte zwaan voor dit kabinet. Voor anderen is het gewoon een witte zwaan en voorspelbaar.

 347. draaikont says:

  rick: Goed nieuws,Als we de 20 rijksten der aarde vragen al hun geld in Nederlandse stenen te stoppen kunnen we onze schuld bijna terugbetalen.depers.nl/opmerkel…rd-dollar-waard.html

  Beter nieuws zou zijn als de 20 rijksten der aarde reeds geld in Nederlandse stenen hadden gestopt. Konden ze naar dat geld in elk geval alvast fluiten en werd de wereld weer wat eerlijker.

 348. nhz says:

  OT:
  leuk om te zien dat dezelfde Balkenbende die de huizenbubble volledig heeft laten ontsporen (stond erbij en keek ernaar), ook verantwoordelijk was voor het ontsporen van de WW buffers (werknemersbijdrage afgeschaft; de werkeloosheid begint nog maar en de buffer nu is al zwaar negatief, sterk oplopende tekorten verwacht) en in de pensioenen (als de boomers maar riant kunnen profiteren, de rest kan stikken als straks de pensioenpot leeg is).
  Niet dat de Bende van Rutte veel beter is, ook die doet niks ondanks dat de problemen inmiddels niet meer te ontkennen zijn, en gooit alleen maar extra belastinggeld in het zwarte gat van failliete banken, failliete EU landen, scheefleners, eindeloze WW regelingen, exploderende zorgkosten en andere pret.

  Nederland is een paradijs voor wie wil, profiteer ervan zolang het nog kan!

 349. dalen says:

  @ 368 nhz

  Velen die nu ww hebben zullen dit niet meer krijgen omdat de uitkeringstermijn is verstreken en worden overgeheveld naar de bijstand. Daarnaast liggen er voorstellen om de termijnen voor ww korter te maken. Dus meer en sneller in de bijstand.

  Kan je alsnog je overwaarde van je huis opeten, mocht die er zijn.

  Zo los dit kabinet ook dit probleem weer op. Ze zijn best wel vindingrijk zei Sam tegen Moos die een kilo appels uit de gezamenlijke tuin aan Moos verkocht.

 350. Hans- says:

  Er is pas echt crisis als de wachtgeld regelingen er aan gaan!!!!!!

 351. tufkaj says:

  ll: WW pot is leeg. Van een overschot van 9 miljard, nu een tekort van 1.9 miljard.

  Hadden we daar niet de deeltijd WW van betaald om overcapaciteit in de bouw in stand te houden? De motor van de crisis, die bouw.

 352. Voerman says:

  nhz: de werkeloosheid begint nog maar en de buffer nu is al zwaar negatief, sterk oplopende tekorten verwacht) en in de pensioenen (als de boomers maar riant kunnen profiteren, de rest kan stikken als straks de pensioenpot leeg is).

  Ik weet niet hoe oud je bent nhz, maar meteen bij het notabene off-topic ter sprake komen van het WW onderwerp trek je al conclusies tav boomers. Inderdaad, ik ben een boomer en van de eerste generatie boomers. Heb je enig idee hoe de vroege jeugd, schooltijd, militaire diensttijd en werkverleden van de gemiddelde boomerjongen eruitzag? Klinkt ‘not done’om te zeggen dat de boomers de bouwers waren van de inmiddels door de na-boomers beschadigde welvaart. Het verbaasd mij tot mijn spijt nauwelijks, dat de eerste post binnen dat onderwerp meteen polariserend is. Onderwerp was dus arbeidsverleden boomer versus uitkeringstoekomst na-boomer. Thanks. Misschien hebben wij het er later nog over,

 353. nhz says:

  dalen: Kan je alsnog je overwaarde van je huis opeten, mocht die er zijn.

  of toch maar scheiden dan, in ieder geval voor de vorm?

  tufkaj: Hadden we daar niet de deeltijd WW van betaald om overcapaciteit in de bouw in stand te houden? De motor van de crisis, die bouw.

  zeker! Het zijn communicerende vaten, de huizenmarkt, de vastgoed maffia, de WW kas, de pensioenen …
  ooit moet de politiek een keuze gaan maken.

  Voerman: Misschien hebben wij het er later nog over,

  het onderwerp is hier al talloze keren gepasseerd, vandaar dat ik het zo simpel stel. Ik weet dat niet alle boomers hetzelfde zijn, maar voor de generatie als totaal is het een feit. Wat ze opgebouwd hebben lijkt me niet relevant, zulle we het dan ook eens hebben over wat ze afgebroken hebben? De boomers hebben alleen maar vooruitgang gekend, dit in tegenstelling tot de generaties die erna kwamen.
  Sommige boomers hebben hard gewerkt en hebben nu een heel matig pensioen; dat is triest. Maar ik ken er ook talloze die op hun 40ste of daaromtrent al de WAO in gingen en permanent op vakantie konden naar verre landen. Inmiddels hebben ze een goudgerand pensioen (sector onderwijs, zorg etc.). Bij de vakbonden zelfde verhaal, de huidige generatie ouderen trekt véél meer pensioen dan ze ooit ingelegd hebben, daar ‘hebben ze recht op’. En ik hoor nog steeds van ambtenaren die met 57 de VUT in gaan …

 354. Juan Belmonte says:

  SoulMagnet: Hoeveel lucht denk je dat er in nieuwbouw à-la Koudhoorn zit?

  Rekent u gerust zèlf uit aan de hand van dit voorbeeeld, waarbij de grondprijs van een VINEX Villa van 5 euro de meter naar 1556 euro de meter ging (… maar er sindsdien opmerkelijkerwijs geen kopers te vinden waren)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-10-2011/arnoud-boot-werkloosheid-en-een-huizenprobleem/#comment-90533

  Referenties:
  Simsalabouw grondprijsexplosie
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/23-03-2010/meerderheid-huizenbezitters-voor-aanpak-hypotheekrente/#comment-33624

 355. dalen says:

  @ 373

  “Het verbaasd mij tot mijn spijt nauwelijks, dat de eerste post binnen dat onderwerp meteen polariserend is. Onderwerp was dus arbeidsverleden boomer versus uitkeringstoekomst na-boomer.”

  Hoe bedoel je dat?

 356. Juan Belmonte says:

  Off-topic:

  http://fd.nl/economie-politiek/848613-1203/minder-hypotheken-in-2012?visited=true

  Opmerkelijk is ook dat in 2007 115 miljard hypotheken afgesloten werden, veelal aflossingsvrij en er maar NETTO 34 miljard bijkwam:

  Afgesloten hypotheken in Miljarden euro
  2006 124
  2007 115
  2008 98
  2009 66

  Totale hypothecaire schuldgroei in Mijarden euro
  2006 (512 – 472) = 40
  2007 (546 – 512) = 34
  2008 (589 – 546) = 43
  2009 (614 – 589) = 25

  Dus totaal afgesloten (bruto) hypotheken in 2006 = 124 Miljard euro
  De extra (netto) hypotheekschuld gedurende 2006 = 40 Miljard.
  De overige 82 Miljard is dan oversluiting + aflossing van bestaande schulden ?

  Voor 2006: 124 – 40 = 82
  Voor 2007: 115 – 34 = 81
  Voor 2008: 98 – 43 = 55
  Voor 2009: 66 – 25 = 41

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-12-2010/huizenprijs-bepalend-voor-welvaart/#comment-59408

 357. Voerman says:

  dalen: “Het verbaasd mij tot mijn spijt nauwelijks, dat de eerste post binnen dat onderwerp meteen polariserend is. Onderwerp was dus arbeidsverleden boomer versus uitkeringstoekomst na-boomer.”

  Dat nhz zijn (begrijpelijke) bezorgdheid uitspreekt in de vorm van een frustratie richting boomers.
  Zie maar:
  en in de pensioenen (als de boomers maar riant kunnen profiteren, de rest kan stikken als straks de pensioenpot leeg is.

  Jammer.

 358. tufkaj says:

  Kennen we allemaal het startersblog van de NOS: http://weblogs.nos.nl/huizenmarkt/

  ter tenenkromming en vermaak 😉

 359. nhz says:

  Voerman:
  Zie maar:
  en in de pensioenen (als de boomers maar riant kunnen profiteren, de rest kan stikken als straks de pensioenpot leeg is.

  voor de duidelijkheid: dit is vooral een frustratie jegens de top van Nederland (zoals de Balkenbende, maar net zo goed de vakbondsbaasjes – voor het overgrote deel zelf boomers) die onder het mom van ‘solidariteit met de ouderen’ nog even lekker willen cashen voordat de diverse pyramidespelen instorten.

 360. nhz says:

  tufkaj: ter tenenkromming en vermaak

  gratis cabaret inderdaad, zou leuk zijn om dit over tien jaar nog eens terug te lezen en dan te checken wat er van al die slimme stellen terecht gekomen is (resp. wat het de belastingbetalers gekost heeft).

 361. dalen says:

  voerman

  Kan er een beetje inkomen hoewel ikzelf ook een boomer ben en uit een arm gezin kom en altijd zeer hard heb moeten werken. Weken van 70 uur met de nodige stress waren normaal.

  Aan de andere kant heb ik ook veel boomers in het verleden altijd zien profiteren van de destijds idiote sociale voorzieningen. Zoals een riante ww uitkeringen voor de rest van hun leven terwijl ze fictieve hoog betaalde baantjes hadden. Daarnaast een groot deel die snel werd afgekeurd voor een whiplash, rugpijn of een andere onvindbare ziekte. Grootste deel van de aangetrouwde familie was zelfs vakbondslid of zat in het bestuur. Ik als zelfstandig ondernemer had natuurlijk altijd enorme aanvaringen met hen en hun zogenaamde “verworven rechten”.

  Voor die potverteerders die altijd meer moesten voor minder werken en 3 x per jaar de meest verre reizen moesten maken mag van mij het pensioen en AOW in 1 x afgeschaft worden. Ik zal dan ook niets krijgen maar ik ben gewend te werken voor mijn geld en overleef het wel. Die klagende klaplopers niet.

  Vandaar dat ik de frustatie een beetje kan begrijpen. Gelukkig was niet iedereen zo maar wel veel, helaas.

 362. Juan Belmonte says:

  nhz: gratis cabaret

  helemaal goed nhz 🙂

 363. Voerman says:

  nhz,

  Snap het helemaal, hoop dat je WW en alle andere rotzooi niet nodig gaat hebben!

 364. Voerman says:

  dalen,

  Ik heb zelf nimmer van enige uitkering geprofiteerd, wat ook deels geluk geweest is. Heb ook pechogels meegemaakt, die na hard werken door een nare ziekte getroffen werden. Heb overigens zelf onder vaak moeilijke omstandigheden in nare apenlanden gewerkt, oa voormalige oostbloklanden. Ik wil niet klagen, ik heb het zelf ok. Ben soms verbaasd, dat ik het zelf redelijk overleefd heb. Kijk altijd uit met oordelen over andere mensen. Overigens even goede vrienden nzh en dalen!

 365. Oeps says:

  maarten: wat is dat dan? een hedgefunds

  Jaaa hedgefunds .. goed dat je er over begint. Want wie kan zich niet het Children’s Investment Fund herinneren:

  http://ciff.org/

  Hedgefund .. liefdadigheidsinstelling zal je bedoelen! Als je naar al die arme negerkindertjes op hun website kijkt zou je ze spontaan al je geld willen geven. Doe je dat niet, zijn ze zeker niet te beroerd om het je tegen een kleine commmissie te ontfutselen. Dit was dus het hedgefund die ABN AMRO heeft getackled. Even de statuten lezen .. inkopen voor 1%, en voila ze hadden hun voet in de deur van ABN AMRO, daarna flink stoken bij de andere aandeelhouders .. dat deze bank toch maar vooral moest worden opgesplitst en in delen worden verkocht, en de buit is binnen! Helaas, liep het zoals we weten niet heel goed af voor alle andere betrokkenen. De werklui waren net bezig met het verwijderen van de B van de voorgevel van het BN AMRO hoofdkantoor, of het geheel liep al spaak, en zijn we nu nog bezig met parlementaire commissies om te bepalen wat er nou toch allemaal mis is gegaan .. o ja, en we zijn een paar centjes kwijt.

  Maar het kan nog fraaier .. neem nu de moeder van alle hedgefunds, Long Term Capital Management. Ontsproten aan de grootste economische breinen aller tijden, de vrolijke vrienden Merton, Black en Scholes:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Black%E2%80%93Scholes

  Heren die graag met buskruit en lucifers speelden, bliezen een gat in de US economie zo groot dat de FED zich moest haasten om het gat te dichten met verse dollar biljetten. En of ze daarvoor het gevang in zijn gegaan .. euh .. nee. Daarvoor kregen zij .. de Nobelprijs .. nee maar! Nu heeft deze prijs wellicht enigszins in geloofwaardigeid ingeboet sinds Arafat hem ook heeft gekregen .. en zouden we ons kunnen voorstellen dat Rabin hem ergens op de terugweg tussen Oslo en Jeruzalem ala Kraaijkamp snr uit het raam heeft gemipt ..

  Dat zijn dus hedgefunds. En nu:

  http://www.10percentmonthly.info/as-greek-cds-hit-record-german-economy-minister-accuses-greece-of-reneging/

  http://marketnightshift.wordpress.com/2012/02/23/23rd-february-2012-eu-politicians-versus-hedge-funds/

  Benieuwd of ze het spel gaan winnen. Ach hun moeders zullen zo trots op ze zijn!

 366. Oeps says:

  tufkaj: ter tenenkromming en vermaak

  Ach, het is lente .. en bij het lezen van al dat prille geluk, schieten de tranen in m’n ogen ..

 367. Oeps says:

  tranen met tuiten ..

 368. Konstantijn 5 says:

  OT

  Groen licht voor huizenmarktzeepbel super katalysator.

  Ja hoor.
  The shit hits the fan.
  QUOTE
  Premier Netanyahu van Israël lijkt de druk op Iran te willen opvoeren. In een toespraak in Washington voor de pro-Israël-lobbygroep AIPAC zei hij dat Israël het zich niet kan veroorloven om veel langer te wachten op een diplomatieke oplossing.

  “Iedereen praat over de kosten van een aanval op Iran. Het wordt tijd om het te hebben over de kosten van niet ingrijpen”, aldus de Israëlische premier.

  Israël vreest dat Iran werkt aan een kernbom en zinspeelt de laatste tijd openlijk op een aanval op de nucleaire installaties van Iran.
  END QUOTE
  bron http://nos.nl/artikel/348409-netanyahu-voert-druk-op-iran-op.html

  Wanneer dit feestje over is, kunnen jullie allemaal huisjes kopen tegen Duitse prijzen.
  En heeft half het dorp horrorhypotheken.
  En krijgen de banken weer wat zakgeld van de EU.

  jetzt geht los.

  Vergeet evenwel niet wat benzine en/of diesel in te slaan. (op voorrand)

  La vie est simple.
  C’est la vie.

 369. Voerman says:

  Oeps: Kraaijkamp

  Oeps, dat was de Gooyer met het gouden kalf.

 370. nhz says:

  dalen: Zoals een riante ww uitkeringen voor de rest van hun leven terwijl ze fictieve hoog betaalde baantjes hadden.

  ik ken dames die nu tegen de 60 zijn en (ongetwijfeld heeft de één de ander getipt), hun carrière startten als goedbetaalde directiesecretaresse en na twee weken resp. een paar maanden werken wegens ‘stress’ de WAO in moesten, alwaar ze de rest van hun leven vertoefd hebben. Ik heb twee familieleden van in de 70 die nog voor hun 40ste afgekeurd zijn als schilder wegens slechte knieen, en die sindsdien zeer actief zijn met fotograferen en verre reizen; ook met een vergoeding die héél ver boven het minimumloon ligt. En ik ken talloze onderwijs mensen die rond hun 40-50ste de WAO in gingen, omdat ze wegens fusies of andere conflictstof op school geen zin meer hadden, of omdat ze bijv. wegens een drankprobleem geloosd moesten worden. Dat werd dan gewoon via de WAO opgelost, met superriante regelingen er bovenop (eerst nog even een paar schalen bevordering voordat het kontrakt afloopt). Over het lozen van corrupte beleidsambtenaren etc. zal ik maar helemaal niet beginnen, kost de samenleving soms miljoenen per geval. Mooi land.
  Ik ben voor een sociaal vangnet voor als het écht nodig is, maar niet voor een luilekkerland met hangmatten zoals we dat hier opgetuigd hebben.

  Voerman: Snap het helemaal, hoop dat je WW en alle andere rotzooi niet nodig gaat hebbe

  nee, ik denk dat je het niet snapt: ik ben al een aantal jaren ernstig ziek, maar de arbeidsongeschiktheids uitkering waar ik jarenlang vet voor betaald heb (als DGA) kreeg ik niet omdat de politiek dat jaar besloot die gelden te herbestemmen zodat zwangere onderneemsters voortaan betaald met zwangerschapsverlof gaan (blijkbaar is zwanger worden een bedrijfsrisico ofzo?). WW heb ik geen recht op ondanks dat ik er jarenlang voor betaald heb. Zelfs de ziektekosten verzekering heb je niks aan als je toevallig een probleem hebt dat politiek gevoelig ligt en waar de medici liever met een boog omheen lopen. Dus kom bij mij niet aanzetten met ‘rechten’, want ik weet uit eigen ervaring dat die helemaal niks waard zijn, tenzij je toevallig bij een grote groep vergelijkbaar stemvee hoort (zoals de boomers dus). De overheid heeft mij in al mijn werkzame jaren uitsluitend bakken geld gekost, en het enige wat ze er voor terug doen is maandeljks blauwe enveloppen sturen en je het leven verder zo moeilijk mogelijk maken. Vandaar dat die overheid voor mij niet klein genoeg kan zijn.

  Oeps: Hedgefund .. liefdadigheidsinstelling zal je bedoelen!

  er zitten een hoop aasgieren onder, anderzijds ben ik van mening dat ze in het algemeen nuttig zijn om al teveel speculatie in te dammen. En tegenwoordig vooral om de politici in toom te houden, want anders zou zo’n eurocrisis nog veél erger worden.

  Konstantijn 5: Vergeet evenwel niet wat benzine en/of diesel in te slaan. (op voorrand)

  en dan maar hopen dat de nieuwe iPad3 vol aanslaat, want de centrale bank van Israel schijnt een flink deel van zijn geld in Apple belegd te hebben (en de rest vermoedelijk in andere US multinationals, er zijn genoeg US internet en wapenindustrie bedrijven die ideologisch 100% op de lijn van Netanyahu zitten).

 371. nhz says:

  OT: leuk voorbeeld van hoe ook aan de overkant van de plas het vangnet voor mensen die het niet nodig hebben rianter is dan ooit. Vijf jaar in een luxe villa wonen zonder ooit een cent te betalen, want huiseigenaars zijn nu eenmaal zielig en moeten aan alle kanten beschermd worden. Gaan we hier ook vaker zien, zeker weten:
  http://www.zerohedge.com/news/couple-lives-13-million-4900-square-foot-home-five-years-without-making-single-mortgage-payment

 372. dalen says:

  @ 389

  “ik ken dames die nu tegen de 60 zijn en (ongetwijfeld heeft de één de ander getipt), hun carrière startten als goedbetaalde directiesecretaresse en na twee weken resp. een paar maanden werken wegens ‘stress’ de WAO in moesten, alwaar ze de rest van hun leven vertoefd hebben.”

  Klopt. Het was in die tijd al snel gewoonte om een bv op te richten en vriend en alleman van directeur tot manager te maken met een dik salaris en vervolgens ww of wao te genieten voor vele jaren, meestal in een zonnig land. Dat waren niet alleen buitenlanders die deze truc snel doorhadden. Het heeft heel lang geduurd voor men dit door had, ondanks dat er signalen genoeg waren. Het werd gewoon ontkend want zoiets deed een calvinist of een socialist toch niet?

 373. Voerman says:

  nhz: voor de duidelijkheid: dit is vooral een frustratie jegens de top van Nederland (zoals de Balkenbende, maar net zo goed de vakbondsbaasjes – voor het overgrote deel zelf boomers) die onder het mom van ‘solidariteit met de ouderen’ nog even lekker willen cashen voordat de diverse pyramidespelen instorten.

  nhz, dit is het wat ik helemaal bedoelde te snappen.
  Je persoonlijke situatie was uiteraard niet bekend bij mij. Toch vind ik het jammer als ik mensen ontmoet wier levensgeluk vergald wordt door frustratie. Ik geloof jou en dalen onvoorwaardelijk in jullie waarnemingen van onrecht in de sociale uitkeringen.
  Ikzelf heb nooit vrienden of millieus opgezocht waar dat leeft. Ik wens je oprecht sterkte en ook uiteindelijk het vermogen om te berusten in situaties waar je toch geen invloed op hebt. Ik ben het nog steeds niet met je eens, dat boomers tot een vergelijkbare groep stemvee behoren. Het enige wat boomers gemeenschappelijk hebben is hun leeftijd.
  By the way, Voerman had ook periodes van behoorlijke tegenspoed in zijn leven! Hebben de meeste mensen.

 374. dalen says:

  OT

  Voor geïnteresseerden vandaag in het FD p.9 een hele pagina over credit default swaps en derivaten etc.

  Angst is voor waarde vermindering. Ik vertaal het maar met een derivatenBOM die zijn weerga niet kent en al het vorige zal doen verbleken.

  Als die afgaat, dan riemen vast. Gaat bij de swaps al om 3000 miljard. Kan je toch een aardige boot voor kopen.

 375. floor says:

  Voerman,

  Zo is het Voerman, ik ben ze ook nooit tegen gekomen, die lieden die een ‘riant’ leven leidde van een ww of wao uitkering. Die laatste al helemaal niet.

 376. floor says:

  dalen,

  Voorlopig doet de politiek er alles aan om de boel niet af te laten gaan, maakt niet uit wat voor frauduleuze trucendozen ze daar voor open moeten trekken.
  En waarom krijg ik nou toch steeds de indruk dat het voor het volk geen bal uitmaakt of ze wel of niet getriggerd worden?

 377. Boefke says:

  Voor de liefhebbers, heb op mijn blog in het kort weergegeven waar we staan momenteel met de Nederlandse huizenmarkt.
  Vooral in het buitenland wordt met ongeloof gereageerd op hoe wij het hier met ons allen regelen, en gelooft men mij bijna niet.

  In het Engels,

  http://tinyurl.com/6v7j56o

 378. nhz says:

  floor: Zo is het Voerman, ik ben ze ook nooit tegen gekomen, die lieden die een ‘riant’ leven leidde van een ww of wao uitkering. Die laatste al helemaal niet.

  van een ww uitkering is moeilijk, want daar komt een eind aan. Maar van een WAO uitkering (oude stijl), daarvan ken ik talloze voorbeelden; en zoveel mensen ken ik niet. Ik vermoed wel dat het afhangt van wat je zelf vertelt of mensen willen toegeven waar ze hun geld vandaan halen. Ik kom ook wel eens op een patiëntenforum waar je klachten leest zoals van twee Wajongers, twintigers dus en nooit gewerkt, die het schandalig vinden dat ze niet samen een grote woning met riante tuin kunnen kopen van hun uitkering. Nederland ten voeten uit … En zo zijn er talloze andere voorbeelden van hoe handige Nederlanders het systeem misbruiken, of denken ‘recht’ te hebben op van alles en nog wat zonder ooit over verplichtingen te willen nadenken.

  Boefke: Vooral in het buitenland wordt met ongeloof gereageerd op hoe wij het hier met ons allen regelen, en gelooft men mij bijna niet.

  een paar jaar geleden heb ik een tijd meegedraaid op het Amerikaanse Housingbubble blog; als je daar vertelde over de polderbubble werd je doorgaans ook niet geloofd …

  Overigens even reagerend op de laatste post op je blog: ik heb wel eens een grafiekje gemaakt van de NL huizenprijs in goud, en die waarde is dus inmiddels verregaand terug bij af, over de afgelopen 30 jaar gezien; de piek was in 2005 geloof ik. Wat natuurlijk niet uitsluit dat de prijs in goud nog veel lager gaat dan hij in de afgelopen generatie geweest is.

 379. Adamus says:

  nhz,

  En Apple weer een godsvermogen in usa staatspapier 🙂

 380. 2Cent says:

  @Voerman
  Het probleem is dat we nu in een situatie komen waar nieuwkomers op de arbeidsmarkt veel minder kansen en vangnetten hebben. En die moeten dan tegelijk voor de riante regelingen van degene die al jaren geprofiteerd hebben betalen, want ja, verworven rechten mag je niet afpakken…

 381. nhz says:

  Adamus,

  ja, in USA staatspapier en zelfs een hoop cash. Maar ja, als je hele bedrijfsmodel hangt op slavenarbeid in een land dat zijn munt aan de dollar kost dan snap ik het wel. Gelukkig vandaag AAPL weer flink omlaag; goede zaak, want dat betekent weer een paar Israelische bommen minder op Iran 😉 Waar blijft die Facebook IPO trouwens, ik wed dat de Israelische Centrale Bank daar voorkeursrechten krijgt … misschien kunnen ze dan wat extra gekortwiekt worden als de schaapjes eindelijk doorkrijgen waar het bedrijfsmodel van FB echt inhoudt.

  2Cent: Het probleem is dat we nu in een situatie komen waar nieuwkomers op de arbeidsmarkt veel minder kansen en vangnetten hebben. En die moeten dan tegelijk voor de riante regelingen van degene die al jaren geprofiteerd hebben betalen, want ja, verworven rechten mag je niet afpakken…

  precies. Kappen met al die ‘verworven rechten’ want ze zijn niet eerlijk verworven maar op politieke leugens gebaseerd. Gelijke monniken, gelijke kappen zou ik zeggen. WW duur baseren op aantal gewerkte jaren, en de uitkering op de gemiddelde loonsom – gewoon voor iedereen. En dan geen maximaal 38 maanden, een jaar of nog korter – net als elders in de wereld. Ook hoogste tijd dat er een eind komt aan de extreme voorkeursbehandeling voor o.a. werkeloze politici en hoge ambtenaren zoals burgemeesters.

 382. Voerman says:

  2Cent:
  @Voerman
  Het probleem is dat we nu in een situatie komen waar nieuwkomers op de arbeidsmarkt veel minder kansen en vangnetten hebben. En die moeten dan tegelijk voor de riante regelingen van degene die al jaren geprofiteerd hebben betalen, want ja, verworven rechten mag je niet afpakken…

  Het valt allemaal wel mee met die uitkeringen.
  Afhankelijk van je arbeidsverleden mag je max een klein jaartje of 3 WW. Ondertussen jezelf suf solliciteren bij werkgevers die 50 sollicitatiebrieven per week krijgen en nog niet eens meer reageren. De WAO is meestal ook geen vetpot, je wordt periodiek ge-herkeurd etc. Je kunt beter maar blij zijn met je gezondheid. De bijstand hoef ik verder niets over te zeggen.
  Als je echt geinteresseerd bent in vangnetten en kansen in de tijd van de boomers (52 urige werkweek, geen vrije zaterdag, tot. 14 vakentiedagen per jaar, na de werkdag ‘s avonds naar school en studeren,
  thuis royaal kostgeld afdragen omdat het thuis ook niet makkelijk ging, als je als jongen 19 jaar was moest je 21 maanden in militaire dienst. Kan nog wel even zo doorgaan. Maar voor elke overheid met bezuinigingsdrift wordt het soort praat wat jij en je geloofsgenoten erop nahouden gezien als ‘breed maatschappelijk draagvlak’ om voorzieningen nog verder uit te kleden. Maw je werkt zelf mee aan het afbreken van je eigen vangnet. Denk eens goed na voor spreekt 2Cent en probeer eerst eventueel zelf maar eens een paar rechten te verwerven.
  Tsjee, ik dacht dat generatiekloven allang gedempt waren, maar op momenten dat ik door zo primitief gedwongen word te argumenteren besef ik dat ze er nog altijd zijn. Wees niet ongerust, mijn zoon, eens zal alles van jouw zijn, tenminste als je het voor die tijd niet zelf vernielt!

 383. De ontwikkelaar says:

  @voerman.

  Ik raad je aan je zoon een beetje internationaal op te voeden zodat hij het zinkende schip op tijd kan verlaten.

 384. Juan Belmonte says:

  @ admin

  Tijd voor een nieuw artikeltje, wellicht in het Spaans ?

  Banesto vende 4.600 casas con precios de hace 20 años

  Banesto verkoopt 4600 huizen tegen prijzen van 20 jaar gelee.

  Banesto, a través de su portal inmobiliario Casaktua.com, ha sacado a la venta 4.600 viviendas “con precios de hace 20 años”, como apunta en un comunicado. Los inmuebles de la entidad ligados a esta promoción tienen un precio medio por metro cuadrado de 638 euros, “lo mismo que costaba de media el metro cuadrado en nuestro país en 1992, según datos del Ministerio de Fomento”.

  De vierkante meter prijzen liggen weer op niveau 1992.

  La mayoría de estas viviendas, con rebajas de hasta un 80% respecto a su precio inicial, cuestan una media de 56.700 euros, y están repartidas por toda la geografía española, tienen tres dormitorios y una superficie de uno 90 metros cuadrados.

  De meeste woningen zijn 80% in waarde gedaald en kosten gemiddeld 56.700 euro.

  De los 4.600 inmuebles que conforman la promoción de Casaktua.com, 1.558 han sufrido rebajas de hasta el 50%, 1.887 han experimentado descuentos de entre un 50 y un 70% y 1.155, de más del 70%.

  Van de 4600 gebouwen hebben 1558 kortingen tot 50%, 1887 tussen 50% en 70% en 1155 méér dan 70% korting tov de top.

  Met bron:
  http://www.elmundo.es/elmundo/2012/03/06/suvivienda/1331038438.html

  Er vinden historische bewegingen plaats in Spanje maar de polder zit in de Stuisvogel-modus.

 385. Juan Belmonte says:

  buenas noches
  Juan

 386. nhz says:

  Voerman: De WAO is meestal ook geen vetpot, je wordt periodiek ge-herkeurd etc.

  De nieuwe regeling ja, maar niet de oude waar talloze mensen in zitten (zoals diverse van mijn familieleden). Die hoeven nooit meer gekeurd te worden en hebben soms een inkomen waar een gemiddelde Nederlander van droomt. Eén van de vele voorbeelden die aangeven dat de nieuwe generatie wel degelijk slechter af is dan de ‘verworven rechten generatie’. Arbeidscontracten en WW regeling zijn voor de nieuwekomers op de arbeidsmarkt ook vele malen slechter. Op zich heb ik geen moeite met karige regelingen, maar wél als het alleen voor een bepaalde groep geldt.

  Juan Belmonte: De meeste woningen zijn 80% in waarde gedaald en kosten gemiddeld 56.700 euro.

  maar als dat Spaanse woningen van 20 jaar oud zijn dan zijn de prijzen misschien helemaal niet zo laag; ik heb wel eens gehoord dat je aan de Costa al blij mag zijn als nieuwbouw er – zonder grote reparaties – na 10 jaar nog staat. Ik las net elders weer een artikel over de Spaanse huizenmarkt: de vraagprijzen zijn ook daar (net als hier) nog steeds véél te hoog. Flatjes van duizend-in-een-dozijn in onbewoonbare enclaves buiten de grote stad, voor bijna 200K? Oude appartementen van 50-75m2 aan de Costa, een km van zee met daartussen een hele rij hoogbouw, voor 300-400K? Je zou bijna denken dat onze coffeeshops een nieuwe afzetmarkt ontdekt hebben en dat iedereen even enthousiast meerookt …

 387. Maria says:

  OT Maar interessant om te weten:

  Hoe de NHG pot op zo kort mogelijke tijd leeg kan:

  Een hypotheekverstrekker geeft de incasso van de hypotheek, vanwege echtscheiding, uit handen aan een incassoburo.

  Hiervoor zal die hypotheekverstrekker uiteraard geld moeten betalen, aan het incassoburo. De verkopers, de scheidende echtelieden, krijgen tot hun verbazing op hun afrekening een extra bedrag vermeld van dat incassoburo.

  Navraag leert dat ook deze kosten door de NHG vergoed worden, zo u wilt kwijtgescholden.
  Het incassoburo toucheert twee keer, 1x van de bank, 1x van de klant.

  Dat de NHG pot bij zo’n lucratieve handel snel leeg zal zijn, mag geen verbazing wekken.

  Een geluk hebben we, onze overheid zal ook hiervoor weer garant staan.

  Ook een probleem erbij: De overheid dat zijn wij!

 388. Voerman says:

  nhz: Er vinden historische bewegingen plaats in Spanje maar de polder zit in de Stuisvogel-modus.

  Zal wel druk zijn aan de Frans-Spaanse grens!
  De kopers komen meteen zwemmend!
  Hoeveel heb jij der al gekocht Juan?

  Serieus, Juan, denk je, dat dat bijv. gevolgen gaat hebben voor de demografische ontwikkelingen ter plaatse?

 389. Voerman says:

  Maria: Een hypotheekverstrekker geeft de incasso van de hypotheek, vanwege echtscheiding, uit handen aan een incassoburo.

  Een veel voorkomend misverstand:
  Een hypotheekgever, ook wel hypotheekverstrekker, is degene die bij het afsluiten van een
  hypotheek het onderpand bezwaart met een recht van hypotheek.
  De hypotheekverstrekker is dus de eigenaar van het huis.

 390. Steven says:

  die NHG is gewoon belachelijk. Dat je een investering van tonnen kan vastklikken voor de rest van je leven voor een minuscuul bedrag is gewoon zo idioot dat je misschien zelfs een rechtzaak tegen de staat wint als wij er straks voor moeten opdraaien.

 391. Adamus says:

  Voerman,

  Ga maar eens “shoppen” in Rotterdam 🙁 derde generatie met een uitkering. Amsterdam idem, Utrecht heeft ook zo haar straatjes.

  Enig idee hoeveel familiebedrijven in de jaren 70 overgingen op een BV (pa, oom, zoontjes)
  De 45plusser van de club zat in no-time in wao +uitkering particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering. Paar jaar later volgde ook vaak een gedeeltelijke uitkering voor de jongere garde. Van de kleine zelfstandigen in mijn agrarische kring, mensen die nu 80 plus zouden (kunnen) zijn heeft iedereen na 50ste jaar een aaw plus uitkering/pariculiere ao verzek. gehad.

  Verder: dames die in de periode 1975/1980 werkzaam waren als kraamverpleegster of kleuterleidster etc. en een kwaaltje met elleboog oid hadden werden in de uitkering gezet. Ze zijn nu 60plus en die uitkering gaat nog stees door tot 65 🙂

 392. Adamus says:

  Voerman,

  De hypotheeknemer kan eigenlijk niet veel met het pand zonder toestemming tot de laatste cent is afgelost. Bij aflossingsvrij wordt men dus nooit eigenaar. Schijnen niet veel mensen te snappen.

 393. Voerman says:

  nhz: De nieuwe regeling ja, maar niet de oude waar talloze mensen in zitten (zoals diverse van mijn familieleden). Die hoeven nooit meer gekeurd te worden en hebben soms een inkomen waar een gemiddelde Nederlander van droomt

  Adamus: Ga maar eens “shoppen” in Rotterdam derde generatie met een uitkering. Amsterdam idem, Utrecht heeft ook zo haar straatjes.

  Oke, ik geloof jullie, maar lichtvaardig praten in dit onderwerp zal ik persoonlijk nooit doen. Het werkt ook tegen voor mensen die er erg slecht voor staan en een terechte uitkering hebben en zoals ik al zei, gebruikt de politiek het als ‘het brede draagvlak’voor versobering of afbraak van ons sociaal stelsel.

 394. Voerman says:

  Adamus:
  Voerman,

  De hypotheeknemer kaneigenlijk niet veel met het pand zonder toestemming tot de laatste cent is afgelost. Bij aflossingsvrij wordt men dus nooiteigenaar. Schijnen niet veel mensen te snappen.

  Zelfde misverstand: De hypotheeknemer is de bank!
  Als hypotheekgever (dus eigenaar) van een huis heb je inderdaad in de meeste gevallen meer beperkingen dan wanneer je geen hypothecaire overeenkomst hebt met een bank. Zelfs wanneer de schuld geheel afgelost is, heb je vooralsnog een hypothecaire overeenkomst met de bank.
  Pas na schrappen van de hypotheek bij het kadaster is het huis vrij van hypotheek. Het is aan te raden om na aflossing van de hypotheek naar de notaris te gaan en hem te verzoeken het schrappen van de hypotheek te regelen. Kost momenteel +/- 100 euro.

 395. floor says:

  Even voor de goede orde mensen, ik ben de opmerkingen aan het adres van babyboomers door enkele lieden hier behoorlijk zat. Ook al is daar geen enkele rede voor, merk ik dat ik mij de laatste tijd wel aangesproken ga voelen en daar pas ik voor, vind ik niet leuk.
  Dus wat mij betreft is het oorlog, ik ben niet van plan nog langer medeleven te tonen t.a.v. loosers en/of andersoortig mislukt en gefrustreerd spul hier op de site.
  Voerman heeft het keurig verwoord, ik moet deze ongein al wat langer aanhoren en ben niet van plan het nog langer keurig te houden.

 396. Maria says:

  @409 Voerman

  Bedankt voor je wijze lessen Voerman, hoewel ik het prettiger gevonden zou hebben indien op de inhoudelijke boodschap gereageerd zou zijn.

  Een hypotheek wordt trouwens niet geschrapt Voerman, maar doorgehaald.

 397. Adamus says:

  floor,

  Ik heb het niet over boomers. Lezen! De zieke jaren 1970/1980 waarin bijvoorbeeld een bijdehante VVD’er Wiegel in een korte periode als minister het ambtenarenapparaat wist op te krikken met plus 20%. Gelukkig voor mij kwam er ook een WIR premie, in het begin cash op de bankrekening 🙂

 398. dalen says:

  @ 413

  “Het werkt ook tegen voor mensen die er erg slecht voor staan en een terechte uitkering hebben en zoals ik al zei, gebruikt de politiek het als ‘het brede draagvlak’voor versobering of afbraak van ons sociaal stelsel.”

  Maak je geen zorgen Voerman mensen met een uitkering, terecht of onterecht, is het stemvee waar politieke partijen op mikken.Daar valt niet zo veel te halen (geld dus).

  Inderdaad zijn er mensen die het hard nodig hebben.

  Sprak zojuist de buurman die zijn tuin morgen wordt aangelegd. Jawel, door iemand in de WAO en nota bene afgekeurd wegens rugklachten. Maar goed, dat zal een hoge uitzondering zijn.

  Wat Adamus en nhz en ik eerder ook zei klopt helaas en is de waarheid maar het wordt helaas door struisvogelpolitiek niet gezien. Zijn ten slotte stemmers.

  Als toevoeging op Adamus. Ik meen dat een aaw uitkering ook nog in combinatie kon met een soort van uitkoop als je het bedrijf stopte. Weet het niet meer zeker want veel van die ergernis heb ik verdrongen.

  PS is de lont van de derivatenBOM al aangestoken. Wordt lachen want dat had natuurlijk niemand verwacht. Met de wetenschap van nu Jan K en Rutte kom er maar in. Oh nee pappen en nathouden want dan dooft de lont vanzelf wel.

 399. Voerman says:

  Maria:
  @409 Voerman

  Bedankt voor je wijze lessen Voerman, hoewel ik het prettiger gevonden zou hebben indien op de inhoudelijke boodschap gereageerd zou zijn.

  Een hypotheek wordt trouwens niet geschrapt Voerman, maar doorgehaald.

  In de betreffende post stonden alleen een aantal feiten vermeld, natuurlijk was ik het ermee eens.
  Als je echt een vrouw bent (dat weet je nooit zeker op dit log) dan waardeer ik je temperament!
  Ter aanvulling van je post: de NHG dekt alleen de restschuld bijv bij executie van een huis.
  Het is dus meer een verzekering voor de bank, dan voor de eigenaar van een huis. De verzekering wordt door de eigenaar betaald, als tegenprestatie krijgt hij een iets lagere rente te betalen aan de bank.

  Mijn notaris zei ook schrappen! Op de faktuur stond echter doorhalen. What’s in a name!

 400. Voerman says:

  Wordt tijd dat de beheerder een nieuw topic aandraagt. Wij beginnen ons te vervelen en gaan dan uit balorigheid elkaar jennen. Maar goed dat wij elkaar niet fysiek kunnen benaderen.
  Beheerder, graag iets wat niet over uitkeringen gaat!

 401. hugo says:

  dalen: Ik meen dat een aaw uitkering ook nog in combinatie kon met een soort van uitkoop als je het bedrijf stopte

  Moeder van een goede vriend die in de goud gerande WOA zit (niet de huidige) moest nog 1 keer komen op draven voor een laatste herkeuring. Ze kon gelukkig, met 75% subsidie, de cursus ”hoe blijf ik in de WAO” volgen. (officieel, cursus voorbereiden op WAO herkeuring).

 402. Voerman says:

  Kom toch even laten zien, dat ik ook gelijk had, Maria.

  ziedaar:
  http://www.triview.be/lexicon/lexicon_nl/wkp_opheffing_hypotheek.htm

 403. floor says:

  Adamus,
  Jij hoeft je niet aangesproken te voelen Adamus, ik had jou echt niet in gedachten.
  Maar kun je nagaan, jij voelt je nu, na één opmerking al aangesproken, ik moet dat gezeik over babyboomers hier al jaren aanhoren.

 404. dalen says:

  @ 398 Boefke

  Mooi artikel, proficiat. Leest lekker weg.

  @ 420

  “Wordt tijd dat de beheerder een nieuw topic aandraagt. Wij beginnen ons te vervelen en gaan dan uit balorigheid elkaar jennen.”

  Jennen valt wel mee hoor, zit iedere dag in heftigere discussies.

  Anyway geheel OT dan en om wat anders te noemen en alleen voor geïnteresseerden in de regio Hellevoetsluis.

  Vanmiddag twitterde ik een uitspraak van De Hoge Raad inzake een verdrinkingszaak in de haven van Hellevoetsluis. Deze zaak deed veel stof in de regio (misschien ook in het land?) veel stof opwaaien. De beslissing van de HR was dat de veroordeling van het Hof definitief is (81 RO uitspraak).

  Korte samenvatting uit mijn herinnering: Verdachte slaat iemand (jongen van 25 jaar) die uit balorigheid na wat te hebben gedronken op een boot liep het ijskoude water in. Kijk er verder niet naar om, althans dat is de overlevering, waarna de jongen uiteraard overlijdt. Kortom heftige zaak.

  voor de liefhebber

  http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Hoge-Raad/Nieuws/Pages/Veroordeling-voor-verdrinking-haven-Hellevoetssluis-definitief.aspx

 405. dalen says:

  @ 420

  “Maar goed dat wij elkaar niet fysiek kunnen benaderen.”

  Gooi je dan je schoenen?

 406. Voerman says:

  dalen: Gooi je dan je schoenen?

  Kijk wel uit; als vrek heb ik maar een paar.
  Overigens, er is een nieuw topic!
  Overstappen!

 407. maarten says:

  @386, Oeps. Bedankt voor dit deeltje van de puzzel (over hedgefunds). Het zijn met recht interessante tijden met zulke kennis en kennisoverdracht. Het dagelijks leven wordt een Shakespeare theaterstuk, of was het andersom?

 408. nhz says:

  Steven: die NHG is gewoon belachelijk.

  inderdaad, het is een meer dan gratis putoptie. Voor niets gaat de zon op, de rest kost extra; behalve in de polder van de luchtkastelen.

  Voerman: Het werkt ook tegen voor mensen die er erg slecht voor staan en een terechte uitkering hebben en zoals ik al zei, gebruikt de politiek het als ‘het brede draagvlak’voor versobering of afbraak van ons sociaal stelsel.

  als we zo doorgaan is het systeem onhoudbaar en zijn de mensen die er wél recht op hebben (= die het echt nodig hebben) ook de klos. Helaas is het idee dat je iemand die al 20-40 jaar riant profiteert van een onterechte WAO vooral zijn gang moet laten gaan, en ook nog een goudgerand pensioen moet laten incasseren. Als het aan mij lag zouden ze per direct bijstand krijgen, meer niet. Net als bij de huizenbubble: zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  dalen: PS is de lont van de derivatenBOM al aangestoken.

  één dezer dagen wellicht; het lijkt erop dat de PSI deal rond Griekenland niet doorgaat. Van een Griekse tragedie naar een onvoorspelbare poppenkast. Er gaat poppetjes omvallen denk ik …

  Voerman: Het is dus meer een verzekering voor de bank, dan voor de eigenaar van een huis.

  oneens; het is een verzekering die zorgt dat je met een simpele truuk (ruzie met vrouw of baas bijvoorbeeld) onder tonnen restschuld uitkomt, geen centje pijn! De huiseigenaar profiteert potentieel veel meer dan de bank!!

  hugo: e cursus ”hoe blijf ik in de WAO” volgen.

  en die cursus is vast ook nog aftrekbaar van de belasting, als bijzondere ziektekosten ofzo?

  floor: Jij hoeft je niet aangesproken te voelen Adamus, ik had jou echt niet in gedachten.

  je hebt mij duidelijk wel in gedachten, opmerkelijk dat ik blijkbaar op een zere teen getrapt hebt met het uitspreken van mijn afkeuring over zaken waarvan volgens mij iedereen kan zien dat het niet deugt (het systeem in het algemeen, wie niet ten onrechte profiteert hoeft zich niet aangesproken te voelen).

 409. nhz says:

  maarten: Bedankt voor dit deeltje van de puzzel (over hedgefunds).

  lees ook nog even bij over je eigen hedgefund (d.w.z. waarvoor jij mag betalen als het misgaat, meedelen in de winst is er niet bij), dat met 37x leverage vermoedelijk in de top tien kwa risico zit:
  http://www.zerohedge.com/news/ecb-balance-sheet-surpasses-%E2%82%AC3-trillion-still-most-undercapitalized-hedge-fund-world

 410. maarten says:

  ha LOL, zoals ze zeggen

 411. Maria says:

  @423 Voerman

  Kijk, dat zal het verschil zijn, ik kom bij notarissen die het woord doorhalen gebruiken, kwestie van niveau, of misschien vrouw zijn, wie weet?

  Punt blijft, dat er weer een nieuwe manier van bonussen vangst ontwikkelt wordt/ is.

  Half mei weet ik het zeker, dan passeert de akte en weet ik wat mijn klanten wel of niet kwijt gescholden wordt via de NHG.

  Het maakt namelijk niet uit wat het NHG wel of niet doet, uit basis goede regelingen worden “verkracht” door geld zoekende/misbruikende mensen/organisaties waarvan op het einde de rekening aan “ons” gepresenteerd wordt.

  Vertel niet meer over vroeger, dat hebben we al in de topics van 2009 gehad.

  Wat gaan wij er nu aan doen?

 412. 2Cent says:

  @Babyboomers
  Mijn excuses als het over komt alsof de babyboom generatie corrupter en egoïstischer is dan andere generaties. Dit klopt natuurlijk niet. De VOC is uiteindelijk ook ten onder gegaan aan corruptie, en de huidige generatie zou maar al te graag zichzelf verrijken ten kosten van de rest.(niet iedereen natuurlijk, maar een groot deel wel).

  Naar mijn inziens is het nu de tijd om te stoppen. De regering moet niet langer schulden doorschuiven, maar de rekeningen betalen die we met zijn allen maken.

  Wat mij tegen staat is dat de regering om de babyboom generatie te paaien veel regelingen in stand houd, die er voor mij niet meer zullen zijn. Bijvoorbeeld de pensioen leeftijd wordt niet verhoogd voor 60+. Waarom? Of meer on topic; Hypotheekrente aftrek wordt straks waarschijnlijk gekort voor de mensen die recent een huis hebben gekocht en nog weinig overwaarde of aflossing hebben.

  De schuld hiervoor leg ik bij de overheid, niet de babyboomers zelf. Als ze mij belastinggeld terug zou willen geven zou ik het waarschijnlijk ook aan nemen. Maar om belastinggeld te gebruiken om stemmen te winnen is naar mijn inziens iets wat Nederland niet tot een eerlijke of welvarende staat zal maken. Dat is dus het doel van dit commentaar. Niet de babyboomers zelf zwart maken.

 413. Adamus says:

  dalen,

  Als toevoeging op Adamus. Ik meen dat een aaw uitkering ook nog in combinatie kon met een soort van uitkoop als je het bedrijf stopte. Weet het niet meer zeker want veel van die ergernis heb ik verdrongen.
  ——-
  Ja, dat was ook een optie, maar geen vetpot dacht. Vanaf 50+ een uitkering. Bestond een aantal jaren geleden nog. Bedrijfsbeëindiging voor kleine zelfstandige o.i.d. heette het en ken het alleen van een kennis/aannemer die er bij is gaan werken als uitvoerder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*