Banken moeten in staat blijven om leningen in stukken te hakken, deze weer in andere vorm te bundelen en door te verkopen. Dit ondanks het feit dat dit zogeheten securitiseren een van de oorzaken is van de krediet- en financiële crisis.
Dat zei directeur Lex Hoogduin van De Nederlandsche Bank (DNB) zaterdag in de marge van een congres over de toekomst van de banksector.
Momenteel is de vraag naar krediet klein, maar dat kan omslaan als de economie aantrekt. Banken moeten dan in staat zijn om geld uit te lenen, aldus de directeur. De securitisatiemarkt kan de banken van kapitaal voorzien, stelt Hoogduin.
Credit crunch
”Als de economie herstelt, moeten we voorkomen dat er een credit crunch komt”, aldus de directeur. Volgens hem bestaat het risico dat banken voorzichtig zijn met het uitlenen van geld omdat ze in de toekomst meer geld als buffer moeten reserveren.
Ook kan het zijn dat ze voorzichtig zijn omdat ze op enig moment op minder steun kunnen rekenen van centrale banken.
Veiliger
Volgens Hoogduin moet de toekomstige securitisatiemarkt wel veel veiliger worden dan die welke voorheen tot problemen heeft geleid. Eerder pleitte het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook al voor het behouden van het securitiseren om het leenvermogen van banken op peil te houden.
Tijdens het congres stelde de Britse financieel historicus Niall Ferguson in een lezing dat de financiële crisis geen gevolg is van een tekort aan regels voor banken. ”Ik heb zo veel slechte verklaringen gehoord. De crisis ontstond in de meest gereguleerde omgeving die er bestaat. Dat verhaal is een canard ”, zei Ferguson.
Enthousiasme
Volgens hem is de crisis het gevolg van een samenloop van omstandigheden. Hij noemde onder meer het soepele beleid van centrale banken en het enthousiasme waarmee politici het eigenwoningbezit aanmoedigden. Verder herinnerde hij de Amsterdamse financiële wereld eraan dat crises van alle tijden zijn.
Ferguson en Lexduin spraken tijdens het Amsterdam Financial Forum, een congres waar kopstukken uit de financiële wereld praten over hoe de sector er straks moet uitzien.
Het is georganiseerd door het Holland Financial Centre, een stichting die ervoor wil zorgen dat Nederland aantrekkelijker wordt als vestigingsplaats voor financiële bedrijven.
bron: ANP
Er is kapitaalvorming nodig, maar dan wel via spaargeld en niet via krediet. Krediet is de ‘easy way out’ en is tevens onrechtvaardig i.v.m veroorzaken van inflatie en staatsschulden doorschuiven naar volgende generaties.
En welke weg je ook neemt (krediet of eerlijke kapitaalvorming), het zal nog lang duren voordat de huidige excessen zijn verwerkt en er echte groei kan zijn.
Ja Peter, zo zou het moeten zijn. Nu zijn de Heren weer bezig een probleem op te lossen, dat ze zelf hebben gecreerd en met met dezelfde oplossing.
Want de Heren maken van een financieel product, gewoon een niet financieel product, wat lekker overal verkocht kan worden.
Dus de enige methode om eruit te komen van de Heren is meer van hetzelfde, en zo verleg je de problemen weer naar de toekomst.
Dit is geen oplossing, dit is vertraging, problemen op de lange baan schuiven.
De motor van de wereld [ het systeem ] is gestopt.
De enige oplossing is betalen, betalen, betalen, schulden aflossen.
En als alle 369.000 miljard derivaten zijn verwerkt, loopt de motor weer als een tierelier.
Foutje, de onderliggende waarde van 369.000 miljard aan derivaten.
Dat goedkope geld verziekt de boel alleen maar. Welvaart = productie. Sommigen denken dat welvaart consumptie is, maar dat is onjuist.
Waarom zou je hard gaan werken voor geld als het veel eenvoudiger is om het te lenen?
4
Daarom worden we ook graag een kenniswerker-mij. genoemd; als je het leep aanpakt hoef je net iets minder te doen dan de rest van de wereld.
Ja, ja, wij zijn één “as van zuid” .
@ 5 Net zoals Dubai ?
Typisch geval van ‘wij van WC eend adviseren WC eend’…
@kees:
Je kunt produceren en hieraan verdienen op kwantiteit of op kwaliteit. In Azië loopt men trouwens ver veruit op dat laatste aspect dus het is onverstandig om die aanpak leep te noemen.
Azië maakt steeds betere spullen en die trend zal alleen maar doorzetten. Veel van de beste kwaliteit komt nu al uit Japen en Korea. Mensen willen binnenkort geen wegwerp spullen meer omdat dat op termijn te veel kost.
Aan grote verspilling gaat een einde komen hoe dan ook. Want geld kan men er wel bij verzinnen, mensen voor niets laten werken ook. Maar winbare grondstoffen….die zijn eindig en steeds meer mensen maken er aanspraak op!
Peter, Azië maakt steeds betere spullen
Je kunt er de allerbeste spullen laten maken; van iPhone/Nokia toppers tot namaak, noem het maar.
Okkie,om die aanpak leep te noemen.
“de as van zuid” denkt leep te zijn.
@kees:
De overeenkomst tussen de kenniseconomie en de Zuidas ontgaat mij volledig. Het is spijtig genoeg dat er geen maakindustrie van betekenis is in Nederland.
@kees nr.10:
Zij hebben echt geen Westerse inbreng nodig om producten te vernieuwen.
14 OKKIE
eens
De overeenkomst tussen de kenniseconomie en de Zuidas ontgaat mij volledig. Het is spijtig genoeg dat er geen maakindustrie van betekenis is in Nederland.
“zuidas” (de financiële wereld) denk dat het ook niet nodig is. Gisteren op bnr werd zelfs beweerd dat NL “andere” mensen moet importeren – ja geen goederen, maar mensen-
om onze kenniseconomie op peil te houden. Hoe dol en gedeformeerd kun je worden.
filmpjes kijken kost me teveel tijd, maar zijn de dames het een beetje eens?
@14: Kees,
Dat is inderdaad schokkend om te vernemen. Waar in de vorige generaties is de scholing misgegaan? Het is alsof we een stel bavianen de show laten runnen.
@15: Kees,
De video’s zijn al van lang geleden en de nieuwwaarde is daarom nogal nul.
Het geeft wel mooi aan hoe de mensen denken die invloed in het systeem hebben.
2e van links is overigens Kees de Kort. De enige die goed uit de verf kwam (zij het wat soft). Die is tegenwoordig flink aan het verscherpen met alles wat er om ons heen gebeurd. Zijn kritiek wordt dan ook steeds sterker!
17
Peter, lijkt me dat de Kort een zware klus te doen heeft; om wat te verdienen voor zijn klanten moet hij ook wel eens meebewegen met een markt waar hij niet in geloofd. (Denk ik)
Wie heeft er nog invloed? Mises/alias of de echte?
Peter, inderdaad meer dan een jaar geleden.
Dan is het wel weer interessant om te zien dat we bv. Arie van de pvda en vendex nergens meer tegenkomen.
toch maar even gekeken en conclusie is dat Hoogduin echt een nitwit is; zoals internetbubbel erbij wordt gehaald. Dit soort lieden gaan over mijn geld 🙁
Dit soort lieden gaan over mijn geld
nou ja, over het geld dat ik mag gebruiken. Het is natuurlijk niet van mijzelf.
@kees nr.14:
Het binnenhalen van hoogopgeleide buitenlanders zou de voorkeur moeten hebben boven het binnenhalen van kanslozen. Maar het is beter om Nederlanders fatsoenlijk op te leiden.
@1 Peter Eens.
Vroeger was er een relatie tussen geldverstrekker en lener. Die relatie dwong af om verantwoordelijkheid te nemen voor afgesloten leningen van beide kanten.
Wat we in de USA gezien hebben is:
– kunstmatige verkoop van woningen in SUBprime onder condities die alleen op de hele korte termijn levensvatbaarbaar waren. Arme sloebers kregen van banken een aanbod die ze niet konden geloven hun huurhuis kopen…..
– doorverkoop van de risico’s van deze hypotheken via CDO’s = off-balancing.
– grote winsten op deze transacties op Wallstreet en de middlemen die geweten moeten hebben grote risico’s op financiele instabiliteit te creeren
– de beoordeling van dergelijke producten ging via Rating Agencies en die bleken grote fouten te maken, ze schatten de risico’s -nu is gebleken- substantieel te laag in.
Het klinkt oersaai, ouderwets conservatief, betrouwbaar (vernieuwend?) en wat dies meer zij, maar Joselito pleit ervoor om de relatie tussen geldgever en schuldnemer niet verhandelbaar te maken. De is de beste manier om de risico’s op schuldenexpolosies en geldexplosies in te dammen.
Onbegrijpelijk dat het bankwezen zelf nog steeds voor off-balancing pleit, tenzij ze zelf echt een probleem hebben dat ze liever doorverkopen of een maatschappelijk probleem van maken (afwentelen op belastingbetaler) 🙂
Met DSB hebben we hetzelfde gezien: mensen die elders geen lening konden krijgen, kregen die wel bij Drik “Robin Hood” Scheringa.
Alleen kregen ze die lening alleen als ze hoge kosten bovenop het bedrag leenden wat ze al nodig hadden. DSB boekte een papierenwinst die alleen stand zou houden als iedereen ook terug zou betalen.
Kortom Dirk sufte met geldcreatie op de golven van financiele stabiliteit.
The Dutch Surf Dude number one, altijd stabiel op zijn bordje….
Hoe het afgeloten is met DSB is duidelijk. Duidelijk is ook dat niet alle leners alles terug zullen betalen.
Zij wentelen hun schulden af op anderen.
Laten we brood brood en wijn wijn noemen.
okkie,
Het binnenhalen van hoogopgeleide buitenlanders zou de voorkeur moeten hebben boven het binnenhalen van kanslozen. Maar het is beter om Nederlanders fatsoenlijk op te leiden.
vmbo, mbo, 1jaar hbo en dan naar universiteit. Wat stelt opleiding dan voor.
iedereen die hier komt ongeacht afkomst of opleiding is niet kansloos, anders zouden ze hun heil wel ergens anders zoeken. “Kansloos” is verzonnen door politici- en hulpverlenersindustrie.
jos. Onbegrijpelijk dat het bankwezen zelf nog steeds voor off-balancing pleit,
Als het anders zou moeten, dan moeten ze ook met de billen bloot; denk niet dat ze dat willen.
Kortom Dirk sufte met geldcreatie op de golven van financiele stabiliteit.
Daarom zei DS in een interview: “als wij bank worden kunnen we met gemak 10x groter worden”. Wat DS deed hebben de gezamelijke banken 100voudig gedaan, alleen valt het niet op in het veel grotere geheel. Eigenlijk was DS hun foute alter ego.
Laten we brood brood en wijn wijn noemen.
moeilijk hoor, ook desem is geen zuurdesem.
Eigenlijk zijn de off-balance vehicle’s een dubbele boekhouding, waarschijnlijk uitgevonden door de accountant.
Die hebben hier veel aan verdiend.
“Kansloos” is verzonnen door politici- en hulpverlenersindustrie.
Precies, de haptonoom van de arbeidsjurist van de psycholoog van de jeugdhulpverlener wil ook graag naar een congres van haptonomen. In China bestaat al deze toegevoegde waarde niet 🙂
@Il
“Eigenlijk zijn de off-balance vehicle’s een dubbele boekhouding, waarschijnlijk uitgevonden door de accountant.”
U bent mogelijk vergeten dat de FED bewust gestopt is met het publiceren van $M3. Is eerder op deze site op gepost.
Mag ik aanvullen: uitgevonden door overheid onder invloed van bankwezen (m.n. Goldman Sachs) en goedgekeurd door de accountants.
369.000 miljard derivaten inderdaad, de vraag is welke van de dubbele boekhoudingen er nu leidend is. 🙂
@ 31 Haha, dat is een goede, welke nu leidend is.
Maar er zijn nog veel vehicle’s frozen, toen die ellende naar buiten kwam en velen hun centjes wilden ophalen, ook van ING in Australie.
Trouwens onze Nelie Kroes komt op de valreep met de waarschuwing dat de banken snel moeten afbetalen aan de overheden, omdat die in gevaar kunnen komen en dan de banken mee trekken naar de afgrond.
En zo blijft het geld toch rollen……
Het lastige van liegen is dat men dat dan wel consquent moet doen… bijhouden dus wat men tegen wie zegt. Hele puzzels houden mensen bij.
En soms maakt men een foutje:
– DNB president die er de onofficiele statistieken bijhaalt om de echte aard van een probleem te duiden
– minister van financien die laat vallen dat onderpanden 38% gedaald zijn in waardering (terwijl de huizenprijs officieel op -5 zit en volgens de Banken stabiliseert)
Ingewikkeld allemaal hoor.
Wie het laatste liegt… 🙂
@33 geld = geldpers?
Men kan sommige mensen aan één stuk door bedriegen, en alle mensen een tijdje, maar men kan niet alle mensen aan één stuk door bedriegen.
Abraham Lincoln.
Il, internet beats spindoctors
Er zitten gewoon teveel slimme vogels in het publiek om via de geijkte mediakanalen de boel keurig te verdraaien en dat niet aan de orde te stellen
@ 35 Nee hoor, van de overheden naar de banken, en van de banken naar de overheden.
Het ouderwetse stuivertje wisselen.
Il Nog een foutje:
– DNB rapporteert 600 miljard als totale NL hypotheekschuld
– Kadaster rapporteert in persbericht 1004 miljard
– DNB “ontdekt” dit voorjaar dat er 180 miljard vergeten is, toch maar 780 miljard.
En dat op publiek beschikbaar materiaal.
En de pers stelt geen vragen…..
Tja, I rest my cases, tijd om een nieuw mooie lap uit te zoeken 🙂
@Ludwig von Mises
Een maand of wat geleden noemde Victorino al dat bankiers op bergen nieuw geld surfen.
Joselito heeft proberen te verwoorden wat Victorino daar bedoeld zou kunnen hebben (zie post 24).
Mocht u daar op willen reageren, lezen wij (allen, bedoelt Joselito) dat graag.
Het lastige van liegen is dat men dat dan wel consquent moet doen…
of volhouden en bloedsnel aan reparatie werken. En daar heeft men zich op verkeken.
@41 Kees,
Die reparatie is dan wel “doorschuiven naar de toekomst”, alles op de particuliere pof, en als die pof dreigt te ploffen op de grote gemeenschappelijke lening: Staatsschuld.
Kortom schulden eerst afschuiven op onnozele ICE-save en SB spaarders, dan ons allemaal, dan doorschuiven naar de volgende generatie.
Het Stabiliteitspact van Maastricht, HAHAHAHAHAHA, in Nederland bedacht en afgesloten terwijl de inflatie zich in de ondaalbare NL huizenmarkt oppotte en de bankiers er lustig op los surften met het Grote Geldscheppen.
Lekker laag hè die rente 🙂 🙂
@ 42 Jawel, maar de staatsschulden zijn nu dus al een tijdbom geworden. De schulden van de banken zijn verplaatst naar de burgers. Hoelang vertrouwd men de staatsobligatie’s nog….
En het ergste moet nog komen, omdat de afschrijving van de 369.000 miljard aan derivaten [ hoeveel procent is onduidelijk ]
nog steeds buiten de boeken mag worden gehouden.
Dus de burgers zijn de klos, en de politiek laat het gewoon gebeuren……..
Als kiezer moet U kiezen tussen het vertrouwen in de natuurlijke stabiliteit van goud enerzijds en de eerlijkheid en intelligentie van de leden van de regeringen anderzijds. En met alle respect voor deze heren moet ik U adviseren om, zolang het kapitalistiche systeem het volhoudt, voor goud te stemmen.
George Bernard Shaw.
Il,
de politiek weet echt niet wat er aan de hand is.
Er wordt zelfs weer aan Melkertbanen gedacht, volgend jaar op 22 plaatsen nieuwe wegenplannen terwijl het van Amsterdam tot Maastricht open ligt (en er in het weekeinde niet eens wordt doorgewerkt)l, havensluizen Noordzeekanaal, topdorpen, vogelaarwijken; poen genoeg………
@45 hehehehe…ja het is écht de waanzin ten top…en men gaat gewoon door…tja wat moeten we anders. De problemen zijn te groot om te kunnen bevatten.
De enige troost is dat het bij ons wel kut gaat maar op andere plekken nog véél kutter. VS leven nu geloof ik 35 miljoen mensen op voedselbonnen….hoewel troost…fuck…
46
voedselbonnen…
ook die komen van de printer.
Zij zijn beter af dan wij. Hoe de reinigingsheffing en ozb betalen?
Wanneer gaat het forum nu echt uit de lucht?
alles is al gepasseerd en interessante links al gebookmarked.
Bedankt Martijn, M, Jasper en iedereen van het eerste en laatste uur.
groeten aan iedereen en behouden vaart.
ps, Niek bijna vergeten.
@48 Kees:
De NL polder volhardt nog wel even in ontkenning dat vastgoed onfinancierbaar en daarmee onbetaalbaar is. Daar hebben we samen baat bij, dus oogjes toe en snaveltjes dicht 🙂
Duurt nog jaaaren voordat het grote publiek niet anders kan dan inzien en toegeven dat er een zeepbel in particulier vastgoed was en is.
Wordt mogelijk pas duidelijk als de dollar valt en er een werkelijke economische krachtmeting komt. Het is ook niet eerlijk om maar van die “arme Amerikanen” te blijven verwachten om te blijven consumeren wat de rest van de wereld produceert.
We moeten wel even de tijd nemen om te wennen. Hou de dollar in de gaten, de trigger komt vast uit Azië.
Van de NL politiek en media hoeven we niets te verwachten, anders dan het geluid van ingegraven struisvogels in het Grote Dierenbos.
Speciaal voor Niek (bijna vergeten):
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/5456555/__Philips_Pensioenfonds_wil_geld_zien_na_fraude__.html?p=12,1
Er is toch iets loos in het dierenbos: De Heeren dekken elkander niet langer, het begin van:
– “Biechten is goed voor de ziel” of
“Biechten is goed voor de porte-au-monnaie.”
@Kees,
Jij ook bedankt. Ook namens M.
@kees nr.25:
Volgens mij zijn er weinig mensen die via het VMBO een academische graad behalen en anders beschikken ze in ieder geval over doorzettingsvermogen.
In het algemeen is de kans op een goede baan sterk gerelateerd aan de hoogte van de opleiding dus als ongeschoolde allochtoon ben je hier bij voorbaat kansloos. Misschien dat het voor laaggeschoolde buitenlanders wel interessant is om hier te komen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze iets toevoegen aan de NL maatschappij.