Erfgenamen ruziën vaker over woning

Erfgenamen zijn het steeds vaker oneens over de vraagprijs voor het ouderlijk huis sinds de huizenmarkt is ingestort.

Dat zei een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zaterdag naar aanleiding van een bericht in de GPD-kranten daarover. Van de 180.000 woningen die momenteel te koop staan, zijn er 16.000 op de markt vanwege overlijden, blijkt uit cijfers van de NVM.

”Erfgenamen krijgen vaker ruzie over de vraagprijs voor een woning. De een wil meteen verkopen, de ander wil liever wachten. Een op de drie woningen staat daardoor langer dan een jaar te koop”, aldus de woordvoerder.

bron: ANP

Share Button
Tagged with:
25 comments on “Erfgenamen ruziën vaker over woning
 1. Okkie says:

  Dat is niet slim van hen, maar mooi voor de koper want dat verlaagt de uiteindelijke verkoopprijs.

 2. J says:

  180.000?
  “De overige 33 duizend huizen staan op Funda om de boel een beetje op te leuken”, aldus statistisch grootmeester Ger H.

  Wel jammer als dit tot extra leegstand gaat leiden.

 3. Okkie says:

  @J
  Waarschijnlijk worden die 33 duizend woningen als onverkoopbaar beschouwd. Jammer dat er niet meer gekraakt mag worden.

 4. ll says:

  Moet het huis niet in Groningen staan, anders onder water, want 1/3 van de dijken voldoet niet aan de normen, en het geld is op.

  http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=94230

 5. ll says:

  ” Ook die kunnen enkele jaren in beslag nemen, omdat we te maken hebben met verschillende procedures, bijvoorbeeld omdat onze dijk tegen het natuurgebied de Waddenzee aanligt ”

  Omdat deze dijk tegen een natuurgebied ligt zijn er andere procedures, en dan is de dijk dus ondergeschikt gemaakt aan het natuurgebied. M.a.w. Burgers U kunt maar beter verzuipen, de natuur is belangrijker.

 6. ll says:

  “Er gaat straks helemaal niets meer boven Groningen

 7. Dawg says:

  Ach ja, men moet er gewoon nog even aan wennen dat ook overwaarde niet het eeuwige leven heeft.

 8. Goudbelegger says:

  @6 haha.

  Mijn ouders leven nog, babyboomers, de echte van rond ’45, ga er vanuit dat ze net als bijna al hun generatiegenoten alles op gaan maken, nu nog vanwege decadentie, straks vanwege noodzaak.

 9. tinus says:

  Broedertwisten over de keuze tussen geld en méér geld.

  Weer een voorbeeld van hoe de doorsnee Nederlander verslaafd is geraakt aan het ” iets voor niets” idee.

 10. Nou, says:

  Wat een onzinstukje. Die 16.000 woningen is een laag aantal als je bedenkt hoe veel mensen er ieder jaar overlijden. Voor de rest staan andere woningen ook meer dan een jaar te koop, dus dat hoeft ook niemand te verbazen.

 11. Juan Belmonte says:

  Erfgenamen zijn het steeds vaker oneens over de vraagprijs voor het ouderlijk huis sinds de huizenmarkt is ingestort.

  Leest Juan goed dat het ANP, ook onderdeel van Hogehuizenprijsminnend NL, de NVM (heeft Juan al voldoende qualificaties gegeven) citeert schrijft dat de huizenmarkt is ingestort ???

  Is dit dan het begin van de derde ronde ?

 12. Juan Belmonte says:

  Straks komt het ANP nog met het volgende bericht:

  DNB “vergat” 450 Miljard euro Hypotheekschuld.

  Amsterdam 28 augustus-
  DNB is vergeten om hypotheekschulden die niet op bankbalansen staan mee te tellen als hypotheekschuld. Tot nu toe tellen de Nationale Bankiers daarom slechts 99% van BNP als totale NL hypotheekschuld.
  Het meetellen van “overige schulden die wel hypotheek gerelateer zijn” (zoals die bij SPV en genationaliseerde varianten) maakt de NL Hypotheekschuld tot 160% en geeft het beeld dat huizen in NL zwaar gefinancierd zijn.

  De huidige stand is 160% van BNP, zijnde 1105 Miljard. Het tellen is bijzonder moeiljk en wij verwachten dat we over de actuele stand de komende 3 maanden iedere 5.987.334 nanoseconden een nieuw persbericht over te versturen, net zoals we dat ook doen over algemene economie thema’s die stemmingbeivloedend zijn 🙂

  Of zoals wij in Spanje zeggen:
  El lenguaje de la verdad es sencillo

  P.S.
  FICTIEF DIT IS NATUURLIJK PURE SPECULATIE OBV EERDER GEVONDEN BRONNEN.

 13. lorenzo says:

  Wel warm he , 43 graden in Valencia. Pfff…

 14. nhz says:

  @13:
  warm? wacht maar tot de global warming echt toeslaat 😉
  Hadden jullie vorige maand niet een artikel in de krant dat op termijn een klimaat voorspelt voor het zuidelijk deel van Spanje zoals nu in Tucson, Arizona (wat inhoudt dat je zonder airco en zwembad niet kunt overleven)?
  Ik ben benieuwd of de tweede huizen in Spanje dan nog zo in trek blijven …

 15. nhz says:

  @14:
  ” sinds de huizenmarkt is ingestort.”
  ik zou dat eerder een ontkenning van de situatie noemen. Als je 5-10% daling een instorting noemt dan heb je erg weinig gevoel voor realiteit.

  “Er is meer vraag dan aanbod”

  hilarische uitspraak met een blik op de aanbodcurve van de NVM, die kort na deze uitspraak enorm begon op te lopen. RABO is uit eigenbelang – samen met NVM – de grootste cheerleader van de huizenmarkt in de polder.

 16. Humpie fietsband says:

  “Als je 5-10% daling een instorting noemt dan heb je erg weinig gevoel voor realiteit.”

  Maar dat is alleen maar de prijsdaling..

  De volumes liggen OOK nog eens 35% onder het niveau van 2005-2007. De omzetdaling is dan 40-45%.. En dat al bijna 2 jaar… Dat is wel degelijk een ineenstorting..

  Deze extreem lage verkoopvolumes hebben tot gevolg dat de onverkochte koopwoning voorraad blijft stijgen, zeker aangezien er nog steeds veel nieuwbouw wordt opgeleverd (dit reageert altijd met vertraging).

  Conclusie..

  Verkoopbare woningvoorraad is groter dan ooit en blijft voorlopig stijgen..Het aanbod wordt steeds groter en de vraag zal niet snel wijzigen dus de huizenprijzen moeten wel verder dalen..

 17. nhz says:

  @17:
  de prijzen hoeven niet serieus te dalen zolang de ECB de effectieve rente nabij nul houdt, en de overheid hypotheken op allerlei manieren garandeert (straks NHG tot 0.5 of 1 miljoen euro?). Ik ben het er wel mee eens dat dit vooral uitstel van executie is.

  Ik meldde hier pas dat Nieuw Zeeland, na een zeer stevige stijging in de voorafgaande +/- 5 jaar, tijdelijk ook een zeer sterke daling van de omzet op de huizenmarkt had met iets lagere prijzen. Maar daar stijgen de prijzen nu weer hard, bij lage omzet. Het economisch beleid en de huizenmarkt zit daar heel anders in elkaar, maar toch.

  Uiteindelijk zal de voorraad die te koop staat terug moeten naar normale waardes. De overheid gaat ongetwijfeld proberen om mensen tot kopen aan te zetten, door nog meer kunstmatig lage rente, nog meer overheidsgaranties enz. De vraag is hoeveel ruimte hier in de praktijk nog voor is, aangezien het geld op is – maar dat is uiteindelijk een politieke keus, en het kabinet in aantocht lijkt de huizenprijs als topprioriteit te hebben.

  Als centrale bank en overheid er in slagen om (hyper)inflatie te creeren terwijl de korte rente nabij nul blijft en de overheid alle hypotheken garandeert (dit lijkt precies te zijn wat Ben Bernanke van plan is, en Nederland volgt meestal met vertraging het Amerikaanse beleid) gaan vast meer mensen hun laatste spaargeld aan een huis besteden.

 18. Humpie fietsband says:

  “de prijzen hoeven niet serieus te dalen zolang de ECB de effectieve rente nabij nul houdt, en de overheid hypotheken op allerlei manieren garandeert (straks NHG tot 0.5 of 1 miljoen euro?). Ik ben het er wel mee eens dat dit vooral uitstel van executie is.”

  Alhoewel deze maatregelen inderdaad de situatie op korte termijn kunnen maskeren..(en hebben gemaskeerd)

  Een paar kanttekeningen..

  1. De vraag is hoeveel deze lage ECB rente wordt doorberekend aan de klant of dat de banken er liever hun winstcijfers en balans mee oppoetsen.

  2. De daling van de huizenprijzen is ook enigszins gemaskeerd door meer vrij op naam verkopen ipv kosten koper en allerlei soorten verkoopstunts zoals deze..
  http://www.google.nl/search?hl=nl&q=cheque+koopwoning&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=
  Deze maatregelen drogen nu op..

  3. Op lange termijn zijn er nog meer problemen

  a. De instroom van starters daalt als gevolg van demografie, dit effect is nu nog klein maar zal langzaam maar zeker een steeds grotere neerwaartse druk op de huizenmarkt geven.
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/cijfers/extra/piramide-fx.htm

  b. De rente zal ooit weer stijgen..Komen wij dan nog van die enorme koopwoning voorraad af?

  Ik ben overigens geen voorstander van NOG meer stimulerings maatregelen op de koopwoning markt…Dat geld kan beter besteed..

  De koopwoningberg is juist voor een groot deel ontstaan door de subsidies (met name hypotheekrenteaftrek)…Meer subsidies betekent een nog grotere koopwoningberg…

 19. adamus says:

  Rabo, de coop, straks moeten de leden nog bijspiten. Eens kijken of ze net zo loyaal zijn als de klanten van “mijn bank” VanLanschot.

 20. adamus says:

  de prijzen hoeven niet serieus te dalen zolang de ECB de effectieve rente nabij nul houdt,

  enig idee wat dit inhoudt? Geld -waarvan het risico groot is dat je het kwijtraakt- is niets waard. Blijkbaar vinden degenen die het op de bank zetten dit ook. Anders zouden ze dit niet toelaten, immers de deur van de brandkast staat permanent open voor (on-?) bevoegden.

 21. adamus says:

  1. De vraag is hoeveel deze lage ECB rente wordt doorberekend aan de klant of dat de banken er liever hun winstcijfers en balans mee oppoetsen.

  hun verliezen mee wegwerken. Niet eens creatief te noemen. Zelfs Holleeder zou het kunnen verzinnen.

 22. adamus says:

  Ik ben overigens geen voorstander van NOG meer stimulerings maatregelen op de koopwoning markt…Dat geld kan beter besteed..

  dat kan niet anders besteed worden, dat “geld” wordt immers ter plekke “gemaakt” en geoormerkt.
  Politici, like monkees with the key to the banana plantation, zoiets.

 23. adamus says:

  in china staan 65 miljoen nieuwe woningen leeg.
  omgerekend naar NL 80.000stuks. Komen we aardig in de buurt als we het begrip “dak ergens boven” wat oprekken 😉

 24. nhz says:

  @19:
  voor de goede orde: ik ben tegen alle subsidies zoals HRA, NHG, startersleningen, huursubsidie, enz. De punten 1,2 en 3 die je noemt spelen zeker een ro; ik denk ook dat de situatie er nu mooier uit ziet dan hij feitelijk is.

  @20:
  ze hebben mij al een paar keer geprobeerd over te halen om ledencertificaten te kopen. Tegen een lousy paar % rente zit je er dan 5 jaar aan vast en mag je achteraan aansluiten als Rabo straks failliet gaat door het klappen van de polderbubble. Mooi niet dus!

  @24:
  gelukkig is er in de polder geen huizenbubble en in China wel; zegt RTL-Z 😉

 25. Juan Belmonte says:

  @ 21 adamus

  Eens kijken of ze net zo loyaal zijn als de klanten van “mijn bank” VanLanschot.

  Waarom zijn de klanten van Van Lanschot toch zo loyaal ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*