NVM wil vooral eigen nest niet bevuilen

Logo NVM

Er is opschudding binnen makelaarsvereniging NVM. Consultant Robert-Jan Bekkering schetste woensdag in een congres met spilfiguren uit de vastgoedwereld een inktzwart scenaHij voorspelt de komende twee jaar forse prijsdalingen. Bekkering geniet als directeur van het Eindhovense kantoor Ed Willems aanzien in de makelaarswereld. Niet voor niets maakt hij cijfermatige rapportages voor de NVM. Hij gaf woensdag ruiterlijk toe dat hij niet wist dat er tijdens het congres een persvertegenwoordiger aanwezig was.

“We hebben een intern praatje en een PR-praatje. Ik heb daar het interne praatje verteld”, meldde hij desgevraagd. Hij vond het verhaal voor het grote publiek niet geschikt. Dat zou onrust veroorzaken. “Mijn uitspraken waren louter bedoeld om te prikkelen.”

Met zijn opmerking zet Bekkering zijn eigen geloofwaardigheid op het spel. Waarom zou hij de massa een verhaal onthouden dat tijdens een bijeenkomst met vakbroeders op tafel komt? Daarmee laadt hij de verdenking op zich dat consumenten niet altijd eerlijke prognoses voorgeschoteld krijgen.

Het NVM-bestuur in de regio reageerde als door een wesp gestoken. Volgens bestuurslid Ron Kruijswijk klopt er niets van de voorspelling van Bekkering, die in de makelaarswereld waarschijnlijk de zwartepiet krijgt toegeschoven voor de ‘coming-out’. Kruijswijk maakt zichzelf en het NVM-bestuur ongeloofwaardig, temeer daar Bekkering consultant van de NVM is. Zo opmerkelijk is zijn sombere voorspelling ook niet, eerder voorspelde ING al dat de huizenmarkt ten opzicht van augustus 2008 met elf procent onderuit gaat. Kruijswijk lijkt het interne praatje vooral verborgen te willen houden. rio over de regionale huizenmarkt.

bron: ED.nl

Share Button
Tagged with: , , ,
182 comments on “NVM wil vooral eigen nest niet bevuilen
 1. Huizenzoeker says:

  Hoe verdienen makelaars met speculeren a la baisse? Daar gaat een heel nieuw business model aan ten grondslag?

 2. M says:

  …De mooi-weer-vereniging reageert onthutst op een lid dat een paraplu meebracht tijdens een regenachtige dag…

 3. ZK says:

  De NVM trekt geen een lijn meer, er komt een partij makelaars die kiest voor pappen en nathouden, prijzen zijn stabiel of licht stijgend en alles is rozegeur en maneschijn
  En er komt een kleine splintergroep die echt gaat vertellen waar het op staat, die zien dat de prijzen naar beneden gaan en ook moeten om weer beweging in de markt te krijgen. Dit is in ieder geval een positief signaal.

 4. lorenzo says:

  Het uiteindelijke signaal moet van de verkoper komen , die wil de hoofdprijs. Wordt nog weleens vergeten….

 5. rob says:

  @zk nou dat is geen kleine splintergroep meer, heb al enkele makelaars gesproken die aangeven dat zij en meer in hun branche geen zin meer hebben om twee jaar of langer met een huis te zeulen waarbij de verkoper slechts met de hoofdprijs genoegen neemt. Dergelijke personen wordt vriendelijk verzocht een andere makelaar te zoeken. Op een gegeven moment moet er toch weer omzet gedraaid gaan worden, en als het niet uit de lengte komt, dan moet het maar uit de breedte komen.

 6. rob says:

  @lorenzo het is uiteindelijk de koper die de werkelijke prijs bepaalt, niet de verkoper. De verkoper komt alleen met een VRAAGprijs.

 7. lorenzo says:

  Je komt met hetzelfde en toch niet …maar goed.
  Eerst aanbod (verkoper bepaald) en dan aanvaarding , dan marktprijs.

 8. Niek says:

  de oplossing voor NVM lijkt me simpel: voorspellingen voortaan overlaten aan het Ministry of Truth, dan zijn er zeker geen onaangename verassingen meer.
  Ik snap trouwens niet hoe ze een zeer bescheiden korrektie van 10-15% een ‘inktzwart scenario’ kunnen noemen, NVM moet de roze zonnebrillen maar eens afzetten en kijken hoe het er in de werkelijkheid voor staat.

  En die dissidente makelaars? dat kunnen er nooit veel zijn, in een vak dat al jaren wedijvert in geloofwaardigheid met advocaten en politici. Ik ken diverse makelaars die off record toegeven dat er veel lucht in de prijzen zit en dat het goed zou zijn als de prijzen 20-30% zouden dalen; maar dat gaan ze NOOIT tegen een klant (koper of verkoper) zeggen.

 9. Okkie says:

  @rob:
  Ik heb laatst nog een verhaal gehoord van kennissen die niet op een woning durfden te bieden omdat de makelaar een idioot hoog bedrag vroeg. Later bleek de woning voor 43% minder verkocht te zijn en hadden zij hem dus ook gehad kunnen hebben voor iets meer.

 10. M says:

  @Niek (8)

  Politiek onbetrouwbaar?

 11. Niek says:

  @9:

  een aantal jaren gelezen wilde ik bieden op een monumentaal object dat bij inschrijving verkocht zou worden. Er moest nogal wat (> 500K euro) aan verbouwd worden waardoor het alleen bij een lage aankoopprijs interessant zou zijn. De verkopende makelaar bezwoor mij desondanks dat ieder bod onder 350K euro zo in de prullenbak zou gaan.

  Blijkbaar deden ze dat bij alle klanten, want uiteindelijk was er geen enkel publiek bod uitgebracht en ging het object voor 1 euro naar de lokale vastgoed magnaat, die ongetwijfeld wél was ingeseind over de exacte verkoopvoorwaarden.

  Bij een andere recente verkoop (ook van gemeente eigendom) in mijn woonplaats mocht je ook inschrijven, en opnieuw besloot ik niet te bieden want ik voelde direct nattigheid. Achteraf bleek dat het pand ging naar de LAAGSTE bieder ipv naar één van de vele gegadigden die soms tonnen meer hadden geboden. Vóór de verkoop was trouwens al de helft van het betreffende zeer grote pand voor een appel en een ei aan een bekende architect verkocht die toevallig veel voor de gemeente werkt.

  Ik ken ook diverse verhalen van mensen die voor bijna nop van hun huis beroofd zijn door een plaatselijke makelaar die als ze financieel klem zaten een nep-verkoop bij inschrijving organiseerde waarop alleen een vriendje bood voor bijv. 20% van de waarde (en die het even later dan doorverkocht aan de vrouw van de makelaar).

  Het blijft een erg fraaie sector voor mensen met de juiste kennissen.

 12. Get a life! says:

  Wij zijn laatst nog hard uitgelachten door een NVM makelaar omdat we 17% minder boden op een woning… Bovendien valt me op dat nieuwe woningen nog altijd voor absurde bedragen op de markt worden gezet.

 13. Scheefhuurder says:

  Bekkerings scenario van structurele en langdurige daling staat haaks op de NVM “visie” dat er slechts van een dipje sprake is en er 7 (non)argumenten zijn om nu te kopen. Ik hoop dat Bekkerings “lek” ertoe bijdraagt dat vooral starters eindelijk wakker worden en zich niet de huizenmarkt op laten jagen door makelaarsgilde, fin.adviseurs en eigen ouders. Ik kan ze niet vaak genoeg waarschuwen. Pas als starters na gaan denken en wegblijven, kan m.i. de echte correctie pas beginnen. Onlangs heb ik dit nog eens geroepen op een “anders getinte site”. Dat leverde mij reactie op van een notaris die vond dat mijn soort adviezen leidt tot stagnerende markt en dalende prijzen. Dat moest ik maar niet meer doen. En kennelijk hoeft dat ook niet meer, want steeds meer “professionals” stellen hun verwachtingen telkens naar beneden bij: ING -11% en ook Heemskerk is om: gezonde krimp. Ontkenningsfase is bijna afgelopen. Ik verwacht na de zomer kentering.

  @Get a Life: het valt mij ook op dat er bij nieuwe woningen nog geen cent vanaf gaat tov. jaar geleden. En dat terwijl de de Funda-teller binnenkort op 200.000 staat. Ik denk nog deze week champagne!

 14. huizenhyper says:

  Ik verwacht 1 januari 2010 ongeveer 215.000 tot 220.000 huizen op Funda als je de trend erin houd. Ik houd al 2 jaar een grafiek bij.
  Moet je nagaan, Funda is volgens mij maar 70% van de totale markt, en bij die 220.000 zit commercieel vastgoed nog geeneens bij.

  Sommige huizen waar ik 3 jaar terug voor ging staan nog steeds te koop. Er zit er eentje bij die zijn hele woning heeft geverfd, en de huiskamer conmpleet heeft verbouwd met halogeen inbouwspots. Ik vind de woning nu MINDER waard (naar mijn smaak).

 15. jeroen says:

  Hoge vraagprijzen als reclamepraatje om jouw te lokken en contractueel te binden aan zijn kantoor. Daarna moeilijke markt etc etc.

  Prijsverlaging doorvoeren doet de eigenaar maar doet vaak pijn.

  Wij hebben in januari 30% lager dan de vraagprijs een openingsbod gedaan. Makelaar lachte me uit, doet me niks want ik was goed voorbereid.
  Uiteindelijk voor 20% onder de vraagprijs aangekocht.

  Of die prijs goed is weet ik niet, wij hebben jaren betaalbaar woongenot in het verschiet.

 16. Mieke says:

  …..prijzen gaan naar 30% v top 2007/2008…en dan ben ik nog optimitisch….elke koop nu is naief en ondoordacht…

 17. Fustus says:

  Vorige week een huisje wezen kijken. Vraagprijs 600K, ik vertelde dat ik het pand niet meer dan 400K waard vond. Ik werd deze week gevraagd om een bod uit te brengen, het zou dan serieus met de verkoper besproken worden er waren verder toch geen gegadigden.

 18. Martin says:

  Over NVM gesproken: Ik heb Ger Hukker deze week gefeliciteerd met zijn Pinokkio award. Een halve dag later begon mijn PC vast te lopen.Zeker een uur of tien lang.
  Ik trek geen voorbarige conclusies, maar dat is ook niet nodig, want ik heb ook een kabelverbinding:)

 19. Martin says:

  Voor als iemand hem ook wil feliciteren met het behalen van de Pinokkio Award: mail hem ook eens, hij is er trots op:

  From: g.hukker@drieman.nl
  Date: 2009/6/28
  Martin bedankt voor de felicitaties, inderdaad een toonaangevende prijs

 20. Hugo Amsterdam says:

  Fustus, ben benieuwd of je bod van 4 ton (of daarbij in de buurt) geaccepteerd gaat worden. Dat zou voor de verkoper een daling van 30+% in de vraagprijs betekenen. Ik zit ook naar een appartement in amsterdam te kijken waar ze initieel 625k voor vroegen. Nu zijn ze gezakt tot 500k. Ik heb er 400k voor over maar denk dat het te vroeg in de markt is om er voor dat bedrag met de verkoper uit te kunnen komen.

 21. Fustus says:

  @Hugo,

  Ik denk zelf dat ze een bod van 400 hopen, om het vervolgens uit te onderhandelen tot rond de 500. Volgens mijn inschatting zou 450 een eerlijke prijs zijn geweest.
  Maar ik heb besloten tot na de vakantie te wachten. Dat moet het moment zijn waarop de druk begint op te lopen. Je ziet dat er al steeds grotere happen van veel vraagprijzen af gaan, de beste maanden zijn geweest. En ik verwacht dat rond die tijd de eerste mensen met aflopende “2-jaars overbruggingen” zich gaan aandienen. In het 50% tariefje gaat dat een dure grap worden. Als deze sneeuwbal begint te rollen ……

 22. M says:

  @Martin

  Dat is toch wel geinig van je.

 23. michzelluf says:

  Fail, het zijn allemaal bedriegers en boeven, zo ver is nu wel duidelijk…

  Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel…

 24. starter says:

  voor het geval er iemand begint over banken.. de reservepotten komen al goed vol en alleen met de staatshulp wordt risico genomen met vastgoed.

 25. Niek says:

  @Fustus(22):
  ik denk dat de prijzen pas weer interessant wordt als de grootschalige staatssteun voor huiseigenaars ophoudt (HRA, NHG, enz.); daarvan is voorlopig geen sprake. De grote steunoperaties aan banken komen ook vrijwel uitsluitend aan huiseigenaars ten goede (wordt gebruikt om de hypotheektarieven – en spaarrentes – omlaag te drukken en het risico van prijsdaling te verschuiven van eigenaar naar belastingbetaler). Die kamerbrede steun voor huiseigenaars stopt pas als het geld helemaal op is, dus wellicht na de volgende zware inzinking op de beurs (die ik na de zomer verwacht, maar je weet nooit hoe lang ze de zaak kunnen rekken).

 26. johanna says:

  Een kleurig bord bij een net voltooid nieuwbouwproject: een opgetogen jong gezin betrekt het nieuwe ( onder bijna mediterrane zon te groot afgebeelde) huis, vitale grootouders tevreden glunderend op de achtergrond.
  “Haast U, nog slechts enkele te koop”, is er in dwingende rode letters overheen geplakt, terwijl er slechts een enkele verkocht is. “Rustig an, straks kriej ze veur de helfte” heeft iemand in het dialect van mijn streek erdoorheen gekrast.
  429K voor fantasieloze seriebouw, wat verdwaalde ornamentiek, veel kunststof, gipsen tussenwandjes, de sfeer van een koelcel op 340m perceel.
  Open dagen, voorlichtingsbijeenkomsten, demonstaties van fiscale trucs, niets heeft mijn behoedzame streekgenoten al knollen voor citroenen doen kopen.
  Ook hier lijkt inmiddels in makelaarsland een richtingenstrijd uitgebroken tussen de preciezen (prijzen kunnen niet dalen, althans niet openlijk) en de rekkelijken die in een meer marktconforme orientatie toch het meeste voordeel zien, en nu verkopers omzichtig van het beloofde land terug naar de realiteit leiden. Afloop volgt nog.

 27. Niek says:

  @27:
  tja, dat had in alle opzichten de laatste uitbreiding van mijn woonplaats kunnen zijn. Die wordt ook nog als ‘wonen in het groen’ verkocht terwijl ze alle bomen en struiken in de wijde omtrek gekapt hebben, en als ‘wonen aan de golfbaan’ (het enige resterende groen in de omgeving, wel voorzien van een net van 18 meter hoog). In de tuintjes vind je wel eens een verdwaalde plant, maar de meeste bewoners hebben hun perceel ‘onderhoudsvriendelijk’ bestraat om de extra auto’s enzo te huisvesten. En de woningen zelf zijn natuurlijk nep-jaren ’30 want dat willen kopers zo graag tegenwoordig.

  Wonen aan het water is inmiddels officieel uit hier, maar dat krijg je er toch gratis bij (als het regent, want dan heb je laarzen nodig om droog de voordeur te halen – de hele wijk ligt dik onder NAP en de discussie met het Waterschap over harder pompen loopt nog). Het laatste wat me opviel was dat er in één straat maar liefst vijf nieuwe koopwoningen te huur stonden; de gemeente beraadt zich ondertussen op snode plannen die de burgers vast nog meer geld gaan kosten 🙁

  P.S.: de glunderende grootouders staan vermoedelijk voor de generatiehypotheek die dit alles mogelijk maakt voor de beoogde jonge gezinnetjes …

 28. Okkie says:

  @Niek nr.28:
  Die oudjes glunderen omdat ze net op tijd van de overwaarde hebben geprofiteerd op kosten van jongere generaties.

 29. M says:

  En de woningen zelf zijn natuurlijk nep-jaren ‘30 want dat willen kopers zo graag tegenwoordig.

  Daar breng jij eigenlijk alle stukjes van de puzzel samen.

 30. Get a Life! says:

  @johanna

  — 429K voor fantasieloze seriebouw, wat verdwaalde ornamentiek, veel kunststof, gipsen tussenwandjes, de sfeer van een koelcel op 340m perceel.

  Wat mij betreft de uitspraak van de dag! 🙂 Geweldige zinnen. Ben je schrijver van beroep?

 31. Niek says:

  @M(30):
  is toch fantastisch hoe klantgericht de bouwsector soms kan zijn, nietwaar 😉

 32. Niek says:

  @29:
  tja, misschien glunderen ze wel omdat het jonge gezinnetje nu leert luiers te verwisselen, wat ze vervolgens tot hun tachtigste ofzo mogen blijven doen bij ouderen om de tophypotheek af te betalen (over 30 jaar zal misschien blijken dat die aflossingsvrije hypotheek niet zo slim was, en komt er nog eens 20 jaar afbetalen bovenop).

 33. M says:

  @Niek

  Moeten we ons zorgen maken om dit bericht?

  Een fungus die de graanproductie bedreigt, neem aan dat het verhaal jou al bekend is?

 34. M says:

  Mocht het niet duidelijk zijn, je kan klikken op de woorden “dit bericht” in bovenstaande post.

 35. M says:

  Ah, toch niet.

  Hier nogmaals.

 36. Woger says:

  @M
  Ik ga nu al brood inslaan. Over een paar maanden kan ik ze ruilen tegen een huis.

 37. M says:

  @Woger

  Haha. Jij laat je in elk geval de kaas niet van het brood eten merk ik. Pas maar wel op dat je ze niet te bruin bakt.

 38. Niek says:

  @M(34):
  er zit een luchtje aan zou ik zeggen. Raar dat zoiets uit Afrika oprukt, gebruiken ze daar dan ook al overal die Amerikaanse monocultuur rommel? Of zou het een nieuw projectje van Monsanto zijn om ons nog meer genetische manipulatie door de strot te duwen, met gegarandeerde recordwinsten voor de grote schurken zelf?

  De VS hebben in ieder geval net op tijd het overgrote deel van de oorspronkelijke graanrassen uitgeroeid (in Iraq en omstreken), dat helpt alvast om het probleem een paar maten groter te maken.

  Ik denk dat klimaatwijziging in het algemeen een enorm risico is, al die moderne supergewassen zijn hopeloze watjes die niks kunnen hebben, en bij de minste tegenslag (bijv. wijziging gemiddelde temperatuur, nieuwe parasieten enz.) het loodje leggen. Daarnaast wordt er de laatste tijd ook gesomberd door sterk teruggelopen investeringen in de landbouw die bij de eerstvolgende tegenslag gaan zorgen voor ernstig voedselgebrek.

  Tja, wat moet je geloven …

 39. M says:

  @Niek

  Ik vind het ook moeilijk in te schatten.
  Bekend met deze site? En deze?

  Ik kwam een tijd geleden ook nog redelijk wat “geschreeuw” tegen over aanhoudende droogte in grote agrarische delen van de wereld, over klimaatverandering gesproken.

  Blijft moeilijk inderdaad, al moet ik zeggen dat ik weinig positieve berichten tegenkom. Al met al een reden om extra op de sector te letten en tijdelijk in te spelen op eventuele grote veranderingen.

 40. allert says:

  @niek,
  Dat legaal goud kopen, hoe werkt dat?

 41. kees says:

  Niek, het is de bedoeling dat er permanent gesleuteld moet worden door Monsanto en Syngenta. Zaden zijn als software met licentie. Mooi is dat de Gates familie er zich er aan verbindt. De 2, M en S, zetten zwaar in op mais en soja, ofwel veervoer.
  Wij zullen geen honger gaan lijden, we kunnen altijd terug naar spelt, haver, rogge, gerst als basis en zal de glutenallergie ook drastisch doen verminderen. Zelfs de UK werd tijdens WO2 creatief in het verbouwen van voedsel.Ook hebben we natuurlijk nog erg veel mogelijkheden voor de groenteteelt zonder die overdreven kassencomplexen. Waarom moeten we de hele wereld van paprika’s voorzien? Toevallig omdat een NL bedrijf daar het patent op heeft? VOC mentaliteit volgens JP Balkenende? Het is te hopen dat de overheid met zijn poten van de voedselvoorziening afblijft; zal wel niet.

 42. kees says:

  @40

  google maar op Willem Middelkoop 🙂

  Verkoopt goud voor waardeloos geld. Wat hij met dat geld waardeloze geld moet, geen idee.

 43. M says:

  @Kees

  Middelkoop is me wel bekend, maar de link met (40) ontgaat me even. Waar doel je op?

 44. kees says:

  @43

  Middelkoop verkoopt goud via zijn webshop.

 45. M says:

  @Kees (42)

  Achtergrond in de sector?
  Monsanto etc. klopt wat mij betreft geen zak van en de agribusiness is sowieso niet optimaal.
  Koop zelf regelmatig (30-50%) biologisch, meer kan ik er (redelijkerwijs) ook niet aan doen, behalve anderen er zo nu en dan op attenderen.

 46. M says:

  @Allert

  Dat legaal goud kopen, hoe werkt dat?

  Willem Middelkoop verkoopt het, maar de HBU (in Rotterdam) ook. De laatste is van oudsher de leverancier in Nederland, en goedkoper dan Middelkoop, maar die laatste is ook zeker te vertrouwen en stuurt het als wil per post (kan bij TNT verzekerd tot 6000).

  Kees, bedoelde jij deze post over goud kopen?
  Jij denkt dat Middelkoop stiekem eurobiljetten onder zijn matres legt terwijl hij publiekelijk goud promoot?

 47. Ludwig von Mises. says:

  Die Kees, het is me er een…

  Smiley.

 48. Eric says:

  @ 40:

  Amsterdam Gold is de webshop van Willem Middelkoop.

  Deze zomer komen er ook zelf geslagen gouden munten in het assortiment.

 49. M says:

  Gelukkig is Nederland anders.

 50. johanna says:

  @31:
  Wij harde beta’s zijn eigenlijk niet zulke schrijvers, maar ben toch blij dat mijn, in een vloek en een zucht, genoteerde reacties her en der een ironicus doen opbloeien.@Jasper riep er zelfs de goden bij aan, hij kan dat misschien beter reserveren voor de echte noodgevallen nu de ECB weer eens een handeltje in waardeloos oud papier is begonnen omdat dat er nog wat hinderlijk bij lag. Vraag me af of dat eigenlijk wel volgens de stricte aanwijzingen was, die vanuit zijn burelen daaromtrent bij huize Trichet waren gedeponeerd, maar misschien weet zijn adellijke neefje Ludwig daar meer van.
  Nu hij bij de buurman (huizenhype) resideert wordt daar nogal wat vuurwerk afgestoken, het reikt zelfs tot aan hemelse sferen en zelfs de illuminati kunnen zich nu geillumineerd weten.

  Pittige baas eigenlijk wel en leuke partijtjes vooral met @Niek, de een de hardste service, wat galleryplay, de ander toch vaak de betere passeerslagen, terwijl @Chantal haar grappig verpakte Belgische bonbons uitdeelde.

  Ik heb het hier te druk om stamgast bij jullie te worden, mijn erf is inmiddels door meerdere nieuwe huizen omringd (de nieuwe tijd, k’weet wat u zegt) zodat inmiddels 7 buren vanuit het (voormalige) tuinpad van mijn vaderen bij mij naar binnen koekeloeren en dus onderhandelingen over afscheidingen (hoog,laag,niks etc.)
  Met het oog op de nucleaire economische winter probeer ik ook zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden (eigen energie, water, moestuin,etc.)
  Was dit weekend bij Duitse vrienden, met wat ontzeggingen redelijk autonoom op 1600m2, men is daar aanzienlijk verder.
  Kom nog wel eens even binnenvallen.

 51. Niek says:

  @kees:
  het grootste probleem is m.i. dat de oorspronkelijke landbouw rassen in rap tempo verdwijnen, en er maar een paar (gemanipuleerde en gepatenteerde) rassen overblijven die overal gebruikt worden. Die oude rassen zitten dan misschien nog ergens in een genenbank op Spitsbergen, maar daar heeft een boer die wil zaaien niets aan. Ik denk niet dat deze oude rassen terugkomen op de markt, tenzij Monsanto c.s. het patentrecht nog zoveel verder weten de manipuleren dat ze ook daar alle rechten op krijgen, en voor iedere graan(spelt/rogge/ enz.)-spriet licenties vangen. Ik denk trouwens niet dat glutenallergie / intolerantie aan tarwe ligt, maar eerder aan een verandering in de mensen zelf (door milieubelasting vermoedelijk).

  De bemoeienis van de overheid met ons voedsel vind ik zeer zorgwekkend (recht op patenteren van allerlei natuurprodukten door grote firma’s, de Codex Alimentarius, de eeuwige manipulatie met visquota en de ongekende subsidies voor het leegvissen van de oceanen, de voortdurende leugens van het Voorliegingsburo voor de voeding etc.). Het is duidelijk dat dit alleen de belangen dient van de grote bedrijven in deze sector, en dat is (net als in de bouwsector) regelrechte maffia.

 52. kees says:

  @48
  Die Willem is ook een echte klusser, heeft ook de hand al weten te leggen op een persje. Welliswaar niet voor papier, maar toch…..

 53. M says:

  Monsanto is ook een bedrijf waarvan ik weiger aandelen te kopen. Wat een criminelen zijn dat.

  Codex Alimentarius kan ik niet bij. Die Klinkt is sowieso een van de hardst falende ministers op zijn post. Had al lang weg moeten zijn.

  Ik zei het eerder al elders: belastingontduiking dan wel – ontwijking is tegenwoordig een morele plicht. De overheid is te groot en incapabel en haar invloed begint te schadelijk en dominant te worden. Dat moet gestopt worden, en daartoe zie ik weinig andere mogelijkheden dan de geldkraan dicht te draaien.

 54. M says:

  @Johanna

  Mooi die zelfstandigheid. Duitsland is op veel belangrijke vlakken een stuk verder. Hoop van harte dat Nederland kan aansluiten.

 55. Niek says:

  @M(54):
  inderdaad, vergeleken met Duitsland is Nederland op gebieden als biologische landbouw of alternatieve energie een ontwikkelingsland; en dat terwijl veel van de goede ideeen oorspronkelijk wél hier vandaan kwamen. Dat achterblijven kunnen we volledig op het konto van onze politiek schrijven (met name de Balkenbende natuurlijk), want die hebben kans gezien om het die sectoren zo moeilijk te maken dat ze naar de knoppen gaan of verkassen naar het buitenland. Fijn dat we een overheid hebben die alle grote viespeuken beschermt en de broodnodige echte vooruitgang tegenhoudt; dat aansluiten zie ik er niet van komen, helaas 🙁

 56. kees says:

  [quote]@45 M Zegt:
  29 June 2009 om 11:40 pm
  @Kees (42)

  Achtergrond in de sector?[quote]

  Eerste 25 jaar van mijn leven redelijk in de prut gezeten 😉
  Toen ik een jaar of 18 en veel spijbelde ging ik in het voorjaar (en op de akker was nog niets te doen), als de zakjes zaad naar de winkels moesten, veel werken bij Zaadunie dat in die tijd werd overgenomen door een clubje van Sandoz (je weet wel van die dode vissen in de Rijn) en iedereen kreeg 100 gulden en een fles wijn (bleken ze ook al in te zitten) om het te vieren.
  Wat mij toen (1974) verbaasde was de combi gif en zaadhandel. Wel had je in die tijd al zaadpilletjes met toegevoegd pokon/kunstmest.

  Moest toch even kijken of er op het web nog iets over te vinden was:http://www.oogstuithetlab.nl/PDF/Oogst_hfst1.pdf

  Ook zijn er geen echte veilingen meer en de Greenery heeft middels de kaasschaaf (blokveilen en hoge veilkosten) alle kleinere tuinbouwers eruit gezet. Je ziet nu dus ook een akker bloemkolen die door de Polen in tijd van een paar dagen worden leeggerost. Ik vroeg aan een extuinbouwend familielid hoe dat kon- alle plantjes zijn immer verschillend- bleken het kloontjes te zijn 🙂

 57. Ludwig von Mises says:

  @ Johanna. Alhoewel je Jasper dwingt goed te lezen – hij wil wel eens te gehaast zijn – begint hij jouw proza steeds meer te waarderen kan ik je uit eerste hand vertellen.

  Mises meent te mogen concluderen dat Johanna enige mate van begrip en zelfs – mag Mises dat zeggen? – waardering hebt ontwikkeld voor de ideen van het opgewonden standje dat in de werkelijke werkelijkheid met bereddering en salvage bezig is.
  Daar zal ie blij mee zijn.

  Jasper luistert naar Trichet, niet andersom. Maar Mises heeft goed contacten. Wisten jullie dat Trichet mijnbouwkundig ingenieur is van oorsprong?

  Zo iemand leeft natuurlijk ook in de werkelijke werkelijkheid en doet welbeschouwd wat moet, niet wat kan….

  Trichet heeft de instemming van Mises en Jasper.

  De Duitse aanpak is het navolgen waard. Jasper gaat kippetjes nemen straks.

 58. kees says:

  @56
  Over extuinbouwend familielid: 8ha redelijke kleigrond wordt geen redelijk bod op gedaan, al 3 jaar niet.

  ik denk dat het al een aantal jaren gaande is: de bouwgronden zijn in NL al verdeeld. Wat bv in Almere bouwrijp wordt gemaakt valt ook nog eens buiten het beslag op agrarische gronden.

 59. kees says:

  Niek, graan is permanent veredeld en leende zich daar blijkbaar goed voor. De andere gewassen gaven minder snel of minder goede resultaten.

 60. kees says:

  @57Ludwig von Mises Zegt:Jasper gaat kippetjes nemen straks.

  straks maak je ook je eigen muziek nog 😉

 61. Ludwig von Mises says:

  @ Kees:

  ” Ik vroeg aan een extuinbouwend familielid hoe dat kon- alle plantjes zijn immer verschillend bleken het kloontjes te zijn”

  Mises is gek op dit soort weetje.

  @ All: Klimatologen in de zaal?

 62. Ludwig von Mises says:

  @ Kees. Jasper speelt de piano niet onverdienstelijk, self reliant als ie is. Derde oog?

 63. Niek says:

  @58:
  geen redelijk bod, komt dat omdat 8 ha in NL tegenwoordig te klein is voor een gemiddelde boer? In veel EU landen boeren ze (soms) nog op veel kleinere percelen. Maar als ik hier de tractoren etc. langs zie scheuren dan kan ik me voorstellen dat ze 8 ha te klein vinden on de tractor te keren …

  Die grondprijzen blijven me wel verbazen. Zo stond hier een tijdje terug in de krant een artikel waarin werd betoogd dat landbouwgrond eigenlijk te duur geworden was met die 4.5 euro/m2 (gevolg van de graangekte van vorig jaar) en dat boeren bij zo’n grondprijs erg riskant was. Daarbij werd gepleit voor subsidies voor boeren die grond aankopen, dus wellicht was de argumentatie niet zuiver.

  Als je dat afzet tegen de +/- 100x hogere bouwgrond prijzen dan snap je niet dat er nog boeren zijn die uit hun bed komen om serieus wat te doen. De enige manier om goed te verdienen lijkt dan subsidies vangen (met varkensflats, grote kassencomplexen etc. of nog brutaler a la Veerman) of grondspeculatie (kwestie van de juiste contacten in de politiek). Erg jammer voor degenen die wél hart voor het vak hebben.

 64. Niek says:

  @59:
  is die glutenallergie enzo (heb er zelf helaas ook mee te maken) dan ontstaan sinds de veredeling?
  Voorzover ik weet wordt graan al eeuwenlang veredeld, maar dan met conventionele technieken zoals selectie die m.i. doorgaans weinig kwaad kunnen. En voorzover ik weet zijn dit soort problemen met granen toch vrij recent (van de laatste 30 jaar ofzo).

  @62:
  ja, ik moet zo ook weer even piano gaan spelen. Een derde oog zou wel handig zijn om de vele noten van sommige componisten tijdig te lezen, maar vooruit … ik zal het moeten doen met meer oefenen.

 65. kees says:

  Niek, de familie Veerman zit nu in Frankrijk met meiraapjes en geiten.
  Pa “rentmeestert” nog op het Zh eiland.

  Over de kassencomplexen: zag ze ook tussen Emmen en de Duitse grens, Nrd Limburg is denk ik mislukt (veel subsidie), geen idee wat er van Rilland (zeeland) terecht gekomen is. Allemaal veel werkgelegenheid opgeleverd volgens de hh politici. Dagblad Trouw vandaag nog iets over rozenkwekerij, drama dus.

  De Jp’s van deze wereld gaan ons niet redden, ook de volksvertegenwoordigers niet http://www.gerkoopmans.nl/ of http://www.joopatsma.nl/ of …….etc.

 66. Ludwig von Mises says:

  Boeren in Nederland heeft geen toekomst, net zoals boeren in het Central Park niet viable is. We zijn de agrarische fase voorbij. Oost Europa, daar kan je een mooi bedrijf beginnen.

 67. M says:

  M heeft zich anders laten vertellen dat boeren in de tuin van het witte huis onlangs juist wel weer viable geworden is.

  Persoonlijk denk ik dat een ontwikkelde samenleving in zijn eigen behoeften zou moeten kunnen voorzien, maar je kan dan inderdaad twisten over waar tegenwoordig de grenzen van een samenleving liggen.

 68. M says:

  Iemand deze leuk?

 69. Ludwig von Mises says:

  M

  Eleanor Roosevelt deed hetzelfde. Onze nep Cincinnatus in het Witte Huis doet alls om op de oude boef en op Lincoln te lijken.

  Ik denk dat biologisch boeren hier en massa productie elders de toekomst heeft. Als we ons hier gaan ealisren dat we kromme worteltjes prima kunnen betalen en dat we echt niet van die vieze rechte voor weinig geld hoeven aan te schaffen.

 70. Niek says:

  @68:
  en dan maar hopen dat die kromme worteltjes door de EG niet direkt verboden worden …

  maar inderdaad, ik denk dat Nederland moet gaan voor kwaliteit en meerwaarde, DUS biologische landbouw. Dat zal een hele omschakeling worden, want Nederland is zo ongeveer de bakermat van de bioindustrie, de desatreuze ‘Groene Revolutie’ en andere vormen van natuurverminking (vooral met dank aan Wageningen).

 71. Ludwig von Mises says:

  @ niek.

  Ze hebben ze net weer toegestaan. Het gaat om marketing standaarden mind you. Verkopen kunnen ze als de beste die politici:

  http://www.agd.nl/1079012/Nieuws/Artikel/EU-schaft-marketingstandaarden-groente-en-fruit-af.htm

 72. M says:

  Niek bedoelt denk ik dat dit een Nederlands besluit is.
  Gelukkig hebben we voor de echt slimme politiek Europa nog. Die zullen er ook nog wel iets van gaan vinden.

 73. M says:

  Ho, daar zat M toch even fout. Was Europees besluit. Mooi werk.

 74. Niek says:

  @70:
  tja, hilarisch …

  Vreemdgevormde appels, peren, aardbeien en tomaten mogen wel in de winkels, maar moeten dan wel een apart etiket krijgen om de consument te waarschuwen.

  blijkbaar zijn consumenten al zo achterlijk dat ze het verschil tussen een rechte en kromme komkommer zelf niet meer zien.

  Misschien kunnen ze voortaan bij het NVM journaal ook even waarschuwen als er wat vreemd gevormde appels en peren uit de Tweede Kamer over de buis komen? Is volgens mij schadelijker voor de volksgezondheid dan die natuurlijk gevormde groentes.

  Bovendien had deze wetgeving weinig met marketing te maken. Ik herinner me van de bananen dat er indertijd maar één firma was die de genormeerde rechte bananen op grote schaal kon leveren, en dat was niet toevallig een Amerikaanse multinational met te goede kontakten in Brussel (er zijn geen EU multinationals die in bananen doen). Voor het andere spul geldt hetzelfde denk ik: voorkeur voor het grootschalig geproduceerde, rechtlijnige en smakeloze spul en natuurlijke produkten zoveel mogelijk het leven zuur maken. Over de EG heb ik geen enkele illusie (ook niet over minder regels, ze gaan daar ongetwijfeld wat anders verzinnen om de boel te verzieken).

  Oja, misschien moeten ze ook gaan waarschuwen als er natuurprodukten in de winkel liggen die lekker zijn (zou eigenlijk verboden moeten worden …).

 75. Ludwig von Mises says:

  Het is goed te weten dat ze hard werken, daar in Brussel.

  Kom er regelmatig voor mijn werk – een grote bouwput met glimmende Glazen Facades.

  Fijne restaurants, dat wel.

 76. kees says:

  Als het maar veilig is.( Ja ik poets de schimmel van het fruit en eet gewoon verder en word niet ziek)
  Vergeet niet dat de lidstaten het allemaal hebben toegestaan en geïnitieerd.
  Denk ook even aan de vingerafdruk in het nieuwe paspoort, dat idee komt echt niet uit Brussel, maar meer uit de hoekvan het kinderkopje uit Nulde (of was het de Maasbaby?) Zoiets gaat dan echt niet meer gebeuren!
  Wat moeten we nu met bankiers die zich van het leven beroven? Gelukkig staat zijn vingerafdruk op het pistool 😉 Nu de eerste makelaar nog. Telegraaf: “Hukker al 2 dagen zoek”.

 77. Ludwig von Mises says:

  Als je refereert aan onze Huib de Bouwer. Er is geen pistool gevonden. Kon nog wel een een interessante vingerafdruk blijken.

 78. Ludwig von Mises says:

  Meerdere schotwonden vergat ik nog…

 79. kees says:

  @64 ontzettend OffTopic
  http://health.groups.yahoo.com/group/moderndaymacrobiotics/message/25
  (Simon Brown: believe of Non Credo)

  Snel doen, Jasper loopt al voor de fanfare uit.

 80. Ludwig von Mises says:

  Kees, soms, heel soms kan ik je niet volgen.

 81. kees says:

  80 Ludwig:

  Beethoven had ook een voornaam en componeerde ook nog voor het nageslacht, bleek achteraf.

 82. kees says:

  @80 laatste zin heeft niets met de link van doen, maar met de muzieklessen van Niek.

 83. Ludwig von Mises says:

  Kees, soms kan ik je niet volgen.

 84. Ludwig von Mises says:

  Nie, deze is voor jou. Over de vraag wat is geld.

  http://dollardaze.org/blog/?post_id=00565

 85. Niek says:

  @kees(75):
  misschien makkelijker als ze per ongeluk die foute schimmels eten, hoeft niemand te denken dat er wraak in het spel was 😉

  @76,77:
  ja, van die high profile zelfmoorden daar hebben ze in de UK patent op (ik herinner me nog zo’n gevalletje rond de Iraq oorlog dat nooit echt opgehelderd is …).

  @81,82:
  ik kan het ook niet meer volgen; overigens krijg ik pianoles van mezelf (de officiele lessen waren lang geleden).

  @84:
  vast foute boel, maar ik ga het niet allemaal doorlezen want t.a.v. Wageningen ben ik toch bevooroordeeld zoals jullie al merken. Verdrag of niet, probleem blijft dat het meeste genetisch materiaal in die banken door de officiele eigenaars ‘eerlijk gestolen’ is (zoals uit Iraq onder Paul Bremer III, of allerlei regio’s van Zuid-Amerika waar eigenlijk de inheemse bevolking de baas zou moeten zijn). Dat komt dus nooit meer goed …

 86. Ludwig von Mises says:

  @ Niek. 85

  En ik maar denken dat je je nooit iets zonder begeleiding zou eigen maken.

  Smiley.

 87. Niek says:

  @Mises(83):
  aardig overzicht, ik volg deze site ook wel af en toe. Als je naar de laatste grafiek kijkt dringt zich de vraag op of we nu ‘Peak Money’ hebben?

  PLOP! daar ging net de $ goudprijs weer onderuit, en natuurlijk gaat de pleuro mee omlaag zodat de euro goudprijs (zoals altijd in de afgelopen maanden) uiteindelijk stabiel blijft. N.B.: t.o.v. de commodity currencies staan $ en pleuro nu op de laagste waarde in vele maanden.

  Zolang goud onder EUR 680 blijft blijf ik gewoon in cash.

 88. Ludwig von Mises says:

  Niek 87. Wacht het even af, ik kan niet instant gelijk krijgen in deze.

  Je kan tegenwoordig op de markten cash verkopen en op maturity inkopen. Price discovery kon wel eens een grote verrassing worden voor velen.

  Tussen half jaar en 12 maanden is wat ik zeg een fait accompli. Peak credit, niet peak money.

  Er zal een reset van het systeem komen, zoveel is wel duidelijk. New new deal.

  Cash is king, niets mis mee als je er een huis van wilt kopen straks. Maar Gold is the ultimate cash. Time will tell.

 89. kees says:

  Maar Gold is the ultimate cash. Time will tell.

  Met een juwelierszaagje een klompje goud in brokjes zagen en dan ook nog goudzaagsel op het aanrecht opvegen met een speciaal stoffer en blikje. Ik zie dat plaatje nog niet gebeuren; gewoon practisch gezien dus. Misschien vooruit betalen met een klompje, dus eigenlijk crediet verlenen aan de leverancier? Leverancier geeft recuutje/stempelkaart die dan ook weer kan worden verhandeld. Zullen de Roemenen en Bulgaren wel raad mee weten, hoeven ze niet meer te skimmen. Ik dan toch maar die moestuin uitbreiden denk ik 🙂

 90. Ludwig von Mises says:

  @ Kees.

  Natuurlijk niet. Jij en ik betalen met papier of giraal. Centrale banken met goud.

 91. Ludwig von Mises says:

  Daarom hebben ze het ook op de balans staan. ECB (euro) is voor 15% goud gedekt.

 92. M says:

  Goud kan je ook wel met een (propaan)brandertje smelten mocht het echt nodig blijken, maar dat zie ik ook niet gebeuren hoor.
  Zoals Ludwig al zei: ik verwacht niet dat de kruiwagenhandel echt gaat bloeien tijdens deze depressie.

 93. Ludwig von Mises says:

  En als je echt wilt weten wat de toekomst breng, moet je lood smelten en op een schoteltje met een plasje water gieten en de uitkomst door een zigeunerin laten interpreteren.

  Werkt gegarandeerd, heb ik me laten vertellen.

 94. M says:

  En dat vertel je nu pas?

  Nou niet zeggen dat dat door je ban kwam.

 95. Niek says:

  @93:
  in gesmolten toestand op een plasje water gieten? hmmm, lijkt me een beetje gevaarlijk …

  Ik heb me ooit nog wel eens met alchemie beziggehouden, als het aan Bernanke ligt pakken ze binnenkort de draad weer op omde goudprijs definitief de kop in te drukken.

  Als je zo’n omgekochte ‘technisch adviseur’ (laat ik eens een net woord gebruiken terwijl ik het eigenlijk niet wil) op het NVM journaal hoort beweren dat het afvalprobleem bij kernenergie binnenkort helemaal is opgelost via transmutatie (zei hij er niet bij, maar dat bedoelde hij), tja …

  wie dat soort klets gelooft moet gelijk al zijn goud verkopen want dan is van lood goud maken vast nog goedkoper, dus dat kan dan in één moeite door. Ik vrees wel dat de loodgieter dan nog duurder wordt dan hij al is, maar dat is bijzaak.

 96. Niek says:

  P.S.: Got Lead?

 97. M says:

  Deze is ook wel relevant.

  Woningcorporaties zijn blijkbaar niet echt loaded.

 98. M says:

  En hier, Zalm is ook lekker bezig.

 99. M says:

  De 16,8 miljard die Bos in oktober uittrok is ‘naar Brussel gegaan, niet in de bank gestoken’, stelde Zalm.

  Oh joh, dan is het prima. Zo lang het maar niet naar de bank gaat is alles prima zou ik zeggen. En in Brussel weten ze er vast wel wat leuks mee te doen.

  Dat bankiers nu nog bonussen krijgen is ongelofelijk. En dat wij dat pikken eigenlijk ook.
  Vroeger werd er af en toe nog wel eens gereld op straat. Is men tegenwoordig helaas verleerd.

 100. Ludwig von Mises. says:

  @ Allen. Graag of niet met die dingen, maar nu we met zijn allen ons leven gebeterd hebben wil ik deze kennis wel met jullie delen.

  @ Niek. Klein beetje, klein beetje, al het goede met mate.

  @ Niek. De FED wil devaluereen en dat betekent dat je goud revalueert.

  Timing is dicht bij, commitment of traders moet eerst long zijn. Anders pompen we geen waarde in de economie maar ontrekken we het eruit.

  Als Ben de Boef geld pompt om mijn salaris te betalen alleen zijn we nog 200 jaar bezig.

  Het gaat erom de balans tussen prijs en intrinsieke waarde weer terug te krijgen.

  Prijs wordt at the maging gemaakt. Zoals we nu leren op de huizenmarkt. Laatste trade is bepalend.

  Huizenprijs omlaag, bakstenen duurder. Dat is het doel. Lood is geen slecht investering…

  Woningcorporaties. De mijne let op de kleintjes kan ik melden.

 101. Ludwig von Mises. says:

  Prijs wordt at the marging gemaakt.

 102. kees says:

  @96 niek

  afval zal geen probleem zijn vlgs x, maar waar haal je onbeperkt uranium vandaan? Ergens tussen Libanon en NrdKorea waarschijnlijk.

 103. kees says:

  @101
  laat ik nou denken dat je een huis in Almere gekocht had.

 104. kees says:

  @101 Huizenprijs omlaag, bakstenen duurder. Dat is het doel. Lood is geen slecht investering…

  beschermt ook goed tegen straling.

 105. Ludwig von Mises. says:

  103 Kees. Veel bakstenen en tuin, lage prijs, goede lokatie

  (niet gepecipeerd maar werkelijke lokatie in de werkelijke werkelijkheid. Als in centraal gelegen. Laat je niets wijsmaken over pauperstad, dat is gezanik)

  @ 104: Voor de smalle beurs: tinfoil.

 106. Niek says:

  @Mises(100):
  COT? bedoel je dat de COT op Comex een beetje hoog is voor een betrouwbare stijging van goud? (in dat geval zijn we het eens). Ik denk dat er eerst nog een stevige goud-dip nodig is voordat we een duurzame upsurge kunnen krijgen. Het kan alle kanten op maar duurzaam (flink) omhoog lijkt me nu niet waarschijnlijk.

  @kees(102):
  onbeperkt uranium uit snelle kweekreactors natuurlijk, waardoor het afvalprobleem nog een faktor 100 erger wordt (maar daar ligt niemand wakker van blijkbaar). Krijgen ze wel ruzie met SaintObama, Sarko, Brown c.s. die nieuwe kernbommen erbij willen voordat de oude op zijn.

  @kees(104):
  daarom, in mijn provincie kun je maar beter lood hebben dan stenen en toch handig voor het geval tovenaarsleerling Ben echt rare dingen gaat uithalen.

 107. Ludwig von Mises. says:

  1060 Niek. Cash verkopen en op maturty inkopen. Ze houden goud laag zodat mensen met vertouwen in de toekomst kopen en de rest verkoopt.

  Als je wacht tot de prijs stijgt ben je te laat. Koop laag en verkoop hoog.

  Ik vond 1000 dollar in maart 08 hoog en heb toen verkocht.

  Ik vind 680 goud in october een stevig dip en heb toen gekocht. septembe gaan we de derde keer voor 1000 dollar en dan erop en erover. 1200 dit jaar 1600 volgend jaar. Er is een cycle van 2.15 jaar. Top in 2004, 2006, 2008, 2010

 108. kees says:

  @106
  gepecipeerd

  LvM mijn latijn laat me in de steek.

 109. Ludwig von Mises. says:

  @ Niek. Mensen als jij en ik zijn de COT. Bullion banks verdienen aan provisie en margin calls. Niet aan risico nemen.

  Daarom is GS en JPM zo belangrijk. Ze zijn er voor jou en mij tenzij je de vijand bent.

  De vijand is tegen de toekomst en heeft geen toekomst. Niet spititueel en niet materieel. Go with the flow.

  Dit verklaart de bonusses. Bankiers werken voor de goegemeente at a great risk momenteel. De slechtgemeente wil onze hoofden eraf hakken. Arabieren en paupers.

 110. Ludwig von Mises. says:

  Kees. Typo. Perceptie. Wat mensen er van vinden.

 111. Ludwig von Mises. says:

  1012….. Top der toppen.

 112. Ludwig von Mises. says:

  UNITED NATIONS: The UN trade chief said Thursday there is a “missing link” in the international financial system that is becoming more critical as the global economic crisis drags on: What happens when a country is bankrupt and can’t pay its debts? Supachai Panitchpakdi told a UN financial summit he is trying to help 90 poor countries with vulnerable economies, many with debts beyond 100 percent of the value of their overall economy, as measured by the gross domestic product.

  Bereid je voor op een nieuw monetair systeem, wereldwijd. Deze heeft zijn langste tijd gehad.

  Goud gaat een rol spelen, als anker en barometer en internationale valuta.

 113. Ludwig von Mises. says:

  IMF, prostituee van de VS zal niet over het nieuwe systeem gaan.

  Denk aan een ECB constructie met roulerende chairman uit een internationaal comitee van de voorzitters van de ECB, Peoples Bank of China, FED, dat soort clubs, omstebeurt.

 114. Ludwig von Mises. says:

  China Plans to Start Yuan Settlement With Asean Soon (Update3)
  June 30 (Bloomberg) — China may soon allow companies in its southern provinces of Yunnan and Guangxi to use yuan to settle cross-border trade with Southeast Asia to reduce foreign- exchange risks, a government official said

  Multilateraal systee, Het is gewoon in de kranten terug te vinden als je de juiste leest en goed leest.

 115. Ludwig von Mises. says:

  Beijing Formalizes Call for New Reserve Currency
  JUNE 29, 2009

  BEIJING — China’s central bank reiterated its call for the creation of a new international currency that could replace currencies such as the dollar in countries’ official reserves.

  Nog zo een.

 116. Ludwig von Mises. says:

  QQ Kees 103. Nu begrijp ik je. Daarom verhuis ik, ik krijg de sleutel morgen.

  Vertrouw me nou eens en beetje man.

  Misschien toch eens mijn stukken lezen dan begrijp je waarom ik huurde en nu koop.

 117. Ludwig von Mises. says:

  @ Kees. Omdat de huren verhoogd gaan worden.

 118. KariZ says:

  ABN-AMRO!!! WE LOVE YOU!

  sry…had ik ff zin in 🙂

 119. Ludwig von Mises. says:

  Moet kunnen.

 120. Ludwig von Mises says:

  @Wim: Yep, dat wordt lastig oversluiten naar een vaste rente als je tot over je oren bent gefinancieerd.

  Hebberigheid wordt afgestraft.

  There is reason to this maddness.

 121. Niek says:

  @Wim Jansen (120):
  Mensen die tien jaar of langer geleden hun woning kochten zijn het meest tevreden met de hoogte, slechts 2 procent had spijt.

  deze zinsnede zegt alles: ze zijn tevreden omdat de gok (tot nu toe) in hun voordeel verlopen is. Met de kwaliteit van het hypotheekadvies of het potentiele risico op het moment van afsluiten heeft het allemaal niks te maken. Ja, deze mensen zijn héél slim geweest!

  Ben benieuwd hoeveel procent over een paar jaar spijt heeft, als de prijzen terug zijn op nivo anno 2000 ofzo. O nee, dan hebben ze geen spijt maar ze zijn gewoon ‘beetgenomen’ …

 122. Niek says:

  @KariZ(118):

  zeg dat wel …
  met de complimenten van Huibert.

  Goed nieuws: onze Woutertje heeft blijkbaar de pensioenfondsen dringend nodig om ABNAMRO te helpen, dat zou er op kunnen wijzen dat de bodem in zicht komt en dat de markt straks gewoon zijn gang kan gaan (nou ja, iets meer dan afgelopen jaar dan).

  Minister Bos mag geen geld meer uitgeven om financiele instellingen te redden. …
  Het CDA wil dat er eerst meer duidelijkheid komt over de totale kosten.

  bla,bla,bla – wat een soap; wedden dat het CDA binnen enkele dagen alweer tevreden is over alle verschafte duidelijkheid (net zoveel leugens als de vorige keer, moet geen probleem zijn). Misschien moeten er nog wat CDA politici vangen van ABN (leuke commissariaten enzo) voordat alles definitief rond is?

 123. M says:

  Het CDA is denk ik het mist te vertrouwen van allen. Kijk naar Irak, kijk naar het Catshuis etc.
  De Balk is een zielloze zombie die denk dat de wereld gered wordt als mensen hun vuilnis op de juiste dag buiten zetten en de kinderen niet te veel laten snoepen. Wat er verder gebeurt interesseert hem geen snars, zolang zijn broodheren er maar beter van worden.

 124. Ludwig von Mises says:

  @ 122. Dat is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren die we inmiddels hebben besproken.

  @ 123 Pensioenfondsen. Ik vond het plan van de Kasbank man verstandiger. Zal wel niet gebeuren tot de markt het afdwingt.

  @ 124. Eens. Opgeruimd staat netjes.

 125. M says:

  @Ludwig (198)

  Blijkbaar heb je in Saudië geleerd om bij nul te beginnen met tellen, je zit er bij het verwijzen naar posts steeds precies één naast.

 126. Ludwig von Mises says:

  Andere draad begrijp ik. Gezien zojuist. Je zou juist zeggen dat ik niet verder dan 1 kan tellen….

  Smiley.

 127. Ludwig von Mises says:

  Andermans werk kopieren is niet mijn sterkste kant.

  Ha.

 128. Ludwig von Mises says:

  3 om 1

 129. Ludwig von Mises says:

  En de telegraaf:

  “Kapé Breukelaar
  AMSTERDAM – Toen ik in 2003 mijn nieuwe huis kocht heb ik de hypotheekrente voor zes jaar vastgezet tegen 4,3% over € 375.000 aan schuld. Die rentevaste periode loopt binnenkort af. Nu krijg ik van de ABN AMRO een aanbieding om de hypotheek weer vast te zetten en ik schrik van de rentes. Vijf jaar vast kost 6,1% en tien jaar vast zelfs 6,7%. Dat betekent dat mijn rentelasten met meer dan € 550 per maand omhoog gaan. Wat kan ik hieraan doen?”

  Dat is even schrikken.

 130. Ludwig von Mises says:

  Antwoord is natuurlijk niets.

 131. M says:

  Haha.

  Ach, zo te zien leren sommige mensen ook nog eens wat tijdens zo’n crisis…

 132. Ludwig von Mises says:

  Wie niet luisteren wil moet maar voelen.

  Herinner me aan dag meelopen met een hypo adviseur in 2004. Kerel moest lullen als brugman om variabele rente uit het hoofd van een poolse verpleegster te praten.

  Ze had zich in oveleg met haar kinderen nog zo voorgenomen zei ze om niet naar de criminele banksters te luisteren en voor de goedkope oplossing te gaan.

  Zal wel op haar donder hebben gehad toen ze thuis kwam. Professionals hebben wel degelijk hun waarde.

  Vrouwtje zal nu blij zijn met mijn dominant sturend vermogen. Zieltje gered voor volk en vaderland.

 133. Ludwig von Mises says:

  Hary uit Almere gaat de rekening betalen:

  Ik ben voorstander van variabel en aflossingsvrij. Met de inflatie in het achterhoofd is de 150.000 waar mijn hypotheek nu uit bestaat over 25 jaar niks meer waard en kan ik lekker achterover gaan zitten.
  Harry, Almere | 20:04 | 30.06.09

  Verstandiger vent:

  Gewoon dom, je kunt je rentevaste periode zelfs tot 20 jaar laten staan. 4 jaar is niks, en dus zoiezo niet slim. 10 jaar vast is standaard
  X, NL | 19:12 | 30.06.09

  Ik adviseer 30 jaar. Kan ook…
  Tenzij je eerder kan afbetalen.

 134. Ludwig von Mises says:

  En e hebben een arket timer:

  Variabel rente gebruiken. Voordeel1. Wanneer lange termijn rente weer wat gedaald is kunt u overstappen.2. Kunt direct overstappen naar concurrent als die met rente stuntNadeelVariabele rente kan stijgen en lange termijn daalt niet.MAW: alleen variabele rente als u ook de klappen kan opvangen en/of niet wakker ligt als deze stijgt
  robert, den haag | 16:36 | 30.06.09

 135. Ludwig von Mises says:

  @ Niek. Mensen als jij en ik zijn de COT. Bullion banks verdienen aan provisie en margin calls. Niet aan risico nemen.

  Veduidelijking. Zo hoort het. Het is de to be situatie.

  Securitiseren en off balance aan elkaar doorverkopen is oliedom. Krediet verzekeren ook als je een bank bent. Of AIG en niet kan betalen. Tenzij je het erom doet…. Ik geloof niet in toeval.

 136. kees says:

  @124 niek

  pensioen gaat verdampen door ABN constructie, dan gaat er in de toekomst ook minder belasting binnenkomen, immers uitgestelde heffing.
  Zo gaat de ellende zich leuk opstapelen.

 137. kees says:

  @128
  Boel nullen leidt tot niets, maar al die enen….je bent me wel een schrapertje.;-)

 138. Piet says:

  @Kees (56)

  net als Ludwig van Mises (61) wil ik ook graag uitleg over: ”Ik vroeg aan een extuinbouwend familielid hoe dat kon- alle plantjes zijn immer verschillend- bleken het kloontjes te zijn”. Dat lijkt me dan een aardige primeur.

 139. Ludwig von Mises says:

  @ Kees: Alle beetjes helpen.
  Heb je mijn stukjes nu al gelezen?

  @ 140: Kees dacht dat de plantjes veschillend zijn maar familielid legde uit dat het kloontjes zijn.

 140. Ludwig von Mises says:

  Laten we proberen elkaar te begrijpen, niet mis te verstaan. Mensen plegen nog wel eens een typo te maken. Betekent niet dat we niet weten waar we over praten.

 141. Ludwig von Mises says:

  @ 106: “COT? bedoel je dat de COT op Comex een beetje hoog is voor een betrouwbare stijging van goud? (in dat geval zijn we het eens).”

  Ik bedoel dus te laag over het komende jaar maturity en te hoog voor cash goud….. Nog heel even…

  Einde werkdag.

 142. kees says:

  @141 piet
  In mijn beleving was ieder zaadje uniek. Koolplantjes werden vaak door teler zelf op een “bedje” opgekweekt om vervolgens geplant te worden op de akker. Doordat alle plantjes/zaadjes verschillend zijn, de grond nooit overal hetzelfde is, bemesten geen laboratorium bezigheid is etc. was mijn idee dat nooit alle kolen tegelijk snijklaar zouden kunnen zijn. Ik verbaasde mij erover dat dat nu dus wel het geval was……met een beetje hulp van onze sleutelende vrienden van Wageningen en hun sponsoren.

 143. kees says:

  Ludwig:

  Je heb het over je “stukjes” maar heb je een link naar een website waar je de essays hebt geparkeerd?

  een goed begin van je werkdag toegewenst 😉

 144. KariZ says:

  Voor de goudknapen:

  wat is COT? (nooit te oud om te leren)

  Werkse iedereen hehehe

 145. Niek says:

  @131:
  alweer zo’n consument die grandioos is opgelicht; de consumentenbond, het advocatengilde en de politiek gaan het druk krijgen. Wanneer komt de PvdA met een wet die banken categorisch verbiedt om bij oversluiten de rente te verhogen? En misschien kunnen ING en ABN gelijk een mooi gebaar maken voor de kiezers, nu ze onder staatsregie staan?

  @136:
  ja, die is grappig. Blijkbaar hebben veel mensen niet in de gaten dat de korte rente daalt en de lange rente stijgt. Een echte muizeval die dichtklapt als ze vol in het stukje kaas happen.

  @kees(138):
  denk ik ook, dit maakt het probleem alleen maar groter.

  @Ludwig(143):
  tja, maar daar hebben ze het al een jaar over geloof ik, dat de Comex bijna klapt. We zullen zien …

  @kees(144):
  als je goed genoeg kijkt zal waarschijnlijk blijken dat ook die klonen allemaal genetisch uniek zijn (al zijn de verschillen minimaal). Ze zijn blijkbaar wel voldoende gelijk om ook identiek te reageren op de diverse groeifactoren. Daar zit ook precies het risico, want ze zijn dus ook allemaal even gevoelig voor allerlei plagen, klimaatproblemen etc.

  De natuur zelf doet dat precies andersom, die zorgt meestal voor een zeer grote genetische variatie (bijv. bij produktie van insectenwerende middelen door bomen). Vaak wordt er zelfs nog bewust wat ‘aanplant’ geregeld dat helemaal niet bestand is tegen populaire plagen, dat is een slimme strategie om resistentie te voorkomen. Maar nee, in Wageningen zijn ze natuurlijk véél slimmer ;(

 146. Ludwig von Mises says:

  COT = Commitment of Traders.

  Een overzicht van de long en de short (aankoop en verkoop) posities van de partijen die op de goud futures markt actief zijn.

  Onderverdeeld naar een aantal categorieen partijen:

  “commercial traders,” “non-commercial traders” and “nonreportable.”

  “Commercial traders” are sometimes called “hedgers”, “non-commercial traders” are sometimes known as “large speculators,” and the “nonreportable” group is sometimes called “small speculators.”

  Jij en ik zijn de derde categories, nonreportable.

  Mensen proberen daar conclusies uit te trekken over wat de goudprijs gaat doen.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Commitments_of_Traders

 147. Niek says:

  @146:
  COT = commitment of traders. Dit zijn de futureposities in de goudmarkt, opgesplitst naar bepaalde groepen traders zoals kleine resp. grote speculanten en commercials (mijnen en goud gebruikers). Vaak wordt in dit verband ook gepraat over ‘smart’ en ‘dumb’ money. Bullion banks zoals Goldman Sucks zijn zeer grote spelers in deze markt. Uit de COT posities kun je opmaken hoe groot de kans op een (tijdelijke) bodem / top in de goudprijs is, maar het is een tamelijk tricky onderwerp.

 148. Ludwig von Mises says:

  @ 131 en 136, mensen hebben ook hun eigen veantwoordelijkheid. Geloof me Niek, er zijn er die met geen tien paarden van te zijn weerhouden domme beslissingen te maken.

  Zie mijn stukje over de stage bij de hypotheek adviseur. Ee komt een momment en dan gooi je de handdoek in de ring als professioneel hypotheek adviseur.

  In die zelfde tien jaar is de goudprijs opgelopen van 258 dollar naar +-940 nu. Ik vaar er wel bij…

  En de beurs gehalveerd ter referentie.

 149. Ludwig von Mises says:

  @ 149: eens. Averageing in into the market is wat ik de kleine speculant aanbeveel.

  Maandelijks een beetje inleggen.

 150. M says:

  @Iedereen

  Het schijnt dat de oplossing voor het “huizenprobleem” inmiddels gevonden. Momenteel wordt ze nog getest in de autobranche, maar de resultaten zijn zeer hoopgevend.

  Wat zou helpen is om huiseigenaren een flinke premie te geven voor het slopen van hun huis, ongeacht de staat.

  Bij auto’s werkt het wel hoor. De sloperijen in Duitsland kunnen de relatief nieuwe, krasvrije auto’s die worden aangeboden nauwelijks verwerken.

  En ik kan me niet voorstellen dat zo’n maatregel iemand geld kost. De overheid steunt gewoon consumenten en producenten, wat wil je nog meer!

 151. M says:

  Ludwig, zit jij niet ook in de mijnen?

  That is exactly what I expect. Another and FOA said the same thing. Gold in the ground becomes “the property of the people”, ie. nationalized. This is why investing in mining stocks is only short term gambling, not preparation for the end of paper wealth.

  Mining operations will either a.) be nationalized or b.) be taxed at 99%. The tax would be the seignorage confiscation by “the people” (the government).

 152. KariZ says:

  Dank heren!

 153. Ludwig von Mises says:

  152: Zo deed Roosevelt het. En dan leiden we daarna de slopers gewoon weer op tot huizenbouwers. Keeps ’em occupied. Anders gaan ze toch maar nadenken of erger nog. Weer eens wat ander dan brood en spelen.

 154. Ludwig von Mises says:

  @ 153. Yep.

  Beetje paniekzaaierij, all is not lost, we gaan alleen het geldsysteem een beetje beter maken.

  Ingeval van goud confiscatie gaan er koppen rollen en hak ik vrolijk mee, zachtaardig als ik ben. .

  “the end of paper wealth”

  And the beginning of digital wealth mij dunkt. We worden rijker, niet armer. Er is vooruitgang, per saldo met horten en stoten.

 155. Okkie says:

  @Niek nr.122:
  De ‘slachtoffers’ van legiolease klaagden ook niet toen ze nog goed rendeerden.

 156. Ludwig von Mises says:

  Heb je een bron of is het geen publieke tekst?

 157. Ludwig von Mises says:

  157. Nou heb je een punt Okkie.

 158. Okkie says:

  @M nr.124:
  Van het CDA verwacht ik al heel lang niet anders, maar van de PVDA vind ik het een aanfluiting dat ze geen onderzoek naar Irak willen, de JSF goedkeuren etc.

 159. Ludwig von Mises says:

  @ 153. Tegen de tijd dat mijn goud is opgegraven en verkocht, zitten we dicht bij die 99%…

 160. M says:

  @Ludwig

  Hier is een voorbeeld van een bron.

 161. kees says:

  @148 niek

  minister verburg gaat inzetten op duurzaamheid 🙂 industrieel gezien dus. We worden leidend in de wereld. Hoe arrogant kun je zijn. Dom,dom,dom. Heerlijk raaskallen in de ministerraad.

  Ook in de financiele wereld zijn we leidend -geweest?- heb ik wel gehoord/gelezen.
  Onze huizenmarkt gaat ook niet instorten; “onze situatie is uniek” en staan we dan gelukkig ook los van de rest van de wereld.

  Spoort er iets niet in onze hollandse hoofdjes?

 162. kees says:

  @153
  Het schijnt dat de oplossing voor het “huizenprobleem” inmiddels gevonden.

  ze kunnen ook gewoon water naar de zee dragen per emmertje gaan betalen.
  Zoals jij het voorstelt en in Dld al wordt gedaan is het geen economische bezigheid meer, althans ik heb een ander idee over waarde toevoegen.

 163. kees says:

  @156
  Weer eens wat ander dan brood en spelen.

  wk stenenbikken.

 164. M says:

  @Kees

  Het verschil tussen mij en mensen in de politiek is dat ik ironie begrijp en zo nu en dan uitdraag.

 165. M says:

  Government’s view of the economy could be summed up in a few short phrases: If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it.

  Ronald Reagan

 166. Ludwig von Mises says:

  163. Tx. USAGOLD, 321GOLD en dat soort sites maakt zich inderdaad zorgen. Ik denk in de VS niet onterecht.

  I hou me aan het advies van JS en een paar anderen. Leef hier, bezit businesses incorporated in een tweede land en de business zelf is in een derde land. Wordt lastig te confisceren.

 167. Ludwig von Mises says:

  @ M.

  Niet aan iedereen besteed.

  Reagan had a way with words.

 168. kees says:

  @157
  And the beginning of digital wealth mij dunkt. We worden rijker, niet armer. Er is vooruitgang, per saldo met horten en stoten.

  Dan doen Zalm en Bos het toch goed; het maakt immers toch niet meer uit. Alles is virtueel. Gaat ook iedereen gelijkgeschakeld worden en met 0 of 1 beginnen? Brede herwaardering van schulden en OG. Hoe gaat de waardering bepaald worden? Hoe zie je dat voor je?

  Ik ga meteen even met de cc een nieuwe fiets kopen bij idworx (€5.700) , lekker in gezondheid investeren met niet mijn eigen geld. Doe dat groene autootje er ook even bij; wel met fietsdrager natuurlijk.

 169. Ludwig von Mises says:

  @ Kees.

  Digitaal en virtueel zijn twee andere dingen. Jij en ik zijn hier en nu schulden en OG aan het herwaarderen. Digitaal.

  Sommige mensen wensen de dingen mis te verstaan. Het is ook jouw goed recht.

  Realiseer je wel dat je iets zal moeten produceren om je CC schuld af te betalen. Een mooie fiets of informatie op het net, of een tomtom, waar mensen voo willen betalen. Dat is mij om het even. Niet alleen tastbare dingen hebben waarde, dat is precies waar het fout ging.

  Lees mijn en Jasper stukken op deze en de vorige draden. cntl find

 170. Ludwig von Mises says:

  RE: Zalm.

  Die man is het beste dat Nederland had kunnen overkomen. Hem met Bos over een kan scheren is waanzin. Volstrekte, ongerichte aperte idiote onzin. Pardon me my language.

 171. Ludwig von Mises says:

  And the beginning of digital wealth mij dunkt. We worden rijker, niet armer. Er is vooruitgang, per saldo met horten en stoten.

  Sommigen gaan armer worden…..

 172. kees says:

  @174 jasper

  inderdaad: ga je mond spoelen.

 173. kees says:

  @175 Jasper, voor een slecht verstaander als ik gaat je opmerking een Jomanda gehalte krijgen.

 174. Ludwig von Mises says:

  175. Zie niet in waarom. Geen drie letterwoorden gebruikt, alleen heldere taal.

  Kees, ik stel voor dat je niet maar op mij reageert, beloof ik hetzelfde te doen. Mike is meer jouw slag.

 175. Niek says:

  @164:
  ja, ze liet zich die sprinkhaan goed smaken – dit om aan te geven dat ze helemaal achter het idee staat. Net zo goed als ome Wout en Nout helemaal voor strengere regulering en minder bonussen in de financiele sector zijn.
  Zijn de verkiezingen vervroegd of zou het door de warmte van de laatste dagen komen?

  @169:
  ik denk dat dat gaat tegenvallen zodra er capital controls komen – en die komen, nog voordat de pleuris echt uitbreekt. Dan kun je gewoon het land niet meer uit met je centjes, of je centjes in het buitenland kunnen het land niet meer in, of eenmaal in het buitenland aangekomen blijkt dat je centjes niet meer van jou zijn. Zelfs Zwitserland is in hoog tempo aan het schuiven, onder druk van de NWO maffia.

 176. Niek says:

  P.S. 178:
  het is wachten op een 100% belasting op de tegoeden van iedereen die uit de EG weg wil; misschien een goed idee voor Stef Depla of zijn makkers om te lanceren?
  En natuurlijk tegelijk een gegarandeerde 100% subsidie voor iedereen die de EG binnen wil, dat werkt zo goed bij de stembus. Ook een mooi idee voor PvdA of Groenlinks bijvoorbeeld.

 177. M says:

  NWO maffia?

  Noem dat maar gewoon One World Order maffia, aan dat streven is weinig nieuws hoor.

 178. Goeie Dag!

  Het jy behoefte aan ‘n lening? Het jy behoefte aan geld af te betaal wetsontwerpe / Het jy behoefte aan geld
  te begin jou eie besigheid? Ons bied die finansiële dienste teen 3% rente. ons
  sal u voorsien kragtige welvaartskepping leiding / advies wat is maklik om te
  verstaan en sal jou help met die bereiking van die finansiële freedom.if
  belangstel kontak ons by: alhajiabudhabi.finance@gmail.com met hieronder
  Besonderhede:

  Vuis Inligting Needed:
  ======================
  Volle Name:
  Land / staat:
  Huisadres:
  Persoonlike Telefoonnommer:
  Bedrag wat nodig:
  Lening Duur:
  Beroep:
  Doel van die lening:

  Alle posse moet alhajiabudhabi.finance word daarna uit om ons via: alhajiabudhabi.finance@gmail.com

  Konings Regards,
  Alhaji Abu Dhabi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*