Hypotheekrente niet heilig voor CDA-prominent

CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende wil de hypotheekrente houden zoals het nu is, maar zijn partijgenoot en voormalig minister van Financiën Frans Andriessen vindt dat de hypotheekrenteaftrek geleidelijk op de helling moet.

Bij een eventuele herziening zou hij de gevolgen voor mensen met lagere inkomens proberen te beperken. Andriessen geeft vrijdag in het blad Binnenlands Bestuur aan dat de hypotheekrente voor hem geen taboeonderwerp is. Als de omstandigheden totaal anders zijn dan toen het werd ingevoerd, moet je daar over nadenken, vindt hij.

Bezuinigen

”Het is van de gekke, dat je 60 procent belastingaftrek kan hebben van een hoge hypotheek, als je als kabinet tegelijkertijd elders hard moet bezuinigen.”

Hij vindt dat Nederland te ver is gegaan met het verstrekken van tophypotheken tot 112 procent van de waarde van het huis waar vroeger maximaal 70 tot 75 procent van de woningwaarde gold.

”Mensen zijn met hypotheken heel andere dingen gaan financieren. Aandelen gaan kopen bijvoorbeeld. Dat is doorgeschoten.”

bron: nu.nl

Share Button
Tagged with: ,
8 comments on “Hypotheekrente niet heilig voor CDA-prominent
 1. Mark says:

  Ja, HRA zo laten om “rust” uit te stralen. Maar wel via de achterdeur het toch stiekem inperken (eigen woning forfait). Het gaat weer nergens over.

  De uitslag van de enquete van Eigen Huis is net bekend.
  http://www.eigenhuis.nl/peiling

 2. nhz says:

  @1:
  enquete Eigen Huis – gek dat niemand een enquete doet bij huurders over de HRA 😉
  gaat dus ook weer nergens over.

 3. RealisT says:

  @1

  “Het zou het slechtst denkbare moment zijn om nu de hypotheekrenteaftrek als platte bezuinigingsmaatregel te beperken. Voor de vereniging is binnen de kaders van een integraal plan én onder de voorwaarde dat betaalbaarheid van wonen en waardebehoud van de eigen woning gegarandeerd zijn, de hypotheekrenteaftrek geen taboe-onderwerp, evenmin als andere onderwerpen dat mogen zijn, zoals de huurregulering.”

  Dus wat ze eigenlijk bedoelen is dat ‘scheefhuren’ aangepakt moet worden (lees: wie het kan betalen moet maar kopen) en dat de eigenaren van woningen schadeloos gesteld moeten worden mocht er een paar procent verloren gaan van de honderden procenten (fictief) rendement die men de laatste jaren heeft gehad.

  De VEH was in geen velden of wegen te bekennen met maatregelen om te voorkomen dat de boel zo ver uit de hand zou lopen. Ook toen het hard bergopwaarts ging wilde men niet, want dat zou het treintje alleen maar afremmen. Wat een ongelofelijke prutsers! Wie wordt er nou lid van zo’n vereniging?

 4. Bouke says:

  @Realist
  Ik ben al jaren lid van VEH. Ook huurders zijn welkom 😉
  Je moet natuurlijk niet vergeten dat het een belangenclub is – en deze komt op voor de belangen van eigen huisbezitters. En dat gaat natuurlijk niet altijd samen met economisch zuivere analyses.

  On topic: en daarom vertrouw ik alleen de VVD mijn stem toe. Al zie ik geen mogelijkheid tot een stabiele coalitie over rechts en moet ik er niet aan denken als Rutte premier wordt. Hij zou de boel (=zijn kabinet) niet bij elkaar kunnen houden 😉 Zeker niet als de PVV en lijst Hero Brinkman erin zitten.

 5. Henri says:

  Het is ook heel dom van het CDA om hier een breekpunt van te maken. Ze willen de huren verhogen. Dat kunnen ze nu wel vergeten.
  Ze sluiten de deur voor samenwerking met een linkse partij. Een meerderheid voor CDA en VVD zie in niet gebeuren. Maar er is verder niemand die bereid is de huren te verhogen zonder de HRA aan te pakken.

 6. adamus says:

  Zeker niet als de PVV en lijst Hero Brinkman erin zitten.

  Rutte als “aannemer” voor een rechts project en Hero met twee rechtse handjes.

 7. floor says:

  @4 Bouke, dat het een belangenclub is de VEH, dat staat als een paal boven water, alleen over het algemeen geen erg intelligente belangenclub.
  In Rotterdam was er na eind zeventiger jaren uitsluitend nieuwbouw op erfpacht te koop.
  Geen kwestie van kiezen dus, gewoon niet mogenlijk.
  VEH voerde daar zijn eigen oorlogje tegen middels talloze artikelen in het huisblaadje.
  Heb toen gebeld en gevraagd of ze dit nodig vonden, aangezien er plenty leden op erfpacht zaten.
  Hadden ze nog niet bij stil gestaan geloof ik.
  In ieder geval, die paar jaar dat ik nog lid was, geen anti erfpacht artikel meer tegen gekomen.
  Maar een echt vooruitziende blik hebben deze jongens niet, want sinds 2003 heeft men de grond kunnen kopen indien gewenst en deze huizen op eigen grond hebben zich volkomen uit de markt geprijsd, niet sinds de crisis maar al eerder. De gemeente Rotterdam had wel een vooruitziende blik in dit geval.

 8. lorenzo says:

  RealisT : de beperking van de HRA is al jaren gaande , het moment ”nu” doet niet ter zake.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*