Topeconomen luiden noodklok

Elly Rabobank snoepreisjesDrie topeconomen en een ex-Rabobank-bankier waarschuwen voor ernstige gevolgen als nu niet wordt ingegrepen in de bankensector. Sinds in 2008 miljarden euro’s aan staatssteun in de bankensector werden gepompt, is er volgens de vier sprekers niets veranderd. Het risico op een nieuwe crisis achten zij daarom levensgroot. GroenLinks-Kamerlid Bruno Brakhuis, zelf oud-bankier bij Van Lanschot, reageert.


bron: Nieuwsuur.nl

Share Button
Tagged with: , ,
99 comments on “Topeconomen luiden noodklok
 1. Martijn says:

  Misschien ook even melding maken dat Lex Hoogduin Wellink niet mag opvolgen van vastgoedpartij VVD en landbouwbubbelpartij CDA nadat ie over lage huizenprijzen begon.

 2. dr.t says:

  Zelden zo’n onsamenhangend betoog gehoord.
  Bijvoorbeeld de laatste zinsnede. We voldoen al aan de europese voorwaarden, dus we doen er nog een schepje boven op.
  Het feit dat er bonussen bestaan leid tot risicovolgedrag.
  dat is natuurlijk een leuke binnenkopper, maar het ontbreekt aan feiten.
  En zo slecht is de overheid niet weggekomen met de laatste ondersteuningsronde, alles wordt netjes terugbetaald met rente.
  De vorige crisis kwam bovendien van buitenaf…

 3. Karel van Andyn says:

  Wat mij opvalt is dat ‘de tegenbeweging’ zo traag op gang komt. Hoeveel, voor een relatieve leek, toegankelijke sites zijn er beschikbaar over dit soort onderwerpen? Wat kan een consument (vraagzijde) doen? Wat is in welke omstandigheid de ‘beste/geschikte’ bank? Wat kan ik doen als ik toevallig in een vlaag van verstandsverbijstering toch een tophypotheek volledig aflossingsvrij heb afgesloten?? In heb de indruk dat de gemiddelde consument onvoldoende kennis heeft om uberhaupt te constateren dat hij onvoldoende kennis heeft. Waar kan een consument eerlijke informatie halen?

 4. Dawg says:

  @2 dr.t

  “Bijvoorbeeld de laatste zinsnede. We voldoen al aan de europese voorwaarden, dus we doen er nog een schepje boven op.”

  Nee dat is helemaal niet raar. De Zwitsers USB bank verloor in zeer korte tijd 13% van haar vermogen. Wat schrijven die nieuwe (en overigens pas in 2019 te realiseren Basel-normen ook alweer voor? Was dat niet een kapitaaleis van een magere 8% of zo?

  In de derivatenhandel (de tijdbom die nog steeds tikt onder ons financiele systeem) zijn bonussen DE reden voor onverantwoordelijk gedrag.
  Lees dit artikel van Daniel Amerman maar eens. Wordt hert glashelder uiteengezet.

  http://www.financialsensearchive.com/fsu/editorials/amerman/2008/0917.html

 5. Kapotjeplov says:

  Popperdepop, ik ga maar weer eens shoppen bij Middelkoop geloof ik 😉

 6. Maria says:

  @3 Wat als iedereen op deze site dit doorstuurt naar een door het grote publiek gelezen site. Ik noem iets: Libelle, Margriet, Panorama, etc. Plekje op Linkln, Facebook.
  Het zou zo maar kunnen, de maatschappij, de overheid en de banken: dat ben jij!!!

 7. bankschroef says:

  @6, en je hoopt dat er dan toch nog een clubje bestaat dat alle kwalijke domheid overziet en de onwetenden tijdig waarschuwt voor de gevolgen van te grote hebzucht en diepe schulden. Nee, er is geen overheid die ons beschermt, dat moet je zelf maar doen. Bescherm jezelf tegen de wolven en gieren die zich overdag in keurige kleding hullen en de schijn ophouden intelligent, wijs en doordacht vanuit een groot maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel over jouw financiële toekomst te kunnen beslissen.
  Ik geloof toch het meest in een overheid met veel macht en controlemiddelen om de sluwe bankiers op afstand te houden.

 8. bigD says:

  @bankschroef(7)
  Ik geloof toch het meest in een overheid met veel macht en controlemiddelen om de sluwe bankiers op afstand te houden.

  En ik geloof toch het meest dat een overheid met veel macht en controlemiddelen in alle sluwheid uw protest op verre afstand van de bankiers houdt.

  Ooit een overheid gezien die in het belang van het volk handelt? Het volk is het gevaar voor de stabiliteit van de machtsas politiek en geld.

 9. ll says:

  Jongens, eindelijk……, Admin heeft het op het draadje gezet. Ik was al bang dat het niet lukte. Hulde voor de Admin. 🙂

  Gelukkig is nu de Tier 1 van de Rabo 11.2, maar dat is ook niet genoeg, als ik de post van Dawg lees.

  Maar Maria, 99.9% van de bevolking snapt hier niets van. Zelfs de Pers laat het volledig afweten. Niets, nada. Tja, wat moet je dan nog, een bankrun propaganderen mag ook al niet 😉

  Het lijkt het boek wel van Ayn Rand, we zijn letterlijk overgeleverd aan tweedehands-autohandelaren als bankiers, en intellectueel onvermogen van de politiek.

 10. ll says:

  Dawg, alles wordt nu pijnlijk duidelijk. De derivaten markt in Olland staat nu op 347 miljard, als daar 1/3 van moet worden afgeboekt ( krimping volgens Oeso en IMF van de huizenmarkt ) zijn alle banken in Olland failliet.

 11. ll says:

  Ondertussen in Almelo, let wel, die 182 miljoen is GELEEND geld, maar dat staat er nier bij.

  ALMELO – De gemeente Almelo heeft in de afgelopen jaren voor € 182 mln geïnvesteerd in het aankopen van grond en gebouwen voor in totaal 25 nieuwbouwprojecten. Het meeste geld werd geïnvesteerd in Waterrijk: € 73 mln. Van die 25 blijken er nu slechts 9 winstgevend te zijn: samen goed voor € 4 mln in de boeken. De andere 16 projecten leveren de gemeente een verlies op van € 32,3 mln.

 12. ll says:

  @ Dawg, U wordt op Uw wenken bediend. Derivatenhandel onder controle geplaatst ? Maar onder wiens controle ?, het zijn GEEN financiele instellingen, maar off-balance bedrijven met afgeleide financiele producten, eigenlijk een soort beleggingmaatschappijen, maar het zijn wel kinderen of dochters, of neven en nichten 😉 van financiele instellingen, dussss….. wordt het toch wel een probleempje voor de Jager, lijkt met zo 🙂

  Bij Enron hadden ze hier al bedenkingen 😉 over met al deze soorten constructie’s te ontrafelen, bij het fallisement.

  Zo ononverzichtelijk, maar wel met een reden 🙂

  http://www.telegraaf.nl/incoming/9653310/__De_Jager_wil_regels_schaduwbanken__.html

 13. ll says:

  @ Juan, Uw werk zit er inderdaad op. Maar het waren leuke jaren. 🙂 Wat nu zal gaan volgen zal echter niet zo prettig zijn, helaas.

  Een bel is pas een bel totdat ie knapt, want bellen bestaan niet in de oekoenoemoe.

 14. nhz says:

  @1:
  ik zit niet te wachten op politieke benoemingen, maar Hoogduin is van hetzelfde kaliber als Wellink: zit er bij en kijkt ernaar, van die man hoef je absoluut geen stevige ingrepen te verwachten. En zijn verhaal over de huizenprijzen is misschien wel een kleine PR stunt vanwege de troonsopvolging bij DNB. Ik heb hem de afgelopen jaren nooit op een degelijk verhaal kunnen betrappen.

  @2:
  typerende onnozele trol reactie.

  @4:
  en vergeet niet: NL heeft een waterhoofd van een bankensector. Dát is de belangrijkste reden om hier extra streng te zijn; een probleem bij een grote bank kan hier met gemak het hele land financieel crashen.

  @6:
  helaas, de meeste mensen willen het niet horen en leven liever verder in hun roze droom van eeuwig stijgende huizenprijzen, onbeperkte bailouts voor financiele sukkels en politici die altijd goed op de zaak passen.

  @8:
  eens, de politici zijn de loopjongens van de banksters. Daar is dus helemaal NIKS van te verwachten.

 15. tinus says:

  De deskundigen kunnen het niet duidelijker zeggen.
  In een poging de politiek tot actie te bewegen.
  Het plaatje van mw. Blanksma is echter niet voor niets bij het artikel geplaatst.
  Want de politiek is in handen van de financiele wereld.
  Geen directe omkoping met koffers geld enzo, maar subtiel, met lucratieve baantjes die voor de heren en dames politici in het verschiet liggen.

  Ik vrees dat we hier alleen met een revolutie uitkomen.

  De reactie van dr. T is inderdaad te onnozel voor woorden.
  “Het geld wordt toch terugbetaald met rente, dus wat is het probleem”. Pfff.

 16. nhz says:

  @15:
  ik vrees dat we hier alleen uitkomen met een crash die het hele systeem onderuit haalt. Alle spelers met invloed hebben belang om de zaken te houden zoals ze zijn, met wat kleine aanpassingen voor de bühne.

 17. nhz says:

  @16:
  $300 is wel heel extreem, dat zou in gematigde klimaten niet voldoen. Maar ik heb wel prima huizen gezien van bijv. $5000 (groot project in Mexico) en $1000 (soort opgeleukte containerwoningen).

  En als je kijkt naar prefab dan worden er voor $40K (kosten van de prefab kit, inclusief winst voor de fabrikant) schitterende woningen gemaakt (incl. mooie keuken, badkamer, zonnepanelen enz.); ik zou er met plezier in wonen. De ellende is alleen dat de prijs in NL minstens een paar keer zo hoog wordt door benodigde vergunningen en keuringen, verplichte aansluiting op gas/riool/water, grondprijs enz. en door het hoge werkloon bij installatie 🙁
  Hoogste tijd dat dit monopolie van de overheid + vastgoed maffia doorbroken wordt. Op wat langere termijn zou het me niet verbazen als huizen groeien dankzij bio-engineering in plaats van dat ze helemaal door mensen in elkaar gezet worden. Dan kunnen de kosten nog lager (als patentkwesties geen roet in het eten strooien).

 18. Vedder says:

  @2 “En zo slecht is de overheid niet weggekomen met de laatste ondersteuningsronde, alles wordt netjes terugbetaald met rente.
  De vorige crisis kwam bovendien van buitenaf…”

  dr.t, een andere mening kan soms best prettig zijn, anders wordt het ook maar zo preken voor eigen parochie. Soms lijkt het echter alsof je bewust, tegen alle logica en kennis in, dingen roept om een reactie uit te lokken. Je schetst hier de bailouts als een gunstige gang van zaken voor overheid (en ons belastingbetalers). Zeg eens eerlijk, meen je dit nu echt?

 19. tinus says:

  @17 nhz,

  De pech is wel dat een crash van het systeem ook mijn spaarcenten waardeloos maakt.

 20. Patrick says:

  @20 Daar ga je niet op zitten wachten hoop ik?

 21. Nico de Geit says:

  @ 20

  “De pech is wel dat een crash van het systeem ook mijn spaarcenten waardeloos maakt.”

  En terwijl je geld waardeloos wordt komt er waarschijnlijk een opnamebeperking.

 22. Get a Life! says:

  Amsterdamgold?

  Goedkopere alternatieven: thesilvermountain.nl, suissegold.ch of kronwitter-muenzen.de

  20% van je papiergeld in fysiek metaal en je bent safe(r).

 23. ll says:

  Denken jullie nu echt dat geld waardeloos wordt ? En de tweedehands autohandelaars dan, die moeten toch hun ook hun verdere bestaan kunnen financieren ;), waarom zijn die bonussen dan gecreeerd, dat is ECHT geld, nee hoor het geld wordt steeds meer en meer waard. Maar dan wel echt geld, niet het fiat-geld, dat is weg.

 24. nhz says:

  @20:
  tja, helaas pindakaas … ik zit met hetzelfde probleem; om nou alles in baar goud te stoppen zie ik ook niet zitten; dat hadden we tien jaar geleden moeten doen.

  We worden gegijzeld door de banksters en we kunnen alleen maar verliezen vrees ik. Die opname beperking is misschien niet eens nodig, geld zou best over het weekend waardeloos kunnen worden.

 25. Maria says:

  Maar Maria, 99.9% van de bevolking snapt hier niets van. Zelfs de Pers laat het volledig afweten. Niets, nada. Tja, wat moet je dan nog, een bankrun propaganderen mag ook al niet

  Helemaal waar, bovenstaand, maar ik ben zo’n makelvrouwtje met een hart en verstand en ik heb de afgelopen jaren mensen van ver in 60 met een WAO-uitkering een hypotheek zien krijgen van € 375.000,=. Na vaders dood moesten hun kinderen de begrafenis betalen. Als het verhaal in Jip en janneke taal vertaalt wordt, en dat kan, zullen misschien iets minder mensen ten onder gaan aan de hebzucht van vooral de banken!

 26. Frans says:

  Laat ik nu net naar Meili Vos twee dagen geleden een email hebben gestuurd geheel in de lijn van deze video.

  Nou ja, we are all fucked. Mijn stelling is (al tijden) ER IS GEEN OPLOSSING!
  Basel III is een wassen neus. De derivaten worden van de banken niet marked to market, oftewel ingeschaald naar de waarde die het op zou brengen bij verkoop. Zolang dit niet eerlijk gebeurd is Basel XXX complete ONZIN!
  (als het wel gebeurd zijn alle banken meteen insolvabel.

  Een FEIT is dat alle banken en landen bankroet zijn. De schulden zullen NOOIT worden afbetaald, aangezien dit technisch onmogelijk is, laat staan in de praktijk.

  Het hele financieele stelsel is een groot piramide spel wat elk moment in elkaar kan storten. De EU zal NIET in deze vorm blijven bestaan.

  Een ieder die anders beweert steekt zijn kop in het zand.

  Bonnusen en torenhoge salarissen van de banken = STELEN. Een bank produceerd NIETS: ze vernietigen alleen maar.

  Een bank is een dienstverlenende instelling, meer niet. Daar horen ambtenaar salarisjes bij.

  Al het gelul over “als we ze niet betalen dan gaan ze naar het buitenland” moet worden vertaald naar: we hebben nog knappere koppen nodig om de oplichterij nog handiger te doen en nog langer te laten doorduren.

  Ik heb toevallig inside informatie gekregen, waar ik echt niet meer dan het volgende over kan zeggen: bij de politiek bij laten we zeggen personen die ertoe doen leid de problematiek gehele financieele wereld en de EU (waaronder het voorbestaan) letterlijk tot slapeloze nachten en zeer grote druk.

 27. nhz says:

  @26:
  eens.

  Ook opvallend dat je NIEMAND uit politiek of bankster kringen hoort over de makkelijke manier waarop de VS van zijn record schulden probeert af te komen: lekker devalueren, iedere dag 1-2% minder schuld dankzij de geldpers van Uncle Ben!! Het buitenland mag opdraaien voor 30 jaar leven op de pof. En dr.t staat er bij te juichen, omdat hij denkt dat de US beursindexen stijgen (niet in euro, dus …).

 28. Frans says:

  @ 26: tja devalueren t.o.v. de euro: dat betekend dat het wel heel slecht is gesteld met de USD. De EUR is niet veel beter.

  De US heeft geen andere mogelijkheid by the way. Het is of bankroet verklaren of de schulden weg monetariseren, hetgeen in feite bijna hetzelfde is, waar echter in het laatste geval is nog meer voornamenlijk de burger de klos.

  De USD als reserve currency is nu aan het ineenstorten. Het hele financieele stelsel: het gaat echt nergens meer over.
  Ik zie als enige oplossing een totale collapse en weer opnieuw beginnen, conform mijn mantra: ER IS GEEN OPLOSSING.

  Al tijden probeer ik bijvoorbeeld professor Tissen van het fraude instituut Nijenrode in zijn columns op te voeden maar het heeft allemaal geen zin: allemaal even corrupt en onderdeel van het systeem. Hij loopt bovendien erg achter de muziek aan: ongelofelijk dat zo iemand zich professor mag noemen. Lid natuurlijk van het golfculbje. FUCK THEM.

  Zolang het besef er bij de bevolking niet is dat de hoge salarissen en bonussen stelen is, is er geen hoop op verbetering.

 29. nhz says:

  @28:
  ik vind dat Tissen regelmatig duidelijk laat horen dat het huidige systeem niet werkt resp. niet eerlijk is; dat hij achter de muziek aan loopt tja, dat geldt voor vrijwel alle ‘professionals’ op dit gebied geloof ik; mede uit eigenbelang natuurlijk 🙁

 30. Frans says:

  @ 28: Tissen is inderdaad een van de beteren. Maar ik ben soms toch met stomheid geslagen over de inhoud van zijn artikelen. Tkan natuurlijk ook dat hij gewoon zijn brood moet verdienen en niet al te diep (kan) graven in dat bestek. Nou ja, whatever. In ieder geval heb ik (hebben we) nog Kees de Kort: een genoegen om naar te luisteren.

 31. nhz says:

  vandaag $gold in toenemend tempo door de @1550 heen, en een nieuwe alltime high in pleuro goudprijs lijkt ook een kwestie van dagen. Blijkbaar weer ergens stront aan de knikker, maar juicht u vooral mee met dr. troll want ondanks alles staat de Dow vrolijk in de plus.

  En het orkest op de Titanic speelde vrolijk door…

 32. Peter says:

  @30: dr.t,

  Tja, de ING kan wel terug betalen, maar uiteindelijk staat de bv Nederland garant als het weer fout gaat.

  Pas als die garanties weg zijn, ben ik overtuigd dat ING een gezond bedrijf is. Tot die tijd is het gewoon schuld en risico doorschuiven zonder dat er fundamenteel iets wordt opgelost.

  Let ook op de boekhoudfraude die gedaan wordt met vastgoed waardering. De doen alsof het allemaal klopt, door de spelregels aan te passen als blijkt dat het niet meer klopt. Dit in combinatie met eerder genoemde garanties is een hele linke cocktail.

  Als je dat niet in wil zien en de excuus propaganda wan de politiek en het bankwezen napraat dan hou je enkel jezelf voor de gek.

 33. nhz says:

  @32:
  ik wacht met spanning tot het moment dat ING hun subprime hypotheekportefeuille terugkoopt van de belastingbetalers. Waarom hoor ik ze daar nooit over? Stelletje criminelen, en dan gaat dr.trol ze ook nog voortdurend verdedigen. Echt heel zielig.

  @33:
  als je ziet hoe de goudprijs explodeert vandaag dan zijn er blijkbaar mensen die meer weten; misschien dat gewone stervelingen volgende week horen hoe het zit, als het financieel systeem dan nog bestaat.

 34. Juan Belmonte says:

  @Il (13)

  Juan had eerder inderdaad al opgemerkt dat het gratis cabaret een keer op zal zijn, de rekening zal ook in de polder een keer komen.

  Met dr T (2) is Juan eens dat de drie economen een minder duidelijke boodschap brengen, wat is dan er precies aan de de knikker, wat moet er veranderen en hoe verhoudt zich dat tot de huizen-markt, die op zijn gat ligt. Of is hier geen verband met de huizenmarkt?

  De vorige crisis kwam bovendien van buitenaf

  Welnu de crisis in Ierland, IJsland USA, Spanje was wel gerelateerd aan een opgeblazen huizenmarkt en het blijft opmerkelijk dat in het land waar de hypotheekschuld het hoogst is, er kennelijk geen concrete maatregelen nodig zijn.

  Of slaat Juan de plank weer mis, moeilijk hoor allemaal… 🙂

 35. marianne says:

  Nee hoor Juan,
  Dit hele gebeuren duurt nog wel een jaartje of 10 en ondertussen zal er ook nog wel eens een oplevinkje zijn.
  Ondertussen lopen we hier inderdaad een tikkie achter door al dat gerommel van de politiek.
  Maar die dreun zal er uiteindelijk niet minder hard door zijn.

 36. nhz says:

  de dag is nog niet eens om en de Amerikaanse Schuldenberg is alweer 3% lager dan gisteren, gemeten in echt geld. Ben is van een tovenaarsleerling in een echte tovenaar aan het veranderen!

  Zelfs de EU schuldenberg is vandaag flink gekrompen, goed nieuws voor de dr.t’s onder ons.

 37. Kapotjeplov says:

  Begin van deze week: Goud op $1510, Zilver op $46,70
  Vandaag: Goud sluit op $1567, Zilver op $48,40.

  Voor zowel goud als zilver is dat ongeveer 3,7% erbij in 1 week. Of omgekeerd, het fiat-geld is in 1 week 3,7% minder waard geworden.

 38. racekever says:

  Kijk de oplossing is heel simpel. Namelijk; de gemiddelde bouwvakker of zoals u wilt vrachtwagen chauffeur moet niet gemiddeld € 1600 euro p/mndgaan verdienen maar maar ong. € 3000 p/mnd. of een gemiddelde doorzon woning moet zakken naar ong. €50.000,-
  Dat zal dus niet lukken, hé. De boel die spat straks helemaal uiutelkaar. Een financial meltdonw die zijn weerga niet kent, ja ha, die credit defaults swaps zijn nog giftiger als plutonium. Mijn financiele geigerteller slaat helemaal op tilt. Geniet er nog maar even van. Banken die ploffen, brandstof die niet meer te betalen is, voedselprijzen die binnenkorst helemaal de pan uitrijzen door oorlogen en misoogsten. Maar goed, al mijn haren zijn geteld.

 39. Vedder says:

  dr.t

  Jij stelt je de Nederlandse economie voor als het huishoudboekje van je vrouw. Feit is dat de overheid risico’s is gaan dragen tegen een vergoeding waarvoor de markt dat niet wilde/kon doen. Dat kan natuurlijk goed aflopen, maar een goede investering kun je dat onmogelijk noemen. Ik kan er begrip voor opbrengen dat de Nederlandse overheid dit heeft gedaan, op korte termijn is hiermee rust in de tent gebracht. Je moet je echter realiseren dat hiermee de spelregels definitief zijn gebroken, hoe we op lange termijn verder moeten weet niemand. Ook kun je je afvragen waarom de overheid geen aandelenbelang in de desbetreffende instellingen heeft genomen, ze hadden dan de instrumenten in handen gehad om een grote schoonmaak te houden. Het kapitalistiche ‘zuiveringsmechanisme’ heeft zijn werk nu niet kunnen doen: zij die slecht gepresteerd hebben zijn blijven zitten en kunnen verder gaan. Er is een moral hazard gecreeerd dat zijn weerga niet kent.

  Wat leesvoer:

  Bulletin van dnb geeft een aardige inkijk in de overheidssteun (en deze is echt niet voor de poes): 7,39% BBP aan kapitaalinjecties, 10,79% BBP asset relief, 9,14% BBP schuldgarantie

  http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2011/index.jsp

  Zie ook:
  http://www.beursgorilla.nl/overheidssteun-ing-cadeau-van-6miljard.asp
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Economie/266838/Terugbetalen-staatssteun-ABN-AMRO-onzeker.htm?rss=true
  http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Op-Financien/221357/De-crisis-verklaard-Alt-A-hypotheek.htm

  Enjoy!

 40. mark says:

  Het meest bizarre is dat de banken nog steeds te veel risico nemen en bonussen uitkeren. En wie is nu het hoofd van de grote bank (ABN-AMRO), juist onze financiele kei genaamd Gerrit Zalm de zalige. Hij verdient nu lekker meer dan een miljoen en doet helemaal niets aan de cultuurverandering of risico verandering. Laten we ook verder niet praten over het duistere verleden van Zalm bij De DSM, dat is duidelijk taboe geworden en hoe langer we wachten hoe kleiner de kans is dat er ooit iets gaat gebeuren.
  Van de Jager, Rutte en onze DNB CEO (de best verdienende centrale bank man in Europa met >500.000 Euro) hoeven we ook geen acties te verwachten.

  Als je een brood jat in de supermarkt als je honger hebt ga je de bak in, maar als je genoeg te eten hebt (en al heel veel geld) en willens en wetens criminele risico’s neemt met andermans geld, gebeurd er helemaal niets. Uiteindelijk had iedereen de risico’s kunnen lezen in de prospectus die volledig duidelijk zijn!!

 41. ll says:

  Niets is wat het lijkt Dr.t. 🙂

  http://www.frozenfunds.org.nz/

  Let wel, dit is geen website van de ING 😉

 42. dr.t says:

  De vorige crisis kwam bovendien van buitenaf

  Welnu de crisis in Ierland, IJsland USA, Spanje was wel gerelateerd aan een opgeblazen huizenmarkt en het blijft opmerkelijk dat in het land waar de hypotheekschuld het hoogst is, er kennelijk geen concrete maatregelen nodig zijn.

  Of slaat Juan de plank weer mis, moeilijk hoor allemaal

  Ik kan je best volgen hoor. Er is genoeg reden voor zorg en maatregelen.
  Maar ik denk dat deze maatregelen op zijn “polders” worden ingevoerd. Dat wil zeggen dat een regeling als HRA beetje bij beetje wordt afgebouwd, zonder dat de politiek openlijk hoeft te bekennen dat ze daarvoor kiezen.

  Ierland, Spanje en Ijsland noem je als voorbeelden van een opgeblazen huizenmarkt en de gevolgen ervan.

  Daar speelden echter wel het nodige mee dat zeer specifiek voor deze landen zelf waren.
  Ieland drijft op europese subsidies (dus heeft geen solide economische basis).
  Als dan de crisis toeslaat bij een opgeblazenhuizenmarkt heeft zo’n land twee problemen.

  Spanje, men bouwde zich er suf gericht op de buitenlandse vraag,totdat men er achter kwam dat de vraag naar woningen wegviel door de crisis.

  In Nederland is er van alles mis, maar dat er teveel gebouwd wordt, dat lijkt er niet aan de hand en nog belangrijker het bedrijfsleven staat er hier beter voor (laagste werkloosheid ook in Europa).
  Ijsland tja Ijsland.

  Met het trekken van vergelijkingen is voorzichtigheid geboden, voor je het weet vergelijk je appels met peren.

 43. dr.t says:

  Trouwens in de Volkskrant kun je een (voor mij althans) verhelderend betoog aantreffen.

  http://opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/8392/Landen_moeten_failliet_kunnen_gaan

 44. Juan Belmonte says:

  @39

  Inderdaad zijn er verschillen die pleiten voor een beperkte bubbel in de polder.

  In termen van prioriteiten is J.i. de hoofdreden achter bubbels is echter een (tot einde gekomen) overwaardespiraal op vastgoed. Die hangt samen met een (hypotheek-)schuld-explosie, dat is de hoofdbron van de “gratis geld” uit overwaarde. Als vastgoedwaarderingen niet gebaseerd zijn op
  -(verantwoord / prudent) lenen en terugbetalen
  maar op
  – kunstmatig lage rentes die door HRA gehalveerd worden en de norm zijn voor het gesubsidieerd huren van steeds grotere sommen geld (vaak aflossingsvrij) van een financier.
  Dan … is er ruimte voor verbetering want de korte termijn kan niet stelselmatig voorrang krijgen boven de lange termijn. Dat blijkt ook wel: de overwaardespiraal is omgedraaid in een onderwaardespiraal, wie geen Geduld heeft, als potentiele koper, kan hier behoorlijk teleurgesteld worden.

  Kortom:
  – ja de situatie in NL is anders dan in ieder van die eerder genoemde landen.
  – nee, ook hier is een bubbel, hoofdreden

 45. Juan Belmonte says:

  @40

  Daar vraagt Juan Dr T dan om uitleg…

  Tevens wordt een norm ontwikkeld voor de maximale toekomstige staatsschuld in relatie tot het gemiddelde economisch verdienvermogen van Europa, bijvoorbeeld 60 procent van het Europees bruto binnenlands product met een maximaal begrotingstekort van 3 procent, ofwel de oude Zalmnorm.

  Als Juan het goed begrijpt mogen LANDEN 60% van hun inkomen lenen.

  PARTICULIEREN mochten tot 800% en mogen nu iets van 450% van hun inkomen lenen.

  Kunt u verklaren waarom er zoveel te doen is over die kleine 60% en waarom particulieren 8 maal zoveel zouden moeten kunnen lenen?

 46. Juan Belmonte says:

  Opgemerkt moet worden dat het huidige, chaotische schuldenbeleid waarschijnlijk zelfs zwaardere consequenties heeft. Te verwachten is dat de combinatie van oplopende lasten voor burgers (door extra belastingen) en afnemend verdienvermogen (door werkloosheid) binnenkort tot heel veel onrust zal leiden.

  (uit 40)

  Waarmee het verhaal van Prof Dr Willem Buiter nog een keertje in de Volkskant staat.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/willem-buiter-wereld-wordt-spannend-chaotisch-en-verwarrend/

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-05-2010/standpunten-hypotheekrenteaftrek/#comment-38935

 47. dr.t says:

  Particulieren gaan zo’n schuld aan voor de langere termijn en hebben als het goed is geen ‘begrotingstekort’ die keer op keer gedekt moet worden doordat ze meer uitgeven dan er binnen komt. Indien de economie dan stabiel zou zijn, kan er een redelijke inschatting gemaakt worden van de terugbetaalcapaciteit van een consument en dat bepaalt weer de maximumhoogte van de lening.

  Zou een particulier echter het gedrag van de gemiddelde overheid vertonen, dan zou een bank allang de geldkraan dicht hebben gedraaid.
  Het alternatief zou ronduit komisch zijn.
  U geeft ieder jaar 3% of meer teveel uit drt en u heeft grote schulden, dat geeft niet hoor onze bank kan u ook daarvoor een aantrekkelijke lening verschaffen en komt u volgend jaar maar terug als het nodig is. En ja we komen dan wel mogelijk ook zelf in de problemen, maar dat geeft niet want dan lenen we zelf wel wat meer.

  Degenen, landen, met wangedrag zijn ook degenen die de normen voor hun gedrag vaststellen.
  Dat lijkt me de kern van het probleem.
  De rek lijkt eindeloos.
  Vandaar het pleidooi om landen failliet te verklaren en hup in de schuldsanering ermee.
  Dat betekent pijn voelen, een echte norm stellen dus, en een leuke bijkomstigheid is dat de rekening dan wel wordt neergelegd waar ze hoort. Banken en landen zelf, i.p.v. een collectieve variant.

 48. dr.t says:

  Ik kan me overigens wel vinden in je analyse onder 41 en 43.
  Met name waarin het gaat om het kunstmatig in stand houden van lage rentetarieven en dat dit op de lange termijn niet houdbaar is.

  Verder denk ik dat in NL de economie echter wel als redelijk stabiel te beschouwen is wanneer het om het bedrijfsleven gaat.
  De werkloosheid is ook laag en er is een beperkte groei.

  De economische groei is echter te gering om hogere lonen te bewerkstelligen.
  Itt de overheid heeft het bedrijfsleven namelijk geleerd om met minder mensen, meer te presteren.
  Er is waarschijnlijk een economische groei van 4 procent of hoger nodig voordat effecten op inkomen te verwachten zijn.

 49. dr.t says:

  Dit scenario zie ik echter niet zo snel in NL opdoemen..

  Werkloosheid tikkende tijdbom voor Spanje door Eric Castien
  BARCELONA – Spanje heeft een twijfelachtig record gevestigd. Het werkloosheidspercentage steeg de eerste drie maanden van dit jaar naar 21,3%. Dit komt neer op een kleine 5 miljoen werklozen, het hoogste aantal in veertien jaar. Spanje verstevigt hiermee de positie van koploper in Europa.

 50. Vedder says:

  dr.t

  Helder artikel.

  “Natuurlijk beseffen wij dat deze harde aanpak een forse ‘shake-out’ zal veroorzaken bij een aantal banken, pensioeninstellingen en obligatiebezitters”

  Deze zin geeft volgens mij wel aan waarom schuldsanering echter niet snel zal gebeuren. Banken, en pensioeninstellingen zitten zwaar in de obligaties van probleemlanden. Als je deze route consequent zou begaan zou je deze banken ook op de fles moeten laten gaan.

 51. ll says:

  Dr t. Artikel uit 2008, Banken moeten failliet kunnen gaan, van Nout Wellink in NRC, het is steeds weer een herhaling zoals het zou MOETEN zijn, maar er gebeurt nixxxxx, totdat …..

  http://vorige.nrc.nl/economie/article1881283.ece/Banken_moeten_failliet_kunnen_gaan

 52. uncle scam says:
 53. Juan Belmonte says:

  @ dr t

  44
  een echte norm stellen dus
  Inderdaad, tijd dat er weer wat conservatieveren normen gaan stellen en afdwingen dat ze nageleefd worden. Niet polderen dus in deze.

  45

  Ik kan me overigens wel vinden in je analyse onder 41 en 43.

  Helder, dank voor terugkoppeling. Juan noemde de situatie maar Hogehuizenprijsminnend NL, bij gebrek aan een betere term.

  Als de rente niet langer de werkelijke prijs van geld weergeeft,
  treden er andere mechanismen op
  .. een kredietcrisis bijvoorbeeld. 🙂

 54. Juan Belmonte says:

  @44
  Zou een particulier echter het gedrag van de gemiddelde overheid vertonen, dan zou een bank allang de geldkraan dicht hebben gedraaid.

  Merkwaardig dan dat de mate van aflossingsvrij de norm geworden is.

  Wellicht maakt het doorverkopen van risico’s (off-balancing, SPVs) de noodzaak tot prudent bankieren wat minder groot om het maar voorzichtig uit te drukken ?

 55. Juan Belmonte says:

  @1 Martijn

  Inderdaad, meer positionering dan een tot acties leidend relaas.

  tout est politique
  et la politique est tout
  .

 56. ll says:

  Dat is het punt Juan, de risico’s van de banken zijn buiten de balans geplaatst. Het Enron principe. Bij Enron is ierdereen werkeloos geworden, zijn/haar pensioen verloren en alle beleggingen van het personeel ingestort, kortom de toekomst was in één keer weg.
  Want alle SUV’s VIE’s en SPV’s waren toen ook al het buiten de balans plaatsen van risico’s. Het was FRAUDE. En nu hebben we ENRON in het groot “MONDIAAL.”

  Het beest is zo groot, dat je het niet meer ziet 🙂

 57. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  Juan is niet zo’n voorstander van grote conclusies trekken uit een kleine metingen en dat iedere nanoseconde, ofwel hij begrijpt het nut niet.

  Tegelijkertijd is het goed om af en toe eens een stekproef te doen.

  Beeld tot nu toe: 2000 executieveilingen per jaar, da’s grofweg 10 per werkdag.

  170 vastgoedveilingen op de voorpagina van http://www.veilingbiljet.nl in een tijdspanne van 3 mei tot en met 19 mei. Dat zijn 13 werkdagen. Verwachting is 170/10 = 17.

  Als deze pagina alle vastgoedveilingen weergeeft, dan is er een kleine wijziging, trend is opgaand.

 58. Juan Belmonte says:

  @52

  Al er een wedstrijdje geldscheppen en laten neerslaaan in assetwaarden zou zijn, dan is off-balancing een zeer effectief middel om de schoorsteen te laten roken.

  Juan herinnert zich een NRC artikel (op pagina 23 natuurlijk) met de omvang off-balanced geld wereldwijd. Juan is de details kwijt, maar het was wel fors, Juan begrijpt het nog steeds niet, wat hier nu de toegevoegde waarde van is.

  Maar Juan is de eerste om toe te lichten datti maar een beperkte blik op de wereld heeft 🙂

 59. ll says:

  Juan. De toegevoegde waarde. Gewoon uitstel van executie. Als de risico’nog bij de banken zouden zitten, in een tijd van waardedaling van de onderliggende assets, zal er moeten worden afgeboekt. Dan waren ze allang failliet geweest. 🙂

  Daarom mag er nu legaal worden gefraudeerd. 😉

 60. dr.t says:

  Wie betaalt de rekening, daar komt het dus op neer…

 61. nhz says:

  @40:
  ik heb geen prospectus gezien of iets getekend toen ik Nederlander werd 😛

  @41:
  tja, da’s Nieuw Zeeland. In Oud Zeeland zouden de fondsbeleggers vermoedelijk hun hele inleg terugkrijgen, op kosten van de belastingbetaler. Niet dat het uitmaakt voor de bonus van de ING topcriminelen …

  @42:
  in zoverre mee eens dat er inderdaad in Nederland eerder te weinig dan teveel gebouwd is; wat zeker met Ierland en Spanje een groot verschil is. Maar in NL is er m.i. een aanzienlijke verborgen leegstand, ik zie het overal om mij heen in het dure stuk van de stad waar ik woon. Minstens 10% van de kapitale panden hier staat leeg, soms al 5-10 jaar. Leve de speculatie – en da’s dan weer een groot verschil met de rest van Europa, geen land waar speculeren via leegstand zó aantrekkelijk is. Ook andere vormen van vastgoed speculatie zijn in NL erger (aantrekkelijker) dan elders.

  @43:
  ik vrees dat dit net zo zou werken als de WSNP in Nederland. Wie daar in komt maakt een lange neus naar de schuldeisers, want als je een beetje handig bent (er zijn vast welzijnswerkers die ander advies kunnen geven) dan doorloop je rollend van de lach het traject. Al je hebbedingetjes inclusief dure auto mag je houden, spaargeld zet je even op naam/rekening van partner of ander familielid, en voor wie in de schuldsanering komt maakt 90% van bijstand overhouden (met allerlei toeslagen voor gezinnen etc.) vaak weinig uit – want als je maandelijks volop geld overhoudt kom je niet in de WSNP terecht. Als je het traject al moet doorlopen, want ik hoor steeds vaker dat het ‘proforma’ wordt afgehandeld wegens gebrek aan mankracht.

  Ik moet er niet aan denken wat zo’n saneringsprocedure zou inhouden als het bedacht wordt door de weekdieren die het Europarlement bevolken.

  @45:
  als we toch bezig zijn kan iemand misschien uitleggen waarom een Spaanse scheeflener 2% betaalt voor zijn hypotheekschuld, de Spaanse staat 6% en de Griekse staat 23% (kan ook meer zijn, ik hou het niet meer bij).

  @47:
  LOL! veel NL particulieren hebben een begrotingstekort dat zo groot is als ze er nooit meer van af komen. Weliswaar niet op de lopende rekening, wel op de balans. Als een klein bedrijf een tien keer gezondere positie zou hebben (schuld vs. inkomen) dan waren ze waarschijnlijk al failliet verklaard. Alleen bij TBTFW bedrijven zoals ING is de situatie vergelijkbaar met de scheefleners.

  @49:
  de Spanjaarden moeten gewoon even de werkloosheids definities van Nederland lenen, dan zitten ze zo weer onder de 10% werkeloosheid.

 62. dr.t says:

  57
  Het gaat natuurlijk om het verschil tussen wat je jaarlijks uitgeeft en binnen krijgt.
  Stel iemand verdient 100.000.
  Houdt 20.000 over per jaar.
  Dan is een hypotheek van 450.000 toch gerechtvaardigd, ook al ontstaat een balansverschil?
  De bank kan dan namelijk redelijkerwijs verwachten dat deze persoon zijn lening kan terugbetalen.
  De voorwaarden worden alleen maar strenger.

  Het alternatief is hypotheek als financieringsvorm helemaal afschaffen, want het verstrekken van een hypotheek levert per definitie op korte termijn een balansverschil op.

  Dan kan iedereen pas als hij/zij vijftig is een woning daadwerkelijk zelf kopen….

  Maar wellicht wil je iets anders stellen.

 63. dr.t says:

  Ojaa en zelfs al wordt het pand zelf drastisch minder waard, de capaciteit om een lening daadwerkelijk af te lossen wordt er opzich niet beroerder door, ceteris paribus.

  Leegstand, wel herkenbaar, ook in de amsterdamse binnenstand.
  Panden zijn opgekocht, waarschijnlijk door buitenlandse miljonairs.
  Dat zorgt inderdaad voor nog meer schaarste.

 64. Peter2 says:

  @39: dr.t,

  Ojaa en zelfs al wordt het pand zelf drastisch minder waard, de capaciteit om een lening daadwerkelijk af te lossen wordt er opzich niet beroerder door, ceteris paribus.

  LOL….

  Waarom dan nog kijken naar de waarde van onderpand bij het verstrekken van een hypotheek? Volgens jou zit het wel snor, als iemand maar een inkomen heeft.

  Maar het dalen van de waarde van het onderpand heeft zowel voor de lener als de rest van de samenleving effecten die negatief uitpakken voor het risico en de capaciteit van de lener om te voldoen aan de nominale afbetaling plus rente.

  Die twee zaken staan niet los van elkaar. Zeg dat alle huizen in hetzelfde prijssegment dalen met 20% in marktwaarde, dan is het niet ondenkbaar dat vele anderen met een soortgelijk probleem kampen. Er zal geld uit de actieve economie onttrokken worden, om het verschil tussen hypotheek en onderpand te dekken, en bestedingspatronen worden aangepast. Dit heeft effecten, die ook het inkomen van die hypotheekbezitters raken, zij het indirect. En daarmee neemt dus de kans op het kunnen afbetalen af.

 65. nhz says:

  @61:
  als iemand na betaling van hypotheeklasten 20K per jaar overhoudt (en dan niet met een aflossingsvrije feesthypotheek met variabele rente etc) dan kan hij wel een redelijke schuld aan. Maar hoeveel van die mensen zijn er nou helemaal in NL? Veel mensen kunnen alleen de rente op de hypotheek betalen en NIET de aflossing; misschien zouden ze het kunnen bij een ander uitgavenpatroon, maar waarom zou je moeilijk doen als de afrekening pas over 30 jaar komt? Zien we dan wel weer, zo werkt het …

  “Dan kan iedereen pas als hij/zij vijftig is een woning daadwerkelijk zelf kopen….”

  nee, de bekende misvatting. In dat geval kan niemand het meer betalen en DUS gaan de prijzen omlaag. Dat er in zo’n geval 20 jaar lang geen woning meer verkocht wordt (of hooguit wat stuivertje wisselen tussen gefortuneerde huiseigenaars) dan maak je jezelf maar wijs …

  @62:
  als een pand drastisch minder waard worden treden de kleine lettertjes van de hypotheek in werking. Volgens mij heb jij die nog nooit gelezen.

  Wat leegstand betreft: het maakt niet uit wie de eigenaars zijn, het is speculatie. Als de prijzen serieus gaan dalen zal al dit aanbod op de markt komen, en blijkt ineens dat er een flink overschot is in de polder. Bij mij in de stad schijnt een flink deel van de regionale coffeeshop maffia te zijn, en een ander deel staat op naam van louche BV’tjes uit Amsterdam (type Willem Endstra vermoedt ik). In nieuwe buitenwijken komt het ook voor trouwens, maar daar is het minder (een paar %); wel staat daar openlijk een groot deel te koop, vaak 10-20%, en dus vermoedelijk voor een deel ook leeg.

 66. Scheefwoner says:

  @59 dr.t

  “quote”
  Ojaa en zelfs al wordt het pand zelf drastisch minder waard, de capaciteit om een lening daadwerkelijk af te lossen wordt er opzich niet beroerder door, ceteris paribus.
  “unquote”

  Daar zeg je er wel iets bij, ceteris paribus, maar daar wringt de schoen ook. De omstandigheden wijzigen in toenemende mate, vraag maar aan 20% van de Spaanse beroepsbevolking, maar Nederland is natuurlijk weer het beste jongetje van de klas met nog geen 5%. En voor straks hebben we iedereen zo hard nodig dat we via een springplank van een 66-jarige naar een 68-jarige pensioenleeftijd mogen veren. Lekker toch die ouderwetse VOC mentaliteit! Kunnen we in ieder geval onze veel te dure hypotheek blijven betalen. Ceteris paribus ten top, maar vergeet niet dat niets blijft zoals het is. Ik vraag mij af of het werkloosheidspercentage van 5% van de beroepsbevolking hier niet gemanipuleerd is. Ook 100 echtscheidingen per dag zullen niet bijdragen aan het keurig afbetalen van de hypotheek.
  http://www.verbeterjerelatie.nl/cijfers-en-onderzoek/echtscheiding/default.aspx

  Net trouwens even op een Duitse woningsite gekeken en als je die prijzen vergelijkt met hier dan weet je dat de luchtbel hier echt veroorzaakt is door de leensubsidies en niet door de inflatie. Ik neem aan dat de inflatie in Duitsland synchroon loopt met de Nederlandse.

  Het meest triest vind ik het nog voor de jeugd/starters. Zelfs met wat eigen spaargeld is het niet eens meer mogelijk om een behoorlijk huisje te vinden. Waarom nou niet de HRA naar 30% max. en de overdrachtsbelasting naar 3% en huurwaardeforfait afschaffen. Er zal dan waarschijnlijk een kleine correctie komen waarna starters weer wat mogelijkheden krijgen. De jeugd heeft de toekomst.

 67. Adamus says:

  Nhz, ik ken een bungalowwijkje(veluwezoom) waar zeker 10-20% door kleinkinderen wordt bewoond of gewoon leegstaat. Zie je aan de buitenkant niet; de tuinman doet zijn werk en besproeiïng van de tuin wordt automatisch geregeld (conrad systeempje).
  Huisjes van drie jaar geleden 600K, nu iets minder 😉

 68. AVE says:

  @63
  Heb persoonlijk ervaring met een dergelijke situatie en de belastingdienst. Oma overleden, een paar erfgenamen fixeren zich teveel op een hoge vraagprijs die volgens hen de marktprijs is en na twee jaar komt de belastingdienst, om de doodbelasting op te eisen. Niemand had er rekening mee gehouden en op de veiling bracht het pand 35% op van hetgeen men had gehoopt te ontvangen in de vrije verkoop. Niemand had ook het geld om het dan ook maar zelf te kopen, zelfs niet op de veiling. De betrokken familieleden zijn inmiddels allemaal in de stress over de woningmarkt, laten geen verbouwing meer uitvoeren, zijn kritisch geworden bij de schilder, loodgieter, en noem maar op. Wat heeft het voor zin?

  Het gaat er toch om dat je prettig woont?

 69. ll says:

  Geen overheid die voor haar financiele gezondheid zo afhankelijk is van de ‘wijze’ beslissingen van een paar tweedehands-autohandelaren als de Ollandse, (vrije vertaling) 🙂

  http://www.geertdekker.nl/index.php?id=205

 70. ll says:

  En nou vraag ik me af of de off-balance hierbij ook is gerekend ;), want het staat niet voor niets buiten de balans, want dan ziet het plaatje er toch weer ietsje anders uit, 2.6 triljoen aan kredieten.

 71. ll says:

  Dr.t zegt, er zijn geen betalingsachterstanden……en toch zitten 80.000 mensen vorig jaar met een schuldprobleem ;), ook mensen met een hypotheek.

  Wat is dan de definitie van een betalingsachterstand 🙂

  Ik snap er niets meer van.

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/295771/Aantal-Nederlanders-met-schuld-flink-gestegen.htm

 72. nhz says:

  @67:
  oef, 35% van de verwachte opbrengst… dat moeten wel héél overspannen verwachtingen geweest zijn dan.

  @70:
  ik heb ook al een tijd de indruk dat betalingsachterstanden op de hypotheek geen betalingsachterstanden zijn totdat de bank (of NHG/WeW vemroedelijk) het ergens aanmeldt en tot aktie overgaat. Verder zijn er natuurlijk gemeentes die gewoon (voorlopig voor een jaartje …) de hypotheek voor je betalen als je zelf even betalingsproblemen hebt wegens dure auto’s, dure vrouw, dure vakanties of whatever …

 73. AVE says:

  @68
  Het was een combinatie van:
  – overspannen verwachtingen
  – inhaligheid
  – achterstallig onderhoud
  – opkopers die hun kans schoon zagen.

  Het was domheid ten top.

  Inmiddels weet ik ook dat opkopers 70% als de ultieme bovengrens beschouwen. Gangbaar is 50%. Heeft een woning relatief veel achterstallig onderhoud dan laten de opkopers zich ook niet meer zien en komt het pand bij speculerende aannemers. Omdat die het ook niet meer zo breed hebben, worden er lage prijzen geboden.

 74. AVE says:

  Vergeet te melden dat de woning 5 jaar te koop heeft gestaan voor
  € 425.000,=.

 75. dr.t says:

  67
  Ik haal aan in de door jouw genoemde artikel:

  Uit de cijfers blijkt dat een op de twee Nederlanders die aankloppen bij de gemeente een baan hebben. ‘Zij hebben vaak tijdens de piek van de huizenmarkt een hoge hypotheek afgesloten,’ zegt NVVK-voorzitter Joke de Kock tegen het AD.

  Vooral wanneer stellen scheiden of een van de twee zonder werk komt te zitten, raken Nederlanders in de problemen als het huis moet worden verkocht. ‘Door de ingezakte huizenmarkt blijven ze met een restschuld zitten. En door de crisis zijn velen door hun spaargeld heen.’

  80.000 valt mee qua aantal als je het wegzet tegen het totaal aantal personen wat wel aan verplichtingen weet te voldoen.
  Maar goed het getal drukt wel een bepaalde kwetsbaarheid uit.
  Er hoeft niet veel te gebeuren om een basis onderuit te halen.
  Vroeger kon je nog, in economische zin, een zachte landing maken, dat zit er nu niet meer in.

  64
  Jouw verhaal lijkt nogal van drama drama aan elkaar te hangen, maar niettemin gun ik het de betrokkenen van harte mocht het echt waar zijn.

 76. AVE says:

  @dr.t.
  Het was gewoon domme argeloosheid, meer niet. Men verwachtte het schip met goud binnen te halen.

 77. nhz says:

  @74:
  “Vroeger kon je nog, in economische zin, een zachte landing maken, dat zit er nu niet meer in.”

  ik weet niet wat je hier precies bedoelt met ‘in economische zin’ maar ik zie overal voorbeelden van mensen die er een financiële puinhoop van maakten en er in het echte leven (vrijwel) niks op achteruit gingen. Overal houdt de overheid het handje eronder, om te beginnen via NHG en WSNP. Werkeloos geworden? Zielig, daarvoor hebben we de permanente crisis- en herstelwet (als je in een bevoorrechte sector werkt), hou je gewoon 100% van je inkomen zonder te werken. Beetje last van ADHD of werkschuw? Meldt je aan voor de WAJONG, dan krijg je een stuk meer dan bijstand en als je het geld er doorjaagt krijg je nog extra. ENZ.

  Het wordt tijd dat het spel van het leven weer het element ‘Game Over’ krijgt voor de financiële brokkenpiloten; en dan echt game over en niet gratis door naar de volgende ronde zoals nu. Maar helaas, onze overheid garandeert precies het omgekeerde; zet je maar schrap voor een exponentiële toename van financiële infantiliteit, met alle gevolgen van dien voor de belastingbetaler.

 78. Scheefwoner says:

  @ 72 NHZ,

  Helemaal mee eens wat betreft game over. Misschien wel een beetje sociaal darwinistisch maar wie zijn billen brandt moet zelf maar op de blaren zitten. Misschien dat e.e.a. voorkomen kan worden door goede voorlichting van de overheid.

  Vroeger stonden de Nederlanders bekend als zuinig levend en spaarzaam volk. Hebzucht en te grote leencapaciteiten hebben hier toch wel verandering in gebracht. Makke lammetjes die aandelen WOL kopen en bedrogen worden door een wolf in schaapskleren. Aflossingsvrije hypotheken die door hoger wordende rentes niet meer betaalbaar zijn. Het is hard gezegd maar voor mij geldt dan de term medelijden is een oerzonde!

  Also sprach Zarathustra!

 79. S. Duurendaal says:

  In de loop van het 4e kwartaal van 2010 bereikte het aantal te koop staande huizen op Funda een top van 223.500. Vanwege hypotheekbeperkende maatregelen die zouden ingaan per 1 januari 2011 daalde dat getal eind december tot ca. 216.000. Vandaag, 30 april 2011, is de 235.275 gehaald. Wie daarbij bedenkt dat per maand rond 11.000 huizen van eigenaar verwisselen, beseft dat de ‘huizenvoorraad’ inmiddels genoeg is voor meer dan 21 maanden. In de VS is men wanhopig omdat de vooraad huizen op de markt strekt tot 16 maanden. Rekent men de huizen die in ‘foreclosure’-procedure zitten en boven de markt hangen daarbij, dan komt men op 19 tot 20 maanden voorraad. Maar ook in Nederland is sprake van een latent aanbod van verkopers die hun huizen hebben teruggetrokken van de markt, of die zouden willen verkopen.

  Vaak wordt beweerd (theorie van de omgekeerde waterval) dat één verkocht huis, liefst aan starters, 7 volgende verkooptransacties mogelijk maakt van gelukkigen die hogerop komen op de vastgoedladder. Nu de krediet- en schuldencrises maken dat voorwaarden voor het verkrijgen van krediet worden aangescherpt enerzijds en schuldenniveaus boven bepaalde percentages niet langer worden geaccepteerd anderzijds, gaat de theorie van de omgekeerde waterval niet meer op. Integendeel: 1 verkocht huis in een bepaalde prijsklasse drijft 8 tot 15 verkopers in dezelfde prijsklasse tot wanhoop, omdat er voor hun huis nu geen koper meer is.

 80. bigD says:

  @Juan Belmonte(42)
  Is BBP het inkomen van Nederland? De staat ontving in 2009 151 miljard op kasbasis en had een staatsschuld van 347 miljard. Dat is dus een schuld van 230% van het “inkomen”. 🙂

 81. Juan Belmonte says:

  @75 Goed punt merci Big D.

  Voor lenen en terugbetalen inderdaad consequent kijken naar schuld vs inkomen.

  Even rekenen met uw cijfers.

  Stel rente = 3%
  5% van 347 = 10,41
  Dan is alleen al het beslag van rente (zonder terugbetalen) op die 151 inkomen” 6,7%.

  Stel rente = 5%
  5% van 347 = 17,35
  Dan is alleen al het beslag van rente (zonder terugbetalen) op die 151 inkomen” 11%.

  Stel rente = 10%
  10% van 347 = 34,7
  Dan is alleen al het beslag van rente (zonder terugbetalen) op die 151 inkomen” 23%.

  Die verhouding zal bij Ijsland, Ierland en Griekenland (en straks Spanje?) nog iets heftiger liggen ?

 82. Juan Belmonte says:

  @74

  Wie daarbij bedenkt dat per maand rond 11.000 huizen van eigenaar verwisselen, beseft dat de ‘huizenvoorraad’ inmiddels genoeg is voor meer dan 21 maanden. In de VS is men wanhopig omdat de vooraad huizen op de markt strekt tot 16 maanden.

  Goede analyse, merci, helpt Juan aan inzicht.

  Prof Dr Ir Hugo Priemus kwam als eerste met de concrete stelling dat huizen in de polder 20% te hoog zijn.

  Delft leads the debate on Hogehuizenprijsminnend NL, wie volgt ?

 83. nhz says:

  @76:
  ik bind het geen ‘Darwinistisch’ opvatting, in de bijstand heeft een Nederlander het nog steeds rianter dan pakweg 95% van de rest van de wereld. De overheid kan dit soort problemen niet oplossen, hooguit erger maken (bijv. door de sukkels schadeloos te stellen door anderen te bestelen die dan ook in de problemen komen).

  @80:
  Priemus is m.i. van geen kant leidend in het debat; hij probeert hooguit zich in te dekken voor kritiek op zijn eerdere domme uitspraken. Velen hebben al jarenlang gewaarschuwd, terwijl er volgens dit soort deskundigen geen vuiltje aan de lucht was. Ze zullen altijd achter de markt aanlopen; spindocters, snakes oil salesmen dat zijn het, en met wetenschap heeft het helemaal niets te maken.

 84. FT says:

  @Juan,

  Het is weer tijd voor de maandelijkse TTT update.
  Hierbij de huizen die in april in vraagprijs zijn verlaagd. Ik hanteer de grens van 20%.

  Prinsegracht 81 -33.4 % 598000 398000 (2011-04-29)
  Laan van Meerdervoort 80 -31.0 % 1450000 1000000 (20-11-06)
  Laan van Meerdervoort 514 -29.2 % 349500 247500 (12-09-08)
  Laan van Clingendael 20 -27.3 % 274500 199500 (27-09-10)
  Van Kijfhoeklaan 75 -26.7 % 525000 385000 (24-06-09)
  Athenesingel 57 -23.5 % 389000 297500 (22-06-08)
  Laan van Clingendael 79 -22.3 % 289000 224500 (27-09-10)
  Esther De Boer van Rijklaan 3 -21.5 % 975000 765000 (14-06-10)
  Ruychrocklaan 162 -21.5 % 825000 648000 (7-01-10)
  Else Mauhslaan 211 -20.7 % 498000 395000 (1-10-09)
  Mesdagstraat 16 -20.4 % 798000 635000 (14-06-08)
  Hoenderloostraat 51 -20.1 % 169000 135000 (12-12-09)

 85. Juan Belmonte says:

  @86 nhz

  Het is J.i. te makkelijk om een stelling te ontkrachten zonder concreet alternatief.

  Helpt u Juan graag, als Delft niet in de lead is om Hogehuizenprijsminnend NL bespreekbaar te maken, wie dan wel ?

  Note: Prof Dr Ir. Hugo Priemus zat ook in de Sisselaar uitzending van VPRO’s Tegenlicht uit 2005 (op deze pagina in de rechterkolom te vinden). Zie minuut 0:00:40. Hier duidt hij op de monopolie positie van de project-ontwikkelaars en de risico’s.

 86. Juan Belmonte says:

  @87 FT

  Dank,

  Komt-i in VERSIE 14:

  De Tombola Top Tienduizend versie 14

  0) Okkie -50% van 1.295k voor 649k Rijkesluisstraat 43 5688 EC Oirschot.
  1) Spongebob -80% van 151 naar 29 k euro Turkeije 17, Waterlandkerkje
  2) nhz -67% VAN 8 MILJOEN EURO naar 2,6 miljoen euro, om privacy redenen ombekend gebleven villa in Blaricum
  3) Spongebob -47% van 124.5 naar 66k Molendijk 35, Nieuwe-Tonge
  4) Spongebob -44% van 500k voor 282 k Repel 6, 4926 DD LAGE ZWALUWE
  5) eduro -41% van 685k voor 400k huizerweg 66 Bussum
  6) IL -30% Diverse nieuwbouw Woningcorporatie ZVH
  7) Spongebob -38% van 725k voor 453 k Vijfhuizenberg 94 Roosendaal
  8 Spongebob -43% van 199k voor 113k Bergstraat 8 Zegge
  9) Spongebob -31% van 149k voor 104 k Kasterleestraat 362 Breda
  10) Okkie -30% Limburgse bouwbedrijf Jongen op het hele pallet
  11) Spongebob -29% van 219k voor 155k Tramsingel 112a BREDA
  12) Spongebob -33% van 899k voor 599k Wildhage 26 Teteringen
  13) Spongebob -34% van 269k voor 177k Bisschop van Mierlostraat 62 Mierlo
  14) Spongebob -53% van 124k naar 59k Molenstraat 168 Roosendaal
  15) Spongebob De Luther 5, 5095 AC HOOGE MIERDE -41% van 984k voor 576k
  16) admin Opbrengst nieuwbouwgrond Eindhoven -84% van 89,9k naar 14,1 k (ja Juan zit hier cijfers te manipuleren, het jaar is nog niet om, hij heeft er nu desalniettemin aardigheid aan en is voornemens ieder nanoseconde de laatste cijfers te tonen
  17) FT Duinlaan 143 den Haag -33% van 1.120k voor 749k (nota bene: nog te koop)
  18) Z24 met verschil gemiddelde vraagprijs vrijstaande woningen en gemiddelde verkoopprijs = 32 procent
  19) IMF die al een paar jaar beweert dat huizenprijzen in 30% overgewaardeerd worden
  20) Juan Belmonte Van de Veldestraat 68, 2525 AX ‘S-GRAVENHAGE -42% van 101 k voor 58 k euro
  21) Mr. G Hukker met 22102010 het bericht dat NVM wèl betrouwbare informatie over de woningmarkt heeft
  22)Juan Belmonte: bij een daling van 38% komt de NL huizenmarkt op het niveau van gedwongen veilingen en op het niveau van (ongedwongen) Duitse huizenmarkt en dus op gang.
  huizenmarkt-zeepbe…ijden/#comment-55315
  23) Spongebob -59% van 269k voor 111k Wilhelminastraat 141, SINT JANSTEEN
  24) FT -39.6% – Piet Heinplein 118 – 495000 – 299000 – (6-11-08)
  25) FT -37.3% – 1e Sweelinckstraat 47 – 1195000 – 749000 – (30-05-09)
  26) FT -33.1% – Duinlaan 143 – 1120000 – 749000 – (21-03-08)
  27) FT -32.4% – Plesmanweg 28 – 510000 – 345000 – (31-01-06)
  28) FT -30.1% – Taco Scheltemastraat 36 – 643000 – 449500 – (16-02-08)
  29) FT -28.5% – Prinsegracht 77 R – 419000 – 299500 – (3-08-08)
  30) FT -26.8% – Zandvoortselaan 154 – 1495000 – 1095000 – (6-06-07)
  31) FT -26.2% – Socrateslaan 7 – 575000 – 424500 – (26-10-08)
  32) FT -24.3% – Van Kijfhoeklaan 94 – 395000 – 299000 – (24-05-08)
  33) FT -24.0% – Vuurland 41 – 275000 – 209000 – (15-11-08)
  34) FT -23.7% – Vivienstraat 51 – 549000 – 419000 – (4-09-09)
  35) FT -23.5% – Landrestraat 430 – 189000 – 144500 – (7-01-10)
  36) FT -22.8% – Van Alkemadelaan 1196 – 232500 – 179500 – (10-12-08)
  37) FT -22.4% – R.J. Schimmelpennincklaan 10 a – 290000 – 225000 – (5-07-08)
  38) FT -22.3% – Schelpkade 23 -25 – 895000 – 695000 – (23-12-08)
  39) FT -22.2% – Weissenbruchstraat 18 – 379000 – 295000 – (21-09-09)
  40) FT -21.9% – Weissenbruchstraat 398 – 480000 – 375000 – (1-12-09)
  41) FT -21.9% – Cantaloupenburg 18 – 549000 – 429000 – (31-05-08)
  42) FT -21.0% – Van Hoeylaan 45 a – 315000 – 249000 – (20-10-08)
  43) FT -20.4% – Parkweg 3 G – 358000 – 285000 – (31-03-08)
  44) FT -20.1% – Meloenstraat 89 – 499500 – 399000 – (4-09-08)
  45) FT -20.1% – Tesselseplein 11 – 174500 – 139500 – (20-12-07)
  46) Frankie -40% Heusdensebaan 130 5076 VA Haaren van 995 voor 595 k euro (en nog steeds te koop)
  47) Kornalijnhorst 94 -39.1% 275000 167500 (05-03-08)
  48) Vreeswijkstraat 101 -36.5% 275000 174500 (29-08-08)
  49) Westeinde 139 a -30.4% 645000 449000 (19-06-08)
  50) Laan van Wateringse Veld 979 -24.8% 399000 300000 (14-06-08)
  51) Goeverneurlaan 289 -23.2% 140000 107500 (12-03-10)
  52) Burgemeester Patijnlaan 78 -21.0% 278000 219500 (27-11-06)
  53) Pompstationsweg 31 -21.0% 885000 699000 (23-03-08)
  54) Therese Schwartzestraat 56 -20.6% 339000 269000 (26-02-07)
  55) Schaarsbergenstraat 76 -20.1% 136500 109000 (18-06-10)
  56) 36,38% verlaging | 369.000, eerst: 580.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/drenthe/roswinkel/roswinkelerstraat-104/details.html 57) Roswinkelerstraat 104, Roswinkel
  36,67% verlaging | 475.000, eerst: 750.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/friesland/franeker/zilverstraat-26/details.html 58 ) Zilverstraat 26, Franeker
  36,8% verlaging | 395.000, eerst: 625.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/limburg/montfort/markt-24/details.html Markt 24, Montfort
  59) 37,04% verlaging | 425.000, eerst: 675.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/groningen/delfzijl/weg-naar-den-dam-4/details.html Weg Naar Den Dam 4, Delfzijl
  60) 37,24% verlaging | 150.000, eerst: 239.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/noord-holland/marken/buurt-ii-6/details.html Buurt II 6, Marken
  61) 37,74% verlaging | 165.000, eerst: 265.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/overijssel/nijverdal/grotestraat-250-a/details.html Grotestraat 250 A, Nijverdal
  62) 37,88% verlaging | 310.000, eerst: 499.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/drenthe/sleen/brink-12/details.html Brink 12, Sleen
  63) 38,3% verlaging | 725.000, eerst: 1.175.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/noord-holland/wognum/oosteinderweg-9/details.html Oosteinderweg 9, Wognum
  64) 38,41% verlaging | 1.475.000, eerst: 2.395.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/overijssel/enschede/strootsweg-390/details.html Strootsweg 390 ., Enschede
  65) 38,61% verlaging | 79.500, eerst: 129.500 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/friesland/sneek/jan-van-nassaustraat-42/details.html Jan Van Nassaustraat 42, Sneek
  66) 38,61% verlaging | 795.000, eerst: 1.295.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/noord-brabant/hoogeloon/ir-mettropweg-2/details.html Ir. Mettropweg 2, Hoogeloon
  67) 39,02% verlaging | 225.000, eerst: 369.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/drenthe/hijken/zwartingerkamp-9/details.html Zwartingerkamp 9, Hijken
  68 ) 39,36% verlaging | 339.000, eerst: 559.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/noord-brabant/eindhoven/grasfonteinkruid-23/details.html Grasfonteinkruid 23, Eindhoven
  69) 40% verlaging | 450.000, eerst: 750.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/overijssel/hellendoorn/dorpsstraat-3-bouwgrond/details.html Dorpsstraat 3 – Bouwgrond, Hellendoorn
  70) 40,04% verlaging | 119.800, eerst: 199.800 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/limburg/heerlen/dillegaard-236/details.html Dillegaard 236, Heerlen
  71) 40,12% verlaging | 100.000, eerst: 167.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/gelderland/tiel/fabriekslaantje-15/details.html Fabriekslaantje 15, Tiel
  72) 41,12% verlaging | 995.000, eerst: 1.690.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/utrecht/woerden/breeveld-22/details.html Breeveld 22, Woerden
  73) 42,26% verlaging | 89.500, eerst: 155.000 |
  http:/www.huizenzoeker.nl/koop/noord-brabant/eindhoven/kronehoefstraat-44-a/details.html Kronehoefstraat 44 A, Eindhoven
  74) 44,38% verlaging | 49.500, eerst: 89.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/groningen/groningen/helper-brink-61-101/details.html Helper Brink 61 101, Groningen
  75) 45,34% verlaging | 398.500, eerst: 729.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/noord-brabant/haaren/haarendijk-2/details.html Haarendijk 2, Haaren
  76) 45,42% verlaging | 846.000, eerst: 1.550.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/gelderland/lichtenvoorde/varsseveldseweg-61-b/details.html Varsseveldseweg 61 B, Lichtenvoorde
  77) 47,23% verlaging | 1.000.000, eerst: 1.895.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/flevoland/almere/slotbos-3/details.html Slotbos 3, Almere
  78 ) 50,25% verlaging | 99.000, eerst: 199.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/gelderland/ewijk/groene-heuvels-112/details.html Groene Heuvels 112, Ewijk
  79) 51,61% verlaging | 75.000, eerst: 155.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/limburg/venlo/oranjestraat-39/details.html Oranjestraat 39, Venlo
  80) 55,93% verlaging | 650.000, eerst: 1.475.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/limburg/sevenum/zeesweg-15/details.html Zeesweg 15, Sevenum
  81) Jan ten Brinkstraat 31 -42.3% 224500 129500 (05-08-10)
  82) Schalk Burgerstraat 447 -40.0% 125000 75000 (25-12-06)
  83) Laan van Roos en Doorn 39N -33.6% 625000 415000 (14-08-10)
  84) Treslonglaan 63 -27.3% 549000 399000 (24-10-09)
  85) Haringkade 1 E -20.6% 649000 515000 (02-04-08)
  86) Mechelsestraat 18 -20.1% 825000 659000 (03-08-08)
  87) Van Hogenhoucklaan 5 -20.1% 875000 699000 (01-12-10)
  88) Kornalijnhorst 163 -20.1% 199000 159000 (09-09-10)

  89) Capadosestraat 224 -58.3% 258500 107900 (15-05-06)
  90) Plesmanweg 136 -46.8% 936000 497500 (02-02-08)
  91) Dedemsvaartweg 479 -33.6% 298000 198000 (04-03-11)
  92) Johan Van Oldenbarneveltlaan 6 ii -32.6% 665000 448000 (09-04-09)
  93) Albert Schweitzerlaan 153 -28.6% 349500 249500 (17-04-08)
  94) Burgemeester Patijnlaan 78 -28.2% 278000 199500 (27-11-06)
  95) Luchtenburgplein 32 -27.8% 540000 390000 (14-10-10)
  96) Cees Laseurlaan 101 53 -26.4% 297500 219000 (30-01-09)
  97) Maaswijkstraat 27 29 -25.7% 498000 370000 (22-08-08)
  98) Kwekerijweg 7 -25.0% 3200000 2400000 (14-06-10)
  99) Landrestraat 989 -24.9% 259000 194500 (11-02-09)
  100) Doorniksestraat 4 -24.1% 725000 550000 (20-10-08)
  101) Loosduinse Hoofdstraat 127 -23.7% 249000 190000 (18-09-08)
  102) Bilderdijkstraat 69 -23.4% 389000 298000 (24-06-09)
  103) Molenstraat 25 F -22.3% 895000 695000 (07-04-09)
  104) Mexicosingel 53 -22.3% 579000 450000 (02-04-10)
  105) Zeekant 95 B -21.9% 319000 249000 (03-07-10)
  106) De Luttestraat 25 -21.4% 315000 247500 (05-08-10)
  107) Daguerrestraat 41 -21.2% 349000 275000 (06-03-10)
  108) Theo Mann Bouwmeesterlaan 558 560 -21.2% 698000 550000 (25-02-09)
  109) Gentsestraat 159 -21.1% 729000 575000 (03-11-09)
  110) Fahrenheitstraat 481 -21.0% 164000 129500 (26-11-08)
  111) Simon Vestdijkstraat 31 -20.1% 462500 369500 (18-04-07)
  112) Prinsegracht 81 -33.4 % 598000 398000 (2011-04-29)
  113) Laan van Meerdervoort 80 -31.0 % 1450000 1000000 (20-11-06)
  114) Laan van Meerdervoort 514 -29.2 % 349500 247500 (12-09-08)
  115) Laan van Clingendael 20 -27.3 % 274500 199500 (27-09-10)
  116) Van Kijfhoeklaan 75 -26.7 % 525000 385000 (24-06-09)
  117) Athenesingel 57 -23.5 % 389000 297500 (22-06-08)
  118) Laan van Clingendael 79 -22.3 % 289000 224500 (27-09-10)
  119) Esther De Boer van Rijklaan 3 -21.5 % 975000 765000 (14-06-10)
  120) Ruychrocklaan 162 -21.5 % 825000 648000 (7-01-10)
  121) Else Mauhslaan 211 -20.7 % 498000 395000 (1-10-09)
  122) Mesdagstraat 16 -20.4 % 798000 635000 (14-06-08)
  123) Hoenderloostraat 51 -20.1 % 169000 135000 (12-12-09)

  Tsja, het zal in de ogen van Prof Dr Marc Francke allemaal statistische RUIS zijn deze prijsdalingen 🙂
  (Juan kan het toch niet laten om zo dann und wann wat gratis cabaret te posten)

  Immers hij is gepromoveerd
  op de theorie
  van casametrie
  (hahahaha, wat een bak)

  No Jodas con
  la lengua de Juan

  (casa is spaans)

 87. Juan Belmonte says:

  Tsjonge 100 maal dalingen in Den Haag > 20%.

  De NVM houdt het op zo’n 5%.

  Hahahahahaaaaaaa

  Slimme Z
  of
  Slimme R
  that be be the answer 🙂

 88. Juan Belmonte says:

  Typo:

  that may be the answer 🙂

 89. KariZ says:

  @FT Zou je ook die van minder dan 20% willen posten.

  Of meel ze gerust ff naar me:

  kkarizz@hotmail.com

  Thanx!

 90. Maria says:

  @87 en @89
  Het betreft hier alleen de vraagprijzen! Het zou pas waarlijk interessant worden als bij een verkoop de bijbehorende Kadaster registratie prijs getoond kan worden. Jammer dat dat per kadstraal bericht te duur wordt.

 91. Juan Belmonte says:

  @93 Als er nu een slimme makelaar hier op het forum zou rondlopen, die de boel weer op gang wil zien en gelooft dat transparantie bijdraagt tot vertrouwen in de woningmarkt is uw wens op de kadastrale verkoopprijzen toe te voegen aan de Tombola Top Tienduizend.

  Maar alle makelaars zitten kennelijk nog steeds in de Mr. G Hukker “Slimme Z / Goed Gevoel” stand en transparantie denken ze niet nodig te hebben of ze zitten hier niet (het gebeurt ook immers elders) 🙂

 92. Juan Belmonte says:

  @artikel (vk)

  Stel dat we toestaan dat de aflossing (bijvoorbeeld 5 procent) van de hypotheekhoofdsom jaarlijks fiscaal aftrekbaar is en de betaalde hypotheekrente niet meer. Dan behoudt men de belastingteruggave die men gewend is, maar zijn we over twintig jaar verlost van de fiscale voordelen van het hebben van schulden.

  Beter ten gehalve gedwaald dan ten hele gekeerd ? 🙂

 93. Juan Belmonte says:

  verkeerde draadje, Juan is het draadje kwijt 🙂

 94. FT says:

  @Juan + KariZ + Maria,

  De constatering van Maria is correct. Dit zijn alleen de vraagprijzen (funda+Miljoenhuizen).
  EN !!! Wat te koop staat (op moment van publiseren.

  Leest ende huyvert.
  Als ik verkocht erbij pak, historische gegevens vanaf 2005:
  -20.0% en meer: 180 stuks.
  -15.0% tot 19.9%: 233 stuks.
  -10.0% tot 14.9%: 623 stuks.

  MET kadaster gegevens zou het inderdaad nog veel dramatischer zijn. Als iemand deze heeft… graag.

 95. FT says:

  KariZ,

  Ik heb de sheets gestuurd.
  Je hebt een 2e mail met de tools om het zelf bij te houden.

 96. KariZ says:

  @97 Thanx again!

  we zitten dus al jaren middenin de orkaan!

  De oogjes van het grote publiek gaan langzaam open. Zoveel rommel kun je niet binnenskamers houden.

 97. Maria says:

  @ 94 en @97
  Kadastraal bericht via Kadaster-on-line kost € 2,95 per woning, dat wordt een dure hobby. Een andere mogelijkheid zou zijn dat de verkopend makelaar de verkoopprijs zou aangeven, maar of die op deze website zit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*