SP slikt motie van wantrouwen tegen Blok in

De SP dient geen motie van wantrouwen in tegen minister Stef Blok (Wonen). Eerder deze week, en donderdag tijdens het debat, dreigde Kamerlid Paulus Jansen nadrukkelijk met het opzeggen van het vertrouwen in de minister.

Lees verder op nu.nl

PvdA’er Jacques Monasch en VVD’er Barbara Visser zeiden tijdens het debat dat zij op de hoogte waren van het bestaan van het rapport. Volgens Jansen is dit vreemd, aangezien het rapport vrijdag pas is gepubliceerd.

Share Button
Tagged with: , , ,
230 comments on “SP slikt motie van wantrouwen tegen Blok in
 1. Maria says:

  Stel je nou eens voor dat het “gepeupel” er weet van gaat hebben hoe slecht de situatie is…….

 2. xenobinol says:

  Gewoon keihard liegen en bedriegen, dat wil het volk immers. ‘Ze’ zitten immers meters onder water met hun aflossingsvrije hypotheken, woekerpolissen, beleggingsproducten en al wat niet meer gebaseerd is op gebakken lucht.

  Al het beleid lijkt er momenteel op gericht om de cijfers op te poetsen om zo de mensen hoop te geven. Typisch ‘delay and pray, pretend and extend’ gedrag. Misschien gaat het werken als we er allemaal in blijven geloven 🙂

  Nederland een kenniseconomie? Waarom kan het dan toch zo zijn dat we een overheid hebben die vooral rekent op de achterlijkheid van haar onderdanen?

 3. cartoonist says:

  xenobinol: Nederland een kenniseconomie? Waarom kan het dan toch zo zijn dat we een overheid hebben die vooral rekent op de achterlijkheid van haar onderdanen?

  Volgens onze overheid: 2 + 2 = 5

  en blijkbaar geloven de meeste mensen dat.

 4. renren says:

  En woekerpolissen bestaan niet.

 5. azijnseikerT says:

  SP schurkt al goed tegen de gevestigde orde aan.

 6. Jan says:

  Vrij dom van de SP om zo op de man te spelen. Het blijft toch de linkse variant van de PVV: Flink roeptoeteren, maar serieus onderbouwen ho maar.

  Ondanks alles wat er over Blok valt te zetten, is hij de eerste minister onder wiens verantwoording de HRA is aangepakt en hij heeft dit zonder veel schade (ja, een theoretische “Blokhypotheek” die toch geen bank gaat verstrekken) door de Eerste Kamer gekregen.

 7. Bug says:

  cartoonist: Volgens onze overheid:2 + 2 = 5

  en blijkbaar geloven de meeste mensen dat.

  Die mensen hebben er voor geleerd en dus dan zal het heus wel waar zijn 🙂

  renren:
  En woekerpolissen bestaan niet.

  Ja, de aarde is plat, varkens kunnen vliegen en schalie gas is veilig

 8. Adamus says:

  http://eenvandejongens.net/essays

  Van Lotringen over bankiers

 9. Draaikont says:

  Jan:
  Vrij dom van de SP om zo op de man te spelen. Het blijft toch de linkse variant van de PVV: Flink roeptoeteren, maar serieus onderbouwen ho maar.

  Ondanks alles wat er over Blok valt te zetten, is hij de eerste minister onder wiens verantwoording de HRA is aangepakt en hij heeft dit zonder veel schade (ja, een theoretische “Blokhypotheek” die toch geen bank gaat verstrekken) door de Eerste Kamer gekregen.

  Flink roeptoeteren, maar serieus onderbouwen ho maar.

 10. Frank B. says:

  Maak net weer mijn wekelijkse rondje Funda in mijn buurt (Uithoorn en omgeving) en ook de ‘nieuwe’ huizen worden op funda gezet met een prijs van 2008 (ook de oudere woningen).. Wat is er toch aan de hand ? Willen de mensen niet verkopen ?

 11. Adamus says:

  Ondertussen:
  nos.nl/artikel/480…ers-duurder-uit.html

  “Inkomenspolitiek moet de belastingdienst uitvoeren.” en “woonkwaliteit zou bepalend moeten zijn voor huurprijs”

  Volgen van WOZ?

 12. Adamus says:

  Frank B.:
  Maak net weer mijn wekelijkse rondje Funda in mijn buurt (Uithoorn en omgeving) en ook de ‘nieuwe’ huizen worden op funda gezet met een prijs van 2008 (ook de oudere woningen).. Wat is er toch aan de hand ? Willen de mensen niet verkopen ?

  6m onder NAP waarschijnljk in dat poldergebied.

 13. De ontwikkelaar says:

  1. 80 mln. sparen per dag betekent dat we voor het met 300 mlrd. verlagen van de hypoth.schuld nog 10 jaar bezig zijn.

  2. Door de 300 mlrd. te hoge hypoth.schuld betalen we 1,5% hogere rente, vanwege de leningen die banken internationaal moeten aan gaan bij andere banken (die het niet zo ophebben met onze AAA-status).
  De belastingaftrek gaat hierdoor volledig op aan deze hogere rente (die anders ca. 2,5% zou zijn)

 14. cartoonist says:

  Adamus: Van Lotringen over bankiers

  Hij heeft het over ‘Megafraude in de top van het Nederlandse bankwezen ‘

  Ik zou het liever Gigafraude of nog beter Terafraude willen noemen.

 15. cartoonist says:

  Adamus: Blaasmuziek van SP.

  Ondertussen:
  nos.nl/artikel/480…ers-duurder-uit.html

  Wanneer staat er eens een politicus op die tegen de Nederlandse huurders zegt dat ze die huurverhoging niet moeten betalen. Gewoon hetzelfde blijven betalen als vorig jaar. Hetzelfde geldt voor de woz aanslag. Gewoon hetzelfde blijven betalen als vorig jaar.

  Alle belastingen moeten gewoon geindexeerd worden aan de loonindex.

  Maar ja, er is geen enkele politicus of partij die voor de belangen van de burger opkomt.

  (misschien dat de SP of PVV wel brood in dit idee ziet 😉 )

 16. Keesje says:

  Off topic: er staat een artikel over hoe je Justin Bieber;s haar kunt namaken in http://forum.huizenmarkt-zeepbel.nl/ …………..

 17. Keesje says:

  Wat ishet rustig overigens. Lentekriebels allemaal of Funda aan het afstruinen voor de open huizenavond morgen 6 maart? 😉

 18. cartoonist says:

  Frank B.: ook de ‘nieuwe’ huizen worden op funda gezet met een prijs van 2008 (ook de oudere woningen).. Wat is er toch aan de hand ? Willen de mensen niet verkopen ?

  Tijd voor een WoningMarktRealiteits index ? (WMRindex)

  Hierbij wordt de Theoretische Verkoop Tijd TVT (tufkaj weet daar alles van) gedeeld door de gemiddelde verkooptijd zoals die door de NVM wordt gehanteerd.

  Amsterdam heeft b.v. een TVT van 490 dagen en volgens de makelaarsvereniging is de gemiddelde verkooptijd 100 dagen. Dus voor Amsterdam geld dan een WMRindex van 4,9 . Erg hoog dus.

  Momenteel ligt deze WMR landelijk ver boven de 1.
  Een WMR waarde van 1 of iets daarboven lijkt me ideaal.
  Een waarde kleiner dan 1 betekent dat de voorraad te koop woningen sterk afneemt ofwel dat de omloopsnelheid toeneemt.

  Tufkaj, zet je tanden er maar in 😉

 19. lorenzo says:

  xenobinol: Misschien gaat het werken als we er allemaal in blijven geloven

  het werkt zeker , hebben we de afgelopen 20 jaar geizen , dat heet cyclisch gedrag van de mens.
  Nee, dat gaat niet veranderen in de toekomst .

 20. renren says:

  Bug: Die mensen hebben er voor geleerd en dus dan zal het heus wel waar zijn

  Ja, de aarde is plat, varkens kunnen vliegen en schalie gas is veilig

  Inderdaad schaliegas is veilig:
  http://www.imdb.com/title/tt1558250/?ref_=fn_al_tt_1
  Docu over fracking.

 21. tufkaj says:

  cartoonist: Tufkaj, zet je tanden er maar in

  Weet je ergens een lijstje te vinden van NVM?

 22. cartoonist says:

  tufkaj: Weet je ergens een lijstje te vinden van NVM?

  Nee ik ook niet

 23. henk 6 says:

  Frank B.: Maak net weer mijn wekelijkse rondje Funda in mijn buurt (Uithoorn en omgeving) en ook de ‘nieuwe’ huizen worden op funda gezet met een prijs van 2008 (ook de oudere woningen).. Wat is er toch aan de hand ? Willen d

  Nieuw business model voor de makelaar.
  De makelaar leeft bij een intransparante markt.

  Door hoge vraagprijzen heeft een koper advies nodig om tot een goede bieding te komen , that it! Sprak een tijdje terig een makelaar en die zei, ik begeleid je voor 10% van het bedrag dat ik er afpraat van de vraagprijs. 20% onder de vraagprijs kopen betekend voor hem 2%.

  OF te wel makelaar verdient aan kopers, en niet meer aan verkopers, veel te moeilijk, veel bezichtigingen etc etc. In de wijk spreken ze af om de vraagprijzen hoog te houden, ieder in zijn eigen portefeuille.

  Het leven is niet zo moeilijk.

 24. cartoonist says:

  tufkaj,

  hier staat wel een lijstje per regio maar is 3e kwartaal 2011. Recenter lijstje is niet te vinden. Lijkt er op dat ze dat niet meer durven te publiceren.

  http://www.nvm.nl/wonen/nieuws/2011/~/media/NVMWebsite/Downloads/Wonen/verkooptijden%20en%20looptijden%2020113.ashx

 25. Dr t. says:

  Ondertussen in de VS een nieuw beursrecord. Maar tja daar doet men niet moeilijk met dollars bij drukken om de schuldenberg aan te pakken. Dat de dollar erdoor omlaag schiet, heeft een positief effect op de export. In een land als China waar de munt kunstmatig laag gehouden wordt, heeft men dat trucje ook door. japan sinds kort idem.

  Alleen Europa maakt de rol van gekke Henkie graag waar, door de nadruk op saneringen en een harde munteenheid. Ondertussen wordt alles kapot bezuinigd.

 26. snorkel says:

  henk 6: Sprak een tijdje terig een makelaar en die zei, ik begeleid je voor 10% van het bedrag dat ik er afpraat van de vraagprijs. 20% onder de vraagprijs kopen betekend voor hem 2%.

  Verbaast me nogal dat dat al niet veel langer aangeboden wordt. Toen ik nog nadacht over het kopen van een huis was ik serieus van plan om zoiets voor te stellen, maar de kans dat dat destijds was gelukt was niet zo groot 😉

  Op zich is het ook niet zo gek natuurlijk: er zijn altijd sukkels die genoegen nemen met “Ik heb een goede deal kunnen sluiten: 20% onder de ‘marktwaarde’ gekocht. Marktwaarde is heel gemakkelijk te bepalen, je kijkt gewoon naar wat andere huizen in de buurt hebben opgebracht.” Dat slag mensen snapt nog steeds niet dat ze gewoon een rad voor ogen gedraaid wordt door makelaars die onderlinge afspraken maken: “Doe jij er 20% bij op, dan praat ik dat er weer af en lijkt het een goede deal.” Verkoper blij dat hij eindelijk van zijn molensteen af is voor nog steeds een te hoge prijs, koper blij want die denkt een slimme deal gemaakt te hebben. Nouja, dat soort mensen moet het dan ook maar zelf weten 😉

 27. Rexpat says:

  Morgen #BNR Directeur Funda Joep Ketelaar.
  Bij Paul van Liempt.

  Wat zou nou een goede vraag zijn die van Liempt moet stellen?

 28. Nico de Geit says:

  ‘Het Amerikaanse nieuwsmagazine ’60 Minutes’ bracht deze week een reportage die de titel ‘China’s vastgoedbubbel’ meekreeg. De Chinese spooksteden zijn geen nieuws en ze werden eerder al in beeld gebracht. Maar de ware omvang van het fenomeen wordt pas echt duidelijk wanneer lege straat na lege straat, lege wijk na lege wijk en verlaten stad na verlaten stad in beeld worden gebracht.’

  Filmpje: http://zaplog.nl/zaplog/article/als_u_de_echte_omvang_van_de_chinese_vastgoedbubbel_wil_kennen_moet_u_deze_

 29. maarten says:

  Marianne Thieme is op dreef in debat van…tot 20:50. plofkippen, plofeconomie, plofpolitici.

 30. Steven says:

  Nico de Geit,

  Bedankt Nico. heb de link al op een ander forum gezet. je moet toch bijna gek zijn om een paar honder duizend euro NU in vastgoed te steken?

 31. maarten says:

  Stelling: hoe onevenwichtiger de welvaartsverdeling, hoe ongeloofwaardiger het begrip waarde in de economie. Terug naar Mandeville en zijn opvattingen over deugd. Mandeville over de south sea bubble: http://www.bernard-mandeville.nl/index_bestanden/MandevillesDeugd.htm

 32. Deutsche Mark says:

  Wil nog even Tufkaj + vrouw/vriendin feliciteren met hun gezinsuitbreiding.

 33. Hugo says:

  zucht, nederlanders leren het echt niet. Banken vallen om, massale fraude en toch;

  ”Nederlanders hadden eind januari een recordbedrag van in totaal 328,4 miljard euro op hun spaarrekeningen staan. Dat is 4,8 miljard meer dan vorig jaar.”

  Trouwens, cartoonist, ik snapte niet veel van je hyperinflatie post op het vorige draadje welke je aan mij had gericht.

 34. Adamus says:

  Rexpat:
  Morgen #BNR Directeur Funda Joep Ketelaar.
  Bij Paul van Liempt.

  Wat zou nou een goede vraag zijn die van Liempt moet stellen?

  Laten raaskallen en voooooral stiltes laten vallen.

 35. Adamus says:

  maarten:
  Marianne Thieme is op dreef in debat van…tot 20:50. plofkippen, plofeconomie, plofpolitici.

  http://www.devegetarischeslager.nl/ bloedworst.

 36. Adamus says:

  Nico de Geit:
  ‘Het Amerikaanse nieuwsmagazine ’60 Minutes’ bracht deze week een reportage die de titel ‘China’s vastgoedbubbel’ meekreeg. De Chinese spooksteden zijn geen nieuws en ze werden eerder al in beeld gebracht. Maar de ware omvang van het fenomeen wordt pas echt duidelijk wanneer lege straat na lege straat, lege wijk na lege wijk en verlaten stad na verlaten stad in beeld worden gebracht.’

  Filmpje: zaplog.nl/zaplog/a…_kennen_moet_u_deze_

  Misschien vergeten glasfiber aan te leggen?

 37. Hugo says:

  Het heet tegenwoordig spin

  ‘Woningverkoop valt minder hard terug’
  De huizenverkopen daalden in februari met vijfentwintig procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.”

  ”In februari werden volgens schattingen van Makelaarsland 4800 woningen verkocht, 1300 meer dan in januari. ”

  ”Makelaarsland stelt echter dat ‘de schade beperkt bleef’,”

  ‘De makelaar verwacht dat de woningverkopen de komende maanden weer gaan aantrekken.”

  Wat een farce http://www.nugeld.nl/wonen/3356025/woningverkoop-valt-minder-hard-terug.html

 38. Hugo says:

  Oh en on topic, sinds de commissie olv de Wit(wasser) naar de financiele crisis is de SP alle geloofwaardigheid kwijt. Kort clipje hoe de Wit met Wellink omgaat; http://www.youtube.com/watch?v=DLyE94rmC94

  Lijkt me duidelijk wie de baas is.

 39. Hugo says:

  maarten: a game of chicken?

  Ik zeg een mondiaal spelletje of chicken. Als ik het goed heb begrepen hebben de Brazilianen net de handdoek in de ring gegooid…

 40. Dawg says:

  Hugo: oops en linkje nu.nl/economie/335…en-nieuw-record.html

  Ah, maar dat doen ze voor de RENTE!

  http://www.nuzakelijk.nl/portemonnee/3234824/rente-belangrijkst-spaarder.html

  “Ondanks het recordbedrag aan tegoeden, kregen mensen wel minder rente bijgeschreven dan een jaar eerder. Vorig jaar kregen mensen in januari 3,6 miljard euro aan rente, maar dit jaar was dat door de gedaalde rente 3,5 miljard euro”

  Gemiddeld net iets meer dan 1% rente per jaar bij een inflatie van 3%. Sparen: Slimme Z.

 41. Hugo says:

  Dawg: Gemiddeld net iets meer dan 1% rente per jaar bij een inflatie van 3%. Sparen: Slimme Z.

  Terecht punt. Daarnaast alle ontvangen rente boven de 21k aan spaargeld aan de 1,2% vermogensrendementsheffing ”mogen” besteden :(.

  Gaan we er zelfs nog heel vriendelijk vanuit dat het 3% inflatiecijfer niet onderhevig is geweest aan deflatie. You have lies, damn lies and government statistics….

 42. Adamus says:

  Hugo:
  oops en linkje nu.nl/economie/335…en-nieuw-record.html

  Diederik weet ze vast wel bij elkaar te brengen : VermogensAanwasDeling

 43. cartoonist says:

  Hugo: Trouwens, cartoonist, ik snapte niet veel van je hyperinflatie post op het vorige draadje welke je aan mij had gericht.

  Dat valt me tegen van je.

  Het strekking van het verhaal is heel simpel.
  Geen hyperinflatie zolang de dollar de wereldmunt is waarin olie wordt afgerekend.
  Het enige ‘kleine’ probleem is Iran dat olie verkoopt aan china in yuans en aan india in rupies.

 44. Hugo says:

  Adamus: Diederik weet ze vast wel bij elkaar te brengen

  Vast wel, ik heb mogen ervaren hoe goed ie kan dreigen om zijn macht te mis- ahem gebruiken.

  Adamus: VermogensAanwasDeling

  lol, involuntary sharing is caring, not legalized robbing.

 45. ll says:

  Amerikaanse toestanden in de polder.

  Verwachting 7000 per maand nieuwe woningen, going down……..

  http://www.nvb-bouw.nl/Verkopen_nieuwbouwwoningen/Per_maand

 46. Steven says:

  BNR nu over funda. wel interessant. heeft het over versnelling daling

 47. Rexpat says:

  Steven:
  BNR nu over funda. wel interessant. heeft het over versnelling daling

  Hij probeert te Pluggen: Woningruil en maatwerk.

  Ben benieuwd naar het verdienmodel voor de makelaars en natuurlijk voor funda (houdt eigen broek op of gefinancierd vanuit NVM?)

  (btw. nooit meer FOENDA zeggen want dan ben je lager opgeleid)

 48. Adamus says:

  http://youtu.be/0dEemZ2pVyo

  Grillo lang geleden. 1999

 49. Claude says:

  ING is wel goed bezig om hun bedrijfsonderdelen te verkopen zeg. Week in week uit vliegt er wel iets uit. Goede zaak.

 50. Dawg says:

  Jan: Vrij dom van de SP om zo op de man te spelen. Het blijft toch de linkse variant van de PVV: Flink roeptoeteren, maar serieus onderbouwen ho maar.Ondanks alles wat er over Blok valt te zetten, is hij de eerste minister onder wiens verantwoording de HRA is aangepakt en hij heeft dit zonder veel schade (ja, een theoretische “Blokhypotheek” die toch geen bank gaat verstrekken) door de Eerste Kamer gekregen.

  Stef Blok is gewoon een smeerlap. Mensen met een tamelijk bescheiden salaris neerzetten als halve criminelen en van die beeldvorming gebruik maken om ze te dwingen een huis te kopen in een dalende markt. Wat moet bijvoorbeeld een stel veertigers of vijftigers met kinderen die binnen een jaar of 5 het huis uit zijn met een gezinswoning die weldra te groot zal zijn en een navenante hypotheekschuld. Dat ie dit soort plannetjes gemakkelijk door de kamers loodst zegt helemaal niets: daar zitten alleen maar huiseigenaars.

 51. Grondschrijver says:

  Dawg: Wat moet bijvoorbeeld een stel veertigers of vijftigersmet kinderen die binnen een jaar of 5 het huis uit zijn met een gezinswoning die weldra te groot zal zijn en een navenante hypotheekschuld.

  Ik ken een gezin dat in deze situatie verkeert. De man heeft een volledige baan, de vrouw werkt parttime (in de zorg), de kinderen kunnen ieder moment uitvliegen en de beste man kan ieder moment zijn baan verliezen, …maar ontspringt tot nu toe nog steeds de dans, gelukkig. Ze wonen nu in een goedkoop rijtjeshuis dat volgens mij een sociale huurwoning is. Ik weet eerlijk gezegd niet precies wat zij per maand aan huur kwijt zijn, maar het zal zeker niet meer zijn dan iemand die, pak hem beet 20 jaar geleden een vergelijkbaar huis heeft gekocht met een annuïteitenhypotheek.

  Vóór het ingrijpen van Blok was de situatie als volgt:

  De huizenkoper heeft over 10 jaar zijn/haar annuïteitenhypotheek afgelost en heeft dan alleen nog maar onderhoudskosten, terwijl de huurder nog dezelfde huur betaalt (geïndexeerd). En daar is op zich ook helemaal niets mis mee; huren is hun eigen keus geweest en het voordeel dat de koper over 10 jaar heeft, is een voordeel waar hij/zij (ook) hard voor heeft gewerkt. Daarnaast is er geen sprake van een impliciete subsidie voor de sociale huurder. Het (relatief goedkope) rijtjeshuis staat niet bepaald op een A-locatie en zoals ik al zei; de koper met de annuïteitenhypotheek zal waarschijnlijk nu al lagere maanlasten hebben dan de vergelijkbare huurder – misschien zelfs inclusief onderhoud.

  En de grote vraag is: Wat hoopt Blok in bijvoorbeeld deze situatie te bereiken?

  …zeker nu het huurplafond (4,5 procent van de WOZ-waarde) is losgelaten.

 52. snorkel says:

  Dawg,

  Daar ben ik het helemaal mee eens. En ook een voor de duidelijkheid: de HRA is nauwelijks aangepakt! ELK ANDER kabinet (met uitzondering van de hypothetische en uiterst onwenselijke situatie waarin Greet alleenheerser was geworden) had de HRA veel harder aangepakt. Die hele verhuurdersheffing is alleen bedacht omdat men nog steeds onwillig is de HRA goed aan te pakken. Nu moet er vanalles en nog wat aan kromme regelingen bedacht worden om de HRA niet af te schaffen maar toch op de post HRA te bezuinigen. Terwijl je ook gewoon de HRA zelf aan zou kunnen pakken. “Het vertrouwen in de politiek” komt dit gekonkel echt niet ten goede hoor. Ze hadden beter direct met alle partijen tezamen kunnen zeggen: Luister beste burgers, de HRA is gewoon te duur, heeft geen enkel positief effect voor de burger en het is bovendien een sigaar uit eigen doos. Dat zou klare taal zijn.

 53. FT says:

  Hugo:

  ”Nederlanders hadden eind januari een recordbedrag van in totaal 328,4 miljard euro op hun spaarrekeningen staan. Dat is 4,8 miljard meer dan vorig jaar.”

  Deze wordt ook vaak genoemd als tegenwicht tegen de hypotheek-schulden. Dat is desinformatie. Ik heb eens even proberen te bedenken wie binnen mijn kennissenkring hiertoe behoord. En heel opvallend, de mensen met een grote hypotheek hebben geen spaargeld, dat zit juist bij de huurders en de mensen die bijna afgelost hebben.

 54. Steven says:

  TP,

  ja precies dat stukje heb ik ook gevolgd. Bijna geen enkel positief woord zelfs van iemand die het ook van transacties moet hebben. (maar minder dan een makelaar zelf natuurlijk)

 55. Mieke says:

  Denken jullie dat als ik 30% onder de vraagprijs van een huis van 325.000 bied, en ze accepteren het, ik uiteindelijk nog teveel betaal? Er hoeft weinig meer aan het huis te gebeuren. Dank voor jullie reacties.

 56. snorkel says:

  Aantal huizen van meer dan €1M met een derde gedaald in 1 jaar:

  http://www.welingelichtekringen.nl/economie/158431/800-huizen-van-meer-dan-een-miljoen-rond-concertgebouw.html

  Onderbouwing en toelichting ontbreken volledig in het vrij summiere artikeltje, maar de richting is duidelijk…

 57. peter z says:

  snorkel,

  snorkel:
  Aantal huizen van meer dan €1M met een derde gedaald in 1 jaar:

  welingelichtekring…d-concertgebouw.html

  Onderbouwing en toelichting ontbreken volledig in het vrij summiere artikeltje, maar de richting is duidelijk…

  it’s gettin more affordable

 58. erik(trol) says:

  Intussen in Leidschenveen………Mei vakantie geboekt, las net dat mensen het koude weer zat zijn. Inmiddels 30% meer boekingen naar de zon in Mei dan gebruikelijk. Wat gaat het toch slecht in Nederland!

 59. Grondschrijver says:

  snorkel: Ze hadden beter direct met alle partijen tezamen kunnen zeggen: Luister beste burgers, de HRA is gewoon te duur, heeft geen enkel positief effect voor de burger en het is bovendien een sigaar uit eigen doos. Dat zou klare taal zijn.

  Klare taal!

 60. Claude says:

  erik(trol):
  Intussen in Leidschenveen………Mei vakantie geboekt, las net dat mensen het koude weer zat zijn. Inmiddels 30% meer boekingen naar de zon in Mei dan gebruikelijk. Wat gaat het toch slecht in Nederland!

  Ah, de Lorenzo-modus gaat aan! Binnenkort huizenjacht in Spanje?

 61. Dawg says:

  FT,

  Huishoudingen worden kopschuw door toenemende werkloosheid en een dalend besteedbaar inkomen. (Grote)uitgaven worden uitgesteld en dat vertaalt zich in toenemende besparingen. Althans voor die huishoudingen die aan het eind van de maand nog inkomen over hebben.

  Dat is de context waar je m.i. de toename van die gezinsbesparingen en de berichtgeving daarover moet zien. Met het bewust verspreiden van desinformatie heeft het m.i. weinig van doen.

 62. Dawg says:

  erik(trol): Intussen in Leidschenveen………Mei vakantie geboekt, las net dat mensen het koude weer zat zijn. Inmiddels 30% meer boekingen naar de zon in Mei dan gebruikelijk. Wat gaat het toch slecht in Nederland!

  Er wordt ook nog steeds niet opvallend veel meer uit vuilnisbakken gegeten. Mij valt vooral op hoe alle macro-indicatoren alleen maar achteruitlopen: werkloosheid, inkomen, faillisementen, orderportefeuilles. You name it.

 63. Claude says:

  Hugo: ”Nederlanders hadden eind januari een recordbedrag van in totaal 328,4 miljard euro op hun spaarrekeningen staan. Dat is 4,8 miljard meer dan vorig jaar.”

  -110 miljard waarde woningen in euro (-10%)
  +4,8 miljard sparen

  Tja.

 64. cartoonist says:

  Claude,

  Trollemans rijd binnenkort natuurlijk in een nieuwe bolide. Dat kan makkelijk gefinancierd worden uit de overwaarde van zijn pas aangeschafte woning in Leidscheveen. 🙂

  Ik geloof dat Erik beter op FaceBook kan gaan zitten want hier wordt hij niet serieus genomen.
  Erik wordt enkel serieus in ‘t ootje genomen.

 65. Dawg says:

  Mieke: Denken jullie dat als ik 30% onder de vraagprijs van een huis van 325.000 bied, en ze accepteren het, ik uiteindelijk nog teveel betaal? Er hoeft weinig meer aan het huis te gebeuren. Dank voor jullie reacties.

  Verduiveld moeilijke vraag waar geen objectief antwoord op mogelijk is. Alles hangt wat mij betreft af van de vraag in welke richting de schuldencrisis zich gaat ontwikkelen. Zelf ga ik pas nadenken over koop als de huizenprijzen reeel terug zijn op -50% ten opzichte van hun piek. En dan nog onder het voorbehoud dat ik dan een goed gevoel heb over de kavraag of m’n werk en inkomen niet teveel op de tocht staan.

 66. Grondschrijver says:

  Grondschrijver: En daar is op zich ook helemaal niets mis mee;

  …op de HRA, de NHG, de veel te hoge LTV / LTI, de lage rentes, enz. na dan, natuurlijk. Of om het met de woorden van Kees de Kort te zeggen:

  “Wat is er in Godsnaam mis met lagere prijzen?”

 67. ll says:

  Claude,

  Lol, wou ik het net uitrekenen 🙂 hoeft niet meer dusssss

  In elk geval worden per dag armer, kan je niet tegenop sparen………

 68. ll says:

  Grondschrijver: “Wat is er in Godsnaam mis met lagere prijzen?”

  Helemaal nikx, we hebben er zelfs recht op 🙂

 69. Nico de Geit says:

  FT: Deze wordt ook vaak genoemd als tegenwicht tegen de hypotheek-schulden.

  Pensioenen, spaargeld, het houdt allemaal het systeem overeind.

  Niet dat ik geen problemen zie: hoe moet het verder met de ontslagen hoog-opgeleide 40’ers die tot over hun nek in de schulden zitten?

 70. Dawg says:

  OT

  Mooi toch, zo’n financiele sector met een waterhoofd:

  https://twitter.com/ewaldeng/status/308272128145375232

  Mogen we nog blij zijn dat we ons op tijd van een deel van ABN AMRO hebben kunnen ontdoen.

 71. tufkaj says:

  Claude: -110 miljard waarde woningen in euro (-10%)
  +4,8 miljard sparen

  Tja.

  Er was nog nooit zoveel geld in kas!!1!!

 72. j.klein says:

  In december jl. is in onze Vinexwijk een aantal blokken met eengezinshuurwoningen opgeleverd. Dit zijn huurwoningen in de vrije sector. Er hangt een groot uithangbord met ‘te huur’ aan een modelwoning die van binnen te bezichtigen is. Her en der zijn er wat woningen verhuurd, maar opvallender is juist de grote leegstand. De meeste huurwoningen zijn dus tot nu toe onverhuurd gebleven, want de maandelijkse huur valt in de categorie € 800 –
  € 1200,-. Nu las ik vandaag een advertentie in het stadskrantje dat ze huurders willen lokken met een maandelijks korting van € 150,- op de huur, gedurende 1 jaar. Zulke toestanden ga nu je krijgen. Wie wil en kan er nog zo’n gigantisch bedrag aan huur betalen, voor een simpele eengezinswoning in een Vinexwijk? Dergelijke huurprijzen zijn onbegrijpelijk en dus weinig aantrekkelijk voor degenen die willen gaan huren.

 73. Frans says:

  Claude: -110 miljard waarde woningen in euro (-10%)
  +4,8 miljard sparen
  Tja.

  🙂

 74. tufkaj says:

  j.klein: Dergelijke huurprijzen zijn onbegrijpelijk en dus weinig aantrekkelijk voor degenen die willen gaan huren.

  Klopt.

  En toch… Een investeerder wil ongeveer 200 maandhuren vangen voor de nieuwprijs van een woning (correct me if I’m wrong). Dus dat betekent dat deze woningen 160.000 – 240.000 moeten kosten in de vrije verkoop, wat dan weer niet heel gek lijkt.

  En precies dat is hoe HRA de huursector om zeep helpt 😉

 75. Adamus says:

  erik(trol):
  Intussen in Leidschenveen………Mei vakantie geboekt, las net dat mensen het koude weer zat zijn. Inmiddels 30% meer boekingen naar de zon in Mei dan gebruikelijk. Wat gaat het toch slecht in Nederland!

  Je wilt er niet vakantievierend gevonden natuurlijk.

 76. aleksandar says:

  j.klein:
  In december jl. is in onze Vinexwijk een aantal blokken met eengezinshuurwoningen opgeleverd. Dit zijn huurwoningen in de vrije sector. Er hangt een groot uithangbord met ‘te huur’ aan een modelwoning die van binnen te bezichtigen is. Her en der zijn er wat woningen verhuurd, maar opvallender is juist de grote leegstand. De meeste huurwoningen zijn dus tot nu toe onverhuurd gebleven, want de maandelijkse huur valt in de categorie € 800 –
  € 1200,-. Nu las ik vandaag een advertentie in het stadskrantje dat ze huurders willen lokken met een maandelijks korting van € 150,- op de huur, gedurende 1 jaar. Zulke toestanden ga nu je krijgen. Wie wil en kan er nog zo’n gigantisch bedrag aan huur betalen, voor een simpele eengezinswoning in een Vinexwijk? Dergelijke huurprijzen zijn onbegrijpelijk en dus weinig aantrekkelijk voor degenen die willen gaan huren.

  Degene die de huizen heeft gebouwd moet zijn lening aflossen met rente. In de huidige omstandigheden is het zo dat financierbaarheid van zovel hypotheken als bedrijfsleningen moeilijk is.

  Huurprijs is altijd gekoppeld aan de rente/financierbaarheid, wordt dat duurder/moeilijker dan stijgt het huurprijs. Huisprijs is de tegenovergestelde.

 77. Dawg says:

  Grondschrijver,

  Een huurder die een beetje nadenkt gaat niet meteen verhuizen bij die 6 tot 9 procent huurverhoging. Die zet die maandelijkse huurstijging van 30 tot 60 euro af tegen een vermogensverlies van honderden euro’s per maand als hij nu koopt.Maar zelfs als die huurder wel een ericje wil doen dan nog geeft de bank geen thuis.

  Er komt dus helemaal geen doorstroming. Wonen wordt alleen weer wat duurder voor een bepaalde categorie Nederlanders.

 78. asd says:

  @65 erik(trol),

  Of wel een poging tot gein ofwel een blijk van gebrek aan inzicht geef je met deze post weer.

  Zoals een bekend macro-econoom zegt: staat je bull-shitmeter ver in het rood!

  Laat ik je serieus nemen met je opmerking, dan is het geen wonder, dat mensen in dit land “by all means” even dit klimaat – sociaal, politiek, economisch en vooral de gore winter – willen ontvluchten om bij te tanken. 30% meer boekingen (van wat? vorig jaar?) zegt niets.

  Misschien zijn er wel meer vluchtelingen meegeteld, die ook wel weer eens even terug willen naar hun land, als ik zo de reisbestemmingen bekijk. Wie zal het zeggen?

  Wellicht van hun laatste centen en mogelijk met hulp van ouders en grootouders, maar zeker niet “Auf Pump” op grond van eminente economische vooruitzichten in de nabije toekomst, zoals tot enkele jaren geleden in NL naast de badkamer, de keuken, de tuin en de auto voorkwam. Mensen anno nu besteden niet meer!

  Daarom is je constatering, dat het in NL wel goed moet gaan, volkomen kul.

  Indien je dan ook nog de internationale ontwikkelingen een beetje tot je door laat dringen, sla je helemaal de plank mis.

  Het voert te ver daarop in te gaan, maar neem alleen de EURO al: Die kan alleen voor de lange termijn in stand worden gehouden door een banken- en fiscaalpakt alsmede een schuldrentepolitiek na te streven, waaraan nu wordt gewerkt.

  Helaas wordt het daardoor mogelijk, dat er nog een omvangrijkere transferunie onstaat, die vast en zeker door de burgers in onze contreien zal worden afgewezen, zodra die zich de situatie bewust worden.

  Dat zal tot nog sterkere spanningen leiden binnen de landen van de EU, w.o. NL.

  Je bewering hoort dan ook eerder thuis bij goedkope verjaardagspraat. Ik zou zeggen: wait and see!

 79. ll says:

  j.klein: Her en der zijn er wat woningen verhuurd, maar opvallender is juist de grote leegstand.

  Ah, een nieuw fenomeen ?

  We begonnen met spookflats met dwaallichtjes, maar nu blijkbaar ook spookwijken met dwaallichtjes ……… 🙂

 80. Maria says:

  Dawg: wel een ericje wil doen

  Ijzersterk!!!!

 81. Maria says:

  asd:
  @65 erik(trol),

  Of wel een poging tot gein ofwel een blijk van gebrek aan inzicht geef je met deze post weer.

  Zoals een bekend macro-econoom zegt: staat je bull-shitmeter ver in het rood!

  Laat ik je serieus nemen met je opmerking, dan is het geen wonder, dat mensen in dit land “by all means” even dit klimaat – sociaal, politiek, economisch en vooral de gore winter – willen ontvluchten om bij te tanken. 30% meer boekingen (van wat? vorig jaar?) zegt niets.

  Misschien zijn er wel meer vluchtelingen meegeteld, die ook wel weer eens even terug willen naar hun land, als ik zo de reisbestemmingen bekijk. Wie zal het zeggen?

  Wellicht van hun laatste centen en mogelijk met hulp van ouders en grootouders, maar zeker niet “Auf Pump” op grond vaneminente economische vooruitzichten in de nabije toekomst, zoals tot enkele jaren geleden in NL naast de badkamer, de keuken, de tuin en de auto voorkwam. Mensen anno nu besteden niet meer!

  Daarom is je constatering, dat het in NL wel goed moet gaan, volkomen kul.

  Indien je dan ook nog de internationale ontwikkelingen een beetje tot je door laat dringen, sla je helemaal de plank mis.

  Het voert te ver daarop in te gaan, maar neem alleen de EURO al: Die kan alleen voor de lange termijn in stand worden gehouden door een banken- en fiscaalpakt alsmede een schuldrentepolitiek na te streven, waaraan nu wordt gewerkt.

  Helaas wordt het daardoor mogelijk, dat er nog een omvangrijkere transferunie onstaat, die vast en zeker door de burgers in onze contreien zal worden afgewezen, zodra die zich de situatie bewust worden.

  Dat zal tot nog sterkere spanningen leiden binnen de landen van de EU, w.o. NL.

  Je bewering hoort dan ook eerder thuis bij goedkope verjaardagspraat. Ik zou zeggen: wait and see!

  Wat dacht je van gewoon de media?
  Toevallig zijn wij ook aan het bekijken of we in mei (ipv de gebruikelijk dure vakantiemaanden) een weekje weg kunnen. Daarstraks zag ik op de Televaag de kop dat 30 % meer vakanties geboekt zijn in mei en even werd ik bang.
  Dat duurde dus ook maar even.
  Media in de vorm zoals wij die nu kennen is een verschrikkelijk iets!!
  Niet voor niets wordt er voor Stef Blok een mediaspecialist/woordvoerder gezocht!!

  Ik kijk nog even rustig verder of ik een leuke, goedkope reis naar even wat meer Vitamine D kan boeken en als het niet lukt wordt het toch de zonnebank!

 82. Maria says:

  asd:
  @65 erik(trol),

  Of wel een poging tot gein ofwel een blijk van gebrek aan inzicht geef je met deze post weer.

  Zoals een bekend macro-econoom zegt: staat je bull-shitmeter ver in het rood!

  Laat ik je serieus nemen met je opmerking, dan is het geen wonder, dat mensen in dit land “by all means” even dit klimaat – sociaal, politiek, economisch en vooral de gore winter – willen ontvluchten om bij te tanken. 30% meer boekingen (van wat? vorig jaar?) zegt niets.

  Misschien zijn er wel meer vluchtelingen meegeteld, die ook wel weer eens even terug willen naar hun land, als ik zo de reisbestemmingen bekijk. Wie zal het zeggen?

  Wellicht van hun laatste centen en mogelijk met hulp van ouders en grootouders, maar zeker niet “Auf Pump” op grond vaneminente economische vooruitzichten in de nabije toekomst, zoals tot enkele jaren geleden in NL naast de badkamer, de keuken, de tuin en de auto voorkwam. Mensen anno nu besteden niet meer!

  Daarom is je constatering, dat het in NL wel goed moet gaan, volkomen kul.

  Indien je dan ook nog de internationale ontwikkelingen een beetje tot je door laat dringen, sla je helemaal de plank mis.

  Het voert te ver daarop in te gaan, maar neem alleen de EURO al: Die kan alleen voor de lange termijn in stand worden gehouden door een banken- en fiscaalpakt alsmede een schuldrentepolitiek na te streven, waaraan nu wordt gewerkt.

  Helaas wordt het daardoor mogelijk, dat er nog een omvangrijkere transferunie onstaat, die vast en zeker door de burgers in onze contreien zal worden afgewezen, zodra die zich de situatie bewust worden.

  Dat zal tot nog sterkere spanningen leiden binnen de landen van de EU, w.o. NL.

  Je bewering hoort dan ook eerder thuis bij goedkope verjaardagspraat. Ik zou zeggen: wait and see!

  Burgerforumeu.nl!!! Vote please!!

 83. Maria says:

  j.klein:
  In december jl. is in onze Vinexwijk een aantal blokken met eengezinshuurwoningen opgeleverd. Dit zijn huurwoningen in de vrije sector. Er hangt een groot uithangbord met ‘te huur’ aan een modelwoning die van binnen te bezichtigen is. Her en der zijn er wat woningen verhuurd, maar opvallender is juist de grote leegstand. De meeste huurwoningen zijn dus tot nu toe onverhuurd gebleven, want de maandelijkse huur valt in de categorie € 800 –
  € 1200,-. Nu las ik vandaag een advertentie in het stadskrantje dat ze huurders willen lokken met een maandelijks korting van € 150,- op de huur, gedurende 1 jaar. Zulke toestanden ga nu je krijgen. Wie wil en kan er nog zo’n gigantisch bedrag aan huur betalen, voor een simpele eengezinswoning in een Vinexwijk? Dergelijke huurprijzen zijn onbegrijpelijk en dus weinig aantrekkelijk voor degenen die willen gaan huren.

  Heb nu een woning in de verhuur voor ca. € 925,= per maand.
  Het rekensommetje opnieuw:
  Modaal ca. € 2000,= netto, anderhalf modaal € 3000,=

  Huur € 925,=
  Energie

 84. Maria says:

  j.klein:
  In december jl. is in onze Vinexwijk een aantal blokken met eengezinshuurwoningen opgeleverd. Dit zijn huurwoningen in de vrije sector. Er hangt een groot uithangbord met ‘te huur’ aan een modelwoning die van binnen te bezichtigen is. Her en der zijn er wat woningen verhuurd, maar opvallender is juist de grote leegstand. De meeste huurwoningen zijn dus tot nu toe onverhuurd gebleven, want de maandelijkse huur valt in de categorie € 800 –
  € 1200,-. Nu las ik vandaag een advertentie in het stadskrantje dat ze huurders willen lokken met een maandelijks korting van € 150,- op de huur, gedurende 1 jaar. Zulke toestanden ga nu je krijgen. Wie wil en kan er nog zo’n gigantisch bedrag aan huur betalen, voor een simpele eengezinswoning in een Vinexwijk? Dergelijke huurprijzen zijn onbegrijpelijk en dus weinig aantrekkelijk voor degenen die willen gaan huren.

  Heb nu een woning in de verhuur voor ca. € 925,= per maand.
  Het rekensommetje opnieuw:
  Modaal ca. € 2000,= netto, anderhalf modaal € 3000,=

  Huur € 925,=
  Energie – 150,=
  Ziektekosten- 250,=
  Overige vast- 250,=
  Totaal 1.575,=

  Let wel: ik eet en drink niet, kleed me niet, rij geen auto om over leuke dingen in het leven nog maar niet te spreken en kinderen, laat staan studerende, hier helemaal buiten te laten!

  En de helft van mijn inkomen is al weg!

 85. Rexpat says:

  j.klein:
  In december jl. is in onze Vinexwijk een aantal blokken met eengezinshuurwoningen opgeleverd. Dit zijn huurwoningen in de vrije sector. Er hangt een groot uithangbord met ‘te huur’ aan een modelwoning die van binnen te bezichtigen is. Her en der zijn er wat woningen verhuurd, maar opvallender is juist de grote leegstand. De meeste huurwoningen zijn dus tot nu toe onverhuurd gebleven, want de maandelijkse huur valt in de categorie € 800 –
  € 1200,-. Nu las ik vandaag een advertentie in het stadskrantje dat ze huurders willen lokken met een maandelijks korting van € 150,- op de huur, gedurende 1 jaar. Zulke toestanden ga nu je krijgen. Wie wil en kan er nog zo’n gigantisch bedrag aan huur betalen, voor een simpele eengezinswoning in een Vinexwijk? Dergelijke huurprijzen zijn onbegrijpelijk en dus weinig aantrekkelijk voor degenen die willen gaan huren.

  Om daar te mogen huren zal de verhuurder een inkomen van minimaal 4.000 per maand aangetoond willen zien. Voor de duurdere woningen zal waarschijnlijk een inkomenseis van minimaal 5.000 per maand gelden.

  Deze doelgroep heeft vaak al lang gekocht of huurt scheef (praat eens met dhr. Erik(TROL) om de gedachtengang van meneer doorsnee hollander te begrijpen). Met dat soort netto lasten had hij in Blaricum gekocht. Hij woont nu voor 500 netto per maand. Hj ga tog nie hure, dan?

  Op zoek naar nieuwe doelgroepen (you name them) dan maar, verhuurder?

  Gelukkig hebben we een regering die vindt dat het aanbod geweldig is maar dat de klanten gedwongen moeten worden om de producten af te nemen. Desnoods met een beetje stimulering. En een beetje dwang. Nu het strafrecht een beetje aanpassen en dan heeft iedere verhuurder weer iemand onder de pannen.

 86. Hugo says:

  Dawg: Wonen wordt alleen weer wat duurder voor een bepaalde categorie Nederlanders.

  Ik kwam nog een leuke quote van Adam Smith tegen

  “It is the highest impertinence of kings and ministers to pretend to watch over the economy of private people and to restrain their expense, either by sumptuary laws, or by prohibiting the importation of foreign luxuries. They are themselves always, and without exception, the greatest spend thrifts in the society. Let them look well after their own expense, and they may safely trust private people with theirs. If their own extravagance does not ruin the state, that of their subjects never will.”

  Trouwens, een ericje doen is geweldig!

 87. Maria says:

  Rexpat,

  Wat dacht je van groene planten en nee, geen tomaten!!

 88. tufkaj says:

  Hugo: Trouwens, een ericje doen is geweldig!

  Maar dan doet Tufkaj een Juan-tje: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-03-2012/lachen-om-ed-van-de-bijl/#comment-101095

  opdat wij niet vergeten 😉

 89. Steve says:

  Claude,

  Vergeet niet de verlaging van de pensioenaanspraken.

  Bij het berekenen van de financieele balans van huishoudens telt het CBS ook de (toekomstige) pensioeninkomsten mee bij het kapitaal.

  Nu de pensioenen eindelijk licht dalen zal ook dit een flinke min opleveren in de officieele statistieken.

  De jongere generaties gaan natuurlijk maar een fractie van de beloofde pensioenen ontvangen maar de werkelijkheid gaat dus eindelijk doorsijpelen in de papieren Haagse werkelijkheid.

 90. Maria says:

  Rexpat,

  Meestal is 3 maal de maandhuur als netto inkomen gewenst.

 91. asd says:

  @89,88(Maria), Burgerforum.eu, prima zaak, heb ik gedaan!

  Van de NL-media heb ik geen hoge pet op. Heb daarom sympathie voor Sacha de Boer, die dat wereldje ontvlucht, oftewel de waan van de dag.
  Ze kan meer, dan de hotemetoten, die haar met oppervlakkige teksten heen en weer laten wandelen op hoge hakken.

  Hoe anders bij de Belgen, Fransen en Duitsers, afgezien nog van de inhoud. En daar gaat het om.

  En wat een vakantie betreft, ben je niet anders bezig dan schaarse middelen zo goed mogelijk in te zetten. Dus andere dingen laten staan.

  Meer een kwestie van WELZIJNS-optimalisatie om gezond te blijven dan van ongebreideld consumeren in de trant van: “Nou het gaat zo slecht nog niet in NL”.

 92. Steven says:

  ach huizenprijzen dalen.. Ik zal het wel even voor je googelen 🙂

  http://www.qooqle.nl/?q=huizenprijzen+dalen

 93. Maria says:

  asd: Heb daarom sympathie voor Sacha de Boer, die dat wereldje ontvlucht, oftewel de waan van de dag.
  Ze kan meer, dan de hotemetoten, die haar met oppervlakkige teksten heen en weer laten wandelen op hoge hakken.

  Helemaal mee eens, het lieve kind mocht alleen nog maar mooi zijn, met de inhoud had het allang niets meer van doen. Goede zet van haar.

 94. Maria says:

  Steven:
  als ie niet werkt deze dan: http://lmgtfy.com/?q=huizenprijzen+dalen

  Dank!!

  Uit het stuk:

  “Tegen het einde van 2014 zorgen de goedkopere huizen en duidelijkheid over de aanpak van de huizenmarkt voor herstel, voorspelt Fitch. In de tussentijd voorkomen het lage aantal nieuwe huizen dat wordt gebouwd en de liberalisering van de huurmarkt dat de prijzen nog sterker dalen.”

  Bedacht ik mij gisteravond, terug komend van een appartement welk verhuurd gaat worden omdat het niet verkocht kan worden:

  Laat ons uitgaan van echt woningen en appartementen die te koop staan en daarbij het cijfer 150.000 gebruiken.

  Laat ons ervan uitgaan dat die woonruimte verhuurd gaat worden volgens de Leegstandswet.

  Zouden we dan tot de conclusie kunnen komen dat Bouwend Nederland klaar is?

 95. Maria says:

  Shit, nu geef ik toch een informatie prijs!!

  Morgen zal door Stef Blok wel de wet op de Leegstand afgekondigd worden!

 96. Steven says:

  wat ik er mee wil zeggen dat het nu echt gemeengoed is. een tijdje geleden als je zocht op “de huizenprijzen dalen” kreeg je bij de resultaten vaak heel andere dingen zoals dat het in Amsterdam wel stijgt en andere crap.

 97. Maria says:

  Steven,

  Het is ook gemeengoed en dat betekent dat het nu in een verschrikkelijk rap tempo zal gaan, riemen vast!

  Het nadeel is dat het van Fitch komt, onze rente gaat stijgen!

 98. eric406 says:

  Het zou wel prettig zijn als we een ericje een erikje noemen. In mijn ogen een verschil van dag en nacht.

 99. Maria says:

  eric406:
  Het zou wel prettig zijn als we een ericje een erikje noemen. In mijn ogen een verschil van dag en nacht.

  Nee hoor, jij bent de 406, er zijn er met 007!!

 100. Steven says:

  Maria,

  Ik zit gewoon met Ierland, Spanje en de USA in mijn hoofd. Wat bouwend Nederland allemaal wil, maakt denk ik niet zo veel uit. Als ze de huizenprijzen willen doen stijgen, moeten ze huizen afbreken… maar dan vlucht iedereen over de grens. (moet hier niet een echt gekkenhuis worden.. 🙂

 101. Maria says:

  Mieke:
  Denken jullie dat als ik 30% onder de vraagprijs van een huis van 325.000 bied, en ze accepteren het, ik uiteindelijk nog teveel betaal? Er hoeft weinig meer aan het huis te gebeuren. Dank voor jullie reacties.

  Ik heb vanmiddag iemand gesproken die in 2006/2007 een huis gekocht heeft. Helemaal af, een plaatje, mooie ligging en goed gevoel!
  Ze vertelde me, dat er verteld werd, dat zij veel te duur gekocht had.
  Het was nog steeds haar veilige haven en haar thuis.
  Binnenkort ging ze verbouwen.

  En dat is de andere kant, ze woont er inmiddels ongeveer 7 jaren van haar leven en is nog steeds tevreden.

  Vraag: Wat is de waarde van 7 jaar woongenot?

 102. tufkaj says:

  Maria: Meestal is 3 maal de maandhuur als netto inkomen gewenst.

  Mag ik dat vertalen naar: de huur mag max 33% van besteedbaar inkomen zijn?

  In dat geval zou, als je uit zou gaan van 4,5% van WOZ als huurprijs, het gemiddelde gezin in rode / zwarte gebieden niet het gemiddelde huis kunnen huren 😛
  https://www.google.com/fusiontables/embedviz?viz=MAP&q=select+col0%3E%3E1+from+19QlnmyO-C3inXEmd5-QDTPJC_Ft7kbbl_lA9x8M&h=false&lat=52.57032949143469&lng=5.47482617996649&z=8&t=1&l=col0%3E%3E1&y=2&tmplt=2

  (is nog een beetje sloppy qua info-window, gemeente-dekking en percentages denk ik, maar ik ben beetje opzoek naar naar de juiste verhoudingen qua cijfers. M.a.w.: welk percentage van je besteedbaar inkomen mag je max aan huur uitgeven?

 103. maarten says:

  Inflatie: Minister Blok heeft minder gezag dan de conrector op mn middelbare school

 104. Maria says:

  tufkaj: Mag ik dat vertalen naar: de huur mag max 33% van besteedbaar inkomen zijn?
  In dat geval zou, als je uit zou gaan van 4,5% van WOZ als huurprijs, het gemiddelde gezin in rode / zwarte gebieden niet het gemiddelde huis kunnen huren
  google.com/fusiont…038;y=2&tmplt=2

  Helemaal mee eens. Er is wel een trend naar beneden in de zin van: jonge mensen, goede opleiding, oudere mensen, waardevast pensioen (?), dat mag afwijken van het gegeven.

  Moet jij trouwens geen kraamvisite ontvangen?

 105. Maria says:

  tufkaj,

  Als ik naar het gebied kijk ga ik die woning van € 925,= toch nog verhuren!

 106. tufkaj says:

  Maria,

  Eerste zwik mensen is vrijdag / zaterdag / zondag al geweest. Nu even tot rust komen en dan de tweede golf. Bovendien kom ik wel tot rust met dit soort uitzoekklusjes, is ook wat waard in deze tijden 🙂

 107. Maria says:

  tufkaj,

  Geniet ervan, achteraf gezien is het een van de mooiste perioden uit een mensenleven, voor mij in ieder geval!

 108. Rexpat says:

  Maria:
  Rexpat,

  Meestal is 3 maal de maandhuur als netto inkomen gewenst.

  Dus voor dat huis van 1200 is een netto inkomen van 3.600 vereist. Dan hebben de Erik Trol’s van deze wereld gelijk. Hij kan dat huis wel kopen maar zou het niet kunnen huren. If you catch my drift.

 109. Hugo says:

  tufkaj: Maar dan doet Tufkaj een Juan-tje:

  Twee nieuwe uitdrukkingen op 1 dag, een Juan-tje (great call) en een eriKje. Het is een mooie dag 🙂

 110. Grondschrijver says:

  Dawg: Een huurder die een beetje nadenkt gaat niet meteen verhuizen bij die 6 tot 9 procent huurverhoging.

  Ik heb net nog even navraag gedaan bij de huurder waar ik het zojuist over had, en wat blijkt? Deze huurder denkt na, oftewel: geen haar op zijn hoofd die eraan denkt om te gaan verhuizen …wat een verrassing 🙂

  Ben trouwens ook nog zo brutaal geweest om te vragen hoeveel huur hij nu betaalt, en dat is € 550.

  En dan wordt het natuurlijk wel interessant om dit bedrag even af te zetten tegen de netto maandlasten van iemand die 20 jaar geleden een annuïteitenhypotheek heeft afgesloten voor een vergelijkbaar huis, in een vergelijkbare (en dus niet zo goede) buurt.

  Dit huis zou op dat moment zo’n € 80.000 hebben gekost en dat is volgens mij een hoge schatting.

  De netto maandlasten voor een annuïteitenhypotheek zijn dan na 20 jaar ongeveer € 375 (bij 5% rente).

  En Blok beweert dan dat deze huurder een scheefwoner is …terwijl hij per maand € 175 méér huur betaalt dan een vergelijkbare koper kwijt is voor zijn hypotheek, …en hij ook nog eens een deel van de hypotheekrente betaalt van dezelfde koper. Goed, ik hou nu voor het gemak even geen rekening met de onderhoudskosten, maar dat is ook niet zo relevant. De koper krijgt hier na 30 jaar tenslotte ook nog iets voor terug.

  (Overigens had ik in deze post ergens het woordje ‘niet’ te veel geplaatst, maar het zal nu wel duidelijk zijn wat ik daar bedoelde.)

 111. Apekol says:

  Maria: Ik heb vanmiddag iemand gesproken die in 2006/2007 een huis gekocht heeft. Helemaal af, een plaatje, mooie ligging en goed gevoel!
  Ze vertelde me, dat er verteld werd, dat zij veel te duur gekocht had.
  Het was nog steeds haar veilige haven en haar thuis.
  Binnenkort ging ze verbouwen.

  En dat is de andere kant, ze woont er inmiddels ongeveer 7 jaren van haar leven en is nog steeds tevreden.

  Vraag: Wat is de waarde van 7 jaar woongenot?

  Zo is het ook: je woongenot is het allerbelangrijkste, vooropgesteld dat het binnen je financiële mogelijkheden past.

  En iets anders: ikzelf heb nooit begrepen dat privépersonen niet afschrijven op een huis; iedere woningcorporatie en huisjesmelker doet dat wel hoor!

 112. Tufkaj says:

  Maria,

  Maria:
  tufkaj,

  Geniet ervan, achteraf gezien is het een van de mooiste perioden uit een mensenleven, voor mij in ieder geval!

  Fuck, dus het wordt alleen nog maar erger? 😉

 113. Rexpat says:

  tufkaj: Mag ik dat vertalen naar: de huur mag max 33% van besteedbaar inkomen zijn?

  In dat geval zou, als je uit zou gaan van 4,5% van WOZ als huurprijs, het gemiddelde gezin in rode / zwarte gebieden niet het gemiddelde huis kunnen huren
  google.com/fusiont…038;y=2&tmplt=2

  (is nog een beetje sloppy qua info-window, gemeente-dekking en percentages denk ik, maar ik ben beetje opzoek naar naar de juiste verhoudingen qua cijfers. M.a.w.: welk percentage van je besteedbaar inkomen mag je max aan huur uitgeven?

  Het besteedbaar inkomen van een koper ligt hoger dan die van een huurder. Daarom kan erik voor 500 netto (met bijdragen van de netto belastingbetalers zoals (u? en) ik wonen en betaalt zijn buurman 900 huur voor hetzelfde woninkje.

  We waren de weg al kwijt in Nederland en ik zie de reparaties van dhr. Blok met lede ogen aan. Onder deze omstandigheden hebben de BoerenVerstandPragmatici (dhr. Trol) nog gelijk ook. Bovendien mogen ze neerkijken op de hurende losers.

 114. Ech nie says:

  Woningbouw vereniging De Key zet haar beste beentje voor bij het bereiken van haar doelen. Sociale woningbouw verkopen nu het nog kan met wervende teksten voor de instapper. Zouden ze provisie krijgen?

  Het zijn, aan het taalgebruik af te meten, instant makelaars geworden en spreken die taal alsof ze nooit anders deden! Of zijn ze ingehuurd Tenenkrommend wanneer ik lees:

  “Starters Renteregeling
  Deze woning wordt aangeboden met de Starters Renteregeling. De sleutel naar uw eerste koophuis! Minimaal 10 jaar lang een voorschot van 20%.

  De Key betaalt 20% van de maandelijkse hypotheekrente voor u, 10 jaar lang. Dit noemen we de voorschotten. Deze voorschotten zijn een lening die u terugbetaalt. U mag deze, onder voorwaarden, wèl bijna helemaal aftrekken van uw belastbaar inkomen. Uw maandelijkse hypotheeklasten zijn hierdoor een stuk lager. Pas wanneer u de woning gaat verkopen, of na 30 jaar, betaalt u de voorgeschoten hypotheekrente terug. En alléén als uw huis meer waard is geworden. Veilig dus.

  De belangrijkste redenen om gebruik te maken van de Starters Renteregeling:
  • U heeft door de voorschotten tot 20% extra budget, waardoor u een woning kunt kopen die voorheen niet bereikbaar was;
  • Uw maandelijkse hypotheeklast is tot 25% lager dan bij een vergelijkbare hypotheek;
  • U bent 100% eigenaar van de woning;
  • Woning bij verkoop niet in waarde toegenomen? Geen terugbetaling van de voorschotten en rentevergoeding;
  • De zekerheid van Nationale Hypotheek Garantie.

  De Starters Renteregeling geldt voor hypotheekbedragen tot maximaal € 320.000,-, dat is namelijk de maximale hypotheek die met Nationale Hypotheek Garantie kan worden verstrekt. De Key biedt u de Starters Renteregeling aan als uw inkomen niet hoger is dan € 48.750,- bruto per jaar.”

  En daardoor denken ze gewoon meer te kunnen vragen natuurlijk! Zijn ze daar voor opgericht?

  Wat is er in godsnaam fout aan huren? Waarom toch dat streven naar eigendom? Het heilzame dat van bezit uit zou gaan is volgens mij zwaar overdreven. De wind eronder houden moeten ze, sociale afbraak en opblazen van volkshuisvesting. Meer lucht. Omdat de rest niet kon sparen. Iedereen slaaf maken. Verleiden. Waanzin! Alsof het helpt! Wee de arme sloebers die erin trappen en denken dat ze straks toch wel werk hebben en genoeg verdienen terwijl de prijzen van vastgoed onherroepelijk in elkaar donderen en de werkloosheid schrikbarend toeneemt. Het is nog niet gedaan!

  Iedereen die kopen nu uitstelt verdient tienduizenden euro’s per jaar door waardedalingen. Laat je niet gek maken. Geduld!

 115. Maria says:

  Tufkaj:
  Maria,

  Fuck, dus het wordt alleen nog maar erger?

  Yeb!!

 116. Maria says:

  Apekol: En iets anders: ikzelf heb nooit begrepen dat privépersonen niet afschrijven op een huis; iedere woningcorporatie en huisjesmelker doet dat wel hoor!

  Nee, maar dat is iets wat nu wel meegenomen gaat worden!

 117. Rexpat says:

  Maria: Yeb!!

  Yep!!!

 118. Rexpat says:

  Rexpat: Yep!!!

  Voerman!

  Dit is jouw type discussie.
  Doe er wat mee..

 119. erik(trol), says:

  Heerlijk om iedereen weer te horen na een weekje vakantie. Ter info, mijn vorige sociale huurwoning is nog immer niet verhuurd. Waarom? Huur 681,- en verhoging van 4% in vooruitzicht maakt een dikke 700 euro huur. Inkomen mag max 43.000 euro zijn. Dus netto waarschijnlijk rond de 2200 euro netto. Denk dat ze al aan het overwegen zijn om te kopen. Huursubsidie krijg je ook niet omdat het minimale inkomen 33k moet zijn. En zo ontstaat er leegstand in de sociale huur omdat mensen toch maar gaan kopen of blijven zitten in hun woning met een huur van 450/550. Nog immer geen enkele koopwoning gezien bij mij in de buurt die ook maar in de buurt komt van de prijs die ik betaald voor mijn woning. Ik vermaak me prima hier. Buitenschilderwerk wordt straks gedaan. Tuintje klaar maken en heerlijk wonen voor nog geen 500 euro in mijn eigen koophut. Blijf vooral wachten, ik koop straks me tweede optrekje wel cash in Drenthe,Friesland of Groningen want daar zakken de prijzen wel door zijn voegen. Locatie is alles.

 120. Maria says:

  erik(trol),,

  Kun je misschien trol verwisslen met Erik, hebben we daar geen misverstanden meer over?

 121. erik(trol), says:

  Kom op funda teller, morgen onder de 262.000. Zoals gezegd 1 kant op, die naar beneden. Herstel komt er aan. Nog even paar procent werkloosheid er bij en dan de weg omhoog met die economie.

 122. trol(erik) says:

  Maria. u roept maar!

 123. Maria says:

  Werkelijk, daar wie wordt jij betaald?

 124. Maria says:

  trol(erik):
  Maria. u roept maar!

  Great!!

 125. trol(erik) says:

  Tufkay nog van harte! Dat wordt groter wonen!

 126. Maria says:

  eric406:
  Het zou wel prettig zijn als we een ericje een erikje noemen. In mijn ogen een verschil van dag en nacht.

  We gaan een “trolletje” doen, hoe klinkt dat?

 127. cartoonist says:

  Apekol: En iets anders: ikzelf heb nooit begrepen dat privépersonen niet afschrijven op een huis; iedere woningcorporatie en huisjesmelker doet dat wel hoor!

  Omdat deze privépersonen altijd wijs is gemaakt dat de huizenprijzen altijd stijgen en omdat op dit moment ze lekker worden gemaakt met het sprookje dat de prijzen binnenkort weer gaan stijgen.

  In het gunstigste geval gaan we een Japan-scenario krijgen waarin de prijzen t.o.v. 2008 in de komende 10 tot 20 jaar minimaal halveren.
  In het ongunstigste geval wordt 50% van Nederland werkeloos en is 90% afhankelijk van een uitkering of op een andere manier van de staat. In dat geval kan er geen prijskaartje meer aan een huis worden gehangen.

  In ieder gaval wordt dit een economische depressie die heel lang duurt en verschrikkelijk wordt. Een soort kondratieff hongerwinter vermoed ik.

  Want alle staatsschulden moeten worden afbetaald.

  Rexpat: Dus voor dat huis van 1200 is een netto inkomen van 3.600 vereist. Dan hebben de Erik Trol’s van deze wereld gelijk. Hij kan dat huis wel kopen maar zou het niet kunnen huren. If you catch my drift.

  Die rekening komt later, bij verkoop van het huis.
  Goedkoop huren van de bank blijkt duurkoop huren van de bank.

 128. trol(erik) says:

  Maria, jij woont zeker in Friesland, noem je voortaan maar Fris Friesje, dat Maria is zo standaard.

 129. trol(erik) says:

  Cartoonist, wat blaf je nou. Als een huis niks meer waard is dan ben je failliet, nou en? Is dat zo erg dan. Kruip je weer lekker in een sociale huurhut en heb je toch lekker 30 jaar in een ruime woning gewoond, mooi toch?

 130. cartoonist says:

  Want alle staatsschulden moeten worden afbetaald.

  moet zijn

  Want alle schulden moeten worden afbetaald.

 131. Rexpat says:

  Die rekening komt later, bij verkoop van het huis.
  Goedkoop huren van de bank blijkt duurkoop huren van de bank.

  Maak dat dhr. Trol (erik) maar wijs. Die moet dat snappen. Not me.
  Denk je dat de Trollen (eriks) van deze wereld een soort van langere termijnvisie hebben cq ontwikkelen.

  Denk dat het LangetermijnDenkenCapaciteit (de beruchte LDC) bij Trollen zo ongeveer tot aan vakanties reikt. Dat is logistiek ook ingewikkeld. Hagelslag niet vergeten. Pindakaas. Blikopener. Kredietkaart.

  Vanaf nu zo dat bijvoorbeeld zijn: de meivakantie…of zo..voor alles daarna houdt het op.

 132. cartoonist says:

  trol(erik),

  Jij zit de komende 30 jaar vast aan je vaste hypotheeklasten. Dus wat bazel je nu over failliet, betalen zal je kreng. 🙂

 133. trol(erik) says:

  Rexpat: Lange termijn denken is voor de dommen. Als uitkomt wat hier geroepen wordt zitten we al lang in een 3e wereld oorlog en zijn we allemaal mors dood. Of dacht je dat er om de huizen van de huurders heen word gebombardeerd? Niemand kan de toekomst voorzien, ook niet wat betreffende de woningmarkt. Is van teveel factoren afhankelijk.

 134. maarten says:

  trol(erik),

  of jij bent geruineerd en de rest van Nederland gaat fluitend verder…

 135. maarten says:

  gewoon een verkeerde gok, en geen greater fool in sight

 136. maarten says:

  pyramide spel

 137. trol(erik) says:

  Ja Maarten dat klinkt bijzonder logisch……….

 138. maarten says:

  trol(erik),

  als ik iets koop, en ik betaal er 100 euro meer voor dan anderen ervoor over hebben, en nu wil ik dit weer verkopen? wat zijn mijn opties dan?

 139. maarten says:

  en nu geen 100 euro maar 100000 euro en dan zijn we er weer erik

 140. Dawg says:

  erik(trol),: Heerlijk om iedereen weer te horen na een weekje vakantie. Ter info, mijn vorige sociale huurwoning is nog immer niet verhuurd. Waarom? Huur 681,- en verhoging van 4% in vooruitzicht maakt een dikke 700 euro huur. Inkomen mag max 43.000 euro zijn. Dus netto waarschijnlijk rond de 2200 euro netto. Denk dat ze al aan het overwegen zijn om te kopen. Huursubsidie krijg je ook niet omdat het minimale inkomen 33k moet zijn. En zo ontstaat er leegstand in de sociale huur omdat mensen toch maar gaan kopen of blijven zitten in hun woning met een huur van 450/550. Nog immer geen enkele koopwoning gezien bij mij in de buurt die ook maar in de buurt komt van de prijs die ik betaald voor mijn woning. Ik vermaak me prima hier. Buitenschilderwerk wordt straks gedaan. Tuintje klaar maken en heerlijk wonen voor nog geen 500 euro in mijn eigen koophut. Blijf vooral wachten, ik koop straks me tweede optrekje wel cash in Drenthe,Friesland of Groningen want daar zakken de prijzen wel door zijn voegen. Locatie is alles.

  Misschien ga je nog gelijk krijgen ook. Gaan we steeds meer woco huisjes leeg zien staan, vanwege een beetje duur. Dat was ook wat uit dat onderzoek waar Blok wel/niet kennis van had genomen naar voren kwam:
  een vraaguitval van gemiddeld 10%.

  Maar is het ook zo dat voor iedere leegstaande huurwoningen een koper in de plaats komt? Of staan er straks vooral meer voormalige huurhutten te koop op Funda of elders?

 141. Rexpat says:

  trol(erik):
  Rexpat: Lange termijn denken is voor de dommen. Als uitkomt wat hier geroepen wordt zitten we al lang in een 3e wereld oorlog en zijn we allemaal mors dood. Of dacht je dat er om de huizen van de huurders heen word gebombardeerd? Niemand kan de toekomst voorzien, ook niet wat betreffende de woningmarkt. Is van teveel factoren afhankelijk.

  Hmm. met het ietwat langere termijn denken (en vooral ook analytisch inzicht geef ik toe) ben ik redelijk succesvol (althans wat men over het algemeen als succesvol beschouwt) gebleken in mijn handelen. Ik ben nu eenmaal behept met een soort van Nadenkvirus en wil vaak meer weten (en zoek dat dan ook uit) dan wat me wordt voorgeschoteld.

  Dan schaar ik mij maar onder de dommen. Heb geen bezwaar tegen die kwalificatie.

  De woningmarkt van teveel factoren afhankelijk?

  Je hebt ze in het vizier (die factoren) maar er zijn er te veel om te kunnen doorgronden?
  Noem ze maar op. dan krijg je tenminste een interessante discussie ipv je gezemel over je wat jij zo goed hebt gedaan en die mensen in Groningen, Friesland en Drenthe niet.

 142. Nico de Geit says:

  Misschien komt het ooit zo ver dat je het land niet uit mag als je betalingsachterstand hebt.

 143. maarten says:

  maarten,

  kijk in een stijgende markt komt er ooit wel een greater fool, maar in een dalende markt dan? dat is toch niet helemaal helder waar de fools gebleven zijn? erik?

 144. cartoonist says:

  trol(erik): Als uitkomt wat hier geroepen wordt zitten we al lang in een 3e wereld oorlog en zijn we allemaal mors dood. Of dacht je dat er om de huizen van de huurders heen word gebombardeerd?

  De derde wereldoorlog is al bijna 12 jaar geleden in 2001 begonnen. Remember the War on Terror ?. En de meeste mensen leven nog steeds, evenals de meeste huizen er ook nog staan, behalve dan in Afghanistan, Iraq en Lybie.

 145. cartoonist says:

  En Syrie niet te vergeten.

 146. Martin says:

  Cartoonist met zijn achterlijke gezeik is nog een grotere trol dan erik.

 147. cartoonist says:

  Gaat Martin ook kopen binnenkort ?

  Dan begrijp ik dat je alle meningen die je ongewenst vind achterlijk noemt.

 148. Frans says:

  Maria: Ik kijk nog even rustig verder of ik een leuke, goedkope reis naar even wat meer Vitamine D kan boeken en als het niet lukt wordt het toch de zonnebank!

  Of gewoon D (3) supplement slikken zoals ik doe! 🙂

 149. Expatter says:

  erik(trol),:
  Kom op funda teller, morgen onder de 262.000. Zoals gezegd 1 kant op, die naar beneden. Herstel komt er aan. Nog even paar procent werkloosheid er bij en dan de weg omhoog met die economie.

  Funda teller is leuk om bij te houden. Het gaat om het aantal verkochte woningen en de (gemiddelde) verkoopprijs van alle woningen in Nederland. Helaas wordt deze laatste niet op funda gezet.

 150. Adamus says:

  Dawg,

  Woco’s zetten 1 huis op funda, als model.

 151. Adamus says:

  Frans: Of gewoon D (3) supplement slikken zoals ik doe!

  Wat mankeert er aan de hollandse zon? Vitamine D is gewoon een hormoon oplosbaar in vet/olie. Mouwtjes opstropen 😉

 152. Adamus says:

  Martin:
  Cartoonist met zijn achterlijke gezeik is nog een grotere trol dan erik.

  Flinke aanloop genomen voordat je dit slootje durfde te nemen.

 153. Adamus says:

  http://bit.ly/ZeNFb9

  Kabinet op pad…..

 154. stijn belgie says:

  goedemorgen

  groeten uit belgie! volg deze site ook al 2 jaar, dank!
  linkje ivm bezettingscontracten

 155. Adamus says:

  Media in de vorm zoals wij die nu kennen is een verschrikkelijk iets!!
  Niet voor niets wordt er voor Stef Blok een mediaspecialist/woordvoerder gezocht!!

  Chavez was op twitter al begraven en bij P&W was het overlijden nog babbelnieuws met “kenners”

  Ik kijk nog even rustig verder of ik een leuke, goedkope reis naar even wat meer Vitamine D kan boeken en als het niet lukt wordt het toch de zonnebank!

  Gewoon naar buiten gaan.

 156. ll says:

  Geldverbod ?

  http://www.webklik.nl/user_files/2012_03/370578/Bankfraude/Geldverbod.pdf

  Als je je geld op de bank hebt staan, heb je toch nergens recht op ? Je moet maar zien het terug te krijgen toch ? Je hebt je geld uitgeleend toch ?

  Je bankafschrift is een IOU van de bank aan jou toch ?

  Kan je dan wel eisen stellen ?

  Leuk bedacht trouwens 🙂

 157. Nico de Geit says:

  Martin, Cartoonist:

  ‘Eén miljoen soldaten binnen twee jaar. Alle wapenfabrieken gaan volop produceren. Niet wat de overheid wenst, maar wat de fabrieken kunnen produceren en leveren. ‘Wat hebben we eraan iets te bestellen dat niet gemaakt kan worden?’ vragen de Russen zich af. De verantwoordelijke minister Rogozin beschikt niet over een magische toverstaf maar werkt zijn plannen uit met een ballpointpen. President Poetin heeft opdracht gegeven voor modernisering van de wapenindustrie. In 2020 moet 70 tot 100% van de wapens ‘modern’ zijn. Momenteel is dat slechts 20%. Poetin: ‘Ik ben me er van bewust dat een starre houding om je doelen te bereiken verkeerd is, maar constant je doelen veranderen is ook niet verstandig’. Rusland keert niet terug naar het Sovjet-model van totale mobilisatie maar bouwt een modern leger dat in staat is de vrede te herstellen bij locale conflicten.’

  http://www.themoscowtimes.com/opinion/article/using-magic-to-turn-russia-into-a-superpower/476432.html

 158. snorkel says:

  erik(trol),: Ter info, mijn vorige sociale huurwoning is nog immer niet verhuurd.

  Maar… Maar.. Maar… Er was toch een woning tekort?

  Dat valt dus blijkbaar ook wel mee… 😉

  trol(erik): Niemand kan de toekomst voorzien, ook niet wat betreffende de woningmarkt.

  En toch wordt de richting hier al sinds 2007 goed voorspeld. En niet alleen op dit uithoekje van het internet, maar er zijn ook zat economen en internationale instanties die al jaren waarschuwen. Bekijk het filmpje bij dit topic maar eens, daar worden toch goed 2 onderbouwde voorspellingen gedaan door mensen die al jaren deze boodschap uitdragen. En ze hebben het al jaren bij het rechte eind. Maar je moet natuurlijk wel wíllen luisteren… Als je dat niet wilt en liever parasiteert op de zuurverdiende centen van de belastingbetaler, tja wat zegt dat dan over jou? 😉

  Jouw reactie zal wel weer in de trand zijn van “Uh… uh… moet je niet werken?” “Heb je je huursubsidie al binnen?”. Ik ga dus maar lekker weer aan het werk, want met de belasting die ik deze maand afdraag betaal ik in 1x jouw hele HRA voor dit jaar af. Huursubsidie heb ik nog geen dag in mijn leven ontvangen, huurtoeslag ook niet.

 159. lorenzo says:

  Adamus: Ik kijk nog even rustig verder of ik een leuke, goedkope reis naar even wat meer Vitamine D kan boeken en als het niet lukt wordt het toch de zonnebank!Gewoon naar buiten gaan.

  In theorie kun je naar buiten , in de praktijk kun je geen D aanmaken nu , minimaal zonkracht 3 vereist .
  De zonnebank moet UV-B uitsralen ….
  Maar..we gaan toch massaal naar de zon , boeken ons een breuk nu en staan niet meer naar Lech in de file maar straks op de vliegvelden . Joepie ! Genieten .
  Rutte wordt er duidelijk weer intenser gemotiveerd van want de 3 % moet worden gehaald in dit een na rijkste land van Europa .

  ps. de beste graadmeter was in dit kader de terrasjes afgelopen dagen …( arbeidsproductiveit versus koopkracht ..)

 160. lorenzo says:

  cartoonist: trol(erik),
  Jij zit de komende 30 jaar vast aan je vaste hypotheeklasten. Dus wat bazel je nu over failliet, betalen zal je kreng.

  Valt te bezien , we zien meer en meer emigraties naar landen , veelal naar Zuid Amerika. Een voorgenomen enkeltje dus.

 161. Ma Ling says:

  na het juan-tje en erikje ook maar een nhz-tje:

  Claude: -110 miljard waarde woningen in euro (-10%)
  +4,8 miljard sparen
  Tja.

  Ander voorbeeld:

  Prognose groei economie 2014: 1% (ca €6 mld)
  Prognose begrotingstekort 2014: 3,4% (ca €20 mld)

  per saldo €14 mld inleveren en dat groei noemen… Tja.

  asd: Van de NL-media heb ik geen hoge pet op. Heb daarom sympathie voor Sacha de Boer, die dat wereldje ontvlucht, oftewel de waan van de dag.
  Ze kan meer, dan de hotemetoten, die haar met oppervlakkige teksten heen en weer laten wandelen op hoge hakken.

  Of zoals Hans Jansen zegt: ‘Ik vind de kwaliteit van het nieuws van de NOS heel slecht. Hun berichtgeving is erg vooringenomen en provinciaal. Ik kijk nog veel liever naar het Chinese en Russische journaal. Dat kun je op UPC in het Engels ontvangen. Als je door dictatoriale nieuwszenders bent ingehaald, dan zegt dat veel.’ http://www.volkskrant.nl/vk/nl/12330/4-Uur-Nieuwsbreak/article/detail/3404144/2013/03/05/Hans-Jansen-De-NOS-is-ingehaald-door-dictatoriale-nieuwszenders.dhtml

  tufkaj: En toch… Een investeerder wil ongeveer 200 maandhuren vangen voor de nieuwprijs van een woning (correct me if I’m wrong). Dus dat betekent dat deze woningen 160.000 – 240.000 moeten kosten in de vrije verkoop, wat dan weer niet heel gek lijkt.

  Maria: Meestal is 3 maal de maandhuur als netto inkomen gewenst.

  Tufkaj & Maria, mijn ervaring is dat de ‘oude stel- & rekenregels’ niet meer werken. zowel bij bedrijfswaarde- en belggingswaardeberekeningen voor commercieel vastgoed (want aannames t.a.v. aanvangsrendementen, huurprijsniveaus, uitpondscenario’s, Winst&Risico, en rekenrentes/discontovoeten schieten alle kanten op) als op de woningmarkt, waar zowel verkoper/verhuurder als koper/huurder allerlei trucjes uithalen om de verkoop/verhuur door te laten gaan.

  eric406: Het zou wel prettig zijn als we een ericje een erikje noemen. In mijn ogen een verschil van dag en nacht.

  het lijkt me opgelost nu…

  Apekol: En iets anders: ikzelf heb nooit begrepen dat privépersonen niet afschrijven op een huis; iedere woningcorporatie en huisjesmelker doet dat wel hoor!

  Omdat woningcorporaties daartoe verplicht zijn. Een corporatie heeft dan ook te maken met een onrendabele top. de praktijk wijst echter uit dat na 40 jaar verhuur, 10 jaar doorexploiteren (zonder al teveel onderhoud) en vervolgens uitponden er van een onrendabele bij nacalculatie geen sprake is.

  Nico de Geit: Misschien komt het ooit zo ver dat je het land niet uit mag als je betalingsachterstand hebt.

  Idd. eerst even je persoonlijke deel van de staatschuld inlossen (€ 26.000). Overigens zou de staatsschuld per persoon de grens moeten zijn waarboven je vermogensbelasting betaalt. Maar goed, dat is maar een mening.

  Dawg: Misschien ga je nog gelijk krijgen ook. Gaan we steeds meer woco huisjes leeg zien staan, vanwege een beetje duur. Dat was ook wat uit dat onderzoek waar Blok wel/niet kennis van had genomen naar voren kwam:
  een vraaguitval van gemiddeld 10%.

  ik denk (vrees) dat Erik/trol nog wel vaker gelijk gaat krijgen. Niet vanwege zijn financieel inzicht, ook niet vanwege zijn vermogen om te beredeneren waar het naartoe gaat met wonend Nederland, maar puur vanwege het feit dat er tal van Eriks/Erikken in Nederland leven die het stempel ‘zielig’ hebben meegekregen door de onverstandige cq. oliedomme keuze in een dalende markt een woning te kopen.

  Kabinet Rutte I, II, III en IV -een triest vooruitblik- zal de Eriks/Erikken altijd een hand boven het hoofd houden omdat ze persoonlijk gebaat zijn bij hogehuizenprijzen (en HRA, NHG etc).

 162. ll says:

  lorenzo: in de praktijk kun je geen D aanmaken nu , minimaal zonkracht 3 vereist .

  Nooit geweten….. dank 🙂

  Ondertussen in Europa.

  Iedereen was hebzuchtig, een reis door Europa door Rudi Vranckx

  ‘Want het is geen ‘gewone’ crisis die het continent meemaakt.’

  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130301_00488726

 163. Ma Ling says:

  Iets anders: bij de afgelopen topics is wederom de deflatie/inflatie discussie gevoerd. Daarbij is nog gewezen op desinflatie, hyperinflatie en biflatie.

  Moeten we het hyperbiflatie-scenario niet eens van stal gaan halen?

 164. V says:

  Maria,

  Met 30% onderbieden is de kans op afwijzing enorm groot is helaas de realiteit. Het gros van de verkopers is niet bereid om lager te gaan dan -10% dan de vraagprijs op dat moment. De vraagprijs geeft aan waar ze op dat moment aan toe zijn, realistisch of niet. Koopprijs van -30% is misschien wel haalbaar, maar pas als de woning enkele jaren te koop staat. Proberen kan natuurlijk nooit kwaad. De vraag of je dan een goede prijs hebt is erg hypothetisch en speculatief omdat zelfs op dit blog niemand weet hoeveel er nog echt van de huizenprijs af gaat. Zoals Maria al aangeeft is een huis meer dan alleen het financiële plaatje. Als je de lasten makkelijk kan dragen en er in principe 30 jaar lang gelukkig zou kunnen wonen is het maar de vraag of wachten zoveel zin heeft. Een ding is in ieder geval duidelijk; de huizenprijsdaling is op dit blog goed voorspeld, maar het tempo waarin dit zou gebeuren is zwaar overschat. Als er nog 30% a 40% vanaf zou gaan, dan verwacht ik op dit moment eigenlijk dat dit een kwestie van vele jaren zal worden. Voor de betere eensgezinswoningen op A-locaties verwacht ik zelfs dat het aanbod tijdens verdere daling afneemt. Dit is iets wat ik het afgelopen jaar al heb gezien en al aan de gang is. De reden is simpel: in dit segment zitten relatief weinig mensen met financiele problemen (vaak al veel overwaarde opgebouwd) en de noodzaak om te verhuizen is erg laag. Bedenk ook dat de vraag naar dit type huizen een vlucht zal nemen zodra de huizenprijzen gestabiliseerd (lijken) te zijn.

  Het hangt ook erg af van je huidige situatie. Als je nu redelijk tevreden woont dan zal een paar jaar wachten beloond worden. Als je nu in een te kleine flat woont en daar schandalige prijzen voor betaald omdat je in je stad bent aangewezen op criminele verhuurbedrijfjes zoals “Rotsvast”, dan zou je de waardedaling van een koopwoning misschien voor lief nemen.

 165. Nico de Geit says:

  lorenzo: we zien meer en meer emigraties naar landen , veelal naar Zuid Amerika

  Ik verwacht dat je binnen afzienbare tijd eerst je boetes moet betalen, je belastingen en geen achterstand mag hebben op de betalingen van je schuld. Studieschuld, hypotheek, enz.

  Maar dat gaat pas echt van start als mensen hier massaal weg gaan.

  Allochtonen schijnen de eerste te zijn die hun biezen pakken als het ergens slecht gaat.

 166. lorenzo says:

  Nico de Geit: Ik verwacht dat je binnen afzienbare tijd eerst je boetes moet betalen, je belastingen en geen achterstand mag hebben op de betalingen van je schuld. Studieschuld, hypotheek, enz.
  Maar dat gaat pas echt van start als mensen hier massaal weg gaan.
  Allochtonen schijnen de eerste te zijn die hun biezen pakken als het ergens slecht gaat.

  Vermoedt ook dat er wel beter op gelet zal worden in de toekomst , in zoverre dat lukt .
  We gaan het meer en meer zien , zoals nu al in de zuidelijke landen van Europa meer en meer gebeurt , alles achterlaten en bekijk het maar .
  Nederland zal ongetwijfelt volgen .

 167. erik(trol) says:

  V: Goed Stukje tekst, klopt aan alle kanten.

 168. Nico de Geit says:

  V: de huizenprijsdaling is op dit blog goed voorspeld, maar het tempo waarin dit zou gebeuren is zwaar overschat

  Ik vind de huizen al sinds de jaren ’90 overprijst. Ik had echt niet voorzien dat ze daarna nog vier keer over de kop zouden gaan. Het is in de afgelopen eeuwen ook niet eerder gebeurd.

  Na de implosie van de beurs in 2001 dacht ik dat een implosie van de huizenprijzen onvermijdelijk was. Het gebeurde niet. Het hoogtepunt kwam in 2008.

  De banken dreigden om te vallen en werden genationaliseerd – ook dat had ik niet aan zien komen. Ik verwacht dat buitenlandse institutionele beleggers hun geld terughalen uit de Nederlandse hypotheken. Het funding gap zal waarschijnlijk gedicht worden door de Nederlandse pensioenfondsen met hun 800 miljard vermogen.

  De financiële puinzooi is enorm. Niet alleen in Nederland maar ind e hele westerse wereld. Ook in Moskou betalen ze twee ton euro’s voor een appartementje in een buitenwijk.

  Mogelijke oplossing als het helemaal mis gaat: weg uit de grote stad en je eigen boontjes verbouwen, je eigen welvaart creëren.

 169. erik(trol) says:

  Nico de Geit: Ook mee eens. De financiele puinzooi is inderdaad ENORM!. Heb niet voor niks een huis met tuin gekocht! Nou nog een groot hek er om heen om me komkommers,tomaten etc te beschermen.

 170. NewKidInTown says:

  Tufkaj: Fuck, dus het wordt alleen nog maar erger?

  Nee hoor, tenminste niet als je het eerste woord blijft praktiseren, want dan herhaalt deze periode zich constant 😉

 171. Nico de Geit says:

  erik(trol): Nou nog een groot hek er om heen

  Jij hebt vroeger nooit aardbeien of appels gejat zeker. Daar stonden ook hekken omheen maar het hielp niet. De hond kwam te laat om ons te verjagen, en ook het verhaal over de ‘boer met een geweer’ hield ons niet tegen.

 172. NewKidInTown says:

  Nico de Geit: Misschien komt het ooit zo ver dat je het land niet uit mag als je betalingsachterstand hebt.

  En misschien ook als je nog geld op de bank hebt en het niet mee mag nemen. Daar ben ik meer bang voor.

 173. Nico de Geit says:

  Erik:

  In het bestemmingsplan staat meestal dat de tuin siertuin is en moet blijven. Een hek mag maximaal 1,10 hoog zijn, zo uit mijn hoofd.

  Dat jij je financieel klem laat zetten moet je zelf weten. Ik ben iemand die zijn verplichtingen wel graag na komt, maar verwacht dat ook van anderen.

  Ik betaal nu 980 euro huur. Als het economisch heel slecht gaat zeg ik mijn huur op en vertrek ik met een schone lei.

  Ik denk ook niet dat ik – als het zover komt – al mijn spaargeld mee mag nemen. Er zal tegen die tijd wel 40% exit-heffing gevraagd worden.

 174. erik(trol) says:

  Nico. Je hebt helemaal gelijk! Ze hebben laatst me met zorg in elkaar gezette hennep plantage ook al leeg geroofd en die was voorzien van talloze booby-traps. Mischien dan toch ondergronds, tis tenslotte nu mijn geleasde grond………

 175. erik(trol) says:

  New kid in Town: Ja dat wordt lastig met al die zakken stuivers…..je moet ook al betalen voor je koffer en extra kilogrammen hou maar op schij maar uit. Zou toch is met de bank gaan praten. Mischien leuk moestuintje aanschaffen.

 176. asd says:

  @163(Stijn Meuris België),

  Leuk filmpje over tijdelijke bezettingscontracten in Elsene. Heel herkenbaar, heb zelf jaren in Ukkel gewoond.

  Je wordt er een completer en creatiever mens van.

  Hoe anders het NL-gezeik met zijn doorzonwoningencultuur. Wat een treurnis!

 177. NewKidInTown says:

  erik(trol): Ja dat wordt lastig met al die zakken stuivers…..je moet ook al betalen voor je koffer en extra kilogrammen

  Als ik meer moet gaan betalen voor het overgewicht dan de werkelijke waarde van al die stuivers van me, ga ik ze uitstrooien op de A12 en de A2, heb ik er veel meer lol van 🙂

  Maar ja, gek dat JIJ in stuivers denkt, hoe zou dat nou kunnen ?

 178. snorkel says:

  EU countries with the biggest fall in living standards over the last two years:
  1) Greece (duh!)
  2) Cyprus (duh!)
  3) ……….. wait for it …… the Netherlands!
  4) UK
  5) etc

  http://www.leftfootforward.org/images/2013/03/New-graph.png

  (sarc)
  Ik verwacht dat de explosieve groei van het aantal mei-vakanties zal leiden tot een opleving van de huizenmarkt zo rond de zomer van dit jaar. Kunnen we daarna weer vrolijk doorgroeien met 10% per jaar tot in lengte van dagen. Nu hopen? Slimme Z!
  (/sarc)

 179. Claude says:

  Hypotheekrentes in de EU: http://ow.ly/i/1DMad

 180. Dawg says:

  Stagflatie in Nederland:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/10/inflatie-stabiel-op-3-procent.xml

  Zolangerzamerhand een chronisch verschijnsel. Lonen staan stil of blijven achter bij de inflatie die in februari, y.o.y., wederom rond de 3% lag.

  Zo’n beetje iedereen ziet z’n inkomen en vermogen langzaam wegsmelten.

 181. Adamus says:

  lorenzo: Vermoedt ook dat er wel beter op gelet zal worden in de toekomst , in zoverre dat lukt .
  We gaan het meer en meer zien , zoals nu al in de zuidelijke landen van Europa meer en meer gebeurt , alles achterlaten en bekijk het maar .
  Nederland zal ongetwijfelt volgen .

  Ooit documentaire gezien over NL emigranten in de jaren na WO2. Moesten alles achterlaten, we hadden hier immers een tekort. Nog niet zo lang geleden dus.

 182. Adamus says:

  NewKidInTown: Als ik meer moet gaan betalen voor het overgewicht dan de werkelijke waarde van al die stuivers van me, ga ik ze uitstrooien op de A12 en de A2, heb ik er veel meer lol van

  Maar ja, gek dat JIJ in stuivers denkt, hoe zou dat nou kunnen ?

  Tvprg “De gouden stuiver”? Maar daar is E te jong voor.

 183. Adamus says:

  Nico de Geit: Jij hebt vroeger nooit aardbeien of appels gejat zeker. Daar stonden ook hekken omheen maar het hielp niet. De hond kwam te laat om ons te verjagen, en ook het verhaal over de ‘boer met een geweer’ hield ons niet tegen.

  Een stier aan de ketting?

 184. Adamus says:

  Nico de Geit: Ik verwacht dat je binnen afzienbare tijd eerst je boetes moet betalen, je belastingen en geen achterstand mag hebben op de betalingen van je schuld. Studieschuld, hypotheek, enz.

  Maar dat gaat pas echt van start als mensen hier massaal weg gaan.

  Allochtonen schijnen de eerste te zijn die hun biezen pakken als het ergens slecht gaat.

  “Conservatoir beslag”

 185. Adamus says:

  erik(trol):
  V: Goed Stukje tekst, klopt aan alle kanten.

  Eric V :

 186. Dawg says:

  Ter overdenking:

  Drie procent inflatie betekent een afwaardering in koopkracht van het Nederlandse pensioenvermogen met circa 30 miljard euro. Dat bedrag is meer dan het totaal van de afgedragen pensioenpremie over het afgelopen jaar (circa 25 miljard euro).

  Tja, we gaan allemaal veel ouder worden en daarom moeten “we” allemaal langer doorwerken voor een lager pensioen, zeggen de talking heads.

 187. Steven says:

  erik(trol),

  Begrijp je ook wel. Als je een gezin hebt en in Nederland moet wonen is huren bijna geen optie. Maar we hebben het hier over huizenprijzen en als er gemiddeld zeg 10.000 per jaar af gaat dan ben je dus aan “vaste lasten” alleen al 830 kwijt aan het zakken van de prijs. Misschien een beter voorbeeld:

  Stel dat nieuwe mercedes Vito’s per jaar steeds goedkoper worden, dan kun je ook zeggen: ja maar ik heb er gewoon één nodig voor mijn bedrijf dus ga ik niet jaren wachten. Is allemaal waar, maar dat neemt niet weg dat de prijs er van daalt.

  Ik woon bijv. al in een beneden appartement met tuin voor en achter. Ik ga nu dus niets kopen. Als ik niets had misschien wel.

 188. Dawg says:

  Grondschrijver: En Blok beweert dan dat deze huurder een scheefwoner is …terwijl hij per maand € 175 méér huur betaalt dan een vergelijkbare koper kwijt is voor zijn hypotheek, …en hij ook nog eens een deel van de hypotheekrente betaalt van dezelfde koper. Goed, ik hou nu voor het gemak even geen rekening met de onderhoudskosten, maar dat is ook niet zo relevant. De koper krijgt hier na 30 jaar tenslotte ook nog iets voor terug

  Precies, zo zou je ook tegen aan kunnen blijven. Gaan we dan ook een scheefkopersheffing invoeren ofzo.?

 189. snorkel says:

  Dawg,

  Het CPB heeft ooit becijferd dat HRA voor een extra inflatie van 0,75%. zorgt. Dus…. lagere inflatie gewenst? HRA afschaffen!

 190. erik(trol) says:

  Steven: Als mijn woning 10.000 euro per jaar daalt wel. Echter dit zal niet het geval zijn aangezien de woningen bij mij in de buurt de bodem al bereikt hebben, dit gezien de verkopen en de prijzen waar de woningen nu voor te koop staan. De prijzen zijn overigens t.o.v. 2008 circa 21% gedaald en worden nu gewoon verkocht.

 191. Dawg says:

  snorkel: Dawg, Het CPB heeft ooit becijferd dat HRA voor een extra inflatie van 0,75%. zorgt. Dus…. lagere inflatie gewenst? HRA afschaffen!

  Wie beweert hier dat een lagere inflatie misschien gewenst is? Ja, jij en ik misschien. Maar bij degenen die aan de geldkraan staan?

 192. Steven says:

  erik(trol): aangezien de woningen bij mij in de buurt de bodem al bereikt hebben

  ja dat denk ik dus niet.. maar goed. Je hebt lage maandlasten dus ook dat maakt voorlopig niet veel uit. (moet de rente niet gaan stijgen naar 13 procent zoals vroeger wel gebeurde)

 193. ech nie says:

  Jammer dat de interviewer verzaakt door niet te vragen hoe de spike van begin december in het aanbod te verklaren is. Maar goed statistiek, dan weet je het.
  http://www.bnr.nl/radio/bnr-paul-van-liempt/576518-1303/huizenverkoper-raakt-zicht-op-woningwaarde-steeds-meer-kwijt

  Trol heeft de bodem bereikt zegt ie waar ie eerst zei dat er niets te voorspellen valt. Vraag ik mij af, wie zien al jarenlang de geconstrueerde sinkholes en waarschuwen de mensen en wie maken er propaganda?

  Overigens valt het mij op dat de woco’s in A*dam vooral kleine woningen in de markt zetten. Om studenten of net afgestudeerden te verleiden schuldposities aan te gaan. Jongeren nemen meer risico’s is algemeen bekend. Wie gaat ze redden straks als het anders uitpakt? Geloof, dan kun je bidden. Of ‘t helpt… Met doorstroming heeft dat niets maar dan ook niets te maken!!! Ondertussen vreest men bij de wocos ook voor baanverlies dus, inzetten op omzet draaien. Lekker sociaal allemaal!

 194. ech nie says:

  Apropos, het mag de gemeenschap in A*dam dan 70 miljoen euro kosten de hele wereld ligt straks tv kijkend aan z’n voeten. Wat ‘n gevoel voor timing, ook, zo’n 23 jaar na ‘geen woning geen kroning’, opnieuw in crisis. Gaat wat meemaken. Het surplus aan gegenereerde inkomsten zetten ze bijvoorbeeld weg in Guernsy, deed mama vroeger tenslotte ook. Niemand betaalt immers graag belasting. In plaats van ‘waar is het feestje’ deze graag als national anthem op die dag: http://www.youtube.com/watch?v=OctJP0GLzhw (ik verstond altijd hondelul ipv onbenul, maar dit terzijde)
  Vanwege het ‘watermanagement’ en het ‘onder water staan’. 50% aflossingsvrij en diefje met verlos.
  Daar doe je het voor als burger.

 195. ech nie says:

  ech nie:

  Daar doe je het voor als burger.

  Habsburger 😎

 196. Adamus says:

  Dawg: Wie beweert hier dat een lagere inflatie misschiengewenst is? Ja, jij en ik misschien. Maar bij degenen die aan de geldkraan staan?

  Degene die de mond het eerst aan de kraan zet kan de dorst lessen

 197. Adamus says:

  Woco verkoopt ook woningen in Molukkenbuurt aan het spoor, maar wil je er wonen tussen een paar grote maroc gezinnen die 24/7 “aanwezig” zijn. 150 duizend euro kk

 198. Deutsche Mark says:

  Heerlijk, dat parallel universum van trol(erik).

  Stijgende huizenprijzen in Leidschenveen, alsof het hier om het kleine Gallische dorpje uit Asterix handelt, dat als enig plekje de romeinse overheersing van Frankrijk wist te weerstaan.

  Hoe hij genoeg oogst van z’n moestuin denkt te krijgen, om drastisch afvallen te vermijden, moet trol(erik) me nog even uitleggen. (daarvoor zijn onze ~400m² niet eens voldoende. Gelukkig ligt er nog weiland zat naast m’n huis.)
  De tuintjes daar zijn namelijk niet erg groot, voor zover ik dat op google-earth kan beoordelen.
  Op hetzelfde google-earth zie ik wel, dat Leidschenveen nauwelijks “uitgangen” heeft: in een crisissituatie is deze wijk erg eenvouding af te sluiten van de “buitenwereld”. Heb je weinig militairen voor nodig. Houd ik persoonlijk niet zo van, net zo min als de “tankvriendelijke” infrastructuur in bijv. Dresden en andere Oostduitse steden.

  Gek genoeg is op mijn dorp in 2 WO’s slechts éénmaal een bombardement te beklagen geweest. Bij de aanval op een krijgsgevangenentransport stierven 17 mensen. (hoeveel gevangenen daaronder waren is mij onbekend)
  Van de mannen uit mijn dorp die naar het front wilden(/moesten) kwamen er een flink aantal niet terug. Daar lag het echte risico voor ons gemaanse dorpje.

  Veiligheid in oorlogsgeweld is dus zeer betrekkelijk.
  (en emigratie slechts om veiligheidsredenen lijkt me ook niet persé nodig. Het “totaalplaatje” moet kloppen, anders wordt het niks.)

  Laten we maar hopen dat, voordat het zover komt, een nieuwe technologische ontwikkeling weer nieuw leven in de ontregelde wereldeconomie blaast.
  We’ll see.

 199. Wilhelm says:

  aber natürlich, im Geschichte die monarchie der Habsburger gab es auch dieses ‘coat of arms’ Im silbernen Feld auf grünem Boden, ein rechtsgehender roter Ochse, das ist für die NiederlausitzIm silbernen Feld auf grünem Boden, ein rechtsgehender roter Ochse, das ist für die Niederlausitz
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/47/Lower_Lusatia_%28Coat_of_Arms%29.jpg/487px-Lower_Lusatia_%28Coat_of_Arms%29.jpg
  Uzw http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3c/Wappen_Luckau.png
  Das rote gefahr, Selbstverständlich!

 200. Deutsche Mark says:

  erik(trol),

  Trol(erik), je weet wat een “dead cat bounce” is?

 201. Gekke gerritje says:

  erik(trol),

  Bodem al bereikt? Uhhhhh…….is me al vaak verteld laatste tijd en mij voor gek verklaarde dat ik nog in een huurhuisje woon.
  “Jij zal nooit wat bereiken met je negatieve kijk op de huizenmarkt”een huis komt altijd naar je toe.
  Nu is het opvallend stil wel een paar keer complimentje gehad dat ik goed nagedacht had.
  Waarop ik weer kon zeggen dat ik zo af en toe een goed stukje lees op een leerzaam forum
  😉

 202. Steven says:

  Deutsche Mark,

  Ik in ieder geval wel. In een zo’n duidelijke richting omlaag (kijk naar Ierland, USA, Spanje en niet te vergeten Japan) is een upje eerder reden om het plusje mee te pakken als je verkoper bent. 😉

 203. snorkel says:

  Dawg: Wie beweert hier dat een lagere inflatie misschien gewenst is? Ja, jij en ik misschien. Maar bij degenen die aan de geldkraan staan?

  Ja, goede vraag……….

 204. Steven says:

  als je financiën in balans zijn heeft inflatie geen enkele zin. Als je grof geleend hebt uiteraard wel. Laat er nu biflatie zijn… : alles wat geleend is wordt goedkoper en alles wat je nodig hebt duurder.

  (maar goed dat is al zo vaak gepasseerd… : mooiste uitleg is van Albert Spits:

  http://www.youtube.com/watch?v=UTwNlip3QXY

 205. tufkaj says:

  ech nie: Jammer dat de interviewer verzaakt door niet te vragen hoe de spike van begin december in het aanbod te verklaren is.

  Door andere wijze van berekenen aantal nieuwbouwwoningen. Binnenkort komt volledig nieuwbouwaanbod op funda, komt er weer een spike.

  Trol heeft de bodem bereikt zegt ie waar ie eerst zei dat er niets te voorspellen valt.

  6 april is open huizendag. Tikken we de 270.000 weer aan.

 206. Henk 6 says:

  OT Boogerd bekend doping gebruik. Hij moest wel meedoen omdat iedereen het deed.

  Het zelfde geld voor de aflossingsvrije top hypotheek, velen deden het waardoor de rest wel mee moest doen. Nu heeft men en masse spijt.

  Geen doping betekent geen roem, daar moet je sterk voor zijn om te weerstaan, geen top hypotheek, zelfde verhaal?

 207. tufkaj says:

  Claude: U zult geen goedkope woningen bouwen!

  De redenatie klopt van geen kant ook. Goedekope woningen bouwen moeten we aan de markt overlaten. Liberaal geluid op eerste gezicht, maar als woco’s de markt zijn… wat mekkeren ze dan over scheefwonen?

  En uiteindelijk willen ze dus woco’s verplichten te bouwen en gemeenten verbieden. Er staat werkelijk geen een partij verder van het liberalisme dan de VVD…

 208. tufkaj says:

  Ma Ling: na het juan-tje en erikje ook maar een nhz-tje:

  Ik las van onder naar boven de reactie’s en ook die van jou door en LOL’de toen ik dit las 🙂

  Expatter: Funda teller is leuk om bij te houden. Het gaat om het aantal verkochte woningen en de (gemiddelde) verkoopprijs van alle woningen in Nederland. Helaas wordt deze laatste niet op funda gezet.

  Maar wel op huizenzoeker.nl 😉

  trol(erik):
  Tufkay nog van harte! Dat wordt groter wonen!

  Ik heb drie slaapkamers, een voor- en achtertuin en geen bovenburen. In Amsterdam. Wil best ooit kopen, anders had ik me niet zo druk gemaakt om de markt misschien, maar gezinsuitbreiding is voor nu geen reden om te verhuizen. Dank voor je welgemeende interesse.

 209. Steven says:

  Ik zat vandaag in de trein naar Almere.. Echt nog een hoop bouw-zandvlakte (dus geen boeren). Kunnen zo nog 200.000 woningen gebouwd worden in de polder rond Almere Poort. Veel meer natuurlijk ook wat verder op.

 210. ech nie says:

  tufkajEr staat werkelijk geen een partij verder van het liberalisme dan de VVD…

  Met dank aan Slob, van der Staay (staan dicht bij de christenen) en natuurlijk, out of all people, Pechtold!
  “Get blokkendoos, will build”.
  Ze doen mee !

 211. Steven says:

  Henk 6,

  Wil je dan echt geen koopwoning in Amsterdam? (is me minstens 4 keer gevraagd)… Ja krijgen wel, maar lenen van een bank niet..

 212. tufkaj says:

  ech nie,

  mwah, VVD zelf is ook niet liberaal meer. En oppositie dreigt te vallen… http://www.speld.nl/2013/03/04/oppositie-dreigt-te-vallen/

 213. ech nie says:

  tufkaj:
  ech nie,

  mwah, VVD zelf is ook niet liberaal meer. En oppositie dreigt te vallen… speld.nl/2013/03/0…ie-dreigt-te-vallen/

  Dat belooft wat zeker. Duimen? Of, nieuwe duimschroeven?

 214. ech nie says:

  Henk 6:
  OT Boogerd bekend doping gebruik. Hij moest wel meedoen omdat iedereen het deed.

  Het zelfde geld voor de aflossingsvrije top hypotheek, velen deden het waardoor de rest wel mee moest doen. Nu heeft men en masse spijt.

  Geen doping betekent geen roem, daar moet je sterk voor zijn om te weerstaan, geen top hypotheek, zelfde verhaal?

  En heel het journaille had het niet aan zien komen, ofwel pantoffeldieren zoals Henk Spaan het zo treffend verwoordde, Amoebes, eencellige idioten die de dienst uitmaken. Corrupt en hypocriet van hypo van hypotheek!

 215. Nico de Geit says:

  Als iedereen groente gaat verbouwen in zijn tuin, prima. Maar dat kan natuurlijk net zo goed in een HUURTUIN als in een KOOPTUIN. Zelf groente verbouwen rendeert niet met de huidige prijzen voor bouwgrond.

 216. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit,

  Daarom koop ik het gewoon in de winkel. Wat voor kwaliteit je daar krijgt is een ander verhaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*