Problemen verkoop woningen Vathorst

De gemeente Amersfoort verwacht dat de helft van geplande woningen in de wijk Vathorst de komende twee jaar niet verkocht kunnen worden. Dat blijkt uit een analyse van de gevolgen van de kredietcrisis voor de woningmarkt die de gemeente Amersfoort heeft laten maken.

In de nieuwbouwwijk was Amersfoort van plan om 1200 woningen te bouwen. Slechts 600 hiervan kunnen naar verwachting worden afgezet. De bouw wordt daarom over een langere termijn uitgespreid. Ook overweegt de gemeente meer starterswoningen te bouwen of de woningen eerst te verhuren.

De gemeente wil in ieder geval de startersregeling verruimen, zodat ook het meerwerk, zoals de aanschaf van een keuken of badkamer, in de financiering wordt meegenomen. Amersfoort ziet ook heil in de komst van een provinciale startersregeling.

Vathorst is daarmee na het Eemplein het tweede grote woningbouwproject in de stad waar problemen zijn ontstaan.

Vernieuwt-wijken
Bouwprojecten in de Amersfoort Vernieuwt-wijken, waar woningcorporaties De Alliantie en Portaal willen bouwen, gaan wel door. De huizen daar vanwege de prijsklasse wel gewild. Eventueel gaan de woningbouwverenigingen eerst de nadruk leggen op de bouw van geplande huurhuizen.

Ook wordt het project Amorforte in het centraal stationsgebied gewoon gebouwd, net als de nieuwe woningen op de Beringstraat in de Kruiskamp gaan door. In deze projecten worden met name woningen voor starters gebouwd.

bron: RTV Utrecht

Share Button
Tagged with: ,
8 comments on “Problemen verkoop woningen Vathorst
 1. huizenzoeker says:

  Vreemd, ze zijn toch zo vriendelijk geprijsd:

  Tot € 250.000 – Appartement
  € 250.000 – € 300.00 – Eengezinswoning
  € 300.000 – € 400.000 – Herenhuis
  € 400.000 – € 500.000 – Twee onder één kap
  Meer dan € 500.000 – Vrijstaand

 2. johnny says:

  € 400.000 – € 500.000 – Twee onder één kap
  ??????????????????

 3. Eric says:

  @huizenzoeker:

  Hehehe, is dat nu zwarte hunmor of cynisme? 😉

 4. Joop Kl; says:

  De gemiddelde full-time werkende Jan Modaal en Truus Modaal in NL verdienen ongeveer tesamen 60.000 Euro bruto p/jaar.

  Doe dit bedrag keer 4,5x en het maximaal te krijgen hypotheekbedrag door de familie Modaal is 270.000 Euro. Dit betekent dat ze maximaal een huisje van ongeveer 250.000 Euro kunnen kopen.

  Logisch dus dat de markt boven de 300.000 Euro helemaal vastzit want die categorie is voornamelijk alleen te betalen voor mensen met flinke overwaarde in hun bestaande koophuis.

 5. johnny says:

  € 400.000 – € 500.000 – Twee onder één kap
  Alternatief :
  U kunt zich bij mij wenden voor 3 nieuw te bouwen Villas met zwembad (8*4) op een ruim perceel , incluis , nabij de kust in Portugal 🙂

 6. xandr says:

  @Joop: de familie Jan en Truus heeft een modaal huishoudinkomen van EUR 45K (cbs.nl), de fameuze 1.5 baan.

  Dus de doorsnee familie kan zelfs maar EUR 180K financieren (en doet er verstandig aan niet meer dan EUR 135K te lenen).

 7. Simon says:

  In de wijk Vathorst zitten veel ICT-ers en andere hoogopgeleiden. Deze verdienen meer dan modaal. Echter ik ben enorm blij met mijn huurhuis, ik woon mooier en goedkoper dan ik met een koophuis voorelkaar zou kunnen krijgen. Ik heb een tijd in de buurt van vathorst gewoond (nieuwland).

  Ik heb het niet zo op die nieuwbouwwijken. Veel bakstene dozen die allemaal op elkaar lijken en weinig groen. Ik woon goedkoop en heb voor heb geen verkeer rond mijn huis, grote achtertuin en voortuin. Voortuin grens aan een groot groen hof. aan de punten van het hof is riante parkeer mogelijkheid. Dit allemaal 5 minuten van het centrum van Amersfoort. Dat heb je normaal niet eens voor 5ton. Ik huur voor 600 euro. Mensen blijven hier lang wonen, beide buren huren hier al 30 jaar.

 8. diesel60 says:

  Wie meer als 50 werkuren netto aan woonlasten betaald
  moeten gelijk hun huis uitgooien .
  De mensen hebben het aan zich zelf te danken dat het duur geworden is.
  Met hun (dat is niet duur mentaliteit)
  50 diensturen is al meer dan 25% van hun netto inkomen
  dat moet genoeg zijn om te huur /koop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*