In de meeste gemeenten meer koop- dan huurwoningen

Ruim dan de helft van de woningen in Nederland zijn koopwoningen. In 91% van de gemeenten overheersen de koopwoningen. In grote steden Amsterdam en Rotterdam ligt dat echter andersom.

7 miljoen woningen
Op 1 januari 2007 waren er 7 miljoen woningen in Nederland. Hiervan werd 53% bewoond door de eigenaar en 42% door een huurder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Van 5% van de woningen is niet na te gaan of het koop of huur is.

Groot vs. klein
Ook in andere grote steden als Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Nijmegen, Haarlem, Zaanstad en Groningen is het aandeel van koopwoningen volgens het CBS minder dan de helft. Vooral in de kleinere gemeenten overheerst het eigen woningbezit. Bij de 200 gementen met de meeste koopwoningen staan nauwelijks grote steden.

Overzicht koop/huurhuizen

80%
In de meeste gemeenten in Nederland staan meer koopwoningen dan huurwoningen. Zo lag het aandeel koopwoningen in bijna driekwart van de 443 gemeenten boven de 60%. Het hoogste aandeel koopwoningen, meer dan 80%, komt voor in de Gelderse gemeente Rozendaal en de Limburgse gemeente Meerlo-Wanssum.

Amsterdam en Rotterdam
In 26 gemeenten komen juist meer huurwoningen voor. Amsterdam spant hier met 70% huurwoningen de kroon, gevolgd door Rotterdam met 61%.

bron: RTL Z

Share Button
Tagged with: ,
One comment on “In de meeste gemeenten meer koop- dan huurwoningen
  1. Roland says:

    Gek, maar er lijkt wel een koppeling tussen huur/koop-percentage en segregatie te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*