Kees de Kort: bestrijding crisis maakt het erger

Kees de Kort, analist bij AFS Capital Management: ,,Het jaar 2008 was een rampjaar voor de belegger en 2009 wordt een rampjaar voor de gewone Nederlander.

Het jaar begon nog redelijk, maar verslechterde zeer snel. De oorzaak van de crisis ligt in het falende toezicht op de banken. Er is veel te veel krediet verstrekt de laatste jaren, maar niemand die de banken daarvoor waarschuwde of ingreep.
De centrale bank moet de tap dicht doen als het te gezellig wordt in het café, in plaats van mee te drinken. De manier waarop de crisis nu wordt bestreden maakt de zaak alleen maar erger. De autoriteiten doen net of het een klassieke recessie is, veroorzaakt door vraaguitval. Daar reageren ze op door de vraag te stimuleren, door extra geld uit te geven en de rente te verlagen. Maar het probleem is juist dat er te veel schulden zijn gemaakt, met name in de Verenigde Staten. Die moeten worden terugbetaald. Dus geen extra geld in de economie pompen, maar juist schulden aflossen. Anders wordt de rekening alleen maar doorgeschoven naar de volgende generatie.’’

Kees de Kort gekozen tot beursgoeroe van het jaar

Cornelis Johannes de Kort (1956) was voor vier van de vijf juryleden de beste dit jaar. Met De Kort is het als met schimmelkaas: je houdt er van of je vindt het vreselijk, aldus de website van BNR. De analist bij AFS Capital Management heeft een reputatie hoog te houden als meest negatieve beurskenner van Nederland. Hij voorzag echter veel van de huidige economische problemen.

De radiocolumns van De Kort zijn legendarisch. Fundamentele onevenwichtigheden in de VS gaan de ‘aandelenmannetjes’ keihard raken, voorspelde hij. Zijn waarschuwingen werden door vele collega’s terzijde geschoven, tot de subprime- en kredietcrisis. Voor de één een ‘bromsnor’, voor de ander een eigenzinnige realist. De Amsterdammer heeft in ieder geval zijn naam definitief gevestigd.

“Kees de Kort loopt al jaren te mopperen over het gebrek aan gezond verstand op de beurs, maar kreeg wel gelijk”, aldus een jurylid. Andere juryleden: “Hij durfde tegen de stroom in te gaan. De Kort verwoordt op een duidelijke manier hoe de financiële wereld in elkaar steekt”. De redactie ontving tevens tientallen emails van lezers, meer dan de helft steunbetuigingen voor Kees de Kort.

Grote doorbraak
Runner-up Willem Middelkoop grijpt naast de titel, maar zal daar niet mee zitten. Dit jaar was zijn grote doorbraak. De journalist en auteur van bestseller ‘Als de dollar valt’ mag zich Nederlands bekendste analist noemen en is de beeldbuis niet af te slaan. Pauw & Witteman of DWDD…Is er een crisis, dan vragen we Willem. “Maar wat Peak Oil betreft werd het niet zijn jaar”, schreef een jurylid.

Kees de Kort gaat helemaal los…

Share Button
Tagged with: ,
2 comments on “Kees de Kort: bestrijding crisis maakt het erger
  1. bear says:

    Proficiat Kees!

  2. Jeff says:

    Ik luister altijd graag naar Kees de Kort op BNR. Willem Middelkoop is ook een realist maar ik vind hem te commercieel. Voor zijn informatie moet je geld neer leggen. zoals zijn Boeken, website, etc.

    Dus Kees ga zo door!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*