Eenderde gemeenten financieel kwetsbaar

De inwoners van de Lansingerland zijn financieel de dupe van verliesgevende bouwgronden in die gemeente. Het gemeentebestuur verliest 123 miljoen euro door hectares bouwgrond die werden aangekocht en bedoeld waren voor het bouwen van een Vinexwijk, maar door de woningmarktcrisis braak liggen. 

zie ook: startersleninglansingerland.nl

De grond kost 10 miljoen rente per jaar, en is bovendien 71 miljoen euro minder waard geworden. Het verlies dat de gemeente lijdt wordt verhaald op de inwoners. Zo stijgt de onroerendzaakbelasting met tien procent. Een gezin ziet de gemeentelijke lasten van 888 naar 936 euro gaan. En voetbalvereniging de Soccer Boys uit Bleiswijk zijn boos: de subsidie wordt stopgezet en de veldhuur gaat van 36.000 naar 39.000 euro en zo stijgt weer de contributie voor de leden.

Lansingerland (met onder meer de plaatsen Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk) is fusiegemeente tussen Zoetermeer en Rotterdam met 55.000 inwoners. De gemeente komt volgend jaar onder curatele van de provincie Zuid-Holland. Samen met de provincie en het ministerie van Binnenlandse Zaken komt er een herstelprogramma dat Lansingerland in tien tot vijftien jaar financieel gezond moet maken.

Lansingerland is overigens lang geen uitzondering: eenderde van de gemeenten is financieel kwetsbaar, door bijvoorbeeld het speculeren met grond. Dat blijkt uit een analyse van de Rekenkamer. In vijf jaar is het aantal meer dan verdubbeld. In EenVandaag: hoe groot is het probleem en wat zijn de mogelijke oplossingen?

bron: EenVandaag

Share Button
Tagged with: ,
110 comments on “Eenderde gemeenten financieel kwetsbaar
 1. Henk 6 says:

  na 5 jaar wordt dan eindelijk verlies genomen.

  Grond afschrijven, grond verkopen tegen lagere prijzen, lekker huizen bouwen (mensen aan het werk), huizen verkopen, lekker concurreren met zoetermeer, bewoners komen weer, drukte in het winkelcentrum, extra woz belasting, … het lijkt wel op herstel!

  ik voel het dit komt goed….

 2. Heinz says:

  Dit is absoluut niet bevordelijk voor het herstel economie. Iedereen krijgt hier mee te maken, omdat gemeenten actief hebben meegewerk de bel te creeren, en nu voor hun speculatie worden gestraft! De komende tijd gaan naar mijn schatting minstens 150 gemeenten in het rood. Daarnaast krijgen gemeenten van Den Haag ook allerlei taken waarbij niet de juiste hoeveelheid geld wordt meegeleverd, dus nog een stevige min. Ga er maar vanuit dat de ozb de komende tijd maximaal blijft, sportverenigingen en allerlei andere voorzieningen het met veel minder gemeentegeld moeten doen, en dat de boel meer zal verpauperen!

 3. EuroDrama says:

  Maar Peter Boelhouwer zegt toch dat de woningmarkt binnenkort uitbodemt en dan weer aantrekt? Problemen opgelost. Oh nee, wacht.

 4. Peter says:

  Grappig (of triest) dat er gezegd wordt dat de crisis in 2008 is ontstaan. Mogelijk gewoon een verspreking, maar het ontstaan ervan is natuurlijk over langere periode gebeurd. Met name in de goede jaren is er heel veel speculatief geleend, zo ook door de besproken gemeente. Het is in zeker niet iets van buiten wat over ons heen is komen waaien, al zullen een hoop bestuurders dat wel zo ervaren hebben.

 5. Peter says:

  Ik bedoelde dus:

  Het is zeker niet iets van buiten wat over ons heen is komen waaien, al zullen een hoop bestuurders dat wel zo ervaren hebben.

 6. snorkel says:

  Heinz: Ga er maar vanuit dat de ozb de komende tijd maximaal blijft,

  De OZB-tarieven gaan FLINK stijgen schat ik zo in. Is maar goed dat de huizenprijzen dalen, want anders zou je als huizenbezitter helemaal mooi de pineut zijn. Nu een huis kopen, de rest van je leven worden uitgemolken door een dorstige gemeente…

  Natuurlijk is het in volstrekt idioot dat gemeenten huizenprijzen (en dus huiseigenaren) zien als een melkkoe. Maarja, 30 jaar lang exorbitante stijgingen van de huizenprijzen, daar wil de gemeente ook een graantje van meepikken (en buiten Nederland werkt het precies zo overigens). De kat op het spek binden heet dat.

  Ik herhaal het nog maar een keer: We moeten niet discussieren over te duur huren versus te duur kopen. Die beslissing is te persoonlijk om te reduceren tot een financiele/fiscale overwejging. De discussie zou moeten gaan over duur wonen versus goedkoop wonen.

  Enige duurzame oplossing: Geen bubbles meer blazen! Geld gaan we voortaan verdienen door nuttige producten te maken en nuttige diensten te leveren.

 7. Paul says:

  De fout is gemaakt bij het aankopen van de grond.
  Het was landbouwgrond. Waar x bedrag aan de boer is betaald. Maar de Gemeenten zet de grond niet voor dat x bedrag op de balans.
  Nee ze zetten het meteen op de balans voor de verwachtbouwgrond prijs. Dat zo 20 á 40 keer zo veel is. Dat geld hebben ze uitgegeven aan andere dingen.
  Nu komen ze er achter dat geld op is en de grond eigenlijke maar het X bedrag waard is of nog minder.
  Gewoon de landbouwgrond prijs.

 8. snorkel says:

  Peter: Het is zeker niet iets van buiten wat over ons heen is komen waaien, al zullen een hoop bestuurders dat wel zo ervaren hebben.

  Is ook bescherming van hun eigenbeeld natuurlijk. Als ze toe zouden geven dat de problemen al in de jaren ’90 zijn ingezet moeten ze tegelijkertijd toegeven dat ze er zelf aan hebben bijgedragen en/of er niks tegen gedaan hebben. Zichzelf zo kritisch benaderen, dat (kan) doet bijna niemand vrijwillig.

 9. Dawg says:

  Paul: Nee ze zetten het meteen op de balans voor de verwachtbouwgrond prijs. Dat zo 20 á 40 keer zo veel is. Dat geld hebben ze uitgegeven aan andere dingen.

  Maar hoe hebben ze dat dan klaargespeeld? Je kan grond wel tegen een hogere waarde dan de aquisitieprijs op de gemeentelijke balans zetten, maar dan beschik je toch nog niet meteen over de middelen om meer uit te geven? Daar moet je die grond toch ook daadwerkelijk voor verkopen tegen die op de balans vermelde waarde?

 10. snorkel says:

  Dawg,

  Bank er bij betrekken? Kredietje afsluiten op basis van de waarde van de grond?

  Ik weet het ook niet, maar geld uitgeven wat je niet hebt blijkt wel degelijk mogelijk te zijn 😉

 11. Deutsche Mark says:

  snorkel:
  Dawg,


  Ik weet het ook niet, maar geld uitgeven wat je niet hebt blijkt wel degelijk mogelijk te zijn

  Nee echt???!
  🙂

 12. Keesje says:

  snorkel:
  Dawg,

  Bank er bij betrekken? Kredietje afsluiten op basis van de waarde van de grond?

  Ik weet het ook niet, maar geld uitgeven wat je niet hebt blijkt wel degelijk mogelijk te zijn

  En op dezelfde manier zijn de huizen “meer waard geworden”…..de hypotheek.

 13. scheefhuurder says:

  Heinz,

  gemeenten worden niet echt gestraft. de burger, daar zal het geld vandaan moeten komen. amsterdam en rotterdam staan geloof ik ook hoog op de nominatie van financieel failliete gemeenten.

  rijksoverheid weet dit natuurlijk al lang. volgende ronde in de aftelgame.

 14. Deutsche Mark says:

  Deutsche Mark,

  Is daar niet een vervelende “crisis” door ontstaan?
  Nog niet eens zo heel lang geleden…

 15. snorkel says:

  Deutsche Mark,

  Hahaha! Bij de “echtheid” van dit geld zou je nog een hele vrachtlading vraagtekens kunnen zetten.

 16. Dawg says:

  Deutsche Mark,

  Misschien hebben ze de grond met geleend geld gekocht en worden de rentelasten nu een molensteen.

  Anyway, wat voor een normaal mens kartelvorming heet wordt door de voorzitter van de Vereniging van grondbedrijven ‘regionale samenwerking’ genoemd. Als het even kan onder regie van Steef B. Dit alles uiteraard voor nog marktconformere prijzen.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3406293/2013/03/09/Gemeenten-schatten-de-waarde-van-bouwgrond-te-hoog-in.dhtml

 17. snorkel says:

  Dawg: Misschien hebben ze de grond met geleend geld gekocht en worden de rentelasten nu een molensteen.

  Dan staan de gemeentes dus ook onder water (geld geleend om iets te kopen dat ze nu niet meer voor die prijs kwijtkunnen). Dan is het maar hopen dat ze rijke pappies en mammies hebben die belastingvrij een tonnetje kunnen schenken… Maar of dat veel zoden aan de dijk zet…?

 18. Frans says:

  Dawg: Misschien hebben ze de grond met geleend geld gekocht

  Dat is wel zeker!
  Die 20 tot 40 keer klopt volgens mij niet, want zit daar niet altijd nog de grondspeculant tussen?

 19. Frans says:

  Enfin, inderdaad zien we het drama zich verder voor onze ogen zich voltrekken. Ik heb hier 5 jaar geleden al gezegd dat de gemeentes in grote problemen gaan komen, wat natuurlijk een erg gemakkelijke voorspelling is.
  De overheid zal ALTIJD ten kostte van alles de burger ervoor laten opdraaien, en nooit zeggen dat ze het zelf verkeerd hebben gedaan. Nooit anders geweest, zal ook nooit anders worden.

 20. snorkel says:

  Bubblecovery

  As global stock and housing prices continue to climb, an increasing number of people are becoming “true believers” in the economic recovery. But what if the recovery is really a “Bubblecovery”?

  […]

  This is an overview of the primary economic bubbles that I am warning about. I will be writing about each of these bubbles in much greater detail in coming posts.

  http://www.forbes.com/sites/jessecolombo/2013/09/27/bubblecovery-why-our-economic-recovery-is-actually-an-illusion/

 21. eric406 says:

  Maria,

  heb jij nog een tip wie we makelaar v/h jaar kunnen maken?

  http://www.woningmakelaarvanhetjaar.nl/Stem

 22. Geurt Verlof says:

  DE GESCHIEDENIS VAN DE HUIZENPRIJZEN

  silviavideler Category:
  BOINNK.NL

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl

  /400jaar_compressed-5.jpg

 23. AC says:

  eric406:
  Maria,

  heb jij nog een tip wie we makelaar v/h jaar kunnen maken?

  http://www.woningmakelaarvanhetjaar.nl/Stem

  Alsof èèn ding niet duidelijk is. Stef Blok!
  Niet toevalligerwijs van de VVD en verbazingwekkend genoeg met instemming van de PVDA. Mijn wenkbrauwen zijn omhoog geniet. (Koot & Bie, ik ga ‘t niet opzoeken.) Volksverlakkerij met courtage!

 24. AC says:

  Frans,

  Dat het geen moer uitmaakt, dat is pas erg!

 25. AC says:

  De interviewer heb trouwens wel een heel fout T-shirt aan. Zou het aan hem voorbij gegaan zijn? Dat GAP z’n verantwoordelijkheid niet nam na het drama in Bangladesh? Te ver van huis? No Logo vriend, knoop het in je oren!

 26. AC says:

  AC,

  Ik zal wel vreemd overkomen als ik beweer dat ik stof op de markt koop van een producent uit Twente (de bedrukking) en m’n overhemden laat maken bij de plaatselijke kleermaker (van Surinaamse afkomst) en dat het een perfect fit (maatwerk) oplevert tegen een prijs, waarbij ik mensen die trots uit derde wereld landen terugkomen alsof ze daar de deal van hun leven hebben gesloten kan uitlachen, die heel zo gek niet is, omdat ze niet snappen hoe je hier de lokale economie kan ondersteunen zonder met het vliegtuig… Ik bedoel maar, Ze kijken teveel televisie of het maakt niet uit. Het komt eenvoudig niet in ze op.

 27. JPH says:

  Dat interview is wel heel erg gefocussed op de schuld kant van de balans. Ben toch wel benieuwd hoeveel m2 grond ze dan nog in de aanbieding hebben, leningen op zich is niet erg als je er maar wat tegenover hebt staan. Als je dat compleet negeert kan je ook geen goed beeld vormen.

  Trouwens heb ik ook de indruk dat het nieuwe industrieterrein daar bij de mcDonalds en Informatique nu ook niet echt een succes is.

 28. hj says:

  Amerika: http://www.zie.nl/video/opmerkelijk/Gigantische-brug-zakt-in/m1mz7ngf5arf

  Nederland: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2012/10/29/regeerakkoord.html

  misschien wat bruggen bouwen in Amerika? en wat deltawerken? hoe zit dat eigenlijk, of is Amerika feitelijk failliet

  Nee, wel die stomme JSF’s van ze kopen

  als dit doorgaat stem ik NOOIT meer op PVDA

  deal maken Rutte en Samson

 29. Nothus says:

  @Il,

  Het regent inderdaad prijsverlagingen in Nothus’ funda lijstje. Dat was bij eerdere open dagen toch echt niet zo.

 30. ll says:

  Topic.

  De residuele grondwaarde berekening via het casametrisch modelletje van Prof.Dr.M.Francke brengt menig gemeente letterlijk aan de grond en failliet duzzzzzz

  Het casametrisch modelletje van Prof.Dr.M.Francke blijkt een PONZI SCEME te zijn ………..

  Loopt ie nog ergens rond ? Met pek en veren uiteraard 🙂

 31. ll says:

  Komt dat niet mooi uit ? Vanaf 1 oktober mag u een tonnetje schenken aan wil u maar wilt, en op 5 oktober volgt de open huizen dag 🙂 Prima geregeld ……. geen toeval ……… Lobbygroep Hoogehuizenprijzenminnend NL ( copyright Juan ) werkt nog steeds prima, maar niet in uw voordeel, want u betaalt een véél te hoge prijs ! ……, er moet nog minstens 30% vanaf

  http://www.plusonline.nl/geldenrecht/artikelen/artikel/5920/nieuws-eneuro100000-belastingvrij-schenken

 32. Keesje says:

  http://www.floris.nu/funda/

  Het is najaar, het huizenaanbod vliegt omhoog(of komt het door de open huizen dag)…..

 33. Keesje says:

  ll,

  http://www.ezpress.eu/nieuws/25982/Kort-voor-NVM-Open-Huizen-Dag-woningprijs-verlagen-loont

  “Uit onderzoek door de NVM blijkt dat vooral verkopers die de vraagprijs kort voor de NVM Open Huizen Dag hebben verlaagd, een behoorlijke verkoopkans hebben”, zo stelt NVM-voorzitter Ger Hukker. “Ik raad huizenverkopers aan hun huis scherp te prijzen, als dat mogelijk is.”

  Waar haalt hij DIE statistiek nou weer vandaan?? En waarom heeft ie dat dan jaren terug al niet als wijsheid in et nieuws gebracht??

 34. tufkaj says:

  Nothus:
  @Il,

  Het regent inderdaad prijsverlagingen in Nothus’ funda lijstje. Dat was bij eerdere open dagen toch echt niet zo.

  goede ontwikkeling 🙂 Uiteraard werd eerder wel een huis kort tevoren als ‘nieuw’ op funda gezet, maar prijzen weet ik niet.

  Herinnering aan mezelf, percentage prijsdalingen lijkt nu op 6% te staan http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/grafieken.html
  (denk dat het vorige week 4 of 5 was, maar weet niet zeker)

 35. tufkaj says:

  Keesje:
  http://www.floris.nu/funda/

  Het is najaar, het huizenaanbod vliegt omhoog(of komt het door de open huizen dag)…..

  Er is correlatie met die dag, maar ook met appeltaarten (in het najaar dan): http://www.google.com/trends/explore?hl=nl#q=appeltaart%2C%20open%20huizen%20dag&cmpt=q

 36. tufkaj says:

  Keesje,

  denk dat het loont om weer bovenaan de lijst te staan op funda. Ik durf te beweren dat het effect groter is bij huizen die van 199 naar 200 ophogen vlak voor de open dag. Maar die statistiek kan ik helaas niet onderbouwen met wat er op funda te vinden is.

 37. tufkaj says:

  ll: Tophypotheken bestonden al in 1994

  trouw.nl/tr/nl/500…onale-regeling.dhtml

  mooi stuk, vooral opvallend hoe laag destijds de premie was. Is nu toch zeker het dubbele percentage dacht ik?

 38. Keesje says:

  tufkaj,

  Tufkaj,

  http://www.hema.nl/winkel/eten-en-drinken/gebak/taarten/appeltaart-8-pers-(6344650)

  De appeltaarten van de Hema zijn 50% in de aanbieding deze week 😀

 39. Keesje says:

  Keesje:
  tufkaj,

  Tufkaj,

  hema.nl/winkel/ete…art-8-pers-(6344650)

  De appeltaarten van de Hema zijn 50% in de aanbieding deze week

  Wel even voor de geur en smaak opwarmen in de oven he. Nog beter: de hele dag in de oven laten zitten waarbij de geur net heerlijk door het huis verspreid.

 40. snorkel says:

  Zou je zo’n appeltaart nou ook van de belasting mogen aftrekken? Zijn toch ook kosten die je maakt voor de financiering van je huis… toch?

  We noemen het de HAA: Heerlijke Appeltaarten Aftrek

 41. Steven says:

  overigens van de paar huizen die ik volg hebben er ook een aantal net de prijs verlaagd voor de open-huizendag. Wat zit daar nou weer voor rare filosofie achter?

  Ja lagere prijzen helpen, maar gooi er dan gelijk 10 procent af en niet 5000 euro.

 42. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  De stoelendans om bouwgrond in prijs op te pompen ging goed

  zolang het goed ging.

  Lansingerland is een voorbeeld en inderdaad:
  – iedereen heeft zijn opdracht uitgevoerd
  – daarbij kennelijk de risico’s niet goed inschattende.

  Als de bouwsector een halvering van de prijs van bouwgrond nastreeft, wat het geval is, is de bodem van huizenprijzen nog lang niet in zicht.

  Als de gemiddelde vraagprijs 3 ton is
  en de gemiddelde transactieprijs 2 ton

  moeten voor een marktevenwicht de prijzen dalen.

  De effecten van:
  – de stop op aflossingsvrij financieren (leasen)
  – afbouw van HRA voor instappers (vanaf 2013)
  – afbouw HRA bestaande gevallen (recent)
  – oplopende werkloosheid
  – stijgend aantal faillissementen
  nemen nog de nodige tijd om volledig ingeprijsd te raken.

  Maar het kan zijn dat Juan zich vergist…

 43. Juan Belmonte says:

  Keesje: “Uit onderzoek door de NVM blijkt dat vooral verkopers die de vraagprijs kort voor de NVM Open Huizen Dag hebben verlaagd, een behoorlijke verkoopkans hebben”, zo stelt NVM-voorzitter Ger Hukker. “Ik raad huizenverkopers aan hun huis scherp te prijzen, als dat mogelijk is.”

  Zèlfs de heer Mr Ger Hukker snapt het nu.
  (na 5 jaar Huizenmarkt Zeepbel blog)
  Complimenten.

 44. ll says:

  Zal ie al ingeboekt zijn ? Landsbanki heeft geen centjes voor NL in 2014, anders is het land failliet ………

  http://www.theguardian.com/business/2013/sep/27/icelandic-bank-cannot-meet-debt-repayments

 45. AC says:

  Appeltaart ? Vet! Van de thuisacademie: “ 10 stappen cursus taart versieren! target=”_blank”” Een citroentaart kan natuurlijk ook. Niet doen! Die zijn ze zuur, nu ja, minder zoet. En suiker is verslavend!

  De Nederlandse omroep is van alle markten thuis. Het houdt ze bezig, vermits er wat leuke reclame inkomsten tegenover staan natuurlijk, in natura betalen kan ook!

  Iedereen doet ‘t. Daarom zetten Gemeenten ook geld weg bij Icesave, ze hadden gelijk!

  “De provincie Noord-Holland en een reeks Nederlandse gemeenten hebben als depositohouder een voorrangspositie bij de verdeling van de boedel boven gewone schuldeisers.” – nu.nl 1 April 2011

  Het gaat nu om een bedrag van 77 miljoen euro. Van de totale schuld van ruim 1,4 miljard is nu al 57 procent terugbetaald. De curatoren van Icesave en de IJslandse overheid verwachten uiteindelijk de hele schuld te kunnen terugbetalen.

  De Nederlandse staat schoot IJsland vervolgens 1,4 miljard euro voor om de Nederlandse Icesave-klanten met een tegoed tot 100.000 euro te compenseren. Dit was voornamelijk om ervoor te zorgen dat de Nederlandse spaarders snel hun geld terugkregen. http://www.welingelichtekringen.nl/economie/222557/weer-stukje-icesave-schuld-binnen.html

  Dat U het weet. Hoe participeren heet.

 46. afbetaalde huiseigenaar says:

  Steven:
  overigens van de paar huizen die ik volg hebben er ook een aantal net de prijs verlaagd voor de open-huizendag. Wat zit daar nou weer voor rare filosofie achter?

  Ja lagere prijzen helpen, maar gooi er dan gelijk 10 procent af en niet 5000 euro.

  sommige kunnen nauwelijks naar beneden.. hebben destijds veel te duur gekocht veels te duur verbouwd en deels wachten nu dus op de greater fool..

  persoonlijk weet ik al genoeg als ik in de beschrijving lees: “prachtig verbouwd in 2004-5-6-
  dan zitten ze tot hun nek vol met krediet..die ik dan kan gaan dokken? nou niet dus

  oudere huizen kunnen in de regel veel meer zakken want die hebben een vette overwaarde erin..

  laatsts: ik had graag het appartment van mijn buurman in NL gekocht, dan had ik er namelijk leuk 2 naast elkaar.
  en hij wil wel verkopen want het gaat niet zo goed .. zij is straks haar baan kwijt ( bank) en bij hem een reuze reorganisatie met straks zijn baan op de tocht.. dus willen ze mobieler zijn:
  voor een betere radius voor het broodnodige inkomen..

  maar toen ik hem vroeg wanneer hij het eigenlijk had gekocht ( en toen aansluitend verbouwd.. mooi verbouwd.. ) toen zei hij: 2006

  het gesprek viel dus even stil..

 47. Fabeltjes says:

  65-66 miljoen dat bedoeld was voor inwoners is door bestuurders opgemaakt in Lansingerland. Daarnaast is op eigen initiatief 50% meer grond aangekocht door de bestuurders uit het Rabo Bouwfonds netwerk. Gokken met geld van inwoners door VVD’ers.

 48. DenVrolijkeHuurder says:

  Steven:
  overigens van de paar huizen die ik volg hebben er ook een aantal net de prijs verlaagd voor de open-huizendag. Wat zit daar nou weer voor rare filosofie achter?

  Ja lagere prijzen helpen, maar gooi er dan gelijk 10 procent af en niet 5000 euro.

  Daar zit geen filosofie achter, maar psychologie: verliesaversie.

  De modale Nederlanders had pre-2008 geen benul van de hoogte van de schuldenstrop waardoor hij zijn nek stak. Als gevolg heeft hij nu ook geen benul van de prijsdaling die het zal vergen om zijn koophut verkocht te krijgen

 49. AC says:

  van de twitterticker…

  “Loden deur
  In de media wordt de VVD-minister consequent vergeleken met een loden deur. En het moet gezegd: zijn publieke optredens zijn geen pleisterplaatsen voor cabaretliefhebbers.”

  Is dat zo? In elk geval deed het mij denken aan een aforismen van Julien De Valckenaere. Zoals:

  “Een man uit èèn stuk waar alle nullen achteraan lopen”

  Gaat meer op voor iemand als Wilders volgens mij. Het Neo liberalisme, het corporatisme en het failliet van de democratie en falende ideologieën staat eerder model lijkt mij voor de figuur Stef Blok, voormalig partijleider van de partij voor Vrede Vrijheid en Democratie. Boegbeeld van het liberalisme. Om de PVDA NSB’ers te noemen gaat te ver dan. Meeheulen met de vijand is niet van deze tijd. Ik heb nooit ‘n studie van ‘t fascisme en waar het begint gemaakt. Hoe heeft het zover kunnen komen. Ik wist het niet. Ik bedoelde het goed. Ideologie als religie! Ieder z’n kerk. Bidden?

 50. Henk 6 says:

  als ik naar de gemiddelde

  tufkaj: (denk dat het vorige week 4 of 5 was, maar weet niet zeker)

  http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/grafieken.html

  Tufkay, als ik naar de stats op deze pagina kijkt dan klopt er iets niet volgens mij.

  Het gemiddelde woonhuis heeft een vraagprijs van 335k.
  terwijl de onderliggende cijfers als volgt zijn:
  tussenwoning 226k gemiddeld;
  hoekwoning 240k gemiddeld;
  twee onder eenkap 291k geniddeld;
  vrijstaande woning 469k gemiddeld;

  Als ik naar die cijfers kijk dan zou de gemiddelde vraagprijs eerder in de buurt van de 290k moeten zijn liggen ipv bij 335k. Any idea…

 51. Henk 6 says:

  huizenzoeker.nl/wo…markt/grafieken.html

  Tufkay, als ik naar de stats op deze pagina kijkt dan klopt er iets niet volgens mij.

  tufkaj: goede ontwikkeling Uiteraard werd eerder wel een huis kort tevoren als ‘nieuw’ op funda gezet, maar prijzen weet ik niet.

  Herinnering aan mezelf, percentage prijsdalingen lijkt nu op 6% te staan huizenzoeker.nl/wo…markt/grafieken.html
  (denk dat het vorige week 4 of 5 was, maar weet niet zeker)

  Het gemiddelde woonhuis heeft een vraagprijs van 335k.
  terwijl de onderliggende cijfers als volgt zijn:
  tussenwoning 226k gemiddeld;
  hoekwoning 240k gemiddeld;
  twee onder eenkap 291k geniddeld;
  vrijstaande woning 469k gemiddeld;

  Als ik naar die cijfers kijk dan zou de gemiddelde vraagprijs eerder in de buurt van de 290k moeten zijn liggen ipv bij 335k. Any idea…

 52. AC says:

  Stef, vriendjespolitiek. Dat spreekt aan!

 53. AC says:

  Eigenlijk is het een ordinaire gevangenis directeur. Hoor je nooit!

 54. Steven says:

  aan de afbetaalde huiseigenaar en DenVrolijkeHuurder
  (ha ha mooie namen in dit verband)

  Bij aandelen en opties gaat men als het hard zakt snel bestens verkopen. De “verlies aversie” (thanks afbetaalde huiseigenaar) zorgt er voor dat men op zo’ n open huizendag dus juist niet bestens verkoopt, maar er een inimini stukje afhaald. Ik zou er als koper in ieder geval niet voor warmlopen. Misschien dat je juist als koper denkt: hee ze zakken al voor de openhuizendag in prijs dus daar kan makkelijk nog veel meer af. (of zoiets): dan heeft het voor de verkoper misschien nog enig nut, want er is dan wat interesse. Nou ja geen idee wat de preciese oorzaak is, ben blij dat er weer wat af is.

 55. Steven says:

  verlies aversie was dus van DenVrolijkeHuurder. 😉

 56. AC says:

  Ik kan mij vergissen. Ik spreek geen Zweeds maar aangezien cartoonisten een universele taal spreken:

  https://pbs.twimg.com/media/BVQrr62CMAIMAiY.jpg

  Weet u dat wel zeker, dat uw speldeprik gaat helpen?

  Nee, maar als ik in de zeepbel prik die niet bestaat gaat dan mijn droom dan in lucht op, of beschikt u over kennis die luchtspiegelingen mogelijk maakt?

 57. Dawg says:

  OT

  Het tekort van de overheid daalt, maar de toename van de overheidsschuld wordt er niet kleiner op. Onze overheid leent namelijk om te beleggen:

  ‘Behalve door het bedrag van het tekort (2,5 miljard euro) werd dit voor bijna 13 miljard euro veroorzaakt door een toename van financiële activa zoals deposito’s, verstrekte leningen en deelnemingen. De deelnemingen namen toe doordat de overheid extra kapitaal stortte in het nieuwe Europese steunfonds ESM en in de Europese Investeringsbank (EIB)’

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/overheid-politiek/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3910-wm.htm

  Komt allemaal terug. Met rente uiteraard.

 58. snorkel says:

  Voor alle verkopers met appeltaartverliesaversie: Van Funda hoef je ook al geen wonderen te verwachten tijdens de Oven Appeltaart Dagen 😉

  http://postimg.org/image/8jo34nkf5/

 59. AC says:

  For crying out loud! ROFL 😀

 60. Steven says:

  snorkel,

  Je ziet nu wel heel veel huizen die opeens 5 tot 10 duizend euro “goedkoper” zijn. Is de snelle gang naarbeneden nou eens ingezet? (ik denk het wel namelijk)

 61. AC says:

  Ik hoop dat de admin ‘n screenshot bewaart. It made my day! Thanks!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 62. snorkel says:

  Bij Kassa (Nederland 1) gaan ze APPELTAART testen! Huizenverkopers, rennen naar de………

 63. snorkel says:

  Steven,

  Het moet toch eens een keer gebeuren! 😉 Wat mij betreft “better sooner than later”

 64. AC says:

  De boom is de verkoper de koper zit aan de andere kant van de de wip daar gaat het om. Hoe zwaar weeg je?

  Of je verneukt wordt is een andere kwestie. Iedereen wipt!

 65. Steven says:

  AC,

  Dat is een manier om te zien hoe koper en verkoper bijelkaar komen, maar die wip stond in een lift die naar de derde verdieping ging…

 66. AC says:

  Steven,

  Ik praat teveel in metaforen, soms is dat zwak, niet mijn schuld en verklaarbaar maar daar gaat het hier niet om. Het gaat over de huizenprijzen (hoe duur wonen is) en de huurder is ondergeschikt. Blok snapt dat als geen ander!

 67. snorkel says:

  snorkel:
  Bij Kassa (Nederland 1) gaan ze APPELTAART testen! Huizenverkopers, rennen naar de………

  V&D / La Place!

 68. Steven says:

  snorkel,

  wordt er ook getest of de geur de kelder en de zolder bereikt? Anders hebben de verkopers er nog niets aan. 😉 (tip: leg in elke ruimte een stukje)

 69. snorkel says:

  Steven,

  Welk huis heeft er tegewoordig nog een keuken / zolder? Die zijn allemaal gesplitst tot nieuwe “zelfstandige woonunits”;-)

  Nee, da’s flauw!

 70. Steven says:

  snorkel,

  nou zo flauw is het niet. Zoals mijn ouders een vrijstaande woning kochten voor 70.000 gulden (met tuin, kelder, zolder (met verschillende ruimtes) is voor ons nog ver weg.

 71. Adamus says:

  Dawg: Maar hoe hebben ze dat dan klaargespeeld? Je kan grond wel tegen een hogere waarde dan de aquisitieprijs op de gemeentelijke balans zetten, maar dan beschik je toch nog niet meteen over de middelen om meer uit te geven? Daar moet je die grond toch ook daadwerkelijk voor verkopen tegen die op de balans vermelde waarde?

  Rondje via de projectontwikkelaar/pensioenclub/woco/gemeente -zie op een weiland wel eens een groot bord met namen staan.

 72. tufkaj says:

  snorkel, Steven,

  Denk het niet hoor, zeker niet nu ‘het vertrouwen’ ineens omhoog schiet door de verkoopgolf van eind vorig jaar en daarop volgend media-offensief. Dat de transacties harder gaan dalen wil ik geloven, maar de vraagprijzen voorlopig niet. Dit is puur het appeltaart-effect.

  Dawg,

  Mijn schoonvader was bankier. Die zegt altijd: “Winst neem je bij verkoop, verlies neem je gelijk.”. En zo simpel is het. Echter denkt men er in gemeenteland kennelijk anders over.

 73. tufkaj says:

  Als de spamfilters me nu nog niet op pikken 😛 sorry, moest ff.

 74. Keesje says:

  Hier gratis bossche bollen opdit adres op Funda:

  http://www.funda.nl/koop/oss/huis-84253115-arendsvlucht-8/

 75. Keesje says:

  Gratis appeltaart bij jezelf thuis na bezichtiging? Het kan:

  http://www.phverheul.nl/phverheul/nieuws/14-nieuws/262-makelaars-verheul-trakteren-op-appeltaart.html

  Makelaars van Verheul bezorgen deze weken bij de mensen, die serieuze belangstelling hebben getoond voor woningen die warenopgenomen in de Open Huizen Route.

 76. snorkel says:

  Goede tips. Vooral nummer 10 😉

  http://www.funda.nl/media/21993/verkooptips.pdf [PDF-alert}

  Tip 12 is ook wel interessant trouwens. Waarom zou je een makelaar de eigenaren er nou weer per sé niet bij willen hebben?

 77. snorkel says:

  Keesje,

  Ha! Het stikt van de te koop staande huizen in mijn buurt, en als de vorige OHD enige indicatie is doen er ook weer een paar mee aan de Oven Huizen Dag (dezelfde waarschijnlijk want er wordt geen biet verkocht). Dat wordt lekker appeltaarten scoren 😉

 78. tufkaj says:

  Moet zeggen dat ik die mafkees Max Keizer wel begin te waarderen: http://www.maxkeiser.com/2013/09/kr502-keiser-report-trickle-down-flamethrowers/

 79. Keesje says:

  Appeltaart bakken? De geuren die voor succes zorgen, zijn: limoen, groene thee, basilicum, ceder- en dennenhout.

  http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=1205:geuren-die-het-huis-verkop

 80. snorkel says:

  Keesje,

  Aha! Ladies and gentlemen we got ’em. DE reden waarom de Nederlandse huizenmarkt al jaren volledig stilligt: DE GEUR VAN APPELTAART IS KOOPLUSTVERLAGEND!

 81. snorkel says:

  tufkaj: verlies neem je gelijk.”.

  Iets kopen is al direct verlies (in geld uitgedrukt). Zodra men zijn handtekening onder een koopcontract (wan welk goed dan ook, en dus ook van een huis) zet is men armer geworden (in geld) uitgedrukt. Dat is verlies leiden à la minute! En inderdaad, winst maken, als dat al lukt, doe je pas bij verkoop (waarmee een ander dus weer verlies leidt). Tot het moment dat je het verkoopt tijd heb je een paar ton verlies geleden (en dat verlies wordt alleen maar groter door rente, onderhoud, EWF, OZB, etc).

 82. Frans says:

  AC: Ik zal wel vreemd overkomen als ik beweer dat ik stof op de markt koop van een producent uit Twente (de bedrukking) en m’n overhemden laat maken bij de plaatselijke kleermaker (van Surinaamse afkomst) en dat het een perfect fit (maatwerk) oplevert

  Perfect!!! 🙂

 83. Frans says:

  tufkaj:
  Moet zeggen dat ik die mafkees Max Keizer wel begin te waarderen: maxkeiser.com/2013…-down-flamethrowers/

  tja, het duurt een tijdje. Ik volg hem al 5 jaar elke dag.

 84. Frans says:

  Keesje: Appeltaart bakken? De geuren die voor succes zorgen, zijn: limoen, groene thee, basilicum, ceder- en dennenhout.

  Volgens mij kun je er beter XTC in doen, vergroot de kans op verkoop! (?)

 85. Frans says:

  tufkaj: Mijn schoonvader was bankier. Die zegt altijd: “Winst neem je bij verkoop, verlies neem je gelijk.”. En

  Ja, als particulier en als bankier, handelaar. Bij de overheid ligt dat anders: ten eerste is het hun geld niet, ten tweede “not under my watch” ten derde zijn het financiele ombenullen.

 86. snorkel says:

  UK gaat NL achterna. https://twitter.com/search?q=%22help%20to%20buy%22&src=typd&f=realtime

  – Extra (starters)leningen vanuit de overheid om huizenprijzen op te stuwen ten faveure van de zittende garde: check!
  – Idioot veel lenen om iets (te duur) te kopen dat bewezen niet waardevast is: check!
  – Verkiezingen kopen met hoge huizenprijzen: check!
  – Denken dat je economische problemen kunt oplossen door de bubble nóg verder opblazen: check!
  – Het leven voor de burger duurder maken, zonder dat het te zien is in de inflatiecijfers: check!

 87. Steven says:

  Frans,

  ach de prijzen dalen: fijn voor de consument en de economie. jammer voor de idioten die te duur kochten. Geen medelijden hebben met speculanten a.u.b

 88. Steven says:

  (weet ook wel dat een heel groot deel van de Nederlanders speculant waren hoor: maar ergens heb ik zoiets van : jammer dan.. Ik heb ze genoeg gewaarschuwd)

 89. Steven says:

  en ik heb te veel gedronken…. tot maandag!

 90. Keesje says:

  Frans: Volgens mij kun je er beter XTC in doen, vergroot de kans op verkoop! (?)

  En dan hopen dat ze achteraf nog weten welk huis ze bekeken hadden 😉

 91. ll says:

  Ondertussen in Meerstad Grunn. onderstaande foto 4 maart 2013, bouw is begonnen in 2008.

  http://www.groningenvanboven.nl/wp-content/uploads/2013/03/IMG_9019.jpg

  ‘Nu wordt uitgegaan van 150 woningen in 2010, oplopend tot 600 in 2016. Zelfs die schatting lijkt te positief’ …….. Lees net dat 100ste kavel is verkocht, een weekje geleden 2013 🙂

  ‘Van het verlies komt 40 miljoen voor rekening van de gemeente Groningen, die daar bovenop nog 52.5 miljoen reserveert voor eventuele nieuwe tegenvallers.’

  Grond onder de huizen 265 m2, ingeboekt ?

  Inkoopprijs ? ‘mogelijke misstanden bij grondtransacties in Meerstad krijgen van hun opdrachtgevers geen toestemming om de zaak opnieuw toe te lichten in Provinciale Staten.’

 92. Juan Belmonte says:

  ll,

  Gewoon afboeken die gronden.
  Er dan zal er weer
  – verkocht
  en
  – gebouwd
  worden.

  De bouw moet gaan innoveren en dus over een paar jaar zijn prefab energiezuinige individueel gemaakte woningen relatief goedkoop om te maken en daarmee goedkoop om te kopen

 93. Juan Belmonte says:

  Keesje: Appeltaart bakken? De geuren die voor succes zorgen, zijn: limoen, groene thee, basilicum, ceder- en dennenhout.

  Inderdaad, zolang de markt gewoon zwaar overprijsd is komen dit soort gedachten bovenborrelen.

 94. Juan Belmonte says:

  tufkaj: Crap, nogsteeds niet? woningmarktcijfers…ads/slimmezfunda.png

  Helemaal goed 🙂

 95. Stoelgang says:

  Nothus:
  @Il,

  Het regent inderdaad prijsverlagingen in Nothus’ funda lijstje. Dat was bij eerdere open dagen toch echt niet zo.

  En de appeltaartmix van Koopmans is ook niet meer te krijgen 🙂

 96. Stoelgang says:

  snorkel:
  Goede tips. Vooral nummer 10

  http://www.funda.nl/media/21993/verkooptips.pdf [PDF-alert}

  Tip 12 is ook wel interessant trouwens. Waarom zou je een makelaar de eigenaren er nou weer per sé niet bij willen hebben?

  “Laat het lekker ruiken in uw huis: bijvoorbeeld naar gebakken brood of naar een vers
  gebakken appeltaart. Lucht uw huis. Zet een mooie bos verse bloemen op de tafel. Een
  fruitschaal (met citrusvruchten) maakt het fris. Zet de meubels in de was”.

  Zeker om het angstzweet van de inmiddels goed zenuwachtige verkopers te maskeren 😀

  We liggen dubbel hier in onze vrijstaande huurwoning 😀 mooi zondagmorgen vermaak. Ook de tip van het “lenen” van een aantrekkelijke auto hahahaha. Leenkneuzen 😀 Wie heeft er zin in gratis koffie en gebak? 5 oktober een rondje ramptoerisme.

  Als over iets zoveel geluld en gezeverd wordt als over huizen en de verkoop ervan, zijn ze te duur. Natuurwet 😀 Laat de grote prijsafstort maar beginnen.

 97. Stoelgang says:

  Keesje:
  Appeltaart bakken?De geuren die voor succes zorgen, zijn: limoen, groene thee, basilicum, ceder- en dennenhout.

  vastgoedactueel.nl…-die-het-huis-verkop

  En het beste recept voor succes is: geen geld uitgeven wat je niet hebt, geen leenkneus/schuldslaaf zijn, niet op te grote voet leven omdat iedereen dat toch doet 😉

 98. snorkel says:

  Stoelgang: Ook de tip van het “lenen” van een aantrekkelijke auto hahahaha.

  Ja mooi heh! Viel me nog mee dat er niet staat “Financier een mooie nieuwe auto om die voor uw huis te zetten. Hier heeft u het telefoonnummer waarop u direct een adviseur kunt bereiken” 😉

  Die tip 12, dat vind ik nog steeds de mooiste. Wilt u aub opflikkeren, zodat de potentiele kopers geen vragen aan de huidige eigenaren kunnen stellen. Of lees ik het verkeerd?! 😉

 99. Steven says:

  Kijk. deze is leuk. op 1 funda pagina staat hetzelfde huis TWEE keer. Niet alleen is voor open huizen dag de prijs 46 duizend minder (kijk dat zijn pas cijfers), maar is ook het aantal vierkante meters met 5 vergroot: rennen naar de makelaar dus. 😉

  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/1087mn/

 100. Michel says:

  Steven,

  Straalt er vanaf. Ik ben gescheiden. Mijn ex is met de kinderen verhuisd, ik woon hier nog, de vinexhut zit tot aan de nok toe vol met schulden, dit huis MOET weg…
  Wie maakt me los???

  🙂

1 Pings/Trackbacks for "Eenderde gemeenten financieel kwetsbaar"
 1. […] betalen. Deskundigen noemen de financiële problemen bij de gemeenten een tikkende tijdbom. Via Huizenmarkt-Zeepbel. & […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*