JOVD wil vlaktaks zonder hypotheekrenteaftrek

Geen hypotheekrenteaftrek en geen huurtoeslag meer. De JOVD, de kweekvijver voor politici van de VVD, stelt een uniform belastingtarief (de vlaktaks) voor. Daarbij vervallen bijna alle voordeeltjes en betaalt iedere Nederlander hetzelfde tarief.

JOVD-voorzitter Martijn Jonk hoopt zo ‘de perverse stilte’ rondom het H-woord te doorbreken. Voor regeringspartij de VVD is alleen al praten over de hypotheekrenteaftrek taboe. Datzelfde geldt voor de samenwerkingspartners het CDA en de PVV.

De JOVD brengt vandaag het rapport Naar een liberaal belastingstelsel uit. Jonk: ‘De woningmarkt zit op slot. Dit is één van de stappen die we moeten nemen om die vlot te trekken.’

Samenspannen
Jonk wil voorkomen dat bij de volgende verkiezingen de VVD en het CDA weer samenspannen met de belofte ‘bij ons is de hypotheekrenteaftrek veilig’. Het plan van de JOVD maakt een einde aan de aftrek. Jonk: ‘In tegenstelling tot de linkse partijen schaffen wij de hypotheekrenteaftrek niet af omdat het geld kost, maar omdat het de markt verstoort. Het bedrag dat wordt bespaard, geven wij terug in de vorm van een lager belastingtarief voor iedereen.’

lees verder op de Volkskrant

Share Button
Tagged with: , ,
54 comments on “JOVD wil vlaktaks zonder hypotheekrenteaftrek
 1. rick says:

  Eerst de OB en nu de HRA, allemaal via “proefballontjes” naar buiten gebracht. Het wordt een hete zomer. Als VVD-er zou ik hier voor tekenen. Helaas bestaat er zoiets als “money illusion”. Ik ken genoeg mensen die 5ct per liter extra betalen voor hun benzine om 1ct in zegeltjes terug te krijgen.

 2. Claude says:

  VNO/NCW in de Pavlov: http://www.vno-ncw.nl/Publicaties/Nieuws/Pages/Plan_jonge_VVDers_bewijst_dat_uniform_belastingtarief_optie_is_1996.aspx

  “Volgens VNO-NCW, voorstander van een ‘vlaktaks’, laat de JOVD zien dat een uniform belastingtarief een serieuze optie is.
  (…)
  In het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek vinden VNO-NCW en MKB-Nederland dat de JOVD te ver gaat. En in het aanpakken van heffingskortingen gaat de JOVD in het rapport Naar een liberaal belastingstelsel volgens de ondernemingsorganisaties nog niet ver genoeg. ”

  @VNO-NCW Ik vrees dat Nederland nog niet klaar is voor een degressief belastingtarief…

  Door dit bericht zullen meer en meer mensen beseffen dat het begin van het einde voor de HRA aanstaande is. Niemand gelooft dat het volgende kabinet, dat ongetwijfeld niet hetzelfde signatuur gaat krijgen, dit in stand houdt.

  Vraag is nu aan de VVD/CDA/PVV, wachten jullie het volgende kabinet af (hetgeen dus kan betekenen bij een links kabinet dat er enkel wat gedaan wordt aan de HRA zonder dat er een belastingverlaging tegenover staat) of zorgen jullie zelf dat er iets gebeurt in de vorm van een verlaging van de belastingtarieven ter compensatie (voor mijn part budgetneutraal).

  Ik denk dat het gros van jullie kiezers zouden opteren voor optie 2.

 3. PessimistXL says:

  Van je jongerenpartij moet je het maar hebben! Gaten in het VVD H-taboe bastion geschoten door eigen kweekvijver. Hoe krachtig ook door Rutte/Verhagen cs bezwerende formules worden gesproken, het lijkt er steeds sterker op dat de geest uit de fles is. Jammer voor de coalitie dat vanaf nu het argument niet meer op gaat dat het schrappen van de HRA aftrek een vuige linkse hobby is.
  VEH, NVM, belastingadviseurs en – last but not least – Eelco: kom er maar in!

 4. nhz says:

  ik beschouw mezelf als progressief(-liberaal), en van de VVD moet ik niks hebben. Maar met dit JOVD voorstel kan ik het eens zijn (afhankelijk van de details, waar we nu naar moeten raden). Het is nu of nooit zou ik zeggen.

  Ik denk niet dat dit een ‘degressief’ belastingstelsel oplevert, want dat is precies wat we nu al hebben: de topinkomens betalen dankzij HRA etc. de minste belasting van allemaal en profiteren het meest van de collectieve lasten; onrechtvaardiger kan niet.

  Ook niks nieuws dat een jongerenafdeling met zo’n radicaal voorstel komt, ook de CDA jongeren waren al eens voor afschaffing van HRA. De vraag is wat zulke voorstellen in de praktijk waard zijn, soms lijkt het vooral PR om critici van de moederpartij de wind uit de zeilen te nemen: ‘zie je wel, de VVD is helemaal geen aso-partij’.

  Ik ben ook benauwd dat als er geen radicale veranderingen van het belastingstelsel komen, centrum en links straks een geleidelijke afschaffing van HRA overeenkomen en het verschil in eigen zak steken, om opnieuw leuke dingen voor de eigen achterban te doen (d.w.z. nog meer geld naar parasieten). Wat dat betreft is de tegenstand in linkse kringen tegen HRA doorgaans erg hypocriet, het lijkt erop dat de verontwaardiging meestal alleen het extra profiteren door de topinkomens betreft, dat willen zij óók; dat het een belachelijk en oneerlijk systeem is durft niemand te zeggen, vermoedelijk zijn ze bang dat veel linkse kiezers net zo hypocriet zijn als zij zelf.

 5. beurse beurs says:

  De JOVD moet een eigen partij oprichten, waar je op kan stemmen.

 6. nhz says:

  @5:
  en dan bij de volgende verkiezingen veel stemmen trekken en gedoogsteun bieden voor een nieuwe VVD-CDA-PVV kabinet dat de HRA (inclusief NHG, grondpolitiek enz.) opnieuw voor vier jaar heilig verklaart 😎

 7. Nou says:

  schattig zeg,jongeren met zo’n eigen mening. Goed dat ze daar een apart clubje voor hebben opgericht want er zijn natuurlijk altijd jongeren die principes voor carriere plaatsen.

 8. Dow Jones says:

  “De jeugd heeft de toekomst,” zou je zeggen, en “dat zijn tenminste nog echte liberalen.”

  … maar ik weet het niet. Ik denk dat die JOVD-voorzitter Martijn Jonk ook niet gek is en wellicht nog in de toekomst via de VVD een politieke carrière wil maken. Ik denk dat Nhz gelijk heeft en dat dit mooi geregisseerd is door de VVD om de achterban alvast een beetje voor te bereiden op de aanstaande noodzakelijke maatregelen. Eén positieve kanttekening: dat getuigt tenminste wel van de nodige realiteitszin bij de VVD. In ieder geval kan de electorale pion Stef Blok dus voorlopig even van het schaakbord blijven…

  Cheerio,

  Dow Jones

 9. Steve says:

  Experimentje van 2.2m om een open deur in te trappen:

  ‘Door sloopwoningen voor marktconforme prijzen aan te kopen, draagt de gemeenschap de kosten, terwijl eigenaren, hypotheekverstrekkers en huurders zijn gespaard. De investering per woning is te hoog’

  http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/2458074/2011/06/27/Krimpdorp-Ganzedijk-wordt-niet-afgebroken.dhtml

  Ben benieuwd hoeveel euros er nog over de balk zullen worden gegooid om de onvermijdelijke implosie van krimpgebieden uit te stellen.

 10. V says:

  Het is mooi dat de JOVD de VVD weer eens wijst op de liberale grondbeginselen.
  Ik heb het vertrouwen in de “volwassen” VVD echter volledig verloren. Die zijn te trots om hun oneliners uit verkiezingstijd terug te nemen. Standvastigheid is in Den Haag van hogere waarde dan verstandigheid.
  Het positieve is wel dat de discussie niet echt meer te stoppen is en daarmee de status quo op de woningmarkt dreigt te doorbreken. Als het kabinet niet met iets op de proppen komt, dan kan dit wel eens hun val in gang zetten voor het eind van dit jaar.

 11. nhz says:

  @9:
  tja… ‘De evaluatie in Ganzedijk laat zien dat het lastig is om duurzame oplossingen te vinden voor krimpgebieden’

  alleen lastig als het uitgangspunt is dat eigenaars en hypotheekverstrekkers nooit een centje pijn mogen lijden (terwijl ze bij waardestijging van vastgoed wel alle vruchten plukken, meestal ook nog 100% belastingvrij). Te gek voor woorden, maar ja – zo werkt het in parasietenparadijs Nederland.

  Ondertussen gaat de sloop in Zeeuws-Vlaanderen en omstreken gewoon door, ik heb al gelezen over sloopfondsen van 5 resp. 11 miljoen euro. En dat zal dan nog zijn exclusief alle compensatie onder tafel voor de vastgoed maffia, die zich ongetwijfeld strategisch inkoopt in zo’n sloopregio voordat het officieel is.

  Over slooppremies gesproken: ik ben ook benieuwd welke kennissen van boer Bleeker straks ineens grondeigenaar blijken te zijn in de buurt van Ritthem, en zo voor miljoenen aan compensatie gaan vangen omdat hun waardevolle boerenland onder water moet (met die schadeclaim van minstens 250 miljoen door Belgie, in ruil voor overeind houden van het kabinet door een Zeeuws boerenmaffia baasje, dan kijken ze niet op tientallen miljoenen extra om handige boertjes uit te kopen).

 12. nhz says:

  OT:
  een oproep tot een bankrun is strafbaar, maar dit persberichtje van Moody’s komt er gevaarlijk dicht bij. Lekker roeren in de Griekse soep in de hoop dat het nog meer kwalijke dampen oplevert, en de aandacht nog langer afgeleid wordt van het faillissement van de wereldkampioen schulden maken 😎

  http://www.nieuws.nl/648565

 13. ll says:

  DNB in 2008 is er 1.8 miljoen uit de kluis gestolen 🙂

  Komt vandaag naar buiten.

  De ‘dief ‘ is gevlucht en nog steeds niet gevonden.

 14. Merijn Knibbe says:

  @12:

  Contant geld mee, op vakantie naar Griekenland!

 15. ll says:

  Uit Binnenlands Bestuur.

  Hausse aan artikel 12 staus wordt aangevraagd.

  ”Bouwgrondexploitatie is met stip het grootste risico van gemeenten. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur.
  De ongewisse gevolgen van de Wet werken naar vermogen voor het huishoudboekje scoort qua bezorgdheid ook hoog, op de voet gevolgd door andere decentralisatieplannen.

  Door de stapeling van onzekerheden neemt de vraag naar risicomanagement toe. Voor een aantal gemeenten biedt dat geen soelaas meer: op een recente VNGbijeenkomst werd een aanstaande hausse aan aanvragen van de artikel 12-status aangekondigd. ”

 16. ll says:

  Te weinig grond verkocht en teveel startersleningen verstrekt 😉

 17. Hugo says:

  @12 (nhz)

  Volgens mij is oproepen tot een bankrun (nog) niet strafbaar. Laatste stand van zaken zover ik weet dat men bezig is met voorbereiden van de wet.

  Overigens gisteren nog een leuke publicatie in de Frankfurter over het Duitse sentiment rondom de Euro (die weten nog wel wat Weimar is)
  ‘Van de ondervraagden gaf 71 procent aan minder, nauwelijks of helemaal geen vertrouwen meer te hebben in de euro.”
  http://www.nu.nl/economie/2549480/steeds-meer-duitsers-twijfelen-euro.html

  Goed ingrediënt, zeker indien gemengd met deze; http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/draghi/Grek%20deposits.jpg
  Wanneer o wanneer stort het Griekse banksysteem in.

  Dat Ierland in collapse is moge duidelijk zijn. Vele Ieren vluchten uit Ierland omdat ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen (ga je daar de bak voor in). Nu dreigt de gezondheidszorg te imploderen ivm het wegvluchten uit Ierland van de artsen http://www.irishcentral.com/news/Doctors-flee-Ireland-due-to-32-hour-shifts-and-unreasonable-work-conditions-124392234.html

  Uiteraard hadden we dat Credit Event rondom de Allied Irish bank. http://in.reuters.com/article/2011/06/21/idINL3E7HL2HK20110621

  Tot slot weer 70 miljard extra aan lijken uit de bankenkast in Spanje. http://www.zerohedge.com/article/spanish-banks-hiding-over-70-billion-bad-real-estate-el-confidencial-finds

  En dat is lang niet alles wat er is gebeurt met het gedrocht Euro nadat Tricky Trichet ons iets meer dan een week geleden had verzekerd dat de Euro een prachtmunt is.

 18. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Zo stil als het tussen 2005 (grondspeculant de heer Sisselaar legt uit hoe Hogehuizenprijsminnend NL werkt: als ze komen met de Stenen, dan is Peter Sisselaar verdwenen) en een maand geleden

  zo druk is het opeens nu:
  – Rabobank komt met en plan dat past bij een maatschappelijke verantwoordelijkheid (annuïtair lenen en aflossen ipv aflossingsvrij leasen)
  – Kabinet roept op tot rust
  – Kabinet komt met proefbalonnen afschaffing ovb (grootste gedeelte k.k.)
  – JOVD komt met ruil HRA tegen vlaktaks.

  Einde Hogehuizenprijsminnend NL.
  Kortom: een cunning plan.

  Erkennen is al wennen.

 19. opzoeknaareenappartementje says:

  Prachtig voorstel:
  – werken wordt weer beloond met vlaktaks;
  – marktverstorende subsidies worden beëindigd.

 20. Juan Belmonte says:

  Jonk: ‘In tegenstelling tot de linkse partijen schaffen wij de hypotheekrenteaftrek niet af omdat het geld kost, maar omdat het de markt verstoort. Het bedrag dat wordt bespaard, geven wij terug in de vorm van een lager belastingtarief voor iedereen.’

  Dat is een sympathiek idee want Juan snapte al niet waarom (vaak vermogende) huizenbezitters met hoge schulden wèl belasting-subsidie (forse, niet een tientje) moeten krijgen en anderen niet.
  Maar het kan zijn dat Juan het niet ziet 🙂

  De vraag is of het ook goed uitpakt voor de lagere inkomens en dan met name de scheefleners onder hen.
  Als dat niet zo is, dan lijkt een koppeling HRA met inkomenspolitiek een slecht idee.

 21. nhz says:

  @19:
  als afschaffing HRA én vlaktaks slecht uitpakt voor scheefleners met laag inkomen, dan betekent dat simpelweg dat ze boven hun stand leefden. Dat kan iedereen wel willen, maar waarom zou de belastingbetaler er voor moeten bloeden dat sommige lage inkomens boven hun stand wonen (waarom niet extra gezond eten of extra goed studeren bijv. op kosten van de belasting, daar heeft de maatschappij misschien nog wat aan …).

  Woonlasten moeten weer in overeenstemming zijn met de echte kosten van de woning; half Nederland siddert bij de gedacht vermoed ik, als ze tenminste het pyramidespel begrijpen. De veel gehoorde suggestie (vooral van links) dat wonen dan onbetaalbaar wordt daar geloof ik niks van. Leegstaande huizen leveren niks op, zeker als de HRA aftrek voor het tweede huis en al die speculatie-stimulerende subsidies vervallen. Huizen die nu kunstmatig goedkoop zijn zullen duurder worden, en dus voor een deel bij andere bewoners terechtkomen; dat heet marktwerking en daar is m.i. niets tegen. Huizen die nu kunstmatig duur zijn (incl. ‘slooppanden’ die per maand wellicht een tientje goedkoper zijn dan een nieuwe eensgezinswoningen) zullen weer bewoond worden. Win-win, behalve voor de profiteurs van nu.

 22. Ralph says:

  Prima idee en dat vanuit de jongeren tak van de VVD, er is nog hoop voor die partij. Invoeren die handel.

 23. dr.t says:

  Ik denk niet dat dit een ‘degressief’ belastingstelsel oplevert, want dat is precies wat we nu al hebben: de topinkomens betalen dankzij HRA etc. de minste belasting van allemaal en profiteren het meest van de collectieve lasten; onrechtvaardiger kan niet.

  Kun je ook zo nu en dan iets met cijfe¶s of bronnen onderbouwen?

  Ik schrok me van de week overigens rot 3000.000 huishoudens worden gesubisidieerd door het “sociale” huurstelsel. Meer dan de helft van het aantal beschikbare woningen.
  Ik nog in mijn naieviteit denken datdit voor hooguit 1 miljoen woningen zou gelden.

  En dan hier massaal afgeven op mensen die niet profiteren van dit stelsel.
  Want voor alle duidelijkheid jou aaname dat topinkomens minder nettobelasting betalen dan lagere inkomens is op drijfzand gebaseerd.

  Het zijn voortal de middeninkomens die de klappen krijgen bij afschaffing HRA.
  Want:
  1. Mensen met een hoger inkomen hebben een behoorijke kapitaalbuffer opgebouwd;
  2, Inkomensgroei, in deze doelgroep mag dat als aanzienlijk getypeert worden terwijl de vertaling ervan naar een duurdere woning er achter aan loopt (dankzij de AFM).
  3. Deze doelgroep heeft de middelen om af te lossen en doet dat. Bijvoorbeeld hypotheek versus inkomen loopt voor deze doelgroep terug naar 1 staat tot 2.

  De genoemde punten gelden voor de modale inkomens niet.

 24. dr.t says:

  En Max keep on going en laat je niet afschrikken door af en toe een verzuude reactie hier. De meesten van hen zaten twintig jaar gelden al in de socilale verhuur en zijn nu eindelijk ‘blij’ dat ze zo’n goede keuze hebben gemaakt.

 25. nhz says:

  @22:
  daar hebben we het al talloze keren over gehad en het gaat kennelijk ene oor in, andere oor uit dus nee dank u. Effectieve belastingdruk voor veel keer modaal: minder dan 10%. Effectieve belastingdruk voor pakweg 2-4x modaal: 30%. Effectieve belastingdruk voor beneden modaal: meer dan 40%.

  3 miljoen huishoudens met huursubsidie, het zal wel (al bekruipt me het vermoeden dat ze iedereen die in een ‘sociale huurwoning’ woont meetellen, want die betalen zogenaamd veel te weinig voor die ‘gesubsidieerd gebouwde’ woningen). Weet je ook wat de mediane waarde van die huursubsidie is? Ik schat 100x minder dan de mediane waarde van hypotheekrente aftrek; de meeste mensen die nog huursubsidie krijgen krijgen bijna niks, misschien een paar tientjes per maand. Pure demagogie dus zulke verhalen.
  ____________

  Off topic maar wel interessant, NU op Nederland 2: Goudzoekers over securisatie van hypotheken.

 26. frankie says:

  @ dr. t, ik denk dat de gemiddelde bezoeker aan dit forum eerder bezittingen dan schulden heeft en dat u een nogal voorbarige conclusie trekt met uw sociale huursector waar we allemaal in zouden zitten.

  Veel van hen, inclusief ik hebben het geld om zo een huis af te tikken, maar vinden de huizen nog steeds te duur, het systeem in en in verrot en oneerlijk, dus stappen er velen nog niet in.

  Uw continue positivisme is een fijne eigenschap voor uw persoon, zoals wel eens gezegd een optimist is niks meer dan een slecht geinformeerde pessimist/realist..

 27. dr.t says:

  Een eerlijke keuze maken, dat lijkt me inderdaad onmogelijk. Of je ligt aan het HRA infuus, of aan de sociaal verhuur infuus, of je kiest voor vrij verhuur in een buitenregio (en dan je weer naar jezelf toe eerlijk).

 28. dr.t says:

  en dan ben je naar jezelf toe niet eerlijk, bedoelde ik te stellen…

 29. nhz says:

  P.S.: uit de Goudzoekers aflevering (aanrader, bekijk hem binnenkort als internet als je het niet gezien hebt), Securitisatie voor Dummies.

  Waarom securitisatie, en waarom heeft NL de grootste securitisatie markt voor hypotheken ter wereld (naar verhouding)?

  * 300 miljard spaargeld
  * (meer dan) 600 miljard hypotheken
  * tekort: ruim 300 miljard.

  Daarom, sterke drang om door te verkopen want anders zitten de NL banken met een gat van meer dan 300 miljard.

  En waarom is de NL hypotheken securitisatiemarkt de enige die na de crisis weer functioneert? Omdat NL het enige land ter wereld is waar huiseigenaars altijd de hypotheek betalen (zoals dr.t hier altijd graag wil benadrukken), en de huizenprijzen altijd stabiel zijn (ik geloof dat de term ‘stabiel dalend’ even viel …).
  Volgens meneer Mijs van de NL Vereniging van Banken is er dus géén risico met al die securitisatie, gaat u vooral rustig slapen 😎

  De meneer van de AFM is er niet helemaal gerust op en klinkt nogal zenuwachtig. Het is duidelijk dat de boel weer volledig uit de klauw loopt. DNB heeft zijn bedenkingen, kijkt er naar en doet zoals we van ze gewend zijn niets. Wachten op de grote klap waarbij Hedgefund Nederland in één keer failliet gaat, Griekenland aan de Noordzee.

 30. Jan says:

  Op zich een goed plan van de JOVD: Als de HRA wordt afgeschaft, dan moet dat geld terug naar de belastingbetaler. Dus het afschaffen van de HRA niet misbruiken als inkomenspolitiek (zoals de PvdA wil), maar alleen het marktverstorende effect weghalen.

  Ik zeg: geleidelijk invoeren!

 31. dalen says:

  dr. t

  Weer terug van vakantie?

  Heb jij je weleens afgevraagd waarom het IMF meerdere malen heeft gewaarschuwd, vanaf 2008 zeker 5 keer, de enorme hypotheekschuld en dat de HRA een zware wissel trekt op de economie.

  Dat je hier steeds roept wat ze in Den Haag voor de buhne roepen, geeft alleen maar aan dat je geïndoctrineerd bent en geen onderscheid meer kan maken. Je redenatie die je hier steeds plemt is voor niemand te volgen.

  Feit is dat de huizenprijzen, bouwgronden et cetera veel te zijn. Een grote oorzaak is het maximale uitdiepen van de HRA door de banken met allerlei gekunstel. Nu het te laat is proberen de banken, onder aanvoer van de grootste hypotheekgever de Rabo, nog te redden wat er misschien nog te redden is.

  Rutte die mijns inziens wel beter weet, of is hij werkelijk zo dom(?), veegt alles rucksigtlos van tafel, om zo lang mogelijk zijn pluche te behouden. Dat iedereen hier hard voor zal moeten boeten, interesseert hem geen reet. Jan k durft ook geen beslissing te nemen.

  Ondanks alle maatregelen die miljoenen hebben gekost, gelooft niemand nog in de huizenmarkt. Oh ja eentje dr. t

 32. nhz says:

  @26(dr.t):
  wat heb jij toch een oogkleppen: ik huur op een A-locatie in het stadscentrum; niks HRA, huursubsidie infuus of buitenregio. Alle medebewoners in mijn pand zijn miljonair (schijnt, weet ik niet zeker maar het zal wel kloppen).

  De wereld is echt wat minder zwartwit dan hij hem voorstelt. Ik denk met frankie dat veel van de mensen die met gemak een huis cash kunnen betalen juist nu NIET kopen, omdat ze weten dat het nu een heel slecht moment daarvoor is. De enige groep die nu nog koopt is de club van geen cent te makken en levenslang parasiteren op de rest, dankzij HRA, NHG enz. (ik overdrijf nu een beetje, maar toch …).

 33. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Laten in ieder geval constateren dat wie nu nog met 100% HRA over 5,10, 20,30 jaar rekent, een

  Kamikazekoper

  is 🙂

  Hebben we hier toch nog wel iets goed ingeschat (en dat voor een pessimist 😛 )….

 34. Juan Belmonte says:

  @15 Il

  Kwalitatief weer goede post

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/Home/all/onverkochte-grond-risico-nummer-een.1276459.lynkx

  Uit een onderzoek door adviesbureau Haute Equipe, in opdracht van Binnenlands Bestuur, komt naar voren dat gemeentelijke ramingen van de inkomsten uit de verkoop van bouwkavels overigens nog betrekkelijk optimistisch zijn. De werkelijkheid is volgens deskundigen een stuk minder rooskleurig.

  Nooit geweten dat ambtenaren zulke optimisten zijn,
  zo leert men toch maar weer
  iedere keer
  iets 🙂

  The next crisis is a fiscal crisis (Prof Dr Willem Buiter). Griekenland, straks Spanje (la burbuja que no rie, de bubbel die niet lacht) en niet te vergeten de NL Gemeenten die er nogal lang over doen om te erkennen dat de hogegrondprijzen-politiek ten einde is.

  En wat staat er nog te koop aan nieuwbouw en voor wat voor bovenmodale prijzen 🙂

 35. nhz says:

  @33:
  “Nooit geweten dat ambtenaren zulke optimisten zijn”

  dat zijn ze vast, aangezien hun baan er nu van afhangt … de hele gemeentelijke ambtenarenbubble steunt op het drijfzand van het grondbedrijf.

  @34:
  tja, PvdA in de bocht en het is niet eens verkiezingstijd. Zullen we voorstellen dat iedereen grote schuld een afkoelingsperiode van laten we zeggen 80 jaar krijgt om een oplossing te vinden? Ik wed dat de hele PvdA achterban laaiend enthousiast is, nu kan iedere ‘arbeider’ (lees ver bovenmodale ambtenaar) een miljonairshuis kopen en gewoon doorgaan met geld over de balk smijten, want schulden betalen is voor de dommen!

 36. dalen says:

  @ 32

  Zal proberen zsm een grote schuld te maken.

  Nederland op z’n smalst. De halve gare wil het ook nog in een wet vastleggen.

 37. Juan Belmonte says:

  @34

  NHG naar 5.000.000 (een voorstel van Juan) was kennelijk geen optie 🙂

  Dit gaat inderdaad de verkoopdruk weer verder afzwakken, u moet nog iets meer Geduld hebben om redelijkheid op de woning-“markt” aan te treffen. Maar het heeft J.i. ook een mooie kant om niet iedereen meteen te laten vallen.

  Hoe dubbel kunnen dingen zijn 🙂

 38. lorenzo says:

  27 : ”Veel van hen, inclusief ik hebben het geld om zo een huis af te tikken” In Nederland of eentje in Bulgarije ? Dat is nl. nogal een verschil.

  Dalen : de bank is de hypotheek nemer , geen gever. De klant brengt zijn eigendom ,het huis , in om als onderpand te dienen voor de lening en is dus gever.

 39. Suzanne says:

  Echt slecht plan, van de JOVD. !!
  Als alle lage inkomens met hoge hypotheek ineens hun vaste lasten met ong. 40% zien toenemen, dan is het tijdperk van de keurige betalingen in Nederland definitief ten einde. Dan moeten alle hypotheekportefeuilles van de banken worden afgewaardeerd, gaan de banken wankelen, moet de staat bijpspringen en liggen we opeens naast Griekenland aan de rand van het faillissement. Je moet de lage inkomens echt uit de wind houden en eea geleidelijk en voorzichtig afschaffen, en hopen dat de economie de pijn de komende jaren kan opvangen.

 40. nhz says:

  @41:
  je ziet over het hoofd dat er flink wat lage inkomens zijn die ver boven hun stand wonen. Net als bij Griekenland is het oliedom om dat permanent te blijven subsidieren in de hoop dat het vanzelf goed komt. Een overgangsregeling voor korte duur zou wellicht nut hebben, maar wie ver boven zijn stand woont moet gewoon ophoepelen en een goedkopere koopwoning zoeken of gaan huren. Dat iemand zich jaren geleden geschoenlepeld heeft in een huis dat hij met geen mogelijkheid echt kan betalen geeft m.i. geen ‘verworven rechten’.

 41. lorenzo says:

  41, is het echt zo erg ?…weekenden vol autos bij de woonboulevards, vakanties boeken is een repeterende handeling tegenwoordig , zie wel heel veel mooie autos onderweg…..

 42. nhz says:

  @43:
  ik zie hetzelfde, al zie je daarbij niet de groep die inmiddels noodgedwongen heeft afgehaakt bij de grote consumptie orgie; daar hoor ik eigenlijk ook bij, al is het niet noodgedwongen. Ik krijg vaak een bizar gevoel als ik op een zaterdag of zelfs een gewone doordeweeksedag door de koopgoot van de stad loop, totale waanzin overal.

  De gemiddelde persoon met bijstand heeft het nu vele malen beter dan de gemiddelde koning van ruim een eeuw geleden; en maar klagen … Het voornaamste verschil is dat de koning toen alleen mensen zag die het slechter hadden, en iemand met bijstand nu vooral mensen die het nóg beter hebben.

  Het idee bij de massa (recent weer duidelijk geëtaleerd door de vakbonden in zowel Griekenland als Nederland) dat er niets af kan, en dat het alleen maar meer mag worden (bijv. loonstijging altijd hoger dan inflatie) is te absurd voor woorden. Hoe langer men vasthoudt aan dit soort belachelijke standpunten, hoe groter straks de pijn.

 43. Bardo says:

  @41:
  Het is maar net de vraag hoe snel de HRA wordt afgebouwd en op hoe hoog de belastingvrije voet gesteld wordt. Zonder deze gegevens kan je eigenlijk geen uitspraken doen over de gevolgen wanneer dit plan gerealiseerd wordt.

 44. Ralph says:

  @41 Zo zal het (waarschijnlijk) niet gebeuren natuurlijk. De HRA zal afgebouwd worden en de belastingverlaging zal gestaag gebeuren, lijkt mij. Al zou een directe afschaffing van de HRA gepaard met een directe belasting verlaging, dan zal het per saldo ook wel meevallen.

 45. Ronfin says:

  2)

  Claude
  leg eens even uit:
  wat heeft een degressief belastingtarief te maken met HRA afschaffen en verdelen over alle mensen: eerder het omgekeerde zou ik zeggen

 46. Ronfin says:

  21) JUAN
  “Dat is een sympathiek idee want Juan snapte al niet waarom (vaak vermogende) huizenbezitters met hoge schulden wèl belasting-subsidie (forse, niet een tientje)
  moeten krijgen en anderen niet
  Een sympathiek idee,

  Een juiste constatering. Sterker nog het enige juiste idee, en wees blij dat de VVD hiermee komt, want dat is DE! partij die de volledige woningmark op slot zet met al die partij politieke belangen die de huizenmarkt volledig op slot laat.
  Maar kom dat niet met allerlei argumenten waarom je het allemaal maar niet moet doen, stap 1 doen en het vervolg lossen we ook op.
  nicht reden machen !
  Nicht quatschen machen

  En helemaal eens met Jonk, die trekt de zaak los! Zie dat nu toch een keertje !

  Jonk: ‘In tegenstelling tot de linkse partijen schaffen wij de hypotheekrenteaftrek niet af omdat het geld kost, maar ……………. omdat het de markt verstoort. Het bedrag dat wordt bespaard, geven wij terug in de vorm van een lager belastingtarief voor iedereen.’

  .

 47. nhz says:

  @48:
  “en wees blij dat de VVD hiermee komt, want dat is DE! partij die de volledige woningmark op slot zet met al die partij politieke belangen die de huizenmarkt volledig op slot laat.”

  Ik heb geen behoefte om de VVD te verdedigen, maar de nummer 1 bij het op slot zetten van de woningmarkt was altijd het CDA (niet alleen bij HRA, ook bij de nog heiliger grondpolitiek). Helaas heeft de VVD vanwege electoraal winstbejag besloten om zich hierbij aan te sluiten.

 48. Ronfin says:

  @49
  Ik heb geen behoefte om de VVD te verdedigen, maar de nummer 1 bij het op slot zetten van de woningmarkt was altijd het CDA (niet alleen bij HRA, ook bij de nog heiliger grondpolitiek). Helaas heeft de VVD vanwege electoraal winstbejag besloten om zich hierbij aan te sluiten.

  ….
  Excuus bedoel de JOVD met hun goede ideeën en niet de VVD zijn we het verder eens?

 49. Claude says:

  @47 VNO/NCW wil een vlaktaks plus HRA, dat is per saldo een degressief belastingstelsel voor de huiseigenaren, als je het bekijkt zonder rekening te houden met arbeidskortingen etc.

  Ik had het dus niet over de JOVD.

 50. Ronfin says:

  @51 Duidelijk.
  JOVD standpunt uitrollen lijkt mij een mooie actie

 51. Belastingbetaler says:

  Afschaffen de HRA. Kost de staat 14 miljard euro per jaar terwijl wij 18 miljard euro in 4 jaar tijd moeten ombuigen.

  Als het zo door gaat zal de HRA de staat na 4 jaar dus minstens 56 miljard kosten. Probleem opgelost.

  De huizenprijzen zullen hierdoor weer normaal worden en dat is eerlijker.

 52. Ronfin says:

  Belasingbetaler:
  Helemaal eens, jij begrijpt het.
  Kost mij 3K per jaar, but so be it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*