Honderdduizenden kunnen rekeningen niet betalen

Bijna 30 procent van alle Nederlandse huishoudens heeft een betalingsachterstand. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van staatssecretaris de Krom van Sociale Zaken. Het aantal mensen dat een betalingsachterstand heeft, neemt toe.

Bijna 700.000 huishoudens konden het afgelopen jaar niet alle rekeningen meer betalen. 1,4 miljoen huishoudens hebben een lening of een doorlopend krediet, en ruim een half miljoen huishoudens sloot een afbetalingsregeling af.

Opvallend is dat vooral de middenopgeleiden steeds meer problemen hebben hun rekeningen te betalen. Ook het aantal hoogopgeleiden met betalingsachterstanden neemt toe. Mensen lenen steeds vaker geld van familie en vrienden en staan vaker rood. De NVVK, een vereniging voor schuldhulpverlening , vindt de cijfers zorgwekkend.

De cijfers worden vandaag gepresenteerd aan de Tweede Kamer.

bron: RTL Z

Share Button
Tagged with:
163 comments on “Honderdduizenden kunnen rekeningen niet betalen
  1. Adamus says:

    http://nos.nl/video/345560-ahold-koopt-bolcom.html

    http://www.schuman.nl/nl/debiteuren/autom_incasso.php

    Kantoortje overnemen past t misschien beter bij deze tijd 😉

    (Straks doet amazon ahold de das om )

  2. Voerman says:

    Je kunt natuurlijk heel veel pech hebben in het leven door bijv. een combinatie van ziekte, werkloosheid, echtscheiding etc.
    Als je veel soorten pech tegelijkertijd op je bordje krijgt, ja dan zijn betalingsproblemen denkbaar.
    Ik ben er echter van overtuigd, dat de meeste betalingsproblemen, vooral als het middeninkomens en hogere inkomens betreft het gevolg zijn van nonchalance. Spontaan allerlei domme uitgaven doen.
    Deze ellende valt heel eenvoudig te voorkomen, door een dom computerprogrammaatje te gebruiken als bijv. door het NIBUD geadviseerd wordt. Begin er vandaag mee! Zeggen eigen schuld dikke bult is gemakkelijk, maar daar is niemand mee geholpen.

  3. Frans_K says:

    Er is natuurlijk een groot verschil tussen een betalingsachterstand hebben van een paar dagen of weken, of dat je ècht je rekeningen niet meer kunt betalen. In de meeste gevallen is het probleem opgelost door niet meer op vakantie te gaan en de auto te verkopen.

  4. 013 says:

    NVVK, dé brancheorganisatie voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren.

    Is dit een proefballonnetje van de bankenlobby. Om hiermee hervormingen op de huizenmarkt te voorkomen? Dit zou impliceren dat grofweg 1/4 van de woningbezitters betalingsproblemen heeft? dit lijkt me onwaarschijnlijk. Maar goed de cijfers liegen er blijkbaar niet om.
    Met deze kennis zou je kunnen veronderstellen dat het einde van de prijsdalingen voorlopig nog niet in zicht zijn.

  5. Voerman says:

    013: Met deze kennis zou je kunnen veronderstellen dat het einde van de prijsdalingen voorlopig nog niet in zicht zijn.

    De rekenjerijkshow was twee topics terug 013!

  6. 013 says:

    Voerman,

    Jep en toen?
    constateer en reageer!

  7. Claude says:

    NVM heeft weer een typische AFM-bash-topic aangemaakt waarin zij de NVB (de bouwers, niet de banken) quoten: http://www.nvm.nl/Actual/februari_2012/AFM_versterkt_problemen_op_woningmarkt.aspx

    Hierin staat:

    “Bovendien stijgen de huizenprijzen daar nog steeds, terwijl zij in Nederland door het geknepen hypothekenbeleid juist dalen. Een andere hardnekkige fabel betreft de hoge hypotheekschuld in Nederland. Die zou € 650 miljard zijn. Maar hierbij vergeet de AFM gemakshalve dat er ook woningbezit tegenover staat van zo’n € 1.100 miljard plus nog een kapitaal van € 200 miljard in het kader van de spaar- en beleggingshypotheken.”

    Even los van die 650 mia (sorry Juan) en die 1100 mia (minus 110 mia dankzij Rabo vandaag), ik geloof er niets van dat er 200 mia in spaar- en beleggingshypotheken zitten. Ik denk nog niet eens de helft. Weet iemand hier meer over? Want als er echt 200 mia in zit: afstrepen tegen die 650 en je houdt nog 450 over.

  8. Adamus says:

    Frans_K:
    Er is natuurlijk een groot verschil tussen een betalingsachterstand hebben van een paar dagen of weken, of dat je ècht je rekeningen niet meer kunt betalen. In de meeste gevallen is het probleem opgelost door niet meer op vakantie te gaan en de auto te verkopen.

    Leaseauto verkopen? (NU SLECHTS 20% BIJTELLING) Waarom gaan middenklassers zo graag met de auto van de baas naar Italië? ‘brandstof prijsstijging raakt me niet, dat betaalt de werkgever’, zoals we recent op NOS journaal hebben kunnen horen.

    Ik denk dat er weinig rek- of beter gezegd krimpmogelijkheden zijn.

  9. Vosje says:

    Kees de Kort was vandaag weer goed op dreef: Rabo icm Efteling, pilletjes, etc. Die 10% daling (voorspelling Rabo) is veel te laag volgens Kees.

    Het rekensommetje van Kees is volgens mij niet zo lastig. What comes up…

    Ben in ieder geval ‘blij’ dat we zo langzamerhand richting het eindspel lijken te gaan. Deze schijn status-quo (vasthouden aan hoge vraagprijzen of op zijn hoogst beperkte dalingen) werkte niet, dat besef komt bij steeds meer mensen binnen. Het alternatief gaat heel veel mensen heel veel financiële pijn doen. Dat weet men ook. Op zich logisch (lees: mens-eigen) dat men dan even verdoofd om zich heen zit te kijken en niets doet. Nu de verdovingen langzaam uitwerken komt men er echter achter dat er niets is opgelost. Het financiële zwarte-pieten kan beginnen… Zie de 22 economen, Buitenhof, Zembla, etc..

    Ben zelf geen huis’eigenaar’, maar scheefhuurder. Ik heb dus makkelijk praten qua toekomstige waardedalingen (is voor mij als potentiële koper alleen maar gunstig; hoewel, als spaarder en belastingbetaler ben ik wel de lul). Ben zelf 35 jaar en heb goed gespaard. Nog even en ik heb geen hypotheek meer nodig 😉

    Heb op deze site ooit eens een grafiekje gezien waarin de verschillende stadia van het leeglopen van een zeepbel worden benoemd. Dat grafiekje heb ik destijds goed in mijn kop geprent. Tot nu toe klopt het voorspelde verloop van dat leeglopen erg goed.

  10. Vosje says:

    “What comes up” moet zijn “What goes up…”

  11. Frans says:

    Voerman: grote kul wat je schrijft. Je geeft blijk niet echt veel te begrijpen van de financieele en monetaire wereld.
    Uitkleden van de middenklasse is bij uitstek wat er op wereldschaal aan de hand is. Dit wordt onder andere bereikt met inflatie, en het liegen en manipuleren over/van de inflatie cijfers, het overeind houden van de crediteuren ( de banken) versus de bebiteuren, lonen die over de breedte gemiddeld gezien terug zijn gelopen de afgelopen decennia, de zorgvuldig gefabriceerde huizenbubbel, de te grote belasting in welke vorm dan ook, disfunctioneel gedrag van de overheid betreft financieen en investeringen, te grote overhead (denk ook aan de EU), teveel middenlagen in bestuur, en ik kan zo nog een hele tijd doorgaan.

  12. Voerman says:

    013: Jep en toen?
    constateer en reageer!

    Ik wil natuurlijk reageren 013!
    Je mag er vanuit gaan, dat het voor bewoners/bezitters van een huis momenteel even moeilijk is om door te stromen als het voor een potentiele starter moeilijk is om te starten.
    Evenmin is het voor deze mensen mogelijk, om uit speculatieve overwegingen (voor zover dat al ooit mogelijk was!) hun huis redelijk te verkopen. Zou je je huis al verkopen, dan zit je met een hoop cash, wat je momenteel nergens veilig kwijt kunt als tegen een heel lage rente op de bank en voor een groot bedrag nog niet eens veilig. Daarna moet je een andere woonplek zoeken met dezelfde nadelen als iedere starter. Besluit je om te gaan huren, dan ben je waarschijnlijk per saldo meer aan huur kwijt dan je lasten in je eigen huis waren. Daarbij moet je geld uitgeven aan verhuiskosten , aanpassingen ven woninginrichting etc.
    Voerman en de meeste eigenaren/ bewoners moeten er allemaal niet aan denken! En al die vervelende goudzoekende kopertjes over de vloer met afkeurende blikken, veel te laag biedend, geen cent te makken en uiteindelijk geen hypotheek rond kunnen krijgen.
    De bewoner/eigenaar blijft wel zitten waar hij zit en wacht tot alles weer rustig is. Komt vanzelf goed over een jaar of tien als de crisis overgewaaid is.
    Voerman wil echt de kooplustigen niet provoceren, maar bekijk het ook eens van de andere kant.
    Niettemin alle potentiele kopers succes gewenst!

  13. Voerman says:

    Frans: Uitkleden van de middenklasse is bij uitstek wat er op wereldschaal aan de hand is.

    Sorry, was niet persoonlijk bedoeld, maar ook als middenklasser moet je natuurlijk verantwoord huishouden met het voordeel dat je nog keuzes kunt maken. Heel wat mensen hebben niet eens de luxe dat ze keuzes kunnen maken.

  14. Voerman says:

    Frans: Dit wordt onder andere bereikt met inflatie, en het liegen en manipuleren over/van de inflatie cijfers, het overeind houden van de crediteuren ( de banken) versus de bebiteuren, lonen die over de breedte gemiddeld gezien terug zijn gelopen de afgelopen decennia, de zorgvuldig gefabriceerde huizenbubbel, de te grote belasting in welke vorm dan ook, disfunctioneel gedrag van de overheid betreft financieen en investeringen, te grote overhead (denk ook aan de EU), teveel middenlagen in bestuur, en ik kan zo nog een hele tijd doorgaan.

    En Frans, waar je het nu hebt is de wereldhuishouding en daar heb jij misschien een beetje invloed op, maar voerman helaas in het geheel niet. Vandaar dat voerman zich in zijn beschouwingen beperkt over de huishouding op gezinsniveau. Dat is bepaald geen kul!

  15. nhz says:

    Claude: Een andere hardnekkige fabel betreft de hoge hypotheekschuld in Nederland. Die zou € 650 miljard zijn. Maar hierbij vergeet de AFM gemakshalve dat er ook woningbezit tegenover staat van zo’n € 1.100 miljard plus

    klinkt goed voor wie een daling van de huizenprijzen met meer dan 40% verwacht 😉 GAME OVER!

    Voerman: Sorry, was niet persoonlijk bedoeld, maar ook als middenklasser moet je natuurlijk verantwoord huishouden met het voordeel dat je nog keuzes kunt maken.

    ik denk dat voor veel middenklassers, die goed geluisterd hebben naar OEN-conomen, makelmannetjes, politici, de Fabeltjeskrant en andere ‘financieel adviseurs’, de meest verstandige keuze leek om je tot je nek in de schulden te steken en helemaal op de pof te leven. Da’s nog steeds het advies in die kringen natuurlijk, al was het maar om minimaal belasting te betalen. Dat dat soms fout afloopt past niet in het sprookje.

  16. nhz says:

    excuus, er gebeuren vandaag heel rare dingen bij het quoten, ik kan het niet helemaal volgen …

  17. Frans says:

    Voerman: Sorry, was niet persoonlijk bedoeld, maar ook als middenklasser moet je natuurlijk verantwoord huishouden met het voordeel dat je nog keuzes kunt maken. Heel wat mensen hebben niet eens de luxe dat ze keuzes kunnen maken.

    Mee eens. Over het persoonlijke hoef je je niet druk te maken: eerst met geluk en later door wijsheid zit ik in een zeer goede omstandigheid.
    Ik wil niet de persoonlijke verantwoordelijkheid ontkennen, sterker nog, de enige mogelijkheid tot verbetering is je bewust worden van de wereld om je heen, hoe deze werkt, om vervolgens het corrupte systeem zoveel mogelijk te saboteren en tegen te werken.
    Ik heb zelf deze maatregelen genomen: geen schulden, ik huur voor minder dan 300 Euro, mijn geld van de bank gehaald.B Kijk ook (bijna) geen TV meer, en prik erg gemakkelijk door de leugens en de geheime agenda’s heen.

  18. Frans says:

    Voerman: En Frans, waar je het nu hebt is de wereldhuishouding en daar heb jij misschien een beetje invloed op, maar voerman helaas in het geheel niet. Vandaar dat voerman zich in zijn beschouwingen beperkt over de huishouding op gezinsniveau. Dat is bepaald geen kul!

    Inderdaad roeien met de riemen die je hebt, het helpt wel te begrijpen waarom je zo hard moet roeien, en sommigen het niet redden.
    Inflatie betekent voortdurend tegen de stroom in roeien!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  19. ll says:

    Eén ding is zeker, alles is nu onzeker 😉

    Vanavond in Tegenlicht krijgen we een filosofische kijk op schulden ? Banken die schulden hebben worden gered, maar de burgers met grote schulden gaan failliet……..

    http://www.nederland2.nl/programmas/1300-tegenlicht?gids=true

  20. Marketwatch says:

    Je vraagt je toch af waar deze oplopende betalingsachterstanden ineens wegkomen? Werkloosheid is nauwelijks opgelopen, lonen zijn niet gedaald en de meeste bezuinigingen van de overheid moeten nog komen. Kan me niet voorstellen dat de stijging van de brandstofkosten al voldoende is voor de problemen?

  21. Frans says:

    Marketwatch: Je vraagt je toch af waar deze oplopende betalingsachterstanden ineens wegkomen? Werkloosheid is nauwelijks opgelopen, lonen zijn niet gedaald en de meeste bezuinigingen van de overheid moeten nog komen. Kan me niet voorstellen dat de stijging van de brandstofkosten al voldoende is voor de problemen?

    De werkloosheidcijfers zeggen lang niet alles: als je winkel de helft opbrengt dan ben je nog steeds niet werkloos maar is het wel op een houtje bijten. Verder denk ik veel mensen die als ZZP-er staan ingeschreven, juist ook vaak omdat ze hun baan in loondienst kwijt zijn, niet tot nauwelijks kunnen rondkomen.

  22. Frans says:

    Verder:
    Het is natuurlijk niet verwonderlijk: een van de effecten van de bubbel is dat mensen op te grote voet hebben geleefd: het te grote uitgave patroon (inclusief vaste lasten waaronder leningen)buig je niet zomaar om.

  23. lorenzo says:

    in 2011 voor 9.7 miljard geleend (consumtief..) , gemiddeld 3800 eurotjes roodstaan op de betaalrekening , en is de credit card nu de reddende engel (ober, noch eine gluhwein bitte !)
    Kortom , hebben we gewoon niet te veel uitgaven ?

  24. Voerman says:

    Marketwatch: Je vraagt je toch af waar deze oplopende betalingsachterstanden ineens wegkomen?

    Een overdosis aan spontaniteit en een gebrek aan zelfdiscipline. Kenmerken van deze tijd. Zie @2.

    Er is maar een manier om in financiele problemen te geraken: Meer geld uitgeven dan je binnenkrijgt.
    Thats all.

  25. ll says:

    Ondertussen in Olland

    The world produces about $50 trillion worth of output per year. Some countries — usually poor ones — have very little debt, for the simple reason that no one would lend them money. Others — such as the UK and the Netherlands — have total debt burdens over 500% of GDP. (Much of it is mortgage debt, which is a special case…since it may be considered an on-going expense, a substitute for rent.)

    Gezakt naar plaats 8, was 4, beter dussss 🙂

    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2079rank.html

  26. Consu- says:

    @voerman
    Ben benieuwd welk programma van nibud je bedoeld. Kon het niet vinden op website
    Heb zelf maar excel gemaakt
    Was nog een aardig klus om kosten van de nibud site naar binnen te hengelen in mijn excel

  27. ll says:

    Huissie kopen met een lening van de bank van 50k en een starterslening ?

    Het kan in Soesterkwartier 🙂 Run op huurhuizen……

    http://www.destadamersfoort.nl/lokaal/run_op_huurhuizen_in_de_verkoop_23077549.html

  28. papo says:

    @16 Frans,

    Je zegt bijna geen TV te kijken, maar in een vorige post prijs je je in grote weelde als er een paar economie gerelateerde programma’s zijn. Lijkt me wat in tegenspraak.

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-01-2012/nvb-zorgen-over-woningmarkt/#comment-95604

  29. Voerman says:

    Consu-: Ben benieuwd welk programma van nibud je bedoeld. Kon het niet vinden op website

    invoeren: http://www.bankingtools.nl
    uitgebreidste toepassing daarvan = cashflow manager
    Kost +/- 20E per jaar.
    Gratis een maand te testen
    Supergemakkelijk, gebruik het al jaren.
    Aanbevolen door consumentenbond en samenwerking met NIBUD

  30. De verhuurder says:

    Mijn advies aan de schoolverlaters:

    – Zorg dat je vaste lasten zo laag mogelijk blijven;
    – Zorg dat je niet met een gouden ketting aan een bedrijf vast komt, met leuke studiekostenregeling, leaseauto’s, bonussen enz.;
    – Ga eens naar een 3e wereldland op vakantie.

    Dan blijk je met heel weinig toe te kunnen en ben je flexibel.

  31. ll says:

    Nou wordt ie helemaal mooi, zorgplicht bank voor client is er helemaal niet tijden de looptijd, alleen bij aanvang van een financiele transactie, vervolg op Horror Hypotheken……..

    http://www.afm.nl/nl/consumenten/actueel/nieuws/2012/reactie-afm-zembla.aspx

  32. nhz says:

    ll: maar de burgers met grote schulden gaan failliet……..

    goh, failliet gaan … bestaat dat nog in Nederland (afgezien van kleine ondernemers)? Meestal zal de WSNP toch aantrekkelijker zijn denk ik … ik vrees voor de bekende onbenullige kijk op de zaken.

    Marketwatch: Je vraagt je toch af waar deze oplopende betalingsachterstanden ineens wegkomen?

    misschien omdat de piggybank (de thuisflappentapper) hapert?

    Voerman: Er is maar een manier om in financiele problemen te geraken: Meer geld uitgeven dan je binnenkrijgt.

    helemaal eens 🙂

    papo: Je zegt bijna geen TV te kijken, maar in een vorige post prijs je je in grote weelde als er een paar economie gerelateerde programma’s zijn. Lijkt me wat in tegenspraak.

    misschien bekijkt hij ze op internet via uitzending gemist ofzo 😉

    Voerman: Aanbevolen door consumentenbond

    dat raadt je dan zeker aan om toch maar een extra lening te nemen, en een duurder eigen huis te kopen?

  33. Claude says:

    Hukker: Uitspraak Rabobank onverantwoord http://www.nvm.nl/Actual/februari_2012/Hukker_uitspraak_Rabobank_onverantwoord.aspx

    Dat was te moeilijk om te spinnen voor Hukker.

  34. ll says:

    Zorgplicht. Is trouwens ook wel logisch bij nader inzien, aangezien de client van de bank gedurende de looptijd wel eens rare sprongen kan maken, dus daarom kan de bank doen zoals ze doet met Horror hypotheken.

    Trouwens nog een weetje, startersleningen en andere leningen verschaft door gemeenten aan haar clienten hebben voorrang op uitbetalen bij faillisement. De bank volgt als tweede………

  35. Frans says:

    papo: @16 Frans,Je zegt bijna geen TV te kijken, maar in een vorige post prijs je je in grote weelde als er een paar economie gerelateerde programma’s zijn. Lijkt me wat in tegenspraak. huizenmarkt-zeepbe…markt/#comment-95604

    Je hebt gelijk.
    Ik kijk af en toe wel, maar ook veel dagen 0 uur.
    Het varieerd. Af en toe een avond zondig ik, en soms ook stevig. En voor de documentaire’s van de VPRO maak ik graag een uitzondering als deze in mijn interesse gebied liggen.
    Mea Culpa!
    Zo uit mijn hoofd is de gemiddelde kijkduur per dag van de Nederlander zo’n 3 uur. Mijn gemiddelde is <10% hiervan.

  36. Voerman says:

    ll: dat raadt je dan zeker aan om toch maar een extra lening te nemen, en een duurder eigen huis te kopen?

    NEEN

  37. Scheefhuurder2 says:

    Sparen is een kwestie van mentaliteit, geld uitgeven en schulden maken helaas ook. Er is een hele patatgeneratie opgegroeid met het beeld dat geld uit de muur komt en werk een aardige bijkomstigheid is. Kost jaren om dat weer om te buigen. Maar het begin is er, ik noem het maar de zege van deze crisis.
    En zolang men in de auto komt voorrijden bij de voedselbank voor gratis boodschappen, valt het allemaal nog mee.
    En als sparende scheefhuurder werd ik inderdaad vreemd aangekeken, maar ik vermoed dat ik de lachende derde ga worden in dit prachtige Nederlandse theater.

  38. Scheefhuurder2 says:

    @9 Vosje,

    Let’s shake hands. Nog even volhouden en door blijven sparen, maar ook weer niet te lang wachten als je denkt dat inflatie op de loer ligt.

  39. Voerman says:

    Scheefhuurder2: @9 Vosje,
    Let’s shake hands. Nog even volhouden en door blijven sparen, maar ook weer niet te lang wachten als je denkt dat inflatie op de loer ligt.

    Denk dat gij gelijk hebt, Voske.
    Zeepbellen worden langzaam geblazen, maar zij spatten geheel onverwacht uiteen.

  40. vrije markteconomie? says:

    @voerman
    bedankt voor de tip van het budgeteringsprogramma!
    Vraag me af of er binnenkort ook standaardbedragen zijn om te reserveren voor pensioen en oudedag gezondheidszorg.
    Bijvoorbeeld 10% van je inkomen.

    Met betrekking tot verborgen leed zijn er ook de autoaanbiedingen waarin je een lage of geen rente hoeft te betalen. Doet denken aan DSB bank praktijken. Voor je het weet heb je hele hoge maandbedragen aan je fiets hangen. Ken een aantal persoonlijk gedupeerden. Twee van dergelijke auto’s en een hoge hypotheek en je kan ook met een topinkomen kopje onder gaan. Ach ja Nederlanders hebben de tulpenmanie uitgevonden. Kijken, kijken en niet kopen? of toch pennie wise, pound foolish!

  41. Voerman says:

    vrije markteconomie?: @voerman
    bedankt voor de tip van het budgeteringsprogramma!

    Graag gedaan.
    Als je er eenmaal aan gewend bent (evt partner ook!)
    Zie je je financieel management ook nog als een leuke sport. Je legt met genoegen de lat steeds een beetje hoger voor jezelf en leeft onderussen steeds zorgelozer.

  42. ll says:

    Is deze al voorbijgekomen ?

    Oekoenomie krimpt extra door woningmarkt

    http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/02/27/economie-krimpt-extra-door-woningmarkt

  43. Okkie says:

    Frans_K:
    Er is natuurlijk een groot verschil tussen een betalingsachterstand hebben van een paar dagen of weken, of dat je ècht je rekeningen niet meer kunt betalen. In de meeste gevallen is het probleem opgelost door niet meer op vakantie te gaan en de auto te verkopen.

    Alleen is de auto die je nieuw hebt gekocht, minder dan de helft waard geworden. Het geld dat je eerder over de balk gooide, krijg je er niet mee terug.

  44. Voerman says:

    ll:
    Is deze al voorbijgekomen ?

    Oekoenomie krimpt extra door woningmarkt

    vastgoedmarkt.nl/n…tra-door-woningmarkt

    Ik begin het idee te krijgen, dat wij alweer beflikkerd worden!
    Waar blijven de inmiddels niet aan onroerend goed uitgegeven miljarden? Laat het gedeeltelijk zeepsop zijn, er moet toch een redelijk deel echt zijn.
    WAAR IS DAT GELD GEBLEVEN?
    WIE KAN DAT UITLEGGEN?

  45. Dawg says:

    Voerman,

    Toen de huizenprijzen nog lekker stegen werd er jaarlijks zo’n 40 miljard hypothecair krediet opgenomen: meer lenen -> meer besteden -> meer productie -> meer inkomen -> meer besteden….

    Nu dreigt dat mooie vicieuze cirkeltje de andere kant op te gaan draaien: minder lenen -> minder besteden -> minder productie -> minder inkomen -> minder besteden….

  46. ll says:

    Voerman, rustig aan, het toverwoord was fractioneel bankieren…….. Kunt U op googelen 🙂

  47. Oeps says:

    Eigenlijk staat hier in het stukje rechts van deze pagina “Sparen Nederlanders nog wel?” een goede observatie, nml dat de spaarquote van Nederlandse gezinnen al negatief is sinds 2003 .. En dat betekend dus dat er al heel lang te veel geleend word .. en uiteindelijk lopen die schulden op, totdat er honderd-duizenden achterop zijn geraakt .. en uiteindelijk zal dat tot op zekere hoogte doorwerken in het aflossen van hypotheken …
    Dit jaartal 2003 komt voor mijn gevoel aardig overeen met het moment waarop de eerste lemmingen zich in de afgrond hebben gestort .. Daarvoor waren huizen alleen maar heel erg te duur .. nu voor velen een loden last die ze uiteindelijk te gronde zal richten. De eerste lemmingen hebben zich inmiddels de grond in geboord .. Geloof dat in de komende 4 jaar de rentevast periode afloopt bij 40%(!) van alle hypotheekhoudende medeburgers .. velen in het bezit van een overeenkomst die geen enkele andere geld-verstrekker wil herfinancieren … en dan overgeleverd zijn aan wat de huidige geld verstrekker wil aanbieden ..
    Er zullen nog heel wat krokodillen tranen vloeien vermoed ik ..

  48. Voerman says:

    Dawg: Nu dreigt dat mooie vicieuze cirkeltje de andere kant op te gaan draaien: minder lenen -> minder besteden -> minder productie -> minder inkomen -> minder besteden….

    Dank je tot zover, Dawg. Geld voor hypotheken haalt de bank uit het niets en verdwijnt na aflossing ook weer in het niets. Het enige wat overblijft is dus dat mensen niet genoeg kunnen lenen. Dat is logisch, want zij verdienen langzamerhand niet genoeg om de rente te kunnen betalen. Mijn boerenlogica zegt dus, dat de mensen meer inkomen moeten krijgen. De oplossing ligt dan niet in de woningmarkt maar in de inkomenspolitiek. Als dat vervolgens zo zou zijn, dan zouden wij een loonexplosie tegemoet kunnen zien.
    Gevolg is inflatie waarna het circeltje weer de goede kant opdraait en de huizenprijzen weer omhoog gaan etc. Juist of wordt het iets anders?

  49. Oeps says:

    En dan is er nog een complete subcultuur van mensen die denken dat de woningmarkt gewoon op slot gaat als maatregelen zouden worden genomen .. of bij de suggestie dat de prijzen ver naar beneden zullen gaan ..

    Voerman: Het is schijnbaar weer kopersuurtje. Even jezelf rijkrekenen. Forget it! Zo geef je alleen maar het startschot voor intensivering van de verkopersstaking.

    Verkopersstaking .. vraag is alleen of hypotheekhoudend Nederland zich de luxe zal kunnen veroorloven van het aanhouden van de eigen gelease-de woning …
    Misschien zal de markt niet worden vlot getrokken .. maar vlot worden geduwd .. of als dat niet lukt vlot worden geknuppeld .. maar voor altijd op slot … daarvoor zijn de schulden (hypotheek + consumptief krediet) wellicht te ver opgelopen ..

  50. Oeps says:

    Voerman: Gevolg is inflatie waarna het circeltje weer de goede kant opdraait en de huizenprijzen weer omhoog gaan etc.

    Enig idee hoeveel? Want zoals het nu gaat is het blijkbaar nog niet genoeg ..

  51. Oeps says:

    Dawg: minder lenen -> minder besteden

    Die hypotheek lening was er waarschijnlijk al .. alleen was het hypotheek bedrag te hoog, en is er nu niet veel ruimte meer om ‘minder te besteden’. Dat maandelijkse bedrag staat vast als een huis, en word if anything alleen maar hoger in de nabije toekomst.

  52. Voerman says:

    Oeps: Enig idee hoeveel? Want zoals het nu gaat is het blijkbaar nog niet genoeg ..

    Ik ben al een beetje een oude man en ik meen mij van heel vroegere bekenden te herinneren dat zij spraken van een huis kopen voor 5000 guldens tegen een rente van 3%. Afgezet tegen de situatie van nu is in het licht van een veeljarige geschiedenis te zien dat alles mogelijk is. Als je teruggaat kon het altijd minder; waarom dan niet andersom? Noem het geen verkoperspraat, want ik heb er geen enkel belang bij!

  53. Oeps says:

    Voerman,

    Misschien geeft dit een idee

    Oeps: In the case of the Netherlands, the main culprit is home loans, which have risen more than 7 percent a year since 2000 as borrowers have taken advantage of the tax deductibility of mortgage interest, according to Dutch central bank governor Klaas Knot.

    reuters.com/articl…dUSTRE81M0YF20120223

    Da’s niet weinig ..

  54. Dawg says:

    Voerman,

    Om over meer inkomen te kunnen beschikken moet er eerst meer geproduceerd worden en daarvoor moeten de bestedingen dan weer omhoog. En waar moeten die bestedingen dan vandaan komen als ze niet langer met uit het niets geschapen schuldgeld gefinancierd kunnen worden?

    Ik denk eerlijk gezegd dat er geen ontsnappen is aan de gevolgen van een in veertig jaar opgebouwde mondiale schuldencrisis. Er zit m.i. teveel insolvabiliteit in het systeem en afhankelijk van de wijze waarop de centrale banken met dit probleem omgaan zal die toestand uitmonden in massale defaults dan wel stagflatie of zelfs hyperinflatie.

  55. Steven says:

    nu op tegenlicht. Amerikaan heeft gemiddeld 9 creditcards.. (lijkt me wat erg veel gemiddeld, maar ben blij dat wij ze niet ook nog hebben boven de hypotheken)

  56. Steven says:

    Oeps: Eigenlijk staat hier in het stukje rechts van deze pagina “Sparen Nederlanders nog wel?” een goede observatie, nml dat de spaarquote van Nederlandse gezinnen al negatief is sinds 2003 ..

    is precies twee jaar na de aandelencrash: vaak gaan de huizen dus dan juist ook naarbeneden, maar ze hebben toen de rente (onnatuurlijk) verlaagd. : zie ook Floor die juist in 2003 had verkocht.

  57. Oeps says:

    Steven: Amerikaan heeft gemiddeld 9 creditcards.

    Maar wij hebben veel meer schuld per persoon.

  58. nhz says:

    Steven: nu op tegenlicht.

    zowaar, tegen mijn verwachting in was het een heel aardig programma, over de filosofische achtergrond van schuld (programma ervoor over de overproduktie van kantoorruimte ook trouwens, wordt vervolgd …). Zelfs de hypotheekadviseur had zinnige dingen te zeggen; alleen dat verhaal over vermogen opbouwen met een eigen huis (ook van mevrouw Herz trouwens) leek me toch niet echt van deze tijd.

  59. Steven says:

    aan nhz

    Kwam ook om dat 1 van de makers duidelijk geen hypotheek had: die zei ook zoiets als: moet ik straks boeten voor al dat geleen van anderen? Hadden ze allemaal wel een zware hypotheek dan wilden ze waarschijnlijk ook alle boekhoudingen verbranden waar schulden in staan: werd ook even genoemd als revolutie-oplossing 🙁

  60. Oeps says:

    Voerman: Je kunt natuurlijk heel veel pech hebben in het leven door bijv. een combinatie van ziekte, werkloosheid, echtscheiding etc.

    hypotheek ..

  61. nhz says:

    Okkie: Alleen is de auto die je nieuw hebt gekocht, minder dan de helft waard geworden. Het geld dat je eerder over de balk gooide, krijg je er niet mee terug.

    tja, vergeleken met de vastgoed maffia moeten de auto jongens nog veel bijleren; zouden die vastgoed jongens zelf raar opkijken als hun tweedehands auto minder waard blijkt dan ze ervoor betaald hebben (Oh nee, die leasen alleen maar dus waarde is niet relevant …).

    Voerman: WAAR IS DAT GELD GEBLEVEN?

    als schulden NIET afbetaald worden, bijv. vanwege faillissement of gedeeltelijke kwijtschelding, dan verdwijnt er geld uit het systeem. Dat is wat er nu overal gebeurt, vooral dan tussen landen, banken en andere multinationals met goed lijntjes naar de politiek. Bij privé personen is hiervan nog nauwelijks sprake, maar wie weet … En geld in omloop brengen gebeurt grotendeels via hypotheken, en dat werkt ook niet meer zo goed.

    Voerman: Mijn boerenlogica zegt dus, dat de mensen meer inkomen moeten krijgen. De oplossing ligt dan niet in de woningmarkt maar in de inkomenspolitiek. Als dat vervolgens zo zou zijn, dan zouden wij een loonexplosie tegemoet kunnen zien.

    dan zal alleen lukken als de NL economie voor 100% uit financiele dienstverlening enzo (oftewel gebakken lucht) bestaat. Want na zo’n loonexplosie wil niemand meer zaken doen met de polder.

    Voerman: Gevolg is inflatie waarna het circeltje weer de goede kant opdraait en de huizenprijzen weer omhoog gaan etc. Juist of wordt het iets anders?

    WAANIDEE, inflatie is NOOIT goed en zorgt altijd voor schadelijke verstoringen in de economie. Uiteindelijk krijg je een ernstige misallocatie van geld en activiteiten, waarvan we nu overal de gevolgen zien in de vorm van leegstaande kantoren, ‘onverkoopbare’ huizen, enz.

    Voerman: ik meen mij van heel vroegere bekenden te herinneren dat zij spraken van een huis kopen voor 5000 guldens tegen een rente van 3%.

    3% rente zegt niks als je niet weet wat de inflatie is. 3-4% boven inflatie is historisch een normale waarde voor rente, een hypotheek van 3% kan ik me niet voorstellen in recent verleden of het moet netto zijn (vanwege HRA).

  62. nhz says:

    Steven: Kwam ook om dat 1 van de makers duidelijk geen hypotheek had: die zei ook zoiets als: moet ik straks boeten voor al dat geleen van anderen?

    het ging om een filosoof dacht ik? In ieder geval iemand die nadenkt voordat hij met geld smijt, zeldzaam tegenwoordig maar ik vond het allemaal heel herkenbaar, 100% met hem eens kwa overwegingen. Inderdaad een heel ander type dan de gemiddelde programmamaker uit Hilversum met zijn tophypotheek …

    Ik vond die meneer Graeber wel een beetje griezelig soms, hij suggereert bijna dat als je 1 miljoen leent voor een leuk huis dat dat niet meer dan een ‘belofte’ is die je ieder moment kunt intrekken. Leuk filosofietje, maar dat zou dus echt niet werken en nog oneerlijker zijn (m.i.) dan wat er nu gebeurt. Dat het heel oneerlijk is dat de regels voor ‘schuld’ niet gelden voor overheden, banken, andere multinationals etc. is inderdaad een ernstig probleem maar door het probleem nog groter te maken los je weinig op lijkt me.

  63. nhz says:

    Oja, mijn ex-vakgenoot en would-be PvdA leider Ronald doet net op TV een oproep om de schulden weer lekker te laten oplopen en (zonder het expliciet te zeggen) de inflatie lekker uit de hand te laten lopen. Lenen, lenen, lenen: Debt is good! Ik ken de PvdA weer helemaal terug zo!! 4 miljoen potentiele PvdA stemmers erbij! Als ik Elco Brinkman en Ger Hukker was zou ik snel lid van de PvdA worden 😎

  64. Frans says:

    Ik houd ervan om te pesten, dus: in tegenlicht werd precies dezelfde visie uitgesproken die ik eerder gisteren (?) op dit blog deelde betreft veranwoordelijkheid van de schulden. Dus… ik hoop dat Voerman ook heeft gekeken! 🙂

    Voerman: op zich is het juist dat de lonen omhoog moeten. Het is echter nodig dit in een veel groter perspectief te plaatsen, en ik heb even geen zin hier een lang betoog te gaan houden.

  65. Steven says:

    @ nhz (58)

    Op zich kan dat natuurlijk prima. Zorg er dan wel voor dat je voedsel en vaten benzine in huis hebt: want dat wordt gewoon duurder. toch blijft het raar dat mensen simpele economische dingen niet snappen. En ik kan me dus voorstellen dat als er 5 euro voor een liter benzine wordt betaald een groot huis toch zakt in prijs, want verwarm dat maar eens in de winter. (met die gekoppelde gasprijs)

  66. floor says:

    Dawg,

    Prijzen stijgen net als begin jaren ’80 juist omdat er te weinig van in omloop is.
    Alles blijft in de pijpleidingen van de banken hangen, beetje hetzelfde verhaal als ten tijde van de overgang van weekloon naar maandloon en het plastic geld.
    Bedrijven zullen wel de leningen moeten aflossen of op z’n minst de rente en dat moet ergens vandaan komen.
    Dus gaan de prijzen omhoog maar heeft niets met inflatie te maken.

  67. bankschroef says:

    @56
    “als schulden niet worden afbetaald dan verdwijnt geld uit ons systeem”

    Is dat zo? mijns inziens blijft het er juist inzitten, dus inflatie. De enige die het eruit kan halen is de bank die het heeft uitgeleend lees bijgedrukt, maar die moet het geleende dan wel eerst binnenhalen, en wil men echt deflateren dan zal de bank ook de ontvangen rente in de kachel moeten gooien.

    http://www.sdnl.nl/3e-weg-2.htm

  68. Consu- says:

    Geld creatie is schulden maken, bij aflossen verdwijnt het.
    Als de schulden, hypotheek bijv 500 miljard stijgt in 10 jaar dan is dat 50 miljard per jaar. Dit geld gaat vaak naar uitbouw, keuken badkamer, tuin inrichting rechtstreeks de economie in. Kijk eens hoe de afgelopen de tuincentra van luxe kas naar chique shopping paradise zijn gegroeid. Van hartman set naar loungeset. Deze extra omzet draagt voor een substantieel bij aan het bruto nationaal produkt. Maar omdat het aantal nieuwe hypotheken daalt en er zelfs meer afgelost wordt is er minder geldcreatie en daalt het aandeel op het brutonationaal produkt.

  69. Consu- says:

    Geld creatie is schulden maken, bij aflossen verdwijnt het.

    Als de schulden, hypotheek bijv 500 miljard stijgt in 10 jaar dan is dat 50 miljard per jaar.

    Dit geld gaat vaak naar uitbouw, keuken badkamer, tuin inrichting rechtstreeks de economie in. Kijk eens hoe de afgelopen de tuincentra van luxe kas naar chique shopping paradise zijn gegroeid. Van hartman set naar loungeset. Deze extra omzet draagt voor een substantieel bij aan het bruto nationaal produkt.

    Maar omdat het aantal nieuwe hypotheken daalt en er zelfs meer afgelost wordt is er minder geldcreatie en daalt het aandeel op het brutonationaal produkt.

  70. Consu- says:

    Sorry voor dubbelle reactie. Bruto produkt in nl is circa 572 miljard. Dan is een krimp van 1 % nog best weinig

  71. SchuurHuurder says:

    @Consu

    Als ik het goed heb is die 1% voor inflatie. Wanneer er met de inflatie rekening gehouden zou worden, is de krimp aanzienlijk (3-4%).

  72. Ain says:

    @57 NHZ het ging om een filosoof dacht ik?

    Rob Wijnberg is hoofdredacteur van NRC.next en heeft enkele filosofische boeken geschreven.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Rob_Wijnberg

    Het was inderdaad een interessante uitzending. Net als de aflevering over Griekenland wordt weer eens duidelijk dat de ‘macht’ niet bij de politiek ligt maar bij de grote multinationals, banken, accountants (zie ook de slag om Nederland, dat vlak voor Tegenlicht werd uitgezonden). Afgelopen weekend zag ik toevallig ook een klein stukje van Profiel over Eelco Brinkman. Ik heb het niet kunnen afkijken, want ik ging bijna over mijn nek. Wiegel die zegt: buitengewoon loyale en betrouwbare man. Aan procedures heeft hij een hekel, zeker wat betreft groen. Nee, we moeten koning, keizer Eelco lekker zijn gang laten gaan en alles laten volplempen met lege kantoren ofzo.

    http://profiel.kro.nl/seizoenen/seizoen_2012/afleveringen/26-02-2012

  73. vrije markteconomie? says:

    @schuurhuurder
    Inderdaag inflatie is ook nog 2,6% (zonder olieprijzen etc)
    Ben benieuwd hoe de hypotheekschuld nu nog groeit. En ook betalingsachterstanden en persoonlijke leningen.

    Met betrekking tot het aangaan van nieuwe hypotheken: nieuwbouwproductie voor particulieren ligt redelijk op zijn gat, het zijn voornamelijk de corporaties die nog bouwen.

  74. Voerman says:

    Frans: Ik houd ervan om te pesten, dus: in tegenlicht werd precies dezelfde visie uitgesproken die ik eerder gisteren (?) op dit blog deelde betreft veranwoordelijkheid van de schulden. Dus… ik hoop dat Voerman ook heeft gekeken!

    Frans, we waren het dacht ik roerend eens!
    Ik heb overigens Tegenlicht niet gezien. Kijk nog minder TV dan jij. Ik word altijd gammel van die lui van Harry Mens t/m Pauw en Witteman. Meestal hebben ze een of meer professionele smaakmakers ingehuurd van het kaliber Jan huppelepup en ze zitten vrolijk op kosten van mij elkaar de beurs vol te lullen.
    Tegenlicht ga ik een keer kijken!

  75. nhz says:

    bankschroef: “als schulden niet worden afbetaald dan verdwijnt geld uit ons systeem”

    Is dat zo? mijns inziens blijft het er juist inzitten, dus inflatie.

    graag wel volledig citeren, dan is het duidelijk wat ik bedoel 🙂
    geld verwijnt uit het systeem als de lening wordt afbetaald, als de debiteur failliet gaat of als de bank een deel van de lening als oninbaar afboekt.
    Daarom wil met ook zo graag die schulden Griekenland keer op keer doorrollen.

    Ain: Rob Wijnberg is hoofdredacteur van NRC.next en heeft enkele filosofische boeken geschreven.

    zowaar, ik heb van NRC de laatste tijd geen hoge pet op (NRC Next geen ervaring mee), zeker ook niet als het over economische zaken gaat, maar deze meneer lijkt het wel te snappen en de juiste vragen te stellen.

    Ain: een klein stukje van Profiel over Eelco Brinkman. Ik heb het niet kunnen afkijken, want ik ging bijna over mijn nek.

    ik zag de tip hier langskomen maar heb expres niet gekeken, want het was mij vooraf al duidelijk dat het een hagiografie zou zijn (Elco doet Gods werk waarschijnlijk, net als mijn grote vriend Lloyd B.; daarom is hij al een paar keer van de k. gered).

  76. 406 says:

    Consu-: Sorry voor dubbelle reactie. Bruto produkt in nl is circa 572 miljard. Dan is een krimp van 1 % nog best weinig

    Ja, en zonder er iets voor te hoeven doen stijgt de staatschuld ook nog met 1% t.o.v. Bnp

  77. Frans says:

    Voerman: Frans, we waren het dacht ik roerend eens!Ik heb overigens Tegenlicht niet gezien. Kijk nog minder TV dan jij. Ik word altijd gammel van die lui van Harry Mens t/m Pauw en Witteman. Meestal hebben ze een of meer professionele smaakmakers ingehuurd van het kaliber Jan huppelepup en ze zitten vrolijk op kosten van mij elkaar de beurs vol te lullen.Tegenlicht ga ik een keer kijken!

    haha! Harry Mens! Paul en Witteman wordt ik inderdaad ook niet goed van. Daar zit het sausje van serieus overheen, maar het inzicht van die twee in mijn interessegebied is 0, nada!

    O.K. ik wist niet dat we het helemaal eens waren. Het loont denk ik de moeite om de afgelopen uitzending te bekijken op “uitzending gemist”.

  78. Voerman says:

    nhz: 3% rente zegt niks als je niet weet wat de inflatie is. 3-4% boven inflatie is historisch een normale waarde voor rente, een hypotheek van 3% kan ik me niet voorstellen in recent verleden of het moet netto zijn (vanwege HRA).

    nhz,
    Ik had het over de jaren 50! Moeiijk om in te leven als je veel later geboren bent. In 56-57 werd er ook overbesteedt, door overheid,bedrijven en burgers. Er werd toen nog niet over schulden gesproken en het was niet eens een internationaal probleem. De politiek loste het probleem toen op met de zg ‘bestedingsbeperking’. Ik ben het mijn leven lang met groot succes blijven doen. Gevolg is dat je ‘nabije naasten’ er een schepje bovenop kunnen doen, maar voor jezelf geeft het een gevoel van ontpannen tevredenheid. En…je wordt een ouderwetse lul gevonden, maar daar valt prima mee te leven en je kunt in deze tijd bovendien dagelijks je gelijk halen.

  79. Frans says:

    @ Voerman: o ja, het was geloof ik de Australische professor Steve Keen die pleit voor hogere lonen. Echter is dit ook geplaatst in een groter verband, het is onderdeel van een fundamentele analyse.

  80. Voerman says:

    Heb gelezen waar het over gaat, Frans. Ik snap het wel, maar zie het niet in de mij resterende tijd gebeuren. Bovendien plaats ik vraagtekens omdat er ZONNEWIND boven staat.

    http://www.zonnewind.be/economie/crisis/stoppen-basta-opnieuw%20beginnen.shtml

  81. Frans says:

    Voerman: Heb gelezen waar het over gaat, Frans. Ik snap het wel, maar zie het niet in de mij resterende tijd gebeuren. Bovendien plaats ik vraagtekens omdat er ZONNEWIND boven staat.zonnewind.be/econo…euw%20beginnen.shtml

    Bedankt voor de link. Een stuk naar mijn hart, ook al staat er zonnewind boven. 🙂
    Ik denk inderdaad ook dat dit niet gaat gebeuren op vrijwillige basis. No way zou ik zeggen. We leven onder bankster occupation wereldwijd. Terecht stelt het artikel dat politici en economen de verkeerde analyse maken omdat de geldstromen niet worden meegenomen in de analyse, iets wat ik (en natuurlijk vele anderen) al tijden roep. De politici, bij wie natuurlijk deze zaken allemaal ver boven de pet gaat, luisteren naar de financieele sector: de duivel.
    Het is onbegrijpelijk: als je het ZIET is het allemaal vrij simpel. Aan de andere kant weet ik nog dat ik, zeker in het begin, met krakende hersens een paar jaar lang, vele, vele uren per dag, economie, geo-politiek en monetaire geschiedenis heb moeten bestuderen voordat er een samenhangend idee ontstond. Wordt ik ook nog eens door mijn omgeving als (ver) bovengemiddeld intelligent omschreven. Sorry, niet om op te scheppen, maar om aan te geven dat het een intensieve studie vergt om tot begrip te komen.
    Het zou natuurlijk van jongs af aan op school moeten worden geleerd, maar daar zijn de machtshebbers natuurlijk niet van gediend.
    Ik baal enorm dat de politici helemaal binnen het paradigma, zo zorvgvuldig decennia gehersenspoeld door de banken, denken.

  82. nhz says:

    Frans: Sorry, niet om op te scheppen, maar om aan te geven dat het een intensieve studie vergt om tot begrip te komen.

    ik denk dat je voor een goed begrip van veel van deze zaken juist niet ‘bovengemiddeld intelligent’ moet zijn. Ik bedoel maar, die OEN-conomen die het niet snappen zullen vast wel bovengemiddeld slim zijn volgens de standaard IQ testjes, en juist dat garandeert dat ze het nooit gaan snappen. Een simpel iemand (bijv. die Papoea van gisteren, met volgens de testjes misschieen IQ van 80) snapt het al lang 🙂

  83. Frans says:

    Voerman: nhz,Ik had het over de jaren 50! Moeiijk om in te leven als je veel later geboren bent. In 56-57 werd er ook overbesteedt, door overheid,bedrijven en burgers. Er werd toen nog niet over schulden gesproken en het was niet eens een internationaal probleem. De politiek loste het probleem toen op met de zg ‘bestedingsbeperking’. Ik ben het mijn leven lang met groot succes blijven doen. Gevolg is dat je ‘nabije naasten’ er een schepje bovenop kunnen doen, maar voor jezelf geeft het een gevoel van ontpannen tevredenheid. En…je wordt een ouderwetse lul gevonden, maar daar valt prima mee te leven en je kunt in deze tijd bovendien dagelijks je gelijk halen.

    Ha! weer woorden naar mijn hart!
    Bedenk echter dat deze vliegr opgaat bij monde van anderen die teveel uitgeven. Het model KAN wiskundig gezien domweg niet, niet dus met de manier van geldscheppen met interest zoals wij dit kennen.
    PER DEFINITIE moeten er personen, bedrijven, banken en landen failliet gaan. Het kan niet anders.
    Je kunt jezef in de veilige zone begeven omdat anderen dit niet doen. Dus: het is niet zinnig anderen die dit niet doen op de kop te geven.
    Dit is bovendien een fraai voorbeeld van tweedracht, welke de banken juigend verwelkomen met taart en champagne! Het kan niet beter!!

  84. Suzanne says:

    Bubble bubble (the mother of all bubbles:

    http://www.zerohedge.com/news/guest-post-post-2009-northern-western-european-housing-bubble

    “While Dutch housing prices have moderately deflated since 2008 after doubling since the late 1990s, they are still firmly in bubble-territory, according to a report by The Economist magazine. The Netherlands’ property market ranks among the most overvalued property markets in the world, overvalued by over 25% according to price-to-income ratio and price-to-rent ratios, common property-market valuation measures. [1] Like many countries in recent decades, the Netherlands engaged in a mortgage-borrowing binge that sent property prices soaring, saddling Dutch households with a level of household debt that exceeds 240% of disposable income, the highest level in the euro zone by far. [2] ”

    “It is simply mind-boggling that the world is back to blowing massive property bubbles so soon after the U.S. and peripheral European housing bubbles popped and caused such incredible economic carnage. The Western and Northern European housing bubble is proof that we are living in the era of The Bubble Bubble (a bubble of bubbles) as well as an era characterized by the most outrageous arrogance and hubris that humanity has ever experienced. The 2008 global financial crisis should have taught everyone their lesson once and for all, but we are clearly living in a world filled with excruciatingly slow-learners. More punishment is coming our way and will keep coming until we finally learn from our mistakes. Sadly, by the time we learn from our mistakes, it will likely be too late.”

  85. Frans says:

    nhz: ik denk dat je voor een goed begrip van veel van deze zaken juist niet ‘bovengemiddeld intelligent’ moet zijn. Ik bedoel maar, die OEN-conomen die het niet snappen zullen vast wel bovengemiddeld slim zijn volgens de standaard IQ testjes, en juist dat garandeert dat ze het nooit gaan snappen. Een simpel iemand (bijv. die Papoea van gisteren, met volgens de testjes misschieen IQ van 80) snapt het al lang

    Gezond verstand is inderdaad vaak beter dan gestudeerd. Ik heb electronica gestudeerd, en ben tot de conclusie gekomen dat je opleiding tevens je gevangenis is. Om verder te komen moet je buiten de gebaande paden wandelen, alles in twijfel trekken, en zelf nadenken. Ik heb het in de jaren 80 en daarna meegmaakt dat de windhandel ontstond: mensen die bijvoorbeeld de HEAO hadden gedaan, om vervolgens te denken dat ze wisten hoe het leven in elkaar zat. Laatst nog met een bankmedewerker gespoken die wat hoger in de hierarchie zat: huiveringwekken om te zien hoe zelf in de sprookjes die de bank verteld geloofd, en ontkende dat banken uit het niets geld creeeren.
    Maar ik ben het me je eens: er is veel gezond verstand die vaak wijzer is dan de mensen die ervoor hebben gestudeerd.

  86. Frans says:

    Slecht Nederlands… sorry.
    o.a. hoe **hij** zelf

  87. Frans says:

    @ Zusanne: good old Zero Hedge!
    Ik had het artikel al gelezen: vooral goed op de vertiale schaal letten van de bijgevoegde grafiekjes!!!!!!
    Toont natuurlijk meteen het gelijk aan van K de K over de 300% stijging in huizenprijzen in de laatst paar decennia.
    Merk ook op dat Nederland in tegenstelling tot veel andere landen al wel een daling laat zien na 2008. (Zoals we natuurlijk allemaal weten)

  88. ll says:

    @ Suzanne, maar het waren mooie jaren, die vooraf gingen aan de bubble :-), om met Lorenzo’s woorden te spreken ……..

  89. ll says:

    @ Suzanne, mooie jaren met geleende welvaart 🙂

  90. magnum says:

    Op de rand van off topic maar veel van de wanbetalers gaan binnenkort uit deze cat. komen.

    Wat gaat er > 31/12/2013 eigenlijk met die dubbele aftrek hypotheeklasten gebeuren.

    Mensen die van deze maatregel hebben kunnen ‘profiteren’ zijn financieel toch echt al dubbel het schip in gegaan.

    Maar what’s next. Gaan de JKdJ c.s deze Kiss of death toch maar weer verlengen en nog meer slachtoffers maken en vooral waarom moeten wij daar allemaal aan meebetalen.

    Hier nog een aardige kaart met gem. verkooptijden van een paar maand geleden

    http://www.scribd.com/doc/74555702/Hoe-Lang-Huis-Te-Koop-Staat-Gemeenten

  91. Voerman says:

    Frans: Het model KAN wiskundig gezien domweg niet, niet dus met de manier van geldscheppen met interest zoals wij dit kennen.
    PER DEFINITIE moeten er personen, bedrijven, banken en landen failliet gaan. Het kan niet anders.
    Je kunt jezef in de veilige zone begeven omdat anderen dit niet doen. Dus: het is niet zinnig anderen die dit niet doen op de kop te geven.

    Weer eens, Frans.
    Maar zoals wij weten zijn de meeste formules een verzameling van argumenten en operatoren. Laat ik ieder mens een uniek argument noemen en operatoren zijn de wereldbepalende zaken als macht, religie, sexualiteit, rijkdom en zo nog een paar. Hopelijk gaat dat nog een tijdje zo door en als uiteindelijk de waarde achter het =teken ingevuld is, dan pas is alles definitief voorbij.

  92. magnum says:

    Vanaf 14.00 Vragenuur 28 februari

    Tijdens het vragenuur van dinsdag 28 februari zijn de volgende vragen aan de orde:

    Jacques Monasch (PvdA) aan de minister van Financiën over ‘horrorhypotheken’ (Zembla, 24 februari 2012).

    http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/plenaire_vergaderingen/live_debat_plenaire_zaal/index.jsp

  93. Voerman says:

    ll: @ Suzanne, mooie jaren met geleende welvaart

    Gestolen welvaart, gestolen van eerdere generaties, gestolen van je eigen kinderen, zelfs gestolen van je eigen kleinkinderen. Weetjewel, rentmeesterschap (geef aan dat woord geen politieke kleur!).
    Wees niet ongerust, ik schrijf dit met een glimlach.

  94. Adamus says:

    Voerman: Ik ben al een beetje een oude man en ik meen mij van heel vroegere bekenden te herinneren dat zij spraken van een huis kopen voor 5000 guldens tegen een rente van 3%. Afgezet tegen de situatie van nu is in het licht van een veeljarige geschiedenis te zien dat alles mogelijk is. Als je teruggaat kon het altijd minder; waarom dan niet andersom? Noem het geen verkoperspraat, want ik heb er geen enkel belang bij!

    Mijn opa leende dat geld in 1923 via de notaris, niet via de bank.

  95. Adamus says:

    nhz: zowaar, tegen mijn verwachting in was het een heel aardig programma, over de filosofische achtergrond van schuld (programma ervoor over de overproduktie van kantoorruimte ook trouwens, wordt vervolgd …). Zelfs de hypotheekadviseur had zinnige dingen te zeggen; alleen dat verhaal over vermogen opbouwen met een eigen huis (ook van mevrouw Herz trouwens) leek me toch niet echt van deze tijd.

    Dat zei die adviseur niet echt. Met huren kun of kon je meer direct besteedbaar inkomen hebben, koper moet of moest zuiniger leven. Zo was het en zo is het niet meer de laatste tig jaren. Die adviseur had ook een aarzeling toen hij dat zei 🙂
    Met de via top- naar onderwaterhypotheek gaat sparen in je eigenhuis vlieger niet meer op.

  96. Adamus says:

    Voerman: Gestolen welvaart, gestolen van eerdere generaties, gestolen van je eigen kinderen, zelfs gestolen van je eigen kleinkinderen. Weetjewel, rentmeesterschap (geef aan dat woord geen politieke kleur!).
    Wees niet ongerust, ik schrijf dit met een glimlach.

    En deze week gaan de dertigers met tophypotheek gewoon weer een weekje weg naar vakantiehuisje voor € 1200. “wij nemen geen risico, dus niet off-piste” 🙁

  97. Adamus says:

    ll:
    @ Suzanne, maar het waren mooie jaren, die vooraf gingen aan de bubble , om met Lorenzo’s woorden te spreken ……..

    Nescio?

  98. Adamus says:

    Voerman: Dank je tot zover, Dawg. Geld voor hypotheken haalt de bank uit het niets en verdwijnt na aflossing ook weer in het niets. Het enige wat overblijft is dus dat mensen niet genoeg kunnen lenen. Dat is logisch, want zij verdienen langzamerhand niet genoeg om de rente te kunnen betalen. Mijn boerenlogica zegt dus, dat de mensen meer inkomen moeten krijgen. De oplossing ligt dan niet in de woningmarkt maar in de inkomenspolitiek. Als dat vervolgens zo zou zijn, dan zouden wij een loonexplosie tegemoet kunnen zien.
    Gevolg is inflatie waarna het circeltje weer de goede kant opdraait en de huizenprijzen weer omhoog gaan etc. Juist of wordt het iets anders?

    IB verlagen dan maar? Nooit, dat is ook niet gevallen bij het korten op kinderopvangsubsidie. Helaas het loket van de belastingloket van de overheid gaat wagenwijd open.

  99. Adamus says:

    Frans:
    Ik houd ervan om te pesten, dus: in tegenlicht werd precies dezelfde visie uitgesproken die ik eerder gisteren (?) op dit blog deelde betreft veranwoordelijkheid van de schulden. Dus… ik hoop dat Voerman ook heeft gekeken!

    Voerman: op zich is het juist dat de lonen omhoog moeten. Het is echter nodig dit in een veel groter perspectief te plaatsen, en ik heb even geen zin hier een lang betoog te gaan houden.

    De lonen moeten omhoog voordat de prijzen omhoog gaan. Dat vakbonden dat nog niet begrepen hebben. Altijd maar die prijscompensatie achteraf.

  100. Adamus says:

    Ik kreeg vandaag een mailtje dat mijn voormalige hypotheekadviseur omziet naar een andere werkkring. “ontwikkelingen in de markt”.

  101. Adamus says:

    Ain:
    @57 NHZ het ging om een filosoof dacht ik?

    Rob Wijnberg is hoofdredacteur van NRC.next en heeft enkele filosofische boeken geschreven.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Rob_Wijnberg

    Het was inderdaad een interessante uitzending. Net als de aflevering over Griekenland wordt weer eens duidelijk dat de ‘macht’ niet bij de politiek ligt maar bij de grote multinationals, banken, accountants (zie ook de slag om Nederland, dat vlak voor Tegenlicht werd uitgezonden). Afgelopen weekend zag ik toevallig ook een klein stukje van Profiel over Eelco Brinkman. Ik heb het niet kunnen afkijken, want ik ging bijna over mijn nek. Wiegel die zegt: buitengewoon loyale en betrouwbare man. Aan procedures heeft hij een hekel, zeker wat betreft groen. Nee, we moeten koning, keizer Eelco lekker zijn gang laten gaan en alles laten volplempen met lege kantoren ofzo.

    profiel.kro.nl/sei…everingen/26-02-2012

    “een pienter ventje” volgens “bouwhuis” Wiegel.

  102. Adamus says:

    Frans: Gezond verstand is inderdaad vaak beter dan gestudeerd. Ik heb electronica gestudeerd, en ben tot de conclusie gekomen dat je opleiding tevens je gevangenis is. Om verder te komen moet je buiten de gebaande paden wandelen, alles in twijfel trekken, en zelf nadenken. Ik heb het in de jaren 80 en daarna meegmaakt dat de windhandel ontstond: mensen die bijvoorbeeld de HEAO hadden gedaan, om vervolgens te denken dat ze wisten hoe het leven in elkaar zat. Laatst nog met een bankmedewerker gespoken die wat hoger in de hierarchie zat: huiveringwekken om te zien hoe zelf in de sprookjes die de bank verteld geloofd, en ontkende dat banken uit het niets geld creeeren.
    Maar ik ben het me je eens: er is veel gezond verstand die vaak wijzer is dan de mensen die ervoor hebben gestudeerd.

    Doet me denken aan de Rabo direkteur die zei dat “het geld van het hoofdkantoor kwam”
    🙂 is wel 30 jaar geleden. De beste man kon nog geen liquiditeitsoverzicht lezen.

  103. Adamus says:

    Adamus,

    Moet er aan toevoegen dat mijn vijfjarige dochtertje in die tijd dacht dat geld van het postkantoor kwam……

  104. Adamus says:

    http://fofoa.blogspot.com/2011/04/deflation-or-hyperinflation.html

    Is een huis voor de meesten nu een bezit of iets dat wordt gebruikt?

  105. Adamus says:

    Adamus,

    “we will have deflation in everything we own, and inflation in everything we use”

  106. Adamus says:

    ll:
    @ Ludwig von Mises, de bouw is bijna gestopt, tevreden ?

    nieuwbouwwijzer.nl…en-beschikbaar-blij/

    Ludwifg zijn taak zit erop? 🙂

    Aan alles komt een einde. De strijd tegen het water gewonnen. Laten we land onder water lopen…..ijsselmeer gewonnen op zuiderzee, markermeer moet moeras worden (opdat men recreëre). Elco naar het genootschap van slopers.

  107. Adamus says:

    Nvb “Het feit dat de Nederlandse huizenmarkt in beginsel gezond is”

    De geleerden verschillen van mening?

  108. Adamus says:

    2012 is 12000 woningen verkopen, dat is niet bouwen! De niet verkochte woningen kunnen naar de vrije sector huur om te concurreren met de woninghuren die opgehoogd zijn met verhuisboete 😉 . Het wordt mijn marktje wel.

  109. Adamus says:

    DE NVB leden kunnen de rente ook terugschroeven of is dat verboden? Het zou de betaalbaarheid bevorderen.

  110. Dawg says:

    OT

    Gaat lekker:

    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/09/24-corporaties-met-risico-door-derivaten.xml

    Nou ja, gelukkig mogen de huren de komende jaren met de inflatie + 2% omhoog. Komt die scheefhuurder nog mooi van pas.

  111. ll says:

    @ Dawg,

    Regels VNG

    Gemeenten en kapitaalmarkt.

    2. Het is toegestaan om derivaten te hanteren en (overtollige) middelen te beleggen anders dan ten behoeve van de publieke taak als deze beleggingen of derivaten een prudent karakter hebben en niet gericht zijn op het genereren van inkomen door het lopen van overmatig risico. Derivaten kunnen in dit verband worden omschreven als financiële instrumenten die tot doel hebben renterisico’s te beperken door daarvoor contracten af te sluiten.

    Het is net Griekenland hier 🙂

  112. Aurely says:

    Vraagje. Aangezien mijn matras niet zo geschikt is. Als ik mijn digitale geld op een niet-europese spaarbank wil zetten. Waar kan dat dan?

    Ijsland lijkt me geschikt. De grootste aderlating is daar nu wel achter de rug.. ? 🙂

  113. Vedder says:

    48 Voerman

    “Mijn boerenlogica zegt dus, dat de mensen meer inkomen moeten krijgen. De oplossing ligt dan niet in de woningmarkt maar in de inkomenspolitiek. Als dat vervolgens zo zou zijn, dan zouden wij een loonexplosie tegemoet kunnen zien.
    Gevolg is inflatie waarna het circeltje weer de goede kant opdraait en de huizenprijzen weer omhoog gaan etc. Juist of wordt het iets anders?”

    Wel, schuldenproblemen verdwijnen inderdaad als sneeuw voor de zon in tijden van economische groei. Aangezien de groeicijfers van het afgelopen decennium een voorschot op de toekomst blijken te zijn geweest wordt dit echter een lastige opgave. Stijgende lonen lijken me alleen zinvol bij stijgende productie dus verzin maar eens een mooie dienst, product, of technologische innovatie die we aan de man kunnen brengen zou ik zeggen. Vraag me af of de wereld nog op onze mooie financiële ‘producten’ zit te wachten. Overigens, tenzij je het investeringsklimaat om zeep wil helpen zie ik niet in waarom je hoge inflatie zou willen.

  114. Adamus says:

    Vedder,

    Ontwikkelen en op de markt brengen van een botox dhz setje?

  115. Adamus says:

    Vedder,

    Schulden zijn in de toptijden toch alleen maar toegenomen?

  116. Voerman says:

    Vedder: Stijgende lonen lijken me alleen zinvol bij stijgende productie dus verzin maar eens een mooie dienst, product, of technologische innovatie die we aan de man kunnen brengen zou ik zeggen. Vraag me af of de wereld nog op onze mooie financiële ‘producten’ zit te wachten. Overigens, tenzij je het investeringsklimaat om zeep wil helpen zie ik niet in waarom je hoge inflatie zou willen.

    Vedder,
    Ik vroeg het mij af, vandaar de vraag: Juist of iets anders?
    Heel veel mensen op dit log hebben hun hoop erop gevestigd, dat zij op een dag vroor een prikje een huis kunnen kopen. Ik noem dat gekscherend ‘derekenjerijkshow’. De jonge mensen van nu hebben over het algemeen nog geen kans – of zin gehad om een spaarcentje te vergaren. Daarentegen willen zij hun toch meestal overdadige consumptiepatroon graag instandhouden. Wel, ik zie eerlijk gezegd in de inkomenssfeer voorlopig heel lange tijd geen kansen. De kosten van levensonderhoud zullen alleen maar stijgen en daar valt op een gegeven moment ook niets meer te halen. Het wonen, of je nu huurt of koopt is ook een kostbare zaak, maar daar ziet men juist zijn kansen! Dat is inderdaad de beste kans en een belangrijk startkapitaal voor een koopwoning is de voorwaarde. Aan die voorwaarde kan alleen worden voldaan, door langdurig en konsekwent je uitgaven voor leuke consumpties te beperken. Als dit lukt heb je daar levenslang plezier van.
    Ik ben er van overtuigd, dat de woningmarkt die nu op slot zit, niet van het slot zal komen. Dat is vervelend voor makelaars en aanverwante personen maar verder heeft alleen de bouwwereld last van het economische gevolg. De meeste huiseigenaren hebben er in ieder geval geen last van en blijven zitten waar ze zitten en dat zal nog erger worden. Dus eindconclusie: Spaarzaamheid met vlijt bouwt huizen als kastelen.

  117. Juan Belmonte says:

    ll,

    Tufkaj,

    Laten we uw posts eens combineren.

    “De Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet meer oog hebben voor de verwoestende werking die het dichtdraaien van de hypotheekkraan op de woningmarkt en economie heeft.”

    De vraag hoe het überhaupt kàn dat zonder krediet-explosie dankzij kunstmatig lage rente de economie inzakt, wordt gemakshalve niet gesteld.


    Het feit dat de Nederlandse huizenmarkt in beginsel gezond is, betekent echter niet dat er geen zorgen zijn.

    Kennelijk is de Nederlandse huizenmarkt in beginsel gezond ???

    De andere link geeft een TOTAAL ANDER BEELD.

    While Dutch housing prices have moderately deflated since 2008 after doubling since the late 1990s, they are still firmly in bubble-territory, according to a report by The Economist magazine. The Netherlands’ property market ranks among the most overvalued property markets in the world, overvalued by over 25% according to price-to-income ratio and price-to-rent ratios, common property-market valuation measures. [1] Like many countries in recent decades, the Netherlands engaged in a mortgage-borrowing binge that sent property prices soaring, saddling Dutch households with a level of household debt that exceeds 240% of disposable income, the highest level in the euro zone by far. [2]

    Kortom, de Bouwers een mooie maatschappelijke wens: CONTINUERING van opbouw van SCHULDEN voor de afnemers van bouwproducten, kostte wat het kost.
    Kennelijk waren de signalen van ECB, IMF, DNB, de banken, zèlfs de VGH en inmiddels ook AFM
    … aan dovemansoren.

    Kortom dit is BRANDBRIEF 100.004.

    De maatschappelijk verantwoordelijkheid van de Bouw is al reeds eerder in de Bouwfraude naar buiten gekomen en is J.i. onveranderd. 🙂

    Appendix brandbrieven wordt steeds langer:
    Brandbrief 100.001 over de Starter die de dupe zou zijn van minder lenen is een grijze plaat van Hogehuizenprijsminnend NL
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-02-2012/nvb-grondprijzen-moeten-40-procent-omlaag/#comment-97599

    brandbrief 100.002 (NVB):
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2012/cda-dwingt-tot-hervormen/#comment-97785

    brandbrief 100.003
    22 puntenplan van de topeconomen
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-02-2012/abp-niet-blij-met-hypothekenplan/#comment-98895

  118. Juan Belmonte says:

    ll: Gouwe ouwe, Solid as a rock……..

    Ja de Rabobank toont nieuwe inzichten.
    Wel als eerste bank, waait er bij Rabo een realistische wind, ze lopen zèlfs vóór op de makelleugenaars:

    Ger Hukker positioneert de uitspraak van Rabo-bestuurder Piet van Schijndel dat de huizen 10 procent te duur zijn, als “onverantwoord”. Hogehuizenprijsminnen was kennelijk wèl verantwoord.
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-02-2012/rabo-huizen-10-te-duur-in-nederland/#comment-99291

  119. Juan Belmonte says:

    Voerman: Spaarzaamheid
    met vlijt
    bouwt huizen
    als kastelen.

    U scoort punten Voerman !

  120. Juan Belmonte says:

    buenas noches
    Juan

  121. Voerman says:

    Juan Belmonte,

    Lang weggeweest, Juan! Welkom alweer.
    Maakte me zorgen, dat je tegen een ongeprepareerde stier was opgelopen.

  122. hugo says:

    Warren Buffet heeft het ook door (sarc)

    ”….said banks were victimized by some homeowners who refinanced their loans before getting evicted. ”

    ”Buffett, who publicly defended Goldman Sachs Group Inc. in 2010 against accusations it misled clients, used the letter to renew his support for banks. ”

    http://www.bloomberg.com/news/2012-02-27/buffett-says-banks-victimized-by-evicted-homeowners-who-emerged-as-winners.html

  123. hugo says:

    Adamus: fofoa.blogspot.com…-hyperinflation.html

    Met goud kun je nu ook olie kopen. Mij benieuwen of de olie geprijsd in goud gelijk is aan de prijs in fiat :). Was Another daar niet bang voor?

    http://www.zerohedge.com/news/iran-moves-further-end-petrodollar-announces-will-accept-payment-gold-instead-dollars

  124. Juan Belmonte says:

    Voerman: Lang weggeweest

    Valt wel mee, heeft u dan gisteren iets scherp&zinnigs gemist ?
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-02-2012/rabo-huizen-10-te-duur-in-nederland/#comment-99291

    Off-topic over het Grote Gelijk van Mr Drs Jan Peter Balkenende:

    Lessen trekken uit bouwfraude
    Amstelveen – Uit het boek ‘De ontknoping’ van Vasco van der Boon en Gerben van der Marel valt een aantal belangrijke lessen te trekken, meent Pieter van der Zwet Integrity & Segmentleider Bouw bij KPMG.
    In zijn opiniebijdrage van woensdag schrijft Van der Zwet dat harde maatregelen (bijvoorbeeld een optimale administratieve organisatie) alleen niet voldoende zijn. Er is bovenal aandacht voor de zachte kant (voorbeeldgedrag, cultuur, bewustwording) nodig.
    Verder is het voor het behoud van een sterke cultuur eveneens cruciaal om open te blijven staan voor tegenspraak.

    http://cobouw.nl/nieuws/algemeen/2012/02/28/lessen-trekken-uit-bouwfraude

    Da’s een nette manier om te stellen dat corruptheid maatschappelijk onverantwoord is.

    Tevens maatschappelijk totaal onverantwoord is om te blijven oproepen om de SCHULDEN maar door te laten lopen en wel op de generatie Starters.

    De woorden van de heer Dr Piet van Schijndel (Rabobank) waren J.i. wel duidelijk:
    Kunnen jonge mensen niet genoeg lenen of zijn de huizen gewoon te duur

    Kortom de Bouwjongens moeten eens stoppen met zeuren of natuurlijk gewoon doorgaan, een teken dat ze van de bouwfraude geleerd hebben 8)

    Het wachten is dus op Brandbrief 100.005, er is vast nog een partijtje Verwende Kleuters die nog een plasje moet doen 🙂

    alsnog buenas
    Juan

  125. tufkaj says:

    Juan Belmonte: “De Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet meer oog hebben voor de verwoestende werking die het dichtdraaien van de hypotheekkraan op de woningmarkt en economie heeft.”

    En nog even daar over: http://www.dsnews.com/articles/housing-crisis-to-end-in-2012-as-banks-loosen-credit-standards-2012-01-24

    De markt in de VS is herstellende nu de LTV naar 82% gaat en de max lening naar 3.5 jaarsalaris. Misschien plaatst dat brandbrieven 1001 en 1004 waarin werd geschreeuwd om hogere leningen wat in perspectief…

  126. hugo says:

    Juan Belmonte: Da’s een nette manier om te stellen dat corruptheid maatschappelijk onverantwoord is.

    Nee dat is stellen dat corruptie alleen voor de elite is en dat je het gepeupel dat vooral niet moet laten doen omdat er anders minder voor jezelf (als elite) overblijft.

  127. tufkaj says:

    Juan Belmonte: De woorden van de heer Dr Piet van Schijndel (Rabobank) waren J.i. wel duidelijk:
    Kunnen jonge mensen niet genoeg lenen of zijn de huizen gewoon te duur

    Om mijn eigen tweet maar eens te quoten:

    Rabo heeft gelijk. Inflatie sinds ’00=28,6%. Woningen +37,6%=~10%.Echter,sinds ’95: infl=46,5% en #huizenprijzen +160%

    Waarmee ik gelijk een boze makelaar op mijn nek kreeg die allerlei factless beweringen naar mijn hoofd smeet (“Er is niet één woningmarkt!!1!”, antw. “correct, er is geen markt”, afijn, de bekende discussies waar ik nog steeds van geniet)

  128. let op: verhuizen kost geld says:

    Leuke cijfers in het artikel, maar het lijkt me wat gekleurd. 30% van de gezinnen met een betalingsachterstand geloof ik niet.
    Benieuwd hoe ze dat onderzoek gedaan hebben. 1,4 miljoen mensen hebben een lening of doorlopend krediet. Kijk eens aan, ik heb ook een doorlopend krediet, maar er nog nooit gebruik van gemaakt. Bij het afsluiten van een hypotheek kwam ik er wel achter dat dit dan geregistreerd staat bij het BKR.

    Mahr mochten de cijfers kloppen, dan ben ik benieuwd hoe de situatie in de rest van europa is:

    http://www.nu.nl/werk-en-prive/2750834/nederlanders-verdienen-dubbele-van-italianen.html

  129. Steven says:

    makkelijkste is gewoon voor jezelf denken: lage huur betalen en edelmetaal hebben (veel afbetaalde grond, huis of een schuur vol voedsel kan ook)

    heel veel schuld of hypotheek hebben is nooit leuk; is gewoon maf dat men 20 jaar dacht dat je daar mee verdient.

  130. bankschroef says:

    @124, ik denk ook dat de woningmarkt op slot blijft zitten, tenzij er een flinke leegstandsheffing en andere financiële drukmiddelen worden verzonnen om de vraagprijzen te doen kelderen, maar dat willen de overheid en banken liever niet.
    Dus gewoon de kinderen langer in huis, de leegstand lekker laten wegrotten en straks met wat nieuw geld moderne strokartonnen en met divers ander goedkoop plaatmateriaal prefab energie label A, vrolijk gekleurde woondozen laten bouwen door Oostblokkers, Grieken en EU uitkeringsgerechtigden, handen genoeg. Ben benieuwd wanneer IKEA met wat subsidie uit Azië met de eerste woningen komt.

  131. bankschroef says:

    Want laten we toch ook vaststellen dat vele huizen die te koop staan daadwerkelijk afgeschreven zijn, qua onderhoudskosten, materialen, verwarmingssysteem en isolatie te duur voor de nieuwe koper/starter en niet meer van deze tijd.
    Wilt u uw huis nog verkopen, knap het dan technisch eerst helemaal op, en laat eventueel alleen de oude keuken staan, of sloop deze er alvast uit. Een keuken kost weinig en is vooral smaakkwestie.

  132. Vedder says:

    adamus

    Doelde op de overheidsfinancien. Staatsschuld als percentage bbp daalt typisch tijdens economisch hoogtij, zo slonk de Nederlandse staatsschuld flink in de jaren negentig. Private schulden, voornamelijk hypotheken uiteraard, zijn idd geexplodeerd zoals we allemaal weten, maar dit werd geheel ten onrechte met allerlei drogredenen gemarginaliseerd en niet als probleem gezien. Sterker nog het gaf een verdere impuls aan de economie. Nederland is dan ook meer dan andere landen gevoelig voor conjunctuurschommelingen. Maar goed, da’s allemaal ouwe koek voor de ouwe rotten hier op zeepbel…

    Van die botox vinden de beunende huisartsen vast en zeker niet leuk 🙂

  133. Oeps says:

    bankschroef: ik denk ook dat de woningmarkt op slot blijft zitten, tenzij er een flinke leegstandsheffing en andere financiële drukmiddelen worden verzonnen om de vraagprijzen te doen kelderen, maar dat willen de overheid en banken liever niet.

    Voor zover ik heb begrepen komt 40% van hypotheekhoudend Nederland aan het einde van zijn/haar rentevast periode in de komende 4 jaar. Velen zullen niet voldoen aan de huidige / dan geldende max. hypotheek normen .. zitten derhalve vast aan huidige hypotheek verstrekker .. die dan gezien het verhoogde risico een iets hogere rente vraagt. En dan komen we er pas echt achter wat rente nu precies met een aflossingsvrije hypotheek doet ..
    Tel hierbij op dat blijkbaar velen op dit moment al niet rond komen (onderwerp van deze post) .. dan denk ik niet dat de markt op slot zal blijven ..
    Wellicht hoeven er helemaal geen drukmiddelen worden ‘verzonnen’ .. waarschijnlijk zijn de middelen die we al hebben meer dan voldoende .. De uitstaande schuld is veel te hoog ..

  134. Oeps says:

    bankschroef: Want laten we toch ook vaststellen dat vele huizen die te koop staan daadwerkelijk afgeschreven zijn, qua onderhoudskosten, materialen, verwarmingssysteem en isolatie te duur voor de nieuwe koper/starter en niet meer van deze tijd.

    Daar heb je natuurlijk een punt .. maar is dat waar de schuldenberg zit? Er zijn begin deze eeuw aardig wat nieuwbouw wijkjes uit de grond gestampt .. fraaie huisjes waar nog geen enorm onderhoud achterstand is, alleen waar wel heel erg veel geld is voor betaald …

  135. Oeps says:

    Linkje van zerohedge staat er al een paar keer .. maar het originele artikel komt van:

    http://www.thebubblebubble.com

    Bubbels op een rijtje … en niet alleen huisjes .. er zijn er nog meer!

  136. Vedder says:

    Voerman

    “Ik noem dat gekscherend ‘derekenjerijkshow’ ….

    De ‘rekenjerijkshow’ zou ik het niet willen noemen. Veel posters hier voelen zich genaaid (ik althans wel) omdat door belanghebbenden het bevredigen van een primaire behoefte, fijn wonen, wordt gesaboteerd. Op school werd ons geleerd dat welvaart naast een materiele component ook welbevinden omvat. In die zin kent de Nederlandse welvaart zijn beperkingen, we wonen veelal in kleine, kwalitatief matige woningen. Toegegeven, in de jaren 50 woonde men met gezinnen van 10 in diezelfde kleine woningen, desalniettemin zou het zoveel beter kunnen.

    “Dat is vervelend voor makelaars en aanverwante personen maar verder heeft alleen de bouwwereld last van het economische gevolg”

    Was dat maar waar. De gigantische private schulden hangen als een molensteen om de nek van gezinnen. Op macro-niveau drukt het de bestedingen, zorgt voor afvlakkende groei of zelfs economische krimp. Pensioenen worden gekort, en de fondsen zullen nog meer klappen krijgen als het commercieel vastgoed afgewaardeerd zal moeten worden. Nog maar te zwijgen over de risico’s op de bankbalansen. Onderschat ook niet het moral hazard waarmee we zitten na alle kapitaalinjecties en garantiestellingen e.d.. Dit valt moeilijk te kwantificeren maar is m.i. zeer schadelijk voor onze economie.

  137. Ma Ling says:

    Gek wereldje: het tart echt alle natuurkundige wetten als TOPhypotheken als eerst ONDER WATER staan.

  138. Oeps says:

    ll: Heel interessant no. 5 op deze pagina, als het lukt

    Is dat dat pdf-je over covered bonds? Heel interessant! Niets aan de hand dus! Hoewel dit Sep2011 is .. word eea toch aardig opgesomd:

    During the 1990s, the Dutch mortgage market expanded significantly driven by the following factors
    •increase in disposable income
    •low unemployment rates
    •low interest rates
    •increased affordability for two-income households
    •Dutch Government policies aimed at increasing owner occupation
    •interest tax relief
    •guarantee system for certain types of mortgages (Nationale Hypotheek Garantie)
    •withdrawal of subsidies for social housing

    Worden onze HRA en NHG fijn internationaal verhandeld .. de programme summary (blz 14) is ook heel aardig .. allemaal triple-a .. voor zo’n 30 miljard ..

  139. Vedder says:

    142
    Topzwaar was een treffender naam geweest.

  140. Frans says:

    Het hoe en waarom van onder andere de huizenbubbel.
    KIJKEN!!
    Gegarandeerd de twee best bestede uren!!

    http://www.youtube.com/watch?v=swkq2E8mswI

  141. ll says:

    Private risico’s zijn nu publiekelijke risico’s

    DNB bad bank

    http://www.nu.nl/economie/2751716/centrale-banken-lopen-meer-risico.html

  142. ll says:

    Probleempje met de grond. Als gemeenten de grond onder de prijs verkopen is het staatssteun ? Maar op deze manier kunnen de grondprijzen NOOIT meer zakken 😉 lol

    http://www.infothuis.tv/index.php?s=3&c=41990&l=01

  143. ll says:

    Ondertussen in Ierland.

    Prijzen in Dublin in 5 jaar gezakt met 59%

    http://www.independent.ie/national-news/246k-wiped-off-average-dublin-home-in-five-years-3034088.html

    Prijzen waren wel ook wel hoog, 431 k gemiddeld, zoiets als Amsterdam ?

  144. Vedder says:

    146 Frans

    Eentje voor de liefhebbers. Bij Rutte moet ik vaak aan Zaphod Beeblebrox denken 🙂

    And remember, don’t panic!

    🙂

  145. ll says:

    @ Vedder, lol, het boek staat hier héél toevallig in de kast 🙂

    Het transgalactisch liftershandboek.

    Op een donderdag tegen lunchtijd wordt de aarde onverwacht gesloopt om plaats te maken voor een hyperruimtelijke omweg.

  146. floor says:

    ll: Ondertussen in Ierland.Prijzen in Dublin in 5 jaar gezakt met 59%independent.ie/nat…e-years-3034088.htmlPrijzen waren wel ook wel hoog, 431 k gemiddeld, zoiets als Amsterdam ?

    Tja, dat zal ook nog wel even doorgaan ook nu al de wat hoger opgeleiden hun heil in het buitenland zoeken.

  147. floor says:

    Oeps: Linkje van zerohedge staat er al een paar keer .. maar het originele artikel komt van:http://www.thebubblebubble.comBubbels op een rijtje … en niet alleen huisjes .. er zijn er nog meer!

    Slim jongentje die Jesse Colombo

  148. floor says:

    ll: Probleempje met de grond. Als gemeenten de grond onder de prijs verkopen is het staatssteun ? Maar op deze manier kunnen de grondprijzen NOOIT meer zakken lolinfothuis.tv/index…38;c=41990&l=01

    Volgens de gemeente Leidschendam-Voorburg hebben ze in de periode 2004-2010 een voordelig saldo van E 32,9 miljoen behaald.
    Volgens Leo Verhoef een nadelig saldo van E 2 miljoen.
    Ergo: verschilletje van E 34,9 miljoen, weten we gelijk waar die gebleven zijn.

  149. Voerman says:

    bankschroef: Wilt u uw huis nog verkopen, knap het dan technisch eerst helemaal op

    Je krijgt mijn boot en mijn auto er ook nog bij en desnoods een geheel verzorgde cruise van een half jaar!

  150. Voerman says:

    Vedder: Op school werd ons geleerd dat welvaart naast een materiele component ook welbevinden omvat

    Vedder, helaas hebben veel jonge mensen van nu dan op een minder goede school gezeten als jij. De meesten vinden dat je moet consumeren om een welbevinden te bereiken.

    Vedder: “Dat is vervelend voor makelaars en aanverwante personen maar verder heeft alleen de bouwwereld last van het economische gevolg”

    Het is na de makelaars en de bouwwereld op de eerste plaats vervelend voor de mensen die door overconsuptie het maatschappelijk en persoonlijk probleem hebben gemaakt. Even later wordt het nog vervelend voor jonge mensen die deze lijn voortzetten.
    Het wordt pas op de allerlaatste plaats vervelend voor mensen die geen schulden hebben en hun verstand hebben gebruikt.

  151. Voerman says:

    floor: Maar op deze manier kunnen de grondprijzen NOOIT meer zakken

    Shit, Floor!
    Zometeen gaan die klojo’s in Brussel de HRA ook nog als staatssteun beschouwen!
    En een onder de marktwaarde gekocht huis als een schenking!
    En het zelf opknappen van een huis als extra inkomen!
    Donkere wolken pakken zich samen.
    En de huidige lage rente als een cadeau!
    Bedenk er zelf ook maar een paar.

  152. Adamus says:

    ll:
    Private risico’s zijn nu publiekelijke risico’s

    DNB bad bank

    nu.nl/economie/275…pen-meer-risico.html

    Hoe zit dat dan met die NV? Ze hebben toch aandeelhouders die moeten bloeden?

  153. karelc says:

    Voerman,

    Bij ziekte…………….hoort automatisch werkloosheid bij.

  154. Marktonderzoek says:

    Welkom! Wij doen onderzoek naar betaalachterstand. We willen weten of er behoefte is aan een nieuwe dienst die het mogelijk maakt om de hoge kosten van een betaalachterstand te voorkomen. Wij zijn zeer benieuwd naar uw mening en uw wensen. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen wij onze dienstverlening aanpassen om u nog beter van dienst te zijn.

    Wij willen benadrukken dat U als deelnemer aan dit onderzoek volledig anoniem blijft.

    Klik op de onderstaande link:

    >>>>> https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dF9mSGlJd1R6MlRpbkxUTGJ6V3BHcEE6MQ <<<<<<

    Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*