ING: drie op de tien hypotheekbezitters onder water

De daling van de huizenprijzen zal dit jaar versnellen tot 5%.Dat verwacht het Economisch Bureau van ING.

Lees verder op de site van Het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with: , ,
123 comments on “ING: drie op de tien hypotheekbezitters onder water
 1. Rodger says:

  Hoeveel zijn het er nou eigenlijk?
  “Door de dalende koopkracht en stijgende werkloosheid blijven de huizenprijzen dit jaar onder druk staan, zo verwachten economen van ING op basis van een enquête onder gemiddeld 59.5000 respondenten per dag gedurende de afgelopen week. Dat is hoger dan blijkt uit recent onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM)”.

 2. Marieke says:

  Ze staan onder water?

  Gewoon werken/geen vakantie en aflossen totdat je weer boven water staat.
  De mensen denken nog steeds dat ze zich passief kunnen blijven opstellen todat het probleem zichzelf oplost en willen er ondertussen niet meer over praten tijdens een feestje waar ze 3 jaar geleden nog een heeeel andere toon aansloegen.

  Werken,bezuinigen, aflossen en dat allemaal als verlies nemen zodra je het eindelijk verkocht krijgt of eruit moet.

  Ik ga jullie zeepbel niet bekostigen.

 3. dalen says:

  Dit stukje zegt genoeg over Hukker en cs, pathologische leugenaars.

  “Dat is hoger dan blijkt uit recent onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM)”

 4. p.j.v.a. says:

  5%?

  Een woning is juist geprijsd als het binnen 2 tot 3 maanden wordt verkocht.

  Denk daar maar eens over na.

 5. WC eend says:

  “Drie op de tien ondervraagden met een eigen huis en een hypotheek geeft aan dat de waarde van de woning niet toereikend is om de hypotheek af te lossen.”

  Het echte aantal zal nog hoger liggen, aangezien lang niet iedere hypotheekgever aan zal geven onder water te staan.

 6. Lex says:

  Nah und? Als je k.k. erbij leent, en een nieuwe keuken en een nieuwe badkamer, en een vakantie, waarom zou je huis dan opeens de waarde van al die ofzonderlijke delen moeten zijn?

  Mensen hebben meer geleent dan het huis toen al kostte, dus ik snap dan wel dat iedereen odner water staat. Hadden ze maar niet in het diepe moeten springen.

  Als ik geld leen voor een auto en een nieuwe garage, krijg ik over 5 jaar voor mijn auto toch ook niet de prijs die ik nu voor beide betaal? Dachten de huizenkopers echt dat geld gratis is?

  Wil je je huis verkopen => prijs zakken en niet zeiken. Klote natuurlijk als je een paar jaar geleden de “over”waarde opgenomen hebt voor een vakantie. Maar ja, die pakt de deurwaarde je niet meer af….

 7. mark says:

  @2, goed gezegd

  Je ziet het water stijgen, en nog niks doen…

  Dan heb je een fout gemaakt. Je hebt op een onverstandige manier een huis gekocht, foei, niet meer doen !
  Maar dan ga je volgens mij toch lang voordat het een echt probleem wordt zelf deze situatie corrigeren (d.m.v. extra aflossen, verhuren, beter betaalde baan of wat dan ook)???

  Dan heb je een fout gemaakt, en dan nog als een lemming naar de afgrond. Dat snap ik niet, en voor die mensen ook geen medelijden

 8. deutsche Mark says:

  Als buitenlander verbaas ik me er steeds weer over hoe:

  1)verwend de gemiddelde nederlandse huizenkoper is. (wat zich niet uit in het kopen van goede kwaliteit, maar dat overziet ze. Zie punt 2.)
  2) En hoe oppervlakkig en naief deze koper het thema “huiskoop + financiering” benaderd en afhandelt. (sommigen die ik ken, kunnen nog niet eens hun financiering aan me uitleggen. Laat ik over de bouwkennis maar niet eens beginnen.)

  Dat de combinatie van beide zaken slechts rampspoed kan opleveren moge duidelijk zijn.

  En hoe rampspoed er uit kan zien werd me gisteravond duidelijk. Ik zat een beetje te google-streetviewen in Detroit, met een bijpassende onroerendgoed-aanbodsite ernaast.
  Heel veel leegstand, en ongelofelijk veel huizen die gewoon weggegeven (ja soms voor 1$) worden. Slechts een klein gedeelte van de markt vind nog enigszins een prijs, die het resultaat van vraag en aanbod is. Voor grote aantallen matig onderhouden huizen (vooral in mindere buurten, en die heeft Detroit zat) is het “exit”. Die vinden nooit meer een bewoner.
  Nu heeft Detroit problemen, die niet met NL te vergelijken zijn, maar toch is het niet verkeerd ook deze kant van de medaille eens een avondje op je te laten inwerken. (m’n duitse bedje sliep ineens lekkerder dan anders vannacht)

 9. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Somber

  Hogehuizenprijsminnend is inderdaad somber.

  Aan de positieve kant van huizenprijsdalingen:
  – kansen voor starters
  – op langere termijn een betere conurrentiepositie omdat lonen minimaal het wonen moeten kunnen bijwonen ofwel bijbenen (die haalt Juan ook vaak door elkaar)
  …..
  wordt traditioneel VOLLEDIG niet gedacht.

  Somber is kennelijk het beeld voor iedereen, zeker voor diegenen die voor pessimist dan wel zelf-uitgeroepen pessimist door gaan, wellicht valt het wel mee 🙂

  Drie op de tien ondervraagden met een eigen huis en een hypotheek geeft aan dat de waarde van de woning niet toereikend is om de hypotheek af te lossen. Dat is beduidend meer dan het aantal van 517.000 huishoudens medio 2011 dat onderzoekers van de Amsterdam School of Real Estate berekenden.

  Onbestaanbaar dat hier geen goede cijfers van zijn.
  Ze worden alleen niet gepubliceerd.
  Overigens hoeft dit niet problematisch te zijn, als de hypotheek gewoon doorbetaald wordt is er niks aan de hand evenals wanneer er naast het eigen dan wel geleasede huis nog vrij te maken vermogenscomponenten (aandelen, spaarsaldi) aanwezig zijn.

 10. Juan Belmonte says:

  dalen: Dit stukje zegt genoeg over Hukker en cs, pathologische leugenaars.

  “Dat is hoger dan blijkt uit recent onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM)”

  Klopt, ÓÓK dit stukje zegt genoeg, er is méér 😛

 11. tufkaj says:

  Meest opvallend vond ik dit:

  Bijna een kwart heeft in de eigen straat het aantal verkochte huizen de afgelopen maanden zien dalen.

  want zelfs toen de prijzen al een jaartje of twee aan het dalen was sprak ik alleen nog maar mensen bij wie het in de straat juist béter ging. Volgens hun dan.

 12. Juan Belmonte says:

  tufkaj,

  Verkoopaantallen blijven J.i. eigenlijk verrassend hoog, kennelijk is huizen kopen ook iets met de onderbuik voor de meesten 🙂

  buenas noches
  Juan

 13. tufkaj says:

  Hoop dat deze niet al gepost was (nieuws gaat zó snel dat ik haast vrij moet gaan nemen om het bij te houden). Maar in de VS nadert het moment om je goud te verkopen en een huis te kopen:
  http://www.chartoftheday.com/20120127.htm?T

 14. tufkaj says:

  Juan Belmonte:
  tufkaj,

  Verkoopaantallen blijven J.i. eigenlijk verrassend hoog, kennelijk is huizen kopen ook iets met de onderbuik voor de meesten

  buenas noches
  Juan

  Ik denk dat deze hoog blijven omdat er nog mensen zijn die genoegen nemen met een kleinere woning dan wat bij hun relatieve inkomen t.o.v. de totale populatie past.

  Tufkaj snapt dat dit abstract gebazel is. Eerdaags post hij een praatplaat die zijn visualistie van de markt weergeeft.

 15. magnum says:

  Dit zijn huishoudens… geen personen die > 30k totaal vermogen inclusief alles hebben in de periode 2006 – 2011

  Trek er over de hele linie 85000 vanaf en je hebt mensen met een ‘vermogen’ > dan 20k

  http://easycaptures.com/fs/uploaded/427/5081776952.png

  5% van huishoudens in de leeftijd 25-30 heeft < dan 5.000 euri vermogen !!!
  57% van huishoudens in leeftijd 30-35 heeft < dan 5K. aan vermogen. Qua leeftijd zijn die huishoudens eigenlijk al toast.
  45.3% van huishoudens in leeftijd 35-40 Dus bijna de helft !! heeft na 20- 15 jaar down the road dus feitelijk nog steeds geen nagel om aan z'n reet te krabben.

  Terug naar het plaatje. 30k is toch wel het inimini minimum om OG te durven gaan denken theese days. Trek er totaal voor de groep nog eens 85ooo huishoudens vanaf en je hebt folks met maar 20k.

  En dit is over de periode 2006-2011 (en per 1/1 ook nog eens dus anno nu zal het er nog veel slechter uit zien)

 16. Frans says:

  Dit komt natuurlijk ook door de freaking “hoe kun je het bedenken” aflossingsvrije hypotheek.
  In principe staat elk huis met zo’n hypotheek nu onder water, tenminste als de hypotheek zo’n 90% of meer van de “waarde” van het huis bedroeg.
  Dus allemaal niet zo schokkend, niet een opmerking om gillend van in de gordijnen te springen zoals onze scheikundeleraar placht te zeggen.

 17. nhz says:

  Marieke: De mensen denken nog steeds dat ze zich passief kunnen blijven opstellen todat het probleem zichzelf oplost

  nou passief … doorlopend luidruchtig klagen via allerlei kanalen zoals de Kleutervereniging Eigen Huis, ‘de regering moet iets doen!’.

  deutsche Mark: Nu heeft Detroit problemen, die niet met NL te vergelijken zijn, maar toch is het niet verkeerd ook deze kant van de medaille eens een avondje op je te laten inwerken.

  Detroit is een extreem voorbeeld, maar in wat mindere mate zie je dit ook in bijv. Florida en vele andere speculatie hotspots in de VS, en bijvoorbeeld enigszins ontvolkte regio’s in Frankrijk, Spanje, voormalig Oost-Duitsland etc. Wat is een huis waard (zelfs als het mooi en goed onderhouden is) in een gebied waar niets te doen is, waar bijna niemand wil wonen? Simpel, wat de gek er voor geeft … maar in Nederland maakt men zich wijs dat het minstens de herbouw waarde waard is (op basis van de veel te hoge grondprijzen , en relatief hoge lonen in de bouw). Vaak lijkt het wel dat hoe meer tweedehands een huis is, hoe meer de eigenaar denkt dat het waard is (helemaal bij bekende Nederlanders …).

  tufkaj: Ik denk dat deze hoog blijven omdat er nog mensen zijn die genoegen nemen met een kleinere woning dan wat bij hun relatieve inkomen t.o.v. de totale populatie past.

  er zijn ook nog steeds heel veel mensen die zonder een cent op zak kopen, en volledig voor risico van de belastingbetaler (NHG). In zo’n geval zou ik ook niet wakker liggen van het risico.

  Frans: Dus allemaal niet zo schokkend, niet een opmerking om gillend van in de gordijnen te springen zoals onze scheikundeleraar placht te zeggen.

  niet opmerkelijk gezien wat voorafging, maar wel opmerkelijk als je vergelijkt met het buitenland. Toen de subprime crisis in de VS begon stonden de huizenbezitters er een stuk beter voor; ze zijn daar inmiddels 5 jaar aan het dalen (soms al meer dan 50% van de prijs af), en de bodem is nog lang niet bereikt in de meeste regio’s.

 18. dr.t says:

  Werken,bezuinigen, aflossen en dat allemaal als verlies nemen zodra je het eindelijk verkocht krijgt of eruit moet.

  Een woning is juist geprijsd als het binnen 2 tot 3 maanden wordt verkocht.

  Denk daar maar eens over na.

  Alsof er een noodzaak bestaat een woning te verkopen?
  Toch alleen bij scheiding, ontslag of door van je partner?
  Presies het aanbod waarop de aasgieren zich op richten en dat heet dan de gemiddelde verkoopprijs.

 19. dr.t says:

  door=dood

 20. Frans says:

  dr.t: Werken,bezuinigen, aflossen en dat allemaal als verlies nemen zodra je het eindelijk verkocht krijgt of eruit moet.
  Een woning is juist geprijsd als het binnen 2 tot 3 maanden wordt verkocht.
  Denk daar maar eens over na.
  Alsof er een noodzaak bestaat een woning te verkopen?
  Toch alleen bij scheiding, ontslag of door van je partner?
  Presies het aanbod waarop de aasgieren zich op richten en dat heet dan de gemiddelde verkoopprijs.

  Hogere acabadabra: daar moet je voor hebben gestudeerd! 🙂
  Sorry dr t, maar ik snap echt niets van wat je schrijft: welk punt probeer je hier te maken????????

 21. Claude says:

  @18 Beetje oneerlijk om zo te stellen en het bagatelliseert het probleem. Maar sure, er zijn altijd mensen geweest die nieuwbouwwijken afspeurden naar te koop-borden omdat het niet-zo-gelukkig stelletje het kennelijk niet eens kon worden over de kleur van de badkamer bij de bouw.

  Maar als counter-argument: wat te denken van die aasgieren die jaar in jaar uit een huis kosten om het vervolgens een jaar later aan iemand anders te verkopen omdat de financieringsregels versoepeld waren en zodoende elk jaar meer dan een nettojaarsalaris verdienden? Met geleend geld waarbij de rente van dat geld ook nog eens afgezet kon worden tegenover je loon en dit dus konden doen op kosten van de samenleving. En nu eisen dat ze geholpen worden door de overheid. Want zo kan het toch niet? Op z’n minst moeten mensen 10x hun netto jaarsalaris blijven kunnen lenen. Want anders gaan ze onder water. En dat was dan weer niet de bedoeling.

 22. nhz says:

  dr.t: Alsof er een noodzaak bestaat een woning te verkopen?

  natuurlijk, als je niet wilt verkopen kun je vragen wat je wilt, oftewel onjuist prijzen. Heeft geen enkele invloed op de markt 🙂

 23. asd says:

  @18 (dr.t) “Een woning is juist geprijsd, wanneer het tussen de twee en drie maanden wordt verkocht”.

  Beter: het is wat de gek er voor geeft (makelaars gezegde).

  Ergo, aan een stuk onroerend goed is an sich op enig moment nauwelijks een specifieke waarde te geven.

  Dat dit de afgelopen decennia toch min of meer in stijgende lijn is gebeurd, duidt er op hoe het volk zich gek heeft laten maken door woonprogramma’s, Jan des Bouvrie, makelmannetjes, banken, bouwend Nederland van Elco , tussenpersonen en ander gespuis op de vastgoedmarkt.

  Dat de mening heeft postgevat, dat je dan na gemiddeld vijf jaar er met een aardige winst kan uitspringen om vervolgens je route al switchend met winst te vervolgen, duidt erop hoe ziek de gemiddelde NL-er is: die gelooft dat zo’n sprookje eeuwig kan voortduren.

  Vind je in geen enkel ander land, behalve het VK en de VS, en dan hebben we het nog niet eens over de overcreditering om de aanschaf van auto’s, badkamers, keukens en tuinen (mooier dan de buren, zielig hoor!) mogelijk te maken.

  En nou zitten ze met de gebakken peren en willen het maar niet geloven, dat hùn huis maar niet verkocht wordt. Ze dachten slapend rijk te worden, maar nu zijn het de realisten, die wachten, totdat de opgeblazen lucht uit “de markt” is gelopen. Een meer realistische vorm van al wachtend(!) slapend rijk worden, me dunkt.

  Tja, wat is de waarde van ouwe NL-meuk (energielabel, asbestverklaring, paal- en betonrot, belastingmaatregelen VVE plus gemeentelijk toezicht in het bestuur, gehorigheid, dankzij de kwaliteit van Bouwend Nederland met Elco aan het roer) en wat heet juist geprijsd?

  Al met al een bron van vermaak voor onze buurlanden. Dat is zeker.

 24. dr.t says:

  Er bestaat ook nog zoiets als waarde vanweg dat het fijn is in een keuk huis te wonen, zonder drang en noodzaak het met winst of verlies te verkopen.

 25. deutsche Mark says:

  Nou asd, een bron van vermaak vind ik eigenlijk niet.
  Kan ik met m’n duitse belastingcenten straks de troep opruimen. Ik kan leukere dingen verzinnen.

 26. asd says:

  @24 (dr.t) Daar is natuurlijk niets op tegen, moet ook, maar is hier irrelevant.
  Het gaat erom, dat het evenwicht (volgens “De kern van de economie”) wordt hersteld. (Alleen al ter voorkoming van sociale onrust)

 27. asd says:

  @25(deutsche Mark)

  Vandaar “Frau Nein”. En neem het haar maar eens kwalijk.

 28. dalen says:

  @ 22

  “natuurlijk, als je niet wilt verkopen kun je vragen wat je wilt, oftewel onjuist prijzen. Heeft geen enkele invloed op de markt :)”

  Integendeel, ik hoorde van makelaars dat ze deze klanten (wat men er onder verstaat) aansporen om de woning van de markt te halen ivm beïnvloeding van prijs en natuurlijk het werk wat ze er aan hebben terwijl op voorhand vast staat dat de woning niet wordt verkocht.

  Sprak vandaag een makelaar die een woning aanbood voor 399k en toe ik hem zei dat een vraagprijs van 325 realistischer is als start. Hij was het daar volkomen mee eens maar gaf aan dat cliënt daar nog niet aan toe was.

  Anyway als je goed rond kijkt, is er keuze genoeg en kan je rustig 30% en meer minder bieden zonder dat je, zoals voorheen, van de deur wordt weggejaagd.

  Voor deze zomer is de prijsval zwaar ingezet en misschien wel weer in guldens. 300k euro is dan 300k gulden.

 29. lorenzo says:

  29. ook daar is een oplossing voor , zorg voor een paspoort en maar een heel klein beetje geld (€ 8.987) en je kunt stoppen met ruzie maken en van de zon genieten :

  http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2510224

 30. lorenzo says:

  ”woning niet toereikend is om de hypotheek af te lossen” , ook de financieele telegraaf dient zich te beseffen dat een hypotheek niet af te lossen is. Een geldlening wel. Een hypotheek is een ”zekerheidsrecht” voor de geldverstrekker in kwestie. Een juridisch instrument voor het geval dat ( 2012 , 2013…usw zich aandient..)

  ps. wat is deze site toch verschrikkelijk traag …

 31. Frans K. says:

  Onder water kom je alleen als de werkelijke verkoopwaarde van je huis onder die van je hypotheek komt.

  Cijfers Kadaster over de werkelijke koopsommen in Nederland:
  2009: €238.258
  2010: €239.530
  2011: €240.100

  Aangezien de gemiddelde hypotheeksom volgens het vastgoed dashbord van het Kadaster de afgelopen 3 jaar juist een dalende trend laten zien, lijkt me er wat onder water staan niet zo veel aan de hand.

 32. Juan Belmonte says:

  ll,

  Één op de drie stellen koos een ogenschijnlijk makkelijk uitweg (scheiden is vluchten, twee IK-ken ipv één wij) bij relatieproblemen. Ook dat is tijdsgeest. In de jaren ’60
  … en die eeuwen daarvoor (dat zijn er nog wat)…
  werkte het niet zo, toen scheidden niet ruim 30% van de stellen.

  Juan zal nu wel weer tot een te positieve wereldverbeteraar bestempeld worden, maar er zitten dus wel degelijk goede aspecten aan lagere huizenprijzen:
  – het IK denken staat minder prominent op de voorgrond
  (nota bene: Juan schreef een keertje “ik”) 🙂
  – er komt weer een gezonde balans tussen inkomens en huizenprijzen, wat voor starters hoog nodig is
  – op termijn moet dit de concurrentiepositie van NL positief beïnvloeden: lagere grondprijzen, lagere lonen, dan kan er weer eens wat gemaakt worden in de polder.

 33. Juan Belmonte says:

  lorenzo: ps. wat is deze site toch verschrikkelijk traag …

  Eens

 34. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  2012: er wordt afgerekend:

  De excessen van Hogegrondprijsminnend NL zijn wel in beeld, er worden uiteindelijk een paar mensen héél rijk van en die mensen die teveel in de kijker stonden die mogen nog even brommen:
  Onder het motto ‘we worden allemaal rijk’ liet Van V., destijds directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, enorme geldbedragen naar zichzelf en zijn medeverdachten vloeien, stelde de rechtbank.

  Makelaars, accountants, notarissen, bankiers, ze hadden boter op het hoofd.

  Ondertussen springt de staat in voor omgevallen banken, het is een raar spel.

  http://www.nvm.nl/actual/januari_2012/4%20jaar%20cel%20voor%20hoofdverdachte%20vastgoedfraude.aspx

 35. Juan Belmonte says:

  Off-topic.

  De Vereniging Geleased Huis snapt het nog steeds niet.
  Politieke partijen zou duidelijkheid kunnen scheppen door te beloven dat, wat hen betreft, de fiscale behandeling van de eigen woning alléén zal worden aangetast in het kader van een totaalplan, waarbij betaalbaarheid en waardebehoud centraal staan.
  http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com/

  Kortom: weer geen woning-markt maar een woning-“markt”.

  De huidige situatie op de Hollandse woning-“markt” is een door diverse kunstgrepen opgeblazen Hogehuizenprijs met als kenmerken
  – prijzen zijn gebaseerd op huizen gesubsidieerd (HRA) leasen (aflossingsvrij) van woonconsumtie
  – prijzen liggen gemiddeld een ton hoger dan in Duitsland
  – in de rest van EU zijn correcties geweest Spanje -30% Ierland -50% vanwege door schuld opgeblazen woningmarkten maar DAAR WAAR DIE SCHULD het hoogste is, in de polder, daar wordt met KUNSTGREPEN tot in oneidigheid de woning-“markt” op slot gehouden. Het aantal transacties is dan ook laag.
  – gat tussen gemiddelde vraagprijs en gemiddelde transactieprijs ligt op een ton
  – stijging huizenprijzen over 20 jaar loopt in de 100-den procenten en wordt als onhoudbaar gezien
  – stijging NL hypotheekschuld loopt in de 100-den procenten en wordt als onhoudbaar gezien
  – diverse experts schatten dat er een correctie van 20 – 30 % broodnoodzakelijk is

  Kortom: het is tijd om NEE tegen de verwende kleuters te zeggen, gaat u maar elders spelen met uw vorig jaar nog gekoesterde AFLOSSEN IS ONWENSELIJK.

  De Tweede Kamer durft nog steeds HRA niet volmondig op de agenda te zetten, terwijl dat wel in het landsbelang is:

  SCHAF
  DE TWEEDE KAMER
  AF

  zizo
  Juan

 36. Juan Belmonte says:

  Verder met VGH:

  Opties
  Daarnaast is er echter onzekerheid die specifiek met de woningmarkt samenhangt. Daar kunnen we misschien wél iets aan doen. Een grote vraag die momenteel boven de markt hangt, is wat er in de toekomst gaat gebeuren met de hypotheekrenteaftrek. De continue discussie maakt kopers nog meer kopschuw. Wat zijn opties om aan deze onzekerheid een eind te maken?

  De onzekerheid zou weg zijn als je op korte termijn zou besluiten de hypotheekrenteaftrek af te bouwen. Een veel gehoorde suggestie. Wel zo duidelijk toch? Het gaat echter niet gebeuren. Het kabinet Rutte heeft de kiezers beloofd niet aan de renteaftrek te tornen.
  Omgekeerd zou aan de onzekerheid ook een eind komen als je nu zou kunnen besluiten dat de hypotheekrenteaftrek voor eeuwig behouden blijft. Onnodig te zeggen dat dit onmogelijk is. Een kabinet heeft het vier jaar voor het zeggen, geen honderd.

  Beide opties zijn dus geen optie.

  Jawelzekerwel.

  De heer Prof Dr Willem Buiter gaf het inzake HRA al aan: Politieke beloften zijn het papier niet waard waar ze op geschreven zijn

  Kijk Juan snapt niks van het verschil tussen Friesland en Groningen, zo ook voor links en rechts maar de VGH toont nu aan dat ze -naast vastgoedfinanciering (lenen en terugbetalen) niks snapt van:
  Politiek 🙂

  Wat een pessimisten dat ze hier geen kansen zien 🙂

 37. dalen says:

  @ 32

  “Aangezien de “gemiddelde hypotheeksom” volgens het vastgoed dashbord van het Kadaster de afgelopen 3 jaar juist een dalende trend laten zien, lijkt me er wat onder water staan niet zo veel aan de hand.”

  Misschien over deze zinsnede “gemiddelde hypotheeksom” wat doordenken?

 38. Juan Belmonte says:

  Off-topic Spanje±

  Fainé (La Caixa): La vivienda se ha depreciado entre un 50% y 60% desde el inicio de la crisis

  Topman van SPanse Bank La Caixa geeft aan de afwaarderingen tussen 50% en 60% sinds aanvang crisis aan de orde zijn.

  Bron: http://www.elmundo.es/elmundo/2012/01/27/suvivienda/1327657728.html

  Fijn dat we dat ook in NL media mogen vernemen, immers kwaliteitsmedia berichten over de wereld vanuit een onafhankelijke positie.

  Ook onafhankelijk van Hogehuizenprijsminnend NL.

 39. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  Miljoenen euro’s aan subsidie op de plank bij gemeenten

  Den Haag – Miljoenen euro’s aan subsidie voor de woningbouw liggen nog op de plank bij gemeenten. Dat blijkt uit een analyse van Dagblad Cobouw op basis van cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
  In 2009 en 2010 keerde het Rijk 351 miljoen euro uit aan gemeenten. Dat geld moest 1692 vastgelopen projecten (57.806 woningen) uit de crisis halen. Uit onderzoek van het EIB blijkt echter dat 12 procent van die projecten – ondanks de subsidie van 6.900 euro per woning – opnieuw stilviel. Het gaat om ongeveer 7.000 ongebouwde woningen.

  Failissementen van bouwbedrijven en teleurstellende voorverkopen gaven de plannen een nieuwe tik. Hoeveel geld er precies is ‘bevroren’ is onduidelijk, maar een vlugge rekensom leert dat het bedrag volgens de gegevens van het EIB kan oplopen tot 48 miljoen euro.

  http://cobouw.nl/nieuws/algemeen/2012/01/27/miljoenen-euros-aan-subsidie-op-de-plank-bij-gemeenten

  Bankierende Gemeenten
  Bankierende Provinies
  Bankierende Waterschappen

  Iedereen bankier
  in de tijden
  dat de Bankiers
  de Realiteit
  voor bonussen verruild hebben

  Denken aan normalisering van Grondprijzen was er niet bij…

  Als de rente niet langer de (werkelijke) prijs van geld weergeeft
  treden er andere mechanismen op
  … een kredietcrisis bijvoorbeeld 🙂

 40. asd says:

  @33-36 (Juan Belmonte),

  raak en humoristisch. Kunnen we in dit land wel gebruiken. Maar niet te hard van stapel lopen, hoor!

 41. Juan Belmonte says:

  asd: raak en humoristisch. Kunnen we in dit land wel gebruiken. Maar niet te hard van stapel lopen, hoor!

  Dank.

  Het blijft merkwaardig dat
  – de media
  – de makelaars
  – de oekoenomen (in koor)
  – de columnisten
  – de Tweede Kamer
  – de regering
  de overgang van
  gesubsidieerd(HRA) huizen leasen(aflossingsvrij)
  naar
  lenen en terugbetalen

  NIET ZIEN

  Maar de Tweede Kamer maakt de wetten. Daarom ook:
  SCHAF
  DE TWEEDE KAMER
  AF

  (verruil ze voor de Eerste Kamer, die durft het HRA monster gewoon aan te pakken)

 42. dalen says:

  @ 42

  “Het blijft merkwaardig dat de overgang van
  gesubsidieerd(HRA) huizen leasen(aflossingsvrij)
  naar lenen en terugbetalen

  NIET ZIEN”

  Wel zien wees maar gerust maar er is veel belangenverstrengeling. Mooie baantjes, vriendjes, etentjes, geld en nogmaals veel geld dat niet gezien wordt (mag worden), handjes boven het hoofdje houden, Ministers die zelf een top,hypotheek hebben (Donner?), subsidie die in de verkeerde zakken komt, oud-politici die op posten zitten die doorspekt zijn met de bouwmaffia enz enz

 43. Juan Belmonte says:

  Nog even lachen met de NVM anno 2012

  Wat kan een aankoopmakelaar voor u betekenen?
  http://www.nvm.nl/wonen/woning_kopen/aankoopmakelaar/voordelen_aankoopmakelaar.aspx

  U kunt een makelaar inschakelen om uw droomhuis voor u te gaan zoeken via een zoekopdracht

  Anno 2012 met internet op computer, tablet, smartphone, komt de makelleugenaarsorganistie NVM als eerste antwoord op de vraag
  Wat kan een aankoopmakelaar voor u betekenen?
  met een antwoord dat inmiddels iedere kleuter kan: zoeken op internet.

  Daarom zal Juan ook een antwoord geven op de vraag:
  Wat kan een aankoopmakelaar voor u betekenen?

  Dat iemand, anno nu, met een verwachte prijsval van 20-30% in het vat, in zee gaat met een aankoopmakelaar, zegt veel over de mate waarin Kamikazekoperschap nagestreefd wordt.

  Kamikazekopen
  is een
  Keuze

 44. dalen says:

  Een en ander is goed te zien welke baantjes gescoord worden in de bankenwereld, zoals Gerritje Zalm bij de ABN Amro enz.

  Hier is het erger dan in een bananenrepubliek maar wat geraffineerder.

 45. Techneut says:

  @32 Frans K

  Aangezien de gemiddelde hypotheeksom volgens het vastgoed dashbord van het Kadaster de afgelopen 3 jaar juist een dalende trend laten zien, lijkt me er wat onder water staan niet zo veel aan de hand.

  Misschien had je ook de gemiddelde hypotheeksom dienen te vermelden die nog altijd veel meer bedraagt dan de gemiddelde koopsom.

  We zitten nu op het prijsniveau van 2005; haal er een paar jaar vanaf omdat >100% financiering en iedereen die volledig gefinancierd zit die na 2002-2003 heeft gekocht staat nu onder water.

  Maar er is niet zoveel aan dew hand :-))

 46. RealisT says:

  In een landje dat er prat op gaat het gevecht met het (zee)water telkens weer te winnen, staan steeds meer huishoudens onder water. Wat een ironie!

  We gaan zeer interessante tijden beleven. Naast scheefhuurders, scheefleners en de scheefwachters nemen nu ook de zolderkamerslapers in aantal toe. Het gaat om stellen die wel willen scheiden maar niet kunnen omdat ze dan financieel meteen aan de grond zitten:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/11391608/__Zolderslapers_door_crisis__.html

  Leuk vooruitzicht voor het NHG-fonds dus.

  In de papieren versie van het AD vandaag staat een artikel over hoe de hypotheeklasten voor veel NL-ers de komende tijd flink omhoog gaan. De rentevaste periode loopt af en de bank haalt de strop nog eens even flink aan. Overstappen naar een concurent kan niet, want die hanteren de nieuwe regels. Welke politicus zal (met het oog op de naderende verkiezingen) als eerste een voorstel doen voor een acceptatieplicht bij banken?

  Wat betreft die naderende verkiezingen: Griekenland zal m.i. zeer binnenkort failliet worden verklaard. Ik denk dat de Duitsers het gewoon helemaal gehad hebben met die souvlaki-criminelen. Mogelijk gevolg: nog meer reddingsgeld naar Italie en Portugal. Koren op de molen van Wilders dus.

  En dan komt ook nog het rapport van de PVV over een terugkeer naar de gulden binnenkort uit. Ongetwijfeld met de conclusie dat we op de langere termijn goedkoper uit zijn met de gulden: 2-0 voor Wilders. Zou hij zich dan sterk genoeg voelen om dit kabinet over nieuwe bezuinigingen te laten vallen?

 47. Ralph says:

  tufkaj:
  Meest opvallend vond ik dit:

  want zelfs toen de prijzen al een jaartje of twee aan het dalen was sprak ik alleen nog maar mensen bij wie het in de straat juist béter ging. Volgens hun dan.

  Als ze in de Randstad wonen klopt dat ook wel. Stijgende prijzen zijn hier nog steeds aan de orde. Als de banken gewoon 4x tot 4,5x het brutoinkomen zouden financieren, dan zou er ook veel meer verkocht worden dan nu het geval is.

 48. Juan Belmonte says:

  Off-topic,

  Nee maar zelfs mevrouw Drs Mees -noemt zich nog steeds feministe- lijkt het in 2012 te beginnen te snappen:

  Ware oorzaak van de crisis in de VS en Europa is de lage rente

  http://www.mejudice.nl/artikel/751/ware-oorzaak-van-de-crisis-in-de-vs-en-europa-is-de-lage-rente

  Juan is verheugd over het nieuwe inzicht bij de feministen 🙂
  Iets dergelijks over kunstmatig lage rente, een rente die de schuld- en geldgroei niet in toom hield, zoeits roept Juan al een jaar of wat evenals destijds Minister van Financiën Drs Wouter Bos en Prof Dr Dolf van den Brink, maar nu ook een kudde oekoenomen op Mejudice, geleid door mevrouw Mees.

  Hay sol !
  De zon schijnt !

 49. Juan Belmonte says:

  Voor wie de kredietcrisis wil snappen, het is een krediet-overschot:

  Dolf van Den Brink onderschrijft het opblazen met geldgroei van vastgoed (sakkerloot)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-06-2010/renteaftrek-en-realiteitszin/
  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/41/1015_1530_kaz_recessie_is_gezond.xml

 50. Juan Belmonte says:

  Straks in 2014 o.i.d gaat Mevrouw Mees nog een artikel schrijven dat in de Europese Schuldencrisis Griekenland een kleine speler was vergeleken met Spanje.

  Ieder moment
  waarop dit kwartje
  eerder valt dan 2014
  is een teken
  van brisante briljantie 🙂

 51. renren says:

  @ 42 Juan Belmonte

  “verruil ze voor de Eerste Kamer, die durft het HRA monster gewoon aan te pakken”

  Die durven dat wel ja; immers al velen jaren zelf hra genoten en een overwaarde van hier tot.. Schaapjes op het droge zeg maar.

 52. magnum says:

  Men blijft het de Happy HRA Crowd amar inpeperen

  Nu weer in het AD een dikke kop.

  Het uitroken kan gaan beginnen met ‘take it or leave it’ aanbieidingen van de Bank.

  De komende vier jaar moet volgens het CBS 40 procent van de huizenbezitters de rente van hun hypotheek opnieuw vastzetten. Het gaat om zo’n 1 miljoen huishoudens. Een groot deel van hen heeft vijf jaar geleden tot soms wel negen keer het jaarinkomen
  geleend tegen een laag rentepercentage.

  Teksten van een willekeurige onderwater hypotheek of Waterworld Hypotheek houder zoals ik hem tegenwoordig maar noem als ‘Ik hoef niet te verkopen’ zolang ik de rente maar kan betalen zijn straks voor een kleinere groep dan iedereen zelf wel denkt te rechtvaardigen. Moeten is het nieuwe hoeven.

  In de jaren ’70 en ’80 was als het krediet in de bevoorschotting tegen de grenzen van de afspraken begon aan te schuren een brief met het verzoek om het aanzuiveren van uw krediet te vragen heel gewoon.

  Wat oudere ooms en tante’s kunnen u daar vast heel wat meer over vertellen als ze een openhartige bui hebben.

  @JUAN
  lees altijd met genoegen je posts maar ik moet zeggen dat de stijlfiguur van de derde persoon inmiddels wel wat van z’n aantrekkingskracht begint te verliezen. Dat zou jammer zijn. T’s een vrij land dus doe as you please maar ik geeft het maar even in overweging.

 53. tufkaj says:

  magnum: De komende vier jaar moet volgens het CBS 40 procent van de huizenbezitters de rente van hun hypotheek opnieuw vastzetten. Het gaat om zo’n 1 miljoen huishoudens. Een groot deel van hen heeft vijf jaar geleden tot soms wel negen keer het jaarinkomen
  geleend tegen een laag rentepercentage.

  VEH (vereniging eigen huis – beter voor google) zal wel met om een wet gaan mekkeren die renteverhoging verbied, plus een ruimhartige regeling van de overheid (/overige belastingbetalers) voor wie zijn verhoogde rente “even” niet kan betalen.

 54. magnum says:

  Gelukkig gaat het kabinet daar niet over en zitten ze klem tussen de Basel 1 t-m 3

  Wat het kabinet b.v kan doen is een regeling maken en pluggen waarbij een schenking van fam. aan kinderen in het kader van ´aanvullen´ van een ´waterworld´ hypotheek vrijstellen of minimaal belasten

  Bijvoorbeeld de regeling voor die eenmalige schenking grote bedrag tot 35 jaar oprekken en tot 2014/15 toestaan voor aflossen restschuld.

  Regeling moet een urgency hebben en aflopen en planbaar maken dat kan de verkopen in gang zetten.

  Hier staat ik in het kort uitgelegd hoe die nu is http://www.eigenhuis.nl/hypotheken-financien/hypotheken/hypotheek-afsluiten/wat-kan-ik-betalen/financiele-hulp/ouders-helpen-kinderen-intro/schenken/

 55. Juan Belmonte says:

  magnum: lees altijd met genoegen je posts maar ik moet zeggen dat de stijlfiguur van de derde persoon inmiddels wel wat van z’n aantrekkingskracht begint te verliezen.

  Dank, goed om te horen dat al die mijmeringen niet alleen maar volstrekte kolder in de polder zijn.

  Dat met die derde persoon is nu eenmaal gewoon zo, zoo komt het er uit en men kan het beste maar zo min mogelijk vertalen.

  Voordeel is -maar wellicht is Juan nu wel weer veel te optimistisch- dat het relatief gemakkelijk om toe te geven dat men ongelijk heeft, er niks van snapt etcetera. Juan is ook maar maar een eigenwijs sujet, lastig wapperaartje.

  Die derde persoon maakt het ook tevens en eveneens gemakkelijk
  om een hoogleraar vastgoedfinanciering
  op grond van financieringsgronden
  grondig aan de tand te voelen
  het persoonlijke is er immers uit 🙂

 56. tufkaj says:

  magnum,

  Maar met Basel 3 t/m 8 moeten banken toch een groter eigen vermogen hebben? Dus als pappa 10K van zijn spaarrekening trekt voor de hypotheek van zoonlief, moet er 10 maal dat bedrag aan schulden verdwijnen?

 57. magnum says:

  Nu we toch op de praatstoel zitten …

  Een andere regeling zou kunnen zijn om de aftrekbaarheid van persoonlijke lening weer te reanimeren voor de restschuld.

  Voor de staats finance is het lood om oud ijzer. HRA kan/zal zelfs iets afnemen. Als iedereen blijft zitten waar die zit blijft de HRA op een hoog niveau aftrekbaar zolang ze het qua cash flow rondbreien

  Nu
  250 hypotheek Eigenaar A
  200 Waarde bij verkoop
  ____
  50 Waterworld hypotheek

  -> Aftrek van rente over 250

  Voor de koper:
  180 Hypotheek koper B
  20 Eigen geld koper B of anders
  ___
  200 Aankoop bedrag

  Voor de eigenaar:
  250 Hypotheek eigenaar A
  200 Aflossen hypotheek met opbrengst
  ___
  50 Waterworld hypotheek in 5jaar naar 0

  Periode afhankelijk van bedrag t.o.v het inkomen

  Voor de staat:
  180 Hypotheek koper B
  50 Waterworld hypotheek eignaar A
  ___
  230 Totaal bedrag waarvoor rente aftrek van toepassing is.

  eigenlijk hoef dus alleen de volgende woorden in de regeling worden opgenomen en we zijn klaar.
  …of aflossing…
  …of voormalige….

  “Vanaf 1 januari 2011 is in de wet opgenomen dat deze verhoogde eenmalige vrijstelling ook geldt als de schenking door het kind wordt gebruikt voor de bekostiging van een verbouwing of verbetering van de (toekomstige) eigen woning, voor de afkoop van erfpacht, opstal of beklemming of voor de aflossing van een reeds bestaande eigenwoningschuld.”

 58. Juan Belmonte says:

  ll,

  Juan is niet zo thuis in de macro economie.
  Wat betekent het voor de economie ?
  Is dat de metafoor van Paard en Bron ?

 59. magnum says:

  Tsja puntje van aandacht

  tufkaj,

  Voor een waterworld hypotheek moeten ze lijkt me nu euro voor euro dat ie onder water staat + executiekosten een reservering nemen. Niks factor.

  Kwestie van even door een spreadsheet heen trekken

 60. ll says:

  Huizenmarkt is ineens plotsklaps booming business in de media 🙂

  http://www.dichtbij.nl/t-gooi/lifestyle/wonen/artikel/2254082/vastgelopen-huizenmarkt-vraagt-ingrijpende-maatregelen.aspx

  Juan, M3 omlaag na alle QE-en impliceert dat alle in de markt gepompte geld niet in de reeele oekoenomie terecht komt ………., en er ergens weer bubbels mee worden geblazen, maar deze keer NIET in de huizenmarkt :-), die bubbel loopt nog leeg…….

 61. Suzanne says:

  Juan Belmonte,

  deflatie

 62. Juan Belmonte says:

  ll,

  Merci, ja zoiets vermoedde Juan al maar wat precies was de vraag.

  Deflatie inderdaad bij
  Alberto Heino
  Dos halen
  Uno betalen

 63. Juan Belmonte says:

  ll,

  HILVERSUM – Wie kent er niet iemand in zijn omgeving die zijn of haar huis aan de straatstenen nog niet kwijtraakt? Vele huiseigenaren ondervinden momenteel de nadelen van een totaal vastgelopen huizenmarkt. In geheel Nederland staan nu zo’n 250.000 huizen te koop, in Hilversum gaat het om ruim 1300 woningen. De afgelopen tijd raken huizen steeds lastiger verkocht en de prijzen vertonen al een jaar of twee een gestage daling.

  Juan begrijpt Hogehuizenprijsminnends, een taal die zeer populair is in de Polder. Juan zal maar weer eens wat vertalen want het slaat weer eens nergens op

  Wat bedoeld wordt is iets als:

  HILVERSUM – Wie kent er niet iemand in zijn omgeving die zijn of haar huis voor een volstrekt belachelijke prijs aanbiedt? Vele huiseigenaren creëren momenteel een totaal vastgelopen huizenmarkt. In geheel Nederland staan nu zo’n 250.000 huizen te koop, in Hilversum gaat het om ruim 1300 woningen. De afgelopen tijd raken huizen steeds lastiger verkocht omdat de prijzen al een jaar of twee veel te lage daling vertonen.

  Het is 2012 en de PERS snapt er nog steeds NIKS van.

  Het zijn de aanbieders/eigenaren/leascontracthouders die de sleutel tot realistische transcatieprijzen in handen hebben

 64. ll says:

  Valt mij ook op, alles wordt goedkoper, goed voor de mensen die hebben gespaard voor de deflatie 🙂

 65. Juan Belmonte says:

  Nog een stukkie Gooise Logica:

  Hoofdschuldige: de banken

  Wie rond het jaar 2000 een woning kocht, kon met gemak de taxatiewaarde plus de kosten koper lenen. Op onnozele vragen over of het nodig was om de hypotheek af te lossen volgde het antwoord dat dat echt niet hoefde. Verhuizen van koophuis naar koophuis werd gestimuleerd door overbruggingskrediet, en zelfs mensen met een onregelmatig inkomen konden nog wel een hypotheek krijgen. Hoe anders hangt de vlag er nu bij! Geschrokken door de Amerikaanse kredietcrisis en de recente Eurocrisis hebben banken de hypothecaire spelregels ineens duidelijk strenger gemaakt; en de spelregels wijzigen tijdens het spelen zorgt voor een hele andere afloop van het spel. Plotseling is er kennelijk licht gaan schijnen in de directiekamers van de financiële mastodonten en verstrekt men minder graag krediet. Zo mogen mensen minder lenen, worden tophypotheken nauwelijks meer verstrekt, moet er ineens afgelost worden en zijn banken meestentijds niet bereid om restschulden te financieren. Het totaalplaatje leidt ertoe dat de mogelijkheden van de gemiddelde Nederlander om een huis te financieren, aanmerkelijk kleiner geworden zijn in korte tijd. Op een markt die al enige tekeken van overspanning vertoonde, heeft een dergelijke beperking direct een sterk effect.

  MOET ZIJN in een normaal land met normale woning-markt ipv een woning-“markt”:

  Hoofdschuldigen:
  1) de kopers van huizen,
  2) de tussenpersonen (jazeker) en
  3) de banken

  Rond het jaar 2000 kon men woningen tot 160% van de welke woningwaarde dan ook belenen (quote de heer Dr Wellink). Op onnozele vragen over of het nodig was om de hypotheek af te lossen volgde het antwoord dat dat echt niet hoefde want de gedachte was dat huizenprijzen altijd zouden stijgen. Zelfs mensen met een onregelmatig inkomen konden nog wel een hypotheek krijgen, hiermee namen de banken enorme risico’s.
  Huizenprijzen stegen maar door.
  Het gesubsidieerd lenen (HRA) was echter onvoldoende om de huizenprijzen te financieren en daarom werd aflossen geacht te zijn voor de Dommen, immers iedereen wilde maximaal profieteren van HRA.
  De gesubsidieerde aflossingsvrije hypotheek werd gemeengoed er zijn er meer dan een miljoen van afgesloten door banken en particulieren op advies veelal van tussenpersonen die hier bonussen op kregen.

  Holland raakte verslaafd aan krediet en gebruikte het huis als pinautomaat. De totale hypotheekschuld steeg tussen 1990 en 2008 RUIM DRIE maal harder dan de inkomens, een onhoudbare situatie die door niemand behalve insider Redevco werd opgemerkt.

  Inmiddels is de toezichthouder van DNB een andere en wordt aflossingsvrij in de ban gedaan.
  Inmiddels hebben vrijwel alle economen en DNB en het Bankwezen HRA als schadelijk voor de maatschappij bestempeld.

  Het wachten is op de echte correctie van de huidige Hogehuizenprijzen. Alleen PRIJS die de transacties op de woning-“markt” weer zal doen toenemen.

  Dat vereist een andere houding van AANBIEDERS van woningen

  Het is helemaal niet zo moeilijk om te vertalen 🙂

 66. dalen says:

  @ 63

  Huizenmarkt is ineens plotsklaps booming business in de media 🙂

  Inderdaad. Drama’s komen nu in een stroomversnelling.

  Paar weken gelden heb ik hier al eens aangegeven dat er claims in de vorm van class action in Amerika klaar liggen voor de derivaten van ING en Rabo en dat we misschien enig voordeel hebben dat het nieuwe financieel tribunaal in Den Haag sinds kort is gevestigd.

  http://www.nu.nl/economie/2726604/abp-daagt-goldman-sachs-rechter.html

  Dit is in Amerika al een tijdje aan de gang en wordt al terdege voorbereid. Of zijn ze nu werkelijk zo dom te denken dat men in polderland weg komt met voorspelbare faillissementen.

  Er is allang bloed geroken. Ook daar lezen ze kranten en vragen zij zich af wat nu werkelijk die mooie derivaten waard zijn.

  Waar een klein land zo groot in kan zijn!!

 67. ll says:

  Ondertussen in Ierland, prijzen in de country zijn al 50% gezakt, en in Dublin 65%, en dan krijg je dit ook nog…….

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/ntma-warns-house-prices-will-fall-again-in-line-with-income-decline-3001882.html

 68. dalen says:

  @ 69

  “Inmiddels hebben vrijwel alle economen en DNB en het Bankwezen HRA als schadelijk voor de maatschappij bestempeld.”

  Precies. Lees dit in combinatie met mijn vorige post en je weet waarom er vrijwel geen hypothecaire lening meer wordt verstrekt.

  Men weet dat het niet kan en de boel onhoudbaar is, alleen nog als de staat (lees de belastingbetaler) 100% garant gaat staan en ook voor de verkoop van deze hypotheken. Veel hedgefondsen hebben dit als een hefboom gebruikt en zijn hard op zoek naar slachtoffers.

  België is inmiddels vandaar weer afgewaardeerd en polderland met de grootste huizenbubble in de wereld, waaronder ook België (zie eerdere berichten) zal snel volgen.

  Jan Kay kan alvast mooie teksten verzinnen “Met de wetenschap van toen”

  Beter is het kabinet snel te laten vallen en rap beginnen met puinruimen dan zijn we misschien over 10 of 20 jaar als land weer enigszins levensvatbaar.

  De gulden terug is ook niet haalbaar want dan koopt geen land in de wereld nog een bloemetje of pondje kaas van ons.

  Euro’s drukken is misschien een optie en een tweede Weimar creëren. Hetgeen natuurlijk gepaard gaat met enorme hoge rente.

  Wat ik denk en dan ben ik in goed gezelschap.

  “WE VERDIENEN ER AAN”

 69. hugo says:

  Juan Belmonte: Hoofdschuldigen:
  1) de kopers van huizen,
  2) de tussenpersonen (jazeker) en
  3) de banken

  Ik zou de ECB op nummer 1 zetten en de (EU) politiek op nummer 2. Die hebben er gewoon een zgn pump en dump spel van gemaakt. Goede manier om macht verder te consolideren. Mensen met grote schulden hebben er alles voor over om hun eigen status quo the handhaven. Laat ons wat meer macht consolideren, mag jij in je geleasde huisje blijven, deal? Verder eens met het rijtje.

 70. ll says:

  Dalen, Olland is één groot hedge-fund 🙂

 71. dalen says:

  PS

  Nog een mooi citaat mbt de gekochte rotzooi door ABP.

  “Over de hoogte van de geleden schade doet ABP geen mededelingen, liet een woordvoerster zaterdag weten.”

  Lekker onder de pet houden. Reken dan maar dat het miljarden zijn, of moet alles totaal worden afgeschreven?

  En de leraren maar staken omdat ze 40 uur per jaar meer les moeten geven. Misschien hier eens een vuist voor maken?

 72. Juan Belmonte says:

  hugo: Ik zou de ECB op nummer 1 zetten en de (EU) politiek op nummer 2.

  EENS.
  Op NUL staat J.i. dan ook FED en met name Alan Greenspan, Hugo. Jarenlange kunstmatige lage rente.
  $rente stuurt €rente

 73. hugo says:

  Juan Belmonte: $rente stuurt €rente

  Tot op zekere hoogte. De ECB kan de hoogte van de rente zelf bepalen. Als deze veel hoger was gezet dan de Amerikaanse had er uiteraard een carrytrade opgetreden (ala Japan). Landen als Brazilie hebben daarvoor gekozen. De ECB niet.

  Linksom of rechtsom zijn monopolisten als de FED, ECB en andere centrale banken een vloek omdat ze aan pricefixing doen. Hoe stelt Juan het ook al weer, als de rente de prijs van geld niet weergeeft gaan er andere mechanismen optreden. Zolang er centrale banken zijn zal dat probleem blijven spelen. Of te duur of te goedkoop, een centraal planner kan dat nooit bepalen.

  Het blijven bewoners van een ivoren toren, niet gehinderd door het leven van de gewone mensch. Ze kunnen altijd het pistool van de staat tegen het hoofd van de bevolking zetten om hun status quo te handhaven ten koste van de populatie als ze weer eens een fuckup hebben gemaakt.

 74. nhz says:

  TADA!!! Net in de Fabeltjeskrant (dus het moet waar zijn!!): de polderbubble is gered, want de Belgen komen Nederland opkopen. Niet alleen zijn de huizenprijzen hier 40.000 euro lager dan in het Belgse, je hebt als Belg die in NL komt wonen ook nog recht op hypotheekrenteaftrek!! De Belgische makelaar klonk een beetje moedeloos over deze onverslaanbare concurrentie …

  Als ik dr.t was zou ik excursies gaan organiseren voor Belgse vastgoed speculantjes, werk samen met een makelaar en voor je het weet is heel Amsterdam opgekocht

  ongelooflijk wat je de Nederlandse kleutertjes allemaal kunt wijsmaken 😎

 75. hugo says:

  dalen,

  Ik heb het ABP nooit gehoord over Freddy and Fanny, GM en andere beleggingen welke naar 0 zijn gegaan en waarvan ze ook miljarden in de portfolio van hadden. Raar verhaal.

 76. Juan Belmonte says:

  hugo: Hoe stelt Juan het ook al weer, als de rente de prijs van geld niet weergeeft gaan er andere mechanismen optreden.

  Briljante gedachte hugo, helemaal goed 🙂

 77. Juan Belmonte says:

  nhz: ongelooflijk wat je de Nederlandse kleutertjes allemaal kunt wijsmaken

  We hebben de hoogste opleidingsgraad ooit
  maar wie denkt er nog na ?

  Knettermallootheid is een uitzonderlijk geval.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/23-11-2011/domme-voorstellen/#comment-92150

 78. BalancedView says:

  Wat een prachtige quote van Ger Hukker kom ik tegen:
  “de Nederlandse huizenmarkt is over het algemeen behoudend gefinancierd”

  http://www.nvm.nl/columns/ger_hukker.aspx

 79. nhz says:

  asd: Al met al een bron van vermaak voor onze buurlanden. Dat is zeker.

  niet volgens de Fabeltjeskrant hoor, zie mijn opmerking hierboven 🙂

  Frans K.: Aangezien de gemiddelde hypotheeksom volgens het vastgoed dashbord van het Kadaster de afgelopen 3 jaar juist een dalende trend laten zien, lijkt me er wat onder water staan niet zo veel aan de hand.

  duidelijk geen flauw benul van waar deze statistische cijfers vandaan komen …
  25% van de hypotheken staat onder water; dat is een feit. En dat ondanks al enkele jaren dalende huizenprijzen de totale hypotheeksom nog steeds oploopt lijkt me een duidelijke aanwijzing dat er nog niet veel verbeterd is.

  Juan Belmonte: De excessen van Hogegrondprijsminnend NL zijn wel in beeld, er worden uiteindelijk een paar mensen héél rijk van en die mensen die teveel in de kijker stonden die mogen nog even brommen:

  vier jaar brommen voor 400 miljoen winst (en honderden miljoenen schade voor o.a. de belastingbetalers), lijkt me een goede deal. Temeer daar deze meneer met aftrek van voorarrest of wegens goed gedrag ongetwijfeld zo weer vrij rondloopt, (of misschien wel miljarden) kan gaan genieten. Jan V. heeft flink moeten lappen bij een paar van zijn slachtoffers, maar reken maar dan er nog tientallen zo niet honderden miljoenen ergens achter de hand zijn. Weer een typisch geval van klassejustitie, zoals we van de NL aristocratie gewend zijn.

  RealisT: Het gaat om stellen die wel willen scheiden maar niet kunnen omdat ze dan financieel meteen aan de grond zitten:

  gelukkig zijn de meeste van die tweeverdiener woningen van de laatste tien jaar zo bovenmaats, dat je ze met gemak doormidden kunt doen en dan nog twee ruime huizen over houdt. Misschien zekerheidshalve de voordeuren niet naast elkaar zetten. Groeimarkt voor de kwakkelende bouwsector, misschien kan Kareltje Schiffer hierbij bemiddelen?

  Juan Belmonte: Juan is verheugd over het nieuwe inzicht bij de feministen 🙂

  20 jaar te laat maar vooruit, laten we niet te hard oordelen.

  Juan Belmonte: Straks in 2014 o.i.d gaat Mevrouw Mees nog een artikel schrijven dat in de Europese Schuldencrisis Griekenland een kleine speler was vergeleken met Spanje.

  en dat Spanje een kleine speler was vergeleken met Nederland?

  Suzanne: deflatie

  alleen van de huizenprijzen; verder een hardnekkig sprookje.

  Juan Belmonte: Het is 2012 en de PERS snapt er nog steeds NIKS van.

  de schrijver van het stukje zal zelf ook wel een tophypotheek hebben.

  dalen: België is inmiddels vandaar weer afgewaardeerd en polderland met de grootste huizenbubble in de wereld, waaronder ook België (zie eerdere berichten) zal snel volgen.

  bij de Fabeltjeskrant zijn ze wél opgewaardeerd overigens. Zouden Belgen al hun geld van de bank halen nu de opheffing van Belgie nabij is, en het investeren in de beste belegging allertijden, een huis in de polder?

  hugo: Ik zou de ECB op nummer 1 zetten en de (EU) politiek op nummer 2.

  lijkt me niet realistisch, want de huizenbubble begon al rond 1990 toen er nog geen ECB was. Ik denk dat in veel delen van NL de grootste stijging al vóór 2000 heeft plaatsgevonden. Nee, de hoofdschuldige was de politiek die – in eendrachtige samenwerking met de banksters – de huizenmarkt omvormde tot een casino waarin je niet kon verliezen.
  In plaats van de ECB zou je eventueel de FED kunnen noemen, als serial bubble blower. Maar het voorbeeld Duitsland laat zien dat dat niet overal zo uitgepakt heeft, toch de politiek dus.

 80. nhz says:

  hugo: Ik heb het ABP nooit gehoord over Freddy and Fanny, GM en andere beleggingen welke naar 0 zijn gegaan en waarvan ze ook miljarden in de portfolio van hadden. Raar verhaal.

  volgens mij hebben ze de meeste daarvan verkocht toen ze bijna 0 waren 😉 Ik dacht trouwens wel dat ook daarover een klacht is ingediend, maar dat die is afgewezen omdat de claim te laat was ingediend. Maar wel heel hypocriet natuurlijk. Mijn oom heeft jaren geleden wel eens kritische vragen gesteld aan een ABP bobo op een grote bijeenkomst over deze posities, en hij werd toen op een schandalige manier aangepakt door de mannetjes in pak. Kritiek was ontoelaatbaar, het waren goudgerande aandelen waarin ze het volste vertrouwen hadden.

 81. Juan Belmonte says:

  BalancedView: Wat een prachtige quote van Ger Hukker kom ik tegen:

  De Nederlandse huizenmarkt is over het algemeen behoudend gefinancierd en de prijsstijgingen zijn in Nederland niet zo groot geweest als in Spanje en de Verenigde Staten.

  Daarbij komt dat Nederland een schaarste aan woningen kent.

  Tiene pinta de “Hogenhuizenprijsminnends”, una lengua muy comoda en Holanda. Vamos a traducir entonces:
  De Nederlandse huizenmarkt kent de grootste LOAN to VALUE verhouding en door de hypotheekexplosie in de polder is inmiddels de grootste Hypotheekschuld per inkomen.

  Daarbij komt dat er in Nederland krimp in bevolking optreedt, not bene een forse krimp in de beroepsbevolking immers:

  tussen 2011 en 2015
  gaan er
  1 miljoen
  met pensioen

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-11-2010/nhg-in-2011/#comment-55069

  Hahahahaaaaaaa
  Gratis Cabaret 🙂

 82. Juan Belmonte says:

  Er is inderdaad woningnood
  een enorm tekort aan bejaardenflats 🙂

 83. Juan Belmonte says:

  BalancedView: Wat een prachtige quote van Ger Hukker kom ik tegen:
  “de Nederlandse huizenmarkt is over het algemeen behoudend gefinancierd”

  Nog eentje:
  In 2006 1 miljoen huizenlease contracten: 1 miljoen aflossingsvrije hypotheken.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-12-2011/raad-van-state-donners-maatregelen-tegen-scheefwonen-onevenwichtig-en-eenzijdig/#comment-94621

  Stand 2012 J.i. onbekend.

  Zo conservatief dat 3 op 10 huizenhypotheken onder water staat ? (zie artikel hierboven)

  HAHAHAHAHA, conservatief, de man is een Mr in de Rechten, maar de betekenis van het woord conservatief is wel een hele bijzondere dan 😛

 84. asd says:

  @77 (nhz)
  Inderdaad.

  Weer een staaltje NL-misleiding, jawel alweer door de makelmannetjes, zoals uit hun berichtgeving in de media blijkt: “Belgen kopen steeds vaker een huis in NL omdat de huizenprijzen in B. stijgen en die in NL dalen.”

  Het gaat om Belgische jongeren, die in een leegloopgebied als Zeeuws Vlaanderen, een goede deal denken te kunnen maken met de aanschaf van een gehorige, goedkope doorzonwoning uit de jaren zestig, die anders niet aan de straatstenen is te slijten.

  De door de makelmannetjes aangeprezen HRA (die op sterven na dood is) moet die (“domme”) Belgen over de streep trekken. (wie zong ook al weer: “Heer heb meelij met de Belgen”?)

  Eigenlijk proberen de makelmannetjes een psychologisch klimaat te scheppen, waarin de onroerendgoedmarkt – aan de hand van dit soort armzalige voorbeelden – bezig is aan een comeback.
  (Wie zei ook al weer: “Dát zullen we nog wel eens zien!”)

  Of je nou deze lieden neemt of Goldman Sachs c.s., hun misleidende mentaliteit verdient dagelijks aan de kaak te worden gesteld.

  Dus lieve kijkbuiskindertjes: oogjes open en snaveltjes ook!

  In België wordt gelukkig voor de “arithmetique néerlandaise” gewaarschuwd, lees voor de firma “List en Bedrog” van het NL- makelaarsgilde, dat het water tot de lippen staat.

  Uit Zeeuws Vlaanderen kom je met je onroerend goed nooit meer weg.

  Tenzij het de bedoeling van de Belgen is om het geïsoleerde Zeeuws Vlaanderen te annexeren, zoals ooit het geval is geweest.

 85. Juan Belmonte says:

  SAKKERLOOT De heer Drs Hans Hogervorst beschrijft de (conservatieve volgens NVM) Kredietorgie
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-12-2011/coalitie-geen-taboes-bij-bezuiniging/#comment-92841

  Er zijn namelijk conservatieve Kredietorgies
  en innovatieve/vooruitstrevende/hippe Kredietorgies.

  http://www.youtube.com/watch?v=VRrMu7B1L2I

  Het is weer holderdebolderindepolder

 86. Juan Belmonte says:

  Juan denkt datti maar makelleugenaar moet worden.
  Stierenvechten is wel poetisch maar ook zo serieus, bloedserieus.
  Gegarandeerd altijd lol met de NVM 🙂

  Huis kopen in 2011: Slimme Z !
  hihi

 87. dalen says:

  @ 79

  “Ik heb het ABP nooit gehoord over Freddy and Fanny, GM en andere beleggingen welke naar 0 zijn gegaan en waarvan ze ook miljarden in de portfolio van hadden. Raar verhaal.”

  Inderdaad en zover ik me kan herinneren hebben ze dit ook altijd ontkend. Maar wat kan je tegenwoordig nog geloven. Sinterklaas geloof ik nog het meest.

 88. Juan Belmonte says:

  ll,

  Met name onder jonge huishoudens en starters is het risico op een restschuld bij de verkoop van hun woning groot. Dit is het resultaat van relatief hoge leningen, weinig of geen ingebracht eigen vermogen, in combinatie met dalende woningprijzen en aflossingsvrije hypotheekvormen.

  Inderdaad allemaal voorbeelden van over het algemeen behoudende financieringen

  Geen journalist die die beste heer Mr G. Hukker met zijn SLIMME ZETTEN nou eens een aantal serieuze vragen stelt.

  Hij blijft de beste komiek van Holland, miskend genie 🙂

 89. hugo says:

  dalen: Inderdaad en zover ik me kan herinneren hebben ze dit ook altijd ontkend.

  Deze ontkenningen zijn gemakkelijk te debunken door de jaarverslagen er op na te slaan. Zie bijvoorbeeld dit jaarverslag http://www.abp.nl/abp/abp/over-abp/publicaties/jaarverslagen/jaarverslag-2010.asp op pagina 90. Freddy en Fanny. Ik meen dat GM terug te vinden is het jaarverslag 2009. Neem overigens ook kennis van de blootstelling aan derivaten, PIIGS etc. ABP is toast.

 90. hugo says:

  Juan Belmonte: Er is inderdaad woningnood
  een enorm tekort aan bejaardenflats

  Ik ervaar ook woningnood. Ik woon nu in een eengezinswoning. Veel te groot voor deze alleenstaande. Ik zou graag een kleinere woning willen met meer grond. Niet te vinden helaas. Door de Nederlandse (en EU) politiek wordt er gebouwd voor de wensen van de politiek, niet voor de wensen van de bevolking.

 91. Juan Belmonte says:

  hugo: Ik zou graag een kleinere woning willen met meer grond.

  Dat is jammer, dat is helaas niet mogelijk, het beleid is VINEX: de lucht in op postzegelkavels.

  Het beleid is: niet zelf mogen bouwen, de Gemeente moet haar begroting uit Bouwgrond kunnen halen (na aftrek provisies grondspeculanten en projectontwikkelaars. Zoo werkt de polder 🙂

 92. Juan Belmonte says:

  Er is een omweg:

  koop een stuk landbouwgrond,
  plant er
  een rij
  prachtige prei

  Zet er na zoveel tijd een schuur neer
  Zet er na zoveel tijd een huis naast.

  Zonder knolraap en lof
  schorseneren en prei
  géén huis 🙂

 93. dalen says:

  nhz

  “je hebt als Belg die in NL komt wonen ook nog recht op hypotheekrenteaftrek!!”

  Dat zal dan alleen zijn als je hier belasting betaalt en dus op grond van het Belastingverdrag kiest voor Nederland.

  Geen Belg die dat ooit gaat doen. Voorheen betaalde ik 50 euro per jaar voor de mutaliteit, soort van ziekenfondsverzekering. Nu 400 x zoveel. Ik overweeg ook om de Belgische nationaliteit aan te vragen.

  Ondanks dat ik in Nederland betaal, ga ik toch in België naar de arts of specialist omdat het (i) klantvriendelijker is en (ii) wachttijden bestaan er niet.

  Waar een klein land als Nederland ook geweldig groot in is.

  Nederland is (was) een rijk land met gas, export producten, goede ligging, havens, transport, scheepvaart, waterwinning enz en nog naar de verdommenis helpen. Zeer knap. Verziekt door een huizenbubble die één van de grootste is in de wereld.

  “Met de wetenschap van nu.”

  We blijven het vingertje opsteken naar andere landen, terwijl er hier een drama aan het ontwikkelen is.

  Hierboven werd al gerefereerd aan stelletjes waarvan de één op zolder slaapt en de ander beneden. Dat is niet nieuw want dat is al enkele jaren aan de gang en erger dan men denkt.

 94. BalancedView says:

  Juan Belmonte,

  Wellicht een ludiek idee om een wedstrijdje uit te schrijven op het blog:
  Wie linkt de mooiste Hukker uitspraak?

 95. Juan Belmonte says:

  BalancedView,

  Uitstekend plan u staat 1 )

 96. hugo says:

  Juan Belmonte: Zoo werkt de polder 🙂

  Juan hoort te weten dat de juiste uitdrukking is, zo werkTE de polder. Veel te veel mensen hebben de NL ponzi (eigenlijk de mondiale fiat fractional banking ponzi) door. Breek Hugo de bek niet open over het niet werken van de polder en eigenlijk het meest van het systeem.

  Al die toegenomen dictatoriale trekken van de staat komen echt niet zomaar uit de lucht vallen. Ondanks dat centraal planners niet de prijs van geld kunnen bepalen kunnen ze wel de mate van repressie bepalen en opleggen. Het is niet voor niets dat men (de PTB) het internet, de gutenberg press on steroids, aan banden wil leggen.

 97. Juan Belmonte says:

  hugo: Juan hoort te weten dat de juiste uitdrukking is, zo werkTE de polder.

  KLOPT,
  De Polder is stuk 🙂

 98. nhz says:

  asd: “Belgen kopen steeds vaker een huis in NL omdat de huizenprijzen in B. stijgen en die in NL dalen.”

  goede Belgenmop zo 🙂

  wie koopt er nou iets waarvan de waarde (nog vele jaren) gaat dalen 😎

  asd: Het gaat om Belgische jongeren, die in een leegloopgebied als Zeeuws Vlaanderen, een goede deal denken te kunnen maken met de aanschaf van een gehorige, goedkope doorzonwoning uit de jaren zestig, die anders niet aan de straatstenen is te slijten.

  ja, vertel mij wat … als Nederlanders die 20 jaar lang zijn uitgeknepen door de vastgoed maffia er niet willen wonen, dan moet daar toch wel een heel goede reden voor zijn. Het is ook tekenend dat in mijn woonplaats, pakweg 30 km verderop hemelsbreed, de prijzen 2-3x hoger zijn …

  asd: Tenzij het de bedoeling van de Belgen is om het geïsoleerde Zeeuws Vlaanderen te annexeren, zoals ooit het geval is geweest.

  gezien de financiële positie van België lijkt het omgekeerde momenteel aannemelijker ;(

  hugo: Ik zou graag een kleinere woning willen met meer grond.

  misschien kan iemand je wat potaarde lenen voor de overbodige kamers, nadat ze hun tuin vervangen hebben door de nog steeds populaire steenwoestenij? En als je bij de lokale koffieshop langsloopt doen ze je vast een aanbod dat je niet kunt afslaan, alleen wel even de stekjes omwisselen als ze niet kijken 😉

  dalen: Dat zal dan alleen zijn als je hier belasting betaalt en dus op grond van het Belastingverdrag kiest voor Nederland.

  Geen Belg die dat ooit gaat doen.

  dat leek me ook niet zo aantrekkelijk, maar de Fabeltjeskrant doet alsof het een gouden deal is. Stel je voor, je kunt nog nét een huis mét HRA kopen voordat de HRA wordt afgeschaft en de prijzen extra hard omlaag gaan 😎

  dalen: Verziekt door een huizenbubble die één van de grootste is in de wereld.

  en ook verziekt door een fin. dienstverlening sector als een waterhoofd, en dom overheidsbeleid dat heeft gezorgd dat ons onderwijs kwa nivo nu bij de bezemploeg van Europa hoort, en dat er een steeds ernstiger tekort aan technici is (maar ja, wie is er nou zo dom om een moeilijke techniek studie te doen als met een fin. studie de banen met tonnen salaris voor het oprapen liggen …).

 99. Juan Belmonte says:

  Juan Belmonte,


  We kennen weer dagen van ‘gebak op kantoor’ als een ‘huizentreintje’, zoals wij dat noemen, wordt verkocht”, aldus Ger Hukker, voorzitter van de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/26-02-2009/ger-hukker-signaleert-een-opleving-van-de-huizenmarkt/

  Ondertussen met de kennis van nu: (zie grafiek 2009)
  http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=658

 100. dalen says:

  @ 96 hugo

  Dank voor de link.

  Zomaar een paar stellingen uit het jaarverslag

  “De omvang van de individuele portefeuilles wordt op
  een verstandig geachte mate van risico afgestemd.”

  Kijk ook eens naar de negatieve posities op derivaten.

  Dank @ 95 ll

  Dat zier er niet best uit en dit is nog maar het begin.

  Er zal ook naar Nederlandse banken worden gewezen wanneer de hel eenmaal is losgebroken.

  Het beleggen in dit soort derivaten is mijns inziens tegen het eigen beleid in. Het verdiende natuurlijk lekker.

 101. dalen says:

  @ 103

  Ik zal de aftrap geven met een klassieker.

  “7 redenen om juist nu een huis te kopen”

 102. BalancedView says:

  dalen,

  Nice!

  Laten we de oogst bundelen en in het kader van de kracht van herhaling verspreiden. 😉

 103. nhz says:

  nog meer aandacht in de Fabeltjeskrant van 20 uur voor het aanzwellende tij van kooplustige Belgen. Ger is voortaan ook de voorman van de Belgenlokkers! Het aantal Belgen verdubbelde maar liefst vergeleken met vorig jaar, een polderBelgenbubble in de maak. Nog tien jaar zo door en het aanbod op Funda gaat significant afnemen 🙂

 104. dalen says:

  @ 112 nhz

  Ik zie de advertenties al in de Gazet.

  Leuke eengezinswoning (wat is dat?) uit 1960 op een postzegelgrond geheel naar eigen smaak in te richten(m.a.w. totaal uitgewoond) en mogelijk een vergunning om een schuur van wel 2 mtr tot 3 mtr neer te zetten. Perceeloppervlakte is maar liefst 130 m2 op erfgrond (wat is dat?). Fritkot met Hollandse kroketten is op loopafstand te vinden.

  Reken maar dat een Belg zijn Ferrari start en snel naar polderland geraasd komt.

  Ik zal het netjes houden maar verdoemme “zijn ze wel wijs”.

 105. nhz says:

  @114:
  ik snap nu ook waarom er, na meer dan 20 jaar geëmmer, ineens geld is voor een tunnel bij Sluiskil: om te voorkomen dat al die Gentenaren straks 1 uur per dag net over de grens in NL in de file staan, op weg naar/van hun werk. Met dank aan de Belgenlokkers, hulde Ger!

 106. magnum says:

  koba.minfin.fgov.be/commande/pdf/brochure-schenkingen-2011.pdf

  scroll hier maar eens door heen

  zal een prijsdaling van 20% je een zorg zijn als je van een suiker oom of tante wat krijgt.

  We zijn begonnen om met de klok mee aan het grote huizen ‘twister’

  Alles met pensioen met een gekort pensioen ‘gaat’ naar Spanje en kan daar flink wat uitkiezen voor weinig en in NL een appartementje aanhouden voor de ‘warme maanden’

  NL’ers aan de Oostgrens gaan richting DE

  Randstad schuift voorbij Utrecht richting Oostgrens
  en BE vult aan het zuiden de gaten

 107. Adamus says:

  Een woning is juist geprijsd als het binnen 2 tot 3 maanden wordt verkocht.

  Denk daar maar eens over na.

  PRECIES! En de “juiste prijs” wordt bepaald door het maximaal te lenen bedrag….

 108. lorenzo says:

  …welke gering is , zelfs nihil. Banken hopen zo hun (..) woningprijzen in stand (..) te houden .Tijd kopen .. Komt ook wel uit dat ze geen geld hoeven uit te lenen….

 109. Adamus says:

  Er komt een tijd…..dertigers die bijv. de helft aflossingsvrij hebben; dat is dus ongeveer hun erfdeel en de onafhankelijk adviseur heeft ze vertelt dat ze “aflossingsvrij” tzt in een keer kunnen aflossen. Er komt dus een prijsontdekkingsmoment, als het ouderlijk huis de markt op moet. Verder staat er in de lettertjes dat er bijgestorting geëist kan worden in geval van “onderwater”, maar dat betekent ook afboeken -en allerlei administratie rond de gesecuritiseerde hypotheekpakketjes waarschijnlijk. Het systeem bestaat bij de gratie van papieren schulden. Lullige is wel dat de schuldenaar ervoor moet werken om dat papier te vernietigen…….

  Zonder het te weten staan een boel boomers borg voor hun twee kinderen. 😉

 110. nhz says:

  magnum: Alles met pensioen met een gekort pensioen ‘gaat’ naar Spanje en kan daar flink wat uitkiezen voor weinig en in NL een appartementje aanhouden voor de ‘warme maanden’

  ik betwijfel of een tweede huis straks voor velen nog weggelegd is; een extra huis aanhouden in de polder kost hoe dan ook een slok geld. Ik ken wel de voorbeelden (mensen die nu op Bali resp. Kreta wonen, met een huisje in NL vanwege de belasting). Als straks Griekenland, Spanje etc. uit de eurozone vallen dan zullen er ook wel strengere regels komen t.a.v. allerlei uitkeringen en belastingaftrek voor burgers die elders wonen. Voor die riante pensioenen is net zo min eerlijk gespaard als voor de armzalige uitkering die een gemiddelde gastarbeider in Marokko nu nog incasseert.

  Adamus: Zonder het te weten staan een boel boomers borg voor hun twee kinderen. 😉

  en andersom; want dankzij het erfenissen treintje (en de super uitzondering voor giften t.b.v. eigen huis van het kroost) blijft de huizenprijs nog steeds relatief hoog. Het is, net als HRA, gewoon de zoveelste vorm van legale belastingontduiking – op voorwaarde dat je een polderhuis koopt.

 111. Rudolf says:

  Wanneer je de reacties leest wordt je vanzelf somber.
  Wanneer je naar de totale hypotheekschuld kijkt denk je wel: wat een bedrag.
  Maar waar is deze hypotheekschuld op gebaseerd?
  De lineaire hypotheek, spaarhypotheek, aflossingsvrije hypotheek, beleggingshypotheek?
  Ik denk dat veel mensen een spaarhypotheek hebben of een lineaire hypotheek.
  Bij een spaarhypotheek wordt agelost maar zie je steeds op de hypotheekafschrift het maximumbedrag van het destijds afgesproken hypotheekbedrag verschijnenen.
  Dit geeft wel een vertekend beeld.
  Veelal krijgen de aanvragers de schuld, maar denk hierbij eens aan banken (in het verleden 4 – 5 keer een jaarsalaris kon je lenen), denk eens aan overheden: sterke verhoging van de grondprijzen (de snoepbak voor gemeenten).
  Doe daar nog eens de OZB bij en het huurwaardeforfair dan wordt het al aardig belastend voor de koper.
  Verder nog de notariskosten, overdrachtsbelasting enz.
  Tevens leuk: de discussie over de hypotheekrenteaftrek. Sta er bij stil dat de banken de rente bepalen en heffen. Dit zijn inkomsten! De overheid belast de banken voor deze renteinkomsten.
  Hieruit kan dus de renteaftrek uit worden bekostigd.
  De wereld zit complexer in elkaar dan wat ik nu schrijf.

  De andere wereld is die van de woningcorp. Deze worden door de overheid gedwongen bepaalde prijzen aan te houden en het woningaanbod te laten dalen door gedwongen verkoop. Resultaat: nog meer woningen op de markt.

  De gedachte van de overheid hierachter zal wederom zijn: meer ozb inkomsten en alles wat daaraan gerelateerd is.

  Zullen we eens de discussie gaan starten wel of geen huursubsidietoekenning? Hoeveel geld gaat hierin om?

  Zullen we met elkaar de discussie eens gaan starten over de vele onzinnige projecten die door gemeenten, provincies en overheid worden gestart en de belastingbetaling miljarden kosten?

  Ik denk dat wanneer we dit eens goed onder de loep nemen de overheid in één keer uit zijn schuld is.

  Kunnen we met elkaar ruimer ademhalen, hoeven minder mensen gebruik te maken van minimawinkels/instellingen.

  Kunnen we de zorgpremies weer betaalbaar maken.

  Zo kan ik nog wel een poosje doorgaan.

  Net de ozb aanslag weer binnen gekregen. Prijsstijging ongeveer 8%. Wie krijgt een dergelijke loonsverhoging?
  Oorzaak: mega financiële miskleum door de gemeente waarin ik woon en een project van ruim 375 milj. waar geen enkele bewoner op zit te wachten aangezien dit in onze stad zal zal leiden tot jarenlange opbraak en bouwwerkzaamheden. Het zal wel weer niet bij die 375 milj. blijven…………….. De rekening is weer voor de belastingbetaler en het gemeentebestuur lacht.

 112. stephan melkertbaan says:

  Wanneer wij zo meteen weer de gulden met zijn voordelen weer terugkrijgen, zijn de huizenprijze weer okay en de markt gezond. Nog ff wachten dus, geluk en ik ook.

 113. Koos Plukme says:

  Even een ideetje.
  Twee jaar geleden, werd de fiscale bijtelling, het HUURWAARDEFORFAIT genoemd en niemand die dat begreep. Een soort van huur die je zou besparen als je koper zou zijn en daar moet je over betalen.
  Daarna hebben zij er het EIGENWONINGFORFAIT voor verzonnen, “verkoopt makkelijker voor de STAAT”.
  Ik stel voor de belastingheffing de volgende naam mee te geven: “het BANCAIRFORFAIT”, kun je daar ook de belasting innen;wij de lasten en de bank de lusten! Mijn WOZ-aanslag stuur ik ook direct door naar de DSB-bank.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*