Openkoopsom wil koopsommen opendata maken

openkoop

Net nu het kadaster de eerste (iets te) voorzichtige stapjes op gebied van opendata lijkt te zetten, trekt ineens openkoopsom.nl uit het niets een flinke sprint.  De filosofie van de website is simpel: iedereen die serieus bezig is met het zoeken naar een koopwoning vraagt koopsominformatie op bij het kadaster om te bepalen welk bedrag voor een bepaald huis ‘normaal’ zou kunnen zijn. Een overzicht van historische koopsommen, in combinatie met prijsindexen zijn onmisbaar bij het bepalen van het bedrag dat je wilt bieden en bieden je broodnodige informatie om je af te sluiten voor de stoorzender die ‘verkopend makelaar’ heet. Bovendien biedt het broodnodige transparantie op de woningmarkt en is het essentieel voor verkopers om hun verliesaversie te overwinnen.

Het vervelende is alleen dat deze gegevens die gevoelsmatig toch een beetje van ons allemaal zijn voor veel geld worden verkocht door het kadaster. Bovendien krijg je dan wel de gegevens van een aantal huizen in een postcodegebied, je moet er zelf bij zoeken of het huis even groot is en uit dezelfde periode komt. Openkoopsom komt nu met een oplossing. Je kunt je sms of pdf uploaden, waarna je oppervlak en bouwjaar van de huizen te zien krijgt. Bovendien deel je dan automatisch de koopsominformatie met andere huizenzoekers. Ik kan me voorstellen dat als je echt bijna een huis gaat kopen nog even de laatste stand van zaken opvraagt bij het kadaster, maar dit zou een eerste scan van prijsniveaus goed mogelijk kunnen maken.

Waarschijnlijk zal dit tot discussie leiden met het kadaster, maar misschien is het wel tijd dat die discussie gevoerd werd. Voor nu vind ik deze opendata by proxy erg veelbelovend en een buitengewoon nuttige tool voor huizenzoekers. Mits hij gebruikt gaat worden.

Share Button
582 comments on “Openkoopsom wil koopsommen opendata maken
 1. OpenKoopsom says:

  Dankjewel voor de publiciteit Tufkaj. Ik ben al jarenlang een vaste kijker op dit blog. Vallend in de categorie vrije sector huurder en vond het tijd om actie te ondernemen. Als julie vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik dat graag. Wel kan het even duren voordat ik reageer. Ik zit momenteel in een andere tijdzone en het is hoogtijd om te gaan slapen.

 2. Fantastisch! Deze ga ik eens even goed pluggen de komende tijd!

  Wat zijn volgens jullie, in het kort de voordelen voor de bijdragers? Hoe kan ik mensen overhalen om bij te dragen?

 3. Long Time Lurker says:

  ik heb meteen al 4 pdfjes geupload 😉

 4. SchuurHuurder says:

  OpenKoopsom,

  Goed initiatief! Ik heb de woningen die ik heb onderzocht geüpload.

 5. Frans says:

  Geweldig initatief!
  Ben benieuwd of ze het kunnen verbieden, en of ze (het kadaster) het gaan verbieden.
  Als ze dit doen vallen ze wel heel hard door de mand!

 6. tufkaj says:

  Top initiatief wmb. Superbelangrijk voor transparantie op de markt en het leggen van de kosten van het kadaster waar deze horen.
  Straks kun je mooie overzichten genereren die mensen met verliesaversie over de streep kunnen halen om te zakken met de prijs.

  Ik had o.a. al een postcode in Amsterdam geüpload waar laatst ‘boven de vraagprijs’ zou zijn geboden. Stond er nog niet tussen.

  wel benieuwd naar de reactie van kadaster 😛

 7. OpenKoopsom says:

  Iedereen alvast bedankt voor de uploads. Ik ben nog even druk met het matchen van wat variaties in de data die ik nog niet gezien had. Inmiddels een fors deel van de PDF uploads al gefixed en de data opnieuw ingelezen.

 8. mafketel says:

  Tufkaj ……

  What’s is a koopsom ?

  Die koopsommen kloppen ook voor geen meter, die zijn 20 tot 25% te hoog door de HRA …… Prof. Dolf van den Brink 🙂

  Koopsommenmarkt van 800 miljard, die zou eigenlijk 600 miljard moeten zijn …… klopt dan ook weer met Snork’s http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/400jr.html

  200 miljard gebakken HRA lucht, wacht gewoon maar af tot alles weer ‘normaal’ is ……., moet je wel geduld kunnen opbrengen 😉

 9. tufkaj says:

  OpenKoopsom: die ik nog niet gezien had.

  klik eens op ‘s-Gravenhage 😛

  mafketel, Sja, historie is het enige dat zeker is 🙂

 10. mafketel says:

  tufkaj: Sja, historie is het enige dat zeker is 🙂

  History ? Alive and kicking …….. bij onze buren 🙂

  http://graphics8.nytimes.com/images/2011/08/22/multimedia/ireland/ireland-blog480.jpg

 11. peter z says:

  +10 pdfs voor Voorburg en Leidschendam 🙂

 12. Nico de Geit says:

  Zo lang de prijzen dalen is kopen niet al te slim.

  Ik heb wat verhuurd onroerend goed maar dat staat is nu onverhuurd onroerend goed. Dat nodigt niet uit om bij te kopen. Als het over drie maanden nog steeds niet is verhuurd ga ik maar eens zakken met de prijs. Verhuurders die het geld voor hun pand hebben geleend komen in de knoei bij dalende verhuurprijzen, nog meer bij stijgende rente.

  Ik vraag me af of, en wanneer de huurprijzen van woningen eindelijk eens gaan dalen. Als de overheid stopt met huursubsidie en uitkeringen gaat verstrekken ongeacht de samenlevingsvorm komen er honderdduizenden woningen vrij. Nu zijn uitkeringsgerechtigden verplicht een eigen woning aan te houden anders krijgen ze honderden euro’s per maand minder.

  Studenten hebben daar ook last van. ‘Uitwonend’ levert nu ‘voordeel’ op. Het voordeel van meer lenen.

 13. OpenKoopsom says:

  ‘s-gravenhage gefixed een akelig dingetje btw. Vanuit de sms komt nog S gravenhage, maar dat fix ik wel een andere keer.

  Laat je overigens niet ontmoedigen doordat data niet meteen verschijnt. Als er problemen zijn met het inlezen, dan buffer ik de data zodat deze na het oplossen alsnog erin komt.

  Ook is mijn fraude filter al afgegaan: Een huisje dat op dezelfde dag voor twee zeer uiteenlopende prijzen van eigenaar verwisselde.

 14. lorenzo says:

  OpenKoopsom: Ook is mijn fraude filter al afgegaan: Een huisje dat op dezelfde dag voor twee zeer uiteenlopende prijzen van eigenaar verwisselde.

  Rustig blijven, zo vreemd is dat niet .

 15. lorenzo says:

  Ondertussen zoek ik de toegevoegde waarde van dit geheel ; als de zoektocht van een huis voltooid is en op basis van de huidige beschikbare gegevens een waarde bepaalt moet worden begrijp je van de huidige status quo niet bepaald veel , zoniet te weinig .
  Beter een analyse toepassen vanaf nu , in deze geflatteerde situatie voor een prijsbepaling.
  Dan nog ”verliesaversie” ; onderdeel van de staat van cognitieve dissonantie waarin nagenoeg alle verkopers verkeren op dit moment. De waarheid (..) van hun kooophut in deze is bekend bij de doelgroep , daarom zelfs en juist niet gewenst als cognitief gegeven.

 16. Philippulus says:

  Consumentenmonitor voorjaar 2013 –

  Dit rapport beschrijft de ontwikkelingen in het financiële keuzegedrag van consumenten die in de periode oktober 2012 tot en met maart 2013 een hypotheek hebben afgesloten.

  http://www.afm.nl/nl/nieuws/2013/okt/consumentenmonitor-hypotheken-q1q2.aspx

 17. Philippulus says:

  Door een unieke samenwerking tussen het Kadaster, het Landbouw Economisch Instituut en a.s.r. bieden wij u ieder kwartaal een nieuwe grondprijsmonitor aan. Met deze grondprijsmonitor beschikt u over actuele marktinformatie over de grondprijzen in uw regio.

  http://www.asrvastgoedvermogensbeheer.nl/landelijk/grondprijzen/

 18. Voerman says:

  Nico de Geit: Ik vraag me af of, en wanneer de huurprijzen van woningen eindelijk eens gaan dalen. Als de overheid stopt met huursubsidie en uitkeringen gaat verstrekken ongeacht de samenlevingsvorm komen er honderdduizenden woningen vrij.

  Erg ongenuanceerd, Nico!
  Zou eerder gevallen van fraude en misbruik vaststellen en sanctioneren. Past uit gemakzucht echter niet in dit landschap. Het is hier niets doen of de botte bijl erin.

 19. mafketel says:

  Philippulus,

  Beter ? 🙂

  Ondertussen in de NL

  een daling van de onderliggende waarde van industrieel vastgoed van 51 % ?

  http://www.hansteen.co.uk/media/press-release.php?rel_ID=99

 20. Ontwikkelaar says:

  Mooi initiatief!

  Kwestie van volhouden.

 21. eric406 says:

  OpenKoopsom:

  Ook is mijn fraude filter al afgegaan: Een huisje dat op dezelfde dag voor twee zeer uiteenlopende prijzen van eigenaar verwisselde.

  Dat is een lastige, hoe voorkom je dat mensen gemalverseerde data aanleveren?

 22. Nico de Geit says:

  Voerman: Erg ongenuanceerd, Nico!
  Zou eerder gevallen van fraude en misbruik vaststellen en sanctioneren. Past uit gemakzucht echter niet in dit landschap. Het is hier niets doen of de botte bijl erin.

  Als de huursubsidie wordt beëindigd en mensen bijvoorbeeld nog slechts een uitkering krijgen van 400 euro per maand dan gaan ze snel bij mammie wonen.

 23. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: en mensen bijvoorbeeld nog slechts een uitkering krijgen van 400 euro per maand

  En dat is dan met een maximum van 12 maanden. In andere delen van Europa zie je dat al. Krijgen we dat straks ook in Nederland?

 24. Long Time Lurker says:

  http://www.scribd.com/doc/194026967/Koopsommenoverzicht-1076-AP

  hier zie je een goed voorbeeld van een huis dat op 1 dag 2x werd verkocht, voor een ton verschil. Wat was hier aan de hand?

 25. Joe says:

  Zo, mijn bijdrage met 5 pdf’s ook maar even gedaan. Gaat om wat relatief nieuwe appartementencomplexen in Rotterdam, dus erg veel woningen per postcode, tikt lekker aan.

 26. Voerman says:

  Nico de Geit: Als de huursubsidie wordt beëindigd en mensen bijvoorbeeld nog slechts een uitkering krijgen van 400 euro per maand dan gaan ze snel bij mammie wonen.

  Niet iedereen heeft nog een mammie en er zijn legio mensen die reeksen van jaren voor weinig geld hard gewerkt hebben en echt van een uitkering afhankelijk zijn. Die hebben ook een dak boven hun hoofd nodig.
  Je hebt volgens mij niet een van je beste dagen, Nico! 🙂

 27. Voerman says:

  Nico de Geit: Krijgen we dat straks ook in Nederland?

  Niet goed voor de veiligheid en niet goed om de door jou gevreesde verpaupering tegen te gaan.

 28. Voerman says:

  En dat openkoopsom is natuurlijk flauwekul.
  Je kunt toch ook niet van elke verkochte auto de verkoopprijs opvragen!
  Heeft ook iets met privacy te maken.

  Iedereen die iets bezit, of dat nu een auto of een huis – of nog iets anders is heeft het beschikkingsrecht over zijn eigendom.
  Dat eigendom is geen gemeengoed en het gaat zolang er geen kwaad mee wordt aangericht niemand wat aan!

 29. Steven says:

  Ik zou inderdaad wel willen weten of het mag. Maar ik denk het wel, want je ziet zo vaak de prijzen in kranten staan. Verder natuurlijk: hoe meer cijfers hoe beter: Dank u meneer openkoopsom. 😉

 30. Charlie says:

  Heb zelf ook met het idee van openkoopsom rondgelopen. Publicatie van transactiesommen van woningen afkomstig van het Kadaster is gewoon toegestaan. Het kost alleen een paar dubbeltjes per transactie, dus tot nu toe vond niemand het interessant om deze betaalde informatie gratis weg te geven. Maar nu ‘delen het nieuwe hebben’ is, geef ik dit initiatief een goede kans!

 31. lorenzo says:

  Voerman:
  En dat openkoopsom is natuurlijk flauwekul.
  Je kunt toch ook niet van elke verkochte auto de verkoopprijs opvragen!
  Heeft ook iets met privacy te maken.

  Iedereen die iets bezit, of dat nu een auto of een huis – of nog iets anders is heeft het beschikkingsrecht over zijn eigendom.
  Dat eigendom is geen gemeengoed en het gaat zolang er geen kwaad mee wordt aangericht niemand wat aan!

  Bij Wet toch anders ; de een een registergoed , de ander dus niet (denk eens aan beslaglegging ..).

  De pincode ,in deze wel een redelijk argument ….

 32. lorenzo says:

  Charlie: Publicatie van transactiesommen van woningen afkomstig van het Kadaster is gewoon toegestaan

  ..en doe ik al jaren , nu zelfs digitaal . Makkelijker als vroeger dus en wettelijk tegen kostprijs .

 33. OpenKoopsom says:

  @Voerman privacy is een belangrijk goed. Het is echter voor koopsommen van panden bij wet geregeld dat deze publiek toegankelijk zijn. Dus mocht dit stukje verloren gegane privacy je momenteel het meest aan het hart gaan, dan moet je gaan lobbyen in Den Haag (of is het nu ‘s-Gravenhage ;)).

  Overigens dank voor de bijdragen. Ik heb nog wel wat werk voor de boeg: vooral de oudere documenten hebben toch net weer even een ander template.

 34. Voerman says:

  OpenKoopsom: Dus mocht dit stukje verloren gegane privacy je momenteel het meest aan het hart gaan

  Verkoopsommen gaan me niet speciaal aan het hart.
  Het koppelen van gegevens en de luchthartigheid waarop met privacy omgegaan wordt (zelfs bij wet geregeld) wel. Verder niets.

 35. lorenzo says:

  Tja , Endstra is niet meer, hoewel ik niet uitsluit dat er nog meer zijn .

 36. Latida says:

  Hulde voor dit initiatief!

  Ik begrijp eigenlijk niet waarom deze data niet al eerder kosteloos beschikbaar is.

  De rol van taxateurs is niet veel besproken, terwijl hun taxaties leidend zijn bij het bepalen van de waarde.

  Ook de WOZ wet gaat uit van de waarde van de woning.

  Openbaarheid van de historie van het verkoopbedrag geeft in ieder geval de koper net iets meer inzicht van wat de werkelijke waarde is.

  Er zijn landen in Europa waar de belastingaangiftes openbaar zijn (helpt bij het opsporen van zwart geld). Waar kentekenregeisters openbaar zijn (Helpt bij het zich fatsoenlijk gedragen op de weg).

  Dit zorgt over het algemeen genomen voor meer sociale controle.

  Het privacy argument gaat volgens mij in deze niet op, omdat het gaat om data die wel bij en reeds voor de overheid beschikbaar is en waar dus door de burger reeds voor is betaald, maar er geen kosteloos gebruik van mag maken.

 37. Voerman says:

  Latida: Het privacy argument gaat volgens mij in deze niet op, omdat het gaat om data die wel bij en reeds voor de overheid beschikbaar is

  Geldt ook voor bijv. strafbladregistratie, medische gegevens, woonadres van iedereen, inkomen van iedereen etc?
  Kom nou! 🙂

 38. Voerman says:

  Latida: Openbaarheid van de historie van het verkoopbedrag geeft in ieder geval de koper net iets meer inzicht van wat de werkelijke waarde is.

  En jij dacht, dat de op die manier gevonden “werkelijke waarde” maar in de verste verte maatgevend is voor de bloggers alhier?

 39. Dawg says:

  Voerman: Geldt ook voor bijv. strafbladregistratie, medische gegevens, woonadres van iedereen, inkomen van iedereen etc?
  Kom nou!

  Sinds kort kunnen particuliere verhuurders inkomensgegegevens van de belastingdienst krijgen.

 40. DenVrolijkeHuurder says:

  Kadastergegevens zijn niet openbaar, omdat het verdienmodel van het kadaster drijft op het uitnutten van de kadasterdata.

  Om daar open data van te maken betekent dat het kadaster uit algemene middelen gefinancierd moet worden, waar deze ZBO nu nog zichzelf bedruipt. Als je dan inziet dat dit een verlies aan zelfstandigheid betekent voor de directie van het Kadaster, en X miljoen per jaar aan belastinggeld voor het ministerie, dan begrijp je waarom de incentives niet dusdanig aligned zijn dat er vanuit de twee kanten die hierover beslissen gepleit zal worden voor het vrijgeven van deze data.

  Er is nog een 3e betrokken partij uiteraard; de burger. Die kan zoals gebruikelijk in de stront zakken. 🙂

 41. DenVrolijkeHuurder says:

  Voerman: En jij dacht, dat de op die manier gevonden “werkelijke waarde” maar in de verste verte maatgevend is voor de bloggers alhier?

  Eh nee, het geeft simpelweg de daadwerkelijke transactieprijzen weer. Dat betekent dat kopers en verkopers beter zicht krijgen op de marktprijs van hun goed.

  Dit in tegenstelling tot de sprookjesvraagprijzen op funda.

  Een vrije markt functioneert beter naarmate zij transparanter is. Niet dat die woningmarkt nu zo vrij is, maar informatieongelijkheid zet de burger/consument in alle gevallen op nadeel t.o.v. marktpartijen met specialistische kennis/data (lees: banken, verzekeraars, makelaars, etc).

 42. Philippulus says:

  mafketel:
  Philippulus,

  Beter ?

  Nadat de longontsteking overging in bloedhoest (te veel info, ik weet ‘t) ging het opeens een stuk beter 🙂

  Iets meer OT: Valse tonen in de makelaardij.
  http://descherpepen.nl/2013/valse-tonen-in-de-makelaardij/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+ScherpePen+%28De+Scherpe+Pen%29

  Zelf heb ik slechts eenmalig contact gehad met een makelaar tijdens een bezichtiging in 2008, de man opende de deur, keek glazig toen ik enkele vragen stelde en sloot de deur af nadat wij onverrichter zake vertrokken, we zijn hem nog immer dankbaar.

 43. Voerman says:

  Dawg: Sinds kort kunnen particuliere verhuurders inkomensgegegevens van de belastingdienst krijgen.

  Geen gespecificeerde inkomensgegevens!
  Alleen in welke inkomensgroep de huurder valt.

 44. mafketel says:

  Vastgoed terug naar 1982 http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/speeches-2003/auto35768.jsp

  Kadaster heeft gegevens VANAF 1993 …… Hoe kan je die prijs dan uitrekenen ?

  Een betere oplossing zou zijn, alle koopaktes ( verplicht ) bewaren en meegeven aan de volgende koper ………

  Zó leuk, zag laatst nog een koopakte uit 1889, met een koopsom van 1270 guldens 🙂 en ( bijna ) alle opvolgende aktes …… gewoon bewaard en met de verkoop meegegeven ……..

 45. OpenKoopsom says:

  DenVrolijkeHuurder:
  Er is nog een 3e betrokken partij uiteraard; de burger. Die kan zoals gebruikelijk in de stront zakken.

  Of die burgers gedragen zich een tikje burgerlijk ongehoorzaam en nemen het verzamelen van de data in eigen hand.

 46. Voerman:
  Alleen in welke inkomensgroep de huurder valt.

  En die inkomensgegevens zijn heel wat persoonlijker/privacygevoeliger dan hoeveel er voor een huis betaald is. De 2e is namelijk al jaren gewoon beschikbaar dmv een simpel SMSje, maar dan tegen betaling. Openkoopsom doet niks anders dan deze info verzamelen en inzichtelijk maken. Als je bezwaar hebt tegen het beschikbaar stellen van deze info, dan moet je inderdaad, zoals anderen ook zeggen, bij het Kadaster of in Den Haag zijn.

 47. Voerman says:

  OpenKoopsom: Of die burgers gedragen zich een tikje burgerlijk ongehoorzaam en nemen het verzamelen van de data in eigen hand.

  Haha!
  De zgn. digitale gluurders.

 48. Voerman says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Als je bezwaar hebt tegen het beschikbaar stellen van deze info, dan moet je inderdaad, zoals anderen ook zeggen, bij het Kadaster of in Den Haag zijn.

  Doe normaal man! 🙂

 49. mafketel says:

  Griekse toestanden in de polder . Overwaarde huizen is foetsie , stress maakt vastgoedsector ziek, waar is het lichtpuntje ? Man uit Zuidlaren door het dak dreigend faillissement en torenhoge schuld, bouw stilgelegd, gedwongen opgenomen, en staat nu op opsporingslijst ……., waar is het lichtpuntje ?

  http://www.vastgoedjournaal.nl/news/11480/57/

 50. Voerman says:

  Het wordt langzamerhand zo algemeen, dat het niet meer verbaasd als binnenkort de AH -bonuskaartgegevens en de OV-chipkaartgegevens en het internetgebruik voor iedereen vrij toegankelijk zijn.

 51. Latida says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Voerman:

  Voerman,

  Medische gegevens uiteraard niet, daar gelden andere wetten voor.

  Maar adresgegevens? Waarom niet? Vroeger had je een telefoonboek. Betalingen die je verricht, die komen bij private partijen te liggen, evenals je surfgedrag, dus daar ga je zelf niet eens meer over, laat staan dat je daar rechten op kunt doen gelden in de praktijk.

  Inkomen en voertuigen die op iemands naam staan daarentegen, reken er maar op dat die openbaar gaan worden, dat is in andere europese landen al het geval, onder het motto leg maar eens uit waar je het van betaald. Zit er inderdaad aan te komen. Wat ik daar zelf van vind is irrelevant.

  Koopprijzen van huizen transparant maken, als die beschikbaar waren geweest, was de taxateur dan nog geloofwaardig geweest tijdens de boom?

  Enorm lastig gebied privacy. Maar zoals de overheid zelf transparanter moet worden in haar uitgaven en doen en laten, zo zal er ook van de burger e.e.a. worden verwacht. Waarom dan niet van de vastgoedsector ter bescherming van de consument?

  Het zijn interessante tijden..

 52. mafketel says:

  Voor de techneuten onder ons ……

  Op het dft forum http://www.telegraaf.nl/dft/forum_dft/
  ‘woningmarkt’ 14de van boven

  ‘Moeten onze hypotheken AMERICAN WAY Geld op: Sleutel inleveren..? ‘

  daar staat een plaatje van Dutch housing disaster, met een voorbeeld van hetzelfde huis 2010 en 2014

  Tufkaj of Snork ? Is een zeer treffend plaatje, maar ik kan er nikx mee, jullie ? Sukses 🙂

 53. Steven says:

  Toch heb je ook niet veel aan die kadaster-prijzen. In mijn kennissen kring was het gebruikelijk om maximaal te lenen en dus ook maar de keuken en de badkamer er uit te rammen voor nieuwen. Misschien zelfs een nieuw dak er op of fundering: bankje betaalt toch wel? Maar goed alle kleine beetjes helpen. Het gros van de starters weet volgens mij niets van de idiote stijging in de jaren negentig, maar wel de daling sinds 2008: dan krijg je dus alleen al een volkomen verkeerd beeld.

 54. tinus says:

  Tis alsof de duivel ermee speelt.

  Tegen beter weten in stem ik even af op de publieke omroep waar ik in het nieuwoverzicht van 2013 val.

  En ja hoor, net in het item over de crisis.

  Wat zegt Annechien:

  “De huizenprijzen dalen niet meer, en stijgen inmiddels weer op sommige plaatsen, het ergste lijkt voorbij bladiebla”.

  Gevolg door 10 minuten kommer en kwel van een failliet bouwbedrijf in een klein dorp en de impact die dit ook heeft op de fietsenboer en de makelaar, die het nu ook een stuk rustiger hebben. Dat dan weer wel.

 55. Nico de Geit says:

  tinus: het ergste lijkt voorbij

  Zoiets zeggen ze nooit over huurprijzen.

 56. OpenKoopsom says:

  Een mooie eerste dag met inmiddels bijna 600 OpenKoopsommen. Bedankt voor jullie uploads en berichten. Hopelijk volgen er nog veel meer.

 57. Steven says:

  Nico de Geit,

  Nee de huren blijven gewoon twee Chinese maandlonen (per maand)

  ook al is dat loon flink gestegen: http://www.blogaap.nl/blog/561/Chinese-inkomens-61-keer-zo-hoog-in-35-jaar

  You ain’t seen nothing yet!

  (volgens mij)

 58. Steven says:

  Ik bedoel dus dat een Nederlandse uitkeringstrekker (sorry pour le mot) twee keer een chinees maandsalaris uitgeeft voor alleen al zijn huur. Dat is niet vol te houden denk ik na verloop van tijd.

  Je kan natuurlijk de uitkeringen verlagen, maar logischer is de huren EN de uitkeringen dus te kunnen verlagen.

  maar..tjonge wat duurt het allemaal lang zeg.: bestaan er geen exact nadenkende economen?

 59. bankschroef says:

  zie ook deze, zijn iets lastiger sites:

  http://huizen.prijsverloop.nl/

  en mbt vraagprijsverloop:

  http://huisx.nl/home/huis-in-vizier/vergelijk-prijsposities-huizen-wijk

 60. Adamus says:

  Philippulus:
  Door een unieke samenwerking tussen het Kadaster, het Landbouw Economisch Instituut en a.s.r. bieden wij u ieder kwartaal een nieuwe grondprijsmonitor aan. Met deze grondprijsmonitor beschikt u over actuele marktinformatie over de grondprijzen in uw regio.

  asrvastgoedvermoge…delijk/grondprijzen/

  ASR(vhFortis) ook al een ZBO? Toch leuk die staatsbedijven.

 61. Adamus says:

  Dawg: Sinds kort kunnen particuliere verhuurders inkomensgegegevensvan de belastingdienst krijgen.

  Tot “€681” toch?

 62. mafketel says:

  Voor de liefhebbers 🙂

  It’s the models stupid …….

  Over Bezemer, Steve Keen en de naïeve berekeningen van Paul Krugman ………

  http://www.creditwritedowns.com/2013/12/bubbles-debt-economic-growth-paul-krugman-edition.html

 63. johan says:

  Ik denk dat de woning van Marianne Thieme (PvdD) rond de 750000 euro ligt als ik het standpunt van de partij lees:
  ‘De aftrek van hypotheekrente blijft, maar wordt op korte termijn beperkt tot een hypotheekschuld van maximaal € 750.000 en geleidelijk verder teruggebracht tot € 500.000. Iedereen heeft 30 jaar recht op aftrek van een annuïtair dalend percentage van de hypotheekrente. Via een geleidelijke invoering wordt het aftrekpercentage afgetopt op 42%. Dit levert uiteindelijk een jaarlijkse besparing van € 4,1 mld.’

 64. lorenzo says:

  Voerman: inzicht van wat de werkelijke waarde is.

  ….die bestaat niet . Toen , nu en later .

 65. lorenzo says:

  …voor latida .

 66. mafketel: Op het dft forum http://www.telegraaf.nl/dft/forum_dft/
  ‘woningmarkt’ 14de van boven

  ‘Moeten onze hypotheken AMERICAN WAY Geld op: Sleutel inleveren..? ‘

  daar staat een plaatje van Dutch housing disaster, met een voorbeeld van hetzelfde huis 2010 en 2014

  Tufkaj of Snork ? Is een zeer treffend plaatje, maar ik kan er nikx mee, jullie ? Sukses

  Had dat plaatje al eerder gezien. Ik snap ‘m wel ongeveer, maar heb er verder niks mee gedaan. Vond het namelijk een zeer onoverzichtelijke manier van weergeven wat iedereen ondertussen wel weet: Dat er veel minder geleend mag worden.

 67. Stoelgang says:

  Voerman:
  En dat openkoopsom is natuurlijk flauwekul.
  Je kunt toch ook niet van elke verkochte auto de verkoopprijs opvragen!
  Heeft ook iets met privacy te maken.

  Iedereen die iets bezit, of dat nu een auto of een huis – of nog iets anders is heeft het beschikkingsrecht over zijn eigendom.
  Dat eigendom is geen gemeengoed en het gaat zolang er geen kwaad mee wordt aangericht niemand wat aan!

  Voor sommige mensen met andere BBbelangen kan het openbaar maken van koopsommen een bedreiging zijn zo blijkt.

 68. Stoelgang says:

  OpenKoopsom,

  In ieder geval bedankt voor het mooie initiatief. Weer een duwtje in d goede richting!

 69. Stoelgang says:

  Voerman: Doe normaal man!

  Het voelt kennelijk echt ongemakkelijk, smily of niet.

 70. Juan belmonte says:

  @ artikel

  Sympathiek initiatief.

 71. johan says:

  ik ga zeker meedoen, door mijn postcode op te vragen.
  Tot 2008 had ik de beschikking over de cijfers d.m.v. Dimo.nl
  Door onduidelijke redenen ?? werd Dimo.nl opgeheven.
  Als een ieder zijn postcode opvraagt is er snel een beeld zoals onze woningmarkt er werkelijk uitziet.

 72. Juan belmonte says:

  Wellicht ook
  Geldt hetzelfde
  Voor de hypotheeksommen
  Die op huizen rusten

  Voor zover het woord
  Rusten
  Van toepassing is:
  Hypotheek kan namelijk niet aanwezig zijn
  Rusten
  Of als een explosief werken

 73. Juan belmonte says:

  Als er daadwerkelijk beleid zou zijn
  Om schulden te verminderen
  Dan zou het breed toegankelijk maken
  Van (kadaster =) publieke data
  Wel eens heel effectief kunnen zijn.

  Maar das vast een veel grote stap
  Voor de hogehuizenprijsminnende
  En hogehypotheekschuldenminnende
  Hollandsche Polder 🙂

 74. Stoelgang says:

  Steven:
  Nico de Geit,

  Nee de huren blijven gewoon twee Chinese maandlonen (per maand)

  ook al is dat loon flink gestegen: blogaap.nl/blog/56…r-zo-hoog-in-35-jaar

  You ain’t seen nothing yet!

  (volgens mij)

  Precies, de repressie gaat nog grotere vormen aannemen. Niet vergeten dat er volgend jaar wederom een enorme lastenverzwaringsoperatie aan zit te komen, waar een exorbitante huurverhoging uiteraard deel van uitmaakt. Alles en iedereen moet worden uitgeperst om de status quo (voor zover daar nog sprake van is) voor een steeds kleinere groep te behouden ten koste van alles. Het woonquotum is in NL zo ongeveer het hoogste ter wereld, maar het kan nog altijd erger. Maar één ding is zeker: de wal keert het schip, maar daarvoor gaat het nog veel te goed (lorenzo).

 75. Juan belmonte says:

  mafketel:
  Gekocht voor 329 miljoen, verkocht voor 215 miljoen,de Symphonie op de Zuidas ………

  worldpropertychann…rlands-cbre-7799.php

  Wel poëtisch
  Dat het Holland Financial Center
  Is een gebouw huist
  Waar de rotte sushi flink heeft toegeslagen 🙂

 76. Juan belmonte says:

  Immers wie de rauwe vis
  Op de balans zet
  Zal stank ervaren

  De lange termijn
  Werkt gewoon
  … En dan met name op de langere termijn 🙂

 77. Latida says:

  De vis begint altijd aan de kop te rotten hoor je weleens..

  Nog even over openkoopsom

  @voerman de schade is reed groot genoeg met al die hoge leningen, toch?

  Stel jij zoekt een huis.
  op funda staan vraagprijzen.

  Er staan drie rijtjeshuizen naast elkaar, zelfde bedrag, of bijna.

  Eentje wordt verkocht voor de vraagprijs.
  Eentje voor de hoofdprijs.
  En eentje voor beneden de vraagprijs.

  Draai nu de volgorde om.
  De eerste wordt onder de vraagprijs verkocht. Als potentiele koper zie jij dat op openkoopsom.

  Dan sta je als woonconsument toch gewoon sterker in de onderhandeling met de verkoper?

  Als je voor een andere auto gaat kijken zijn de prijzen toch ook openbaar?

  Het afschermen van de werkelijke verkoopprijs is in het nadeel van degene die zich als koper oo de markt begeeft.

  En historische data voor het pand zelf is leuk om te weten, maar veel relevanter is uiteraard wat vergelijkbare huizen die recent verkocht zijn werkelijk hebben opgeleverd.

  Zonder die onformatie staat de consument immers weerloos tegenover een verkoper die boven de prijs wil verkopen, de Bank die een maximale lening wil verstrekken en een taxateur met belangen god weet naar wie toe, inclusief de gemeente die grondprijzen hoog wil houden.

  Waaron zou je als potentiele koper die informatie niet mogen hebben?

 78. Dirk says:

  mafketel: Griekse toestanden in de polder . Overwaarde huizen is foetsie , stress maakt vastgoedsector ziek, waar is het lichtpuntje ? Man uit Zuidlaren door het dak dreigend faillissement en torenhoge schuld, bouw stilgelegd, gedwongen opgenomen, en staat nu op opsporingslijst ……., waar is het lichtpuntje ?

  http://www.vastgoedjournaal.nl/news/11480/57/

  Van 13 naar 50%!
  Meteen langdurig ziek, tja ze zullen is echt moeten gaan werken.

 79. Olijfhout says:

  Komt er dan ook een openhuursite?
  Dit voor die het aangaan.
  Vermoedelijk niet de koopjes jagers op dit blog.
  Misschien wel de kopers…en komen ze in beweging.
  Oh..nee, ze durven niet. Ondanks mijn jonge leeftijd..begrijp ik Voerman goed.
  De huurders op de site hier…willen goedkoop kopen.
  Erg begrijpelijk. Maak t waar huurders.
  Geniet en neem geen schulden. 🙂

 80. Voerman says:

  Stoelgang: Voor sommige mensen met andere BBbelangen kan het openbaar maken van koopsommen een bedreiging zijn zo blijkt.

  Kwatsopmerking, niet over nagedacht.

 81. mafketel says:

  Mijn omaatje zei altijd ‘pas op voor de systemen’, of het nou een grapje was of niet, geen idee, en kan het haar nu niet meer vragen, helaas ……..

  Maar vandaag hoorde ik dat de systemen zijn geëindigd ……..
  Er komt een andere wereld ……. radio1

  51% van de bedrijfspanden moeten worden afgewaardeerd, en 35% van de kantoren van de Zuidas, en 20% van de huisjes en de crisis is nog maar net begonnen …..

  En alles wat is afgewaardeerd is voor de volle 100% ? beleend ….. tjonge het is toch allemaal precies zo gebeurd zoals geschreven in het boek der boeken …… 😉 Maar waarom heeft er nou niemand met een beetje invloed niet ff nagedacht ? Dit had allemaal voorkomen kunnen worden als we ‘onze Bezemer en natuurlijk Lorenzo’ als leaders zouden hebben gehad >>>>>>

  Iemand nog iets van Floor gehoord ? Phillipulus is gelukkig weer een stuk beter 🙂

  Eerst negeren ze je, dan lachen ze om je, dan vechten ze tegen je en dan win je”

  Mahatma Gandhi

 82. mafketel says:

  Oh, zó leuk ‘de Broncode’ is verfilmd ….. 🙂 een waar verhaal …….

  http://www.ftm.nl/exclusive/de-film-uitvinding-van-de-eeuw-komt-eraan/

 83. Voerman says:

  mafketel: Maar waarom heeft er nou niemand met een beetje invloed niet ff nagedacht ?

  Ik denk, dat een heleboel mensen met heel veel verstand, inzicht, invloed en macht donders goed hebben geweten en nog weten waarom alles zo gekomen is en ook al weten hoe het verder moet. Kwestie van macht en andere belangen. Wie zegt, dat onze leiders dom zijn heeft niet door, dat wij rechtlijnig bedonderd worden.
  Zo simpel is dat en het gaat overal ter wereld zo en zelfs op dit log kun je duidelijk een soort van conspiracy discipline waarnemen inclusief de bijbehorende hierarchieke structuur. Zo gaan de dingen nu eenmaal en als je geen zin meer hebt in verzet tegen dit verschijnsel moet je afstand nemen en wegwezen of een volgzame deelnemer worden. Winnen is echter onmogelijk. 🙂
  Frans weet beter dan wie ook, hoe dat spel op mondiaal niveau in elkaar zit.
  Voerman snapt er alles van in zijn eigen wereld en het wordt hier ter plekke allemaal leuk en vrijblijvend bevestigd.

 84. Nico de Geit says:

  Houvast zoeken bij wat anderen voor een woning betaalden is erg kortzichtig. Dat soort mensen denken vaak in begrippen als ‘wat is de woning waard?’. De juiste optiek is ‘wat deed die woning op dat moment?’. Prijzen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

 85. mafketel says:

  Voerman,

  Maar ik snap nut en noodzaak niet ……. belangen en macht is toch een compensatie voor een minderwaardigheidsgevoel ? …… waarom macht ? Is toch zielig ? Zielige mannetjes ?

  Nou ja, eigenlijk missen mannen één chromosoom en zijn ze eigenlijk mislukte vrouwen, is dat het misschien ? 😉

 86. Voerman says:

  mafketel: Nou ja, eigenlijk missen mannen één chromosoom en zijn ze eigenlijk mislukte vrouwen, is dat het misschien ?

  Leuk voor de oudejaarsconference, maar de werkelijkheid is nog vele malen zo luguber, waarde mafketel!:-)
  Die mannetjes zijn overigens niet bepaald zielig en zijn – en voelen zichzelf superieur.

 87. mafketel says:

  Voerman: n voelen zichzelf superieur.

  Ah narcisten ( het wij zijn God gevoel ) , gewoon een psychische afwijking, tuurlijk was ik ff vergeten …… nou ze bekijken het maar 🙂

  Denk toch trouwens dat de ADHD-ers de Narcisten overleven in de toekomst, evolutie-technisch gezien dan 😉

 88. mafketel says:

  Voerman, dank voor uw vele wijze woorden 🙂

 89. Juan belmonte says:

  Voerman,

  Kwestie van macht en andere belangen.
  Wie zegt, dat onze leiders dom zijn heeft niet door, dat wij rechtlijnig bedonderd worden.
  Zo simpel is dat en het gaat overal ter wereld zo en zelfs op dit log kun je duidelijk een soort van conspiracy discipline waarnemen inclusief de bijbehorende hierarchieke structuur. Zo gaan de dingen nu eenmaal en als je geen zin meer hebt in verzet tegen dit verschijnsel moet je afstand nemen en wegwezen of een volgzame deelnemer worden. Winnen is echter onmogelijk

  Wijze woorden Voerman
  Met een vleugje desperado.
  Want zo zouden de dingen nu eenmaal gaan.

  Echter toen dit blog nog een klein pril blogje was, werden we hard uitgelachen.
  … En we lachten vriendelijk retour …
  Inmiddels geeft een tweedekamercommissie de zeepbellers op inhoud gelijk en zien we zelfs in de mainstream media een RADAR een inhoudelijke analyse terug die verdacht veel lijkt op menige gedachtengang alhier.

  Straks gaan de makelleugenaars zich nog bekeren tot de Eerlijkheid, kan het nog gekker ??? 🙂
  Of op Mejudice gaan ze iets snappen van de structuurwijzigingen op de NL woningmarkt VOORDAT de historici eraan te pas komen. Dat zou leuk zijn 🙂

  Kortom niet zo moedeloos Voerman, de discussie alhier liep voor op de brede NL discussie over de huizenmarkt, prima zo

 90. mafketel says:

  Voor Franzel 🙂 Het UFO complot

  Pensioenen geroofd, niet meer kunnen inloggen op je rekening, bankpasjes die niet meer werken ……. totale ineenstorting …….

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2013/12/DHS-insider-geeft-laatste-waarschuwing-voor-totale-instorting

 91. Frans says:

  Voerman: Ik denk, dat een heleboel mensen met heel veel verstand, inzicht, invloed en macht donders goed hebben geweten en nog weten waarom alles zo gekomen is en ook al weten hoe het verder moet. Kwestie van macht en andere belangen. Wie zegt, dat onze leiders dom zijn heeft niet door, dat wij rechtlijnig bedonderd worden.
  Zo simpel is dat en het gaat overal ter wereld zo en zelfs op dit log kun je duidelijk een soort van conspiracy discipline waarnemen inclusief de bijbehorende hierarchieke structuur. Zo gaan de dingen nu eenmaal en als je geen zin meer hebt in verzet tegen dit verschijnsel moet je afstand nemen en wegwezen of een volgzame deelnemer worden. Winnen is echter onmogelijk.

  Ik had het kunnen zeggen….
  Om wat te doen moet je op de goede plek, in de juiste omstandigheden zitten, en dat kun je misschien iets bijdragen aan “het momentum”.
  Een voorbeeld is de gast in het laatste Keiser Report: een excellente versie van het KR: (tweede helft is de gast die tegen de corruptie van de banken, de KPMG en meer ingaat: http://www.youtube.com/watch?v=2zntF8DQR3U

 92. Frans says:

  Meteen ook een voorbeeld hoe inderdaad zoals Voerman zegt, de banksters en andere precies weten wat ze doen, en ons willens en wetens aan het kapotmaken zijn.
  ( http://www.youtube.com/watch?v=2zntF8DQR3U )

 93. mafketel says:

  Franzel, krijg hem er niet door kijk eens op Xander nieuws ……….

 94. Frans says:

  mafketel: Mijn omaatje zei altijd ‘pas op voor de systemen’, of het nou een grapje was of niet, geen idee, en kan het haar nu niet meer vragen, helaas ……..

  Ga er maar vanuit dat ze donders goed wist wat ze zei, dit is niet zomaar een grapje, dat geloof je toch zelf niet?
  Mijn moeder heeft zo’n 10 jaar geleden gezegd: reken er maar niet op dat als jullie er aan toe zijn dat er nog een pensioen is. Dat is ook geen grapje, niet ieder mens is onwetend.

 95. Frans says:

  mafketel:
  Franzel, krijg hem er niet door kijk eens op Xander nieuws ……….

  Gezien…
  Wist je dat er een atoomwapen gepland was om in de US te droppen vanaf zee? De gezagsvoerder van het schip heeft de bom in zee laten afgaan, wat hem bepaald niet in dank werd afgenomen: oneervol ontslag.
  De wereld zit krankzinniger in elkaar als je in je slechtste fantasie kunt bedenken: wen er maar aan! 🙂

 96. Frans says:

  haha! Toch wel grappig die klik die ik heb met “mafketel” soort zoekt soort blijkbaar! 🙂 🙂
  Alhoewel: Voerman is toch geen mafketel, ho, wacht eens even, ben ik een mafketel omdat de meeste mensen dat vinden, met andere woorden is de algemeen geldende “waarheid” meer waar dan mijn “waarheid”.
  De oplettende lezer zal weten dat dit natuurlijk helemaal niet zo is, dus, dat zijn ook allemaal mafketels of juist niet.
  Ik denk natuurlijk dat mijn waarheid meer waar is dan de algemeen aangenomen waarheid, maar daarvoor ben ik dan ook misschien een mafketel?
  Ingewikkeld probleem, het volgende jaar maar eens over gaan nadenken, misschien heb ik een komma ergens verkeerd geplaatst!
  hahahaha! 🙂

 97. Cynicus economicus says:

  Voerman: Zo simpel is dat en het gaat overal ter wereld zo en zelfs op dit log kun je duidelijk een soort van conspiracy discipline waarnemen

  Voor het betere conspiracy werk, zie hier eens de fameuze onderzoeker Daniel Burgess aan het werk.

 98. Stoelgang says:

  Voerman: Kwatsopmerking, niet over nagedacht.

  Tekenend dat je er niet eens over nadenkt. Problemen afwentelen op jongere generaties is geen oplossing. Maar goed, de wal keert ook dat schip.

 99. Voerman says:

  Stoelgang: Tekenend dat je er niet eens over nadenkt. Problemen afwentelen op jongere generaties is geen oplossing. Maar goed, de wal keert ook dat schip.

  Je begon zelf generatiegerelateerd te spreken met je term BB. Overigens, het is bij veelvuldige herhaling niet mogelijk gebleken om met jou een discussie te hebben waarin aan de voorwaarde van wederzijds respect voldaan wordt. Voerman gebruikt meer woorden dan je verdient!

 100. Cartoonist says:
 101. Wie says:

  Jammer dat er op dit forum door sommigen zo vel gereageerd wordt op generatie verschillen terwijl deze verschilen zeker de moeite waard zijn om te bespreken omdat deze crisis uiteindelijk zal leiden tot het grootste generatieconflict ooit.

 102. Steven says:

  Wie,

  Ja maar het is natuurlijk idioot om bijvoorbeeld Voerman die zijn hele leven gewerkt heeft verantwoordelijk te houden voor ellende bij de wat jongeren. Overigens zit ik ook in een maffe generatie. (patat generatie of zogenaamd generatie X of Nix): zoek maar op Wikipedia.

 103. Voerman says:

  Wie: Jammer dat er op dit forum door sommigen zo vel gereageerd wordt op generatie verschillen terwijl deze verschilen zeker de moeite waard zijn om te bespreken omdat deze crisis uiteindelijk zal leiden tot het grootste generatieconflict ooit.

  Voorzover er een generatieconflict is of komt, is dit uitgelokt door mensen die het verdeel en heersspel spelen.
  Dat wordt door de ouderen gezien en met een glimlach ondergaan maar genegeerd omdat het hun tijd wel zal duren.
  De jongeren laten zichzelf in het algemeen wat makkelijker meeslepen en frustreren. Het is slecht voor hun bloeddruk en verdere gezondheid en zij betalen zelf uiteindelijk de prijs omdat zijzelf ook eens tot de ouderen behoren. Beetje dom dus.
  De ouderen van nu zijn geen winnaars; de ouderen van morgen zijn nu hun toekomst aan het verspelen.

  Let op, dingen gaan snel in een mensenleven.
  Toen Voerman gisteravond naar bed ging was hij nog 35.
  Vanmorgen bij het opstaan was hij ineens 70.
  Ineens een gat van 35 jaar! Snapputnie! 🙂

 104. Latida says:

  Freek de Jonge heeft ooit eens gezegd dat als de voorrechten van de elite in gevaar komen, dat de oorlog dan voor de deur staat.

  Best een enge gedachte als je beseft dat de publieke bewustwording van hoe de dingen in elkaar zitten nu groter is dan ooit. Of het nu juiste of onjuiste aannames zijn, het feit is wel dat meer dan ooit het handelen van politici en bestuurders onder de aandacht staat van de bevolking, die bovendien tegelijkertijd steeds minder welke vorm van invloed dan ook over de gebeurtenissen kunnen uitoefenen.

  Te denken valt aan het oprichten van nieuwe banken, en aan manieren waarop er meer democratische inspraak komt voor burgers, bijvoorbeeld door het via internet zelf organiseren van uiteraard niet bindende referenda om de wil van het volk aan te tonen.

  Ook zou je kunnen stellen dat juist vanwege het gebruik van sociale media de bestuurders die verantwoordelijkheid dragen voor de huidige malaise, bang zijn geworden voor de collectieve bewustwording die met de dag groeit, en juist daarom resorteren tot steeds groter wordende repressieve maatregelen en steeds meer regels moeten overtreden om hun machtspositie te behouden.

  Mooie voorbeelden daarvan op FTM

  http://www.ftm.nl/column/hoe-de-elite-u-zand-de-ogen-strooit/

  en Frans, dat waar Max Kaiser over ging vandaag was vorige week ook hier te vinden

  http://www.ftm.nl/exclusive/bijzonder-beheer-het-volgende-bankschandaal/

  Maar zoals gezegd dit blijft allemaal speculatie zolang er sprake is van verschillende informatieposities.

  Als je aan de top staat van een land of bank, heb je nu eenmaal een veel sterkere informatiepositie dan wat er zoal op internet wordt besproken. Toegang tot informatie die niet in de publieke ruimte te vinden is.

  Wat weten we nu echt van het nut en de noodzaak van bepaalde maatregelen? En nog belangrijker, wat weten we niet? Juist dat laatste is volgens mij veel meer dan we denken, en dat betekent dus ook dat het vrijwel onmogelijk is om tot conclusies te komen die alle benodigde informatie in ogenschouw nemen.

  Zoals bijvoorbeel de angst en de dreiging van terrorisme. Misschien is er wel sprake van ernstige dreiging en moge we het niet weten. Misschien is het allemaal overdreven. Maar op basis van welke informatie een burger tot een conclusie komt is per definitie een conclusie die niet bereikt is door het hebben van een volledige informatiepositie.

  Nieuwe banken, nieuwe politieke partijen, nieuwe manieren van zelforganisatie door burgers en individuen, daar ligt volgens mij de kracht voor verandering en beinvloeding van de toekomst.

  Ook wil ik nog even aanstippen dat het over het algemeen ouderen zijn, 50 plus en beyond, die de meest invloedrijke beslissingen nemen op dit moment. Mensen die niet opgegroeid zijn met internet en daarin een bedreiging zien.

  Over twintig jaar is het gros van deze dinosaurussen afgetreden of overleden en dan is het de vraag wie het stokje overneemt en hoe de samenleving dan is of wordt ingericht met inachtneming van al hetgeen er door een groter publiek bewustzijn is geleerd.

  De grootste fout die je kunt maken is volgens mij om hopeloos toe te zien op hoe alles aan verandering onderhevig is. Veranderingen zijn niet per definitie slecht, en het vinden en maken van fouten ook niet. Wat werkelijk uitmaakt is hoe je met de problemen omgaat die zich voordoen, en juist daarin zijn sociale netwerken, op internet en in het dagelijkse leven, cruciaal.

  Mensen van wie het ontegenzeggelijk vaststaat dat zij de regels hebben overtreden zullen steeds vaker steeds meer in een sociaal isolement terechtkomen, waardoor zij steeds meer moeite moeten doen om steeds minder steun te ontvangen, totdat er een kantelpunt wordt bereikt waarop de wil van het volk, en hun behoefte voor rechtvaardigheid toch echt vroeg of laat gestalte zal moeten krijgen wil men nog kunnen rekenen op de stem van het volk.

  Vergeet daarbij ook niet dat er voor wat betreft communicatie tegenwoordig een equality of arms bestaat tussen burgers en media bedrijven. Dit zie je terug in teruglopende inkomsten voor kranten en televisie, en de toename in private media outlets, waarvan deze website een uitstekend voorbeeld is.

  Als mensen zich sneller en beter weten te informeren en te organiseren dan het openbaar bestuur van een land, dan kun je rekenen op een grote druk op bestuurders om handelen. Dat zie je ook nu al in de politiek.

  Nu ja, zomaar wat gedachten, hou de moed erin, en geef nooit op, wil ik maar zeggen. Het gaat erom of je erin gelooft dat het goede uiteindelijk het kwade overwint, en dat is niet onmogelijk.

  Ja de overheid houdt alle activitieten bij van alle burgers. Maar steeds meer burgers houden ook bij van alles wat er om hun heen gebeurt. Er is een enorme toenname in beschikbare informatie voor iedereen en niemand die kan voorzien hoe dat zich verder gaat ontwikkelen.

 105. hj says:

  mafketel:
  Griekse toestanden in de polder . Overwaarde huizen is foetsie , stress maakt vastgoedsector ziek, waar is het lichtpuntje ? Man uit Zuidlaren door het dak dreigend faillissement en torenhoge schuld, bouw stilgelegd, gedwongen opgenomen, en staat nu op opsporingslijst ……., waar is het lichtpuntje ?

  http://www.vastgoedjournaal.nl/news/11480/57/

  http://swen.co/architect-leenman-fris-en-fruitig-terug-423429/

 106. Steven says:

  hj,

  Hij heeft zijn naam al niet mee. 😉

 107. Steven says:

  bedoel dus de naam “Leenman”.. 😉

 108. Jan says:

  Om nog minder in de knoop te komen met het databankenrecht, zou je het nog kunnen verrijken met gegevens uit andere bronnen, bijvoorbeeld http://rotterdam.veilingdossier.nl/regioveilingen-archief.asp (wel corrigeren voor veilingkosten).

 109. tinus says:

  Tuurlijk is er een belangenconflict tussen jong en oud(er). Dat zie je terug in de pensioendiscussie, in de manier waarop collectieve arbeidsvoorwaarden tot stand komen en in de politiek in brede zin en met name in alle besluitvorming omtrent de huizenmarkt.
  Je kunt dit ook framen in de context van korte termijn versus lange termijn, waarbij de kortetermijnbelangen (te) vaak prevaleren.

  Korte termijn belangen lopen veelal synchroom met belangen van ouderen.

  Simpelweg omdat die ouderen er niet meer zo lang zullen zijn.

  Dooddoeners als `iedereen zal ooit oud zijn`, ach… leuk truckje om de discussie over een eerlijke en op de lange termijn houdbare verdeling dood te slaan.

 110. Voerman says:

  tinus: Dooddoeners als `iedereen zal ooit oud zijn`, ach… leuk truckje om de discussie over een eerlijke en op de lange termijn houdbare verdeling dood te slaan.

  Door een sterk argument als dooddoener te bestempelen sla je de discussie echt dood. Denk na over dat argument en je zult snappen dat het heel wezenlijk is.
  Wat je vandaag afbreekt aan zekerheden voor ouderen zal er later voor jezelf ook niet meer zijn.
  Overigens, je zult er zelf later meer last van hebben dan de ouderen van nu, want dergelijke processen voltrekken zich niet binnen een dag of jaar.
  Maar, allemaal kouwe drukte. De zaken zullen hun geplande beloop hebben en wij gaan er niet over, mogen er alleen onder elkaar over heibelen. 🙂

 111. johan says:

  tinus,

  Een forse overwaarde bij ouderen en onder water staan bij jongeren.

 112. Voerman says:

  tinus: Simpelweg omdat die ouderen er niet meer zo lang zullen zijn.

  En, brave borst……. er zullen altijd ouderen zijn!
  Alleen over even behoor jijzelf daarbij.

 113. Voerman says:

  johan: Een forse overwaarde bij ouderen en onder water staan bij jongeren.

  Ouderen waren altijd al meer vermogend dan jongeren.
  Logisch, want de ouderen hebben meer tijd gehad om dat vermogen te vergaren. Heb geduld, mijn zoon! Eens zal alles jou toebehoren, als je dat voor die tijd al niet vernield hebt! 🙂

 114. Voerman says:

  Voerman: Eens zal alles jou toebehoren, als je dat voor die tijd al niet vernield hebt!

  Voerman vindt het klote om dat steeds te moeten herhalen, komt dat nu omdat dat hardnekkig niet begrepen wordt of praat hij om de paar maanden tegen een nieuw aangekomen lichting recruten?

 115. johan says:

  Voerman,

  De ouderen hebben deze overwaarde kunnen opbouwen over de rug van de jongere generatie.
  Even voor alle duidelijkheid :
  Overwaarde = Verkoopprijs – (Aankoopprijs + inflatie)

 116. Voerman says:

  johan: De ouderen hebben deze overwaarde kunnen opbouwen over de rug van de jongere generatie.

  Heb jij ooit een jongere met een pistool in de rug gedwongen zien zijn om een te duur huis van een oudere te kopen? Jij praat erg generaliserend!
  Als Voerman generaliserend zou willen praten zou hij met gemak kunnen zeggen dat de jongeren te stom zijn om voor de duvel te dansen.
  Maar zo is Voerman niet! Dat heb je nog niet in ernst van Voerman gezien!

 117. Latida says:

  Heb veel respect voor ouderen, en gelukkig dat mijn ouders al jarenlang van zowel VUT als pensioen kunnen genieten en hun huis hypotheekvrij hebben.

  Zelf ga ik er echter niet van uit dat er tegen de tijd dat ik met pensioen ga op iets zoals pensioen of AOW hoef te rekenen, of dat dat voldoende zal zijn om rustig van een oude dag te genieten.

  In principe ga ik er zelfs van uit dat ik zal blijven werken tot het einde, al dan niet aangevuld met wat ik tot die tijd zelf heb weten op te bouwen.

  Overgiens is het niet altijd zo geweest dat ouderen altijd rijker waren dan jongeren. Mijn overgrootouders stierven allen arm en inwonend bij hun kinderen, en waren van hun afhankelijk. Volgens mij is het pas sinds de 80-er jaren dat ouderen op een goede oudedagsregelingen kunnen rekenen, tenzij iemand op andere wijze enigzins vermogend was.

  Voor wat huizen betreft is er nu echter wel een behoorlijk schrijnende situatie ontstaan waarbij er voor jongeren niet voldoende betaalbare woonruimte is. Of je nu student bent of werkende, voor je 25e is het erg lastig om zonder schulden onder moeders rok vandaan te komen.

  Dat is denk ik het voornaamste voordeel van dalende huizenprijzen, en tegelijkertijd het bezopene van de huidige staat van het sociaal beleid.

  Het is op vele fronten uit de hand gelopen, zie hier het relaas van iemand die meeliep met een schuldhulverlening in Doetinchem:

  http://sargasso.nl/schuldhulp-doetinchem-deel-1/

  “In totaal tien mensen in financiële nood worden gevolgd terwijl ze contact hebben met de gemeentelijke afdeling ‘schuldhulp’. Vrijwel allemaal melden ze moe te zijn. Murw. Moedeloos. Niet alleen vanwege de schulden, maar zeker ook vanwege het ondoorgrondelijke, kille systeem waarin ze gevangen zijn geraakt.

  Ze maken de post niet eens meer open, vertellen ze bijna zonder uitzondering. Ze hebben ‘papierangst’, zijn bang voor de volgende envelop. Meerdere personen kunnen in de spreekkamers hun tranen niet meer bedwingen. Ze zijn òp van de zenuwen. Ze zijn gesloopt.

  Aan het einde van de week velt PvdA-wethouder Steven Kroon een hard oordeel: ‘Het is helaas waar, het is een complete chaos. De instanties tuimelen over elkaar heen, mensen raken volledig verstrikt in de regels. We hebben in Nederland een rete-ingewikkeld systeem gecreëerd, ik noem het de Nederlandse ziekte. ”

 118. Dirk says:

  Steven: bedoel dus de naam “Leenman”.. 😉

  Hij moest naar elende van anderen gaan kijken om zichzelf goed te gaan voelen, hoe triest kun je zijn en te denken dat dit de problemen hier zal gaan oplossen.

 119. johan says:

  Voerman,

  De jongeren werden door politiek (Kok, Zalm), samenleving en zelfs eigen ouders aangepraat te kopen , omdat je anders een dief van je eigen portemonnee zou zijn.
  En wees eerlijk , er is niemand geweest de jongere generatie er op te wijzen dat ook een prijsdaling mogelijk was.
  Mijn dochter was verstandig om mijn advies destijds aan te nemen en zit voorlopig in een huurhuis tot de markt gecorrigeerd is.

 120. Dirk says:

  Diverse ministers zitten prima in een huurhuis 😉

 121. tinus says:

  Gevoelige snaar geraakt Voerman?

  Het is niet zo dat wat we nu weten te behouden voor de ouderen daarmee ook gegarandeerd is voor de jongeren.

  Het is precies andersom.

  Wat we vandaag in stand houden voor de ouderen, gaat ten koste van de jongeren.

  Hogere pensioenen anno nu, betekent minder pensioen en/of langer doorwerken voor de rest.

  Betere arbeidsvoorwaarden op grond van “verworven rechten” betekent minder geld in de pot voor de rest.

  Zoveel mogelijk behoud van overwaarde (die grotendeels bij de ouderen zit) betekent zoveel mogelijk schuld bij de jongeren.

  Denk je dat die jongeren een vergelijkbare overwaarde zullen meemaken, vergeet het maar. Zie de eerdere punten, minder pensioen, minder salaris, etc.

  Er ligt uiteindelijk gewoon een mathematische realiteit onder.

  De ouderen hebben het vermogen, de jongeren de schulden, wat onlosmakelijk met elkaar verbonden is.

  Er moet dus wat van het vermogen naar de schulden om tot een betere balans te komen.

  Begrijp me goed, ik spreek geen (morele) schuld uit. Het is gelopen zoals het is gelopen en wie daarvan heeft geprofiteerd heeft daarvan geprofiteerd.

 122. Dirk says:

  tinus: Wat we vandaag in stand houden voor de ouderen, gaat ten koste van de jongeren

  Dat is bij jongeren al lang bekend… “hoe was het om verjaardagscadeautjes te geven op onze kosten en wij hiervoor dankjewel moesten zeggen?”

  Dit ga je steeds meer horen, en ze hebben gelijk.

 123. Juan belmonte says:

  Voerman,

  Beste Voerman

  Laten we wel wezen.

  We hebben hogehuizenprijsminnen NL, iets wat alleen kan bestaan bij hogeschuldenminnend NL.

  Zelf dr Han de jong, hoofdeconoom bij ABN AMRO, stelt in RADAR -zonder omwegen- dat een huizenzeepbel een probleem is voor met name jongeren omdat die gedwongen worden dure huizen tegen hoge schulden te kopen.
  Of eigenlijk te leasen want geldt voor aflossen hebben ze bij huidige hogehuizenprijzen niet.
  Waarmee een generatie element wel degelijk speelt.

  Das gewoon een constatering, zomaar.
  Zonder op de man of te willen spelen
  Een losse gedachte 🙂

 124. Juan belmonte says:

  Tegelijkertijd geldt
  Dat jongeren
  Ongeduldig als ze vaak zijn
  Hoge eisen stellen en veeleisend zijn.

  Het geduld om eerst eens wat te SPAREN
  Alvorens een huis te willen kopen
  Is er niet vaak bij.

  Hoe kan het anders dat er zoveel huizen onder water staan ?

 125. Voerman says:

  johan: En wees eerlijk , er is niemand geweest de jongere generatie er op te wijzen dat ook een prijsdaling mogelijk was.

  Kenmerk van de meeste kinderen is, dat zij nimmer bij hun ouders gaan zitten en even advies vragen over levensvraagstukken of financiele vraagstukken.
  Zij weten het allemaal zelf veel beter en vinden dat zij het recht hebben om zelf hun fouten te maken en ervan te leren en daar zijn zij druk mee! 🙂 Als ouders of ouderen de moed hebben om zijdelings hun mening – of sdvies te geven worden zij meestal netjes, maar soms ook brutaal gewezen op het feit “dat de wereld nu anders is”.
  Dat was altijd al zo en zal zo blijven en is misschien het beste ook.
  Dat is de wzenlijke wrijving tussen de generaties.

 126. Dirk says:

  Juan belmonte: Ongeduldig als ze vaak zijn
  Hoge eisen stellen en veeleisend zijn.

  Die hoge eisen vallen doorgaans erg mee, het zijn zij juist die flink moeten boeten voor wat de babyboomgeneratie heeft aangericht.

  Juan belmonte: Het geduld om eerst eens wat te SPAREN
  Alvorens een huis te willen kopen

  Gelukkig dalen de prijzen, maar geef toe, was het haalbaar met ook een paar spaarcentjes ernaast in 2008?!

 127. tinus says:

  Nog een kleine nabrander.

  De jongeren zijn in overdrachtelijke zin wel degelijk het pistool tegen de rug gedrukt.

  Ik heb de laatste 15/20 werkelijk geen enkel bouwproject in de regio gezien met betaalbare huizen voor starters.

  Altijd groter, dikker en duurder (maar vaak eigenlijk minder huis voor meer geld) puur bedoeld om de waarde van de bestaande huizen op peil te houden.

  Of zoals het het zo mooi verkopen in mijn gemeente, de wens om “niet concurrerend te bouwen met bestaande huizen”.

  Foto van de gemeenteraad (tip: veel grijs) verklaart alles.

 128. Adamus says:

  Maria:
  De moeite waard om te lezen:

  dewereldmorgen.be/…-herhaalt-onze-foute

  “Het ergste onrecht dat men aan de economie kon aandoen, is dat men haar onttrokken heeft aan de politieke economie.”

  ???

  Heeft i het nog niet begrepen? We hebben een schuldgedreven politieke economie…..

 129. Philippulus says:

  Final Fantasy XIV heeft een huizencrisis

  Square Enix gaat in een aantal servers de huizenprijzen flink verlagen. Dit is te wijten aan een aantal spelers die veel te veel geld in hun bezit hebben en daardoor alle grond opkopen. Om minder rijke spelers een kans te geven gaat Square Enix de prijzen de komende maanden bijstellen.

  “In each legacy world, there are more than 10 players in possession of over one hundred million gil. Even in non-legacy worlds, there are a significant number of players with several million gil”, zegt Naoky Yoshida, producent van de game, in de Final Fantasy XIV-blog.

  http://games.fok.nl/nieuws/631909/1/1/50/final-fantasy-xiv-heeft-een-huizencrisis.html

 130. Juan belmonte says:

  Dirk,

  Huizen kopen in 2008 was weggelegd voor een kleine groep.
  De meesten konden -bij een eigen vrije afweging om maximaal in te zetten- slechts woonconsumptie betalen door gesubsidieerd te leasen, dwz aflossingsvrij en met HRA subsidie op een toch al lage rente.

  Een keuze om te huren, dan maar iets kleiner en wellicht andere ongemakken accepterende- zal als de volledige rekening blijkt wellicht voor veel meer mensen een betere keuze geweest zijn. In 2008 was huren zo impopulair dat er reclame voor gemaakt werd (huren is ook mogelijk, met die lift)

 131. huizenhyper says:

  johan: De ouderen hebben deze overwaarde kunnen opbouwen over de rug van de jongere generatie.
  Even voor alle duidelijkheid :
  Overwaarde = Verkoopprijs – (Aankoopprijs + inflatie)

  Dat bovenste is niet geheel waar. Deze “ouderen”, maar zeer zeker ook de 30+ers van nu hebben zich gek laten maken door steeds stijgende huizenprijzen, aangemoedigd (en opgezet door?) de financiële maffia.

  Een paar dingen moeten worden gezegd over de ouderen van nu (50plus).
  Deze na-oorlogse generatie heeft een slechte tijd gekend met bittere armoede en ellende. In die tijd was er niet veel, en zij hebben ons in puin geschoten land weer opgebouwd.
  Zij hebben hard moeten vechten voor zaken zoals ontslagrecht, ouderenzorg, goede zorg, etc.

  Zij hebben EEN ding gehad dat fors in hun voordeel is geweest. En dat was dat ze “de tijd meehadden”.
  Er was niets, maar er was ook amper (geen) concurrentie uit lagelonenlanden. China bestond voor het westen geeneens.
  De 50-plussers hebben prachtige dingen gemaakt. Het mocht toen ook nog wat kosten. Het ging om kwaliteit, en men wilde het beste product maken.
  Ik bewonder nog steeds het vakmanschap en de kunde van deze generatie. Absoluut.

  De 30-plussers van nu hebben het iets anders.
  Die moeten concurreren met hun producten tegen China en India. In Nederland is het verboden om bijvoorbeeld gebruik te maken van giftige plastics voor kinderspeelgoed. Als je als producent hier zoiets zou maken sluiten ze je fabriek, en krijg je een proces aan je broek. In China worden dat soort zaken wel gewoon gemaakt, en dat voeren we hier in Nederland dan in. Geen probleem. Wordt hier gewoon verkocht. Dit was een schandaal van een jaar of 15 terug.

  Ik zie de jeugd tegenwoordig als zombies rondlopen met hun ipads, ipods en dat soort spul. Ik heb er al menigeen bijna onder mijn auto gehad omdat ze meer aandacht hebben voor hun dingetje dan het verkeer.

  Iets maken kunnen ze bijna niet meer.
  Ze menen overal recht op te hebben, en willen alles hebben, en wel NU.
  Komen net van school, stropdas om, en menen dan dat ze wat zijn. Ik heb daar geen respect voor.
  Als je na 10 jaar nog staat in het bedrijfsleven en je hebt ook echt wat gepresteerd mag je van mij meepraten. Niet eerder.

  De jongere generatie heeft geen slechte tijden gekend, en is niet gewend hard te werken. Alles is hun in de schoot geworpen, en dat heeft hun gemaakt tot verwende alleswillenhebbende zombies.
  Maar vooral de verkwisting (consumptiemaatschappij) is de werkelijke oorzaak van het verlies van welvaart in Nederland. We zijn niet meer zuinig op onze spullen, en geven ons geld uit aan de verkeerde zaken.

  En dan de politiek. Door figuren zoals “minister” Blok worden mensen bijna gedwongen om slechte beslissingen te nemen. Omdat ze eigenlijk niet anders kunnen. Dat is de nekslag.

  De verkwisting, en onze “sterke financiële sector” zal onze ondergang worden.
  Ik kan er niet meer van maken.

 132. Latida says:

  Overigens met alle respect Voerman, maar er is wel degelijk sprake van vergrijzing op cruciale bestuursposities in de samenleving.

  Met het langer werken blijven ddeze mensen ook nog eens langer zitten.

  Mensen die zijn opgegroeid zonder mobiele telefoon, zonder internet, en gewoon een heel ander wereldbeeld erop na houden dan de jeugd van tegenwoordig, die lang niet allemaal zo lui en dom zijn, maar wel feilloos de tekortkomingen in de huidige, inmiddels verouderde systemen zien.

  Of het nu om onderwijs gaat, lokaal bestuur, of de hopeloze inefficientie bij grote organisaties in het algemeen, de jeugd ziet dat dingen beter, sneller, goedkoper kunnen en die ruimte wordt ze vaak niet gegund.

  Als ik nu zie dat mijn kinderen graag willen blijven studeren, maar tegelijkertijd ook zelfstandig willen wonen, dan zijn ze daarbij echt niet veeleisend. Meer dan een kamertje wordt er niet verwaht, maar het is er gewoon niet.

  Dus wat krijg je dan, dat ze uitrekenen dat ze als uitwonende student al gauw het driedubbele aan studiefinanciering kunnen krijgen en dat ze dan met zijn vieren voor 1200 euro een heel pand proberen te huren, maar ook dat mag weer niet.

  Ondertussen zitten er heel veel ouderen in hun eentje of met zijn tweeen in vaak veel te grote huizen en hebben ze ruimte te over. Een scholier met een bijbaantje komt bovendien als thuishulp iedere dag langs om de sokken aan en uit te doen en de boel een beetje aan kant te houden, en ieder weekend wordt er van de kinderen verwacht dat ze op de stoep staan.

  Dan stel ik vast dat er te weinig betaalbare studentenwoningen zijn, en dan vind ik dat vreemd, temeer omdat de overheid miljoenen vierkante meters aan leegstaand vastgoed in de portfolio heeft die gewoon ongebruikt leegstaan, en de scholen zelf ook bovendien op prachtige a-lokaties de meest imposante structuren hebben mogen aanleggen, om van megalomane gemeentehuizen nog maar niet te spreken.

  Dus ja, iemand moet ook voor de belangen van jongeren opkomen, want vanzelf gaat het niet.

  Over de ouderen hoef ik me niet al teveel zorgen te maken, die redden zich meestal wel, al dan niet met een beetje hulp van de kinderen, de omgeving, en de overheid. Mag ik hopen.

  Maar jongeren willen sowieso eerst huren voordat ze willen kopen, en die huurwoningen zijn er dus ook al niet genoeg.

  Thuis blijven wonen dus maar en sparen, om straks al je spaargeld linea recta aan wonen te kunnen uitgeven?

  Of om het een jaartje in het buitenland te kunnen proberen waar ze wel geboden wordt wat ze hier in nederland lijken te missen, namelijk dat hun wensen wel serieus worden genomen?

  Van mij mag in ieder geval die hele woningmarkt in elkaar storten en de banken erbij als het nodig mocht zijn, dan hebben we wat te doen en bouwen we het land van de grond af aan weer opnieuw op. Tijd voor creatieve destructie van wat eens was maar wat inmiddels de langste tijd heeft gehad. We moeten verder.

 133. Latida says:

  Nog een ergernis:

  De overheid begint al met het pushen van studieleningen aan 17-jarigen, dus minderjarigen.

  Nog voordat je 18 wordt krijg je als tiener een hele officiele brief thuis waarin haarfijn wordt uitgelegd hoeveel geld je wel niet kan lenen en hoe makkelijk en normaal het niet is als je graag wat meer geld om handen hebt tijdens je studie.

  Zelfde als in de VS, daar zijn studieschulden inmiddels ook een levensgrote moelnsteen om de nek van velen geworden.

  Dus een pistool krijg je niet tegen je hoofd, maar je wordt wel degelijk gepusht, de overheid pusht letterlijk minderjarigen om grote leningen aan te gaan tegen ‘aantrekkelijke rentes’.

  Woest ben ik daarover.

 134. Dirk says:

  Het zou ook wel eens goed zijn om op deze site de servicekosten is even te belichten.
  Hier wordt ook behoorlijk mee gerotzooid om het maar zo even te zeggen.

  Veelal wordt het bedrag wat aan servicekosten betaald wordt, bij lange na niet uitgegeven aan onderhoud.
  Sommige VVE’s maken er dus een potje van, een simpele flat zonder lift met 150 euro servicekosten per maand (alleen onderhoud en opstal verz)… dit slaat natuurlijk helemaal nergens op.
  Over een appartement in Zandvoort nog maar te zwijgen.

  Dit helpt niet echt mee aan de verkoopbaarheid van een appartement.

 135. Nico de Geit says:

  Maria:
  De moeite waard om te lezen:

  dewereldmorgen.be/…-herhaalt-onze-foute

  Ik ben benieuwd of hier de rente straks ook omhoog gaat. Van 4 naar 20 procent? Dan gaan veel mensen al hun beleggingen weer verkopen om aan geld te komen.

 136. Voerman says:

  tinus: Ik heb de laatste 15/20 werkelijk geen enkel bouwproject in de regio gezien met betaalbare huizen voor starters.

  Even terugbrandend:
  Als je uitgaat van 110% financiering niet.
  Als een te hoge lening je uitgangspunt is bij het kopen van een huis ben je inderdaad te stom om voor de duvel te dansen.

 137. Latida says:

  Voerman: Kenmerk van de meeste kinderen is, dat zij nimmer bij hun ouders gaan zitten en even advies vragen over levensvraagstukken of financiele vraagstukken.

  Dit kun je ze slecht kwalijk nemen, als je kijkt naar hoe hun ouders massaal restschulden en conumptieve leningen hebben afgesloten.

  Ik heb ook als jongere vaak genoeg gehoord gekregen

  “Dan neem je toch een Pee Elletje”

  Ik dank je de koekoek

  GRATIS iPhone hebben en volgend jaar pas betalen?

  Zo wordt er wel geadverteerd naar jongeren toe, en de volwassenen maatschappij staat het toe, staat erbij en kijkt ernaar, maar weigert verantwoordelijkheid ervoor te dragen. Zegt wel “Eigen schuld dikke bult” tegen hen die onverhoopt door een gebrek aan goede begeleiding in hun leven in de problemen geraken.

 138. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Ik ben benieuwd of hier de rente straks ook omhoog gaat. Van 4 naar 20 procent? Dan gaan veel mensen al hun beleggingen weer verkopen om aan geld te komen.

  Dan verkopen mensen alles om aan geld te komen. Zowel zij die schulden hebben als zij die hun geld in andere dingen hadden gestoken. Aan het eind is het geld niets meer waard, misschien, misschien ook niet. Spreiden lijkt me het beste onder alle omstandigheden.

 139. Maria says:

  Nico de Geit:

  Is dat niet de opzet van het hele verhaal?

 140. Wie says:

  Het feit dat er nog heel veel BB-boomers een hypotheek hebben zegt genoeg. Binnen 30 jaar konden of wilden ze dus niet aflossen. Dit werd gestimuleerd door het overheidsbeleid. Het was immers kiezen tussen aflossen of 4 x per jaar op vakantie. Hoeveel BB-boomers hebben overwaarde verzilverd om aan zich zelf te besteden? Hoeveel procent van de BB-boomers heeft gewerkt tot zijn 67ste? Ondanks dat nu blijkt dat we veel te oud worden om toen met vervroegd pensioen te gaan wordt vastgehouden aan “verworfen” rechten. Een stapje terug wordt niet geaccepteerd. Verliesaversie is het grootst onder deze generatie. Door dit alles wordt wel degelijk de rekening bij de jongeren gelegd.
  Wat mij het meeste stuit is dat dit allemaal al heel lang bekent was bij deze generatie maar dat er niets aan gedaan is. Dit gedrag is erg kenmerkend voor de BB-generatie. “Na mij de zondvloed”.
  Aangezien ik zelf ook niet meer de jongste ben schaam ik mij diep voor dit egoistische onnozele gedrag.

  Beste forum leden. De ouderen zullen en willen het niet begrijpen. De jongeren zullen de rekening betalen voor de ouderen maar de “prijs” die de ouderen betalen in de nabije toekomst is veel groter.

  Jammer.

 141. king says:

  Je zal als verstandige ouder tegen je kind hebben gezegd te wachten met kopen in 2001 om vervolgens in 2007 het verwijt te hebben gekregen van je bloedeigen kind dat hij/zij 2 ton is misgelopen door dit mooie advies.

  Het maakt alleen duidelijk dat de mensen die in de zeepbel leven geen benul hebben over hoe de toekomst zich zal ontvouwen.

  Resultaten uit het verleden stuurde iedereen richting pin automaat aan huis zullen we maar zeggen. Incl Peter Boelhouwer en al de zgn deskundigen.

 142. Naïef? says:

  Beste Voerman

  Ik begrijp de zorgen van de jongere generatie heel goed. Ze betalen voor alles penning zestien, terwijl volgens deskundigen de pensioenvoorzieningen allemaal minder moeten worden (middelloonstelsel i.p.v. eindloonstelsel, geen vaste contract enz.). Het is heel gemakkelijk om op de pof te leven en de rekening ergens anders (jongeren) neer te leggen.
  Zomaar wat voorbeelden t.o.v. mensen die voor 1950 geboren zijn:
  – VUT- en toeslagpremie van december 1994 t/m december 2013 €36199,39. Minder dan €10000,- komt daarvan bij mijn pensioen. Maar van zo’n bedrag kun je iemand niet 4 of 5 jaar met vervroegd pensioen sturen.
  – ANW-premie van 1997 t/m 2013 €11990,75. Was t/m 2004 overigens aftrekbaar voor de belastingen
  – Premie partnerpluspensioen voor mijn vrouw augustus 2004 t/m december 2013 €5829,70
  – Waarschijnlijk 36 maanden later AOW voor mijn vrouw en mij (respectievelijk met 66 jaar en 4 maanden en 66 jaar en 8 maanden)
  – Snel stijgende jaarlijkse pensioenpremie werknemer laatste 10 jaar (1980 – €830, 1990 – €770, 1994 – €1394, 1995 jawel – €594, 2000 – €918, 2005 – €2371, 2008 – €2975, 2010 – €3318 en 2013 – €4010). Tussen 1973 en 1980 heb ik geen pensioenpremie betaald.
  Als deze trend zich doorzet betalen de jongeren naar verhouding heel veel méér premie en krijgen ze er heel veel minder voor terug.
  Ik realiseer me dat ik er waarschijnlijk beter van af kom dan de jongere generatie.
  Als ik jong was zou ik me ook zorgen maken. Het verleden heeft immers bewezen dat er op het financiële vlak nogal wat verkeerd gegaan is (vertrouwen komt te voet en gaat te paard)

 143. Dirk says:

  Juan belmonte: Huizen kopen in 2008 was weggelegd voor een kleine groep.

  En die kleine groep heeft de hoofdprijs moeten betalen om een basis behoefte (dak boven je hoofd) te krijgen, dat vind ik nogal wat om aan je eigen kinderen te vragen.

  Juan belmonte: In 2008 was huren zo impopulair dat er reclame voor gemaakt werd (huren is ook mogelijk, met die lift)

  Die tijd ken ik nog heel goed en nu het omgekeerde, laten we de jongeren als ping pong ballen gebruiken.

 144. Dirk says:

  Naïef?: Ik realiseer me dat ik er waarschijnlijk beter van af kom dan de jongere generatie.
  Als ik jong was zou ik me ook zorgen maken.

  Dit bedenk ik me ook vaak, ik zou niet graag in hun schoenen willen staan, misschien zou ik ook wel me rug naar de woningmarkt keren, zoek het maar uit met jullie troep.
  Eigenlijk de enigste juiste instelling.

 145. Nico de Geit says:

  Maria: Is dat niet de opzet van het hele verhaal?

  Ik denk niet dat het opzet is. Ze doen maar wat. En het gaat ook heel vaak mis. En als de uitkomst niet dat is wat ze hadden beoogd gaan ze oorlog voeren.

  Wat heb je aan de belofte van 20% rente als je je geld uiteindelijk niet terug krijgt? Voorlopig zitten we nog steeds met vrijwel gratis geld. Maar het is wel spannend als de rente oploopt.

  Als ik voor een hand vol geld een huis kan kopen dan wil ik misschien wel. Maar met de huidige pre-2008-prijzen kopen is waanzin.

 146. Cartoonist says:

  @ tinus.

  Ook in mijn jeugd, zag ik vaak van die grijze knarren op TV hun verhaal doen (meestal politici), toen redeneerde ik soms ook zo van : “de ouderen hebben de macht en geld, daar moeten ze maar wat van afstaan aan de jongeren”.
  Er waren in die protestgeneratie ook een aantal ‘roepers’ die de goedgelovige jeugd achter zich probeerde te krijgen met dit soort rhetoriek.
  Diezelfde ‘roepers’ van toen, dat zijn nu de (ex-)politici die hun eigen zakken gevuld hebben met het verkopen van quasi-socialistische of quasi-liberale onzin.

  Heeft tinus misschien ook politieke aspiraties ?

  Een eerste vereiste voor een politicus is natuurlijk het verdeel en heers spelletje onder de knie te krijgen.
  De tweede vereiste is dan om het de elite (heersende klasse) naar de zin te maken en de goedgelovige kiezer te bedotten met aanstekende ideeen en mooie beloftes.

 147. Dirk says:

  Nico de Geit: Als ik voor een hand vol geld een huis kan kopen dan wil ik misschien wel. Maar met de huidige pre-2008-prijzen kopen is waanzin.

  Zelf nu is het waanzin, de kans is groot dat we naar het Duitse model gaan, dan gaan de prijzen nog zeker met 40% vanaf nu zakken.
  Die kans acht ik niet klein, waarom zou MyHome en Zadelhoff anders van alles af willen, die megaveilingen zeggen genoeg over wat er gaat gebeuren.

 148. Cartoonist says:

  De cartoon van 2:36 komt niet door het filter van de admin.

  staat Cartoonist misschien op een zwarte lijst vanwege zijn vaak spottende of sarcastische cartoons ?

 149. Nico de Geit says:

  EU slaapwandelt richting deflatie

  „De eurozone slaapwandelt richting een periode van deflatie die decennia kan duren, zoals we zien in Japan”,

  http://www.telegraaf.nl/dft/22172569/__Deflatie_dreigt_in_de_de_EU__.html

 150. Maria says:

  Nico de Geit:
  EU slaapwandelt richting deflatie

  „De eurozone slaapwandelt richting een periode van deflatie die decennia kan duren, zoals we zien in Japan”,

  telegraaf.nl/dft/2…t_in_de_de_EU__.html

  Wanneer hebben we ons laten wijs maken dat schulden weg inflateren?

 151. Voerman says:

  Maria: Wanneer hebben we ons laten wijs maken dat schulden weg inflateren?

  Bij elke hypotheek die afgesloten werd is daar stilzwijgend en speculatief vanuit gegaan.
  Gaat tijdelijk dus even niet op, lastig.

 152. Maria says:

  Voerman: Bij elke hypotheek die afgesloten werd is daar stilzwijgend en speculatief vanuit gegaan.
  Gaat tijdelijk dus even niet op, lastig.

  Laatst jaren tachtig en begin jaren negentig adviseerde zelfs de VEH o.a. nog een annuïteiten hypotheken.
  Zullen we eens zeggen dat het vanaf 1993, met de nieuwe bankwetten, in werd, om zoveel mogelijk gebruik te maken van de fiscale mogelijkheden die geboden werden om op die manier de bankwereld een zo groot mogelijk rendement te bieden?

 153. Adamus says:

  Maria: Wanneer hebben we ons laten wijs maken dat schulden weg inflateren?

  De printer gaat echt niet verstoffen, ook niet bij ECB.

 154. Maria says:

  Adamus: De printer gaat echt niet verstoffen, ook niet bij ECB.

  In Japan hebben ze toch pas ontdekt hoe het ding onder het stof uit te krijgen!

 155. Voerman says:

  Maria: Zullen we eens zeggen dat het vanaf 1993, met de nieuwe bankwetten, in werd, om zoveel mogelijk gebruik te maken van de fiscale mogelijkheden die geboden werden

  Ach, niet alleen voor banken maar ook voor alle andere partijen was het goed. Nu voor onbepaalde tijd niet meer zo goed! Wie dat nu nog niet door heeft moet vooral doorgaan.

 156. johan says:

  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2012/05/30/rapport-scenario-s-woningmarkt.html

  Japanscenario (analogie met Japan vanaf het barsten van de vastgoed- en beursbubble in 1990): lage groei, lage rente, lage inflatie en soms deflatie, teruglopende bevolking, hoge staatsschuld;

  In Japan zijn de woningprijzen 76% gedaald in de negentiger jaren.

 157. Nico de Geit says:

  ‘De hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Vanaf 2014 kan maximaal 51,5 procent worden afgetrokken. De renteaftrek gaat in stapjes van een half procent uiteindelijk naar 38 procent. De grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zakt per 1 juli 2014 naar 265.000 euro. Onder strikte voorwaarden wordt het wel mogelijk om restschulden in de NHG mee te financieren. Nieuwe hypotheken mogen maximaal 104 procent bedragen van de waarde van de woning.
  De huurgrens in de sociale woningbouw gaat omhoog naar 699 euro. De inkomensgrens voor toewijzing van een sociale huurwoning stijgt met ruim 400 euro, naar 34.678 euro. De tijdelijke btw-verlaging op renovatie, herstel en tuinonderhoud bij woningen wordt verlengd, tot eind 2014.’

  http://www.telegraaf.nl/dft/22172366/__Onze_financien_in_2014__.html

 158. Juan belmonte says:

  Nico de Geit,

  Huis leasen in 2011 SLIMME Z
  Aldus Hogehuizenprijsminnend NL
  Huis kopen tegen prijzen die gebaseerd zijn
  op de structuurveranderingen op de NL woning-“markt”
  SLIMME RE Z

  Maar het kan zijn
  Dat Juan te veel Geduld heeft 🙂

 159. Juan belmonte says:

  HERHALING

  wie TOEN nog rekende met 100% HRA
  Was
  INDERDAAD
  Een KAMIKAZEKOPER

  Gegeven de afbouw van HRA lijkt dat wel wat te kloppen 🙂

  Nu heeft Juan een bijzonder slecht geheugen
  En toch heeft-i het gevoel
  Datti dat wel eens ergens eerder heeft gelezen 🙂

 160. Dirk says:

  Nico de Geit: De inkomensgrens voor toewijzing van een sociale huurwoning stijgt met ruim 400 euro, naar 34.678 euro.

  Dit strookt dus niet met het doorstroombeleid.
  Aan de enge kant wil men dat er koopwoningen verkocht gaan worden en aan de andere kant zegt diezelfde partij, wacht nog even en u komt wel voor die huurwoning in aanmerking.

 161. Voerman says:

  Juan belmonte: Gegeven de afbouw van HRA lijkt dat wel wat te kloppen

  Dat gaat zo langzaam, dat hier voorlopig weinig effct van te verwachten valt. Niet dan?

 162. Frans says:

  Latida: Zoals bijvoorbeel de angst en de dreiging van terrorisme

  Ga er maar vanuit dat dat allemaal gelul is.

 163. Wie says:

  ONEHUNDREDANDEIGHTY!!!

 164. Wie says:

  +/- 1

 165. ps says:

  Nico de Geit:
  Herman Van Rompuy: economische crisis in Europa is voorbij

  elsevier.nl/Europe…is-voorbij-1436432W/

  “Herman van Rompuy: economische crisis in Europa is voorbij”?
  Ha ha ha:
  “Grappen uit de EU”
  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/22158389/__grappen_uit_de_eu__.html

 166. Frans says:

  Latida: en Frans, dat waar Max Kaiser over ging vandaag was vorige week ook hier te vinden
  ftm.nl/exclusive/b…gende-bankschandaal/

  Fucking banksters….
  (Allemaal even de link lezen)

 167. Voerman says:

  Dirk: Dit bedenk ik me ook vaak, ik zou niet graag in hun schoenen willen staan, misschien zou ik ook wel me rug naar de woningmarkt keren, zoek het maar uit met jullie troep.
  Eigenlijk de enigste juiste instelling.

  Wie niks heeft heeft ook niets te verliezen, beste Dirk!

 168. johan says:

  Het volgende antwoord kreeg ik van Monasch bij de vraag , waarom Pvda niets aan de overwaarde doet :
  ‘Ten eerste is hun overwaarde sterk afgenomen, ten tweede zal de vermogenstoets na verkoop een toenemende rol gaan spelen in de plannen van het kabinet om zelf bij te dragen aan voorzieningen.’

 169. Juan Belmonte says:

  Voerman,

  Oneens.
  Het hek is van de dam.

  HRA op de schop.

  Aflossingsvrij was al eerder (ook terecht) in de ban gedaan.

  De professoren
  Die de Polder
  Schaamteloos
  Veel schuld aanpraatten
  Hebben het nakijken.

  De VGH rekende eerder uit dat met hetzelfde budget een geleend huis ipv een geleasde huis 22% goedkoper in prijs MOET zijn.
  Jammer toch dat dat nooit de MENING van het NOS journaal gehaald heeft 🙂

  HRA gaat van max 52% naar max 38% da’s -/- 33% op de rentesubsidie.

  Zo krijgt Redevco met een totale voorspelde daling van huizenprijzen orde grootte 42% steeds meer concreet vorm.

  Jammer toch ook dat een voorspelde uit de vastgoedsector ZELF (Redevco mag dan voor het grote publiek een onbekende zijn, is wel een grote professionele speler op de vastgoedmarkt) het journaal niet gehaald heeft.
  Dat zou een veel grotere NIEUWSWAARDE hebben dan alle LICHTPUNTEN van de afgelopen vijf jaar (en die prachtgrimassen van dr Coen Teulings ) bij elkaar.

  Maar meteen toegegeven da’s geen constatering,
  Maar slechts
  enkel
  en alleen
  een bescheiden mening.

 170. Steven says:

  Voerman: Wie niks heeft heeft ook niets te verliezen, beste Dirk!

  Er zijn ook gezinnen die nu ergens veel te duur huren met spaargeld en een vaste baan en gewoon wachten tot er een schappelijk bedrag af is. Maar inderdaad de meeste starters hebben er niks te zoeken en geef ze a.u.b ook geen extra startersleningen.

 171. Juan Belmonte says:

  Leuk hè

  Het NOS journaal negeert al 5 jaar lang de voorspelling van een van de grote spelers op de vastgoedmarkt Redevco
  En brengt al 5 jaar enkel BODEMS van dr Coen Teulings
  En inzichten van prof dr Peter Boelhouwer
  En daarmee de boodschap dat wie zich nog ff snel wil volleasen of volleasen in december snel moet zijn.

  Huis leasen in 2011 ? Slimme Z 🙂

 172. Juan Belmonte says:

  Met meteen
  De excuses
  Dat Juan
  Het NOS journaal
  Nog niet heeft genomineerd van de Leidsche Cabaretprijs…..

 173. Dirk says:

  Van het NOS viel het me echt tegen om te zeggen dat de huizenmarkt weer aangetrokken is, hoeveel zullen ze betaald hebben gekregen? 😉

  Voerman: Wie niks heeft heeft ook niets te verliezen, beste Dirk!

  Hun wraak zal zijn huizenbezitters uit te gaan persen en dat lukt ze tot nu toe aardig 😉

 174. Voerman says:

  Dirk:
  Van het NOS viel het me echt tegen om te zeggen dat de huizenmarkt weer aangetrokken is, hoeveel zullen ze betaald hebben gekregen?

  Hun wraak zal zijn huizenbezitters uit te gaan persen en dat lukt ze tot nu toe aardig

  Jij bent volgens mij een soosjalist! Een echte van drie hoog achter!

 175. mafketel says:

  Voor de liefhebbers …….

  Juan Belmonte: En brengt al 5 jaar enkel BODEMS van dr Coen Teulings

  Coen Teulings onbetwist de bodemspecialist zometeen live op radio1 http://www.radio1.nl/ met webcam 3 uur lang bodems 🙂

 176. Steven says:

  op National Geographic gaan ze straks een mooie boerderij slopen uit 1750.. Voor iets nieuws.

 177. Steven says:

  mafketel,

  maar ik luister ook naar radio1 : bedankt voor de link!

 178. Dirk says:

  Voerman: Jij bent volgens mij een soosjalist! Een echte van drie hoog achter!

  Zal het zoet toch nog komen, beste Voerman!

 179. Dirk says:

  mafketel: Coen Teulings

  “eeehmmmm eeehhmmmm na kijk… eehmmm eeehmmm Nederlandse economie ehhmmmm eehhmmmm… helemaal goed eehmmmm eeehmmmm”

  Geef die man z’n medicijnen graag!

 180. Dirk: Dit strookt dus niet met het doorstroombeleid.
  Aan de enge kant wil men dat er koopwoningen verkocht gaan worden en aan de andere kant zegt diezelfde partij, wacht nog even en u komt wel voor die huurwoning in aanmerking.

  Het hele beleid hangt aan elkaar van de tegenstrijdigheden
  – Starters moeten gaan sparen om een huis te kopen, maar de huren worden verhoogd
  – Er zijn te weinig sociale huurwoningen, maar de WoCos moeten woningen gaan verkopen om de verhuurdersheffing op te brengen
  – Er zijn te veel schulden, maar we houden de schuldsubsidie voor 99% in stand
  – Een gemiddelde starter kan niet genoeg lenen om een gemiddeld huis te kopen, maar de leencapaciteit wordt structureel verlaagd
  – LTV wordt verlaagd, maar de kosten van de NHG verhoogd
  – Alle verhuurders moeten meebetalen aan de schatkist (desnoods woningen verkopen, mensen ontslaan, etc), maar de kleintjes (tot 10 woningen in beheer) krijgen vrijstelling
  – Binnenlandse consumptie blijkt de achilleshiel te zijn van NL, maar de koopkracht van de burger wordt structureel kunstmatig VERLAAGD!
  – De schulden zijn vooral bij jongeren te hoog, maar zo ongeveer elke gemeente deelt extra schuld uit
  – Het gaat slecht in de bouw, maar de enige partijen die nog geld hebben om te investeren, en bereid zijn energiebesparende maatregelen te realiseren waar iedereen van profiteert, worden uitgeknepen
  – Er moet worden opgetreden tegen “scheefwoners” omdat zij op kosten van de maatschappij te goedkoop wonen voor hun inkomen. Maar de echte profiteurs – die met hogere inkomens en meer kosten voor de maatschappij goedkoper wonen – worden met rust gelaten: pic.twitter.com/fU1rzoKrcx.
  – De HRA is te duur, maar hardnekkige verliesaversieartiesten mogen een jaartje extra dubbel aftrekken
  – etc etc etc

  En het meest idiote: We zitten met een “liberale” regering die de burger onder dwang van een huurboete voorschrijft hoe ze hun woonconsumptie vorm MOETEN geven.

  Ik kan toch echt maar tot één conclusie komen: Stef Blok gaat na 2016 huisjesmelker worden en is nu alvast de weg voor zichzelf aan het plaveien.

 181. Tijl says:

  Dirk: Dit strookt dus niet met het doorstroombeleid.
  Aan de enge kant wil men dat er koopwoningen verkocht gaan worden en aan de andere kant zegt diezelfde partij, wacht nog even en u komt wel voor die huurwoning in aanmerking.

  Ok. 34.678 bruto is volgens de loonwijzer bijna 2.100 netto per maand. Je komt niet meer in aanmerking voor een “sociale” woning van max. 700 per maand.

  Dat is dus 30% van je netto inkomen. Blijkbaar mogen we niet minder dan 30% van je netto inkomen aan huur uitgeven. Dan moet je in de vrije sector iets gaan vinden, en da’s al snel vanaf 1.000 euro hier in Amsterdam. 50% van je netto inkomen aan huur, ze zijn gestoord.

 182. Dirk says:

  Coen Teulings:
  “De werkloosheid heeft z’n dieptepunt bereikt”

  mafketel: Coen Teulings onbetwist de bodemspecialist

  😉

 183. Juan Belmonte says:

  Dirk,

  Briljant

  Buenas noches
  Juan

 184. scheefhuurder says:

  samenvattend: nederland blijft voorlopig nog wel het land met gemiddeld de hoogste woonlasten 😁

 185. Adamus says:

  Wie:
  Eén van de redenen waarom we het grootste generatieconflict ooit krijgen.

  basjacobs.wordpres…-de-pensioenfondsen/

  Gaat wel meevallen. Veel dertigers vandaag aan de radio gekluisterd om “met de rest van Nederland” samen de top 2000 te beleven. Dream on 🙂

 186. Adamus says:

  johan:
  Het volgende antwoord kreeg ik van Monasch bij de vraag , waarom Pvda niets aan de overwaarde doet :
  ‘Ten eerste is hun overwaarde sterk afgenomen, ten tweede zal de vermogenstoets na verkoop een toenemende rol gaan spelen in de plannen van het kabinet om zelf bij te dragen aan voorzieningen.’

  Snel afdelen dan maar 😉

 187. Adamus says:

  Adamus,

  Oh nee….volgende zet is (zorg)geld ophalen bij kinderen. En dan? Extended family…..

 188. Adamus says:

  Maria: In Japan hebben ze toch pas ontdekt hoe het ding onder het stof uit te krijgen!

  Yep, maar die kunnen/konden nog heel veel US staatsschuldpapier inleveren. Hebben wij dat ook?

 189. Adamus says:

  peter z:
  telegraaf.nl/buite…t_in_de_de_EU__.html

  Prijsdaling is een groot gevaar voor een schuldgedreven politieke economie. Is dodelijk voor de huidige lichting politici: er zouden zomaar wat lijken uit de kastjes kunnen komen voordat hun opvolging geregeld is.

 190. johan says:

  Teulings praat duidelijk voor eigen parochie.
  Probeert de waarde van zijn woning zwaar op te krikken en laat de rest barsten.
  Een BIEFSTUK-SOCIALIST.

 191. Steven says:

  johan: Teulings praat duidelijk voor eigen parochie.

  Hij is niet de enige. fijn dat het jou ook opvalt.

  (werd hier wel eens als op de man spelen genoemd, maar ik kan het ook steeds niet anders benoemen, want ze zouden in hun functie beter moeten weten)

 192. Ontwikkelaar says:

  146* Huizenhyper
  Deze na-oorlogse generatie heeft een slechte tijd gekend met bittere armoede en ellende. In die tijd was er niet veel, en zij hebben ons in puin geschoten land weer opgebouwd.
  Zij hebben hard moeten vechten voor zaken zoals ontslagrecht, ouderenzorg, goede zorg, etc.

  Zeg Huizenhyper, jij bent zeker van het type ‘na de oorlog geboren verzetsstrijder’, zoals er nog 10 miljoen rondlopen in Nederland!

  Johan heeft het over de babyboomer die het alles maar dan ook alles heeft mee gezeten, ook ten koste van anderen ja!!

 193. Adamus says:

  Steven: Hij is niet de enige. fijn dat het jou ook opvalt.

  (werd hier wel eens als op de man spelen genoemd, maar ik kan het ook steeds niet anders benoemen, want ze zouden in hun functie beter moeten weten)

  T. metafoor voor het rotte systeem……denk het niet. Gewoon persoonlijk aansprakelijk. Als zo’n gast het echt meent is i incompetent -wat ook erg is.

 194. mafketel says:

  Bijna einde jaar ….

  change ? van de twittertjes

  ‘Merijn Knibbe begrijpt niet waarom DNB-mensen in off-balance constructies trapten ……… want off-balance is immers niets anders dan ‘buiten medeweten van DNB en andere regulatoren zowel als klanten ‘ ‘

  En ………Lex Hoogduin leest ZERO-HEDGE 🙂

  Komt alles nu toch nog goed ? Denk het niet, het is te laat, maar het is toch wel weer een goed beginnetje van een nieuw jaar , een LICHTPUNTJE 🙂 nou ja twee eigenlijk 🙂

 195. Voerman says:

  Ontwikkelaar: Zeg Huizenhyper, jij bent zeker van het type ‘na de oorlog geboren verzetsstrijder’, zoals er nog 10 miljoen rondlopen in Nederland!

  Dapper gezegd.
  Wat zullen je leeftijdgenootjes hier trots op je zijn!
  Zwaar beschadigd uit de puberteit gekomen?

 196. mafketel says:

  Voerman, heb nog ff zitten nadenken over die narcisten, plutocraten, sociopaten en ander gespuis 😉

  Bij apen komt dit verschijnsel niet voor 🙂

 197. Dirk says:

  Voerman: Zwaar beschadigd uit de puberteit gekomen?

  Hun eigen kinderen emotioneel verwaarlozen was ook typisch een kenmerk van die babyboomers.

 198. Voerman says:

  mafketel: Bij apen komt dit verschijnsel niet voor

  Dacht je dat?
  Bij apen komt het juist meer voor dan waar ook.
  Googel maar eens op “pikorde bij apen”.
  Komt overigens bij de meeste kudde-roedel-vlucht- en andere sociale dieren voor. Zelfs bij domme dieren als kippen. In gevangenschap zelfs blijft de pikorde in stand. Kijk naar de apen in de dierentuin.
  Grappig verschijnsel voor wie het kent en ermee kan spelen. Niet grappig en frustrerend voor de eeuwige verliezers. Ook zeer herkenbaar binnen de structuur van dit log! 🙂

 199. Voerman says:

  Dirk: Hun eigen kinderen emotioneel verwaarlozen was ook typisch een kenmerk van die babyboomers.

  Ondeugend aapje: 🙂

 200. Dirk says:

  Straks per 1 januari kan er een Roma familie in het koophuis naast u komen, meestal met zo’n 10 a 20 man tegelijk in 1 huis.

  En als er 1 familie komt, hebben ze geweldige truken om vervolgens alle woningen in de straat in handen te krijgen voor nog geen 5% van de marktwaarde van wat uw woning nu waard is.
  Hun werkwijze is bij veel Nederlanders onbekend maar daar komt u snel genoeg achter, alleen is het dan wel te laat voor u.
  Ze schromen er ook niet voor om vooral in woningen te trekken in de betere buurten, daar kunnen ze immers iets later meer aan verdienen, begint het balletje al te rollen bij u?!

  De overheid zou aan een Nederlander vragen hoe deze aan het geld komt, dit is natuurlijk niet van toepassing op de Roma’s.

  Alweer een tegenslag voor de woningmarkt.
  Heeft u een huurhuis, dan zult u God op uw blote knieën danken dat u deze heeft aangehouden, verhuizen is namelijk nog nooit zo gemakkelijk geweest 😉

 201. Juan Belmonte says:

  Voerman,

  Eens Voerman.

  Juan raadt niet zo snel aan om een boek te lezen maar
  CHIMPANSEE POLITIEK
  van dr Frans de Waal
  Is niet voor niets een klassieker.

  Tweemaal daags jagen de chimps elkaar op om de rangorde te bevestigen dan wel ter discussie te stellen en hierbij geldt een grote sociale rol ook voor de vrouwen in de groep.

 202. Dirk says:

  Doneer stichting AAP 😉

 203. Juan Belmonte says:

  Respect onder Apen
  Is
  Overigens
  Een zeer sterke drijfveer.

  Sommige dominante mannetjes en vrouwtjes waren door leeftijd zo fysiek beperkt in dat spel van rangorde dat ze eigenlijk niet meer meetelden in dat spel.

  Mooie is dat respect voor ouderdom ze in de sociale hiërarchie een blijvende plek gaf.

  Do not mess with MAMA 🙂
  Maar hiervoor moet u echt het boek lezen…….

 204. Dirk says:

  Steven: Hij is niet de enige. fijn dat het jou ook opvalt.

  (werd hier wel eens als op de man spelen genoemd, maar ik kan het ook steeds niet anders benoemen, want ze zouden in hun functie beter moeten weten)

  Not Done om dit figuur bij de NOS te laten spreken, maar voor de VPRO is het toch prachtig om zo’n figuur uit te nodigen 😉

 205. Dirk says:

  johan: Teulings praat duidelijk voor eigen parochie.
  Probeert de waarde van zijn woning zwaar op te krikken en laat de rest barsten.
  Een BIEFSTUK-SOCIALIST.

  Geweldig als ze dan vraagt wat Teulings zoal doet, een antwoord krijgt van werkzaamheden die totaal geen raakvlakken heeft met de woningmarkt en werkgelegenheid…

  Juan Belmonte: Briljant

  😉

 206. Juan Belmonte says:

  Dirk: Geweldig als ze dan vraagt wat Teulings zoal doet, een antwoord krijgt van werkzaamheden die totaal geen raakvlakken heeft met de woningmarkt en werkgelegenheid…

  Soortgelijk
  Als een Spaanse stierenvechter
  Die zich uitlaat ver de Hollandsche Huizen-“markt” 🙂

 207. Dirk says:

  Komt Juan uit of zit in Spanje?

 208. Dirk says:

  Het valt me op dat de Kerst-inkopen dit jaar niet weergegeven worden, waren ze dit keer niet meer als vorig jaar of was deze gelijk met die in 2006?!
  😉

 209. Stoelgang says:

  Voerman: Heb jij ooit een jongere met een pistool in de rug gedwongen zien zijn om een te duur huis van een oudere te kopen? Jij praat erg generaliserend!
  Als Voerman generaliserend zou willen praten zou hij met gemak kunnen zeggen dat de jongeren te stom zijn om voor de duvel te dansen.
  Maar zo is Voerman niet! Dat heb je nog niet in ernst van Voerman gezien!

  Maar diezelfde ouderen hebben jongeren ook niet volledig en correct geïnformeerd over eventuele risico’s bij het aangaan van lange termijn verplichtingen bij het kopen van een woning. En dat enkel om de status quo zo lang mogelijk in stand te houden ten bate van zichzelf. Waar jongeren tegenop kijken zijn in de eerste plaats meestal hun ouders, maar ook andere partijen die in meer of mindere mate een voorbeeld functie zouden moeten hebben zoals bijvoorbeeld banken, politici, deskundigen, media. En het overgrote merendeel geeft niet het juiste beeld van de situatie en dat vind ik een tekortkoming (zie alleen al de opsomming van desinformatie van Tufkaj). Nu is de volgende stap in de discussie dat jij op belerende toon zal aangeven dat ieder voor zichzelf moet nadenken, maar je weet donders goed dat relatief onervaren jonge mensen dat niet automatisch doen en vertrouwen stellen in gezaghebbende voorbeelden.

  En dit alles om de status quo te handhaven, om de merendeels op schuldgroei gebaseerde door ouderen gecreëerde schijnwelvaart ‘door te geven’ aan de jongeren. En bespaar me ook meteen het verhaal over dat mensen eerst moeten nadenken wat ze zelf aan hun welvaart hebben bijgedragen. Want het merendeel van de jongeren is enkel bezig met proberen zich een positie te veroveren in de door de BB-ers zorgvuldig dichtgetimmerde arbeidsmarkt en woningmarkt. En dat tegen zeer ongunstige voorwaarden en meestal zonder bijvoorbeeld een vaste aanstelling in het vooruitzicht. Ik zeg niet dat het in de jaren ’60 vanzelf ging, maar toen waren de bakstenen in ieder geval nog enigszins normaal geprijsd en zouden de lonen stijgen. Dat is dus een andere maar wel gunstigere situatie.

 210. Juan Belmonte says:

  Dirk,

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Juan_Belmonte

  Juan Belmonte
  Was degene die de stijl van stierenvechten introduceerde
  Waarbij hij stil bleef staan
  En de stier rakelings langs zich heen liet scheren.

  Hij werd eerst gezien als knettergek
  En later als geniaal
  Toen vrijwel alle stierenvechters zijn stijl overnamen.

  Verders een bescheiden mensch.

  Als men op deze blog
  naast nicknames als Ludwig von Mises
  Een nickname mag kiezen
  Die de bulls en bullshit
  van Hogehuizenprijsminnend NL aan de kaak kan stellen
  Met ook enige Spaanse achtergrond
  Dan ligt Juan voor de hand .

 211. Stoelgang says:

  johan:
  Voerman,

  De jongeren werden door politiek (Kok, Zalm), samenleving en zelfs eigen ouders aangepraat te kopen , omdat je anders een dief van je eigen portemonnee zou zijn.
  En wees eerlijk , er is niemand geweest de jongere generatie er op te wijzen dat ook een prijsdaling mogelijk was.
  Mijn dochter was verstandig om mijn advies destijds aan te nemen en zit voorlopig in een huurhuis tot de markt gecorrigeerd is.

  Dat bedoel ik dus. 🙂

 212. Stoelgang says:

  tinus:
  Gevoelige snaar geraakt Voerman?

  Het is niet zo dat wat we nu weten te behouden voor de ouderen daarmee ook gegarandeerd is voor de jongeren.

  Het is precies andersom.

  Wat we vandaag in stand houden voor de ouderen, gaat ten koste van de jongeren.

  Hogere pensioenen anno nu, betekent minder pensioen en/of langer doorwerken voor de rest.

  Betere arbeidsvoorwaarden op grond van “verworven rechten” betekent minder geld in de pot voor de rest.

  Zoveel mogelijk behoud van overwaarde (die grotendeels bij de ouderen zit) betekent zoveel mogelijk schuld bij de jongeren.

  Denk je dat die jongeren een vergelijkbare overwaarde zullen meemaken, vergeet het maar. Zie de eerdere punten, minder pensioen, minder salaris, etc.

  Er ligt uiteindelijk gewoon een mathematische realiteit onder.

  De ouderen hebben het vermogen, de jongeren de schulden, wat onlosmakelijk met elkaar verbonden is.

  Er moet dus wat van het vermogen naar de schulden om tot een betere balans te komen.

  Begrijp me goed, ik spreek geen (morele) schuld uit. Het is gelopen zoals het is gelopen en wie daarvan heeft geprofiteerd heeft daarvan geprofiteerd.

  Zo is het maar net, het halsstarrig uitwinnen van ‘verworven rechten’ leidt tot dit soort onbalans. Totaal eigenbelang en niets meer of minder, dat is wat telt helaas.

 213. Stoelgang says:

  Juan belmonte:
  Tegelijkertijd geldt
  Dat jongeren
  Ongeduldig als ze vaak zijn
  Hoge eisen stellen en veeleisend zijn.

  Het geduld om eerst eens wat te SPAREN
  Alvorens een huis te willen kopen
  Is er niet vaak bij.

  Hoe kan het anders dat er zoveel huizen onder water staan ?

  Dat is ook weer waar. Er overheerst kennelijk een gevoel van niet succesvol kunnen zijn zonder koophuis. Vandaar dat het geduld om te wachten en te sparen ontbreekt. Maar waarom ontbreekt die discipline? Ik denk dat we dan weer terug zijn bij het verkopen van onzin over de woning’markt’ door ouders en andere voor potentiële jonge kopers belangrijke informatiebronnen. Laten dat nu ook weer leden van dezelfde BBbelangenclubs zijn 😐

 214. Stoelgang says:

  Voerman: Als ouders of ouderen de moed hebben om zijdelings hun mening – of sdvies te geven worden zij meestal netjes, maar soms ook brutaal gewezen op het feit “dat de wereld nu anders is”.

  Daar heb je op zich wel een punt 🙂

 215. Stoelgang says:

  Latida:
  Overigens met alle respect Voerman, maar er is wel degelijk sprake van vergrijzing op cruciale bestuursposities in de samenleving.

  Met het langer werken blijven ddeze mensen ook nog eens langer zitten.

  Mensen die zijn opgegroeid zonder mobiele telefoon, zonder internet, en gewoon een heel ander wereldbeeld erop na houden dan de jeugd van tegenwoordig, die lang niet allemaal zo lui en dom zijn, maar wel feilloos de tekortkomingen in de huidige, inmiddels verouderde systemen zien.

  Of het nu om onderwijs gaat, lokaal bestuur, of de hopeloze inefficientie bij grote organisaties in het algemeen, de jeugd ziet dat dingen beter, sneller, goedkoper kunnen en die ruimte wordt ze vaak niet gegund.

  Als ik nu zie dat mijn kinderen graag willen blijven studeren, maar tegelijkertijd ook zelfstandig willen wonen, dan zijn ze daarbij echt niet veeleisend. Meer dan een kamertje wordt er niet verwaht, maar het is er gewoon niet.

  Dus wat krijg je dan, dat ze uitrekenen dat ze als uitwonende student al gauw het driedubbele aan studiefinanciering kunnen krijgen en dat ze dan met zijn vieren voor 1200 euro een heel pand proberen te huren, maar ook dat mag weer niet.

  Ondertussen zitten er heel veel ouderen in hun eentje of met zijn tweeen in vaak veel te grote huizen en hebben ze ruimte te over. Een scholier met een bijbaantje komt bovendien als thuishulp iedere dag langs om de sokken aan en uit te doen en de boel een beetje aan kant te houden, en ieder weekend wordt er van de kinderen verwacht dat ze op de stoep staan.

  Dan stel ik vast dat er te weinig betaalbare studentenwoningen zijn, en dan vind ik dat vreemd, temeer omdat de overheid miljoenen vierkante meters aan leegstaand vastgoed in de portfolio heeft die gewoon ongebruikt leegstaan, en de scholen zelf ook bovendien op prachtige a-lokaties de meest imposante structuren hebben mogen aanleggen, om van megalomane gemeentehuizen nog maar niet te spreken.

  Dus ja, iemand moet ook voor de belangen van jongeren opkomen, want vanzelf gaat het niet.

  Over de ouderen hoef ik me niet al teveel zorgen te maken, die redden zich meestal wel, al dan niet met een beetje hulp van de kinderen, de omgeving, en de overheid. Mag ik hopen.

  Maar jongeren willen sowieso eerst huren voordat ze willen kopen, en die huurwoningen zijn er dus ook al niet genoeg.

  Thuis blijven wonen dus maar en sparen, om straks al je spaargeld linea recta aan wonen te kunnen uitgeven?

  Of om het een jaartje in het buitenland te kunnen proberen waar ze wel geboden wordt wat ze hier in nederland lijken te missen, namelijk dat hun wensen wel serieus worden genomen?

  Van mij mag in ieder geval die hele woningmarkt in elkaar storten en de banken erbij als het nodig mocht zijn, dan hebben we wat te doen en bouwen we het land van de grond af aan weer opnieuw op. Tijd voor creatieve destructie van wat eens was maar wat inmiddels de langste tijd heeft gehad. We moeten verder.

  +10 😀

 216. Stoelgang says:

  Nico de Geit:

  Dat is exact de reden dat de rente binnen afzienbare tijd gaat stijgen. Het verhaal dat de rente lange tijd laag blijft zal blijven bestaan tot er op grote schaal betalingsonmacht optreedt en dan moet de risicopremie omhoog. Dat duurt niet zo lang meer, het is wachten op de eerste grote Europese economie die kopje onder gaat.

 217. mafketel says:

  CPB is wakkerrrrrrrrr, net op tijd voor de junk status ? Duurt nog wel een paar jaar …….

  http://www.z24.nl/economie/cpb-invloed-vermogens-huishoudens-op-economie-zit-onvoldoende-model-419171

 218. mafketel says:

  NL is aan het aflossen eigenlijk een soort van een bankrun 🙂

 219. Dirk says:

  Latida: http://sargasso.nl/schuldhulp-doetinchem-deel-1/

  Ziet ik daar een reactie staan “kosten worden onnodig hoog gemaakt”

  Volgens de wet mag dit juridisch gezien niet eens en toch gebeurt het.

 220. Tijl says:

  http://openkoopsom.nl/koopsommen/Amsterdam/Parnassusweg/

  Huisnummer 22-2, hoe kan dat?

  20-1 ziet er ook raar uit.

 221. lapje says:

  johan: In Japan zijn de woningprijzen 76% gedaald in de negentiger jaren.

  En voor de volledigheid: zijn ze nog altijd duurder dan in Nederland.

 222. dr.t says:

  Frans:
  @ mafketel: je bedoelde toch dit artikel?
  xandernieuws.punt.…or-totale-instorting

  Xander maakt op mij een overspannen indruk.
  Iemand met zijn volle verstand kan dat toch niet serieus nemen?
  Frans zelfs jij zou beter moeten weten.

  Het opsporen van dit soort artikelen is echt symptomatisch voor het vergaren van pseudokennis via internet.

  Frans, je mag me corrigeren als het niet waar is, op mij komt het over dat je alleen maar op zoekt bent naar informatie die je in je vermeende gelijk bevestigen.
  Een wetenschappelijke insteek zou zijn om meerdere informatiebronnen te raadplegen, ook en juist van bronnen waar je het op eerste gezicht niet eens mee kunt zijn of die in contrast staan met je aanvankelijke inzichten.
  Dat is bovendien verrijkend en daarmee voorkom je het verkrijgen van een tunnelvisie.
  Al kun je best gelukkig zijn met een tunnelvisie, maar zo´n Xander lijkt me welhaast rijp voor een opname in een kliniek.

 223. dr.t says:

  Maar verder voor iedereen:
  een gelukkig nieuwjaar!

 224. Voerman says:

  Juan Belmonte: Juan raadt niet zo snel aan om een boek te lezen maar
  CHIMPANSEE POLITIEK
  van dr Frans de Waal
  Is niet voor niets een klassieker.
  Tweemaal daags jagen de chimps elkaar op om de rangorde te bevestigen dan wel ter discussie te stellen en hierbij geldt een grote sociale rol ook voor de vrouwen in de groep.

  Waarde Juan!
  U blinkt niet alleen uit door stijl en allure; U weet ook waar bevestiging van wijsheid te vinden is.
  Goed, dat de meeste mensen niet door hebben hoe het met machtsspelletjes in elkaar steekt. Zou iedereen op de rots willen zitten waar de Voermannen en enkele andere beschouwenden (en Juan?) hebben plaatsgenomen.

  Goed overigens om even de rol van de vrouwtjes aangehaald te zien.
  Toen Voerman hier geruime tijd geleden over sprak in het kader van huizenkoopmotivatie werd dit snel gezien als een sexistische (voor de mierenneuker seksistische) en dus te veroordelen benaderingswijze.
  Wil nog even benadrukken, dat koopmotivatie van mannen als het om huizen of auto’s en nog een paar van dat soort statusbepalende zaken gaat enorm gedreven wordt door goede – of juist slechte ervaringen met huidige of ex-partners van vrouwelijke kunne.

 225. OpenKoopsom says:

  Spam alert: Huidige prijs obv koopsom en de prijsindex bestaande koopwoningen http://openkoopsom.nl/?p=97

 226. Voerman says:

  Dirk: Alweer een tegenslag voor de woningmarkt.

  Een tegenslag voor onze hele “beschaving”.
  Verkocht door onze geliefde politieke meute.
  Over 200 jaar geschiedkundig waarschijnlijk gezien als een incidentje maar nu (en wij leven toevallig wel even nu!) komen wij er waarschijnlijk wel even mee te zitten!
  Btw; je hebt goede momenten, Dirk!
  Ophouden met oudjes bashen en je bent Voerman’s vriend.

 227. Juan Belmonte says:

  Voerman,

  Haha, dank Voerman.

  Juan is zand georiënteerd
  Niet rots georiënteerd

  En er zijn maar weinigen
  Die uit zand
  Een rots kunnen bouwen.

  Juan zit rustig
  En tevree
  Op zijn zandkorrel
  Die wellicht ooit nog wel een keer een rotsje wordt

  Kortom Juan is zo arrogant
  Datti denkt
  boven
  de materie te kunnen hangen
  🙂

 228. Juan Belmonte says:

  dr.t:
  Maar verder voor iedereen:
  een gelukkig nieuwjaar!

  Weer eens
  Volledig eens
  Dr t

  En insgelijks.

  Feliz anjo neuvo
  Juan

 229. Voerman says:

  mafketel: NL is aan het aflossen eigenlijk een soort van een bankrun

  Ach neen, het geld wordt alleen naar een ander kamertje binnen de bank gebracht! 🙂
  Namelijk van het spaarkamertje naar het aflossingskamertje. Lijkt leuker, maar er gebeurt in wezen nix.

 230. Voerman: de rol van de vrouwtjes … in het kader van huizenkoopmotivatie

  Grappige is dat (dezelfde?) dames nu ook een belangrijke rol (b)lijken te spelen in het aanwakkeren van aflosgedrag. Dit blijkt uit mijn persoonlijke observaties. Hoe representatief deze zijn weet ik natuurlijk niet

 231. Frans says:

  dr.t: Frans, je mag me corrigeren als het niet waar is, op mij komt het over dat je alleen maar op zoekt bent naar informatie die je in je vermeende gelijk bevestigen.

  Daar zit een grote bron van waarheid in mijn beste!

 232. Frans says:

  dr.t: Een wetenschappelijke insteek zou zijn om meerdere informatiebronnen te raadplegen

  Dat doe ik in ieder geval. Altijd (indien mogelijk)
  Ik werk als volgt: ik probeer zoveel mogelijk puzzelstiukjes te vergaren, het gezond verstand te gebruiken. Dan vormt zich gaande weg een visie, een idee. Op het moment dat ik andere inzichten opdoe dan laat ik de oude visie, gebaseerd op wat ik klassificeer als een beter inzicht, met hetzelfde gemak varen, en erken ik dat ik vanuit dat nieuwe persepectief fout zat, of maar een gedeeltelijk goed zat.

 233. Voerman says:

  Voerman: Wil nog even benadrukken, dat koopmotivatie van mannen als het om huizen of auto’s en nog een paar van dat soort statusbepalende zaken gaat enorm gedreven wordt door goede – of juist slechte ervaringen met huidige of ex-partners van vrouwelijke kunne.

  http://members.home.nl/h.huisken/Piggelmee.htm

  Dit voor een sprookjesachtige moraal.
  Googel voor de aardigheid eens op piggelmee om de sfeer beter te proeven.
  Dit was lang geleden een verplicht nummer in de opvoeding van kinderen om te leren van tevredenheid – en ontevredenheid. De veel ouderen zullen er een een nostalgisch genoegen aan kunnen beleven. Voor de jongeren geldt, dat het verhaal en de afloop nog steeds actueel zijn.

 234. Olaf says:

  Ik heb onlangs een koopsom opgevraagd, twee woningen waren drie weken eerder op een veiling gekocht voor 60% van de uiteindelijke vraagprijs. Een is voor de vraagprijs verkocht, de andere stond er nog niet bij want het kadaster loopt weken achter.

 235. Frans says:

  @ dr.t: deze bron volg ik dagelijks! http://armstrongeconomics.com/armstrong_economics_blog/
  Speciaal vandaag, maar in het algemeen is de visie erg nuchter en juist tegengesteld aan het “samenzweringsdenken”.

 236. Voerman says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Dit blijkt uit mijn persoonlijke observaties. Hoe representatief deze zijn weet ik natuurlijk niet

  Heel representatief denk ik.
  Uiteindelijk wint het gezond verstand.
  Voor velen is het helaas te laat vrees ik.

 237. DenVrolijkeHuurder says:

  Voerman: Ach neen, het geld wordt alleen naar een ander kamertje binnen de bank gebracht!
  Namelijk van het spaarkamertje naar het aflossingskamertje. Lijkt leuker, maar er gebeurt in wezen nix.

  Dan begrijp je niet hoe een bank werkt. Die schuld is uit het niets gecreëerd door de bank. Dat geld is inmiddels uitgegeven in pre-crisis tijden.

  Nu deze schulden moeten worden afgelost wordt dit geld dus onttrokken aan de economie. Daarmee is dus het recept voor een langdurige economische recessie/depressie geboren.

  Tegenover iedere geleende euro staat geen gespaarde euro voerman…

 238. tufkaj says:

  OpenKoopsom:
  Spam alert: Huidige prijs obv koopsom en de prijsindex bestaande koopwoningen http://openkoopsom.nl/?p=97

  Als je woningtype uit de PDF kunt halen, zou je daar rekening mee kunnen houden: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=81886NED&D1=0&D2=a&D3=0-3,5-8,10-13,15-18,20-23,25-28,30-33,35-38,40-43,45-48,50-53,55-58,60-63,65-68,70-73,75-78,80-83,85-88,90-92&VW=T

  Maar om eerlijk te zijn denk ik dat prijsklasse veel belangrijker is voor prijsontwikkeling dan woningtype.

 239. Voerman says:

  DenVrolijkeHuurder: Tegenover iedere geleende euro staat geen gespaarde euro voerman…

  Weet ik.
  Ik bedoelde dat er aan het vermogen van de spaarder/aflosser per saldo nix veranderd.
  Wel voor de bank, want die kan het teruggebrachte geld opnieuw uitlenen en daarmee gaat het dan weer terug in de economie. Toch?

 240. racekever says:

  Media Reacts: A Christmas Present Or Two Or Ten Edition
  http://www.youtube.com/watch?v=TM8L7bdwVaA

  Het systeem is naar de kloten massale indoctrinatie zelfs op locaal niveau, het script is geschreven en het einde van het huidige bestel is nabij.

  http://www.businessinsider.com/monte-paschi-faces-collapse-2013-12

  Oudste bank ter wereld staat op knappen? systeem valt niet meer te redden. 3e bank van Italie en tevens oudste van de wereld met meer dan 6 miljoen klanten zit in zware problemen.

 241. Voerman says:

  Voerman: Ik bedoelde dat er aan het vermogen van de spaarder/aflosser per saldo nix veranderd.

  Denk wel, dat mensen door hebben, dat zij hun geld veiliger in hun huis kunnen stoppen dan op een spaarekening. Gedachtengang die denk ik niet zo past in de logfilosofie hier ter plaatse. 🙂

 242. tufkaj: Maar om eerlijk te zijn denk ik dat prijsklasse veel belangrijker is voor prijsontwikkeling dan woningtype.

  En, afgaande op de trollen alhier, denken mensen meer in “prijsklassen” dan in “woningtypen”. Maar misschien is dat een typische trolleneigenschap? 😉

 243. charlie says:

  Meer aflossingen hypotheekschuld

  Huiseigenaren hebben dit jaar fors meer afgelost op hun hypotheekschuld. De grootste hypotheekbank, de Rabobank, heeft het aantal extra aflossingen zien stijgen met maar liefst 60 procent. En dan zijn november en december nog niet eens meegerekend; de maanden waarin traditioneel het meest wordt afgelost.

  http://nos.nl/artikel/592045-vaker-versneld-aflossen-hypotheek.html

 244. Patrick says:

  @Voerman

  Dat is nou juist t probleem Voerman, als de bank een aflossing binnenkrijgt wordt de openstaande schuld van de gene die aflost verkleind in de boeken van de bank.

  Het geld verdwijnt dus op dezelfde manier zoals het in de economie gebracht is.

  Banken maken nieuw geld door een lening te verstrekken. Dit is GEEN spaargeld dat wordt uitgeleend.

  Als de lening wordt afbetaald verdwijnt het geld weer in het niets. De bank kan datzelfde geld dus alleen maar terugbrengen in de economie door een nieuwe lening te verstrekken aan iemand.

  Een bank maakt dus geld, volledig uit het niets, en zolang het circuleert vangt de bank er rente over.

  Dat is een mooi kunstje. Een kunstje waar het volgende over is gezegd:

  “It is well enough that people of the nation do not understand our banking and money system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.” Henry Ford, founder of the Ford Motor Company.

 245. Cynicus economicus says:

  Juan Belmonte: Als men op deze blog
  naast nicknames als Ludwig von Mises
  Een nickname mag kiezen

  In de (gedachten)wereld van LvM wordt werkloosheid altijd veroorzaakt door te hoge lonen en het bestaan van werkloosheidsuitkeringen.

  Wanneer vertel je dat de Spanjaarden nu eens?

 246. Voerman says:

  Patrick: Als de lening wordt afbetaald verdwijnt het geld weer in het niets. De bank kan datzelfde geld dus alleen maar terugbrengen in de economie door een nieuwe lening te verstrekken aan iemand.

  Zei ik toch? Kijk maar!

  Voerman: Ik bedoelde dat er aan het vermogen van de spaarder/aflosser per saldo nix veranderd.
  Wel voor de bank, want die kan het teruggebrachte geld opnieuw uitlenen en daarmee gaat het dan weer terug in de economie.

 247. Latida says:

  Voerman: Weet ik.
  Ik bedoelde dat er aan het vermogen van de spaarder/aflosser per saldo nix veranderd.
  Wel voor de bank, want die kan het teruggebrachte geld opnieuw uitlenen en daarmee gaat het dan weer terug in de economie. Toch?

  Nou dat hangt ervan af. Zodra een lening is afgelost verdwijnt de hoofdsom weer in hetzelfde niets als waar het vandaan kwam.

  Ik ben veel meer geinteresseerd in de gemiddelde LTV waarde, want die moet terug naar <80%, internationaal gezien. Pas dan kan er weer uitgeleend worden door de banken. Dat kan nog wel even duren, en tot die tijd zullen volgens mij de prijzen blijven dalen. Staat nu op iets van 104%.

  Bijkomend fenomeen is dat wie af kan lossen, dat hopelijk ook zal doen. Maar vaak zijn dat huizen die reeds in het gulden tijdperk zijn gekocht en al lager dan gemiddelde LTV waardes hadden. Dus aflossen kan ook de gemiddelde LTV doen stijgen waardoor het doel niet dichterbij maar juist verderop komt te liggen.

  Als je bijvoorbeeld halverwege jaren negentig voor 220,000 gulden een huis gekocht hebt, en daar staat nog 30,000 euro aan hypotheek open, dan zal men nu nog niet willen aflossen vanwege belastingtechnische redenen, ook kan men dat wel.

  Het wachten is wat er gaat gebeuren NADAT de HRA wordt afgeschaft, en ook dat kan nog wel 5-10 jaar duren. Dan pas wordt het namelijk voor heel veel mensen aantrekkelijk om alles in een keer af te lossen, maar dan schiet tegelijkertijd ook de gemiddelde LTV waarde omhoog.

  Wat dan overblijft zijn de aflossingsvrijen, beleggings en spaarhypothekenmet de hoge LTV waardes.

  Al met al zou het zomaar kunnen dat de huizenprijzen de komende 10-20 jaar niet zullen stijgen.

  Ook emigreren er ieder jaar tussen de 100,000 en 150,000 mensen uit nederland, vaak kaptiaalkrachtige en goed opgeleiden met wat spaargeld.

  Dus er zijn waarschijnlijk niet genoeg mensen die de huizen van boven de drie ton kunnen veroorloven.

  Dat zijn er op dit moment 81,065 stuks

  http://www.funda.nl/koop/heel-nederland/300000+/

  oftwel ruim 1 op de 3 van wat op dit moment te koop staat.

  Daar komen er de komende 5-10 jaar nog heel veel bij, ook weer door de demografische shift

  Dus volgens mij is nu kopen nog steeds te veel betalen. Als je kunt wachten, wacht. Als je kunt huren huur. En als je thuis kan blijven wonen, dan doe je dat.

  http://www.pbl.nl/publicaties/demografische-ontwikkelingen-2010-2040-ruimtelijke-effecten-en-regionale-diversiteit

  In een laag scenario kan de bevolking vanaf 2020 gaan krimpen.

  "Vergrijzing en andere veranderingen in de bevolkingssamenstelling kunnen grote gevolgen hebben. Het aantal ouderen (65 jaar en ouder) verdubbelt tot 2040. Dit betekent overal toenemende behoefte aan voor ouderen geschikte woningen, zorgvoorzieningen, culturele en recreatieve voorzieningen en andere voorzieningen in de buurt. Vergrijzing heeft ook grote invloed op de woningmarkt door de honkvastheid van ouderen en (op langere termijn) door de grote uitstroom van ouderen uit de woningmarkt. Daarnaast krimpt de bevolking in de werkende leeftijd. "

  en

  "Door veranderingen in de bevolkingssamenstelling, zoals de vergrijzing en de toename van het aantal alleenstaanden, treden wel grote verschuivingen op in de vraag naar bepaalde typen woningen en voorzieningen."

  Tel daarbij op dat jongeren een voorkeur hebben voor flexibilitiet, dus huren, meer waarderen dan eigenaar zijn.

 248. scheefhuurder says:

  Latida,

  goede analyse imo. heb je nog tips hoe ik mijn spaargeld veilig hou uit de handjes van de overheid? spaarrekening lijkt me niet echt veilig komende paar jaar 😔

 249. Latida says:

  http://www.pbl.nl/publicaties/2010/Van-bestrijden-naar-begeleiden-demografische-krimp-in-Nederland

  “Potentiële beroepsbevolking neemt in vrijwel alle gemeenten af
  Veel gemeenten zijn zich er niet van bewust dat zij in de nabije toekomst met krimp te maken krijgen. Volgens de regionale bevolkingsprognose van het PBL en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) krijgt in de periode tot 2040 een derde van alle Nederlandse gemeenten te maken met een afname van het inwonertal; zo’n tien procent met een afname van het aantal huishoudens en vrijwel alle gemeenten met een afname van de potentiële beroepsbevolking (personen tussen de 20 en 64 jaar). Krimp blijft dus niet beperkt tot de huidige krimpregio’s, maar is in deze regio’s wel omvangrijker dan in andere delen.”

  @scheefhuurder

  Don’t put all your eggs in one basket..

  Beetje goud, beetje zilver, beetje gemixte aandelen, beetje grond, en eventueel kijken naar waar de huizenprijzen het wel goed doen.

  Berlijn was tot 3 jaar geleden erg goed, in Estland zijn de prijzen het afgelopen jaar met 10% gestegen

  Eventueel eigen bedrijf beginnen, met dezelfde constructie als de grootbedrijven, namelijk naamloze vennootschap oprichten en daaronder je bedrij(f)ven hangen.

  Dat heet belastingontwijking en is legaal, vs. belastingontduiking wat illegaal is.

  Juist vanwege het feit dat zoveel van de rijken dit soort constructies optuigen is de HRA in de huidige vorm volstrekt immoreel ten opzichte van huurders.

  Hangt er natuurlijk ook vanf hoeveel spaargeld je hebt, maar investeren in jonge talentvolle ondernemers, mits je bereid bent om risico te nemen, wil ook nog weleens lucratief zijn. Komt wel iets meer bij kijken natuurlijk.

  Ook met aandelen moet je heeel goed oppassen wat je koopt, en er wordt een grote crash van de amerikaanse beurs verwacht. Ik zou niet in Facebook of Twitter investeren in ieder geval, dat staat nu op 40 miljard waarde en heeft nog nooit een cent winst gedraaid, volledig krankjorum.

  Tastbare zaken, waardoor je running cost of mandelijkse uitgaven zo laag mogelijk worden.

  Een afbetaald huis, hoe klein dan ook, is wat dat betreft goud waard 😉

 250. Steven says:

  8 uur journaal aan het kijken? Werd een blije aflosser getoond. Voor de banken natuurlijk ook prima als men de onderwaarde aflost.

 251. Adamus says:

  Oudste bank ter wereld staat op knappen? systeem valt niet meer te redden. 3e bank van Italie en tevens oudste van de wereld met meer dan 6 miljoen klanten zit in zware problemen.

  Kan de nieuwe EU bank een vliegende start maken 😉

 252. Adamus says:

  Voerman: Zei ik toch? Kijk maar!

  Er worden geen deposito’s uitgeleend.

 253. Mark says:

  zojuist op journaal:
  nu 1.3 miljoen huizen onder water!

  Nu zeiden ze het wel goed:”de hoogte van de schuld is HOGER dan de waarde van het huis”.

  Schuldeigenaren hebben dit jaar meer afgelost dan ooit tevoren.
  Bij schuld aangaan wordt nieuw geld gecreert….bij aflossen wordt geld vernietigd.

  Deflatie in aantocht?

 254. Latida says:

  O en trouwens ls je goud of zilver koopt, koop dan het zgn. fysieke spul en geen beloftes op papier. Die zijn niets waard en dalen hard, terwijl tegelijkertijd er fanatiek het fysieke spul wordt gekocht, overal ter wereld.

 255. Patrick says:

  @Steven

  Aflossen is niet zonder meer goed voor de bank.

  De bank leeft van rente inkomsten. Als mensen flink gaan aflossen nemen die inkomsten dus flink af.

  Het is niet voor niets dat de banken ons 25 jaar lang hebben volgepompt met krediet…

 256. Steven says:

  Patrick,

  Denk dat ze het toch prettig vinden dat ze wat aflossen. Want de lener staat niet alleen onderwater, maar ook de uitlener. (verder heb je gelijk)

 257. ps says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Grappige is dat (dezelfde?) dames nu ook een belangrijke rol (b)lijken te spelen in het aanwakkeren van aflosgedrag. Dit blijkt uit mijn persoonlijke observaties. Hoe representatief deze zijn weet ik natuurlijk niet

  Inderdaad Snorkel, die vrouwen nemen nu het voortouw. Ze zijn die bubbels meer dan zat!

  http://farm5.static.flickr.com/4012/4302467792_106fa5837f.jpg

  🙂

 258. Juan Belmonte says:

  Mark: zojuist op journaal:
  nu 1.3 miljoen huizen onder water!

  Nu zeiden ze het wel goed:”de hoogte van de schuld is HOGER dan de waarde van het huis”.

  Het moet weer
  zo zijn dat
  Juan het weer niet snapt.

  Nu hebben we al vijf jaar op rij
  bodems in de huizenmarkt
  volgens al die expert


  maar hoe kan het dan toch dat het aantal
  onderwaterhuizen
  blijft toenemen
  gedurende die 5 jaar ?

  En als het strcutureel is zou er dan een structuurverandering plaatsvinden in die NL Woning-“markt”

  Juan haalt links en rechts
  Groningen en Friesland
  debet en credit
  steevast door elkaar.

  Daar zal de verwarring zitten 🙂

  Of wellicht is er voor de MENING van het NOS Journaal
  nog een heleboel te ontdekken….
  – ook zaken die in 2008 2009 gewoon te lezen waren
  (en vergeet Juan nu 2010, 2011, 2012, 2013 ?)

 259. Juan Belmonte says:

  Cynicus economicus,

  Lo siento
  letterlijk: “ik voel het”
  Ookwel: “helaas”

  Dat is wellicht een mening van Ludwig
  maar daarmee nog geen mening van Juan.

 260. Voerman says:

  scheefhuurder: goede analyse imo. heb je nog tips hoe ik mijn spaargeld veilig hou uit de handjes van de overheid? spaarrekening lijkt me niet echt veilig komende paar jaar 😔

  Goede vraag, ben benieuwd naar een goed antwoord!

 261. Steven says:

  Voerman,

  scheefhuurder,

  landgoed (niet in Nederland), edelmetaal, mooi antiek (nu is bijv. Jugendstil helemaal niet duur). Ik zelf spaar zilveren antieke munten. Dus dan heb je antiek en zilver in één keer. Maar gewoon maar wat euro’s sparen of vastgoed in Nederland lijkt me gewoon dom.

  zo zijn er wel meer dingen te bedenken. Ik heb bijv. een antieke zilveren bestek cassette gekocht voor een prikkie (was vroeger een kapitaal waard)

  postzegels of oude suikerzakjes en zo lijken me dan weer niet interessant: het fikt zo weg en het is maar papier.

 262. Juan Belmonte says:

  Off-topic.

  De Duitse hypotheek breekt in 2014 door. Dat meldt de Gelderlander. De doorbraak in Nederland was al voor 2013 gepland, maar nadat de media het dubieuze zakelijke verleden van een tussenpersoon onthulde, haakten veel financiële kantoren af.

  Desondanks meldt de Gelderlander dat er nog steeds wordt doorgewerkt aan het plan om de Duitse hypotheek grootschalig in Nederland in te voeren.

  In Duitsland zijn de rentetarieven voor hypotheken lager dan in Nederland. Daar staat tegenover dat Duitse banken strenger zijn. Zij financieren meestal niet meer dan 70 procent van de woningwaarde.
  http://www.nvm.nl/actual/december_2013/duitse_hypotheek.aspx

  Waar o waar zijn ze dan
  de SPAARDERS
  die 30% op de plank hebben liggen ?
  dan wel doorstromers
  die DUITS gaan ?

  Eerder volstrekt geflopt
  een lachwekkende gedachte
  opnieuw van STAL gehaald
  deze stier staat nu dus weer in de arena 🙂

  Duits consortium biedt hypotheken vanaf 70% woningwaarde. Joepie de poepie
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-05-2013/europese-commissie-hypotheekrenteaftrek-moet-sneller-worden-afgeschaft/#comment-146161

 263. Dawg says:

  Steven: Patrick, Denk dat ze het toch prettig vinden dat ze wat aflossen. Want de lener staat niet alleen onderwater, maar ook de uitlener. (verder heb je gelijk)

  Aflossen van hypothecaire leningen heeft een gunstig effect op de solvabiliteit van de bank, de verhouding tussen het eigen vermogen van de bank en het vreemde vermogen. Door aflossen wordt de balans van de bank korter.

 264. Juan Belmonte says:

  Die link doet Juan weer denken
  aan de Jomanda modus
  Wat heerlijk toch
  zonder tinto
  zo blij als een pipo 🙂

 265. Dawg says:

  Adamus: Er worden geen deposito’s uitgeleend.

  Juistem. Maar ja, sinds Zeitgeist heeft iedereen tussen z’n oren dat da ‘de bank tien keer zo veel uitleent als ze aan deposito’s op de balans hebben staan. ‘k Vrees dat dit weer zo’n misverstand is dat de eerst komende eeuwen niet uit te roeien zal zijn.

 266. Juan Belmonte says:

  Ongeloveloos
  we Hogehuizenprijsminnen de Industrie
  zo dood als een Pier
  Eerst Zalco failliet (Zeeland)
  Nu dan Aldel (Delfzijl)

  Als we zelfs in de uithoeken van Holland
  krimpgebieden met dito lagelonen
  geen metaal kunnen smelten
  tegen concurrende tarieven
  wat is er dan loos ?

  Bron: http://www.nu.nl/economie/3664544/aluminiumbedrijf-aldel-failliet.html

 267. Adamus says:

  Mark:
  zojuist op journaal:
  nu 1.3 miljoen huizen onder water!

  Nu zeiden ze het wel goed:”de hoogte van de schuld is HOGER dan de waarde van het huis”.

  Schuldeigenaren hebben dit jaar meer afgelost dan ooit tevoren.
  Bij schuld aangaan wordt nieuw geld gecreert….bij aflossen wordt geld vernietigd.

  Deflatie in aantocht?

  Enig idee waarom de beurzen zo gestegen zijn?

 268. Adamus says:

  http://www.nu.nl/economie/3664544/aluminiumbedrijf-aldel-failliet.html

  Min. Kamp dacht er met 8 miljoen mee weg te komen. Te weinig. Drijfzand op vette klei.

 269. Voerman says:

  Voerman: Goede vraag, ben benieuwd naar een goed antwoord!

  Antwoorden die ik zelf verzin:

  Al je schulden aflossen.

  Kunst of echt antiek kopen. (moet je wel zelf van houden)

  Het geld uitgeven aan leuke dingen. (maar dan ben je het ook kwijt)

  Schenkingen doen.

  Ergens in huis verstoppen. (maar dan maak je van wit geld zwart geld).

  Edelmetalen kopen (lijkt niet goed momenteel)

  Landbouwgrond kopen. (niet teveel want daar kunnen allerlei heffingen en plichten voor verzonnen worden)

  Eigenlijk is er na het aflossen van schulden geen beter plan te verzinnen is mijn mening.
  Toch de rest maar op de bank laten?

 270. Adamus says:

  Steven:
  8 uur journaal aan het kijken? Werd een blije aflosser getoond. Voor de banken natuurlijk ook prima als men de onderwaarde aflost.

  Ze wilden nog even meeliften op de uitzending van Radar.

 271. Adamus says:

  Adamus: Ze wilden nog even meeliften op de uitzending van Radar.

  En je zult die “15K” niet overhouden en daar gaat het de komende jaren naartoe.

 272. Adamus says:

  Dirk:
  Het valt me op dat de Kerst-inkopen dit jaar niet weergegeven worden, waren ze dit keer niet meer als vorig jaar of was deze gelijk met die in 2006?!

  Google “kerstomzet 2013”

 273. Latida says:

  Adamus: Enig idee waarom de beurzen zo gestegen zijn?

  Er is veel nieuw geld gemaakt en geleend door de Fed en de ECB, dat schijnt op de een of andere manier zijn weg naar de beurs te vinden.

 274. Adamus says:

  Voerman: Denk wel, dat mensen door hebben, dat zij hun geld veiliger in hun huis kunnen stoppen dan op een spaarekening. Gedachtengang die denk ik niet zo past in de logfilosofie hier ter plaatse.

  En als je al een vrij huis hebt? Wat dan? We zijn te klein om met de giant mee te doen.
  http://fofoa.blogspot.nl/ kaarttafeltjes van $490.000 in de selfstorage?

 275. Latida says:

  Je hypotheek aflossen met je pensienpremie?

  http://www.cobouw.nl/nieuws-kort/politiek/2013/12/18/pensioenakkoord-helpt-hypotheken

  Zou jij het doen? Waarom wel? Waarom niet?

 276. Latida says:

  Mee eens dat het wijs is om je spaargeld te gebruiken om je hypotheek af te lossen.

  Ben er 6 jaar mee bezig, en wwe hebben vorige maand voor het eerst een LTV <50%, en het voelt goed.

 277. Steven says:

  Latida,

  Het klinkt niet logisch: je pensioen smijten in iets wat daalt: je wil toch geld in iets wat stijgt? (maar ik begrijp de spagaat)

  moet je maar niet zo veel lenen natuurlijk..

 278. Voerman says:

  Adamus: En als je al een vrij huis hebt? Wat dan? We zijn te klein om met de giant mee te doen.

  Als je al een vrij huis hebt dan heb je een klein luxe-probleempje. Nou ja, beter dan schuld maar toch……

 279. Voerman says:

  Latida: Je hypotheek aflossen met je pensienpremie?

  Als je met pensioen bent is een vrij huis wel leuk, maar als je daarnaast alleen maar AOW hebt en geen pensioen of spaargeld hebt poep je nog vrij dun!

 280. Juan Belmonte says:

  Latida: Je hypotheek aflossen met je pensienpremie?

  cobouw.nl/nieuws-k…ord-helpt-hypotheken

  Bizar hè
  Nèt dit jaar nog een TweedeKamerCommissie gehad
  die concludeerde Bouwpolder
  ….

  bepaalt de Bouwlobby
  dat het beter is voor u en iedereen
  om geen of minder pensioen te hebben
  en wel eigenhuizenbezit.

  Dank Maxim, perfecte lobby in alle stilte.
  Briljant

  Net zo briljant als de gedachte van destijds
  aflossen is onwenselijk

 281. Juan Belmonte says:

  Nog even doorredenerend
  in de gedachtengang van Prof Dr Peter Boelhouwer.

  nu moet je zorgen dat de starters voldoende leningen kunnen krijgen en als dat niet lukt geef ze subsidies

  … en als dat niet lukt.
  pik je hun pensioen af 🙂

  Referentie

  Prof Dr Peter Boelhouwer draait 78 toerenplaten van Hogehuizenprijsminnend NL en denkt dat met nog een paar extra leningen en subsidies de overwaardespiraal-treintjes wel weer op gang komen en de hele woningmarkt in beweging komt:
  nu moet je zorgen dat de starters voldoende leningen kunnen krijgen en als dat niet lukt geef ze subsidies
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-04-2012/jeroen-pauw-woningmarktexpert/#comment-103111
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-10-2013/peter-boelhouwer-is-het-schoothondje-van-de-bouwondernemers/#comment-162071

 282. Juan Belmonte says:

  Hahaha
  wat een bak

  Eigenlijk is er dus gewoon
  géén reet veranderd 🙂

  De bouwlobby bepaalt nog steeds de politieke agenda’s.

  Maar het kàn zijn
  dat Juan het allemaal verkeerd ziet.

 283. Latida says:

  Voerman: Als je met pensioen bent is een vrij huis wel leuk, maar als je daarnaast alleen maar AOW hebt en geen pensioen of spaargeld hebt poep je nog vrij dun!

  Helemaal mee eens! Maar toch is dit precies wat men nu aan het plannen is.

  Ik zou het ook niet doen, maar ik denk dat heel veel mensen die nu onderwater staan er serieus over gaan nadenken.

 284. Latida says:

  Juan Belmonte: Bizar hè
  Nèt dit jaar nog een TweedeKamerCommissie gehad
  die concludeerde Bouwpolder
  ….

  bepaalt de Bouwlobby
  dat het beter is voor u en iedereen
  om geen of minder pensioen te hebben
  en wel eigenhuizenbezit.

  Dank Maxim, perfecte lobby in alle stilte.
  Briljant

  Net zo briljant als de gedachte van destijds
  aflossen is onwenselijk

  ook een soort vooruitschuiven van problemen idd..

 285. Latida says:

  Juan Belmonte:
  Hahaha
  wat een bak

  Eigenlijk is er dus gewoon
  géén reet veranderd

  De bouwlobby bepaalt nog steeds de politieke agenda’s.

  Maar het kàn zijn
  dat Juan het allemaal verkeerd ziet.

  oftewel;

  hoe de bouwlobby ook nog even uw pensioen rooft

 286. Juan Belmonte says:

  Latida,

  Ofwel het ontkennen van problemen.

  Kennelijk is er nog steeds
  GÉÉN structuurwijziging in de NL Woning-“markt”

  maar is het wel broodnodig dat de politiek
  ingrijpt op pensioenopbouw
  ten faveure van schulden op die woningmarkt.

  Dat wordt extra ingewikkeld met relatiebreuken, etc.
  Mooi voer voor juristen 🙂

  En terug naar de kern:
  Alwéér een oplossing
  voor een kennelijk niet bestaande probleem 🙂

 287. Steven says:

  Juan Belmonte,

  Het probleem is natuurlijk dat kerngezonde mensen soms zelfs met twee inkomens meer dan een miljoen (oude guldens) in de min staan voor een wat lullig rijtjes huis op IJburg of zo en dat dat probleem gezien wordt als iets maatschappelijks. Ik zie dat meer als een persoonlijk hele foute inschatting van wat een tussenwoning zou moeten kosten.

 288. Dirk says:

  Latida: oftewel;

  hoe de bouwlobby ook nog even uw pensioen rooft

  En veel kapers probeerden hiervoor al het potje pensioen te roven en nu dus toch gelukt…

  Huizenbubber zo uit de schoenen te hebben laten schieten, zijn veel mensen in de problemen gekomen en voila!

 289. Dirk says:

  Juan Belmonte: De bouwlobby

  Laat het gaan stormen daar 😉

 290. Steven says:

  mensen! allemaal een gelukkig nieuwjaar! En lagere huizenprijzen uiteraard!

 291. Latida says:

  Vragen

  – Is het niet ironisch dat diegenen die nu onderwater staan, nu straks nogmaals een oor worden aangenaaid?
  – Moet er dan niet ook eerst belasting over worden geheven over het gebruikte pensioengeld?
  – Zo niet, dan is dit een subsidie die huurders verder achterstelt?
  – Hoeveel subsidies en voordeeltjes kun je op elkaar stapelen om mensen ertoe te brengen om huizen te kopen?
  – Gaat de bank zelf ook nog wat doen door bijvoorbeeld aflosboetes buiten werking te stellen of anderszins?

  Opmerkingen

  – Verliezen die de markt afdwingt worden weer niet genomen
  – Ouderen kunnen wederom voor een hogere prijs uitstappen, met medeneming van het pensioen van een jongere

 292. Latida says:

  Januari 2013:

  http://www.pensioen-netwerk.nl/profiles/blogs/maak-eenmalig-gebruik-los-uw-hypotheekschuld-af-met-uw-pensioen

  “De liquiditeit van huishoudvermogens kan toenemen, als de overheid de mogelijkheid creëert om pensioengeld flexibeler in te zetten en daarmee geld vrij te spelen.”
  lezen we op pagina 45 van de Miljoenennota 2013. 3 Daar wordt de burger besproken die een groot pensioenvermogen heeft en een grote schuld.”

  Let op dat zinnetje: “Als de overheid de mogelijkheid creeert”

  Dat is nu dus gedaan en wordt rond februari verder ingevuld. Dit zit men dus nu in Den Haag uit te werken en dat verklaart meteen het

  “gestegen vertrouwen”

  en

  “de bodem is bereikt”

 293. Juan Belmonte says:

  Nu dat de stap is gezet
  om pensioenen in te zetten bij grote schulden
  is de weg vrijgebaand om pensioenen ook te gaan inzetten
  bij restschulden ?

  Als de bouwlobby een greep in de pensioenkas mag doen
  waarom de bankenlobby niet ?

 294. Latida says:

  Gaat ook juist gebeuren Juan, daar lijkt het wel op tenminste:

  Lex Hoogduin, Robin Fransman en John Smolenaers over geldstromen verleggen, definancialisatie en balansverkorting.

  Lex Hoogduin:
  http://lexhoogduin.com/episodes/56-huishoudschulden-in-nederland-14-juni-2013

  Robin Fransman:
  http://www.ftm.nl/followleader/met-pensioen-hypotheek-aflossen.aspx

  John Smolenaers:
  http://www.ipe.com/nederland/bekijk-pensioen-in-samenhang-met-zorg-en-wonen_53321.php?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter#.UbrQ0fmpXQg

 295. Latida says:

  Zie de Kamerbrief d.d. 18 december 2013

  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/12/18/kamerbrief-over-wijzigingsvoorstellen-witteveen.html

  “Mogelijkheid tot inzet werknemersdeel pensioenpremie voor aflossing eigen woning (voorstel RMU). Het kabinet is bereid deze mogelijkheid te bieden en zal verkennen hoe dit zorgvuldig ingepast kan worden op zo kort mogelijke termijn. Een uitvoerbaarheidstoets zal daar deel van uitmaken, waarbij ook de voor- en nadelen van varianten worden bezien. ”

  en

  ” In 2014 zal het kabinet een brede dialoog starten over de lange termijn toekomst van ons pensioenstelsel. Op verzoek van de Eerste Kamer fractie van de Christen Unie in het debat, zal de SER, als onderdeel hiervan, worden gevraagd hierover, uiterlijk eind 2014, een advies te geven en hier de relatie tussen de vermogensopbouw voor pensioen, zorg en de eigen woning te betrekken. In het voorjaar van 2015 zal het kabinet een hoofdlijnennotitie aan de kamer doen toekomen.
  In verband hiermee heeft de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) een interessant voorstel gedaan om het mogelijk te maken om pensioenpremies alternatief aan te wenden. De RMU stelt voor dat werknemers de keuze krijgen om

  Directie Algemene Fiscale Politiek
  Ons kenmerk AFP/2013/865U
  Pagina 9 van 9
  het werknemersdeel van hun pensioenpremie te gebruiken voor een extra aflossing van hun hypotheek om zodoende hun huishoudbalans te verkorten. Dit kan ondermeer aantrekkelijk zijn voor mensen van wie de woning ‘onder water’ staat. Mensen met restschuldproblematiek kunnen daardoor eerder in staat zijn om te verhuizen. Ook kan dit ondersteunend zijn voor starters op de woningmarkt, of voor degenen die kiezen voor versneld aflossen van hun hypotheekschuld. Hier staat weliswaar tegenover dat ze dan minder pensioen opbouwen, maar in de toekomst ook lagere woonlasten hebben. Het voorstel kan een impuls betekenen voor de woningmarkt en kan leiden tot een verkorting van de balans van banken. Het kabinet is bereid deze keuzemogelijkheid te bieden en zal daartoe verkennen hoe dit zorgvuldig ingepast kan worden op zo kort mogelijke termijn. Een uitvoerbaarheidstoets zal daar deel van uitmaken, waarbij ook de voor- en nadelen van varianten worden bezien. De Kamer ontvangt deze verkenning uiterlijk maart 2014.
  Het kabinet meent dat met deze voorgenoemde wijzigingsvoorstellen aan de bezwaren van de fracties tegemoet wordt gekomen en dat op evenwichtige wijze een bijdrage wordt geleverd aan de financiële toekomstbestendigheid van het pensioenstelsel.
  Hoogachtend,
  De staatssecretaris van Financiën,
  mr. drs. F.H.H. Weekers
  De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
  drs. J. Klijnsma ”

  Komt dus uit deze hoek:

  http://www.rmu.nu/

  http://www.rmu.nu/weblog/christenunie+en+sgp+nemen+pensioenplan+rmu+over_653

  http://www.rmu.nu/weblog/christenunie+en+sgp+nemen+pensioenplan+rmu+over_653

  http://www.rmu.nu/weblog/investeer+pensioen+in+hypotheek_668

  http://www.rmu.nu/weblog/idee+rmu+aan+regering+voorgelegd+_712

  Dus van begin januari 2013 is hoerover gesproken, toen is het door de Christelijke Partijen overgenomen, en nu dus bijna officieel regeringsbeleid, overgenomen door de ministers. Eind maart 2014 (niet februari) horen we pas meer.

 296. Frans says:

  Latida:
  Januari 2013:

  pensioen-netwerk.n…d-af-met-uw-pensioen

  “De liquiditeit van huishoudvermogens kan toenemen, als de overheid de mogelijkheid creëert om pensioengeld flexibeler in te zetten en daarmee geld vrij te spelen.”
  lezen we op pagina 45 van de Miljoenennota 2013. 3 Daar wordt de burger besproken die een groot pensioenvermogen heeft en een grote schuld.”

  Let op dat zinnetje: “Als de overheid de mogelijkheid creeert”

  Dat is nu dus gedaan en wordt rond februari verder ingevuld. Dit zit men dus nu in Den Haag uit te werken en dat verklaart meteen het

  “gestegen vertrouwen”

  en

  “de bodem is bereikt”

  Latida, het is allemaal zo doorzichtig, we heben het hier al voorspelt, George Carlin heeft het al jaaaren geleden voorspelt. De banksters willen het allemaal, ook je pensioen geld.
  Raar dat zo weinig mensen in gaten hebben wat er aan de hand is. Den Haag weet natuurlijk grotendeels wel dat ze vieze vuile bankhoeren zijn, en daarmee doe ik nog onrecht aan het oudste beroep ter wereld.

 297. Latida says:

  Frans,

  De coaltie heeft de steun nodig van de Chistelijke Partijen die dit voorstel hebben ingediend, komen we toch bij de jesuieten van het vaticaan uit Frans! haha je had gelijk frans!

 298. Latida says:

  “Nederland is anders”

  en

  “Nederland heeft het beste pensioenstelsel ter wereld”

  en

  “Het ergste van de crisis is voorbij”

  en

  “we zien verschillende lichtpuntjes”

 299. Latida says:

  Het is natuurlijk gewoon diefstal

  grote schande

  uitgesteld loon voor pensioenen aanwenden voor het betalen van hypotheek

  Je was al zo dom om een aflossingsvrije hypotheek te nemen

  dan gaan we nu je pensioen confisqeren

  “Bodem in Zicht!”

 300. Latida says:

  In De Schuldvraag Deel II op 14:30

  Is het niemand minder dan

  Herman Wijffels

  Die het aanspreken van de pensioenen ter sprake brengt

  De cirkel is weer rond 😉

 301. Frans says:

  Latida: Het is natuurlijk gewoon diefstal
  grote schande

  Je bent een van de weinigen die dit begrijpt.
  Het knappe is dat ze het zo brengen dat het een redelijk voorstel is, pas als je het grote geheel doorziet zie je dat het inderdaad pure diefstal is.
  Slaven, horigen van de banksters.

 302. mafketel says:

  AOW gaat eran …… Hiernaast in de twittertjes, zegt hij die de huizenmarkt-zeepbel WEL zag aankomen ….

  Nou dat nemen we dan héél serieus 🙂 Zeker en vast

  Ondertussen in de NL.

  De stand van het land januari 2014

  http://www.z24.nl/wp-content/uploads/2013/12/svn-jan-2014.png

 303. mafketel says:

  More powerrrrrr 🙂

  http://i.imgur.com/SJCa3QJ.jpg

 304. mafketel says:

  2014 mogen er veel lichtpuntjes op uw pad komen, mooi uiteinde allemaal …… 🙂

  http://thumbs.dreamstime.com/z/cartoon-houses-sold-signs-4662864.jpg

  En het mooiste filmpje van dit jaar 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=M1owcncKCHg

 305. mafketel says:

  2014 en een tip …….. 🙂

  Redt jezelf want niemand zal je financieel redden ……..

  http://www.wanttoknow.nl/wp-content/uploads/Libor-cartoon-rats.jpeg

 306. Maria says:

  Er moet en zal geld binnenkomen, huizenprijzen dalen, eigenwoningforfait stijgt:

  http://www.telegraaf.nl/dft/22175591/__Drastische_stijging_huurwaardeforfait__.html

 307. Nico de Geit says:

  Latida:
  uitzendinggemist.n…afleveringen/1387057

  Tros Radar, de schuldvraag. Die hadden we al voorbij zien komen.

 308. Nico de Geit says:

  Drastische stijging huurwaardeforfait

  Huizenbezitters moeten volgend jaar een fors hoger tarief voor het huurwaardeforfait slikken. Hierdoor betalen ze in 2014 gemiddeld enkele tientjes tot honderden euro’s extra aan inkomstenbelasting.

  http://www.telegraaf.nl/dft/22175591/__Drastische_stijging_huurwaardeforfait__.html

 309. Nico de Geit,

  Blokverarming slaat toe. En vonk in het kruitvat is: De huurverhogingen!

 310. Latida: Het is natuurlijk gewoon diefstal

  Vrijwillige diefstal met een meewerkend slachtoffer

  En het wrange is: Het slachtoffer heeft zichzelf al jaren geleden bestolen: Toen het de handtekening onder het koopcontract zette. Die diefstal is nu niet meer tegen te houden

 311. Cynicus economicus says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Blokverarming slaat toe.

  Daar staat dan weer tegenover dat er per 1 jan 2014 een maximumtarief voor blokverwarming komt

 312. Nico de Geit says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  Nico de Geit,

  Blokverarming slaat toe. En vonk in het kruitvat is: De huurverhogingen!

  De meeste huurders betalen traditioneel eerst hun huur en het gas, licht en water. Gemeentelijke belastingen en ziektekostenverzekering. Er blijft steeds minder over om uit te geven terwijl het moeilijker wordt om geld te verdienen.

  Binnenkort nog meer dakloze werkenden? Een dak boven je hoofd is natuurlijk wel een vereiste om normaal te kunnen functioneren.

  En dat terwijl uitkeringstrekkers er comfortabel bijzitten in hun gesubsidieerde woning. Als ze die eenmaal hebben tenminste.

  Ik wil niet ruilen hoor, maar het is wel scheef allemaal. En het is natuurlijk een mooi spektakel.

  Mijn motto: red jezelf en hou de nodige afstand.

 313. Nico de Geit says:

  Na de laatste afrekening van mijn energiebedrijf heb ik de verwarming in de hal, de keuken en een slaapkamer waar de wasmachine staat maar uitgedaan. Als experiment.

  Deze huizen zijn niet gebouwd voor centrale verwarming, de warmte vliegt aan alle kanten eruit. 2400 euro per jaar. En de energie-tarieven gaan alleen maar omhoog.

  Ik heb de afrekeing doorgespit: 1 kwh, 7 cent, energiebelasting 11 cent, bijkomende kosten en daarover 21% btw.

  Gas 35 cent per m3 en 18 cent energiebelasting, bijkomnde kosten en daarover 21% btw. (de bedragen kloppen niet helemaal maar zijn indicatief)

  Het liefst zou ik in mijn eigen energiebehoefte voorzien en aansluiting weigeren. Maar dat zal wel niet mogen i.v.m. met de solidariteit en zo.

  In je eigen behoeften voorzien betekent investeren en dus kopen. En kopen betekent heel veel lenen en dat verdom ik.

  21 graden achter de computer. 15 graden in de gang, 7 graden in de keuken.

 314. Nico de Geit says:

  2/3 van het Nederlandse aardgas is verbruikt. het resterende deel zou goed zijn voor 18 jaar. Daarna is het op.

  Je kunt je afvragen wat die oude slecht- of niet te isoleren huizen nog waard zijn als de energieprijzen door het dak gaan.

  Er staan zoveel huizen en flats waarvan de betonnen verdiepingsvloer aan de buitenkant zichtbaar is. Dat betekent dus binnen een koude vloer.

 315. Geloven jullie deze?

  https://twitter.com/RobertLangejan/status/417959637892472833 (klik even op de link van de heer Langejan)

 316. ps says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Grappige is dat (dezelfde?) dames nu ook een belangrijke rol (b)lijken te spelen in het aanwakkeren van aflosgedrag. Dit blijkt uit mijn persoonlijke observaties. Hoe representatief deze zijn weet ik natuurlijk niet

  Op een gegeven moment heb je geen lucht meer, dus dan zal je wel moeten:
  http://farm5.static.flickr.com/4012/4302467792_106fa5837f.jpg
  🙂

 317. ps says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Grappige is dat (dezelfde?) dames nu ook een belangrijke rol (b)lijken te spelen in het aanwakkeren van aflosgedrag. Dit blijkt uit mijn persoonlijke observaties. Hoe representatief deze zijn weet ik natuurlijk niet

  Als je geen lucht meer krijgt, zal je wel moeten:
  http://blog.stylesight.com/wp-content/uploads/2010/04/broomvv4.jpg
  🙂

 318. Voerman says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Geloven jullie deze?

  Nee; die mensen lopen in een uitvaartstoet op weg naar het kerkhof! 🙁

 319. a says:

  Dirk: Hun eigen kinderen emotioneel verwaarlozen was ook typisch een kenmerk van die babyboomers.

  Hoewel dit natuurlijk aperte onzin is, moest ik toch hard lachen. En ik ben nog wel een babyboomercriticus!

  Stoelgang: Want het merendeel van de jongeren is enkel bezig met proberen zich een positie te veroveren in de door de BB-ers zorgvuldig dichtgetimmerde arbeidsmarkt en woningmarkt. En dat tegen zeer ongunstige voorwaarden en meestal zonder bijvoorbeeld een vaste aanstelling in het vooruitzicht.

  Enorm waar!

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Grappige is dat (dezelfde?) dames nu ook een belangrijke rol (b)lijken te spelen in het aanwakkeren van aflosgedrag. Dit blijkt uit mijn persoonlijke observaties. Hoe representatief deze zijn weet ik natuurlijk niet

  Dat is geinig inderdaad. Zie ik bij mijn kleine en niet representatieve steekproef (namelijk mijn eigen omgeving) ook. Vrouwen lijken rationeler, ook als het gaat om de waarde van het huis. Het lijkt bijna alsof het gevoel van falen (huis met verlies verkopen) bij de man groter is dan bij de vrouw. Wellicht iets met ego?

 320. ps says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  Geloven jullie deze?

  twitter.com/Robert…s/417959637892472833 (klik even op de link van de heer Langejan)

  Jaaaa natuurlijk…een zieltogende makelaar?!

 321. Cynicus economicus says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Geloven jullie deze?

  Tuurlijk, wij zijn hier altijd bereid om alles te geloven als het maar gek genoeg is.

 322. ps says:

  Het feest is begonnen.
  Laat de zeepbellen knallen!

  http://www.youtube.com/watch?v=ymTrEVVhJKM

  🙂

 323. Juan Belmonte says:

  Cynicus economicus: Tuurlijk, wij zijn hier altijd bereid om alles te geloven als het maar gek genoeg is.

  Exact.

  Gratis cabaret
  altijd leuk.

 324. Nico de Geit says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  Geloven jullie deze?

  twitter.com/Robert…s/417959637892472833 (klik even op de link van de heer Langejan)

  Eén zwaluw maakt nog geen zomer.

 325. a says:

  Latida: Je hypotheek aflossen met je pensienpremie?
  cobouw.nl/nieuws-k…ord-helpt-hypotheken
  Zou jij het doen? Waarom wel? Waarom niet?

  Dit kun je niet zomaar beantwoorden en is afhankelijk van de voorwaarden die hieraan gesteld worden. Kan je aflossen tegen je huidige rechten zonder eventuele naheffing als er later nog gekort wordt? Zo ja, dan is aflossen om pensioenkorting te voorkomen aantrekkelijk. Als jongere word je momenteel in principe genaaid, omdat je voor je pensioeninleg te weinig pensioenrechten terugkrijgt. Dit komt door de doorsneepremiesystematiek. De vraag is hoe hiermee wordt omgegaan als je mag aflossen. Als je als jongere zou mogen aflossen met je inleg in euro’s (plus van je werkgever) i.p.v. met je pensioenrecht dan is het wel aantrekkelijk om af te lossen, aflossen met je pensioenrecht is niet aantrekkelijk.

  Naast de voorwaarden hangt het ook nog eens sterk af van je persoonlijke situatie. Als je gewoon met een LTV van 50% in je huis woont waarvan je de lasten makkelijk kan betalen… waarom zou je dan aflossen met je pensioen? Je pensioen rendeert via beleggingen, terwijl het in je huis alleen maar verdampt. Vermogen in je pensioen is fiscaal vrijgesteld, vermogen dat daar uit gehaald wordt niet (in je huis natuurlijk wel, maar als je eenmaal afgelost bent en spaargeld hebt moet je gaan betalen. Op dat moment zou je het geld eigenlijk graag terug in je belastingvrije pensioenpot stoppen). Als laatste heb je nog het nadeel van lagere pensioenuitkering. Kortom, als je gewoon gezond gefinancierd zit dan zou ik in principe niet staan te springen om mijn pensioen in mijn huis te stoppen. Ik heb ook het sterke vermoeden dat als die mogelijkheid al geboden wordt dat dat echt niet tegen voorwaarden zal gaan gebeuren die gunstig zijn voor jou.

 326. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Eén zwaluw maakt nog geen zomer.

  Toen het meisje met de zwavelstokjes doodvroor had ze ook allemaal waanvoorstellingen.

 327. Voerman, ps, Cynicus economicus, Juan Belmonte, Nico de Geit,

  Ik dacht eerst aan een rij voor een voedselbank (gezien de oude van dagen, grote tassen en zelfs rolkarretjes). Dat zou wel heel wrang zijn. Het zal waarschijnlijk een vuurwerkverkoop zijn oid. Maar wat het ook zijn mag, als het inderdaad een “slimme truc” is van deze kakelaar, dan riekt het wel heel erg naar wanhoop bij de heer Langejan. Hoewel ik ook weer niet genoeg bewijs heb om het verhaal te ontkrachten

  Een mooie last minute inzending voor de desinformatie top-2000 editie 2013. En pakt met stip nummer 1 wat mij betreft.

 328. Cynicus economicus says:

  Voerman: Nee; die mensen lopen in een uitvaartstoet op weg naar het kerkhof!

  Ho,ho Voerman, niet te snel met conclusies. Daarvoor lijkt het enthousiasme te groot en de kleding wat te casual. Wat we hier zien is geënsceneerd door Blok en de banken onder regie van de Jezuïten.
  Frans zou zoiets meteen doorzien.

 329. a says:

  Nico de Geit: Drastische stijging huurwaardeforfait
  Huizenbezitters moeten volgend jaar een fors hoger tarief voor het huurwaardeforfait slikken. Hierdoor betalen ze in 2014 gemiddeld enkele tientjes tot honderden euro’s extra aan inkomstenbelasting.
  telegraaf.nl/dft/2…waardeforfait__.html

  Grappig he… gezin met hypo van 2 ton, woning met WOZ 2 ton en inkomen in de 52% schijf krijgt volgend jaar, uitgaande van 5% hypo rente, 5% * 200.000 * 0,5% = 50 euro minder HRA. De Telegraaf sprak er schande van… schreeuwende koppen… eindelijk werd de HRA ‘aangepakt’.

  Datzelfde gezin gaat volgend jaar aan EWF extra betalen: 0,1% * 200.000 * 52% = 52 euro. Hoor je helemaal niemand over. Overigens is het EWF in 2012 ook al verhoogd met een kleine 10% (van 0,55% naar 0,6%). Zinloos geld rondpompen, maar wellicht is dit toch de beste manier om van de HRA af te komen. EWF verhogen totdat het in de buurt van de HRA komt en dan in 1 keer tegen elkaar wegstrepen ofzo?

 330. Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Even met Google Streetview door de straat gelopen: Geen enkele gele gevel of wit houten uitbouw te bekennen aan die kant van de straat. Wel het punt gevonden vanwaar de foto genomen is. Het einde van het blok op de foto is ook het einde van de straat.

  Maar wat blijkt: Het te koop staande pand staat aan de andere kant van de straat. De foto is de oneven kant, waar de autos haaks op de straat staan, terwijl het huis aan de even kant ligt, waar de autos parallel aan de straat staan: http://www.funda.nl/koop/rotterdam/appartement-48542531-burgemeester-meineszlaan-52-b/fotos/#foto-16

  Dus of ál die mensen staan collectief aan de verkeerde kant van de straat, of de heer Langejan is een kakelaar.

 331. Dirk says:

  mafketel: AOW gaat eran

  Dat stukje volgens mij niet, dat is een vastgesteld overheidspensioen, het opgebouwde pensioen deel bij de pensioenfondsen kan dan opgenomen worden.

 332. Dirk says:

  Algemene Ouderdomswet

 333. Tijl says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Even met Google Streetview door de straat gelopen: Geen enkele gele gevel of wit houten uitbouw te bekennen aan die kant van de straat. Wel het punt gevonden vanwaar de foto genomen is. Het einde van het blok op de foto is ook het einde van de straat.

  Maar wat blijkt: Het te koop staande pand staat aan de andere kant van de straat. De foto is de oneven kant, waar de autos haaks op de straat staan, terwijl het huis aan de even kant ligt, waar de autos parallel aan de straat staan: funda.nl/koop/rott…-52-b/fotos/#foto-16

  Dus of ál die mensen staan collectief aan de verkeerde kant van de straat, of de heer Langejan is een kakelaar.

  De rij was zo lang dat ie doorliep tot aan de andere kant van de straat, ik hoorde dat ze later dranghekken hebben moet plaatsen.

 334. Tijl: De rij was zo lang dat ie doorliep tot aan de andere kant van de straat, ik hoorde dat ze later dranghekken hebben moet plaatsen.

  En de neuzen staan ook nog de verkeerde kant op 😉 Het pand ligt namelijk áchter de ruggen van deze mensen (en dus ook aan de andere kant van de straat). Dat moet dan echt een rij van 250 meter zijn geweest die de halve straat omcirkelde!

  Oh oh oh, wat een trieste vertoning. Makelaars die eerlijk hun werk doen wens ik van harte alle goeds en veel omzet toe. Maar dit soort kalelaars doet de beroepsgroep geen eer aan. Begrijp echt niet dat zijn ‘ambtsgenoten’ en klanten hem niet op de vingers tikken.

 335. Dirk says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Begrijp echt niet dat zijn ‘ambtsgenoten’ en klanten hem niet op de vingers tikken.

  Dat zal ook wel gebeuren alleen laat dat dit soort “mensen” koud.

 336. Dirk: Dat zal ook wel gebeuren alleen laat dat dit soort “mensen” koud.

  Dat zal het zijn inderdaad.

 337. a says:

  a: Datzelfde gezin gaat volgend jaar aan EWF extra betalen: 0,1% * 200.000 * 52% = 52 euro.

  Oeps: 104 euro natuurlijk.

 338. Dirk says:

  Nico de Geit: Drastische stijging huurwaardeforfait

  Huizenbezitters moeten volgend jaar een fors hoger tarief voor het huurwaardeforfait slikken. Hierdoor betalen ze in 2014 gemiddeld enkele tientjes tot honderden euro’s extra aan inkomstenbelasting.

  Van 0,6 naar 0,7 lijkt in beginsel weinig maar het is toch een verhoging van 16% en dat klinkt even anders.

 339. eric406 says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  Geloven jullie deze?

  twitter.com/Robert…s/417959637892472833 (klik even op de link van de heer Langejan)

  Zal wel een voedselbank zitten

 340. SchuurHuurder says:

  Dirk: Van 0,6 naar 0,7 lijkt in beginsel weinig maar het is toch een verhoging van 16% en dat klinkt even anders.

  Met een lage rente en de verplichting tot aflossen is het verhogen van het EWF best effectief.

 341. eric406,

  Of gewoon een (goede) oliebollenkraam?

 342. Bubbelonia (voorheen snorkel): Of gewoon een (goede) oliebollenkraam?

  That’s it! Winnar vqn de grote oliebollentest 2013 zit daar op de hoek!
  http://www.hpdetijd.nl/2013-12-30/oliebollentest-ad-de-dertien-meest-venijnige-beoordelingen/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Visser

 343. de markies says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  eric406,

  Of een goedkope oliebollenkraam
  Of gewoon een (goede) oliebollenkraam?

 344. Dirk says:

  SchuurHuurder: Met een lage rente en de verplichting tot aflossen is het verhogen van het EWF best effectief.

  Het wordt met de dag steeds meer onaantrekkelijk om een woning te kopen, dat is het effectieve wat ik eraan kan ontdekken.

  I.m.o. niet meer dan een rekenkundig spelletje uitvoeren waarbij weer zoveel mensen over de rand afstormen om zo dat pensioen verhaal beter uit te kunnen buiten.

 345. de markies says:

  Ik verwacht dat er in 2014 best wel meer huizen verkocht kunnen worden, maar dat het er niet heel veel meer zullen zijn en dat de komende jaren de prijsdalingen nog wel doorgaan. Herstel is dus betrekkelijk.

 346. Dirk says:

  Goede jaarwisseling mensen!

  Bewaar veel vuurwerk voor de volgende prijsdalingen komend jaar 😉

 347. Latida says:

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/abn-17-miljard-aan-hypotheken-achterstallig

  ABNARMO + ING Samen 3,7 miljard euro aan achterstallige betalingen op hypotheken, risicogewogen omvang 38 Miljard, op een een totaal van 307 miljard

  Daar komen de rabobank en anderen dan nog bij..

  En dan nog dit berichtje:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3560583/2013/12/11/Helft-van-Alt-A-hypotheken-aan-buitenlandse-banken-verkocht.dhtml

  “Extra storting
  Dijsselbloem hield de verkoop bijna een jaar tegen omdat het begrotingstekort daardoor plotseling zou stijgen. Dat probleem is grotendeels opgelost via een extra storting van ING in de schatkist van 395 miljoen euro. ”

  Ze hebbem het er maar druk mee..

  En het FNV is tegen het plan van van het kabinet om met pensioenen hypotheken af te lossen

  http://www.nu.nl/economie/3658351/fnv-ziet-niets-in-hypotheek-aflossen-met-pensioenpremie.html

  “Dit moet huishoudens meer bestedingsruimte geven waardoor de consumptie aansterkt, een belangrijke aanjager van de economie. Lagere hypotheeklasten moeten een lager pensioen compenseren.
  Maar de FNV gelooft hier niet in. “Pensioendeelnemers dreigen niet alleen een te laag, maar ook een onzekerder pensioen te krijgen”, aldus de bond.”

  BLijkbaar maakt zich men zorgen over de ontwikkelingen van binnenlandse bestedingen, maar pas nadat ze allerlei verhogingen hebben doorgevoerd willen ze nu de pensienfondsen daarvoor gebruiken om dat te bekostigen.

 348. Latida says:

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/u-moet-nu-48-jaar-werken-voor-uw-pensioen

  De overheid zit nu toch echt aan de pensioenkassen te wrikken om ‘geld vrij te spelen’, daar kunnen ze nu ieder jaar weer een beetje verder aan morrelen.

  Er wordt minder opgebouwd terwijle mmen wel vaak dezelfde premie moet betalen.

  Tel daarbij het langer moeten werken bij op, en het moge duidelijk zijn uit welke hoek de lucht moet komen die men in de woningmarkt wenst te blazen.

  Zo tegen het einde van het jaar, net voor de kerst, wordt dit allemaal nog even snel aangekondigd, wanneer veel mensen andere dingen aan hun hoofd hebben.

  http://managementscope.nl/magazine/artikel/763-bernard-wientjes-vno-ncw-pensioenen

  “Pensioenfondsen zouden mijns inziens veel meer in eigen land kunnen beleggen. Bijvoorbeeld in hypotheekschulden. Er is geen veiliger belegging denkbaar dan in hypotheken. Nederlanders betalen altijd keurig – het uitvalpercentage is slechts 0,15 procent – en het rendement is goed. Een groot deel daarvan is bovendien gedekt door de nationale hypotheekgarantie. Als pensioenverzekeraars een deel van die hypotheekschulden van banken overnemen, krijgen banken wat meer lucht en de pensioenverzekeraars hebben er een fantastische belegging bij.”

  en

  “Verder denk ik dat er nog wel wat creatieve oplossingen kunnen worden bedacht om te sparen voor pensioen. We weten nu bijvoorbeeld allemaal dat we de hypotheek op ons huis op enig moment moeten aflossen. En in feite is zo’n aflossing ook een vorm van sparen voor een deel van het pensioen. Wellicht dat dat ook mogelijk wordt gemaakt. Daar kan de markt vast interessante dingen mee doen.’”

 349. Voerman says:

  Dirk: Het wordt met de dag steeds meer onaantrekkelijk om een woning te kopen, dat is het effectieve wat ik eraan kan ontdekken.

  Daar heb je gelijk in!
  Wie redelijk woont, op wat voor manier dan ook gaat geen avontuur zoeken in deze chaos.
  Voor nieuwe onderdakzoekers is er echter weinig alternatiefs onder de zon.
  Klotesituatie. De aankomende stroom “nieuweuropeanen” zal het er nog minder eenvoudig op maken.

  Nuchter beschouwd is dit proces eigenlijk al tientallen jaren gaande.
  Maarja, kennelijk is de meerderheid van dit landschap er niet ontevreden mee.

 350. Voerman says:

  Voerman kan alleen maar zeggen, dat degenen die al tientallen jaren in een koophuis wonen en verstandig met de financiering omgegaan zijn een voorsprong hebben op alle andere kopers en huurders.
  Maar da’s achteraf, zeg maar een koe in de kont kijken.

  In deze tijd en zonder een behoorlijk bedrag aan eigen geld zou Voerman er niet aan beginnen. Als wel, dan alleen nog om dat eigen geld veiliger te stellen dan op de bank. Waardevermindering van het huis valt dan nog voor lief te nemen.

  Natuurlijk is er ook nu een categorie mensen voor wie geld geen rol speelt.
  Maa dat is een heel ander verhaal.

 351. ripoff says:

  Beste wensen allemaal!
  Op naar een lage woonquote!

 352. erik(trolnogimmerhier) says:

  Beste wensen allemaal!! Op een positief 2014 met torenhoge huizenprijzen!!

 353. Voerman says:

  Voerman wenst U allen een gezond 2014!

  En bedenk om het belang daarvan in te voelen:
  -Gezonde mensen hebben héél veel wensen.
  -Zieke mensen hebben maar één wens!

  Tot volgend jaar.

 354. Latida says:

  Gelukkig nieuwjaar allemaal!

 355. Frans says:

  Inderdaad: een gezond, gelukkig en voorspoedig 2014!!!

 356. Steven says:

  De rij voor de oliebollen in Rotterdam gewoon op het nieuws. Ha ha echt goed! Bubbelonia!

 357. erik(trolnogimmerhier) says:

  Voerman: Mooi gesproken! Gezond nieuwjaar!

  Voerman wenst U allen een gezond 2014!

  En bedenk om het belang daarvan in te voelen:
  -Gezonde mensen hebben héél veel wensen.
  -Zieke mensen hebben maar één wens!

 358. Keesje says:

  Gelukkig 2014 !

 359. Keesje says:

  Stoelgang: Maar diezelfde ouderen hebben jongeren ook niet volledig en correct geïnformeerd over eventuele risico’s bij het aangaan van lange termijn verplichtingen bij het kopen van een woning. En dat enkel om de status quo zo lang mogelijk in stand te houden ten bate van zichzelf. Waar jongeren tegenop kijken zijn in de eerste plaats meestal hun ouders, maar ook andere partijen die in meer of mindere mate een voorbeeld functie zouden moeten hebben zoals bijvoorbeeld banken, politici, deskundigen, media. En het overgrote merendeel geeft niet het juiste beeld van de situatie en dat vind ik een tekortkoming (zie alleen al de opsomming van desinformatie van Tufkaj). Nu is de volgende stap in de discussie dat jij op belerende toon zal aangeven dat ieder voor zichzelf moet nadenken, maar je weet donders goed dat relatief onervaren jonge mensen dat niet automatisch doen en vertrouwen stellen in gezaghebbende voorbeelden.

  En dit alles om de status quo te handhaven, om de merendeels op schuldgroei gebaseerde door ouderen gecreëerde schijnwelvaart ‘door te geven’ aan de jongeren. En bespaar me ook meteen het verhaal over dat mensen eerst moeten nadenken wat ze zelf aan hun welvaart hebben bijgedragen. Want het merendeel van de jongeren is enkel bezig met proberen zich een positie te veroveren in de door de BB-ers zorgvuldig dichtgetimmerde arbeidsmarkt en woningmarkt. En dat tegen zeer ongunstige voorwaarden en meestal zonder bijvoorbeeld een vaste aanstelling in het vooruitzicht. Ik zeg niet dat het in de jaren ’60 vanzelf ging, maar toen waren de bakstenen in ieder geval nog enigszins normaal geprijsd en zouden de lonen stijgen. Dat is dus een andere maar wel gunstigere situatie.

  +10

  Zo is het zeker.

 360. Mr.B says:

  Voerman,

  Beste Voerman,

  Helemaal waar.

  We kregen in mei 2012 te horen dat onze jongste dochter van toen 7 maanden oud neuroblastoom kanker had. Na een verschrikelijke tijd van angst dat we haar zouden kwijt raken, gemo, ziek zijn, infecties, bloedingen, overgeven, operaties met complicaties waarbij zowel tumoren als 1 van haar nieren zijn verwijdert is ze vorigjaar schoon verklaard. Voor ons was 2013 een prachtig jaar na het horen van dit nieuws en we hopen dat 2014 het zelfde mag zijn.Halverwegen deze maand mag ze stoppen met de vitamine a kuur die ook de nodige bijwerking geeft. En dan mogen we eindelijk maar nog steeds met angst op een resedief weer als gezin verder. Wees zuinig op de mensen waar je van houd en wees dankbaar voor iedere dag dat je zelf en hun gezond zijn.

  Een heel goed 2014 toegewenst allemaal.

 361. Tsjaa.. says:

  Beste wensen en iedereen veel wijsheid toegewenst!

 362. mafketel says:

  Happy New Year To All 🙂 , en dat de huren maar snel mogen dalen. 37% van het bruto inkomen gaat nu op aan huur ( sociale huur ) ……, 37% jawel en dan nog eens 37 % gemiddeld aan belasting, en is er nog 24% over om van te leven ………… gas licht water eten drinken ….. 3/4 van je bruto inkomen is weg voordat je kan beginnen met leven ? Klopt dit wel ? …….. Iemand ? Dit kan toch niet ? Gaat de NL ten onder aan de heilige huisjes ?

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/sociale-huren-omhoog-inkomens-omlaag.9183722.lynkx

 363. mafketel says:

  Uit het vorige stuk

  ‘De huurprijs voor een nieuwe sociale huurwoning is sinds 2010 24% gestegen, terwijl het gemiddelde bruto inkomen van nieuwe huurders is gedaald met 2-6% ‘

 364. Latida says:

  http://www.omroepbrabant.nl/?news%2F204451612%2FRaadsvragen+over+18+dakloze+gezinnen+in+Eindhoven.aspx

  “Volgens de partij moeten de gezinnen met kinderen slapen in auto’s, caravans en andere noodoplossingen.”

  en

  “Verder zouden meer dan duizend kinderen in Eindhoven geen of onvoldoende ontbijt hebben voor ze naar school gaan.”

  2014, maak er wat moois van.

 365. king says:

  Ik wens U allen een verstandig en liefdevol 2014.
  Moge u er in goede gezondheid van genieten.

  In 2013 en eerder was ik dit forum al dankbaar voor de waardevolle info en bijdrage aan mijn bewustwording van de ontwikkelingen op de huizenmarkt, economie, politiek en vooral ook het inzicht in het mediagedrag van NOS, Universiteiten en hun zegslieden, economen en paardenfluisteraars.

  2014 wordt weer boeiend en interessant.

  King

 366. Juan Belmonte says:

  ps,

  Er daar is niet eens de HRA aangepakt
  Noch hebben ze op soortgelijke schaal geleasd….

 367. Juan Belmonte says:

  Alleen is het overschot aan wonen zo groot en zichtbaar
  Dat Hogehuizenprijsminnen
  Dusdanige kolkercabaret zou zijn
  Dat het maar achterwege gelaten is…..

 368. ps says:

  Juan Belmonte,

  Wie zal er allemaal aan betaald hebben en wie heeft er aan verdiend?

  Ierland zal uit het reddingsfonds verdwijnen, terwijl de privéschulden torenhoog zijn.

 369. Latida says:

  Beds in Sheds:

  http://www.youtube.com/watch?v=JD1Ab2KrAGc

  In hoeverre is dit in Nederland ook aan de hand?

  http://www.youtube.com/watch?v=JD1Ab2KrAGc

 370. Steven says:

  Latida,

  die familie in die garage… 1000 pond per maand. gadverdamme.

 371. Voerman says:

  Steven: die familie in die garage… 1000 pond per maand. gadverdamme.

  Wel eens in Cadzand gekeken?
  Garages in achtertuintjes van rijtjeswoningen worden in de vakantieperiodes voor 700 euro per week aangeboden.
  Wel echt dicht bij de zee!

 372. Adamus says:

  Voerman: Wel eens in Cadzand gekeken?
  Garages in achtertuintjes van rijtjeswoningen worden in de vakantieperiodes voor 700 euro per week aangeboden.
  Wel echt dicht bij de zee!

  Vraag en aanbod. De Belg Lippens http://en.wikipedia.org/wiki/Maurice_Lippens_(businessman) heeft er recent nog voor 30miljoen geïnvesteerd.
  Op zich is er m.i. niets tegen wonen in een garage; er worden geen schulden voor gemaakt -hoewel dat niet past in het systeem 😉
  Er worden in NL zorgunits geplaatst in de achtertuin voor 700 pmd heb ik gelezen, maar kan er niet 123 een linkje van vinden. In hoeverre dat gevolgen voor de AOW heeft weet ik ook niet.

 373. Adamus says:

  mafketel:
  Uit het vorige stuk

  ‘De huurprijs voor een nieuwe sociale huurwoning is sinds 2010 24% gestegen, terwijl het gemiddelde bruto inkomen van nieuwe huurders is gedaald met 2-6% ‘

  De huurgrens gaat naar €699 -bijna €700 voor alle duidelijkheid 😉 verhuur, het begint op een afperspraktijk te lijken. Deflatie is in aantocht……koffie goedkoper. Koffiemelk?

 374. Adamus says:

  Frans:
  Inderdaad: een gezond, gelukkig en voorspoedig 2014!!!

  Idem voor allen en voor de liefhebbers nog een fijne (analoge backtobasics) muziekdag.

 375. Adamus says:

  Steven:
  De rij voor de oliebollen in Rotterdam gewoon op het nieuws. Ha ha echt goed! Bubbelonia!

  Obesitas is overal.

 376. Adamus says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Beste wensen allemaal!! Op een positief 2014 met torenhoge huizenprijzen!!

  Dat we allemaal mogen winnen: namens Ponzi.

 377. Juan Belmonte says:

  Latida:
  Grondposities gemeentes in Overijssel

  daskapital.nl/2014…edparadijs_over.html

  Juan is dus
  Duidelijk
  Niet de enige die de NL situatie op vastgoed
  -die veel zwaarder in de hypotheekschulden zit dan ES-
  Vergelijkt met Spanje (ES)

  Kortom Overijssel is het nieuwe Spaanse vastgoeddebakel
  Wat dan over de rest van de polder ?

 378. Juan Belmonte says:

  ps,

  We zullen zien
  in hoeverre
  Europa
  opdraait
  Voor europa

 379. Adamus says:

  Juan Belmonte:
  ps,

  We zullen zienin hoeverre
  Europa
  opdraait
  Voor europa

  Bail in. “Didn’t even know the word template” zei de zoon van de engelse lerares.

 380. tufkaj says:

  Wat zou het verhaal zijn bij de woningen die hier op 2008-04-16 allemaal voor een prikkie werden verkocht? http://openkoopsom.nl/koopsommen/Amsterdam/Parnassusweg/

 381. Adamus says:

  Latida:
  Grondposities gemeentes in Overijssel

  daskapital.nl/2014…edparadijs_over.html

  Gek hoor: “minder waard”. Waarom? Is er minder grond ineens, minder vruchtbaar? Wat is erveranderd?? Waarom werd het ooit meer waard?

  Oké het werd onderdeel van schuldgedreven politieke schuldmanie, maar werd niet meer waard! Er werd boekhoudkundige lucht aan toegedicht!

 382. tufkaj:
  Wat zou het verhaal zijn bij de woningen die hier op 2008-04-16 allemaal voor een prikkie werden verkocht? openkoopsom.nl/koo…terdam/Parnassusweg/

  Daar zit vast géén oliebollenkraam op de hoek. Dus niet courant 😉 https://twitter.com/Bubbelonia/status/418372311314468864

 383. Voerman says:

  Mr.B: En dan mogen we eindelijk maar nog steeds met angst op een resedief weer als gezin verder.

  Wens julie veel moed en vertrouwen.
  Onnodig te zeggen, dat julie niet de enigen zijn en dat helpt je ook niet echt.
  Ieder voelt zijn eigen pijn.
  Spreek ook uit eigen ervaring met iemand die oneindig nabij is.

 384. Steven says:

  Voerman,

  we gaan allemaal dood.. die tientallen jaren verschil maakt allemaal niet uit, maar ik probeer ze zo comfortabel mogelijk door te komen. en dat is door o.a. nu even geen Nederlands huis te bezitten. Tot morgen!

 385. Voerman says:

  Steven: we gaan allemaal dood.. die tientallen jaren verschil maakt allemaal niet uit, maar ik probeer ze zo comfortabel mogelijk door te komen. en dat is door o.a. nu even geen Nederlands huis te bezitten. Tot morgen!

  Beetje lomp, Steven!
  Beter je bek dicht te houden.
  Gezopen?

 386. Stoelgang says:

  Voerman,

  Over wederzijds respect gesproken. Hoe zet je jezelf buiten spel. Erg jammer 🙁

 387. Steven says:

  ja, maar ik word soms wel eens moe van de discussies. Ja.. de huizen zijn te duur.. en Nee ga ze a.u.b niet ook nog eens sponseren. Gewoon zakken met die hap. en snel , want anders hebben we er straks nog niets aan.

  (overigens voerman…zie je het na 2008 nou wel of niet?)

 388. Voerman says:

  Stoelgang: Over wederzijds respect gesproken. Hoe zet je jezelf buiten spel. Erg jammer

  Moet je dan voor z’n reactie van Steven respect hebben?
  Kom nou, Stoelgang!

 389. Steven says:

  ach bij het spatten van een zeepbel krijg je nou eenmaal heftige discussies.

  voor bejaarde voermannetjes is het lastig te begrijpen, maar het gebeurt toch. (sorry)

  (heb inderdaad te veel gezopen, maar dat komt door de goede voornemens.. 😉

 390. Voerman says:

  Steven: ach bij het spatten van een zeepbel krijg je nou eenmaal heftige discussies.

  Beperk je dan in je discussiestof de zeepbel zelf. Dan hoef je in elk geval niet te choqueren in het persoonlijke vlak. Meer dan misselijk op jouw manier.
  Evengoed als je niet dronken aan het gemotoriseerde verkeer deel moet nemen moet je dat ook niet doen in het menselijk verkeer.

 391. Voerman says:

  Welterusten allemaal.

 392. mafketel says:

  NHG is een sub-prime hypootje 🙂

  Hypotheekgarantie geen pinautomaat voor eigenaar ….

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3570460/2014/01/02/Hypotheekgarantie-geen-pinautomaat-voor-eigenaar.dhtml

 393. mafketel says:

  Het nieuwe jaar begint met allemaal panische maatregelen 😉 De paniekfase is nu definitief aangebroken ……… ben benieuwd ……….

  Plunder je pensioen om af te lossen ….. geschreven door een bankmannetje, uiteraard ……. 🙂

  http://www.ftm.nl/column/2014-wordt-het-vrolijke-jaar-van-de-aflossing/

  http://i230.photobucket.com/albums/ee121/pt1111/cartoon_day_183098.jpg

 394. Latida says:

  De meeste van jullie weten dit allemaal al, maar ik wilde e.e.a. voor mezelf nog even op een rijtje zetten. Misschien dat iemand anders er ook iets aan heeft:

  21-29% van het besteedbare inkomen gaat op aan extra belastingen

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/belastingen/22041773/__Kwart_van_besteedbaar_inkomen_op_aan_belasting__.html

  Deze dient u op te tellen bij de inkomstenbelasting

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/inkomstenbelasting/vraag-en-antwoord/hoeveel-belasting-betaal-ik-over-mijn-inkomen-uit-werk-en-woning.html

  Hierdoor betaalt een gemiddeld verdienend gezin met 2 kinderen 42+29=71% van het Bruto inkomen aan belastingen

  Als je dan zeg 40,000 euro bruto inkomen hebt, komt dat neer op 28,400 aan belastingen, blijft over 11,600 euro om hypotheek, pensioen, verzekeringen en eten van te betalen.

  Dat bedrag moet dan weer vermeerderd worden met extra toeslagen zoals kinderbijslag, zorgtoeslag, huursubsidie en hypotheekrenteaftrek.

  Ik vraag me af hoe zich dat vergelijkt met andere landen.

  Vooral het toeslagensysteem is in Nederland zo op het oog enorm uitgebreid, wat leidt tot allerhande problemen, waaronder fraude:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22125398/__Massale_fraude_toeslagen__.html

  De aanpak van deze fraude kan op zichzelf echter grote problemen veroorzaken:

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/consument/22036535/__Genadeloze_fraudewet__.html

  Deze veranderingen komen daar in 2014 nog eens bovenop, wat in veel gevallen in de praktijk betekent dat er meer belasting zal moeten worden betaald:

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/22172366/__Deze_veranderingen_raken_uw_portemonnee_in_2014__.html

  Ondertussen werd er in 2013 in de provincie Utrecht op google het meest gezocht naar “Nationale Hypotheek Garantie”

  http://www.whizpr.nl/voor-de-pers/google/google-maakt-populairste-zoektermen-2013-bekend

  Wat deze actuele veranderingen zullen betekenen voor de ontwikkelingen van de woningprijzen in Nederland is niet met zekerheid te zeggen. Maar de verschillen tussen het 2e en 3e kwartaal van 2013 laten in bijna alle provincies dalingen zien:

  http://www.eigenhuis.nl/webwinkel/onderzoek-en-taxaties/huis-waard/woningprijzen-provincie/

  Ondertussen worden over heel Nederland startersleningen beschikbaar gesteld door gemeentes, waaronder 675,000 euro in Voorburg:

  http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=2842599

  “De lening is de eerste drie jaar renteloos en aflossingsvrij, daarna geldt een marktconform rentepercentage. De lening is maximaal 20% van de aankoopkosten van de woning en is maximaal 40.000 euro.”

  Over de periode November 2012 – November 2013 zijn de prijzen van koopwoningen 4,7% gedaald

  http://www.z24.nl/economie/huizenprijzen-bijna-5-procent-gedaald-417381

  Negatieve druk:
  – Werkeloosheid loopt op
  – Jongeren hebben een voorkeur voor huren
  – Gemiddeld worden huishoudens steeds kleiner, dus een veranderende vraag, vooral voor kleinere huurappartementen in goede buurten
  – Woningcorporaties stoten meer huurwoningen af op de koopmarkt
  – Vergrijzing, veranderende demografische samenstelling van de bevolking
  – Lagere Hypotheekgarantie
  – Strengere eisen om een hypotheek te krijgen
  – Lagere gemiddelde inkomens
  – Dalende Hypotheekrenteaftrek
  – Stijgende Huurwaardeforfait

  Opwaartse druk:
  – Huren wordt duurder gemaakt
  – Schaarste aan voldoende huurwoningen
  – Overheidssubsidie op hypotheekleningen
  – Pensioenen worden ingezet om hypotheekschulden mee af te lossen
  – Makkelijker om hypotheken te krijgen voor flexwerkers en ZZp-ers (nu ineens wel)

  http://nos.nl/artikel/585623-pilot-hypotheken-voor-flexwerkers.html

  Ik ben vast nog wel iets vergeten, wie vult aan?

 395. Latida says:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22179720/__Vragen_hogere_aanslag_huisbezitter__.html

  Het allerergste vind ik nog wel dat dit kabinet, nadat het jarenlang heeft meegewerkt aan het stelselmatig te duur maken van woningen, nu dat het nodig is in plaats van in het eigen vlees te snijden wederom het wonen op alle fronten duurder maakt, minder toegankelijk voor jongeren, en er alles aan doet om meer lucht in de zeepbel te blazen terwijl banken geen enkel verlies hoeven te nemen voor de misleidende financiele adviezen die jarenlang voor hoge premies zijn verstrekt.

  De daling moet ten koste van het BBP en het welzijn van de bevolking blijbaar zoveel mogelijk worden tegengehouden en de verliezen voor de bank moeten zelfs met de pensioenen van burgers worden afgekocht.

  Zowel overheid als banken weigeren hiermee alle verantwoordelijkheid voor de zeepbel die ze hebben helpen faciliteren af, en leggen de rekening glashard bij de burger neer, ook bij hen die er geen enkele schuld aan hebben.

  Niemand heeft hiervoor verantwoordelijkheid genomen. En terwijl de kerntaak van de overheid is om voor voldoende betaalbare woonruimte te zorgen, zet dit kabinet haar kaarten in op kunstmatige schaarste en het steeds verder opdrijven van de toch al exorbitante belastingdruk.

  De gigantsiche winsten die verdiend zijn met de huizenbubbel zijn blijkbaar ineens spoorloos verdwenen, terwijl voor iedere onderwaterstaande hypotheek toch echt vele duizenden euros premie zijn geincasseerd..

 396. mafketel says:

  De starterslening, ( sub-prime leningen ) is gebaseerd op stijgende inkomsten.
  Voorlopig blijven die inkomsten dalen wegens overheidsmaatregelen.
  Paniekerende gemeenten zien de bui al hangen en verwachten in de toekomst voor ettelijke miljoenen aan uitgeleende en nu blijkt oninbare startersleningen het schip in te gaan, en gaan zich nu beraden om deze te kunnen verhalen op uw 401k regeling 😉

 397. mafketel says:

  Latida: nadat het jarenlang heeft meegewerkt aan het stelselmatig te duur maken van woningen,

  Het was een ( blaas een zeepbel ) experiment, een experiment van hoogehuizenprijzenminnend NL, experiment geslaagd ……. patient overleden ….. zó simpel is het ……

  Alleen zeepbellers zijn er niet ingetrapt ….. 🙂 we zijn toch niet gek ?

 398. mafketel says:
 399. mafketel says:

  mafketel,

  Adamus ?

 400. Juan Belmonte says:

  Een van de meest gelezen artikelen op dft in 2013:


  Dat huizenverkopen weer ‘door het dak’ zouden gaan, een eerste melding in september, boeide de meeste lezers dit jaar. Het aantal huizenverkopen nam 50% toe in vergelijking met dezelfde periode van 2012, en ook vroegen consumenten veel vaker om bezichtigingen en hypotheekadviezen.
  Volgens Makelaarsland, een van de grootste ketens in Nederland, ging het om welgeteld 11.500 verkochte huizen en 130.000 aanvragen voor een bezichtiging, in augustus.
  Consumenten kregen door dat de economie aantrok, verklaarde een zegsman de opvallende oploop.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22171304/__De_meest_gelezen_artikelen_in_2013__1___.html

  Weer een lichtpunt gevonden, briljant hoor die afdelingen communicatie.
  🙂

 401. Juan Belmonte says:

  Dat er een structuurwijziging heeft plaatsgevonden op de nl woningmarkt
  ZO GROOT
  dat de hoogleraren onder wiens supervisie
  De opbouw van de zeepbel plaatsvond
  Het nu nodig vonden om
  Een greep in de pensioenkas te doen
  Voor die Kamikazekopers
  Die er slecht van af dreigen te komen.

  Welnu
  DAT
  Heeft de redactie van DFT niet door.

  🙂

 402. Juan Belmonte says:

  Wel goed gezien:
  +50% extra verkopen in september 2013
  Ten opzichte van een zeer laag aantal in september 2012

  Hang de hogehuizenprijsminnende vlaggen maar weer uit.

  De vraag of de exceptie nu in 2012 of 2013 lag
  Is maar niet gesteld….
  🙂

 403. Juan Belmonte says:

  Buenos dias
  Juan

 404. Latida says:

  Ik zat net dit filmpje uit 2008 nog even te kijken, met een optmistische ING in Rondom 10:

  http://www.youtube.com/watch?v=U0U8M_RAxvI

 405. Wie says:

  De zeepbel is ontstaan omdat bijna iedereen meedeed. Als je je gedraagt als een schaap wordt je door de banken en overheid behandelt als schaap.
  Als schaap is het wachten tot je kaal geschoren wordt in je al dan niet onder water staande schaapskooi, want de banken en overheid willen er lekker warm bij zitten.

  Gelukkig nieuwjaar!

 406. Latida says:

  Preview van het SBS programma Hoveel ben je Waard?

  http://www.youtube.com/watch?v=1RMf9QATUfw

 407. Latida says:

  Lezenswaardige column over de situatie in het VK

  http://www.lrb.co.uk/v36/n01/james-meek/where-will-we-live

 408. Latida says:

  Volledige, 35 minuten durende interview van de de Schuldvraag met Han de Jong van de ABN Amro:

  http://www.abnamro.com/nl/newsroom/nieuws/reactie-op-tros-radar-uitzending-de-schuldvraag.html

 409. lorenzo says:

  Nou , nog een linkje en daarna weer aan het werk.
  We hebben ons weer massaal vermaakt op de woonbo…. : http://uden.kliknieuws.nl/forum/discussie/11145

 410. erik(trolnogimmerhier) says:

  Verkopen stijgen de afgelopen maanden elke maand weer. Er komt veel minder nieuwbouw bij. Huren stijgen explosief. Hypotheekrente zeer laag. Prijzen dalen in de stedelijke gebieden vrijwel niet meer de laatste maanden, zeker niet het segment tot 225k. Het wachten is op stimulering maatregelen voor doorstromers.

  Veel fun in 2014.

 411. Latida says:

  17 procent minder auto’s verkocht in 2013 vs. 2012

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/forse-daling-autoverkopen-ondanks-goede-maand-december

  Opnieuw daling huurpriijzen voor winkelpanden

  http://www.levensmiddelenkrant.nl/13789/opnieuw-daling-huurprijzen-van-winkelpanden

  Daling aantal kinderen houdt aan tot 2022

  “Nederland telt in de leeftijdscategorie van vier tot twaalf jaar 75.000 kinderen minder dan vijf jaar geleden.”

  http://www.cobouw.nl/nieuws-kort/economie/2013/12/16/daling-van-kinderen-houdt-aan-tot-2022

  Stijgende armoede, 1,2 miljoen armen in Nederland:

  http://www.eenvandaag.nl/economie/48043/sterkste_stijging_armoede_in_nederland_sinds_2008

  CPB: ‘Invloed vermogen huishoudens op economie zit onvoldoende in model’

  “Van der Horst erkent dat het huidige model van het CPB tekortkomingen kent. Zo heeft het Planbureau “geen gelukkige hand” gehad bij het voorspellen van de invloed van vermogensontwikkelingen op de bestedingen.

  Hierbij kan gedacht worden aan het effect van stijgende en dalende huizenprijzen op de bestedingen van huishoudens, alsook de invloed van hypotheekschulden.”

  http://www.z24.nl/economie/cpb-invloed-vermogens-huishoudens-op-economie-zit-onvoldoende-model-419171

 412. Jeroen says:

  Misschien is er voor deze economieverslaggever een plaatsje vrij op de NOS-redactie…

  http://www.tubantia.nl/algemeen/economie/heilige-huisjes/blog-heilige-huisjes-2013-de-winnaars-en-de-verliezers-1.4156917#content

 413. Latida says:

  Schuld en boete | Jaap van Duijn
  Eind 2012, Toespraak voormalig directielid Robeco over de schuldencrisis in Europa.

  http://www.youtube.com/watch?v=n0ZFlsVcUoM

 414. Ma Ling says:

  Latida: De meeste van jullie weten dit allemaal al, maar ik wilde e.e.a. voor mezelf nog even op een rijtje zetten. Misschien dat iemand anders er ook iets aan heeft:
  21-29% van het besteedbare inkomen gaat op aan extra belastingen

  Kleine nuancering: ervan uitgaande dat inkomstenbelasting 42% is er nog 21-29% (bijv 25%)aan extra belastingen over besteedbaar inkomen, dus over resterende 58%, is er sprake van 42%+(58%x25%) = 56,5%.

  Neem je dit percentage x € 40k, dan resteert € 17.400 voor de hele mikmak van kleding, huisvesting, eten etc. Scheelt toch een € 6.000 op jaarbasis…

 415. Ma Ling says:

  Jeroen: Misschien is er voor deze economieverslaggever een plaatsje vrij op de NOS-redactie…

  de typeringen ‘winnaar’ en ‘verliezer’ worden wat vreemd toegepast, maar verder is dit stuk toch een verademing vergeleken bij de NOS-berichtgeving (om over RTL nog maar te zwijgen)?

 416. Voerman says:

  Ma Ling: Kleine nuancering: ervan uitgaande dat inkomstenbelasting 42% is er nog 21-29% (bijv 25%)aan extra belastingen over besteedbaar inkomen

  Geregeerd worden kost veel geld, maar dan heb je ook wat! 🙂

 417. Dirk says:

  Verhoging WOZ-waarde met dalende huizenprijzen fraude?

  http://www.leoverhoef.nl/

 418. Dirk says:

  De Tuchtraad kan op de schop.

  “Tuchtraad Accountants erkent boekhoudfraudes maar spreekt accountants desondanks vrij

  Een negental door Leo Verhoef aangeklaagde accountants is door de Raad van Tucht voor Accountants vrijgesproken ondanks medewerking aan omvangrijke boekhoudfraudes. Het ging om boekhoudfraudes bij verschillende gemeenten en provincies. In alle betreffende gevallen erkende de Raad van Tucht dat er sprake was van het verzwijgen van omvangrijke bedragen en dus van misleidende jaarrekeningen. Als motivering voor de vrijspraak stelde de Raad van Tucht dat het verzwijgen van omvangrijke bedragen aan ontvangsten en uitgaven en het presenteren van een onjuist saldo van ontvangsten en uitgaven door gemeenten en provincies blijkbaar niet ongebruikelijk is en daarom toelaatbaar zou zijn. Verbijsterend!
  Lees verder >…
  Tuchtzaken tegen accountants

  Leo Verhoef heeft in een aantal representatieve gevallen van boekhoudfraude bij gemeenten en provincies de betreffende accountants aangeklaagd bij de Raad van Tucht voor Accountants en – in hoger beroep – bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De uitspraken tot nog toe van de Raad van Tucht en het College van Beroep zijn ronduit verbijsterend. Broddelwerk! Juridisch geblunder van de bovenste plank! Tot op heden gingen alle accountants steeds vrijuit. Verbijsterend!”

 419. Nico de Geit says:

  ‘Het gaat volgens Faaij te ver om te stellen dat de gasvoorraad in 2017 helemaal op is. “Maar kijken we wat verder vooruit, naar 2030 en zeker naar 2040, dan raakt die gasbel in Slochteren wel degelijk leeg. Dan gaan we op grote schaal overschakelen op geïmporteerd gas.’

  http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/479291-1401/nederlandse-gasvelden-raken-snel-leeg?google_editors_picks=true

  Geïmporteerd gas is duur gas. Dat wordt nog wat met die oude, grote, slecht geïsoleerde huizen.

 420. Juan Belmonte says:

  Latida,

  Het Centraal Planbureau houdt vast aan zijn huidige model om voorspellingen te doen over de economie. Maar dat wordt wel aangepast, mede om meer grip te krijgen op vermogens en schulden van huishoudens.

  De weledelhooggeleerde heer dr Coen Teulings
  Heeft op basis van dat model
  5 jaar lang
  Telkens weer
  En onophoudelijk
  Bodems in het zicht gehad
  Verlicht door lichtpunten.

  In 2010 promoveerden nog twee oekoenomische wetenschappers
  Op theorieën die de zeepbel in de huizenprijzen
  Volledig gemist en zelfs bewust ontkend hebben.
  Sukkelaars in de ogen van Juan en met hen de promotoren 🙂

  Dus om anno 2014 te stellen dat de modellen van het CPB
  best in orde zijn
  Is net zo’n SLIMME Z
  Als promoveren op het ontkennen van de vastgoedzeepbel anno 2010

  Maar nogmaals
  Juan is stierenvechter
  En geen oekoenoom
  Dus het kan prima zijn
  – stierenvechter
  Houd u zich
  vooral
  Bij uw eigen lapje ( 🙂 )-
  Datti zich vergist.

 421. Voerman says:

  Nico de Geit: Dan gaan we op grote schaal overschakelen op geïmporteerd gas.’

  Ook dat is maar een tussenstapje.
  Er zijn andere oplossingen voor de nog langere termijn. De mensheid is vindingrijk! 🙂

 422. Adamus says:

  Nico de Geit,

  Dan gaan we in Groningen, NOP, Achterhoek en Brabant fracken. Kunnen we concurreren met de Russen? Kunnen we wel schudden 😉

 423. Adamus says:

  Voerman: Geregeerd worden kost veel geld, maar dan heb je ook wat!

  Wordt tijd dat we met pinda’s gaan betalen!

 424. ps says:

  Adamus: Wordt tijd dat we met pinda’s gaan betalen!

  Inderdaad, when you have monkeys you pay peanuts.
  🙂

 425. Voerman says:

  Adamus: Kunnen we concurreren met de Russen? Kunnen we wel schudden

  Die hebben niet zo’n dure principes.
  Weet greenpeace alles van.

 426. ps,

  Nice! Die gaan we even tweeten

 427. Maria says:

  Latida:
  telegraaf.nl/binne…_huisbezitter__.html

  Het allerergste vind ik nog wel dat dit kabinet, nadat het jarenlang heeft meegewerkt aan het stelselmatig te duur maken van woningen, nu dat het nodig is in plaats van in het eigen vlees te snijden wederom het wonen op alle fronten duurder maakt, minder toegankelijk voor jongeren, en er alles aan doet om meer lucht in de zeepbel te blazen terwijl banken geen enkel verlies hoeven te nemen voor de misleidende financiele adviezen die jarenlang voor hoge premies zijn verstrekt.

  De daling moet ten koste van het BBP en het welzijn van de bevolking blijbaar zoveel mogelijk worden tegengehouden en de verliezen voor de bank moeten zelfs met de pensioenen van burgers worden afgekocht.

  Zowel overheid als banken weigeren hiermee alle verantwoordelijkheid voor de zeepbel die ze hebben helpen faciliteren af, en leggen de rekening glashard bij de burger neer, ook bij hen die er geen enkele schuld aan hebben.

  Niemand heeft hiervoor verantwoordelijkheid genomen. En terwijl de kerntaak van de overheid is om voor voldoende betaalbare woonruimte te zorgen, zet dit kabinet haar kaarten in op kunstmatige schaarste en het steeds verder opdrijven van de toch al exorbitante belastingdruk.

  De gigantsiche winsten die verdiend zijn met de huizenbubbel zijn blijkbaar ineens spoorloos verdwenen, terwijl voor iedere onderwaterstaande hypotheek toch echt vele duizenden euros premie zijn geincasseerd..

  +100

 428. Maria says:

  We hebben of hebben het ons laten overkomen het Amerikaanse verhaal 1 op 1 gekopieerd.

  Hoe is het in godsnaam mogelijk dat wij de schuld gedreven Amerikaanse economie in ons calvinistische Nederland hebben geimporteerd.

  Ik kan het toch niet anders meer zien als een bewust genomen keuze die ervoor zorgt dat een volk gedwee wordt gemaakt.

  De vergelijking klopt, misschien een goede voor een nieuw item:
  http://www.youtube.com/watch?v=u9A6E8l_Brs&feature=youtu.be

 429. mafketel says:

  Adamus: Wordt tijd dat we met pinda’s gaan betalen!

  Ah, daar komt ie weer, de pindabubbel …. 🙂

  Heerlijke nieuwe wereld ? By Snowden ?

  http://www.washingtonpost.com/world/national-security/nsa-seeks-to-build-quantum-computer-that-could-crack-most-types-of-encryption/2014/01/02/8fff297e-7195-11e3-8def-a33011492df2_story.html

 430. mafketel says:

  Nog 20% eraf van de huizenprijzen, door ‘Economist’, ( volgens sommige hogehuizenprijzenminnenden een obscuur blaadje? ) dan zit ik met mien huuske op -50% oef …… ( stand tot nu – 34%, vanaf de top in 2008 ) WOZ dat dan weer wel ……

  Twee ijsbrekers zitten nu vast op de Zuidpool ……. Global Warming? Ook zo’n gek warming modelletje 😉 ……

  Heb nog les gekregen van mijn dochter over ijsbrekers, maar is het echt niet normaal dat die vast gaan zitten, i.v.m. de sterkte en dikte van de breker ……… Ijstijd in aankomst ? http://www.urbanghostsmedia.com/wp-content/uploads/2011/03/new-york-city-after-people-ice-age.jpg …… 🙂

 431. mafketel says:

  ‘Oscar Wilde once said: “Nowadays people know the price of everything and the value of nothing ‘

  Money has corrupted us. We no longer understand what it’s worth ……..

  http://www.theguardian.com/money/2014/jan/01/money-corrupted-us-understand-worth

  Adamus, de prijs van mijn overheerlijke koffie ( lang naar gezocht 🙂 ) is nu gedaald van 3.19 naar 2.39 een daling van 25 % Deflatie in aankomst ? Afwachten maar …….

  http://2.bp.blogspot.com/_6hG0tMi6pJE/TF8bWn3aPfI/AAAAAAAAEHE/vtqavAokpFY/s400/deflation.JPG

 432. mafketel says:

  Het super verdienmodel van ‘onze ‘ NL hypotheekschulden 😉 Op Italië na dan …….

  http://www.bloomberg.com/news/2013-12-31/italian-mortgage-debt-to-offer-among-best-abs-returns-citi-says.html

 433. mafketel says:

  mafketel: Het super verdienmodel van ‘onze ‘ NL hypotheekschulden

  Toch gek, er wordt veel verdiend op onze hypotheekschulden, en als het toch nog ‘fout’ gaat staan we als volk ook nog garant voor dit verdienmodel 🙂

  Hmmmmm ………. een nadenkertje We staan garant voor een verdienmodel ( securities ) , waar onze oekoenomie nu kapot aan gaat …….. snapt u het nog ?

 434. mafketel says:

  Off-balance ……… Het beest dat zó groot is dat je het niet meer ziet ………

  Off-balance vreet nu on-balans op ……… Off-balance staat nu zo’n 600 tot 1000 biljoen ( niemand die het zeker weet, daarom zie je het niet 😉 ) en daar moet natuurlijk op verdiend worden. 🙂

  Zit erover te denken om mijn hypotheekschuld ook maar eens van de huishoud-balans te gooien , en dan gaan kijken hoe de bank hierop reageert …….. lol

 435. mafketel says:

  Great die Yvonne Hofs is geweldig bezig 🙂

  Waarom NL ers plots van hun hypotheek af willen

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3570967/2014/01/03/Waarom-Nederlanders-plots-van-hun-hypotheek-af-willen.dhtml

 436. mafketel says:

  Uit de Troika brief ……..

  ‘In het noorden van Griekenland zijn de eerste scholen dichtgegaan omdat er geen geld was voor verwarming.’

  Typisch een gevalletje van de off-balance praktijken van de burgemeesters die nu de on-balance oekoenomie opvreten …….. ‘Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland .’

  zie ook http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Goldman-Sachs-en-de-vernietiging-van-Griekenland.html

 437. mafketel says:

  Gatsie, er komt bijna nikx door ….. 😉

 438. mafketel says:

  Lex Hooduin op radio1 , een beetje panikerend …. 😉

  http://www.radio1.nl/

 439. Nico de Geit says:

  mafketel: Twee ijsbrekers zitten nu vast op de Zuidpool ……. Global Warming? Ook zo’n gek warming modelletje ……

  De derde, reddende ijsbreker, zit nu ook vast. Wen maar aan de miscalculaties en foute aannames.

 440. Latida says: