Ook Eerste Kamerfracties willen woonakkoord

Volkshuisvestingsbeleid is gebaat bij breed draagvlak. Dus moet het kabinet een nationaal woonakkoord sluiten met woningcorporaties, makelaars, huurdersorganisaties en banken. Dat vroeg een aantal Eerste Kamerfracties tijdens de algemene beschouwingen op dinsdag 25 oktober 2011. Het kabinet liet eerder de Tweede Kamer weten zo’n woonakkoord niet nodig te vinden.

Maatregelen op huur- en koopmarkt
Een toekomstgerichte aanpak van de woningmarkt vraagt om maatregelen in zowel de huursector als de koopsector, zo stelt de motie. Gebrek aan afstemming leidt op dit moment tot maatregelen die elkaar tegenwerken.

De motie werd ingediend door de PvdA en mede ondertekend door Kamerleden van partijen die goed zijn voor 36 van de 75 zetels. De stemmen van een aantal éénpersoonsfracties in de Eerste Kamer zouden de motie bij de stemming op 1 november aan een meerderheid kunnen helpen.

‘Hypotheekrenteaftrek niet van deze tijd’
Een motie om een studie te doen naar een ‘meer toekomstbestendig stelsel van hypotheekrenteaftrek’ zal het ongetwijfeld niet halen. Iedere beweging op dat gebied is voor het kabinet nog steeds taboe.

Opvallend was wel dat de SGP, die een sleutelrol kan spelen in de Eerste Kamer, de motie medeondertekende. Dat deed de Volkskrant fijntjes opmerken dat ‘de SGP niet iedere dag de VVD verwijt niet met de tijd mee te gaan.’

Lagere overdrachtsbelasting vooralsnog tijdelijk
Premier Rutte liet ook weten dat de lagere overdrachtsbelasting voorlopig een tijdelijke regeling blijft. Het kabinet wil de effecten van de maatregel goed in beeld hebben, voordat ze besluit of de maatregel permanent moet worden. Het CDA vroeg nu al om structurele verlaging van zes naar twee procent.

bron: Aedesnet

Share Button
Tagged with: ,
109 comments on “Ook Eerste Kamerfracties willen woonakkoord
 1. tufkaj says:

  woningcorporaties, makelaars, huurdersorganisaties en banken.

  Ook de VEH zal wel weer aan tafel zitten. Maar waar is toch de vertegenwoordiging van de starter 😕 Ik huur, maar zie mezelf meer als starter die de koop uit stelt tot kopen M.I. verstandig is.

  Maar goed, 1 november dus. Is het waarschijnlijk bijna een jaar geleden dat er ook al om een integrale visie werd gevraagd. Daar heeft het kabinet zich ook wat halfbakken vanafgemaakt.

 2. nhz says:

  Twee vossen en een kip die democratisch beslissen over het avondeten.

  Ik voorspel dat ze gewoon de groepen pakken die niet goed vertegenwoordigd zijn: vrije sector huurders, huiseigenaars met kleine of geen hypotheek en vooral de belastingbetalers in het algemeen. Overigens geldt precies hetzelfde voor de Kamer zelf, want ook daar worden deze groepen van geen kant vertegenwoordigd. Er is uitsluitend aandacht voor scheefleners en sociale sector huurders.

 3. Juan says:

  @ artikel

  Makkelijk is het niet, om het over de lippen te krijgen, maar als het dan niet anders kan … denkt Democraat, Vrijdenker en Stierenvechter Juan hardop nog maar een keertje:

  Schaf
  De Tweede Kamer
  Af

  De Eerste Kamer doet het gewoon stukken beter, er komt gewoon te weinig zinnigs uit de Tweede Kamer, ze hebben de beschouwende rol van de Eerste Kamer overgenomen en drinken jenevertjes en chocomels en eten appeltaartjes maar dat is hun rol niet.

  De Tweede Kamer is de volksvertegenwoordiging die wetten maakt. Ze maken er teveel (regeldruk) maar als er dan echt eens nieuwe regels nodig zijn inzake lange termijn visie op de houdbaarheid van alle kunstgrepen van Hogehuizenprijsminnend NL, dan zijn ze niet thuis.

  Niet thuis geven op het dossier Woningmarkt duurt al een jaar of 20 en dat heeft behoorlijke uitdagingen gecreëerd. Wat hebben we een orgaan dat zijn rol niet speelt ?

  – niet kunnen snappen
  – niet willen snappen
  – moeten, kunnen en het tòch nog voor elkaar krijgen om het niet te snappen

  Kennelijk moet echt de pleurus uitbreken om de Tweede Kamer tot voorspelbare nieuwe inzichten te brengen

  … en attendant Godot dan maar weer …

  (we zijn dr bijna, maar nog niet helemaal)

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-10-2011/brounen-overheid-moet-weg-uit-woningmarkt/#comment-90222

 4. Frans says:

  nhz:
  Twee vossen en een kip die democratisch beslissen over het avondeten.

  haha! Goed gezegd!

 5. BalancedView says:

  @tufkaj

  De VEH zegt de belangen te behartigen van de starter (“die zielige starters kunnen geen huis kopen, dus we moeten meer stimuleren”). 😉

  Ik zit in dezelfde situatie als jij trouwens en ik kan je garanderen dat mijn persoonlijk koopstaking nog wel even zal voortduren. Hoe meer mensen weigeren te kopen, hoe beter. Ik ben daarom erg gelukkig met de, zij het heel voorzichtige, start van het aanscherpen van financieringsmogelijkheden. Daardoor worden de financieel wat minder geletterden onder ons ook tot een koopstaking gedwongen en kunnen zij de prijzen niet stuwen.

  Zolang ik geen realistische prijzen zie, blijf ik lekker in de sociale huur en kunnen de politici en al die andere onbekwame drollen de tyfus krijgen daar in Den Haag cq. makelaarsland. No way dat ik de welvaart van de vorige generatie ga betalen. Mocht het tot grove bailouts komen dan emigreer ik, maar nog voordat ik onderweg naar Schiphol ben zal mijn geld al aan de andere kant van de wereld zijn aangekomen…

  Fuck de onverantwoordelijken en fuck de slappe politici die de ballen niet hebben om lange termijn beslissingen te nemen!

 6. BalancedView says:

  Snapt er iemand trouwens iets van de beurzen de laatste weken en ook bijv. vanavond?

  Ik zou graag weten wat er achter de stijgingen zit. Is het mogelijk dat, gezien de onnoemelijk grote belangen van pensioenfondsen ed., er op de 1 of andere manier geintervenieerd wordt om de indices niet te laten instorten?

 7. Frans says:

  @ BalancedView: ik doe ook mee aan de kopersstaking!

  Fuck de politici?? Fuck allereerst de banksters! De politici zijn echt in dit geval het zwakke geslacht. (hetgeen op zich al een schande is)

 8. BalancedView says:

  @Juan

  Ik ben het zeer zeer hartgrondig met u eens wat betreft de Tweede en Eerste Kamer.

  De laatste pakweg 4 jaar valt het mij steeds vaker op dat de EK met goede, weldoordachte voorstellen op de proppen komt. Daar waar de EK vroeger vooral een grijze, duffe bende was.

  De TK daarentegen gaat morgen discussieren over de uitzetting van 1 asielzoeker.

 9. Frans says:

  @ BalancedView: verklaring: gemanipuleerd.
  Het wordt tijd te beseffen dat niets meer is wat het lijkt, omdat de financieele wereld totaal corrupt is, en de manipulaties elk voorstellingsvermogen te boven gaan.

 10. sven says:

  @ 6
  Dat geld kan niet meer de huizenmarkt in moet je maar denken.

 11. Steve says:

  ‘Woonakkoord’ is geheimtaal voor ‘nieuwe baantjes machine’ voor ex-politici.

  ‘Breed draagvlak’ betekent: alle partijen mogen mee eten van dit ‘all you can eat’ buffet.

  Hetgeen werkelijk nodig is, een streep door alle overbodige regels, subsidies en belastingen zal nooit gebeuren. Daarmee zou de politiek haar eigen core business om zeep helpen: baantjes produceren voor politici en partijgenoten.

 12. tufkaj says:

  BalancedView: De VEH zegt de belangen te behartigen van de starter (“die zielige starters kunnen geen huis kopen, dus we moeten meer stimuleren”).

  Klopt, hun blogs staan bol van de “steun” aan de starter. Allemaal in het teken van het hoog houden van de woningprijzen.
  Ik tweette een keertje naar Daan Keij (lobbyist NVM)over de vertegenwoordiging van de starter bij het grote-ronde-tafeloverleg van Donner over de woningmarkt. Hij beweerde dat de starter werd vertegenwoordigd door NVM en VEH.

  met zulke vrienden…

  Jij ziet het als betalen voor de welvaart van de voorgaande generatie. Ik zie het als het “terugjatten” van welvaart van de komende generatie. Dit dominosteentje doet ook een stap op zij 😉

 13. Dawg says:

  @6 Balanced View

  Over de wereld klotst een steeds groter wordende oceaan van digits wanhopig op zoek naar rendement. In zo’n klimaat heerst de waan van de dag i.p.v. een solide lange termijnvisie.

  Manipulatie moet je daarnaast ook niet uitsluiten. De FED heeft bijvoorbeeld keer op keer aangegeven dat haar er alles aan gelegen is te voorkomen dat de beurzen in elkaar klappen, want dan schijnt het game over te zijn. Gaan de derivatenbommem af.

 14. Buttlight says:

  BalancedView,

  goud en zilverprijs zijn met 30% gedaalt. iemand heeft een grote lening genomen en is masaal short gehaan op goud en zilver. effect meer mensen doen mee en goud prijs daalt. iedereen met echt goud en zilver verkoppt ook. maar moet iets ander kopen. dus je mag kiezen euro’s dollar of aandelen. aandelenn geven het meest intresante rendement op dit moment met minste rizico.
  Wie wil er nu euro, dollars of staat opligatie op dit momentrente is heel laag of rizico is heel hoog

 15. wilson says:

  “Snapt er iemand trouwens iets van de beurzen de laatste weken en ook bijv. vanavond?

  Ik zou graag weten wat er achter de stijgingen zit.”

  Ach, er is gewoon wat lucht bijgepompt die weer even snel eruit zal lopen als het inging.

 16. Nico de Geit says:

  wilson: Ik zou graag weten wat er achter de stijgingen zit.”

  wilson,

  Mensen willen van hun euro’s af en kopen aandelen, zoiets.

 17. Nico de Geit says:

  Ik huur van een pensioenfonds, maar als de huur te veel omhoog gaat zeg ik de huur op. Kopen doe ik niet met deze idiote prijzen, en als er geen mogelijkheden in Nederland zijn zal ik elders moeten kijken.

 18. wilson says:

  “Mensen willen van hun euro’s af en kopen aandelen, zoiets.”

  Precies, een tijdelijke stijging van kopers die lucht kopen met lucht.

 19. Juan says:

  BalancedView: @Juan

  Ik ben het zeer zeer hartgrondig met u eens wat betreft de Tweede en Eerste Kamer.

  Polderdeal: Eerste en Tweede Kamer wisselen een maandje van rol of zo en regelen ondertussen de HRA.

  Het zal geen journalist opvallen en de meeste burgers kijken gewoon RTL327, kortom zolang niemand er iets over zegt gebeurt er niets.
  Kan er over 29 jaar nog een geschiedkundige op promoveren 🙂

 20. Nico de Geit says:

  wilson: Precies, een tijdelijke stijging van kopers die lucht kopen met lucht.

  Tja, maar waar moet je anders heen met je geld? Je kunt toch niet alleen in edelmetaal gaan zitten of alles uitgeven?

 21. bankschroef says:

  Ja, iedereen moet alles uitgeven. Dat is voor iedereen het beste.

 22. Frans says:

  @ Nico: je kunt uitstekend alleen in edelmetaal gaan zitten! Drie keer raden waar ik (bijna) al mijn geld heb geparkeerd….

 23. ll says:

  Het Nieuwe Europa …….

  Werken wordt gestraft, schulden maken wordt beloond. 😉

 24. rick says:

  @ll

  Volgens mij is het eerder een Europees compromis: en een groter steunfonds en het 50% afboeken van obligatiehouders die verkeerd hebben gegokt.
  Veelzeggend, we zijn er met Griekenland veel eerder uit als hier met de huizenmarkt. In Zweden ging het ook met 50% aftikken van wie verkeerd had gegokt en het probleem was snel verholpen.

 25. Paul99 says:

  “Een toekomstgerichte aanpak van de woningmarkt vraagt om maatregelen in zowel de huursector als de koopsector, zo stelt de motie.”

  Goh, tis nie waar.

  Ondanks alle maatregelen van de overheid na WOII kunnen heel veel mensen geen fatsoenlijk en betaalbaar huur- of koophuis krijgen op een redelijke termijn. De woningmarkt zit volledig op slot.
  Tijd voor een nieuwe en verfrissende aanpak. Laten we de problemen niet laten oplossen door diegenen die er in het verleden met al of niet goede bedoelingen een puinhoop van hebben gemaakt.
  Laten we het eens op een heel anders doen. De overheid trekt alle maatregelen in en laat het spel van vraag en aanbod z’n werk doen, inclusief normale grondprijzen tegen verwervingskosten, dus zeg een eurootje of 10 per m2 maximaal.
  Eens kijken hoe snel het probleem van starters is opgelost en hoe snel goede makelaars weer brood op de plank hebben als er weer verkocht wordt.
  Inkomenspolitiek doe je maar op een andere manier.

 26. erlise says:

  Huizenmarkt o daar hebben we niet aan gedacht! De president van de raad van Europa, Herman Van Rompuy, heeft deze ochtend een reeks maatregelen gepresenteerd om de eurocrisis te bezweren. Onze ex-premier zelf sprak van een ‘allesomvattend pakket van maatregelen’. Het slotcommuniqué omvat 15 pagina’s. te lezen hier http://www.onzestem.eu/2011/10/27/de-eurotop-is-voorbij-the-devil-is-in-the-details/

 27. nhz says:

  Juan: Schaf
  De Tweede Kamer
  Af

  EENS; en graag ook een Berufsverbot voor al deze beroepsleugenaars en criminelen.

  Juan: Kennelijk moet echt de pleurus uitbreken om de Tweede Kamer tot voorspelbare nieuwe inzichten te brengen

  … en attendant Godot dan maar weer …

  Kijk naar de VS hoe snel het uit de hand kan lopen. Saint Obama, de Nobelprijswinnaar voor de Vrede, laat momenteel zijn ware fascistische gezicht zien. Als de elite zich bedreigt voelt zijn alle middelen geoorloofd. Nederland is geen snars anders, ik heb het in de jaren ’80 diverse malen van dichtbij meegemaakt. Fascisten met een democratisch maskertje op.

  BalancedView: De VEH zegt de belangen te behartigen van de starter

  tja, er is meer plankton nodig aan de bodem van de voedselpyramide; de haaien van VEH etc. moeten tenslotte blijven vreten. Het plankton heeft doorgaans geen idee wat ze te wachten staat.

  BalancedView: Snapt er iemand trouwens iets van de beurzen de laatste weken en ook bijv. vanavond?

  onbeperkt geld voor de banken, trekt bijna alles mee omhoog. De banksters hebben WEER gewonnen in Europa, maar dat was te verwachten.

  Frans: Fuck de politici?? Fuck allereerst de banksters! De politici zijn echt in dit geval het zwakke geslacht. (hetgeen op zich al een schande is)

  banksters zijn schurken, maar ze maken gebruik van de mogelijkheden die de politici ze bieden. Dus geen twijfel bij mij wie eerstverantwoordelijk is (en ja, in een echte democratie zou je de kiezer zelf ook verantwoordelijk kunnen houden – maar democratie hebben we hier van geen kant).

  Steve: Hetgeen werkelijk nodig is, een streep door alle overbodige regels, subsidies en belastingen zal nooit gebeuren. Daarmee zou de politiek haar eigen core business om zeep helpen: baantjes produceren voor politici en partijgenoten.

  absoluut, dit is één van de belangrijkste drijfveren voor het hele pyramidespel.

  Nico de Geit: Mensen willen van hun euro’s af en kopen aandelen, zoiets.

  juist niet, een gangbare verklaring is dat er veel EU banken kapitaal moeten sprokkelen, dus die verkopen (aandelen/obli) posities en daarvoor hebben ze overwegend euro’s nodig; vandaar de schijnbare sterkte van de euro terwijl de EU politici voor biljoenen geld gaan bijdrukken.

  Ckaude: Maar Hukker vindt ook de zorg voor de grootste slachtoffers op de woningmarkt tot zijn takenpakket behoren. daartoe rekent hij de ruim 30% van de Nederlandse beroepsbevolking met een flexibele baan die nauwelijks in aanmerking komt voor een hypotheek,

  Wow, de maffia van Ger heeft weer een nieuwe doelgroep ontdekt.

  erlise: ‘allesomvattend pakket van maatregelen’.

  zoals ze op Zerohedgeg zouden zeggen: het klootjesvolk bedelven onder een zo grote lading bullshit dat ze weer een paar dagen uitstel van executie hebben. De banken schieten vandaag omhoog op de beurs, dus het is duidelijk wat het grote nieuws is. Banksters:bevolking 1:0.

 28. rick says:

  @25,

  Het feit dat Hukker openlijk het woord afwaarderen noemt, lijkt me een goed teken voor wat komen gaat.

  Voor Griekenland heeft het eindeloos uitstellen van het onvermijdelijk niets geholpen, eerder averechts gewerkt.

 29. dalen says:

  test

 30. Vedder says:

  Slimme man die Hennie. Als we nu eens beginnen met de afsluitdijk (want al bijna 80 jaar oud en vrij van hypotheek) en de Flevopolder laten overstromen. Daarna beginnen we aan die berg van 2km van die wielrenner. Dit gaat echt een enorme impuls aan onze economie geven.

 31. Joop says:

  @29
  Tja, wat een dom gelul. Dat komt allemaal doordat er alleen maar gekeken wordt naar dat Bruto Nationaal Product. Als dat maar groeit, als er dus maar mensen aan het werk zijn, dan gaat het goed. Die Paul Krugman denkt er ook al zo over…
  En met alle schulden die we gemaakt hebben, zijn we ook allemaal gedwongen om aan het werk te blijven.

  Terwijl je ook kunt zeggen, hé we hebben lange tijd hard gewerkt, nu hebben we auto, huis computer e.d., laten we de komende tijd eens lekker genieten van wat we hebben.

  Ipv BNP zouden we moeten kijken naar de totale welvaart/bezit dat aanwezig is en dat dan elk jaar proberen te vergroten.

 32. Bug says:

  Joop

  Als dat maar groeit (bnp), als er dus maar mensen aan het werk zijn, dan gaat het goed.

  Ja Joop het leven is een grote bezigheidstherapie.

  Terwijl je ook kunt zeggen, hé we hebben lange tijd hard gewerkt, nu hebben we auto, huis computer e.d., laten we de komende tijd eens lekker genieten van wat we hebben.

  Ja als mensen het standpunt houden dat indien je niet werkt geen recht hebt op een inkomen en uitgekostst wordt door de maatschappij als zijnde parasiet dan blijven we doorgaan met nodeloos consumeren en roofbouw plegen.

 33. ll says:

  700.000 huishoudens met problematische schulden.

  Er is gewoon domweg géén registratie……..

  http://www.hvbjuristen.nl/meerderheid-huishoudens-met-problematische-schulden-voorstander-lis_nieuws-153.html

 34. Frouke says:

  Een huishouden in Nederland bestaat uit 2,2 mensen.

  Als er 1,8 miljoen huishoudens betalingsachterstanden hebben, betekent dat dus bijna 4 miljoen mensen. (3.960.000)

  700.000 Huishoudens hebben problematische schulden, dus hier zijn 1,5 miljoen mensen mee gemoeid (1.540.000).

  Nederland heeft 16.700.000 inwoners.
  5,5 Miljoen mensen hebben dus te maken met financiele problemen, dat betekent dat bijna 33% van alle Nederlanders het financieel nauwelijks of niet meer kunnen bolwerken.

 35. CD says:

  nhz,

  Ah, de heer Mos denkt dat op dit moment de sloop van zestig duizend woningen eveneens de financierbare vraag en bouw oplevert van eveneens zestig duizend woningen. Was het maar zo simpel…

  Sloop voor nieuwbouw hoeft geen slecht idee te zijn als het geen symptoombestrijding is.

  Zo lang een wezenlijke prijscorrectie uitblijft blijven ook dit soort idee slechts symptoombestrijding door zacht heelmeesterschap, met als gevolg langdurig stinkende wonden.

  Die presentator Huffnagel roept overigens af en toe ook aardig wat jeuk bij mij op. Nu ook weer met zijn opmerkingen in de trant van dat het economische eigenlijk heel erg goed gaat en er eigenlijk niets aan het handje is.

  Dat jeukt!

  We zullen zien…

 36. CD says:

  Ckaude,

  #25

  Hukker zegt:

  “Er zijn makelaars veroordeeld omdat die hun klanten te vroeg hebben geadviseerd de prijs te verlagen. dat is ons lot, ik kan als voorzitter van de NVM alleen inzicht geven in de dilemma’s.”

  Die veroordeling stamden zeker nog uit de tijd dat het makelaars nog niet verboden was om gelijktijdig zowel als aankoopmakelaar en als verkoopmakelaar te fungeren (met dubbele courtages tot doel)…

  Ja, dat zijn dilemma’s waar een voorzitter van de NVM alleen maar inzicht in kan geven…

  Sorry, kon het niet nalaten even een cynische noot te plaatsen in de richting van deze makelaarspropogandamachine.

 37. Z says:

  @ Laat ik ook eens een proefballonetje op: we slopen elk jaar 60.000 werkelozen en gepensioneerden!
  Disfunctionerende mensen ruimen we effectief op. De vrijgekomen huizen zetten we scherp in de markt om de starters te helpen. De belasting kan verlaagd worden waardoor mensen meer geld over houden en dus kunnen investeren in de economie.

  Briljant plan! Dat ze er in Den Haag nog niet mee zijn gekomen…

 38. dr.t says:

  Z.

  En wat nu als in een spookdorp in Limburg hele wijken verpauperen door leegstand, waardoor nog meer mensen vertrekken?

  Zelfs onze lieve vrienden ‘de krakers’ die woningen opeisen willen er niet gevonden worden.

 39. Bug says:

  Z

  Dat lijkt me wel een plan dat Dhr Leers aan zal spreken.

  Mauro is niet schrijnend genoeg om in Nederland te blijven dus stuur je hem na NEGEN jaar terug naar een sloppenwijk in een Angolese stad. Een land waar hij de taal niet of nauwelijks spreekt, cultuur niet zal begrijpen, enz enz
  Je hebt geen schrijnend geval dus maak je er een.

  Maar de nederlandse samenleving zal hij niets meer kosten.

 40. dalen says:

  @ 26, 27

  Ja Hukker (what is in a name (shakespeare))komt tot de constatering dat zijn luchtkasteel gaat exploderen.

  Ik zal eens navragen of er al een mailing de deur uit is naar makelland met nieuwe richtlijnen m.b.t. hoe de makelmannetjes nu moeten adviseren. Want het advies dat de prijzen hoog gehouden moeten worden, zoals in het verleden, moet nu worden bijgesteld.

  Iets anders; Jan Kees heeft vandaag een interventiewet aan de Tweede Kamer gepresenteerd. Kort door de bocht gezegd. Bij calamiteit (beoordeelt Jan K wel) dan is het foetsie bank.

  Ik lees op pagina 71 van de memorie van toelichting:

  “Op grond van het eerste lid kan de Minister van Financiën, indien hij van oordeel is dat de situatie waarin een financiële onderneming met zetel in Nederland zich bevindt, een ernstig en onmiddellijk gevaar vormt voor de stabiliteit van het financiële
  stelsel, bij wijze van ultimum remedium tot onteigening van vermogensbestanddelen van de financiële onderneming of van door de financiële onderneming
  uitgegeven effecten overgaan. Onder vermogensbestanddelen worden activa en passiva van de onderneming verstaan. Bij onteigening van effecten die door of met medewerking van de financiële onderneming zijn uitgegeven kan onder meer gedacht worden aan aandelen in het kapitaal van de onderneming, converteerbare
  obligaties of zogeheten perpetuals.”

  Hoe dit uitwerkt voor aandeelhouders weet ik niet maar als aandeelhouder of obligatiehouder zou ik nu behoorlijk in de stress schieten.

  Anyway, het komt allemaal goed. Kop in het zand, roze bril op en als een konijn in de koplampen blijven kijken. De klap voel je dan niet meer.

  PS dit is geen oproep tot een bankrun. Banksters zijn zeer betrouwbaar, lijken wel politici.

  PS is er ergens al commentaar op dit geweldige voorstel?

 41. dalen says:

  @ 26, 27

  Ja Hukker (what is in a name (shakespeare))komt tot de constatering dat zijn luchtkasteel gaat exploderen.

 42. dalen says:

  Iets anders is, Jan Kees heeft een interventiewet gepresenteerd.

  Ik lees op pagina 71 van de memorie van toelichting

  “Op grond van het eerste lid kan de Minister van Financiën, indien hij van oordeel is dat de situatie waarin een financiële onderneming met zetel in Nederland zich bevindt, een ernstig en onmiddellijk gevaar vormt voor de stabiliteit van het financiële
  stelsel, bij wijze van ultimum remedium tot onteigening van vermogensbestanddelen van de financiële onderneming of van door de financiële onderneming
  uitgegeven effecten overgaan. Onder vermogensbestanddelen worden activa en passiva van de onderneming verstaan. Bij onteigening van effecten die door of met medewerking van de financiële onderneming zijn uitgegeven kan onder meer gedacht worden aan aandelen in het kapitaal van de onderneming, converteerbare
  obligaties of zogeheten perpetuals.”

  Hoe dit uitwerkt voor aandeelhouders weet ik niet maar als aandeelhouder of obligatiehouder zou ik behoorlijk in de stress schieten.

  PS dit is geen oproep tot een bankrun. Banksters zijn zeer betrouwbaar, lijken wel politici.

 43. Nico de Geit says:

  60.ooo huizen slopen…. Het gerucht gaat dat ze de crisis op gaan lossen door de derde wereldoorlog te beginnen. Ze gaan altijd oorlog voeren als ze het niet meer weten.

 44. dr.t says:

  Nico

  The children of the lower class love the sound of broken glass…

 45. Bug says:

  Nico

  Wie gaat er tegen wie vechten ?

  2 maanden libie en de navo ligt al half op apegapen

 46. Bug says:

  on topic

  bleh wat een idee

 47. FT says:

  Frouke,

  Ik denk dat je iets te pessimistisch aan het rekenen bent. Ik mag aannemen dat die 700.000 probleem gevallen onderdeel van de 1.8 Miljoen zijn.
  Dat neemt niet weg dat 4 Miljoen ongeveer een kwart van de bevolking is. Ik moet zeggen dat is een verbijsterend inzicht. Zeker als we weten dat er nog een hele boel mensen zijn die nog net niet tot deze groep behoren.

 48. asd says:

  Hoe komt het dat het in dit land nog steeds een puinzooi is op de woningmarkt sinds de oorlog? Dus al bijna 70 jaar lang.

  Ik ken weinig andere West-Europese landen waar de situatie zo treurig is als bij ons. (Spanje is een ander verhaal).

  Zelfs in landen, die praktisch geheel verwoest waren door het oorlogsgeweld van de jaren veertig, gaat het er beter aan toe.

  Kortom bij ons een puinzooi, die alle aspecten van de woningbouw betreft: van financiering tot en met de “kwaliteit” van de bouw.

  Wat nou nationaal woonakkoord met woningcorporaties, makelaars, huurders organisaties en banken, zoals voorgesteld door een aantal Eerste Kamerfracties? Stuk voor stuk categorieën, die het in meerdere of mindere mate moeten hebben van misleiding. Kunnen we aan dit rijtje “de politiek” toevoegen. Moeten die het met elkaar oplossen?

  De reeds uitgekeerde bonussen van staatsgesteunde banken bijvoorbeeld zijn volgens het Ministerie van Financiën niet terug te halen. Dat mag de bevolking voor zijn rekening nemen, wat natuurlijk nog peanuts is vergeleken bij de consequenties van het gisteren in Brussel bereikte akkoord en van eerdere steunmaatregelen.

  Tja, het feest van weleer dreigt op dezelfde voet te worden voortgezet. Laten we het er maar op houden, dat het wat mag kosten als je oorlog wilt voorkomen.

  Intussen zullen voor de bevolking sluipenderwijs (ziektekosten)premies en belastingen worden verhoogd onder gelijktijdige terugbrenging van diverse voorzieningenniveaus in de gezondheidszorg, het onderwijs, de cultuur, het bibliotheekwezen, het vervoerswezen, etc. Niet te vergeten de pensioenen (ja, jullie zullen ook eens oud worden) met verhoging van de pensioenpremies.

  Daar waar de komende jaren fikse verlaging van pensioenen dreigt in NL (vandaar, dat de banksters c.s. al op relatief jonge leeftijd druk bezig zijn goed voor zich zelf te zorgen), worden deze volgend jaar in Duitsland (dat al zoveel betaalt en waar de woningmarkt een stuk gezonder is) met gemiddeld 3 procent verhoogd.

  Kwestie van beschaving, die ook de “Werdegang” van de onroerend goedmarkt in ons land van de laatste 70 jaar verklaart.

 49. ll says:

  Nou, dan verkoop je gewoon je boot ? 😉 Alleen vandaag al in de verkoop 1435 boten en bootjes….

  http://www.tweedehands.nl/boten/motorboten/motorkruiser-en-motorjacht/

 50. Scheefwoner says:

  FT:
  Frouke,

  Ik denk dat je iets te pessimistisch aan het rekenen bent. Ik mag aannemen dat die 700.000 probleem gevallen onderdeel van de 1.8 Miljoen zijn.
  Dat neemt niet weg dat 4 Miljoen ongeveer een kwart van de bevolking is. Ik moet zeggen dat is een verbijsterend inzicht. Zeker als we weten dat er nog een hele boel mensen zijn die nog net niet tot deze groep behoren.

  Goed gezien FT, ik denk dat Frouke even wilde kijken of je wakker was.

  Hier nog een leuke voor de (fysieke) vergelijkingen van het EFSF potje van 1000 miljard.

  http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/2996840/2011/10/27/Hoeveel-is-1000-miljard-en-hoe-ziet-dat-eruit.dhtml

 51. hugo says:

  @BalancedView, Frans en overige koperstakers.

  Allicht dat jullie hier wat aan hebben om extra impact te maken. Heb je gemiddeld 1000 Euro op je betaalrekening staan, neem het na de salaris bijstorting meteen op. Kan de bank dit niet meer +- 32 keer leveragen. Oftewel, je trekt 32k terug uit het systeem. Bovendien krijg je de privacy over je uitgaven terug.

  Mocht je van echt geld houden kan je ook fysiek edelmetaal kopen. Dat is ergens tussen de 40 en 100 keer geleveraged. Nog meer stress voor de papierschuivers (banken).

  Uiteraard is spaargeld terugtrekken ook een leuke, alle bovenstaande bonussen + aantasting van trier 1 vermogen van de bankster in kwestie. Cash aanhouden kost echter redelijk veel, ik zou daar niet teveel van willen. Mijn motto is al tijden, de beste Euro is een gedumpte Euro.

  Kopersstaking met digits op de bank verzamelen schiet je er niet echt veel mee op aangezien dat toch wordt uitgeleend, mee wordt gespeculeerd etc. Je verliest aan inflatie en de bank en overheid (grootlener) winnen er mee.

 52. Scheefwoner says:

  Stijgers

  Societe Generale
  +22,54%

  Credit Agricole
  +21,96%

  BNP PARIBAS
  +16,92%

  AXA
  +14,71%

  ING
  +14,42%

  Ondanks voor banken verplichte herkapitalisatie en afschrijving van 50% van de Griekse staatsschuld in het vooruitzicht zijn dit de koerswinsten van de banken vandaag. Snap jij het nog?

  En dan te bedenken dat deze banken kapitaal moeten gaan aantrekken. Met andere woorden of aandelen uitgeven (dus verwatering winst) en/of kredietfaciliteiten beperken (slecht voor de economie/huizenmarkt)

  Deze koersstijgingen zullen niet van lange duur zijn want er zijn geen fundamenten. Maar de speculanten (met voorkennis) hebben ze weer verdiend vandaag en die zijn de markt alweer uit hoor.

  ING “stunt” trouwens nu met een jaardeposito tegen 3.2%. Er moet geld uit de markt gehaald worden dat is zeker. 1.2% heffing eraf dus voor 2% mag je bijspijkeren. Worden we daar vrolijk van als hardwerkende spaarders?

 53. BalancedView says:

  @hugo

  Bedankt voor je tip. Echter, geld van de bank halen heeft alleen zin als iedereen het doet. En zelfs dan: bij een bankrun en omvallende banken is niemand gebaat. Veel cash thuis heeft ook allerlei risico’s in zich.

  Mijn strategie is dat ik stapsgewijs aandelenbezit aan het opbouwen ben om me in te dekken tegen inflatie en wereldwijde exposure te hebben. Mijn tegoeden staan geparkeerd over 4 banken, ik heb wat USD en ik ben me aan het orienteren om een som geld, groot genoeg voor 2 vliegtickets en om 2 maanden van te leven, in een andere valuta te parkeren voor noodgevallen.

  Edelmetalen is mij een te grote gok vanwege a. de harde stijging die we reeds gehad hebben; b. dreigende overheidsinterventies als het echt escaleert (confisqueren van goud); c. de illiquiditeit van goud; d. het feit dat goud niks produceert en dus niet rendeert; e. de enorme volatiliteit van goud; f. ik denk dat je als particulier een kennisachterstand hebt op de elite en daarom altijd achter het net vist.
  Enige reden om goud aan te houden is als verzekering/hedge tegen een systeem implosie. Het moet dan fysiek zijn. Maar zelfs als de pleuris uitbreekt vraag ik me af wat je aan goud hebt: 16,7 miljoen mensen op zo’n klein stukje land op zoek naar voedsel en overleving… Je kan dan beter investeren in self-supporting en protectie (guns) dan in goud denk ik.

 54. BalancedView says:

  @Scheefwoner

  Ik heb die deposito ook overwogen, maar ga er toch vanaf zien.

  Gratis tip voor hoger rendement: kijk eens bij de Amsterdam Trade Bank. 3% rente en gewoon vrij opneembaar, geen beperkingen. In deze tijd is het mij wel dat verschil van 0,2% wel waard om mijn geld “mobiel” te hebben.

  Hoe dan ook zijn de huidige rentestanden een ordinaire diefstal van de spaarder. Niet inleveren op je spaargeld is het devies. Met name de vermogensrendementsheffing is mij een principiele doorn in het oog. Men roept overal dat schulden het grote kwaad zijn en dat er onverantwoord met geld wordt omgegaan en tegelijkertijd straft men de spaarder en beloont men de schuldenaar.

  Rara, waarom zit de hele Westerse wereld toch zo vol met schulden….

 55. Cinelux says:

  49 Hugo:Klopt helemaal, is ook precies wat ik gedaan heb.

  Voelt ook beter dan alles op de bank in fiat geld te hebben staan.

 56. Dawg says:

  Een nationaal woonakkoord! Met een breed draagvlak nog wel.

  ‘t Zou wat. Veel te laat. De wal is het schip al aan ‘t keren.

 57. Dawg says:

  OT

  Onbegrijpelijk dat er niet veel kritischer gereageerd wordt op de afspraken die op de laatste Eurotop zijn gemaakt. Door die hefboomconstructie met dat noodfonds is de deur voor een catastrofale schuldgroei nu wagenwijd open gezet.

  Bestudeer het volgende overzichtje eens en vraag je vervolgens af of we in 2015 met een noodfonds van inmiddels 1 triljoen een schuld van 5 triljoen “garanderen” of dat het fonds en de eurozone al lang voor die tijd uit elkaar gespat is.

  http://www.brookings.edu/~/media/Files/rc/articles/2010/1101_government_debt_prasad/DebtTable.pdf

 58. lapje says:

  @54
  Het is geen 1 triljoen (18 nullen), maar 1 biljoen (12 nullen). Wel scherp blijven als je de tegenstander (TPTB) aanvalt, hè! 😉

 59. nhz says:

  Vedder: Slimme man die Hennie. Als we nu eens beginnen met de afsluitdijk (want al bijna 80 jaar oud en vrij van hypotheek) en de Flevopolder laten overstromen. Daarna beginnen we aan die berg van 2km van die wielrenner. Dit gaat echt een enorme impuls aan onze economie geven.

  briljant, dan begin ik met de dijk bij Borssele; dan kunnen we gelijk een groot deel van Noord-West Europa afschrijven, moeten pakweg 100 miljoen mensen opnieuw gehuisvest worden (en medische behandeld voorzover ze de kernramp overleven). Dit wordt de grootste economische opleving in de geschiedenis 😉

  Keynesiaanse clowns … ‘paying people to break others windows’.

  Frouke: dat betekent dat bijna 33% van alle Nederlanders het financieel nauwelijks of niet meer kunnen bolwerken.

  blijft nog de vraag hoe dat komt; ik schat in 90% van de gevallen doordat ze vér boven hun stand willen leven.

  Z: Disfunctionerende mensen ruimen we effectief op.

  je kunt ze ook gewoon goed ziek maken, zodat de de rest van hun leven continu zorg en dure medicijnen nodig hebben. Levert vast meer economische groei op dan huizen doorschuiven …

  dr.t: The children of the lower class love the sound of broken glass…

  en de children of the higher class love the sound of exploding bombs en Apache gunfire. Zolang het niet thuis is maar een paar landjes verderop, liefst in een moslim land.

  asd: Wat nou nationaal woonakkoord met woningcorporaties, makelaars, huurders organisaties en banken, zoals voorgesteld door een aantal Eerste Kamerfracties? Stuk voor stuk categorieën, die het in meerdere of mindere mate moeten hebben van misleiding. Kunnen we aan dit rijtje “de politiek” toevoegen. Moeten die het met elkaar oplossen?

  precies, dit zijn de organisaties die er een ongelofelijke puinhoop van gemaakt hebben. Het wordt alleen nog wat als deze hele kliek buitenspel gezet wordt.

  Scheefwoner: Ondanks voor banken verplichte herkapitalisatie en afschrijving van 50% van de Griekse staatsschuld in het vooruitzicht zijn dit de koerswinsten van de banken vandaag. Snap jij het nog?

  ik snap het wel: de EU kleptocraten hebben de banksters zojuist ongeveer 1000 miljard extra beloofd. En dat gaan wij betalen. Fantastisch, zo’n EU!!

  Scheefwoner: ING “stunt” trouwens nu met een jaardeposito tegen 3.2%.

  zouden ze van plan zijn om binnen een jaar failliet te gaan?

 60. nhz says:

  hugo: Mocht je van echt geld houden kan je ook fysiek edelmetaal kopen. Dat is ergens tussen de 40 en 100 keer geleveraged.

  ik kreeg deze week na lange tijd eindelijk antwoord van AAB over hun girale goudrekening die ik al jaren gebruik. Vroeger kon je dat fysiek laten uitleveren tegen geringe kosten en ophalen bij het lokale bankkantoor, nu (sinds overname van HBU door Deutsche Bank) kan dat in de praktijk dus niet meer. Bovendien blijkt dat het girale goud weliswaar vergelijkbaar is met aandelen (en niet onder deposito garantiestelsel valt), maar dat DB het girale goud niet apart houdt van de eigen boedel wat betekent dat je bij faillissement van DB achteraan mag aansluiten om te krijgen wat er over is van je goud (nadat alle andere banksters van de restjes gefeest hebben, niks dus).

  Je kunt hooguit via HBU het girale goud fysiek laten maken, en dan moet je het in Rotterdam gaan ophalen. Lijkt me geen prettig idee, er zijn daar vast lieden die iedereen die daar langs komt in de gaten houden. Ik ga dus op zoek naar een alternatief, aangezien DB ook zwaar geleveraged is en als het EU bailouts-forever-circus zo doorgaat ook ineens failliet zou kunnen gaan. Heb je nog een tip wie goudstaven van een kg levert voor goede prijs, en zonder dat je het persoonlijk moet komen afhalen (ik rij geen auto en woon nogal in een uithoek …)?

 61. dalen says:

  @ 56

  Ja bankrun ofwel je geld veilig stellen is nog niet zo gek.

  Gisteren heb ik hier 8 x geprobeerd een stuk te posten n.a.v. de nieuwe interventiewet die gisteren door Jan K aan de Tweede Kamer is gepresenteerd.

  Mijn stuk kwam niet door hetgeen spijtig is omdat ik de memorie van toelichting had doorgeakkerd en enkele punten had beschreven.

  Het komt er op neer dat de minister de bank mag onteigenen Onteigening van vermogensbestanddelen van de financiële onderneming of van door de financiële onderneming
  uitgegeven effecten overgaan. Onder vermogensbestanddelen worden activa en passiva van de onderneming verstaan. Bij onteigening van effecten die door of met medewerking van de financiële onderneming zijn uitgegeven kan onder meer gedacht worden aan aandelen in het kapitaal van de onderneming, converteerbare
  obligaties of zogeheten perpetuals.

 62. dalen says:

  Kennelijk is dit nog niemand (de slaappers)opgevallen of men vindt het publiceren van de discussie over de gehaktbal, wel of niet met dierendag, veel belangrijker.

 63. dalen says:

  Dus goed nieuws voor bankaandeelhouders en obligatiehouders.

  Immers bij deze betrouwbare geldsmijtende overheid zit je onherroepelijk goed.

  Mocht het fout gaan…..de overheid (lees wij) staat garant.

 64. sarends says:

  Nou koopje voor de starter lijkt me: http://www.funda.nl/koop/bellingwolde/huis-83571863-kastanjelaan-53/

  Staat leeg wie weet kan er nog wat af.

 65. racekever says:

  sarends,

  Ja ja, oost groningen en zuid limburg. Zijn denk ik wel de trendsetters voor wat komen gaat in Nederland. Alhoewel oost groningen altijd al een erg arme streek is geweest. Maar goed, we hoorden laatst ook al dat ze in blaricum bijna geen vlees meer op de tafel hebben, wel een cayenne voor de deur natuurlijk.

 66. dr.t says:

  Trendsetters zijn het voor de randgebieden waar geen werk voor jongeren meer te vinden is.
  Het omgekeerde geldt voor de steden in de Randstad, zoals laatst door een onderzoek werd bevestigd.
  Comcentratie van armoede helaas, maar ook van succes!

 67. Dawg says:

  lapje,

  Ja, slordig van me. ‘k Was in de war met het Amerikaanse triljoen.

 68. tufkaj says:

  dr.t: Het omgekeerde geldt voor de steden in de Randstad, zoals laatst door een onderzoek werd bevestigd.

  Dat onderzoek sprak van 9% daling sinds de piek en een kleine, lokale opleving het laatste jaar. Is alles wat de ING na een week ploeteren aan lichtpuntjes wist te vinden 😛

 69. dr.t says:

  66

  Kijk eens de gemiddelden er op na bij het CBS voor Amsterdam. Na de piek van 2008-2009 en een corectie daaroip volgde een opwaartse tendens.

  De cijfers voor 2011 komen niet uit de lucht vallen, hoe moeilijk het misschien ook te accepteren is.

  Nog afgezien van de algemene stijging over een jaat of tien a vijftien bekenen.
  En als zelfs in deze tijden sprake is van op zijn minst een stabiele investering, mag je best blij zijn om in Amsterdam geïnvesteerd te hebben.

 70. dr.t says:

  Nog afgezien van de algemene ontwikkeling van de woningprijzen aldaar over een periode van tien a vijftien jaar.

 71. Juan says:

  dr.t: En als zelfs in deze tijden sprake is van op zijn minst een stabiele investering, mag je best blij zijn om in Amsterdam geïnvesteerd te hebben.

  Absoluut 🙂

  Zeker met de Quote van de eeuw in het achterhoofd, waarin de wethouder van Amsterdam uitlegde dat hij verliezen op investeringen in (particuliere) kantoorpanden wilde gaan verhalen op de (Amsterdamse) burger.

  Uitmuntende investering dus een koopwoning in Amsterdam gekocht om een nabij de vastgoedpiek van 2008, zeker als er gemeentelijke erfpacht bij komt kijken, hier zitten absoluut geen risico’s aan …. 😛

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-08-2011/de-nederlandse-vastgoed-zeepbel-dreigt-uit-elkaar-te-spatten/#comment-84988

  We zullen zien.
  Komt tijd, komt raad.

 72. Juan says:

  Want het verhaal was vroeger:
  – huizenprijzen dalen nooit (niet)

  en het verhaaltje is nu:
  – huizenprijzen dalen nooit in de Randstad (want b.v. de VGH ziet enorme schaarste…)

  Met de TTT is wel anders aangetoonf (dank aan FT in Den Haag)

  De vraag is dan ook of de rest van Holland ook die schaarste ziet, met 250.000 aanbiedingen op Funda lijkt het sprekend op een kopersmarkt …

 73. dalen says:

  @ 67 dr.t

  “is van op zijn minst een stabiele investering, mag je best blij zijn om in Amsterdam geïnvesteerd te hebben.”

  Gelukkig voor de makelmannetjes en de banksters zijn er meer mensen zoals jij met oogkleppen op.

  Misschien kan je solliciteren voor de baan van Hukker. Het sollisitatieproces omvat niet meer dan drie vragen.

  1. hoeveel is 10+5? antw 20 is goed, die geven we alvast weg.

  2. hoeveel dagen zitten er in een week. Deze is wat moeilijker. Antw is rond de 8

  3. wat zou u willen verdienen en hoe denkt u onze vereniging te vertegenwoordigen. Antwoord, gewoon u zelf blijven.

  Oh ja u heeft zelf een bouwbedrijf?

  http://www.hukker.nl/

  Dat verklaart al veel

 74. dalen says:

  sollisitatieproces = sollicitatieproces

 75. Juan says:

  Er zijn veel mensen met een andere mening.

  Er zijn kennelijk volgens de VGH absoluut ook geen andere feiten die een rol zouden kunnen spelen bij de prijsvorming van huizen.

  Het hele relaas over de overgang van huizen leasen naar lenen en terugbetalen om er maar ééntje te noemen.

  De ondernemer de heer Van der Most (Helicopter Hennie, totaal verschillend van Helicopter Ben) noemde er nog een paar die feitelijk neerkwamen op Hogehuizenprijsminnend NL: grondprijzen kunstmatig oppompen door schuldgroei, voor een ton aan materiaal en arbeid zet je tegenwoordig een keurig huis neer.

  De rest is ijdele grond.

 76. xenobinol says:

  @Juan:

  Ik hoorde Hennie gisteren praten over zijn huis voor 1 ton. Wat mij een beetje tegenviel was zijn idee om slooppremies te gaan verstrekken, we moeten niet slopen maar bijbouwen.

 77. Juan says:

  xenobinol: Wat mij een beetje tegenviel was zijn idee om slooppremies te gaan verstrekken, we moeten niet slopen maar bijbouwen.

  Eens.

  Het verhaal klopt dan ook niet, als men voor een ton een complete nieuwe energiezuinige woning neerzet (zonder gemeentelijk gezever) dan moet dat door de markt gedaan worden.

  Zoniet, dan niet.

  Simple comme toujours.

  Minder kunstgrepen, minder briljante ideen om een belangetje links en daarna weer een belangetje rechts. Holland pompt enorme bedragen rond rond Wonen, iedereen heeft recht op zijn eigen kunstgreep en b.v. de heer Prof Dr Piet Eichholtz is creatief genoeg om er nog een paar bij te bedenken, allemaal briljante hersenspinsels en aan de genialiteit grenzende polderoplossingen.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-10-2011/piet-eichholtz-huizenprijzen-zullen-niet-kelderen/#comment-89935

 78. Frans says:

  We are all fucked!
  President Rutte heeft Nederland voor 100 miljard in de strop gestopt. effing retard!

 79. Dow Jones says:

  dr.t: NicoThe children of the lower class love the sound of broken glass…

  The inbreds from the upper class love the sound of kissing ass…

  DJ

 80. Dawg says:

  Frans,

  Easy Frans. Rustig aan.’t Zijn maar garanties.

 81. Frans says:

  Ik wordt een beetje niet goed van de vrolijke optimistische wijze van presenatatie van de heer Rutte over de aanpak van de problemen in de EUR zone.
  De false schijn wordt gewekt dat het allemaal beheersbaar is, dat het slechts een periode is waar we door moeten.
  Waar ik helemaal niet goed van wordt is zijn padvinders plannnetje om een boze man aan te stellen die, ja echt waar, heel erg streng gaat kijken naar de balansen van de aangesloten landen, en gaat ingrijpen als er iets de verkeerde kant op dreigt te gaan. Zoiets als het voorstel om overal brandblussers op te hangen terwijl het huis aan het affikken is. Laat ie ook nog 6 journalisten meereizen naar Duitsland om het padvinderstuitje haarfijn vast te laten leggen.
  @)(#&@)#!!!!
  het is allemaal de dog & pony show het hele EUR gebeuren.
  Het valt niet op te lossen. Er zijn twee mogelijkheden: landen failliet, de banken failliet, of biljoenen en biljoenen geld bijdrukken.
  Het constante achter de feiten aanlopen en het bedrag dat nodig is vele malen (bewust waarschijnlijk) lager schatten…
  Het is duidelijk (al meerdere maanden) dat er gekozen is voor het geld bijdrukken, ook al wordt dit niet zo genoemd, worden er allerlei constructies bedacht die de berg derivaten verder doet rijzen: een tikkende tijdbom.
  Een groot probleem van dit scenario is de achterban die het niet pikt. Bovendien hebben verschillende landen verschillende belangen.
  enfin, hoe het ook gaat lopen, het loopt slecht af, dat is zeker.
  O ja, de 50% bijdrage van de banken is vrijwillig, en dus is het geen “credit event” wat betekend dat de CDS-en (verzerkeringen tegen verlies van waarde van staatsobligaties) niet hoeven uit te betalen: how convienient!
  Ik kijk tegen het geheel aan als een boef waarvan je openlijk kunt zien dat hij gestolen heeft, maar zich in allerlei bochten wringt om zijn schuld te ontkennen. Iedereen ziet en weet dat hij schuldig is, maar als het een constructie is die houd en (voorlopig) werkt klappen we met zijn allen. (Terwijl we weten dat we ondertussen al bestolen zijn).
  De eerlijke weg zou zijn faillisement, maar dat zou betekenen dat diegene die aan de macht zijn deze gedeeltijk of helemaal verliezen.
  Einddoel: wereldmunt, wereld bestuur, allemaal schuldslaven. Een neo fascistische staat.
  Wie denkt dat dit overdreven is snapt niet wat er zich aan het afspelen is.
  Rutte speelt overigens keurig mee in belang van de elite. Maar goed, dit heb ik al vaker gezegd: VVD = holmaten van de banken.

 82. Frans says:

  en ja, ik ben pisneidig over wat zich allemaal aan het afspelen is, maar dat hadden jullie vast al geraden…

 83. Juan says:

  Frans: Wie denkt dat dit overdreven is snapt niet wat er zich aan het afspelen is.

  Juan snapt het inderdaad niet.

  De going-in position (herhaling) is dat we een euro en een gemeenschappelijk financieel systeem hebben, dat snapt Juan nog wel.

  Maar Juan heeft niet de ambitie om alles te bestieren, …

  Komt tijd,
  komt raad

  En op een dag viel er ergens een dollar naar benee, hatsjikidee….

 84. BalancedView says:

  Gatverdamme… ik ben bezopen en een diepvriespizza aan het wegsnaaien….. goor! Niet normaal man. Dit is pas echte armoede: eten nodig hebben en het niet voor handen hebben.

  Ik heb fucking buikpijn nu met die gore pestopizza. Ik wil vlees.

 85. Juan says:

  Nog een paar feiten:
  – teveel kantoren (20% leegstand)
  – te veel winkels (soortgelijk),
  – Nederland wereldkampioen hypotheekschuld
  – gemiddelde vraagprijs op funda (11 maal JanMo) volledig onfinancierbaar
  – banken moeten realistisch lenen en risico’s inschatten
  – banken zijn gestop met 100% aflossingsvrij financieren
  – Banken komen zelf met het initiatief om alleen nog annuitaire hypotheken te gaan verkopen
  – de politiek is HRA afschaffing langzaam aan het bevestigen (b.v. Motie Eerste Kamer, uitspraken van de heer Mr Donner en Dr J.C. de Jager)

  Oorzaken:
  – een structureel en langdurig lage rente (gratis geld) en ruime financieringsmogelijkheden (aflossingsvrij = leaseconstructies) en ook nog eens zeer sterk gesubsidieerd (HRA).
  – een geloof van het publiek dat de huizenprijzen tot in de hemel groeien.

  Ondanks die feiten zag de VGH tot nu toe (2008-2011) niet in dat huizenprijzen te hoog waren.
  Inmiddels zijn aankoopprijzen zo’n 13% gedaald tov top in 2008. Nog steeds ziet de VGH niet in dat huizenprijzen zullen dalen.

  Maar ja dat zagen ze tot nu toe niet in en zullen ze nooit erkennen, wie alleen denkt in schaarste en overcapaciteit en overbeprijzen niet wil zien, tsja, een visie is een keuze.

  Wie nu nog rekent met 100% HRA over 1,5,10,20,30 jaar, is een Kamikazekoper 😛

 86. lorenzo says:

  87 , ik denk ook dat er een schaarste is aan woonboulevards ; immers wat verklaart dan de files ernaar toe op zondag middag ? Derhlave meer woonboulevards bouwen opdat de druk verspreidt wordt.
  Onderwijl genieten , want wat hebben we het toch goed met z’n allen , heerlijk.

 87. Juan says:

  In de serie feiten:


  ¿Busca casa? ¿Ha ido al juzgado a ver su catálogo de viviendas? Sí, ha leído bien: al juzgado. ¿Por qué? Desde 2007, más de 300.000 inmuebles, procedentes de ejecuciones hipotecarias, han salido al mercado vía judicial a través de subastas públicas. Todo un olvidado escaparate inmobiliario al que cualquiera puede aspirar y que suele acabar adjudicándose la banca por falta de postores.

  http://www.elmundo.es/elmundo/2011/10/27/suvivienda/1319740513.html?a=23072b558efb878a9ed286ca80e9175b&t=1319878191

  Spanje staat met 300.000 executies (2007-2011) van hypotheken op zijn kop.

  Veilingverkopen zijn de plaatsen voor nog enigszins betaalbare huizen.

 88. Juan says:

  lorenzo: ik denk ook dat er een schaarste is aan woonboulevards

  verbaast Juan niet Lorenzo, u bestempelde ook de krant El Mundo (de Spaanse NRC) als een onbetrouwbare bron om maar uw visie op de Spaanse woningmarkt te kunnen blijven zien.

  Prima, uw keuze.

  U kunt zo bij de VGH gaan bloggen 😛

 89. lorenzo says:

  Juan, klopt ik baseer me niet op kranten, wel op ervaring . Dan kan ik de markt in Spanje ( die feitelijk niemand hier interesseert, op de sensatie na dan..) maar jouw kennelijk wel, analyseren. Dat heb ik jouw ook eens gevraagd maar nooit antwoord gekregen. Dat laatst kan altijd nog , dat besef ik en wacht derhalve geduldig af.

 90. ll says:

  Ondertussen in Ierland is de rente op spaargeld nu hoger dan de rente op sommige hypotheken :-), ra ra hoe kan dat ?

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/surviving-the-recession/why-the-banks-now-need-you-2917861.html

 91. Juan says:

  lorenzo: wacht derhalve geduldig af

  Helemaal goed 🙂

  Komt tijd
  komt raad

 92. Suzanne says:

  @ Frans,
  Ik deel je woede.
  Begrijp niet dat de EU-leiders de boel zo grondig naar de knoppen kunnen laten gaan.
  Kijk rond in mijn buurt en vraag mij af: hoeveel van de huizen die nu te koop staan, zullen volgend jaar zijn dichtgespijkerd? Hoeveel van de kinderen zijn over 1, 2 jaar ondervoed?
  Het schijnt nog steeds niet door te dringen dat schrijnende armoede het gevolg zal zijn van het gebrek aan inzicht en maatregelen.
  Misschien is het te lang geleden dat Nederlanders echt honger hadden? Misschien geloven mensen niet dat dat best wel weer kan komen, ook hier?

  Maar Frans, hoe zeer het eea mij ook boos maakt, een ieder is ook volstrekt machteloos er iets aan te doen. Zelfs als in een zeer onwaarschijnlijke toekomst de regering besluit uit de euro te stappen, dan nog doe je niets aan de overfinanciering van de huizen. Dat is een strop waar de Nederlander geheel vrijwillig zijn nek in heeft gestoken.

  Boos ja. Maar wat doe je eraan?

 93. lorenzo says:

  Juan: Helemaal goed
  Komt tijd
  komt raad

  Ik apprecieer uw antwoord , heb er zelfs begrip voor , maar ondertussen wel doorgaan met de Mundo en ander bocht?

 94. Juan says:

  ll: Ondertussen in Ierland is de rente op spaargeld nu hoger dan de rente op sommige hypotheken

  Het zullen dan wel risicoloze hypotheken zijn ?

  Logisch in Holland wordt véél meer geleend…

  In vergelijk met Ierland waar een forse crash plaats vond, belenen de Hollanders hun vastgoed met een factor 3 méér !
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-11-2010/huizenprijzen-dalen-nog-licht/#comment-55743

  Hoewel ze minder lenen zitten prijzen in Ierland nu op zo’n 50% van de top:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/26-10-2011/wat-is-er-nog-leuk-aan-het-kopen-van-een-huis/#comment-90231

  Kortom Ierland heeft de grootste klap wel gehad, NL kruideniert verder, langzaam naar de HRA erkenning.

  Aan de andere kant spaargeld.

  Risicoloos spaargeld bestaat met de teloorgang van zoveel banken daarentegen niet meer (voor zover het uberhaupt bestond) en wordt kennelijk in Ierland gewaardeerd.

  Time to move ? 🙂

 95. lorenzo says:

  Suzanne: Boos ja. Maar wat doe je eraan?

  De boosheid de ruimte geven , en ondertussen op zondagmiddag eens naar de woonboulevard gaan , althans een poging doen..om aansluitend de relativering ook de ruimte te geven.

 96. Suzanne says:

  Banken als redder in nood bij mensen die lijden aan ‘consumptiedwang’.

  http://nos.nl/artikel/308283-consumptiedwang-leidt-tot-veel-schulden.html

 97. Juan says:

  Suzanne: mensen die lijden aan ‘consumptiedwang’

  Tsja na ADHD, vetzucht en nog wat moderne aandoeningen is er dan nu een nieuwe aandoening ontdekt Consumptiedwang

  De Keynessianen zullen het een zegen vinden.
  Consumptiedwang-neuroten consumeren als gekken en hebben ook nog eens diensten van anderen nodig om in iets wat op gareel lijkt te blijven (waarmee ze feitelijk nog meer consumeren).

  Mensen die zich onverantwoord gedragen moeten op de blaren van hun eigen gedrag zitten.
  Zolang dat niet het geval is, ontdekken ze morgen wel weer een mooie nieuwe aandoening en een hulpverlener om dat op te lossen.

  Vroeger heette dat gewoon
  – een gat in de hand of
  – niet met geld kunnen omgaan.

  De zelfredzaamheid van de polder en andere ongemakken.

  Wat zijn zoal uw kerncompetenties:
  – teveel consumeren 🙂

 98. Juan says:

  Suzanne: Banken als redder in nood bij mensen die lijden aan ‘consumptiedwang’.

  nos.nl/artikel/308…t-veel-schulden.html

  Of het door het beleid van de banken komt, weet Molenaar niet. Maar hij ziet wel dat het aantal gedwongen verkopen van huizen gelijk blijft. “Het aantal executieverkopen stijgt niet. En onze cijfers zijn wel maatgevend, want wij zijn de grootste hypotheekverstrekker van Nederland”, aldus Molenaar. “We blijven steken op hooguit 170 gedwongen verkopen per jaar. Dat is het goede nieuws.”

  Kennelijk verwacht deze meneer iets anders dan notaris de heer Mr Vic van Heeswijk.

  Notaris Vic van Heeswijk: begin jaren ’80 veilden we 6000 à 7000 hypotheekveilingen op 2 miljoen koophuizen. Nu 2000 per jaar, als je dat projecteert verwacht je 13.000 – 14.000 hypotheekveilingen per jaar.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-10-2011/tienduizenden-woningen-op-punt-van-executieveiling/

  Wat is waar, we zullen zien.

 99. Juan says:

  lorenzo: maar ondertussen wel doorgaan met de Mundo en ander bocht?

  Speciaal voor iedereen behalve Lorenzo een bericht over de SUSHI op Spaanse Bankbalansen:

  El Santander no va a vender 3.000 millones en inmuebles’

  Oftewel de Santander Bank gaat niet even 3 Miljard aan gebouwen verkopen (deel van die 300.000 hypothecaire executies).

  Kortom: delay and pray om met de heer Drs Kees de Kort te spreken. 🙂

  http://www.elmundo.es/elmundo/2011/10/28/suvivienda/1319789779.html?a=7f37977f84d2a8c70c348beedb4dba86&t=1319883388

  In Spanje staat het gewoon in de krant, de schroom voorbij.

 100. Steven says:

  Aan Suzanne en Frans

  Ze maken steeds weer de fout het geld te geven aan de schuldigen zodat de boel niet ontploft. Ze gooien dus geld van boven af er in zodat er onder nog wat te scharrelen voor ons valt.

  Een overheid is er natuurlijk eigenlijk voor om juist vanonder af te zorgen voor onderwijs, gezondheidszorg, goedkope huisvesting etc. dan kan vanaf die basis natuurlijk ook bakken met geld verdiend worden, maar nu probeert men het dus andersom en dat gaat echt niet werken. Misschien zal een stinkrijke bankdirecteur een schooltje kopen van een bonus, maar daar zitten we als samenleving niet op te wachten.

  beetje overdreven gezegd misschien, maar zo komt het op me over allemaal.

 101. Steven says:

  overheid natuurlijk ook goed voor veiligheid en nog wel een aantal dingen, maar niet om geld te smijten naar banken.

 102. lorenzo says:

  Geeft niets Juan, verschil tussen het mooie terras met uitzicht en de rekening uiteindelijk toegestuurd krijgen. En die gaat naar de Ollanders, mocht je het nog niet begrepen hebben.

 103. FT says:

  Juan: en het verhaaltje is nu:
  – huizenprijzen dalen nooit in de Randstad (want b.v. de VGH ziet enorme schaarste…)
  Met de TTT is wel anders aangetoonf (dank aan FT in Den Haag)

  Sterker nog Juan,

  We zagen de VRAAGprijs steeds met kleine stapjes dalen enkele procenten per keer. Sinds september zie ik dat de prijzen met steeds grotere stappen naar beneden gaat. In veel gevallen 5-10% eraf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*