Lakeman kraakt Rabo plan pensioenen af

De ene zwendelpartij is nog niet voltooid of de volgende dient zich alweer aan. De schade door de woekerpolissen waarmee verzekeraars het publiek misleid hebben, moet nog steeds grotendeels vergoed worden; de schade die banken met de verkoop van misleidend gepresenteerde rentederivaten aan pensioenfondsen, woningcorporaties, universiteiten, middelbare scholen en andere non-profit organisaties hebben aangericht, ligt nog zo vers in het geheugen dat de schade nog niet eens bekend is. Maar de volgende financiële schanddaad  staat alweer in de stijgers.

Miljardenverliezen
Nederlandse banken hebben gedurende een groot aantal jaren enorme winsten gemaakt op hypothecaire leningen aan woningbezitters. Voor deze leningen is het tij onlangs gekeerd en ook de Nederlandse haute finance heeft dat ontdekt. De hypotheekportefeuilles van de Nederlandse banken gaan de komende jaren miljardenverliezen opleveren doordat een groot aantal huiseigenaren de hypothecaire lening niet kan aflossen. Van steeds meer huizen zal de prijs tot onder de hypothecaire schuld dalen. Het aantal onvolwaardige leningen, maar ook de gemiddelde onvolwaardigheid van de lening zal de komende jaren toenemen.

Lees verder op Follow the Money

Share Button
Tagged with:
126 comments on “Lakeman kraakt Rabo plan pensioenen af
 1. tufkaj says:

  Is ook vreemd, om de hypotheken te willen doorverkopen net nu er een enorme prijsstijging te wachten staat door schaarste vanwege ingestorte bouw…

 2. Voerman says:

  Wie kan de pensioenfondsen @44565$$$$0000*** verplichten om hypotheekportefeuilles over te nemen!

  De gedachte alleen al is nog geiler als neuken.

 3. Lezer says:

  Dat gekwebbel over woningnood en stijgende prijzen (alsof elke woningzoekende ook iedere prijs kan en wil betalen!) doet me denken aan de “personeelstekorten” en loonstijgingen die zouden ontstaan door de vergrijzing. Want de instandhouding van de welvaart zou arbeidskrachten vergen, werk voor iedereen. Maar is er wel geld om die mensen in dienst te nemen om die “welvaart te behouden”? Ik voorzie een ander scenario: een spiraal richting armoede, van recessie, lagere huizenprijzen en pensioenen, dalende consumptie, minder bedrijfsactiviteit, minder mensen nodig maar wel steeds meer grijsaards die steeds minder te besteden hebben.

 4. tufkaj says:

  Lezer: Dat gekwebbel over woningnood en stijgende prijzen

  … hebben we in 1981 ook gehad: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/wp-content/uploads/woningnood.png
  Heeft toen ook niet zo uitgepakt.

 5. tufkaj says:

  Lezer: Ik voorzie een ander scenario: een spiraal richting armoede, van recessie, lagere huizenprijzen en pensioenen, dalende consumptie, minder bedrijfsactiviteit, minder mensen nodig maar wel steeds meer grijsaards die steeds minder te besteden hebben.

  Ik voorzie dat ook, maar weet ook dat er daarna weer een spiraal omhoog is. De vraag is welke dat wordt en hoe je daarbij kunt aanhaken. Schone energie? Automatisering in de zorg? Of iets wat nog bedacht moet worden? Als het nog ontdekt moet worden is het vast iets waarmee je een oorlog kunt winnen. Dus wat zou dat kunnen zijn?

 6. Voerman says:

  Lezer,

  Het voordeel van de verstandige grijsaard is, dat hij een aantal schaapjes op het droge heeft, daarbij geleerd heeft om zuunig te zijn, afnemende wensen heeft op materieel gebied en bovendien minder tijd ter beschikking heeft om ‘alles op te maken’.

  Als je zelf daarentegen nog redelijk jong bent heb je nog alle kansen van de wereld. Morgen is de eeste dag van de rest van je leven (zelfs voor voerman).
  Fatalistisch denken en daarop anticipereren kan tot niets goeds leiden.

 7. Adamus says:

  Voerman:
  Wie kan de pensioenfondsen @44565$$$$0000*** verplichten om hypotheekportefeuilles over te nemen!

  De gedachte alleen al is nog geiler als neuken.

  DNB kan dat.

 8. Adamus says:

  Adamus: DNB kan dat.

  Hoe dan? Krijgen jullie een gunstige rekenrente en de banken van hun troep af 😉
  “Superg…”

 9. Voerman says:

  Adamus: DNB kan dat.

  In voorkomend geval moge God die eikels straffen met……..

 10. Adamus says:

  Lezer:
  . Maar is er wel geld om die mensen in dienst te nemen om die “welvaart te behouden”? Ik voorzie een ander scenario: een spiraal richting armoede, van recessie, lagere huizenprijzen en pensioenen, dalende consumptie, minder bedrijfsactiviteit, minder mensen nodig maar wel steeds meer grijsaards die steeds minder te besteden hebben.

  Prima toch die schuld deflatie -waarbij ook bezit verdwijnt, maar dat terzijde.
  Biedt ontzettend veel mogeljkheden. Als de staat nu ook nog even snel het loodje legt gaat het wat sneller 🙂 geleerden als Plasterk snappen het niet, dat is jouw voorsprong!

 11. nhz says:

  Voerman: Wie kan de pensioenfondsen @44565$$$$0000*** verplichten om hypotheekportefeuilles over te nemen!

  de politiek, via wetgeving die het ‘algemeen belang’ dient (van banksters en scheefleners, maar dat is het enige belang dat politici begrijpen).

  tufkaj: Als het nog ontdekt moet worden is het vast iets waarmee je een oorlog kunt winnen. Dus wat zou dat kunnen zijn?

  de laatste hype is drones; SkyNet rules (net als op de beurs …). Geef het nog eens tien jaar en de volgende generatie Predators etc. houdt massaal de wacht boven de VS en al hun overzeese gebiedsdelen zoals Nederland. Ik zou dan geen politieke tegenstander van Obummer of Hitlary willen zijn, een softwarefout zit in een klein hoekje 😎

  Voerman: Fatalistisch denken en daarop anticipereren kan tot niets goeds leiden.

  Fatalistisch denken t.a.v. het huidige financieel-economisch-politiek systeem lijkt me een prima zaak, want dat moet hoognodig overlijden.

 12. Lezer says:

  tufkaj,

  Precies. Bovendien is er nu al leegstand in veel dorpen en steden. Huizen genoeg. Woonwensen doen er voorlopig minder toe.

 13. Dawg says:

  Adamus,

  Was ook het scenario waar ik meteen aan moest denken toen de eerste berichten over het “financieringsgat” van de banken begonnen door te lekken naar de media. Win-win scenario natuurlijk.

 14. nhz says:

  Voerman: In voorkomend geval moge God die eikels straffen met……..

  weet niet of dat werkt, die foute vrouwen hebben ze vermoedelijk al 😉

 15. Adamus says:

  Voerman: In voorkomend geval moge God die eikels straffen met……..

  Is een NV waarvan de NL overheid de bestuursvoorzitter levert, maar ze kunnen gewoon failliet gaan hoor. Wie dat aan zou moeten vragen? Bij insolventie is een bestuur verplicht dat zelf te doen dacht ik. Straf? Op het matje bij Bea?

 16. nhz says:

  Lezer: Precies. Bovendien is er nu al leegstand in veel dorpen en steden. Huizen genoeg. Woonwensen doen er voorlopig minder toe.

  en vraag/aanbod nog minder; bij mij in de buurt staat al jaren een flink percentage leeg, maar de prijzen blijven huizenhoog (pakgweg 10-15x hoger dan begin jaren ’90). Waarschijnlijk verandert dat pas als de politiek een truuk bedacht heeft om alle verliezen op gewone burgers af te wentelen (bijv. door alle hypotheken onder NHG te vegen, inclusief die van de miljonairswoningen; of alles bij de pensioenfondsen te dumpen tegen nominale waarde). Op de beurs is het ook al jaren Disneyland met prijzen voor aandelen die pure fantasie zijn; hoe slechter de bedrijfsvooruitzichten hoe hoger de aandelenkoersen. Waarom zou de huizenmarkt anders zijn met tovenaarsleerlingen zoals Heliben en HyperMario aan het roer 😎

 17. Adamus says:

  .de laatste hype is drones; SkyNet rules (net als op de beurs …).

  Spionagewurmen en hagedisjes is de nieuwe ontwikkeling. Komen ze zomaar aan de deur om je leasestofzuiger incl. stofzak te onderzoeken. Moet die wurm geupdate worden .

 18. beurse beurs says:

  @nhz

  waar moet je dan je geld in stoppen als je zelf voor je pensioen moet zorgen?

 19. Voerman says:

  Onbegrijpelijk, dat de mensheid in dit platte landschap nog niet onbedaarlijk boos aan het worden is.

  Toen voerman nog jong was en er nog vakbonden bestonden die macht hadden en jongerengroeperingen die ballen hadden gingen bij woedeaanvallen de parkeermeters bij de bijenkorf door de ruiten.
  Ook onze majesteit ken er persoonlijk over meepraten.

  Tegenwoordig hebbn ze alleen nog ADHD en PDNOS en spelen de hele dag met I – en E speeltjes.

  Het is allemaal al zo vaak gevraagd door voerman en zo vaak uitgelegd aan voerman.
  Onbegonnen werk schijnbaar. Zal voerman zijn tijd wel duren.

  Nouja, tegenwoordig kunnen ze tenminste geld maken als het op is. Dat zal het wel zijn.

 20. Dawg says:

  Adamus,

  ‘k Heb er een tijdje geleden geloof ik al een keer een llinkje over geplaatst. Onder de codenaam “Stellar Wind” wordt in de USA een enorm programma uitgerold om het dataverkeer van de eigen bevolking op te slaan en te analyseren. Overstijgt m’n voorstellingsvermogen, zowel qua bedoelingen als qua gevolgen.

  Serie interviews met klkkenluider Binney:

  http://www.democracynow.org/2012/4/20/exclusive_national_security_agency_whistleblower_william

  Dat van die spionagewormen wist ik overigens nog niet……

 21. Voerman says:

  Dawg,

  Wat hier in dit landschap al niet kan overstijgt je stoutste fantasie. Alles weet alles. Kwestie van het spul aan elkaar koppelen; kan achteraf ook nog.
  Enige remedie is je computer en alles wat daar naar ruikt uit het raam gooien.

 22. Dawg says:

  Voerman,

  Geen idee hoever we hier al zijn “gevorderd”. In Nederland is men al een decennia of wat in de weer een functionerend geintegreerd communicatiesysteem voor alarmdiensten van pliesie, brandweer ed. op te zetten en voor zover ik weet is dat nog steeds niet op een bevredigende manier geregeld. Misschien een geruststellende gedachte.

 23. Steven says:

  beurse beurs,

  Ik doe het in edelmetaal. Dat is al 5000 jaar het echte geld gebleken en nu helemaal (lijkt me)

 24. Dawg says:

  Steven,

  Ik kop ‘m even in: goud kun je niet eten en ‘t levert geen inkomsten op.

 25. Buddy says:

  http://programma.vpro.nl/buitenhof/afleveringen/buitenhof-26-augustus-lijsttrekkers-uitgedaagd—de-amerikaanse-verkiezingen.html#comments

  Discussie: Baarsma SER – Buma CDA
  Start: 20’58”

  CDA aflossingsbonus “extra cadeautje” voor scheefleners. Nog meer geroof uit de schatkist. Rentmeesterschap op een wel heel perverse wijze ingevuld.

 26. ll says:

  Adamus: DNB kan dat.

  Adamus: Hoe dan? Krijgen jullie een gunstige rekenrente en de banken van hun troep af 😉

  En de toestemming is er ook al ?

  http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3158115/ecb-draghi-overleg-problemen-nl-hypotheekmarkt-in-ecsr

  Het lijkt wel een schaakspel 🙂

  @ adamus antwoord vorig vraag is Rabo 😉

 27. Adamus says:

  Dat van die spionagewormen wist ik overigens nog niet……

  Vorige week op radio (welke?) gehoord. Israëlische ontwikkeling als ik het goed onthouden heb.

 28. Adamus says:

  Adriaan van Dis bij zomergasten: obligaties 🙂

 29. Ain says:

  #zomergasten Van Dis over financiële planning: niets doen wat je niet begrijpt en je niets aan laten praten door je bank. Hulde!
  Straks Inside Job!

 30. Ain says:

  Ik weet dat ik wat naief ben, ondanks dat ik op deze site al veel heb gelezen, maar toch schrik ik weer van de gruwel die Inside Job laat zien. De kerels (excusez le mot, maar dames worden op deze site ook niet altijd even vriendelijk omschreven) van Wall Street die aan bod komen zijn stuk voor stuk psychopaten! Wat gaan we hier aan doen? Of is het van alle tijden? Zwakheid der mensheid? Kenmerken:

  Welbespraaktheid en oppervlakkige charme
  Opgeblazen gevoel van eigenwaarde (egocentrisch)
  Prikkelhongerig/neiging tot verveling
  Pathologisch liegen
  Sluw en manipulatief
  Gebrek aan berouw of schuld
  Oppervlakkig affect (oppervlakkige emotionele ontvankelijkheid)
  Ongevoeligheid en ontbrekende empathie
  Parasitaire levensstijl
  Zwakke controle van het gedrag
  Willekeurige seksueel gedrag
  Gedragsproblemen in de vroege jeugd
  Ontbrekende realistische doelen op lange termijn
  Impulsief
  Onverantwoordelijk gedrag
  Niet in staat om de verantwoordelijkheid voor eigen daden op te nemen
  Huwelijken / samenleven van korte duur
  Jeugddelinquentie
  Schending van voorwaardelijke invrijheidstelling
  Crimineel veelzijdig

 31. Dawg says:

  Ain,

  “Net als alle andere persoonlijkheidstoornissen zijn deze niet aan de buitenkant zichtbaar. Hierdoor behoeft de stoornis meestal geenszins een belemmering te zijn voor het functioneren in de maatschappij. Deskundigen schatten het aantal psychopaten in Nederland op minimaal 100.000 en maximaal 800.000. Dat betekent eenvoudig dat 95% van alle psychopaten niet ontdekt worden. Psychopaten zijn meestal zeer intelligent en kunnen zeer goed acteren en liegen. Ze hebben al vroeg geleerd om sociaal wenselijke antwoorden te geven. Ze hebben ook vaak oprecht spijt of beloven al snel iets op erewoord. Kortom ze hebben al snel geleerd hoe zij andere mensen kunnen manipuleren.”

  En meer in:

  http://www.rijnlandmodel.nl/bronpaginas/Psychopaten.htm

 32. ll says:

  Ain, je beschrijft mensen zonder moraal.

  Ondertussen in Limburg.

  Aan de grond.
  Zelfs het kookgeld is verbrast 😉

  http://www.limburger.nl/article/20120817/BLOGS01/120819375/1056

 33. Ain says:

  @32 de blik in de ogen van de wetenschapper, toen hem werd gevraagd naar zijn nevenactiviteiten bij financiele instelling…hanibal lector is er niets bij! En jouw link bevestigt mijn idee, het zijn psychopaten. Geen wonder dat mensen het vertrouwen in dit soort typesverliezen. En al die ‘slimme’ / sluwe mensen die zich van de domme houden en ongestraft verder kunnen gaan. Het best kun je zo min mogelijk met die lui te maken hebben. Ik hoor nu Buma op radio1 over moraal praten, je zou bijna op hem stemmen. Ware het niet dat het trackrecord van het CDA ook niet zo best is..

  @33
  Inderdaad, zie psychopaten in het zakenleven, interview met robert Hare, die al jaren onderzoek doet.
  http://www.youtube.com/watch?v=8y74nPMsYxg

 34. Floor says:

  Dawg: Deskundigen schatten het aantal psychopaten in Nederland op minimaal 100.000 en maximaal 800.000. Dat betekent eenvoudig dat 95% van alle psychopaten niet ontdekt worden.

  Indien ‘zeer intelligent’ geen vereiste zou zijn denk ik dat er een veelvoud van die 800.000 aan psychopaten in dit land zouden rondlopen.

 35. ll says:

  Pensioenfondsen voor meer dan 1/10 in hypotheken en gesecuritiseerde hypotheek beleggingen

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/08/27/Pensioenfondsen-voor-miljard-in-hypotheken

 36. Charlie says:

  Eenderde woningbezitters heeft restschuld
  Grofweg 30 procent van de huizenbezitters heeft een hypotheek die hoger is dan de huidige waarde van het huis. Gemiddeld genomen is die zogenoemde restschuld opgelopen tot bijna 24.000 euro.

  http://www.bnr.nl/topic/Personal_Finance/390192-1208/eenderde-woningbezitters-heeft-restschuld

 37. nhz says:

  beurse beurs: waar moet je dan je geld in stoppen als je zelf voor je pensioen moet zorgen?

  ik zou het ook niet weten; alles van waarde is weerloos. Bijna alles dat enigszins waardevast is en niet simpel door de overheid geklauwd kan worden is al enorm in ‘waarde’ gestegen’ de laagste jaren; nu nog maatregelen nemen is een brandverzekering afsluiten voor een huis dat in de fik staat.

  Voorlopig maar een deel in goud houden; met de maandelijkse berichtjes van ABNAMRO over alweer een renteverlaging op je spaarrekening is het duidelijk dat de reële spaarrente in Nederland de komende tijd ook zwaar negatief zal zijn 🙁

  Dawg: Onder de codenaam “Stellar Wind” wordt in de USA een enorm programma uitgerold om het dataverkeer van de eigen bevolking op te slaan en te analyseren.

  niet alleen van de eigen bevolking hoor, maar van de hele wereld!!! Alles wat ze kunnen afluisteren (voorop social media en internet, maar ook email, telefoon, satellietdata enz. gaat opgeslagen worden. En reken maar dat geen van onze EU vertegenwoordigers daar bezwaar tegen gaat maken.

  Voerman: Enige remedie is je computer en alles wat daar naar ruikt uit het raam gooien.

  maar nog even en je moet ook oppassen als er een grote vlieg op het raam komt zitten 😉

  Dawg: Ik kop ‘m even in: goud kun je niet eten en ‘t levert geen inkomsten op.

  m’n girale goudrekening groeit anders veel harder dan m’n spaarrekening, in pleuro’s gemeten dan.

  Adamus: Israëlische ontwikkeling als ik het goed onthouden heb.

  het zijn geen echte wormen maar nep wormen die overal tussendoor kruipen; ze hebben ook soort balletjes die overal overheen stuiteren, t/m een hek van een paar meter. Speciaal ontwikkeld voor hun eigen niet-overzeese gebiedsdelen, zal ik maar zeggen.

  Ain: Wat gaan we hier aan doen?

  veel lantaarnpalen bijplaatsen.

  ll: Pensioenfondsen voor meer dan 1/10 in hypotheken en gesecuritiseerde hypotheek beleggingen

  gelukkig hoeft daar niet over gestemd te worden, gewoon een paar bestuurders omkopen en kat in het bakkie. Als ik Rabo was zou ik beginnen bij dezelfde ABP bobo’s die indertijd Fannie & Freddie op de top kochten en enthousiast bleven tot ze bijna failliet waren; ik wed dat die lui nog steeds op hun plek zitten.

 38. HPT says:

  Huizenprijzen omhoog bij VVD en PVV, hard omlaag bij GroenLinks AMSTERDAM – Huizenprijzen stijgen volgens de doorrekening van verkiezingprogramma’s het hardst als maatregelen uit de programma’s van VVD en PVV waarheid worden. Bij GroenLinks dalen ze het hardst. Huren stijgen het hardst bij GroenLinks en dalen flink bij PVV en SP.

  Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de partijprogramma’s van de politieke partijen doorgerekend in aanloop naar de verkiezingen van 12 september. Hieronder staan de gevolgen voor huizenbezitters en huurders.

  Stijgende prijzen voor huizenkopers en huurders worden vooral veroorzaakt door maatregelen die de partijen nemen bij de hypotheekrenteaftrek, de huurverhoging en

  Huizenprijzen, verandering tot 2017
  Netto huur, verandering tot 2017

  VVD
  + 2%
  + 1%

  PvdA
  – 5%
  + 3%

  PVV
  + 2%
  – 5%

  CDA
  – 2%
  + 2%

  SP
  – 4%
  – 5%

  D66
  – 3%
  + 1%

  Groen
  Links
  – 7%
  + 6%

  Christen
  Unie
  – 5%
  + 3%

  SGP
  – 5%
  + 2%

  DPK
  0%
  0%

 39. nhz says:

  P.S.: de Chinese beurzen staan vandaag op de laagste waarde sinds 2009, en de US beurzen op de hoogste waarde sinds 2009. Opvallend hoe weinig je over dit bizarre verschil leest in de pers, het evangelie van Heliben en HyperMario gaat er overal in als koek; het zal wel een geruststellende gedachte zijn voor de muppets dat China definitief op instorten staat …

 40. adamus says:

  Dawg:
  Steven,

  Ik kop ‘m even in: goud kun je niet eten en ‘t levert geen inkomsten op.

  kan het ook iedereen afraden. vooral nu het zo duur is 🙂

  Liever sparen in schulden….zoals Adriaan van Dis zei: koop (staats)obligaties; da’s het zekere werk….

 41. adamus says:

  nhz:
  P.S.: de Chinese beurzen staan vandaag op de laagste waarde sinds 2009, en de US beurzen op de hoogste waarde sinds 2009. Opvallend hoe weinig je over dit bizarre verschil leest in de pers, het evangelie van Heliben en HyperMario gaat er overal in als koek; het zal wel een geruststellende gedachte zijn voor de muppets dat China definitief op instorten staat …

  kunnen ze zelf weer aan de bak met productie.

 42. Ain says:

  @hpt
  Goede reden voor veel bankhuurders om vvd / pvv te stemmen. Maar uiteindelijk zijn het zachte heelmeesters, de wond gaat toch wel stinken!

 43. adamus says:

  nhz:
  P.S.: de Chinese beurzen staan vandaag op de laagste waarde sinds 2009, en de US beurzen op de hoogste waarde sinds 2009. Opvallend hoe weinig je over dit bizarre verschil leest in de pers, het evangelie van Heliben en HyperMario gaat er overal in als koek; het zal wel een geruststellende gedachte zijn voor de muppets dat China definitief op instorten staat …

  mario hoeft Benito alleen maar te volgen. We sulle sien of Ben het eerste bij de afgrond is.

 44. adamus says:

  HPT:
  Huizenprijzen omhoog bij VVD en PVV, hard omlaag bij GroenLinks AMSTERDAM – Huizenprijzen stijgen volgens de doorrekening van verkiezingprogramma’s het hardst als maatregelen uit de programma’s van VVD en PVV waarheid worden. Bij GroenLinks dalen ze het hardst. Huren stijgen het hardst bij GroenLinks en dalen flink bij PVV en SP.

  de politiek gaat geen enkele invloed meer hebben op de huizenprijs. We zijn aan een prijsontdekkingstocht begonnen die voorlopig nog geen einde heeft. De geest is uit de fles en overheidsmanipulatie heeft daar geen grip meer op.

 45. Paul99 says:

  nhz:
  P.S.: de Chinese beurzen staan vandaag op de laagste waarde sinds 2009, en de US beurzen op de hoogste waarde sinds 2009. Opvallend hoe weinig je over dit bizarre verschil leest in de pers, het evangelie van Heliben en HyperMario gaat er overal in als koek; het zal wel een geruststellende gedachte zijn voor de muppets dat China definitief op instorten staat …

  Hoe zijn de verhoudingen als de verschillende valuta meeneemt in je vergelijking ? Op zich zeggen mij de standen van de beurzen niet zo veel, vergelijk de AEX of DAX met de DJI of S&P500 en neem de koers van de EUR/USD mee, dan zie je de werkelijke verschillen.

 46. Paul99 says:

  Ben het op zich helemaal eens met Lakeman, pensioenfondsen, trap er niet in en laat je geen rommelhypotheken in de maag splitsen waar je bij verdere waardedalingen dik verlies op ga lijden.

  MAAR, stel een fictief (ik huur en ben geen hypotheekgever) voorbeeld:

  Ik heb een eigen woning en mijn LTV is beroerd, zeg 120%
  Mijn LTI is prima, geen enkel probleem.
  Zit dicht tegen m’n pensioen aan.

  “Mijn” pensioenfonds neemt na beoordeling mijn hypotheek over van de bank, tegen een passende waardering, want wel “onder water”.
  We hebben een woning met een waarde 100
  We hebben een hypotheek met een waarde 120
  We hebben een pensioenkapitaal dat aan mij zal worden uitgekeerd.
  Het is de vraag of een eventuele levensverzekering nog nodig is, overlijd ik snel, dan blijft er een onderpand en een heel stuk niet uitgekeerd pensioenkapitaal over.
  Word ik erg oud, wordt er lang pensioen uitgekeerd en zou de hypotheek ook geen probleem of risico moeten zijn want de LTI was prima. Mijn erg oud worden wordt gecompenseerd door de “vroegoverlijders” zoals gebruikelijk.

  Is dit een hele gekke redenering of kunnen we hier iets mee ?

 47. Floor says:

  HPT,

  Kees de Kort: doorrekening CPB is zonde van het papier

  http://www.bnr.nl/?service=player&type=fragment&articleId=1639416&audioId=1639417

 48. Floor says:

  Paul99,

  Lees er ineens niet veel over, maar waren onze hypotheken ook niet en masse in pakketjes met triple A rating doorverkocht aan buitenlandse investeerders?

 49. Paul99 says:

  Floor:
  Paul99,

  Lees er ineens niet veel over, maar waren onze hypotheken ook niet en masse in pakketjes met triple A rating doorverkocht aan buitenlandse investeerders?

  Klopt helemaal, alleen dat schijnt nu over te zijn, vandaar dat men het nu probeert aan binnenlandse pensioenfondsen, mede uit “maatschappelijke” overwegingen.
  Dat is in mijn posting niet aan de orde, het massaal verpakken en doorverkopen van rommel.
  Mijn posting gaat meer over individueel doorverkopen van de hypotheek van de pensioengerechtigde aan zijn “eigen” pensioenfonds.

 50. lapje says:

  Paul99: Mijn LTI is prima, geen enkel probleem.

  Ik kan je verhaal niet goed volgen:
  1) Wat is LTI?
  2) Hoe komt het pensioenfonds aan geld om je hypotheek te betalen?

  Volgens mij is je aanname verkeerd, dat er genoeg pensioenpremie is opgebouwd om ieders hypotheek over te nemen.

 51. nhz says:

  Paul99: Hoe zijn de verhoudingen als de verschillende valuta meeneemt in je vergelijking ?

  weinig anders, Chinese beurs wordt hier meestal ook in $ weergegeven, en afgezien daarvan is de yuan toch verregaand aan de US$ gekoppeld. Wat betreft EUR/US$ is de verhouding over het afgelopen jaar ook merkwaardig, de US beurs steeg vrolijk door terwijl de US$ hard steeg t.o.v. de pleuro (echter alleen omdat de pleuro nog harder daalde … o.a. AU en NZ$ behaalden recent all time highs t.o.v. euro én dollar).

  Paul99: Is dit een hele gekke redenering of kunnen we hier iets mee ?

  Het zou op zich mooi zijn als de claims van de bijna-pensioengerechtigde zouden kunnen worden uitgeruild tegen de claims van de bank (c.q. pensioenfonds) op dezelfde persoon. Maar het lijkt me onuitvoerbaar omdat dat op individuele basis moet, alleen al op de vraag welke hypotheek ‘onder water’ staat kun je eindeloze discussie krijgen. Als iemand tonnen onder water staat en dan in ruil de helft van zijn vette pensioen moet inleveren, dan wed ik dat er een politieke partij komt (bijv. Groenlinks) die dit ‘onrecht’ corrigeert met een compensatie door de staat. Er zijn legio kiezers die eisen dat ze van iedere nieuwe regeling de voordelen kunnen plukken en de nadelen omzeilen (verworven rechten, weet u wel …). Ik denk trouwens dat in veel probleemgevallen de hypotheekschuld een veelvoud is van wat de betreffende persoon aan pensioenpremies heeft ingelegd …

 52. nhz says:

  P.S.: over RABO manipulatie gesproken, wanneer staat de eerste advocaat op die het aandurft een megaclaim in te dienen tegen o.a. RABO wegens de neerwaartse manipulatie van de rente, en dus ook (indirect, of misschien wel direct want het is het topje van de ijsberg) het jarenlang benadelen van de vele spaarders in Nederland? We praten hier over vele tientallen miljarden aan schade voor de gezamenlijke spaarders. Maar ja, het was in het voordeel van scheefleners en politici, dus hier horen we vast niks meer over. Als pensioenfonds zou ik ook alvast een vette claim bij RABO indienen, tenslotte was de te lage rente ook niet gunstig voor de pensioenkassen.

  http://www.zerohedge.com/news/just-beginning-bank-rate-manipulation-liabilities-may-top-176bn

 53. Dawg says:

  Paul99,

  Ik denk niet dat je zo kunt redeneren. Premies en uitkeringen van een pensioenfonds zijn gebaseerd op sterftekansen en verwachte rendementen. Als een pensioenfonds nu een slechte hypotheekportefeuille overneemt blijven de sterftekansen gelijk, maar de verwachte rendementen dalen wel.

 54. Dawg says:

  Floor: Indien ‘zeer intelligent’ geen vereiste zou zijn denk ik dat er een veelvoud van die 800.000 aan psychopaten in dit land zouden rondlopen.

  Dat zou ik wel denken. ‘t Is bijna niemand die niet tenminste één ex herkent in de lijst met kenmerken sie Ain opsomt.

 55. harry Nak says:

  Of de bestuurders van de rabobank persoonlijk aansprakelijk stellen wegens bedrog en oplichting?

 56. adamus says:

  Dawg: Dat zou ik wel denken. ‘t Is bijna niemand die niet tenminste één ex herkent in de lijst met kenmerken sie Ain opsomt.

  sien we nu een m of vr voor ons? Hoeveel psychopaten onder de psychiaters om maar een beroepsgroep eruit te pikken.

 57. adamus says:

  harry Nak:
  Of de bestuurders van de rabobank persoonlijk aansprakelijk stellen wegens bedrog en oplichting?

  harry Nak:
  Of de bestuurders van de rabobank persoonlijk aansprakelijk stellen wegens bedrog en oplichting?

  laat de sparende oude dame haar kind vragen bij de lokale Rabo hoe het zit met de garantie. Antwoord: alle onafhankelijke rabobanken staan borg voor elkaar….
  en ze vallen natuurlijk niet allemaal om…. Dat het lokale bestuur op afstand is gezet wordt niet vermeld of weet het personeel niet eens.

 58. adamus says:

  Als pensioenfonds zou ik ook alvast een vette claim bij RABO indienen, tenslotte was de te lage rente ook niet gunstig voor de pensioenkassen.

  pf moet ook maatschappelijk belang in het oog houden 😉 -en ABP zitten wg en wn in

 59. adamus says:

  lapje: Ik kan je verhaal niet goed volgen:
  1) Wat is LTI?
  2) Hoe komt het pensioenfonds aan geld om je hypotheek te betalen?

  Volgens mij is je aanname verkeerd, dat er genoeg pensioenpremie is opgebouwd om ieders hypotheek over te nemen.

  bankvergunning voor PF is een oplossing. DeltaLloyd is ook een bank, waarom PF niet?

 60. Dawg says:

  nhz,

  Kan me moeilijk voorstellen dat niet tot op het jhhogste niveau al heel lang nattigheid moet zijn gevoeld. Cemtrale banken stellen hun rentes af op wat er op de interbancaire markt gebeurt.

 61. Paul99 says:

  lapje: Ik kan je verhaal niet goed volgen:
  1) Wat is LTI?
  2) Hoe komt het pensioenfonds aan geld om je hypotheek te betalen?

  Volgens mij is je aanname verkeerd, dat er genoeg pensioenpremie is opgebouwd om ieders hypotheek over te nemen.

  LTV – Loan To Value, de verhouding tussen de lening of hypotheek en de onderliggende waarde (waarde woning of onderpand).
  LTI – Loan To Income, de verhouding tussen de lening of hypotheek en het inkomen van de hypotheekgever (is de lening betaalbaar).

  De pensioenfondsen beleggen constant binnenkomende premies minus uitgaande pensioenbetalingen. Dat kan zijn in allerlei assets (beleggingscategorieen) zoals aandelen, vastgoed zoals kantoren, winkelpanden en woningen, staats- en bedrijfsobligaties, grondstoffen en liquiditeiten.
  Het probleem is ook niet een gebrek aan liquiditeit of te weinig rendement. Het probleem is dat volgens de formule gebaseerd op de rekenrente, het kapitaal niet genoeg zou zijn om in de toekomst de pensioenuitkeringen te kunnen blijven doen.
  Maar er is op dit moment geld genoeg beschikbaar, want pensioenfondsen beleggen elke maand en elke dag.

  Ze hoeven dus niet “ieders” hypotheek over te nemen, niet iedere pensioengerechtigde heeft een eigen woning en niet elke eigenwoning bezitter heeft nog een hypotheek lopen.

  Het criterium voor een pensioenfonds zou dus NIET moeten zijn om een maatschappelijk probleem of het bankenprobleem op te lossen, maar om een goed rendement te kunnen maken om toekomstige pensioenuitkeringen te kunnen blijven doen aan hun deelnemers.

  Dus “met het mes op tafel” onderhandelen met de banken om iedere hypotheek.

  Hoeveel zou een pf moeten investeren om een hypotheek van 200.000 euro met een onderpand van 160.000 in een DALENDE markt over te nemen ?
  Hangt natuurlijk van veel meer zaken af, hoe lang staat de rente vast en op welk percentage, wat is het inkomen van de hypotheekgever voor en na pensioendatum.
  Vandaar ook mijn idee op individuele basis.
  Want een groot aantal hypotheken bundelen, een strikje erom heen en een plakkertje met “AAA” is waanzin, zeker in deze tijd, in dit land.

  *****************************************************

  Tot slot nog een opmerking richting nhz, als je wat minder verbetenheid en naar mijn bescheiden mening wat minder frustraties door je postings mengt, gaat je geloofwaardigheid een stuk omhoog en wordt je serieuzer genomen.

 62. Dawg says:

  adamus,

  Psychiaters? Die zijn al voor het leven gestigmatiseerd door Hannibal Lactor.

 63. Dawg says:

  adamus: bankvergunning voor PF is een oplossing. DeltaLloyd is ook een bank, waarom PF niet?

  En dan, lekker fractioneel bankierend, het rendement van de eigen pensioendeelnemers omlaag jagen?

 64. Paul99 says:

  Dawg:
  adamus,

  Psychiaters? Die zijn al voor het leven gestigmatiseerd door Hannibal Lactor.

  Psychiater worden ? Je zou wel “gek” zijn.

 65. Voerman says:

  lapje: Ik kan je verhaal niet goed volgen:
  1) Wat is LTI?

  Loan to income (LTI) en Loan to value (LTV

 66. lapje says:

  adamus: bankvergunning voor PF is een oplossing. DeltaLloyd is ook een bank, waarom PF niet?

  Daarna alle banken en PF’s nationaliseren en zo wordt de staat eigenaar van alle vastgoed. Vervolgens mogen we allemaal van de Staat huren voor een redelijk bedrag. Klinkt als de hoogtij dagen van de Sovjet Unie!

 67. afbetaalde huiseigenaar says:

  Unilever gaat goedkopere produkten op de markt brengen.. ivm met de herintredende armoede in europa..
  http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/unilever_c/12839421/___Unilever_wapent_zich_tegen_Europese_armoede___.html

  weer een dominosteentje voor richting bepaling naar deflatie?!

 68. tufkaj says:

  Btw, ik krijg die cookiemelding op de site niet weg-ge-OK-ed op mijn iphone. Kan nu dus niet meer mobiel mee lezen 🙁

 69. Juan Belmonte says:

  adamus: HPT:
  Huizenprijzen omhoog bij VVD en PVV, hard omlaag bij GroenLinks AMSTERDAM – Huizenprijzen stijgen volgens de doorrekening van verkiezingprogramma’s het hardst als maatregelen uit de programma’s van VVD en PVV waarheid worden. Bij GroenLinks dalen ze het hardst. Huren stijgen het hardst bij GroenLinks en dalen flink bij PVV en SP.

  de politiek gaat geen enkele invloed meer hebben op de huizenprijs.

  Huizenprijzen STIJGEN ?
  Juan eet zijn pet op.

 70. tufkaj says:

  Juan Belmonte: Huizenprijzen STIJGEN ?
  Juan eet zijn pet op.

  Groot misverstand waar telegraaf en NVM bovenop duiken. Ze stijgen t.o.v. het basispad. Dat wil zeggen dat ze 2% hoger uitkomen dan wanneer het beleid niet wordt gevoerd. Ergo, -8% in plaats van -10%.

  Petten zijn verder lekker met een beetje basilicum en een uurtje in de marinade laten staan uiteraard!

 71. Juan Belmonte says:

  Off topic: over KREDIETKRIMP

  In Spanje in JUNI 2012 -25% Hypotheken.
  Las hipotecas para comprar viviendas cayeron un 25,2% más en junio

  El número de hipotecas constituidas sobre viviendas ascendió a 24.321 en junio de este año, con una caída del 25,2% respecto al mismo mes de 2011, según los datos difundidos este lunes por el Instituto Nacional de Estadística (INE).

  http://www.elmundo.es/elmundo/2012/08/27/suvivienda/1346051029.html

  Kortom: relatie kredietkrimp en huizenprijzen is wel duidelijk:
  -25% Krediet en
  ruim -25% prijs.

  Noot: Nederland heeft relatief méér schuld op woningen dan Spanje.

 72. Juan Belmonte says:

  Buenas tardes
  Juan

 73. Juan Belmonte says:

  tufkaj: Petten zijn verder lekker met een beetje basilicum en een uurtje in de marinade laten staan uiteraard!

  Haha, zekers en met een tintootje.
  Tinto = rode wijn

  alsnog buenas
  Juan

 74. tufkaj says:

  Juan Belmonte: Kortom: relatie kredietkrimp en huizenprijzen is wel duidelijk:
  -25% Krediet en
  ruim -25% prijs.

  De DNB rekende vorige week nog de effecten van Kunduz door voor de starter. -8% leenvermogen. -8% huizenprijzen.
  QED

  Juan Belmonte: Noot: Nederland heeft relatief méér schuld op woningen dan Spanje.

  http://www.ftm.nl/upload/content/images/hypothekenwoningprijzen1.PNG 🙂

 75. Floor says:

  @Iedereen
  Hoe heet die site ook alweer die ook de prijshistorie van te koop staande huizen kunt weergeeft?

 76. Voerman says:

  Juan Belmonte: Kortom: relatie kredietkrimp en huizenprijzen is wel duidelijk:
  -25% Krediet en
  ruim -25% prijs

  Logisch toch.
  Door de jarenlange credietgroei zijn de huizenprijzen mee omhooggesleurd.

  Zoveel mogelijk lenen en dan pas kijken wat voor een huis je kon/kan kopen is -en blijft mode.

  Alleen,andere tijden, andere credieten, andere prijzen.
  Dat snapt zelfs een koe.

 77. tufkaj says:

  Floor:
  @Iedereen
  Hoe heet die site ook alweer die ook de prijshistorie van te koop staande huizen kunt weergeeft?

  huizenzoeker of jaap? Meestal google ik gewoon het adres en kijk welke huizensites er tussen de resultaten staan 🙂

 78. Keesje says:

  @floor jaap punt nl en huizenzoeker punt nl

 79. tufkaj says:

  ll,

  ja maar zó lang staan die huizen toch niet te koop 🙂

 80. ll says:

  @ Tufkaj, 🙂 weer eens verkeerd gelezen….. beetje dom

 81. Johan says:

  prijshistorie:

  http://miljoenhuizen.nl/

 82. ll says:

  adamus: bankvergunning voor PF is een oplossing.

  Geniaal 🙂 , en gelijk met een core tier 1 ratio van 12.5 verhogen en Olland is gered 🙂

  Maar pas op, ZE lezen mee 😉 ZE pikken alle ideeen van dit blog……..

 83. Hugo says:

  Wat vieze spelletjes van de ECB komen aan het licht?

  ”The controversial letter from the then ECB president Jean Claude Trichet to Mr Lenihan dated November 19, 2010, is said to have threatened the withdrawal of emergency liquidity assistance (ELA) to Ireland if the then government refused to accept the bailout, that included a ban on burning bondholders.”

  ”It is now beyond doubt that Mr Lenihan was threatened directly by Mr Trichet, and that Ireland was bounced into the troika programme by unelected officials at the ECB.”

  ”The letter has to date remained top secret”

  ”In his last major interview before his death, Mr Lenihan told a BBC documentary that the ECB had threatened him both verbally and by correspondence about what would happen if he refused.”

  http://www.independent.ie/national-news/michael-noonan-ecb-threat-letter-will-be-released-3210209.html

 84. Adamus says:

  ll: Geniaal , en gelijk met een core tier 1 ratio van 12.5 verhogen en Olland is gered

  Maar pas op, ZE lezen mee ZE pikken alle ideeen van dit blog……..

  Voor je het weet wordt het getwitterd 🙂

 85. Jas says:

  nhz:
  P.S.: over RABO manipulatie gesproken, wanneer staat de eerste advocaat op die het aandurft een megaclaim in te dienen tegen o.a. RABO wegens de neerwaartse manipulatie van de rente -176bn

  is dit niet een schone taak voor AFM?

 86. Bruno says:

  tufkaj: ftm.nl/upload/cont…enwoningprijzen1.PNG

  Tufkaj, heb je hier toevallig een ge-update versie van? Of komt deze chart niet van jouw hand?

 87. Paul99 says:

  Hugo:
  Wat vieze spelletjes van de ECB komen aan het licht?

  ……
  ”In his last major interview before his death, Mr Lenihan told a BBC documentary that the ECB had threatened him both verbally and by correspondence about what would happen if he refused.”

  independent.ie/nat…eleased-3210209.html

  Staat dit ook in andere kranten zoals Telegraaf of FD ?

  Of is dit vrij normaal ?

 88. Voerman says:

  Jas: is dit niet een schone taak voor AFM?

  Zelfs als ‘de zaak’ gewonnen wordt is iedere spaarder bij zo’n bank mogelijk zijn geld kwijt.
  Afwachten wat het Depositogarantiestelsel waard is in zo’n geval.

 89. Dawg says:

  Sluit aan op een artikel over mooi maar erg lang artkel overh et lot van Ierland in de schuldencrisis.

  “And soon Brian Lenihan will stand up in the Irish Parliament and offer a fourth explanation for why private investors in Ireland’s banks cannot be allowed to take losses. “There is simply no way that this country, whose banks are so dependent on international investors, can unilaterally renege on senior bondholders against the wishes of the E.C.B.,” he will say.

  But there was once a time when the wishes of the E.C.B. didn’t matter to Ireland. That time was before the Irish government used E.C.B. money to pay off the foreign bondholders in Irish banks.”

  http://www.vanityfair.com/business/features/2011/03/michael-lewis-ireland-201103

  Eens kijken of het Ierse (en Griekse)scenario zich gaat herhalen in Spanje. Spanje zit al aan de haak van de ECB. Nu moet de politiek nog even bewerkt worden om de Spaanse bevolking voor de bail out van buitenlandse financiers te laten opdraaien.

 90. Floor says:

  Johan,

  Thanks, dat was ‘m.

  Overige heren ook bedankt trouwens.

 91. Floor says:

  Voerman,

  Vanwege het naar beneden manipuleren van Libor en Euribor gaat geen enkele bank ‘hangen’.
  Zonder deze manipulatie, met stilzwijgende goedkeuring van desbetreffende overheden trouwens, hadden we allang met de pootjes gestrekt op ons rug gelegen.
  In the good old USofA is de manipulatie van de Libor al maanden bekend, zelfde verhaal en er is nog niemand opgeknoopt.

 92. Floor says:

  Jas: nhz:
  P.S.: over RABO manipulatie gesproken, wanneer staat de eerste advocaat op die het aandurft een megaclaim in te dienen tegen o.a. RABO wegens de neerwaartse manipulatie van de rente -176bn

  Hier een stukje tekst van een artikel van Matt Taibbi in Rolling Stone van afgelopen maart.

  Some of the bank’s other collusive schemes are even more ambitious. Last year, the bank was sued, alongside some of its competitors, for conspiring to rig the London Interbank Offered Rate. Many adjustable-rate financial products are based on LIBOR – so if the big banks could get together and artificially lower the rate, they would pay out less to customers who bought those products. “About $350 trillion worth of financial products globally reference LIBOR,” says one antitrust lawyer familiar with the case. “Which means,” she adds in a striking understatement, “that the scale of this conspiracy is extremely large.”

  Read more: http://www.rollingstone.com/politics/news/bank-of-america-too-crooked-to-fail-20120314#ixzz24m7tAT1Q

 93. marco says:

  @HPT

  Het gaat niet alleen om de huizenprijzen. s.v.p. tevens het netto inkomen onder beschouwing nemen.

  verschillende linkse partijen halen de hypotheekrente eraf zonder compensatie via bevoorbeeld de inkomsten belasting.
  Daarnaast introduceert GL nog eens een extra belasting op grond.
  Dwz. dat je wellicht met een lichte prijsstijging er netto nog op vooruit zou kunnen gaan.

 94. Hugo says:

  Dawg,

  Bedankt voor de link. Verklaard waarom de ECB zo graag landjes bailt…..

 95. Dawg says:

  Floor: Ook al te GROOT:LIBOR, Too Big To Fail, and the ‘Upside-Down World’ of Wall StreetRead more: rollingstone.com/p…120730#ixzz24mCEiIlq

  ‘k Ben benieuwd wat we nog over LIBORgate gaan horen. Tabbi gaat er klaarblijkelijk vanuit dat de zaak al veel langer speelt en dat het op z’n minst met stilzwijgende instemming van de toezichthouders gebeurde. Lijkt me een logische gedachte. Terwijl banken steeds meer krediet verleenden en steeds meer risico’s namen ging de rente op de interbancaire markt alleen maar omlaag.

 96. erik says:

  Vandaag bod gedaan op huis. WOZ waarde 275.000. Eigenaar failliet. curator vraagprijs 225.000 euro. Eindbod gedaan van 210.000 euro.(woning staat 4 dagen te koop), kijkers stonden in de rij. Ben benieuwd.

 97. Hugo says:

  Dawg: Tabbi gaat er klaarblijkelijk vanuit dat de zaak al veel langer speelt

  Erkent;

  ”Bank of England in the spotlight over ‘nod and wink’ to Libor rigging”

  ”The renewed pressure on the Bank came as Britain’s financial regulators, including the Bank and the Financial Services Authority, were accused of deep failures while lenders were attempting to fix Libor during 2007 and 2008.”

  ”Mr Diamond said it was “very difficult for me to say” that regulators had failed, but he added: “There was an issue out there and it should have been dealt with. You can’t say that no one knew there was an issue around Libor [between 2007 and 2008].”

  ”Mr Diamond said it was clear that other banks appeared to be putting in Libor submissions that were lower than the market rate, and that Barclays staff in “group treasury and compliance were making approaches to regulators”.”
  http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/banksandfinance/9377183/Bank-of-England-in-the-spotlight-over-nod-and-wink-to-Libor-rigging.html

  Er valt veel meer te vinden over het LIBOR schandaal. Ik vind het eerder een schandaal hoe de mogelijke EURIBOR fraude onder het tapijt is geveegt. Er was 1.5 week nieuws over. Toen poef en weg uit het MSM nieuws.

 98. Dawg says:

  Hugo,

  ‘t Zou best wel eens kunnen dat de opkomst van de derivatenhandel en de ontwikkelingen op de interbancaire markt heel nauw met elkaar verweven zijn. Zolang de banken elkaar reserves blijven lenen op die markt wordt de geldgroei eigenlijk alleen maar beperkt door de vraag naar krediet door bedrijven en gezinnen. En die vraag is er door de lage rente. Wel neemt door de groei van de schulden het kredietrisico alsmaar toe. Securisatie en derivaten zijn dan handige instrumenten waarmee individuele banken de risico’s die ze lopen ogenschijnlijk kunnen dumpen in het systeem waarin ze mee draaien. Die kredietrisico’s verdwijnen alleen niet echt, ze worden alleen verplaatst. Zo krijgt je dus een opeenstapeling van kredietrisico terwijl de rente keurig netjes op z’n plaats blijft of zelfs daalt.

  Allen Greenspan heeft de regulering van derivaten altijd te vuur en te zwaard bestreden. Toezichtshouders die de gevaren ervan doorzagen en hem erop op wilde attenderen werden door hem onder zware druk gezet zich daar niet mee te bemoeien. Greenspan is m.i. heel wat minder onschuldig en onnozel dan hij nu probeert over te komen. “Flaw in my assumptions”, noemt hij het nu. ‘t Ging een beetje mis, maar alleen omdat z’n veronderstellingen toch niet helemaal klopten.

 99. Claude says:

  Helft hypotheekrenteaftrek is voor hoogste inkomens.

  “De 10 procent van Nederland met het hoogste inkomen, 108.600 euro per jaar of meer, krijgt het meeste van de 14,3 miljard, namelijk 30 procent. Dat is 4,3 miljard euro. Gemiddeld komt het neer op een voordeel van 520 euro per maand voor de hoogste inkomens, die daadwerkelijk hypotheekrenteaftrek. Dat is 92 procent van die groep.”

  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/08_augustus/28/binnenland/cbs-hra.jpg

  In een keer terug van 52% naar 42% bespaart dus 800 miljoen. Best een mooi bedrag.

 100. Claude says:

  Mooie timing door het CBS trouwens. Boodschap is duidelijk. Gisteren al het CPB, met koppen als: “VVD slecht voor woningmarkt” omdat ze niets doen qua HRA (terwijl de huizenprijzen ten opzichte van de Kunduz -9% nog 2% stegen, wat vroeger goed was, maar nu dus slecht aldus CPB). Of de geesten worden inmiddels rijp gemaakt voor een echte aanpassing van de HRA, of de geest is uit de fles en het is ‘stop, bodemverkenning time’.

 101. adamus says:

  Hugo,

  Omdat wij liever de nieuwe VONK van de Volkskrant bekijken. Het nieuwsseizoen is weer begonnen. Uitmarkten ook een leuke verstrooiing.

 102. adamus says:

  Claude:
  Helft hypotheekrenteaftrek is voor hoogste inkomens.

  “De 10 procent van Nederland met het hoogste inkomen, 108.600 euro per jaar of meer, krijgt het meeste van de 14,3 miljard, namelijk 30 procent. Dat is 4,3 miljard euro. Gemiddeld komt het neer op een voordeel van 520 euro per maand voor de hoogste inkomens, die daadwerkelijk hypotheekrenteaftrek. Dat is 92 procent van die groep.”

  rtl.nl/components/…nnenland/cbs-hra.jpg

  In een keer terug van 52% naar 42% bespaart dus 800 miljoen. Best een mooi bedrag.

  Groep met de fictieve inkomens, ze hebben immers een management BV .

 103. Bob says:

  erik:
  Vandaag bod gedaan op huis. WOZ waarde 275.000. Eigenaar failliet. curator vraagprijs 225.000 euro. Eindbod gedaan van 210.000 euro.(woning staat 4 dagen te koop), kijkers stonden in de rij. Ben benieuwd.

  Heb je al uitsluitsel Erik?
  Goed dat je gewoon je hart volgt. Velen denken dat huizen nog eeeenorm gaan zakken zodat men dan zelf aan kopen toekomt, echter, ik denk werkelijk dat men (weer 🙂 ) naast de pot gaat piesen gezien onvermijdelijke inflatie die in het verschiet ligt.

 104. Dawg says:

  Bob,

  Misschien is die inflatie onvermijdelijk. Maar is de loonstijging dat ook en in dezelfde mate?

 105. Hugo says:

  Dawg: ‘t Zou best wel eens kunnen dat de opkomst van de derivatenhandel en de ontwikkelingen op de interbancaire markt heel nauw met elkaar verweven zijn.

  Dat sluit ik zeker niet uit!

  Dawg: terwijl de rente keurig netjes op z’n plaats blijft of zelfs daalt.

  Ik denk dat een eenvoudigere uitleg hoe de rente op zijn plaat houden is. ECB organiseert diner met de EURIBOR vaststellers. Stelt dat ze een enorm probleem hebben als de rente gaat stijgen en verzoekt vriendelijk of ze EURIBOR binnen band X willen indienen. Verteld tevens dat als ze meedoen ze gratis geld krijgen en de eventuele verliezen gedekt zijn. Dus garantie op hoge bonussen. Verteld tevens dat als ze niet meedoen ze ”ritueel geoffert” zullen worden.

  Dawg: Allen Greenspan heeft de regulering van derivaten altijd te vuur en te zwaard bestreden.

  Ben ik helemaal met hem eens. Een van de verstandigere dingen welke de man heeft gedaan. Je moet precies 0 reguleren. Alleen moet je er wel voor zorgen dat indien er schade ontstaat (in de breedste zin van het woord) deze volledig kan worden verhaald op de veroorzakers. Zowel de bestuurders als het instituut. Uiteraard zonder genade. Tevens nooit gevolgen afwentelen op de maatschappij.

  Dawg: Toezichtshouders die de gevaren ervan doorzagen en hem erop op wilde attenderen

  De rol van toezichthouders is altijd verdoezelen. De paar goeden worden altijd geoffert. Je weet vast wel wat er in zo ongeveer elk ”beschaaft” land gebeurt met klokkenluiders.

  Dawg: Ging een beetje mis, maar alleen omdat z’n veronderstellingen toch niet helemaal klopten.

  Daarom weg met de toezichthouders, reguleerders etc. Denk je dat Groene Spam (en die ontelbare anderen) echt dit had gedaan als hij persoonlijk verantwoordelijk zou zijn gehouden? Al zijn assets (en die van zijn maatjes) + die van de FED strippen en uitkeren aan degenen welke de dupe zijn.

  Laatst poste ik een link naar een stuk over die chemische fabriek in Utrecht welke zwaar giftige gassen liet ontsnappen. Nu gaat die boete naar de gemeente welke er leuke borrels mee gaat organiseren ofzo. Wat mij betreft hebben de bewoners het recht om de BASF en de bestuurders te strippen van alles wat ze hebben omdat met 107 onveilige situaties doelbewust dat risico hebben genomen. Waarzinnige situatie zo kom je er nooit.

  Paar bobos de rest van hun leven op Kanaleneiland met een minimum inkomen heeft meer effect denk ik zo.

 106. JR says:

  Ik meen mij nog een post van mezelf te herinneren waarin ik dit benoemde. Relatief lauw werd hierop gereageerd. Maar nu blijkt dat heel anders. HRA is subsidie voor de rijken en gaat ten onder aan zijn eigen succes. Op zich is het instrument niet verkeerd, echter er wordt misbruik van gemaakt door:

  Banken: Die met constructies kwamen waarbij optimaal geprofiteerd wordt van de HRA d.m.v. 100% aflossingsvrij. Wat mensen zich echter niet realiseren is dat bij een hypotheeksom van 200k zij aan het einde van de looptijd 300k aan rente hebben betaald, weliswaar krijgen/kregen ze daar een groot gedeelte van terug. Voor de banken is dit lekker binnenlopen. Hoppa weer 300k extra op de balans, raar he die schuldencrisis ?

  De echt rijken: Dus niet de mensen die krap aan 100k per jaar verdienen maar die er fors boven zitten. Die lachen zich echt rot want ze beuren enorm geld en als de stront echt aan de knikker zit kunnen ze alles ineens aflossen omdat ze toch enorm vermogend zijn. Daar is natuurlijk niets mis mee, tenslotte maak je met geld nou eenmaal geld, maar echt ethisch is het ook weer niet. Maar ja ze hebben groot gelijk ze worden geen strobreed in de weg gezeten door de politiek.

  Helaas stevenen we af op een coalitie met de VVD als grootste partij en zal er een tweedeling plaatsvinden op de hypothecaire markt met enerzijds de insiders voor wie alles bij het oude blijft en daarnaast de starters die geconfronteerd worden met een lineair afnemende HRA. Enig pluspunt is dat daardoor de huizenprijzen door zullen dalen voor enkele jaren. Nadeel is dat je daar dus ook rekening mee moet gaan houden ivm baanverlies of verhuizen naar andere regio. Koop je iets voor 200k en na 5 jaar moet je weg en alles daalt met 3% 5 jaar lang moet je toch zo’n 20k restschuld hebben bij elkaar gespaard.Hetzij alleen mogelijk met een lineaire hypotheek. Dan eerst no maar even huren. Ziedaar het nachtslot op de woningmarkt

 107. Bob says:

  Dawg:
  Bob,

  Misschien is die inflatie onvermijdelijk. Maar is de loonstijging dat ook en in dezelfde mate?

  Nope, reken daar maar niet op.
  Vraag aan jou: zal de rente van je spaargeld de inflatie bijhouden? Maw. wat doe je nu met je spaargeld?

 108. Bob says:

  JR: Banken: Die met constructies kwamen waarbij optimaal geprofiteerd wordt van de HRA d.m.v. 100% aflossingsvrij. Wat mensen zich echter niet realiseren is dat bij een hypotheeksom van 200k zij aan het einde van de looptijd 300k aan rente hebben betaald, weliswaar krijgen/kregen ze daar een groot gedeelte van terug. Voor de banken is dit lekker binnenlopen. Hoppa weer 300k extra op de balans, raar he die schuldencrisis ?

  Geld lenen kost geld. Afgunst kost nachtrust. Onwetendheid kost energie…

 109. Dawg says:

  Hugo: Ik denk dat een eenvoudigere uitleg hoe de rente op zijn plaat houden is. ECB organiseert diner met de EURIBOR vaststellers. Stelt dat ze een enorm probleem hebben als de rente gaat stijgen en verzoekt vriendelijk of ze EURIBOR binnen band X willen indienen. Verteld tevens dat als ze meedoen ze gratis geld krijgen en

  Als bank leent je reserves op de interbancaire markt of, als het daar niet lukt, bij de CB. De CB controleert daardoor de korte rente. Als er dus gedineerd werd dan was alleen voor de wijn.

  Hugo: Je moet precies 0 reguleren.

  In de jaren 1945 – 1970 werden de banken zeer strict rereguleerd. Ze lagen echt aan de ketting. Heeft ons geen windeieren gelegd. De westerse economieen groeiden als kool maar de schulden bleven op een aanvaardbaar niveau. Vanaf de jaren ’70 zijn de remmen steeds meer los gegaan en de schuldgroei was er naar. Zelfs de meest extreme liberaal houdt z’n banken onder duim, zeker als het monetaire stelsel op fiduciar geld draait.

  Hugo: Alleen moet je er wel voor zorgen dat indien er schade ontstaat (in de breedste zin van het woord) deze volledig kan worden verhaald op de veroorzakers. Zowel de bestuurders als het instituut. Uiteraard zonder genade. Tevens nooit gevolgen afwentelen op de maatschappij.

  Zou een maatschappelijke revolutie zijn. Zou allerlei vormen van moral hazard uitbannen, maar ook het ondernemerschap extreem riskant maken. Moeilijk probleem.

 110. erik says:

  Bob: In afwachting. Nog 3,5 uur.

  Gr erik

 111. Dawg says:

  Bob,

  Je verwacht zelf dat de loonstijging de algemene inflatie niet gaat bijbenen. Daarnaast is het een gegeven dat banken minder hypotheekkrediet willen verlenen. Daarnaast moet rekening worden gehouden met een beperking van de hra. Allemaal factoren die de betaalbaarheid van woningen minder goed zullen maken en de vraag naar woningen zal doen afnemen. Daarnaast is er op dit moment een stuwmeer van onverkocht aanbod. Allemaal redenen dus om aan te nemen dat de prijzen op de woningmarkt nog verder zullen dalen.

  Denk je soms dat huishoudingen een huis zullen kopen als hedge tegen inflatie? Is alleen een optie voor degenen met veel eigen vermogen en dat zijn er niet zoveel.

 112. Hugo says:

  Dawg: De CB controleert daardoor de korte rente

  Volgens mij is dat alleen op papier zo :). Ik moet hierbij wel aantekenen dat de ECB dit minder doet dan de FED. De FED komt er zo ongeveer openlijjk vooruit dat ze de hele ”rente curve” willen beheersen. In Europa worden er nu proefballonnen voor opgelaten. Zoals een maximumrente.

  Dawg: In de jaren 1945 – 1970 werden de banken zeer strict rereguleerd. Ze lagen echt aan de ketting.

  Ah, vandaar dat na slechts 27 jaar de Bretton Woods standaard opblies. Deze is heel wat robuuster. Doet t al 41 jaar…

  Dawg: Zelfs de meest extreme liberaal houdt z’n banken onder duim,

  Ik beschouw mezelf als extreem liberaal. Ik zie geen enkele reden om banken en hun klanten onder de duim te houden. Wat echter wel moet worden gedaan is mensen uitleggen hoe geld werkt en wat het is. Uiteraard ook nooit afwentelen op anderen. Spaar je bij een bank en die gaat failliet? Jammer dan risico neem je doelbewust om rente te ontvangen, het is dus speculeren. Wil je sparen? Doe dat dan in goud, zilver, kunst whatever en buiten het bancaire systeem.

  Het probleem is goed benoemd door FOFOA et al. Ik heb begrepen dat jij dat ook hebt gelezen.

  Dawg: maar ook het ondernemerschap extreem riskant maken

  Niet echt. Ik denk dat wetgeving riskanter is dan verantwoordelijkheid. Zwitserse private bankiers zijn bijvoorbeeld hoofdelijk aansprakelijk tot op de dag van vandaag.

  ”The 13 private banks are among the oldest banks in Switzerland and consist of individual enterprises, collective and limited partnerships. Private bankers are subject to unlimited subsidiary liability with their personal assets. ”
  http://www.swissbanking.org/en/home/finanzplatz-link/bankengruppen.htm

  Revolutionair zou het zeker zijn.

 113. Hugo says:

  Dawg,

  Ik zie hier niet in de nummering van replies op de hoofdpagina dat mijn reply (nr 119) is geplaatst. Nog steeds zie ik 118, vandaar deze bumb….

 114. erik says:

  Bob: de onverkoopbare woningen worden ook niet verkocht, ze worden verhuurd of de eigenaren blijven erin wonen. Zolang de rente laag blijft zullen de huiseigenaren hun woning kunnen blijven betalen. Dit is juist het punt dat de woningmarkt niet heel veel verder gaat dalen.

 115. Bob says:

  Dawg: Allemaal redenen dus om aan te nemen dat de prijzen op de woningmarkt nog verder zullen dalen.

  Denk je soms dat huishoudingen een huis zullen kopen als hedge tegen inflatie? Is alleen een optie voor degenen met veel eigen vermogen en dat zijn er niet zoveel.

  Excuus, ik ga ervan uit dat men hedendaags niet meer 100% financiert, maar dat men ook eigen geld inbrengt.
  Ik lees hier ook dat mensen hun geld op de spaarrekening laten staan en ervan uit gaan dat zij straks met dit spaargeld wel die woning kunnen en willen kopen omdat de prijzen straks lekker gezakt zijn.

  Dit is in mijn ogen een falikante misrekening vandaar mijn reaktie.

  Wellicht kost een gem. woning straks de helft van heden, echter het gespaarde geld hiervoor zal tevens richting gehalveerd zijn in zinnen van koopkracht.

  Het gaat mij er dus om: wat(!) doe je met je spaargeld.
  Mensen zonder dit kunnen maar beter hun dromen uitstellen en zorgen voor aflossing van hun evt. overbodige consumptieve leningen 😉

 116. erik says:

  Zojuist bericht makelaar. kogel is door de kerk. Huis gekocht en sta gelijk 20% BOVEN water!! Heb dus speelruimte haha.

 117. Shake'mOut says:

  erik,

  Erik,

  De markt en de bank die jou tot slaaf heeft weten te maken hebbennspeelruimte. Sterkte in de komende deflatie. Denk dan nog maar eens terug aan de periode dat je nog vrij was. Is er in je nieuwe huis voldoende ruimte voor de opslag van een noodrantsoen, watervoorraad en andere noodzakelijkheden voor de bange maanden die komen gaan?

 118. erik says:

  We zullen zien Shake’m Out. Een simpel gefeliciteerd was voor mij genoeg geweest. gelukkig inderdaad genoeg ruimte voor opslag, in tegenstelling tot de huurwoning waar ik nu in woon en 700 euro huur voor betaal. Spreek je!

 119. Karl Carey says:

  Met spoed geld nodig? Wij helpen u verder!
  Bent u door de huidige situatie in de problemen geraakt of dreigt u in de problemen te raken?
  Via deze weg geven wij u de mogelijkheid om een nieuwe weg in te slaan.
  Als vermogend persoon voel ik me verplicht mensen die het moeilijk hebben bij te staan en ze een kans te geven. Iedereen verdiend een nieuwe kans en aangezien de overheid het laat afweten, zal het van anderen moeten komen.
  Geen enkel bedrag is te gek voor ons en de looptijd bepalen we in onderling overleg.
  Geen verrassingen, geen extra kosten, maar gewoon de afgesproken bedragen en verder niks.
  Wacht niet langer en reageer op dit bericht. Geef aan welk bedrag u wilt lenen en wij nemen contact met u op om alle mogelijkheden door te nemen. contact met ons op karlcarrey27@gmail.com

  Met spoed geld nodig? Wij helpen u verder!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*