Jonge VVD-ers willen onderzoek hypotheekrenteaftrek

De jongerenorganisatie van de VVD, JOVD, wil dat de Tweede Kamer onderzoek gaat doen naar de toekomst van de hypotheekrenteaftrek en de woningmarkt.

Dat laat JOVD-voorzitter Martijn Jonk weten in een vraaggesprek met NU.nl. “Ik denk dat je naar een woningmarkt moet die niet afhankelijk is van subsidies”, stelt hij.

Jonk wil dat het parlementaire onderzoek kijkt naar de mogelijkheden om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen zonder dat dit zorgt voor lastenverzwaringen en grote schade aan de woningmarkt.

“Het is onmogelijk de hypotheekrenteaftrek los te zien van subsidies en het gehele belastingstelsel. Kijk dus ook naar de overdrachtsbelasting, huursubsidies en het verbeteren van de doorstroming in de woningmarkt.”

Jonk noemt ook een vlaktaks als mogelijkheid om dreigende lastenverzwaring als gevolg van het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek te voorkomen.

bron: NU.nl

Share Button
Tagged with: , ,
11 comments on “Jonge VVD-ers willen onderzoek hypotheekrenteaftrek
 1. Henri says:

  Die JOVDers hebben nog wel eens goede ideeën. Alleen hypotheekrenteaftrek afschaffen is gewoon een belastingverzwaring. Maar er is wel een grote overheidsbemoeienis op de gehele woningmarkt, huur en koop. Daar mag best eens kritisch naar gekeken worden.
  Een betere doorstroming op de woningmarkt doet ook wonderen tegen de files. Scheelt weer geld aan wegenbouw.

 2. adamus says:

  Jonk kan zijn carriere ook wel vergeten.

 3. nhz says:

  “Jonk wil dat het parlementaire onderzoek kijkt naar de mogelijkheden om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen zonder dat dit zorgt voor lastenverzwaringen en grote schade aan de woningmarkt.”

  belachelijke opmerking, ik heb geen onderzoek nodig om te weten dat dit per definitie onmogelijk is.

  Natuurlijk zullen er (bij sommigen) lastenverzwaringen en prijsdalingen optreden als de HRA wordt afgeschaft. Of misschien wil Jonk voorstellen om iedere scheeflener straks te compenseren via de belasting voor de gederfde inkomsten uit hypotheek die ze nu dankzij HRA hebben?

 4. Henri says:

  @3
  Niet per definitie onmogelijk. Gewoon een kwestie van keuzes. Misschien niet jouw keuzes…

  Lastenverzwaring kun je grotendeels verzachten door een vlakt zoals de JOVD suggereert. Hoe meer je verdient hoe meer voordeel je hebt bij een vlaktaks, net als bij HRA.
  Door schreefhuurders uit hun woning te pesten dwing je de doorstroming op gang en blijven prijsdalingen beperkt.

  Waar een wil is is een weg en niets is per definitie onmogelijk.

 5. KariZ says:

  ‘Jonk kan zijn carriere ook wel vergeten’.

  En een carrière in de ambtenarij wordt ook steeds lastiger…

 6. adamus says:

  alles is mogelijk, al het moet kan er zelfs geweld aan te pas komen.

 7. adamus says:

  Ja, Kariz in Den Haag en onderliggende grootheden vinden nu al de slachtingen plaats.

  Onder de 45jr gaan de ambtenaren zoals het er nu naar uit ziet een grote prijs betalen. 50+ krijgt nog een coach, immers te duur om meteen de zak te geven 😉

 8. nhz says:

  @4:
  nee hoor, kan echt niet. Bij de veelverdieners zijn er nu die niet resp. enorm profiteren van HRA. Leg mij maar eens uit hoe je dan een vlaktaks wil invoeren op zo’n manier dat niemand er op achteruit gaat (inclusief de vastgoed maffia). Gezond verstand zegt mij dat het niet kan, maar er zullen vast economen kunnen voorrekenen dat er nog meer manieren zijn waarop iedereen kan profiteren ;(

 9. simpy henky says:

  @ henri

  HRA afschaffen is geen belasting verzwaring maar een subsidievermindering

 10. adamus says:

  nhz,

  je bedoelt waarschijnlijk een plasma 😉

 11. Okkie says:

  Tja, het is de vraag wat Jonk onder schade aan de woningmarkt verstaat. Het is belangrijk dat de lucht uit de huizenprijs loopt en dat zal zeker worden versnelt als de HRA wordt beperkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*