‘Hypotheekrenteaftrek bepaalt keuze huizenbezitter’

Huiseigenaren en potentiële huizenkopers laten de discussie over de hypotheekrenteaftrek zwaar meewegen bij de landelijke verkiezingen in juni.

Enquete
Dit blijkt uit een enquête van hypotheekketen De Hypotheker onder ruim 12.000 klanten. Voor 64 procent van de ondervraagden zijn de standpunten over de woningmarkt een doorslaggevende factor bij hun keuze voor een bepaalde partij. Twee derde van deze groep is voor behoud van de hypotheekrenteaftrek.

Niet of wel afschaffen
Van alle ondervraagden wil 49 procent helemaal geen ingrepen in de aftrek. Maar 8 procent is voorstander van afschaffing, 38 procent kan zich vinden in beperking van de aftrek. Van de aspirant-kopers zegt ruim de helft de aankoop van een nieuw huis uit te stellen tot er meer duidelijkheid is over het onderwerp.

Politieke discussie
Over de hypotheekrenteaftrek is momenteel veel politieke discussie. Voor een aantal partijen is beperking of afschaffing bespreekbaar geworden nu de overheid diep moet snijden in de overheidsuitgaven. De belastingmaatregel kost de schatkist jaarlijks ruim 11 miljard euro.

Daling huizenprijzen
Huiseigenaren vrezen voor lagere huizenprijzen als er wordt gemorreld aan de aftrek. De helft vreest een sterke daling van de prijzen en zo’n 31 procent verwacht een lichte daling, zo blijkt uit de peiling van De Hypotheker.

Overhandiging
De grootste bemiddelaar in hypotheken in Nederland overhandigde de resultaten van zijn enquête maandagmiddag aan VVD-Kamerlid Frans Weekers. Het gaat niet om een representatieve steekproef onder de Nederlandse bevolking. Van de ondervraagden woont 89 procent in een koopwoning. Van alle woningen in Nederland is ruim de helft een eigen woning, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

bron:  RTL Z

Share Button
Tagged with: , , , ,
291 comments on “‘Hypotheekrenteaftrek bepaalt keuze huizenbezitter’
 1. dawg says:

  En de meeste kalkoenen hebben de pest aan Kerstmis.

 2. Bedachtzaam says:

  1. Er is decennia lang niet gedacht en gesproken over HRA afschaffing.

  2. Nu spreekt iedereen over wel/niet afschaffen.

  signaal.

  3. Enkele politieke partijen spreken al over vormen van afbouw.

  SIGNAAL.

  4. Neutrale (buitenlandse) instanties geven al aan dat het in Nederland niet houdbaar is.

  SIGNAAL!!

  5. De begroting en het tekort van NL zijn niet op orde.

  HERHALING SIGNAAL!

  6. Europese begrotingen en schulden verslechteren (zie Griekenland en herfinancieringen).

  HERHALING SIGNAAL!!!

  Met al deze signalen is het NIET meer relevant wat de politieke partijen over de HRA zeggen in hun verkiezingsprogramma!

  Het totaal aan bovenstaande signalen en het patroon hierin (in de tijd gezien) is belangrijker dan de opinie van wat politici die stemmen willen trekken.

  Zelfs als de nieuwe coalitie afspreekt geen HRA maatregelen te gaan treffen, dan nog kan dit herzien worden tijdens de regeerperiode van max. vier jaar als het kabinet door een nieuwe realiteit wordt ingehaald.

  Zelfs als ze de HRA vier jaar staande weten te houden (en andere geldverslindende maatregelen) dan zal de onzekerheid voor huizenbezitters en kopers na vier jaar weer optreden.

  Wees als huizenkoper verstandig en ga er maar vanuit dat op middellange termijn de HRA gewoon gaat verdwijnen, als één van de noodzakelijke maatregelen om de NL begroting te dichten.

  Nederland is een klein en economisch erg afhankelijk van de wereldeconomie. Onze politici zijn machteloos als de economische realiteit ze inhaalt (zie Griekenland).

  Negeer hun mening over de HRA en kijk naar externe signalen, die zijn veel betrouwbaarder als indicatie waar het naartoe gaat.

  Een politicus die HRA denkt te kunnen behouden is wat dat betreft net een naief kind dat net verteld is dat sinterklaas niet bestaat maar het nog steeds niet wil geloven.

  Conclusie: nu niet kopen of de HRA niet meerekenen.

 3. adamus says:

  de meeste kalkoenen hebben niks door zolang ze gevoederd worden. Die hebben geen weet van kerst.

 4. adamus says:

  Nooit geweten dat Weekers voorstander is van referendum.

 5. lorenzo says:

  EEN HRA aftrek beperking is al jaren gaande ……

 6. RealisT says:

  @2

  “Een politicus die HRA denkt te kunnen behouden is wat dat betreft net een naief kind dat net verteld is dat sinterklaas niet bestaat maar het nog steeds niet wil geloven.”

  Vervang politicus maar door kiezer/huizenbezitter. Politici weten het wel, maar roepen vooral wat de kiezer wil horen. Niet wat deze moet horen.

  Hetzelfde probleem doet zich ook voor als het gaat over pensioenen e.d.

 7. dawg says:

  @ 6 Realist

  “Hetzelfde probleem doet zich ook voor als het gaat over pensioenen e.d”

  Vertel eens.

 8. Voor 64 procent van de ondervraagden zijn de standpunten over de woningmarkt een doorslaggevende factor bij hun keuze voor een bepaalde partij.

  Magisch getal die 64%, we zagen ze al eerder geinterviewed worden:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/08-12-2009/nederlanders-verwachten-geen-verdere-daling-woningprijzen/

  Het pact tussen 64% van de Nederlanders, de NVM en jazeker de Hypotheker….

  Een clubje waardeloze (want woekpolis-verkopende) hypotheekverkopers bemoeit zich ook met “hun” huizenprijzen. Zorg-zanik-zorg uit eigenbelang ten top.

  Zelfs Keynes geloofde nog in vraag en aanbod. En de tijd van Keynes, zijn we, met Japan in het vizier, toch echt voorbij, er spelen andere krachten tussen Oost en West dan grondstoffen uit (voormalige-) kolonies aanleveren.

 9. Off-topic: Bestuurders van zakenbank Goldman Sachs pochten onderling dat ze „serieus veel geld” verdienden aan de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt, terwijl daarbij de basis werd gelegd voor de financiële crisis.

  http://www.nrc.nl/economie/article2532367.ece/Goldman_pochte_over_instorten_Amerikaanse_huizenmarkt

  NL is trendvolger?
  Tot het moment waarop een grote partij de NL huizenmarkt naar beneden drukt om er fors aan te verdienen, blijft-i kunstmatig hoog?

 10. In de papieren editie van NRC is bovenstaand artikel voorzien van een nog duidelijker kop:

  Goldman had baat bij huizencrisis

  Bijna net zo scherp als Nederlandse belastingbetaler betaalt via nationalisatie van ABN AMRO te voorziene verliezen op USA AAA-rated rommelhypotheken.

 11. Get a Life! says:

  Het is zo jammer dat dergelijke enquêtes zo kinderlijk eenvoudig worden opgezet.

  Waarschijnlijk hebben een stuk minder mensen een probleem met het volledig verdwijnen van de HRA wanneer het besteedbaar inkomen gelijk blijft door bijvoorbeeld gelijktijdig de inkomstenbelasting te verlagen.

  Mijn inziens is dit de enige manier om het probleem op te lossen. Weg met alle subsidies in de woonmarkt (inclusief huren) en vooral ook afschaffen van de overdrachtsbelasting. Doe dan een heffing op het verkoopbedrag minus hypotheekbedrag…

 12. nhz says:

  @9:
  vermoedelijk is Goldman $ucks nog bezig om hun shortpositie in NL vastgoed op te bouwen.

  @10:
  ik zou het nog duidelijker kunnen zeggen: de huizencrisis is georganiseerd door de financieel terroristen van Wall Street, de groep die zowel
  aan de bubble als de bust dik verdiend heeft.

 13. nhz says:

  @11:
  tja … simpele en eerlijke oplossingen is het laatste wat je van politici moet verwachten. Mensen zouden de indruk kunnen krijgen dat politici de wereld nodeloos duur en ingewikkeld maken, om zichzelf eeuwig van vette baantjes te kunnen voorzien.

 14. adamus says:

  Waarschijnlijk hebben een stuk minder mensen een probleem met het volledig verdwijnen van de HRA wanneer het besteedbaar inkomen gelijk blijft door bijvoorbeeld gelijktijdig de inkomstenbelasting te verlagen.

  Na het H-woord is het I-woord helemaal taboe.
  Van links tot rechts; ze willen allemaal herverdelen. Anders doen politici er niet toe.

 15. Waarbij Juan, mocht hier ook feitenmateriaal (cijfers) aan ten grondslag blijken te liggen, een deel van een eerder gemaakt statement over de teloorgang van de onderzoeksjournalistiek intrekt. Waarschijnlijk gaat het dan een USA onderzoek, aldaar gaat schoon schip maken iets harder (snelheid en stijl) dan in de polder…

 16. ll says:

  Wie zal er hier in Olland heel rijk gaan worden door te speculeren op een dalende huizenmarkt …….

 17. @16 Dat weet u als nietsvermoedende burger pas als het geschied is…

 18. en wel zo’n twee drie jaar later

 19. Het schijnt dat ook hier flink gescuritiseerd is, zoland er 5% over blijft is het wel goed….
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/23-04-2010/brinkman-laat-huizenmarkt-met-rust/#comment-37234

 20. Maar wellicht valt het allemaal wel mee, NL heeft immers 99% van BNP als totale hypotheekschuld 🙂

 21. Bouke says:

  Heb net een huis gekocht, met hypotheek. Ik stem dus VVD. En dat zou iedereen moeten doen met een eigen huis.

  We gaan natuurlijk niet tegen onze portemonnee stemmen!

  Over 30 jaar mogen ze de hypotheekrenteaftrek beperken. Niet eerder.

 22. @Bouke,

  Gefeliciteerd met uw aankoop.
  Om u wellicht nomaals te kunnen feliciteren een vraag: kunnen we uw deal rekenen tot de Tombola Top Tien (of geeft u liever de adresgegevens niet vrij) ?
  Bij < -30% maakt u al kans….

 23. Bouke says:

  @ Juan Belmonte

  Laten we het niet over het adres hebben, maar een indicatie is dat ik het pand voor 2/3 van de WOZ-waarde heb gekocht. In 2008 zijn twee identieke woningen verkocht voor resp. 110 en 125% van deze WOZ-waarde.

  En het is een huis dat toekomstbestendig is. Hier kunnen we decennia lang wonen.

 24. adamus says:

  21

  dat heb ik in 1973 ook gehoord in mijn omgeving.
  Werd het een links kabinet 🙂

 25. adamus says:

  knap uitonderhandeld Bouke van 600K voor 400K.
  Eigenlijk steel je van de rijkere 😉 Ga je dat ook vertellen op partijbijeenkomsten?

 26. adamus says:

  Bouke, ik gok op Laren NH? Waren al snel 750K.

 27. adamus says:

  We gaan natuurlijk niet tegen onze portemonnee stemmen!

  ik lees hier dat je ook nog cash hebt. Toch niet meteen in het huis gestopt hè? Dat gaat ten koste van de aftrek. Nooit doen.

 28. Juan Belmonte says:

  @Bouke nogmaals gefeliciteerd, helaas toch onvoldoende bronvermelding om ermee in de TTT te komen 🙂

 29. adamus says:

  Zal de vvd over 30 jaar nog bestaan of kunnen we short gaan op ze?

 30. ll says:

  Er moeten heel wat nieuwbouwhuizen leegstaan.

  In 2009 nieuwbouw tussen 70.500 en 80.000 gebouwd

  Verkocht kwartaal 1,2,3,4
  3200-4000-4850-5500 = 17.550

 31. Goudbelegger says:

  @30 je ziet toch overal nieuwbouw leeg staan? Stel dat de sluizen vanuit Afrika, Marokko en Turkije niet 40 jaar lang open gestaan hadden.. Was deze situatie er al veel eerder geweest.

  Maar huizen zijn passé. Slimme opmerking van je Adamus, de banken kopen goud en naaien de burger nog een keer..

  http://www.beurs.com/wp-content/uploads/2010/02/russia-gold.jpg

 32. Goudbelegger says:

  Onderstaande is jaren ’90. Huizen zijn jaren ’00. Goud is nu en heeft bijna zeker de toekomst, geld dat weer gebacked wordt door goud.

  A Former Bears linebacker who raked in over $16 million in 3 years!
  An Ex golf-caddy who earned over $100,000 a month for 70 consecutive months!
  And a young college graduate who parlayed his $400 into $200 million in 10 years!

  I recently used this strategy to increase my wealth four-fold in a single weekend. Now I want to teach you how you can do the same thing and start building a more prosperous and stress-free future! – Regardless of whether the stock market is going up or down!

  Dear Friend,

  Options are arguably the best money-making opportunity on planet earth, yet very few people understand them. If they did, most of them would ditch their 9 to 5 “noose” and start cashing in on the exciting world of option trading!

  http://www.virtualinvestingclub.com/lp/vic-opt-7-87.php?adid=GOOG-SQ-300-Wk-G

 33. Nou, says:

  “Huiseigenaren en potentiële huizenkopers laten de discussie over de hypotheekrenteaftrek zwaar meewegen bij de landelijke verkiezingen in juni.”

  Waarbij huiseigenaren lijnrecht tegenover potentiele kopers staan. de belangen zijn tegenstrijdig, want als potentiele koper wil ik zo snel mogelijk volledige afschaffing.

  De Huizenbezitter bepaalt echter, omdat er geen enkele partij is voor afschaffing, en de potentiele kopers dus alleen kunnen stemmen met hun portemonai

 34. salsa says:

  Mooi hoor, democratie!

 35. IIS says:

  Het zal me niet verbazen als de EU de hypotheekrenteaftrek zal verbieden. Men zal NL kunnen dwingen deze aftrek te laten verdwijnen, om welke reden en op wat voor manier dan ook.

 36. adamus says:

  wie zei hier: Stemt VVD! big smile.

 37. adamus says:

  IIS 35

  Als de EU bankenbelasting er komt?

 38. ll says:

  De melkkoe van weleer is uitgemolken. Voor de G 30 G 60 gemeenten ligt chapter 12 in het verschiet.

  http://www.nvb-bouw.nl/Nieuws/Bouw_en_vastgoednieuws/Cobouw_21_april_2010_Grondexploitatie_hard_onderuit

 39. Goudbelegger says:

  Hoeveel geld hier in Amsterdam maar ook in andere gemeenten naar multiculti en vrouwenprojecten gaat wil je niet weten..

  Voetbalclubs schijnen ook nogal veel geld uitgegeven te hebben..

  Er komt een crisis, daar kunnen we ons geen voorstelling van maken. Ben jaloers op Martijn met z’n goud.

  ——

  Niet zelden zijn de vermeende inkomsten uit de grondverkopen al uitgegeven aan plaatselijk gewenste voorzieningen voor sport en cultuur.

 40. Goudbelegger says:

  Abstract is de Westerse wereld maar met één ding bezig, geld van productieven via de overheid overhevelen naar inproductieven. En die hebben ook nog eens de macht! Er is maar één einde mogelijk, het einde van het Westen zoals we dat nu kennen en het zal niet voorzichtig gaan..

  The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not.

  Thomas Jefferson

 41. chantal says:

  Ik zeg dat toch al langer, dat dat sociaal gedoe van onze overheid asociaal is…
  binnenkort word asociaal weer sociaal, want gelijk het nu bezig is, houden we het inderdaad niet.

 42. adamus says:

  Ben jaloers op Martijn met z’n goud.

  zit op zijn goud, jij wilde rijk worden 😉

 43. adamus says:

  41

  kun je ook een datum geven?

 44. adamus says:

  goudbelegger, begrijp ik dat je denkt nu te laat te zijn met fysiek goud kopen?

 45. adamus says:

  goudbelegger, als ik de politiek leiders zo beluisterde dit weekeinde dan gaan ze allemaal vol uit aan de economie werken. “gewoon schoudertjes eronder”. De een nog meer pokerface dan de ander. Gisteren bij NOVA begon Cohen te stotteren bij HRA……

 46. nhz says:

  @33:
  “want als potentiele koper wil ik zo snel mogelijk volledige afschaffing.”

  als slimme aspirant-koper misschien, maar ik denk dat de meerderheid van wie nu de kooplust nauwelijks kan bedwingen vóór handhaving van HRA is. Want dat is precies de club die denkt dat zij daardoor een mooi voordeeltje krijgen (zodra zij gekocht hebben mag het afgeschaft worden).

  @35:
  hoezo, in principe valt dit soort financieel beleid helemaal niet onder de EU. Nederland manoevreert zich met HRA wel in een totaal onhoudbare financiele positie, maar zolang de aandacht in de EU uitgaat naar urgenter problemen doet niemand er moeilijk over.

  @39:
  je komt steeds met deze flauwekul verhalen, maar er gaat echt 10 of 100x meer naar vastgoed projecten en leuke dingen voor rijke Nederlanders (bijv. in mijn stad kost het nieuwe theater 2000 euro per inwoner, ik denk niet dat daar veel allochtonen etc. komen).

  @45:
  Hoogervorst (VVD) vs. Boele Staal (D’66); soms lijkt de VVD wel een beetje progressief…

 47. adamus says:

  http://www.youtube.com/watch?v=QlOd-wuXIPU

  mr. Nenner crash goud 8/2/2010

 48. chantal says:

  @43
  welke datum bedoel je? De dag dat ik sociaal als asociaal omschrijf? hier bvb : http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/02-12-2009/corporaties-slopen-goedkoop-huurhuis/
  Of bedoel je de dag dat asociaal terug sociaal word? Dan vermoed ik dat dat niet langer zal duren dan 10jaar, geleidelijk aan dus…. alhoewel ik hier ook maar gok

 49. adamus says:

  er is niet eens geld meer om te slopen. Tegenover slopen moeten ook nog eens plannetjes staan; en dat moet, voor de vorm welliswaar, financiëel en sociaal onderbouwd worden. Het gaat wringen aan alle kanten. Of denk je echt dat er van de sloopgrond weilanden getransformeerd worden? Per halve ha. terug naar de boer. Lachuh.

 50. chantal says:

  vanaf import stilvalt, zullen we wel moeten landbouwgrond of weilanden bijmaken. Waar gaan we anders ons eten vandaan halen?

 51. adamus says:

  Dan kan het behoorlijk vergrijsde ledenbestand van http://www.velt.be aan de bak. Jongeren gaan het niet doen, hebben tenminste tot nu toe niet de intentie.

 52. Goudbelegger says:

  @ 44 nee, niet te laat om goud te kopen maar wilde dat ik het eerder gedaan had, inderdaad teveel bezig geweest met het te snel proberen teveel geld te verdienen maar ja.. dit gaat ook goed alleen moet ik op het einde voor een deel goed switchen.

  @47 onzin, het kost allebei veel geld, we worden van voor en achteren genomen, wat denk je dat al die asielzoekers kosten die een uitkering en huis krijgen en al die asielzoekeradvocaten, projecten, inburgering, allochtonen curussen, ontwikkelingswerk etc. etc.

 53. Goudbelegger says:

  Geenstijl maakte een filmpje over een dag waarbij aanbieders van inburgeringscursussen, ‘hulp’verlening aan allochtonen etc. zich konden presenteren aan gemeenten, gewoon, lekker spelen van ons geld, doen alsof het echt werk is, veel designbrillen en hihihi. Vragen ze een vent of ie wat merkt van de crisis, nee, hij lachend, de omzet is dit jaar zo’n 10 miljoen………..

  Nou ken ik de omzetten van veel MKB bedrijven maar 10 miljoen dat halen er niet veel.

  Ik wil maar zeggen, daar gaat echt veel geld in om.

 54. adamus says:

  die “vrienden” gaan straks de inbrei-plekjes van IJburg bevolken. Kunnen daar de prijzen van de koophuizen ook omlaag. Mijn familie is er niet blij mee.

  alle clubjes op poten houden is een hele industrie.
  Ik sprak gisteren iemand die interimmer is in die sector. Leuk salaris; 120 tot 180K en dat al jaren lang. Het stopt niet bij een huis en uitkering. Dat zou te goedkoop zijn. We gaan die mensen niet aan hun lot overlaten.

 55. chantal says:

  @53
  en toch zie ik nog meer potentie in zilver….
  In de toekomst gaan we het meer en meer nodig hebben, echt nodig, niet zoals goud om in een kluis te steken, maar om elektrische auto’s te laten rijden, om elektriciteit in uw huis te krijgen, etc etc… bijna levensnoodzakelijk dus.
  http://www.youtube.com/watch?v=pVYeQwgYArA

 56. adamus says:

  Het mooi is dat ze in het circuit zitten, dus ook waar de potjes met geld staan.

  Overigens is het niet nieuw. In 1987 kwam een bijgochem al op het idee om een boekje op de markt te brengen met de titel “welzijnsmarketing”.
  Voor de mensen in het circuit. Er waren ook coaching en cursussen aan verbonden in prachtige hotels. De leiding had het er graag voor over; er kwam immers meer uit dan er in geïnvesteerd werd.

 57. adamus says:

  Elektrische auto’s gaat pas van de grond komen als er geen zilver of ander duur metaal voor nodig is.

  De vraag is zelfs of we nog wel auto kunnen blijven rijden. Ongeacht de brandstof.

 58. adamus says:

  zilver is ook meteen 20% btw betalen. Of in Zwitserland laten staan, maar ik heb het dan liever in handen.
  Fortis verkoopt in NL overtollige akkertjes, kan ook interessant zijn.

 59. chantal says:

  die elektrische auto met zilver zal ook wel lukken, al zal hij enkel weggelegd zijn voor de rijke mens. Oil peakt te hard… inderdaad
  Maar voor we onze luxe mobiliteit opgeven, zullen we eerst het onderste uit de kan halen. Een oorlog na de crisis? Gewoon een herhaling van de geschiedenis…

 60. adamus says:

  goudbelegger, stel we geven de import een ton.
  Kunnen ze het naar eigen inzicht besteden. Wat gaan ze dan doen?

 61. chantal says:

  @59
  en zo zal europa met hun tax op zilver eindigen in een derde wereld land. Eigenlijk een regelrecht schandaal
  http://forums.zita.be/actua/157969-tax-op-zilver-zal-europa-arm-maken.html

 62. chantal says:

  ps ik haal mijn zilver uit de US
  Zolang ik het laat opsturen < 5ounce via de post, glipt het telkens voorbij de douane. Dus geen taxen 😉

 63. adamus says:

  waar in de US en stuur je ook geld op per post?

 64. chantal says:

  ik koop gewoon via ebay wereldwijd
  zeker in de us, kan je zilver aankopen close bij de spotprijs. Mijn zoekactie bij ebay ‘999’ en dan wereldwijd zoeken. Je bied tot een bedrag dat jij aanvaardbaar vind. Niet hoger.
  Betalen doe ik via paypal, die gekoppeld is aan mijn visa. Zo blijf ik beschermd en kan ik ten alle tijden mijn geld terugkrijgen bij bedrog.

 65. nhz says:

  @50:
  ik denk inderdaad dat er in NL vooral gesloopt wordt om op die plek luxe villawijken te kunnen neerzetten (waar veel meer aan verdiend wordt voor veel minder werk). Die reden begint weg te vallen, al bedenkt de club van Elco nog steeds nieuwe praatjes om dit soort afbraakbeleid te verkopen.

  @53,54:
  ik ontken niet dat er geld verspild wordt aan multiculti flauwekul, maar het is wisselgeld vergeleken met wat er omgaat in de vastgoed sector en allerlei ‘witte’ flauwekul subsidies. En het is ook politiek wisselgeld, stemmen kopen bij de allochtonen of bijv. bij de autochtone hooligans en hun aanhang.

  @64:
  ik denk ook dat dit straks niet meer tegen te houden is, zelfs niet in NL. Ik kwam al een bouwsysteem tegen dat $20 per sqft kost, oftewel zo’n 20K euro voor een gemiddeld huis. Als mensen zich dan ook nog gaan realiseren dat ze niet perse 400 m2 per persoon nodig hebben (zoals nu soms in de VS) dan kan de totale kostprijs van een huis vér omlaag. Minder onderhoudskosten, minder energielasten, minder OZB zolang de buren niet meedoen … En uiteindelijk zal de grondprijs mee omlaag moeten; er kan makkelijk 75% van de prijzen af. De prijs wordt nu nog hoog gehouden door allerlei kunstmatige kostenposten die overbodig zijn.

 66. adamus says:

  nhz,

  die multicultimarkt is ook een witte markt. De overhead is wit.

 67. adamus says:

  Straks kost slopen meer dan een nieuw huis…….Slopen: 15K per rijtjeshuis?

 68. nhz says:

  @68:
  ook dat ja; al wordt er vaak onnodig geprofiteerd door allochtonen, het valt vast in het niet bij wat de welzijnswerkers en hun managers opstrijken.

  @69:
  de grootste kosten zijn de vergoedingen die eigenaars (vaak WBV) krijgen van de overheid …

  @70:
  het bevredigen van onze olieverslaving blijkt steeds weer belangrijker dan de milieu vernietiging die keer op keer daardoor optreedt. Fijn trouwens hoe de US overheid ons enkele dagen geleden nog verzekerde dat er geen enkel risico voor het milieu was …

 69. Patrick says:

  @71 Nhz, er was geen enkel risico dat het milieu gespaard zou blijven…

 70. adamus says:

  ach onder NoordDakota hebben ze het grootste olieveld aller tijden. 12km diep. Techniek gaat tot 10. Necessity is the mother of all inventions. Maar eerst moet de rest van de wereld beplunderd worden.

 71. nhz says:

  @72:
  misschien kunnen ze het milieu daar even definitief om zeep helpen, hoeft er niemand meer moeilijk te doen over toekomstige milieuschade van nieuwe boorplatforms 😉

 72. Patrick says:

  @74 Daar zijn ze druk mee bezig, no worries…

 73. nhz says:

  het is vandaag vooral druk met de currencies omzeep helpen, alweer een nieuwe alltime high in pleuro goudprijs. Maar het milieu mag ongetwijfeld mee naar de kelder, allemaal ten dienste van de economische groei.

 74. Patrick says:

  Tsja Nhz, Flinke monetaire inflatie is natuurlijk ook een manier om te deleveragen…

  Hoeven we in ieder geval voorlopig die schuldenbergen niet te verminderen.

  Iedereen weer 10 jaar blij 🙂

  @ Mises, als je meeleest, wat vind jij? De boel nog één keer opblazen en over 10 jaar als overheid definitief defaulten?

 75. ll says:

  S & P Griekenland Junk status

 76. Patrick says:

  Oeps, daar schrikken de beurzen behoorlijk van…

 77. Hugo says:

  Heeft allicht ook te maken met de afwaardering van Portugal naar B-. Uiteraard houden de VS en UK hun AAA (proest).

 78. nhz says:

  @77:
  zolang de schulden harder groeien dan ze de currencies laten leeglopen schiet het niet op denk ik. Behalve dan voor wie nog spaargeld heeft, die groep wordt wel in hoog tempo geelimineerd.

  @79:
  sell the news zou ik zeggen; dit zat er al weken aan te komen. Als nou Belgie of Spanje was afgewaardeerd naar junk dan zou ik zo’n daling verwachten – maar dat komt over een paar weken of maanden pas. Is allemaal manipulatie door grote spelers zoals G$.

 79. Hugo says:

  Je kan trouwens oud NL zilvergeld btw vrij kopen. Zilver bestek heeft soms ook uitstekende prijzen (onder spot).

 80. adamus says:

  de mensen met fysiek goud gaan nu profiteren. Blijven die dan ook heel hard roepen dat Griekenland veel steun moet krijgen? Bankspaarders gaan ontzettend de klos worden.

  De klos, waar is Wouter Bos?

 81. Hugo says:

  @80

  Niet overdrijven, Portugal is A-.

 82. adamus says:

  Eerst het zoet, dan het zuur. “We hebben dit nooit kunnen voorzien”. De sufkutten.

 83. adamus says:

  Nou, nhz, blijf maar lekker op je bankspaarcentjes zitten……het zal de komende 5 jaar hard gaan.

  Waar blijft die deflatie nou, mensen?

 84. Okkie says:

  @Goudbelegger nr.53:
  Als jij ons eens met bronvermelding gaat noemen wat die kosten zijn. Waarschijnlijk gaat het inderdaad om wisselgeld zoals nhz typt.

  @nr.54:
  Het is vooral de rechtse kiezer die het hardst om inburgering heeft gezeurd dus niet klagen over de centjes.

 85. Hugo says:

  Alleen naar de huizenprijzen en ‘luxe’ goederen kijken adamus. Dan zie je wat deflatie. De (steeds sneller) stijgende belasting voor steeds minder ‘dienstverlening’ is geen inflatie! De rest gewoon negeren.

 86. adamus says:

  88 hugo

  klopt m.i.

  cohen zal nog heel wat keren gaan stotteren.

 87. jelle says:

  ik ben toch wel benieuwd wat ze dan van plan zijn voor lopende aflossings vrije of bankspaar hypotheken bij versobering van de HRA. Alleen voor nieuwe gevallen of ook al lopende? Er staat dan leuk in de partij programma’s dat er bijvoorbeeld 10 jaar voor wordt uitgetrokken om de aftrek tot bv 350.000 te verlagen of naar 30%. Alleen als dit ook voor lopende hypotheken gebeurt hebben die mensen een flink probleem. Langzaam toenemende maandlasten, afnemende woningwaarde waardoor verkopen niet meer lukt.. Iedereen zonder een flinke overwaarde die bv minder dan 5 jaar gelden heeft gekocht loopt dan kans niet alleen de maandlasten niet meer te kunnen dragen maar ook nog eens een flinke restschuld over te houden. Bij helemaal aflossingsvrij ben je natuurlijk ook wel aan het speculeren op een stijging van de waarde in 30 jaar, maar door de hoge huizenprijzen en de HRA is het natuurlijk wel erg gestimuleerd de afgelopen jaren in deze ‘val’ te trappen. Ik ben benieuwd of ze ook nog iets doen met overwaarde mee nemen of zo. En dan alleen in die gevallen de aftrek beperken.

 88. Juan Belmonte says:

  @86

  Geduld.

  Volgens Willem Buiter wordt de wereld eerst spannend en wat chaotisch.

  Kees de Kort zegt ook terecht dat het Griekse “drama” er één is van handelaren. De echte problemen zitten volgens hem bij U.K. en USA en die zitten niet in de euro-zone(voor de volledigheid).

 89. Juan Belmonte says:

  Vanaf een afstandje is het rustig toezien op Grieks brood en spelen.

  De lejos se ven los toros y de cerca se torean
  Van veraf kunt u stieren bewonderen, als je wilt stierenvechten zult u dat van dichtbij moeten doen.

 90. dawg says:

  87 Okkie

  Je zit altijd wel een beetje erg hoog te paard als het om forumbezoekers gaat die zo hun twijfels hebben over de verrijkingen van onze samenleving door massa- immigratie en multicultuur.

  Die twijfels zijn namelijk gewoon op z’n plaats. Al in 2003 publiceerde het CPB een rapport waar een wetenschappelijke schatting werd gedaan naar kosten en baten van de massa immigratie.
  En er zullen ongetwijfeld nog meer onderzoeksresultaten te vinden zijn. Deze bijvoorbeeld:

  http://www.nidi.knaw.nl/web/html/public/demos/dm03101.html

  Als ik het me goed herinner wordt becijferd dat een gemiddeld zgn. “niet-westers allochtoon” gezin van vier personen de schatkist op lifetime basis gemiddeld 250.000
  euro kost. Voorspelbare oorzaak zijn: lage arbeidsparticipatie en, indien van toepassing, een lage verdiencapaciteit.

 91. dawg says:

  @ 92 Juan,

  Lijkt me logisch. Die landen hebben vooral schulden in vreemde valuta. De Amerikanen kunnen nog tijd rekken zolang de wereld als dollar reservevaluta accepteert. Dat reddingsbootje hebben de Britten niet eens.

 92. Juan Belmonte says:

  zolang de wereld als dollar reservevaluta accepteert

  Is dat niet precies de inzet van deze versie van de brood en spelen ?

 93. Juan Belmonte says:

  Een aantal grote stieren duwt de horens tegen elkaar, de ene bluft met nog méér geld en dus meer schuld dan de andere…..

 94. Juan Belmonte says:

  Schaamrood op de kaken is geen gewoonte meer, da’s iets van vroegers, dus daar zullen we geen last van hebben, alles in de plooi 🙂

  (“rood” en “stieren” kan onhandig zijn)

 95. dawg says:

  @ 96 Juan

  Geen idee, ik heb al zoveel uiteenlopende verkaringen over de oorzaken van de kredietcrisis gelezen en gehoord. Er is inderdaad een groep verklaringen die stelt dat de machtsevenwichten aan het verschuiven zijn en dat er een einde komt aan de Amerikaanse hegemonie. Daar past dan die dollarcris in. Dus in de VS is niet de bull los, maar de bear.

 96. Hugo says:

  Juan

  ”als je wilt stierenvechten zult u dat van dichtbij moeten doen.”

  Pas op met te dichtbij komen zoals duidelijk blijkt uit dit ‘incident’. Ps niet voor de gevoelige onder ons.

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/centralamericaandthecaribbean/mexico/7632507/Top-matador-needs-17-pints-of-blood-following-bull-goring.html

 97. Juan Belmonte says:

  @100 Sptijtig voor de collega die duidelijk de stijl, zoals destijds ingezet door Juan Belmonte, hanteert. De stier van heel dichtbij, dat heeft wel degelijk risico’s.

  Dat zijn we in de polder niet gewend, alle grote dingen gebeuren altijd “ver weg”, bij ons is alles veilig, iedereen betaalt altijd keurig terug en huizenprijzen stijgen alleen maar.

  Olé 🙂

 98. dawg says:

  @ 100 Hugo

  Ik dacht dat ze de verliezer altijd afmaakten.

 99. Juan Belmonte says:

  Nee, deze stier (in Mexico, dat weet Juan niet zeker) zal goed behandeld worden.

  Torero’s lappen ze weer op, net als de economie 🙂

 100. Juan Belmonte says:

  Deze niet: Paqui (1984).

 101. Juan Belmonte says:

  Maar met de economie komt het altijd weer goed 🙂

 102. Hugo says:

  @ dwag,

  Gaat ook niet goed met de VS hoor. Ze hebben daar alleen een drukpers. De Grieken niet.
  http://www.zerohedge.com/article/44-billion-2-year-auction-closes-1024-high-yield-directs-surge-expected

  Overigens zou het zomaar de goldbull kunnen zijn welke de Amerikanen aan het bevechten zijn met hun printingpre$$. Ze zitten er kort op en tja dan kan er alles gebeuren….

 103. Hugo says:

  Juan, Hugo waardeert je stijl zeker. Hugo neemt alleen iets meer afstand, just to be sure. Ook van de zgn polderzekerheden.

 104. Juan Belmonte says:

  108 Als er grote tegenstrijdigheden bestaan kost het moeite om er de humor niet van in te zien 🙂

  Dan maar géén moeite…

 105. Juan Belmonte says:

  Lees: het is een beetje prijsschieten op de polderzekerheden en als onderzoeksjournalistiek geen gras voor de voeten wegmaait, valt er voldoende te grazen…

  te nemen… 🙂

 106. dawg says:

  @ 105

  ‘t Is slechts een klein stapje voor een stier, maar een reuzenstap voor de stier op het moment dat wordt beloten niet de rode lap maar de stierenvechter op de hoorns te nemen.

 107. Juan Belmonte says:

  Sorry maar dan moet volgen:

  Sin poesía, no se puede torear
  Zonder piezie geen stierengevecht, een fameuze uitspraak van de èchte J.B.

 108. Juan Belmonte says:

  111 exact

  U kunt niet eeuwig dollen, ook niet met stieren…

  Wie had ook alweer het symbool van de stier op Wall st. ?

 109. Juan Belmonte says:

  Maar terug naar de echte drama’s (?)

  De Griekse langetermijnrente gaat donderdag opnieuw fors hoger nu uit nieuwe gegevens van Eurostat blijkt dat het overheidstekort in het land opwaarts is herzien van 12,7 naar 13,6 procent. De langetermijnrente piekt op 8,8 procent. De rente op tweejarig staatspapier stijgt een enorme 232 basispunten, tot boven de 10 procent. Moody’s verlaagde de rating voor Grieks schuldpapier.

  http://www.tijd.be/nieuws/buitenland/Markt_gelooft_in_Griekse_-default-.8906600-439.art

  Vraag is: zal morgen om 15:43:20 niet nog een herijking van de statistieken plaatvinden ?
  Iedere seconde telt 🙂

 110. Hugo says:

  Juan,

  Ik heb de NL media al een poosje afgeschreven als zijnde informatief / onderzoekend. Sterker nog ik zie het als 1 grote propagandamachine. NL grossiert in absurditeiten. Soms kan ik er om lachen maar meestal vind ik het verdrietig. Zoveel (toekomstige) welvaart en welzijn doelbewust vernietigt voor nog een keertje pluche. Zoveel kritische journalistiek kapot gemaakt om de illusie in stand te houden. Bijltjesdag zal komen, ik hoop dat het niet al te bloederig zal zijn.

 111. dawg says:

  @ 114 Juan

  Wat mij dan weer blijft verbazen is dat iedereen zo gefocust is op die Griekse staatsschuld. Is niet meer dan een symptoom van het Griekse probleem, nl. dat de Griekse economie niet competitief genoeg is. Daardoor exporteren ze te weinig tov en dan volgt vanzelf kapitaalimport. Omdat ze geen drachme meer hebben die kan deprecieren wordt die situatie niet doorbroken.

  Maar omdat de Noordeuropese banken zo veel geld in Griekenland hebben zitten, hebben ze ons ook (bij de ballen). Hebben ze misschien nog meer aan dan die Amerikanen met hun drukpers.

 112. dawg says:

  @ 116 dawg

  correctie:

  Daardoor exporteren ze te weinig
  tov hun import.

 113. Juan Belmonte says:

  @Hugo, we zullen zien, gelukkig zijn de verschillende economen het onderling oneens 🙂

  De wijze waarop mevrouw Birgit Donker (NRC) afscheid moest nemen kan ook nog wel een staartje krijgen.

  We zien wel op televisie uitgesproken worden dat onverantwoord lenen onverstandig is. Dat op zich is dan weer verstandig.

 114. Juan Belmonte says:

  116 Was Griekse economie niet 2% van EU ?

  Dat lijkt dan iets aan te geven, Calimero niest, hele boerderij verkouden (om maar in termen van de partij voor de Dieren te blijven) ?

  Kees de Kort geeft (terecht) aan dat er andere partijen zijn USA, U.K. die méér dan 2% van EU totaal doen en soortgelijke problemen hebben.

  Die staan (nog) niet in de schijnwerpers, maar ja, er kan vanalles gebeuren morgen om 15:43:20.

 115. Juan Belmonte says:

  Hebben ze misschien nog meer aan dan die Amerikanen met hun drukpers.

  Als NL de laatste jaren 45 miljard euro schuldcreatie per jaar deed op 600 miljard BNP, stond-i bij ons dan ook niet op volle toeren (=7,5% geldgroei, die schuld- en geldcreatie is dankzij lage rente).

 116. Dalen says:

  @ 114

  “herzien van 12,7 naar 13,6 procent.”

  Voor dat percentage doe ik mee. Leen wel wat extra hier en daar voor een lager percentage en dan komt het gezegde van mijn opa toch nog uit.

  Hij zei altijd “jongen je moet zien dat je kan leven van de rente van de schuld”. Ik was 7 en hij 52. Snapte jaren later wat hij bedoelde.

  Zou Kees Jan ook hebben geluisterd toen dikke Jan garant ging staan voor Griekenland.

 117. nhz says:

  lijkt erop dat Jim Sinclair gelijk gaat krijgen met zijn explosieve stijging van goud, de laatste barriere van +/- $ 1162 lijkt definitief gepasseerd (en in euro vandaag maar liefst 3% stijging). barriere heen.
  Interessante vraag waarom, zou de implosie van de pleuro aanstaande zijn? De Griekste staatsschuld staat sinds vandaag op minimaal 14%, de praktijk zal dus nog wel erger zijn. En wie weet wat de boekhouders vinden als ze elders de boeken gaan uitpluizen, bijvoorbeeld in de polder …

 118. Juan Belmonte says:

  @Dalen

  Het is natuurlijk allemaal financiele politiek…

  Volop herzieningen, een feest van nieuwe inzichten 🙂

 119. dawg says:

  @ 120 Juan,

  Vind het merkwaardig dat dat kantje van het monenetaire beleid van de ECB zo weinig aandacht krijgt.

 120. Juan Belmonte says:

  @124 Eerder al gemeld: FED schafte publikatie van $M3 af. Rente jarenlang historisch laag.

  Ook hier is besloten om flink ruim in het geld te zitten met lage rentes.

  Er zal wel logica inzitten, maar Juan zoekt het nog. Wie weet biedt Van Speijk ruimte voor nieuwe inzichten ?

 121. nhz says:

  @84:
  maar toch twee stappen omlaag vandaag; wie volgt …

 122. Hugo says:

  Juan,

  Je weet ze wel te benoemen he (uitzonderingen daar gelaten). Economen of het NRC; ”voordat we wat zeggen moeten we eerst bellen met de RVD, voorlichters van de 2e en 1e kamer en om zeker te zijn met de voorlichters van Europa of we de officiele standpunten juist verwoorden.”

  Euro ligt nu onder zware FLAK van de naked short Ammies & Britten. Hier wordt behoedzamer met de drukpers omgesprongen. Thank god dat de drukpers van de kleuters is afgepakt. Nu nog afpakken van de sociopaten. Mijn inschatting, zodra de LBMA onder de voet wordt gelopen is dat een feit.

 123. dawg says:

  @ 125 Juan

  Alle eurolanden zullen toekomstige vergrijzingskosten zo’n beetje volledig uit de begroting moeten gaan betalen. Nederland is echt een buitenbeentje met zijn, via de particuliere pensioenen, deels kapitaalgedekte oudedagsvoorziening. Zijn dan ook het enige land dat veel te verliezen heeft bij een stevige inflatie.

 124. nhz says:

  @128:
  daarom is NL zeker recordhouder opgepotte inflatie, via de huizenmarkt en de record prive schulden?

 125. Hugo says:

  @126

  Schijnt dat de Italianen vandaag hun veiling staatsschuld maar net rond hebben gekregen. Lijkt me een goed doelwit voor de raters.

 126. adamus says:

  Hij zei altijd “jongen je moet zien dat je kan leven van de rente van de schuld”. Ik was 7 en hij 52. Snapte jaren later wat hij bedoelde.

  de variant werd beleggen met geleend geld?

 127. dawg says:

  @ 129 nzh

  Het een sluit het ander niet uit.

 128. adamus says:

  124

  ECB? doet niet meer mee.

  Snode plannen?

 129. adamus says:

  129 nhz

  Zelfs Cohen weet de getallen niet op te lepelen.
  Wist zelfs niet even te bluffen met een totaal van 600/700 miljard o.i.d. om dat dan meteen te bagatelliseren met “er staat veel spaargeld tegenover”. Balkenende wordt zo zonder iets te zeggen de volgende premier.

 130. dawg says:

  @ 133 adamus

  Doet niet meer mee met wat?

 131. nhz says:

  @132:
  ik wil alleen maar zeggen dat de NL burgers (de boomers voorop) en de Staat hier zeer tegengestelde belangen hebben. De staat wil heel graag inflateren om zijn verplichtingen te beperken.

 132. dawg says:

  @ 136 nzh

  That’s right. Was ook mooi zichtbaar bij de discussie over de wisselkoers gulden-euro. Was de staatschuld ineens zomaar 10% kleiner dan bij een koers van om en nabij 1 euro = 2 gulden.

 133. nhz says:

  euro/dollar zojuist door de 1.32 gezakt; er zit nog meer ellende in de pijplijn dus. Euro goudprijs staat nu op bijna 4% winst in één dag, spaarders zijn weer de partij die het overgrote deel van de rekening betaalt. En dat dankzij een landje dat maar 2% van de pleuro zone is; kun je nagaan wat er gebeurt als straks Spanje, Italie of NL wordt afgewaardeerd 🙁

 134. Goudbelegger says:

  @87 Echt een linkse opmerking om elke kritiek op misstanden in dit land te stoppen okkie.

  Je ziet huizen overal leeg staan dus is er te veel gebouwd, cijfers?? Je ziet het toch. Ga op Internet zoeken op multicultureel centrum, inburgeringscursus etc. Dan weet je dat het veel geld kost.

  Maar droom lekker door okkie, we gaan toch ten onder, ja, door de bouwmaffia en banken maar ook door veel te veel ambtenaren. Als je denkt dat de asielzoekers en inburgeringsindustrie welvaart kan scheppen okkie dan lieg je omdat je er zelf van profiteert of ben je zwakzinnig.

 135. Hugo says:

  Vandaag voor het eerst over deze ‘innovatie’ in derivaten gelezen.

  ”As U.S. cities and towns wrestle with financial problems, investors are finding a new way to profit on their misery: by buying derivatives that essentially bet municipalities will default.”
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704464704575208592421153342.html?mod=WSJ_hps_LEFTWhatsNews

  Was eigenlijk te verwachten na het laatste stuk van matt taibbi. Mij benieuwen wanneer de druk weer op de dollar / pond komt te liggen. Genoeg zwarte zwanen daar.

 136. Juan Belmonte says:

  daarom is NL zeker recordhouder opgepotte inflatie, via de huizenmarkt en de record prive schulden

  Mogelijk denken beleidsmakers inderdaad dat NL het nodige te verliezen heeft via $inflatie aan pensioengelden en andere assets, wellicht dat we dan maar met de Van Speijk’s van deze wereld meedoen ?
  Mogelijk ook niet, kan het niet overzien.

  Belangen van overheden zijn natuurlijk altijd om schulden weg te inflateren als ze al niet te exporteren zijn. In de USA krediet-crisis ontbreekt het niet aan een export component…
  Heeft Goldman de USA toch weer veel goed gedaan, mooi dubbel allemaal 🙂

 137. Goudbelegger says:

  Dat mensen niet bevatten dat je geen welvaart kan behouden als het halve land bezig is met communistisch aanwezig zijn op kantoor onder het mom van ‘mensen helpen’. Maar ja, niet nadenken, ik zorg wel dat ik weg ben als het straks instort, ga me niet ergeren, die tijd is voorbij, nu is het zelf ook nog profiteren en voorbereiden.

 138. Hugo says:

  @138

  Is niet beperkt tot de Euro, goud gaat los in alle ‘belangrijke’ fiat http://www.usagold.com/gold-price-forex.html. Zowel blijkt niet beperkt tot vandaag ;).

 139. Hugo says:

  @139
  ”Echt een linkse opmerking om elke kritiek op misstanden in dit land te stoppen.”

  Rechts en het midden kunnen er ook wat van. Allen hebben zo hun hobby projectjes. Proberen ten koste van de ander die van zichzelf uit te breiden / in stand te houden. Allemaal 1 pot nat. Rechtstreeks stemmen kopen is uiteindelijk voordeliger.

 140. boefke says:

  Sorry guy’s, ben ff afwezig geweest. Moest even de goudprijs zien bij te benen en het valt niet mee moet ik zeggen. Wat een rally, 3% op 1 dag…..volatiliteit neemt toe. Zoals te verwachten was. Morgen zal er wel een vette “smack” komen, edoch trend is gezet.

  @138, Euro gaat daadwerkelijk door het afvoerputje. Het niveau van(laten we zeggen goed voor de export) Jan Kees komt in zicht 😉 LAGER!!

  Wat een mafketel met z’n 5%…..al vraag je 1% je geld wat je uitleent is weg, simpel! anders wil een markt toch niet meer dan het dubbele??? Heb hoop dat Merkel hier een stokje voor steekt nu de grootste duitse banken vet kunnen gaan afschrijven op hun obligaties. Hebben hun geld beter binnenshuis nodig lijkt me.

  Wat een bende……

  Geduld, komt u over 1 jaar maar terug. Ludwig hoe zit jij momenteel 😉

 141. Patrick says:

  Ik ga in ieder geval de frequentie van mijn goudaankoopjes opvoeren.

  Om maar even te spreken met de politiecommissaris uit Beverly Hills Cop: “This whole thing stinks to high heaven!”.

 142. Patrick says:

  Goudbelegger, wat zijn je plannen?

 143. adamus says:

  Geduld, komt u over 1 jaar maar terug. Ludwig hoe zit jij momenteel

  lacht zich een kriek.

 144. ll says:

  He….men wordt wakker in 070, niet te geloven, nu de leegstand in de nieuwbouwhuizen nog aanpakken ……..maar ja, zal nog wel even duren

  http://www.fd.nl/artikel/14750961/vrom-pakt-oprukkende-leegstand-kantoren

 145. ll says:

  Maar ja, dan zal ook het beleid van de gemeenten moeten veranderen, want ict is ict en geen accountant

  http://www.dvhn.nl/nieuws/dvhn-video/article5710585.ece/Gronings-beleid:-Ict'er-mag-in-kantoor,-accountant-niet

 146. ll says:

  Tegenvallertje voor de Ollandse regering van 8.4 Miljard, als de Grieken hun schulden gaan herstructueren. Over verdampen gesproken Martijn.

 147. Patrick says:

  Goudbelegger, ik vind visioenen van een akker met wat kippen ergens in een ver land wel wat extreem…

  Is er geen mooie tussenweg?

  In Duitsland hebben ze ook kippen 🙂

 148. nhz says:

  @143:
  nog geen nieuwe all time high in AU/NZ $, niet toevallig zijn dat landen met een wat degelijker financieel beleid, waar de centrale bankiers nog een beetje in toom gehouden worden.

  @148:
  ik dacht dat ie vooral in goudstocks deed – nou, dat gaat helemaal niet zo florrissant hoor. Echt goud doet het veel beter de laatste tijd, en als er ooit een eind komt aan die krankzinnige stocks rally gaan de goldstocks vast verder mee omlaag.

  @149:
  grappig, ik herinner me de verhalen van een paar jaar geleden van Hollywoodsterren die met hun optrekjes aan het leuren waren en bijna allemaal miljoenenverliezen moesten incasseren. Zo gewonnen, zo geronnen.

 149. adamus says:

  150 Il

  300 miljoen subsidie als ik het goed heb onthouden.

 150. adamus says:

  In Duitsland hebben ze ook kippen

  en parallel aan de NL grens, behalve windmolens, ook Massentierhaltung. Infrastructuur hè. 😉

 151. Goudbelegger says:

  Patrick, het kan zeer extreem worden.

  @155 goudaandelen sinds eind 2008 10x over de kop, 20x, 40x, eentje 80x. Veel meer winst dan met goud. Zo ging het altijd. goudaandelen stijgen als goud stijgt, kan niet anders.

  Probleem is wel, welke goudaandelen koop je, dat wel. Behalve als je rijk bent, koop je gewoon deel HUI, producenten, kan niet fout gaan.

 152. adamus says:

  155

  die stolpboerderij in NH is bij vlagen, vanaf de jaren 60 in trek geweest bij de “sterren”. Uiteindelijk zijn ze allemaal weer vertrokken. Denk niet dat er veel zijn die winst gemaakt hebben.

 153. adamus says:

  voor fysiek goud is het misschien nu even geen tijd? Dec. het laatste stukje gekocht. Even wachten tot de $-€ verhouding wat veranderd. De problemen zijn voor GR. misschien groot, maar de echte problemen zitten m.i. toch echt in UK en USA. Dat is pas echt “huge”.

 154. Patrick says:

  @157 Alles waar Massen- voor staat dat loopt uiteindelijk fout af.

  Behalve Massengoldhaltung natuurlijk.

 155. Patrick says:

  @160 Denk je niet dat als de aandacht weer terug gefocussed wordt op US en UK dat Goud alleen nog maar harder naar boven schiet?

 156. Goudbelegger says:

  Problemen zijn toch overal gigantisch?? Schulden inderdaad in ene land groter dan andere maar Nederland is een ambtenarenland, dat hakt er ook in, communistisch geld daalt ook enig moment ten opzichte van goud.

  De echte inflatie komt als de overheden overal geld gaan bijdrukken om aan hogere rentelasten te voldoen terwijl belastinginkomsten dalen en dan nog even ‘de economie op gang gaan helpen met het uitdelen van geld’, to-ta-le rampppppppp.

 157. nhz says:

  @158:
  flauwekul dat 10x over de kop, de index is gewoon flink gedaald de laatste tijd. Dus als je al stocks hebt die 10x over de kop zijn (pennystocks, vermoedelijk) dan heb je er ook vast die 50x minder waard zijn geworden.
  Mensen die beweren duurzaam de index met afstand te verslaan daar geloof ik niks van.

  @159:
  ook bij vastgoed wordt de winst gemaakt door de smart money, vriendjes van makelaars enzo die getipt worden en snel met vette winst doorverkopen. Ik zie het hier in de buurt voortdurend, nog steeds. Gewone burgers raken alleen maar geld kwijt met zulke dure panden, een uitzondering daargelaten.

  @160:
  het is nu inderdaad relatief ongunstig om in euro’s goud te kopen, maar het kan best nog veel ongunstiger worden voordat we een correctie zin. De euro kan best terug naar parity met de dollar, zeker als dat steunfonds van de EU kleptocraten doorgaat – want dat is gewoon een uitnodiging voor grootschalig misbruik. Dan kan de goudprijs ver door de 1000 EUR heen.
  Ik zit nu nog maar 8% belegd in goud (giraal), wil uiteindelijk naar > 50% met als het echt uit de hand gaat lopen wellicht een deel fysiek. Maar ja, wat is wijsheid … voorlopig maar geleidelijk een positie opbouwen.

 158. Goudbelegger says:

  @162, haha, dat is een goeie inderdaad, goud is genoteerd in $ after all.. CAD vind ik trouwens wel goed, weinig schulden, weinig financiele oplichterij, dubbel voordeel als je daar goudaandelen koopt, geldt ook voor Australie. Marc Faber of Celente noemde ze ook, met Nieuw Zeeland en Singapore, de rest van het geld is leuk voor later om aan je kleinkinderen te geven, ‘toen hadden we de Euro’, ‘wat is dat opa?’.

 159. Goudbelegger says:

  @164 het is moeilijk inderdaad en timing is everything, als je eind 2008 gekocht hebt dan kon het niet fout gaan. Denk ook dat maar zo’n 1% echt rijk wordt op de beurs en dat 90% tot 97% verliest, wel met je eens.

  Wat voorbeelden van superstijgers, St. Elias Mines, Century Mining, Novagold, Coeur D’Alene.

 160. adamus says:

  nhz ik heb iets minder kapitaal dan jij 😉
  en ga niet over de 10%. Soort van wilsbeschikking 🙂 Waarom? Gewoon ergens een stok zetten. Inderdaad “wat is wijsheid”?

  Geloof alleen in fysiek, maar dat komt misschien omdat ik het de fysieke/agrarische hoek kom. Ik slaag alleen niet meer als ik papier in de gaten moet houden. Hoewel een hagelbui ook de peertjes kan laten mislukken; daar heb ik dan weer nooit wakker van gelegen. Shit happens maar niet altijd als ik mijn werk goed heb gedaan.

 161. adamus says:

  slaag = slaap

  omdat ik het de fysieke/ = omdat ik uit de fy…..

 162. adamus says:

  ‘toen hadden we de Euro’, ‘wat is dat opa?’.

  een kind van 14 weet niet meer wat de gulden was.

  Wil jij een rukmunt met maxima erop?

 163. adamus says:

  die we dan laten zweven of koppelen aan de Deuro. Ook allemaal weer politiek gelul uit dan Haag gaat dat opleveren hoor.

 164. Patrick says:

  Mag ik jullie tussendoor even erop wijzen dat de AEX weer flink onderuit gaat vandaag? …

 165. adamus says:

  Verdampt het gratis geld 🙂

 166. adamus says:

  171

  geld neemt ook af en toe een andere vorm aan. Wie zullen er aan verdiend hebben?

 167. nhz says:

  @167:
  als ik een eigen huis had zou ik ook fysiek goud kopen, maar nu een beetje lastig. Dankzij mijn overijverige gemeente (ambtenaren hebben daar, naast het oppoetsen van de lantarenpalen voor Hare Majesteit, blijkbaar niks beters te doen) woon ik binnenkort officieel niet eens meer in mijn woonplaats, helaas moet je dan nog steeds belasting betalen 🙁
  Giraal goud is momenteel dus wat praktischer.

  @171:
  vergeleken met de manier waarop ze de pleuro de afgelopen maanden onderuit hebben gehaald stelt het niks voor natuurlijk …

  @173:
  je mag aannemen dat G$ weer dik profiteert, en dat ze een lekker potje meeroeren in de Griekenland brij om hun profijt te maximaliseren. Tenslotte staat de halve politiek bij deze club op de zwarte loonlijst.

 168. ll says:

  Rommel derivaten, rommel hypotheken, en nu ook nog rommel staatsobligaties, het kan niet meer op. Alle papiergeld is binnenkort rommel.

  Adamus, hoe kan gratis geld [ ECB ] nu verdampen, het is wel geleend hoor.

 169. nhz says:

  @172:
  over verdampen gesproken:
  http://www.zibb.nl/10268595/Nieuws/Nieuwsoverzicht/Opmerkelijk-nieuws/Opmerkelijk-nieuwsbericht/Hardrijder-kan-Bugatti-Veyron-inleveren.htm
  Als ze die Bugatti nou permanent in beslag nemen dan kan daar de koninginnedag in Middelburg al bijna van betaald worden. Ik zou trouwens een 20-jarige in bezit van zo’n auto direct al verdacht vinden, ik zou gokken op iemand uit een bepaalde minder legale branche.

 170. nhz says:

  @176:
  lees net dat het om de auto van pa ging; overigens uit een branche waar vroeger (in de tijd dat pa rijk werd) ook veel rare zaken gebeurden.

 171. dawg says:

  @ 142 Goudbelegger

  je lult echt uit je nek. In Nederland wordt als regel keihard gewerkt. Gemiddelde arbeidsproductiviteit ligt dan ook hoog en de arbeidsdeelname loopt al decennia lang op. We hebben ook al jarenlang een structureel nationaal spaarOVERSCHOT en voordat de kredietcrisis uitbrak waren de overheidsfinancien vrij goed op orde (klein financieringsoverschot en trendmatig dalende staatschuldquote).

  Zeker er zijn grote problemen met de leefbaarheid in grote delen van Nederland, maar die problemen zijn niet in de eerste plaats economisch van aard.

  Als de economie in Nederland naar de kloten gaat mogen we daar het mondiale financiele gangsterdom voor bedanken. En de politici die voortijdig een gemeenschappelijke Europese munt hebben ingvoerdm politieke eenwording af te dwingen.

  Ga eens wat economische statistieken bestuderen. Knap je misschien zelf ook van op.

  http://www.vkwmetena.be/index.php?nav=FLASH&contentid=419&download=536

 172. adamus says:

  175 IL

  ik kan niet alles tussen “-” zetten 😉

 173. adamus says:

  je lult echt uit je nek

  behalve bij mij in de familie; ziek, zwak, misselijk, wachtgeld mee, al 20 jaar in coachingstrajecten en toch in schaal 13 komen. Betreft provincie en min.v.Just. Ik wil niet zeggen dat je uit je nek lult…..Ik weet het, het gaat slechts om een handje vol. Er zitten gewoon 15.000 rijksambtenaren zonder bureau. Kom je nergens in de statistieken tegen.

 174. adamus says:

  Maar de wal gaat het schip keren. No worries.

 175. adamus says:

  Zeker er zijn grote problemen met de leefbaarheid in grote delen van Nederland, maar die problemen zijn niet in de eerste plaats economisch van aard.

  1 ding heb ik dan weer wel van mijn Keynesiaanse leraar opgestoken: sociale problemen zijn problemen van economische aard.

 176. dawg says:

  @ 181 Adamus,

  Ok, dat soort zaken is schandelijk, maar het is niet maatgevend.

 177. Dalen says:

  @ 176 nhz

  Na inbeslagname zal door de officier van justitie besloten worden of de auto teruggeven kan worden aan de rechtmatige eigenaar. Inbeslagname is nog geen verbeurdverklaring. Wel kan de OvJ de auto ontrekken aan het verkeer. De rechter beslist uiteindelijk. Hij moet dan een afweging maken inzake de waarde en het misdrijf (meer dan 30km te hard is een misdrijf en geen overtreding).

  Als tijdens het onderzoek is gebleken dat het voertuig verder geen betrekking had op het gepleegde strafbare feit of dat de rechtmatige eigenaar van het voertuig geen betrokkenheid had bij het strafbare feit dan is de kans op teruggave redelijk groot.

  Verbeurdverklaring heb ik in de tijd dat ik bij de RB werkte, nooit meegemaakt.

 178. Dalen says:

  “BLAUWESTAD – Het CDA in de Provinciale Staten van Groningen wil meer mensen naar het project Blauwestad trekken door belangstellenden er een tijdje te laten proefwonen in een volledig ingericht huis.”

  Kijk dat lijkt mij wel wat. Twee jaar in een huisje aan het water met mijn bootje en wachten tot de storm voorbij is.

  Toevallig hebben we in het weekend gekeken en gezien dat de mooiste kaveltjes aan het water al weg zijn. Nu even afwachten tot die of andere kavels in de opruiming gaan. Geduld is ook hier een schone zaak

 179. adamus says:

  Zal wel een verzorgingshuisje worden met vaste vloerbedekking.

  Leuke oversteek trouwens van WWBelgië naar Winschoten.

 180. nhz says:

  @184:
  jammer, dan maar geen koninginnedag 😉

  @185:
  maar ik neem aan dat ze je niet twee jaar laten proefwonen daar … zoja dan lijkt het me ook wel wat, als de huur tenminste aantrekkelijk is. Voor kopen is het nog lang geen goed moment lijkt me.

 181. nhz says:

  korte rente voor Griekenland inmiddels boven de 20% aangekomen, maar beleggers maken zich geen zorgen. De daling van ING is inmiddels minder dan 2%, blijkbaar gaat iedereen er vanuit dat bij een Grieks faillissement de staat alle schade dekt.

 182. adamus says:

  Gr. gaat niet failliet. Merkel is met herverkiezing bezig en heeft geen tijd om de stekker er uit te trekken.

 183. adamus says:

  Prov. Brabant gaat inkrimpen. 400man.
  zoekbureaus voor echte werkbanen in techniek onslaan ook mensen; komt U na de zomer maar terug.

  Gelukkig gaat het goed met de spaarquote.

 184. nhz says:

  @190:
  dat wordt dan weer meer werk voor externen bij de provincie; het overbodige werk moet tenslotte toch gedaan worden (zelfs als het om niksen gaat). Mijn gemeente heeft de afgelopen paar jaar ook in het personeelsbestand gesnoeid, maar de kosten voor ‘externe deskundigen’ rijzen volledig de pan uit.

 185. ll says:

  Zijn ze duurder uit de provincie Brabant hoor, wachtgeldregeling, externen, en meer geld voor nieuw beleid.

 186. KariZ says:

  Hopen maar dat ze genoeg mensen overhouden om beleid te maken 🙂

 187. Martijn says:

  Misschien leuk voor goudbelegger:

  http://blogs.z24.nl/politieke-economie/

  De tegenpartij?

 188. Martijn says:

  194

  Mooie afsluiter: “Wanneer de polarisatie der standpunten in het gangbare denken, en het vaak al te weinig door enige kennis van zaken gehinderde impulsieve doen, zich blijven ontwikkelen in het huidige, mede door de media veroorzaakte tempo, zal het karakter van een volgende generatie Nederlanders als meest in het oog springende wezenskenmerk een permanente staat van agressieve ontevredenheid met al het denkbare vertonen.”

 189. ll says:

  Greece in the picture, meer junk status, meer geld, tjeez wat een financiele wereld heeft men gecreerd, walgelijk.

  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aWYnPQG69WuA&pos=4

 190. nhz says:

  @195:
  tja, al die genetische degeneratie van de laatste twee generaties komt ooit aan de oppervlakte. En wat dat soort zaken betreft ben ik niet optimistisch over internet, hoe oppervlakkiger en schreeuwiger hoe beter daar meestal; over hyves, twitter etc. maar helemaal niet gesproken …

  @196:
  Europa is feitelijk failliet, de hele ClubMed zal straks van hetzelfde laken een pak blijken. Je kunt nu al lezen dat alleen de redding van Griekenland waarschijnlijk een paar honderd miljard gaat kosten; en Portugal + Spanje + Italie zijn vele maten groter.
  Het Noorden (NL, UK, IER) hebben ze giga huizenbubbles die nog lang niet leeggelopen zijn. Het Oosten heeft allerlei leningen in foute valuta die ze niet meer kunnen terugbetalen, enz. De enige ‘oplossing’ die politiek en ECB hebben is inflateren. Dit nog even afgezien van het sociale faillissement wat niet alleen in Belgie aanstaande is, en met geld niet is op te lossen.

 191. ll says:

  Nee hoor 100 miljard, krijgt Greece, leefgeld voor 3 jaar, misdaad wordt beloond

 192. adamus says:

  Bas heeft ook te lang meegeluld. Na een kleine oprisping weer terug in zijn hok.

 193. adamus says:

  De enige ‘oplossing’ die politiek en ECB hebben is inflateren.

  laat dat maar aan de “interlectuelen” over.

 194. adamus says:

  Dit is net als Ebola,

  dan komt er een USA vliegtuig ingevlogen met Bruce&friends om de wereld te redden. De neger legt meestal het loodje.

 195. Patrick says:

  @201 Maarrem, hoe zat het dan met dat “Euro only currency backed by Gold” enzo? …

  Dat wordt dan gewoon “backed by somewhat less Gold”?

  Mises, help eens, We kunnen in de EU toch niet zo hard gaan inflateren als de US? Dat was toch de hele opzet?

 196. ll says:

  Grappig is het, wie had dit nu drie jaar geleden kunnen bedenken, dat de financiele wereld fout zat was bij niet zovelen bekend, dat het ging klappen was wachten op het tijdstip waarop, maar dit, dat het ZO fout zou gaan is pas echt een giller…….

 197. adamus says:

  Il, ik zeg altijd als politici met een bedrag naar buiten komen: vermenigvuldig met 3.

 198. adamus says:

  Straks de Jager verbannen naar Tiengemeten.

 199. adamus says:

  Hoe gaat de Arabier zich straks laten betalen door EU?

 200. adamus says:

  Enne hoe gaan we het Uranium betalen? Hebben Frankrijk en Engeland megavoorraden binnen hun grenzen?

 201. adamus says:

  Patrick, je snapt het niet 🙂

 202. ll says:

  Ook de staatsschuld Adamus ? Moet die ook keer 3…..

  Griekenland is pas een beginnetje, daarna komen UK en USA, uitstel van executie.

  Zoe zo zeggen, leer je kinderen Mandarijn. ni how

 203. nhz says:

  @202:
  net als bij een aantal Ebola variaties zijn er geruchten dat het geniep in de VS ontwikkeld is voor militaire doeleinden (c.q. economische oorlogvoering) en stiekum werd uitgetest op mensen buiten de landsgrenzen.

  @206:
  hij zal vrijdag met Balkje en aanhang wel in Zeeland zitten, als ze hier alle barrieres na 30 april gewoon laten staan is Nederland misschien even veilig.

 204. Patrick says:

  Adamus, for once you are right.

  Ik snap t inderdaad niet.

 205. Patrick says:

  @211 Ja, daar gaan ze even een “puddinkje eten” 🙂

 206. Patrick says:

  “if the pudding is gone, the proof is eaten”, zoiets was t toch?

 207. adamus says:

  Ik zal Juan even optwitteren.
  Ik hoor dat het iets na 20.00 wordt.

 208. Dalen says:

  @ 206

  “Straks de Jager verbannen naar Tiengemeten.”

  Ik lig met mijn bootje in het Haringvliet dus die lucht wil ik daar niet. Het is trouwens een heerlijk stukje om te wandelen of fietsen , hetgeen ik regelmatig doe. Bovendien vaart er ook nog een pont dus ontsnapping is mogelijk.

 209. ll says:

  Hi, leuk stukje, laat ie nou ook nog de waarheid zeggen, die 100 of 120 miljard is veel minder geld als dat anders nodig was om de banken te redden in Europa, als Gr failliet zou gaan, dan zou een veelvoud nodig zijn, dussss goedkoopste oplossing, maar of het werkt….. das afwachten.

 210. adamus says:

  Roubini is toch een op een russisch eiland oudejaarsvierend cokesnuivend feestbeest. Lekker laten lullen. Eerst de stof uit zijn neus.

 211. adamus says:

  Zou Roubini het leuk vinden om OZB te betalen?

 212. nhz says:

  vastgoed maffia prof Eichholtz heeft weer eens een keutel te leggen over de HRA (blijkbaar een beetje van gedachten veranderd sinds een paar maanden geleden, misschien worden zijn vriendjes nerveus over de lage omzet):

  “Afschaffing moet dus geleidelijk gebeuren, dan voel je het prijseffect eigenlijk niet, dat wordt dan gecompenseerd door de jaarlijkse prijssijging in de woningmarkt”

  keep dreaming Piet …

 213. ll says:

  Nog een stukje, ‘het is gedaan met de grieken ‘

  http://www.beurs.com/author/maarten/

 214. adamus says:

  Il dat is een Belgische site.

 215. adamus says:

  Temeer omdat het Dexia was die begin dit jaar Griekse obligaties nogal aantrekkelijk vonden.

  zijn er mensen dit de rommel van ze hebben overgenomen? Goed advies.

 216. adamus says:

  IMF doet haar leningen toch in USD?

 217. ll says:

  Spanje schuldpapier nu ook verlaagd door S&P, van AA+ naar AA, de dominostenen vallen om……

 218. nhz says:

  @226:
  reken maar dat S@P en Moody vet betaald worden door Goldman $ucks en de andere bandieten, dit is echt brandstof voor hun shorts. Onvoorstelbaar hoe brutaal dit spel gespeeld wordt. Tijdens de US housing bubble werden financiele firma’s pas afgewaardeerd als er al 95% ofzo van de koers af was, voor Europa gelden blijkbaar andere regels. Als er maar aan verdiend wordt …

  wanneer volgt Nederland trouwens, of gaan ze eerst NHG/WEW afwaarderen tot junk status? En moet S&P niet eens kijken hoeveel de werkelijke hypotheekschuld in de polder is?

 219. adamus says:

  Hoe gaan we de ratingbureaus afwaarderen?

 220. adamus says:

  Pietje, dat kan je niet maken
  Pietje, dat kan je niet doen
  Die onzin moet je staken
  Pietje, Pietje, Pietje, Pietje, Pietje, Pietje, hou je fatsoen

 221. Martijn says:

  227

  Eens.

  Dit is de volgende stap van de dollargerelateerde belangen om de euro kapot te krijgen.

  De strijd wordt steeds openlijker gevoerd.

 222. Martijn says:

  217

  Roubini spreekt halve waarheden.

  Niet onjuist, wel onvolledig.

  En ook bij hem zit de kern hem in wat hij weglaat.

 223. Martijn says:

  203

  In de architectuur van de euro wordt goud tegen marktwaarde geboekt.

  De euro staat daarmee volledig los van goud; vergis je daar niet in!

  Niks gouddekking of backing dus.

  Wel houd de ECB goud aan als reserve; men vind het dus belangrijk spul, dat goud.

  Goud tegen marktwaarde in de boeken is eigenlijk een openbare thermometer van de munt. Drukt men veel bij dan stijgt goud in waarde; het publiek koopt dan goud en de euro wordt minder waard. Die continue wisselwerking legt de monetaire invloed van de ECB enigszins aan banden.

  Nu is goud nog ondergewaardeerd. Voordat we een echt vrij goudmarkt hebben moet het nog wat verder stijgen en de aandacht ervoor toenemen.

  Wij lullen er wel wat over, maar nog steeds kopen slechts weinigen het, en wie het doen kopen papier zoals nhz.

  Tot die tijd zou de EU nog best eens wat kunnen gaan bijdrukken.

  Dat is ook de manier om de goudprijs te doen stijgen en de publieke aandacht weer op het gele metaal te vestigen.

  Bijgedrukt gaat er dus worden.

  Of geloven mensen hier echt dat Duitsland er zo geweldig voorstaat dat ze de wereld aankunnen met een nieuwe Deutschmark?

  Ik kan de grootheidswaan van de Duitsers onderschatten, maar de feiten niet.

  Ik denk dat de euro blijft.

 224. Goudbelegger says:

  Martijn, aan zo’n posting inzake de PVV kan ik zien dat je de kern niet goed vat. Misschien omdat je zelf niet werkt of niet in de private sector. Een aantal werkenden is het zat om de niet werkenden te onderhouden, de grachtengordel, laat ik daar nou echt familie hebben en laat die nou echt steenrijk geworden zijn bij de overheid. Sommige dingen die Wilders zeggen kloppen echt.

  Maar ok, jij hebt je goud, je hebt het supergoed gedaan, je kan zo linksig en salonsocialistisch zijn als ik weet niet wat, jij komt er goed doorheen als we niet fase 0 gaan meemaken.

 225. Martijn says:

  198

  Jij denkt dus dat er geamputeerd kan worden?

  Lijkt me een kwestie van sterke fantasie. Misschien een beetje bedwelmd door de stank?

  Weet je nog toen Lehman geamputeerd werd? Hoeveel andere banken er toen indirect mee verbonden waren.

  Zal met Griekenland niet veel anders zijn.

  Bovendien verschuift dat de aandacht naar een van de andere PIIGS. Gaat daar kapitaalvlucht plaatsvinden en gaan we verder met amputeren.

  Komen we alsnog bij de D-mark uit.

  Dat de kranten nu hard schreeuwen betekent nog niet dat alle kaarten op tafel liggen.

  Ik heb nog geen politicus over goud horen praten.

  En dat gaat vanzelf gebeuren.

  Tot die tijd is het spel nog lang niet gespeeld.

 226. nhz says:

  @233:
  ik denk dat Griekenland wel degelijk geamputeerd kan worden, na er diverse artikelen over gelezen te hebben. De meningen zijn verdeeld, zoals vaak. Ik denk dat het huidige alternatief veel erger is: zoals het nu loopt krijgen ze carte blanche van de politiek, en dan kun je binnen maanden hetzelfde scenario verwachten van de PIGS. De Griekse hangmat cultuur wordt dan de norm binnen de euro zone, en alle junks staan in de rij voor hun volgende shot heroine. Reken maar dat ze bij iedere vervolgdosis nog meer nodig hebben. Gevolg zal dan zijn dat de euro voor het eind van het jaar geschiedenis is en dat behalve Griekenland de hele EU op de fles gaat.
  Ik denk ook niet dat Duitsland er fantastisch voorstaat, bijna de hele EU heeft ernstige problemen; alleen zijn die problemen in diverse landen zoals NL en Duitsland, nog niet algemeen erkend.

 227. Martijn says:

  234

  Over de problemen in Duitsland etc. zijn we het eens.

  En inderdaad kan Griekenland theoretisch uit de EU worden gezet, maar ik twijfel aan de praktische haalbaarheid.

  Plus, als Griekenland er uit moet moeten er veel meer landen uit. En dan blijf je alsnog met een kern over van Duitsland plus nog wat landen waar het ook niet geweldig gaat.

  Tel daarbij de dynamiek op die de uitzetting van Griekenland met zich mee zou brengen (denk oa aan Lehman, derivaten en de belangen van banken in de rest van de Eurozone) en het moge duidelijk zijn dat Griekenland er absoluut niet uit gezet kan worden.

  Trichet hintte niet voor niets eerder ook al in die richting.

 228. Martijn says:

  http://online.wsj.com/article/BT-CO-20100428-707324.html

  De eurozone is voor het leven. Er gaat niemand uigezet worden.

  En goud gaat een herwaardering krijgen.

  Ik zou dat girale goud nogmaals heroverwegen Niek.

 229. dawg says:

  @ 234 nzh

  De noordelijke lidstaten van de EU hebben maar een echt probleem: hun banken die in de PIIGS zitten.

  ‘k Schat dat zo’n beetje bijna niemand op dit forum doorgrond dat het fundamentele probleem van de PIIGS het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans is. Dat leidt per definitie tot kapitaalinvoer. Uit de noordelijke lidstaten om precies te zijn, waar landen juist een overschot hebben.

  Maar ja, die euro moest er komen he. Wie tegen was werd een provinciaal genoemd.

 230. ll says:

  Was net op Belgie TV , de situatie is nu veel ernstiger dan de bankencrisis. De Euro is wel degelijk in gevaar, net zoals onze spaarcentjes.

 231. ll says:

  Dawg, kunnen ze onze spaarcentjes ook in beslag nemen, als er een kritieke fase komt ?

 232. adamus says:

  Wij lullen er wel wat over, maar nog steeds kopen slechts weinigen het, en wie het doen kopen papier zoals nhz.

  is dat zo? We kunnen dat natuurlijk niet controleren.
  Maar ik denk ook niet dat de doorsnee Hollander bij HBU zijn “stukje zeep” op gaat halen. Daar doet misschien Middelkoop zijn voordeel weer mee.
  Ik heb wel gelezen dat niet Westeuropeanen goud uit de automaat op vliegveld Frankfurt trokken.

 233. dawg says:

  @ 239 ll

  Is al eens gebeurd. En dat noemen we dan: banken overeind houden. En vervolgens zeggen al die wiseguys uit de financiele wereld vervolgns dat de overheidsschulden de grootste bedreiging voor de stabiliteit van de economie zijn.

 234. adamus says:

  Of geloven mensen hier echt dat Duitsland er zo geweldig voorstaat dat ze de wereld aankunnen met een nieuwe Deutschmark?

  Geen wetenschap, maar een jaar geleden stonden er in NH schildersbedrijfjes uit Ostfriesland te werken met Polen en Poolse tarieven. De scheepsbouw in Papenburg worden ook met subsidie drijvend gehouden. Mercedes Bremen en VW Emden: dramatisch. In dit gebied ken ik wel een aantal Duitsers en hoor dat van ze. Een ding hebben ze daar wel gemeen: een grenzeloos vertrouwen in de staat.
  Ze gaan dan ook geen goud kopen . Wel vinden hebben ze het over de “Teuro”.

 235. adamus says:

  241

  goed gezien.

 236. ll says:

  Thanks dawg, wat is het doel van de wiseguys, welke belangen hebben zij…….

 237. nhz says:

  @236:
  da’s waar, als de eurozone dit jaar ophoudt te bestaan heeft het weinig zin er nu nog iemand uit te zetten.

  @237:
  niet mee eens. Landen als NL, UK en IER hebben een enorm huizenbubble probleem dat kwa omvang erger is dan de PIGS problemen (die zijn tenslotte oplosbaar door serieus belasting te gaan heffen etc., wat ze tot nu toe achterwege lieten). Het is gewoon wachten tot de internationale markt zich realiseert wat voor spelletje er in NL aan de gang is, of totdat de hogere rente van de PIGS ook voor de rest van de EU gaat gelden. Kwestie van tijd. Nogmaals, volgens mij volgt de NL huizenmarkt het Roadrunner scenario.

  @240:
  die goudautomaten zijn leuk als je een paar duizend euro spaargeld wilt veiligstellen. Maar als je veel meer hebt dan de deposito garantie limiet, dan wordt fysiek goud toch behoorlijk onpraktisch. Zeker als het tijd wordt de EU te verlaten …

 238. adamus says:

  En Gr. zou probleemloos over kunnen gaan op een USD als het IMF er diep in gaat. Misschien is een “art.12 land” worden ook een optie. Probleem is dat veel productieve Grieken het land kunnen verlaten.

 239. dawg says:

  @ 244 ll

  Gewoon, geld verdienen.

  In de noordelijke lidstaten wordt meer geproduceerd verdiend dan besteed. Als van de besparingen de investeringen en de staatsschuld gefinancierd zijn blijft er domweg kapitaal over. Dat kapitaal gaat vervolgens op zoek naarrendemeneten in het buitenland. Met de komst van de euro viel het valutarisico weg en vonden omvangrijke kapitaalstromen hun weg van de noordelijke lidstaten naar de PIIGS. In die landen werd namelijk juist meer besteed dan geproduceerd en verdiend.

 240. dawg says:

  @ 237 nhz

  Ja, er is een huizenbubble in Nederland. (Waar niet eigenlijk.) En wie weet kan het knappen daarvan de banken nog in problemen brengen.

  Maar Nederland financiert z’n eigen schulden. Meer dan dat. We hoeven per saldo geen kapitaal te importeren, zoals de Grieken. Of de Britten, die dat dan ook nog eens in een andere valuata moeten doen.

 241. nhz says:

  @248:
  NL financiert zijn eigen schulden? ik betwijfel het. Het grootste deel van de NHG subprime zit bij buitenlandse partijen. En m.i. kan NL zijn schulden alleen maar financieren zolang de rente kunstmatig laag is; bij 8% rente is het hele zaakje hardstikke failliet en het onderpand voor die 1000 miljard aan hypotheken verdampt.

 242. adamus says:

  nhz

  er staat heel veel spaargeld tegenover 😉

  jij, alle oma’s, scheefhuurders met spaargeld etc., die betalen voor het overeind houden van de banken. Dat hebben we hier eerder kunnen vernemen. Was ik het wel mee eens.
  Net zoals kapitaal van nrd naar zd Eu gaat.
  Zo kan alles technisch opgelost worden. Geloven we echt in die grote herverdeling?

 243. dawg says:

  @ 249 nzh

  Wat ik stel is voor macro-economen gesneden koek: een land met een overschot heeft per definitie een spaaroverschot. Google maar eens. Nederland heeft al jarenlang een structureel spaaroverschot van om en nabij de 7%. Dat is in Europese context echt heel hoog.

  Dat maakt ons niet immuum voor allerlei shit. Als onze banken of pensioenverzekeraars dat spaaroverschot ongelukkig beleggen of uitlenen in het buitenland dan zijn we ons spaaroverschot zo weer kwijt. Zo heeft Nederland al heel wat kapitaal in het buitnland verspeeld. (AHOLD, Numico, E-plus)

 244. dawg says:

  @ 251 dawg

  correctie:

  Wat ik stel is voor macro-economen gesneden koek: een land met een overschot OP DE LOPENDE REKENING heeft per definitie een spaaroverschot.

 245. dawg says:

  @ 248 nzh

  De echte tragiek van dit drama voor Nederland:

  Jarenlang de lonen matigen met het oog op de internationale concurrentiepositie -> overschotten op de lopende rekening -> netto ontvanger buitenlandse valuta -> beleggen en investeren in buitenland (= kapitaalexport)->
  vorderingen luidende in buitenlandse valuta naar de kloten door ongunstige beleggingen en wisselkoersverliezen.

  Hadden we dat geld beter in Nederland kunnen besteden aan hogere lonen/betere infrastructuur/WONINGBOUW/
  onderwijs.

 246. adamus says:

  voor je het weet komt Sarko het overschot opeisen. Die trekt moeiteloos zijn Keynespakje aan om het evenwicht te herstellen. We hebben hem nog niet gezien.

 247. dawg says:

  @ 254 adamus

  Deze wijsheid is voor macro-economen ook gesneden koek:

  nationaal spaaroverschot =
  spaaroverschot particuliere sector + spaaroverschot overheid

  = saldo lopende rekening

  In een land als de VS hadden zowel de particuliere sector als de overheid een negatief spaarsaldo. Dat zag je dus terug in een enorm tekort op de lopende rekening. Frankrijk is dacht ik ook zo’n land. Die moeten dus in het buitenland lenen. Leen je in buitenlandse valuta dan kun je zo’n schuld niet weginfateren. Maar leen je nu in euro’s………

 248. Juan Belmonte says:

  @255 Tja en de dollar wordt in euro’s de laatste tijd meer waard.

  Het is ook geen merkwaardige wereld ook 🙂

 249. Juan Belmonte says:

  @253 Waarde dawg

  toegevoegde waarde wordt echt weer van toegevoegde waarde (met wat geduld dan) 🙂

 250. dawg says:

  @ 256 Juan,

  Wisselkoersen zijn m.i. dagkoersen, dwz onderhevig aan de waan van de dag. Die waan voedt allerlei speculatieve kapitaalbewegingen. Als je wil weten hoe een land er voor staat moet je naar de lopende rekening van de betalingbalans van een land kijken. Daaruit kan je het saldo van de in- en uitvoer van goederen en diensten bekijken. Dat is een concrete maat waaruit valt af te lezen in welke mate een land vorderingen dan wel schulden opbouwt ten opzichte van het buitenland.

  Het is in mijn ogen tamelijk bizar dat in het Stabilileitspact uitsluitend naar de omvang van het financieringstekort van de overheid wordt gekeken. Dat tekort vormt nl. maar een deel van het verhaal (zie dawg 255)

  Het saldo op de lopende rekening laat namelijk zien of, en zo ja, in welke mate een land werkelijk “boven z’n stand leeft” en dus een beroep moet doen op buitenlands kapitaal.

  Check nu het saldo op de lopende rekening van de PIIGS.

 251. dawg says:

  @ 257 Juan

  Toegevoegde waarde, een centraal begrip om zaken als inkomen en productie te begrijpen.

  Opmerkelijk dat je die term laat vallen. Ieder macro-economische wijsheid begint er namelijk mee. Ben je soms stiekem aan de studie?

 252. Juan Belmonte says:

  @258 de waan van de dag of moderner: de waan van de seconde.

  Alles draait om de eenvoud: bouwen we per saldo op of bouwen anderen per saldo bij ons op ?

  Stel dat we alle vijfjarigen een tekening laten maken. Die verkopen ze aan vierjarigen die er een hypotheek voor aangaan. Stel dat we een tekening op 1 ton waarderen.

 253. Juan Belmonte says:

  en dat nav “toegevoegde waarde”, straks rekent Kees de Kort ook Juan nog tot de rozebrillemannen…..

 254. Hugo says:

  Dwag,

  Niet lullig bedoeld maar leg eens uit; hoe kan je met het hebben van schuldgeld, hypotheekschuld, overheidsschuld,
  schuldgoud,
  gemeenteschuld, provincieschuld, creditcardschuld, waterschapschuld,
  sociale zekerheidsschuld, etc etc nog van bezit spreken? Wij bezitten meer schuld dan anderen? Wij sparen meer schuld van anderen dan zij van ons? Dit allicht in de hoop van de rente te kunnen leven? Hell we gaan nog meer schuld aan zodat we schulden aan anderen kunnen verstrekken waarmee ze eerder aangegane schulden kunnen betalen. Wat o wat zullen al die schulden uiteindelijk uitgedrukt in echt bezit waard zijn?

 255. dawg says:

  @ 262 Hugo

  Nederland spaart nu eenmaal per saldo ontzettend veel. Dat heeft iets te maken met ons pensioenstelsel. Een tijdje geleden las ik dat van iedere drie gespaarde euro’s er twee gespaard werden ivm met het pensioen. Of die verhoudingen nog steeds zo liggen weet ik niet.

  En ja, als je schuldenaars over de kop gaan ben je als spaarder natuurlijk de klos. In dat opzicht heeft een land als Nederland veel te winnen bij een stabiel beleggingsklimaat en veel te verliezen bij de huidige turbulentie.

 256. dawg says:

  @ 261 Juan,

  Zo’n transactie verandert niets aan de besparingen van een land. Wel verandert het de vermogensverhoudingen in een land. De kleuter van 5 heeft er een ton bij, de kleuter van 4 heeft een ton schuld.

  Blijkt de tekening alsnog niks waard, dan is er slechts een ton van eigenaar gewisseld. Het land als geheel is er niet armer van geworden.

  Schuld, vermogen, geld, inkomen; ‘t luidt allemaal in euro’s, maar ‘t zijn wezenlijk andere begrippen.

 257. Patrick says:

  Als we in europa ons er niet uit gaan inflateren, dan wordt dit een zware deflatoire depressie, jarenlang.

 258. dawg says:

  @ 265 Patrick,

  Vraag ik me af. Door inflatie verandert uiteindelijk alleen vermogen van eigenaar: van schuldeisers naar schuldenaren.

 259. dawg says:

  @ 265 Patrick

  Maar deflatie?

  Aanhoudende daling van lonen en prijzen. En een toenemend gewicht van schulden, en cash dat steeds meer waard wordt.

  Wie winnen in zo’n situatie en wie verliezen? En hoeveel macht hebben die winners en die verliezers om de situatie in hun voordeel om te buigen?

  Wie kan een aannemelijk scenario schrijven?

  Ik ga deze vraag nog vaak stellen op dit forum.

 260. adamus says:

  Als we in europa ons er niet uit gaan inflateren, dan wordt dit een zware deflatoire depressie, jarenlang.

  en is ons spaargeld incl. pensioenen ook niets meer waard. Inflatie levert niet voor iedereen een voordeel op. Stiekem heb ik wel eens het idee dat die hele hoop spaargelden en pensioenen gezien worden als opgepotte inflatiecentjes.

  Duitsland wordt een probleem; de Duitser hecht veel waarde aan het Sparbuch.

 261. adamus says:

  Door inflatie verandert uiteindelijk alleen vermogen van eigenaar: van schuldeisers naar schuldenaren.

  vermogen wordt “waardelozer”, je kunt er minder van hetzelfde voor kopen.

 262. adamus says:

  Er gaan nog heel veel Euro’s bijgedrukt worden.

  Parkstad Limburg wil 15.000 woningen slopen om het gebied leefbaar te houden. Enig idee waar het van betaald gaat worden? Door uitgifte nieuwe bouwgrond.

 263. adamus says:

  Hoeveel rijksambtenaren hebben inmiddels de opdracht gekregen te gaan “schrijven” aan hun thuisbureau?

 264. Martijn says:

  Deflatie kan je op je buik schrijven.

  Daar heeft op dit moment niemand wat aan. De derivatenlaag en alle schulden schreeuwen om inflatie. Een schuld voor de een is immers bezit voor de ander. Teveel afschrijven op bezit is onmogelijk, we zagen het bij Lehman en talloze andere voorbeelden.

  En vergeet nou niet dat de euro is ingericht op een hogere goudprijs. Ik gaf dat hierboven ook al aan. Meer geld bijdrukken stuurt die goudprijs vanzelf omhoog en laat dat nou net hetgene zijn waar de euro op is gebaseerd.

  Er is 30 jaar aan dat ding gewerkt. Reken maar dat er daarbij is doorgedacht; zo onverwacht zal deze crisis niet zijn voor Trichet.

  En ja, de zuidelijke landen lijken er in Europa wat slechter voor te staan dan de noordelijke, maar tot voor kort werkte iedereen voor de Amerikanen (dankzij het dollarsysteem).

  Kunnen de Duitsers schreeuwen wat ze willen over de Teuro, maar in hun eentje hadden ze echt geen kans gehad tegenover de dollar. Soms moet je elkaar vinden om een een machtige vijand te verslaan. Dat is de euro.

  Er gaat voorlopig nog wel worden bijgedrukt, en goud gaat verder stijgen.

  En jullie zien toch ook wel dat de financiële media (bloomberg etc.) en kredietbeoordelaars (moody’s etc.) voor de dollar werken?

  De VS en het VK staan er vele malen slechter voor dan Europa. Misschien leuk voor fans van betalingsbalansen om de situatie aan de overkant van de plas ook eens te bekijken.

  De focus gaat zich vanzelf op de dollar richten, maar logischerwijs doet de VS er alles aan om dat zo lang mogelijk uit te stellen.

  En dat kan nog best een hevige strijd gaan worden zoals we zien.

  Uitkomst lijkt me duidelijk: er gaat geld gedrukt worden en goud gaat verdubbelen. Rond de zomer staan we boven de 1000 euro.

 265. nhz says:

  @250:
  spaargeld is maar een kwart van de hypotheekschuld.

  @253:
  “Hadden we dat geld beter in Nederland kunnen besteden aan hogere lonen/betere infrastructuur/WONINGBOUW/
  onderwijs.”

  NOG meer geld naar de woningbouw, kan dat??? En NOG hogere salarissen in het onderwijs (want dat is in de praktijk waar ze het geld aan besteden).

  @263:
  we hebben dus ook véél hogere pensioenaanspraken dan andere landen.

  @264:
  helemaal mee oneens; dit geld wordt uitgegeven en Nederland is geen eiland. Je krijgt zo een economie als een waterhoofd.

 266. adamus says:

  m,

  kan ik me helemaal in vinden.

  zuidelijke landen lijken er inderdaad slechter voor te staan, maar de produktie van Spanje is echt wel behoorlijk. Ik weet niet, als wij onze “financiële industrie” wegdenken, of wij wel meer produceren dan Spanje. Griekenland is een misselijke mentaliteit, maar financiëel een detail in EU.

  Bloomberg etc. Het is jammer dat er zoveel info bij die lui vandaan komt. Mijn eerste neiging is ook nooit om naar bv een Duitse site te gaan.
  Laat staan Deense of Franse info.

 267. adamus says:

  Deflatie kan je op je buik schrijven.

  ik moet me er echt toe zetten om het boekje van Mecking op zondagochtend van achter naar voren door te bladeren. Ik geloof dat ik ooit nog via Middelkoop aan de titel ben gekomen……

 268. adamus says:

  helemaal mee oneens; dit geld wordt uitgegeven en Nederland is geen eiland. Je krijgt zo een economie als een waterhoofd.

  Keynes aan het hoofd van het waterschap der Nederlanden. Dat is echt passé.

 269. adamus says:

  Cohen, mag ook wel eens een jaartje meelezen op deze site; laat zich bijpraten door een clubje 😉

 270. adamus says:

  woningbouw? Ook woningsloop voegt nu waarde toe.

 271. Patrick says:

  Adamus, ik heb het boekje pas ook weer gelezen. Kan er nog steeds weinig op afdingen.

  Komt er grosso modo op neer dat overheden als het erop aan komt nooit genoeg kunnen inflateren om de schuldenlaag teniet te doen.

  Ik vind t ondanks alles nog steeds t meest aannemelijke scenario.

  Sterkste punt is dat hij het geheel vanuit een historisch oogpunt benadert.
  Economen hebben vaak overal een verklaring voor, of een voorspelling over, maar om met dr Phil te spreken “Best predictor for future behaviour is past behaviour”.

  Mecking schrijft dat over-all bekeken de jaren van inflatie en de jaren van deflatie zo’n beetje fifty-fifty zijn geweest.

 272. Martijn says:

  Komt er grosso modo op neer dat overheden als het erop aan komt nooit genoeg kunnen inflateren om de schuldenlaag teniet te doen.

  Precies. Kijk naar Zimbabwe, Weimar of Argentinië…

 273. adamus says:

  Best predictor for future behaviour is past behaviour”.

  maar vaak denken economen ook zo.

  wat de geschiedenis betreft: zeer de moeite waard. De uitkomst ben ik niet zo zeker van.

 274. Martijn says:

  Mecking schrijft dat over-all bekeken de jaren van inflatie en de jaren van deflatie zo’n beetje fifty-fifty zijn geweest.

  En besteedt niet al te veel aandacht aan hoe de dollar wereldmunt werd en daarbij de gouddekking afschudde.

  Niet iets dat regelmatig is voorgekomen in onze geschiedenis, net als de oprichting een munt (de euro) die totaal losstaat van goud.

 275. Martijn says:

  Best predictor for future behaviour is past behaviour

  Je wil toch niet zeggen dat we nog steeds in bomen hangen zoals vele duizenden jaren geleden?

  De apenrots van toen is, zoals vele zaken, nog wel terug te vinden in onze maatschappij, maar helemaal hetzelfde is het toch echt niet gebleven.

 276. KariZ says:

  Martijn thanx voor je comments. Heb enkele (over goud / euro / derivaten etc) gekopieerd en gemeeld naar wat mensen.

  Ik ben nog niet door dat hele pak papier van Another/FOA heen.

  Wat anders: wat doen beurskoersen ten tijde van inflatie / of herwaardering van goud?

 277. adamus says:

  285

  tijden veranderen…..maar ik heb een volkskrantartikel hier gelinkt. misschien andere draad.

 278. Patrick says:

  @281 Martijn, de voorbeelden die jij noemt zijn hyper-inflatie scenario’s die ontstaan als iedereen het vertrouwen in papiergeld EN de overheid volledig verliest.

  Dat is bij ons nog lang niet aan de hand en heeft niets te maken met de inflatie/deflatie scenario’s waar ik het over heb.

 279. Patrick says:

  @283 Ik vraag me serieus af of je het boek gelezen hebt.

 280. Patrick says:

  @284 Martijn, kul-argument en dat weet je zelf ook.

  Ik heb het over gedrag in het verleden als voorspeller van gedrag in de toekomst.

  Wat een onzin om dat te vergelijken met het hangen in bomen.

  kul.

 281. Ludwig von Mises says:

  Mecking heeft gelijk. Martijn ook. Patrick ook. Het is weer eens de welbekende definitiekwestie.

  Deflatie is het falen van kredieten. Inflatie is het drukken van geld ter compensatie.

  Dit heeft afnemend vertrouwen in papiergeld tot gevolg. Hyperinflatie is een currency event. Kan niet uitgesloten worden.

  Sinclair spreekt van “a form of a degree of a Weimar experience”.

  E.e.a. heeft prijsinflatie aan het begin van de pijplijn tot gevolg (grondstoffen, energie)

  En prijsdeflatie waar goederen met krediet worden gefinancierd (aandelen, huizen)

  Laat ons hopen dat het niet uit de hand loopt.

 282. Patrick says:

  @ Mises, dank voor je bijdrage, ik denk dat de definities inderdaad weer in de weg zitten. Het is complexe materie.

  @ Martijn, voorzover onze meningen uiteenliggen door die verschillen in definities ben ik bereid je achteraf iets meer tegemoet te komen

  De rest van wat je zei is nog steeds pure onzin 🙂

 283. Ludwig von Mises says:

  All you need is love and understanding.

  Smiley.

 284. Patrick says:

  En een beetje Goud…

 285. adamus says:

  Wijlen prof. Piet Vroon zou ons dichter bij de reptielen plaatsen.

 286. Martijn says:

  Toch vergeet Mecking vergeet aantal zaken die ik boven al noemde.

  Koppeling van munten aan goud destijds, de rol van de dollar nu, de euro als antwoord daarop etc.

  Ik noemde eerder al de derivatenlaag en de onmogelijkheid van het falen van schuld (bezit voor de tegenpartij) die bij Lehman geillustreerd werd.

  Ludwig vult het verhelderend aan.

  Deflatie is het falen van kredieten.

  Dat kan het systeem tegenwoordig niet meer verdragen, oa vanwege de derivatenlaag.

  Dus gaan we die falende kredieten opvangen met nieuw geld.

  Hyperinflatie hangt inderdaad samen met verlies van vertrouwen, maar begint met het bijdrukken van geld (“gewone inflatie”).

  De stelling dat dat niet zou kunnen lijkt me sterk.

  Willen is een tweede.

  Maar met de derivatenlaag kan je wel afvragen hoeveel men nog te willen heeft.

 287. nhz says:

  @279:
  yep, gewoon een variatie op ‘cash for clunkers’. Alleen door grootschalige kapitaal vernietiging kunnen we deze doodzieke economie nog aan de praat houden. De volgende stap zal WOIII zijn, of een permanente staat van anti-terrorisme (wat zeg ik, als ik hier vandaag de deur uit loop komt het al dicht in de buurt en de royals komen morgen pas).

  @283,287:
  mijns inziens was deflatie in de afgelopen 100 jaar ofzo extreem zeldzaam, eigenlijk alleen tijdens de Great Depression en zelfs toen was het relatief beperkt. Japan wordt vaak als voorbeeld genoemd van deflatie, maar je kunt er over twisten of het echt deflatie is daar. Van forse of hyper inflatie zijn talloze voorbeelden te noemen.

  @290:
  de PPI was alvast weer 8% hoger dan vorig jaar. In de VS was de stijging zelfs het dubbele. Ooit gaat dat toch echt op het bordje van de consument terechtkomen.

 288. adamus says:

  nhz, zwaai je morgen even? Met een oranje FD of zoiets? Noem de tijd maar 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*