Weinig vertrouwen in de huizenmarkt

De  Eigen Huis Marktindicator heeft tot doel het consumentenvertrouwen in de koopwoningmarkt en de algemene economische situatie te meten. Vandaag kwam VEH met nieuwe cijfers. De vertrouwensindex daalt van 55 naar 54. Dit is het laagste punt ooit gemeten.

eigen-huis-marktindicator
 
Share Button
Tagged with: ,
93 comments on “Weinig vertrouwen in de huizenmarkt
 1. Meelezer says:

  “Citigroup zet Nederland uit kern eurozone vanwege slechtere economie”

  http://xandernieuws.punt.nl/?id=656655&r=1&tbl_archief=&

  Let ook op de rol van de oppositiepartijen.

 2. Meelezer says:

  En van de huizenmarkt natuurlijk.

 3. dr.t says:

  54 is in ieder geval een positieve score.
  Zeker als je bedenkt dat de banken nauwelijks nog een hypotheek verstrekken.
  Maar gelukkig hubben we het NIBUD nog, daar stelt men eindelijk, dat het vooral een kwestie van mentaliteit is waardoor huidhoudens in de problemen komen.
  Allerlei oplossingen worden gesteld, onder de douche in een plastic bak staan, zodat je daarna de toilet er mee kan doorspoelen.
  Dat niveau ongeveer en kortom types van het zure soort die de economie niet bepaalt draaiende weten te houden.

 4. Adamus says:

  dr.t,

  Mijn moneyprinter is mijn nibuddy zei de politicus die de economie draaiend houdt.

  Maar politieke economie: veel succes met de nepproductie 😉

 5. nhz says:

  Adamus: Mijn moneyprinter is mijn nibuddy zei de politicus die de economie draaiend houdt.

  tja, Oom Benny deed even zijn mond open vandaag en ziedaar, goud staat alweer $50 hoger. Het startschot voor de volgende etappe in de race naar de bodem (met name ook voor de echte economie) is gelost. En dr.t maar hopen dat de starters straks over elkaar heen buitelen om alsjeblieft te mogen bieden op zijn woning van een paar miljoen pleuro …

  Okkie: nuzakelijk.nl/econ…al-middenklasse.html

  wat een nonsense, Alt-A en subprime is helemaal niet hetzelfde. Ik hoop niet dat de auteur van het boek dat zelf zo zegt, want dan is het bij voorbaat zonde van je tijd om het in te kijken.

 6. dr.t says:

  4 Adamus, dat is een rake opmerking, alleen jammer dat alles naar banken en overheden gaat, de concument mag bezuinigen…

 7. dr.t says:

  consument bedoel ik

 8. eric406 says:

  Jammer dat nu het slecht gaat de rapportage niet meer te downloaden is.

 9. bennie says:

  met dank aan de oppositiepartijen, vooral PVDA, zitten we nu met een enorme berg schulden.
  De rente die NL moet betalen is al vele malen hoger dan bijvoorbeeld de bezuinigingen op Onderwijs.
  En maar zeuren die oppositie, maar het is dankzij hen dat we nu MOETEN bezuinigen.
  D 66 snapt het in ieder geval beter dan SP en PVDA.
  SP wil eigelijk gewoon een vorm van een communistische staat, maar dat is een andere topic.
  De coalitie doet het in mijn ogen niet slecht, en ruimt nu de rommel van PVDA op. Kijk bijv ook lokaal, naar Amsterdam bijvoorbeeld, de gemeente is failliet, een 20 jaren plan voor de Noord Zuid Metrolijn, 3 musea al tig jaren in de verbouwing op hetzelfde moment (hoe bedenk je het…juist Sinterklaas alias PVDA). Toeristen blijven weg, Amsterdam mist inkomsten. Wie is hier vooral debet aan…juist Cohen en zijn vriendjes, die vooral korte termijn denken om zieltjes te winnen en vooral veel geld willen uitgeven aan soms nutteloze projecten….maar who cares….anderen ruimen hun rommel wel op, en zij proberen met de eer te strijken als de metrolijn er eenmaal is.

 10. Adamus says:

  bennie,

  En wie profiteren van de geldsmijterij waar jij de socialisten van beticht? 🙂 de vrienden van Elco Brinkman (cda) misschien? Of die van lachebekje (vvd), de socialist voor de rijken.

 11. tufkaj says:

  bennie,

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je het nieuws enigszins bevooroordeeld volgt.

 12. Meelezer says:

  dr.t,

  Waarom zou men nog een huis kopen? Vanzelf is de markt verzadigd, stijgt de rente, worden collectief de grenzen bereikt van wat mensen mogen en kunnen lenen en dan klapt de boel weer in elkaar. De bomen groeien tenslotte niet tot in de hemel, ongeacht wat “het volk” denkt. Ineenstorten -na gestimuleerde en geforceerde prijsstijgingen- gebeurde al in 1978-1983 en gaat zich herhalen. Zit je voor tonnen aan hypotheekschuld in een piramidespel en heb je zelf bijgedragen aan de vorming van de zeepbel. Dwaas gedoe.

 13. JR says:

  Het vertrouwen is inderdaad helemaal weg. Vele mensen die ik spreek, echter wel uit een enkele regio denken daar hetzelfde over. Er is een bewustwording gaande omtrent schulden en huizenprijs. Toch denken vele huiseigenaren nog steeds een uniek object, beste plekje, gerenoveerd, modern et cetera te hebben.

  Daarom daalt de prijs gemiddeld gezien nog niet heel hard. Vooral niet als je kijkt naar de idiote hoge gemiddelde woningprijs. Waarschijnlijk gaan de prijzen nog jaren met een relatief laag percentage naar beneden.

 14. Dawg says:

  bennie,

  ‘k Heb niets met de PvdA. Wat mij betreft heft die partij zichzelf op. In de afgelopen 25 jaar daalde de staatsschuld het sterkst met de PvdA in de regering. Of dat de verdienste was van de PvdA of dat de conjunctuur gewoon mee zat laat ik hier maar in het midden. Wat jij stelt is echter feitelijk onjuist.

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=71160ned&D1=3&D2=11&D3=a&HD=100520-1504&HDR=T&STB=G1,G2

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=71160ned&D1=3&D2=11&D3=a&HD=100520-1504&HDR=T&STB=G1,G2

 15. Oeps says:

  Meelezer,

  Alleen zijn de bedragen en het aantal hypotheken waar we het nu over hebben iets hoger dan in 1978-1983.

 16. ll says:

  Tot nu toe hebben we nog steeds een georkestreerde crash, ben benieuwd, er komt toch weer een open dag ?

  @ eric406, gewoon even bellen, het gaat daar de laatste tijd niet zo goed met de website……, laatst waren ze zelfs vergeten de marktindicator erop te zetten 😉

 17. eric406 says:

  Binnenkort ook geen veilingen meer.

  Karel gaat waarschijnlijk de huizen zelf opkopen.
  Tja, als het potje leeg is, is Kareltje zijn mooie baantje kwijt. En zoveel zit er niet in dat potje. Op elk huis dat geveild wordt, moet de NHG 50.000,- bijpassen. En dat kon nog wel eens flink meer worden als de eerste huizen van 350.000 met NHG de veiling raken.
  600 miljoen gedeeld door 50.000 is 12.000. Daarmee is de pot met 3000 veilingen per jaar na 4 jaar leeg.
  Kan natuurlijk dat ze niet meer uitkeren als het huis op de veiling verkocht is, maar dan hebben ze nog een leuke uitdaging.
  http://www.metronieuws.nl/nieuws/nhg-is-klaar-met-verziekte-executieveiling/SrZlcz!iwo1LPgPazfys/

 18. Dutch_renter says:

  @Bennie,

  Geert Dales (VVD) was de drijvende kracht achter de Noord-Zuid lijn. Hij heeft bewust de kosten laten downplayen, omdat hij wist dat het voor de werkelijke kosten er nooit door zou komen. Dus ook VVDers kunnen ons op kosten jagen.

 19. Ton says:

  Bennie,

  Het zijn vooral VVDers met hun achterban van zakkenvullers en projectonwikkelaars die de boel tot ongekende hoogte hebben opgestuwd.

  het motto van die lui was vooral, graaien graaien en pakken wat je pakken kan.

 20. SchuurHuurder says:

  Hoorde ik die beste man in het filmpje nou werkelijk zeggen dat de prijzen momenteel zo laag zijn? Had ze iets hoger ingeschat bij RTLZ (RTLXL).

 21. nhz says:

  bennie: met dank aan de oppositiepartijen, vooral PVDA, zitten we nu met een enorme berg schulden.

  Uh… volgens mij werd de HRA en allerlei andere dure onzin die de schuldenberg veroorzaakt heeft (stimuleren van de fin. sector bijvoorbeeld) steevast verdedigd door CDA en VVD, de laatste jaren daarbij enthousiast geholpen door PVV. En hoe kun je nou beweren dat lachebekje de rommel aan het opruimen is? Er is helemaal geen beleid bij dit kabinet, behalve dan misschien systematisch de laatste restjes milieu om zeep helpen. Het is alleen vooruitschuiven, geen enkele economische beslissing wordt er genomen (en ondertussen blijven de schulden lekker oplopen en komt er geen ambtenaar minder).
  Als je wil weten hoe het echt zit: follow de money, kijk wie er buitensporig geprofiteerd hebben de afgelopen generatie. De inkomensverschillen in NL (tussen de top 1% en de rest, vooral) zijn groter dan ooit. Toegegeven, bij die 1% zit een hoop PvdA (en GL) volk maar dat zijn vooral handige jongens die meegeprofiteerd hebben van wat rechts georganiseerd heeft.

  JR: Daarom daalt de prijs gemiddeld gezien nog niet heel hard. Vooral niet als je kijkt naar de idiote hoge gemiddelde woningprijs. Waarschijnlijk gaan de prijzen nog jaren met een relatief laag percentage naar beneden.

  lijkt me ook waarschijnlijk; ik merk in mijn omgeving dat weliswaar het vertrouwen in de eeuwige stijging wat is aangetast, maar dat de prijzen nog serieus verder gaan dalen gelooft bijna niemand. En juist daarom gaat het gebeuren 🙂

  eric406: 600 miljoen gedeeld door 50.000 is 12.000. Daarmee is de pot met 3000 veilingen per jaar na 4 jaar leeg.

  gezien de versnellende stijging van de aantallen voorspel ik in 2 jaar leeg.

 22. Ma Ling says:

  @ 3 (dr.t): wanneer de VEH woningmarktindicator op 100 staat is er sprake van een neutrale stemming. de laagste waarde is 0 (vertegewoordigt dus extreem negatieve stemming). Ergo: die 54 is alles behalve positief.
  btw: bij de inkoopmanagersindex PMI ligt deze neg/pos-grens wel bij 50. Bij consumentenvertrouwen van CBS op 0.

  de 3 weken niet-zo-eenzame opsluiting in Fort Catshuis zitten er overigens op… Toont Rutte cojones of alleen lachend zijn gebit?

 23. Adamus says:

  eric406:
  Binnenkort ook geen veilingen meer.
  Karel gaat waarschijnlijk de huizen zelf opkopen.

  Misschien dat de institutionele beleggers nog iets kunnen met die zeker opbrengst 😉

 24. tufkaj says:

  Vergeten we allemaal niet over een kwartiertje de slag om Nederland te kijken?

 25. Meelezer says:

  Oeps,

  Zeker, de zeepbel is vast groter dan ooit, zoals over de hele wereld.

 26. Adamus says:

  Dutch_renter,

  Geert ziet dat als visie tonen, zo ook W.Kok met de Betuwelijn. Ook rij ik wel eens langs het Gelredôme ….ook een “kareltje” 😉

 27. Adamus says:

  Dawg:
  bennie,

  ‘k Heb niets met de PvdA. Wat mij betreft heft die partij zichzelf op. In de afgelopen 25 jaar daalde de staatsschuld het sterkst met de PvdA in de regering. Of dat de verdienste was van de PvdA of dat de conjunctuur gewoon mee zat laat ik hier maar in het midden. Wat jij stelt is echter feitelijk onjuist.

  statline.cbs.nl/St…HDR=T&STB=G1,G2

  statline.cbs.nl/St…HDR=T&STB=G1,G2

  In de jaren dat de staatsschuld afnam hebben de “onderafdelingen” van het Rijk wel hun best gedaan om de balans in evenwicht te houden. Dat komt nu boven water of is “apeldoorn” er al in verwerkt?

 28. floor says:

  eric406,

  Er staat een heleboel narigheid in die kleine lettertjes van zo’n NHG hypotheek, maar volgens mij zijn de oppotunistjes het onderdeel ‘executieveiling’ toch echt vergeten te benoemen.
  Dus ben benieuwd hoe men dat op wil gaan lossen.

 29. tufkaj says:

  Adamus: In de jaren dat de staatsschuld afnam hebben de “onderafdelingen” van het Rijk wel hun best gedaan om de balans in evenwicht te houden. Dat komt nu boven water of is “apeldoorn” er al in verwerkt?

  Guilty until proven innocent?

 30. floor says:

  Slag om Nederland.
  Er is de afgelopen 10 jaar 7 maal de benodigde hoeveelheid vierkante meters neergeplempt.

 31. Duufbier says:

  floor: Dus ben benieuwd hoe men dat op wil gaan lossen.

  Te laat voor oplossingen Floor… veels te laat…

 32. nhz says:

  Duufbier: Te laat voor oplossingen Floor… veels te laat…

  voor de vastgoed maffia zijn er altijd oplossingen, dus gewoon lekker doorbouwen die kantoren en tegelijk een forse greep in de portemonnee van de belastingbetalers om alle oude meuk zwaar gesubsidieerd af te breken. Ze zijn al een paar jaar bezig om het volk warm te maken voor deze grandioze oplossing, het gaat dus gewoon gebeuren.

 33. Adamus says:

  nhz,

  HET GAAT NIET GEBEUREN. Het bouwbachanaal is voorbij…..ze slapen hun roes uit zonder dat ze het zelf weten. Waarschijnlijken komen de meesten ook nooit meer bij bewustzijn.

 34. Adamus says:

  nhz,

  Je moet gaan solliciteren als toezichthouder bij een woco in jouw buurt…..dan kom je erachter dat de handel plat ligt. Woco’s met slechts 3000 woningen zijn failliet en mogen geen personeel ontslaan. Kost miljoenen!

 35. Adamus says:

  http://www.brabantsdagblad.nl/regios/meierij/10645575/Ontslagen-Huis-en-Erf-opgeschort.ece

  De rechter vond dat een directie (eenhoofdig) een persoonlijk secretaresse nodig heeft. Niet ontslaan dus 🙂 Socialisme optima forma.

 36. nhz says:

  Adamus: Woco’s met slechts 3000 woningen zijn failliet en mogen geen personeel ontslaan. Kost miljoenen!

  ach wat, dan splitsen ze toch gewoon een stukje af dat ineens ploft? De normale vastgoed sector doet niet anders, dat truukje kennen ze vast ook. Regels zijn er om te ontduiken.

  Adamus: De rechter vond dat een directie (eenhoofdig) een persoonlijk secretaresse nodig heeft.

  bij sommige van die Woco directies zou je hopen dat ze meer dan één persoonlijk secretaresse gehad hadden, om de baas in de gaten te houden dan (niet voor wilde feestjes ofzo). Maar dat zal wel niet zijn waar de rechter op doelt.

 37. floor says:

  nhz,

  Heeft ook geen nut, ik heb ooit, eind jaren ’70 begin ’80, voor secretaresse van de financiëel directeur van Volker Stevin gespeeld.
  Vooral de jaarrekening was een eye opener, 1e keer uittikken maakte divisie X zoveel winst, om de volgende dag bij de 2e tiksessie met net zoveel gemak verlies te maken.
  Neem van mij aan, zo’n Armani kostuum wil op die plek gewoon een domme tikpoes, of twee domme tikpoezen natuurlijk.

 38. Steven says:

  toch grappig zo’n grafiek. Toen ik echt heel negatief was over de huizenprijzen (2004-2005) was men dus juist heel positief. Zelfde als bijv. de koffie 10 euro de kilo is dan zou iedereen dus heel positief over de prijs zijn en denken dat het verder stijgt en als het zakt naar 8 euro wordt men opeens negatief. rare jongens die nederlanders. Het is denk ik ook gewoon een gedwongen gedachten-grafiek. Als het daalt zitten ze in de knoei en in 2004 2005 steeg het lekker dus ok. (of zoiets)

 39. floor says:

  Steven,

  Denk dat je er met zo’n Nespresso apparaat niet ver vanaf zit met je 10 euro per kilo.

 40. Steven says:

  aan floor

  Ah het is al zo ver! En men wil het inderdaad allemaal hebben. 🙂

  Ben nu al volledig uitgekeken op die smaak van al die senseo’s overal. Ik zet overigens nog steeds koffie met een oud koffiezet apparaat: voordeel is uiteraard dat je meer keuze hebt en zo lekker is een nep-espresso nou ook weer niet. Maar waar hebben we het over in vergelijking met huizenprijzen? Gisteren het voorbeeld gegeven van dat huis van over de 5 ton in IJburg: dan mag dat nog zo hip zijn(en waarom eigenlijk? : ik vind ze meestal heel smakeloos); je hebt wel een schuld van heel dik over de miljoen oude guldens. maar goed. weinig nieuws meer te melden: wel geweldig dat de prijzen nu echt duidelijk dalen.

 41. Juan Belmonte says:

  tufkaj: Vergeten we allemaal niet over een kwartiertje de slag om Nederland te kijken ?

  http://www.herhaling.nl/de-slag-om-nederland-/2864/

  Juan moet even wennen aan het idee.

  De rente was jarenlang kunstmatig laag.
  Grondprijzen kunstmatig hoog.
  De markt voor Kantoorhuur groeide jarenlang niet.
  Toch is er veel bijgebouwd, hoge kantoorwaarden, dankzij hoge huren, lokten nieuwbouw uit. Huurverlaging daar deed men niet aan, dan zou men moeten afwaarderen en da’s niet leuk, dus maar niet doen.
  Daardoor is er al jáááren overaanbod, er werd gebouwd voor leegstand.

  Leegstand
  De heer Eric de Clercq Zubli van Jones Lang Lasalle geeft aan dat 5,6,7 miljoen meter gesloopt dient te worden. Minuut 12:00 en verder.

  Da’s niet nieuw, dat wisten we al in 2008. NVM voorspelde zelfs een leegstand van 15 miljoen meter:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-06-2010/wachten-op-herstel-woningbouwsector-is-wachten-op-wonder/#comment-41579
  Samenvatting bedrijfs o.g. Nu echter wordt gerept van een structureel overaanbod.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-06-2010/strengere-regels-hypotheek-voorzien-in-2011/#comment-42488
  De heer Rudy Stroink zei het ook al veel eerder hardop:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-06-2010/brinkman-wil-dat-we-nog-meer-lenen/#comment-41246

  Huurverlaging is dus not done in de vastgoedsector, kortom als er SUSHI op de balans staat, lekker laten staan, de versheid van vis telt niet.

  Nu wil men -om maar niet breed te hoeven àf te waarderen (bij lagere huren moet iedereen afwaarderen) èn om die eigenaren van panden die maar beter gesloopt kunnen tegemoet te komen- een “Verwijderingsbijdrage”.

  Kortom: eerst was er een Vereffeningsfonds in Amsterdam om de (kunstmatig opgepompte) grondinkomsten te verzamelen en te verdelen, nu komt er een extra fonds om de verliezen op vastgoed te verdelen over verlaters van lege panden.

  En dat terwijl de heer Maarten van Poelgeest eerder dacht dat de burger de beste betaler zou zijn voor dergelijke afwaarderingen…
  Quote van de eeuw, Maarten van Poelgeest over de burger die zou moeten opdraaien voor verliezen op overgewaardeerd particulier vastgoed
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-08-2011/de-nederlandse-vastgoed-zeepbel-dreigt-uit-elkaar-te-spatten/#comment-84988

  Bouwen, een rijke historie aan recente bouwfraudes en allerlei vereffeningsfondsen en nu dan de roep om nog méér fondsen, “om de markt maar beter te besturen”.

  Klinkt als nóg méér nieuwe Kunstgrepen voor Hogekantoorprijzenminnend NL 🙂

 42. Adamus says:

  nhz: ach wat, dan splitsen ze toch gewoon een stukje af dat ineens ploft? De normale vastgoed sector doet niet anders, dat truukje kennen ze vast ook. Regels zijn er om te ontduiken.

  bij sommige van die Woco directies zou je hopen dat ze meer dan één persoonlijk secretaresse gehad hadden, om de baas in de gaten te houden dan (niet voor wilde feestjes ofzo). Maar dat zal wel niet zijn waar de rechter op doelt.

  Ik denk dat jij totaal geen benul hebt gezien je insinuaties. Niet alles is “Vestia”. Vergis je niet in OR en SP invloeden.

 43. Adamus says:

  .
  Neem van mij aan, zo’n Armani kostuum wil op die plek gewoon een domme tikpoes, of twee domme tikpoezen natuurlijk.

  In dit geval hoefde de dir. geen pottekijker van SP en lek naar de krant -laat staat iemand die de ganse dag via internet en whatsapp zit te stoken. Maar de rechter gaat nu op de plaats van de ondernemer zitten en bepaalt dat een functie nodig is. Wat nhz er van maakt is zijn eigen zieke zaak. Misschien ook een secretaresse “nemen” 😉

 44. Cinelux says:

  20 Scheefhuurder: “Hoorde ik die beste man in het filmpje nou werkelijk zeggen dat de prijzen momenteel zo laag zijn? Had ze iets hoger ingeschat bij RTLZ ”

  Dacht precies hetzelfde: lage prijzen, welke lage prijzen ?

  Kan begrijpen dat Willem Middelkoop daar is weggegaan, wat een eenzijdige berichtgeving.

 45. ll says:

  Oh, oh die huizenmarkt en kantorenmarkt toch, die drijven ons nog steeds in een recessie 😉

  Julie vorig jaar stonden er 24000 nieuwbouwwoningen leeg en onverkocht, ra, ra hoe kan dat ?

  En stonden er tich meters kantoorruimte leeg, ra, ra hoe kan dat ?

  Is de tijd al rijp voor een parlementaire enquete ?, of moeten we nog wachten tot het besef volledig doorgedrongen is ……..

  http://www.z24.nl/economie/artikel_299939.z24/Stand_van_Nederland__recessie_zet_door_in_het_tweede_kwartaal.html

  Adamus, waar slaapt de bouwwereld zijn roes uit,
  op een of ander tropisch eiland ? 😉

 46. Duufbier says:

  Ergens in Nederland staat een glimmend nieuw buurt-winkelcentrum, met appartementen erboven. Nu, anderhalf jaar na de oplevering en de opening, staat nog een derde van de winkels en een derde van de appartementen leeg. De eerste winkel die er wel zat, stopt ermee: de wijk is eigenlijk te klein om gnoeg omzet te genereren (er waren nog 1250 huizen gepland in de wijk, maar die komen er niet). Het gezondheidscentrum is inmiddels in een kantoorpand aan de rand van de wijk gevestigd, omdat de projectontwikkelaar niet had geluisterd naar de artsen – de ruimte in het winkelcentrum voldeed niet aan hun eisen.
  Het is een akelig winkelcentrum, leeg, met prachtig ingerichte, klantloze winkels en lege straten. Maar huurverlaging? Geen denken aan.
  Als het zo doorgaat, denk ik dat dit gedrocht de nekslag zal blijken voor de wijk. Wie wil er in dit spookcentrum nog zijn boodschappen doen?

  Bzw. Wist u dat leegstand een ‘kostenpost’ is en derhalve aftrekbaar van de belasting? Zo wordt leegstand ruimschoots beloond – door de belastingbetaler!

 47. Juan Belmonte says:

  ll: Juli vorig jaar stonden er 24.000 nieuwbouwwoningen leeg en onverkocht

  Dat moet dan de door makelleugenaar Drs ED “Wo ist der Wohnungnood” van de Bijl verwachte prijsexplosie in nieuwbouwwoningen wegens schaarste zijn ?

  Met hun inzicht in de markt, wat kunnen die liegen zeg.

  Ed van de Bijl in de zomer 2010 denkt dat de impasse doorbroken is:
  http://vastgoedpro.blogspot.com/2010/07/huizenprijzen.html
  Ed van de Bijl De betaalbaarheid van woningen op dit moment (maart 2012) die is gewoon goed alleen de financierbaarheid is buitengewoon spaarzaam. De Steken die Harmke Pijper liet vallen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-03-2012/lachen-om-ed-van-de-bijl/#comment-101067
  Ed van de Bijl denkt (maart 2012) dat de kans dat de overheid HRA aanpakt minimaal is:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-03-2012/lachen-om-ed-van-de-bijl
  Nog een mooie:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-02-2012/rabobank-en-ing-somber-over-woningmarkt/#comment-98641

 48. Juan Belmonte says:

  Off-topic:

  Hypotheken in Spanje in vrij val:
  La concesión de hipotecas empieza 2012 en caída libre

  Las entidades aprueban 3.127 millones de euros, casi la mitad que en el ejercicio anterior

  Zeg maar gehalveerd.
  http://www.elmundo.es/elmundo/2012/03/26/suvivienda/1332745395.html

 49. Juan Belmonte says:

  Maarueh Juan herhaalt zich:

  het grootste probleem zit in Griekenland, Spanje is vooralsnog buiten beeld …

  yeah, right 🙂

 50. Duufbier says:

  Juan Belmonte: Dat moet dan de door makelleugenaar Drs ED “Wo ist der Wohnungnood” van de Bijl verwachte prijsexplosie in nieuwbouwwoningen wegens schaarste zijn ?

  De ‘schaarste’ werd vooral gedreven door de subsidie op schuld.

  We hebben nu een kantelpunt bereikt: de schuld is te hoog opgelopen, de consument heeft te maken met een koopkracht vermindering omdat alle vaste lasten hoger worden (energiekosten, brandstofkosten, voedsel, maar ook woonlasten door verhogingen in rentes). De piramide van de BV Nederland stort van onderaf in.
  Bovendien is nu een hele grote generatie met pensioen. Deze generatie laat grote huizen achter en verhuist naar kleinere appartementen, wat in feite neerkomt op krimp.
  Door deze twee hele belangrijke prikkels (financieel en demografisch) zullen de bevolking en de vraag naar huizen niet langer groeien, maar krimpen.
  Dat is erg slecht nieuws voor de economie, die de afgelopen 15 jaar bijna uitsluitend heeft kunnen groeien op de huizenmarkt.
  Voeg daarbij, dat de sectoren transport en overslag (havens, schiphol, die de andere grote motor achter de economie vormen) enorm te lijden hebben onder de hoge brandstofprijzen, en je kunt niet anders dan tot de conclusie komen: Nederland is zojuist over de rand gevallen, de afgrond in.

  Al het geneuzel over oplossingen, het moet anders, help mijn huis wordt minder waard, is water onder de brug. Ik heb hem al eens langs zien komen, maar het is een waarheid als een koe:
  Het beest is zo groot, dat je hem niet meer ziet.

 51. ll says:

  Duufbier, het beest in Ierland begint een beetje zichtbaar te worden 🙂

  http://www.cso.ie/en/media/csoie/releasespublications/documents/prices/2012/rppi_feb2012.pdf

 52. Amigo says:

  You might want to check out John Mauldin’s “Hmm…Holland” (at: http://www.investorsinsight.com/blogs/john_mauldins_outside_the_box/archive/2012/03/27/hmmm-holland.aspx )…seems like international investors start to take note of Dutch fiscal woes…

 53. rick says:

  @il,juan

  Misschien moet de NVM met een nieuwe spin aan de slag.
  in plaats van “Nederlands is anders”, naar:
  “Nederland is geen Ierland/Spanje”!

  Opvallend dat in Ierland juist de prijzen in de hoofdstad het hardste dalen. Maar Nederland is geen Ierland, right?

 54. RealisT says:

  ‘Hypotheekrenteaftrek taboe in Catshuis’

  Rommelen aan de hypotheekaftrek is taboe tijdens de gesprekken in het Catshuis. In Drachten zou Stef Blok, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, een tipje van de sluier hebben opgelicht.

  Aldus de televaag.

  En tot zo ver dus de briljante ‘visie’ van dit kabinet op de woningmarkt. Zal wel neerkomen op het uitroken van huurders en pesten van spaarders. En de onzekerheid hij duurde voort…

 55. R-KNOW says:

  @56 Wanneer de coalitie zo blijft opstellen is het nog sneller afgelopen met de Nederlandse AAA rating. Rente op Nederlandse staatsleningen zal stijgen en dan zal alsnog “noodgedwongen” een plan worden opgesteld om iets te doen met de HRA. We mogen blij zijn met deze daadkrachtige Mark Rutte….

 56. dalen says:

  @ 56

  “‘Hypotheekrenteaftrek taboe in Catshuis’”

  Dar betekent dan de Eerste Kamer dwars voor elk wetsvoorstel gaat liggen en het kabinet in dat geval beter gelijk kan stoppen. Misschien willen ze dat ook want het wachtgeld en het mooie weer lonken nu wel.

  Heb al enkele keren naar de vvd en d66 getwitterd wanneer het wachtgeld wordt afgeschaft. Op vrijwel alles komt antwoord maar over dit onderwerp niet.

 57. RealisT says:

  dalen:
  @ 56

  “‘Hypotheekrenteaftrek taboe in Catshuis’”

  Dar betekent dan de Eerste Kamer dwars voor elk wetsvoorstel gaat liggen en het kabinet in dat geval beter gelijk kan stoppen.

  Misschien, maar er is geen toestemmming nodig van de 1e kamer voor elke bezuiniging. Dit kabinet probeert verbeten blijven plakken tot de volgende verkiezingen, dus stuurt Rutte met een schaterlach om de obstakels en bezwaren heen. Geen daden, maar woorden. Want geen visie is ook een visie.

  Heb al enkele keren naar de vvd en d66 getwitterd wanneer het wachtgeld wordt afgeschaft. Op vrijwel alles komt antwoord maar over dit onderwerp niet.

  Wie op een antwoord over wachtgeld wacht, wacht het langst 😉

 58. Jan Doedel says:

  Funda vandaag door de 260.000 te koop heen!
  De keuze is reuze. Ik ga lekker een enorme keet kopen over een jaar of wat! Eerst ff die waar ik nu in woon afbetalen en verkopen, dat afbetalen wordt lastig maar hopen dat het verkopen snel gaat.

 59. asd says:

  Een tweede huis,
  een nachtmerrie onder de zuidelijke zon B-)
  (met of zonder balkon),
  en niemand in de buurt
  die een makelmannetje er in laten lopen kon,
  daarom ben ik net iets vaker,
  iets vaker simpelweg geluhukkig,
  wow wow wow…

  ja alles, alles kan een mens gelukkig maken,
  maar een eigen huis? (een eerste, tweede, derde),
  nú éven níet!

  Ik neem nog maar even lekker een vers kopje theeeeeej…

 60. nhz says:

  floor: Neem van mij aan, zo’n Armani kostuum wil op die plek gewoon een domme tikpoes, of twee domme tikpoezen natuurlijk.

  anderzijds, een directeur van een groot reclameburo die ik kende (het type buro waar je wegzakte in het hoogpolig tapijt bij binnenkomst) verzuchtte wel eens: je kunt nog zo’n mooi bedrijf opbouwen, maar na tien jaar herinneren ze zich alleen nog de stoeipoezen aan de balie 😉

  Steven: Zelfde als bijv. de koffie 10 euro de kilo is dan zou iedereen dus heel positief over de prijs zijn en denken dat het verder stijgt en als het zakt naar 8 euro wordt men opeens negatief.

  feit is dat koffie en benzine de afgelopen jaren een stuk harder gestegen zijn dan de huizenprijzen, en dat vooral dankzij de onvermoeide inspanning van Uncle Ben en zijn G$ handlangers bij o.a. de ECB.

  Juan Belmonte: Kortom: eerst was er een Vereffeningsfonds in Amsterdam om de (kunstmatig opgepompte) grondinkomsten te verzamelen en te verdelen, nu komt er een extra fonds om de verliezen op vastgoed te verdelen over verlaters van lege panden.

  ik wed dat het fonds door belastingbetalers gevuld gaat worden, direct (via het stimuleringsfonds ofzo) of indirect (via een leuk opzetje van KPMG, KPN en handlangers om dit soort kosten dubbel te kunnen afboeken van de belasting).

  Adamus: Vergis je niet in OR en SP invloeden.

  SP is ook niet meer wat het geweest is, die politici worden ook regelmatig betrapt op zaken die je zou verwachten in VVD of Vestia kringen.

  Adamus: Misschien ook een secretaresse “nemen” 😉

  heb ik een tijd lang gehad hoor, die hield mij soms in de gaten als het om de cijfertjes ging en dat vond ik allemaal prima want dan hoefde ik dat zelf niet te doen 🙂

  ll: Adamus, waar slaapt de bouwwereld zijn roes uit,
  op een of ander tropisch eiland ?

  op Palm Island misschien, of The World? Dan mogen ze wel tijdelijk wakker worden, voordat hun hele bestaan onder water staat.

  Duufbier: Bzw. Wist u dat leegstand een ‘kostenpost’ is en derhalve aftrekbaar van de belasting? Zo wordt leegstand ruimschoots beloond – door de belastingbetaler!

  precies, voor kosten zoals leegstand is er de belastingdienst en als er winst gemaakt wordt dan boek je dat op een BV’tje op de Cayman Islands, of je stopt het onder tafel in de zakken van de directeur.

  Juan Belmonte: het grootste probleem zit in Griekenland, Spanje is vooralsnog buiten beeld …

  yeah, right 🙂

  op de financiële markten is de blik inmiddels overduidelijk op Spanje gericht. En dat is niet omdat de puinhoop in Griekenland nu ‘opgelost’ is.

  Duufbier: Door deze twee hele belangrijke prikkels (financieel en demografisch) zullen de bevolking en de vraag naar huizen niet langer groeien, maar krimpen.

  ik denk dat de vraag naar huizen wél kan blijven groeien (voor een deel afhankelijk van betaalbaarheid) omdat er steeds meer kleine huishoudens komen. Probleem is gewoon dat die kleine, betaalbare woningen er niet zijn; zeker niet als je iets zoekt dat redelijk up-to-date is. Niemand wilde het bouwen, en de bouwsector is nu zo verwend dat ze niet meer in staat zijn om kleine, betaalbare woningen te bouwen (wellicht een enkele kleine en innovatieve bouwers uitgezonderd).

  Recreatiewoning.nl: Ook de tweede huizenmarkt staat zwaar onder druk. Vooral een land als bijvoorbeeld Spanje heeft het erg moeilijk.

  gelukkig zijn al die Spaanse tweede woningen gefinancierd met de meerwaarde in Holland; dus niks aan het handje 😎

  dalen: Misschien willen ze dat ook want het wachtgeld en het mooie weer lonken nu wel.

  en vergeet de mooie baantjes niet; lachebekje en zijn ploeg gaan ongetwijfeld rijkelijk beloond worden voor zijn inspanningen om het land verder om zeep te helpen, net als zijn talloze illustere voorgangers.

 61. nhz says:

  nhz: gelukkig zijn al die Spaanse tweede woningen gefinancierd met de meerwaarde in Holland; dus niks aan het handje

  ik bedoelde de overwaarde; of er sprake is van meerwaarde zou ik niet weten 😉

 62. RealisT says:

  ll:

  vastgoedmarkt.nl/n…en-daalt-met-procent

  Een ander probleem is de verstoorde relatie tussen kosten en marktwaarde van een nieuwbouwwoning. De kosten van een modale woning bedragen inclusief btw een kleine 270.000 euro, terwijl de marktwaarde met 15 procent is gedaald tot ongeveer 250.000 euro.

  Wat een gel*l! Ten eerste kan een gezin met 1.5x modaal (zeg 48.000 Euro) iets van 200.000 Euro lenen. Dan moeten ze minstens nog 10k zelf sparen voor de overige kosten.
  Ten tweede kost een ‘modale’ woning helemaal geen 270.000 Euro. Voor 130k + 50k voor de grond zijn in projectverband prima huizen te bouwen. Anders gaan we toch lekker naar Duitse aannemers. Die kunnen het wel.
  Een kennis van mij gaat zelf een vrijstaande woning bouwen voor 200k (ex grond). Alle materialen komen uit duitsland want veel goedkoper en betere kwaliteit. De arbeidskrachten komen grotendeels uit polen.

 63. RealisT says:

  De OESO spoort regeringsleiders van de eurozonelidstaten aan om het permanente noodfonds in de komende jaren te verhogen naar 1.000 miljard euro.

  “Er bestaat een risico dat sommige landen in de eurozone mogelijk niet de middelen hebben om een crisis van hun grote binnenlandse bancaire systemen aan te pakken”, zegt de OESO, daaraan toevoegend dat het valuta-blok voortgang moet maken met het herkapitaliseren van de banksector waarbij banken, indien nodig, gebruiken moet kunnen maken van publieke financiering.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/13/oeso-spoort-eurozone-aan-noodfonds-te-vergroten-naar-eur1-bln-dowjones1091571.xml

  Gaat vast niet over Spanje ofzo…

 64. ll says:

  Voor realisT……niet financierbaar, ook niet voor de helft van de prijs…….

  http://www.irishtimes.com/newspaper/finance/2012/0327/1224313939609.html

 65. SchuurHuurder says:

  “Een ander probleem is de verstoorde relatie tussen kosten en marktwaarde van een nieuwbouwwoning. De kosten van een modale woning bedragen inclusief btw een kleine 270.000 euro, terwijl de marktwaarde met 15 procent is gedaald tot ongeveer 250.000 euro.”

  Nog afgezien van het argument van RealisT, zie ik verder het probleem niet. Als ik iets wil produceren wat te duur is t.o.v. wat er gevraagd wordt, kan ik of goedkoper gaan produceren of stoppen met produceren. It’s that simple.

 66. ll says:

  Kennen we deze al ? 🙂

  http://www.toplocaties.nl/

 67. asd says:

  @67 (ll) “toplocaties”

  Deze duurzame energievriendelijke ecowoningen met zonnepanelen en warmtepomp, energielabel A, en asbestverklaing zullen wel snel van de hand gaan…

 68. nhz says:

  RealisT: Wat een gel*l!

  inderdaad. Een woning voor een klein huishouden (bijv. 2 personen) incl. tuintje is te bouwen voor 75K inclusief de grond. Alles daarboven is bubblewinst.

  RealisT: in de komende jaren te verhogen naar 1.000 miljard euro.

  ik denk dat ze in de komende weken bedoelen 🙂

  SchuurHuurder: It’s that simple.

  simpel zat, maar leg het maar eens uit aan de verwende kleuters in de bouwsector …

  ll: Kennen we deze al ? 🙂

  http://www.toplocaties.nl/

  Kende ik niet, leuke link om te grasduinen. Eerste indruk: prijzen ongeveer 5x hoger dan eind jaren ’90.

  En nu tijd voor wat goed nieuws 😎

  Recordaantal deelnemers Open Huizen Dag

  (Novum) – Tijdens de Open Huizen Dag gaan zaterdag de deuren open van ten minste 55 duizend te koop staande huizen. Volgens de organisator, de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), waren er nog nooit zo veel deelnemers.

  Het aantal kan nog hoger uitvallen, omdat ook makelaars die niet zijn aangesloten bij de NVM kunnen besluiten mee te doen. Tijdens de vorige editie in oktober waren vijftigduizend huizen te bezichtigen door potentiële kopers.

  Volgens de makelaarsorganisatie legt deelname de verkopende partij geen windeieren. Een halfjaar na de vorige editie is zeventien procent van de deelnemende NVM-huizen verkocht. Bij de woningen die niet konden worden bezichtigd was dat slechts tien procent, becijferde de NVM.

  “Dat is een groot verschil, wat slechts ten dele wordt verklaard door het feit dat de meer courante woningen aan de Open Huizen Dag meedoen, en de minder courante woningen niet”, licht een NVM-woordvoerder toe.

  In totaal staan er in Nederland momenteel 230 duizend huizen te koop, waarvan er 170 duizend via NVM-makelaars worden aangeboden.

  Goh, blijkbaar alweer 30.000 huizen verkocht vandaag … Wel leuk dat verhaaltje over die windeieren; in weken niet zoveel statistische bullsh** zien langskomen 😎

 69. RealisT says:

  ll,

  Nee joh, het ‘echte’ probleem is het gebrek aan vertrouwen. En het feit dat de Nederlandse overheid geen duidelijkheid wil verschaffen over de HRA. Dat werkt in heel Europa door 😉

  For Conway, rates will rise further once the two dominant banks move out from under state control. “Banking has to get back to banking, and they will do that by charging rates that are commercially viable,” he says. “The ground is set for much more expensive banking in the future and we won’t see much competition. There isn’t any large institution out there that is looking to enter the market.”

  Grappig. Hier roept men dat de rates te hoog zijn omdat er juist geen concurentie tgv overheidssteun is.

 70. nhz says:

  ll: http://www.toplocaties.nl/

  tip voor starters: er staan drie woningen in de aanbieding voor 0.001 euro. Cash betalen wordt misschien een beetje lastig, maar als je nog ergens een eurocent kunt vinden en hem in tienen deelt dan kom je een aardig eind in de richting.
  Verder overigens weinig te vinden beneden een half miljoen, alleen dat éne huis in Duitsland van 400K lijkt nog redelijk geprijsd. Verder vooral appartementjes, kleinere woningen in the middle of nowhere en wat fantasieloze nieuwbouw.
  Site is trouwens van Drieklomp (ik dacht dat die failliet waren? misschien geherstart …), die al jaren in de ‘betere woningen’ bemiddelen; in de jaren ’90 heb ik regelmatig op hun site zitten grasduinen, vandaar dat ik wel een goed idee heb hoeveel de (vraag)prijzen gestegen zijn.

 71. dalen says:

  @ 72

  Inderdaad de marketingjongens kunnen wat leren van de makelleugenaars.

  Om maar wat te noemen.

  Charmante woning (wist niet dat een woning charmant kon zijn)

  Vriendelijke woning (idem)

  Rustig gelegen woning (achter in de woonwijk waardoor je alle straatjes, hobbels enz moet doorploegen)

  Vijverwoning (woning is vlakbij een slootje)

  Woning gedeeltelijk gemoderniseerd (moet nodig opgeknapt worden)

  Tophuis (prijs is dan ver overvraagd)

  Vrij uitzicht (kan van alles zijn)

  Aan rustige weg (iets minder druk dan de A4)

  Met ruime garage (12 m2, goed voor je Smart)

  Onder architectuur gebouwd (de architect vond het mooi)

  Droomhuis (inderdaad > nachtmerrie)

  Exclusieve villa (veel te duur)

  De mooiste is altijd

  “geheel naar eigen smaak in te richten” (betekent totaal uitgewoond)

  Zo zijn er veel meer mooie uitdrukkingen (leugens) en combinaties van deze luchtkasteeluitdrukkingen zijn ook mogelijk.

  PS “Wij verzorgen graag uw hypotheek” (kassa)

 72. dalen says:

  PS niet vergeten!

  Met eigen parkeerplaats (auto staat dan in de voortuin)

 73. asd says:

  @75 (Dalen)

  Geweldig!

  De kaasblaadjes staan vandaag weer vol met dat soort kreten.

  Wat er echter a.s. zaterdag gaat gebeuren laat zich raden.

  “I will sell this”
  Yeah right…

  http://www.youtube.com/watch?v=SS06JvtlAc8

  http://www.youtube.com/watch?v=Vt0rz5iPuaA

  Even een Markje doen: 😀

 74. dalen says:

  @ Duufbier

  “Ergens in Nederland staat een glimmend nieuw buurt-winkelcentrum, met appartementen erboven. Nu, anderhalf jaar na de oplevering en de opening, staat nog een derde van de winkels en een derde van de appartementen leeg.”

  Nu moet Elco Brinkman weer een subsidiepot voor de bouwmaffia verzinnen om er leven in te blazen.

  Huurverlaging? Welnee, de verplichte bijdrage voor de winkeliersvereniging moet nu door die paar verliesgevende detaillisten opgebracht worden.

  Huurcontract van 5 jaar met een jaarlijkse huurverhoging. Als ze een winkelier vinden voor de lege winkels, ook al is het een directe concurrent, stoppen ze die er zo in. Voorbeelden genoeg.

  @ 71 nhz

  “Recordaantal deelnemers Open Huizen Dag”

  De bezoekers kennen we al.

  “Mooi huis heeft u. We komen graag nog een keer terug. Wanneer bent u niet thuis? Enne, mogen we even een paar foto’s maken dat werkt wat sneller met inladen”

 75. Dawg says:

  OT

  http://www.zerohedge.com/news/chinese-business-media-cautions-jgb-bubble-ready-burst-anticipates-40-yen-devaluation

  De rente op Japans schatkistpapier hoeft maar te stijgen van de huidige 1 naar 2% om de rentelasten op de Japanse staatsschuld te laten exploderen naar een bedrag dat groter is dan de te verwachten belastinginkomsten van de Japanse overheid.

 76. tufkaj says:

  Cinelux: 20 Scheefhuurder: “Hoorde ik die beste man in het filmpje nou werkelijk zeggen dat de prijzen momenteel zo laag zijn? Had ze iets hoger ingeschat bij RTLZ ”

  Dacht precies hetzelfde: lage prijzen, welke lage prijzen ?

  Kan begrijpen dat Willem Middelkoop daar is weggegaan, wat een eenzijdige berichtgeving.

  Ben ik het niet mee eens. Hans de Geus is best een kritisch commentator. Denk echt dat dit een slip of the tongue was.

  nhz: Volgens de makelaarsorganisatie legt deelname de verkopende partij geen windeieren. Een halfjaar na de vorige editie is zeventien procent van de deelnemende NVM-huizen verkocht. Bij de woningen die niet konden worden bezichtigd was dat slechts tien procent, becijferde de NVM.

  Het gevoel van urgentie om iets te doen richting de koper is gewoon groter onder de deelnemers. Als NVM nu zou publiceren hoeveel procent onder de deelnemers haar vraag prijs verlaagt en hoeveel procent onder de niet deelnemers, kun je heel andere conclusies trekken.

 77. Henk 6 says:

  Duufbier, @52

  Goed beschreven. Wat ik maar niet kan begrijpen is de experts zoals de overheid, banken, Nvm, veh, …. dit niet inzien. Zien ze het echt niet of zitten ze ons, het volk, bewust te belazeren. Onder het motto er moet vertrouwen komen in de markt….

 78. nhz says:

  Dawg: De rente op Japans schatkistpapier hoeft maar te stijgen van de huidige 1 naar 2% om de rentelasten op de Japanse staatsschuld te laten exploderen naar een bedrag dat groter is dan de te verwachten belastinginkomsten van de Japanse overheid.

  laat maar komen die 40% Yen devaluatie, dan beloof ik de economie daar te stimuleren door even wat extra foto apparatuur in te slaan 😉
  Al bestaat het risico dat Uncle Ben, Super Mario en gekke Kingie met de devaluatie meedoen, en je je geld dus beter in goud kunt stoppen …

  tufkaj: Hans de Geus is best een kritisch commentator.

  de laatste tijd valt het wel mee, maar 1-2 jaar terug was het vaak nog tenenkrommend; ook over de huizenmarkt.

  Henk 6: Zien ze het echt niet of zitten ze ons, het volk, bewust te belazeren.

  retorische vraag hoop ik?

 79. Juan Belmonte says:

  ll,

  House prices in Dublin are 56% lower than at their highest level in early 2007.
  Apartments in Dublin are 62% lower than they were in February 2007. Residential
  property prices in Dublin are 57% lower than at their highest level in February
  2007.

  Huidige prijzen zijn minder dan de helft !!!
  En dan te weten dat NL relatief (en absoluut) méér hypotheekschuld heeft dan Ierland…

  Nee, een huis kopen in 2011 in NL was een Slimme Z,
  een Meester Z. 🙂

 80. Juan Belmonte says:

  Juan Belmonte: House prices in Dublin are 56% lower than at their highest level in early 2007.
  Apartments in Dublin are 62% lower than they were in February 2007. Residential
  property prices in Dublin are 57% lower than at their highest level in February
  2007.

  En dat wisten we al reeds eerder:

  Prijzen in Ierland zitten op 50% van de top:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/26-10-2011/wat-is-er-nog-leuk-aan-het-kopen-van-een-huis/#comment-90231
  en tevens
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-11-2011/hoe-blijf-je-onder-de-inkomensgrens-voor-een-sociale-huurwoning/#comment-92007

 81. Steven says:

  nhz: Een halfjaar na de vorige editie is zeventien procent van de deelnemende NVM-huizen verkocht. Bij de woningen die niet konden worden bezichtigd was dat slechts tien procent, becijferde de NVM.

  laten we gul zijn en zeggen dat gemiddeld na een half jaar 14 procent is verkocht dan duurt het dus 7 jaar voordat alles is verkocht. Klopt natuurlijk ook geen bal van, want slechte zooi blijft gewoon onverkoopbaar als ze niet zakken. Steeds de prijstechnisch beste 15 procent wordt alleen verkocht natuurlijk. Beste tip aan de verkopers is rap de prijs verlagen. 🙂

 82. Vedder says:

  81 Henk 6

  ‘Wat ik maar niet kan begrijpen is de experts zoals de overheid, banken, Nvm, veh, dit niet inzien. Zien ze het echt niet of zitten ze ons, het volk, bewust te belazeren. Onder het motto er moet vertrouwen komen in de markt’

  De kans dat ze dit niet inzien acht ik heel klein. Banaal als het mag klinken draait het allemaal om belangenbehartiging.

  @asd
  🙂

  Prachtige film overigens

 83. Juan Belmonte says:

  Vedder: ‘Wat ik maar niet kan begrijpen is de experts zoals de overheid, banken, Nvm, veh, dit niet inzien. Zien ze het echt niet of zitten ze ons, het volk, bewust te belazeren. Onder het motto er moet vertrouwen komen in de markt’

  Belangen.
  Hogehuizenprijsminners doen er ALLES aan om kunstmatig hogehuizenprijzen verder op te pompen.

  Drs Rob “Aflossen is onwenselijk” noemde vorig jaar nog glashard aflossen “onwensenlijk” want bij wèl aflossen kunnen mensen bij besteding van hetzelfde maandbedrag een minder duur huis.

  Net als bij de kantoorpanden wil niemand een prijsdaling. Stijgingen ok, dalingen nee.
  De hele trend om maar niet meer af te lossen is door dit soort gedachten ontstaan.

  Vandaar: Vereniging Geleased Huis.
  Immers wie niet afbetaalt die least, die is leaser van een pand van de bank. Eigenlijk zijn ze geen eigenaar maar vruchtgebruiker.

  Welke KamikazeKoper stapt er nu op zo’n moment, tijdens de overgang van
  gesubsidieerd (HRA) huizen leasen
  naar
  gewoon lenen en terugbetalen
  in de huizenmarkt ?

 84. Steven says:

  Juan Belmonte: Immers wie niet afbetaalt die least, die is leaser van een pand van de bank. Eigenlijk zijn ze geen eigenaar maar vruchtgebruiker.

  Volgens mij is kopen van een huis met volle hypotheek “erger” financieel dan leasen van een auto. Bij leasen van een auto kan je je leasebak afraggen en lekker in zijn 1 doortrekken naar 80 kilometer/uur , maar bij een huis doen ze heel voorzichtig en knappen van alles op om het straks nog duurder te verkopen (wat nu niet meer gaat lukken)

 85. Henk 6 says:

  Vedder,

  Belangenbehartiger?? Ja ja. Hebben jullie de oude blog van de veh wel eens gelezen? De stukjes daar stonden vol met aantoonbare onwaarheden…. Dit lijkt meer op praktijken zoals de woekerpolisachandalen van de banken dan op belangenbehartiger. Mensen willens en wetens verkeerd voorlichten, bah,…

 86. Henk 6 says:

  Steven: Volgens mij is kopen van een huis met volle hypotheek “erger” financieel dan leasen van een auto. Bij leasen van een auto kan je je leasebak afraggen en lekker in zijn 1 doortrekken naar 80 kilometer/uur , maar bij een huis doen ze heel voorzichtig en knappen van alles op om het straks nog duurder te verkopen (wat nu niet meer gaat lukken)

  Bij het leasen van een auto los je wel een deel van de aankoopwaarde af in. 4 jaar. Velen doen dat niet bij een huis. Een auto financial leasen kost +\- 900 euro per maand voor een auto van 50k. Voor 900euro. Per maand kun je een veel duurder huis kopen. Leasen van een huis is dus erger,… Inderdaad. Ps bij financial lease ben je wel zuinig op je auto.

 87. Lorenzo says:

  asd: Een tweede huis,
  een nachtmerrie onder de zuidelijke zon B-)
  (met of zonder balkon),
  en niemand in de buurt
  die een makelmannetje er in laten lopen kon,
  daarom ben ik net iets vaker,
  iets vaker simpelweg geluhukkig,
  wow wow wow…
  ja alles, alles kan een mens gelukkig maken,
  maar een eigen huis? (een eerste, tweede, derde),
  nú éven níet!
  Ik neem nog maar even lekker een vers kopje theeeeeej…

  Een leuk rijtje maar waarom niet , even een andere mentaliteit , geen files , geen fl. 4.03 voor een liter benzine , ik zie hier nog een leuk object voor € 11.500 wel bij onze vrienden in Hongarije Tiszakecske vrijstaande casco woning
  http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2408187

 88. Het blijft gewoon afwachten. 2012 zal waarschijnlijk geen verbetering tonen. Persoonlijk verwacht ik dat de (2de) huizenmarkt in 2013 de bodem gaat bereiken en dat dit de opmaat moet gaan worden voor betere tijden.
  Vooral voor landen als Spanje en Griekenland zou dit zeer welkom zijn. Het aanbod van vakantiehuizen die te koop staan in bijvoorbeeld Spanje is gewoonweg te groot.

 89. asd says:

  @91 (Lorenzo)

  Inderdaad “even een andere mentaliteit” is nodig:

  gewoon wachten tot ook in Hongarije het grote ontluchten van de huizenmarktscheetbel – weliswaar op hun welvaartsniveau – is begonnen:

  http://www.youtube.com/watch?v=NTsXtu3ivko&feature=related

  En dan hebben we het nog niet eens over de politieke vooruitzichten van dat land gehad. Niet erg aanlokkelijk om onroerend goed te kopen.
  Kan je er beter gewoon een keer op vakantie gaan.

 90. asd says:

  @68 (Vedder)

  Het was mij een waar genoegen.
  Tot de volgende keer. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*