Neprom beschuldigt Nederland van `zure` woningmarkt

Wienke Bodewes, voorzitter van de branchevereniging voor projectontwikkelaars NepromVolgens Wienke Bodewes, voorzitter van de branchevereniging voor projectontwikkelaars Neprom, is Nederland in grote mate zelf verantwoordelijk voor de rem op de woningmarkt. Zo worden consumenten niet gestimuleerd om woningen te kopen omdat De Nederiandsche Bank en de AFM zowel `onbegrijpelijke` als `onverantwoord strenge` eisen stellen aan de hypotheken.

Daarnaast willen mensen zelf ook graag `zuur` doen over de risico`s op de woningmarkt. Volgens Bodewes worden de risico`s veel te zwaar aangezet, zeker omdat de economie juist weer aantrekt en het aantal banen ook niet afneemt. Daardoor is de koop van een huis een koop met relatief beperkte risico`s. Dat wordt benadrukt door het lage aantal gedwongen verkoepn in Nederland. Op dit moment zijn dit er 2.500. Volgens de voorzitter zijn er bijna geen landen met soortgelijke cijfers.

Dat er strengere regels gelden op hypotheekgebied snapt Bodewes dan ook niet. Hij is van mening dat niet de banken moeten bepalen of mensen risico`s kunnen nemen. Bovendien wordt zo de consument het recht ontnomen een huis te kopen. De financieringsbeperkingen kunnen het consumentenvertrouwen in de economie ook nog negatief beïnvloeden, waardoor herstel langer kan duren.

bron: Profnews

Share Button
Tagged with: ,
211 comments on “Neprom beschuldigt Nederland van `zure` woningmarkt
 1. MikeStrike says:

  *Zucht* In welke grot heeft deze meneer nu de laatste jaren gezeten?

  Ik blijf mij verbazen dat mensen NOGSTEEDS glashard ontkennen dat er een crisis is …

 2. Buddy says:

  Hoe word je voorzitter van branchvereniging NEPROM?
  Welke opleiding is hiervoor nodig? Deze meneer is geselecteerd op het zandbakgehalte oftewel kleuterschooln niveau.

  De NL woningmarkt bondig samengevat in het engels:

  “it’s all speculative sizzle and no steak”

  Olie naar $120 en de volgende financial crisis / economic crisis kondigt zich aan.

 3. Buddy says:

  Gisteren liep ik door een winkelstraat en hoorde iemand in een wat groter gezelschap hard roepen: “Ik verkoop mijn woning niet onder 1 miljoen, er hoeft maar 1 gek langs te komen die het ervoor betaald.” De rest van het gezelschap lachte hartelijk.
  Ik dacht: “Het begint verdraait veel op een staatsloterij te lijken.” Veel spelers – kleine verliezers – en een enkele “grote” winnaar. Het laatste bied enige garantie dat het spel zal continueren zolang de eersten nog extra bestedingsruimte hebben om een lot te kopen. Het lot kopen wordt echter meer en meer een knelpunt.

  Het gaat niet meer om wonen, er is tenslotte voldoende woonruimte, maar om slapend rijk te worden.

 4. John says:

  Het volk wil de val van dit regime!

 5. lxiv says:

  Nu heb ik veel domme dingen gelezen over de woningmarkt, maar dit stuk spant de kroon.
  “banken mogen niet betalen hoeveel risico mensen mogen lopen”,
  Nee, maar het gaat de bank natuurlijk om het eigen risico.
  Bovendien zijn de eisen op de NL’se woningmarkt nog steeds de meest soepele van Europa. Nergens kun je 110% aflossingsvrij krijgen. In Duitsland moet je 30% zelf meenemen.
  Uitzonderlijk dom stuk van die Bodewes

 6. Nou says:

  Nederiandsche ?
  verkoepn ?

 7. Nou says:

  Neprom beschuldigt Nederland van `zure` spellingcheck

  De Nederiandsche blogs en de AFM zowel `onbegrijpelijke` als `onverantwoord strenge` eisen stellen aan de spelling van persberichten.

  Dat er strengere regels gelden snapt Bodewes dan ook niet.

 8. tinus says:

  Heerlijk dit soort stukjes.

  Het toont de wanhoop aan van het soort dat belang heeft bij instandhouding van de bubbel.

  Nieuw is het idee – en tamenlijk radicaal in mijn opinie – dat de banken niet meer gaan over hoeveel geld er wordt uitgeleend.

  Tja…

 9. job says:

  een kat in het nauw maakt rare sprongen. Ik merk bij feestjes steeds meer dat mensen blijven zitten en gaan sparen. Goede zaak…

 10. Mieke says:

  ….waardoor het herstel langer gaat duren…….

  Er komt geen structureel herstel! De prijzen zullen de komende jaren blijven zakken tot ca 30% ninaal vanaf topniveau.

  De risico’s voor starters is momenteel immens groot.

 11. Mieke says:

  Is=zijn. ninaal=minimaal

 12. Edwin says:

  De eisen die momenteel worden gesteld voor het verkrijgen van een financiering liggen dicht bij de eisen zoals die jaren door het Nibud zijn geadviseerd. Echter daar is door de gehele markt aan voorbij gegaan. Nu ontstaat er een groot gat wat moeilijk overbrugbaar lijkt. Deze fase is niet te voorkomen en zullen we moeten uitzitten. Vasthouden aan oude prijsniveau’s biedt geen perspectief. Samen moeten we hier goede oplossingen voor formuleren!

  Dat de banken nu zwaardere eisen gaan stellen omdat ze hun risico’s anders inschatten komt natuurlijk heel zuur over. Zeker als je nu afhankelijk bent van een financiering of van de afzet van woningen. Daar is al heel veel over gezegd. Aan de andere kant kan het een nieuwe fase inleiden waarbij toekomstige partijen die afhankelijk zijn van een financiering voor een deel tegen zichzelf in bescherming genomen worden. Het verleden (en nu nog steeds) heeft aangetoond dat een belangrijk deel van de bevolking niet in staat is zijn of haar risico’s goed in te schatten. Zelfs voor specialisten op dat gebied is het moeilijk. Opmerkelijk is de opmerking dat de banken niet het risico moeten bepalen. Hoe gaat dat als meneer Bodewes aan tafel zit met de gemeente en praat over investeringen? Mag de gemeente dan bepalen welke risico’s de heer Bodewes als investeerder moet nemen of bepaalt dhr. Bodewes dat zelf? Lijkt mij dat dhr. Bodewes zelf bepaalt onder welke condities financieringen plaats vinden. Anders zijn er een aantal aandeelhouders die zich ernstige zorgen moeten maken!

 13. snorkel says:

  hahahahahahahaha, gekke Wienke Bodewes toch!

 14. xenobinol says:

  Wat een mafketel die Wienke Bodewes. Waar vinden ze dit soort mensen eigenlijk, hebben ze hem onder een steen vandaan getrokken?

 15. AVE says:

  In zekere zin heeft Bodewes gelijk. Als je een huis ziet dat helemaal naar je zin is en je kunt het probleemloos betalen, waarom zou je het dan niet doen.

  Het zijn alleen diegenen die het (net) niet kunnen betalen en ook (net) niet het huis van hun zin treffen.

  Die laatste groep is best wel heel groot.
  Meneer Bodewes zegt eigenlijk alleen maar in net Nederlands dat er >**<%&%$$ snel huizen gekocht moeten gaan worden ander breekt de ^$#%@@&*() uit!

 16. kk says:

  wanneer gaat zo een man als kees de kort niet eens in debat met zo een koekbakker. Bij Pauw en Witteman ofzo. Dat zal zulke mooie televisie worden. Ik hoor zo weinig kritische noten op de nationale tv!bah

 17. snorkel says:

  @15 AVE

  inderdaad, de kredietcrisis is niet uitgebroken doordat iedereen met gemak het huis van hun dromen konden betalen en ook een tegenvaller (waardedaling?) konden opvangen

  dus eigenlijk is de oplossing heel simpel: prijzen omlaag, dan kunnen meer mensen het betalen en lopen ze (mensen, banken, overheden en zelfs de bouwwereld) lager risico… volgens mij heb ik dat op deze site wel eens eerder gelezen, maar ik kan het mishebben

  net zo als de heer Bodewes denkt dat, als hij maar vaak genoeg herhaalt dat het allemaal zi goed gaat, de markt vanzelf weer aantrekt.. zo zeg ik: als we maar vaak genoeg herhalen dat een gezonde correctie op zijn plaats is, dan komt het vanzelf goed! 😉

 18. Cinelux says:

  Zijn veel mensen in de top en in aandelenland blind?

  In een groot deel van de wereld zijn er allemaal onrusten en protesten aan de gang en worden er hele regeringen omvergeworpen.Grondstoffen blijven maar stijgen, dat zich gaat vertalen in hogere prijzen voor voedsel,brandstof en bepaalde producten.

  Op dit moment is het even stil rond de PIIGS landen, maar dat kan ieder moment weer oplaaien.

  Anders gooien we er toch gewoon nog een QE3 ertegenaan (en eventueel nog een QE4 en 5)

  Zoals Kees de Kort zegt.De mannen met de roze brillen zien het weer helemaal zitten.

 19. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Volgens Wienke Bodewes, voorzitter van de branchevereniging voor projectontwikkelaars Neprom, is Nederland in grote mate zelf verantwoordelijk voor de rem op de woningmarkt.

  Klopt, door afschaffing HRA, toekomstige hogere rente en afschaffen k.k. in de lucht te laten hangen, zitten we nu in de door Prof Dr Ir Hugo Priemus voorspelde langdurige daling van de prijzen op de woningmarkt.

  Zo worden consumenten niet gestimuleerd om woningen te kopen.
  Klopt, het kunstmatig stimuleren van woningprijzen is nu aan het eind van haar latijn (de kunstgrepen zijn op).

  omdat De Nederiandsche Bank en de AFM zowel `onbegrijpelijke` als `onverantwoord strenge` eisen stellen aan de hypotheken.

  Even nadenken….
  De DSB bank is gevallen door SUSHI op de balans, veel te lage werkelijke onderpandwaarden voor de leningen die tot 160% van welke waarde dan ook (quote Dr Wellink) liepen.
  Kortom als er sprake is van onverantwoorde eisen ligt de bron een stapje terug en is het nu inperken daarvan JUIST verantwoord, vanuit een maatschappelijk besef, wellicht niet vanuit de betonboeren, waarmee dan gesteld dat die geen maatschappelijk besef heben, waarmee we de kern van de kredietcrisis te pakken hebben.

  Juan constateert dat de heer Wienke Bodewes weinig heeft willen begrijpen van de welvaartsbubbel door hypotheekschulden, logisch ook, hij is als vertegenwordiger van projectontwikkelaars onderdeel van Hogehuizenprijsminnend NL en zal ook de overcapaciteit op BOG zeker en vast “niet tijdig ingezien hebben”….

 20. Juan Belmonte says:

  Maarueh, we zijn inmiddels dus wel zover in het proces dat Bouwend Hogehuizenprijsminnend NL publiekelijk verwijten heeft aan financierend Hogehuizenprijsminnend NL.

  Hij is van mening dat niet de banken moeten bepalen of mensen risico`s kunnen nemen.

  Nee iedereen een Staatshypotheek !

 21. alek_a says:

  De bouwbranche moet zich herstruktureren en nieuwe uitdagingen proberen te vinden. Ik bergrijp het tegenzin om te gaan veranderen, maar in dit soort zaken verwacht ik dat deze leidinggevende heren op de top zich toch volwassen zouden gedragen. Dat houdt in dat ze nieuwe markten gaan zoeken en creatief met zijn resources omgaan. Daarvoor zijn ze zo goed betaald.

  Als Bodewes een dikke salaris krijgt om uiteindelijk met dit reaktionere onzin te komen, vraag ik me af of deze vereniging (en de hele branche top trouwens) uberhaupt recht op bestaan heeft.

 22. Juan Belmonte says:

  Exact dit zijn de mannen die willens en wetens doorgegaan zijn met (oproepen tot) kunstgrepen.

  Als de rente niet langer de prijs (=risico) van geld weergeeft,
  treden er andere mechanismen op…

  (SUSHI bijvoorbeeld) 🙂

 23. tinus says:

  Hoe je het ook keert of wendt:

  herstel is niet teruggaan naar de bubble-tijd.

  maar herstel is teruggaan naar de tijd voor de bubble, toen een modaal huis nog bereikbaar was voor een modaal inkomen.

 24. Adamus says:

  Mag de gemeente dan bepalen welke risico’s de heer Bodewes als investeerder moet nemen of bepaalt dhr. Bodewes dat zelf

  Tot hoever wil de lokale politiek gaan met het afgeven van garanties om de burger de sigaar uit eigen doos te presenteren. Daar ligt de grens.

 25. FT says:

  @kk (16),

  Hoe zeer ik het ook met je eens ben, waarschijnlijk zal dit tegenvallen. Op vrijdag om 21.00 in Voorkennis is KdeK ook regelmatig aanwezig. Soms ontstaat er een discussie. Dan blijkt dat debateren niet het sterkste punt van Kees is. Jammer genoeg.

 26. KariZ says:

  Boeie!

  ik rij nu over de asfludijk (130!). Fantstis…ow snel me tel ff weg. Pol. rij vor me…

 27. RealisT says:

  Het is maar goed dat Bodewes een lullig baantje heeft als voorzittert. Je moet er toch niet aan denken dat zo’n man een belangrijke functie heeft bv als arts. ‘U kunt het beste gewoon met uw ongezonde levensstijl doorgaan. Beter doet u er nog een schepje bovenop. Dan zijn al uw problemen binnen no-time opgelost’.

  Wat een sukkel!

  @16

  “Ik hoor zo weinig kritische noten op de nationale tv!”

  TV-makers hebben geen belang bij het aankaarten van dit probleem. Niet goed voor hun eigen portemonnee en het geeft onrust. Het moet wel amusement blijven.

 28. Dow Jones says:

  Blah, blah, blah, “banken moeten meer krediet verstrekken”… “te strenge eisen”… “niet zo zuur doen”… et cetera…

  Hebben jullie die man zijn revers bekeken? Leek mij wel een beetje de mode van 2007…

  We leven in het tijdperk van ná het bijna volledig in elkaar storten van het financiële systeem door schuldenstapeling, en deze clown doet gewoon alsof we niet zo moeten zeuren over reële koopkracht met zijn allen. Gewoon het verlies aan koopkracht compenseren met een lekkere vette lening, zegt dhr. Bodewes eigenlijk.

  Praat maar lekker door, Wienke, we leven in een vrij land…

  Cheerio,

  Dow Jones

 29. rick says:

  Misschien kan hij gelijk even uitleggen waarom Amvest huurwoningen aan het verkopen is?

  Toch weer opvallend had het woord huizen vervangen door aandelen en iedereen was op zijn achterste benen gaan staan. Als het om huizen gaan mag je de grootste onzin te verkopen zonder enige disclaimer of het vermelden van belangen of wat dan ook.

 30. Adamus says:

  Kariz, met je mobieltje spelen mag nog steeds niet als je rijdt.

  De hele zomer gaat die bruggen toch te pas en onpas open :-p

 31. Adamus says:

  “Ik hoor zo weinig kritische noten op de nationale tv!”

  Kijk je nooit naar XFactor? Ja, sorry. En zelfs dat is waarschijnlijk corrupt;-)

 32. Adamus says:

  Praat maar lekker door, Wienke, we leven in een vrij land…

  Verkapte oproep tot het ondermijnen van Fsysteem door Wienke. Meteen oppakken.

 33. KariZ says:

  http://nos.nl/tekst/221709-cda-tegen-snelweg-door-groene-hart.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+nosnieuws+%28NOS+Teletekst%29

  Teringlijers…hoe kom ik snel bij de afsluitdijk dan?

  “onrealistisch en te duur”

  Bulshit! Ik noem dat juist; ‘Out of the box’ denken en investeren in kwaliteit!!

  Haalde jij me net in Kees…met die 14 krt bladgoud gespoten Saab?

 34. RealisT says:

  @31

  “Kijk je nooit naar XFactor? Ja, sorry. En zelfs dat is waarschijnlijk corrupt”

  Lekker massaal sms-en door het klap- en kijkvee. Iets met brood en spelen…

 35. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Daardoor is de koop van een huis een koop met relatief beperkte risico`s. Dat wordt benadrukt door het lage aantal gedwongen verkopen in Nederland.

  Klopt deels, er wordt ook veel aan gedaan om, door dit soort bedrijfsjes, die nu k.k. vrijstelling krijgen als ze binnen het jaar doorverpatsen:
  http://www.vivast.nl/

  Dus Hogehuizenprijsminnend NL regelt (nog) niet:
  – k.k. in zijn geheel afschaffen
  – starters k.k. vrij
  WEL
  – handelaren k.k. vrij mits binnen het jaar doorverpatst

  Kortom weer een buffer-maatregel.

  Over de risico’s op een prijsdalingen lijkt niet iedereen het met deze meneer eens, gezien ook de Tombola Top Tienduizend….

  Olé 🙂

 36. Ain says:

  Onderstaand een link naar de Kijker aan Z over de vraag hoe bevreesd we moeten zijn voor inflatie. Welke tijden gaan komen? inflatie? Stagdeflatie of gewoon de pleuris?

  http://www.rtl.nl/xl/#/u/52ced2de-55b7-309c-929d-ea1f773c9d5b

 37. Ain says:

  Wat te doen over 4 nachtjes ….dit wordt ‘t dus niet…te hoog sentimenteel gehalte en bovendien geloof ik er niets van

  http://www.youtube.com/watch?v=Y3d7_zTjsO0

 38. Adamus says:

  Welke onafhankelijkheid? De Ieren hebben jarenlang aan het soepsidie-infuus van Europa gelegen. Wel de lusten, niet de lasten

  Maar ….de financiële Industrie heeft naar NL AFM maatstaven ook een zorgplicht hè 😉
  Verlies nemen en doordrukken svp.

 39. ll says:

  Gossie, ik ben helemaal beduusd, hoe ze het voor elkaar krijgen, ik weet het niet, het taxatie verslag is nog niet on-line, maar……de WOZ waarde van mien huuske is OMHOOG…….., zonder reden, pardoes.

  En dat terwijl mijn buurman zijn huuske heeft verkocht voor 80k onder de woz-waarde.

 40. RealisT says:

  @40

  Ambtenaren zijn soms net als politici heel goed in staat om verlies als winst uit te leggen.

  In jouw geval zullen ze waarschijnlijk gewoon zeggen dat jij slapende rijk wordt en je buurman niet. Case closed.

 41. Mart says:

  De vastgoed maffia is bezig om de huren met allerlei kunstmaatregelen en de hulp van de met hun verwonden gemeenten op te jagen. Dat schijnt niemand door te hebben. “Tja” denkt de argeloze starter “kopen is goedkoper met een aflossingsvrije hypotheek”. Bingo, weer een de rest van z’n leven gedoemd tot slavernij. De hele vastgoed wereld beschouw ik als georganiseerde misdaad, inclusief de gemeenten!

 42. nhz says:

  @12:
  “Mag de gemeente dan bepalen welke risico’s de heer Bodewes als investeerder moet nemen of bepaalt dhr. Bodewes dat zelf? ”

  dhr. Bodewes bepaalt zelf welk risico de investeerder neemt, en als het misgaat draait de gemeente ervoor op. Dus het is volstrekt logisch dat hij zuur doet over de huizenmarkt, want daar wil hij nog meer hetzelfde: de consument mag zo groot gokken als hij wil, en als het mis gaat draait de belastingbetaler er voor op. gewoon weer 10x inkomen lenen, en NHG grens naar 10 miljoen, NU!

  NL huiseigenaars (vertegenwoordigd door VEH etc.) zijn een stelletje verwende kleuters en de mensen die het beleid bepalen zijn nog vele malen erger.

  @18:
  “Zoals Kees de Kort zegt.De mannen met de roze brillen zien het weer helemaal zitten.”

  waarom ook niet, de bonussen voor de banksters en bonusbaantjes voor politici zijn rianter dan ooit, dus wat is het probleem?

 43. nhz says:

  en dan maar hopen voor de vakbonden dat het conflict in Lybie nog lang en bloedig wordt, of dat er snel een nieuwe dictator zit. Anders moet er afgeschreven worden op de pensioenen:

  Pensioenfondsen investeren in Libische wapens

  Zes grote Nederlandse pensioenfondsen investeren in wapenfabrikanten die wapens leverden aan Libië. Het regime van Muammar Kaddafi gebruikt daar militair geweld tegen antiregeringsbetogers. Dat bleek zaterdag uit een onderzoek waarvoor RTL Nieuws opdracht gaf.

  misdaad loont …

 44. Adamus says:

  Prisoners’ dilemma, nhz; anders doen anderen het.
  En we houden ook nog een handje vrij, zodat we altijd een vingertje kunnen opsteken.
  Zullen we deze week gristelijk gaan stemmen?! 😉

 45. tokkert says:

  Volgens Bodewes worden de risico`s veel te zwaar aangezet, zeker omdat de economie juist weer aantrekt en het aantal banen ook niet afneemt@

  2

  Buddy Zegt:
  26 February 2011 om 9:37 am

  “it’s all speculative sizzle and no steak”

  = all talk and no action,

  (snel dankzij google) moest ik toch even opzoeken.

  Lies over lies over lies.

  De werkeloosheid laag ????

  Natuurlijk dat is alleen te danken aan de ZZP`ers.

  Die zijn natuurlijk bereid zich de pleuris te werken want die hebben veel te verliezen,als er helaas niet al enige zijn die al verloren hebben.

  Deze klasse zet het eerst de tering naar de nering.

  Terwijl de rest van de “angestellten” zich wentelen in verworvenheden als 13 de maand,ziek zijn en regelmatige werktijden.

  Quote van Churchill:
  Some people regard private enterprise as a predatory tiger to be shot. Others look on it as a cow they can milk. Not enough people see it as a healthy horse, pulling a sturdy wagon.
  Winston Churchill

  Read more: http://www.brainyquote.com/quotes/authors/w/winston_churchill_6.html#ixzz1F6C5UhXX

 46. tokkert says:

  @ 4

  door bijv. een kopersstaking.
  (één jaartje maar).

 47. tokkert says:

  Dwz. maar een handvol transacties

 48. Juan Belmonte says:

  NEPROM, NEPROM, wat voor een polderse partij was dat ook alweer?

  Naast NL te schuldigen van een “zure woningmarkt” (hun woorden) vindt de NEPROM dat het NU wel eens tijd is om vastgoed en integriteit, verantwoording en verantwoord gedrag onder eigen gelederen in een nieuw daglicht te stellen.

  http://www.neprom.nl/dossier-taxonomie-overzicht-archief-detail/kan-ik-er-wat-aan-doen-show

  HAHAHAHAHAHA,
  Als het kalf verdronken is, gaat men nadenken over de put 🙂

  Het is net als de NVM die nu groot adverteren dat ze alles dubbel en dwars (en ècht eerlijk) nagemeten hebben.

  Tsja, als je zo’n fidele partij was, is het ook niet nodig om nu te benadrukken dat je wèl te vertrouwen bent, maar Juan zal hier wel weer een pessimistische blik hebben, hihi 🙂

 49. Juan Belmonte says:

  Juan is benieuwd of de sessie nog veel afwaarderingen op SUSHI gaat opleveren….

  Alleen SNS was fors eerlijk…

  🙂

 50. Adamus says:

  Maar Sns gaat de steun nog niet terugbetalen en Aegon wel, die willen zonder schulden aan de staat het land verlaten 😉 Hoe eerlijk moet men zijn?

 51. Adamus says:

  Juan, iedereen verdient een nieuwe kans, ook een makelmannetje.

 52. Simba says:

  De gemeente waar ik woon waardeert helemaal niets af. Gaatnog steeds gierend omhoog. Heb net de gemeentebelasting envelop binnen met de nieuwe 2011 WOZ . Weer 15% erbij op de WOZ tov van 2010. En toen werd er ook al 10 % op gegooid. Ik begrijp er werkelijk helemaal niets meer van. Mijn WOZ van 2011 staat nu gemiddeld 20k euro hoger dan de gemiddelde (vergelijkbare woning) vraagprijs hier om mij heen. Als ik inlog op de gemeente voor het taxatierapport dan krijg ik een crashmelding in de webpagina van de server. Ben blijkbaar niet de enige die die servers laten roken daar. Zijn echt van god los daar bij die gemeentes.

 53. Hugo says:

  Aegon heeft net een nieuwe woekerpolis gelanceerd. De staat moet terug worden betaald, het gepeupel niet.

 54. Juan Belmonte says:

  @53 adamus

  Wèl als ze hem verdienen adamus, van de NVM heeft Juan weinig realistisch gehoord, kennelijk zijn ze gebaat bij een verder op slot gaan van de woningmarkt?

  Jammer ook dat heer Hukker niet meer op de radio is met zijn vurige pleidooien voor de plattelandswoning, dat is -van alle mogelijke prioriteiten op de huidige huizen”markt”- duidelijk nummer 1, en Juan mag er altijd weer kostelijk om lachen, als-i hem hoort.

 55. Juan Belmonte says:

  excuus, een 🙂 vergeten in de laatste zin (neemt u de woorden vooral met wat zout)

 56. Hugo says:

  Sns komt nog wel, DNB mag, nu Ierland 25% van BNP heeft gemonetariseerd ,toch ook wel wat voor ‘onze’ banken doen om zo te betalen?

 57. spongebob says:

  Wienke Bodewes, het zal toch niet Dr. T. W. Bodewes zijn? (zou kwa capaciteiten best wel eens kunnen)

  @ ll , Simba en iedereen die zich verbaast over de nieuwe WOZ aanslagen over 2011 die vaak weer met dubbeldigit procenten gestegen zijn.

  Het klopt echt , men gebruikt daar namelijk het model van de befaamde Prof Dr. Marc Francke voor, die geeft exact aan hoe de WOZ waarde in de toekomst zich ontwikkeld (met een fouttolerantie kleiner dan 2,523% )

  En oja , de WOZ waarde loopt gewoon op de economie vooruit, dat is altijd al zo geweest , nietwaar hr. Bodewes ?

  Gratis cabaret , dat mag ook wel in deze tijden.

 58. bigD says:

  Die meneer Wienke B. doet mij een beetje denken aan een familielid die werkt voor een huizenbouwer in een noordelijke provincie. In een discussie over de huizenbouw (ligt nog steeds op z’n gat) gaf hij aan dat ze wel proberen goedkoper te bouwen door meer gebruik van “prefab” materialen, maar dat het allemaal niet veel goedkoper kon. Op mijn “idee” dat gemeentes bouwgrond goedkoper zouden kunnen maken zei hij, met een verbaasd gezicht alsof ik een oneerbaar voorstel deed, dat dat niet gebeurde. Ik liet niet los en noemde dat de begrotings- en kastekorten van de gemeentes toch op termijn hen zou dwingen grond voor minder van de hand te doen. Verontwaardigd zei hij: “Dat kan toch niet! Dat is niet eerlijk voor hen (ontwikkelaars, red) die al duur braakliggend grond gekocht hebben”. Zucht…

  Ik kon het niet laten om terloops te noemen dat iedereen dan wel mag afgeven op die gemene gretige banken, maar dat de zielige “bouw” eigenlijk net zo van de belastingbetaler en subsidies leeft. Dat was wel weer genoeg stof tot nadenken voor een week vol verwarring, dus toen maar weer over de vakantieplannen door gekeuveld.

 59. ll says:

  @ BigD. Olland is toch anders, de denialfase is hier wel erg lang. Maar eens zal het kwartje gaan vallen.

  En tot zolang, worden we hier steeds maar rijker, getuige de WOZ waarde, die al weer aan het stijgen is. 🙂

 60. ll says:

  Met de WOZ waarde verhoging kunnen 52% van de mensen de gestegen benzine en voedselprijzen betalen, mooi psychologisch bijkomend effect.

  Verplichte verzilvering van de overwaarde. 😉

 61. Juan Belmonte says:

  @59 Spongebob

  Helemaal eens.

  @Il

  Als de huizenmarkt (itt tot de door Dr Marc Francke voorspelde maximale daling van 1,5%, bij instandhouding HRA -is nu het geval) nu echt en ook officieel met -7% getroffen is, dan is het wachten op de mondige burger die een WOZ stijging bij de gemeente gaat aankaarten.

  Eenmaal één over de dam (een schaap)….

 62. Juan Belmonte says:

  En als Prof Dr Ir Hugo Priemus nog verder gelijk krijgt, dan zou dat ook een terugkerend patroon kunnen worden:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-03-2010/hugo-priemus-de-huizenprijzen-zullen-waarschijnlijk-jaren-blijven-dalen/

 63. Juan Belmonte says:

  .. en dus is het verstandig om die k.k. em HRA afschaffing nog maar even uit te stellen, het is het beste als ze in de lucht blijven hangen 🙂

 64. ll says:

  @ juan, de woz waarde is met een peildatum van 1.1.10, dus verkoopprijzen van 2009. Nu weet ik toevallig dat mijn buurman in 2009 zijn huis heeft verkocht met – 80.000 van de woz waarde. Uiteraard zal ik dit in mijn bezwaarschift gaan vermelden. Ik vraag elk jaar om een onafhankelijke taxateur, maar krijg hem nooit. 🙂 Mondige burgers bestaan niet bij de gemeenten.

 65. Juan Belmonte says:

  net als een terugkeer naar normale of zelfs bovennormale rentestanden…

 66. Juan Belmonte says:

  @66

  De Gemeente Den Haag toonde toch laatst dat het mogelijk was om in één avond een bouwvergunning volledig te verlenen ?
  Zie daar de positieve kant van de crisis, een effectief werkende gemeente, nota bene op een avond.

  Gelooft u Juan, Il, gemeentes gaan erg hun best doen voor de burger (….. en om hun tekorten uit begrote maar niet gerealiseerde winsten op bouwgronden te dichten) 🙂

 67. peetar says:

  Wacht maar tot ING straks om valt van wegen de malaise in Amerika. Dat zou dit jaar nog kunnen gebeuren.

  Er is maar 1 domino steentje nodig om het hele kaartenhuis van schulden te laten instorten.

 68. ll says:

  Als ING valt, valt Olland Peetar.

 69. Juan Belmonte says:

  @69

  Juan ziet zo niet in waarom ING zou moet vallen, heeft u ook een inhoudelijke onderbouwing waarom dan ?

 70. ll says:

  @ spongebob, zou het helpen om in mijn bezwaarschrift te vermelden dat het model van Prof.Dr.Marc Francke niet werkt omdat daar de menselijke factor daar niet in berekend kan worden ? 🙂

 71. Juan Belmonte says:

  @ Il

  Additioneel: de totale grootte van hypotheekschuld ten opzichte van de inkomens, lijkt Juan ook iets anders dan “ruis”…..

  De heer De la Porte van de Vereniging Geleend Huis verwoordde het in TROS Radar heel passend, iets van: “vanaf midden jaren ’90 zijn we gewend geraakt om aflossingsvrij te financieren, we moesten wel anders konden we het niet betalen”.

  Hahahahahahahaaaaaaa 🙂
  Briljant om dat anno 2011 te bedenken !

  Sie haben es gewusst….

 72. spongebob says:

  @ ll

  Je zou dat kunnen overwegen. Maar het model van de casametrie prof. is niet bedoeld voor mensen, het is een computermodel. Voor de gemeentelijke diensten bestaan er geen mensen, slechts bsn-nummers en kadastrale nummers.

  Nog een tip voor mensen die een woning bezitten op erfpachtgrond die niet is afgekocht:
  De vergelijkbare woningen waar de gemeente mee aankomt om de WOZ-waarde aan te tonen, zullen bij voorkeur transacties van woningen betreffen waarbij de erfpacht geheel of gedeeltelijk is afgekocht. De gemeente (b.v. Rotterdam) stelt zich namelijk op het standpunt dat wel-of-niet afgekochte erfpacht geen enkele invloed heeft op de WOZ waarde van een woning.
  Dit standpunt lijkt me nogal makkelijk aanvechtbaar dus check ingeval uw woning op erfpachtgrond staat even bij het kadaster of de vergelijkbare woningen in de ‘taxatie’ toevallig niet allemaal op afgekochte erfpacht staan.

 73. vermeulen says:

  Nienke Bodewes vergeet hier te vermelden dat de huizenmarkt muurvast zit, dankzij alle maatregelen die de overheid de laatste jaren heeft genomen. Vanaf 1996 tot 2008 zijn de huizenprijzen 3 maal over de kop gegaan. Gegevens kadaster. Onbeperkte hypotheekrenteaftrek, renteloze bedrag starters, garanties etc. hebben voor deze belachelijk hoge prijzen gezorgd. Zolang de 30 a 40% speculatielucht er nog in zit, blijft de markt gewoon op slot voor de starters. Dus overheid laat de markt zelf zijn werk doen. Makelaars, projectontwikkelaars en banken zijn belanghebbenden en moeten eens toegeven dat de echte correctie nog moet komen, zodat de huizenprijzen in overeenstemming komen met andere ons omringende landen.

 74. nhz says:

  @52:
  yep, makelaars verdienen alweer een nieuwe kans om mensen beet te nemen.

  @63:
  wat is gelijk? Priemus beweerde vroeger ook dat de vastgoed bomen tot in de hemel zouden groeien; net zo onbetrouwbaar en irrelevant als vrijwel al zijn ‘academische’ maatjes.

  @68:
  ik denk eerder dat de staat der Nederlanden omvalt door malaise in Amerika, vanwege de hypo portefeuille van ING en het feit dat ze 1200 miljard aan ING spaartegoed moeten garanderen. Reken maar dat dee ING banksters vrijuit gaan, TBTFW.

  @73:
  volgens mij zit er zeker 75% speculatielucht in de huizenprijzen in Nederland.

 75. adamus says:

  de zaterdag VK ook een artikel over: “niemand hoeft te verkopen, dus de prijzen dalen niet”. Ook nog prof. Piet E.

 76. snorkel says:

  @75, niemand hoeft te verkopen? rijmt niet echt met stijgende voedselprijzen, energie- en brandstofprijzen, kinderopvangskosten, ziektekostenverzekeringspremie, belastingen, etc… ik ben benieuwd

 77. adamus says:

  net zo onbetrouwbaar en irrelevant als vrijwel al zijn ‘academische’ maatjes.

  ik vraag me af wat er zo academisch moet zijn aan iets simpels als huisjes op de goede plek bouwen.
  (Een echte markt zou het wel weten)

 78. Goudbelegger says:

  Liep gisteren door winkelstraat, twee meisjes deelden brochures uit. Euro 15.000 korting, nieuwe woningen, ook voor salarissen, bruto, tussen 30.000 en 40.000. Dit kun je gerust een revolutie noemen vergeleken met een paar jaar geleden.

 79. Goudbelegger says:

  Oh, oh, fantastisch. Wat zei zo’n klotenprofessortje in 1929?? ‘Stocks have reached a new stable plateau of high reasonable prices’.. iets wat daar op lijkt. Goed teken voor degenen die woningen te duur vinden..

  ——–

  “niemand hoeft te verkopen, dus de prijzen dalen niet”. Ook nog prof. Piet E.

 80. optout says:

  Nog niet elke aannemer is al gewend aan de ‘nieuwe werkelijkheid’ …

  http://www.nuzakelijk.nl/column-goedbezig/2455461/laatste-aannemer.html

 81. FT says:

  OT: Nog even een stukje nieuws:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/9136865/__PVV_wil_R_damwet_in_Den_Haag__.html?sn=binnenland

  de zogeheten Rotterdamwet invoeren in de hofstad om „verdere segregatie van de vinexwijken te voorkomen”.

  De PVV in Den Haag zou de wet bijvoorbeeld willen invoeren in de wijk Ypenburg. „Den Haag heeft momenteel haar handen al vol aan problemen in wijken als de Schilderswijk en Transvaal”, stelt raadslid Ter Linden. „Daar kunnen we de vinexwijken echt niet bij hebben.”

 82. nhz says:

  @75:
  niemand hoeft te verkopen, zogenaamd; vooral met dank aan de overheid die overal het handje er onder houdt. En die dus zorgt dat als mensen straks wél moeten verkopen de schade vele malen groter zal zijn dan wanneer ze nu (met korting) verkocht hadden. Maar wat maakt het uit, zet het allemaal op de rekening van de belastingbetalers. Mooier kunnen we het niet maken.

  @78:
  en ik las op internet dat er honderen studentenwoningen beschikbaar komen van 30-40m2 voor ‘maar’ 75.000 euro (vanaf prijs). Nou is dat inderdaad goedkoop want in mijn woonplaats durven ze nog 110-125K te vragen voor 40m2 studiootjes, maar toch … hier worden weer een paar projectontwikkelaars slapende rijk, vermoedelijk ook nog met subsidie van de overheid er bovenop. In mijn tijd huurde je gewoon als student, maar dat is blijkbaar ZO ouderwets, we hebben nu een ownership society. Als je ouders niet gelijk een heel studentenpand voor je kunnen kopen dan koop je gewoon je eigen kamer (sorry, ‘woning’) voor maar 75K.

 83. Erri says:

  Hebben in 2010 onze woning ver (meer dan een ton euro’s) onder de WOZ-waarde gekocht. In 2010 met behulp van de WOZ-specialist een beschikking aangevraagd en deze middels een bezwaarschrift aangevochten. Gemeente heeft bezwaar gegrond verklaard en deze voor 2010 met ca 5% verlaagd. Nu net de nieuwe WOZ-waarde binnen gekregen en heeft de gemeente de WOZ-waarde voor 2011 met nog eens 5% verlaagd. Echter koopprijs ligt hier nog onder. Gaan weer via de WOZ-specialist bezwaar maken.
  Bij buren navraag gedaan en daar is de WOZ-waarde voor 2011 met ca 10% verlaagd ten opzichte van 2010.
  Het kan dus wel.
  Groet, Erri

 84. marianne says:

  @82
  Geen verbouwinkje gepleegd in de tussentijd?

 85. dr.t says:

  Goed stuk, in de redenering valt weinig op af te dingen.
  Weinig gedwongen verkopen, aantrekkende economie, minder werklozen. Schaarste op de arbeidsmarkt neemt toe op termijn. Inkomensstijging hobbelt er achter aan. Waarom dan in godsnaam strengere eisen aan banken gaan stellen?
  Ten slotte banken zijn uitstekend in staat zelf hun risico’s te managen (zie lage gewongen verkoop wederom).
  Laat kortom de AMF niet het braafste jongetje van de klas spelen in Europa.
  Bijna alle tegenbeweringen op deze site zijn gestoeld op vooronderstellingen dat de huizenmarkt zal en moet zakken.
  Het liefst 50% of meer (waar dan hoe dan waarom dan).
  Of het zijn stellingen op de persoon, rare man enge man, iet van deze wereld, lid van de vastgoedmaffia. Kortom het soort opmerkingen waar geen hond wijzer van wordt.
  Drogredenering doemdenken, alleen datgene waarnemen wat in je straatje past.

  Gelukkig maken bezitters van woningen de dienst (want de verkoopprijs uit) en niet een stelletje verzuurde huurders.
  Da verzuurde snap ik op zich wel. Je zult in je huurflatje 18 jaar hebben moeten toezien hoe anderen die wel bereid waren te investeren dat dik hebben terugverdient.
  Daar houd je blijkbaar een kleine kronkel aan over.

 86. Juan Belmonte says:

  @85

  Het gaat langzaam maar wel stééds beter op de woningmarkt, op de TV staat gewoon -7% (dat is een minus) en de Dr T’s van deze planeet zien iedere huurder als een verzuurde huurder en bovendien als overbodig:
  Gelukkig maken bezitters van woningen de dienst (want de verkoopprijs uit) en niet een stelletje verzuurde huurders.

  Inderdaad aan de verkopers van huizen zal het niet liggen, die willen tegen de huidige condities (hun prijzen) wel handelen.

  Jammer toch dat er weinig tegenpartijen zijn…

  Juan:
  Geduld, komt u over een jaar maar terug (vorig jaar was deze boodschap 7% van de koopsom waard)

 87. FT says:

  @Juan,

  Het is weer eind van de maand, dus tijd voor een update van de TTT:

  Jan ten Brinkstraat 31 -42.3% 224500 129500 (05-08-10)
  Schalk Burgerstraat 447 -40.0% 125000 75000 (25-12-06)
  Laan van Roos en Doorn 39N -33.6% 625000 415000 (14-08-10)
  Treslonglaan 63 -27.3% 549000 399000 (24-10-09)
  Haringkade 1 E -20.6% 649000 515000 (02-04-08)
  Mechelsestraat 18 -20.1% 825000 659000 (03-08-08)
  Van Hogenhoucklaan 5 -20.1% 875000 699000 (01-12-10)
  Kornalijnhorst 163 -20.1% 199000 159000 (09-09-10)

 88. FT says:

  PS. Voor de meelezers:
  Den Haag en alles vanaf 20% vraagpijs daling.

 89. Juan Belmonte says:

  @FT

  Gracias !

  TTT-time

  De Tombola Top Tienduizend versie 12

  0) Okkie -50% van 1.295k voor 649k Rijkesluisstraat 43 5688 EC Oirschot.
  1) Spongebob -80% van 151 naar 29 k euro Turkeije 17, Waterlandkerkje
  2) nhz -67% VAN 8 MILJOEN EURO naar 2,6 miljoen euro, om privacy redenen ombekend gebleven villa in Blaricum
  3) Spongebob -47% van 124.5 naar 66k Molendijk 35, Nieuwe-Tonge
  4) Spongebob -44% van 500k voor 282 k Repel 6, 4926 DD LAGE ZWALUWE
  5) eduro -41% van 685k voor 400k huizerweg 66 Bussum
  6) IL -30% Diverse nieuwbouw Woningcorporatie ZVH
  7) Spongebob -38% van 725k voor 453 k Vijfhuizenberg 94 Roosendaal
  8 Spongebob -43% van 199k voor 113k Bergstraat 8 Zegge
  9) Spongebob -31% van 149k voor 104 k Kasterleestraat 362 Breda
  10) Okkie -30% Limburgse bouwbedrijf Jongen op het hele pallet
  11) Spongebob -29% van 219k voor 155k Tramsingel 112a BREDA
  12) Spongebob -33% van 899k voor 599k Wildhage 26 Teteringen
  13) Spongebob -34% van 269k voor 177k Bisschop van Mierlostraat 62 Mierlo
  14) Spongebob -53% van 124k naar 59k Molenstraat 168 Roosendaal
  15) Spongebob De Luther 5, 5095 AC HOOGE MIERDE -41% van 984k voor 576k
  16) admin Opbrengst nieuwbouwgrond Eindhoven -84% van 89,9k naar 14,1 k (ja Juan zit hier cijfers te manipuleren, het jaar is nog niet om, hij heeft er nu desalniettemin aardigheid aan en is voornemens ieder nanoseconde de laatste cijfers te tonen
  17) FT Duinlaan 143 den Haag -33% van 1.120k voor 749k (nota bene: nog te koop)
  18) Z24 met verschil gemiddelde vraagprijs vrijstaande woningen en gemiddelde verkoopprijs = 32 procent
  19) IMF die al een paar jaar beweert dat huizenprijzen in 30% overgewaardeerd worden
  20) Juan Belmonte Van de Veldestraat 68, 2525 AX ‘S-GRAVENHAGE -42% van 101 k voor 58 k euro
  21) Mr. G Hukker met 22102010 het bericht dat NVM wèl betrouwbare informatie over de woningmarkt heeft
  22)Juan Belmonte: bij een daling van 38% komt de NL huizenmarkt op het niveau van gedwongen veilingen en op het niveau van (ongedwongen) Duitse huizenmarkt en dus op gang.
  huizenmarkt-zeepbe…ijden/#comment-55315
  23) Spongebob -59% van 269k voor 111k Wilhelminastraat 141, SINT JANSTEEN
  24) FT -39.6% – Piet Heinplein 118 – 495000 – 299000 – (6-11-08)
  25) FT -37.3% – 1e Sweelinckstraat 47 – 1195000 – 749000 – (30-05-09)
  26) FT -33.1% – Duinlaan 143 – 1120000 – 749000 – (21-03-08)
  27) FT -32.4% – Plesmanweg 28 – 510000 – 345000 – (31-01-06)
  28) FT -30.1% – Taco Scheltemastraat 36 – 643000 – 449500 – (16-02-08)
  29) FT -28.5% – Prinsegracht 77 R – 419000 – 299500 – (3-08-08)
  30) FT -26.8% – Zandvoortselaan 154 – 1495000 – 1095000 – (6-06-07)
  31) FT -26.2% – Socrateslaan 7 – 575000 – 424500 – (26-10-08)
  32) FT -24.3% – Van Kijfhoeklaan 94 – 395000 – 299000 – (24-05-08)
  33) FT -24.0% – Vuurland 41 – 275000 – 209000 – (15-11-08)
  34) FT -23.7% – Vivienstraat 51 – 549000 – 419000 – (4-09-09)
  35) FT -23.5% – Landrestraat 430 – 189000 – 144500 – (7-01-10)
  36) FT -22.8% – Van Alkemadelaan 1196 – 232500 – 179500 – (10-12-08)
  37) FT -22.4% – R.J. Schimmelpennincklaan 10 a – 290000 – 225000 – (5-07-08)
  38) FT -22.3% – Schelpkade 23 -25 – 895000 – 695000 – (23-12-08)
  39) FT -22.2% – Weissenbruchstraat 18 – 379000 – 295000 – (21-09-09)
  40) FT -21.9% – Weissenbruchstraat 398 – 480000 – 375000 – (1-12-09)
  41) FT -21.9% – Cantaloupenburg 18 – 549000 – 429000 – (31-05-08)
  42) FT -21.0% – Van Hoeylaan 45 a – 315000 – 249000 – (20-10-08)
  43) FT -20.4% – Parkweg 3 G – 358000 – 285000 – (31-03-08)
  44) FT -20.1% – Meloenstraat 89 – 499500 – 399000 – (4-09-08)
  45) FT -20.1% – Tesselseplein 11 – 174500 – 139500 – (20-12-07)
  46) Frankie -40% Heusdensebaan 130 5076 VA Haaren van 995 voor 595 k euro (en nog steeds te koop)
  47) Kornalijnhorst 94 -39.1% 275000 167500 (05-03-08)
  48) Vreeswijkstraat 101 -36.5% 275000 174500 (29-08-08)
  49) Westeinde 139 a -30.4% 645000 449000 (19-06-08)
  50) Laan van Wateringse Veld 979 -24.8% 399000 300000 (14-06-08)
  51) Goeverneurlaan 289 -23.2% 140000 107500 (12-03-10)
  52) Burgemeester Patijnlaan 78 -21.0% 278000 219500 (27-11-06)
  53) Pompstationsweg 31 -21.0% 885000 699000 (23-03-08)
  54) Therese Schwartzestraat 56 -20.6% 339000 269000 (26-02-07)
  55) Schaarsbergenstraat 76 -20.1% 136500 109000 (18-06-10)
  56) 36,38% verlaging | 369.000, eerst: 580.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/drenthe/roswinkel/roswinkelerstraat-104/details.html 57) Roswinkelerstraat 104, Roswinkel
  36,67% verlaging | 475.000, eerst: 750.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/friesland/franeker/zilverstraat-26/details.html 58 ) Zilverstraat 26, Franeker
  36,8% verlaging | 395.000, eerst: 625.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/limburg/montfort/markt-24/details.html Markt 24, Montfort
  59) 37,04% verlaging | 425.000, eerst: 675.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/groningen/delfzijl/weg-naar-den-dam-4/details.html Weg Naar Den Dam 4, Delfzijl
  60) 37,24% verlaging | 150.000, eerst: 239.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/noord-holland/marken/buurt-ii-6/details.html Buurt II 6, Marken
  61) 37,74% verlaging | 165.000, eerst: 265.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/overijssel/nijverdal/grotestraat-250-a/details.html Grotestraat 250 A, Nijverdal
  62) 37,88% verlaging | 310.000, eerst: 499.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/drenthe/sleen/brink-12/details.html Brink 12, Sleen
  63) 38,3% verlaging | 725.000, eerst: 1.175.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/noord-holland/wognum/oosteinderweg-9/details.html Oosteinderweg 9, Wognum
  64) 38,41% verlaging | 1.475.000, eerst: 2.395.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/overijssel/enschede/strootsweg-390/details.html Strootsweg 390 ., Enschede
  65) 38,61% verlaging | 79.500, eerst: 129.500 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/friesland/sneek/jan-van-nassaustraat-42/details.html Jan Van Nassaustraat 42, Sneek
  66) 38,61% verlaging | 795.000, eerst: 1.295.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/noord-brabant/hoogeloon/ir-mettropweg-2/details.html Ir. Mettropweg 2, Hoogeloon
  67) 39,02% verlaging | 225.000, eerst: 369.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/drenthe/hijken/zwartingerkamp-9/details.html Zwartingerkamp 9, Hijken
  68 ) 39,36% verlaging | 339.000, eerst: 559.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/noord-brabant/eindhoven/grasfonteinkruid-23/details.html Grasfonteinkruid 23, Eindhoven
  69) 40% verlaging | 450.000, eerst: 750.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/overijssel/hellendoorn/dorpsstraat-3-bouwgrond/details.html Dorpsstraat 3 – Bouwgrond, Hellendoorn
  70) 40,04% verlaging | 119.800, eerst: 199.800 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/limburg/heerlen/dillegaard-236/details.html Dillegaard 236, Heerlen
  71) 40,12% verlaging | 100.000, eerst: 167.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/gelderland/tiel/fabriekslaantje-15/details.html Fabriekslaantje 15, Tiel
  72) 41,12% verlaging | 995.000, eerst: 1.690.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/utrecht/woerden/breeveld-22/details.html Breeveld 22, Woerden
  73) 42,26% verlaging | 89.500, eerst: 155.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/noord-brabant/eindhoven/kronehoefstraat-44-a/details.html Kronehoefstraat 44 A, Eindhoven
  74) 44,38% verlaging | 49.500, eerst: 89.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/groningen/groningen/helper-brink-61-101/details.html Helper Brink 61 101, Groningen
  75) 45,34% verlaging | 398.500, eerst: 729.000 |
  http:/www.huizenzoeker.nl/koop/noord-brabant/haaren/haarendijk-2/details.html Haarendijk 2, Haaren
  76) 45,42% verlaging | 846.000, eerst: 1.550.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/gelderland/lichtenvoorde/varsseveldseweg-61-b/details.html Varsseveldseweg 61 B, Lichtenvoorde
  77) 47,23% verlaging | 1.000.000, eerst: 1.895.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/flevoland/almere/slotbos-3/details.html Slotbos 3, Almere
  78 ) 50,25% verlaging | 99.000, eerst: 199.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/gelderland/ewijk/groene-heuvels-112/details.html Groene Heuvels 112, Ewijk
  79) 51,61% verlaging | 75.000, eerst: 155.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/limburg/venlo/oranjestraat-39/details.html Oranjestraat 39, Venlo
  80) 55,93% verlaging | 650.000, eerst: 1.475.000 | http:/www.huizenzoeker.nl/koop/limburg/sevenum/zeesweg-15/details.html Zeesweg 15, Sevenum
  81) Jan ten Brinkstraat 31 -42.3% 224500 129500 (05-08-10)
  82) Schalk Burgerstraat 447 -40.0% 125000 75000 (25-12-06)
  83) Laan van Roos en Doorn 39N -33.6% 625000 415000 (14-08-10)
  84) Treslonglaan 63 -27.3% 549000 399000 (24-10-09)
  85) Haringkade 1 E -20.6% 649000 515000 (02-04-08)
  86) Mechelsestraat 18 -20.1% 825000 659000 (03-08-08)
  87) Van Hogenhoucklaan 5 -20.1% 875000 699000 (01-12-10)
  88) Kornalijnhorst 163 -20.1% 199000 159000 (09-09-10)

  Hierbij nog wat extra statistische ruis om de maximale verwachte daling van 1,5% van Prof Dr Marc Francke te duiden.

  Cuando pueda,
  Juan

 90. Juan Belmonte says:

  Geduld, komt u over een jaar maar terug (voor TTT gevallen was deze boodschap meer dan 20% van de destijds gevraagde koopsom waard)

  Excuus, Juan ziet als zelfbenoemd pessimist hier en daar toch optimisme (aldus) 🙂

 91. Erri says:

  @83

  Geen verbouwing nodig gehad. Mijn motto is nooit geschoten is altijd mis. Hebben er nu voordeel bij.
  Grt
  Erri

 92. Juan Belmonte says:

  Por favor
  no me joda
  con casametria

  Belazert u
  Juan alstublieft
  niet met casametrie 🙂

  Es es España
  que se demuestra
  la metria de SUSHI

  ….

  In Spanje
  is sprake van
  SUSHI-metrie 🙂

  (b.v. 300.000 hypothecaire huisauitzettingen de afgelopen 3 jaar).
  Juan zal wel niet de juiste NL kranten lezen maar die koppen heeft-i dan ook gemist….

 93. Juan Belmonte says:

  @94 Il

  De gemeentelijke aanslagen voor de huizenbelasting liggen dit jaar hoger dan de prijsdaling op de huizenmarkt rechtvaardigt. Hierdoor zijn woningbezitters dit jaar honderd tot tweeduizend euro duurder uit.

  Tja
  vereffenen
  of niet
  vereffenen

  iemand is gewoon de klos

 94. Ronald says:

  @dr.t

  Van mij mogen de banken zoveel geld uitlenen als ze willen met of zonder onderpand zodra de wetgeving zo is aangepast dat ik als belastingbetaler niet de rekening krijg zodra het mis gaat.

 95. xenobinol says:

  haha…. die internationale sterke jongens en meisjes in de financiele sector toch…. als ze voor de crisis een verstandig beleid hadden gevoerd dan hoefden ze nu niet zo te janken.

 96. xenobinol says:

  @96

  QFT en zolang de rente ook daadwerkelijk de risico’s dekt. Geen goedkoop gesubsidieerd geld van de ECB meer dus.

 97. Juan Belmonte says:

  @Il

  Verder nog een stuk prachtpoezie:
  Een bijkomend probleem is dat Amsterdam flinke achterstanden heeft bij het afwikkelen van bezwaarschriften. ”Alleen al over afgelopen jaar is twintig procent van de bezwaarschriften nog steeds niet beantwoord. Dat moet volgens de wet binnen één jaar zijn afgedaan.” Hierdoor moeten veel Amsterdamse huishoudens een te hoge WOZ-aanslag voorschieten aan de gemeente.

  Lees:
  we hebben belang bij niet reageren, Geduld, eerst betalen en dan komen we er volgend jaar wel eens op terug, met hartelijke groet, uw gemeente. 🙂

 98. Juan Belmonte says:

  @Il

  Verder nog een stuk prachtpoezie:
  De VEH kreeg meldingen van inwoners die door ambtenaren onder druk zijn gezet, bijvoorbeeld als een ambtenaar voorstelt het bezwaar in te trekken in ruil voor het gedogen van een tuinhuisje waarvoor geen vergunning is aangevraagd. De VEH wil dat gemeenten ophouden burgers tegen te werken.

  Hahahahaha.
  Wat een bak.

  Juan wist niet dat er voor een tuinhuisje in A’dam een vergunning nodig is, hihi, wat een MARKT die woning-markt 🙂

 99. snorkel says:

  @84, “Ten slotte banken zijn uitstekend in staat zelf hun risico’s te managen”

  hahahahahahaha!

 100. marianne says:

  @ Juan
  Rotterdam idem, overal waar ze leges uit kunnen slepen wordt dat niet nagelaten.

 101. spongebob says:

  Dr T zegt in 84:

  Ten slotte banken zijn uitstekend in staat zelf hun risico’s te managen (zie lage gewongen verkoop wederom).

  Het geheugen van dr. T gaat blijkbaar niet verder terug dan 1 januari 2009. Eind 2008 moesten de banken wereldwijd met de billen bloot en bleek dat alle banken in feite failliet zijn.
  Dankzij duizenden miljarden garanties, en directe geldinjekties van de belastingbetalers in het “vrije westen” is een totaal bankroet van het systeem net voorkomen.

  We kunnen eigenlijk alleen maar vaststellen dat niet:
  “Ten slotte banken zijn uitstekend in staat zelf hun risico’s te managen” de waarheid is maar dat de juiste stelling is:
  “Ten slotte zijn bankmanagers uitstekend in staat hun persoonlijke risico’s te managen”

  Dit is natuurlijk heel iets anders en daarom is streng toezicht noodzakelijk en moeten er veel strengere eisen gesteld worden aan het eigen vermogen van de banken en de kredietwaardigheid van het onderpand en van de mensen die een hypotheek willen hebben.
  En bovendien moet er een marktcomforme vergoeding berekend worden voor de risico’s die de banken nemen, tenslotte staat wereldwijd de belastingbetaler garant voor de banken.

  Dat verzuurde huiseigenaars , zoals dr.T, het maar moeilijk kunnen verkroppen dat hun overwaarde langzaam verdampt en het spreekwoordelijke water al tot de knieen reikt , moet voor verstandige mensen geen reden zijn om zich met mooie praatjes van banken en regeringen in slaap te laten sussen.

  Belastingbetaler : Let op uw saek laat u niet in de luren leggen !

  De verzuurde Dr. T probeert het in 94 weer en quote daar een artikeltje van een reclame/lobby buro ( http://www.kirkmancompany.com) dit burootje is gespecialiseerd in nietszeggende spindocter prietpraat.

 102. tinus says:

  Ik ben wel blij met de bijdragen van dr. t.
  maar soms bekruipt me het gevoel dat t een troll is, die vooral wil stoken.

  neem t’s verwijzing naar het leuke artikel van Petrosjan Damen.

  Hoe kan je dit stuk in vredesnaam aanbevelen?
  Het is een verhaal van een ideoloog.
  Toezicht is slecht.
  Ik meen me te herinneren dat de financiele wereld ons recent aan de rand van de economische afgrond bracht.
  Door grenzeloze zelfverrijking, rookgordijnen, politieke omkoping en speculatie.
  En dan vormt toezicht het probleem???
  Omdat het, daar komt ie, is gebaseerd op wantrouwen.

  Waarom halen we gewoon niet de kassa’s weg bij de supermarkt, het personeel en de camera’s.
  Kan de klant zelf betalen.
  Doet ie vast eerlijk.
  Op basis van “transparantie” en “vertrouwen”.
  Komt het vast wel goed.

  En dr. T, lees vooral de laatste regel.
  Waar het deze spindocters om gaat is dat zij eraan werken om hun klant, de financiele wereld, weer de positie te geven van vóór de crisis.
  Weet je wel, de tijd dat de baas van Lehman gewoon tientallen miljoenen per jaar mocht toucheren.
  Omdat hij het waard was….

 103. tinus says:

  i beveel aan de documentaire:

  “inside job”

  te vinden op de torrent-site van uw voorkeur.

 104. Illegaal says:

  Als de branchevereniging van projectontwikkelaars lijkt op de branchevereniging voor kippenhouders dan lijkt ze op antibiotica;
  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/02/19/onderzoek-eten-van-kip-risico-voor-gezondheid/
  De consument is natuurlijk kippig.
  Smaken verschillen, maar wie is er nu eigenlijk zuur? Vetrouwen is er niet meer. Doen alsof helpt niet. Brinkman heeft het ook altijd over dat wij niet zo moeten somberen. Die lulkoek daar zijn wij allang aan voorbij. Prettige wedstrijd!
  Prietpratende lobbybonzen die ons een raad geven. Dan weet je genoeg. De woonellende ziekt niet uit zo hoor.
  Woon in een afdbraakpand met verzakkingen vochtproblemen, huiszwammen en zelfs niet eens een douche, al 20 jaar niet.
  WOZ waarde 250.000 en ik weet nog dat het hele huis, bg 1,2 en 3 hoog geveild werd in het Sonesta voor 66000 gulden, ik was erbij! Bijna 55 vrijwel geen pensioen opgebouwd omdat ik die niet vertrouwde en ik heb gelijk gekregen, het enige fonds waar ik bij zat omdat ik 10 jaar in de welzijnssector werkzaam was bleek te investeren in persoonlijke mijnen, ander wapentuig en kinderarbeid. Verder waren ze vast ook niet zo lekker bezig. Als ambtenaar kun je niet anders dan er aan meedoen. Belachelijk ook. Mijn spaargeld altijd weggezet bij een nette bank die al een bankencode had voordat de rest er door negatieve publiciteit aan moest. Niet dat ik nu het idee heb dat ze recht door zee zijn. De meest asociale bedrijven nemen tegenwoordig de term duurzaamheid in de mond om de mileubeweging de mond te snoeren. Een deflatoire strategie als je het mij vraagt. Het broodje gezond is tegenwoordig ook standaard belegd met worst. De slager heeft er handig gebruik van gemaakt. Zo gaan die dingen,
  maar in sprookjes geloven we niet meer ook al zit er thuis steeds een heks of boze tovenaar te wachten.
  De zeepbel is al doorgeprikt mijnheer Bodewes.
  Nu nog zien wie of er echt het laatst lacht.

 105. BenBau says:

  Dr. T een troll? Nee toch, zijn jullie daar NU AL achter. Tjonge, jonge, jonge. Zoals ik hier al vaker heb gezegd:

  Don’t feed the troll!

 106. Adamus says:


  Ondertussen in Amsterdam.

  Ook huurmarkt zit muurvast….

  “En huurprijs moet afspiegeling worden van wekelijke waarde” 🙂

 107. Adamus says:

  Waarom halen we gewoon niet de kassa’s weg bij de supermarkt, het personeel en de camera’s.
  Kan de klant zelf betalen.
  Doet ie vast eerlijk.
  Op basis van “transparantie” en “vertrouwen”.
  Komt het vast wel goed.

  Kan inmiddels bij AH heb ik. begrepen. Wel een pasje en leeftijdcontrole bij een bepaald product. Onderwijl wordt je hele pad gevolgd 😉

 108. Illegaal says:

  AH stunt doorgaans met vlees en andere kip.
  Het product van enig dier (kaas bijvoorbeeld) is doorgaans duurder dan het dier zelf hahaha. Pas of geen pas.
  Economisch en duurzaam verdiend!

 109. Illegaal says:

  De analogie:
  Het vlees is in de kuip is subsidie!

 110. peetar says:

  @69 en @70 🙂 ING direct doet zulke goede zaken in Amerika, een binnekort waardeloos Amerika.

  Check:
  https://solutionsfinder.ingdirect.com/SolutionsFinder/index/welcome.vm#

  Kies voor herfinancieren 🙂

  Check:

  http://home.ingdirect.com/products/products.asp?s=OrangeSavingsAccount

  Ze hebben natuurlijk ook veel spaarders, iedereen weet dat je met 1% rente vet binnen loopt op een dollar die elke dag minder waard wordt. Nou ja, voorzover je inkomsten hebt als Amerikaan dan.

 111. peetar says:

  Rates are Annual Percentage Yields.
  ING DIRECT Variable APY effective since 02/23/11. Chart based on a deposit of $10,000 for one year. Sources: savings and money market averages from Bankrate.com as of 10/20/10.

 112. peetar says:

  Een setje goeie filmpjes over hoe de US of A er nu bij staat.

  http://www.chrismartenson.com/crashcourse/chapter-13-national-failure-save

  Er zijn maar twee smaken. Hyperinflatie en schuldensanering of hoge inflatie en schuldensanering.

  Hoe dieper een bank in Amerika zit, hoe dieper de problemen. Als ING “gered” moet worden zal dat met nep dollars zijn.

  http://www.verzekeringsnieuws.nl/artikel/22694-rabobank-en-fortis-leenden-miljarden-van-fed

  Het hele systeem inclusief dat van ons is ziek en dus is er maar een richting voor de huizenprijzen en dat is naar beneden.

  Wat de rabobank zegt keer twee, dit jaar, minimaal.

  Misschien moet ik een eigen site openen, dit is zonde om slechts als reactie te posten.

 113. ll says:

  Ondertussen in Australia.

  De ING rente kan daar oplopen naar 6.7%, is dit het resultaat van NIET QE-en ?

  http://www.ingdirect.com.au/savings/interest_rates.htm

 114. ll says:

  @ peetar, het is wel vreemd, ik kan niets posten over ING Australie, maar daar loopt de rente op tot wel 6.7 %. Heeft die hoge rente misschien te maken dat QE in Australie alleen staat voor Queen Elisabeth ?

 115. ll says:

  Februari 2011 staat de woningmarktindicator op 69, historisch laag. Potentiele huizenkopers nog ff wachten tot ie op 40 staat, dan is het tijd om in de huizenmarkt te gaan stappen. 😉

  http://www.eigenhuis.nl/tools/marktindicator

 116. nhz says:

  @84 (dr.t):
  het klinkt wel heel erg verzuurd allemaal 😉

  “Gelukkig maken bezitters van woningen de dienst (want de verkoopprijs uit) en niet een stelletje verzuurde huurders.
  Da verzuurde snap ik op zich wel. Je zult in je huurflatje 18 jaar hebben moeten toezien hoe anderen die wel bereid waren te investeren dat dik hebben terugverdient.”

  ik huur in een koopwoning terwijl de eigenaar in een verlopen bungalowtje woont, bij gebrek aan financiële mogelijkheden. Overigens ben ik lange tijd huiseigenaar geweest in een huis dat ongetwijfeld ver boven het nivo zat dat jij gewend bent. Kortom, dr.t zit vol vooroordelen en is buitengewoon slecht geïnformeerd. En ondertussen blijft hij zijn propaganda hier spuien, met de bedoeling nog meer geld van belastingbetalers en spaarders in de zakken van huiseigenaars en vastgoed maffia te schuiven.

  @96-98:
  inderdaad. Eerst orde op zaken stelling bij de banken, de vele gratis put opties voor huiseigenaars, enz.; daarna mag de vrije markt zijn gang gaan. Ik voorspel dat het de meeste banksters slecht zal bevallen.

  @103:
  “De verzuurde Dr. T probeert het in 94 weer en quote daar een artikeltje van een reclame/lobby buro ( http://www.kirkmancompany.com) dit burootje is gespecialiseerd in nietszeggende spindocter prietpraat.”

  deze spin past uitstekend bij dr.t, vandaar dat hij er hier zo enthousiast mee komt leuren.

  @104:
  “Weet je wel, de tijd dat de baas van Lehman gewoon tientallen miljoenen per jaar mocht toucheren.
  Omdat hij het waard was….”

  de baas van Lehman kan dat inderdaad niet meer (tenminste niet als baas van Lehman, wellicht wel in zijn huidige functie). Maar het meeste beboefte bij de banken incasseerde afgelopen jaar al weer meer salaris en bonus dan ooit, tientallen miljoenen per jaar is al heel gewoon bij de grote US/UK banken. De tijden van ‘greed is good’ zijn dus weer helemaal terug (of eigenlijk nooit weggeweest).

  @117:
  Oz en Nieuw Zeeland hebben traditioneel hoge rente. Is wellicht gerelateerd aan traditioneel hoge inflatie omdat de economie in die landen harder groeit dan hier. Recent wel wat beweging op het rente/valuta front vanwege de overstromingen in Queensland resp. de aardbeving in Christchurch. In NZ kreeg je enkele jaren geleden ongeveer 8% rente op een internet spaarrekening (1 jaar vast ofzo), en als het meezit pak je ook nog tientallen procenten valutastijging t.o.v. de pleuro mee.

 117. Adamus says:

  Maar geen depositogarantie NHZ. We zijn een ondernemend volkje 😉

 118. nhz says:

  @120:
  wat bedoel je, geen depositiegarantie als je spaart in NZ/AU dollars?

 119. Dow Jones says:

  @84 (dr t)…

  Wederom bedankt voor uw bijdragen. Ik lach me elke keer weer een breuk als ik ze lees. Maar even serieus, bestaat u echt? Of bent u gewoon iemand die op dit forum met een alias rare dingen beweert omdat dat grappig is. Ik hoop op het laatste, dat u dus een soort van “typetje” bent, want als u echt bestaat, dan vraag ik me af wanneer u uitstel van betaling moet gaan aanvragen. Maar vooralsnog, gaat u vooral door. Het is namelijk zo grappig om te lezen allemaal…

  http://www.youtube.com/watch?v=Rr3iVS3sP2s

  Cheerio,

  Dow Jones

 120. Adamus says:

  Ik ga er vanuit dat je spaarrek. daar niet onder de depositogarantie regeling valt?

 121. Frans says:

  Als je alles wat Bodewes zegt 180 graden draait, dan komt er een heel zinnig verhaal uit.

 122. Frans says:

  Neprom beschuldigd Nederland van “zoetsappige” woning markt.

  Volgens Wienek Bodewes was Nederland in grote mate zelf verantwoordelijk voor het stappen op het gaspedaal van de woning markt.
  Zo werden de consumenten te veel gestimuleerd om woningen te kopen omdat de DNB en de AFM onbegrijpelijke en onverantwoord soepele eisen stelden aan de hypotheken.

  Daarnaast willen mensen graag te “zoetsappig” doen over de risico’s van de woningmarkt. Volgens Bodewes worden de risico’s veel te licht aangezet, zeker omdat de economie niet aantrekt en het aantal banen ook niet toeneemt. Daardoor is de koop van een huis een koop met een relatief groot risico. Dit wordt verbloemd door de nog voorlopig lage aantallen gedwongen verkopen in Nederland.

  De nu strengere regels op de hypotheek markt snapt Bodewes dan ook: hij is van mening dat de banken de risico’s moeten bepalen die mensen kunnen nemen. Zo wordt de consument beschermd tegen het fiasco van kopen van een huis.

  Deze financieringsbeperkingen kunnen ook helpen om het vertrouwen van de consument in de economie bij te stellen, waardoor de huizenbubbel niet langer gaat duren dan nodig.

 123. nhz says:

  @122:
  dr.t is even afwezig in gelukzaligheid, nu Eurostat (het Europese Ministry of Truth dus) meldt dat de inflatie en prijzen in Europa ‘lager dan verwacht’ zijn. Dus koop nog even wat extra aandeeltjes en huisjes, dr. t! Een variatie op het ‘winst beter dan verwacht’ waarmee de aandelen van grote US bedrijven konstant worden opgepompt. Blijkbaar zijn er nog steeds lemmingen die dit soort propaganda geloven.

  @123:
  je kunt gewoon in NZ$ sparen bij de staatsbank, en volgens mijn accountmanager valt dat onder depositogarantie. Maar voordat ik er een groot bedrag op zet zou ik dat eerst nog wel zwart op wit willen. Ik heb ooit een NZ$ spaarrekening geopend, maar daar hadden ze ruim 3 maanden voor nodig en toen was de NZ$ koers zover gestegen dat ik de rekening sindsdien niet meer gebruikt heb. Ben nu op zoek naar een nieuw instapmoment.

  @125:
  LEUK 🙂

 124. nhz says:

  @123:
  P.S.: je kunt ook sparen bij een bank in Nieuw Zeeland, uit het oogpunt van diversificatie niet verkeerd. Maar een nadeel is dat ze standaard 33% of 40% belasting inhouden over je spaarrente, voor de belasting. Als Nederlander moet je dan wellicht ingewikkelde dingen gaan doen om aan te tonen dat je niet onder het NZ belastingsysteem valt (er is een belastingverdrag) en dus ook recht hebt op de rest van de rente. Overigens is zelfs met de Kiwi belasting er vanaf de rente daar nog riant hoger dan hier 🙁

 125. Dow Jones says:

  Nhz, vergeef me dit grapje…

  Als je nog een leuk baantje zoekt…

  http://www.vkbanen.nl/detail_baan/4215470_ervaren-financieel-economisch-redacteur_provincie-utrecht.jsp?utm_source=vkb&utm_medium=vacature&utm_campaign=e-mailalert

  Ik zat er zelf ook even aan te denken om ze te schrijven, leuk baantje voor erbij (maar misschien toch een beetje te druk in de praktijk). Het lijkt me namelijk best leuk om de boel van binnenuit eens een beetje op te schudden bij de VEH. Ik ben alleen wel benieuwd hoe lang ze me in dienst houden als ik niet geheel volgens de beginselen van de Pravda blijk te schrijven.

  Misschien toch meer iets voor onze gepromoveerde forumkomiek dus…

  Cheerio,

  Dow Jones

 126. KariZ says:

  Waarom staat er bij sector: overheid.

  Is VEH een overheidsclub?

 127. Adamus says:

  Logisch. Uitgerangeerde ambtenaren kunnen gedetacheerd worden bij zulke clubjes. Ambtenaar minder in de telling en de kosten worden ook voor een deel terugbetaald 🙂

 128. RealisT says:

  “We zijn op zoek naar een stevige, ervaren senior-redacteur, die aantoonbaar in staat zijn om inhoud, feiten en opinies te verpakken in ijzersterke teksten.”

  Ze zoeken dus een spindoctor.

  “De redactie zoekt een stevige vakredacteur, die in staat is om scherpe, kritische, opiniërende en klantgerichte teksten te schrijven die van onbetwiste kwaliteit zijn.”

  De VeH wordt scherp en kritisch??? LMAO!

 129. lorenzo says:

  We moeten het allemaal een keer meemaken :

  Chinezen hamsteren luxe appartementen – http://goo.gl/eNwyf

  woningtweets.eu / china

 130. dalen says:

  Het meest moedeloos vandaag word ik wel van dit bericht.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/9143077/__Groningen_wordt_een_groot_moeras__.html?sn=binnenland,buitenland

  Heb hier meerdere malen gepost dat die ambtenaren niet wijs zijn en ipv land op te geven voor de brulkikker ze beter eens aan het volk kunnen denken en er goedkope bouwgrond van maken.

  Hier heb ik me jaren voor ingezet

  http://www.zuidoord.nl/gemaakt-bezwaren-/-opmerkingen

  en gelukkig gaat het niet door.

  Met bussen vol zijn we naar Den Haag en de Raad van State geweest.

  http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2009%2Fseptember%2FBernisse%20strijdt%20voor%20polder

  Stelletje ***

 131. Ain says:

  Ruim 20.000 klachten over hypotheekrentes
  DEN HAAG – De Consumentenbond heeft bijna 24.000 handtekeningen verzameld met zijn actie tegen de hoge hypotheekrentes in Nederland. De bond heeft dit nu aan de banken laten weten en verwacht binnen twee weken een reactie. Komt er niks, dan staat de bond bij de banken op de stoep.f

  Foto: Robert Hoetink

  Volgens de Consumentenbond betalen Nederlandse consumenten gemiddeld 1 procent te veel voor hun hypotheek. „We vinden dat de banken de klanten tegemoet moeten komen”, aldus een woordvoerster. „Desnoods gaan we er op de stoep liggen.”

  De bond stelt dat de banken miljarden verdienen ten koste van de klant. „De politiek neemt nog een afwachtende houding aan. Daarom willen we de druk verder opvoeren om banken te laten stoppen met het verdienen van miljarden over de rug van de consument”.

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/9148910/__Consumentenbond_desnoods_bij_banken_op_stoep__.html

 132. Dow Jones says:

  @134 (Ain)…

  Hahaha, mooi berichtje weer van de Telegraaf. Dat is natuurlijk wel een gepasseerd station, dat geklaag over die zogenaamd hoge rentes. Daar kan die nieuwe redacteur van de VEH straks mooi zijn tanden in zetten… lekker spinnen met dat verhaal. Geef de banken de schuld (net op dat ene punt waar ze verantwoordelijkheid tonen), en maak lenen weer gratis. Dan gaan we tenminste meteen door naar de volgende fase van financiële rampspoed door het bellen blazen…

  Maar ja, ooit zal die hete luchtballon weer moeten leeglopen… of toch klappen?

  http://www.youtube.com/watch?v=tkzb5cmmma8

  Wist je trouwens dat Nederlanders het bellenblazen zo’n beetje bedacht hebben. Voordat men het ging doen met grond, huizen en hele landen, deed men het met tulpen. Ach, die goeie ouwe tijd…

  http://www.youtube.com/watch?v=gkq_G5aBMfg

  Cheerio,

  Dow Jones

 133. Dow Jones says:

  An even better video on one of the first recorded bubbles in history, tulipomania…

  http://www.youtube.com/watch?v=0YNoizadK78

  (Margin buying = borrowing money to speculate)

  Cheerio,

  Dow Jones

 134. nhz says:

  @128:
  lijkt me een leuk baantje, maar langer dan een dag zouden ze mij daar niet handhaven denk ik 🙂

  ‘sterke affiniteit met het eigen woningbezit in het algemeen’

  ach, mensen jokken wel vaker om een baan te krijgen 😉

  @135:
  ja, in mijn omgeving was er begin 18e eeuw ook al een huizenbubble die slecht afliep. Maar ja, na twee generaties ofzo is iedereen het weer vergeten en trappen ze er allemaal weer in, geholpen door de spindoctors die ondanks evolutie (waarvan je zou hopen dat het minder intelligentie types uitwiedt) blijkbaar onuitroeibaar zijn. Bubbledenken zal bij Nederlanders wel aan een dominant gen gerelateerd zijn; misschien dat dat ook verklaart dat deze abberatie na de 17e eeuw het over de halve westerse wereld uitwaaierde (Nederlanders waren toen, net als nu, nogal reislustig).

  @136:
  wist je ook dat de eerste echte bubble, die van de tulpen dus, crashte door een virus?

  en ik vind het altijd opnieuw vermakelijk dat mensen beweren dat de huizenbubble nu veel sneller gaat eindigen dan historische asset bubbles, vanwege het internet. De tulpenbubble crashte ongeveer 90% in een week tijd, in de tijd van de postkoets/postduif. In de tijd van Twitter en Facebook schijnt het minstens 10 jaar te moeten duren, dat heet vooruitgang 🙁

 135. Ain says:

  Laatst zag ik dat één van mijn facebookvrienden (en realtime friend) had gereageerd op een krabbel van een single kennis die net de trotse eigenaar was geworden van een huis in Amsterdam (lees ruimte van waarschijnlijk niet meer dan 60 m2). Natuurlijk allemaal reacties van blijdschap. Ik weet natuurlijk niet wat ze heeft betaald, misschien heeft ze een goede deal gemaakt, maar toch, ik dacht waar begin je aan….Wat mij betreft spreekt haar reactie op de vraag wanneer ze er in kan voor zich… Wellicht is het huis weer minder waard tegen de tijd dat ze er na de zomer in kan…maar ik wens haar het beste..

  “De royale oplevertermijn was mijn troef bij de onderhandelingen. De verkopers hebben nog geen nieuw huis, dus ze wilden er niet te snel uit moeten, maar wel de zekerheid hebben dat ze het verkocht hebben.”

 136. Ain says:

  @128 ik zou zo’n baan niet eens willen doen (en zo zijn er meer), waarom verliezen zoveel mensen hun geweten als ze gaan werken….en het levert ze dan ook nog ‘respect’ op…aargh.

  @135 de Telegraaf is natuurlijk een enorme sensatiekrant en naar mijn mening niet echt objectief. Maar omdat het de grootste krant van wakker NL is, worden de onderbuikgevoelens van de ‘gemiddelde hardwerkende NL-er’ er waarschijnlijk wel redelijk weergegeven (en anders wel gevoed). De reacties zijn er ook altijd ongenuanceerd prachtig om te lezen…

 137. Adamus says:

  Welk blad schreef dit weekeinde: “gaat staatssecr. Weekers de erfenisbelasting afschaffen”???

 138. ll says:

  Oh Valentijn, zijn hart doet zeer van minnepijn.

  Je kan het paard wel naar de bron brengen maar niet dwingen te drinken.

  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/components/financien/rtlz/redactie/column/vannieuwenhuijzen/2011/articles/0228_gevecht_tegen_inflatiefundamentalisme.xml

 139. dr.t says:

  39
  In Noordholland en Amsterdam in het bijzonder stijgen de huizenprijzen wederom.
  respectievelijk 1 en 4 procent in januari.
  Topkoop dus zou ik zeggen.
  Stel dat degene een huis van 200.000 hebt gekocht. Voor het rekengemak 4% doortrekken op jaarbasis. Toch weer 8000 euro in the pocket, woon je weer een jaar vrijwel gratis van.

  Er wordt onvoldoende gebouwd. Trek naar Randstad wordt steeds groter.
  En als een beetje succesvol door het leven wilt gaan, dan moet je nu eenmaal niet in Zwaagwesteinde blijven wonen.

  122
  Ik besta gelukkig echt en van nature ben ik een optimist.
  Ben blij dat je er om kan lachen.
  Misschien ben ik wel een inspiratie bron voor anderen die eerst een litertje azijn naar binnen slokken, voordat ze een berichtje plaatsen…

  Maar echt serieus het is allemaal zo klein gedacht.Laatst was ik nog weer eens Londen. Alles gebaad luxe beschaving ‘all around’. Zelfs in het centrum super grote huizen van het type Staphorst.
  Wat is NL dan achtergebleven denk ik dan, maar ja in Amsterdam bouwt men liever voor de onderklasse….

 140. dr.t says:

  hebt is heeft gekocht

 141. MR DR says:

  Ere wie ere toekomt.
  dr T gaat vooruit en bereikt welhaast academisch niveau. Hij schrijft nu zelfs AFM (correct) ipv AMF.
  Goed hoor.

 142. nhz says:

  @141:
  tja, Hoofd Strategie ING Investment Management; ik voorspel een knallend verlies voor de NL staat met zo’n onvoorstelbare sukkel op die post (ik geef toe dat ik niet het hele artikel gelezen heb, een paar regels was al voldoende om braakneigingen te krijgen).

  ***
  Ondertussen in ‘Krottenjacht’ op TV: twee studentjes die voor 110K euro een studentenkamertje gaan kopen. Leuk, spannend! Gaat het lukken, zo’n hondehok voor ruim 110K euro? 110K is tenslotte helemaal niks. Zucht … in 1990 kocht je bij je bij mij in de stad met gemak een monumentenpand van pakweg 600-1000m2 (géén typefout) woonoppervlak voor dat bedrag; daar pasten dan wel 15-25 van die studentenhokken in. Maar ja, dat was in de tijd dat studenten nog gewoon huurden, dat kan nu echt niet meer blijkbaar. Ownership society noemt nep-liberaal rechts dat.

  Ik zou zeggen: deze studentjes zijn bij voorbaat gezakt voor hun academische graad. Zouden ze casametrie gaan studeren bij één van de vastgoed spindoctors?

 143. ll says:

  Dr t. London wordt nu opgekocht door de oliesjeiks, en Amsterdam door de Russen.

 144. nhz says:

  @146:
  London zit ook al een aantal jaren tjokvol met foute Russen. Blijkbaar mixt dat goed met de haantjes uit de financial sector. Zal wel iets met zwart geld en omkoopbare politici te maken hebben. Zijn de tegoeden van Kadaffi in NL al geblokkeerd? Ik heb er nog niks over gehoord, ze zullen hier wel doen of ze van niks weten. Kom er maar bij, iedere topcrimineel is welkom in NL. Maar dan heb je ook wat, eeuwig stijgende huizenprijzen in de hoofdstad zoals dr.t dat graag ziet. Met af en toe een afrekeningetje op klaarlichte dag, maar dat houdt het leven spannend nietwaar.

 145. Goudbelegger says:

  Nou, 150% winst vandaag op een aandeel, Manitou Gold. Had deze niet aanbevolen zoals D’arianne Resources maar ja, kan niet alles aanbevelen wat ik heb. Ze vonden zomaar 50 kg. goud per ton…… in plaats van bijvoorbeeld 5 g wat al goed is, dat is echt onvoorstelbaar.

  Meld het om aan te geven dat de goudmarkt dé place to be is, het is ook interessant vind ik zelf zo’n hoge grading maar abstract gaat het daar niet om.

 146. ll says:

  Vanavond in Tegenlicht 20.55 h. de bubbel in China……

  Cordos ?

  http://www.youtube.com/watch?v=0h7V3Twb-Qk

 147. Goudbelegger says:

  @146 Amsterdam opgekocht door de Russen? Nou, zie hier bijna nooit een Rus, moet je naar Tjechië gaan naar Marianne Latsky, zijn de huizen te koop bordjes in het Russisch, dat is pas opkopen.

 148. Adamus says:

  De afrekeningetjes vinden plaats onder de “kruimeldieven” .

 149. ll says:

  Nou Goudbelegger, misschien zie je ze niet, maar je hoort ze wel…. Dazwidanja…..

 150. nhz says:

  @151:
  kruimeldieven zoals die vastgoed magnaat alias bankier 😉

  dr.t mag wel oppassen, het komt zo toch dicht bij zijn favoriete beroepsgroep; anderzijds schakelt dat misschien weer wat concurrentie uit, dus laten we vooral niet teveel azijnpissen en gewoon profiteren 😛

 151. Dow Jones says:

  @142 (dr t)…

  Hahaha, uw laatste post was helemaal top! Ik was laatst ook in Londen. Er stond daar een leuk huis in de buurt van St James Park. Het heette Buckingham Palace, geloof ik. Lekker ruim opgezet, niet dat benauwde Nederlandse. Als je Russisch of Arabisch spreekt, is Kensington ook leuk. Beverly Hills is ook leuk; daar was ik nog in 2008 – toen de sub-prime crisis dus al een jaartje aan de gang was. Daar waren de prijzen dat jaar “gewoon” met 6% gestegen, terwijl ze in Detroit en Florida toen al met dubbele cijfers waren gedaald. En de echte problemen moesten toen nog beginnen…

  Ergo – mijn tip aan de Amerikanen: ga allemaal in Beverly Hills wonen! Dan komt het helemaal goed met u en uw Eigen Huis! Dan moet je alleen wel eerst even CEO bij Goldman Sachs worden…

  Cheerio,

  Dow Jones

 152. ll says:

  Foutje moet ORDOS zijn, de voor een miljoen gebouwde spookstad

  http://www.nujij.nl/?tags=ordos

  Vanavond ook in tegenlicht ?

 153. nhz says:

  @155:
  het verhaal van Ordos is wat minder simpel dan leegstand en speculatie. Er zit een goed plan achter, namelijk om gigantische natuurvernietiging (als gevolg van menselijke activiteit /bevolkingsgroei) te voorkomen; er zou daardoor een gigantisch ecosysteem naar de knoppen gaan. Wellicht zijn ze een beetje te enthousiast geweest. Er staan trouwens super spectaculaire huizen, er zijn wijken waarbij vergeleken Nederland een verzameling varkenskotten is (en vast goedkoper dan de varkenskotten hier). Dat onbewoond klopt trouwens niet, alleen een aantal nieuwe wijken zijn vrijwel leeg.

 154. Steven says:

  Is er eigenlijk een mogelijkheid om short te gaan op de huizenprijs? Dus een soort optie in relatief kleine bedragen? 🙂

 155. Steven says:

  ik bedoel dan dus niet voorlopig huren, want dat doe ik al.

 156. nhz says:

  de Fabeltjeskrant meldt net dat de containermarkt gigantisch aantrekt en heeft dus een commercial over een nieuw containerschip. Tsjakka!! Dacht ik zal het maar even melden, omdat dr.t er nog niet aan toegekomen was vandaag. Alleen zeurpieten sputteren nog dat de Baltic Dry Index bijna even laag staat als na de crisis van 2008, oftewel bijna 90% lager dan voor de crisis …

 157. nhz says:

  @157:
  bestaat voorzover ik weet alleen voor commercieel vastgoed in NL. En reken maar dat ze zo’n produkt zo bedenken dat je als klein beleggertje altijd verlies maakt.

 158. Steven says:

  @160
  had al wat put opties op unibail Rodamco… werd inderdaad niets. Ook al is er enorme leegstand op de kantorenmarkt en zo; dalen ging het niet echt.

  en met dat rekken en nog eens rekken van de realiteit lopen opties dus leeg op de tijd.
  Maar bedankt! Ik heb het ook niet gevonden.

 159. nhz says:

  nog meer goed nieuws: Cameron (UK) overweegt wapens te gaan leveren (lees: verkopen) aan de Libische rebellen; je moet ook wat als de belangrijkste inkomstenbron van je land aan het instorten is …
  waar blijven de koopmannetjes uit Nederland, wanneer gaat Uri het kontrakt van de eeuw binnenslepen? Vet verdienen aan wapens en nog wat mooie concessies voor Shell er bovenop, echte VOC mentaliteit;

  Koop nog wat aandeeltjes bij dr.t!! En misschien gelijk nog wat vastgoed in Tripoli, prijs kan alleen maar omhoog nu echte zakenmensen de zaak gaan overnemen daar.

 160. dr.t says:

  Kensington, waar ik verbleef, was inderdaad een eye-opener.
  Weinig van de russische taal vernomen, maar wel vol van uiterst beleefde individuen die je in stijlvol engels (wat een prachttaal) te woord staan. Echt heerlijk vergeleken met wat je hier in het wild tegenkomt.

  Zou wel een studieonderwerp waard zijn. Wat tref je in een metro ‘s avonds laat in Amsterdam zoal aan?
  Tis alsof je een tegel in je tuin omhoog trekt, allerlei soorten waarvan je het bestaan niet hebt durven te vermoeden blijken ineens springlevend te zijn.

 161. Steven says:

  @dr.t

  Ik kom Kees de Kort af en toe s’ochtends tegen in de metro. uiterst beleefd individu met toch vaak mijn visie.

 162. nhz says:

  @163:
  ik had anders meer de indruk dat je in Kensington individuen die verstaanbaar, stijlvol engels spreken zo langzamerhand vanonder een tegel moet halen.

 163. Steven says:

  beleeft en geleefd..

  taal is niet mijn sterkste punt.
  Heb een gesprek gehad met Kees de Kort en hij wees opeens op een blauwe steunbalk op 1 van de stations: Hij zei toen: je kan wel zeggen dat ie geel is, maar hij is blauw. en zo is het gewoon soms.

 164. KariZ says:

  Die Valentijn zou gewoon eens back to basics moeten gaan:

  http://www.bloomberg.com/video/67100110/

 165. Juan Belmonte says:

  Off-topic.

  Voor wie Spanje vergeten was…

  Het regent nu, regent verliezen op SUSHI balansen…

  Bouwbedrijf Martinsa Fadesa boekt een verlies in 2010 van 827 miljoen euro (16% meer dan het verlies van 714 miljoen euro uit 2009).

  Alsjemenou, grote bedragen niet in pesetas maar in euros.

  vertaling
  http://translate.google.nl/translate?js=n&prev=_t&hl=nl&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=es&tl=nl&u=http%3A%2F%2Fwww.elmundo.es%2Felmundo%2F2011%2F02%2F28%2Feconomia%2F1298922971.html%3Fa%3Dcb172933a7bab0f4230590659ce2bc73%26t%3D1298924262%26numero%3D&act=url

  original:
  http://www.elmundo.es/elmundo/2011/02/28/economia/1298922971.html?a=cb172933a7bab0f4230590659ce2bc73&t=1298924262&numero=

 166. Juan Belmonte says:

  Off-topic:
  En in eigen land zitten de groeicijfers in de bijstand:

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2011/2011-017-pb.htm

  Met alle cijfergoochelarij is het beter om naar de netto arbeidsparticipatie te kijken dan naar verschillende hokjes met verschillende uitkeringsnamen….

 167. Dalen says:

  Voor dr t. het gefrosteerde makelmannetje.

  Las vanmorgen in het FD dat het uurloon van een architect al gedaald was naar 30 euro.

  Als dat geen goed nieuws is voor de duimendraaiende makelman dan weet ik het niet meer.

  Gaat goed in Nederland.

  Anyway, Always Look On The Bride Side Of Life” (van de Acid Drinkers).

 168. KariZ says:

  @168 SNS had vorige week toch ook iets van 600 miljoen afgeschreven?

  We gaan Spanje achterna… 🙂

 169. KariZ says:

  Lezen jullie teksten van die T. nog?

  Hahahaha

 170. Steven says:

  @juan

  Ik ben er zelf al heel lang uit…Probeer uit de schulden te geraken en koop edelmetaal (of olie,( maar daar zijn de buren vast niet blij mee) om je levensonderhoud te betalen, want van de banken krijg je niets behalve misschien een infuus.

 171. Gwen says:

  Uit nieuwsgierigheid: wat denken de anderen (dus niet Dr. T.) eigenlijk van die stijgende huizenprijzen in Amsterdam? Het interesseert me, want ik zit hier vast in een huurappartement in amsterdam Nieuw-West (overigens klein maar fijn, 46m2). En ik vraag me af of het normaal is dat huisjes als dat van mij (maar dan vaak zonder CV) voor € 200.000 van de hand gaan en nu dus misschien zelfs nog duurder gaan worden?

 172. beurse beurs says:

  @174: tja het is fijn in Amsterdam. Geen PVV en CDA stemmers dus geen enge mensen hier. Verder volop werk, anton piek binnenstad en geen gezeik als je een beetje maf (lees: eigengereid) bent.

  @deze site: was is nu het stemadvies? Toch in ieder geval een partij die voor afschaffing HRA is toch?

 173. Steven says:

  @174
  Is gewoon een belachelijke prijs; dus daalt straks.

 174. Boudewijn says:

  @174
  Nee, dit zeker niet normaal! Ik als starter zit in de zelfde situatie. Al zit ik wel iets ruimer;-)! De mensen die voor het euro of milennium tijdperk een huis hebben gekocht. Hebben een prijsstijging in de huizenmarkt gekregen van 100%. En met die flinke winst kon men het volgende huis kopen.

  Piramide spel!
  Dat piramidespel begint nu te stokken, omdat de huizen prijzen voor starterswoningen te duur zijn….dat mag niet gezegd worden. (wel een feit) het piramide spel stort in. Dat is vergelijkbaar met een piramidespel, geen nieuwe leden en het is over met de pret!!!!

  @artikel
  De reden dat in de pers allemaal van dit soort berichten komen is, omdat er gewoon geen belanghebbende instituties zijn die baat hebben bij een prijsdaling. Behalve die enkeling als starter. Maar die geeft geen persbericht uit!
  Je moet ook gewoon door deze berichten heen lezen. Net als de NVM. Deze roepen al jaren dat er niets mis is…..
  Ik ben benieuwd volgens gaan we die prijsstijging nog wel dalen de komende 3 jaar!!

  Groet

 175. Dow Jones says:

  @163 (dr t)…

  Hahaha, fantastische post weer! Ik ben niet ironisch of zo – ik vind u écht bijna even grappig als Michael McIntyre. U zou op toernee moeten gaan met Ger Hukker. Volle zalen! Even een komisch fragment van de King of Comedy himself – ook nog met een toepasselijk intro… Michael McIntyre!

  http://www.youtube.com/watch?v=Es2l4yUBY6M

  Cheerio,

  Dow Jones

 176. Dalen says:

  @ 174 Gwen

  Cijfertjes en cijfertjes.

  Als ik met mijn fietsenfabriek 1 fiets uit mijn voorraad van 200.000 verkoop voor 100 euro en een maand daarna nog 1 voor 125 euro heb ik een winststijging van 25%. Helaas blijf ik zitten met 199.998 onverkoopbare fietsen.

  De winststijging van 25% zet ik uiteraard wel in het jaarverslag voor de aandeelhouders. Voor de fiscus heb ik een ander jaarverslag.

  Geduld beste. Wie het laatst lacht…….

 177. Martijn says:

  @174

  Die vraag kan je beter (ook nog) ergens anders stellen als je een beetje een objectief antwoord zoekt.

  Globaal zie je een nog verdere verstedelijking. Het mondiale grote geld hoeft niet in Almere te wonen, maar een extra stekkie in Parijs of London is wel leuk. Amsterdam doet wellicht ook mee in die league.

  En mondiaal is er steeds meer ‘groot geld’.

  Ook in Nederland blijft Amsterdam populair bij de hogere inkomensgroepen.

  (Dat alles naast van de hier al beschreven neerwaartse krachten.)

 178. Willem zoveel says:

  @174
  Geduld is een schone zaak, zelf ben ik 3,5 jaar geleden van huis uit gaan huren. Zie tergend langzaam aan steeds lagere prijzen voor starterswoningen in de omtrek, ik blijf lekker nog wat jaartjes huren. Straks zit je vast in een appartementje wat je niet kwijt kan onder de 2ton.

 179. Adamus says:

  Dalen, vanochtend op BNR alleen maar goed nieuws. Duitsland top en wij dientengevolge ook al 20 mnd in opgaande lijn. Beurzen stijgen, productie stijgt etc. alles positief en huizenprijzen hoeven niet omlaag. Hoe simpel kan het zijn.

 180. Adamus says:

  Hoe simpel? Grondstoffen is nog een puntje.

 181. Martijn says:

  Straks zit je vast in een appartementje wat je niet kwijt kan onder de 2ton.

  Of dat een probleem is hangt er maar net vanaf wat je zelf betaald hebt…

 182. Goudbelegger says:

  @186 hoor ze ook niet die Russen hoor, voor 1000 Marrokanen loopt er misschien 1 Rus rond…

  Enniewee, dat stukje is ongelofelijk. Lenen van 33 op 1 is de nieuwe veiliger norm???????????????? Als dat veilig is staat ons nog wat te wachten.

  En al die leningen… Waar gaat in hemelsnaam al ons belastinggeld heen dat overheden zoveel moeten lenen?? Ik begrijp Nederland niet, waar is de laatse portemonnaie die al dat geld krijgt?? Of is die er niet, wordt het over miljoenen ambtenaren, uitkeringstrekkers, bouwbedrijven, notarissen, advocaten, adviesbureau’s, import van asielzoekers etc. etc. verdeelt??

  ——–

  Volgens dat akkoord gaat er nieuwe hefboomratio gelden van 3 procent. Dat betekent dat zij voor elke euro eigen vermogen maximaal 33 euro mogen uitlenen. Daar zitten BNG en Waterschapsbank ver boven. Samen hebben beide banken leningen uitstaan van 180 miljard euro in de publieke sector, ongeveer 50 euro per euro eigen vermogen.

 183. Adamus says:

  http://www.personeelsnet.nl/dossier.php?Id=4659&waar=9

  Deeltijd ww 2011 !!

  Hoorde in de achterhoek voor een design&construct arch. €60 p.u.
  En aannemers met personeel trekken zich terug en doen geen offerte. Die zonder personeel of samenwerkend met collega’s doen wel offerte en Zijn ook scherp geprijsd.
  Concusie: er zit een heel leger in de deeltijd ww?

 184. Adamus says:

  http://www.cobouw.nl/nieuws/2011/02/18/Na-Midreth-en-Heddes-volgen-er-meer.html

  Heddes, 1980/90 ook omgevallen en toen gered door ING blijkt nu DB te zijn (geweest). Goeie deal!

 185. nhz says:

  @184:
  of zo’n appartement voor rijke buitenlanders aan één van de bekende grachten invloed heeft op de prijzen van appartementjes van 40m2 in Oud-West waag ik te betwijfelen. Maar misschien zijn er steeds meer Turken die perse een pied-a-terre wensen in de hoofdstad, vanwege de belasting ofzo 😉

  Ik heb wel eens gelezen dat de huizenmarkt in Amsterdam veel speculatiever is dan in de rest van het land, dalingen en stijgingen kunnen sneller gaan. Dat heeft voor een deel te maken met het vele geld dat er rondklotst, maar zeker ook met tientallen jaren PvdA wanbeleid dat de speculanten in de kaart speelt.

  @190:
  130K boete. De ING banksters liggen weer onder tafel van het lachen, dat hebben ze met een paar van die generatie hypotheken alweer terugverdiend.

 186. nhz says:

  @191:
  het geldt alleen voor bedrijven die niet eerder van de regeling gebruik maakten. Wedden dat, vooruitlopend hierop, er een hoop nieuwe bouwbedrijfjes zijn opgericht die hun personeel overnemen van een bouwfirma die al twee jaar riant van deeltijd-ww geprofiteerd heeft?

 187. Adamus says:

  Ook in Nederland blijft Amsterdam populair bij de hogere inkomensgroepen

  Ik ken mensen uit het Gooi die hun pandje willen verkopen (3miljoen) en voor 800K in Zuid willen kopen.
  “tegeef”.
  Er stond dit weekeinde in VK geloof ik niet echt een fijn artikel over die buurt.

 188. Adamus says:

  Nhz, jij zet bouwend NL weg in een hoek waarin ze zichzelf echt niet zullen herkennen. Ik hoor het Elco al rechtzetten; verontwaardigd.

 189. Adamus says:

  Nhz, inderdaad niet alleen voor dakkapellen maar ook passende mouwen.

  Btw, de coöperatieve rechtsvorm is weer in trek. Net nu het oprichten van een BV makkelijker is gemaakt (?).

  (In jaren 90 was fiscus er nog fel optegen)

 190. KariZ says:

  @dr. T.

  Het water klotst tegen de plinten:

  ‘The Federal Reserve’s balance sheet has expanded almost $225bn over the past 16 weeks.

  International (global central bank) “reserve assets” have jumped $1.5 TN in 12 months.

  In just two years, “reserve assets” have ballooned an incredible $2.6 TN, or about 40%, to $9.3 TN (reserves were about $3.0 TN to begin 2004).

  There’s been nothing comparable to this in the history of central banking – in the history of “money.”

  The resulting liquidity onslaught has inflated global securities and commodity prices, distorted market perceptions of risk and liquidity, depressed global yields and fomented speculative excess in any market that trades.

  I have referred to this backdrop as one of “Monetary Disorder.”

  http://www.prudentbear.com/index.php/creditbubblebulletinview?art_id=10508

 191. Goudbelegger says:

  @197 weer precies goed omschreven van je, dat woordje ‘verontwaardigd’. Een verontwaardigde kwade rotkop trekken zo gauw iemand iets verder doorvraagt of kritiek heeft, het handelsmerk van de incompetente, talentloze, lelijke Nederlandse politieke zakkenvullers, bakellende deed bijna niks anders.

 192. Gwen says:

  Beurse beurs, Steven, Boudewijn, Martijn, Willem zoveel, Dalen en nhz: dank voor jullie reacties op mijn vraag over de stijgende huizenprijzen in Amsterdam (post 178). Ik leer op dit forum meer over economie en de huizenmarkt dan in jaren Volkskrant en NRC lezen.

  Gwen

 193. John says:

  @174 Gwen 28 February 2011 om 11:35 pm

  Dat de landelijke tendens neerwaartse huizenprijzen zijn is duidelijk.
  De verstedelijking, werkgelegenheid in randstad, en hoofdstad status van Amsterdam, zal flinke weerstand geven aan die dalende trend.
  Ik zou alleen aanraden om nu een appartement te kopen als je vrij zeker weet dat je er minimaal 7-10 jaar gaat blijven wonen, en lang financiert (hypotheekrente vast voor minimaal 10 jaar) onder NHG voorwaarden.
  Als in je ideale plaatje op korte termijn b.v. een gezinsuitbreiding zit zou ik nu zeker niet overgaan tot aanschaf van een appartement.

 194. nhz says:

  @197:
  ik hoorde net van de boekhouder dat die flex-BV’s weer zijn uitgesteld (weet Dalen vast meer van?).

  @198:
  No warning can save a people determined to suddenly grow rich.

 195. Gwen says:

  @201 John

  Veel dank voor je advies, John!

  Gwen

 196. johanna says:

  @87 dr t:

  “banken zijn uitstekend in staat zelf hun risico’s te managen”

  Met deze uitspraak heeft dr t z’n leidende positie als meest onnozele hals op deze site definitief gevestigd.

  Hoe deskundig zou dr t de rommel op de bankbalansen voorafgaand aan de crises beoordeeld hebben?

  Zien we hier de basis van zijn eigenaardige opvattingen over de huizenmarkt en de welhaast desperate toewijding waarmee hij hier de huizenprijzen en de verwachtingen daarover op peil probeert te houden?

  Voordat ik nuttig werk ging doen, heb ik zelf enige tijd bij een bekende bubbelmachine aan risicomodellen gewerkt en daar van nabij de schaduwzijden van de menselijke (bankiers-)natuur mogen ervaren.
  Risicoberekeningen moesten op gezag van het management, dat op dit punt vaak van toeten nog blazen wist, gewoon aangepast worden, tot een ‘gunstiger’ resultaat werd verkregen.

  Als men minder toezicht wil, moet men naar een totaal andere manier van bankieren toe, zonder centrale bank of fractioneel bankieren etc., in ieder geval moeten dan ook alle afwentelingsmogelijkheden op niet direct betrokken partijen (zoals bijv. NHG, dubbele aftrek) verdwijnen.
  Dat moeten ze eigenlijk sowieso.

  Er zullen ongetwijfeld zure huurders zijn evenals zure mensen met een hypotheekschuld, vooral die met een onverkoopbaar huis, zij die van triomfantelijk kredietparvenu op mening verjaarspartijtje getransformeerd zijn tot zorgelijke tobbers.

  De meeste van mijn huurders zijn trouwens geen zure types maar levenlustige, startende academici die rustig hun kans afwachten. Dit kan lonen: een jong artsenechtpaar kocht onlangs een vrijstaand huis met praktijkruimte dat 3 jaar te koop stond voor 180.000 onder de oorspr. vraagprijs.

 197. Goudbelegger says:

  Goede tekst maar afwentelen en oneigenlijk profiteren van de toegevoegde waarde van anderen via belastingen is hoe notarissen, advocaten, ambtenaren, bankiers en politici rijk worden in dit land. Dat kan wel veranderen trouwens, misschien komende jaren, wat er in het Midden Oosten gebeurt had ook bijna niemand verwacht.

  —–

  in ieder geval moeten dan ook alle afwentelingsmogelijkheden op niet direct betrokken partijen (zoals bijv. NHG, dubbele aftrek) verdwijnen.
  Dat moeten ze eigenlijk sowieso.

 198. Ain says:

  @206 Inside Job won dit jaar de oscar voor beste documentaire. De maker starte zijn speech met de volgende woorden:

  “Forgive me, I must start by pointing out that 3 years after a horrific financial crises caused by massive fraud, not a single financial executive has gone to jail and that’s wrong.”

  http://www.youtube.com/watch?v=idfClaH__y0

 199. Ain says:

  @207 startte

 200. dalen says:

  @ 202

  “ik hoorde net van de boekhouder dat die flex-BV’s weer zijn uitgesteld (weet Dalen vast meer van?).”

  Drama is het met de Eerste Kamer. Nu hebben ze pas weer aangekondigd, na meer dan een jaar traineren dat ze niet eerder verder gaan met de wetsvoorstellen het nieuwe personenvevvotschapsrecht en de flex-bv voordat de invoeringswet van de flex-bv door de Tweede Kamer is. Van insiders weet ik dat er veel kritiek is op de invoeringswet, vooral fiscaal. Dit beteken dat het nog lang duurt voor alles is aangenomen en in werking is getreden. 1 Juli was een streefdatum van iedereen maar het wordt nu denk ik nog niet eens 1 januari 2012.

  Zoals ik maanden terug al zei “de Eerste Kamer gaat overal dwars voorliggen om dit kabinet een hak te zetten.” Dat NL hopeloos achter loopt met een eenvoudige rechtpersoon maakt ze kennelijk niet uit. Onlangs kon je nog lezen dat nu een LTD wordt opgericht en dat er veel fraude gevallen zijn.

 201. dalen says:

  personenvevvotschapsrecht = personenvennootschapsrecht

 202. Willem zoveel says:

  @189 vanzelfsprekend dacht ik zo, als dat niet het geval was, zou je ook niet “vast” zitten toch?

 203. nhz says:

  @206:
  Crime of the Century, zullen we maar zeggen 🙁

  @208:
  rond 1990 hoorde ik ook vaak over nieuwe Ltd’s (in de computer en media sector) en dat was bijna altijd frauduleus. Was voor mij toen bij voorbaat een waarschuwing om geen zaken met zo iemand te doen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*