Analyse Mathijs Bouman: Is China een zeepbel?

Enorme kredietgroei en een snel stijgende geldhoeveelheid. China lijkt verdacht veel op Europa en de VS van voor de kredietcrisis. Klinkt er straks een harde knal in het oosten?

Je herinnert je nog wel die absurd hoge Europese geldgroei in de jaren voor de kredietcrisis. De hoeveelheid euro’s in omloop steeg met meer dan 10 procent per jaar, in sommige maanden zelfs met ruim 12 procent.

In de Verenigde Staten bleven de groeipercentages daar niet veel bij achter.

De hoge geldgroei verbaasde veel economen, maar echt zorgen maakte men zich er niet om. Nu weten we dat de overvloed aan euro’s en dollars een symptoom was van volstrekt uit de hand gelopen kredietverlening.

Nadat de kredietzeepbel knapte en de crisis in volle hevigheid uitbrak groeide de geldhoeveelheid in Europa en de VS nauwelijks meer. Zo steeg in januari de hoeveelheid euro’s in omloop met een verwaarloosbare 0,1 procent.

Absurde geldgroei
Voor absurde geldgroei moet je nu naar het oosten.

Lees verder op Z24.nl

Share Button
83 comments on “Analyse Mathijs Bouman: Is China een zeepbel?
 1. Hugo says:

  Absurde geldgroei? Volgens mij hele logische en terechte geldgroei. Enige manier om je te wapenen tegen de fiasco’s ahem fiatgeld van het westen.

 2. nhz says:

  dom stukje van Bouwman. De manier waarop hij de mening van o.a. Rogoff en Faber weergeeft is tendentieus en feitelijk onjuist.
  Het lijkt vooral bedoeld om de aandacht af te leiden van wat er hier mis is. Zou me niet verbazen als de geldgroei in bijv. UK bijna even groot was als in het tientallen keren grotere China.
  Rogoff verwacht een China crash binnen 10 jaar (waarschijnlijk). Zit u al klaar met de popcorn om het spektakel bij te wonen? En Faber zegt dat een crash (grote correctie) in China het ideale moment zou zijn om daar BIJ te kopen, want op lange termijn heeft hij grote verwachtingen van de Chinese markt. Het zou dus niet meer zijn dan een correctie op een te enthousiaste stijging, waarna het gewoon weer verder omhoog gaat.

  De vastgoed markt in China is overduidelijk een uitlaatklep voor speculatief geld; maar laten ze eerst maar eens naar de balk(enbende) in eigen oog kijken voor dat ze op chinese splinters gaan wijzen.

 3. Martijn says:

  Alsof Rogoff (het IMF is van de VS) überhaupt objectief zijn zou geven over China.

 4. Martijn says:

  zijn mening…

 5. Hans K. says:

  In Nederland gaat het nu veel beter omdat de export op gang is gekomen, dat zegt men altans.

  Een geldgroei van 25% is extreem. Dat gaat echt niet zo door, dan zal blijken dat de groei hier niet duurzaam is.

  We gaan deflatie krijgen. Ik ben er klaar voor…

 6. nhz says:

  @3:
  inderdaad, dat speelt ook nog een belangrijke rol. Het is weer overal ‘China bashing’ tijd in de media. Vermakelijk dat de Japanse media nu ook wat bezorgd worden over Toyota-bashing in the VS – maakt niet uit wie er geslagen wordt, als het gepeupel maar wordt afgeleid van de problemen in eigen land dan is het OK.

  Tot mijn stomme verbazing zag ik trouwens een item over de problemen van India en Kashmir op het NVM journaal. Aardig vergelijkbaar met de activiteiten van China in Tibet, waaraan ze 100x meer aandacht besteden. Maar ja, India hebben we nodig om die ‘gevaarlijke’ moslims in het land ernaast onder de duim te houden …

 7. nhz says:

  @8:
  maar gelijk hebben en gelijk krijgen (in de markt) is iets heel anders. Als je Prechters adviezen had opgevolgd de afgelopen tien jaar was je al lang en breed failliet geweest.

  Ik ben het eens met diverse reacties op dit artikel: deze deflation threat zal alleen maar tot meer money printing, en dus nog meer inflatie leiden (wellicht na een korte pauze van een maand of wat).

  Kijk naar wat er in Griekenland gebeurt: niemand wil inleveren. En onze politici, vakbonden en natuurlijk de meerderheid van het oververwende NL volk zijn geen haar beter. Volgens mij wordt het een inflationaire crisis.

 8. Spaarvarken says:

  Er is wel geldgroei. Echter alleen bij de banken. Die zijn aan het bufferen. Hun leven hangt ervan af.

 9. boefke says:

  Mathijs kan ik soms nog wel volgen in zijn theorieën, echter ben het zeker niet altijd met hem eens.

  Dat iedereen nu naar china kijkt is omdat men de goed nieuws show aan de gang wil houden, en daar helpt de huidige groei van China natuurlijk geweldig bij. De realiteit is verre van dit. dramatisch zelfs.

  verbazingwekkend om te zien, de ene zondvloed aan dramatische banen-en huizencijfers en de beurzen zakken 2% om dit vervolgens in 2 dagen weer goed te maken. Zal mij niet verbazen als we dit gewoon niet moeten zien als een beweging van fiat-geld naar waardepapier 9aandelen). Dit is natuurlijk niet altijd een gegarandeerde waarde, maar toch zeker meer backbone dan dat waardeloze papier.

  Ondertussen gaat de beweging onderhuids gewoon door. Precious metals moeten worden gedrukt, om de meute te doen geloven dat alles wel weer terug zal keren naar het oude….soon.

  Dit is echter niet eeuwig vol te houden door de amerikaanse en europese tiranie……Ja, jij ook Wout.

  Volgend artikel doet me goed, jouw waarschijnlijk ook goudbelegger. Echter ben ik het wel met Niek eens, in crisistijd is het zaak om géén rijkdom te verliezen……echter rijk worden met goud en zilver in deze tijd geloof ik ook niet. Ook al zit ik zelf ook redelijk dik in deze materialen (fysiek).

  https://marketforceanalysis.com/index_assets/COMEX%20Inventory%20Shows%20Alarming%20Trend.pdf

 10. Hugo says:

  @ 11

  Ken je zerohedge.com? Daar staan regematig toelichtingen op ‘bijzondere’ danwel verbazingwekkende beursbewegingen.

  Jouw ook opgevallen dat er 191.3 ton (1913 dus) aan goud werd verkocht door het IMF aan China? Zou het echt VS/FED goud zijn wat naar China gaat?

  Trouwens met je stuk zal goudbelegger niet blij zijn. Hij bezit papiergoud. Verder zeker een interessante analyse.

 11. adamus says:

  Er is wel geldgroei. Echter alleen bij de banken. Die zijn aan het bufferen. Hun leven hangt ervan af.

  de man in de straat vraagt zich dan af: “waar laten ze het?”. Fysiek gezien dus. Verder gaat het begrip van geld niet. Overigens ook bij politici niet.

 12. adamus says:

  http://www.geldenrecht.nl/artikel/2008-12-10/fiscus-plukt-uw-rekening-leeg

  welliswaar 2008, maar toch. Ik vraag me nog steeds af waarom de werkgever het salaris niet naar de staat overmaakt en de werknemer een subsidie voor levensonderhoud in de vorm van fiches gaat krijgen.

 13. dawg says:

  @ 13 adamus

  “waar laten ze het?”.

  Is dit misschien het scenario?

  De staat verkoopt schatkistpapier aan de centrale bank om aan middelen te komen om de banken overeind te houden en de teruglopende belastingopbrengsten op te vangen. De banken lenen vervolgens tegen 1% van de centrale bank en kopen daarmee het schatkistpapier waarop ze 3,5% verdienen.

  Verdienen aan je eigen faillisement. Dat noem ik nog eens zaken doen. Op kosten van de belastingbetaler. Dat dan weer wel.

 14. adamus says:

  http://www.z24.nl/economie/europa/artikel_123888.z24/_Duitsers_willen_Griekenland_te_hulp_schieten_.html

  gaat dat gebeuren? Betekent dat er een -wereldwijde?- afspraak is om gezamelijk het voorjaar tegemoet te gaan. De vijvers kan technisch gezien doorverbonden zijn en gezamelijk leeglopen. Hebben we ons lekker druk zitten maken om niets. 🙂
  Conclusie is dan: wat doet particulier initiatief er verder nog toe? Erger dan fascisme, mises en consorten.

 15. Goudbelegger says:

  @11 ik lees dat soort detaillistische zaken niet, je weet niet of het klopt en het is ook niet relevant. Het is de tijd voor goud, dat is alles wat je hoeft te weten, mijn mening, voor wat het waard is.

  Kan me geen crisis of slechte tijden voorstellen trouwens, niet relevant, meld het gewoon.

 16. adamus says:

  goudbelegger, een ding is zeker, je meisje gaat een baan krijgen. Hou dat vast.

 17. dawg says:

  @ adamus 10.57

  “De vijvers kan technisch gezien doorverbonden zijn en gezamelijk leeglopen. Hebben we ons lekker druk zitten maken om niets”

  Wat bedoel je met deze zin te zeggen?

 18. Pinball says:

  @Goudbelegger(17)

  Goud is pas wat waard als je het inwisselt voor een valuta of goederen e.d.

  Goud moet inwisselbaar zijn wil het waarde hebben.
  Valt goud niet in te wisselen voor iets anders, is het ook waardeloos.

  Het bezit van goud is niet direct een voordeel is mijn mening.

 19. adamus says:

  20

  dat is hier al een paar keer uitgelegd. Je snapt het dus niet?

 20. adamus says:

  http://theautomaticearth.blogspot.com/

  is hier al langsgekomen?

  15 zie ik.

 21. adamus says:

  Niet dat ik zo even zie wat Soros nou doet. Waar kan ik trouwens vinden hoe zo’n Soros actie in elkaar steekt?

 22. boefke says:

  kan de site even niet vinden, maar waarschijnlijk zocht hij publiciteit om lager in te kunnen stappen, al zal hij wel ontkennen dat hij dieper in goud zit momenteel en 1 of ander verhaal ophangen dat we het verkeerd zien.

  voor goudbelegger, ik bemerk oogkleppen bij je. dit is een gevaarlijke tijd en je dient dan ook zoveel mogelijk met verschillende scenario’s rekening te houden. Gok niet op 1 paard. En wat je papieren-goud betreft, dat kan wel eens bedrogen uitkomen als je het het hardste denkt nodig te hebben.

  Ben het met je eens dat fysiek wel wat premium betalingen kost, maar het is een vereiste voor een ieder in deze tijd is mijn mening.

  @Hugo, ken zerohedge inderdaad. Er zijn erg veel van dit soort interessante site’s. Echter heeft goudbelegger ook wel gelijk als hij zegt dat je nooit weet wie er achter de stukken zitten. Voorzichtigheid geboden dus.

  Dat van China en het IMF lijkt me allemaal een beetje onwaarschijnlijk, de geschiedenis van China bekijkend. Ze zijn wel Amerikaanse treaseauries aan het dumpen maar ze zullen toch niet gelijk 1 maand later zo’n lading goud kopen??? Dit zou de doodsteek voor de USA betekenen, want de daden van China worden met argusogen gevolgd door de rest van de wereld. Ben benieuwd hoe dit verdergaat.

 23. Goudbelegger says:

  @18 zeker Adamus maar als man wil je natuurlijk niet afhankelijk zijn van een vrouw.

  @24 verschillende scenario’s ben ik niet met je eens, je moet het goede scenario voorzien, heel moeilijk, mede daarom verliest ook zo’n 90 tot 97% op de beurs maar het is zeker niet onmogelijk, gewoon de geschiedenis bestuderen en vooral begrijpen.

  Kun je niet één scenario voorzien moet je niet beleggen.. Wat mij betreft moet niemand ooit beleggen, het is te moeilijk en één grote oplichterij BEHALVE als je extreme tijden verwacht, dan moet je er voor gaan, dan ook niet meer spreiden, zinloos. Het goede van goud en goudaandelen vind ik ook dat stel dat alles toch goed komt, dan verdien je je geld in de echte economie, gaat het wél zoals voorzien heb je je verzekering. Bij gewone aandelen en huizen heb je dat niet omdat ze meebewegen met de reguliere economie.

 24. adamus says:

  goudbelegger, gaat het zoals je voorziet, dan krijg je ook geen rekeningoverzicht meer van je papieren goud transacties.

 25. adamus says:

  27

  kunnen ze blijkbaar doen en “wij” kunnen dat alleen maar pareren door productief te zijn, Grieken voorop…….dus niet de roemenen en bulgaren, maar de Grieken.

 26. ll says:

  Spanning en sensatie, 8 Miljard short op Euro, voor Goudbelegger, nu kan je in een klap heel rijk worden, of niet.

  http://welingelichtekringen.nl/massale-speculatie-tegen-euro.html

 27. nhz says:

  @12:
  nee, dat is vast gewoon IMF goud wat ze al vele jaren hebben (kwam uit Zuid Afrika).

  @14:
  dat is omdat het huidige systeem voor de grote schurken veel beter werkt, want die kunnen nu gewoon alles houden. Zou bij dat andere systeem gaan opvallen.

  @16:
  als dat gebeurt is het het einde van de euro op korte termijn, mede als je ziet dat de aasgieren al boven de euro rondcirkelen. Ben benieuwd of de Duitse politiek dit aandurft, maar gezien hun recente beslissing over Afghanistan durven ze blijkbaar best tegen de meerderheid van de bevolking in te gaan. Dit voorspelt weinig goeds.

  @24:
  China kan zo een enorme hoeveelheid goud cash betalen; ze hebben echt niet al hun geld in Treasuries zitten!

  @28:
  of misschien juist wel, a la Madoff; om te laten zien dat Ben Bernanke, Nout, Wout @ co goed op je belegging passen.

 28. nhz says:

  P.S. wat de ‘euro/dollar parity’ betreft: het loont de moeite om het ook uit andere perspectieven te bekijken. Het technisch verloop van Euro vs. UKPound suggereert dat het Pond eerst door het afvoerputje gaat; de strijd is nog onbeslist maar de fundamentals lijken me voor de UK ook veel slechter dan voor de Euro zone als totaal. Goed om in te gaten te houden:

  http://www.marketoracle.co.uk/Article17506.html

  Als je de AU/NZ$ bekijkt t.o.v. de euro dan zijn die munten in 1 jaar al 30% gestegen, en dreigt nu een nieuwe stijging. Ook hier zitten we nu op een kruising waarbij de keus nog onbeslist is; gezien de voorafgaande stijging van de AU/NZ$ zou een stevige korrektie best kunnen.

  Ik hoop dat Griekenland (en alle andere oplichters, inclusief NL) met een portie ‘tough love’ te maken krijgt, maar ik vrees helaas dat het weer een dosis zachte heelmeesters wordt.

 29. ll says:

  @ nhz China wil toch helemaal geen goud kopen….. ze willen zelf ontginnen

 30. nhz says:

  @33:
  China houdt om te beginnen het grootste deel van hun produktie zelf (ze zijn sinds vorig jaar de grootste goudproducent dacht ik). Daarnaast maakt de IMF transactie duidelijk dat ze wel degelijk goud van elders willen opkopen, als ze een goede prijs krijgen. De uitlatingen van de centrale bank en diverse hoge officials laten aan duidelijkheid weinig te raden over. Het vermoeden was overigens dat aan de IMF transactie nog wel wat andere politieke afspraken gekoppeld waren, zoals meer zeggenschap voor China bij bepaalde zaken.

 31. boefke says:

  India toont nu ook interesse, dus als die 2 tegen elkaar gaan opbieden kan er nog heel wat gebeuren.

  Tel daarbij een dalende Euro en dan mag je blij zijn met je goudbelegging.

  Niek, dat China lang niet alles in Amerikaanse staatsobligaties steekt lijkt me duidelijk. Ze houden ENORME cashtegoeden aan. Dom dom dom, zeggen wij dan in het westen, want dat rendeert zo amper.

  Maja, die Chinezen zijn niet dom, en willen echt wel een keer iets gaan doen met hun cash, lijkt me. Maar dit goud opkopen….het gaat er bij mij niet in.

  Zet mijn geld toch weer op India, Rusland.

 32. nhz says:

  @35:
  inderdaad, de Chinezen hebben een lange adem en veel meer visie dan al die kortzichte westerse ‘deskundigen’ die nu het economisch beleid bepalen. Ik denk dat China best meer IMF goud wil kopen als ze korting krijgen, eventueel in de vorm van (nog meer) politieke concessies.

  Een eventuele val van de euro zou een grote rol kunnen spelen, want alle landen die je noemt hebben forse hoeveelheden pleuro in bezit en gaan dat mogelijk afbouwen als de EU kleptocraten laten blijken dat ze het euro schip liever op de ijsberg rammen dan van koers te veranderen. Goud is in zo’n geval een logische bestemming, denk niet dat die landen nog graag terug gaan naar grotere $ posities.

 33. Goudbelegger says:

  @30 denk niet dat het in één klap gaat, duurt een aantal jaren.

  Volg het nieuws dus ook niet, oninteressant, heeft geen invloed, misschien wel op korte termijn maar niet op lange, dit is allemaal veel groter.

  Maar ja, ieder z’n mening.

 34. Hugo says:

  @24 ,

  Klopt. Op davos zegt Soros dat goud de ultieme bubble is vlak daarna blijkt dat hij in Q4 zijn bezit heeft verdubbeld. Wilde er vast nog wat bij hebben. Is zelfs doorgedrongen bij cnbc.
  http://www.cnbc.com/id/35428772

  Uiteraard lees ik eea met wat scepsis. Echter dit soort info is plausibeler dan de informatie welke ons via het Ministry of Truth bereikt.

  Over het goud, een hoop hush hush eromheen. Lijkt me dat China hun ‘pound of flesh’ opeist van de VS en dat ze anders doorgaan met het verkopen van Treasuries.

  Wednesday’s China Daily newspaper cited an unnamed official from the China Gold Association as saying China was unlikely to buy the gold being offered for sale by the IMF.

  Vaak zijn dit soort geruchten waar. Uiteraard niet altijd.
  http://www.reuters.com/article/idUSTRE61P0QZ20100226

 35. Hugo says:

  @31,

  Zover ik kan nagaan bezit het IMF zelf geen goud. Meer een geval van balletje balletje. Ze weigeren in ieder geval openheid van zaken te geven.
  http://www.gata.org/node/6873

 36. Hugo says:

  Bijzonder is wel dat huidige voorzitter van de Italiaanse Centrale bank directeur Goldman Sucks was ten tijde van de Griekenland deal. Deze meneer staat op de shortlist om Trichet op te volgen. Officieel scheelt het echter een jaarje
  http://www.businessweek.com/news/2010-02-17/draghi-had-no-role-in-greek-swaps-at-goldman-bank-of-italy-says.html

 37. nhz says:

  @39:
  maar die eerste aankoop van China is toch gewoon uitgeleverd door het IMF? En de Chinezen hebben vast nog even gecheckt of het goud of wolfraam was …

  verder wel een interessant artikel, helaas is het allemaal smoke-and-mirrors en je kunt hier uit opmaken dat de goudprijs in wezen pure fantasie is, een soort politiek compromis 🙁

 38. boefke says:

  @40

  Klopt dat hij op de shortlist staat, onze italiaanse vriend. Hij zal het echter nooit gaan worden, omdat er een andere belangrijke post naar een Portugees is gegaan.

  Europa werkt als een soort van compromis, dus wordt het Weber. Zolang ik nog geld ergens op kan zetten doe ik het ditmaal op onze Duitse vriend.

  Zal wel schrikken zijn voor onze zuid-europese vrinden, een duitser aan het roer…..zal het er dan misschien anders aan toe gaan dan momenteel met die clown van een Trichet? Schoothondje van de FED!

  Verwacht veelal hetzelfde, maar een zuid-europeaan als voorzitter in deze tijd!? NO WAY!

 39. Hugo says:

  @41,

  Tuurlijk heeft het IMF geleverd. Zo voorkomt een land gezichtsverlies en wordt tevens het vertrouwen in fiatgeld niet aangetast. De echte vraag is van wie was het goud dat is uitgeleverd?

  Gezien de 1913 (oprichting FED) van de huidige verkoop lijkt dat een signaal dat de VS een deel van zijn schuld afbetaald. Olie, goud en fiatgeld zijn gelinkt. De huidige goudprijs is meer dan een politiek compromis. Het zorgt ervoor dat het westen zijn huidige welvaart heeft. Kost wat goud maar dan heb je ook wat. Kan alleen niet eeuwig blijven duren. Dat moment komt eraan (zie de huidige crisis).

  Ik vond deze ‘hoog over’ overview van het werk van gata.org erg leerzaam. Allicht dat jij er ook wat aan hebt.
  http://www.scribd.com/doc/26787064/Http-Www-youtube-com-Watch-v-zPkTItOXuN0

  Mocht je ANOTHER & FOA niet hebben gelezen, een aanrader as well.

 40. Hugo says:

  @42

  Ik hoop met je mee, alleen zeg ik niet no way. Er zijn teveel toevalligheden mbt het introduceren van een onwerkbare Euro. Ik begin het idee te krijgen dat het de bedoeling was om een munt te introduceren welke gegarandeerd zou falen.

  Mocht een Zuid Europeaan het roer in handen krijgen (Die Griek, Portugees of Italiaan) zet ik mijn geld op het samen harken van Europa, de VS en GB onder een facistische dictatuur. Uiteraard voor ons eigen bestwil.

 41. Hugo says:

  Ander Frans schoothondje van de FED (Dominique Strauss-Kahn) zegt dat het IMF (eigendom VS) dan maar een oplossing voor de $ moet gaan leveren
  http://www.startribune.com/business/85541727.html

 42. adamus says:

  China pakt zijn deel in het goud. Ze hebben in onze ogen misschien voor nop gezweten in hun shops, maar ze hebben ook kennis opgedaan. Kennis die ze ook gaan vergulden. Ik hoor mijn Philips zwager nog steeds zeggen dat ze er in China niet veel van snappen,- hij moet ze vanalles wijs maken- dat is blijkbaar de heersende gedachte bij onze techneuten.
  Appel gaat 25 winkels openen in China, het is maar een beginnetje.
  Het zal daar steeds beter gaan totdat ze ook op elkaars geld uit gaan.

 43. adamus says:

  Zal wel schrikken zijn voor onze zuid-europese vrinden, een duitser aan het roer…

  en om ze tegemoet te komen gaat Dlnd Gr. helpen met hun staatsbank?

 44. Martijn says:

  @46

  China het afgelopen decennium ontzettend veel fabrieken rijker geworden. Fabrieken die doorgaans gefinancierd werden door Westerse bedrijven.

  Goedkope producten in ruil voor productiecapaciteit. Toch minder goedkoop dan je zou denken.

 45. boefke says:

  @47

  Nou daar zit echt wel eigen belang bij hoor. De duitse banken zijn samen met de franse banken het hardst gepakt als Griekenland klapt.

 46. Martijn says:

  Heel misschien komt het stiekem van links – je weet nooit – maar zo op het eerste gezicht lijkt het er op dat het dhr W toch is gelukt wat kwaliteit aan te trekken tot zijn achterban.

  http://www.spitsnieuws.nl/archives/provinciaal/2010/02/pvvaanhang_bedreigt_winkeliers.html

 47. Martijn says:

  @52

  Als het inderdaad fans van W zijn maakt het wel direct een eerder punt van me duidelijk over het kapen van linkse termen en er een eigen mening aan geven.

  Partij voor de Vrijheid.

  Met Wilders als enig lid, en waar wie er een andere mening op nahoudt dient te zwijgen.

 48. ll says:

  Moet nou ook nog de Euro [ echt niet Griekenland ] worden gered, met ons belastinggeld…., nadat eerst de banken gered moesten worden….

  Hoorde het echt de Jager zeggen, in Buitenhof.

 49. Martijn says:

  @54

  Dat is wat ik hier al de hele tijd vertel.

  De Euro gaat zeker gered worden.

  Tenzij er massaprotesten ontstaan, en zelfs dan denk ik dat de Euro overeind gehouden zal worden.

 50. nhz says:

  @46:
  inderdaad, en ze hebben niet alleen de kennis, maar ook een land vol zeer moderne fabrieken als het straks mis gaat. Als ik lees dat er daar uni’s zijn die 100.000 ingenieurs per jaar afleveren dan weet ik genoeg (zelfs als ze gemiddeld minder zelfstandig en creatief zijn dan bij ons; ze willen in ieder geval hard werken). Ook op een andere manier een probleem voor de VS, want 95% van hun kruisraketten en ander militair spul komt uiteindelijk uit ZO Azie; alleen de eindassemblage is (soms) nog in de VS.

  @48:
  Griekenland begint met maatregelen, nu Nederland nog. Maar ik zie ze hier die grote klasse van profiteurs en fraudeplegers nog niet aanpakken, in tegendeel.

 51. nhz says:

  @53:
  mooie praatjes van de Jager om de bailout van Griekenland (of beter gezegd: van weer een aantal prutsbankiers) op onze kosten acceptabel te maken. Het is overduidelijk het Geithner model: EU banken gaan nog meer speculeren in PIGS obligaties, als het goed afloopt dan zwelgen de bankiers straks helemaal in de bonussen, en als het misgaat staat de belastingbetaler een paar honderd miljard extra in het rood.

  @54:
  de euro gaat gered worden door hem verder te verwateren; wat zonder crisis trouwens ook al gebeurde …

 52. ll says:

  @ nhz Ok , gaan de banken toch met de hedgefunds in zee, om op een lagare Euro te speculeren….ook nog eens met gratis geld uit de ECB, een win, win, win situatie.

 53. Martijn says:

  de euro gaat gered worden door hem verder te verwateren; wat zonder crisis trouwens ook al gebeurde …

  Zeker.

  Maar er gaan geen landen uitgezet worden of regels (Maastricht) te streng gehanteerd worden.

  Ook andere landen blijven printen. Je zou bijna denken dat we op termijn toch de waarde van goud opnieuw gaan onderzoeken.

 54. nhz says:

  @57:
  da’s het probleem inderdaad, de banksters en hedgies KUNNEN niet verliezen dus wij zijn altijd zelf de verliezers, wat er ook gebeurt. Werkelijk schandalig hoe de politiek deze lui overal de hand boven het hoofd blijft houden.

  @58:
  we zullen zien, als dat zo is verwacht ik een opwaartse uitbraak van euro gold komende week. Blijkbaar is de situatie zeer kritiek, gezien het overleg van VS, UK en Duitsland afgelopen vrijdag en zaterdag. Als er toch strenge maatregelen komen tegen Griekenland dan zou de euro wellicht enigszins kunnen herstellen de komende weken.

 55. Goudbelegger says:

  Dat van die knokploegen van de PVV in Almere is zo fake, als je daar intrapt.. Op z’n minst moet je daar heel veel twijfels bij hebben of het klopt. Zal komende dagen nog wel blijken.

 56. floor says:

  @59 Waarom ga je niet gewoon long $ ?
  In Amerika zouden ze heel goed op weg kunnen zijn richting deflationaire depressie.
  Bij een beetje deflatie gaat het goud er ook aan.
  Mensen gooien alles (ook goud dus) in de uitverkoop om aan dollars te komen, om hun schulden te kunnen betalen.
  Ondertussen gaat in Europa de euro door het putje wanneer ze op deze voet doorgaan.
  Dan zal heus euro gold wel uitbreken, maar dat schiet niet op wanneer het goud keldert.
  Vandaar long dollar.

 57. Martijn says:

  @61

  Waarom ga je niet gewoon long $ ?

  Voor zover ik het kan inschatten werd het einde van de dollar in zijn huidige vorm in essentie al in ’71 getekend. Niet een product waar ik in 2010 graag long in ga.

  Ondertussen gaat in Europa de euro door het putje wanneer ze op deze voet doorgaan.

  In Amerika staat de drukpers stil? De financiële problemen met California en tig andere staten zijn opgelost?

  Dan weet je meer dan ik.

 58. Martijn says:

  Niet dat hier alle waarheid van de wereld in staat, maar ik zou het voor de gein eens lezen: http://www.usagold.com/goldtrail/archives/another1.html

 59. Patrick says:

  @60

  Goud is net zo goed hedge in inflatie- als in deflatietijden.

  Onzekerheid=volatiliteit= Goud+

 60. Hugo says:

  Gezien het feit dat er nog geen woord is gesproken over het aanpakken van de veroorzakers (dmv fraude) van de crisis in de Euro denk ik dat de moral hazard te groot is geworden. De politieke wil om de verliezen te nemen is er tevens niet. Dat zou het gedrag van de NL politici & banksters kunnen verklaren. Geen redden meer aan dus pakken wat je pakken kan.

 61. adamus says:

  Voor zover ik het kan inschatten werd het einde van de dollar in zijn huidige vorm in essentie al in ‘71 getekend. Niet een product waar ik in 2010 graag long in ga.

  martijn, dat was de discussie bij ons in de klas in die tijd. Maar dat is rationeel. Ik denk (!) inmiddels dat de wereld anders in elkaar steekt. Ben ik nu besmet door Taleb? 😉

 62. Hugo says:

  @60

  Deflatoir? Check shadowstats.org en wake up please. Check ook eens de feiten, deflatoir is prima voedingsbodem voor goud.

  Mensen gooien PAPIERgoud in de uitverkoop. Zolang je het verschil met fysiek niet begrijpt… is hier frequent genoeg toegelicht. lees de link van martijn.

  De Euro heeft allicht toekomst als betaalmiddel. Dat heeft de $ niet eens meer.

 63. adamus says:

  In Amerika staat de drukpers stil? De financiële problemen met California en tig andere staten zijn opgelost?

  martijn, in USA maken de staten elkaar waarschijnlijk uit voor rotte vis, maar er is wel consensus hoe ze samen door het ijs kunnen zakken. Schijt aan de rest van de wereld. Daar zouden we in EU nog wat van kunnen opsteken.

  Zijn er EU banken en hedgefunds die hetzelfde flikken om een US staat frauduleus te laten boekhouden of worden die dan uitgeleverd aan de US.

 64. Hugo says:

  @65

  Gokken we niet allemaal op een zwarte zwaan? En vergeet niet, (soort van lijfspreuk van me) de wereld is gek, ik niet

 65. Hugo says:

  Vanavond met 2 meisjes in de trein aan de praat geraakt. Met mijn hond lukt dat altijd prima :). Grappige was dat 1tje zei dat haar vader Batra had gelezen en had aangeraden. Moest even aan sommigen hier denken 😉 (ben er net in begonnen)

 66. adamus says:

  Dat heeft de $ niet eens meer.

  hugo, de usd blijft, al moet ie door de strot geduwd worden. Al moet Balkenende er persoonlijk voor zorgen om het bij je de trap op te krijgen. Balk in Leeuwarden gezien? De nieuwe categorie onaantastbaren.

 67. adamus says:

  Hugo, het wordt misschien wel niet gezien als fraude, maar gewoon een gevolg van politiek handelen met de kennis van dat moment.

 68. adamus says:

  Netjes, Hugo, ik neem aan dat Batra als laatste op je “zeepbellijstje” stond?

 69. adamus says:

  Martijn, ik kom Foa alleen tegen tot 1998. Is hij/zij later doorgegaan onder een ander nick? Enig idee?

 70. Hugo says:

  @70,

  De ondertitel van Batra mag ik wel. Laat ik het zo zeggen, de meme is er. Alleen draconische maatregelen kunnen het allicht tegenhouden.

 71. floor says:

  @66 Hé meneer Hugo, beetje rustig hè, ik heb net als een hoop anderen hier gewoon een eigen mening en de tijd zal het leren wie er uiteindelijk het dichtst bij zat.
  Het was maar een voorstel, take it or leave it.
  Eén ding ben ik alleen pertinent niet met je eens, deflatoir is desastreus voor goud.

 72. Hugo says:

  @72,

  Hou ook wel van het ‘sensationele’ heb tussendoor ook nog confessions of an economic hitman’ in de trein meegepakt. ‘The shock doctrine’ gaat nu in de trein gelezen worden. Die over de Romeinen staat nog op de ‘to do’. Daarna ga ik weer eens verder kijken. Op internet wil ik nog altijd fofoa helemaal lezen. Hoe zit t met jouw leeslijst?

 73. Hugo says:

  @75,

  Prima mevrouw Floor, deflatie in de grote depressie.

  Roosevelt ordered U.S. citizens to sell all their gold to the U.S. Treasury in 1933 – and then in 1934 ordered a 70 percent increase in the gold price from $20 to $35, with the U.S dollar fully backed by the U.S. gold holdings.
  Dat was dus van de bevolking gestolen in een deflatoire depressie.
  http://www.mineweb.com/mineweb/view/mineweb/en/page33?oid=76771&sn=Detail
  Er zijn meer voorbeelden van goudinflatie in verder een deflatoire omgeving. Japan al pak m beet 20 jaar als een ander voorbeeld.

 74. Goudbelegger says:

  De Euro heeft allicht toekomst als betaalmiddel.

  Smurf maar lekker door in je smurf, allerlei verschillende smurfen die samen smurfen maar eigenlijk alleen maar smurf van elkaar willen smurfen..

 75. floor says:

  Ik kan ook lezen Hugo, maar wat wil je hier nu eigenlijk mee zeggen?

 76. Hugo says:

  @79

  Dat uw stelling dat goud het in een deflatoire depressie het slecht doet niet op feiten is gestoeld. Dat ik dat daarmee wilde zeggen leek mij duidelijk. Hierbij de verduidelijking.

 77. nhz says:

  @69:
  in de VS loopt nu ook een onderzoek naar de bemoeienis van GS met de problemen in Griekenland en diverse andere landen. Ik heb de indruk dat sommigen zich daar zorgen maken dat GS hetzelfde smerige spelletje ook in de VS zou kunnen spelen; dan zijn ze er ineens wat minder enthousiast over.

  @71:
  heeft iemand nog een tip welk Batra boek ik moet lezen? Ik ken hem wel uit vele artikelen, maar niet van zijn boeken. Heb recent eigenlijk weinig meer van hem gehoord, meer iets van lang geleden.

  @72:
  da’s niet onaantastbaar hoor, gewoon zo glad als een aal. Zelfs stront glijdt er direkt weer vanaf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*