Ger Hukker signaleert een opleving van de huizenmarkt

Makelaars signaleren een voorzichtige opleving van de huizenmarkt. Zij melden vooral meer bezichtigingen. “Vooral aan de onderkant van de markt gaat het beter en dat betekent ook dat de doorstroming weer op gang komt. We kennen weer dagen van ‘gebak op kantoor’ als een ‘huizentreintje’, zoals wij dat noemen, wordt verkocht”, aldus Ger Hukker, voorzitter van de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

Ger Hukker - minister van informatie

Omdat niemand meer een huis koopt voordat het oude is verkocht, komen vaak pas reeksen transacties van de grond als het aan de onderkant vlot is getrokken, zo ontstaat dan een ‘huizentreintje’. Mensen willen zich toch steeds verbeteren. Hukker is blij dat de apathie van eind vorig jaar voorbij is, toen mensen als konijnen verlamd in de koplampen bleven kijken. “Men heeft in januari het loonstrookje gezien en dat viel mee. Maar het oude niveau is nog lang niet terug, het lijkt nu op een kentering maar of dat echt het geval is, kunnen we denk ik pas over een á anderhalve maand zeggen”, aldus Hukker.

Ook directeur Jeroen Stoop van Makelaarsland is voorzichtig. Zijn organisatie verkocht in de eerste negentien dagen van februari evenveel huizen als in heel januari: 104 stuks. “Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar de drukte is bemoedigend. We hebben de organisatie in november afgeslankt en draaien nu overuren, daar zijn we blij mee.”

Het aantal verkochte woningen in december en januari bevond zich op een dieptepunt, in februari gaat het beter. “Als dit zo doorgaat, verdubbelen we ons verkooptempo binnenkort”, zegt makelaar Erik de Bree, die bij Makelaarsland het onderhandelingsteam aanvoert. Wel is er een duidelijke tweedeling: oude, slecht onderhouden huizen trekken nauwelijks kijkers, bij courante woningen is er amper grote afwijking van de vraagprijs.

bron: De Telegraaf

Share Button
Tagged with: , ,
24 comments on “Ger Hukker signaleert een opleving van de huizenmarkt
 1. Martin says:

  Heel gek dat we op hetzelfde tijdstip precies dezelfde gedachten hadden, eigenaar van dit blog: zie mijn reactie op het vorige topic.

 2. Niels says:

  Ik had Ger persoonlijk als clown afgebeeld maar dit is ook niet onaardig! 😉

  Ja, huizenverkoop gaat vast prima nu de massaontslagen echt van de grond komen en eerste bedrijfs resultaten over Januari nog slechter blijken dan verwacht. Helaas zijn er altijd een aantal domme mensen die wel door Ger voor de gek gehouden kunnen worden.

 3. Bouke says:

  Ik geloof hem wel. In mijn (kleine, niet representatieve) zoekgebied zijn in februari ook duidelijk meer huizen verkocht dan in januari.
  Ik vind het ook een logische ontwikkeling. De potentiële kopers die in het najaar dachten dat ze slechts eventjes hoefden te wachten op een prijsdaling, hebben nu gezien dat ze goede deals hebben kunnen maken en hebben dat ook gedaan.
  Bedenk dat de huidige economische neergang voorlopig nog aan de gemiddelde consument/werknemer/potentiële huizenkoper voorbij gaat. De werkloosheid is immers nog bijzonder laag en bijna niemand ziet in dat hun eigen baan ook op de tocht kan komen te staan zo lang de daling nog alleen in de industrie en het transport plaatsvindt. Een daling van de huizenprijs heeft tijd nodig; de fundamentals (zoals de werkgelegenheid) moeten eerst verslechteren en dat is nog niet gebeurd.

 4. roy says:

  Leuk voor GER dat hij altijd de zon in het water ziet schijnen maar als je te lang in de zon staat smelt de boter op je hoofd GER.
  Reden achter dit alles is dat hij denkt dat als je maar positief praat en praat en zwets dan slaat het sentiment vanzelf wel om, helaas.
  Het valt ook niet mee dat de heren makelaars weer eens moeten gaan werken om hun brood te verdienen na jaren van slapen.
  Ik denk dat de heer ge rhukker zijn positie als voorzitter van deze makelclub vanzelf onhoudbaar maakt of ziet hij zichzelf als de wouter bos van makelend nederland.

  De pinokkio award is in goede handen bij hem

 5. charles says:

  haha 2 maanden geleden zei die nog dat er niks aan de hand was , en nu gaat het ineens weer wat beter ….

 6. johnny says:

  4.2 % procent rente betaling boven de euribor zal OOK invloed hebben op de prijzen..

 7. Kapotjeplov says:

  Licht aan het eind van de tunnel? Wie zegt dat dat niet de koplamp van de op ons af razende deflatietrein is! 😉

 8. Zielig says:

  @Charles
  Het gaat nu nog beter dan toen er niets aan de hand was. Eindconclusie: huizen zijn booming business op het moment.
  Lees Walt Disneys Ger Geluk en uw dag kan niet meer stuk.

 9. Woger says:

  Toch klopt het gedeeltelijk wel wat onze Ger verteld. Na 6 maanden geen enkele bezichtiging te hebben gehad in ons huis, hebben we er nu ineens 3 in 2 weken.
  Maar ik denk dat het inderdaad mensen zijn die ineens 2 maanden verhoging van de huizenprijzen hebben gezien en nu denken veilig in te stappen.
  Jammer dat wij over 2 jaar moeten gaan opdraaien voor de verliezen die deze mensen gaan maken. Kunnen we Ger daar nu niet alvast aansprakelijk voor stellen?

 10. johnny says:

  Constaterende dat Ger last heeft van tunnelvisie (en dus ietwat weinig zicht dientengevolge)heb ik hem de foto maar even gemaild ,opdat deze hem toch bereikt. Voor het fotoalbum natuurlijk .

 11. Joop Kl; says:

  Ik geloof zeker wel dat het drukker is bij de makelaars Ger, maar dat zullen voornamelijk mensen zijn die per direct hun huis willen verkopen na de uitspraken van Bos mbt het mogelijke rommelen aan de HRA!

 12. Noah says:

  Klopt Bouke,

  De crisis is nog niet eens echt begonnen in Nederland. Nederland loopt in alles altijd achter op het buitenland. Nederland is een transportland, wij ondervinden de gevolgen van een wereldwijde recessie nog wel. Een recessie bestaat uit verschillende golven. De eerste golf is nu zo’n beetje geweest/nog gaande en die is alleen maar te zien op de beurs. Aandelen zijn gekelderd, financiele reserves (die altijd te klein zijn geweest) worden aangesproken. Wacht maar tot die reserves op zijn. Dan moeten bedrijven echt bezuinigen en mensen ontslaan (= 2e golf). Het kan goed zijn dat je buren al financiele problemen hebben, maar op dit moment nog teren op hun financiele reserves. Zdoende zie je de armoede nog niet. Je gaat het pas zien als de financiele reserves op zijn en de buurman zijn auto weg moet doen omdat hij het niet meer kan betalen. verwachting is dat de ontslaggolven pas rond voorjaar/zomer Nederland gaan treffen.
  1e golf: kelderen van aandelen, uithollen van financiele reserves.
  2e golf: Als de financiele reserves op zijn. Massaontslagen en mensen kunnen rekeningen niet meer betalen.
  3e golf: Door de vele werkelozen (nu 300.000, eind dit jaar 400.000, eind 2010 600.000 minimaal)wordt er weer minder geconsumeerd (we leven in een consumptiemaatschappij) en daardoor dalen de huizenprijzen en wederom de aandelen.

 13. sven says:

  De intelligentie van de kopende partij wordt blootgelegd bij het aangaan van de hoogte van een hypotheek en op welk tijdstip. Daarbij hebben jongere mensen bijna in alle gevallen géén geduld, hardlopers zijn doodlopers op dit moment. Aan ALLE kanten van de huizenmarkt is te BEWIJZEN dat de KLAT er in zit 1* Huizen boven de 4 ton worden minimaal verkocht, en dit in tijden van hoogconjunctuur!2* Massaal veel huizen staan te koop, hoezo schaarste?!3* Belanghebbenden in de huizenmarkt doen er werkelijk ALLES aan om mensen aan het kopen te krijgen en drogredenen worden hiervoor gebruikt!4* De hele bouwsector ligt bijna plat OMDAT DE PRIJZEN ONBETAALBAAR ZIJN GEWORDEN dit heeft dus NIETS te maken met “vertrouwen” 5* Er zijn de meest idioote construkties bedacht om de ONBETAALBARE huizenprijzen toch aan de man te brengen. Met een oer betrouwbare annuïteiten hypotheek kun je de prijzen niet betalen laat staan het verkrijgen bij een bank 6* Er gaan massaal veel makelaars falliet of stoppen er mee, dit is vreemd want je hebt toch veel makelaars nodig om het OVERSCHOT aan huizen aan de man te brengen! 7* De overheid doet ERG krampachtig zijn best om niet aan de aftrek te komen, dit terwijl we aan alle kanten grote tekorten gaan krijgen, betekent dus dat ze toegeven dat de BETAALBAARHEID TOTAAL WEG IS want anders kon de huizenbezitter best wat meer rente betalen maar dat kan deze niet omdat in bijna alle gevallen geen geld meer over is aan het eind van de maand nadat de vaste lasten, rente, voedsel, onderhoud, auto is betaald! 7* Vastgoed IN DE HELE WERELD AAN HET DALEN IS, en NEDERLAND MAAKT DEEL UIT VAN DE WERELD. Economisch gezien zitten we aan het begin van SLECHTERE tijden en daar zit een huizenprijsdaling aan vast historiesch gezien. 8* Deflatie in aantocht, dalende lonen (worden niet meer geïndexeerd). 9* Banken blijven verliezen maken want amerikanen gaan hun hypotheek niet meer betalen. Enorm verlies van kapitaal maakt banken super voorzichtig met verstrekken van leningen (ook in Nederland).10* Huizenbezitters die hun huis MOETEN verkopen hebben het SUPER benouwd in afwachting hoe ver de prijzen zullen zakken. Stel je dus voor wanneer je nu een huis koopt en tegen alle verwachtingen in je baan verliest en geen werk kunt vinden, je met een huis zit opgescheept met een tophypotheek waarvan het onderpand met de dag minder waard wordt.

  Zoals ik aan het begin al schreef, hoe lomp ben je wanneer je naar belanghebbende partijen zoals hypotheekadviseurs, makelaars, banken en taxateurs luistert als het om advies gaat. DEZE ZULLEN DE PRIJZEN RECHTVAARDIGEN MET DROGREDENEN OM GEEN TEKEN VAN ZWAKTE TE VERTONEN IN HUN BELANG !!!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. Woger says:

  Rustig, rustig! Onze Ger doet ook maar gewoon zijn werk. En net als alle andere makelaars, verkopers e.d. probeert hij gewoon zijn brood te verdienen door alles zo mooi mogelijk voor te stellen.
  Mensen die nu daar in trappen zijn van het tellsell type en geloven gewoon alles wat op TV is of in de Telegraaf staat. Deze mensen zijn niet meer te helpen, maar gelukkig relatief schaars. Dat potje heeft de NVM nu tijdelijk aangeboord met hun “7 redenen om nu een huis te kopen” actie, maar zal ook wel weer snel leeg zijn.

 15. KariZ says:

  Precies! Elke bearmarket kent zijn korte, tijdelijke pieken.

  Ik geloof best dat de makelaars het nu even drukker hebben. Of dit een laatste stuiptrekking is van een zwaar overspannen huizenmarkt of een periode van hernieuwde groei van de huizenprijzen…de tijd zal het leren.

  Ik zou in ieder geval niet graag in de schoenen van Hukker willen staan op dit moment…

 16. Lex says:

  Ach ja, zelfs in de VS, waar de huizenmarkt in een vrije val zit, was er soms een maand tussendoor weleens een opleving te zien van belangstelling en ook wat gestegen verkopen. Waarna de maand daarna de vrije val weer verder ging.

  Dit is dus een normaal verschijnsel en zegt helemaal niets over een kentering. Maar ik begrijp dat wanhopigen als Hukker zich er toch maar graag aan vastklampen.

 17. Omnius says:

  zie link naar grafiekje van theoretisch verloop huizenprijzen:

  http://www.housepricecrash.co.uk/graphs-bubble-lifecycle.php

  Ik vroeg me gisteren net af, waar we nu zitten.
  Volgens mij gaan we nu naar het kleine topje na de grote top van ‘Denial’ naar ‘Return to Normal’

  Nu wordt het wachten op ‘Fear’ en ‘Capitulation’, alvorens in te stappen..

  Niets aan de hand… doorlopen

 18. Jeff says:

  De reden waarom de prijs nog niet heel hard naar beneden gaat is omdat de werkloos nog relatief laag is. Het CPB heeft een grote werkloosheid voorspeld. Ik denk dat het nog ietsjes erger wordt dan het CPB heeft aangegeven.

  Daarom zullen de huizenprijzen pas vanaf halverwege 2009 serieus beginnen te dalen en vanaf 2010 als voor de meeste werklozen de ww periode wel voorbij is dan gaat het echt met tientallen van procenten naar beneden.. Enne naar Ger Luister ik niet want die weet echt niet waar hij het over heeft..

 19. Spaarvarken says:

  We hebben blijkbaar nog genoeg struisvogels in dit land.
  Las ook al een dergelijk artikel in de Telegraaf. Orienteer je maar eens op de landen om ons heen Engeland, Ierland en Spanje. En bij ons trekt de huizenverkoop weer aan.
  In oorlogstijd wordt nieuws gemanupileerd om ons dingen te laten geloven die er niet zijn. Volgens mij gebeurt dat in slechte economische tijden precies hetzelfde. Wees nu verstandig en steek je niet in een of ander financieel avontuur. Ga huren !! En zit stil wanneer je geschoren wordt.

 20. De Engelsman says:

  …hij heet niet voor niets “Hukker”

 21. Michael says:

  ik snap een paar dingen niet, eerst is iedereen tegen een daling en klopt er niets van ‘deskundigen’ die zeggen dat de financiele markt op instorten staat en nu is het andersom en is iedereen gek die roep dat er wellicht licht aan het einde van de tunnel wordt gezien. Vreemde lui jullie allemaal en ik woon gewoon in mijn koopwoning en zal pas bij verkoop (wanneer het ook gebeurt) kunnen zeggen of ik winst of verlies maak.
  Als je binnen nederland kijkt zie je enorme verschillen in de huizenprijzen. Ikzelf woon in Geleen (http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/limburg/sittard-geleen/geleen/ ) en daar zijn de prijzen sinds 1996 bij lange na niet zoveel gestegen als in Amsterdam. Logisch lijkt me dan ook dat daar nu de grotere dalingen zijn. Hetzelfde geld voor Amerika. Ik heb daar aardig wat kennisen en ook daar gelden die dalingen voornamelijk voor bepaalde gebieden. Los Angeles en Las Vegas worden hard geraakt, maar Fort Collins, CO bijvoorbeeld nauwelijks.
  Waarom zouden we ons dan spiegelen aan de UK, Spanje, Ierland of de USA met deze dalingen? Probeer toch lekker rustig te slapen en te genieten van het voorjaar dat lijkt te zijn begonnen, want iedereen die ik hier hoor is blijkbaar zijn/haar baan niet kwijtgeraakt en heeft het alleen over kennisen etc….

 22. Joop Kl; says:

  Ger, kun je deze meneer ook even vertellen dat alles weer goedkomt??

  http://www.destentor.nl/regio/deventer/4586782/Open-Huizen-Route-lokt-potentiele-kopers.ece

  Typische gevalletje van een verkoper in de ontkenningsfase….

 23. johnny says:

  Dit typeert de huidige markt exact m.i : ”We zijn al gezakt met de prijs van 239.000 naar 228.000. Lager gaan we niet want dan moeten we er geld op toeleggen”
  Een verkoper die NU NOG met zichzelf bezig is , en dat mag .

 24. sander says:

  nog meer markt lui met een kleine opleving : http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/2/24/240209_makelaarsland_verkoop_optimistisch.html hierna gaan we hard dalen ! groot/klein en dichtbij/verweg… allemaal…. sorry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*