Britse huizenprijzen kelderen in recordtempo

De huizenprijzen in Groot-Brittannië zijn in februari met 17,6 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de sterkste prijsdaling op jaarbasis sinds in 1991 werd begonnen met de metingen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Britse hypotheekbank Nationwide.

In januari gingen de huizenprijzen al met 16,6 procent omlaag op jaarbasis. Ten opzichte van januari daalden de prijzen met 1,8 procent. De gemiddelde huizenprijs bedraagt nu 147.746 pond sterling (ruim 165.000 euro). Dat is het laagste prijsniveau sinds april 2004. De Britse huizenprijzen dalen nu al zestien maanden achtereen.

Analisten verwachten dat de Britse huizenprijzen dit jaar nog eens 15 procent kunnen dalen. De Britse economie verkeert in een diepe recessie. Om de huizenmarkt en de economie te stimuleren, werd de rente in Groot-Brittannië scherp verlaagd tot 1 procent, het laagste renteniveau ooit.

Lage rentestand

Volgens economen zou de huidige lage rentestand huizenbezitters moeten helpen met hun hypotheekaflossingen. Dat vertaalt zich echter nog niet in gestegen huizenverkopen, aldus Nationwide. Volgens economen stellen mensen de aankoop van een huis uit omdat ze verwachten dat de huizenprijzen nog verder zullen dalen.

Ook zijn Britse banken door de financiële crisis veel terughoudender geworden met het verstrekken van hypotheken. Eerder deze week werd bekend dat het aantal goedgekeurde hypotheekaanvragen in januari 43 procent lager lag dan een jaar eerder.

bron: BNR Nieuwsradio

Share Button
Tagged with:
4 comments on “Britse huizenprijzen kelderen in recordtempo
 1. De Engelsman says:

  Maaaaar eehh Nederland is toch heel erg anders…dat zal, eh kan, eh MOET, eh ??? HIER NOOOIT gebeuren, in tegendeel, HIER zullen de prijzen gaan stijgen, vanwege de krapte op de huizenmarkt.

 2. Jas Verstoppen says:

  [Ger Hukker mode]
  Hier in Nederland is de markt zo verschillend dat wij een daling verwachting van 1.5%.
  [/Ger Hukker mode]

 3. Martin says:

  Ger zal de zon altijd zien schijnen.

  De krant van Wakker Nederland berichtte dat een lichte euforie zich alweer meester begon te maken van Ger Hukker.

  In de eerste 19 dagen van februari zijn er wel 104 huizen verkocht in Nederland, evenveel als in de hele maand januari.

  In de makelaarskantoren van Nederland zag Ger alweer “koffie met gebak” aan zijn geestesoog voorbijtrekken.

  “Als dit zo doorgaat verdubbelen we ons verkooptempo binnenkort”, zegt Erik de Bree, aanvoerder van een onderhandelingsteam bij Makelaarsland.

  Het is onbegrijpelijk dat Bernard Bernanke zo aan het somberen is en beweert dat deze wereldwijde crisis nog jaren kan duren.

 4. Zielig says:

  Ger heeft net carnaval gevierd en is nog enigzins beneveld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*