ING boekt megaverlies, Wouter Bos socialiseert de verliezen

Privatise the profits. Socialise the losses.

ING heeft in het laatste kwartaal van 2008 een verlies van 3,3 miljard euro geleden. De Nederlandse staat neemt het gros van de risico’s van de problematische Amerikaanse hypotheekportefeuille over.

‘Illiquid Assets Back-up Facility’

De back-up faciliteit is een garantie met een opwaarts potentieel. De faciliteit dekt gedeeltelijk de risico’s af van de Alt-A portefeuille van ING, nadat deze is afgewaardeerd van een bedrag ter waarde van USD 39 miljard tot een bedrag van USD 35,1 miljard. De bank blijft eigenaar van deze portefeuille. De Staat en ING delen in de winsten en verliezen in de verhouding 80% (Staat) – 20% (ING). De bank betaalt een garantiefee aan de Staat ter compensatie van het risico; de Staat betaalt ING een management en funding fee voor het beheer en de financiering van de portefeuille.

In verband met de faciliteit is een aantal afspraken gemaakt. Zo zal ING € 25 miljard extra krediet verlenen aan particulieren en bedrijven. Daarnaast ziet de Raad van Bestuur van ING af van de bonussen over 2009 en voor de periode daarna tot er nieuw beloningsbeleid is vastgesteld. Ook zal ING het Nederlandse betalingssysteem PIN blijven voeren zolang dat een gangbaar betaalsysteem blijft. Tenslotte blijven de governancevoorwaarden verbonden aan de kapitaalversterking door de Staat van € 10 miljard gedurende de garantie van kracht. De faciliteit is in overleg met DNB tot stand gekomen en is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen dat ING treft.

Reactie van Kees de Kort

Willem Buiter

bron dnb.nl

Share Button
Tagged with: , , ,
11 comments on “ING boekt megaverlies, Wouter Bos socialiseert de verliezen
 1. xandr says:

  Het is een beetje rekenwerk, maar uitgaande van 50% default in Alt-A en vervolgens 50% recovery, is dit een cadeautje van pm 5 miljard euro. Van u, de belastingbetaler, aan de aandeelhouders van de ING.

 2. bert says:

  Eigenlijk zagen we dit al aankomen.

  Maar om dan werkelijk te lezen dat de nederlandse staat 80% van de door ING verstrekte amerikaanse hypotheken voor hun rekening neemt….

  Natuurlijk lijkt het of de overheid zo goedgezind is, dat is misschien wel een beetje zo.
  Maar vergeet niet dat de overheid niet anders kan, want anders is de kans aannemelijk dat nederland binnen de kortste keren failliet is.

  En die 25 miljard afspraak…ik durf te wedden dat die extra kredietverstrekking heel erg moeilijk te verstrekken gaat worden.

  Ik heb een vermoeden dat binnen een half jaar ING is genationaliseerd.

 3. Rik says:

  @bert:
  ‘Maar vergeet niet dat de overheid niet anders kan, want anders is de kans aannemelijk dat nederland binnen de kortste keren failliet is.’
  Rare redenering, klinkt als: Als één van mijn huisgenoten schulden maakt, dan moet ik deze schulden wel overnemen want anders raak IK failliet. Als dit in mijn persoonlijke leven gebeurt, dan zoekt die huisgenoot het maar lekker uit. Hij kan een boterham krijgen om zijn honger te stilen, maar zijn geldzorgen mag ie lekker zelf oplossen.

 4. bert says:

  @Rik,

  De vergelijking huisgenoot is een beetje gek, maar stel je eens voor dat die huisgenoot jouwn geld in beheer heeft en er vervolgens een potje van maakt door te gaan gokken in het buitenland.
  Hij is failliet en jij bent je geld kwijt, en van een kale kip kun je neit plukken,

  Dat de overheid garant wil staan voor de hypotheken uit de vs ben ik ook niet mee eens.
  Het is allemaal een hele gekke constructie, maar waarschijnlijk is dat de enige manier om ING van de ondergang te redden.
  Want waarom zou Bos anders zulke beslissingen nemen.

 5. Rik says:

  @bert
  ‘De vergelijking huisgenoot is een beetje gek, maar stel je eens voor dat die huisgenoot jouwn geld in beheer heeft en er vervolgens een potje van maakt door te gaan gokken in het buitenland.’
  Dan is het einde vriendschap. Ik schop hem de deur uit en probeer terug te krijgen wat ik krijgen kan. En verder ga ik op zoek naar nieuwe, betrouwbaardere huisgenoten om mijn handeltje vanaf de grond weer op te bouwen.

 6. ZK says:

  Eerst kwam er nog een persconferentie als er veel geld moest worden uitgegeven, voor een bail out van een van de Nederlandse banken, nu vind de overheid dit al niet meer nodig en wordt het geregeld in het weekend. Het beste meteen deze banken reorganiseren en daarna wat nog gezond is nationaliseren. Er komt inderdaad nog wat op ons af, zeker de enorme vastgoedportefeuille van Ing (buiten Amerika), zijn namelijk een van de sterkste (?) banken oa bank Slaski in Centraal/Oost-Europa gaat nog voor tientallen miljarden afschrijvingen zorgen.

 7. renee says:

  Ik heb weer “genoten” van Kees. Maar hij heeft gelijk. Dit cadeau ten koste van de belastingbetaler is niet goed te praten. Bos speelt Sinterklaas met onze centen. De aandeelhouders en obligatiehouders hebben in het verleden leuke rendementen gehad. In mijn beleving had Bos de hele bank moeten over nemen voor heel weinig (nationalisatie). Dit had uiteindelijk veel minder geld gekost, omdat wij dan ook de plussen hadden gehad van het gezonde deel. Verder zou het management (top laag en lagen er onder) die hier verantwoordelijk voor zijn hard aangepakt moeten worden. Bonussen en gigantische salarissen terug vorderen en wat mij betreft had een aantal zelfs de gevangenis in gemogen. Ik noem de handelswijze gewoon puur bedrog. Er moeten heren en dames zijn die dit geweten hebben. Uit de reacties van de politiek blijkt dat er veel fracties niet snappen wat er aan het gebeuren is. Ik dacht toch dat elke fractie specialisten had op dit gebied ???

 8. Me says:

  Hoeveel slechte hypotheken in amerika worden er nu opgekocht door de nederlandse belastingbetaler? Volgens mij staan die bedragen die nu aan banken worden uitgekeerd echt niet in verhouding daarmee. Bovendien, een slechte hypotheek, daar staat toch een huis tegenover. Dat is heus nog wel íets waard. Mis ik iets?

 9. renee says:

  Ik kan alleen info geven over de huidige deal van Bos. Wat ik uit de berichten opmaak is dat Bos ten eerste al 5 miljard teveel heeft betaald voor hetgeen hij heeft overgenomen. Volgens de experts (zie sites fd, z24,vk ed) zou het gaan om hypotheken die in 2006/2007 zijn verkocht. Dat was het hoogtepunt van de markt toen aan bijna iedereen een hypotheek werd verkocht. De huizenprijs is sindsdien met 30 tot 40% gedaald. Er worden alleen maar meer mensen ontslagen in de VS, dus de huizenprijs zal nog meer dalen. Tel uit je winst. Ik snap niet dat Bos met droge ogen durft te beweren dat er 70% kans is dat hij hiermee gaat verdienen.

 10. Ronald says:

  Even de zaken in perspectief, NL is qua inwoners ongeveer 5% van de USA, we geven ING 25 miljard euro steun, dus als we dat opschalen naar USA cijfers is dat 500 miljard aan 1 bank terwijl het bedrag ongeveer even groot is als wat Obama uit wil geven aan het hele economische herstel programma. Ik hoop dat de kamer dit nog tegenhoud maar verwacht dat het weer een stelletje ja-knikkers zullen zijn die ons geld in een bodemloze put gooien.

 11. Jeff says:

  Bos is een echte socialist.. alleen dan nu voor de aandeelhouders, ik zie die aandeelhouders nog op de fora’s klagen over de uitkeringtrekkers. Dit is een verkapte vorm van uitkering trekken. Ach ze doen ook maar het financieel systeem naar de klote, ze weten dat zelf ook wel en hopen op een wonder. Wij krijgen binnenkort of een belasting verhoging en bezuinigingen of een enorme inflatie en devaluatie van alle westerse valuta..

1 Pings/Trackbacks for "ING boekt megaverlies, Wouter Bos socialiseert de verliezen"
 1. […] De ING moest zelf bij de staat bedelen om miljarden euro’s staatssteun dus ze zouden i.p.v. het kabinet te prijzen eerst eens bij zichzelf ten rade moeten gaan of ze wel de juiste partij zijn om het kabinet te prijzen. Het heeft voor het kabinet weinig waarde en nut om geprezen te worden door een stelletje amateureconomen die, was de staat er niet geweest, de hele ING om hadden laten vallen. (ING ontvangt 10 miljard staatssteun / ING heeft in het laatste kwartaal van 2008 een verlies van 3,3 miljard euro geleden) […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*