Rating Hollandse subprime hypotheken

Hypotheken die in de jaren voor de kredietcrisis in Nederland zijn verkocht aan mensen zonder vaste baan of met een geschiedenis als wanbetaler, blijken slechter te presteren dan aanvankelijk gedacht. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft om die reden de zogeheten rating van enkele pakketten met gebundelde hypotheken (securitisaties) verlaagd, zo is gisteren bekendgemaakt.

Het gaat om hypotheken die verkocht zijn door ELQ, een dochter van zakenbank Lehman Brothers die najaar 2008 failliet ging.

In de periode voor de crisis waren meerdere partijen actief met wat ze zelf ‘speciale hypotheken’ noemden, maar wat in de sector bekendstaat als ‘Hollandse subprime’. Bedrijven als Sparck, Hypotrust en GMAC verleenden in meer of mindere mate hypothecaire leningen aan klanten die bij andere banken buiten de boot vielen. Bijvoorbeeld omdat ze geen vaste baan hadden, maar als zelfstandige actief waren en nog niet over een langere periode omzetcijfers konden laten zien. Of omdat ze een aantekening hadden bij het Bureau Kredietregistratie in Tiel wegens wanbetaling. ELQ was de grootste in dit marktsegment.

Uit een rapport van Moody’s blijkt dat de klanten van ELQ inmiddels forse betalingsachterstanden hebben. De hypotheken die ELQ destijds in vier pakketten heeft doorverkocht aan beleggers, hebben tussen de 7 en 9% wanbetalers. Dat wil zeggen: mensen die meer dan negentig dagen hun verplichtingen niet zijn nagekomen.

Bij gewone Nederlandse hypotheken ligt dat percentage zeer veel lager. Betalingsachterstanden van negentig dagen en meer liggen volgens een bankier tussen de 0,3 en 0,4%.

Moody’s stelt dat de hypotheken van ELQ het slechter doen dan verwacht toen de securitisaties in markt werden gezet. Niet alleen de betalingsachterstanden zijn hoger, maar ook de uiteindelijke schades voor de beleggers. Die ontstaan wanneer een huis van een wanbetaler op de veiling te weinig oplevert om de restschuld te voldoen. Deze schades liggen tussen de 0,52% en 1,85%.

ELQ bestaat nog steeds. Het bedrijf is overgenomen door het eigen management. Het verstrekt geen nieuwe leningen meer, maar zorgt voor alle dienstverlening rond de bestaande portefeuille van ongeveer euro 1 mrd. Een woordvoerder noemt het niet verrassend dat Moody’s met een ‘downgrade’ komt van enkele tranches van de gesecuritiseerde hypotheken. ‘Eigenlijk is het gek dat het nu pas gebeurt’, aldus de woordvoerder, die stelt dat Moody’s al sinds het faillissement van Lehman naar de portefeuille kijkt. Vooral onder de zzp’ers, die hard zijn geraakt in de crisis, zijn er veel wanbetalingen. De woordvoerder stelt dat de wanbetalingen de laatste tijd weer wat teruglopen door de lage rente.

bron: fdselections.nl

Share Button
Tagged with:
90 comments on “Rating Hollandse subprime hypotheken
 1. Hans- says:

  Nedeland is anders, alles in slow motions

 2. spongebob says:

  Op executie-veilingen zie ik heel vaak huizen van ex-zzpers gaan.
  Die brengen 70%woz in de populaire buurten tot 50% in de krimpgebieden op.

  Ik begrijp niet hoe FDselections kan stellen dat : “Deze schades liggen tussen de 0,52% en 1,85%.”

 3. alek_a says:

  And so it begins!

 4. Sam says:

  Absolutely… Ook allemaal zo druk op het werk mensen? Of is er veel tijd over om te bedenken dat het allemaal wel weer aantrekt?

 5. Pieter says:

  Straks Willem Middelkoop op RTLZ. Ik vraag me af in hoeverre hij beïnvloedt is door bijvoorbeeld de discussie van gisteravond. Van mij mag het wel even flink wat heftiger, eerlijker en harder in die domme mainstream media.

  En denk nou niet dat dat niet kan, het kan wel en het zal ook gebeuren.

  Kijk maar eens naar onderstaand filmpje, onvoorstelbaar voor het establishement.. Hij zegt het ze gewoon recht in hun gezicht, weg met de EUSSR.

  Zelfde geldt voor de financiële industrie, 99% oplichters, zetten anderen aan tot risico’s nemen en leven zelf van de transactie en advieskosten. Willem Middelkoop vind ik hier ook weer een goede uitzondering omdat hij alleen maar geld krijgt als het goed gaat.

  We zitten middenin een revolutie, de perfect storm.

  http://www.youtube.com/watch?v=Fyq7WRr_GPg

 6. Robald says:

  “Kredietbeoordelaar Moody’s heeft (..) de zogeheten rating van enkele pakketten met gebundelde hypotheken verlaagd”.
  Niet echt nieuws dit toch? Het gaat daarbij waarschijnlijk om een klein percentage en ik vind 8% wanbetalers onder die groep eigenlijk nog weinig.

  99,6% van de mensen met een ‘normale’ hypotheek kunnen gewoon aan hun verplichtingen voldoen. Aan de hoogte van de hypotheken ligt het in de huidige situatie dus niet.

 7. Robald says:

  @5: 15:20 uur.

 8. Sam says:

  Aan de hoogte van de subsidie niet nee…

 9. nhz says:

  @6:
  het gaat lekker met die hypotheken dankzij ruim 100% subsidie door spaarders (kunst matig lage rente) en belastingbetalers (HRA enz. enz.). Een onhoudbare situatie, zeker weten dat de Nederlandse huizenmarkt minstens zo subprime is als de Amerikaanse, vooral de NHG portie.

 10. Sam says:

  Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje, Italie, Belgie en dan NL?? Gaat ook héél goed op de beurs op dit moment er er gebeurt niets… Wat hebben we nodig goud of Dollars??

 11. Claude says:

  Wat betreft de NHG: je mag maar maximaal 50% aflossingsvrij lenen. Dit betekent dat de andere helft een spaarhypotheek is, of een variant daarop. Als je ergens 5 jaar woont, dan heb je dus al een deel ‘afgelost’ (gratis besparingstip voor JC: verminder de hypotheekrenteaftrek voor hetgeen op een spaarhypotheek staat). Het risico vermindert dus na zoveel jaren voor de banken/NHG/overheid. Na een jaar of 6 moet je toch op z’n minst de kosten koper gespaard hebben. Wat dat betreft zijn NHG-hypotheken dus niet per se onveiliger dan niet-NHG-hypotheken die volledig aflossingsvrij zijn.

 12. Claude says:

  @10 Ik vraag me ook af of Nederland niet straks gewoon aan de beurt komt. Wat maakt ons zoveel specialer dan België?

 13. Get a Life! says:

  @11: Bij een spaarhypotheek los je pas na 30 jaar af. Het is juist in het leven geroepen om zo lang mogelijk een hoge schuld aan te houden zodat maximaal geprofiteerd kan worden van HRA.
  Het spaardeel (levensverzekeringspolis) valt in vrijwel alle gevallen niet onder het depositostelsel…

 14. Claude says:

  @14 Maar het compenseert wel het eerste deel van je onderwaarde toch? Het belastingvoordeel, schande, begrijp ik, vandaar mijn voorstel om hetgeen je gespaard hebt af te trekken van je HRA.

  Dat het niet onder het depositostelsel valt is wat dat betreft ironie te noemen.

 15. nhz says:

  @12:
  wat ons specialer maakt: de grootste huizenbubble ter wereld. En nog een mega-financial bubble er bovenop (mer dan 30% van de economie bestaat uit pure speculatie). Neerwaarts risico 10x groter dan bij de Zuiderburen.

 16. Sam says:

  “Bij een spaarhypotheek los je pas na 30 jaar af.”

  Ook met de rente die nu gegeven wordt? Ik betwijfel het…

  En vergeet niet dat je enkel de helft aflost na 30 jaar mag je de rest overschrijven. 25 jaar geleden was dat te overzien dan zou je over een bedrag van 30k praten dus ook als de prijzen zouden dalen nog op te brengen. Maar de afgelopen jaren praat je al gauw over meer dan 120k. Wie ziet zijn loon met 400% stijgen??

 17. Get a Life! says:

  http://www.iex.nl/Column/59890/Inhaalslag-zilver.aspx

  Middelkoop over zilver-goud ratio… Voor de mensen die overwegen in goud te stappen. Zilver is wellicht interessanter voor nu. Al is het de vraag of dit het juist instapmoment is. Er moet toch een keer een fikse correctie komen voordat we de blow-off fase ingaan?

 18. Martijn says:

  @5

  Er zijn hier mensen die stellen dat Europa een nieuwe wereldorde etc. is en dat het volk niets te zeggen heeft.

  Diezelfde mensen zouden het opmerkelijk moeten vinden dat Farage keer op keer vrijelijk die babbels van hem mag droppen op de euro-floor.

  Dat is in landen als China of Rusland wel anders…

 19. Martijn says:

  @10

  Dollars?

  Misschien Bernanke even bellen? Die druk ze bij op verzoek.

  Of wil je er een maand hard voor werken. Vind ie vast ook goed hoor.

 20. Claude says:

  Ik vroeg me al af: wat gaan ze verzinnen om de ABP toch maar weer een zak met (belasting)geld te geven nu volgend jaar de inflatiecorrectie niet door gaat. En ja hoor, een volle dag later: http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/8333267/___Overheid_plunderde_pensioenreserves_ABP___.html?sn=nieuws_dft

 21. Adamus says:

  Toch mooi dat Frijns zo vroeg aan de bel trok…..
  Heeft hij zich ook aan de zorgplicht onttrokken?

 22. Martijn says:

  @20

  Wie hebben de boel bij ABP eigenlijk in de soep gedraaid?

  # Elco Brinkman van 1 september 2001 tot 1 april 2009 (part-time, gemiddeld 1 dag per week)
  # Harry Borghouts vanaf 1 april 2009 tot 1 augustus 2009
  # Ed Nijpels vanaf 1 augustus 2009, Nijpels maakte in februari 2010 zijn aftreden bekend.

 23. nhz says:

  @18:
  “Dat is in landen als China of Rusland wel anders…”

  daar kan ik het niet mee eens zijn. De speeches van Farage zijn ongevaarlijk voor de EU kleptocraten, het is even slikken maar daarna gaan ze weer gewoon hun gang. Ook in China is tegenwoordig volop kritiek te horen, zelfs op centrale onderdelen van het beleid. Een beperkt aantal onderwerpen is min-of-meer taboe omdat het destabiliserend kan werken (bijv. religieuze sektes). Er is hier in Europa van alles wat buiten de publiciteit wordt gehouden, maar waar de machthebbers allergisch voor zijn is nu eenmaal andere materie dan in China of Rusland.

  @20/21:
  kletspraatjes van Frijns, bij de meeste bedrijfsfondsen is ook jarenlang te weinig afgedragen, aangemoedigd door de overheid. En dat de overheid een greep in de kas doet bij goedgevulde fondsen dat is ook niks nieuws. Het riante ouderschapsverlof voor zwangere onderneemsters wordt bijvoorbeeld betaald uit de premies die directeuren van BV’s jarenlang verplicht voor arbeidsongeschiktheid betaald hebben. De onbetrouwbare overheid, behalve dan wat HRA betreft ;(

 24. Adamus says:

  Er is hier in Europa van alles wat buiten de publiciteit wordt gehouden, maar waar de machthebbers allergisch voor zijn is nu eenmaal andere materie dan in China of Rusland

  Er zijn in eu helemaal geen machthebbers; die bestaan in je hoofd. Er zijn “families” die er toe doen, de rest is decorum.

 25. Adamus says:

  Het riante ouderschapsverlof voor zwangere onderneemsters wordt bijvoorbeeld betaald uit de premies die directeuren van BV’s jarenlang verplicht voor arbeidsongeschiktheid betaald hebben

  Halverwege de jaren zeventig hebben al die fijne bv’tjes ook voor een fijne uitholling van de economie gezorgd doordat dga’s massaal van de WAO gebruik maakten. WAO plus arbeidsongeschiktheisverzekering, ik ken lui van 60 jaar die nog steeds daarvan profiteren. En ja, de overheid is niet kort van memorie.

 26. Karin says:

  Heeft iemand een antwoord op de vraag wat de invloed is van de lage rente op mijn spaarhypotheek?

 27. Get a Life! says:

  @26: Volgens mij hangt dit af van je rentevast periode. Als je op gegeven moment een nieuwe rentevast periode moet afsluiten dan kan dit consequenties hebben voor je spaardeel.

 28. KariZ says:

  @26 Gokje, heb zelf geen hypo.

  Weinig sparen maar lage maandlasten?

 29. Get a Life! says:

  Overigens net even Middelkoop op RTL7 gekeken. Weinig nieuws.. Al is het wel grappig dat iedereen lijkt te zien dat het een soort flipperkast aan het worden is. US heeft er baat bij dat de aandacht weer even naar de EU is verschoven. Maar dat zal snel weer omgedraaid worden. Het zal een tijd van stuivertje wisselen worden..

 30. Adamus says:

  Dat is het lullige aan een spaarhypotheek; je zult bij nieuwe periode en lagere rente nooit veel voordeel hebben. De pot moet aan het einde van de rit wel volgestort zijn.

 31. Get a Life! says:

  @28. Dat was het idd.. Afhankelijk van de rentestand zul je bij het afsluiten van een nieuwe rentevastperiode meer/minder premie moeten betalen om hetzelfde eindbedrag op te kunnen hoesten..

  Heb zelf mijn woning 2 jaar geleden verkocht maar laat de levensverzekeringen gewoon doorlopen.

 32. Adamus says:

  Kon bij asr nog maar een half jaar, dat door laten lopen. En aangezien het potje niet onder depositogarantie valt was hier de knoop snel doorgehakt.

 33. Adamus says:

  Middelkoop heeft nooit nieuws 🙂 hij signaleert en kwoot. Verder handelt hij nog wat dacht ik.

 34. KariZ says:

  @33 hij zit veilig in zijn gouden bunker.

  Geld is binnen, vastgoed is uit…commodities zijn in (was 3 jaar terug al zo, duurt nog een jaar of 10 denk ik – en dan is chinees een keuzevak op de midd. school).

 35. Get a Life! says:

  @32: Ik heb ‘m bij ASR gewoon kunnen omzetten. Was voor ons nog niet interessant om ‘m uit te laten betalen. Weliswaar geen garantiedeposito maar wel (nog) staatseigendom.
  En ach, als alles omvalt dan doen die credits er ook niet meer toe toch! 🙂

 36. nhz says:

  @24:
  eens, het zijn loopjongens. Net als het gespuis op Capitol Hill overigens.

  @25:
  vast, maar dat waren grosso modo dus andere DGA’s dan die waar ik het over heb. De ene groep profiteert, de andere wordt extra gepakt. Zo gaat dat in de polder.

 37. Adamus says:

  Nhz, zo gaat dat; klok en klepel. Maar de zoontjes die toen mededirecteur werden weten waar het om gaat. Die kunnen dan wel van jouw periode zijn maar hebben zoveel boter op hun hoofd dat ze je niet gaan steunen. Politiek steunen bedoel ik.

 38. Adamus says:

  Misschien had rond 1990 gewoon een Inc. moeten hebben met een cv. Dan viel je na,slijk buiten die “oneerlijke” grapjasserij.

 39. Adamus says:

  Autocorrectie …….namelijk

 40. Adamus says:

  En ach, als alles omvalt dan doen die credits er ook niet meer toe toch

  Misschien is de nieuwe eigenaar blij dat ie de op met stenen nog heeft.

  Mijn hypotheek was bijna 18 jaar lopende.

 41. Get a Life! says:

  En hoe bescherm jij jouw verzilverde overwaarde?

 42. Claude says:

  Over de vogelaarsheffing waar vandaag door de lagere rechter een streep is getrokken:

  “Een woningcorporatie als Woningstichting Den Helder, met circa 10.000 woningen, krijgt € 1,5 mln teruggestort. ‘Daarmee kunnen wij het tekort betalen dat we boeken op een investering hier in de bouw van een brede school of een multifunctioneel centrum’, reageert Peter Kramer, financieel directeur van de corporatie in Den Helder. ”

  Kan iemand mij uitleggen waarom een woco een brede school bouwt of een ‘multifunctioneel centrum’ (zucht) en waarom daar kennelijk een tekort op kan komen?

 43. Charlie says:

  Voor de liefhebbers, hier de discussie Hans de Geus (deflatie, staatsobligaties) vs Middelkoop (grondstoffen, emerging markets na de volgende crash).

  http://www.rtl.nl/xl/u/b01a5b91-088b-32c5-9527-75f861b93f29

 44. floor says:

  Het gaat niet goed, in de nederlandse media niets over te vinden, die hebben het kennelijk te druk met het bashen van bepaalde partijen.
  http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/8160999/EU-rescue-costs-start-to-threaten-Germany-itself.html

 45. Adamus says:

  Get a Life! Zegt:
  26 November 2010 om 6:24 pm
  En hoe bescherm jij jouw verzilverde overwaarde?

  Fysiek, zonder al te veel te trainen. Beetje volgens idee van http://www.marcdemesel.be/ , maar dan die andere dingetjes niet ingevuld. Cash is nu ook van belang, ik heb wat dingen op het oog en moet dan snel kunnen handelen. Rente 1%, maar dat interesseert me niet, immers door fysiek boer ik ongeveer niet achteruit.

 46. Martijn says:

  @44

  Haha

  Voordat ik op de link klikte verwachtte ik al Ambrose tegen te komen.

  Wel eens vaker wat van de man gelezen?

  Ik weet dat je me arrogant vind, maar plaats zijn berichten eens in perspectief.

  Dan zie je toch zijn agenda?

  Het is een slimme man, met kennis van zaken, maar ook een vooringevulde visie.

  Leuk om te lezen, en soms leerzaam, maar voor het inschatten van de ‘werkelijke’ situatie helaas van weinig waarde.

  Maar goed, ga vooral op de Anglo-Amerikaanse media af als je wil. En als je jezelf echt een plezier wil doen neem je nota van de onvermijdelijke bias die je daarbij cadeau krijgt.

 47. Adamus says:

  Kan iemand mij uitleggen waarom een woco een brede school bouwt of een ‘multifunctioneel centrum’ (zucht) en waarom daar kennelijk een tekort op kan komen?

  Omdat den Helder voor echte scholen een krimpgemeente is. Daarom kinderopvang, kleien, taallessen, etc. Revenuen zullen wel allemaal een subsidietintje hebben …..

 48. dalen says:

  @ 45, 46

  Het bericht in de Telegraph is de vertaling van hetgeen leeft onder de bevolking. Of de werkelijkheid ook zo wordt beleefd, vraag ik me af.

  Hier op het forum hoor ik dat bijna niemand zich verdiept in het aanschaffen van goud of zilver. Ik weet niet wat ik er van moet denken.

  Ik weet wel dat er veel speculatie is met alles waar veel geld in te verdienen is en dat alles te manupileren is. Hele volkeren rennen achter grootschreeuwers aan. Dat er iets moet gebeuren staat vast maar wat de beste oplossing is staat voor mij nog lang niet vast. En zoals ik alle berichten lees en uitspraken hoor, zijn er weinig mensen die het wel weten, achteraf geklets daargelaten.

  Wat te denken van dit bericht. Wat is het doel om dit bericht nu de wereld in te sturen?

  Ik blijf voorzichtig en weet dat wij allen kleine onbelangrijke radertjes zijn ten gunste van enkelen.

  http://www.nu.nl/economie/2388539/rusland-mogelijk-euro.html

 49. Adamus says:

  Geloof niets wat uit de UK komt. Eurobasherij en Ambrose heeft blijkbaar een sponsor gevonden; zal toch niet het volk zijn nhz?

 50. Adamus says:

  Dalen dat zegt hij nu ze misschien een beetje onder druk worden gezet door China?

 51. Adamus says:

  Dalen, stel men heeft een tophypotheek (750k of zoiets), veel aflossingsvrij en nog anderhalve ton op de spaarrekening. Zou jij, dansende op die hakjes metaal gaan kopen?

 52. Adamus says:

  Snel maar weer naar nikker Simon kijken, straks missen we de finish.

 53. Martijn says:

  @49

  Wat ik al twee jaar vertel – en ja, wat het waard is moet iedereen zelf maar uitmaken – is dat de euro de dollar gaat vervangen vanwege de mark-to-market strategie mbt goud in de boeken van de ECB.

  Wat ik ook vertel is dat deze crisis is ontstaan vanwege het aflopen van de termijn dat de dollar wereldhandels- en reservemunt was (wat uiteraard samen hangt met de opvolging van de euro).

  Dat Rusland bij de Euro komt acht ik zeker niet onmogelijk. Ook niet dat ze de Euro als ‘reservemunt’ verkiezen boven de dollar.

  En dat alles hangt dan weer samen met de keurig gecontroleerde (door de pro-Europese factie) stijging van de goudprijs.

  Niet te snel zoals in ’81, want dat zou de deur naar goud dichtzetten (zoals toen dus gedaan werd), maar juist gecontroleerd; een voetje tussen de deur zeg maar.

  Toevallig meegekregen dat rondom de G20 Zuid-Afrika ineens veel in het nieuws was, en in koppen zelfs tussen Duitsland en China stond als hebbende kritiek op de dollar.

  Dat is allemaal niet voor niets. Zuid-Afrika is voor goud wat Saudi-Arabië is voor olie.

  Maar voor velen is deze visie wat te vergezocht of te lastig. Die roepen liever samen met iedereen van bubbels, nadat de grootste ooit in 2008 werd lekgeprikt.

  Verklaarbaar natuurlijk, als de algemene aandacht ergens naartoe schuift nemen mensen dat nou eenmaal over, maar of het de werkelijkheid recht doet?

  Ik stel al ruim twee jaar van niet. We zullen maar afwachten, niet?

 54. Martijn says:

  AMSTERDAM – De Russische premier Vladimir Poetin heeft vertrouwen in de euro, ondanks de schuldencrisis die een aantal lidstaten van de Europese Unie heeft getroffen. Dat zei hij vrijdag tijdens een bespreking in Berlijn.

  Putin zal wel slecht geïnformeerd zijn. Volgens floor en vele andere is na Portugal straks Spanje aan de beurt en is het game over voor de euro.

  Of je dan goud moet kopen met dat scenario in het hoofd?

  Natuurlijk niet. Goud zit immers in een bubbel, dat zie je zo…

 55. Okkie says:

  @Claude nr.15
  Bij het omvallen van de verzekeringsmaatschappij ben je mogelijk een deel van je aflossing kwijt, maar de schuld blijft volledig staan.

 56. Dawg says:

  @55 Martijn

  Jammer alleen dat dat elegante euro concept moet gaan functioneren binnen de gammele institutionele en, bovendien, ondemocratische structuur van de EMU. Om dat susyteem in stand te houden is een permanente kapitaalstroom van Noord naar Zuid Europa nodig. Je hoeft geen Yank te zijn om te twijfelen aan de levensvatbaarheid van de EMU.’t Systeem heeft genoeg aan zijn eigen interne zwaktes.

 57. dalen says:

  @ 54

  Moet toegeven dat tot op heden je stelling steeds meer bevestigd wordt. Ik denk ook dat de euro wel survived. Was meen ik ook de mening van de bankier (ben zijn naam kwijt) die hier regelmatig postte.

  Ik heb hier nog ergens een boekje in de kast staan met de titel “olie is voor de dommen”. Dat boekje is ergens in de jaren 70 geschreven en waarin uitgelegd wordt hoe de wereld wordt gemanipuleerd wordt door de USA. Dat de US-dollar het vertrouwen allang verloren heeft.

  Was natuurlijk geschreven ten tijde van de Vietnamoorlog. Maar toen was er al het besef dat men van de US-dollar af moest.

 58. Martijn says:

  @58

  Vandaar ook de gold-raids (zoals de Amerikaanse media het noemde) van de Gaulle in die periode.

  Die dan weer intellectueel werd bijgestaan door Jacques Rueff, een van de grondleggers van de euro.

  Wellicht – al speelde Vietnam natuurlijk ook – speelde Mururoa destijds ook mee met de gold-raids.

  De Amerikanen probeerden in elk geval veel tegen die raids te doen, maar noemden op ten duur wel die atoomtests….

  Een verband lijkt mij niet ondenkbaar.

 59. Martijn says:

  @57

  Perfect is het niet, en probleemloos is Europa niet.

  Ook wij hebben last van de systemische schuld orgie waarin het Westen zich de afgelopen decennia op aanjagen van Amerika steeds meer is gaan begeven.

  Maar misschien moet je wel een Yank zijn om niet aan de dollar te twijfelen. Het werkelijke probleem zit daar, zoals steeds duidelijker bevestigd wordt (en nu dus ook door Putin, die al enkele jaren goud koopt overigens).

 60. Adamus says:

  Was natuurlijk geschreven ten tijde van de Vietnamoorlog. Maar toen was er al het besef dat men van de US-dollar af moest.

  was ook opvallend in mijn nieuwe bosatlas van 1971; Vietnam groot ingekleurd oliegebied, gedeeltelijk in zee, maar toch. Een strijd tegen de communisten 😉

 61. floor says:

  @ Martijn,
  Lever jij je maar over aan de Russen, die deal met de Chinezen schijnt ze goed bevallen te zijn, nu d’euro nog en de dollar kan gaan hodelen.
  Zoiets?
  Niet nodig te reageren hoor Martijn, ik ben hier weg, heb wel iets beters te doen dan naar gestresste ettertjes zoals jij te luisteren.

 62. Adamus says:

  Ook Zijlstra was in die tijd erg verbaasd over de Amerikaanse $/goud actie van Nixon, maar heeft het er verder bij laten zitten.

 63. KariZ says:

  @62 om mensen als jij hoop ik soms op een stevige crisis.

  Neem wat Ambrose mee, je doet aan zelfingenomenheid zeker niet voor hem onder:

  http://mcalvanyweeklycommentary.com/ica2010-1124-mp3/

  Over 18 maanden zou je wensen dat je iets anders gelezen had, maar goed ik ben de kwaadste niet het kan nog:

  http://www.leap2020.eu/GEAB-N-49-is-available-Warning-Global-systemic-crisis-First-quarter-2011-Breach-of-the-critical-threshold-of-global_a5458.html

  http://www.leap2020.eu/GEAB-N-48-is-available-Global-systemic-crisis-LEAP-E2020-s-analysis-of-39-countries-risks-2010-2014-A-collective-but_a5295.html

 64. KariZ says:

  @58 het wordt een strijd van epische proporties tussen de euro en de $.

  De VS hebben zichzelf dankzij hun world reserve currency een welvaart toe kunnen eigenen die ze met gewoon hard werken never nooit bereikt zouden hebben.

  Da’s een privilege die ze niet zonder slag of stoot gaan opgeven.

  Welke kant het kwartje ook op valt, de wereld zoals die was komt niet meer terug. De komende 10 / 20 / 30 jaar zullen anders zijn dan de 10 / 20 / 30 jaar die achter ons ligt. En enkele hier denken dat de rol van goud anders zal zijn dan die geweest is.

  Je moet je verdiepen in het beschermen van je opgebouwde welvaart, of je nu wilt of niet. Voor jezelf en voor de mensen om je heen. Je verantwoording nemen.

  De andere optie is over 5 jaar kijken naar een parlementaire enquete over ons pensioen-, huizen-, bankendebacle met professoren die er voor hadden doorgeleerd.

  ‘Lessen trekken voor de toekomst’.

 65. Dawg says:

  @64 KariZ

  Je dicht Ambrose een zelfingenomenheid toe die ik nergens terughoor in het interview. Wel legt hij feilloos de interne zwaktes en dilemma’s bloot waar de EMU nu tegenaan loopt.

 66. adamus says:

  dawg eens wat meer van Ambrose lezen is geen overbodige luxe. Hem daarna meteen vergeten. Heeft niet iets te melden wat wij al niet weten.
  UK; ik zou bijna denken dat daar het drukwerk is uitgevonden.

 67. Okkie says:

  Ook relevant voor de huizenmarkt, niet specifiek over subprime:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/1064713/2010/11/26/Grijze-golf-spoelt-scholen-en-openbaar-vervoer-weg.dhtml
  “Tot 2025 zal in krimpregio’s als Zeeuws-Vlaanderen, Oost-Groningen en Zuid-Limburg het aantal basisscholen tot wel 60 procent teruglopen. Ook zal er in steeds minder dorpen een bus stoppen. Bovendien zullen door de vergrijzing in sommige gebieden zo veel mensen in de gezondheidszorg moeten werken dat andere economische sectoren dreigen weg te teren.”

 68. ll says:

  @ Okkie, klopt helemaal, in Noord Groningen worden alle nieuwe wegen geschrapt….

 69. Martijn says:

  @66 Dawg

  Je dicht Ambrose een zelfingenomenheid toe die ik nergens terughoor in het interview. Wel legt hij feilloos de interne zwaktes en dilemma’s bloot waar de EMU nu tegenaan loopt.

  De zelfingenomenheid – voor zover we het zo noemen – zit hem er vooral in dat hij keer op keer ‘feilloos’ de zwakke punten van de euro blootlegt, terwijl hij de sterke punten (die Putin blijkbaar duidelijk ziet) onbesproken laat, evenals de zwakten van de dollar.

  In die zin is hij net als bijvoorbeeld floor behoorlijk gekleurd in zijn perspectief.

 70. ll says:

  Wat ik ook niet snap, is dat er niemand waarschuwt dat er een nieuw Ijstijd zit aan te komen.

  Vorig jaar begon de kou op 14 december, nu al weer 3 weken eerder.

  Global warming is nodig voor een ijstijd.

  De kortste warme interglaciale periode is 7000 jaar, nu zitten we al over de 10.000 jaar.

 71. nhz says:

  @47:
  precies, Ambrose is de spreekbuis van de Londense City (banksters).

  @48:
  over kinderopvang etc. gesproken: ik zag deze week dat twee grote monumentenpanden in de binnenstad die al jaren leegstonden (wegens onbetaalbare huur…) nu een kinderdagverblijf zijn. Aan dat soort zaken kun je vaak zien dat iets scheef groeit. In de jaren ’80 en begin jaren ’90 waren de dure panden hier vaak in handen van ondernemers (bijv. computersector, ergens waar veel geld binnenkwam, de maandlasten waren relatief hoog door hoge rente etc.). Later in de jaren ’90 kwamen ze vaak in handen van makelaars, rond 2000 volgden de hypothekers en andere ‘financiële dienstverlening’ en de laatste vijf jaar vooral advocatenkantoren (mensen gaan vaker procederen?) en allerlei welzijns instellingen. Sinds een jaar of wat slaat ineens de kinderopvang overal om zich heen (naast onze nep-universiteit die de allergrootste slokop is van dure panden, net als de kinderopvang een duidelijk symbool van geldverspilling door de overheid).

  @49:
  Rusland over op de euro lijkt me prima, het is een land dat Europa goed aanvult (en andersom); sterk nog, historisch horen ze gewoon bij Europa. Maar ik zie het er niet snel van komen.

  @54:
  “Zuid-Afrika is voor goud wat Saudi-Arabië is voor olie.”

  ik zou ‘is’ door ‘was’ verzinnen. De hele goudmijnsector in ZA loopt al jaren achteruit, dat komt nooit meer goed. Er zijn ook goede redenen om aan te nemen dat het daar nooit (de komende generatie ofzo) meer goed komt. Goudproducent nummer 1 is sinds dit jaar China; maar die houden lekker alles zelf 😉

  @58:
  leuk boekje ja, ken ik ook nog. Timing is everything …

  @62:
  floor, je klinkt inderdaad zwaar gestresst de laatste tijd. Last van alle media aandacht voor de PVV ofzo?

  @66:
  als je Ambrose al een tijdje volgt is die zelfingenomenheid etc. heel evident. Ik volg hem al een jaar of twee…

  @68:
  “Ook zal er in steeds minder dorpen een bus stoppen. ”

  rijden er dan nog bussen in Zeeland? Oja, als de trein weer eens is uitgevallen, maar verder … Het grootste ziekenhuis doet ook al een paar jaar zijn best definitief op de fles te gaan. Misschien moeten ze die Vlaketunnel maar helemaal niet repareren en gewoon het wegdek open laten liggen, veel makkelijker. En dan stiekum hetzelfde voor de Westerscheldetunnel 😉

  @72:
  Global Warming is geen goede term, want alleen het gemiddelde stijgt (ook dit jaar lijkt weer een nieuw record te worden). Climate change is een betere term, want de meeste modellen voorspellen dat met het opwarmen ook de extremen zullen toenemen, in ieder geval in de gematigde regio’s – en dat is precies wat we nu zien, zowel in EU als bijv. VS/Canada.
  Die nieuwe ijstijd daar waarschuwt ozne prof Kroonenberg (global warming denialist, betaald door Shell) voortdurend voor. Eerlijk gezegd ben ik banger voor ontwikkelingen die binnen 10-30 jaar komen dan voor zaken die nu al 3000 jaar achter lopen op de verwachting. Er zijn ook mensen die bang zijn voor een omkering van het aardmagneetveld, dat schijnt ook al duizenden jaren achter te lopen op schema 😉

 72. Gold says:

  @ 72

  Dat global warming een false flag is, opgeworpen door het $-regime om de rest van de wereld arm te houden is iedereen toch wel duidelijk inmiddels?

  Emissie-rechten…..prachtig! Je vervuilt meer dan je buurman……je koopt zijn rechten op waardoor jouw buurman niet flink kan groeien qua economie en jij drukt $’s om hem rustig te houden. Great idea!

 73. nhz says:

  @74:
  global warming (in de zin van een steeds verder oplopende gemiddelde temperatuur van de aarde) is een feit; carbon trading is een scam die niets oplost.

  Momenteel is er een leuke discussie over of je historische emissies moet meerekenen (o.a. omdat CO2 tientallen jaren lang in de atmosfeer blijft en de temperatuur opdrijft; methaan is een nog sterker broeikasgas maar verdwijnt relatief snel). Als je dat doet gaat het plaatje er heel anders uitzien, en zouden veel EU landen (en enkele opkomende landen zoals Brazilie en Indonesie) minder emissie rechten moeten krijgen, en opkomende landen zoals China veel meer. Aan zulke discussies kun je goed zien dat het uiteindelijk puur politiek is; economische macht zal uiteindelijk wel de doorslag geven.

 74. Frankie says:

  @Juan

  Even off topic,
  eentje voor de tombola top
  http://www.funda.nl/koop/haaren/huis-4829213-heusdensebaan-130/

  Vraagprijs al gezakt van 995k naar 595k. Minimaal 40% dus maar of dat nog genoeg is voor een plekje in de top 20 …

 75. Gold says:

  @ 74

  Dat de temperatuur oploopt is een feit. Een ander feit is dat de temperatuur op deze wereldbol NOOIT constant is geweest, ietsjes dalen ietsjes stijgen.

  Nu miljoenen jaren later (2010) denken de huidige bewoners van deze planeet dat deze temperatuursstijging abnormaal is!!!!

  Amai, de Egyptenaren en Romeinen gaan ons nog eens goed uitlachen wanneer ze mochten meekijken….

 76. nhz says:

  @77:
  deze temperatuurstijging is wel degelijk abnormaal sinds er mensen rondlopen, en het verband met CO2 uitstoot door menselijke activiteiten is evident (waarmee ik niet wil beweren dat dat de enige factor is). Fluktuaties komen ook voor door andere factoren, maar bedenk wel dat dat in het verleden al vaker tot massa uitsterving geleid heeft.

  Maar ja, er is nu eenmaal een groep conservatieven die dat nog niet zou toegeven als het hier gemiddeld 30 graden C was en het zeenivo 50 meter hoger zou staan… tuurlijk, allemaal oplichting door de milieumaffia om beleggers en consumenten geld uit de zak te kloppen ;(

 77. nhz says:

  @76:
  beetje merkwaardig geval, kan hem niet op Jaap vinden en ziet eruit alsof het nooit bewoond is geweest?
  Prijs lijkt me lang niet slecht, als ik kijk wat je in mijn omgeving voor zo’n bedrag krijgt (2-3x minder huis met 10x minder tuin; als je geluk hebt).

 78. Frankie says:

  @nhz

  is idd. nooit bewoond geweest. Leuren er al heel lang mee. En is eigenlijk voor het eerst in jaren dat ik eens denk ‘dat is best een redelijke prijs eigenlijk’ Zeker omdat het nagenoeg nieuw is, ligt echter wel vrij dicht bij drukke weg.

  Maar het lijkt er wel op dat in het hoge segment het feest definitief voorbij is. Nu nog NHG en andere flauwekul eraan en de bodem valt er echt onderuit!

 79. FT says:

  @Frankie 75,

  Bijzonder aan dit geval is dat men op funda deze daling niet probeert te verhullen.

 80. nhz says:

  @80:
  als het bij mij in de buurt was zou ik zelfs overwegen te gaan kijken; maar ik vermoed dat er een addertje onder het gras is.

  Feest voorbij in hoge segment? Bij mij in de buurt niet, vraagprijzen stijgen nog steeds en soms wordt er zelfs wat verkocht. Er staan hier bijvoorbeeld twee goed vergelijkbare panden te koop, die zo’n 20 jaar oud zijn. Net buiten de stad, met wat minder grond en wellicht een extra kamer. Ook aan een drukke weg, maar omdat er wat bomen om heen staan zal de herrie in de zomer wel mee vallen. Laatste vraagprijzen waren 2.1 en 1.6 miljoen euro. Een kennis van me is een tijdje terug wezen kijken en toen liet de makelaar doorschemeren dat je wel een lager bod kon doen maar ja … als ze zo belachelijk overvragen lijkt dat me niet zinvol. Van één van die panden is bekend dat de eigenaar geen haast heeft, is van een telg van de lokale Ewing dynastie …

 81. Tomba says:

  @nhz

  “global warming (in de zin van een steeds verder oplopende gemiddelde temperatuur van de aarde) is een feit”

  Is dit zo? Als men de foutieve meetresultaten eruit filtert, (zoals bestrating langs een meet huisje aanleggen, struiken die groeien in de buurt van meethuisjes, nieuwe bebouwing etc.) is er helemaal geen sprake meer van opwarming wereldwijd.

  Feit: in de lucht zit gem. 0,038% CO2
  Feit: 96% van CO2 produktie is van natuurlijke aard. (oceanen, vulkanen)
  Feit: met kyoto, kopenhagen e.d. wil men een reductie bewerkstelligen van 25% van de menselijke uitstoot.
  Feit: 25% van 4% is 1% vermindering van CO2 in de lucht.

  M.a.w. jij denkt dus dat als men de luchtsamenstelling met 0,00038% verandert, dat de wereld gered zal zijn.

  Met alle respect Nic, maar dit is in de orde van grootte dat jij in Zeeland een scheet laat, en ik hem in Zuid-Limburg moet kunnen ruiken.

  MET TEGENWIND

 82. Dawg says:

  @82 Tomba,

  LOL, dat was het dus was ik soms rook.

 83. Goudbelegger says:

  @82 helemaal gelijk. Het is één grote farce van windmolen verkopers, consultancy bureau’tjes, zonneenergie verkopers, energiemaatschappijen, banken met emissiehandel, gemeenten die interesant willen doen, ambtenaartjes etc. etc.

  Gewoon de standaardoplichterij.

  Dat er nog mensen intrappen..

  Het trieste is dat er ook wel echte problemen zijn, oerwoud wat minder wordt, overbevissing, maar daar valt niet zo makkelijk aan te verdienen.. windmolentje met alle procedures en winstmarges, daar vreten er meer van.

 84. Juan Belmonte says:

  @ 75 Frankie

  Merci, het is inderdaad een mooie. Te meer omdat de daling groter is dan de door Juan verwachte 38% (de daling is 40%) en de woning is nog steeds niet verkocht……

  De Tombola Top Tienduizend versie 9

  0) Okkie -50% van 1.295k voor 649k Rijkesluisstraat 43 5688 EC Oirschot.
  1) Spongebob -80% van 151 naar 29 k euro Turkeije 17, Waterlandkerkje
  2) nhz -67% VAN 8 MILJOEN EURO naar 2,6 miljoen euro, om privacy redenen ombekend gebleven villa in Blaricum
  3) Spongebob -47% van 124.5 naar 66k Molendijk 35, Nieuwe-Tonge
  4) Spongebob -44% van 500k voor 282 k Repel 6, 4926 DD LAGE ZWALUWE
  5) eduro -41% van 685k voor 400k huizerweg 66 Bussum
  6) IL -30% Diverse nieuwbouw Woningcorporatie ZVH
  7) Spongebob -38% van 725k voor 453 k Vijfhuizenberg 94 Roosendaal
  8 Spongebob -43% van 199k voor 113k Bergstraat 8 Zegge
  9) Spongebob -31% van 149k voor 104 k Kasterleestraat 362 Breda
  10) Okkie -30% Limburgse bouwbedrijf Jongen op het hele pallet
  11) Spongebob -29% van 219k voor 155k Tramsingel 112a BREDA
  12) Spongebob -33% van 899k voor 599k Wildhage 26 Teteringen
  13) Spongebob -34% van 269k voor 177k Bisschop van Mierlostraat 62 Mierlo
  14) Spongebob -53% van 124k naar 59k Molenstraat 168 Roosendaal
  15) Spongebob De Luther 5, 5095 AC HOOGE MIERDE -41% van 984k voor 576k
  16) admin Opbrengst nieuwbouwgrond Eindhoven -84% van 89,9k naar 14,1 k (ja Juan zit hier cijfers te manipuleren, het jaar is nog niet om, hij heeft er nu desalniettemin aardigheid aan en is voornemens ieder nanoseconde de laatste cijfers te tonen
  17) FT Duinlaan 143 den Haag -33% van 1.120k voor 749k (nota bene: nog te koop)
  18) Z24 met verschil gemiddelde vraagprijs vrijstaande woningen en gemiddelde verkoopprijs = 32 procent
  19) IMF die al een paar jaar beweert dat huizenprijzen in 30% overgewaardeerd worden
  20) Juan Belmonte Van de Veldestraat 68, 2525 AX ‘S-GRAVENHAGE -42% van 101 k voor 58 k euro
  21) Mr. G Hukker met 22102010 het bericht dat NVM wèl betrouwbare informatie over de woningmarkt heeft
  22)Juan Belmonte: bij een daling van 38% komt de NL huizenmarkt op het niveau van gedwongen veilingen en op het niveau van (ongedwongen) Duitse huizenmarkt en dus op gang.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-11-2010/banken-weten-met-nieuwe-truc-executies-te-vermijden/#comment-55315
  23) Spongebob -59% van 269k voor 111k Wilhelminastraat 141, SINT JANSTEEN
  24) FT -39.6% – Piet Heinplein 118 – 495000 – 299000 – (6-11-08)
  25) FT -37.3% – 1e Sweelinckstraat 47 – 1195000 – 749000 – (30-05-09)
  26) FT -33.1% – Duinlaan 143 – 1120000 – 749000 – (21-03-08)
  27) FT -32.4% – Plesmanweg 28 – 510000 – 345000 – (31-01-06)
  28) FT -30.1% – Taco Scheltemastraat 36 – 643000 – 449500 – (16-02-08)
  29) FT -28.5% – Prinsegracht 77 R – 419000 – 299500 – (3-08-08)
  30) FT -26.8% – Zandvoortselaan 154 – 1495000 – 1095000 – (6-06-07)
  31) FT -26.2% – Socrateslaan 7 – 575000 – 424500 – (26-10-08)
  32) FT -24.3% – Van Kijfhoeklaan 94 – 395000 – 299000 – (24-05-08)
  33) FT -24.0% – Vuurland 41 – 275000 – 209000 – (15-11-08)
  34) FT -23.7% – Vivienstraat 51 – 549000 – 419000 – (4-09-09)
  35) FT -23.5% – Landrestraat 430 – 189000 – 144500 – (7-01-10)
  36) FT -22.8% – Van Alkemadelaan 1196 – 232500 – 179500 – (10-12-08)
  37) FT -22.4% – R.J. Schimmelpennincklaan 10 a – 290000 – 225000 – (5-07-08)
  38) FT -22.3% – Schelpkade 23 -25 – 895000 – 695000 – (23-12-08)
  39) FT -22.2% – Weissenbruchstraat 18 – 379000 – 295000 – (21-09-09)
  40) FT -21.9% – Weissenbruchstraat 398 – 480000 – 375000 – (1-12-09)
  41) FT -21.9% – Cantaloupenburg 18 – 549000 – 429000 – (31-05-08)
  42) FT -21.0% – Van Hoeylaan 45 a – 315000 – 249000 – (20-10-08)
  43) FT -20.4% – Parkweg 3 G – 358000 – 285000 – (31-03-08)
  44) FT -20.1% – Meloenstraat 89 – 499500 – 399000 – (4-09-08)
  45) FT -20.1% – Tesselseplein 11 – 174500 – 139500 – (20-12-07)
  46) Frankie -40% Heusdensebaan 130 5076 VA Haaren van 995 voor 595 k euro (en nog steeds te koop)

 85. Juan Belmonte says:

  @75 additioneel..

  plekje in de top 20

  Nee Juan houdt geen top 20 bij, teveel werk 🙂

  Dwz tot 10.000 kan wel maar ga ze niet op volgorde leggen. Dat kan bovendien elke nanoseconde weer veranderen..

  Kortom nieuwe gevallen onderaan aansluiten.

 86. Adamus says:

  Gewoon de standaardoplichterij.

  Dat er nog mensen intrappen..

  Nu pv panelen zonder subsidie 30% goedkoper. Een club werkt met ordergrootte van 10.000 stuks. Subsidies hebben misschien de schaalgrootte en ontwikkeling tegengewerkt?

  Maar gelukkig mag er door atoomstroom.nl ongegeneerd reclame worden gemaakt. Pak je winst.

 87. Adamus says:

  Hebben we prof.dr.Boot nog gemist bij Buitenhof?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*