Taco van Hoek: ‘Kabinet frustreert herstel van de woningmarkt’

De woningmarkt is helemaal niet ziek en alle overheidsmaatregelen werken juist averechts. Dat zegt Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw bij zowel Radio 1 als BNR.  Ivo Arnold en Robin Fransman, de overige leden van het BNR economenpanel, kunnen niet veel met zijn lobby verhaal…

Taco is een gevaar voor jong Nederland…. Hij begrijpt overigens wel dat de huizenprijzen zonder nieuwe tophypotheken niet kunnen stijgen.

Share Button
Tagged with: , ,
77 comments on “Taco van Hoek: ‘Kabinet frustreert herstel van de woningmarkt’
 1. tinus says:

  Mooie agitprop van Taco. Complimenten!

 2. king says:

  Taco wil graag 700.000 woningen bouwen, maar hij zegt er niet bij wie die huizen moet betalen of financieren.
  Dat zal ie namelijk niet zelf doen. Veel te riskant.
  Wie gaat die pandjes dan wel kopen? De starters?

  Hij zal denken…. de regering maakt er een zootje van…. dan moeten ze het ook maar opruimen en weer netjes zorgen dat er weer 125.000 woningen per jaar gebouwd gaan worden. Dan kan de bouw weer aantrekken ( de motor van de economie tenslotte).

  Ik raad hem aan eens te gaan praten met de woning corporaties. Die weten het toch allemaal zo goed.
  Of de gemeenten. Misschien kan ie nog ergens een mooi stukje grond kopen voor 600 euro’s de vierkante meter.

  Ga voorde grap eens in Duitsland kijken. Daar voor 18 euro’s de vierkante meter ( net over de grens).

  Verder mag Sven Kockelman ook wel eens wat kritischer zijn. Wat een propaganda weer.

 3. Hijdieandersnooitietszegt says:

  “de afgelopen 30 jaren NIET harder gestegen zijn dan de landen om ons heen, Belgie, Frankrijk, Engeland”

  Is de beste man nou vergeten dat Frankrijk niet ten oosten van ons land ligt, maar Duitsland, waar de prijzen natuurlijk de afgelopen jaren ook enorm zijn ….ehmmm.. ge… ehmmm… “normal geblieben” ja, enorm gestegen dus !

 4. Deutsche Mark says:

  Hijdieandersnooitietszegt,

  Nou ja, de laatste paar jaren stijgen bij ons de prijzen in sommige gebieden ook enorm. Logisch met een hyp.rente van onder de 3%. Dan lukt het bellenblazen zonder HRA prima.

  Zelfs de verkoopprijzen van huizen in ons dorp die het laatste half jaar van eigenaar wisselden, en in de dorpsroddel de ronde doen, verbazen me. Met ons 10 jaar jonge huis zitten we ipv op -10% (enkele jaren terug, schatting van kennis die taxateur is) inmiddels al iets in de plus, afgaande op de gerealiseerde prijzen zoals ze mij ter ore kwamen.
  Interesseert me overigens geen éne bal, want we willen niet weg en hebben bijna afbetaald. (nou ja, bijna 1 jaarbruto nog)
  Maar het is tekenend voor het “sfeertje”. De kater komt later….

 5. Deutsche Mark says:

  king:

  Ga voorde grap eens in Duitsland kijken. Daar voor 18 euro’s de vierkante meter ( net over de grens). …

  Dat zijn inmiddels wel uitzonderingen op de regel. En dat doen gemeenten die willen groeien (of beter: niet willen krimpen). Een soort gesubsidieerde gronduitgifte. Je kunt het voor die paar euro niet eens bouwrijp maken.
  De inkomsten komen echter in een later stadium als de nieuwe inwoners aan de plaatselijke economie bijdragen. Doen die gemeenten dit niet, dan tekenen ze hun eigen doodvonnis. Dan krimpen ze, moeten voorzieningen versoberen, meer mensen trekken weg enz. enz.

  In het zuiden van Dld. zie je tegenwoordig grondprijzen vergelijkbaar met NL.
  Daar zitten grote arbeidsgevers die personeel trekken, en de gemeenten daar spelen (toevallig hè) precies dezelfde kaart als in NL vele gemeenten speelden. De lange termijnproblemen die deze korte termijnsuccesjes met zich meebrengen worden elegant overzien, en wie er op wijst is “doemdenker”, “pessimist” en heeft iig geen verstand van zaken.

 6. tufkaj says:

  Hijdieandersnooitietszegt,

  sowieso een non-argument. Hunnie doen het ook, dus het is normaal. Ja er is in het grootste deel van west Europa een zeepbel.

 7. Deutsche Mark says:

  tufkaj:
  Hijdieandersnooitietszegt,

  Ja er is in het grootste deel van west Europa een zeepbel.

  In het grootste deel van de wereld om precieser te zijn.
  De rente is in zeel vele gebieden kunstmatig te laag geworden, en dat is wat mij betreft toch wel de voornaamste aanjager om een zeepbel te blazen. Zonder (te) goedkope schuld lukt het niet.

 8. frank77 says:

  De rente kan nog niet omhoog omdat het speldan uit is. Bij een meerjarig dalende rente is het destructief om de richting om te draaien… Tijd om het fenomeen rente af te schaffen…

 9. Henk 6 says:

  Taco, ben ik nou zo slim, …

 10. Henk 6 says:

  Stuitend om te horen hoe die man denkt. De schuld van de daling leggen bij het regeringsbeleid en niet bij het opblazen van de zeepbel door overkreditering.

  En ja laten we het “probleem” van de daling oplossen bij het verruimen van de hypotheken en leencapaciteit.

 11. Deutsche Mark says:

  frank77:
  …Tijd om het fenomeen rente af te schaffen…

  En als er al rente is, dan diegenen die door geldscheppingrecht eenvoudig rente kunnen opstrijken buiten spel zetten. Dan kun je economisch ook zonder schuldpyramidespelletjes de zaken op orde krijgen en vooral houden.

 12. Frans says:

  Van welke planeet komt meneer Taco???

 13. snorkel says:

  Willem Vermeend zit nu bij nieuwsuur te pleiten om het belastingplan van van Dijkhuizen sneller in te gaan voeren (tenminste op onderdelen). Zou dat betekenen: versnelde versobering van aftrekposten…

 14. Frans says:

  By the way, na 5 jaar onderzoek naar fraude, mamipulatie op de zilvermarkt komt de CFTC met de mededeling dat ze het onderzoek gaan sluiten; niets gevonden om een proces te starten!
  Reactie van Turd Ferguson:
  Everything you’ve read, all the “conspiracy theory” stuff regarding governance…is true.

  All your darkest concerns about “shadow bankers” pulling the levers of power…is true.

  Big money runs the show. There is no “representative republic”. It’s all just a charade, maintained to keep the masses numbed and quiet.

 15. Klantmanager says:

  Waarom huiscommentator Kees de Kort niet uitgenodigd om Taco van repliek te dienen : durde Taco niet of vond Kees de onbenuligheid van Taco’s stellingen omtrent de huizenmarkt bij voorbaat te triest voor woorden ?

 16. Sjöhuvud says:

  Haha, hoor ik dat goed, geen zeepbel in NL zegt die man bij het einde. Want als Nederland een zeepbel heeft gehad, dan moeten we geloven dat andere Europese landen ook een zeepbel hadden, want daar zijn de prijzen ook gestegen.

  INDERDAAD HEBBEN DIE OOK EEN ZEEPBEL GEHAD.

  Blijkbaar is globalisatie en de EU-markt helemaal aan die man voorbij gegaan. Wie was dat trouwens?

 17. Dawg says:

  frank77: Tijd om het fenomeen rente af te schaffen…

  Lijkt me niet zo’n goed idee. Tenzij je nog meer schuld met bijbehorende zeepbelprijzen wil.

  Wat me wel een goed idee lijkt is te streven naar een geldsysteem dat draait op renteloos geld. Nu hebben we een systeem waar meer dan 90% van wat wij als geld gebruiken ontstaat wanneer banken krediet verlenen. Aan het bestaan van geld hangen daardoor rentekosten waaraan iedereen uiteindelijk meebetaald. Dat zou anders kunnen, maar dan moeten geldschepping en kredietverlening ontvlochten worden. Banken moeten als risico experts krediet blijven verlenen maar voor het geld daarvoor moeten ze gewoon netjes aankloppen bij de kapitaalmarkten. Zeg maar net als ieder ander bedrijf. En het geld dat op die kapitaalmarkten circuleert wordt dan gewoon namens ons allemaal in omloop gebracht door de Staat. Als geld maken zo goed is voor de economie is dan dragen we daar toch het liefst ALLEMAAL ons steentje aan bij.

 18. Peter says:

  Er wordt o.a. gesproken over “starters” alsof zij de sleutel zijn voor doorstroming in de markt. Starters die nu een huis kopen doen dat niet voor 3-6 jaar om daarna weer te verhuizen naar een betere woning.

  Stimuleren/blijven ondersteunen van starters helpt niet de oude bubble markt structuur (doorstroming naar duurdere huizen) en aantallen transacties terug te krijgen. Wat het wel doet is het besteedbaar inkomen dat aan wonen opgaat te verhogen. Daarmee wordt het vrij besteedbare inkomen van starters voor de komende decennia verlaagd en zo blijven we langer in economische crisis mode.

  Niet alleen de structuur van de markt wordt verkeerd ingeschat. Ook de prijzen waarin men denkt zijn ontstaan in een bubbel tijd. Dat slaat weer terug op het “marktconform” huren als rechtvaardiging om iedereen die niet koopt, maar financieel wel genoeg zou kunnen lenen voor een koophuis, op kosten te jagen met huur verhogingen.

  Al met al doen ze in ons land er alles aan om de boel stuk te maken. In dit klimaat zal iedereen die de mogelijkheid heeft te kopen, en de bui ziet hangen erg voorzichtig met zijn geld omgaan en geen grote aankopen doen. En dat is al met al een dikke min voor ons allen!

 19. Peter says:

  Dus ja, het kabinet frustreert herstel op de woningmarkt, dat klopt. Maar wat herstel precies betekend…daar verschillen de meningen radicaal over.

  Voor de 1 is het zo snel mogelijk terug naar de piek jaren van de bubbel door nu lekker veel krediet erin te pompen. Voor anderen is het omlaag brengen van huizen, zodat mensen financieel veilig weer een huis kunnen kopen, zonder enorme risico’s voor banken of samenleving.

  Taco behoort duidelijk tot de eerste groep.

 20. Dawg says:

  Peter,

  Taco is ooit op de huizentrein naar Bubbelonia gestapt, maar heeft nog niet helemaal door dat het treintje inmiddels achteruit rijdt.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/de-implosie-van-een-woningmarkt/

  Blijft het waard om naar te verwijzen.

 21. erik(amusanttentrol) says:

  Peter, goed stuk volledig mee eens.

 22. a says:

  “Kabinet frustreert herstel van de woningmarkt”

  Helemaal met Taco eens deze keer.

 23. ll says:

  Directeur van een blow the bubble organisatie ……. Mr. Bubble himself ……..

  Nou er moet nog 21% uit de NL bubbel lopen, Mr. Bubble 🙂

  Countries facing house price bubble………

  http://www.iexpats.com/countries-facing-house-price-bubble/

 24. ll says:

  Een heldere uitleg over gratis schenken to blow the bubble van Taco :-), ook aan niet familie

  http://www.dichtbij.nl/maastricht/ondernemersnieuws/artikel/3056477/column-miljoenenkado-van-rutte-een-ton-belastingvrij-.aspx

 25. Juan Belmonte says:

  Henk 6: Stuitend om te horen hoe die man denkt. De schuld van de daling leggen bij het regeringsbeleid en niet bij het opblazen van de zeepbel door overkreditering.

  Exact.

  September 2013, ondanks brede erkenning van de NL Zeepbel blijft Drs Taco van Hoek (EIB) geloven dat de crisis op de huizenmarkt enkel het gevolg is van regeringsbeleid:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-09-2013/de-spaarzin-en-schuldenlast-van-de-familie-nl/#comment-160452

  Wat was er dan niet duidelijk aan het rapport “Kosten Koper” van de Tijdelijke Tweedekamercommissie Verhoeven ? Die kwam toch met Bouwpolder ?

  Over een jaar kunnen we nog steeds genieten van de oekoenomische analyses van de bouwpolder, dat doet het EIB.

  Laten we eens kijken op hun website:

  Heldere inzichten in een complexe wereld
  Het EIB geeft economisch inzicht en analyseert ontwikkelingen in de bouw en gebouwde omgeving. Het EIB werkt vanuit een wetenschappelijke grondslag, maar is vooral een betrokken, praktisch ingestelde organisatie die op conceptueel niveau kan meedenken. Het EIB maakt ingewikkelde vraagstukken helder, met onderzoek en analyses die (beleids)beslissingen onderbouwen en versterken.
  http://www.eib.nl/

  Volgens EID zijn startersleningen effectief in het bestrijden van de woningbouwcrisis.
  http://www.eib.nl/nieuws/startersleningen-effectief-in-bestrijden-woningbouwcrisis/

  Hahahahahahahahahahaaaaaa.
  Ze snappen NU niet eens dat er een zeepbel is
  – en TEGELIJKERTIJD-
  pleit Bouwend Nederland voor een HALVERING van grondprijzen.

  Géén journalist die dat opgevallen is 🙂
  Geen humor bij de pers … 🙂

  Mooie wetenschappelijke boys, EIB, caliber Casametristen, beiden driftig op zoek naar nieuwe Kamikazekopers.

  Kennelijk heeft de bouw voldoende geld om dat soort gasten van werk te voorzien.
  Maatschappelijk gezien verderfelijk maar dat had het rapport Kosten Koper al reeds geconcludeerd.

 26. Juan Belmonte says:

  De Bouw in Nederland is nog steeds zeer traditioneel.

  Fertigbau
  -met modules die in fabrieken en dus niet op de bouwplaats zelf worden gemaakt-
  dringt maar laat tot de Polder door.

  Maar de eerste tekenen zijn er wel.

  Starterswoningen zijn er gewoon vanaf 80.000 en 129.000 euro
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/#comment-91567

 27. Maria says:

  ll:
  Te hoge huren ?300.000 woningen staan leeg

  bnr.nl/nieuws/beur…n-5-procent-woningen

  En Bouwend Nederland wil bouwen?

 28. Juan Belmonte says:

  Ondertussen gaat het zo goed op de woning-“markt”dat:
  – banken starterscafés organiseren
  – de gemeente Amsterdam nog wat extra gaat bankieren

  REGIO – Rabobank Graafschap-Noord houdt in samenwerking met Tap & van Hoff notarissen, DWR notarissen, Thoma Makelaars, Ieder1, Viverion en ProWonen in de maand oktober en drietal Wooncafés. Die zijn bedoeld om starters op de woningmarkt te informeren over wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis. De eerste editie heeft dinsdag 1 oktober plaats in het Lochemse Grand Café 4A aan de Nieuwstad 4A.
  http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/september/25/cafa_voor_starters_op_woningmarkt

  De gemeente heeft een lening in het leven geroepen voor starters op de woningmarkt die anders een hypotheek niet rond krijgen.
  http://www.at5.nl/artikelen/111432/gemeente-lanceert-lening-voor-starters-op-woningmarkt
  Aan de reacties te zien is het woord Kamikazekoper (alias vrijwillige stroplener) als begrip inmiddels wel bekend.

  Allemaal tekenen dat de woning-“markt” inmiddels weer volledig zelfstandig in balans is en bovenop de bestaande fiscale voordelen geen extra kunstgrepen hulp behoeft… 🙂

 29. Juan Belmonte says:

  Ondertussen

  -september 2013-

  is het tweedst meest gelezen artikel op http://www.Mejudice.nl nog steeds het volgende:

  Conclusie

  Kortom, van de vijf potentiële oorzaken van een woningmarktcrisis blijft alleen het marktsentiment als mogelijke boosdoener over. Er is in Nederland niet teveel of speculatief gebouwd, de kans dat de reële rente hard gaat stijgen is gering, de economische crisis gaat waarschijnlijk gepaard met een relatief lage werkloosheid en de demografie ziet er voor het land als geheel nog goed uit. De kans op een diepe en structurele crisis op de woningmarkt is dan ook klein.
  Prof Dr Piet Eichholz (januari 2009).
  http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/barst-de-huizenmarkt-als-een-zeepbel-uiteen

  Kennelijk is schulden versus lonen géén factor van belang, aldus de oekoenomen blog 🙂

 30. Juan Belmonte says:

  Wellicht kan Drs Taco van Hoek (EIB) zijn boodschap het beste kwijt op Mejudice ?

 31. AC says:

  Zeepbel ontkenning… Niet alleen huizen.

  “When the emerging markets luxury bubble pops, the severity of Europe’s economic crisis will greatly increase. “ http://www.thebubblebubble.com/emerging-markets-bubble/

  Het areaal kantoren waarvan inmiddels meer dan ‘n kwart structureel leeg staat was ook volstrekt niet te wijten aan ‘n zeepbel waar bouwers en projectontwikkelaars en zelfs gemeenten, meenden te moeten profiteren en waarmee door speculatie grondprijzen werden opgedreven tot het zo schrikbarend gestegen was dat verliezen op grondposities niet genomen worden. Grond dus waarop ook woningen gebouwd hadden kunnen worden. Graaf ‘n kuil voor ‘n ander Taco.

 32. snorkel says:

  snorkel,

  Zet er Nederlandse ondertitels onder, vervang “UK” door “Nederland” en “help-to-buy” door “startersleningen” en je bent rond 😉

 33. rubje says:

  Vanochtend zat ik radio 1 te luisteren. Daar kwam opeens ter sprake dat de simuleringsmaatregelingen in de UK goed gewerkt hebben voor de huizenprijzen. Maar waarschijnlijk te goed zodat er een zeepbel ontstaat.

  Het is toch frappant dat ze daar op de redactie zo snel een zeepbel in de UK zien. Maar dat ze dat zelfs nu nog bijna niet willen bevestigen over Nederland zelf.

 34. snorkel says:

  Krugman doet een Klaas Knot’je:

  Or to put it in plainer English, during the good old days demand was supported by an ever-growing burden of private debt, which we neither can nor should expect to resume; as a result, demand is going to be lower even once the crisis fades.

  http://krugman.blogs.nytimes.com/2013/09/25/bubbles-regulation-and-secular-stagnation/?_r=2&

 35. ll says:

  Juan Belmonte: Kennelijk is schulden versus lonen géén factor van belang, aldus de oekoenomen blog 🙂

  Off-modell Juan 🙂

  Wat je niet ziet, bestaat niet ……..

 36. snorkel says:

  ll,

  Maar we hebben geen bubbles in Nederland, toch Taco? ;_)

 37. Paul says:

  Bij het luisteren van dit. Is mijn opgevallen dat deze 3 mensen totaal los staan van de werkelijkheid.
  De huizen prijzen zijn gewoon veelte hoog. Ik kan gewoon geen hypotheek krijgen. Nu heb ik er ook geen nodig. Maar ik ga niet voor zelfde huis waar mijn ouders 35 jaar terug 120.000,- gulden voor betaalden. nu ruim 250.000,- euro voor betalen.

 38. B88 says:

  Taco is duidelijk een man zonder eigen waarden en principes. Hij verkoopt zijn persoon aan de hoogste bieder en hoereert zonder mores.

  Ik verwacht dat het man is die in een oorlog sneller overloopt naar de vijand dan dat deze NL kan binnenvallen. Zolang ze hem maar betalen.

 39. ll says:

  snorkel,

  The Mother of all Bubbles in the world

  Maar ja daar weet jij alles van 🙂

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/400jr.html

 40. Nico de Geit says:

  Frans:
  Van welke planeet komt meneer Taco???

  Dat idee had ik ook. Ik geloof niet dat begrepen wordt dat we in een neerwaartse economische spiraal zitten.

 41. hj says:

  U mag vinden van de heer Wilders wat u vindt

  echter de heer Wilders heeft soms geniale opmerkingen (door hem zelf bedacht, of door een spindokter, maakt niet uit)

  deze (via politiek24)

  Wilders: deze premier ziet sterretjes

  Interruptie van PVV-leider Wilders: “Deze premier ziet geen lichtpuntjes, deze premier ziet sterretjes. Hij staat ver af van de werkelijkheid.”

  iets met lichtpuntjes

  prachtig!!

  dus tegen huishoogprijzendminnend Nederland

  vul maar in………..

 42. hj says:

  teun gautier ‏@teung 25m
  voor iedereen die #apb zit te kijken: http://www.emigreren.nl/

  (apb, Algemene Politieke Beledigingen, copyright GeenStijl)

 43. schuurpijn says:

  Volgens de nieuwe miljoenen nota mogen natuurlijke personen aan elkaar schenken tot max. E100.000,- ongacht leeftijd, ongeacht familieband, zolang de schenking wordt gebruikt voor de aanschaf van een huis of de aflossing van een hypotheek.

  Vraagje: Zouden dergelijke schenkingen ook zijn toegestaan, met vergelijkbare voorwaarden, vanuit een vennootschap naar een natuurlijk persoon?

  @ll: dank je wel voor de link naar http://www.dichtbij.nl/

 44. snorkel says:

  schuurpijn: Vraagje: Zouden dergelijke schenkingen ook zijn toegestaan, met vergelijkbare voorwaarden, vanuit een vennootschap naar een natuurlijk persoon?

  Ik mag hopen van niet!

 45. Lex says:

  Deutsche Mark: Dat zijn inmiddels wel uitzonderingen op de regel. En dat doen gemeenten die willen groeien (of beter: niet willen krimpen).

  Bullshit: Berlijn, kast van een huis 3 ton op een mooi stukje grond, nog geen 10 km van Alexander Platz, en met S-bahn in nog geen 5 minuten in het centrum, veel cultuur, goedkoop eten en alles mooi schoon. In de avond, terassen 3 rijen diep vol rond 8 uur. Winkels tot 8 uur open elke dag, en als je een broodje gaat halen, beleg naar keuze, supergroot en heel goed vlees erop. Echt brood bij de bakker etc. Dus het is hier echt een stuk duurder in Nederland. En ze verdienen daar niet minder dan in Hollandia hoor.

  In de UK zelfde laken en pak als je een stukje uit de grote steden gaat zitten. Hoef je echt niet in Aberdeen in een bouwval te gaan zitten. Dorpen boven Parijs (25 minuten rijden) idem. Dus veel te krijgen op plaatsen waar goed te werken is en mooi te leven is. Ja ze hebben er geen friekandellen natuurlijk… Maar ja, Haggis/kikkers zijn ook mooi 😉

  Noord Frankrijk, kastelen en villa’s voor 250k. Beetje afgelegen, maar wel in 1 uur in hartje Londen met de kanaal tunnel. Dus als je IT’er bent of iemand die vrij zelfstandig werk doet, beter wonen dan in een stad hier terwijl je wel de voordelen van een grote metropool eenvoudig binnen handbereik hebt. Kijk op een doordeweekse dag maar eens hoeveel forensen je in de kanaaltunnel in de trein ziet.

  Dicht bij je werk wonen is eigenlijk niet zo nodig meer.

  Weet waar ik het over heb. Diverse collega’s die het zo doen, en zelf ook goed rondgekeken. Snap eigenlijk niet waarom mensen zo graag hier blijven. Misschien angst voor een andere taal, maar meer is het eigenlijk niet.

  Model van een hoofdzetel in een ander land en een klein huur dingetje daar waar je werkt is ook populair bij mijn collega’s, en daar hoor ik ook eigenlijk geen slechte ervaringen over. En ik vraag ze nogal door over dit soort zaken.

  En als je hoofdvestiging toch afbetaald is, kan het met wat midner werken ook wel. Dat zou zelf in Nederland kunnen als je dat zo nodig wil.

  schuurpijn: Vraagje: Zouden dergelijke schenkingen ook zijn toegestaan, met vergelijkbare voorwaarden, vanuit een vennootschap naar een natuurlijk persoon?

  Zelfde vraag voor een woning buiten Nederland? Want als je bv in Belgie een huis koopt, maar inkomsten uit Nederland hebt, kun je ook een hypotheek regelen in Belgie en in NL de hypotheek rente aftrekken. Dus ik ben wel benieuwd of het schenken ook geld als je een huis buiten Nederland koopt, terwijl je in Nederland werkt. Dat biedt namelijk mooie mogelijkheden! Zit er dan ook een minimale duur aan van het nog blijven werken in Nederland nadat de schenking is voldaan?

  ll: Wat je niet ziet, bestaat niet ……..

  Ik heb nog geen zwart gat gezien, maar…..

 46. ps says:

  Deutsche Mark,

  “Het is tijd om “Basta” te zeggen. In een tijd waarin onze leiders het niet meer weten, en miljarden stoppen in banken maar niet in mensen, zullen we ons eigen leiderschap moeten opnemen. We zullen het zelf moeten doen. Met elkaar. De schouders eronder.”

  https://www.facebook.com/deBastaBeweging

  Helaas zitten wij opgescheept met ‘Holländische Mark’!

  http://www.earth-matters.nl/11/8390/verborgen-nieuws/vrij-te-gebruiken-brieven-voor-je-bankdirecteur-om-te-stoppen-met-rente-betalen-door-ad-broere-en-geert-kimpen.html

 47. De Pessimist says:

  Nico de Geit: Dat idee had ik ook. Ik geloof niet dat begrepen wordt dat we in een neerwaartse economische spiraal zitten.

  Ik denk dat velen het niet willen zien.
  Nu is OAD aan de beurt en alle aandacht gaat uit naar de reizigers die gestrand zijn ,mensen met wie wij ons willen identificeren maar er is weinig aandacht voor de echte slachtoffers iets waar we liever niet aan willen denken dat het ons zelf ook zou kunnen gebeuren .Niet kijken maar gauw door het putje wegspoelen

 48. ll says:

  ll,

  Linkje werkt niet

  outstanding domestic private debt securities to GDP for netherlands

  dat is hem 70% dussss

 49. Nico de Geit says:

  schuurpijn: Zouden dergelijke schenkingen ook zijn toegestaan, met vergelijkbare voorwaarden, vanuit een vennootschap naar een natuurlijk persoon?

  Slim, maar het zal wel niet mogen.

 50. RealisT says:

  Mooi stukje huizenpropaganda zojuist op het 6-uur staatsjournaal over hoe de britse huizenmarkt in minder van 5 jaar HELEMAAL hersteld is. En hoe deden ze dat dan? Gewoon 5% eigen geld en 20% gratis geld erbij van de overheid. De Taco van der Hoeken in de UK helemaal blij natuurlijk. Makelaars ook lyrisch, want een piepklein flatje in de buitenwijken van londen doet zo al snel 400.000 pond.

  Kunnen we hier niet gewoon 105% lenen van de overheid tegen 0% rente invoeren? Doen we het nog veel beter dan die bleke britten. Zul je zien dat binnen de korste keren elk hokje van 40m2 in onze randstad ook 6ton kost. Geniaal!

 51. De Pessimist says:

  RealisT,

  Heel gauw het eigen woningbezit onder de 50% brengen voordat de meerderheid zulke idiotie er door drukt

 52. ll says:

  Pimco, Europa blijft in de Japanistan trend ( vrij vertaald ) al 5 jaar intussen ……….

  http://blogs.wsj.com/moneybeat/2013/09/26/european-growth-according-to-pimco-uneven-and-slow/

 53. snorkel says:

  RealisT,

  Gelukkig maar dat zij het eerst doen (voor ons). Dan kunnen wij hun aanstaande epische ineenstorting nog als waarschuwing ter harte nemen. Alleen hopen dat wij tegen die tijd ook niet al hetzelfde pad ingeslagen zijn.

 54. snorkel says:

  ll,

  Hoog tijd dus dat Henk Krol op gaat roepen tot solidariteit ónder ouderen, ipv mét ouderen.

 55. De tussenste bodem bereikt says:

  Wat mij opvalt mbt Taco:
  – Hij laat anderen niet uitpraten
  – Hij poneert zeer discutabele stellingen als zijnde bewezen
  – Hij geeft geen argumenten waarom dit zo is. Wel wat algemene feiten die iedereen kent, maar niet hoe die zijn rare stellingen steunen.

  Taco: Een zeepbel moet uit elkaar spatten en kan niet langzaam leeglopen.

  Dat noemen we een prachtig voorbeeld van het type drogreden ‘False analogy’.

  De analogie is dat in beiden (huizenmarkt en zeepbel) lucht zit. Maar dat betekent niet dat ze analoog lopen wat betreft een andere eigenschap: snelheid van leeglopen.

  Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw. Heeft Taco misschien meer belang bij een uitspraak die hem geld oplevert of bij de waarheid?

 56. Steven says:

  kan het niet laten weer een filmpje van mijn heldin te plaatsen:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DQccATfT6oE

 57. ps says:

  Steven,

  Je moet dus héél voorzichtig zijn met het kopen van een woning in NL!

 58. tufkaj says:

  ll:
  pbs.twimg.com/medi…a4CQAATYbj.png:large

  Hoop dat ie lukt:-)

  mooi 🙂 waar komt die vandaan?

 59. Deutsche Mark says:

  Lex: Bullshit: Berlijn, kast van een huis 3 ton op een mooi stukje grond, …

  Ik snap niet wat je wilt. Ik reageerde op de uitgifte van bouwgrond voor 18€/m² en jij begint ineens over huizen die op 10km van Alexanderplatz voor 3 ton te koop staan. Wat heeft één met ander te maken?
  Kan ik op deze afstand van Berlin-centrum ook bouwgrond voor 18€/m² kopen?
  Ik ga er niet vanuit. Graag een linkje als ik het mis heb.

 60. Juan Belmonte says:

  RealisT: Mooi stukje huizenpropaganda zojuist op het 6-uur staatsjournaal over hoe de britse huizenmarkt in minder van 5 jaar HELEMAAL hersteld is.

  Het vergelijk gaat niet op.

  De UK markt is niet aan het overgaan
  – van gesubsidieerd huizen leasen
  naar
  – EERST Sparen en dan gewoon lenen en weer terugbetalen (aflossen)

  In Spanje is daarentegen wel vrij plotsklaps de HRA eraan gegaan.

  Spanje schaft HRA plotsklaps PATSBOEM af:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-01-2011/hans-de-geus-huizenprijs-bepalend-voor-welvaart/#comment-62441

  En tevens is er in Spanje sprake van kredietkrimp
  Dit is heftig: gemiddelde hypotheek van 185.000 in 2006 naar 100.000 in 2012 in Spanje
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/03-10-2012/verplicht-annuitair-aflossen-voor-alleen-nieuwe-hypotheken-per-1-jan-van-de-baan/#comment-115311

 61. Juan Belmonte says:

  RealisT: Kunnen we hier niet gewoon 105% lenen van de overheid tegen 0% rente invoeren?

  NHG naar 5.000.000 euro heeft soortgelijke effecten.

  Hier heeft Juan een tijd gelee ook voor gepleit maar er werd weer eens niet naar deze blog geluisterd 🙂

 62. Juan Belmonte says:

  Waar Duitsland 20 jaar vrijwel vlak bleef,
  piekten Holland en Spanje door excessieve schuldgroei
  (dat was in Duitsland niet zo)

  Inmiddels zit tov piek
  Spanje op -60%
  en Holland op -20%

  Rara hoe vaak we weer wederom en opnieuw
  de bodem zullen gaan bereiken …

 63. Juan Belmonte says:

  De tussenste bodem bereikt: Wat mij opvalt mbt Taco:
  – Hij laat anderen niet uitpraten
  – Hij poneert zeer discutabele stellingen als zijnde bewezen
  – Hij geeft geen argumenten waarom dit zo is. Wel wat algemene feiten die iedereen kent, maar niet hoe die zijn rare stellingen steunen.

  Juan benijdt de heer Drs aco van Hoek met zijn EIB ook niet.

  Er zou maar een rapport Kosten Koper uitkomen.

 64. azijnseikerT says:

  @De tussenste bodem bereikt

  Dat was me inderdaad ook al opgevallen. Hij nam ook de bel in de jaren tachtig mee. Wat ik als analogie zie is dat het allebei normale verdelingen zijn.

 65. lorenzo says:

  gaan we in Ollanda ook zien , de reden waarom ik al een aantal jaar roep dat een woningeigenaar moet blijven zitten waar deze zit.
  We leven in het collectief ; iedereen heeft schuld , dus uw schuld is ook de onze en u ,tevens kiezer, wordt geholpen .

 66. lorenzo says:

  Juan Belmonte: piekten Holland en Spanje door excessieve schuldgroei

  Die vergelijking gaat niet bepaald op . Macro economische aspecten ; prijshistorie die niet bepaald vergelijkbaar zijn met Ollanda .
  Derhalve hier 1 op 1 conclusies uit trekken kan op een blog , maar voor de praktijk irrelevant want slechts blijk gevend van enig gebrek aan kennis .

 67. lorenzo says:

  Juan Belmonte: Mooi plaatje is ook deze:
  blog.bcaresearch.c…DIN-20121221-004.gif

  Wellicht eens een analyse WAAROM we hier een verschillend beeld zien …,( na nu al vele jaren repeterende linkjes.)

 68. lorenzo says:

  kunnen we ondertussen kijken naar iets wat wel ”een mooi plaatje” is , althans volgens mijn geldende normen anno 2013 http://images.4chan.org/s/src/1380088504533.jpg

 69. PP says:

  Ha ha Lorenzo, over bubbles gesproken…

  Maar wanneer gaan jij en Juan het nou eens bijleggen met jullie verschillende perspectieven op de Spaanse huizenmarkt in contrast tot de Nederlandse?

  Het is zo….vermoeiend, te lezen dat jullie beide mooie inzichten geven, maar elkaar toch in de spreekwoordelijke haren vliegen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*