Marc Smulders (ING) : starters positief over woningmarkt (aangepast op verzoek van ING)

Het aantal starters dat het nu een gunstige periode vindt om een huis te kopen is nog niet eerder zo hoog geweest als nu. De meeste potentiële kopers denken dat de bodem van de huizenprijzen in zicht is, schrijft ING in een woensdag verschenen kwartaalrapport over de Nederlandse woningmarkt.

marc-smulders-ing

2013-10-06 18_39_49-Publicatie - Bericht (HTML)

bron: AD.nl

Share Button
Tagged with:
110 comments on “Marc Smulders (ING) : starters positief over woningmarkt (aangepast op verzoek van ING)
 1. Voerman says:

  Het is lange tijd rustig geweest in woonland, terwijl ondertussen natuurlijk een stuwmeer aan “woonrijpe” mensen aan het ontstaan was.
  Misschien hebben ze geleerd van de afgelopen jaren, misschien hebben ze voor zichzelf voorwaarden geschapen om ondertussen op een solide manier in te treden. Wie weet.
  We wachten af, maar eens zullen ze, op welke manier dan ook komen.

 2. Paul says:

  Ik vraag mij eigenlijke af wat de ING onder starters verstaat.
  Zij het stellen die gaan samen wonen?
  Of zijn het ook de jongeren die voor crises zelf een huis kochten en jaar later moesten verkopen. Omdat ze tegen de grote liefde aan waren gelopen en samen wilde wonen.
  Alleen kan je helemaal niks kopen.
  Samen gaat nog wel. Maar veel jongeren wachten eerst de plannen af van de politiek.

 3. tinus says:

  De enquete is uitgezet onder huurders die binnen twee jaar willen kopen en onder woningeigenaren.

  Zij wíllen natuurlijk vooral dat de bodem snel in zicht is.

  @Voerman,

  Hopelijk hebben de verkopers (ook) iets geleerd van de afgelopen jaren.

 4. RealisT says:

  Wie nu denkt ‘nu of nooit’ vanwege ‘lage prijzen’ en ‘gunstige omstandigheden’, heeft een checkup from the neck up nodig.

 5. ll says:

  Kamikazestarters ? 🙂 ( copyright Juan )

  Pffffff en alweer 30 miljard verdampt ……

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/pensioenfondsen-zien-30-miljard-euro-verdampen

 6. snorkel says:

  tinus: De enquete is uitgezet onder huurders die binnen twee jaar willen kopen en onder woningeigenaren.

  Mensen laat dit even goed tot je doordringen! Tinus debunk hier niet alleen die onderzoek van de ING, maar legt ook de intenties er achter bloot

  Namelijk:

  Degenen die al een huis bezitten dénken dat nú hét moment is om te kopen. Ja, me dunkt! Om hún huis nú te kopen zeker! Die gaan dus nu mooi (tevergeefs als je het mij vraagt) zitten wachten op stijgende prijzen (zoals aangekondigd door de VEH) en gooien daarmee de markt alleen maar nog meer op slot.

  Degenen die toch al van plan waren om een huis te kopen dénken dat nú hét moment is om te kopen. Ja, me dunkt! Anders waren ze niet van plan een huis te kopen (en waren ze dus niet gevraagd)! Dit onderzoek is een ‘moreel steuntje in de rug’ voor deze groep, een slimme Z in de rug.

  Maar of deze groep koopplanners in zijn totaal ook groter of juist kleiner is geworden dat weet de ING niet. En degenen die toch al NIET van plan waren om een huis te kopen… Zijn die nu ineens wél van plan om te starten? Of degenen die wel wilden maar toch wisten dat ze niet konden? Kunnen die nu wél? Dat zijn de echte vragen. En de ING kiest er voor deze vragen niet te stellen.

  Soms zeggen de vragen die niet gesteld zijn méér dan de vragen die wel gesteld zijn.
  De ING is helemaal niet op zoek naar beweging op de woningmarkt, of om het mensen gemakkelijker te maken hun droom (koopdroom of juist verkoopdroom) te verwezenlijken. Laat huidige huizenbezitters maar lekker zitten met hun te hoge vraagprijzen, en tot in de eeuwigheid rente betalen. De ING zoekt nieuwe maagden om te slachtofferen!

 7. snorkel says:

  Artikel van een Australische “starter” die niet kan starten:

  Somewhere along the line our parents’ generation became enamoured with debt.

  Read more: http://www.smh.com.au/comment/young-home-buyers-abandoned-by-their-parents-and-pollies-20130925-2ueej.html#ixzz2fuyWDKxA

  […]

  It seems that a large proportion of the banks’ lending is on ”interest-only terms”, suggesting that investors or our parents are making the ”purchases”.

  […]

  Our grandparents didn’t believe in debt and were debt free in the 1970s. They believed that you should be able to stand on your own two feet. Why should our parents have more right to an investment property through tax breaks than a young person to a first home? Why does our government feel compelled to protect the status quo?

  Hele artikel:

  http://www.smh.com.au/comment/young-home-buyers-abandoned-by-their-parents-and-pollies-20130925-2ueej.html

 8. Stoelgang says:

  Buiten het feit dat het natuurlijk prima is om elkaar en zoveel mogelijk anderen te informeren over de kromme situatie op de huizenmarkt en de desinformatie die verspreid wordt, kan je je de vraag stellen of het zin heeft om op elk leugenachtig goednieuwsbericht afzonderlijk te reageren. Het zijn er simpelweg te veel.

  De bottom line is natuurlijk dat woningprijzen NOOIT zullen stabiliseren, laat staan stijgen bij een sterk toenemende werkloosheid. Het effect daarvan moet bovendien nog steeds volledigindalen in de markt, dus nog eventjes geduld.

  Verder moeten we niet vergeten dat de huidige ‘stabilisatie’ en starters-koopgolf (waar dan?) tot stand is gekomen na enorme onorthodoxe kunstgrepen, politieke interventie (zeer kwalijk) en natuurlijk een enorm mediaoffensief van krachtige lobbygroepen. Stel je maar eens voor wat de markt zou doen zonder al deze kunstmatige ondersteuning.

  Verder is de schuldenpositie (zowel publiek als privaat) ten opzichte van de verdiencapaciteit en het besteedbare inkomen sterk verslechterd sinds 2008. Toen bezweek het systeem onder zijn eigen gewicht. Als je denkt dat er nu na het kleine prijscorrectietje een houdbare situatie is ontstaan die niet onder zichzelf zal bezwijken, is dat een illusie. De situatie is slechter en kwetsbaarder dan voorheen en bovendien staat alles strak van de steunmaatregelen.

  Het kaartenhuis dondert binnenkort verder in elkaar, alle mediaspin ten spijt. De markt zal herstellen naar een normaal prijsniveau, wat ALTIJD gebeurt na bubbelvorming.

  Conclusie: laat de hogehuizenprijzenminnende verplicht duur wonende wensdenkers en hopers en hun mediavriendjes maar dagdromen, de markt zal zijn werk doen.

  Opmerkelijk gegeven trouwens dat buitenlandse media de naderende rampspoed in NL haarfijn beschrijven, met de kromme huizenmarkt en de gigantische private schuldenberg als scherprechter, dus het kàn wel 😀

 9. Stoelgang says:

  @artikel: kan je over een historische toestand spreken als je pas vanaf 2006 een indicator bijhoudt? Wat een kwats weer van ING.

  Overigens: als er ook maar iets waar zou zijn van het kwartaalbericht van ING, zou dat de perfecte bevestiging zijn van het einde van de bulltrap fase waarin de markt zich nu bevindt, dat dan weer wel.

  Riemen vast 😀

 10. Stoelgang says:

  snorkel:
  Artikel van een Australische “starter” die niet kan starten:

  Hele artikel:

  smh.com.au/comment…-20130925-2ueej.html

  Snorkel, geweldig artikel, de spijker op de kop. De halsstarrige BB-generatie verwikkeld in een loopgravenoorlog met hun nazaten. Eigenlijk om je voor te schamen, maar ja, geld is lelijk.

 11. snorkel says:

  Stoelgang: Overigens: als er ook maar iets waar zou zijn van het kwartaalbericht van ING, zou dat de perfecte bevestiging zijn van het einde van de bulltrap fase waarin de markt zich nu bevindt, dat dan weer wel.

  Riemen vast

  Deze gaat van rechts naar links, maar bedoel je zoiets? 😉 http://4.bp.blogspot.com/-Ki6Uif61_sA/Te7J9B7Dv6I/AAAAAAAAAqY/cdn0K_ouHK4/s1600/roller+coaster.jpg

 12. Philippulus says:

  Ministers, kamerleden en ambtenaren breken zich deze zomer het hoofd over de miljarden aan extra bezuinigingen. Wij hebben ons Schaduwkabinet daarom gevraagd met hen mee te denken en het kabinetsbeleid tot nu toe te evalueren. Vandaag is het de beurt aan Peter Boelhouwer. In het dagelijks leven is hij hoogleraar woningmarkt aan de TU in Delft, onze schaduwminister Wonen en Rijksdienst.

  http://www.radio1.nl/items/83443-wordt-wonen-ooit-leuk

 13. Starter says:

  Niet alleen het beleid van de Nederlandse overheid zorgt voor meer interesse. Vergeet de de wetgeving van Brussel niet, boven de 43.000 euro kan je niet bij een woningcorportie terecht. Ik ken zat dertigers die boven die grens zitten en zich op het moment orienteren.

 14. snorkel says:

  Starter: boven de 43.000 euro kan je niet bij een woningcorportie terecht.

  Ohnee? Hoe kom ik dan aan een huurhuis?

 15. Starter says:

  Vrije sector waar je snel 1000-1200 euro per maand mag betalen.

 16. snorkel says:

  Starter,

  Dus je bent het er mee eens dat wonen te duur wordt gemaakt? 😉

 17. Starter says:

  Ik ben het met je eens dat wonen te duur, maar er is weinig keus.

  Als ik naar mezelf kijk.

  Uitgangssituatie, ik woon in een vakantiewoning, de huur is niet heel hoog. Ik wil hier graag weg, woning is klein, slecht geisoleerd, ziet er gedateerd uit, relatief donker.

  Ik wil verhuizen naar een ruimere woning met meer comfort op een aardige locatie.

  Scenario 1: Ik ga huren voor 4 jaar, 1000 euro per maand.

  Scenario 2: Nieuwbouw 180.000 euro, annuiteiten 700 euro per maand. Hypotheek op 1 inkomen. Vriendin werkt 3 dagen per week. Op deze locatie zal ik langere tijd blijven wonen.

  Ben benieuwd waar jullie voor kiezen.

 18. Dawg says:

  Starter: Niet alleen het beleid van de Nederlandse overheid zorgt voor meer interesse. Vergeet de de wetgeving van Brussel niet, boven de 43.000 euro kan je niet bij een woningcorportie terecht.

  Donner vroeg, Brussel draaide.

 19. snorkel says:

  Starter,

  Bij die 700 moet je natuurlijk nog wel heel wat optellen heh. Onderhoud, belastingen, waardedaling/restschuld (die pas een echt probleem wordt als je wilt/moet verkopen en dat niet mag), verdere inperking HRA. En… door nu te kopen loop je een beter koopmoment mis 😉

  Maar de fundamentele vraag is: Kies je er voor om mee te gaan in het circus van duur wonen? Voor jou, maar ook voor jouw kinderen? Door er in mee te gaan houd je het pyramidespel in stand. Dat doe je semi-gedwongen, dat begrijp ik maar al te goed, maar je doet het toch.

 20. De Pessimist says:

  Starter,

  Hoeveel eigen geld heb je ? kan paps en mams je rotzooi opruimen mocht er iets fout gaan met de inkomsten .Kan je het aan om met stress te leven enz .Mijn overtuiging is dat je risico’s moet nemen met ondernemen en niet met je gezin ,geen enkel risico nemen met eerste levensbehoeften .

 21. Starter says:

  snorkel,

  Die 180.000 van de nieuwbouw rijtejeswoning, dat betreft een energiezuinige woning die wat luxer is uitgevoerd.
  ( het is geen standaard product, het wordt door een architect in een stijl ontworpen die matched met de omgeving / streek ).

  Als ik naar de prijsopbouw kijk dan is daar 30.000 euro voor de grond. Als de grondprijs ( 190 euro ) zou halveren dan kost me dat 15k.

  Voor de rest zijn het kosten, voor de aannemer wat wordt aanbesteed. De marges voor de bouwer zijn op dit moment flinterdun. Voor nieuwbouw kan dat niet goedkoper als op dit moment.

  De daling kan optreden in de oudere woningvoorraad in de omgeving. In onze omgeving staat voornamelijk oude panden in slechte staat. De beprekte aantal goede panden daarvan zijn de prijzen belachelijk.

 22. tinus says:

  @Starter,

  Simpel. Huren. Zeker als je nog jong bent (<30 jaar). De kans is in die levensfase groter dat je leven een andere wending krijgt. Andere relatie, ander werk, andere plek in het land. Met huren kan je flexibel inspringen op alle mogelijke veranderingen.

  Dat is de belangrijkste reden.

  De andere redenen: mijn inschatting dat de prijzen nog wel even dalen. Dus het kan best weleens zo zijn dat je over 4 jaar meer huis voor minder geld koopt.

  En in de tussentijd kan je nog wat sparen en dus wat eigen geld inbrengen. Wel zo veilig in deze tijden.

 23. snorkel says:

  Starter: Ik ben het met je eens dat wonen te duur, maar er is weinig keus.

  Dit snap ik dus niet. Daar leg je je toch niet bij neer?

  Als er op Twitter of Facebook iets staat over Sylvie Meijs, The Voice Of Holland of Barbie op Vakantie staat het halve land op z’n kop. Maar je inzetten voor goedkoop wonen, nee dat is blijkbaar een taboe! Het lijkt in NL verboden om je af te vragen of wonen nou echt zo duur moet zijn… Waarom?

  ps, dit is een serieuze vraag. Ik zou het echt graag weten.

 24. AC says:

  snorkel,

  Starter,

  Geen keuze?

  Met zo’n voorschot
  op de toekomst
  verschiet men
  niet alleen zijn kruit.

  Schiet men in de benen
  van het nageslacht.
  Dan gaat de loop
  er zeker uit.

 25. Starter says:

  tinus,

  Ik ben boven de 35, mij situatie is niet vergelijkbaar als met een gemiddelde starter, qua werkcarriere etc.

 26. snorkel says:

  AC,

  nice! +1

 27. AC says:

  Starter:
  tinus,

  Ik ben boven de 35, mij situatie is niet vergelijkbaar als met een gemiddelde starter, qua werkcarriere etc.

  Wie, als ik zo vrij mag zijn is dan de gemiddelde potentiële starter? En wie de gemiddelde schuldverslaafde die geen andere keus heeft dan ANDEREN de schuld geven. En wat leert ons dat?

  Als je daaraan toegeeft verandert het toch niet?

 28. Starter says:

  snorkel,

  Ik zou graag minder betalen, dan maar jaren 1000 euro huur per maand betalen?

  Ander punt vindt ik wel dat grote regionale verschillen zijn in Nederland. Die nieuwbouwwoning die ik op het oog heb, in de Randstad is dat een stuk duurder.

  Ik ben het met jullie eens dat voornamelijk in de Randstad de prijzen waanzinning zijn ( de kwaliteit ook in beschouwing genomen. )

 29. jodokus says:

  als echte starter (inmiddels 47 jaar en maar blijven uitstellen) weet ik dat ongeveer 30% van de volwassenen alleenstaand zijn, die hebben dus vaak weinig koopkracht, immers alles is/was gericht op tweeverdieners) Ik kijk gewoon naar de woningprijzen in 1999 dus voor de euro. Huizen zijn veel te duur voor veel alleenstaanden, banken geven niet veel geld, regelingen (schenkingen, etc.) via de overheid om bijv. van familie over ten nemen zijn slecht, de hra, onderhoud, belastingen, etc. etc. Alles is gewoon te duur. Ik wacht eigenlijk ook tot bouwbedrijven met goede energiezuinige, ruime en betaalbare starterswoningen komen. Een redelijke starterswoning was in 2007 iets tussen de 150.000 en 200.000. Nu moeten bouwbedrijven dus met een degelijke starterswoning van 100.000 komen wil ik instappen. Voorlopig huur ik van familie omdat de hoge woz waarde de overname van een oud pand belemmert. De woz waarde = 160.000 en ik kan maar 100.000 lenen. Dus ja het is en blijft wachten.

 30. Starter says:

  jodokus,

  Hoeveel vierkante meter zou je woning moeten zijn?

 31. snorkel says:

  Starter: Ik zou graag minder betalen, dan maar jaren 1000 euro huur per maand betalen?

  Ik begrijp heus dat het idioot is om jaren lang €1000 in de maand te moeten (zo goed als gedwongen worden!) betalen voor een dak boven je hoofd. Een eerste levensbehoefte waar iedereen gewoon recht op heeft (zou moeten hebben)

  Ik zou zeggen; Zet je in voor het goedkoper worden van wonen! Mijn vraag blijft staan: Waarom is er zo’n taboe op goedkoop wonen in Nederland? Waarom kun je, zoals Kees de Kort het zegt “in Nederland [kun je] beter pedofiel zijn dan zeggen dat de huizenprijzen gaan dalen.” Waarom is dat?

  Ik vind het oprecht heel vervelend voor mensen die met een restschuld blijven zitten. Dalende huizenprijzen zijn heel erg kut voor diegenen die al hun ‘kapitaal’ in een stapel gebakken klei hebben gestopt. Daaronder veel van mijn vrienden en familieleden. Ik sta dan ook open voor manieren om die mensen te helpen af te lossen (HRA volledig ombuigen naar aflossubsidie en die in 10 jaar geheel uitfaseren bijvoorbeeld). Net zoals je een drugsverslaafde moet helpen af te kicken. Het resultaat goedkoper wonen, daar doen we het uiteindelijk voor. Dáár profiteert uiteindelijk iedereen van.

 32. tufkaj says:

  Dawg: Donner vroeg, Brussel draaide.

  Maar uiteindelijk werd er gevraagd om >43k woningen ongesubsidieerd te maken. Dat dat door onze regering zonder enige tegenwerping wordt uitgelegd dat iedereen met dat inkomen zijn huurhuis uit moet vind ik beschamend. Waar was het geluid dat koop goedkoop genoeg had moeten zijn om vanaf 43k te kunnen wonen?

  Komt niet bij mensen op.

 33. Starter says:

  snorkel,

  Als men in mijn situatie voor een ander concept zou kiezen. Bijv. standaard product van BAM dan zou er ook een woning incl. grond van 140.000 kunnen worden gebouwd.

  De volgende zaken ontbreken dan: warmtepomp, lage temperatuur vloerverwarmingop alle etages, hoge isolatiewaarde ( porotherm stenen ), CO2 sensoren voor effieciente luchtverversing om warmteverlies in de winter te voorkomen.

 34. Starter says:

  snorkel,

  Ik ben met je eens dat van goedkoper wonen iedereen profiteert. Meer inkomen blijft over voor te besteden in de reele economie waar iedereen beter van wordt.

 35. snorkel says:

  Starter,

  Ja snapt het niet. Waarom accepteer je dat het te duur is? Waarom ga je er in mee?

  Als sokken €100 per paar zouden kosten, waarvan €99 euro winst voor de winkelier, dan zou je ze ook niet kopen. Maar met een huis is de redenatie ineens anders. Dan is het heel normaal dat het veel te duur is, want [insert kul-reden]

  Wonen is te duur! Verzet je daar tegen. Trek je mond open. Stem op een partij die wonen goedkoper wil maken. Ga columns schrijven, grafiekjes maken, artikelen delen, met je vrienden/kennissen in discussie over de idiotie van de woningmarkt alsof het over het sexleven van Sylvie Meijs gaat. Doe. Iets. 😉

 36. snorkel says:

  Starter,

  En trust me, ik weet exact voor welke beslissingen en dilemma’s je staat. En dat die zeer moeilijke en complex zijn 😉

 37. Starter says:

  tufkaj,

  De balans in het huurwoning aanbod klopt niet in ons land. Als er veel meer vrije sector woningen zouden zijn dan de concurrentie hoger zijn wat de prijzen dempt. De woningcorporatie hebben in de huursector een te groot aandeel. Het verbaasd me eigenlijk dat er weinig commerciele investeerders waren in de jaren 80-90. De investeringen waren toen relatief laag.

 38. Starter says:

  snorkel,

  Ik ken de grafieken van de prijzen van de jaren 90. Een deel van het van het prijsverschil kan ik in mijn situatie moeilijk verklaren.

  Als ik de grond weglaat dan kom ik op zo’n 150k uit. De bouw heeft op dit moment geen grote marges. waar komt het grote prijsverschil met de jaren 90 dan vandaan? Meer luxe? bouwnmaterialen duurder door de euro introductie? Tegenwoordig wordt meer eisen aan een woning gesteld, dan nog is het prijsverschil aanzienelijk.

 39. AC says:

  Dus omdat we als huurders gepest worden gaan we kopen?
  Dan zijn we toch veel verder van huis!

  Een volk dat voor tirannen zwicht verliest meer dan lijf en leden, dan dooft het licht.

  En laat niemand zeggen dat ik Heutz misbruik omdat die uitspraak betrekking op de oorlog had.

  Blok heeft de oorlog aan de huurder verklaard!
  Met volle instemming van zijn pvda kameraden en een even apathische oppositie die zich er stil over houdt. Het zal de geschiedenis ingaan als het ergste verraad, de grootste corrumpering op volkshuisvestingsgebied ooit gepleegd in decennia.

  Omdat ze ons het vuur aan de schenen leggen hebben we geen keus. We onderschatten de kracht van het kunnen onderscheiden van lafheid en moed! Gaan we laf als we zijn meedoen met machthebbers die decreten afkondigen dan zijn we collectief verloren.

  Niet kopen met geleend geld is ons enige wapen om het tij te keren. Wie niet wil luisteren moet voelen.

  Dat is heel iets anders dan martelen en op ‘t gemoed spelen. Kamikaze kopers zijn als zelfmoord terroristen, ze sleuren iedereen mee in hun val! Hun eigen kinderen doen er niet meer toe. Wie in een toekomst gelooft denkt 3x na, of 6.

 40. tufkaj says:

  Starter,

  By far de belangrijkste reden voor de afwezigheid van vrije sector huur is het bestaan van HRA.

 41. AC says:

  AC,

  6 – Zolang als er voor nodig is.

 42. snorkel says:

  tufkaj:
  Starter,

  By far de belangrijkste reden voor de afwezigheid van vrije sector huur is het bestaan van HRA.

  Exact. Probeer als verhuurders maar eens op te concurreren tegen €12 miljard subsidie per jaar. Dat gaat je niet lukken, op meerdere vlakken.

 43. eric406 says:

  AC:
  AC,

  kopersstaking, zeker.

 44. AC says:

  snorkel,

  Is dat geen €13 miljard inmiddels?

 45. snorkel says:

  AC,

  In 2013 is het (verwacht) 13 miljard inderdaad. Maar eerlijkheidshalve zou je daar het EWF weer van af moeten trekken. Zie hier voor wat meer cijfers:
  http://postimg.org/image/ig8vlswcz/

 46. AC says:

  eric406,

  Als een dreigende bankrun helpt dan doen we het toch al heel lang goed. Zelfs zonder reclame kanalen!

  Wie brengt de onhoudbaarheid hier aan het licht? Lakeman?

  Of de onadequaatheid van het, de waarde van koophuizen ophogen door huurders te belazeren, alsof ze zelf schuld hebben aan de situatie in plaats van profijt. Alsof de samenleving ermee gediend is.
  Zoals ik al zei, het is oorlog. De afslachting dringt nog niet voldoende door maar voor je weet ben je medepleger. Ergens moet verlies genomen worden. Ze hebben iets verzonnen maar het lukt alleen MET onze instemming.

 47. AC says:

  Ik kom steeds meer tot de conclusie dat de regering wil dat wij meer sukkels nodig hebben met minder levensverwachting 🙁

  Ik ben de regering niet. Ik hou liever zelf de regie.

 48. AC says:

  snorkel:
  AC,

  In 2013 is het (verwacht) 13 miljard inderdaad. Maar eerlijkheidshalve zou je daar het EWF weer van af moeten trekken. Zie hier voor wat meer cijfers:
  http://postimg.org/image/ig8vlswcz/

  Als het aan onze regering ligt verandert er niets. Komen er nog meer schuldverslaafden bij, berg je dan voor de gevolgen als er een crisis overheen komt. Voor eeuwig geketend aan een huis dat geen reële waarde meer vertegenwoordigd en de verlammende effecten van bedrijven die machtiger bleken en aan wiens macht wij ons uitleverden.

  Uitvreten is een mentaliteitskwestie. Wie zijn de grootste uitvreters – kijkt andere kant op. En zie het journaal vertelt ons alles wat we nodig hebben om te weten. Ik dacht het niet!
  http://www.zerohedge.com/news/2013-09-25/big-picture-economy-part-3-scarcity-risk-and-debt

 49. eric406 says:

  AC:
  eric406,

  Als een dreigende bankrun helpt dan doen we het toch al heel lang goed. Zelfs zonder reclame kanalen!

  Wie brengt de onhoudbaarheid hier aan het licht? Lakeman?

  Of de onadequaatheid van het, de waarde van koophuizen ophogen door huurders te belazeren, alsof ze zelf schuld hebben aan de situatie in plaats van profijt. Alsof de samenleving ermee gediend is.
  Zoals ik al zei, het is oorlog. De afslachting dringt nog niet voldoende door maar voor je weet ben je medepleger. Ergens moet verlies genomen worden. Ze hebben iets verzonnen maar het lukt alleen MET onze instemming.

  idd als je maar lang genoeg de poot stijf houd, dan zullen ze vanzelf naar echte oplossingen moeten gaan zoeken. Als de boel klapt, idem dito. En anders blijven ze net zo lang aan de poten van je bestaan zagen, tot je aan de grond zit

 50. AC says:

  AC,

  En dat gaat dus niet, ik herhaal NIET slechts over de Amerikaanse economie, hoe komt ie erbij!

  “When skimming and speculation are more profitable than actually increasing the production of goods and services, the discipline and incentives of a market economy are distorted to the point of no return.”

 51. AC says:

  De huurder in NL wordt geskimmed. Zomaar!

 52. AC says:

  Dus betaal je losgeld en leent een huis, probleem opgelost.

  Wo ist das problem?

 53. AC says:

  Kortom, wanhopen hoeft niet. Je hoeft helemaal niet te hopen! Hoop veronderstelt geloof. Je moet niet kopen! Hopen? Zelfs dan is het lot je beschoren niet bezworen. Waar gaan de klappen het hardst vallen en hoe dek je je er tegen in. Door niet aan ‘n gemeenschappelijk belang te denken bij je ingeprente ‘persoonlijke’ keuze’s? Of denk je dat jouw belang niet samenvalt met dat van anderen? Daar kun je toe besluiten natuurlijk maar dan bepaalt het niet alleen jouw maar DUS onze toekomst. En daar valt geen speld tussen te krijgen volgens mij.

  Een koopstaking gaat onze toekomst bepalen. Of onze onmogelijkheid eraan te ontsnappen. Geen geduld? Iedereen schuld? Een depressiever scenario is nauwelijks voorstelbaar.

 54. AC says:

  Genieten van een zeepbel die om zeep gaat, wat is er mooier?

 55. AC says:

  Dat was weer ‘n flinke monoloog. Als ik niet beter wist zou ik aan mijzelf gaan twijfelen in plaats van het motto hier.

  Gelooft U de banken nog? etcetera

 56. Nico de Geit says:

  Ik betaal bijna 1000 euro per maand huur. Toen ik hier kwam in 2009 vroegen ze ongeveer 4 ton voor deze woningen. Nu nog drie ton. Tel daar de KK bij op, toen nog 10% van 400K = 40K.

  Besparing door te huren sinds 2009 is nu dus al 140K.

  Ik geloof niet dat de bodem is bereikt. We zitten in een glijbaan naar beneden en er wordt alles aan gedaan om maar niet (verder) te gaan glijden.

  Reisbureau OAD failliet is een teken aan de wand. Al die mensen die onder water staan moeten toch af gaan lossen? Of denkt iemand dat het feest van overwaarde weer terug komt? We zijn nog lang niet uit de neerwaartse spiraal.

 57. Deutsche Mark says:

  Starter:
  snorkel,


  Als ik de grond weglaat dan kom ik op zo’n 150k uit. De bouw heeft op dit moment geen grote marges. …

  Hmm, minder grote marges dan in de gouden jaren, maar voor niks gaat de schep echt niet in de grond.
  Je schreef hier een tijdje terug ook al over dit nieuwbouwhuis.
  Geloof dat we het hier over hebben: http://www.funda.nl/koop/oostkapelle/huis-48852704-zeeduinse-poort-bouwnummer-34/kenmerken/
  Is natuurlijk best een optie. Een koopje vind ik het niet, maar bloggers hier die menen dat zoiets wel voor rond de ton aan de man gebracht kan worden zijn imho vrij realiteitsvreemd. De waarheid ligt zoals wel vaker in het midden. En als je tegen de 40 loopt en nog eens 5 jaar moet gaan wachten tot zoiets misschien 150k€ kost (als iemand het daarvoor nog bouwt?!), dan kost dat geen geld maar wel tijd en geduld.

  Als je zo’n woning serieus overweegt, zou ik je de tip geven erg goed te bespreken hoeveel ruimte jullie gezin(kinderen!) niet alleen nu, maar vooral als die kinderen 15 tot 20 zijn, nodig denkt te hebben om prettig te wonen. Ikzelf groeide in een 4 persoonshuishouden in een net iets kleiner huis op en vond dat wel ok. Mijn moeder was echter al snel niet erg gelukkig meer met het feitelijk te kleine huis voor ons gezin. De gesprekken(/ruzies) die dan achteraf ontstaan tussen de partners worden imho beter vooraf gevoerd. Als je er in zit is er namelijk (bijna) geen weg terug meer. Er zijn natuurlijk hele volksstammen dolgelukkig met zo’n huis, begrijp me niet verkeerd. Bepaalde mensen missen er echter de ruimte. Reden nr1 dat wij vrij lang met onze huisbouw gewacht hebben. “Iets waar ik omheen kan lopen” wilde ik persé hebben, en moest dus wachten tot vrijstaand wonen voor ons betaalbaar was. (dat alles in Dld/NRW waar zulks eenvoudiger is)

  Starter, ga niet over één nacht ijs en laat het kostenverschil huren/lenen niet te zeer bepalen welke stap je neemt.
  En als je besluit te kopen, los iig meer af dan dat verwaarloosbare bedrag dat in de maandelijkse termijn zit. Annuiteitenhypotheek over 30 jaar is naar mijn mening te lang. Probeer minstens 300€/maand extra af te lossen en dat meteen vanaf het begin, zodat smoesjes om het uit/af te stellen geen kans krijgen. Met ~4000€ extra aflossing per jaar daalt de rentelast wat sneller en dat geeft een positief gevoel. Tevens wordt je zo sneller flexibel als het tegen verwachting toch tot een verhuizing moet komen.
  Kun je zoveel extra aflossing niet ophoesten, dan zou ik van koop afzien. Een budget dat geen 300€/maand ruimte laat, is niet toekomstbestendig genoeg voor het eigenhuis-avontuur. (beetje koopkrachtdaling en het is hommeles)

  Hoop je wat geholpen te hebben met mijn bijdrage en wens je veel succes.

 58. Steven says:

  AC: Een koopstaking gaat onze toekomst bepalen. Of onze onmogelijkheid eraan te ontsnappen. Geen geduld? Iedereen schuld? Een depressiever scenario is nauwelijks voorstelbaar.

  Weet je dat ik er serieus over negedacht heb een oude camper te kopen? Je zet hem overal neer en je krijgt misschien eens een bekeuring, maar je hebt altijd vervoer en een tuin zo groot als Nederland (omdat ik daar werk). Je houdt zo veel geld over per maand dat je dus ook af en toe een hotel kan pakken en als je op vakantie bent kost het je al helemaal niets. Andere mogelijkheden zijn natuurlijk bij kenissen wonen, onder een brug (als je het echt krap hebt), maar eenvoudiger lijkt me het als de huizenprijzen gewoon zakken en dat je dus een veilig dak boven je hoofd hebt zonder veel kosten. Maar als men dat letterlijk niet verkiest in nederland: ja dan ga ik misschien wel echt in een camper wonen: heb er nu al zin in.

 59. AC says:

  Zoveel begrip met mensen die het relatief goed getroffen hebben is mijn ogen bijna stuitend maar goed ik heb dan ook nooit ergens op gerekend.

  Er moet een rekening vereft.

  Gedane zaken nemen geen keer?

  Oneens!

 60. Deutsche Mark says:

  snorkel:
  Starter,

  … Wonen is te duur! Verzet je daar tegen. …

  Eerste klopt natuurlijk.
  Maar veel mensen zijn niet in de ideale positie om de barricaden op te gaan en de strijdende revolutionair uit te hangen.
  Veel mensen maken deel uit van een gezin met kinderen en hebben genoeg dagelijkse zorgen aan hun kop, die al een hoop tijd en energie kosten.
  Ik begrijp de berusting die ik bij deze groep soms bespeur daarom wel.

  Het zijn vooral de 2-verdieners zonder kinderen die bij uitstek geschikt zijn om de “goedkoper-wonen” strijd te voeren. Die hebben er alle tijd voor en zijn financieel het onafhankelijkst. De treurige realiteit is echter, dat juist deze groep een belangrijke rol heeft gespeeld bij het stijgen van de woonkosten. En meer als veroorzaker dan als slachtoffer.

 61. Deutsche Mark says:

  AC,

  Wat wil je eigenlijk zeggen?
  Ik begrijp er niks van.

 62. AC says:

  Deutsche Mark,

  Deutsche Mark: Maar veel mensen zijn niet in de ideale positie om de barricaden op te gaan en de strijdende revolutionair uit te hangen.

  Ze hoeven niet de straat op! Dat is wordt pas nodig als ze nu zwak zijn en vallen voor de propaganda waardoor het straks niet anders kan. Snap dat dan!

 63. AC says:

  Deutsche Mark,

  Hij zit helemaal niet aan de grond, heeft het ongemakkelijk en kijkt naar iedereen die het beter heeft. En dan komt hij hier om raad terwijl er talloze mensen zijn die het veel slechter getroffen hebben met veel slechtere vooruitzichten? Hoezo wereldvreemd!
  Omdat ie 80 uur per week werkt om geen woongenot te kunnen genieten?

 64. Deutsche Mark says:

  AC,

  Niet alle “nog-niet-kopers” hebben een vergelijkbaar aangenaam alternatief om in kopersstaking te gaan en lekker de kat uit de boom te kijken.
  Enkele fanatieke bloggers hier huren huizen waar ze behoorlijk tevreden mee zijn en dat soms nog voor relatief weinig geld. In die positie is het wachten met kopen eenvoudiger vol te houden, dan met 2 huilende peuters/babys in een donker hol van nog geen 80m² dat ook nog eens rond de 1000€ huur per maand kost.
  In die gevallen kan ik een snellere sprong naar een koophuis wel begrijpen (hoewel ik het zelf anders zou doen).

 65. Steven says:

  Deutsche Mark,

  yep dat is zeker waar. maar denk juist nu..: hou effe vol, daling kan elk moment snel gaan (huizenprijzen)

 66. AC says:

  Deutsche Mark,

  En om dat je peuters huilen kom je hier zeuren?
  Geen boodschap aan. Wacht maar effe, ga je nog wat meemaken. Kinderen maken is makkelijk. Geen excuus!

 67. Deutsche Mark says:

  AC,

  Ik ken Starter’s persoonlijke situatie niet. Weet niet eens of ie vrouw/kinderen(en hoeveel) heeft, wat ie voor de kost doet etc.
  Hij vraagt hier of een koophuis van ~180k€ voor hem niet evt. een betere keus is, dan een (minder fijn?) huurhuis dat rond de 1000€/maand kost.
  Ik vind dat er wat voor te zeggen is, maar er eveneens punten tegen spreken. Het is geen eenvoudige afweging in zijn geval. Denk dat ie daarom hier ook navraagt.
  Met een “nu kopen is iig achterlijk” opstelling lijkt me Starter niet bepaald geholpen. Ik probeer hem liever op enkele zaken te wijzen die in een individueel geval zwaarder wegen dan een algemene voorkeur danwel afkeer van de koopmarkt.

 68. Deutsche Mark says:

  AC,

  Beter lezen AC. Ik heb al lang geen peuters meer en daarbij al 10 jaar een koophut, die ook al bijna is afbetaald.
  Het gaat hier om Starter en vergelijkbare huurders die overwegen de koopmarkt op te gaan.
  In principe vind ik het daarvoor te vroeg, maar ik kan desondanks begrijpen dat een enkeling de sprong nu toch waagt. Of dat verstandig is, zal de toekomst uitwijzen.
  Een belangrijk voordeel van huren is de mobiliteit als het helemaal fout gaat. (Die heb ik in Dld. niet meer met m’n eigen huis. Met dat nadeel moet ik leven.)

 69. AC says:

  Deutsche Mark:
  AC,

  Beter lezen AC. Ik heb al lang geen peuters meer en daarbij al 10 jaar een koophut, die ook al bijna is afbetaald.
  Het gaat hier om Starter en vergelijkbare huurders die overwegen de koopmarkt op te gaan.
  In principe vind ik het daarvoor te vroeg, maar ik kan desondanks begrijpen dat een enkeling de sprong nu toch waagt. Of dat verstandig is, zal de toekomst uitwijzen.
  Een belangrijk voordeel van huren is de mobiliteit als het helemaal fout gaat. (Die heb ik in Dld. niet meer met m’n eigen huis. Met dat nadeel moet ik leven.)

  Dus voor jou heb ik ook meebetaald om het mogelijk te maken ook al gedroeg je je verantwoordelijk door af te lossen. Zoiets? Verklaart het begrip maar niet de geboden weg!

  Ik heb er niets aan, not a saugage!

 70. AC says:

  Eh,… saucage, that is.

 71. AC says:

  Bedtime. It’s been a long day. I’m not complaining unless I feel I’m disregarded and set up.

 72. Deutsche Mark says:

  AC: Dus voor jou heb ik ook meebetaald …

  Nee hoor, mijn huis staat in Dld., waar ik al 20 jaar woon en met NL heb ik financieel helemaal niks meer te maken. Nooit een cent HRA gekregen, waar jij belasting voor hebt betaald. Maak je maar geen zorgen.

 73. Starter says:

  Ik zal iets van mijn situatie toelichten. Op dit moment zijn mijn vriendin en ik met zijn tweeën. We hebben een kinderwens en kunnen dat vanwege de leeftijd van mij vriendin niet heel lang meer uitstellen. Onze huidige woning is niet geschikt voor een gezin. De nieuwbouwwoning is in een kleinschalige dorpskern, andere eventuele mogelijkheid is in een grotere stad in de buurt. Extra aflossen daar is financiële ruimte voor.

 74. B88 says:

  Naast de hra zou ik de belachelijke huurbescherming willen noemen. Uniek in de wereld en normaal in Nederland. Voor verhuurders speelt het kunnen opzeggen en eruit zetten van een probleem huurder uiteraard ook mee.

 75. Starter says:

  Deutsche Mark,

  Ik weet uit betrouwbare bron dat in een aantal gevallen de aannemer niks er aan verdiend omdat men de klus moet hebben om mensen aan het werk te houden ter overbrugging naar een volgende klus.

  Dan komt de rekening lager uit als wat je van te voren had berekend.

  Dat weet je natuurlijk niet van te voren. Dat is puur mazzel hebben.

 76. Nico de Geit says:

  De denkfout die gemaakt wordt is dat de huizenprijs nooit onder de productieprijs kan dalen. Dat geldt niet voor 2e hands auto’s en zelfs niet voor edelmetaal. En ook niet voor woonhuizen of ander OG. Kantoren in Nederland en woonhuizen in Detroit bewijzen dat.

 77. B88 says:

  Starter ga er maar vanuit dat je vriendin op het moment dat er een kleine in haar buik zit opeens heel veel minder eventueel helemaal niet interesse in werken heeft.

  En als er een kleine komt heb je de babymaffia die je leegmelkt. Stuk plastic dat voor je baby is? 100 euro. Stuk hout in de vorm van een merk ledikantje 800 euro. Wees wijs en neem haar mee naar de ikea. De meeste dingen heb je niet langer dan een jaar nodig.

  Wat is jou inkomen en welke buffer heb je nu opgebouwd? Kunnen jullie zonder inkomen? Wat voor sector werk je zelf? Heb je studieschulden of andere schulden. Wellicht een idee om eerst alles af te lossen en vermogen op te bouwen ipv je situatie moeilijker te maken.

 78. Starter says:

  B88,

  Gelukkig is mijn vriendin flexibel wat luxe betreft. Je hebt gelijk veel zaken heb je voor een baby maar tijdelijk nodig. Mijn vriendin kennende wil ze perse blijven werken. Gelukkig wonen mijn ouders om de hoek, voor de kinderopvang. 😉 Ik werk in de detachering, daar is een risico, ik ben vast personeel heb de afgelopen 6 jaar geen enkele dag zonder opdracht gezeten.

 79. Nico de Geit says:

  OAD schijnt de nek omgedraaid te zijn door de Rabobank. Oad zal wel OG in ‘eigendom’ hebben gehad. Hadden ze gehuurd, dan waren de mogelijkheden om te snijden veel groter.

 80. Nico de Geit says:

  B88: Starter ga er maar vanuit dat je vriendin op het moment dat er een kleine in haar buik zit opeens heel veel minder eventueel helemaal niet interesse in werken heeft.

  Na de bevalling werken kan eigenlijk helemaal niet als het kind borstvoeding neemt. Afkolven, nepmelk en je baby naar het kinderdagverblijf?

  Dan liever klein wonen.

 81. B88 says:

  Ga der maar vanuit dat op het moment dat ze de baby gebaart heeft dat haar werklust ineens een stuk minder is. Heeft niets met intenties en motivatie te maken en alles met hormonen te maken. Daar doet ze helemaal niets tegen!

 82. Nico de Geit says:

  B88: Stuk hout in de vorm van een merk ledikantje 800 euro

  Op Marktplaats schijnt ook veel voor weinig te staan. Mensen moeten van hun zooi af omdat ze geen plek hebben.

 83. Nico de Geit says:

  B88: Ga der maar vanuit dat op het moment dat ze de baby gebaart heeft dat haar werklust ineens een stuk minder is.

  De baby vraagt 24/7 aandacht, wordt ‘s nachts wakker, enz.

 84. Starter says:

  Nico de Geit,

  Een kwartaal niet werken na een bevalling is geen probleem, mijn vriendin kan daarna halve dagen werken. Ze werkt in een familie bedrijf daar is men flexibel. De hypotheek kan ik alleen dragen.

 85. Nico de Geit says:

  Starter: Een kwartaal niet werken na een bevalling is geen probleem, mijn vriendin kan daarna halve dagen werken.

  De baby drinkt nog heel lang borstvoeding. Als de baby binnen bereik is is dat geen probleem. Iemand anders kan best een paar uurtjes op de baby letten. Soms zet de baby het op een krijsen en moet mammie even komen.

  Veel vrouwen stoppen met borstvoeding en gaan over op waardeloze maar dure nepvoeding omdat ze moeten werken om hun rente aan de bank te betalen.

 86. Nico de Geit says:

  Er valt me iets op: ouders die geld zat hebben kopen alles 2e hands, ouders die niks te makken hebben moeten alles nieuw hebben, van het duurste.

  Zo worden de rijken rijker en de armen armer.

 87. Starter says:

  Wat meespeeltin de keuze voor nieuwbouw woning is dat mijn vriendin dan ongeveer 500 meter van haar werk woont. Ouders wonen ook minder als een 1 km van ons vandaan. Als je uitrekend wat het scheelt als kinderopvang nodig hebt, daar kan ik meer helft van mijn hypotheek van betalen.

 88. B88 says:

  @Nico ik weet het. Doet die van mij ook. 😉

  @starter ga maar uit van een jaar. Die eerste paar maanden worden vergoed door de staat. Daarna zit je zonder inkomen. Vergeet niet dat een baby geen detacherings opdracht is. Hier dus geen haast en deadlines maar wel al je vrije tijd en flink genieten.

 89. B88 says:

  Nico de Geit,

  Marktplaats is mijn beste vriend. En ikea. En zodra iets verkocht kan worden dan doe ik dat.

  Mast het valt me op bij vrienden. Alles moet en nieuw en merk zijn. Te gek voor woorden.

  Maar ook de prijzen gaan omlaag. Stokke kinderstoel plus zitje is nu goedkoper nieuw dan wat de meeste mensen op MP vragen. Schijnbaar stort de vraag in.

 90. Starter says:

  Ik ga zeker op marktplaats rondkijken. Iets nieuws kopen voor 1 jaar vindt ik geld weg smijten.

 91. Nico de Geit says:

  B88: Stokke kinderstoel plus zitje is nu goedkoper nieuw dan wat de meeste mensen op MP vragen.

  Bij verkoop van 2e hands dingen menen velen dat ze de emotionele waarde ook door kunnen berekenen. Maar die mensen blijven gewoon zitten met hun troep.

  Inderdaad veel kneuzen op Marktplaats die meer voor hun 2e hands zooi vragen dan de nieuwprijs.

 92. Nico de Geit says:

  B88: Maar het valt me op bij vrienden. Alles moet en nieuw en merk zijn.

  Het zal een bepaalde onzekerheid zijn, behoefte om zich te bewijzen. En dat hopen ze te bereiken met dure merk-dingen. Allemaal toppertjes.

  Luxe: voor de baby zorgen, borstvoeding, zo lang je (of de baby) daar zin in hebt. Veel vrouwen voelen zich schuldig als ze baby krijsend achterlaten bij het kinderdagverblijf.

  Ga je terug naar je werk omdat je bang bent dat werk te verliezen, speciaal daarvoor gestopt met borstvoeding, word je ontslagen.

 93. Starter says:

  B88,

  Hoe bedoel je dat de staat de eerste paar maanden vergoed? Mij vriendin heeft een flexibel contract ik denk dat er niks vergoed wordt.

 94. igorn says:

  starter : ik ben al een tijdje bezoeker van deze blog en ik ben het roerend met de meeste anti-kopers eens en met de stellingen die op deze blog genomen worden…en zelf ook huurder momenteel, maar in jouw situatie zou ik zeggen : kopen, mits je in deze woning een jaar of 20 gaat zitten!

  – zodra je kids er zijn, wil je niet in een sta caravan zitten geloof me.
  – stel dat de woning prijzen nog 10 % dalen wat in jouw prijsklasse niet waarschijnlijk is.. so what! 10% van 2 ton is 20.000 euro. indien je in deze woning 20 jaar zit kun je dit verlies spreiden, ondertussen los je lekker af en bouw je kapitaal op. Met dure huur bouw je niks op, en je betaalt even veel.

  mijn mening is : wonen is en gaat schaars blijven in nederland, dat is een gegeven of we dit nou leuk vinden of niet. de kracht van de bouwlobby en witteboorden criminelen is sterker dan de burgers…ik zou ook willen dat de huizenprijzen zouden zakken naar een niveau van voor de euro, maar dat gaat gewoon niet gebeuren. echt niet. Ik geloof niet dat er in de prijsklasse tot 180k nog veel omlaag gaat. bovendien als dat al gaat gebeuren is je verlies in absolute getallen niet hoog, ondertussen woon je lekker, zijn je kinderen blij en je vrouwtje blij, je bouwt kapitaal op door middel van aflossen. Als het een mooie woning is in een mooie wijk kun je die woning echt nog wel een x verkopen hoor.

  houd in gedachten dat iedereen die reageert op dit forum de zaken vanuit zijn eigen financiele en prive perceptie becomentarieert. iedereen woont ook ergens anders en ervaart de woningmarkt in zijn omgeving anders. Daarnaast vind ik dat hier in de commentaren sommige beredeneringen erg ver gezocht (financiele dingen die op wall street gebeuren of in londen of bijvoorbeeld op woningmarkten in andere verre landen), deze beredeneringen hebben geen of verwaarloosbare invloed op jouw en mijne realiteit van alle dag.

  er zijn twee dingen in nederland die duur waren, zijn en gaan blijven: wonen en mobiliteit. iedereen die daar niet mee kan leven moet maar beter verhuizen naar elders. Ik vind het ook niet leuk maar het is nou eenmaal zo. De redenering van snorkel of wie was het dat je niet moet kopen want je moet in verzet komen tegen de gevestigde orde vind ik echt lachwekkend. Jij hebt wel iets anders aan je hoofd straks (kindje…en ik heb er zelf twee rondkruipen dus ik weet waar ik het over heb..)

  in jouw situatie zou ik kopen

 95. igorn says:

  ik bedoelde natuurlijk : kopen, INDIEN je in deze woning een jaar of 20 gaat zitten!

 96. Lex says:

  Voerman: Het is lange tijd rustig geweest in woonland, terwijl ondertussen natuurlijk een stuwmeer aan “woonrijpe” mensen aan het ontstaan was.
  Misschien hebben ze geleerd van de afgelopen jaren, misschien hebben ze voor zichzelf voorwaarden geschapen om ondertussen op een solide manier in te treden. Wie weet.
  We wachten af, maar eens zullen ze, op welke manier dan ook komen.

  Zo heb ik mezelf nog nooit omschreven gezien, maar ach, het past waarschijnlijk wel. Ik ben dan nu “woonrijp”, net zoals de afgelopen jaren, maar je eindconclusie is niet helemaal van toepassing meer. Je stelt dat ze “eens zullen komen”. Ik ben echter alweer “gegaan” om het zo maar te zeggen. Heb het eigenlijk opgegeven om in Nederland een huis te kopen, ook al kan ik het zonder bank als eenling betalen. Het is me te veel gedoe hier. Ik heb nu voor mezelf besloten om hier in dit land niet te kopen. Ik kijk nu naar het buitenland. Meer werk (en meer diepgang op mijn niveau), betere salarissen voor mijn opleiding en meer huis voor je geld. Alhoewel ik in het buitenland misschien ook wel eerst ga huren.

  Ik zie het niet meer zitten om straks 60% inkomstenbelasting te betalen, te moeten afdragen voor een AOW die ik toch nooit ga krijgen, te moeten afdragen in een pensioenpot waar elke dag minder in zit (werk bij een oud bedrijf met VEEL gepensioneerden) en straks een huis wat zoals het er nu naar uitziet in box 3 geschoven gaat worden. En bovendien telkens vermogensbelasting moet betalen terwijl mijn oud klasgenoten precies hetzelfde verdient hebben en nu nog verdienen, maar die hebben alles uitgegeven, en ik niet. Onlogisch dat ik gestraft wordt voor mijn spaar en beleggingsdrift. Kijk als het tientjes werk is, maakt het niet veel uit, maar ik moet momenteel 2-3 netto maandsalarissen overmaken aan vermogens belasting, dus het is nu te zot voor woorden.

  En als ik nog eens een hbo of universitaire opleiding wil doen, moet ik 10k-20k lesgeld per jaar dokken omdat ik al bachelors en masters heb. Het is hier gewoon echt niet leuk meer om te wonen/werken als goed opgeleid persoon met een aardig inkomen. Het moet altijd voelen alsof je zelf het meeste hebt aan je inspanningen. Dus 49% zou het hoogste belastingtarrief moeten wezen. Waarom meer betalen omdat ik meer krijg dan een gemiddeld persoon? Heb toch ook zelf mijn studies betaalt, zelf carriere gemaakt, zelf gespaard, zelf belegt etc.? Dus waarom het gros naar de overheid zou moeten is mij volkomen onduidelijk, en druist dusdanig tegen mijn gevoel van gerechtigheid in, dat ik mezelf uit dit Nederlandse “rechtssyteem” ga plaatsen.

  Als ze mijn studies betaald hadden zoals het sociale vangnet altijd claimt te doen voor de zwakkere (kom uit een arm gezin), dan zou ik het nog begrijpen, maar heb alles zelf moeten doen zonder hulp van de gemeenschap, dus dat wringt nu natuurlijk enorm. Heb in het verleden vaak om hulp gevraagd bij de overheid en gemeenten, maar die gaven gewoon niet thuis en zeiden dat ik maar achter de lopende band moest gaan staan en niet moest gaan studeren. En dan nu de hand ophouden bij mij. Dat gaat er bij mij niet in. En het wordt nog gekker. De overheid (belaatingdienst) stuurt mij via de gemeente ook brieven met de vraag waar x of y woont, want ze weten geen adres van diegene. Tsja, dat het toevallig familie van me is wil niet zeggen dat ik weet waar ze uithangen. En sterker nog, door de instelling van de gemeente uit het verleden zou ik het niet eens vertellen als ik het al wel wist.

  Het is me gewoon te gek hier om nog te blijven. Dus kopen van een huis in Nederland, denk het toch maar niet.

 97. Starter says:

  igorn,

  Ik woon al ruim 20 jaar in het zelfde dorp, daar zal nog wel 20 jaar bij komen.

 98. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit:

  Luxe: voor de baby zorgen, borstvoeding, zo lang je (of de baby) daar zin in hebt. Veel vrouwen voelen zich schuldig als ze baby krijsend achterlaten bij het kinderdagverblijf.

  Borstvoeding bij onze kinderen 9 (dan: op=op) resp. 3 (baby wil niet meer) maanden, als ik me het goed herinner.
  Dat ik gebruikte babyspullen in zeer goede staat bij mensen afhaalde die het duidelijk minder breed hadden dan wij zelf klopt idd. Nieuwe spullen zijn onzinnig, want na enkele maanden moet de troep weer weg om plaats te maken voor de volgende fase.

  Kinderen zelf opvoeden zonder dagverblijf of familie is een principiele kwestie die je van te voren goed moet doornemen.
  Wij doen het helemaal zelf, zonder enige hulp. Met één 35-urige werkweek is dat geen enkel probleem. Moet je wel de mazzel hebben daarmee genoeg te verdienen. Starter heeft de mazzel dat er ouders in de buurt wonen die best willen helpen. Kan een prima oplossing zijn. En een parttimebaan naast de opvoeding vd kinderen is vaak een gezonde afwisseling.

  Ik zie in Starter’s geval best een hoop pluspunten die ervoor spreken een huisje te kopen, hoewel ik in het algemeen het standpunt “fikken weg” heb wat de huidige markt betreft.

  En alles continue negatief belichten en steeds nieuwe bezwaren zoeken is imho overdreven. Op die manier kom je nergens. Dan hadden wij ook nog steeds gehuurd en een hoop woongenot van ons eigen huis misgelopen. Soms moet je de sprong in het diepe gewoon wagen. Wel nadat je gecheckt hebt dat je kunt zwemmen!

 99. Starter says:

  Deutsche Mark,

  Ik ben met je eens, kopen zal altijd een hoger risico met zich meebrengen. Van te voren alles goed afwegen is belangrijk.

 100. Deutsche Mark says:

  Lex,

  In jouw geval zou ik zeker niet in NL kopen en zelfs snel emigreren naar een land zonder vermogensbelasting. (net over de grens al mogelijk 🙂 )

  Jouw situatie is echter volledig verschillend van die van Starter. Hij is geboren en getogen in een streek waar ie gelukkig is en bij voorkeur nog lang wil blijven. In zijn geval is weggaan een besluit dat hem waarschijnlijk meer negatiefs dan positiefs gaat opleveren. (en als emigrant weet ik waarover ik het heb)

 101. Starter says:

  igorn,

  Ik ben het met je eens dat eens over de potentiële waardedaling in mijn prijssegment.

  Als ik naar de 3-4 ton klasse kijk daar kan nog wel wat gebeuren. Dat is een prijssegment waar vaak 2 inkomens aan te pas moeten komen. Ik moet er niet aan denken om zo’n huis te bezitten, je zit financieel aan elkaar vast genageld. Mocht er iets fout gaan ben je zwaar de klos.

 102. Pegasus says:

  Pijnlijk om als ongewenst kinderloze vrouw deze blog entry te lezen… Niet iedereen is in staat om een gezin te stichten, hoe sterk die wens ook is…

 103. Deutsche Mark says:

  Pegasus:
  Pijnlijk om als ongewenst kinderloze vrouw deze blog entry te lezen… Niet iedereen is in staat om een gezin te stichten, hoe sterk die wens ook is…

  Een gezin met eigen kinderen is idd niet voor iedereen weggelegd. Op welk punt de discussie hierboven pijnlijk is ontgaat mij. De indruk dat je kinderen zomaar eventjes kunt produceren werd mijns inziens niet gewekt. Omdat het krijgen van kinderen overwegend nog (eenvoudig) lukt, blijft de problematiek van het niet kunnen krijgen van kinderen eigenlijk vrijwel altijd onderbelicht. En dat niet uitsluitend in bovenstaande discussie, maar tevens op momenten en plekken waarop er beslist meer aandacht voor zou mogen of moeten zijn. Hier op een simpel huizenblogje zie ik zo’n plek niet. Sorry als delen van mijn reacties je gekwetst hebben. Bedoeld was dit niet.

 104. Nico de Geit says:

  Deutsche Mark: Een gezin met eigen kinderen is idd niet voor iedereen weggelegd

  Veel mensen willen helemaal geen kinderen. Ze vinden hun situatie te onzeker, willen het het kind niet aandoen om in zo’n verschrikkelijke wereld te leven. Veel vrouwen vinden kinderen iets voor later. Pas als ze tegen de 40 lopen willen ze een kind, maar dan is het vaak al te laat: geen geschikte partner of het zwanger raken wil niet lukken.

  Eerst een goede opleiding, dan zijn ze al bijna 30. Dan een goede baan vinden en carrière maken. Daarna een mannetje zoeken die aan hun uitgebreide eisenpakket voldoet en samen een groot huis kopen.

  Zo zijn ze niet allemaal natuurlijk, maar ik zie het wel veel. Het is een onnatuurlijke en destructieve manier van leven.

 105. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit: Veel mensen willen helemaal geen kinderen. ….

  Ikke, ikke, ikke en het ongeboren kind kan stikken.
  Wel beter dat ze er vanaf zien voordat ze er zijn. Anders wordt het leven van die ongewenste kinderen ook geen pretje.

  Overigens zou de mentaliteit van dit soort vrouwen voor mij erg pijnlijk zijn, als ik geen kinderen kon krijgen terwijl ik ze zo graag wilde.

 106. Deutsche Mark says:

  Ongewenst kinderloze mannen bestaan namelijk ook.

 107. Jodha says:

  Ongewenst dakloos bestaat nog niet, dus het valt nogal mee. Mensen ontdekken bovendien dat als de prijzen zakken, ze nog steeds leven, en nog steeds over kids kunnen beslissen. Ookal komen er straks voedselbonnen (non-inflatoire currency?) die je tegen fabrieksvoedsel kunt inwisselen als de 15 mjd gasbaten opdroogt, ze blijven leven.
  Wel verduidelijkt het beeld dat een enkele familie in bloedlijnen denkt, en ‘hun volk’ zoals ze dat denigrerend noemen, in 1 generatie die zo lang mogelijk blijft werken om rente en belasting te betalen. Als we het over debt acceptance programs hebben, dan is NL de onbetwiste winnaar.
  Zoals door minfin in 2003 werd gezegd tegen het russische ministerie van tax dat bij ons op bezoek was: “the challenge is to collect so much tax that only the largest firms survive”. Precies zoals Friedrich Baruch schrijft in zijn tweedelige werk genaamd “Grote macht in een klein land”. Tel als individu je knopen in dit gekke landje.

 108. joppie says:

  Ik zie een stuwmeer aan alleenstaanden (en ook stellen) die allemaal een hok zoeken. De woningbouwvereniging biedt (al dan niet noodgedwongen) hier opgelapte en/of afgeschreven eengezinswoningen uit de jaren 50/60 te koop aan voor rond de 100.000 e. Echter die dingen zijn niet meer dan iets meer dan 100.000 gulden waard. Tijdens de euro invoering is het euroteken er voor geplaatst. Ok de lonen zijn sinds die tijd wat gestegen +inflatie maar dan kom je wat hoger uit. De verkopers richten zich op die markt van 100.000 / 110.000 euro omdat mensen dat soms wel kunnen lenen. Maar of dat huis werkelijk zoveel waar is? Voor velen de enige manier om nog iets te kunnen kopen in deze tijd? Verstandig?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*