RTL Z – Kijker aan Zet: de hypotheekrente-aftrek

De Kijker aan Zet gaat vandaag over de mogelijke afschaffing van de fiscale aftrek van de rente op de hypotheek. “De aftrek moet worden afgeschaft, maar niet nu.” “De huizenprijzen zullen dan gaan dalen, maar de betaalbaarheid wordt niet beter.”

Peter Boelhouwer, hoogleraar aan de TU Delft, en Hans André de la Porte, woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis

Deskundigen
Peter Boelhouwer, hoogleraar aan de TU Delft, en Hans André de la Porte, woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis gingen samen in de slag met de volgende stelling:

Is het een goed idee om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen?

bron: RTL Z

Share Button
Tagged with:
41 comments on “RTL Z – Kijker aan Zet: de hypotheekrente-aftrek
 1. Pinball says:

  Hetzelfde verhaal wat al jaren wordt verkondigd over de HRA, deze moet op termijn afgeschaft worden, maar niet nu.

 2. Jeroen says:

  Jaaahhhh! Laten we vooral niks doen. Als suffe konijntjes in de aanstormende koplampen blijven kijken en ons wijsmaken dat het allemaal wel goed blijft gaan als we toch maar vooral niks doen. Splet!

  Truste…

 3. Laurens says:

  nu ingrijpen werkt juist markt-verstorend.

  Het beste was geweest om nooit fiscale maatregelen te nemen op een markt van vraag en aanbod.

  vraag en aanbod reguleert zichzelf.

  Alleen willen mensen dat alleen als het hen positief uitkomt.

  Als de overheid nu niets doet, zakken de prijzen evengoed.
  De overheid mist dan alleen een hoop inkomsten.
  Staat tegenover dat ze de afgelopen jaren een hoop inkomsten hebben gehad.

  Ze moeten gewoon niks doen en de makrt zijn werk laten doen, net zo goed als dat ze markt hun werk lieten doen in goede tijden

 4. Martin says:

  Als de motorrijtuigenbelasting wordt afgeschaft, en de accijns op benzine, dan verbetert de betaalbaarheid van het autorijden. Ook zijn jonge gezinnen hierbij gebaat.
  U hoort het ik kan zo naar het Binnenhof.

 5. Mark says:

  HRA moet je juist NU afschaffen!
  Huizenprijzen gaan sowieso zakken door de strengere leenvoorwaarden van de banken en de slechtere economische vooruitzichten. Positief gevolg hiervan is dat een starter een minder groot deel van het salaris kwijt is aan woonlasten. Het wegvallen van de hypotheeksubsidie (HRA) kan dus juist nu makkelijker worden opgevangen. Tegelijkertijd kun je voor verstandige eigenaren met een hypotheekgarantie de compensatieregelingen voor restschuld bij gedwongen verkoop verbeteren.

 6. Scheefhuurder says:

  Tam gesprek met weinig nieuwe inzichten, Boelhouwer en Laporte vielen elkaar nog niet niet in de armen. Ik had daar liever Rutten of Brinkman onder vuur gezien. Wel weer de nodige stereotypen: 1 “huurders gedragen zich anders dan kopers”: polariserend, klopt ook niet. Ook Vinex-koop kent hangjongeren en criminaliteit. In mijn buurt zie ik absoluut geen verschil in gedrag, zij het dat kopers groot onderhoud verwaarlozen in de waan dat ze toch wel met winst verkopen tegen tijd dat hun stulp omvalt. Er is eerder een relatie tussen woonlasten, opleiding/inkomen en gedrag. Dat heeft niets met huur of koop te maken.
  2 “Er wordt te weinig gebouwd, dus hoge prijzen”. Ik citeer Kees de Kort maar weer: er is een tekort aan betaalbare woningen. Nieuwbouwprijzen zijn niet op te brengen, dat is bouwen voor leegstand. In dit tempo betaal je binnenkort 100k voor een porta-cabine. Dat wordt niet meer geaccepteerd, de grens is bereikt.
  En natuurlijk moet er beleid en visie komen, maar woningmarkt is altijd sluitpost van politiek geweest met navenant zwakke ministers. Ik voorzie wel kentering: ingrijpen in HRA en huurtoeslagen als botte bezuiniging zonder enige visie is maatschappelijk niet acceptabel, wordt inzet van volgende verkiezingen.
  En tot dan blijven de prijzen wel dalen, goed dat ook VEH dat inziet. Dat komt overigens niet (alleen) door de onzekerheid over de HRA, maar door de zekerheid dat er over 1jr een megapakket van bezuinigingen ligt die de belastingbetaler gaat opbrengen: betaalbaarheid neemt verder af en de prijzen zullen daarop anticiperen. Ik verwacht niet zo extreem als soms op deze site wordt beweerd: 20% aan de onderkant tot 30% in hogere segment. Ik vind dat ook voldoende, dan stap ik in….

 7. Jeroen says:

  @Laurens 3)
  “nu ingrijpen werkt juist markt-verstorend”

  Dat zal het altijd doen, en dat is juist het k*targument dat de politiek gebruikt om toch vooral maar niks te doen. Nu niet, straks niet, misschien nooit niet…
  Afschaffen zou betekenen dat op termijn een extra miljardenstroom (die wij allemaal als belastingbetalers op moeten hoesten) naar de banken opdroogt, maar politiek Den Haag vindt dat wij beter af zijn met deze miljardenverspilling.

  “De overheid mist dan alleen een hoop inkomsten.” Hiermee doel je waarschijnlijk op de overdrachtbelasting, en dat de overheid dat wil veiligstellen. Als we even 100.000 verkochte woningen in een jaar nemen van gemiddeld 250000 euro, dan is die overdrachtsbelasting in totaal 1.5 miljard, een fractie dus wat er in de HRA omgaat. Ik denk dat die 6 % in de hele discussie geen rol van betekenis is…

  Ik vind dat de HRA er nu aan moet, afgebouwd in een beperkt aantal jaren. We zouden met z’n allen zoveel beter af zijn…

 8. Nico says:

  De uitzending lijkt bedoeld om het grote publiek aan het idee te laten wennen dat velen niet voor mogelijk hielden: de hypotheekrente-aftrek gaat op de schop.

  De overheid kan alleen veel geld weghalen bij mensen die wat hebben omdat er nu eenmaal van een kale kip niet te plukken valt.

 9. bankschroef says:

  Nou, absoluut geen nieuws dus, een inhoudsloos RTLZ aandachttrekkertje.
  De af te wachten marktontwikkelingen en een nieuw kabinet zullen wellicht richting geven. Straks misschien een nieuw rechts kabinet? Wellicht meer liberalisatie in de huursector = hogere huren. Met z’n allen nog meer kwijt aan wonen.
  Dus: alleen mensen in een vrijwel afbetaald huis zitten goed, anderen gaan vooralsnog een wat onzekere tijd tegemoet.
  Afschaffen van aftrek maakt voor de onderkant van de markt wat minder uit. Starters verdienen minder, hebben een lagere hypotheek, wellicht lagere belastingschaal; het nieuwe hypotheekrealisme tezamen met de verminderde leencapaciteit zal mi een groter drukkend effect op de prijs moeten gaan hebben.
  De vraagprijzen zullen het niet laten zien, maar ik denk dat er straks meer en meer stilletjes voor veel lagere prijzen verkocht gaat worden, gewoon onderhandelen, uitgaan van 1 inkomen, reële woonlasten. En wil men niet verkopen, nou, dan toch lekker niet.
  In de grote steden is de leegstand fantastisch voor de studenten; er wordt geleidelijk aan meer en meer tijdelijk verhuurd in afwachting van betere tijden… die voor de verkopende partijen voorlopig echt niet meer gaan komen. Dus inderdaad de markt lekker z’n werk laten doen.
  Het ergste wat een verkoper kan overkomen is langdurige leegstand, vocht, schimmel, stilstaande lucht, rotting, verloedering, kraak, toch boven de vorstgrens moeten stoken, opstalverzekeringen etc. Kijken wie de langste adem heeft.
  Dus: het komt vanzelf goed, even geduld, al 267.000 op Funda, ‘wie maakt me los’, gewoon een tonnetje lager bieden met z’n allen.
  En voor de mensen die nu te duur wonen: keus genoeg, doe op tijd een stapje terug, overal zijn leuke buurten, mooie huizen, kleiner misschien, maar wat maakt het uit, kom, niet zo verwend en hebberig. En is de buurt minder leuk, dan wordt hij leuker omdat u er gaat wonen. Het is maar hoe je het bekijkt.
  De markt gaat absoluut z’n werk doen, daar valt voor niemand aan te ontkomen.

  Beste Verkoper, u denkt toch niet dat de huidige potentiële koper nog uitgaat van een langdurige aftrekmogelijkheid? Wakker worden dus, omlaag die vraagprijs.

 10. henk says:

  mensen die nu in een koopwining zitten , behouden gewoon hun hypotheek aftrek .alleen de nieuwe kopers , krijgen het niet meer.oke de prijzen zullen flink dalen ,en er zullen heel wat mensen hun woning met verlies moeten verkopen en met een restschuld blijven zitten.

 11. Boefke says:

  prijzen dalen zowiezo wereldwijd lieve mensen. Dus het argument dat de prijzen onder druk komen bij afschaffing is kul, dat staan ze al.

  In een aantrekkende markt kan je zeggen dat de groei omgebogen wordt of getemperd, nu niet dus doen die handel en we worden allemaal beter. Prachtig toch!

 12. Ludwig von Mises says:

  11

  kwebbel de bebbel

  “Goedkoop is slecht, duur is goed.”

  Betaalbaarheid, dat is waar de econmie om draait, wat Mises betreft. En wat de Koper betfreft Ook.

  Uw overwinnig zal een kortstondige blijken – tenzij u voor een miljoenenpand gaat en cash heeft. Miljoenen.

 13. Martin says:

  Het wordt overigens wel eens vergeten:
  bij het terugstorten in de schatkist van de HRA is het niet zo dat er 400 euro per maand, per Nederlander verloren gaat, want het gaat maar om een deel van de Nederlanders.
  Nee, elke Nederlander krijgt 200 euro per maand terug in de belastingpot.
  Dat heet eerlijke verdeling.
  Want we hebben er allemaal gelijkelijk aan meebetaald.
  Het is alleen dat de verdeling ervan zo raar uit de hand is gelopen. Een beetje eigenbelang in Den Haag is daar niet vreemd aan. Belangenverstrengeling heet dat.
  Sommigen zijn in bedrijfstijd alleen maar bezig voor hun eigen belang en wisten niet dat het belang van het bedrijf er ook nog was. Narcisme heet dat.
  Ze willen de huurtoeslag in dit verhaal nog wel eens betrekken. Chantage heet dat. Of arrogantie.

 14. bankschroef says:

  Voor de overheid telt slechts de vraag of zij de middels de HRA uitgedeelde belasting niet beter zelf kan gaan besteden aan bijv onderwijs, infrastructuur, de dijken.
  Het (deels) afschaffen van de HRA zal op een gegeven moment niet meer dan een dringend noodzakelijke bezuinigingsmaatregel zijn. ‘De woningmarkt zoekt het maar uit’ is al gezegd.
  Er komen nog veel grotere prioriteiten waar geen enkele politicus schaamteloos aan voorbij kan gaan. Die HRA gaat echt wel op de schop denk ik.

 15. kees says:

  hra moet gewoon blijven, maar alleen op basis van 100% aflossing binnen 30jr. De overheid heeft niet gevraagd om alles wat na de lineaire hyp. is afgesloten; wij hebben die producten willen hebben en laten samenstellen. Misschien is het administratief moeilijk te corrigeren? En niets meer boven de 450K aftrekbaar. Waarom 450? Dat is 1 miljoen guldens voor een huis van 15 jaar geleden gekocht en die waren echt groot en gewilde locatie. Dat die mensen het vervolgens volgezogen hebben -voor 1999- met aflossingsvrij is hun eigen risico, dat hebben ze zelf gedaan. Blijkbaar hadden ze daar ook de cashflow voor.

 16. kees says:

  4 Als de motorrijtuigenbelasting wordt afgeschaft

  dan ga je een grotere auto kopen.

 17. chantal says:

  De HRA gaat pas op de schop als er stevige inflatie is, nog wat geduld dus

 18. kees says:

  Ze willen de huurtoeslag in dit verhaal nog wel eens betrekken. Chantage heet dat. Of arrogantie.

  Wie voelt zich verplicht huurwoningen te bouwen die €680pmnd op moeten brengen. Ook woningen van 30 jaar oud! Laten corporaties huizen bouwen met stichtingskosten die een huur verantwoorden van €350pmnd, dan is er geen toeslag nodig.
  Grote 5-6 kamerwoningen met tuin waar mensen alleen in wonen (moet 3 sl.k. hebben voor kinderen/kleinkinderen), stellen met exen (moeten 4 sl.k. hebben voor 1xper 2 weken) etc.
  krijgen huurtoeslag; volstrekte flauwekul natuurlijk om dat op het bordje van de gemeenschap te leggen.

 19. kees says:

  Scheefhuurder, Ik verwacht niet zo extreem als soms op deze site wordt beweerd: 20% aan de onderkant tot 30% in hogere segment. Ik vind dat ook voldoende, dan stap ik in….

  Topsegment moet wel heel bijzonder zijn wil het aantrekkelijk zijn voor degenen die het kunnen betalen. Prijzen hoeven niet aangepast te worden; er is nagenoeg geen handel.

 20. bankschroef says:

  Het dure segment blijft gewoon leegstaan als overblijfselen van een rijke tijd. Grachtenpanden werden kantoren, pakhuizen, kerken en silo’s werden appartementen. Wat gaan we doen met de lege 400k+ van onze ouders? Familie-units, kleine productieateliers, spruitjespellerijen?
  Inventiviteit van de eigenaren wordt verwacht, anders worden vele huizen erfenis opetende kostenposten.
  Grote containerschepen uit China varen de Westerschelde in, gevuld met gestapelde betaalbare kant en klare (starters)woningen, hartstikke leuk, met zo’n rood draakje op de dakgoot. De huur of koopsom gaat natuurlijk naar China. Geef mij maar zo’n huis, heb ik straks tenminste nog wat geld over voor een brood van 10,-euro.

 21. Buddy says:

  http://gregmankiw.blogspot.com/2009/09/people-of-same-trade.html

  Past als een deksel op “het NL onroerend goed” potje

 22. kees says:

  @20 nu nog als container, straks als flatpack. Misschien wel drijvende woningen in de toekomst op dat stukje ondergelopen Zeeland. Weekeindje traumatherapie voor de Zeeuwen.

 23. kees says:

  @20 Je hebt het mooi verwoord; item is hier al eerder gepasseerd en met milde hoon beloond 😉

  als je het over westerschelde hebt zou ik bijna denken dat je Belg bent.

  Algemeen heersende gedachte: huizen staan met palen vernageld in de aarde. Er zal nog veel water door de Schelde stromen om die gedachte -ook bij de overheid- uit te bannen.
  Huizen van 600m3, opp.10mx10m, zijn met 1/10 van het gewicht te bouwen t.o.v. betonwoningen. Laat Chantal maar lekker lullen over bouw- en isolatiematerialen waarvan de prijzen torenhoog gaan worden.
  http://www.casacalida.be/home/1 dit is nog maar het begin.

 24. bankschroef says:

  @23, nee hoor, v boven de rivieren, beetje lol maken, maar de cartoon bij @21 zegt genoeg. Iedere markt kan onzichtbaar en/of opeens heel snel veranderen, tot ongeloof van de massa op de bank met de krant, en voordat je er erg in hebt hang je aan je enkels alweer in een andere schudmachine.

 25. Scheefhuurder says:

  @Kees 19,
  “Prijzen hoeven niet aangepast te worden; er is nagenoeg geen handel.”
  Topsegment ligt inderdaad vrijwel stil: geen handel, geen prijsvorming. Maar dat betekent niet dat er niets over de prijs te zeggen is. Stel vraagprijs 2ondr1kap is 750k en wordt verkocht op 500k. Er is nog handel. Verderop: vrijstaande woningen 1200K+. Deze worden niet verkocht: verkopers willen hoofdprijs en hebben geen noodzaak om te verkopen. Er hoeft er maar 1 tussen te zitten die uiteindelijk wel moet verkopen. Deze weet dan 1 ding zeker: vanaf 1200k langzaam zakken richting 500k. Dan verschijnen vanzelf de eerste kijkers. Dus verhaal dat markt op slot zit is eigenlijk lariekoek: verkopers willen of kunnen niet zakken, ieder huis kan verkocht worden op een passend niveau.

 26. bankschroef says:

  @25, zo is het, maar zolang men niet zakt met de prijs zit het ook ‘op slot’, wellicht uit koppigheid of in de hoop dat er betere tijden komen.
  Chantal, Ludwig, Nothus, Laurens, Victorino, Riko, Kees, webmaster, eaa, komen er betere tijden? J/N?

 27. kees says:

  @26
  het zijn altijd betere tijden; gewoon kopen wat bij je knip past.

 28. chantal says:

  @26 “komen er betere tijden?”
  De beste tijden zijn voorbij… hoe langer je wacht, hoe slechter. Misschien over 50jaar, maar is het dan nog nodig?

 29. kees says:

  @28
  Helemaal niet waar. Gewoon geen te grote schoenen kopen.

 30. chantal says:

  De juiste maat schoenen, die moet je hebben. Nadeel is, de bank is geen schoenmaker. Die zal je dus eerder te kleine schoenen geven, dan de juiste maat.

  Een vriend van ons heeft 1500€ inkomen, zijn vrouwtje ong 1350€ inkomen. En in het zwart verdienen ze nog 2000€ bij. De bank houd geen rekening met dat zwart geld, dus te kleine schoenen, pijnlijke zaak daar ganse dag mee rondwandelen.

 31. kees says:

  @30
  geen idee waar je het over hebt.

 32. Ludwig von Mises says:

  26

  Dat ligt eraan. Geen hond gaat natuurlijk nog woningen bouwen het komende decennium. Als je dat als betere tijden klassificeert, dan komen die er snel aan.

  Als je oplopende huren en prijs inflatie als gevolg van het uitgeven van de overwaarde door boomers en toenemende druk op de huurmarkt omdat jan en allenam nu wil gaan huren als positief beschouwd, kunnen we ook nog wel een jaar of tien vooruit.

  Voorlopig zullen de huizenprijzen wel even zakken, maar een goed schaker probeert een paar zetten vooruit te denken.

  Betaalbaarheid neemt af, de enkeling die cash een huisd kan betalen uitgezonderd en dat zijn voornamelijk mensen die downgraden.

  Mises is niet erg positief – over de markt – en dan denk ie verder dan de nominale huizenprijs.

 33. Ludwig von Mises says:

  Het segment 5 ton tot 1.2 miljoen zal zakken, zo zeker als de zon morgen opkomt.

  Het segment tot, zeg, 2.5 ton zal verbazend snel aantrekken.

 34. kees says:

  Mises, Betaalbaarheid neemt af, de enkeling die cash een huisd kan betalen uitgezonderd en dat zijn voornamelijk mensen die downgraden.

  Als je binnen de gangbare kaders denkt en daartoe worden we door de overheid en ook door onze medeburger verplicht is er weinig mogelijkheid tot downgraden. Die woningen zijn er simpelweg niet. Nu had de doorsnee burger natuurlijk ook iets teveel snot in de neus om die woningen via de politieke weg te eisen.
  Nu zijn die huisjes er nagenoeg niet en moeten de ouderen hun te grote huizen verkopen voor de prijs van een huisje.

  Terwijl het grote gros tijdens vakantie in een klein hutje gaat zitten en dat het liefst minstens 3 maanden per jaar.

 35. Ludwig von Mises says:

  34

  Eens. Maar ik pas ervoor om de schuld aan de overheid te geven. Er is een mismatch, meer op kwaliteit dan kwantiteit wat Mises betreft.

  Mensen gaan hopelijk leren voor zichzelf te denken, zorgen en bouwen in plaats van erop vertrouwen dat de overheid voor ze denkt, bouwt en zorgt.

  De afgelopen jaren was het natuurlijk zeer aantrekkelijk zelf te bouwen in plaats van overwaarde bij een project ontwikkelaar in te leveren.

  In alle gevallen zullen we krediet wel nodig blijven hebben, enkelingen daargelaten.

 36. bankschroef says:

  @35, ‘leren voor zichzelf denken’ ..niet geheel mee eens, er was onvoldoende toezicht op de leenmogelijkheden. Je vertrouwt er ook op dat je pindakaas geen gif bevat.

 37. Rob Heusdens says:

  De hypotheekrente aftrek moet gewoon volledig van de baan.
  In plaats daarvan een algemene woontoeslag, die net zo werkt als de huidige huurtoeslag.
  Aan de huidige huurtoeslag hoeft niets te veranderen, en de huren hoeven niet geliberaliseerd te worden.
  Dat slaat allemaal nergens op.
  Als de kaviaarmarkt ontspoort, dan is er toch ook geen reden om dan ook de haringmarkt maar te gaan aanpakken?

 38. free ipad 3 says:

  I read this piece of writing fully on the topic of the comparison of newest and earlier technologies, it’s awesome article.

  Here is my homepage; free ipad 3

 39. I like the helpful info you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and test again right here frequently.
  I’m slightly certain I’ll learn a lot of new stuff right
  here! Best of luck for the following!

 40. These bone-conduction headphones connect to a TV via the Bluetooth wireless standard and attach to
  your head like a normal set of headphones. It can be said that Outpost
  is the i – Phone version of Basecamp. Apple recently teased reporters with invites
  to the October 4th announcement that read “Let’s Talk, i – Phone,” so
  it looks like the rumors are true.

 41. I enjoy, result in I discovered exactly what I was taking a look for.
  You’ve ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man.

  Have a nice day. Bye

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*