Bob Janjuah ziet grote problemen

Bob Janjuah (RBS) wordt wel eens omschreven als een Uber-Bear, en hij lijkt dat niet erg te vinden. Dit is is de aanhef van zijn jongste analyse (via Zero Hedge):

I am deeply troubled by the world and markets. THIS IS AN UBER BEAR EARLY WARNING ALERT:…I know its not what folks in general want to hear but hopefully you’ll understand that I am trying to do my little bit to help….

Bob Janjuah (RBS)De grote mislukking is volgens hem dat de privésector niet de tijd had om een duurzaam herstel op gang te brengen vooraleer de geloofwaardigheidslimieten van de overheidssector werden bereikt.

zie ook ‘Zware beurscrash op komst’ (6-2008)

In Europa keren de obligatiemarkten zich af van de overheden, in de VS zijn het de belastingsbetalers die in opstand komen.

Janjuah vreest voor de zes komende maanden dat deflatie de overhand zal halen maar hij verwacht dat de beleidsmakers nog heviger gaan terugkomen met inflatoire maatregelen (stimului, centrale banken die overheidspapier kopen… ).

lees hier verder

Share Button
Tagged with: ,
45 comments on “Bob Janjuah ziet grote problemen
 1. adamus says:

  we hebben van de 4 matadoren kunnen horen dat inflatie een normaal woord is in hun vocabulaire.
  Niemand vroeg zich af: “hoe komt dat nou?”

  Gevolg? x,00 enter.

 2. Juan Belmonte says:

  http://www.youtube.com/watch?v=lWDdcD-1xoo
  (minute 2:05)

  …so you lost a great deal of money on property and derivatives.

  A colossal amount of money.

  But there is a silver lining to it all, …. if you look hard enough….

  Luckily I’ve lost other people’s money, not mine. 🙂

  Variatie op Engels gezegde:
  There is a silver lining behind every cloud 🙂

 3. adamus says:

  is er een whereabouts systeem voor bankiers?

  iemand uit de business misschien een antwoord.

  Zoals bij sporters dus.

 4. adamus says:

  piss off …Juan. 🙂

 5. Juan Belmonte says:

  @ adamus

  Is Juan niet bekend. Doping is toch ook niet aan de orde ?

  Humor (vooral Engelse) is wel gewaardeerd om e.e.a. te verwerken en deze twee komieken zijn meesters in absurditeit, iets waar de huidige crisis zich bij uitstek voor leent, we bewegen langzaam naar acceptatie van de werkelijkheid.

  Heeft u al gezien dat NVM toegeeft dat huizen op -10% zitten (andere draad) ?

 6. Juan Belmonte says:

  @ 5 🙂

  Juan is weer terug van een pauze in Frankrijk en nu weer in het polderland van de Partij voor de Planten, Joselito hoeft niks te doen, de partij is er al:

  http://www.partijvoordeplanten.nl/?file=home

 7. Juan Belmonte says:

  Juan vraagt zich af waarom Japan zo lang in deflatie zit.

  Zouden de woorden van Prof Dr Willem Buiter helpen:
  De grootste klap komt door het verlies aan belastinginkomsten als gevolg van de recessie
  Deze verliezen zijn niet alleen conjunctureel, maar ook structureel. Want de uitzonderlijke baten die westerse landen hadden door belastingen die de financiële en de vastgoedsector betaalden, komen niet meer terug.

  In zo’n situatie werkt Keynes (kunstmatige stimulatie van vraag door extra schuld en geldcreatie) niet….

 8. Juan Belmonte says:

  Jammer dat Kees de Kort er vandaag niet is, dat is iemand die er eigenlijk altijd is, Corné van Zeijl is ERU smeltkaas vergeleken bij de schimmels van Kees….. 🙂

 9. nhz says:

  tot op zekere hoogte eens met Bob, alleen is er volgens mij sprake van een deflatie-scare en helemaal geen echte deflatie. Even iedereen bang maken zodat men straks nog krankzinniger maatregelen accepteert om de geldgroei uit de hand te laten lopen. In de meeste EU landen is de inflatie de afgelopen maanden flink opgelopen, en met de euro crash en diverse BTW/accijns verhogingen her en der van de laatste 2 maanden zullen de statistici vast overuren maken om nog een mooie drol te draaien van de CPI cijfers.

  Niet dat die nieuwe inflatieronde wat gaat helpen aan het probleem, maar het zal zeker helpen om de zakken van de banksters nog meer te spekken.

  Ik blijf wel verbaasd dat obligatiebeleggers nog steeds langlopende NL en DE staatsleningen kopen tegen 3% rente. Het zullen wel kopers zijn die als het resultaat tegenvalt alles van de belastingbetaler vergoed krijgen 🙁

 10. Juan Belmonte says:

  Rond 1991 werd de totale waarde van het land in Japan geschat op ca. $20 biljard, wat meer dan 20% van de totale rijkdom van de wereld omvatte. Tegen 1989 kon Japan hypothetisch gezien door de verkoop van Groot-Tokio de VS opkopen. Men schatte dat de grond waarop het Keizerlijke Paleis gebouwd was ongeveer evenveel waard was als heel Californië of Canada.

  http://mediawiki.arts.kuleuven.be/encywiki/index.php/Bubble-economie

  Zie Vastgoed

  We zien dat op het einde van 1990 tegen het begin 1991 een ongeveer vertienvoudiging van de prijs van alle soorten grond in Groot-Tokio. Daar waar men voor een vierkante meter commerciële grond in 1980 slechts ¥ 636.400 betaalde, telde men daar rond 1991 al ¥ 69.063.000 voor neer. Daarna volgt een bijna even spectaculaire daling van alle prijzen van grond, met als koploper de prijs van commerciële grond die tot een absoluut dieptepunt zakt in vergelijking met de prijzen van de jaren daarvoor. Tegen het jaar 2000 was de prijs voor een vierkante meter reeds gezakt tot gemiddeld ¥ 12.582.000

 11. Juan Belmonte says:

  @10 goed mogelijk, maar een kredietcrisis lost men niet op met méér krediet….

  Er is een onbalans tussen schulden en inkomen: het vermogen om de schulden terug te betalen.

  Een huis werd gewaardeerd op wat tweeverdieners aflossingsvrij en mèt HRA konden financieren.(en dus niet betalen, betalen is incluis aflossen)

  Hierdoor is vastgoed tot op hoogten gestegen die starterssubsidies, generatiehypotheken en andere kunstgrepen vereisten om doorstroom op gang te houden. Die doorstroom is gestokt (2009:-40% in volumes aldus NVM en -10% in prijs).

  Prof. Dr. Ir. Hugo Primus verwacht een jarenlange daling van huizenprijzen. Denk dat die redernering de moeite waard is om in ogenschouw te nemen.

 12. Nou, says:

  Uber bear in het nederlandsch ook wel bekend als:

  Masterbeer

 13. adamus says:

  juan, die aan de rechterzijde heeft ook nog eens een John Cleese hoofd.

 14. adamus says:

  juan, plant het voort, plant het voort.

 15. adamus says:

  In zo’n situatie werkt Keynes (kunstmatige stimulatie van vraag door extra schuld en geldcreatie) niet….

  overheveling van allerlei soorten centjes via de vastgoed wereld naar de staat stagneert? Toch mooi dat iedereen het zonder amok maken heeft aanvaard dat de centjes worden van de pensioenfondsen et al worden afgeroomd.
  Inflatie is ook volstrekt normaal, dat wordt gecompenseerd…..

 16. adamus says:

  Ik blijf wel verbaasd dat obligatiebeleggers nog steeds langlopende NL en DE staatsleningen kopen tegen 3% rente. Het zullen wel kopers zijn die als het resultaat tegenvalt alles van de belastingbetaler vergoed krijgen

  dat is misschien de deal? Zolang het plebs nog bereid is zich iedere dag te melden bij de baas; no worries.

 17. adamus says:

  sorry, €110 in een 2 dagen.

 18. nhz says:

  @11:
  dan was de grondprijs in 2000 dus nog steeds het 2-voudige van die van 1980.

  @12:
  inderdaad, meer krediet maakt het probleem alleen maar erger. Maar meer krediet is helaas de enige oplossing die politici en centrale bankiers kennen dus je kunt er op wachten, dit gaat door totdat het hele systeem barst 🙁

  @17:
  ook een vorm van QE, zou je kunnen zeggen …

 19. adamus says:

  nhz. QE, ik zou het het ook denken. Meerdere wegen naar Rome. Het plebs denkt liever aan het gardameer.

 20. adamus says:

  Hoorde nog iets leuks. Oma deelde geld uit in 2009/10 . Huis namelijk verkocht. Van de 5 kinderen hebben 3 het opgemaakt aan vakantie, 1 aan een keuken (voegt waarde aan huis toe) en 1 goud gekocht. De laatste werd, inderdaad j.l. weekeinde, voor gek uitgemaakt. Er zijn er dus die de goudkoers volgen 🙂

 21. Sam says:

  @19

  Iemand een idee wat de lonen in de periode 1980-2000 hebben gedaan?

 22. Wilbert says:

  @22
  Modaal salaris:
  1980: 15.202
  2000: 24.958 (+64%)

 23. Hugo says:

  Leuk een zerohedge stuk hier. Deflatie maak ik me, net als NHZ, geen zorgen om.

 24. boefke says:

  Ik weet het niet met deflatie. Was ook altijd fanatiek aanhanger van gierende inflatie, echter dat gaat het volk simpelweg niet pikken.

  Daarom lijkt het me waarschijnlijk dat er een (korte) periode van deflatie komt, wat rechtvaardigt om dit kwaad uit te bannen met……nog meer geld drukken.

  Of die deflatie daadwerkelijk feitelijk plaatsvind is maar zeer de vraag, en dus ben ik het ook wel met je eens nhz, dat het een “schijn”deflatie kan zijn.

  Werdt onlangs getipt dat dit ook gebruikt kan worden om de goudprijs flink te “slammen”. Worden veel bulls toch een beetje wit om de neus vrees ik. Daarom is waakzaamheid geboden de komende weken, en licht afbouwen edelmetaal-verhouding tegen deze prijs. Ligt momenteel wel erg ver van de MAV.

 25. Juan Belmonte says:

  Wat te voorzien was is nu aan het gebeuren in Spanje.

  Cajasur is genationaliseerd, maar dat is een druppeltje.

  Pablo de Puttengraver moet op het matje komen bij el bankco.

  http://www.nrc.nl/economie/article1793502.ece/Wachten_op_de_zware_klap_uit_Spanje

  Prestar y no poder pagar.

  Opmerkelijk is dat NRC in dit artikel uit 2007 reeds rept van een totale SP hypotheekschuld van 120% van SP BNP, terwijl NL nu in 2010 officieel op 99% zit en en NL altijd boven Spanje dreef in de lijstjes….

  Zouden de NIBC mensen met hun rapport uit september 2007 dat NL destijds al op 120% zette gelijk hebben?

 26. nhz says:

  @19:
  eerst weer even eens een correctie op mijzelf

  “dan was de grondprijs in 2000 dus nog steeds het 20-voudige van die van 1980.”
  (en niet het 2-voudige, helaas …)

  @26:
  ik denk dat Zapatero dezelfde fouten maakt als veel andere EU politici, inclusief die in de polder: te veel vertrouwen in de ‘deskundigen’ die zeggen dat de recessie over is, te veel vertrouwen in de bankiers die zeggen dat het allemaal goedkomt (terwijl harde maatregelen op zijn plaats waren) en vooral natuurlijk mooie praatjes om de kiezer niet bang te maken – want de PP staat te trappelen om de macht weer over te nemen. Dat de bubbel onder de PP nog erger wats geworden lijkt me overigens een zekerheid, gezien de nauwe verwevenheid van die partij met banken en bouwmaffia.

 27. Juan Belmonte says:

  @27 Moeilijk te beoordelen, die verwevenheid was er kennelijk ook met de partij van Zapatero (PSOE), anders was er toch wel ingegrepen (?). Als NRC het in 2007 zo oplepelde, zo zichtbaar, Seseña een compleet nieuwe wijk van 13.500 woningen…..

  Ach die Spaanse huizenbubble, tot daar aan toe maar afschaffing van stierenvechten, dat is morrelen aan de identiteit van Spanje.

  Schoenmaker, blijf bij je leest.
  Zapatero = Schoenmaker (Zapato = schoen).
  No sabe governar, ni tiene poesía. Y sin poesía, no se puede torear 🙂

 28. Juan Belmonte says:

  Klopt met die Japanse grondprijzen:

  1980 – 1991 maal 108 (!)
  1980 – 2000 maal 20
  1991 – 2000 delen door 5

  Wie het laatst loog, betaalde het gelag.

 29. Juan Belmonte says:

  Daarnaast:

  Nikkei op 29 december 1989: 38,916
  Nikkei op 25 mei 2010: 9.459

  Dat is delen door 4.

  Japan heeft veel geldgeschept en geprobeerd Keynessiaans met krediet hùn kredietcrisis (met grote schulden en daardoor grondprijzen maal 108 in 20 jaar) op te lossen. Dat heeft de economie niet vlotgetrokken en inmiddels is de staatsschuld van Japan hierdoor tot bizarre hoogte gestegen.

  Raar hè, dat de consumptie in Japan aldaar niet de economie trekt…………

 30. adamus says:

  straks zijn TPTB er met de buit vandoor en wij, de slaafjes, gaan terugbetalen. Zo is het tot nu toe met ieder financiëel stelsel gegaan.

 31. Juan Belmonte says:

  Javier Diaz-Giménez, als econoom verbonden aan IESE (MBA wereldtop).
  Hij werd vorige week in het NL NOS journaal geinterviewed en 7 mei stond-i in NRC. Javier Diaz-Giménez vergelijkt Spanje met Japan.

  Zie evt:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-05-2010/standpunten-hypotheekrenteaftrek/#comment-38965

 32. Juan Belmonte says:

  @31 dattu Juan tot de schoonmakers (piss off) rekent is vermakelijk, maar rekent u in 31 zichzelf (wij) nu ook tot de slaafjes ?

 33. Patrick says:

  @24 Hugo,

  We hebben op dit moment deflatie in de private sector en inflatie in de publieke sector.

  Overheden zien het deflatiespook aan hun deur kloppen en kunnen 2 dingen doen:

  1 keihard bezuinigen en snijden in de overheid, hetgeen politieke zelfmoord is, of

  2 Nieuwe inktcartridges kopen voor de printer, en de currency gaandeweg de nek omdraaien, terwijl ze in het politieke debat een “koopkrachtgarantie” geven…

  Either way, levensstandaard gaat naar beneden, pensioenen en uitkeringen gaan uitgekleed worden en de belastingen zullen waarschijnlijk omhoog gaan om alle inproduktieve ambtenaren zo lang mogelijk aan t werk te houden…

 34. spongebob says:

  Voor diegenen die hard door de crisis getroffen zijn en zich de papieren versie niet kunnen veroorloven of gewoon om er even kennis van te nemen.

  Op http://isohunt.com zijn twee torrents te vinden van twee boeken van Ravi Batra. The New Golden Age en ook Greenspan’s fraud

 35. FT says:

  Either way, levensstandaard gaat naar beneden, pensioenen en uitkeringen gaan uitgekleed worden

  Pensioenen uitgekleed?
  Volgens mij bestaan pensioenen voornamelijk uit aandelen (alweer door de 100% gezakt de afgelopen weken?) en zuid-europese staatsobli… sorry zuid-europees toilet papier.

  Ik denk dat de definitieve 2e ronde van de …-schpe recovery nu echt begonnen is. Gaat Jan Kees in navolging van Wouter nu het ABP nationaliseren?

 36. FT says:

  Oeps ….
  Het als maar stijgende vastgoed vergeten 🙂

 37. FT says:

  de …-schpe recovery = de …-shape recovery

 38. Martijn says:

  @35

  Er zijn Nederlandse pensioenfondsen (2) die in fysiek goud hebben geinvesteerd. En dat al ruim een half jaar terug.

 39. Martijn says:

  24

  Ik ook niet.

  Maar veel mensen zien nog steeds niet in dat deflatie simpelweg geen optie is. Het financiële systeem kan dat niet aan en zonder financieel systeem klapt alles.

  Dan maar bijdrukken ten koste van de munt.

 40. nhz says:

  @35,36:
  de pensioenreserves zullen verder dalen, maar dat betekent nog niet dat de pensioenen nu omlaag gaan. Ik denk dat de boomer generatie (via o.a. de vakbonden) zichzelf nog even een riant pensioen laat uitbetalen voordat de bom barst. En voor de politiek is het (net als bij de QE) veel aantrekkelijker om de pensioenen nominaal op peil te houden maar ondertussen zwaarder te belasten zodat ze nog meer onproduktieve dingen kunnen doen.

 41. Sam says:

  @39 En ten koste van onze koopkracht…

 42. KariZ says:

  @38 Martijn, bron?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*