De groeiende bubbel op de woningmarkt

Door: Hans Stegeman

Vroeger kreeg ik op woensdagmiddag van mijn moeder ‘echte’ kauwgom. Zo’n grote roze knoeperd. Bubblicious geheten.

In mijn herinnering deed ik op woensdagmiddag niets anders dan buiten voetballen en ondertussen bellen blazen. De rest van de week moesten we het doen met van die kleintjes. Benbits. Geen bellen mee te blazen.

Bedreiging welvaart

Eigenlijk is dit het verhaal van de internationale huizenmarkt, zoals het IMF dat afgelopen week presenteerde: de onderling steeds meer verbonden mondiale huizenmarkt wordt momenteel opgeblazen tot een bubbel van enorme proporties.

Niet gedempt door verschillen tussen landen, en aangemoedigd door excessief monetair beleid. Woensdagmiddag op de woningmarkt. Het zoveelste bewijs dat de financiële economie en de reële economie steeds minder met elkaar te maken hebben. Sterker nog, dat de financiële economie weer opnieuw een bedreiging vormt voor onze welvaart.

Lees verder op de site van RTL Z

@hanswstegeman

Hans Stegeman is econoom en werkt bij Triodos Investment Management. 

Share Button
Tagged with: , ,
409 comments on “De groeiende bubbel op de woningmarkt
 1. Hans- says:

  In een gemanipuleerde markt,kan geen marktwerking zijn!

 2. Latida says:

  Grappig hoe het weer de PVV is die als eerste een motie van wantrouwen indient zodat je zeker weet dat die nooit door andere partijen zal worden gesteund:

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1960038/live-rutte-doelwit-in-dividenddebat

  Dit is minstens de tweede keer al dat dit voorkomt als ik me niet vergis.

 3. Frans says:

  Latida: Grappig hoe het weer de PVV is die als eerste een motie van wantrouwen indient zodat je zeker weet dat die nooit door andere partijen zal worden gesteund:

  Je zou er bijna wat van gaan denken…

  Verder werkt de PVV als goede bliksemafleider in de zin dat veel mensen er op stemmen, maar Wilders zich zo gedraagt dat een cordon sanitaire bijna een garantie is.

  Toen er een nieuwe partij kwam die wel salon faehig was (FvD) kon de media en de politici niet wachten om deze ook in dezelfde hooek te drukken, hoe ongeloofwaardig ook.

  Het wordt allemaal zo doorzichtig en absurd….

 4. Frans says:

  “Politics is the entertainment branch of industry”
  Frank Zappa

 5. Latida says:

  Frans: “Politics is the entertainment branch of industry”
  Frank Zappa

  Yup.

  https://youtu.be/YzZrU7pdl8E

 6. maff says:

  Ondertussen in Grunn

  Steeds meer huizenverkopers in aardbevingsgebied opgescheept met restschuld

  https://www.rtvnoord.nl/nieuws/192991/Steeds-meer-huizenverkopers-in-aardbevingsgebied-opgescheept-met-restschuld

 7. Nico de Geit says:

  In het artikel wordt er aan voorbij gegaan dat in 2008 een all time high werd bereikt in huizenprijzen. Die zeepbel spatten niet uiteen maar werd op druk gehouden met goedkoop geleend geld.

  Om het systeem te redden ging de rente naar nul, of bijna nul. Ze zeggen dat er ongeveer 20% inflatie was in de afgelopen tien jaar. Ik heb daar mijn twijfels over.

  Maar hoe dan ook: door te sparen kachel je achteruit. Stop je je geld in de aandelenbeurs dan kan dat achteruit kachelen nog veel harder gaan. Binnen een week de helft eraf bijvoorbeeld.

  Het lijkt er dus nu op dat het doel is zo min mogelijk achteruit te kachelen. Rendement kun je vergeten. Bij de minste tegenslag wordt het rendement negatief.

  Als vermogen opbouwen geen zin meer heeft vanwege het achteruit-kachel-effect, waarom zou je dan nog gaan werken, anders dan voor je directe levensbehoeften?

 8. Nico de Geit says:

  ‘Sparer haben 200 Milliarden durch Nullzinspolitik verloren’

  De belastingdienst blijft gewoon doorgraaien via box 3. Met als argument dat als je je vermogen in risicovolle beleggingen zoals de aandelensbeurs of OG had gestopt je rendement had gemaakt. Storten die risicovolle beleggingen in dan is dat jouw probleem. En wat blijft er over van dat rendement na een crash?

 9. Nico de Geit says:

  Een Amerikaanse Millennial vertelt: (hoge) Opleiding afgemaakt, werk gevonden. Collega’s zijn deels dakloos, anderen kunnen niet naar de tandarts omdat ze daar geen geld voor hebben. Ze klaagt daarover bij haar baas. Binnen twee uur ontslagen.

 10. Nico de Geit says:

  Illegale kamerverhuurders melden zich massaal

  NIJMEGEN – Illegale kamerverhuurders in Nijmegen hebben zich de afgelopen drie maanden massaal gemeld om alsnog de vereiste vergunning te verkrijgen. Het gaat onder meer om huisjesbazen die studentenkamers verhuren, maar nergens staan geregistreerd.

  Bewonersplatform Kamerbreed en studentenvakbond AKKU maakten zich de afgelopen tijd sterk om illegale kamerverhuur te bestrijden.

  https://www.gelderlander.nl/nijmegen-e-o/illegale-kamerverhuurders-melden-zich-massaal~adc06178/

 11. Nico de Geit says:

  Het landelijk bureau Bibob oordeelde vorige week dat de sluiting van Eetcafé Touché, Madame Touché, Den Koopman en De Barron terecht is. Het bureau Bibob adviseerde Arnhem de vergunningen voor Touché in te trekken en de exploitatieaanvragen voor De Barron en Den Koopman te weigeren.

  Drugsgeld
  Deze horecazaken zijn 6 maart jongstleden op last van de gemeente Arnhem gesloten. De cafés, geëxploiteerd door een Arnhemse horecaonderneemster, zouden met drugsgeld zijn gefinancierd.

  https://www.gelderlander.nl/arnhem-e-o/bierbrouwer-zoekt-huurders-korenmarkt~ac538786/

  Als ik het goed begrepen heb zijn de panden eigendom van biergigant AB Inbev.

 12. svg says:

  Nico de Geit:
  EenAmerikaanseMillennialvertelt:(hoge)Opleidingafgemaakt,werkgevonden.Collega’szijndeelsdakloos,anderenkunnennietnaardetandartsomdatzedaargeengeldvoorhebben.Zeklaagtdaaroverbijhaarbaas.Binnentweeuurontslagen.

  bron?

 13. Nico de Geit says:

  De grootste maffiabaas…. Draghi???

 14. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: De grootste maffiabaas…. Draghi???

  Er is nog een grotere maffiaclub maar die mag je niet eens noemen.

 15. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  Een Amerikaanse Millennial vertelt: (hoge) Opleiding afgemaakt, werk gevonden. Collega’s zijn deels dakloos, anderen kunnen niet naar de tandarts omdat ze daar geen geld voor hebben. Ze klaagt daarover bij haar baas. Binnen twee uur ontslagen.

  svg: bron?

  https://www.youtube.com/watch?v=WFW9mo4yyG4

 16. Hans- says:

  Nico, beetje respect voor Mario, zonder hem waren de huizenprijzen meer dan gehalveerd!
  Mario en Stef zijn de turbo mensen voor de huizenmarkt.
  (huizenmarkt moet zijn, huizen prijzen)

 17. Nico de Geit says:

  Ze kunnen altijd Bernie Madoff nog uit de gevangenis halen om de boel te leiden. Bernie is slim, heeft vast een (tijdelijke) oplossing.

 18. Latida says:

  Het gaat ge-wel-dig

  “Het aantal zelfstandige ondernemers met geldproblemen is in het afgelopen kwartaal met ruim 3% toegenomen. In de laatste drie maanden van 2017 groeide het aantal zelfstandigen dat een beroep deed op bijstandsverlening zelfs met 15%.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1955070/meer-ondernemers-in-geldnood

 19. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Een Amerikaanse Millennial vertelt: (hoge) Opleiding afgemaakt, werk gevonden. Collega’s zijn deels dakloos, anderen kunnen niet naar de tandarts omdat ze daar geen geld voor hebben. Ze klaagt daarover bij haar baas. Binnen twee uur ontslagen.

  Als een woning te duur is moet je misschien toch maar een Sprinter ombouwen om in te wonen.

  Dan is er één idioot die ook een Sprinter heeft, en op mensen in gaat rijden. Dan weet je wel wie er de schuld krijgt:

  ‘De krankzinnige sekte achter ‘onvrijwillig celibataire’ aanslagpleger’

  https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/04/aanslagpleger-was-onvrijwillig-celibatair-wie-zijn-de-incels-609142/

  Geen idee wat ‘Incels’ zijn, ik ga het nazoeken. Het zal wel net zoiets zijn als MGTOW: Men Going Their Own Way. Je kunt natuurlijk nooit voorkomen dat er iemand bij zit die rare dingen gaat doen. Zeker bij internet-communities.

  De verdraaiing die Elsevier eraan geeft is dan wel weer opmerkelijk.

  De algemene sekte: opleiding afmaken, werk zoeken en vinden, een woning kopen. Scheiding, alimentatie.

  Andere sekte: mensen die dat niet willen. Zoek maar een andere slaaf voor de plantage. En die lopen dus risico door de huizenkopende-sekte te worden gedemoniseerd.

  MGTOW – uitgesproken als ‘miktouw’ staat voor – Men Going Their Own Way – (mannen gaan hun eigen weg) en is een groeiende beweging in westerse landen. Een 19-jarige Amerikaanse jongen vertelt: ‘Ik had voor mezelf een leven gepland in de middenklasse. Een leuke vrouw, een middenklasse baan, een middenklasse huis. Ik zag mezelf al barbecueën in de tuin in mijn korte broek en baseballen met mijn kinderen. Tot ik me realiseerde dat die ‘leuke vrouw’ mij zomaar uit dat huis kan trappen, mij kan ruïneren, en ik dan jarenlang of misschien zelfs de rest van mijn leven (kinder)alimentatie moet betalen. Dit ga ik dus niet doen, ik zie af van mijn plan en ga mijn eigen leven leiden, zonder vrouw’.

  http://zaplog.nl/zaplog/article/mgtow_beter_af_zonder_vrouw

  Het celibaat is in het verre verleden ook een maatschappelijk probleem geweest: mannen die het verrekken om een gezin te beginnen met alle lasten die daarbij horen.

  Foto: vrije man versus getrouwde man (met woning):
  https://i.ytimg.com/vi/Qq3S4rvFYUM/maxresdefault.jpg

 20. Nico de Geit says:

  On topic, want het gaat over huizenkopers:

  MGTOW: blanke, gemengde en Aziatische mannen die liever geen vrouw op hun nek nemen. Liever het geld dat ze verdienen voor zichzelf houden.

  Herbivore-men: hetzelfde als MGTOW, maar dan voor Japanners.

  TFL – True Force Loneliness, eigenlijk zonder uitzondering zwarten. Beginnen en eindigen hun youtube-verhaal door een liedje te zingen. Ze beklagen zich dat ze geen vrouw kunnen krijgen. Ze maken zich niet druk over lasten of alimentatie, omdat ze meer dan platzak zijn. Ze hebben ook geen uitzicht op inkomsten. Worden heel erg door vrouwen overgeslagen – behalve in Nederland, want Nederlandse vrouwen vallen op kansloze gevallen.

  Dat is de nieuwe generatie. De kans dat zij een woning gaan kopen is klein. Hooguit als renderende investering – terwijl ze zelf eenvoudig leven of rondtoeren met de Sprinter-bus. Werken als een slaaf op de plantage vinden ze niet echt aanlokkelijk.

 21. ps says:

  maff, 🙂

  …als het oranjezonnetje maar gaat schijnen!
  https://pbs.twimg.com/media/DbFM-ALXUAABtPt.jpg

 22. Nico de Geit says:

  Een hot-topic in de MGTOW/red pill community: PASSIVE INCOME. Dat is inkomen dat gewoon doorloopt, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

  Het kan van alles zijn: een boek schrijven, iets verhuren, enz.

  Hoe het verder moet met de plantage zonder slaven is niet hun probleem. Ze voelen nul loyaliteit richting de plantage.

  Verder: als je een kind op de wereld zet wordt het door de plantage gekaapt om te trainen als plantage-slaaf. Dat noemen ze leerplicht. Daar hebben ze geen zin in. In de VS moet je de cel in als je je alimentatie niet op tijd betaalt. Steeds meer mensen passen.

  @ Hans – Nederlandse werkende mensen met een goede opleiding kunnen nauwelijks rondkomen. Aan de andere kant heb je mensen die vetgemest worden met uitkeringen en subsidies. Vooral die laatste doen aan voortplanting.

  Een breeding-project voor kanslozen ten koste van gezonde werkende mensen – wie bedenkt zoiets?! Nee, natuurlijk loopt zoiets niet goed af. Het resulteert in een plek waar je niet wilt wonen, zie Detroit.

 23. Latida says:

  Nico de Geit: Het resulteert in een plek waar je niet wilt wonen

  Helaas, dit is de waarheid. Zie oa. de 150,000 emigrerende ‘ik-vertrekkers’ per jaar als bewijs hiervan.

 24. Latida says:

  “De lobbyclub voor grootbedrijven, VNO-NCW, wilde burgers twee keer zoveel onroerendezaakbelasting (ozb) laten betalen. Dat zou huishoudens al snel honderden euro’s per jaar kosten. Daarmee moest onder meer het afschaffen van de dividendbelasting worden vereffend.”

  https://www.elsevierweekblad.nl/belasting/achtergrond/2018/04/vno-ncw-wilde-stiekem-ozb-taks-verdubbelen-609238/

 25. Frans says:

  Nico de Geit: Er is nog een grotere maffiaclub maar die mag je niet eens noemen.

  De zionisten.

 26. Frans says:

  En niet te vergeten de Khazarian Juice scumbags.

 27. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Als een woning te duur is moet je misschien toch maar een Sprinter ombouwen om in te wonen.

  Is ook al geen echte oplossing, want je mag nergens staan. Hooguit op de camping, tijdelijk. En dat is duur. En een Sprinter, inclusief ombouw is ook niet goedkoop. 20k ben je zo kwijt en dat hebben die mensen helemaal niet. In de meeste gevallen hebben ze nul euro of schulden.

  De vraag naar betaalbare huisvesting neemt toe, het aanbod neemt af. Goedkope huisvesting wordt verkocht aan de bewoner, een belegger of wordt afgebroken. Ouderen, immigranten, alleenstaanden zoeken betaalbare huisvesting.

  Wanneer komt tent city naar Nederland? Worden ze geslagen door de politie. Dan moeten ze maar in een woning gaan wonen.

 28. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Wanneer komt tent city naar Nederland?

  In Calais heb je dat dus al met immigranten – tentenkamp: een onvoorstelbare teringbende.

 29. Nico de Geit says:

  De overheid wil niet dat je in een rijdend voertuig woont:

  https://www.youtube.com/watch?v=LTrFs_9DGgQ

 30. maff says:

  Bubbletalk

  Bankiers vol plannen na poolreis: sneller geld voor verduurzaming huizen

  https://nos.nl/artikel/2229374-bankiers-vol-plannen-na-poolreis-sneller-geld-voor-verduurzaming-huizen.html

  En de warme golfstroom wordt zwakker ……

 31. Nico de Geit says:

  Enorme vakantie-woningen in de VS. Gebouwd vanaf 2006, gestopt in 2009. Staan nog altijd leeg. In verval.

  https://www.youtube.com/watch?v=B5wcwy_njB4

 32. maff says:

  de achtste dag …….

  De financiële sector is weer terug bij af, maar niemand lijkt dat te horen

  https://www.hpdetijd.nl/2018-04-26/de-achtste-dag-niemand-lijkt-te-horen/

 33. maff says:

  maff: De financiële sector is weer terug bij af

  Back to normal ….. http://www.garylellis.org/wp-content/uploads/2011/06/define_normal.jpg

 34. Steven says:

  Dit is interessant omdat Jan van de Beek niet alleen Antropoloog is, maar ook wiskundige. Hij kan als wiskundige dus precies uitrekenen hoe en wat.

  https://www.youtube.com/watch?v=96lbr48M3uw

 35. Latida says:

  Nog meer lenen..

  “De WelThuis Starters Hypotheek is een verlengde annuïteitenhypotheek die alleen te sluiten is als een klant zijn eerste woning koopt. De rente moet minimaal 10 jaar worden vastgezet. De eerste 30 jaar is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar. De laatste 10 jaar kan de rente niet meer worden afgetrokken. ASR heeft de hoofdsom van de hypotheek daarvoor in tweeën gesplitst: een aftrekbaar deel dat in 30 jaar helemaal wordt afgelost, en een niet-aftrekbaar deel dat 40 jaar loopt. De bruto maandlasten blijven 40 jaar lang gelijk. Er mag tussentijds maximaal 15% extra boetevrij afgelost worden.”

  http://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2018/04/asr-komt-met-hypotheek-die-starters-40-jaar-mogen-aflossen-101110320

 36. Nico de Geit says:

  Steven: Jan van de Beek

  61% van de Nederlandse baby’s in 2016 autochtoon. 39% dus allochtoon – kan van alles zijn.

  Een niet te verwaarlozen deel van de immigranten heeft een gemiddeld IQ tussen de 60 en 75. De huizenkopers van morgen.

  Als de immigranten die naar Nederland komen heel veel gaan verdienen kunnen ze dure huizen kopen. Een woning die nu 700k doet doet dan makkelijk het dubbele, driedubbele, vierdubbele.

  Maar als de immigranten die naar Nederland komen zich ontwikkelen tot wat hun voorouders altijd waren, als er geen oplossing wordt gevonden voor de lage IQ’s, dan betekent dat vrijwel zeker op termijn een negatief rendement voor OG.

 37. Steven says:

  Nico de Geit: 61% van de Nederlandse baby’s in 2016 autochtoon.

  Volgens mij heeft ie het over 2060. Wel belangrijk is hierbij de definitie van autochtoon omdat een latere generatie van een vluchteling bijvoorbeeld ook autochtoon genoemd kan worden.
  Maar goed; het verhaal van die Jan van Beek is wel duidelijk: Massa immigratie lijkt voor hem een fout experiment en er moet eens goed onderzocht worden wat de echte gevolgen zijn.

 38. Nico de Geit says:

  Steven: moet eens goed onderzocht worden

  Niemand gaat dat dus doen, want iedereen vindt zijn eigen carrière belangrijker dan de toekomst van dit land – zeker politici. De wal zal het schip moeten keren.

  Steven: moet eens goed onderzocht worden

  Je mag het alleen onderzoeken als de uitkomst van je onderzoek rooskleurig is. Anders moet je de cel in, of krijg je op zijn minst de zak. Of, erger: je krijgt dr. t. op je dak.

 39. Nico de Geit says:

  Rond immigratie komt wel steeds vaker het probleem naar voren, en wordt het ook benoemd. Eerst door een enkeling, later in het algemeen. Bijvoorbeeld IQ. En dat dat dus niet op te lossen is. Dom volk zoals de Geit wist dat 40 jaar geleden al.

  Wat het effect van immigratie van kansarmen is op OG? Het zal geen prijsopdrijvend effect hebben. Maar de meeste mensen moeten dat eerst zien voordat ze het geloven.

 40. maff says:

  Malls across the US are dying — here’s why

  Twittertjes

  https://twitter.com/businessinsider/status/987825808629579776

 41. maff says:

  Pap, mogen we een toetje vanavond?”

  „Sorry, jongens. Jullie weten het.”

  „(in koor) Het hoofdkantoor van Unilever.”

  Ziehier het Kwartje van Rutte. Elke dag, tot in de eeuwigheid.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/27/iedereen-betaalt-het-kwartje-van-rutte-a1601142

 42. maff says:

  Pap, mogen we een toetje vanavond?”

  „Sorry, jongens. Jullie weten het.”

  „(in koor) Het hoofdkantoor van Unilever.”

  testing

 43. Nico de Geit says:

  ‘DEAD MALL SERIES’

  Leegstaande winkelcentra in de VS, in verval. Youtube staat er vol mee.

  https://www.youtube.com/watch?v=Zov7PEXdVZk

 44. Latida says:
 45. Nico de Geit says:

  Lonen stijgen met 3% in 2019

  De lonen van mensen die in dienst zijn van een bedrijf of instelling stijgen volgend jaar naar verwachting met ongeveer 3%. Dat meldt het economisch bureau van ABN Amro.

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1979802/lonen-stijgen-met-3-in-2019

 46. maff says:

  Nico de Geit: Lonen stijgen met 3% in 2019

  Negatieffe koopkracht compensatie ? 😉

  http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/t_original/aunf3vrase2s4hqrfija.jpg

 47. maff says:

  Geit, je krijgt gelijk …….

  ‘ De conclusie is onontkoombaar: voor de meeste Nederlanders wordt de oude dag een financiële ramp. Zij moeten zich instellen op een karig aow’tje.’

  Wie denkt er nog na over zijn pensioen?

  https://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/17925/wie-denkt-er-nog-na-over-zijn-pensioen.aspx

 48. maff says:

  ING Australia
  en de rente op een hypotheeklening

  https://www.ing.com.au/home-loans.html

 49. Nico de Geit says:

  maff: Henk is tevreden in zijn huis van 1.000 euro

  destentor.nl/home/…1-000-euro~af39710e/

  Ik geloof daar dus helemaal niks van. Iets bouwen is geen probleem. Het ergens neerzetten wel. Hij woont in een caravan en caravans horen op de camping, met alle regels die daarbij horen.

  In het artikel wordt de indruk gewekt dat je zomaar ergens een hut mag bouwen. Als het er op aan komt mag je zelfs je Sprinter-bus niet eens parkeren, ook al is hij gekeurd, wegenbelasting betaald, verzekerd, enz. Een woonbus hoort op de camping.

  Ga maar eens ergens een hutje bouwen en kijk wat er gebeurt. Sla je tentje op in een park en wacht op de overheid.

  Slechte krant. Veel mensen geloven dat soort onzin. Ze denken dat als ze dakloos worden dan zelf iets in elkaar mogen flansen. Dat mag alleen op daartoe aangewezen plaatsen zoals campings en enkele overwegend extreem-linkse bolwerken.

 50. Nico de Geit says:

  maff: Henk is tevreden in zijn huis van 1.000 euro

  destentor.nl/home/…1-000-euro~af39710e/

  Dat hij zelf van alles in elkaar heeft geflanst, dat soort dingen. Waarom niet een caravan op Marktplaats gekocht voor weinig? Een hutje mag niet zomaar ergens staan, een caravan ook niet.

  De krant is blijkbaar voor infantiele zielen. Sterker: de krant voedt die infantiliteit. Als iedereen nou in zou zien dat zoiets niet kan, niet mag, in een hutje of caravan zomaar ergens wonen, dan was het anders.

  In het artikel wordt gezwegen over de standplaats. En dat is het meest essentiële, en het aller, allerduurste.

  De krant zwijgt blijkbaar bewust over duur wonen, waar iedereen mee kampt – een enorm maatschappelijk probleem. Ze komen aan met een zwamverhaal over wonen in een zelfgebouwd hutje.

  Straks gaan ze nog kijken bij een hutje, gebouwd in de tuin van een of andere XL-villa. Verzwijgen dan weer dat er niet gewoond mag worden in het hutje.

 51. Nico de Geit says:

  maff: Geit, je krijgt gelijk….

  Dat hoop ik niet….

 52. Nico de Geit says:

  maff: Wie denkt er nog na over zijn pensioen?

  Ook weer geen woord over de onhoudbaarheid van de AOW. Babyboomers komen massaal in het sociale vangnet terecht. Daarna is de generatie niks aan de beurt. Dan is alles helemaal kaalgevreten, eigenlijk gegarandeerd.

  Massale instroom van mensen uit de derde wereld waarvan een groot deel achterlijk is, en blijft – is niet op te lossen, zal blijken. En die achterlijken gaan uw pensioen betalen. Dat gaat niet goed komen.

  Verder: de babyboomers zijn eerst aan de beurt, en de babyboomers zijn met veel.

  Wie gaat de AOW, een omslagstelsel, straks betalen????!!!!

  Ik niet, zei de kip.
  Ik niet, zei het varken.
  Ik ook niet, zei de Geit.

  De overheid gaat er alles aan doen om iedereen die iets heeft te plukken. Inclusief pensioenfondsen. Spaargeld wordt al geplukt via box 3, en dat wordt misschien erger.

  Het geld gaat naar de mensen die het echt nodig hebben, om de allerergste armoede te voorkomen. Als je dus iets hebt, spaargeld, pensioen of een betaalde eigen woning kunnen ze je korten. En dat gaat vrijwel zeker ook echt gebeuren, of erger.

  Verder zullen mensen moeten wennen aan de veranderende bevolkingssamenstelling. Babyboomers met bedrijven worden vervangen voor achterlijke criminelen uit de derde wereld.

  Tip: hoe je exit open. Als het je in Nederland niet bevalt en verderop is het beter, dan kun je gewoon gaan. Als je zelfs geen AOW meer krijgt op je oude dag, en in Nederland is wonen stervensduur, wat moet je dan nog in Nederland?

  Wees niet verbaasd als ze je straks oppakken op de luchthaven als je probeert te vluchten. Slaven horen op de plantage.

 53. Nico de Geit says:

  maff: ‘ De conclusie is onontkoombaar: voor de meeste Nederlanders wordt de oude dag een financiële ramp. Zij moeten zich instellen op een karig aow’tje.’

  De ellende is dat je niet weet waar je aan toe bent. De overheid en de kranten hebben het er steeds maar over dat je AOW en pensioen krijgt vanaf een bepaalde leeftijd.

  Maar wat is er dan nog over van de AOW als de generatie niks de pensioen-gerechtigde leeftijd bereikt?? Na de tsunami van babyboomers. Niks. Niet de moeite. Misschien net genoeg om aan de hongerdood te ontsnappen.

  Als je geluk hebt mag je wonen in een subsidiabele huurwoning in een achterstandswijk waar je af en toe wordt beroofd, geslagen, bespuugd, waar veel wordt ingebroken, enz. Hoe had je het anders voorgesteld met AOW aangevuld met een heel klein pensioen?

  Ga je naar de winkel en dan jatten de derdewereldkinderen je portemonnee of je boodschappen. Die situatie is bijvoorbeeld in delen van het Ruhrgebied al bereikt.

  Zo ongeveer ziet ‘een karig AOW’tje’ eruit. Ellende en geweld, in de derde wereld heel normaal, nu ook in Nederland. Dankzij mensen zoals dr. t.

 54. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: voor de meeste Nederlanders wordt de oude dag een financiële ramp.

  Het is niet alleen een financiële ramp. Je gezondheid gaat eraan, je krijgt te maken met geweld dat in de derde wereld heel normaal is. Totaal getto met alles dat daarbij hoort, criminaliteit, drugs, rottigheid. Dankzij mensen zoals dr.t.

 55. afbetaalde huiseigenaar says:

  test

 56. afbetaalde huiseigenaar says:

  Bericht uit Portugal.
  ben ik blij dat ik in Nederland alles verkocht heb.
  Net op tijd voor dat er weer reparaties zouden aankomen-
  op tijd ivm de sluipende afschaffing van Wet Hillen, de sluipende veranderingen ivm niet meer met gas te kunnen stoken en de daarmee verbonden immense kosten.
  En weg van de NL roverheid.
  heb ze altijd wantrouwt en kon het allemaal zien aankomen.

  Geit wil niet kopen – beroemt zich op zijn vele spaarcenten..maar moet zich toch het laplazerus over zijn spaarcenten in box 3 betalen??? dus waar is dan daar het voordeel??

  Je mag in NL niets hebben, niets bezitten. Je moet schulden hebben, door het fiscale plaatje in NL welk gebaseerd is op het niet hebben van bezit.. want dat wordt afgestraft.

  Ik zit nu in een zonnig zuiden met een linkse coalitie met de communistische partij in een regering..paradoxaal.. maar hier is geen fictieve rendement voor vermogensbelasting welk wordt geheven en het actief afschuimen door huizenbezit te fiscaleren al helemaal niet!

  Er is gewoon capital gains tax.. gebaseerd op real rendement. maar verkoop je bv je huis met winst en koopt daarvoor een ander huis dan is die winst niet belast.
  Er is nog een ziekenfonds voor alleman, wil je meer neem je gewoon een extra prive verzekering.

  Geit en konsorten.. wachten op de big bang in NL? er zijn nog altijd zoveel mensen ( en instanties) met geld.. die blijven kopen ..het moet ergens naar toe. de rente omhoog? als het aan Draghi ligt niet dus. Als het aan de politiek ligt: niet dus. NL en Denemarken kunnen moord en brand schreeuwen. het gaat niet gebeuren. de politieke richting en dienst wordt ergens anders uitgemaakt, niet door het kikkerlandje NL. echt niet.
  Europa gaat nu weer geld pompen naar de zuidelijke landen en verrassing (!) er wordt met Albanien geknipoogt.. Moet ik nog meer zeggen? de gemeinsame banken einlagesicherung komt ook en straks ook eurobonds.. of zijn die er al?
  Dus Geit waarom als een don quichote te paard je woede uitleven tegen windmolens..
  hier komen geen vluchtelingen naar toe.. hier is namelijk niets te halen.
  De lokale nationale regering doet er juist alles aan om juist vutters en gepensioneerden uit het Noorden hier naartoe te halen. En met 10.000 den komen ze.. vanuit engeland, sweden, finland, frankrijk, belgie, duitsland en believe it or not: uit Zwitserland. En ook is er een actie gestart om expleziet sepharische Joden hier naartoe te bewegen, en daar het anti semitisme in het noorden weer overhand krijgt
  Deze groep zoekt geen baan, heeft gegarandeerd inkomen en koopt een huis, een auto, meubels, etc. dus goed voor de lokale economie en is een job-motor.

  Mooi huis, nieuwbouw, zonder gas, en 5 jaar garantie. 3.800 grond , 175 m2 wonen- alles BG prachtig uitzicht op de Montejunton 50 minuten van Lissabon en 30 minuten van de Atlantische stranden..

  ik wens iedereen wijsheid en vooral durf!

 57. Latida says:

  “Omdat ze veel geld moeten lenen voor de financiering van te bouwen woningen, hebben corporaties heel hoge rentelasten. Wat heet: zo’n 23 procent van de huurinkomsten gaat op aan rentebetalingen. In het oude systeem konden al die rentelasten helemaal worden afgetrokken. Omdat corporaties maar kleine winstjes hebben, smolt door die enorme aftrekpost de vennootschapsbelasting voor een belangrijk deel weg. Maar volgens de nieuwe regels kan dus nog maar een bedrag dat overeenkomt met 30 procent van de EBITDA worden afgetrokken.

  Volgens berekeningen van Aedes, de belangenbehartiger van de corporatiesector, gaat die beperking van de renteaftrek de sector zo’n 300 miljoen euro op jaarbasis kosten. Dat bedrag is volgens Aedes direct bedoeld om het gat van 1,4 miljard euro te helpen dichten. Dat past ook mooi in het liberale plan om de corporatiesector financieel zó onder druk te zetten, dat ze op grote schaal woningen moet verkopen — en de sociale huursector in Nederland kleiner wordt.

  Gifbeker

  Maar de gifbeker is nog lang niet leeg voor de corporaties. Helemaal los van de nieuwe regels rond renteaftrek zou de vennootschapsbelasting ook al stijgen — en wel van 100 miljoen in 2016 tot 600 miljoen in 2021.”

  https://www.ftm.nl/artikelen/dekking-dividendbelasting-woningcorporaties?share=1

 58. Latida says:

  300 + 600 + 2000 = 2,9 miljard per jaar onttrekken aan de sociale huursector in tijden van een chronisch gebrek aan betaalbare woonruimte.

  “Er is nog een laatste bron van financiële pijn voor de sector: de verhuurdersheffing. Deze heffing bedroeg in 2017 1,7 miljard euro en die zou niet verhoogd worden. Maar ook deze kostenpost is gekoppeld aan de WOZ-waarde van het bezit van de corporaties. Die hogere WOZ-waarde zal volgens de berekeningen van Aedes in 2021 leiden tot de afdracht van twee miljard euro onder de noemer van de verhuurdersheffing.”

  https://www.ftm.nl/artikelen/dekking-dividendbelasting-woningcorporaties?share=1

 59. Latida says:

  “Betaal je 700 euro huur in 2014 en heb je een laag inkomen, dan krijg je gewoon een lastenverhoging van 27,30 euro per maand voor je kiezen. Volgend jaar is dat 28,36 en het jaar daarop 29,47. In 3 jaar tijd is je huur dus van 700 naar 785 gegaan. Dat is dus een stijging van 85 euro.

  Het minimum loon stijgt in die zelfde tijd met 44 euro.
  En dan hebben we het nog niet eens over de prijsverhogingen van energie, voeding, verzekeringen, btw, accijns, energiebelasting, verpakkingsbelasting enz. enz.

  Het is duidelijk waar we naar toe gaan. 31.000 Daklozen is nog lang niet genoeg. 400.000 chronisch zieken in grote financiéle problemen vanwege eigen risico en bijbetaling medicijnen is nog maar het begin.”

  https://www.ftm.nl/artikelen/dekking-dividendbelasting-woningcorporaties?share=1

 60. Latida says:

  3 Dochterbedrijven van het grootste familiebedrijf van Nederland verdacht van oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en overtreding van de sanctieregelgeving

  “De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) is bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar drie dochterbedrijven van SHV. Econosto Mideast, Mammoet en Nutreco worden verdacht van oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en overtreding van de sanctieregelgeving.
  Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt de verdenkingen tegenover NRC. SHV is het grootste familiebedrijf van Nederland en eigendom van de familie Fentener van Vlissingen.”

  https://www.nu.nl/economie/5244641/fiod-doet-onderzoek-omkoping-en-oplichting-bij-dochterbedrijven-shv.html

  loopt met een sisser af

  “Het OM lijkt af te stevenen op een schikking met SHV. Het moederbedrijf is zelf niet officieel als verdacht aangemerkt.”

  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/29/fiod-onderzoekt-dochters-shv-a1601278

 61. Nico de Geit says:

  Vandaag:

  Het prestigieuze Amstel Hotel in Amsterdam staat te koop. De huidige Qatarese eigenaar wil van het pand af

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1983204/amstel-hotel-staat-in-etalage

  donderdag 26 juni 2014:

  ‘Amstel Hotel verkocht voor 800.000 euro per kamer’

  Vastgoedontwikkelaar en hotelexploitant Katara uit Qatar heeft het Amstel Hotel gekocht. Er zou 800.000 euro betaald zijn per kamer.

  http://www.at5.nl/artikelen/130196/amstel-hotel-verkocht-voor-800000-euro-per-kamer

  Zijn er bigger fools?

 62. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Zijn er bigger fools?

  Ik doelde op de de ‘Greater Fool Theory’.

 63. Latida says:

  Aflossen? Sparen? Waarom zou je?

  “Uit eerder onderzoek van de ING bleek al dat de helft van de 50-plussers aflossen en sparen voor de hypotheek niet nodig vindt.”

  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/ouderen-onderschatten-gevaren-aflossingsvrije-hypotheek/

 64. Latida says:

  “een eenvoudige observatie: er staan in Nederland inmiddels meer mensen ‘onder bewind’ dan de gemeente Eindhoven aan inwoners heeft. Dat houdt in dat die mensen de controle over hun kasboekje volledig uit handen gaven aan een deskundige derde, een ‘bewindvoerder.’

  Stonden er in 1988 nog zo’n 20.000 Nederlanders onder bewind,
  Dat staat in het rapport ‘Beschermingsbewind: een vergelijking met curatele’ van het WODC. vorig jaar waren dat er maar liefst 242.033. ”

  https://decorrespondent.nl/8230/welkom-in-nederland-bureaucratieland-waar-de-overheid-242-033-mensen-moet-helpen-om-de-overheid-te-begrijpen/495127490770-b476135f

 65. Latida says:

  Maar waarom eigenlijk?

  “hypotheekaktes horen tot de moeilijkste teksten in het Nederlandse taalgebied.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1987633/hypotheekakte-ondoorgrondelijk

 66. Nico de Geit says:

  ’Record hypotheken zet door’

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1991355/record-hypotheken-zet-door

  De krant heeft het over een record aantal hypotheken, niet dat er in Nederland en Denemarken veel meer geleend wordt dan in andere landen. (recordlanden)

 67. Nico de Geit says:
 68. Latida says:

  Natte vinger werk

  “Sinds april van dit jaar moeten taxateurs werken met het model Taxatierapport april 2018. En dat valt nog niet mee. Taxateurs moeten de waarde van een woning veel beter gaan onderbouwen dan voorheen. De makelaar zal zich bij een appartement moeten verdiepen in de financiële positie van de vve (vereniging van eigenaars). De fundering moet onder de loep, stukje energiebesparing en verder mag niet meer klakkeloos de prijs van het recent verkochte rijtjeshuis in de buurt worden overgekalkt. De onderbouwingsmethodiek bij de vergelijking met referentieobjecten is fors verbeterd. Taxeren begint dus echt een vak te worden. Zelf zagen taxateurs dat altijd anders, want die schreven gewoon het bedrag op dat de klant nodig had voor zijn hypotheek.”

  https://www.daskapital.nl/5150956/oh-jee-woningmarkt-komt-tot-stilstand-door-nieuw-taxatierapport/

 69. Latida says:

  Ik denk dat er inmiddels nog slechts weinigen zijn die met droge ogen dure te beweren dat er in Nederland geen sprake is van een vastgoedbubbel..

  “De voorzitter van de Welstandcommissie sprak zijn verbazing uit dat de woningen, die vijf ton kosten, al zijn verkocht zonder dat een vergunning is afgegeven.”

  https://www.ad.nl/rotterdam/kopers-drijvende-villa-s-verbijsterd-over-negatief-advies-welstand~af49f6ad/

 70. Latida says:

  Aap uit mouw

  “Gebrek aan economische kennis bij politici is zorgelijk”

  https://www.youtube.com/watch?v=VrvEeZC824Q

 71. maff says:

  Het nieuwe Nederland

  Stadsgezicht met windturbine

  http://nlvow.nl/wp-content/uploads/2015/05/mblikmolen.jpg

 72. Nico de Geit says:

  ‘Ze zijn nu meer aan huur kwijt dan ze vroeger moesten betalen voor hun hypotheek.’

  Het gaat dus om mensen die eerst een koopwoning hadden en nu, na onder bewindvoering te zijn geplaatst, een huurwoning. ‘Vroeger’ hadden ze dus lage maandlasten.

  Hoeveel van dit soort gevallen zijn er in Nederland? Huiseigenaren die (gedwongen) bij een bewindvoerder terecht komen?

  Ooit gaat de rente omhoog. Wat dat betekent snapt dat soort mensen niet. Kom er maar in Arjan.

 73. Nico de Geit says:

  Dat soort mensen: ‘de rente gaat 2% omhoog, de huren gaan ook 2% omhoog’.

 74. Hans- says:

  Deutsche-Wirtschafts-Nachrichten.de
  04-05-2018
  Okonom: Italien muss alternative zum euro einfuhren
  Wegens faule krediten
  Dus binnenkort nog een grotere bijdrage van Nederland aan Brussel!
  OZB verdubbelen, OZB weer terug bij de huurders, BTW omhoog, enz.
  Maar het gaat geweldig met de economie!!

 75. Latida says:

  “Banking is necessary – banks are not.” – Bill Gates

  http://www.azquotes.com/quote/1461491

 76. Steven says:

  Even de situatie uitleggen van mijn buren. : Ze woont prima in een goedkoop gekocht appartement met een enorme voor en achtertuin. (ongeveer hetzelfde huur ik dus). Haar vriend heeft net zijn eigen appartement verkocht met tienduizenden winst omdat hij uiteraard liever samenwoont. Ze wonen nu dus vrij riant naast me. Maar voor hun tweetjes is het wel wat klein en gaan ergens in Diemen iets kopen voor 500.000 euro.

  Ik denk dus: Je wint op het verkochte appartement en je woont eigenlijk prima nu , maar gaat weer zwaar aan de leen voor dat huis in Diemen (500.000). Ik zei dus gewoon wat ik er van vond en dat 500.000 best veel is voor 140 m2 in Diemen en kreeg als antwoord: That is how things go.(?!)

  Het is al gekocht (al voordat het gebouwd is) en ik ga uiteraard niet zeggen dat dat best wel dom is. Ergens heeft men het rare idee dus blijkbaar nog steeds dat geleend OG ook al is het duur toch altijd een goede investering is. Het is volgens mij gewoon niet zo, maar zij worden er blij van dus dat ga ik niet lopen verknallen met macro cijfers.

 77. Latida says:
 78. Dr.t says:

  zelfs de griekse banken doorstaan inmiddels de stresstest!

  Wie had dat gedacht?

  https://www.nu.nl/economie/5253146/griekse-banken-lijken-financieel-gezond-stresstest-ecb.html

 79. Eric406 says:

  Dr.t:
  zelfsdegrieksebankendoorstaaninmiddelsdestresstest!

  Wiehaddatgedacht?

  nu.nl/economie/525…-stresstest-ecb.html

  Niemand dr.t.

  Laat iedereen die niet kan zwemmen afzwemmen in de dode zee, slagen ze allemaal.

 80. b says:

  Off-Topic:
  In Australie, Sydney Herald van 4 mei 2018:

  Are you exercising your way out of a home loan?
  https://www.smh.com.au/business/banking-and-finance/are-you-exercising-your-way-out-of-a-home-loan-20180502-p4zcyz.html

  “The real risk is that house prices fall further and faster than the gradual, fairly modest decline we are currently expecting,”

  30-35% minder hypotheek(zie tabel), en de bank wil al je financiele gangen nagaan zoals een sport-abonnement of een betaling van een rekening voor jouw oma. Is het wel nodig?

 81. Nico de Geit says:

  maff: Dokken en Zwijgen

  Het is heel lekker om de schuld te geven aan gouden handdrukken en bonussen. Maar daar zit het probleem niet van de lage rendementen. De lage rendementen worden veroorzaakt door… Mario?

  Maar als Mario stopt en de rente omhoog gaat, dan vallen er pas echt harde klappen. De beurs kan zo maar halveren.

 82. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Maar als Mario stopt en de rente omhoog gaat, dan vallen er pas echt harde klappen. De beurs kan zo maar halveren.

  Mario zorgt er dus juist voor dat de boel niet in elkaar klapt, dat de zeepbel niet uiteenspat. Want wat blijft er over van de zeepbel als de goedkope lucht eruit gaat? De helft? Minder?

 83. b says:

  Buy-to-let feb 2018 onderzoek door UvA en KU Leuven in opdracht van SP.
  https://www.sp.nl/sites/default/files/onderzoek_buy_to_let_0.pdf

  Waarom de huizenprijzen zo hoog gehouden worden: door o.a. de lage rente (een duurder huis kopen wordt mogelijk= prijsopdrijving) en het progressief beleid om (buitenlandse of particuliere beleggers goedkope huizen op te laten kopen voor de verhuur (buy-to-let). Hierdoor worden de huizenprijzen kunstmatig hoog gehouden en het moment van daling uitgesteld, Beleid door de regering zou uitkomst bieden om hier verandering in te brengen.
  Koopstarters staan aan de kant en huuders die vallen tussen wal-en-schip doordat zij gedirigeerd worden naar de duurdere middenhuur boven 710-1000 euro per maand.
  Waarom het aandeel van die beleggers de laatste 2 jaren met bijna 24% is gestegen, doordat zij zich toeleggen op de hogere middenhuur en de prijzen opdrijven doordat zij cash hebben waardoor de koopstarters uit de markt geduwd worden.
  Bovendien biedt de REIT (buitenlandse trustvorm) de mogelijkheid om hier huizenblokken tegen gereduceerd tarief te kopen van corporaties, en zijn zij vrijgesteld van Vennootschapsbelasting en dus binnenkort ook van Dividendbelasting

  ‘Stimuleren van koop kent daarnaast een ideologische component. Dat wil zeggen: kopen wordt veelal
  neergezet als superieur ten opzichte van huren. Kopen wordt geassocieerd met positieve waarden als
  verantwoordelijkheid en burgerschap, hoewel hier in de academische literatuur geen eensluidend bewijs
  voor deze bewering is. Bovendien zou de koopwoning dienen als een belangrijke spaarpot, terwijl het
  beeld hardnekkig is dat huren ‘geld weggooien’ zou zijn. Met andere woorden: de koopwoning dient als
  investeringsobject.’.

  In Australie zakken de grond- en huizenprijzen al de laaste 2,5 jaar met resp 35% en 3-14%, vooral het goedkopere segment huizen is moeilijker te verkopen, waarbij men wil dat de mensen 30-35% eigen geld gaan inbrengen bij het afsluiten van een hypotheek. De flexcontracten bieden een grillige inkomstenbron en veel ambtenaren verliezen hun baan. Linkje zie post 81.

 84. Arjan says:

  b: voor deze bewering is. Bovendien zou de koopwoning dienen als een belangrijke spaarpot, terwijl het
  beeld hardnekkig is dat huren ‘geld weggooien’ zou zijn. Met andere woorden: de koopwoning dient als
  investeringsobject.’.

  Bewijs het tegendeel maar es! Langdurig huren is altijd duurder, of dat nou huizen, auto’s, of – ja Steven – brommers zijn. 🙂

 85. Nico de Geit says:

  Arjan: Langdurig huren is altijd duurder

  Bewijs dat maar eens. En dan heb ik het over de duurdere woningen op een goede locatie, geen vies flatje.

  ——-

  Eigen woning veel duurder dan gedacht door aanhoudende waardedaling

  Johan en Marianne Verschuur kochten begin 2008 een woning van € 250.000,–. Johan was van mening dat kopen altijd voordeliger is dan huren, Marianne wilde graag ‘iets van haarzelf’ hebben. Bij hun zoektocht naar een geschikte woning troffen ze een makelaar die de aankoop van het huis ‘een slimme zet’ noemde. Ook de bank was enthousiast en verstrekte het paar een voordelige aflossingsvrije hypotheek van € 300.000,– voor het huis, de kosten koper, een nieuwe badkamer en keuken.

  We zijn nu zeven jaar verder. Omdat er niets is afgelost op de hypotheek van € 300.000,– staat dat bedrag nog steeds open. Verschillende vergelijkbare woningen in hun straat staan te koop voor € 180.000,–. Johan en Marianne staan inmiddels dus € 120.000,– onder water.

  Ze berekenen wat hun woning echt heeft gekost de afgelopen zeven jaar: Kosten koper: € 25.000,– Daling waarde woning: € 70.000,– Rente en verzekeringen, ongeveer € 12.000,– per jaar netto, over de afgelopen zeven jaar is dat € 94.000,– Er kwam een nieuwe badkamer in, een nieuwe keuken en er was ander onderhoud, bij elkaar € 25.000,– Totale kosten over de afgelopen zeven jaar: € 214.000,–. Dat is € 30.571,– per jaar, € 2.547,– per maand, € 85,– per dag.

  Johan hoopt dat de huizenmarkt snel weer aantrekt, Marianne hoopt dat ook. Huizenmarktdeskundige Nico de Geit, bekend van historische grafieken, uitgebreide kostprijs-berekeningen en reacties op Huizenmarkt-zeepbel.nl, confronteert Johan en Marianne met een langjarige grafiek van huizenprijzen, bekend als de Herengrachtindex:

  https://hotelivory.files.wordpress.com/2010/08/herengracht21.jpg

  De grafiek begint in 1650 en laat zien hoe huizenprijzen door de eeuwen heen gigantisch op en neer gaan. In 2008 werd het hoogste punt ooit bereikt, nooit eerder waren huizen zo duur. De Geit stelt Marianne de vraag wat zij denkt dat de huizenprijzen gaan doen in de komende decennia, afgaande op deze grafiek. Marianne: ‘Ik heb deze grafiek nooit eerder gezien, maar als deze grafiek klopt kunnen de prijzen vrijwel niet omhoog, een prijsstijging is onwaarschijnlijk’.

  Johan is duidelijk niet gelukkig met de grafiek. De Geit vraagt wat hij verwacht. Johan: ‘De prijzen stijgen al een jaar, huizen worden altijd duurder, mijn woning is meer waard dan waarvoor de andere woningen in de straat nu te koop staan’. De Geit, wijzend op de grafiek: ‘Kijk, sinds de jaren ’50 gingen de huizenprijzen vrijwel onafgebroken omhoog. Maar aan die stijging kwam in 2008 een einde. Het kan eeuwen duren voordat de huizenprijzen weer op dat niveau zijn. De vorige piek zat in 1736, dat is 272 jaar voor de piek van 2008’.

  Marianne vraagt aan De Geit wat hij verwacht. De Geit: ‘Aan de hand van deze grafiek verwacht ik dat de huizenprijzen blijven dalen. Hoeveel er precies afgaat ieder jaar laat zich niet voorspellen, maar de trend is naar beneden. Vorig jaar werden door de overheid, de makelaars, de banken en de massamedia alle zeilen bijgezet om de huizenprijs weer omhoog te krijgen, met dikke chocoladeletters schreven de kranten dat de huizenprijzen weer stegen, dat de bodem was bereikt. Mensen geloven dat en stappen dan in, dat zorgt voor een tijdelijke opleving. Vorig jaar was dat een mager plusje van 0,9%. Maar de lange trend is en blijft naar beneden’.

 86. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Pfff… nog steeds in 2012 blijven hangen… kijk ook eens naar andere factoren in plaats van je blind te blijven staren op die vage grafieken…

 87. Latida says:

  Arjan: Langdurig huren is altijd duurder

  Dat hangt er dus maar net vanaf hoe dom je bent bij het kopen

 88. Frans says:

  Dr.t:
  zelfsdegrieksebankendoorstaaninmiddelsdestresstest!

  Wiehaddatgedacht?

  nu.nl/economie/525…-stresstest-ecb.html

  House of mirrors

 89. maff says:

  Ook huurwoningen dreigen onbetaalbaar te worden

  https://www.ad.nl/economie/ook-huurwoningen-dreigen-onbetaalbaar-te-worden~af4666a7/

  20% per jaar prijsstijging

 90. Nico de Geit says:

  Latida: Dathangterdusmaarnetvanafhoedomjebentbijhetkopen

  Als mensen een woning willen gaan kopen vergelijken ze woningen met elkaar op Funda. Ze gebruiken doorgaans geen historische grafiek, inzake de huizenprijzen, de rente, enz.

  Het schijnt ze zelfs voorgerekend te worden hoe het verder gaat na het verstrijken van de contractduur van de hypotheek. Inclusief pensioen en hypotheek. Er wordt er vanuit gegaan dat het blijft zoals het nu is. ‘Alleen de pensioendatum is anders’. (mooi weer berekening)

 91. Nico de Geit says:

  Arjan: Pfff… nog steeds in 2012 blijven hangen…

  Als je in 2008 een woning kocht met een waarde van 250k en een aflossingsvrije lening afsloot van 300k (50k voor de kosten koper en de nieuwe keuken) dan mag je blij zijn als je die woning nu kwijt kan voor 250k.

  Dan zit je dus nog steeds met een restschuld van 50k. Dat is gemiddeld 5k per jaar, bovenop de andere lasten! En vergeet de relatief hoge rente van 2008 niet. Dat was dus duur wonen. Duurder dan huren.

  En dan ga ik er vanuit dat ze niet gingen verhuizen, ze hun werk hielden, gezond bleven, bij elkaar bleven, enz.

 92. washuurdertot2016 says:

  Nico de Geit,

  Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
  Ook in negatieve zin.

 93. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Als je in 2008 een woning kocht met een waarde van 250k en een aflossingsvrije lening afsloot van 300k (50k voor de kosten koper en de nieuwe keuken)

  De kosten koper en de nieuwe keuken zijn weg. Ook als je het uit spaargeld betaalde. Nu het was gefinancierd is er rente over betaald, de rente van 2008. Rond de 5%? Niet te vergeten: allerlei kosten en provisies. En die keuken en badkamer waren duurder natuurlijk.

 94. Nico de Geit says:

  ‘Voor een woning in de sociale huursector komen ze vanwege hun te hoge inkomen zelden in aanmerking’

  Ik heb daar gewoond en werd er depressief. Blij dat ik er weg ben. Ik moet er niet aan denken dat ik op mijn oude dag in zo’n wijk terecht kom.

 95. rubje says:

  Nico de Geit,

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe die mensen er nu voorstaan? Hoeveel staan ze nog onderwater in 2018? Wat heeft het huis ze de afgelopen 10 jaar gekost met dezelfde berekening?

 96. Arjan says:

  Nico de Geit: Maar de lange trend is en blijft naar beneden’.

  Wanneer is een trend een lange trend. We hebben al voor het vijfde jaar stijgingen.

 97. Arjan says:

  Latida,

  Zo dom als jij zijn er in ieder geval maar weinig.

 98. Latida says:

  Tsja.. wat is wijsheid?

  “Duizenden werklozen zitten hierdoor noodgedwongen thuis. Zo is de regeling populair bij Nederlandse banken om mensen uit het buitenland te halen, in plaats van hun eigen weg-gereorganiseerd personeel om te scholen. Denk aan de duizenden werkloze ICT’ers.

  Als FNV hebben we in Amsterdam in de inkomensgroep van circa 37 tot 60 duizend euro relatief grote groepen tijdelijke, jonge werknemers aangetroffen uit onder meer India. Deze zijn veelal actief op bachelor-niveau met ICT-vaardigheden, waarvan Nederlandse banken graag gebruik maken.

  De regeling houdt in dat experts uit het buitenland die hier komen werken, een onbelaste vergoeding kunnen krijgen van 30% van hun brutoloon. Deze fiscale compensatie heeft nauwelijks een relatie met gemaakte kosten en kent geen maximum. Een groot deel van het geld komt dan ook terecht bij een kleine groep mensen met hoge inkomens. Ook na de aanpassing genieten zij vijf jaar lang een laag toptarief van 36,4 procent in plaats van 52 procent. Een directeur van een groot bedrijf met een salaris van 2 miljoen ziet door de regeling zijn netto-inkomen met circa 300 duizend euro stijgen.

  Bij de evaluatie vorig jaar, bleek dat ook de Algemene Rekenkamer grote vraagtekens zet bij het nut van deze subsidie. Moeten wij ons als één van de meest concurrerende economieën van de wereld, willen onderscheiden met de meest royale fiscale tegemoetkoming voor tijdelijke werknemers? Terwijl het geld in de zakken komt van bedrijven zoals banken of van veelverdieners?

  In totaal kost de regeling bijna een miljard per jaar, en ook na de verkorting van acht naar vijf jaar is dat nog steeds ruim 670 miljoen euro. Daar weten wij wel een betere bestemming voor, zoals zorg of onderwijs.”

  https://joop.bnnvara.nl/opinies/expatregeling-moet-verkort-afgeschaft

 99. Steven says:

  Mijn hele gevoel, intellect, ervaring, focus en natuurlijk gewoon wat macro-economie kennis gaat gewoon op tilt als men 500.000 LEENT voor een huis in Diemen. Toch doen mijn buren dat voor 140m2. Ik heb weer wat gedronken, maar het is elke keer weer: Zijn zij nou echt nuchter genoeg dat soort beslissingen te nemen of komt het door:

  stijgende huizenprijzen
  Lage rente
  Duurdere huren
  Trend
  Geen historisch besef
  Gebrek aan bouwkavels
  hypotheekrente-aftrek
  enz.
  enz.

  Het is nogal wat hoor om 500.000 euro in de min te staan.

  en proost. Ik redeneer vast te simplistisch.. Ik houd het voor mezelf graag wel zo.

 100. Nico de Geit says:

  Steven: als men 500.000 LEENT

  Misschien focussen ze op de maandlasten. Misschien kijken ze naar de kansen, niet naar de risico’s.

  Misschien willen ze gewoon een hut om te wonen, een kind te nemen, enz.

  De kans is groot dat als ze € 5.000.000,– moesten lenen ze dat ook zouden doen. Ze voelen zich dan zelfs rijk.

  Vijf miljoen is misschien een beetje veel, maar in Toronto schijnt twee miljoen voor een appartement heel gewoon te zijn.

  En vergeet niet: Rond Toronto mag niet gebouwd worden, dat moet namelijk ‘een groene zone’ blijven.

  500k lenen is in vergelijking met twee miljoen natuurlijk weinig.

  Een half miljoen terugbetalen, met rente. Nee, waarschijnlijk kijken ze niet zo ver. Willen gewoon dat huis. De hypotheekadviseur vond het een slimme zet. Ze doen het gewoon en zien het allemaal wel. Daar komt bij: velen hebben niks te verliezen, nemen nauwelijks geld mee.

 101. Nico de Geit says:

  Woede over hoge huren: ’Huur is duur!’

  De huren in de vrije sector schieten omhoog. Juist in middelgrote steden. In Amersfoort klagen bewoners dan ook steen en been over de hoge huren.

  Filmpje, inclusief huurder met gouden tanden en tattoos: https://www.telegraaf.nl/video/2012401/woede-over-hoge-huren-huur-is-duur

 102. Nico de Geit says:

  Steven: 500.000 euro in de min te staan

  Daar staat de waarde van de woning tegenover. Maar stel je nou eens voor dat er een daling komt in de huizenprijzen. Niet geheel ondenkbaar vanwege de huidige lage rente, de babyboomers die massaal met pensioen gaan en de overheid die de woning uit wil/zal gaan melken.

  Waardedaling betekent dan al snel problematische schulden, met alle gevolgen die daarbij horen.

 103. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: huurder met gouden tanden en tattoos

  De Telegraaf is heel erg pro-koop, en ze zetten alle mogelijke middelen in.

 104. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Zolang een percentage daling per jaar sneller gaat dan aflossen is er een probleem als je verder geen eigen middelen hebt EN wilt verhuizen. Voor de rest: niets aan de hand. Waar maak je je druk over? Per slot van rekening gooi jij elke maand een godsvermogen aan huur in een zwart gat.

  Ik herinner je er maar weer even aan dat bij een annuïteitenhypotheek een lage rente gelijk staat aan meteen veel aflossen. Maar volgens mij snap jij dat niet.

 105. Nico de Geit says:

  Arjan: niets aan de hand. Waar maak je je druk over?

  Vertel eens Arjan, wat doe je op deze site? Onzeker over je aankoop met bijbehorende lening?

 106. b says:

  Huurders dief van eigen portemonnee

  https://www.ad.nl/economie/huurders-dief-van-eigen-portemonnee~aa3b7fea/

  En nee Arjan, niet zoals jij dat ziet. Huurders komen niet voor zichzelf op omdat er een te hoge huur wordt gevraagd, via een puntensysteem kan je bij de Huurcommissie dit corrigeren. Mensen weten vaak niet van het bestaan af van de Huurcommissie.
  Die vergelijking kun je moeiteloos doortrekken naar huizenkopers, dezelfde insteek.
  Zoals in Buy-to-let van KU Leuven en UvA feb 2018 staat beschreven: er is geen academisch bewijs dat huren weggooien van geld is. Per geval moet je kijken of wonen niet te duur is, koop of huur. Wonen kost geld. Belangrijk is dat je in de toekomst de woonlasten kunt blijven dragen.

  Niet iedere situatie is hetzelfde en ik kan begrijpen waarom Nico huurt, omdat hij een eigen onderneming heeft: risicospreiding.

 107. b says:

  Het beleid is erop gericht om beleggers te stimuleren huizen te kopen (in de range van 100-200k) en te verhuren (tussen 710-1000 of meer).
  Dwz prijsopdrijving van de huizen onder 200k.
  Wooncorporaties moeten verhuurdersheffing betalen en vennootschapsbelasting, daardoor is er minder geld beschikbaar voor nieuwbouw voor de verhuur.
  Dit is beleid…..voorkeursbehandeling voor beleggers versus huurders.
  Bovendien moeten er volgens het laatste regeerakkoord meer sociale huurwoningen verkocht worden.
  Steeds meer mensen komen financieel in de knel, geen toegang tot de sociale huur (lange wachttijd en geen beschikbare huizen) waardoor er de helft of meer van het inkomen naar de huur gaat.
  Dan wordt er geopperd koop dan een huis, maar het inkomen is niet voldoende voor een hypotheek van 150k (of meer)en de flexcontracten geven een grillig inkomensplaatje.
  De toekomst is veranderd maar het beleid niet.
  Het is tijd dat dit beleid veranderd wordt.

  Een Denktank in UK wil jongeren 10.000 pond meegeven als start om een huis te kopen, omdat zij niet dezelfde voorwaarden hebben als de oudere generatie (1\3 minder salaris en flexcontracten). Alles wordt gedaan om de huizenprijzen hoog te houden, dat moet veranderen volgens mij.

  Is een huis wel een beleggingsobject voor een individu versus een belegger?
  Ieder van die groep denkt daar anders over. De belegger zal heus niet het hele vermogen in 1 beleggingsobject steken, en verkoopt het gemiddeld binnen 10 jaar ivm aankomend onderhoud.
  Een belegger zal aan risicospreiding doen met het vermogen.
  Moet je als huurder zo’n huurhuis kopen – met achterstallig onderhoud- van een belegger? Eigenlijk zou je een alternatief moeten hebben, zodat je de keus hebt om nee te kunnen zeggen. Dat is er niet. Daarom moet het beleid veranderd worden.

 108. Steven says:

  Arjan: Ik herinner je er maar weer even aan dat bij een annuïteitenhypotheek een lage rente gelijk staat aan meteen veel aflossen. Maar volgens mij snap jij dat niet.

  Het gaat er gewoon om dat de huizen te duur zijn. Als je een brommer koopt voor 15.000 euro met allerlei makkelijke aflossingsregelingen denkt toch iedereen: “wat een dure brommer”

  Bij huizen valt dat kwartje blijkbaar nog steeds niet.

 109. Arjan says:

  Steven,

  Je vergeet de factor tijd mee te nemen. We leven in het hier en nu. Dat huren gaat je geen reet opleveren, al worden de huizenprijzen ooit weer lager.

  Als een brommer aanschaffen zo duur is dan is zo’n ding huren uiteraard nog duurder.

  Wat is je punt eigenlijk, heb je liever een hoge rente waarbij je weinig aflost?

 110. Arjan says:

  En wie financiert er nou in godsnaam 500K 100% voor een huis? Wat een idiote en overdreven voorstelling van zaken.

 111. maff says:

  Bubbles, bubbles, bubbles

  Bank of Canada waarschuwt voor hoge schulden huishoudens

  https://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/bank-of-canada-waarschuwt-voor-hoge-schulden-huishoudens/

 112. maff says:

  Bubbles

  Half of the biggest housing markets in the US are overvalued — and it could spell trouble for homebuyers

  https://www.businessinsider.nl/us-housing-markets-are-overvalued-2018-5/?international=true&r=UK

 113. maff says:

  Bubbles

  ‘SQM also says Melbourne’s house prices are expected to fall as much as 3 per … the Sydney market is approximately 45 per cent overvalued.’

 114. Andre van Duin says:

  Dit soort slimme Zetten of meevallers zie ik Geit etc nooit hebben…

  In record tijd heeft cabaretier Javier Guzman zijn appartement met forse winst weten te verkopen….
  Nog maar kort geleden zette Javier Guzman zijn appartement aan de Kerkstraat in Amsterdam, waar ook Martijn Krabbe en Rodrigo Otazu een optrekje hebben, te koop voor een bedrag van 299.000,– euro of hij heeft het optrekje weten te verkopen voor een prijs van 375.000,– euro ofwel maar liefst 76.000,– euro boven de vraagprijs.

  Zelf kocht de grappenmaker het appartement in augustus 2002 voor de prijs van 175.000,– euro en liet er een hypotheek op vestigen van 190.000,– euro. Hij scoort voor zijn tweekamerappartment een winst van een slordige 185.000,– euro

 115. Nico de Geit says:

  Andre van Duin: Dit soort slimme Zetten of meevallers zie ik Geit etc nooit hebben…

  Gratis geld. Te mooi om waar te zijn? Altijd die krantenberichten over mensen die op tijd zijn ingestapt, én, op tijd zijn uitgestapt.

  Het is eigenlijk een beetje hetzelfde als Pietje die een tientje op straat vond, er een lot voor kocht in de loterij en nu multi-miljonair is.

  Weet je hoeveel mensen er nog steeds onder water staan?

  Voor veel babyboomers zou moeten gelden: goedkoop ingestapt, en nu een kans om voor heel veel geld te verkopen. Maar zelfs dat is dus vaak niet de realiteit: zelfs babyboomers staan onder water. Inclusief 70-jarigen!

 116. Nico de Geit says:

  Andre van Duin: slimme Zetten

  De huizenmarkt is zwaar overgefinancierd, en de overfinanciering neemt toe. Zonder toenemende overfinanciering klappen de prijzen in elkaar en staat bijna iedereen met een eigen woning onder water.

  Vandaar de lage rente. Gaat hij omhoog is de kans groot dat het feest voorbij is. Maar het kan allemaal even duren. Prima voor mij want dan kan ik nog even sparen.

 117. Nico de Geit says:

  Nederland kampioen in hypotheken:

  https://www.ftm.nl/upload/content/images/robin3.PNG

  Natuurlijk zit er een heel verhaal achter:

  ‘Maar ook deze statistiek zegt op zichzelf nog niet zo veel. Ten eerste gaat het om bruto schuld, alles wat Nederlanders hebben opgebouwd in spaar- en beleggingsverzekeringen om de hypotheek af te lossen wordt er niet in meegenomen, en dat is inmiddels een fors bedrag, bijna 50 miljard. Ten tweede wordt het niet gerelateerd aan het aantal woningen dat bij huishoudens in eigendom is. Nederland heeft zo een 50% meer woningen in privaat eigendom dan in Duitsland, waar huren de norm is. Als je daarvoor corrigeert is Duitsland geen middenmoter meer, maar ook een koploper. Italië daarentegen heeft meer eigen woningen dan Nederland en minder hypotheken. Dat is nog eens een rijk land!’

  https://www.ftm.nl/artikelen/zijn-de-banken-te-groot?share=1

  Maar het grafiekje zou alarmerend moet zijn. Wordt er zoveel geleend in Nederland?! Andere grafiekjes laten zien dat we momenteel op een historisch hoogtepunt zitten.

  Hoe loopt dit af? Niet mooi? En dan de vraag: wanneer gaat dit aflopen? Wat zullen de gevolgen zijn?

  Een huurder kan gewoon zijn huur opzeggen. Dan zit hij natuurlijk wel met het probleem waar hij heen moet.

  Mooi-weer-kopers gaan er vanuit dat ze hun baan houden, dat hun inkomen stijgt en dat ze straks volledige AOW krijgen, zoals nu. Dat is erg optimistisch.

  En als het allemaal mis gaat denken ze uit te kunnen stappen door hun woning te verkopen. Daarbij houden ze geen rekening met een flinke prijsdaling. De helft eraf en dan nog geen kopers is ondenkbaar voor ze.

 118. Nico de Geit says:

  Mensen laten zich voeden door krantenberichten. 6% erbij, 8% erbij, 11% erbij. En uiteindelijk blijkt het om 0,9% stijging te gaan, maar dat komt niet in de krant.

  Er is behoefte aan een dashboard waarop je snel kunt zien hoe het ervoor staat. Langjarige gegevens, of juist kort, net waar de gebruiker behoefte aan heeft.

  Hoe staat het nu precies met de groei van de Nederlandse schulden? Ik vind dat relevante informatie, en niet het onzinnige geschreeuw van kranten.

 119. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: En uiteindelijk blijkt het om 0,9% stijging te gaan

  Maar daar moest de inflatie nog vanaf. 🙂

 120. Nico de Geit says:

  Ik denk dat er straks heel wat mensen zijn die willen downgraden, als het allemaal wat minder gaat. Ik wil nu al downgraden, maar het behoort niet tot de mogelijkheden.

 121. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Nederland kampioen in hypotheken

  Nico de Geit: Ik denk dat er straks heel wat mensen zijn die willen downgraden

 122. Nico de Geit says:

  Andre van Duin: Dit soort slimme Zetten of meevallers zie ik Geit etc nooit hebben…

  Het is een piramidespel en Geit doet niet mee.

 123. Gert says:

  2010 gekocht tegen advies hier uiteraard 550.000 kk

  Recent verkocht; 670.000 k.k uiteraard de kk er af en wat verbouwd maar toch wat winst. Tevens 100.000 in de spaar hypo die mee gaat naar ons nieuwe huis. 1.15 miljoen. Rente 20 jaar vast, nog een jaar of tien en de eeste 350.000 van de spaar hypo is afgelost

  Met de lage rente en de hogere inkomens van nu tov 2010 gaan zijn de maandlasten nu lager dan destijds

 124. Eric406 says:

  Arjan:
  Steven,

  Jevergeetdefactortijdmeetenemen.Weleveninhethierennu.Dathurengaatjegeenreetopleveren,alwordendehuizenprijzenooitweerlager.

  Alseenbrommeraanschaffenzoduurisdaniszo’ndinghurenuiteraardnogduurder.

  Watisjepunteigenlijk,hebjelievereenhogerentewaarbijjeweinigaflost?

  Ja, ik heb liever een ton schuld tegen 10%, dan 2 ton tegen 5%. Boven de 2 ton schuld ben je zowiezo niet goed bij je hoofd.

 125. b says:

  Off-Topic:
  Pensioen vergelijkingen met andere landen zoals Australie, Denemarken, Zweden en Chili-CPB 2015 maar nog steeds actueel.
  https://www.cpb.nl/sites/default/files/publicaties/download/cpb-notitie-12juni2015-internationale-vergelijking-van-pensioenstelsels-denemarken-zweden-chili-aust.pdf
  blz 48 gaat over Australie.

  Top 3 beste pensioenlanden zijn: 1 Denemarken, 2 Australie, 3 Nederland.

  Australie.
  *het basis-staatspensioen:
  is ongeveer 535 euro netto per 2 weken,dat is ongeveer gelijk aan NL alleenstaande.
  *het ‘bedrijfspensioen’:
  wordt bij pensionering in 1 keer uitbetaald (de optie om anuiteiten daarna te kopen doet bijna niemand, want ondoorzichtig en chaotisch).
  Is gemiddeld ongeveer 25k in Euro netto.
  *het eigen huis of vermogen: tot 140k AUSD vrij, heb je meer dan moet je dat eerst ‘opeten’ voordat je het basis-staatspensioen krijgt.

  Kom je boven de vrijstellingen uit moet je ook je eigen zorgkosten dragen, dat is in NL beter geregeld.
  Ga je meer dan 3 maanden op reis naar het buitenland dan verlies je het basis-staatspensioen, in NL is dat beter geregeld.

  Het leven na pensionering blijft sober voor de meesten, het boventallige wordt ‘afgeroomd’.

 126. ecb says:

  Nico de Geit: HetiseenpiramidespelenGeitdoetnietmee.

  Als huurder op de vrije huurmarkt doet Geit indirect ook mee aan het piramidespel.

 127. Nico de Geit says:

  b: tot 140k AUSD vrij, heb je meer dan moet je dat eerst ‘opeten’

  Dat is ca. € 88.000,–. Leuk zo’n afgeloste woning.

  Het doet me denken aan de vermogensgrens om zorgtoeslag (en andere toeslagen) te krijgen:

  Maximaal vermogen op 1 januari 2018

  Ik heb geen toeslagpartner

  € 113.415

  Ik heb een toeslagpartner

  € 143.415

  Alleen nog de eigen woning naar box 3.

 128. Nico de Geit says:

  ecb: Als huurder op de vrije huurmarkt doet Geit indirect ook mee aan het piramidespel.

  Misschien betaal ik nu iets teveel huur, maar daar staan extra inkomsten tegenover: de economie draait als een tierelier vanwege de geldpomp.

  Als de muziek stopt zit ik op een berg geld, anderen op een berg schuld. Als dat maar goed afloopt. Hier en daar hoor ik het woord ‘herverdelen’ al.

 129. b says:

  Off-Topic:
  Nieuwe versie model huurovereenkomst zelfstandige woonruimten 11 april 2018 Aedes:
  https://www.aedes.nl/artikelen/klant-en-wonen/huurbeleid/standaardmodel-huurovereenkomst-zelfstandige-woonruimte.html

  Het model huurovereenkomst voor zelfstandige woonruimten is aangepast. Aedes heeft samen met VBTM Advocaten de versie van juli 2017 geactualiseerd. Aanleiding waren uitspraken van het Hof van Justitie en de Hoge Raad over de rechtmatigheid van boetebedingen en discussies over de aansprakelijkheid van de verhuurder.

  Het opleggen van een boete en het vorderen van de winst uit onderhuur kan bij elkaar opgeteld volgens recente uitspraken oneerlijk zijn. In het nieuwe model algemene huurvoorwaarden is er daarom voor gekozen om de winstafdracht niet meer te vragen en het te laten bij een boete. De verhuurder kan namelijk daarnaast nog geleden schade vorderen.

  In de aangepaste model huurovereenkomst is het algemene boetebeding in de algemene voorwaarden niet meer van toepassing op de verhuurder. Door deze bepaling bleek het mogelijk dat de huurder van de verhuurder een boete kon eisen. Dat ging verder dan de aansprakelijkheid van de verhuurder op basis van het huurrecht en was ongewenst.

  Tot slot is toegevoegd dat de verhuurder niet aansprakelijk is voor schade veroorzaakt door een nieuw gebrek aan roerende zaken, zoals bijvoorbeeld het zonnescherm of een zonnecollector. De verhuurder blijft wel aansprakelijk als de schade is ontstaan door een gebrek dat door de verhuurder is veroorzaakt of al aanwezig en bekend was bij aanvang van de huur.

 130. b says:

  Off-Topic:
  Norder en Verhagen: ‘Afschaffen dividendbelasting ten koste van woningbouw en infrastructuur’
  https://www.aedes.nl/artikelen/financi-n/fiscaliteiten–n-/vpb/norder-en-verhagen-%E2%80%98afschaffen-dividendbelasting-ten-koste-van-woningbouw-en-infrastructuur%E2%80%99.html

  ‘Huurders betalen voor multinationals’

  ‘Huurders moeten 100 euro per jaar ophoesten om het grootbedrijf hier te houden.’

 131. b says:

  Ontwikkeling woningvoorraad corporaties 2007-2016
  https://www.aedes.nl/feiten-en-cijfers/woning/hoe-ontwikkelt-het-bezit-van-corporaties-zich/expert-hoe-ontwikkelt-het-bezit-van-corporaties-zich.html

  zie tabel: Verkoop aan beleggers en overigen
  2007-700 woningen verkocht aan beleggers
  2008-800
  2009-300
  2010-400
  2011-3800
  2012-800
  2013-2000
  2014-5900
  2015-3200
  2016-4400.

 132. Nico de Geit says:

  b: Het verplaatsbare huis voor eenpersoonshuishoudens

  Zonder sta-plek niet veel waard. Koper moet zich daar wel heel erg van bewust zijn.

 133. Nico de Geit says:

  Ondertussen op het Tiny house forum:

  ‘Je Tiny House is bijna klaar en je bent met een of meerdere gemeenten in gesprek over een legale woonplek voor jou en je huisje. Dit kost toch meer tijd dan gedacht, dus ga je tijdelijk met je Tiny House op een camping wonen, of bij een kennis op het erf. Dat gebeurt regelmatig, gemeenten hebben toch vaak wat tijd nodig om de mogelijkheden te onderzoeken wanneer het gaat om deze nieuwe woonvorm. Maar waar schrijf je je dan in?’

  https://www.tinyhousenederland.nl/regelgeving/nieuwe-kans-voor-het-briefadres/

  Gisteren kwam ik het verhaal tegen van iemand die zijn tiny hous bijna af had. Nu ging hij op zoek naar een plek om het neer te zetten. Werkelijk.

  Mijn voorspelling: ‘Dit kost toch meer tijd dan gedacht’. In sommige gemeente is het antwoord er snel: het is een caravan, en caravans horen op de camping of in de caravanstalling. Zelfs achter een woning mag niet altijd, daar zal al snel een vergunning voor nodig zijn.

  En wonen in een tiny hous, voldoet het aan het bouwbesluit?! nee natuurlijk niet.

  Iedere plek waar een woonbestemming op zit is goud waard.

  Gisteren ook nog even gezocht op het legaal omzetten van bedrijfsruimte naar woonruimte. Dat kan in sommige gevallen. Het duurt in ieder geval drie jaar of langer, en de woonruimte moet voldoen aan het bouwbesluit van nu. Dus even goedkoop iets prutsen kun je vergeten. Het moet duur zijn.

  En dan kom je mensen tegen met een loods achter de woning, op de loods zit een bedrijfsbestemming. Ze wilden het effe bij de woning trekken, niet dus. En de grond was ook nog vervuild.

  Het was van een echtpaar geweest. Scheiding en toen stierf de man. Het pand is nu van de vrouw, staat onder water en wil er vanaf. Inclusief vervuilde grond en bestemming die veranderd moet worden, maar dat kan jaren gaan duren. En wordt duur.

  In deze markt is ongeveer alles verkoopbaar tegen stevige prijzen.

 134. Nico de Geit says:

  Een hypotheek of andere financieringsvorm vinden om de bouw van je Tiny House te kunnen betalen is ronduit moeilijk.

  https://www.tinyhousenederland.nl/stichting-tiny-house-nederland/tiny-house-financiering/

  Ze snappen het niet helemaal. Een Tiny Hous is geen OG maar een consumptiegoed.

 135. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: In deze markt is ongeveer alles verkoopbaar tegen stevige prijzen.

  Ik bedoel alles waar een woonbestemming op zit. Want als die er niet op zit is het niet veel waard.

 136. Nico de Geit says:

  Als je als gemeente standplaatsen inricht voor tiny houses, en je vraagt bijvoorbeeld 700 euro per maand voor een plekje van 7 bij 12 meter, dan is het zo klaar. Daar komt natuurlijk wel een heel eisenpakket bij van de gemeente, wat allemaal wel en niet mag. Anders wordt het een zooitje.

  Ze kunnen er wonen als de tiny hut aan het bouwbesluit voldoet, anders niet.

  Een dubbele standplaats kan ook: 14 bij 12 meter voor 1400 euro per maand. Er komt wel 5% per jaar bij.

 137. Latida says:

  Nico de Geit: Ikbedoelalleswaareenwoonbestemmingopzit.Wantalsdieernietopzitishetnietveelwaard.

  Misschien in dat geval een leuk bos kopen zonder woonbestemming:

  http://bostekoop.nl/bos-kopen/

  En maar hopen dat je tiny house tiny genoeg is om zich aan het zicht van de omgeving te ontrekken.

  Voor zover ik het heb begrepen gaat het bij de TinyHouse movement niet om de kleine huisjes zelf maar om zo goedkoop mogelijk te wonen en je aan zoveel mogelijk regelgeving te onttrekken.

  Lijkt me behoorlijk lastig in Nederland.

 138. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Als je als gemeente standplaatsen inricht voor tiny houses, en je vraagt bijvoorbeeld 700 euro per maand voor een plekje van 7 bij 12 meter, dan is het zo klaar.

  Je kunt ze ook een standplaats verkopen. Te financieren met lage maandlasten. 🙂

 139. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Je kunt ze ook een standplaats verkopen. Te financieren met lage maandlasten.

  Maar die gaat dan straks wel naar box 3. En daar zitten dan nogal wat gevolgen aan voor de toeslagen, belastingen en AOW.

  Op het tiny hous forum zijn ze van mening dat het ‘makkelijk’ kan. Gewoon ergens wonen. Ze vergeten het verdienmodel van de banken en de overheid. Daar komt bij dat geen gemeente meer zit te wachten op mensen met problemen en/of een laag inkomen. Daar hebben ze er al te veel van.

  Wat heeft een gemeente aan mensen die wél gebruik willen maken van de voorzieningen, maar daar niet voor willen betalen?

  Wonen is duur, wen er maar aan. En het ziet er naar uit dat naarmate de grijze tsunami vordert de kosten voor de overheid oplopen. En die kosten gaan ze halen waar het kan. Bij de mensen die iets hebben dus. ‘Herverdeling’ noemen ze dat. Of gewoon ‘eerlijk delen’.

 140. Latida says:

  Wat zou er gebeurd kunnen zijn?

  “De volledige raad van commissarissen (rvc) van huizensite funda is vrijdag afgetreden, ’na een verschil van inzicht over de rol van de meerderheidsaandeelhouder (NVM Holding) ten aanzien van funda’.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/2025600/commissarissen-van-funda-opgestapt

 141. Steven says:

  Nico de Geit,

  Een enorme grote Camper kopen voor weinig en lekker doorverdienen en sparen zit er niet in. Je moet je blauw blijven betalen voor een stekkie. Maar zoals altijd komt aan al dat gejakker een end.

 142. Arjan says:

  Eric406: Ja, ik heb liever een ton schuld tegen 10%, dan 2 ton tegen 5%. Boven de 2 ton schuld ben je zowiezo niet goed bij je hoofd.

  Waarom wel een ton en niet twee ton l-enen? Waar ligt de grens?

 143. Arjan says:

  Eric406: Ja, ik heb liever een ton schuld tegen 10%, dan 2 ton tegen 5%. Boven de 2 ton schuld ben je zowiezo niet goed bij je hoofd.

  Waarom wel een ton en niet twee ton le nen? Waar ligt de grens?

 144. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Je kunt ze ook een standplaats verkopen

  Het schijnt ‘staanplaats’ te zijn.

 145. Arjan says:

  Nico de Geit: Vertel eens Arjan, wat doe je op deze site? Onzeker over je aankoop met bijbehorende lening?

  Zeg Geit, je hebt het altijd over een dalende trend. Wanneer kun je spreken van een trend?

 146. Arjan says:

  b,

  Twee jaar geleden heb in mijn huurverhoging ook niet betaald, omdat de verhuurder zich niet hield aan de spelregels die hiervoor gelden. Ik wil geloven dat de meesten hier niet van af weten, maar meestal ben je gewoon slachtoffer van de scheefhuurderspolitiek en kun je er niks tegen beginnen.

  Verder zou ik wel eens een onderbouwing willen zien waarom huren financieel gunstiger zou zijn.

 147. Nico de Geit says:

  Maria:
  volkskrant.nl/colu…oningmarkt~b998c1ba/

  ‘Terwijl huizenbezitters geld maken met geld’

  moet zijn:

  ‘Terwijl mensen die nu hun woning verkopen en voordelig zijn ingestapt geld maken met goedkoop geleend geld’

  Verder, quote:

  ‘Maar op de huizenmarkt vinden we het doodnormaal dat mensen zonder enige noemenswaardige inspanning 1, 2, of 3 ton verdienen aan een huis.’

  Winst wordt pas gerealiseerd bij verkoop. Ze mist het punt: we hebben hier te maken met een wereldwijd piramidespel. De grootste zeepbel ooit. Het is te vergelijken met leven op een aardbevingsbreuk: je weet dat het ooit fout gaat.

 148. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: ‘Terwijl mensen die nu hun woning verkopen en voordelig zijn ingestapt geld maken met goedkoop geleend geld’

  Dat kan alleen als anderen bereid zijn in te stappen in het piramidespel, de ‘greater fools’.

 149. Steven says:

  Arjan: Verder zou ik wel eens een onderbouwing willen zien waarom huren financieel gunstiger zou zijn.

  Als de huizenprijzen straks (2019?) zakken met 50 procent (zoals elke keer weer gebeurt bij te hoge prijzen zoals in Japan, Ierland, Spanje en zelfs de VS) dan kan je beter nu huren: maar dat hebben we je al 10 keer uitgelegd.

  Nu is huren veel te duur omdat ook de grond- en huizenprijzen te hoog zijn. Het is allemaal eigenlijk heel simpel. Lage rente maakt nu kopen goedkoper per maand, maar in de volgende jaren misschien niet door hogere rente of gewoon daling van prijzen met lage rente (zoals in Japan)

 150. Eric406 says:

  Arjan: Waaromweleentonenniettweetonlenen?Waarligtdegrens?

  Op dit moment ben ik al blij dat ik als alleenverdiener mijn gezin nog kan onderhouden. Bij mij wordt alles namelijk alleen maar duurder. Ik kan daar geen schulden bij gebruiken. Ik houd liever zelf controle over mijn leven.

 151. Nico de Geit says:

  Huurder kan geen kant meer op

  Het kabinet moet veel meer doen om de vastgelopen huurmarkt aan te pakken, vinden critici. Huurprijzen in de vrije sector rijzen de pan uit, terwijl woningcorporaties nauwelijks bijbouwen. ,,Belast corporaties minder zwaar.”

  https://www.gelderlander.nl/politiek/huurder-kan-geen-kant-meer-op~a93a01b0/

  ‘Sociale huurwoningen – met een maximumprijs van 710 euro – zijn alleen weggelegd voor huishoudens met een jaarinkomen tot 41.000 euro.’

  ‘Weggelegd’? Die woningen zijn helemaal niet beschikbaar. Er nog vanaf gezien dat veel mensen er niet dood gevonden willen worden. Ik heb er ooit gewoond en werd er depressief.

 152. Nico de Geit says:

  Maria:
  volkskrant.nl/colu…oningmarkt~b998c1ba/

  Die mevrouw is toch wel een beetje aan lager wal geraakt. ‘s Nachts last van de buren , ‘B-locatie’ noemt ze het. ZZP’er zonder pensioen, laag inkomen, geen spaargeld. Getto Nederland. En het holt achteruit in bepaalde wijken.

 153. Nico de Geit says:

  Geen hypotheekaftrek door helpen gescheiden vriendin

  Een vrouw is in 2012 door haar werkgever uitgezonden naar België, en ze besluit haar gezin mee te nemen. Het gezin verhuist naar een huurwoning in België, hun eigen woning zetten ze te koop. De schoolvriendin van haar man is pas gescheiden, en zoekt een woning. Zij mag met haar twee kinderen in het huis wonen tot de verkoop.

  https://www.elsevierweekblad.nl/belasting/achtergrond/2018/05/geen-hypotheekaftrek-door-helpen-vriendin-612726/

  Ze woonde er zelf niet, maar verhuurde de woning. Logisch dat ze geen HRA kreeg. En de woning moet over die periode ook naar box 3. Staat niet in het artikel.

 154. Nico de Geit says:

  Arjan: Verder zou ik wel eens een onderbouwing willen zien waarom huren financieel gunstiger zou zijn.

  Heeft helemaal geen zin voor jou want je kunt toch nooit huren. Het is gewoon heel moeilijk of zelfs onmogelijk om nu iets leuks te huren. De overheid en de banken: ‘wie kan kopen moet ook kopen’.

 155. Arjan says:

  Steven: Als de huizenprijzen straks (2019?) zakken met 50 procent

  Ha ha!! De helft eraf in één jaar tijd. Droom lekker verder…

 156. Arjan says:

  Eric406: Ik houd liever zelf controle over mijn leven.

  Hmm… precies de reden waarom ik gekocht heb. Hoef niet elk jaar meer te betalen een kan desnoods extra aflossen.

 157. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Arjan: Verder zou ik wel eens een onderbouwing willen zien waarom huren financieel gunstiger zou zijn.

 158. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Sociale huurwoningen tot 41K inkomen? Dat vind ik nou idioot.

 159. meelezer says:

  Eric406: Op dit moment ben ik al blij dat ik als alleenverdiener mijn gezin nog kan onderhouden. Bij mij wordt alles namelijk alleen maar duurder. Ik kan daar geen schulden bij gebruiken. Ik houd liever zelf controle over mijn leven.

  Het ligt natuurlijk aan wat jij met controle bedoelt. Enige voordeel van huren is dat je makkelijk kan verhuizen. Maar ook dan moet je weer iets vinden. En we zien nu allemaal wat er kan gebeuren als je huurt en je wil verhuizen. Je vind geen enkele woning meer voor je oude huurprijs. Je zit vast in je woning.
  Dat noem ik geen controle.

  Stel je verhuist wel naar een duurdere woning, dan stijgen je lasten. Dat is ook geen beste controle.

  Je hebt toch echt meer controle over je leven als je koopt. Tegenwoordig moet je wel eigen geld meenemen om niet met een grote restschuld achter te blijven.

  Ook in je koophuis kan je vastzitten wat nu mensen in Adam ervaren. Je kan wel verkopen, maar een nieuw huis kost je ook weer heel veel extra geld. Maar mocht je verkopen, heb je wel extra kapitaal om (een beetje) controle over je leven te houden.

 160. meelezer says:

  Steven: Als de huizenprijzen straks (2019?) zakken met 50 procent (zoals elke keer weer gebeurt bij te hoge prijzen zoals in Japan, Ierland, Spanje en zelfs de VS) dan kan je beter nu huren: maar dat hebben we je al 10 keer uitgelegd.

  Steven, als je bedoelt dat vandaag het hoogte punt in de markt is bereikt, en vanaf morgen de prijzen gaan dalen, dan heb je helemaal gelijk. Dan kan je beter (tijdelijk) huren. Maar zoals jouw vraagteken impliceert, je weet het niet wanneer er weer een daling optreedt.
  En waarom landen gebruiken in dit voorbeeld, terwijl we precies weten wat in NL is gebeurd met de huizenprijzen tijdens de crisis. 20% eraf… en geen 50%.

  En het kan altijd erger, maar waarom zou dat gebeuren? Omdat jij en Geit dat in jullie glazen bollen hebben gezien?

  Uit het meelezen heb ik begrepen Steven dat jij twee huizen bezit (of het vermogen eruit kan erven). Dan zit je in een bepaalde luxe positie die velen niet hebben in NL. Dan is blijven huren lekker makkelijk, want er komt een potje met geld vrij waarvan je weer lekker verder kunt huren.

  Maar toch waren je ouders slimmer dan jij, want doordat zij een huis hebben gekocht (en toen ze dat deden was het waarschijnlijk ook een stukje onzekerheid) heb jij de beschikking over wat centjes.

 161. Nico de Geit says:

  meelezer: Maar toch waren je ouders slimmer dan jij, want doordat zij een huis hebben gekocht

  Snap je het nou nog niet?! Sinds de jaren ’50 ging de huizenprijs als een speer omhoog. De all-time-high werd bereikt in 2008. Daarna kwakkelde de prijs.

  In euro’s zitten we ongeveer op het prijspeil van 2008, maar er mag gerust 15-20% inflatie bij. Dus feitelijk daalden de prijzen en was het niet interessant om eigenaar te zijn – behalve enkele transacties in het centrum van Amsterdam dan. Maar waar de prijzen hard zijn gestegen kunnen ze ook hard dalen.

  Dan de glazen bol inzake de 50% daling. Als je verwacht dat de rente van 2 naar 4% gaat, daar kijkt niemand van op. Het is een verdubbeling en best heftig. Als de rente naar 6 of 8% schiet, of hoger, heeft dat gevolgen.

  De beurs gaat natuurlijk eerst. Huizenprijzen worden kunstmatig hoog gehouden. Het kan ook zijn dat er geen huis meer wordt verkocht omdat alleen duur verkocht mag worden – de banken en de overheid dicteren de huizenprijs, niet de markt.

  Ik verwacht niet dat in 2019 de prijzen halveren. Zelfs niet als daar fundamenten voor zijn – want de prijs wordt hoe dan ook hoog gehouden – zelfs al zou de rente naar 25% schieten.

  Bij een zeer hoge rente zijn er geen kopers meer. Desnoods gaat de bank zelf woningen inkopen van rampgevallen. Maar liever verstrekken ze dan overgangskredieten – ze dwingen de muppets een overgangskrediet te nemen.

  Als de fundamenten er zijn zal de prijs uiteindelijk moeten volgen. Maar dat kan lang duren. En de vraag is of je überhaupt nog wil kopen in een dergelijke toestand.

  Rampzalige fundamenten betekent werkloosheid, criminaliteit en ellende. In die situatie wil je geen gevangene zijn van je koophut. En heb je nog geen koophut, dan denk je ook niet aan kopen.

  Waarom in het Nederlandse getto wonen als je ook op een XT-250 kunt rondtoeren en af en toe een gebakken kip naar binnen kunt werken in een zonnig oord waar het leven voordelig is? Let erop dat ze hem goed doorbakken, neem gerust de leiding.

  Komt de Geit aan op zijn XT, zullen we samen een kip eten, dat is dan de dagbesteding.

  https://www.dirtrider.com/sites/dirtrider.com/files/styles/800_1x_/public/buyers_guide/2018/2018_Yamaha_XT_250.jpg

  De XT 250 mag in de EU niet eens verkocht worden. Alleen 1200 cc motoren, wegens ‘de veiligheid’. Ze zijn knettergek hier.

 162. Nico de Geit says:

  Arjan: Sociale huurwoningen tot 41K inkomen? Dat vind ik nou idioot.

  Je hebt wel vaker problemen om de situatie zoals die is in je hoofd te krijgen.

 163. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: De XT 250 mag in de EU niet eens verkocht worden. Alleen 1200 cc motoren, wegens ‘de veiligheid’.

  https://www.yamaha-motor.eu/nl/producten/motoren/adventure/index.aspx

  Of het moet gewoon duur zijn.

 164. Latida says:

  “Onze uitzuig-economie zorgt ervoor dat zowel overheden als huishoudens zich in toenemende mate in de schulden moeten steken om ervoor te zorgen dat het systeem blijft draaien.

  Mede hierdoor is de wereldeconomie verslaafd aan steeds lagere rente. Een renteverhoging laat het systeem meteen kraken: met degenen die zich al in de schulden hebben moeten steken als eerste en grootste slachtoffers.”

  https://www.rtlz.nl/opinie/column/hans-stegeman/uitzuigers-in-plaats-van-waardecreeerder

  Nico de Geit: Waarom in het Nederlandse getto wonen als je ook op een XT-250 kunt rondtoeren en af en toe een gebakken kip naar binnen kunt werken in een zonnig oord waar het leven voordelig is? Let erop dat ze hem goed doorbakken, neem gerust de leiding.

  Komt de Geit aan op zijn XT, zullen we samen een kip eten, dat is dan de dagbesteding.

  dirtrider.com/site…18_Yamaha_XT_250.jpg

  Het is natuurlijk wel zo dat ALS er deflatie komt, schulden steeds zwaarder gaan wegen.

  En de inflatie is ongelofelijk laag als je bedenkt hoeveel geldverruiming (QE) er heeft plaatsgevonden. Veel van dat geld is richting aandelen gegaan. Maar dat moet ook maar eeuwig door blijven groeien. Bedrijven kopen nu eigen aandelen op om maar rendement voor aandeelhouders te realiseren, ook at kan niet eeuwig doorgaan.

  Het punt van een markteconomie is dat er winnaars en verliezers zijn. Daar zal iedereen het over eens zijn. Maar als men dan tijdens het spel dusdanig de spelregels veranderd dat het spel voor steeds meer mensen niet meer leuk is, dan eindigt het spel op het moment dat er niet meer genoeg nieuwe spelers zijn.

  Immigratie heeft er wat dat betreft veel mee te maken. Niemand wil meer immigratie, maar iedereen wil dat de huizenprijzen blijven stijgen. Zonder immigratie was er nu een bevolkingsdaling gaande en was er geen tekort maar een overschot aan huizen.

  Nu verdere immigratie verder wordt doorgedrukt zal eerst het tekort nog een paar jaar toenemen. Sommige dingen kun je nu eenmaal niet voorspellen.

  Wie kan zich voorstellen dat er in de komende 10 jaar nog eens een miljoen mensen bijkomen vanwege immigratie?

  Het lijkt op dit moment namelijk wel het meest waarschijnlijke scenario.

 165. Latida says:

  “Vooral pensioenfondsen vergrootten hun marktaandeel via regiepartijen als Munt en Dynamic Credit.”

  https://fd.nl/ondernemen/1253533/niet-binnen-30-maar-40-jaar-aflossen-concurrentie-zet-geldverstrekkers-aan-tot-nieuwe-hypotheekvormen

 166. b says:

  Arjan,

  Arjan, er is geen academisch bewijs dat huren weggooid geld is volgens het onderzoek Buy-to-let van 2018, uitgevoerd door de KU Leuven en UvA.
  Onderbouwing-zoals jij dat wilt-: lees Buy-to-Let eerst, dan krijg je de antwoorden.
  Zelf lezen.
  sp.nl/sites/defaul…oek_buy_to_let_0.pdf
  Arjan, het verbreed inzicht 🙂 (in het algemeen en niet op de persoon bedoeld)
  Onderbouwing van bewijs is gecompliceerder, maar in dat stuk lees je er meer over. 🙂

 167. b says:

  Oeps, dat linkje werkt niet meer.
  Jammer dan. 🙂

 168. maff says:

  KIJK! STIJGENDE RENTE LAAT OPKOMENDE ECONOMIEËN IN ELKAAR PLEUREN

  https://www.daskapital.nl/5151018/kijk-stijgende-rente-laat-opkomende-economieen-in-elkaar-pleuren/

  Ps 🙂 blow them bubbles https://www.youtube.com/watch?v=KLNkN6O4ifY

 169. maff says:

  Arrivederci, Europe

  “It’s The Gulf Stream, Stupid!” Climate Scientists Warn Tipping Point Is Near.”

 170. Nico de Geit says:

  Nederlandse staat Europees kampioen in geld verdienen aan particuliere auto’s

  Nederland is koploper als het gaat om belastingen op het rijden met benzine-auto’s. Vooral particuliere auto’s moeten het hierdoor ontgelden. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

  https://www.gelderlander.nl/auto/nederlandse-staat-europees-kampioen-in-geld-verdienen-aan-particuliere-auto-s~aa3c6500/

 171. Nico de Geit says:

  Latida: Zonder immigratie was er nu een bevolkingsdaling gaande en was er geen tekort maar een overschot aan huizen.

  Heel veel oude zooi is rijp voor de sloop.

 172. Nico de Geit says:

  Latida: Wie kan zich voorstellen dat er in de komende 10 jaar nog eens een miljoen mensen bijkomen vanwege immigratie?

  Ik merk daar helemaal niks van hier. Hoor af en toe wat verhalen over inter-etnische spanningen. Maar ik blijf er zo ver mogelijk bij weg.

  Veel immigranten komen in de onderklasse terecht. Ik weet niet wat ze daarmee van plan zijn in Nederland. Uit een Duits onderzoek bleek dat 90% van de immigranten nooit betaald werk zal vinden. Dat gaat dus geld kosten. En tegelijkertijd heb ik nog een enorme vordering AOW op de Nederlandse staat open staan. Goede kans dat ik nooit ga krijgen waar veel mensen nu op rekenen.

  Wat is de zin van het uitbouwen van de onderklasse? Dat ze op links gaan stemmen? Of is het totale krankzinnigheid en blindheid?

 173. Nico de Geit says:

  Latida: Sommige dingen kun je nu eenmaal niet voorspellen.

  Groeiende onderklasse, zware druk op het sociale stelsel. Problemen. Ver bij weg blijven.

 174. Nico de Geit says:

  Vreemd dat de overheid de onderklasse vergroot door mensen te importeren uit de derde wereld en tegelijkertijd sociale huurwoningen liberaliseert. Tel daarbij op: gemeenten willen geen arme burgers, weren arme burgers. Je kunt maar beter niet arm zijn in dit land.

 175. b says:

  Gemeenten negatief over wetsvoorstel sociale huur:
  https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/gemeenten-negatief-over-wetsvoorstel-sociale-huur.9587817.lynkx
  14 mei 2018.

  ‘Een wetsvoorstel van Groenlinks, SP en PvdA om de daling van de voorraad sociale huurwoningen te stoppen, kan niet op de sympathie van de VNG rekenen. Gemeenten willen zelf zeggenschap houden over hun woningbeleid’

  ‘Groenlinks, SP en PvdA dienden het wetsvoorstel een paar dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart in. De partijen vrezen dat er komende jaren tussen de 65.000 en 300.000 sociale huurwoningen zullen verdwijnen’

 176. b says:

  Gemeenten negatief over wetsvoorstel sociale huur:
  https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/gemeenten-negatief-over-wetsvoorstel-sociale-huur.9587817.lynkx
  14 mei 2018.

  ‘Groenlinks, SP en PvdA dienden het wetsvoorstel een paar dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart in. De partijen vrezen dat er komende jaren tussen de 65.000 en 300.000 sociale huurwoningen zullen verdwijnen’

 177. Deutsche Mark says:

  Gert,

  Hartelijk gefeliciteerd met je dansje op de vulkaan. Zolang er geen uitbarsting komt uiteraard halleluja-verhaaltjes. Is de uitbarsting straks een feit, dan natuurlijk doodse stilte…

 178. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit,

  Ken het tiny-house-forum niet, maar de deelnemers zullen wel een verzameling overwegend naieve dagdromers zijn.

 179. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  De grens ligt imo daar waar je het nog redelijkerwijze kunt aflossen, en waar je niet voor de aflossing minstens gedeeltelijk op een uiteindelijke verkoop bent aangewezen.

  Als ik mensen met een heel hoge schuld op hun huis naar het moment van volledig eigendom vraag, wordt me vaak geantwoord dat dit nooit gaat gebeuren. De schuld is hun inziens geen enkel probleem, want het huis gaat ooit voor iig een hoger bedrag dan hun schuld verkocht worden. Dat vind ik een gevaarlijke gedachte, maar ze is in de NL-mentaliteit vast verankerd door ingenieuze hersenspoeling van de bevolking. In bepaalde andere landen vinden ze NL’ers op dit punt krankjorem, en die mening deel ik.

 180. Deutsche Mark says:

  Deutsche Mark,

  Dat de uiteindelijke aflossing van een huis niet zonder verkoop ervan tot de mogelijkheden behoort, is ook een punt dat op een pyramidespel wijst: slechts door profitabel uitstappen is succes in het systeem mogelijk, anders gaat het fout.
  Met de volledige aflossing in 30 jaar speelt dit punt gelukkig minder, maar er zitten nog zoveel aflossingsvrije hypotheken in de markt, waar dit niet voor geldt. Die gaan al genoeg hoofdpijn opleveren. En dat er in de msm er al flink op gewezen wordt, bewijst dat.

 181. Nico de Geit says:

  Property Tax Illinois, 2,6%. Gewoon een voorbeeldje. Dus 2,6% van de waarde van de woning moet je afdragen aan de overheid. Ieder jaar opnieuw. En het tarief kan omhoog als ze meer geld nodig hebben.

 182. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  We zitten nog niet in een dalende trend. We zijn bezig met een mooie double-top, die de voorbode van een lange daling is. Deze daling heb ik hier al een paar jaar terug op beginnend rond 2022 geschat, en daar blijf ik bij. Als we dan de heilige 2030 van BBB bereikt hebben, ligt een flink deel van de daling achter ons, waarna een lang dal gaat volgen. Dat is dan de periode van desinteresse. Logisch, want de bbb’ers zijn dan te oud voor huisjeskopen of dood en de volgende potentiele kopersgroepen zijn lang niet zo huisjesgeil. (jongeren die liever reizen dan duur/groot wonen, allochtonen die liever een dure auto dan duur huis bezitten enz. enz.)

 183. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Property Tax Illinois, 2,6%.

  Ietsje hoger, met handige calculator:

  https://smartasset.com/taxes/illinois-property-tax-calculator#SBPzq6Mjrf

 184. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit,

  Bij dit “verdiende” geld zonder er wat voor te hoeven doen, wordt altijd voorbij gegaan aan het feit, dat iemand anders er ergens hard voor moet werken zonder er iets voor te krijgen. (there is no free lunch!, of “win-win” in stoere ondernemerstaal)

 185. Deutsche Mark says:

  Deutsche Mark,

  “Verdiend geld” zonder er iets voor te hoeven doen, is daarmee ook de asociaalste vorm van inkomen!
  (het is diefstal van arbeid verricht door anderen)

 186. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  Ik vind sociale huurwoningen idioot. Niet de woningen, maar het inkomen waarmee woningen gehuurd worden, horen sociaal te zijn. Als je de sociale huurmarkt persoons- ipv objektafhankelijk maakt, is het scheefhuurprobleem ook meteen van de baan.

 187. Deutsche Mark says:

  maff,

  Ik zie het nieuwe eraan niet: mijn huis werd in ’03 net zo gebouwd, kostte <100k en is net zo groot als die 2 van het artikel samen. Moest wel keuken en badkamer er nog in geplaatst worden (zelf gedaan). Die huisjes van het artikel hebben overigens ook geen afgewerkte wanden etc., dus kunnen na 14 uur niet meteen bewoond worden. (en prefab aanbieders die keuken + badkamer meteen meeplaatsten kon ik in '03 ook uitkiezen)

  Kortom: gevalletje oude hoed…

 188. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit,

  Maar beleend, dus onderpand, dus niet sloopbaar!!!

 189. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit,

  De grote nieuwe onderklasse is onontbeerlijk voor de corporate fascisten, want ze eten en poepen. Consumenten zijn nodig om de huidige maatschappij op poten te houden. Daar zijn ze voor. Betaald worden ze van belastinggeld ven de middenklasse, die het anders zouden gaan sparen!!! Dat zou de doodsteek voor de corporate fascisten zijn: teruglopend bevolkingsaantal dat minder consumeert en meer spaart, betekent lagere omzetten en winsten. EN VERLIES VAN MACHT. Een nogo dus in onze democratische dictatuur…

 190. Steven says:

  Toch weer over die “sociale” huur: er wordt gewoon dik winst op gemaakt door de corporaties. Die dat dan weer afstaan aan de staat die dat weer besteden voor HRA en zo.

  https://www.parool.nl/binnenland/woonbond-corporaties-maken-flinke-winst-op-sociale-huur~a4575568/


  Woningcorporaties maken jaarlijks gemiddeld 1500 euro winst op een sociale huurwoning, blijkt uit de nieuwste berekeningen van de Woonbond die donderdag naar buiten komen”

 191. Arjan says:

  b,

  Ik ga het lezen.

 192. Arjan says:

  Deutsche Mark: De grens ligt imo daar waar je het nog redelijkerwijze kunt aflossen, en waar je niet voor de aflossing minstens gedeeltelijk op een uiteindelijke verkoop bent aangewezen.

  Het aflossen gebeurt automatisch. Als je tenminste kiest voor annuïtair of lineair, wat tegenwoordig de norm is. De aflossingscomponent is tegenwoordig hoog, gezien de lage rente. Zelf heb ik een aanbetaling gedaan, maar had ik ook op de bank kunnen laten staan voor evt. latere aflossing. Het rentevoordeel is niet zo heel groot meer.
  Ik weiger verder vermogensbelasting te betalen dus dat is nog een reden om alles boven de 30K in het huis te stoppen. Mensen zonder geld moeten ook zeker geen huis kopen. Dat is tegenwoordig ook een stuk moeilijker dan in de tijd voordat de nieuwe regels werden opgesteld.

 193. Arjan says:

  Deutsche Mark: In bepaalde andere landen vinden ze NL’ers op dit punt krankjorem, en die mening deel ik.

  Nederland is een erg rijk land waar veel geleend wordt.
  Gebrek aan betaalbare huurwoningen alsook koopwoningen zijn belangrijke redenen van het omhoog schieten van de prijzen.

  Rutte-II had veel meer moeten inzetten op de bouw van nieuwe woningen in de crisis, i.p.v. de huizenprijzen zoveel mogelijk proberen te stutten met allerlei maatregelen naar mijn mening. Door anticyclisch beleid zijn we nu ook weer harder aan het groeien dan de meeste andere landen om ons heen.

 194. Arjan says:

  Arjan: anticyclisch

  procyclisch…

 195. Arjan says:

  Deutsche Mark: k vind sociale huurwoningen idioot. Niet de woningen, maar het inkomen waarmee woningen gehuurd worden, horen sociaal te zijn. Als je de sociale huurmarkt persoons- ipv objektafhankelijk maakt, is het scheefhuurprobleem ook meteen van de baan.

  Iets van een vangnet voor de ‘armen’ is m.i. wel nodig. Zoals het nu geregeld is, is de huurmarkt totaal ontspoord.

 196. Deutsche Mark says:

  Arjan:
  … vangnet voor de ‘armen’ is m.i. wel nodig …

  Het woord “persoonsafhankelijk” begrijp je wel?

 197. Deutsche Mark says:

  Arjan:

  Nederland is een erg rijk land …

  Er zijn meer rijke landen, waar een stuk minder geleend wordt. Duitsland is bijv. zo’n land.

  Verder mee eens dat Rutte + hulpboeven alles naar de klote hebben geholpen. En dan niet alleen de woningmarkt.

 198. maff says:

  De stad is van de bank

  Schuld Bergen op Zoom groeit: ‘stad is van de bank’

  https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/schuld-bergen-op-zoom-groeit-stad-is-van-de-bank-br~af4a0db9/

  Wilt U even ALLES afrekenen ?

 199. Nico de Geit says:

  Derivaten debacle

  Evert Belgers uit Eck en Wiel is één van die ABN-klanten. De 66-jarige ondernemer leende in 2008 400.000 euro van de bank, maar kreeg daarna te horen dat er wel een rentederivaat aan verbonden was. ,,Nooit gehoord van die term, maar ik moest het er maar mee doen.’’ Het kostte hem uiteindelijk 130.000 euro aan rente extra.

  Het verkopen van derivaten ging heel makkelijk, maar het compenseren duurt jaren, en dat is krom.’’

  https://www.gelderlander.nl/buren/duizenden-ondernemers-wachten-nog-altijd-op-geld-van-banken~a54109f1/

 200. Arjan says:

  Deutsche Mark: Het woord “persoonsafhankelijk” begrijp je wel?

  Leg eens uit…

 201. Arjan says:

  b,

  In het rapport wordt in wezen gepleit voor een nog grotere sociale huursector dan we nu al hebben. Ik weet niet of ik dat nou zo’n goed idee vind. Meer goedkope bouwgrond voor particuliere verhuurders beschikbaar stellen lijkt me bijvoorbeeld beter, hier wordt juist gepleit voor het moeilijker maken voor particulieren om te verhuren. De overheid, landelijk of gemeentelijk, zal hoe dan ook een duit in het zakje moeten doen en dus de belastingbetaler.

  Nu is het al zo dat alles beneden de 710 euro als sociale huurwoning bestempeld wordt, of dat nu van een woningstichting is of een particulier maakt hierbij niet uit. Volgens mij is dit Europese regelgeving, maar het zou m.i. toch beter zijn dat daar eens van af gestapt wordt.

 202. Nico de Geit says:

  Arjan: een nog grotere sociale huursector

  Het idee was om de rekening te leggen bij mensen die iets meer te besteden hebben. Maar daar komen er steeds minder van. Gelukkig hebben we de veelbelovende high-potentials uit landen als Syrië, Soedan, Afghanistan en Somalië. Zij gaan ervoor zorgen dat het helemaal goed komt met Nederland.

 203. Eric406 says:

  Nico de Geit: Hetideewasomderekeningteleggenbijmensendieietsmeertebestedenhebben.Maardaarkomenersteedsmindervan.Gelukkighebbenwedeveelbelovendehigh-potentialsuitlandenalsSyrië,Soedan,AfghanistanenSomalië.ZijgaanervoorzorgendathethelemaalgoedkomtmetNederland.

  Eritrea,Irak en Iran niet te vergeten.
  (Of mag je dat niet meer zeggen tegenwoordig)

 204. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Het idee was om de rekening te leggen bij mensen die iets meer te besteden hebben. Maar daar komen er steeds minder van.

  http://i.imgur.com/OqfxMzS.jpg

 205. Nico de Geit says:

  maff: Te weinig geld voor schoolontbijt arme kinderen

  Het zou natuurlijk ook kunnen dat hun ouder(s) niet met geld om kunnen gaan. Veel alleenstaande moeders zijn een absolute ramp: het zijn zelf kinderen.

 206. Nico de Geit says:

  ’Vervroegd gasverbod overvalt bouwsector’

  Projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties voelen zich overvallen door het ,,overhaaste” verbod op het bouwen van woningen met aardgas. Dat verbod gaat al op 1 juli in.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2041212/vervroegd-gasverbod-overvalt-bouwsector

 207. Nico de Geit says:

  Eric406: Eritrea,Irak en Iran niet te vergeten.
  (Of mag je dat niet meer zeggen tegenwoordig)

  Natuurlijk mag je dat zeggen. Ze gaan onze pensioenen betalen. Als ze heel snel voor welvaart gaan zorgen kan ik eerder met pensioen.

  Met mijn pensioen komt het vast goed, maar ik bereid me vast voor op een heel arm pensioen.

  http://worldpatents.info/wp-content/uploads/2018/04/nobody-loves-me-quotes-just-a-poor-goat-nobody-loves-me-love-quotes-for-him-long-distance.jpg

  Achterlijke wijven:

  https://media.glamour.com/photos/58863e6a46ad55f90fdb0700/master/w_644,c_limit/21%2520January%2520Goat%2520Yoga%2520Kristen%2520Carter%2520Photography.jpg

  Vergeet die snor maar:

  https://ce091b49106288b3a6b2-33708979d1e224889e54ef5ccd83dd63.ssl.cf1.rackcdn.com/34/51/11/34511145/ad_34511145_1f28f645a79fc4f9_web.jpg

  Terug naar de huizenmarkt. Box 3, gas eraf, rente omhoog, enz.

 208. maff says:

  LOL

  ‘Jongeren moeten een leven lang gaan lenen’
  https://speld.nl/2018/05/16/jongeren-moeten-een-leven-lang-gaan-lenen/

 209. Steven says:

  maff,

  Ha ha. (ergens best triest natuurlijk…..

 210. Nico de Geit says:

  Nederland is ten prooi gevallen aan gasgekte

  Nederland voert al op 1 juli 2018 tot verrassing van onder meer de bouw- en woningsector een verbod in op het gebruik van aardgas in nieuwbouwhuizen en kleine bedrijven.

  onschuldig, maar in de praktijk is het dat niet, schrijft Syp Wynia.

  Lees hier het commentaar van Syp Wynia: Terecht komen burgers in verzet tegen verbod op gas in huizen

  In een eerder commentaar schreef Wynia al dat de Nederlandse staat, voor zover bekend als eerste en enige land ter wereld, besloten heeft dat zijn burgers geen aardgas meer mogen gebruiken.

  https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/05/van-het-gas-af-615572/

 211. Steven says:

  Nico de Geit,

  Is toch weer raar. De babyboomers hebben enorm geprofiteerd van de gasbel; nu mag het niet meer voor de generatie er na omdat huizen beginnen te schudden in Groningen.
  Het babyboomers-pensioen staat zo’n beetje vast dus dan kan die gaswinning ook wel weer netjes afgesloten worden.

  Wat het voor de generatie Nix en verder betekent….. dat maakt allemaal niet uit. De babyboomer heeft genoeg zonnepanelen op zijn afbetaalde villa. (geintje hoor: overdrijven is gewoon leuk)

 212. Latida says:

  En maar als een dolle blijven draaien aan knoppen:

  “Nederland, het land met de beste gasinfrastructuur ter wereld, met een staat die op alle mogelijke manieren in gastransport en gashandel zit, gaat dus met gloeiende haast het gas afschaffen. Voor woningen en kleine bedrijven, althans. Niet voor grote bedrijven, die drie keer zoveel gas afnemen. Ook niet voor andere landen, want de Nederlandse staat blijft dé gasrotonde voor de buurlanden, van Noorwegen, Nederland en Rusland naar Duitsland, Engeland en België. Veel aardgasgekker kan het niet worden.”

  http://www.sypwynia.nl/echt-waar-nieuwbouw-nu-al-van-gas-af/

 213. Steven says:

  en ZONNE panelen verwarmen geen huizen in de winter…

 214. Eric406 says:

  maff:
  Destandvanhetland

  Teweiniggeldvoorschoolontbijtarmekinderendvhn.nl/groningen/…nderen-23173121.html

  ps,
  What’sinabankzerohedge.com/site…02/20150212_bank.jpg

  Fake news maff.
  Ze ondersteunen 700 gezinnen, en dat kost ze 1500 euro.
  Je kunt mij niet wijsmaken met alle potjes die er zijn, dat mensen 2 euro per week te kort komen om hun kind een ontbijt te geven.
  Mensen met een uitkering en kinderen hebben het gewoon goed in NL alles wordt voor ze betaald. Als ze geld te kort hebben om hun kinderen van een ontbijt te voorzien, moeten die kinderen wellicht beter uit huis worden geplaatst.
  Je kunt ze wel nog meer geld geven, maar het gaat schijnbaar op aan de verkeerde dingen.

 215. Eric406 says:

  Nico de Geit:
  Nederlandistenprooigevallenaangasgekte

  Nederlandvoertalop1juli2018totverrassingvanondermeerdebouw-enwoningsectoreenverbodinophetgebruikvanaardgasinnieuwbouwhuizenenkleinebedrijven.

  onschuldig,maarindepraktijkishetdatniet,schrijftSypWynia.

  LeeshierhetcommentaarvanSypWynia:Terechtkomenburgersinverzettegenverbodopgasinhuizen

  IneeneerdercommentaarschreefWyniaaldatdeNederlandsestaat,voorzoverbekendalseersteenenigelandterwereld,beslotenheeftdatzijnburgersgeenaardgasmeermogengebruiken.

  elsevierweekblad.n…n-het-gas-af-615572/

  Je kunt het gewoon niet verzinnen, zoveel domheid. In Peru zijn ze als gekken alle huizen van gas aan het voorzien, terwijl ze daar genoeg zon hebben om alles met zonnepanelen op te wekken. Hier gaan we het gas verbieden.

  Laat de boel alsjeblieft zo snel mogelijk in elkaar storten, zodat we van deze waanzin verlost worden.

 216. Arjan says:

  Steven: Wat het voor de generatie Nix en verder betekent

  De generatie nix worden straks de nieuwe babyboomers, die erven al het moois dat ze bezitten en worden de nieuwe pispaal van de komende generaties…

 217. Nico de Geit says:

  Arjan: De generatie nix worden straks de nieuwe babyboomers

  Je bent een onbenul, Arjan.

 218. Latida says:

  Eric406: Je kunt mij niet wijsmaken met alle potjes die er zijn, dat mensen 2 euro per week te kort komen om hun kind een ontbijt te geven.
  Mensen met een uitkering en kinderen hebben het gewoon goed in NL alles wordt voor ze betaald.

  Als je denkt dat er geen armoede in Nederland is zit je er heel erg ver naast.

  Als je geen eigen woonadres hebt kom je niet eens in aanmerking voor een uitkering. Vraag het eens aan 1 van de minstens 30,000 daklozen.

  En als men dan in die situatie zit, heeft men hulp nodig om toeslagen aan bevragen, want zelf komt men niet uit de bureacratische rompslomp die het met zich meebrengt.

  Daar gaat het vaak al mis: Bij het aanvragen van een uitkering moet aan allerlei voorwaarden worden voldaan, vooral administratieve voorwaarden. Voor toeslagen geldt hetzelfde. Voorwaarden waar heel veel mensen niet de capaciteiten hebben om aan te voldoen.

  Dat is de praktijk.

  Juist die groep mensen heeft daar vaak moeite mee, en ontvangt daardoor niet de toeslagen waar men in theorie wel recht op heeft maar in de praktijk niet ontvangt, of pas veel later waardoor mensen in de problemen komen (allerlei administratieve rondslomp voor allerlei afzonderlijke potjes)

  Je kunt je verder ook afvragen waarom dat hele toeslagencircus is opgetuigd.

  Als uitkeringen voldoende zouden zijn was dat immers niet nodig geweest.

  Ja, er is in Nederland een uitgebreid sociaal vangnet, nog steeds. Maar het is steeds minder toereikend, steeds minder toegankelijk, en steeds meer mensen maken er gebruik van en raken afhankelijk van toeslagen bovenop de uitkering of (minimum-)loon.

  Hoeveel zouden de uitvoeringskosten wel niet bedragen van al die regelingen en kan dat niet veel eenvoudiger dan dat rondpompcircus?

  Er is hier vaak langsgekomen hoeveel mensen er wel niet in de financiele problemen zitten. Dat kan iedereen overkomen bij verlies van baan, scheiding, gezondheidsproblemen of wat dan ook.

  Eric406: Als ze geld te kort hebben om hun kinderen van een ontbijt te voorzien, moeten die kinderen wellicht beter uit huis worden geplaatst.

  Dat is geen oplossing, want dat kost veel en veel meer geld voor de samenleving, naast het feit dat je die kinderen dan in een nog uitzichtlozere positie plaatst, in een omgeving waarvan het bekend is dat de risico’s veel groter zijn om veilig in op te groeien.

  Als je dat zou kunnen verhelpen met 60 euro (2 euro per dag uit jouw voorbeeld, meer in de maand, geweldig.

  Alleen al de huurverhogingen hebben die 60 euro in de afgelopen paar jaar van die uitkering afgesnoept. Andere verhogingen (zorgkosten, boodschappen, electra, gas, etc. komen daar dan nog bij.

  Hiermee worden mensen die al op hun tandvlees lopen net over het randje geduwd waardoor steeds vaker, steeds eerder in de problemen komen.

  Beter zou je je moeten afvragen hoe het komt dat het gemiddeld netto besteedbaar inkomen in Nederland zo veel achterloopt bij andere landen in de EU, de private schulden zo hoog zijn, net als de huizenprijzen, terwijl de pensioenfondsen tegelijkertijd bulken van het geld waar je decennialang niet aan kunt komen.

  Overigens loopt de staatsschuld ook nog steeds op dus ook de overheid geeft meer uit dan er binnenkomt.

  Ook maar uit huis plaatsen dus?

 219. Latida says:

  Banken niet

  “De bouwsector is van plan tot 2030 een miljoen nieuwe woningen te bouwen. Zij willen hier komende 10 tot 15 jaar €200 miljard in investeren. Daarvoor willen ze gezamenlijk optrekken met de overheid.”

  en

  “Dat staat in een investeringsstrategie die veertien kapitaalkrachtige projectontwikkelaars, beleggers en bouwbedrijven zijn overeengekomen en die vanmiddag door de brancheorganisatie van projectontwikkelaars Neprom wordt overhandigd aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Aan de basis van de strategie liggen onderzoeken van onder meer TU Delft en ingenieursbureau Movares.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/2046272/honderden-miljarden-in-nieuwe-huizen

 220. Latida says:

  “,Voorwaarde voor de bouw van een miljoen woningen, is dat de overheid zelf ook fors gaat investeren”, zegt Bart van Breukelen, voorzitter van Neprom. ,,Onder meer in infrastructuur en in de noodzakelijk sanering van milieubelastende bedrijfsactiviteiten in de steden en in de stedelijke regio’s.”

  Noodklok

  De aangesloten partijen luiden de noodklok, omdat zij de druk op de woningmarkt zien toenemen door bevolkingsgroei, stijgende welvaart en de sterke groei van het aantal huishoudens. Het woningtekort loopt door de te lage woningproductie op naar ruim 200.000 huizen in 2020. Van de één miljoen woningen in de strategie zijn er volgens Neprom mogelijk al 600.000 nodig voor 2025.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/2046272/honderden-miljarden-in-nieuwe-huizen

 221. Latida says:

  Nieuws van 10 April 2018 op de website van Neprom:

  “We willen een open debat over wat markt- en publieke partijen samen kunnen betekenen voor de stad. Wat is de opgave en hoe gaan we het doen?”

  De eerste opgave waar zij voor staan is de woningbouwproductie. Uitzetter: “Vergeet niet: wonen is een grondrecht. De overheid heeft de plicht voor voldoende woongelegenheid te zorgen en dat gaat op dit moment niet goed. Door schaarste is wonen een handelsobject geworden in plaats van een eerste levensbehoefte. Wij maken ons ernstige zorgen over de gevolgen die dit heeft voor de betaalbaarheid van het wonen.”

  Om een einde te maken aan die schaarste moeten er in de periode tot 2030 circa één miljoen woningen worden gebouwd. Maar het probleem is dat niemand zich verantwoordelijk voelt voor het op tijd realiseren daarvan. ”

  http://www.neprom.nl/Lists/Nieuws/artikel.aspx?ID=1787&Source=%2fdefault.aspx

 222. Andre van Duin says:

  Oh weer een slimme Z, kennis van mij koopt huisje in Haarlem in 2011. Voor bescheiden bedrag van 230. Niks aan gedaan (nog steeds oude troep binnen). Je raadt het nooit, verkocht voor… 375!!! Wat een knuppel!!! Had gewoon moeten gaan huren en edelmetaal kopen!!!

 223. Nico de Geit says:

  Latida: stijgende welvaart

  Ik streef er hier juist naar minder te consumeren. ‘Stijgende welvaart’, wat bedoelen ze precies? Vaker naar het ziekenhuis?

  In de zon zitten en een boek lezen, op tijd naar bed en goed slapen, dat is welvaart. Maar hoeft niet veel te kosten.

 224. Latida says:

  Het beste pensioensysteem in de wereld? 60 jaar en 40 jaar gewerkt? Dan mag je in Italië straks al met pensioen, en hoeft je maar liefst ruim 7 jaar minder te werken dan in Nederland:

  “De pensioenleeftijd bereiken de Italianen wanneer leeftijd plus dienstjaren opgeteld op honderd uitkomen. Daarmee worden de in 2011 ingevoerde pensioenhervormingen teruggedraaid.”

  https://www.daskapital.nl/5151047/in-italie-zijn-ze-gek-geworden/

 225. Latida says:

  Meer belastingen innen goed voor de gezondheid:

  “De CU-bewindsman komt nog dit jaar met een groot preventieakkoord met daarin maatregelen die roken, overmatig drankgebruik en overgewicht moeten indammen. Dat doet hij met veldpartijen zoals verzekeraars, fabrikanten, scholen en sportorganisaties. ”

  en

  “Het preventieakkoord moet rond de zomer klaar zijn. Mensen verleiden om gezonder te gaan leven heeft wat betreft Blokhuis de voorkeur, maar hij sluit ’vergaande prijsmaatregelen’ en andere ’harde ingrepen’ ook niet uit.

  Als het bijvoorbeeld om tabak gaat wordt er aan de preventietafels gesproken over minder verkooppunten, afspraken met scholen om alle pleinen rookvrij te maken, maar ook het verhogen van de accijnzen.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2049518/kabinet-komt-met-betuttelende-maatregelen

 226. Latida says:

  Veiligheid

  “in een voorstel van het kabinet en de politie krijgt de eenheid Amsterdam er bijvoorbeeld nog geen 60 agenten bij. Dat terwijl de hoofdstad om 500 agenten had gevraagd.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2048954/tekort-agenten-belediging-van-het-korps

 227. Latida says:

  Wij verzamelen all burgerbewegingen

  “De Europese Commissie wil dat bijvoorbeeld noodremsystemen, een alcoholslot en een ,,slimme assistent’’ om in de rijstrook te blijven standaard worden ingebouwd. De commissie verwacht dat de prijzen voor auto’s niet of nauwelijks zullen stijgen door de toevoeging van de snufjes.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/2049061/personenauto-s-moeten-veiliger

 228. Latida says:

  “We hebben het in Nederland gewoon erg goed. Dat beeld ontstaat uit de laatste welvaartsmonitor van het CBS.”

  https://www.telegraaf.nl/video/2046087/we-zijn-een-heel-tevreden-land

  “1,1 miljoen mensen gebruiken antidepressiva, 410.000 mensen denken jaarlijks aan zelfdoding. De schreeuw om hulp van psychisch kwetsbaren is groot, de wachtlijsten lang.”

  https://www.youtube.com/watch?v=c-_dqVi-XbM

 229. Nico de Geit says:

  Verplichte ABS op de fiets zou ook een goed idee zijn. Om het aantal ongelukken met fietsers terug te dringen of zoiets.

  http://www.tweewieler.nl/fietsen/nieuws/2017/06/minder-ongelukken-dankzij-bosch-abs-systeem-voor-e-bikes-10130540

 230. Arjan says:

  Nico de Geit: Ik streef er hier juist naar minder te consumeren

  Dat zal ook wel moeten als je geen cent te makken hebt…

 231. maff says:

  en de koopkracht, zij daalde verder

  Wat krijgen we nou? Koopkracht dáálde in economisch jubeljaar 2017

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wat-krijgen-we-nou-koopkracht-daalde-in-economisch-jubeljaar-2017~b383f972/

  Ps 🙂 Koopkrachtverliesaversie http://www.londonstimes.us/toons/cartoons/joel_holycow.jpg

 232. Nico de Geit says:

  maff: Pope Calls Derivatives Market a ‘Ticking Time Bomb’

  Misschien is het verstandig om geen enkel product af te nemen bij een bank. Er zitten te vaak addertjes onder het gras.

 233. ps says:

  ps,

  …spamfilter, maff!

 234. Nico de Geit says:

  Tiny living was too expensive

  https://www.youtube.com/watch?v=Z-UeoH2naps

  Toch maar een stuk grond gekocht om een echt huis op te bouwen.

 235. Latida says:

  “‘Huisjes flippen’ en ‘stenen schuiven’ in de grote steden; Sven Hulleman en Arjan van Susteren”

  https://www.youtube.com/watch?v=dnoXrJPCYIY

 236. Steven says:

  Latida,

  Ik heb het ook gezien. Toch raar dat ook zij niet op hetzelfde idee komen om Nederland gewoon 1 procent voller te bouwen. (dat is namelijk genoeg omdat slechts 10 procent nu bebouwd is)

  Ook dat zou niet nodig hoeven zijn als er niet zo veel immigranten kwamen, maar dat is uiteraard weer een ander onderwerp.

 237. Steven says:

  Dure studentenkamers zijn vernietiging van kapitaal. Aan de ene kant betalen studenten veel te veel aan de kamers en aan de andere kant verdienen niksdoeners (zoals een oude kennis van mij die alles kan, maar liever lui dan moe is) kapitalen aan het ophokken van jongeren.

 238. Nico de Geit says:

  Steven: vernietiging van kapitaal

  Dat kapitaal komt tegenwoordig uit het niets. Een kapitaal leen je tegen extreem lage rente. Daarom loont kapitaal niet echt meer want het is niet schaars. En een kapitaal lenen is uiterst riskant.

 239. Nico de Geit says:

  Peter Schiff over oplopende rente, vanaf ca. 8 min 20:

  https://www.youtube.com/watch?v=gOkkmKMR8ao

 240. Nico de Geit says:

  Peter Schiff en Stefan Molyneux over schulden, de rente, staatshuishouding waaronder oudedagsvoorziening, immigratie van kansarmen, het huwelijk, enz.

  https://www.youtube.com/watch?v=8V19Ar3LqYc

 241. Latida says:

  Gapende gaten in het sociale vangnet:

  “veel mensen vallen nu buiten de boot en kunnen niet terecht bij hun gemeente voor hulp.”

  https://nos.nl/artikel/2233120-zo-wil-de-staatssecretaris-mensen-uit-de-schulden-helpen.html

 242. Latida says:

  Het UBHM vangnet oftewel U bekijkt het maar

  “De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening schrijft voor dat schuldhulp breed toegankelijk moet zijn en dat op voorhand geen groepen mogen worden uitgesloten. Over beide zaken krijgt de ombudsman geregeld klachten van burgers.

  Zzp’ers

  Mensen klagen dat ze veel formulieren moeten invullen of workshops moeten volgen om in aanmerking te komen voor hulp. Daardoor haken ze voortijdig af. Ook blijkt dat uiteenlopende groepen als mensen die in scheiding liggen en zzp’ers nauwelijks worden toegelaten tot de schuldhulpverlening.”

  https://nos.nl/artikel/2212695-ombudsman-toegang-tot-gemeentelijke-schuldhulp-moet-beter.html

 243. huurderin2008 says:

  Nico de Geit:
  PeterSchiffenStefanMolyneuxoverschulden,derente,staatshuishoudingwaaronderoudedagsvoorziening,immigratievankansarmen,hethuwelijk,enz.

  https://www.youtube.com/watch?v=8V19Ar3LqYc

  Alleen voor mensen , die graag ziet wat zij willen horen.

 244. Steven says:

  En op de mania-bubble grafiek uit de boekjes van de cryptomunten zakt het ook weer lekker. Alleen al op deze site zijn er 1866 verschillende munten…

  https://www.investing.com/crypto/currencies

 245. b says:

  Off-Topic:
  Handel in ‘warme grond’ probleem gemeenten 24 mei 2018:
  https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/handel-in-warme-grond-probleem-gemeenten.9588284.lynkx

  ‘Grondspeculanten hebben bij bijna zeker 47 gemeenten gronden opgekocht, in vele kleine percelen opgesplitst en als ‘warme grond’ doorverkocht. Voor gemeenten – en nieuwe eigenaren – kan die versplintering heel ongunstig uitpakken.’

  ‘Uit een onderzoek van bureau Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling blijkt dat minstens vijftien bedrijven actief zijn in het opkopen en versplinteren van landbouwgronden aan de rand van gemeenten. Na de aankoop worden de aangekochte percelen kadastraal opgesplitst in kleine percelen van bijvoorbeeld 100 m², 250 m² of 1.000 m². En na de splitsing worden de percelen als ‘warme’ gronden aan particuliere beleggers verkocht. Bij sommige locaties is er zelfs sprake van meer dan 350 eigenaren. Zij vielen voor de verleiding als kleine beleggers te kunnen meeprofiteren van de waardestijging van die grond bij bestemmingsplanwijzigingen’

  ‘Zelfs als de mogelijkheid van een bestemmingswijziging op zich reëel of aanwezig is, dan kan de versplintering van de gronden zelf een sta-in-de-weg zijn om tot een bestemmingswijziging over te gaan’

  Veel eigenaren van kleine stukjes grond kan veel procedures betekenen voor de Gemeentes, o.a. onteigeningsprocedures.

  Bestemmingsplan wijzigen: slechts in 3-4 % zet de gemeente door.

  Kopers betalen 2,5 de aankoopprijs van de speculanten.

 246. Nico de Geit says:

  b: na de splitsing worden de percelen als ‘warme’ gronden aan particuliere beleggers verkocht.

  Het is en het blijft gewoon landbouwgrond.

 247. Nico de Geit says:

  Ooit lekte mijn huurdouche. Verhuurder gebeld, wat gepruts met de douchevloer. Hielp niet. Zelf kitrand zorgvuldig vernieuwd. Hielp wel.

  Plafond van de keuken was er behoorlijk aan toe, enorm gat door aanhoudend gedruppel. Ik had er iets overheen geplakt zodat je het niet zag. Nu eindelijk dus droog. Gerepareerd met latjes, oude gipsplaat, montagekit en heel veel plamuur.

  Verf erover en klaar. Je ziet er niks van. Maar de verhuurder vraagt wel gewoon € 400.000,– voor deze oude woning, of meer.

  De stortbak van de wc viel ook uit elkaar. Gerepareerd met duck tape. Zit al jaren zo. De trap naar de zolder was gebarsten, twee lange schroeven erin gedraaid lang geleden. En dan die 4 cm dikke isolatieplaten met aluminium toplaag op zolder die er steeds afvielen. Vastgezet met schroeven met platen eronder.

  Allemaal klein onderhoud, en dat is voor de huurder.

  Als iemand deze woning koopt, wat koopt hij dan? Een 70-jaar oud casco met scheuren? Nederland staat er vol mee.

 248. Nico de Geit says:

  b: na de splitsing worden de percelen als ‘warme’ gronden aan particuliere beleggers verkocht. Bij sommige locaties is er zelfs sprake van meer dan 350 eigenaren. Zij vielen voor de verleiding als kleine beleggers te kunnen meeprofiteren van de waardestijging van die grond bij bestemmingsplanwijzigingen

  Ben je dan niet (heel erg) naïef als je daar je geld in stopt?? Ik ben benieuwd hoe het afloopt. Op hol geslagen vastgoedbubble. Je kunt zoiets gerust malafide noemen.

  Landbouwgrond is landbouwgrond. Maar dat schijnt niet helemaal door te dringen tot bepaalde mensen.

  Ik kwam een tijdje geleden iemand tegen die dacht van een agrarische schuur een woning te kunnen maken.

  Dat zou misschien wel kunnen, alleen bij een bestemmingsplanwijziging dient wel voldaan te worden aan het bouwbesluit van nu. Ook zal er stevig moeten worden afgerekend met de gemeente voor de wijziging. Het gaat sowieso jaren duren en het risico is dat de gemeente ‘nee’ zegt.

  En dan blijft het een agrarische schuur. Punt. En als je er toch gaat wonen kan het heel vervelend worden.

  Hij dacht het te kunnen regelen door even langs te gaan bij de gemeente.

  Er is nog al een verschil tussen een schuur met agrarische bestemming en een schuur met woonbestemming. Want alles waar in Nederland een woonbestemming op zit is per definitie goud waard, ook al is het een totale bouwval.

 249. Nico de Geit says:

  De agrarische schuur met woonbestemming kun je verbouwen naar wens. Maar een agrarische schuur waar je met heel veel moeite een woonbestemming op krijgt zal dus moeten voldoen aan het bouwbesluit van nu.

 250. Nico de Geit says:

  Je kunt ook ergens een woonboot neerleggen, dan hoeven ze alleen nog even toestemming te vragen. Een woonboot met toestemming kost 300k of meer, zonder toestemming 20k of minder.

  Dat noem je dan ‘een warme boot’. Het doet me denken aan ‘beleggers’ die zich een vrijwel waardeloze Duitse huurflat aan lieten smeren.

  Als je 100.000 mensen belt zitten er altijd wel een paar tussen die happen. Blijkbaar. Als ze je zoiets niet bij de bank aansmeren.

 251. Steven says:

  Nico de Geit: Je kunt ook ergens een woonboot neerleggen,

  Als ik langs de wateren rond Amsterdam rijd zie ik of verwende babyboomers van een jaar of zeventig of gefortuneerde tweeverdieners in de koddige huisjes . En iedereen vindt dat normaal. (ik niet)

  Voor mij is het gewoon duidelijk dat we in een enorme huizenprijsbubble zitten die straks toch wel knapt. (omdat die babyboomers straks dood gaan en die royale tweeverdieners minder kunnen uitgeven straks bij hogere rentes)

 252. Steven says:

  Steven: koddige huisjes

  huisjes/woonboten

 253. Nico de Geit says:

  Sven Hulleman laat even vallen: ‘ze zijn er toch weer ingetrapt’ verwijzend naar de nieuwe gevallen die even een woning kopen met een XL-hypotheek.

  Huisjes flippen: https://www.youtube.com/watch?v=dnoXrJPCYIY

  Zelf zit hij waarschijnlijk nog in zijn gehuurde flat en wacht naar eigen zeggen op een oplopende rente. En zegt daar meteen bij dat een oplopende rente de economie gaat slopen.

  Als de rente omhoog gaat, en bijgevolg de economie in het slop raakt, kloppen die mensen weer bij hem aan: XL-hypotheek en teruglopende inkomsten. Dan gaan ze samen naar de bank om de sleutels in te leveren.

 254. Nico de Geit says:

  Als iemand die altijd heeft gehuurd een woning koopt rekent hij zich rijk met lage maandlasten. Gaat de rente omhoog met bijvoorbeeld 2% dan kan het maar zo dat ze denken dat het maandbedrag met 2% omhoog gaat, want dat ging bij huren ook zo.

  Even voor de goede orde: als de rente van 2% naar 4% gaat is dat een verdubbeling. Ze gaan dan van 500 euro per maand naar 1000 euro per maand. Lijkt me duidelijk. Maar ik vraag me af of veel huiseigenaren dat wel begrijpen.

  Verder: als de rente omhoog gaat heeft dat een drukkend effect op de prijs. Vrijwel zeker daalt de prijs dan. Je zit dan met hoge maandlasten terwijl je onderpand verdampt. Is het allemaal zo moeilijk te begrijpen, of heb ik bijzondere gaven dat ik het zie en zichzelf rijk wanende huiseigenaren niet?

  Andere scenario’s zijn natuurlijk ook mogelijk.

 255. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Je kunt ook ergens een woonboot neerleggen, dan hoeven ze alleen nog even toestemming te vragen. Een woonboot met toestemming kost 300k of meer, zonder toestemming 20k of minder.

  Hetzelfde zie je bij de tiny house beweging. Ze bouwen een tiny house, ‘nu nog even een plekje zoeken om het neer te zetten’. Oei, valt dat tegen. In gesprek met de gemeente, het loopt meestal op niks uit. In het beste geval komen er enkele tijdelijke standplaatsen. Meestal wordt doorverwezen naar de camping.

  Tiny houses van 80k op een tijdelijke standplaats. Ontwikkeld door een groot bouwbedrijf. Gefinancierd door? Pensioenfondsen?

  Een tiny house zonder standplaats is misschien geschikt om Polen in te huisvesten. Maar verwacht geen hoge prijzen. En dan heb ik het over de nieuwe tiny houses die degelijk zijn gebouwd door een bouwbedrijf. Tiny houses van gebruikt materiaal hebben geen waarde / zijn niet geschikt voor de huisvesting van arbeidsmigranten.

  Wel interessant om te zien dat steeds meer mensen ‘terug naar het land’ willen, de stad de rug toe willen keren. Waar Sven het ook over heeft.

  Het woord ‘immigratie’ durven ze niet te noemen, ’emigratie’ wel. Je mag als Nederland blijkbaar niets zeggen over immigranten, maar je mag wel je biezen pakken. Maar wat blijft er dan van de stad over als Nederlanders massaal vertrekken?

  Voor de overheid zijn tiny houses nog te overzien. Maar als mensen Sprinter bussen om gaan bouwen om in te wonen, dat is een ramp voor de overheid. Dan zijn ze hun grip kwijt. Zeker als veel mensen dat gaan doen.

  In Nederland is het nog geen trend om in een auto te wonen, in de VS is het voor steeds meer mensen de enige optie. Je zit dan wel constant met het probleem: waar zet je je bus neer?

  Terwijl anderen met huisvesting worstelen blijf ik lekker comfortabel huren. Tegen de tijd dat de rente omhoog gaat en de economie in het slop raakt zien we wel weer verder.

 256. Nico de Geit says:

  De psychologie van de huizenkoper blijft interessant. Ons gewaardeerde forumlid Arjan laat daar regelmatig zijn licht over schijnen. Heel leerzaam.

 257. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: De psychologie van de huizenkoper

  Het zou best wel eens kunnen dat in de meerderheid van de gevallen een vrouw het denkwerk doet. Emotioneel gedreven. Omhoog willen, status willen, veel willen, zoals altijd.

  Het mannetje moet maar zien hoe hij een hypotheek krijgt, eventueel wordt hij ingeruild voor een exemplaar dat wél een vette lening los weet te krijgen. Als het mis gaat lopen ze gewoon weg, vrouwen worden toch altijd gered – zo zit dat in ieder geval in hun hoofd.

  Een beetje afstand kan geen kwaad.

 258. Arjan@n says:

  Nico de Geit: Even voor de goede orde: als de rente van 2% naar 4% gaat is dat een verdubbeling. Ze gaan dan van 500 euro per maand naar 1000 euro per maand. Lijkt me duidelijk.

  Een verdubbeling van de rente van een aflossingsvrije hypotheek van 3 ton bedoel je?

 259. Arjan says:

  Nico de Geit: Even voor de goede orde: als de rente van 2% naar 4% gaat is dat een verdubbeling. Ze gaan dan van 500 euro per maand naar 1000 euro per maand. Lijkt me duidelijk.

  Een verdubbeling van de rente van een aflossingsvrije hypotheek van 3 ton bedoel je?

 260. Nico de Geit says:

  Arjan: Een verdubbeling

  Wat ik bedoelde is dat van 2 naar 4% een verdubbeling betekent van de rente, en dat een stijgende rente een drukkend effect heeft op de waarde van hetgeen is gefinancierd. Maar laat gerust jouw visie erop los, jij bent tenslotte de huiseigenaar.

  Filmpje ombouw Sprinter bus, nog een keer:

  https://www.youtube.com/watch?v=SY3wOWdH2dQ

  In plaats een woning te kopen en een vaste baan te zoeken kiezen deze jonge mensen een andere weg.

 261. Latida says:

  Nico de Geit: Filmpje ombouw Sprinter bus, nog een keer:

  https://www.youtube.com/watch?v=SY3wOWdH2dQ

  In plaats een woning te kopen en een vaste baan te zoeken kiezen deze jonge mensen een andere weg.

  Mensen vinden altijd wel een manier om de regels te omzeilen

  “Bovendien zit ieder aanbod dat de NAM gedupeerden stuurt volgens Klaassen vol fouten, weglatingen en andere slordigheden: data kloppen niet, schades worden weggelaten. Soms worden complete schadedossiers ‘vergeten’.”

  https://www.ftm.nl/artikelen/nam-scheept-schademelders-af-met-fooi

 262. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: In plaats een woning te kopen en een vaste baan te zoeken kiezen deze jonge mensen een andere weg.

  Sprinter bus dus. En als ze daar echt in gaan wonen gaan ze heel veel ellende krijgen met de overheid en zo. En lopen trauma’s op voor het leven. Zie het zeilmeisje.

  De overheid heeft werkslaven nodig, schuldslaven, slaven voor het betalen van rente over de staatsschuld en het betalen van belastingen. Slaven die de plantage ontvluchten zijn een probleem.

  Verder zijn er nog de mensen die niks anders bezitten dan een koffer (max 20/23kg) en handbagage: (spoel gerust de eerste 2 minuten reclame door)

  https://www.youtube.com/watch?v=_PZ9iofaVBs

  Ze heeft het over Toronto. Wonen onbetaalbaar, dus moet het maar zo.

 263. Nico de Geit says:

  Mijn dakpannen zijn 63 jaar oud. Ooit gaan ze lekken. Dan is de 4 cm dikke isolatie eronder ook meteen ‘nat’. De badkamer, vernieuwd in 2006, maar ging dus lekken rond 2012. En bleef lekken, ook na reparatie door specialisten. Na een nieuwe kitrand is het plafond eronder eindelijk droog (maar voor hoe lang?!).

  De badkamer lekte op mijn keukenplafond. En dat was niet best voor de gipsplaten – flink gat erin dus.

  Samenvattend: de hele woning moet grondig gerenoveerd worden. Kosten: ca. 150 tot 200k. En dat komt dan bovenop de prijs die de verhuurder voor deze oude zooi wil hebben, namelijk 400k +.

  En de badkamer gaat toch weer lekken. Die tegeltjes, dat werkt gewoon niet. Zeker niet omdat de ruimte onverwarmd is en de temperatuur dus schommelt tussen 5 en 35 graden Celsius.

  Mijn oplossing: steeds klein onderhoud plegen en gewoon door huren. Een structurele oplossing voor de toekomst is er niet.

  Mensen die nu een woning kopen met geleend geld moeten het idee hebben dat de zon altijd blijft schijnen. Ik geloof toch echt dat we in een kunstmatig lange nazomer zitten. Er is tijd gekocht met goedkoop geleend geld – uitstel van executie. We gaan het zien.

  Stefan Molyneux over ‘debt slavery’. Een jonge vrouw/meisje ging een studielening aan en het liep niet zoals ze had gehoopt: een werkelijk triest bestaan:

  https://www.youtube.com/watch?v=yd6cqJqygt0

  Leven met alleen een koffer is wel lekker overzichtelijk: wat verdien je ergens en wat zijn de kosten?

  Leuk uitziend meisje van die koffer-video. Maar ze kan dus niet in Toronto werken want dan moet ze ook in Toronto wonen. En wonen in Toronto kost twee miljoen. Dus pakt ze gewoon het vliegtuig voor weinig – goedkoper dan een auto.

  Op zoek dus naar prettig wonen voor een redelijke prijs en een stabiele internetverbinding – waar ook ter wereld. Een woning kopen en een vaste baan zijn ouderwets. De nieuwe westerling is wereldburger en heeft alleen een koffer – en daarin zit alles wat hij of zij nodig heeft.

  Allemaal het gevolg van lekker duur wonen.

 264. Nico de Geit says:

  Mijn dakpannen zijn 63 jaar oud. Ooit gaan ze lekken. Dan is de 4 cm dikke isolatie eronder ook meteen ‘nat’. De badkamer, vernieuwd in 2006, maar ging dus lekken rond 2012. En bleef lekken, ook na reparatie door specialisten. Na een nieuwe kitrand is het plafond eronder eindelijk droog maar voor hoe lang?!

  De badkamer lekte op mijn keukenplafond. En dat was niet best voor de gipsplaten – flink gat erin dus.

  Samenvattend: de hele woning moet grondig gerenoveerd worden. Kosten: ca. 150 tot 200k. En dat komt dan bovenop de prijs die de verhuurder voor deze oude zooi wil hebben, namelijk 400k +.

  En de badkamer gaat toch weer lekken. Die tegeltjes, dat werkt gewoon niet. Zeker niet omdat de ruimte onverwarmd is en de temperatuur dus schommelt tussen 5 en 35 graden Celsius.

  Mijn oplossing: steeds klein onderhoud plegen en gewoon door huren. Een structurele oplossing voor de toekomst is er niet.

  Mensen die nu een woning kopen met geleend geld moeten het idee hebben dat de zon altijd blijft schijnen. Ik geloof toch echt dat we in een kunstmatig lange nazomer zitten. Er is tijd gekocht met goedkoop geleend geld – uitstel van executie. We gaan het zien.

 265. Nico de Geit says:

  Stefan Molyneux over ‘debt slavery’. Een jonge vrouw/meisje ging een studielening aan en het liep niet zoals ze had gehoopt: een werkelijk triest bestaan:

  https://www.youtube.com/watch?v=yd6cqJqygt0

  Leven met alleen een koffer is wel lekker overzichtelijk: wat verdien je ergens en wat zijn de kosten?

  Leuk uitziend meisje van die koffer-video. Maar ze kan dus niet in Toronto werken want dan moet ze ook in Toronto wonen. En wonen in Toronto kost twee miljoen. Dus pakt ze gewoon het vliegtuig voor weinig – goedkoper dan een auto.

  Op zoek dus naar prettig wonen voor een redelijke prijs en een stabiele internetverbinding – waar ook ter wereld. Een woning kopen en een vaste baan zijn ouderwets. De nieuwe westerling is wereldburger en heeft alleen een koffer – en daarin zit alles wat hij of zij nodig heeft.

  Allemaal het gevolg van lekker duur wonen.

 266. Nico de Geit says:

  SER bezorgd: statushouders amper aan het werk

  „Alleen door middel van op maat gesneden ondersteuning en langdurige begeleiding kan voorkomen worden dat grote groepen statushouders de aansluiting met de arbeidsmarkt mislopen”, zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer.

  In Nederland hebben vluchtelingen met een verblijfsvergunning, ook wel statushouders genoemd, nog steeds grote moeite om betaald werk te vinden. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijzen uit dat 2,5 jaar na hun komst niet meer dan 11 procent betaald werk heeft gevonden.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2079754/ser-bezorgd-statushouders-amper-aan-het-werk

  De jeugd in de Nederlandse grote steden schijnt voor meer dan de helft wortels te hebben in de derde wereld. Zij gaan onze pensioenen betalen. Als hun arbeidsproductiviteit en/of hun arbeidsdeelname achterblijft is er een enorm probleem.

 267. Nico de Geit says:
 268. Nico de Geit says:

  Opmerking over hoofddoek zou aanleiding steekpartij zijn

  https://www.gelderlander.nl/nijmegen/opmerking-over-hoofddoek-zou-aanleiding-steekpartij-zijn~a0a229af/

  Leuk dat multicultureel samenleven.

  ——

  Vrouw gaat met haar kindje naar de kinderboerderij. Turken zijn daar aan het picknicken. Hebben allemaal kleedjes liggen op een tafel (gemeente-eigendom). Blanke vrouw, white trash, is van mening dat iedereen daar mag zitten, en dat doet ze dan ook, samen met haar kindje.

  Turken vinden dat de tafel met hun kleedjes hun territorium is. Leuk, multicultureel samen doen. Het scheelde niet veel of de situatie was stevig uit de hand gelopen – en dat gebeurt dus heel regelmatig.

  Ik vind niet dat ik daarvoor belasting hoef te betalen.

  Gemeenschappelijke voorzieningen worden vaak niet zo goed begrepen door mensen uit andere culturen. En ik heb helemaal geen zin om betrokken te raken bij een vechtpartij om een Turks kleedje.

  De politie hoort te handhaven, maar dat doen ze dus niet.

  Als ik tien keer in contact kom met Marokkanen word ik vijf keer met geweld of zelfs met de dood bedreigd. Dat is blijkbaar normaal in hun cultuur. Ik heb daar echt geen zin in.

  En wat doet de politie met de (doods)bedreigingen door deze groep? Niet veel. Ze lopen zelf een PTSS op. Ook daarom is het verstandig om op tijd uit te stappen. Als het niet fijn meer is op het feestje moet je vertrekken of de vervelende gasten wegsturen.

  En nog bedankt babyboom-generatie, voor het binnenhalen van de vreemde culturen.

  Wat te denken van kinderen die opgroeien tussen multi-etnisch geweld? Nederland 2018. Vanaf 2020 verwacht de Commander Breivik Groep de eerste burgeroorlogjes – misschien krijgen ze nog gelijk ook.

  Veel fatsoenlijke blanke ouders zien hun kinderen liever niet opgroeien tussen multi-etnisch geweld. Maar om in een blanke wijk te wonen moet heel diep in de buidel worden getast, of beter: moeten astronomische bedragen worden geleend.

  Misschien is het een verdeel en heers spelletje van de overheid. Het is de bedoeling dat je veel leent en jezelf rot werkt, niet dat je je koffer pakt.

 269. Nico de Geit says:

  Edese boer mag arbeidsmigrant op eigen erf huisvesten

  De gemeente Ede wil Edese ondernemers die gebruikmaken van Polen voor seizoenswerk toestaan om deze arbeidsmigranten onder te brengen op eigen erf.

  https://www.gelderlander.nl/ede/edese-boer-mag-arbeidsmigrant-op-eigen-erf-huisvesten~a47ae1cc/

 270. adamus says:

  Nico de Geit:
  Deagrarischeschuurmetwoonbestemmingkunjeverbouwennaarwens.Maareenagrarischeschuurwaarjemetheelveelmoeiteeenwoonbestemmingopkrijgtzaldusmoetenvoldoenaanhetbouwbesluitvannu.

  daarom zie in Groningen bij de (door de bank) samengevoegde boerenbijven een megahal plus een huisje met ongewassen vitrage.

 271. Arjan says:

  Nico de Geit: De badkamer lekte op mijn keukenplafond. En dat was niet best voor de gipsplaten – flink gat erin dus.

  Verhuurders lappen huizen op, huiseigenaren knappen huizen op. Veel sterkte in je peperdure huurkrot!

 272. Nico de Geit says:

  Arjan: Verhuurders lappen huizen op, huiseigenaren knappen huizen op

  Nou, Arjan, het lijkt erop dat de verhuurder, een pensioenfonds totaal niet zit met mijn badkamer, de losse contactdozen of een lekkend plafond. Wat ze blijkbaar wél belangrijk vinden is het buiten-schilderwerk. Want daar wordt veel meer aandacht aan besteed dan bij een gemiddelde koopwoning.

  Ga maar eens kijken hoeveel huiseigenaren hun buiten-schilderwerk verwaarlozen. Dat zijn er veel. Ze willen een goedkope schilder.

  Ik geef de verhuurder geen ongelijk dat ze wachten met het vervangen van de dakpannen als het echt nodig is. Zou ik zelf ook doen.

  Mijn keuken en mijn badkamer gaan gewoon mee zolang ik hier woon. Ik heb geen zin in een verbouwing, dat doen ze maar als ik weg ben.

  ‘Huiseigenaren knappen huizen op’ – Help mijn man is klusser, enz.

 273. Nico de Geit says:

  Nederland lijkt er als enige Europese land voor te kiezen geen Russisch aardgas af te gaan nemen. Nederland koopt als trouw schoothondje van Washington liever Amerikaans vloeibaar gas dat zeker vier maal zo duur is. De rekening komt uiteraard bij de Nederlandse burger terecht.

 274. Latida says:

  700,000 mensen met een betaalachterstand.

  Daar zou ik graag wat meer over willen lezen. Iedereen lijkt dat maar normaal te vinden. Deze 700,000 gevallen betalen als straf voor de achterstand buitensporig hoge rente en andere bijkomende kosten. Om hoeveel geld zou het gaan in totaal ? Wat is daar inmiddels het (boete-) rentepercentage op? We weten het niet.

  “De woordvoerster meldt ons ook dat er ongeveer 10,6 miljoen personen geregistreerd staan in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI), waarvan circa 93% ‘positief’ geregistreerd staat. De overige 6,6% heeft nu een betalingsachterstand. Dat zijn dus 699.600 mensen.”

  https://www.daskapital.nl/5151122/bkr-komt-met-prachtnieuws-voor-wanbetalers-u-kunt-nu-gratis-uw-schulden-inzien/

  Gevonden:

  “Per 1 april 2018 telde Nederland bijna 86 duizend mensen met een langdurige betalingsachterstand op hun hypotheek”

  http://perskamer.bkr.nl/stichting-bkr-12-minder-mensen-met-betalingsachterstand-op-hypotheek/

  “Het Centraal Krediet Informatiesysteem beschermt consumenten tegen overkreditering en helpt problematische schuldsituaties voorkomen. Ook helpt registratie om relatief snel en objectief de kredietwaardigheid van de consument te beoordelen. Hierdoor neemt het risicopercentage van de kredietverstrekker af.”

  http://perskamer.bkr.nl/stichting-bkr-aantal-mensen-met-betalingsachterstanden-daalt-snel/

  2 dingetjes: Als er 700,000 mensen zijn met een betaalachterstand dan zijn dat 700,000 problematische schuldsituaties teveel. Hoe goed functioneert dat CKI dan?

  En als het volgens eigen zeggen helpt om de rente te verlagen, hoe komt het dan dat in Nederland de (oa. hypotheek-)rente nog altijd hoger ligt dan in omringende landen?

  “Ook helpt registratie om relatief snel en objectief de kredietwaardigheid van de consument te beoordelen.”

  Blijkbaar helpt het niet goed genoeg om 700,000 duizend gevalletjes betaalachterstand te voorkomen, waarvan het bij vele tienduizenden gevallen een hypotheek betreft, en er inmiddels een bloeiende incasso- EN hulpverlenings-industrie is opgetuigd rondom deze hele maatschappij ontwrichtende problematiek.

 275. huurderin2008 says:

  Duurzaamheid wordt het nieuwe verdienmodel voor BV Nederland.
  Lenen voor duurzaamheid klinkt zo mooi en de bevolking trapt er weer in.

 276. huurderin2008 says:

  Duurzaamheid wordt het nieuwe verdienmodel voor BV Nederland.
  Lenen voor duurzaamheid klinkt zo mooi en de bevolking trapt er weer in.

 277. Latida says:

  Onderwijsvernieuwing

  “Het ministerie had niet verwacht dat er dit jaar veel meer studenten afstuderen die nog onder de oude prestatiebeurssystematiek vallen. Deze studenten krijgen hun studiefinanciering, als ze op tijd afstuderen, als gift. Tegenwoordig is de studiefinanciering een lening.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2090090/ministerie-van-onderwijs-verrekent-zich

 278. Latida says:

  Gotspe

  “Jongeren maken veel blunders met geld. Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, legt leerlingen in Amsterdam uit hoe ze met geld moeten omgaan.”

  https://www.telegraaf.nl/video/2092552/meester-hoekstra-imponeert-met-geldtips

  Maar krijgen ze ook de werking van exponentiele rente uitgelegd op school?

  Wedden van niet?

 279. maff says:

  Friesland luidt noodklok over huurbelastingen

  https://www.woonbond.nl/nieuws/friesland-luidt-noodklok-over-huurbelastingen

  ‘ Er gaat straks per huurwoning ongeveer 3 maanden huur rechtstreeks naar Den Haag.’

 280. maff says:

  Elke keer weer inloggen is dat nieuw op dit draadje ?

  Recordaantal mensen vraagt hulp om van schulden af te komen

  https://www.nu.nl/economie/5288816/recordaantal-mensen-vraagt-hulp-van-schulden-af-komen.html

  ‘ Omdat veel schuldeisers hun vorderingen doorverkopen aan incassobureaus …… ‘

 281. Nico de Geit says:

  maff: ‘ Er gaat straks per huurwoning ongeveer 3 maanden huur rechtstreeks naar Den Haag.’

  Verhuurd OG hoort in box 3, en daar betaal je ongeveer 1,4% VRH als je een paar ton hebt – tot één miljoen, daarboven is het duurder.

  1,4% dus, dat is al snel 1/4 van het rendement.

  Erger:bij aankoop 10% kosten koper, als je dood gaat al gauw 20% sterfbelasting. Dat geld is weg, verdwenen in de bodemloze put van de Belastingdienst.

  Tel daarbij op: onderhoud en andere belastingen op OG, en natuurlijk het risico op wanbetaling en een hoop kostbaar juridisch gedoe.

  Gaan de prijzen ligt dalen is het rendement weg.

  Mijn verwachting voor de komende 20 jaar: bij zo’n laag te verwachten rendement niet doen. Het rendement moet komen uit waardestijging, en die zie ik niet. Hoe moet OG stijgen als de rente nu extreem laag is?

  Over 20 jaar zijn de babyboomers met pensioen en is het aanbod groot. Als de rente dan ook nog eens hoog is moet je verkopen voor minder en heb je al die moeite gedaan voor niks. Of erger: je draait negatief rendement!

 282. Nico de Geit says:

  maff: Elke keer weer inloggen is dat nieuw op dit draadje ?

  Ja, is nieuw.

 283. Arjan says:

  Nico de Geit: Wat ze blijkbaar wél belangrijk vinden is het buiten-schilderwerk. Want daar wordt veel meer aandacht aan besteed dan bij een gemiddelde koopwoning.

  Ha ha, leuk bedacht maar niet waar. 2 jaar geleden kreeg mijn huurwoning een ‘schilderbeurt’. De kozijnen waren zo rot dat er complete nieuwe stukken hout in gezet moesten worden. Voor de rest alleen wat likjes verf hier en daar en dat was het dan.

 284. maff says:

  Deutsche Bank ‘ €48.3 trillion in derivatives ‘ is de helft van de héle wereldomzet, maar dat zeggen ze er niet bij 😉

  https://twitter.com/zerohedge/status/1001628854862180354

 285. maff says:

  Een Boelhouwertje,
  hij stond erbij en keek ernaar

  Huurhuizen vrije sector steeds duurder: bewoners soms helft inkomen kwijt aan huur

  https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/huurhuizen-vrije-sector-steeds-duurder-bewoners-soms-helft-inkomen-kwijt-aan

 286. maff says:

  Nico de Geit,

  Thanks 🙂 de website zeepbel is niet veilig daarom ?

 287. Nico de Geit says:

  Arjan: 2 jaar geleden kreeg mijn huurwoning een ‘schilderbeurt’.

  Maar beste Arjan, je kunt je ook niet met mij vergelijken. De situatie is heel anders.

 288. Nico de Geit says:

  maff: de website zeepbel is niet veilig daarom ?

  ‘Niet veilig’- Geen idee precies waar die veiligheidswaarschuwing vandaan komt, waarom die melding er staat.

  Het zou te maken kunnen hebben met links die op de site staan. Je moet nooit zomaar op een link klikken. Eigenlijk moet je helemaal nooit op een link klikken. Sommige plaatjes zijn besmet.

 289. Nico de Geit says:
 290. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Time test

  Het werkt!

 291. Nico de Geit says:

  Wie straks tienduizenden euro’s nodig heeft voor woningisolatie en een duurzame cv-ketel, kan daarvoor een speciale lening krijgen. Die wordt gekoppeld aan het huis en niet aan de bewoner, waardoor het financiële risico een stuk kleiner is.

 292. Nico de Geit says:

  Enkele time tests gedaan maar er zijn er een paar verdwenen. Dus het systeem werkt toch niet helemaal perfect.

 293. Arjan says:

  Nico de Geit: Maar beste Arjan, je kunt je ook niet met mij vergelijken. De situatie is heel anders

  Nico de Geit: Ga maar eens kijken hoeveel huiseigenaren hun buiten-schilderwerk verwaarlozen. Dat zijn er veel. Ze willen een goedkope schilder.

  Je zegt hier in feite dat de meeste koopwoningen vergeleken met huurwoningen een slechtere staat van schilderwerk hebben.

 294. Arjan says:

  Nico de Geit: ‘Niet veilig’- Geen idee precies waar die veiligheidswaarschuwing vandaan komt

  Deze stokoude site gebruikt nog steeds alleen maar http ipv https. Dat is niet veilig.

 295. Nico de Geit says:

  Arjan: Je zegt hier in feite dat de meeste koopwoningen vergeleken met huurwoningen een slechtere staat van schilderwerk hebben.

  Klopt. Om nog maar te zwijgen over de opeengepakte wijken waarin iedereen zijn eigen huis in zijn eigen kleur schildert – geen gezicht.

 296. Nico de Geit says:

  Speciale lening voor groen huis

  Wie straks tienduizenden euro’s nodig heeft voor woningisolatie en een duurzame cv-ketel, kan daarvoor een speciale lening krijgen. Die wordt gekoppeld aan het huis en niet aan de bewoner, waardoor het financiële risico een stuk kleiner is.

  https://www.gelderlander.nl/binnenland/speciale-lening-voor-groen-huis~a23e3132/

  Dan heeft straks de woning een lening, en niet langer de bewoner – maar de bewoner moet het wel betalen? Interessant.

 297. Nico de Geit says:

  Alleen een linkje dan:

  Speciale lening voor groen huis

  https://www.gelderlander.nl/binnenland/speciale-lening-voor-groen-huis~a23e3132/

 298. Nico de Geit says:

  De site werkt niet helemaal optimaal.

 299. Steven says:

  Omdat de meeste mensen geen huizen kopen maar lenen is de rente natuurlijk erg belangrijk:

  https://www.rtlz.nl/algemeen/economie/cpb-waarschuwt-voor-lage-en-te-snel-stijgende-rente

  Huren van een huisbaas zonder dikke schuld vind ik uiteraard beter dan rente betalen MET hele dikke schuld.

 300. maff says:

  Nico de Geit: Het werkt!

  Niet echt, is een giphy

 301. maff says:

  Het grote koopkrachtverliezen is begonnen
  Inflatie Europa 1.9%

  https://tradingeconomics.com/euro-area/inflation-cpi

 302. maff says:

  Twittertjes …….. Handige tips 🙂

  Geld zonder zeepbellen ‘Zo vermijd je dat een economische zeepbel je (ooit nog) de kop kost: ‘

  https://twitter.com/EricaVerdegaal/status/973496290532356096

 303. Nico de Geit says:

  maff: ‘Zo vermijd je dat een economische zeepbel je (ooit nog) de kop kost: ‘

  Ik mis het woord ‘oorlog’ in het betoog. Dat er pieken waren in edelmetaal kwam doordat mensen massaal op zoek gingen naar een veilige haven. Liever het risico op waardedaling dan het risico alles te verliezen.

  Overal zijn rendementen momenteel te laag vanwege de extreem lage rente. Gaat de rente omhoog dan daalt de waarde van beleggingen. Op een berg euro’s of andere valuta gaan zitten kan, maar kent ook zijn risico’s.

  En dan zijn er ook nog de grijpgrage handen van de overheid die steeds meer geld nodig heeft. Sommigen vragen zich af over de verzorgingsstaat: what if the money runs out?’ Simpel: dan pakt de overheid waar ze het pakken kunnen. Spaarders, huiseigenaren, enz. Aan de andere kant wordt dan gekort, en dat is niet mooi voor de economie.

  En dan de ‘betrouwbare’ Nederlandse instanties zoals DNB, CBS en meer. Zij gaan je echt niet adviseren Nederland te verlaten.

 304. Nico de Geit says:

  maff: ‘Zo vermijd je dat een economische zeepbel je (ooit nog) de kop kost: ‘

  Of je nou een berg euro’s hebt of je geld stopt in allerlei beleggingen: je gaat geraakt worden.

  Maar ook iemand die wat hij verdient direct uitgeeft gaat geraakt en al helemaal de mensen die leven van uitkeringen en subsidies. Door de extreem lage rente is er geen mooie weg terug.

 305. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Door de extreem lage rente is er geen mooie weg terug.

  Of je moet van oorlog houden….

 306. Nico de Geit says:

  De krantenartikelen: de één denkt dat je zonder kleerscheuren door de aanstaande crisis heen kunt komen, een andere, wederom een vrouw, denkt dat Makelaars verantwoordelijk zijn voor de hoge huizenprijzen.

 307. Nico de Geit says:

  Multicultureel samenleven, kindje van 4 op school in elkaar gebeukt en bedreigd ‘met nog meer klappen’.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2109626/kind-4-mishandeld-op-school-als-ik-het-vertel-papa-krijg-ik-nog-meer-klappen

  Allemaal van die vonkjes die het multi-etnische kruitvat kunnen doen ontbranden.

 308. Nico de Geit says:

  Dan zijn er nog altijd mensen die niet begrijpen wat multikul met de huizenmarkt te maken heeft. Tot hun 4-jarige zoontje steeds in elkaar gebeukt wordt op de kleuren-school. Dan, pas dan, komen sommigen erachter dat het tijd wordt om te verhuizen. En vaak zelfs dan nog niet.

  Breivik groeide ook op in een multikul-wijk. Zijn moeder kon niet verhuizen, had geen geld. Anders Breivik had ruzie met een Turkse jongen. De vader van die jongen vernielde Breiviks fiets. Repareren kon hij hem niet, en zijn moeder ook niet. En ze konden het ook niet laten doen want ze hadden geen geld. De Turkse buurman sloeg ook de buurvrouw in elkaar toen ze met haar hondje liep, en nog veel meer.

  Jaren later presenteerde Breivik de rekening voor wat hem was aangedaan bij de organisatoren van het kleurenfestijn. Niet bij de Turkse buurjongen, niet bij de Turkse buurman, want die zijn gewoon zo en kunnen daar niks aan doen.

  Niemand weet waar multi-etnische spanningen toe gaan leiden. De makkelijkste oplossing: verhuizen. Maar dan moet je wel weg kunnen. Als Breivik’s moeder de mogelijkheid had gehad weg te gaan uit de multiculturele hel was het waarschijnlijk nooit tot escalatie gekomen.

  Canada: als in een wijk meer dan 10% moslims wonen willen banken geen hypotheken meer afsluiten. Dat kan zomaar overwaaien naar hier, en zie dan je hut maar te verkopen.

 309. Steven says:

  Nico de Geit: Breivik groeide ook op in een multikul-wijk

  om daarna wat lieve linkse jongeren te vermoorden op een eiland is juist precies wat je niet moet doen toch? Daar zal je gedachtegoed niet van stijgen. Ik heb overigens ook een hekel aan stomme moslims hoor. Ik ben volledig atheïstisch opgevoed en snap vrijwel niets buiten wetenschap.

 310. Latida says:

  Bubbels van gelijkgestemden

  “”In vergelijking met andere landen, aldus de Inspectie, is het onderwijs in Nederland sterk gesegregeerd. ‘Er ontstaan nu in het Nederlandse onderwijs bubbels van gelijkgestemden waar leerlingen nauwelijks uit komen.’ Ook de verschillen in kennis van burgerschap zijn erg groot. Eén op de drie leerlingen weet veel over rechten en plichten. Zij hebben vaak hoger opgeleide ouders. Aan de andere kant weet één op de drie leerlingen juist zeer weinig over burgerschap. Zij hebben vaak lager opgeleide ouders. Het recht op een eigen mening vinden de meeste leerlingen volgens de Inspectie het belangrijkste van burgerschap. Je aan de wet houden, anderen helpen of hard werken, wordt veel minder genoemd door de scholieren.””

  https://www.groene.nl/artikel/juf-ik-wil-niet-naast-een-homo-zitten

 311. Eric406 says:

  maff:
  Bubble?Nobubble

  CentraalPlanbureauzietnoggeenbubbelophuizenmarkt
  nu.nl/economie/529…bel-huizenmarkt.html

  d1yhils6iwh5l5.clo…ath_9.9.14_large.png

  Als er in 2007 geen bubble was, dan is ie er nu ook niet.
  Ze hebben niet veel geleerd in 10 jaar.

 312. Latida says:

  Oververhitting, jubelstemming, bubbelvorming. Zomaar 3 woordjes in 1 alinea bij het cbs. Voor zover we daar iets over kunnen zeggen.

  “De sterke stijging van de prijzen roept bij sommigen vragen op over oververhitting en bubbelvorming. De analyses in dit achtergronddocument laten zien dat er in sommige regio’s sprake is van oververhitting op de markt doordat het aanbod op korte termijn de vraag niet kan bijbenen. Deze oververhitting – samen met de jubelstemming die op dit moment op de woningmarkt heerst – is op dit moment echter nog niet problematisch. Voor zover we daar iets over kunnen zeggen, lijkt van een bubbel nog geen sprake te zijn. Dat zegt overigens weinig over de toekomst; toekomstige bubbelvorming kan niet worden uitgesloten. ”

  https://www.cpb.nl/publicatie/oververhitting-op-de-nederlandse-huizenmarkt

 313. Latida says:

  Snelle rentestijging

  “Daarnaast moeten consumenten, bedrijven en overheden met veel schuld ineens meer rente betalen over die schulden, wat tot financiële problemen kan leiden.

  Dat kan vervolgens weer zorgen penibele situaties in de financiële sector, als schulden niet afgelost kunnen worden, waarschuwt De Nederlandse Bank in het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS). Dat wordt volgende week besproken in de Tweede Kamer.

  Eerder deze week waarschuwde ook het Centraal Planbureau voor de gevolgen van een snelle rentestijging.”

  https://www.rtlnieuws.nl/economie/ook-dnb-waarschuwt-voor-plotselinge-stijging-rente

 314. Latida says:

  Nogmaals “oververhit”

  “Het is bedroevend te lezen hoe makelaars met hun klanten omgaan’, reageerde een lezer op een artikel van mijn hand over makelaars die woningzoekenden tegen elkaar op laten bieden. Het is een van de trucs die de beroepsgroep inzet om de prijs van een woning op te stuwen in deze oververhitte woningmarkt. En met succes.”

  https://www.ad.nl/economie/perverse-prikkels-op-de-woningmarkt~a3e93719/

 315. Latida says:

  Effectief: Bijna een half miljoen bankbeslagen

  “Bankbeslag wordt in Nederland op grote schaal ingezet. Per jaar leggen Belastingdienst, gerechtsdeurwaarders en CJIB samen zo’n 450.000 keer bankbeslag.

  Beslag op het volledige banksaldo kan vergaande en onnodige consequenties hebben voor de schuldenaar, stelt Van de Donk. Bij een bankbeslag kan de schuldenaar wekenlang niet bij zijn bankrekening.”

  https://www.ad.nl/economie/deurwaarders-ontruimen-steeds-minder-huizen~ae94db47/

 316. Latida says:

  Slecht meetbaar, maar wel 5 argumenten geven welke het bestaan van een bubbel zouden moeten ontkrachten

  “Het nog relatief lage niveau van reële huizenprijzen, gecorrigeerd voor inflatie, de historisch lage rente en het gegeven dat er door de crisis minder nieuwbouwhuizen zijn gerealiseerd, rechtvaardigen volgens het CPB prijsstijgingen. Wel merkt het CPB op dat een bubbel slecht meetbaar is en lastig te voorspellen.”

  https://www.nu.nl/economie/5294594/centraal-planbureau-ziet-nog-geen-bubbel-huizenmarkt.html

 317. Steven says:

  Latida: historisch lage rente

  Latida: door de crisis minder nieuwbouwhuizen zijn gerealiseerd

  die RECHTVAARDIGEN de prijsstijgingen. ha ha. ze worden steeds gekker. Het maakt natuurlijk niet uit hoe een bubble veroorzaakt wordt; het gaat er om of een bubble er is of niet: en die is er natuurlijk nog steeds.

 318. b says:

  Off-Topic:
  Staatscourant 5 feb 2018 ingegaan
  Technische informatie over de publicatie Herdruk Inkomstenbelasting. Eigenwoningregeling; eigenwoningreserve en eigenwoningschuld bij gezamenlijke aankoop eigen woning en gezamenlijk aangaan eigenwoningschuld partners
  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2018-5946-n1
  rechtsboven pdf geeft de informatie.

 319. maff says:

  #allesdoordehelft 😉

  ING Australia compare home loans https://www.ing.com.au/home-loans.html

  ING Alle actuele ING-hypotheekrentes in 1 overzicht https://www.ing.nl/particulier/hypotheken/actuele-hypotheekrente/index.html

 320. Nico de Geit says:

  Volgens Greenspan is er een demografisch probleem in de VS: productieven gaan met pensioen. Ze willen gaan cashen.

  Om het sociale systeem op termijn betaalbaar te houden zou er nu al 25% gesneden moeten worden.

  De hoofd-issue: demografie.

  https://www.youtube.com/watch?v=ca1yydJIrf0

  Gelukkig hebben we in Nederland miljoenen immigranten uit de derde wereld geïmporteerd die het werk straks van ons overnemen en onze pensioenen gaan betalen. Althans, ons is beloofd dat het een succes wordt.

 321. meelezer says:

  Nico de Geit: Mijnverwachtingvoordekomende20jaar:bijzo’nlaagteverwachtenrendementnietdoen.Hetrendementmoetkomenuitwaardestijging,endiezieikniet.HoemoetOGstijgenalsderentenuextreemlaagis?

  Nico, je vergeet in je hele verhaal de inkomsten uit de huur. Plus dat je daar bijna geen belasting over betaald. Ik denk dat er genoeg rendement wordt gemaakt op verhuurd OG.

  En 20 jaar vooruit kijken.. Tja, heb je dat 20 jaar geleden ook gedaan? En klopt het beeld een beetje bij de huidige situatie? Volgens mij had niemand 20 jaar geleden voorspelt dat de rente zo laag zou komen te staan, vanwege een crisis. Sterker, als er dan toch scenarios zouden zijn geschetst zouden het allemaal doemscenarios zijn geweest. Waarbij de wereld nu helemaal ten onder was gegaan aan oorlog etc.

  Niemand kan 20 jaar vooruit voorspellen. En jij zeker niet! Dat heb je wel bewezen met al je doemscenarios die je hier en op andere fora achterlaat.

  Zelfs die Mecking met zijn boek deflatie in aantocht zit nog steeds te wachten dat zijn boek werkelijkheid wordt. Is ie toch maar een ander boek aan schrijven over goud etc.

 322. Mrgalak says:

  Nico de Geit,

  De rentevoeten zouden nog negatief kunnen worden, dan is er nog ruimte voor prijsstijging :-))

 323. Nico de Geit says:

  ‘Michael Rotondo (30), de werkloze Amerikaan die door zijn ouders voor de rechter werd gesleept omdat hij weigerde op eigen benen te staan, heeft nu toch zijn ouderlijke huis verlaten. Hij moest dat van de rechter ‘binnen een redelijke termijn’ doen.’

  https://www.gelderlander.nl/bizar/werkloze-30-jarige-die-weigerde-ouderlijk-huis-te-verlaten-nu-toch-vertrokken-naar-airbnb~af00ae3a/

  Zoontje van acht, hij hoopt een betaalbare woning te vinden.

 324. Nico de Geit says:

  ‘Drie dagen geleden vatte een woning met zonnepanelen in het Overijsselse Lemelerveld ook vlam.’

  https://www.gelderlander.nl/regio/zonnepanelen-op-apeldoorns-huis-in-vuur-en-vlam~ac02b6bd/

  Zonnepanelen (uit China) die spontaan in brand vliegen.

 325. Latida says:

  “Van de 24-jarige jonge mannen woont 45 procent nog thuis”

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/27/jongeren-blijven-langer-bij-ouders-thuis

 326. Latida says:

  ‘Aflossingsterreur’, en bijna alle rentelasten aftrekbaar op 40 jarige hypotheek

  “Begin mei lanceerde verzekeraar ASR een hypotheek die je niet in 30 jaar hoeft af te lossen, maar daar 40 jaar over mag doen. Dan zijn weliswaar niet alle rentelasten aftrekbaar, maar de niet-aftrekbare rentelasten wegen vooral gedurende de tweede helft van de looptijd – dus pas na 20 jaar – zwaar. In het begin zijn bijna alle rentelasten gewoon aftrekbaar.”

  https://www.intermediair.nl/personal-finance/hypotheek/de-40-jaarhypotheek-is-een-goede-remedie-tegen-de-aflossingsterreur

 327. Latida says:

  je financiën op orde houden

  “Maximale hypotheek. Probeer altijd zo veel mogelijk te lenen.”

  https://www.intermediair.nl/personal-finance/geldzaken/zo-houd-je-als-dertiger-je-financien-op-orde

 328. maff says:

  Twittertjes

  ‘Aan de ‘klimaattafels’ hebben de bouw- & installatiesector samen met Dhr. Samsom besloten dat u €50.000 extra moet lenen om ‘van gas los’ te gaan. En 5.000 kWh stroom per jaar extra te gaan verbruiken. ‘ Opgewekt met Russisch gas …

  https://twitter.com/gjvu/status/1003681815054479360

 329. maff says:

  Bancaire zomer, Ewald Engelen

  https://www.groene.nl/artikel/bancaire-zomer

 330. Nico de Geit says:

  meelezer: Nico, je vergeet in je hele verhaal de inkomsten uit de huur.

  Misschien zou je eerst eens moeten leren lezen.

 331. Arjan says:

  Nico,

  Wat drijft je nog om hier berichten te posten? De crisis is al ruim 4 jaar voorbij, huren blijven stijgen huizenprijzen knallen door het dak. Dit forum is zo goed als dood. Het is geen actuele discussie meer.

  Geef gewoon toe dat je mis zat met je voorspellingen en richt je op positieve dingen.

 332. Nico de Geit says:

  Arjan: Geef gewoon toe dat je mis zat met je voorspellingen

  Na de herfst komt de winter Arjan. Altijd. Het kan even duren, maar hij komt. Ooit gaat de rente weer omhoog. Bijna niet voor te stellen momenteel maar het gaat echt gebeuren.

  Van mij mag het goedkope geld nog lang duren want ik leef er prima van. Van het geld dat anderen goedkoop lenen dus. Ik zelf leen helemaal niks, ik pas wel op.

 333. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Na de herfst komt de winter Arjan. Altijd.

  En vergeet de oorlog ook niet, dat gaan ze ook ooit weer doen.

 334. Arjan says:

  Een bubbel op de woningmarkt? Lees dit bericht eens:

  https://www.nu.nl/wonen/5299601/hypotheek-speelt-minder-grote-rol-bij-aanschaf-huis.html

  Lenen voor een huis is anno 2018 lang zo populair niet meer. Het risico is voor veel mensen een stuk kleiner dan voor diegenen die aflossingsvrij kochten in en naar aanloop van de crisis.

 335. Latida says:

  De Rabobank heeft het over ‘exploderende huizenprijzen’, de coördinerende rol van de overheid, ‘allerhande zaken met allerhande partijen’, en lokale overheden die grondposities vasthouden en daarmee grondprijzen kunstmatig hoog houden.

  “Op de huidige woningmarkt zien we opnieuw een grotere rol liggen voor de rijksoverheid. Deze heeft zichzelf op dit moment hoogstens een coördinerende rol toebedeeld. In de woonagenda wordt daarom vooral ingezet op afspraken op regionaal niveau en wordt er veel gesproken over het verder uitzoeken van allerhande zaken met allerhande partijen. Dat kan te afwachtend en terughoudend zijn. Het schort gemeenten vaak aan de middelen en aan de bereidheid om hun plancapaciteit fors uit te breiden. Het verkopen van grond is voor hen immers een inkomstenbron, waardoor er weinig initiatief is om er tegelijkertijd veel van te verkopen. Dit zou de prijzen immers drukken. De rijksoverheid kan gemeenten daarvoor compenseren via directe subsidies of door het herstructureren van de gemeente-inkomsten in zijn geheel.

  Natuurlijk is potentiële bouwgrond niet alleen in handen van overheden maar ook van private investeerders. Het onderliggende probleem blijft hetzelfde: hoewel de bereidheid om meer te bouwen op dit moment hoog lijkt, zijn commerciële ontwikkelaars niet gemotiveerd om tegelijkertijd al hun locaties te ontwikkelen (zie ook Miles, 2018). De overheid kan dit probleem bijvoorbeeld aanpakken door de onroerendzaakbelasting op inactieve grondposities te verhogen.”

  Verder pleit de Rabo voor verdere ingrijpende beleidsinterventies van de overheid. Wat dat inhoudelijk zal betekenen is niet bekend, maar zal ongetwijfeld neerkomen op het nog meer sleutelen en draaien aan alle benodigde en beschikbare knoppen om prijsvorming in een bepaalde richting te duwen.

  Ik snap niet hoe men het over marktwerking kan hebben in een markt waar 1 partij prijsontwikkelingen orchestreert naar gelang het uitkomt, ogenschijnlijk zonder daarmee in ogenschouw te nemen dat men een taakstelling en plicht heeft als overheid om voor voldoende betaalbare woonruimte zorg te dragen.

  “Gecoördineerde beleidsinterventies op lokaal en nationaal niveau zijn daarom nodig om wonen toegankelijk en betaalbaar te houden.”

  Net zoals gecoördineerde beleidsinterventies gebruikt zijn om wonen ontoegankelijk en onbetaalbaar te maken?

  https://economie.rabobank.com/publicaties/2018/juni/exploderende-huizenprijzen-nederland-vijf-beleidsopties/

 336. Latida says:

  Arjan: Een bubbel op de woningmarkt? Lees dit bericht eens:

  nu.nl/wonen/529960…j-aanschaf-huis.html

  Lenen voor een huis is anno 2018 lang zo populair niet meer. Het risico is voor veel mensen een stuk kleiner dan voor diegenen die aflossingsvrij kochten in en naar aanloop van de crisis.

  Gelezen. Gemiddeld meer geld ‘uit andere bronnen’. Voornamelijk schenkingen. En er zitten een hoop doorstromers tussen die wellicht hebben verkocht, iets duurders hebben gekocht en bijgeleend, maar wel inmiddels wel met een lagere LTV.

  Dat zou positief kunnen zijn, maar straks kost een huis gemiddeld €300,000 oftewel f660,000,-. ,

  “Dat valt deels te verklaren door strengere regels voor het maximale leenbedrag die in de onderzochte periode van 2006 tot en met 2014 van kracht werden. Ook zouden ruimere schenkingsregels het verschil kunnen bepalen.

  Daarnaast blijft voor doorstromers de winst uit hun eerdere woning een belangrijke financieringsbron. Ook bij deze groep nam financiering uit overige bronnen toe. De onderzoekers speculeren dat ook hier meer schenkingen een rol hebben gespeeld dankzij de schenkingsvrijstelling.”

  De vraag is in hoeverre dat geld uit schenkingen en verkoop door doorstromers geholpen heeft om de prijzen te doen stijgen, en in hoeverre die stijging dan toekomstbestendig is.

 337. Latida says:

  Arjan: Lees dit bericht eens:

  nu.nl/wonen/529960…j-aanschaf-huis.html

  Goede reactie staat er ook onder:

  “De overheid verplicht om overwaarde van de vorige woning in de nieuwe woning te investeren, verplicht dat er maximaal 100% van de woningwaarde geleend mag worden en verplicht dat transactiekosten uit eigen zak betaald moeten worden.

  En dan (wat een verassing) blijkt uit onderzoek dat er lagere hypotheken worden afgesloten en meer eigen geld wordt geïnvesteerd. Dat is toch een logisch gevolg? Mensen komen klem komen te zitten en dus gaat er geschonken worden.”

 338. Latida says:

  Arjan: Lenen voor een huis is anno 2018 lang zo populair niet meer.

  Wat zou daar zoal de reden voor kunnen zijn denk je?

 339. Arjan says:

  Latida:

  De vraag is in hoeverre dat geld uit schenkingen en verkoop door doorstromers geholpen heeft om de prijzen te doen stijgen, en in hoeverre die stijging dan toekomstbestendig is.

  De vraag is hoe riskant een huis kopen is. En het antwoord is: er wordt veel minder geleend, dus is er minder risico.

 340. Arjan says:

  Latida,

  Zie artikel

 341. Latida says:

  Wat heet nog slim tegenwoordig?

  Volgens Funda:

  “Slim gebruikmaken van de overwaarde”

  https://www.funda.nl/thuis/verkopen/slim-gebruikmaken-van-de-overwaarde/

  “Flink meer geld gekregen voor het oude huis dan je had verwacht? Dat is mooi!

  “Benieuwd naar wat je vervolgens met die overwaarde kan doen? Wij hebben de 5 mogelijkheden op een rijtje gezet.

  -In het nieuwe huis stoppen
  -De verbouwing financieren
  -Extra korting op de rente
  -Leningen aflossen
  -Op de bank zetten, of lekker uitgeven!”

  https://www.funda.nl/thuis/verkopen/slim-gebruikmaken-van-de-overwaarde/

 342. ps says:

  Maff 🙂

  …en zo gaat de NL-samenleving ten onder…
  https://pbs.twimg.com/media/DaRyAkxXkAAE-4B.jpg

 343. maff says:

  Typisch ……..

  De gemiddelde hypotheeksom ligt nog altijd 24k hoger dan de gemiddelde koopsom ……… ( top-hypotheek )

  https://www.kadaster.nl/hypotheken

 344. maff says:

  @ admin, blog zeepbel is nog steeds suspended, alleen bereikbaar via de twittertjes

 345. Steven says:

  Bij mij doet ie het dus wel..

 346. maff says:

  Hoge nood brengt grote openheid

  https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/kennispartners/kadaster/woningtekort-hoe-kom-je-van-zorg-tot-een-aanpak.9590292.lynkx

  ‘Nieuwe technieken maken woningen flink duurder, terwijl ze mogelijk over vijf jaar weer achterhaald kunnen zijn.’ is als een ketel zonder onderdelen …….

 347. maff says:

  Het draadje werkt weer met grote werken 😎 hulde aan onze admin …….

  Nico de Geit,

  Billy is ook boos http://www.catdumb.com/wp-content/uploads/2015/02/angry-goat-3.gif

 348. Nico de Geit says:

  maff: Hoge nood

  De hoge nood is gecreëerd. Zonder hoge nood werkt het systeem niet. Net als bij een stoommachine.

 349. ps says:

  Maff, lost post!

 350. Eric406 says:

  Wat is er toch met de website aan de hand?

 351. maff says:

  Eric406,

  geen idee, het lijkt suspended, maar er werkt nog wel wat probeer deze link http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-04-2018/de-groeiende-bubbel-op-de-woningmarkt/#comment-413625

 352. Eric406 says:

  Het werkt wel als je de desktopversie opvraagt, mobiele versie schijnbaar niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*