De gemiddelde huizenprijs in Nederland lag in 2007 vrijwel op de geschatte lange-termijnevenwichtswaarde. Dit betekent dat er gemiddeld gesproken in 2007 geen sprake was van overwaardering.
lees ook: CPB-directeur Coen Teulings: ‘Wij zijn slecht in voorspellen’
Dit blijkt uit een actualisatie die het CPB heeft verricht van een eerdere empirische analyse van de huizenprijsontwikkeling over de periode 1980-2007. De huidige huizenprijs is min of meer in lijn met de onderliggende vraag- en aanbodfactoren. De recentelijk door het IMF gepubliceerde onderzoeksresultaten, waaruit naar voren komt dat circa 30% van de huizenprijsstijging tussen 1997 en 2007 niet op grond van fundamentele factoren te verklaren zou zijn, worden dan ook niet bevestigd.
De bovenstaande tekst komt van de CPB website. Het is een reactie uit 2008 op de bewering van het IMF dat de Nederlandse huizenmarkt zwaar overgewaardeerd is. Daar was volgens het CPB dus niets van waar. Daarom is het vreemd dat Teulings nu overal beweert dat de huidige daling goed te verklaren is, maar dat een verder daling niet logisch is.
Bent u niet bang uw geloofwaardigheid te verliezen als de werkelijkheid steeds anders uitpakt dan uw voorspellingen?
“Ik weet eigenlijk niet eens precies wat er gebeurt met de huizenprijzen.” Worden ze meegenomen in het inflatie model? “We houden wel gewoon rekening met de huizenprijzen”
Toch zijn er nog steeds mensen te vinden die positief zijn over Teulings en het werk van het CPB:
Het Centraal Planbureau wordt terecht alom geprezen om zijn onafhankelijke en kwalitatief hoogwaardige analyses van de impact van voorgenomen beleid op de Nederlandse economie. Daarmee is het internationaal gezien een bijzonder instituut waar wij in Nederland trots op zijn.
Een mooie Teulings quote om mee af te sluiten:
“Achteraf gezien hebben we het effect van de bankencrisis onderschat. Die sector speelt nu eigenlijk geen rol in macro-economische modellen. Wij economen dachten dat dat niet zo belangrijk was.”
De prijzen zijn ook niet overgewaardeerd.
.
.
Ze zijn compleet van de pot gerukt! Het rapport van de commissie huizenprijzen toont dat overduidelijk aan.
De oekoenoemen bij het CPB zijn dus eigenlijk enorme kwakzalvers die vooral geloven in de sprookjes uit hun eigen heilige geschriften?
Daar zijn wij als land dan mooi klaar mee…
Coen ziet allerlei factoren over het hoofd die de leken op dit forum jaren geleden al reeds zagen. Is natuurlijk ook niet zo heel erg moeilijk als je inkomen niet afhankelijk is van het niet zien van deze factoren.
Coen… ga eens bloemschikken man… is veel relaxter en je hoeft er ook niet voor te liegen. Eindelijk iets wat rust uitstraalt 🙂
Economie is te complex voor economen.
de bodem is bereikt… ha ha Een grafiekje bekijken kunnen ze al niet.. Kijk nou gewoon naar Ierland en Spanje,
blijkbaar babbelen ze te veel en hebben ze geen tijd om naar grafiekjes te kijken.
Aha, al weer een nieuwtje, van Teuling 🙂
CPB, de banken zaten niet in de modellen.
Risico’s off-balance duzzzz ……..
en dan het CBS, de huizenmarkt, was een ‘vergeten’ dossier.
Ook off-balance duzzzzz………
Alle risico’s buiten de balans zetten , komt dat u
bekend voor ?
Schulden huishoudens nergens geadresseerd, je ziet ze niet ook off-balance duzzzzz.
NL is ENRON in het groot.
En dat met al die goed hoog-opgeleide economen ? , of juist daarom ? , is/was dit boekhouden nieuwe stijl ?
En het voorbeeld van off-balance zetten van risico’s zit dat ook niet gebakken in de sub-prime-top-hypotheken, de aflossingsvrijen ?
Je betaalt de lening pas als je huis verkoopt, dat is het principe, dus zet je de lening eigenlijk ook off-balance, totdat je verkoopt……tot nu……nu er verliezen moeten worden genomen……en het onderpand in waarde is gedaald, en er bijbetaald moet worden. De verliezen komen wel dus weer op de balans….
Ook kleine huishoudelijke Enronnetjes duzzzzz…. 😉
Rijksbegroting overheid, voor de liefhebbers
http://www.rijksbegroting.nl/2013/voorbereiding/begroting,kst173859_8.html
Overwaarde is niet om op te eten
http://www.wegwijs.nl/artikel/2013/04/overwaarde-is-niet-om-op-te-eten
Corporaties naar rechter om salaris……
http://nos.nl/artikel/499776-corporaties-naar-rechter-om-salaris.html
En een nieuwe Jos Koets.
http://www.homefinance.nl/algemeen/blog/maximale-hypotheek-99677.asp
En het is ook crisis bij de VVE’s
Appartementsrecht veilen bij wanbetaling.
http://www.vastgoedjournaal.nl/news/10908/57/VvE-s-kunnen-appartementsrecht-veilen-bij-wanbetaling-eigenaar/
Ondertussen bij het UWV……
De huur van de gebouwen verdwijnt naar belastingparadijzen ?
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Huur-voor-UWV-gebouwen-verdwijnt-naar-belasting-paradijzen-71641
Het waterschap bewaakt onze dijken. Die doen tenminste nog iets en doen het redelijk tot goed.
De politie bewaakt ons.
De luchtmobiele brigade staat paraat. Ze doen niks, maar je hebt ze als een soort verzekering.
Als er twee instanties zijn die we per direct kunnen opdoeken dan zijn het wel het UWV en ja …. natuurlijk het CPB.
Allemaal opvreters die niets 0,0 toevoegen.
Het probleem is dat Teulings deze uitspraken kan doen met een morele omweg: vanuit macro-economisch oogpunt koppelt hij de economische welvaart en bestedingsruimte van gezinnen aan de woningprijzen en dan kan je tot de conclusie komen dat de woningprijzen niet overgewaardeerd waren, er werd immers toch fors gekocht op de markt?
Daarbij vergeet hij ‘gemakshalve’ om naar allerlei verstorende factoren te kijken (HRA, grondpolitiek, etc.), factoren die op dit moment het sentiment op de markt bepalen.
Wat Teulings prima weet, maar natuurlijk nooit zal zeggen, is dat diverse maatregelen noodzakelijk zijn (afbouw HRA, afbouw NHG, afbouw financieringsruimte, etc.) en dat onder die toekomstige condities de huidige woningprijzen volstrekt onhoudbaar zijn.
Wat des te storender is, is dat dit soort uitspraken van Teulings alleen maar bevestigend zijn voor de politiek dat hun tactiek van uitstellen, stimuleren en pappen en nathouden gerechtvaardigd is om het huidige ‘verdedigbare’ prijspeil te beschermen. En dat is helaas bijzonder schadelijk voor onze maatschappij. De rekening loopt daardoor alleen maar verder op, en degenen die die tot nu toe verstandig hebben gehandeld door zich afzijdig te houden van het woningmarktcircus mogen die rekening straks voldoen.
Teurlings heeft gelijk hoor, Portaal regelt dat allemaal. En wel meteen!
Dus wat doen we na deze uitspraak……? Jawel……,
we verhogen de prijs van deze geweldige flat met maar liefst € 10.000.
http://www.funda.nl/koop/arnhem/appartement-48431831-treublaan-5-3/
Volgens Gerhard Hormann van de Volkskrant is extra aflossen en restschuld wegwerken een feest:
‘Misschien moet je er op korte termijn wat luxe en comfort voor inleveren, maar op de lange duur krijg je er zoveel voor terug dat je zou willen dat je er veel eerder mee begonnen was. Financiële autonomie mag dan het einddoel zijn, onderweg leer je ook weer wat nou eigenlijk écht belangrijk is in dit leven en waar je nou eigenlijk écht gelukkig van wordt.’
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3431764/2013/04/25/Vrijwillig-jezelf-op-rantsoen-zetten-is-de-snelste-weg-uit-de-crisis.dhtml
Ik geef Horrmann gelijk, maar waar hij het niet over heeft is de neergaande spriraal. Hoe verder we naar beneden gaan hoe moeilijker het wordt om geld te verdienen. Als één persoon gaat bezuinigen en extra gaat aflossen heeft dat geen merkbare gevolgen voor de economie, als iedereen dat gaat doen krimpt de economie enorm en valt er geen stuiver meer te verdienen.
Het lijkt erop dat er een mediacampagne gaande is om mensen over te halen vrijwillig te gaan aflossen. De meeste mensen hebben daar de discipline niet voor. Het moet onder dwang anders werkt het niet. Het zijn net junkies.
Groepsdwang kan ook nog, dat je buiten de boot valt als je niet mee doet aan de nieuwe zuinigheid. Mensen zijn kuddedieren. Binnenkort op tv?
Kan iemand mee eens uitleggen waarom ik extra zou aflossen. Ik heb een spaarhypotheek die naar 30 jaar 100% wordt afgelost. Daarnaast heb ik al bijna maximale stortingen gedaan (8:1), dus meer is te risicovol.
Ik krijg nu maximaal hypotheek rente aftrek, en als ik nu dus ga aflossen kost me dat alleen maar geld. Mocht HRA worden afgeschaft (als dat al gebeurt) kan ik dan altijd nog gaan aflossen (met maximaal 20% per jaar van het orginele bedrag). Ik zeg maximaal gebruik maken van de regelingen lijkt me het goedkoopste …
Nu extra aflossen kost me dus alleen maar rechten en geld … lijkt me geen reden!!
‘Niet met huis betalen voor zorg’
Maar met je spaarrekening is kennelijk geen probleem!
‘Sommige bestuurders vrezen dat ze hun huis moeten verkopen als de regeling van Blok doorgaat’.
Hier valt je bek toch open van.
Veel mensen staan onder water. Voor hen is het beter uit vrije wil af te lossen dan onder dwang.
Onder dwang is niet leuk.
Mee eens. Je moet wel het juiste moment afwachten. Maar op dat moment heb je geld nodig om extra af te lossen.
Ik vind het heel redelijk als de bank een extra rentevergoeding vraagt voor het deel dat onder water staat. Veel mensen zien de bui niet hangen maar beginnen pas te piepen als de brief van de bank op de deurmat valt.
ps met Geld bedoel ik toekomstig rente aftrek die ik hierdoor in de toekomst misloop. En of mijn huis onder water staat (niet het geval volgens mij) maakt niet uit want na afloop van de looptijd is het huis afbetaald …
Op zich is hij in staat hele goede voorspellingen te doen… Alleen enigsinds jammer dat zijn beste voorspellingen altijd achteraf zijn, en zijn voorspellingen vooraf eerder een contra-indicatie zijn.
Schmulletje
http://schmullstrategie.nl/2013/04/tip-van-rik-zet-de-markt-naar-je-hand/
Als ik de bank was zou ik een renteopslag rekenen voor het deel dat onder water staat vanwege het extra risico. En daarbij het verzoek om het deel dat onder water staat zo snel mogelijk af te lossen en het een en ander door te nemen met de budgetcoach.
De mensen die flink onder water staan zijn waarschijnlijk het eerst aan de beurt. De bank zal zich niet druk maken over hypotheken onder 80% van de executiewaarde.
Een zaak van alle dag , de crisis gaat in deze de VVE voorbij valt te lezen (..)
u vraagt en geeft zelf antwoord , dinsdag hebben we een nieuwe koning en/of zijn we masaal op vakantie. Genieten !
mensen zijn gewoontedieren , met pro-cyclische neigingen gedreven door de groep. S’morgens met Miep bij de koffieautomaat praten kost ons enkele miljadren op jaarbasis (geen limitatieve opsomming ). We willen niet anders.
Vroeger hadden ze de guillotine heb ik gehoord ,als pressiemiddel nu een nieuw leven geven ?
Het kan nog steeds gekker blijkbaar 😉
Mortgages bond market threatenend by capital rules dsa says.
http://www.bloomberg.com/news/2013-04-23/dutch-mortgage-bond-market-threatened-by-capital-rules-dsa-says.html
Moet zijn Dutch mortgages bond market uiteraard 🙂
@ Latida (vorig topic) inzake huizenprijzen in inflatie: afgelopen dinsdagochtend was Coen Teulings bij BNR te gast en kreeg hij de vraag of hij het goed vindt dat huizenprijzen niet in de inflatie zitten.
hij antwoordde, met pijnlijk stille pauzes: …eh, ja… nou… wat bedoelt ie? ik kan de vraag niet plaatsen…
http://www.bnr.nl/?player=archief&fragment=20130423095300420
Deze meneer verdient dus een lintje…
Overigens ander interessant nieuws: tal van economen vinden dat de woningmarkt nog verder moet worden hervormd.
Dhr Monasch en Barbara Visser echter, melden dat het gesloten woonakkoord voor de komende 10 jaar geldt.
Kortom: over je graf heen willen regeren, want heeft iemand Monasch al verteld dat de coalitie op 40 zetels in de peilingen staat?
Ah, de Amerikaanse versie ? 😉
http://en.wikipedia.org/wiki/Federal_takeover_of_Fannie_Mae_and_Freddie_Mac
Waar krijg je die rente voor je geld?
ll,
Aha, de truc van van Dijkhuizen is om hypotheken en hypotheekderivaten zodanig onder een staatsgarantie te brengen dat het “government papers” worden, en dus geen bankrisico’s meer. Daardoor zouden de kapitaaleisen van Basel III niet meer gelden voor een deel van het totale hypotheekportfolio. Smerige truc, gelukkig hebben we de EU nog want als je dit aan de Nederlandse overheid overlaat dan wordt het een steeds groter zootje in ons land…
snorkel,
Partner in crime ? 😉
Goed … 4.5 lukt blijkbaar niet meer maar voor 4 a 4.3% blijft het argument staan 🙂
http://www.rabobank.nl/particulieren/producten/sparen/spaarrente/vaste_rente/
En anders hebben we altijd nog de rabobank ledencertificaten van 5% … maar dat is natuurlijk wel weer wat meer risicovol (zeker na het SNS debacle).
Maar mijn punt is … wat is er mis mee om nu maximaal te profiteren van de HRA?
Op het CBS wordt jaarlijks een conjuctuurpool georganiseerd onder het personeel, waarbij alle aspecten van de economie , zoals bij het CPB, wordt voorspeld.
Bij de uitslag bleek elk jaar dat de CBS’ers het aanzienlijk beter voorspelden dan het CPB.
Wij zijn wel goed in voorspellen…
Je ziet een horizontaal gespiegelde mania bubble chart met daaronder de onwikkeling van de huizenprijzen (allemaal wel bekend bij iedereen hier). De vertikale lijnen zijn mogelijke paralellen.
Veel plezier met voorspellen.
http://imgur.com/U51U5rs
Niks. Wat is er mis met maximaal profiteren van een uitkering of WW? Wat is er mis met maximaal profiteren van huurtoeslag, zorgtoeslag, etc…
Maar houd er maar wel alvast rekening meer dat de HRA er in augustus/september aan gaat.
Admundo,
niets uiteraard. Maar blind er vanuit gaan dat de HRA voor bestaande gevallen gelijk blijft (er gaat al een half procent vanaf 2014 wat mensen vaak vergeten, en ik denk dat de versnelling daar wel aan komt), zou tegen kunnen vallen. Bovendien is die 4,3% natuurlijk mooi, maar daar moet je het wel 30 jaar voor vastzetten. De normale spaarrente is rond de 2%. Je betaalt 1,2% belasting. Houd je over 0,8%. Dan is aflossen wel degelijk aantrekkelijk.
Bovendien betaal je uiteraard ook minder rente in de toekomst als je aflost.
Stortingen zijn wat anders dan aflossingen. Een aflossing vermindert direct je schuld en daarmee de te betalen rente. Dat je dan ook minder mag aftrekken is logisch maar is natuurlijk niet nadelig, je zult altijd minder per maand betalen. Maximaal gebruik maken van de regelingen is NIET het goedkoopste. Tuurlijk loop je korting mis. Net als wanneer je de bananen die in de aanbieding zijn gewoon niet koopt, dan loop je ook korting mis. Het mislopen van een korting hoeft niet te betekenen dat je meer geld kwijt bent. Reden 1: Je maandlasten gaan direct omlaag. Reden 2: Je overlijdensrisico verzekering kan omlaag. Reden 3: bij een sterk gedaalde LTV kan ook je rente en daarmee je maandelijkse lasten en totale kosten omlaag. Reden 4: Het voelt gewoon lekker.
Financieel gezien zijn er inderdaad veel verstandigere dingen om dat extra geld in te stoppen. Extra aflossen is in jouw gevoel niet het verstandigst, maar er zijn redenen genoeg om het toch te doen.
Voerman houdt er rekening mee, dat het kabinet er rond die tijd aangaat. De jongens geloven er zelf ook allemaal niet meer in.
“Een mooie Teulings quote om mee af te sluiten:
“Achteraf gezien hebben we het effect van de bankencrisis onderschat. Die sector speelt nu eigenlijk geen rol in macro-economische modellen. Wij economen dachten dat dat niet zo belangrijk was.”
Een mooie Huizenmarktzeepbel quote hier tegenover:
“Achteraf kijk je de koe in de kont!!”
De regering heeft belastingen om te innen en toeslagen en aftrek posten … dit is dus een evenwicht. Het is taak dit te maximaliseren, dan werkt het systeem het beste … ook met ww en andere zaken :-). Doe je dat niet dan gooi je gewoon geld weg. Mag … maar dat is dan een eigen filantropische daad/keuze.
HRA kan wellicht verder versoberd worden, maar afschaffen zal niet gebeuren (te ingrijpend en te grote gevolgen voor mensen tov de opbrengsten). Als het afgeschaft wordt dan zal dat weer geleidelijk gebeuren over 20 a 30 jaar … kan je die tijd toch nog lekker profiteren :-).
ps, veel argumenten heb ik nog niet gehoord …
Niet zo negatief. Deze gaat gewoon netjes afgebouwd worden naar 30% in 20 jaar (hoop ik).
Amundo, gewoon een stukje vervroegd aflossen en niet het maximale uit je spaargeld halen kan echt geen kwaad. Kun je bijvoorbeeld je inkomstenverlies als gevolg van HRA afbouw bijhouden. Of eventuele rentekosten stijging bij einde rentevasttijd.
Overigens heb ik zo’n vermoeden dat je koopkooi al onder water staat. Zou het maar even nakijken. Gewoon puur gevoelsmatig hoor 🙂
Dan kunnen ze niet meer werken en ook niet geen rente en aflossing meer betalen.
Het gesprek ‘s ochtends bij de koffiemachine gaat straks misschien over dwang van banken. Loonbeslag, 2e auto weg, niet meer op vakantie naar het buitenland en het betaalde sportkanaal eruit. Slaven willen dat.
Amundo,
Je doet het wel of je doet het niet. Te weinig gegevens om er iets zinnigs over te zeggen.
Ik ben juist heel positief! Eindelijk verlost van de meest idiote fiscale subsidieregeling die we ooit bedacht hebben
Hypotheek van 120K met een WOZ van 290K (370 in 2011) … zit wel goed (heb 100k eigen spaargeld meegenomen bij de aankoop). Maar bedankt voor de zorgen 🙂
Geeft wel aan hoe negatief een aantal emnsen hier denken en hoe weinig ze andere gunnen …
succes!
Ik gun je jouw HRA Adamundo!
Gun jij mij dan ook jouw HRA? Dan email ik mijn rekeningnummer even 😉
Leuk artikeltje in de DFT, nog even en de ECB gaat hypotheken opkopen: http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/johnhoek/21511956/__Centrale_Banken_in_aandelen__.html
Grappenmaker!
Of je hebt je oren dichtzitten.
Ik huur nu maar kan een woning kopen en cash betalen – zonder bank. De mentaliteit bij de banken, zeker bij de afdeling lenen, is verschrikkelijk. Ik bepaal graag zelf wat ik doe en wanneer, en wat ik wel of niet verzeker. Volledig eigenaar zijn geeft vrijheid, aan de andere kant ben je met een eigen woning een sitting duck en afhankelijk van de grillen van de overheid.
Spaargeld levert 2 tot 2,5% rente op en daar gaat 1,2% vermogensrendementsheffing af. En er bestaat een risico dat de bank failliet gaat en de Nederlandse staat in gebreke blijft met haar garantstelling.
Wat is momenteel de hypotheekrente? 4,5,6% ? En daar krijg je minder dan de helft van terug door HRA.
Als je een hypotheek hebt, maar ook spaargeld, en de bank geeft je de mogelijkheid om (extra) af te lossen dan zou ik dat met twee handen aangrijpen.
Natuurlijk kun ik je dat! http://www.funda.nl/ …. keus zat! 🙂
Tel daar Cyprus bij op, en dan is er maar één conclusie mogelijk: los je schulden af met je spaargeld.
Admundo,
Leuke link, kende ik nog niet. Is dat nieuw ofzo?
Waar kan ik mijn rekeningnummer heen mailen? Je hebt 30 dagen betalingstermijn.
hahaha … vergeet u niet uw belasting aangifte in te vullen? Anders krijg ik mijn verlopige teruggave wellicht ook te laat 🙂
Admundo = trollen-fan,
Heb ik al gedaan. In januari al
Ik zit nog eens even verder te kijken op die nieuwe site van je. Lijkt wel een soort nationaal archief van mensen die te veel voor hun huis vragen. Ik wist niet dat er zoiets bestond. Dit is dus de ideale lijst van huizen die je moet mijden als je op zoek bent, want je betaalt daar veel te veel! 😉
Admundo loves Snorkel!!!
@Voerman
Ik denk het ook maar betwijfel of we er beter van worden.
De chaos wordt steeds groter in Den Haag.
“Nederlanders potten meer spaargeld op”
http://www.telegraaf.nl/overgeld/sparen/21517127/__Nederlanders_potten_meer_spaargeld_op__.html
Denk ook niet dat wij er beter van zouden worden.
Als ze blijven ook niet. Maakt eigenlijk geen bal uit, maar het minste wat je doen kunt is er een mening over hebben.
adison,
http://www.refdag.nl/nieuws/economie/analyse_we_houden_de_hand_niet_op_de_knip_1_733379
Nederlanders melden ook steeds meer het bezit van zwart geld aan bij de belastingdienst.
Volgens Voerman heeft dat alles te maken met een afnemend vertrouwen in de resterende levensduur van de euro.
Zwarte euro’s kan je namelijk op geen enkele manier meer uitgeven of inwisselen tegen welke vorm van andere- of vervangende valuta dan ook.
Reden temeer om zo snel mogelijk al je euro’s aan te wenden ter (extra) aflossing van je hypotheek.
Zie je trouwens momenteel gebeuren!
Voordeel van het crisisgevoel is oa dat het boerenverstand wordt gemobiliseerd! 🙂
Zij gaat ook voor het lindtje
http://www.nu.nl/economie/3408109/economen-kritisch-benoeming-van-geest.html
Ik bespeur dat wetenschappelijk Nederland zich gepasseerd voelt en den Haag bang is voor wetenschappers .Politieke Partijen waren altijd al als de dood voor mensen die kunnen denken nu worden .
Krijg nou tandjes, wat zie ik nou! Ik heb een fan!! Sorry dat het wat rustig was van mijn kant laaste dagen. Erg druk met de doorstart. Volgende week vakantie dus jullie moeten het nog even zonder mij stellen. Familie rule, vakantie geen electronica mee! Dus aan alle doemdenker, tot over een weekje! xx
Tsja … er is 48 MILJARD meer gespaard en 77 MILJOEN aan zwart geld gemeld (=0,1%). Het is inderdaad logisch om dit met elkaar in verband te brengen … hahahaha
Nog even en iedereen hier gelooft in samenzweringen … 9/11 is in opdracht van de USA-regering gedaan om oorlog te kunnen voeren, Kennedy is vermoord door de CIA en we hebben ook daadwerkelijk als mensheid om de maan gestaan 🙂 …. tuurlijk!
@ Admundo = trollen-fan
Ik zou niet aflossen. je hebt helemaal gelijk. Als je niet onder water staat zou ik gewoon gebruik maken van alle rechten.
Aflossen is goed voor de bank. Daarom wordt er zo de nadruk op gelegd. Dit is omdat de waarde van het onderpand sneller daalt dan de tegenwaarde in Euros. Harde euros zijn beter dan zacht baksteen. 1 Euro heeft een leverage van 1 euro. Baksteen van 1 euro heeft een leverage van 50 cent (afhankelijk van aan welke fantasie men marked).
Elke euro die jij aflost op je huis versterkt de positie van de bank. Zij ruilen een baksteen met een tegenwaarde (die zo geboekt is maar het niet waard is) van een euro in met een euro die echt 1 euro waard is. Bied de bank aan alles in éen keer af te lossen tegen 80% van de restwaarde van je hypotheek. of nog minder.
en anders
zou ik echt kiezen voor maximale flexibiliteit en vooral liquide blijven.
Mijn linkje gelezen? http://www.refdag.nl/nieuws/economie/analyse_we_houden_de_hand_niet_op_de_knip_1_733379
Tegenover die (zogenaamde) spaarsaldo’s staan immer stijgende schulden. Per saldo sparen we dus helemaal niet: Per saldo ontsparen we nog steeds flink.
Voerman,
Voerman laat zich maar wat graag gek maken door spin.
er wordt niet gespaard en er wordt bezuinigt om rond te komen.Er zijn nogal wat leen kneuzen die 5 levens nodig hebben om hun schuld af te betalen maar er zijn ook nogal wat mensen die genoeg verdienen in een jaar om 10 generaties van de familie in wilde te kunnen laten leven .Op deze manier is geld zijn enigste echte waarde “vertrouwen”aan het verliezen .problemen oplossen deed je in Voermans tijd nu kan het niet meer dus gebeurt het ook niet meer.
Als ik een bank was zou ik daar nooit mee instemmen. Je wilt juist liever een hypotheek op je balans laten staan, mits die hypotheek een lage LTV heeft. Bij volledige aflossing verdwijnt dus een ‘good asset’ waardoor je gemiddelde er weer slechter voorstaat. Het beste voor de bank zou zijn als IEDEREEN aflost voor het bedrag boven de 80% LTV en daarna lekker rente blijft betalen. Dat kan natuurlijk niet zomaar even, dus dan maar gemiddeld 80% LTV. Maar dan moeten niet degenen die het gemiddelde naar beneden trekken hun hypotheek terugkopen natuurlijk, want dan heeft de bank er niks maar aan 😉
Aflossen tot de marktwaarde van het pand is meer voor de bank, daaronder is het meer voor de bewoner.
Stel een pand levert 80% van de boekwaarde en hypotheek op. Als er dan 20% afgelost is, krijgt de bank bij veiling de totale opbrengst en de bewoner niets. Hij ziet dus niets van zijn aflossing terug, maar heeft ook geen restschuld.
snorkel,
Belletje,
Points are taken.
Daarom zit ik op deze site. Heerlijke aanvullingen.
Volgens mij is alles voor de bewoner en niets voor de bank, hoor… als de bank niet alles terugkrijg halen ze het wel via de restschuld bij de bewoners.
Rexpat,
Ik vond het overigens wél een zeer goed idee van je om het gewoon voor te stellen aan je bank. Niet geschoten is altijd mis, misschien trappen ze er in zoals jarenlang de huizenbezitter in hun onzin is getrapt 😉
De hypotheekrente is wel heel laag op het moment:
http://www.hypotheekrente.nl/rente/1/variabele_rente.html#ov
Veel mensen zullen voor een variabele rente hebben gekozen, 2,5% of zo. Wie een beetje kan rekenen weet dat het heel erg mis kan gaan als de rente stijgt.
Ik vind het onverantwoord die variabele rente. Bij het aangaan van de hypotheek moet je een inschatting maken of je de lening met rente kunt terug betalen.
Als de inkomens dalen en de rente omhoog gaat… Hou je dan maar vast. En dan ook nog de HRA eraf….
Gelukkig hebben de pensioenfondsen ruim 1000 miljard euro in kas. 🙂
Ik zou al lang blij zijn als ze met 100% genoegen nemen. De bank loopt namelijk wel veel rente mis als je aflost.
Vorig jaar op tv een uitzending gezien van een man die niet af mocht lossen. Hij had 230k geleend, wilde 30k (of zoiets) aflossen, maar dat ging niet door. Rente betalen, slaaf, zei de bank. De man stond ver onder water, maar dat maakte niet uit.
Vergeet niet dat mensen al provisie hebben gekregen over de rente die een slaaf tot in lengte van jaren moet gaan betalen.
Huis heeft dus een marktwaarde , net als een boekwaarde lees ik nu . Maar wat is dat dan ?
De berekening bijvoorbeeld.
In mijn contract staat anders gewoon dat ik 10-20% van het orginele hypotheek bedrag mag aflossen per jaar (is volgens mij wettelijk verplicht). Dus erg vaag met dat vreemde persoon van jou die kent ia de TV …
idd … wat een zielige mensen hier die hun eigen verhaal verzinnen om hun eigen levensvisie te ondersteunen.
Admundo likes //
3.000.000 gaan morgen op pad ! 🙂 plastic is geduldig , nog even dan .
Nico de Geit,
I know, het hypotheken-businessmodel van de bank is in feite vrij simpel: Op elke afgeloste euro kunnen ze niks verdienen. Echter, sinds 2008 is elke niet-afgeloste euro een risico. Ik heb het al eerder gezegd: Zo lang de banken hun verdienmodel opofferen om hun risico’s te verlagen, dan weet je zeker dat er (nog steeds) heel erg veel mis is. Dat zal ook wel de reden zijn dat de bank het liefste eerst in gesprek wil met de klant. Dan kunnen ze risicoklanten adviseren om af te lossen, en veilige klanten adviseren om vooral geld op de spaarrekening te zetten.
Ik ben overigens groot voorstander van een (tijdelijk) verbod op aflosboetes, tegelijk ingaand met de aanstaande afschaffing van de HRA 😉
Nu de andere idiote fiscale regelingen nog. Kost natuurlijk wel banen (bezigheidstherapie).
Ik wil dat liever zelf bepalen (dat aflossen). Niet gedwongen door die f*** banksters.
Helemaal mee eens! Ik stel voor een algemene vereenvoudiging van het belastingstelsel. Alle compensties (zoals HRA, huursubsidie en zorgtoeslag etc) afschaffen, maar dan ook de inkomens belasting eerlijk aanpassen. Dus vooral de hoogste belastinggroep naar beneden … of nog beter vlak-tax! Dan krijgt iedereen pas echt naar kwaliteiten!
Je kunt je huis laten schilderen door een zwartwerker.
Dus pinpasje thuislaten
//, lorenzo, site gevonden van een mij onbekende club die nog wel eens iets over huizenbezit lijkt te zeggen: Verenging Geleend Huis heten ze geloof ik.
http://www.eigenhuis.nl/hypotheken-financien/hypotheken/voorwaarden/
30k van 230k is meer dan 10%. Bovendien staat er duidelijk “meestal”. Kan dus best zijn dat het aangehaalde geval een lager percentage betreft
Ik heb nog even verder gezocht maar kan geen wettelijk minimum vinden.
excuses, lorenzo
die was voor Admundo
Ik reken even met fantasiebedragen om het helder te maken:
Het is jarenlang zo geweest dat je als je versneld wilde aflossen je gestraft werd. Ho Ho dat is niet de bedoeling…dat was toen de onderpanden dagelijks meer waard werden. Dat was in het voordeel van de bank. Die had 10 uitgeleend maar had inmiddels 15 (werd met de dag meer waard) aan tegenwaarde in assets in de boeken. Die werden ingezet om de balansen van de bank te doen blinken.
Als ze een zekerheid hadden van 10 (claim) en een asset van 15 dan deed een aflossing van 1 hun asset waarde dalen met 1,5. Nogal logisch dat er boeteclausules waren voor versnelde aflossing. Ze wilden je geld niet (althans niet voor de aflossing van je hypotheek). Dat was niet in het belang van de bank. Vandaar de boetes.
Nu is het andersom. Ze hebben een claim van 10 maar daar staat een asset van 5 (en die is nog steeds dalende) tegenover. De minder waard wordende bakstenen moeten zo snel mogelijk worden ingeruild voor de “zekere” euro.
Als er boeteclausules waren om te voorkomen dat je afloste gaat de vlieger andersom natuurlijk ook wel op. “Beste bank, wat is mijn aflossingseuro u waard?” is dan een vraag die best gesteld mag worden.
Aangezien banken helemaal verknoopt zitten in hun eigen modellen zal men zich in eerste instantie niets bij de vraag kunnen voorstellen maar eigenlijk help je hen van een bad asset af en dat weet jij en zij weten dat ook.
Het is het end van de dag op de markt. De tomaten liggen in de kistjes. Wat zijn ze waard? Ik zou zeggen:
Roep eens wat!
Rexpat,
Is er een accountant van een bank op het forum? De kans dat de lening voor meer dan het nominale bedrag op de balans mag staan omdat het onderpand in waarde is gedaald lijkt mij vrijwel nihil. De keerzijde hiervan is dat ik ook niet denk dat banken iets afboeken op de leningen, totdat het verlies daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Dit blijkt ook uit de winstcijfers van de banken en de extend and pretend strategieën die nu worden gehanteerd.
Och, afgezien van een sporadisch loslopende dinosaurus was de wereld in Voerman zijn tijd niet zo veel anders. 🙂
Er werd zelfs al met geld omgegaan!
Bij Florius mag je sinds kort 100% aflossen zonder boeten, mits uit eigen middelen (dus niet via nieuwe hypotheek).
Die vraag heb ik vorig jaar aan het bankje gesteld.
Wat werd er gelachen zeg, onmogelijk mevrouw!
Ik 20.000 aflossen en jullie ook. Zo ongeveer?
Ja.
Ze helpen ons graag…
Gat in de markt
Aan het eind van uw looptijd? Wilt u versneld aflossen en kunt ook aantonen dat zeker te kunnen?
Dan bieden wij u nu aan uw hypotheek over te nemen voor 85% van de uitstaande som.
*onder bepaalde voorwaarden kunnen we “onderwaterstaanders” helpen overstappen. raadpleeg hiervoor onze brochure: “onderwater maar bovenjan”
Times are a changing.
Nee, netjes gevraagd of er, zoals vroeger met de studieschuld, een extra korting inzat als we extra zouden aflossen. Heel netjes en heel beleefd, per slot van rekening moet je altijd de kerk in de midden laten.
Ma Ling,
Ik vraag me af hoe de inflatiecijfers er van de afgelopen 15-20 jaar uit zouden zien als de stijging van de huizenprijzen daarin zou worden meegenomen.
Dan zouden we dus nu in een situatie zitten waar we jarenlange verborgen inflatie reeds achter de rug hebben.
Ook zegt ie (Teulings) aan het eind iets opvallend in dat radio interview:
“uiteindelijk hebben we in Nederland een tekort aan huizen”
Bedank voor het delen
Hij zegt ook aan het begin:
“we nemen de HUREN gewoon mee”
en
“ik weet eigenlijk niets eens precies wat er gebeurd met de HUIZENPRIJZEN”
Wow. echt Wow.
Wanneer geld minder waard wordt dan noemt men dit inflatie. Het CBS bepaald jaarlijks het inflatiecijfer, dit cijfer komt tot stand door vergelijking van diverse producten en niet enkel van vastgoed.
Voor uw informatie kunnen wij u melden dat een kale huurprijs van Euro 541,17 voor uw woning gevraagd mag worden.
Helaas is er op de door u genoemde gronden geen bezwaar in te dienen.
Dit kreeg ik te horen van mijn WoCo
Eerst on
Eerst ontwijkt hij de vraag in zijn geheel door over de stijging van huren te beginnen, dan zegt hij dat hij de vraag niet begrijpt, dat de vraag niet kan plaatsen, dat hij het niet eens precies weet, en dan zegt ie, bijna achteloos:
“Ja we houden wel gewoon rekening met de huizenprijzen”
Zit die er nu wel of niet bij in dan in het inflatiemodel?
Is er nu wel of niet een lagere inflatie gerapporterd gedurende de afgelopen 15 jaar? Zit/zat de stijging van de huizenprijzen nu wel of niet in het inflatiemodel?
De vraag wordt niet duidelijk beantwoord, en het antwoord roept meer vragen op in plaats van duidelijkheid scheppen.
Dit gevonden van Willem middelkoop uit 2005:
http://www.iex.nl/Column/18653/Het-Grote-Bedrog.aspx
Verwijst naar deze column:
http://www.pimco.com/EN/Insights/Pages/IO_Oct_2004.aspx
Blijbaar is er wel het een en ander aan de hand als het gaat om het vaststellen van de werkelijke inflatie en wat we daar met zijn allen onder verstaan.
Hier zitten in ieder geval al op europees niveu geen huizenprijzen bij:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-16042013-AP/EN/2-16042013-AP-EN.PDF
Wie kan dit bevestigen danwel ontkrachten?
“hypotheken zitten niet in de CPI”
Bron:
http://forum.fok.nl/topic/657124/1/999
latidia
Het is maar goed dat China er is geweest afgelopen 20 jaar anders was de inflatie niet te filmen geweest .
Tadaa! Vandaag hebben wij de brief van WoCo ontvangen mbt huurverhoging per 1 julia a.s. Onze huur gaat stijgen met 6,5% aangezien wij op basis van ons huishouden een inkomen hebben boven € 43.000 in het jaar 2011. Dit is inflatie + 4%.Hierdoor gaan we per maand € 39,96 netto meer gaan betalen. Dit is
per jaar € 479,52 meer. Op basis van 196 woningwaarderingspunten bedraagt de maximale ‘redelijke’ netto huurprijs voor onze Vinex huurwoning € 974,60. Als wij het niet eens zijn met de voorgestelde aanpassing dan kunnen wij een bezwaarschrift indienen bij de WoCo.
Tja, jammer maar niet een heel dramatische huursverhoging. Sommige kosten kunnen we als gezin ook weer verrekenen. Na de zomervakantie gaan onze kinderen naar groep 7 en dan gaan ze niet meer naar de tussenschoolse opvang (TSO). Voor 2 kinderen op basis van 3 dagen per week op school een boterham eten onder begeleidin, betalen we jaarlijks € 567,- aan de school. Wanneer de TSO kosten wegvallen, dan houden we met deze huurstijging het bedrag van
€ 87,48 in de huishoudpot over. Concreet gezien voelen we het dus niet direct in onze portemonnee, dus we voelen ons ook niet gedwongen om met deze stijging te gaan verhuizen naar een koopwoning. We eten er met ons vijfpersoonshuishouding geen boterham minder om, en we blijven tevreden huurders in onze Vinexwijk.
Zal ik het Coen dan maar even uitleggen? 😉
Huizenprijzen worden door het CBS niet meegenomen in het inflatiecijfer. Dit is omdat een huis kopen als investering (en niet als consumptie) wordt gezien. Net zoals (bijv) aandelen en de goudprijs niet worden meegenomen in de inflatiecijfers. Huurprijzen worden inderdaad wel meegenomen.
Voor dat deel van de Nederlanders dat een koopwoning heeft (heel grof gezegd de helft), wordt uitgegaan van een ‘huursombenadering’. Er wordt dus gedaan alsof deze mensen een huis huren.
Coen slaat de plank dus mis als hij zegt dat de huizenprijzen wel worden meegenomen. Er wordt een benadering gebruikt. Dat weet hij zelf ook wel, daarom zegt ‘ie maar dat ‘ie het even niet weet
Nu meen ik me te herinneren dat er een tijd is geweest dat huizenprijzen gewoon wel werden meegerekend, en volgens mij was dat tot 1995. Maar dat kan ik nergens bevestigd krijgen, dus ik kan het mis hebben
Kortom: lekker bellen blazen zonder dat er alarmbellen afgaan 😉
Net zoals een inbreker eerst het alarm onschadelijk maakt, en dan pas zijn slag slaat…
latida,
Zou best wel eens kunnen. Ik meen me te kunnen herinneren dat het CBS werkt met ‘toegerekende woondiensten’ o.i.d. Over het hoe en waarom daarvan moet ik je het antwoord schuldig blijven.’
Overigens, best mogelijk dat men in beleidskringen liefst lage inflatiecijfers ziet. Dat hoeft nog niet dat het CBS daarom maar die cijfers wat in gunstige richting masseerd. Er kunnen allerlei methodologische of practische redenen zijn om een prijsindexcijfer samen te stellen op de manier waarop dat gebeurt.
snorkel,
Overigens ben ik al 5 minuten aan het zoeken naar de pagina op de CBS site waar dit staat. Ik weet zeker dat ik het in de afgelopen maand daar heb nagelezen, maar kan ‘m nu niet meer vinden 🙁
Overigens, Merkel heeft de oorzaak en de oplossing van de werkloosheid gevonden:
http://www.express.be/business/nl/economy/merkel-minimumloon-is-oorzaak-van-europese-massawerkloosheid/189608.htm
We moeten in Europa gewoon allemaal lagere loonkosten hebben dan in onze buurlanden. Is in ieder geval duidelijker taal dan het schijnheilige ‘hervormen van de arbeidsmarkt’.
Vinex,
Maar hoe ga je met dat stigma van ‘scheefhuurder’ om?
@ artikel
De oude heeft nogal wat “over het hoofd gezien”.
Zoals:
– Gemiddeld inkomen tussen 1990 en 2008 van 22k naar 37k (maal 1.7).
– Hypotheken tussen 1990-2008 van 113M naar 687M (factor 6).
Dan is de totale NL hypotheekschuld ruim DRIE maal harder gegroeid dan de groei van het gemiddelde inkomen.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-09-2010/economie-en-vastgoed-terug-naar-1982/#comment-53808
En dan toch nog spreken van géén zeepbel.
Gewoon gemist, gewoon niet gezien.
En gecorrigeerd door de Tijdelijke Tweedekamercomissie Verhoeven “SCHAF de TWEEDE KAMER niet AF” hebben we anno april 2013 (zèlfs) ook in politiek opzicht een zeepbel.
Vakmanschap is meesterschap 🙂
Als buitenstaanders
een beter beeld hebben van de economie
dan de oekoenomen,
wat moeten we dan met die volksstammen mooiweerpraters ???
Waar de Amsterdam School of Real Estate
aan wetenschapsprostitutie doet
Zo struisvogelbekte het CBS
ons van de ene Hogehuizenprijsminnende politieke Kunstgreep
in de volgende
Zo is NHG naar ruim 11 maal Jan Modaal gegaan.
Een gewoonweg KRANKZINNIGE gedachte.
Nooit enige reflectie van gehoord maar Juan leest ook niet alles.
Referentie:
Amsterdam School of Real Estate doet aan wetenschapsprostitutie
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/19-04-2013/winstmarges-hypotheken-gestegen-door-strengere-eisen-aan-banken/#comment-140015
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/19-04-2013/winstmarges-hypotheken-gestegen-door-strengere-eisen-aan-banken/#comment-140019
Wellicht is het goed dat iemand met meer boerenverstand
en minder oekoenomische prietpraat
de CPB kaar gaat trekken.
Waar al die oekoenomen die COLLECTIEF
de (ook Arnoud) BOOT gemist hebben
inzake de zeepbel op de NL huizenmarkt
momenteel KRITIEK hebben past ze niets dan bescheidenheid
Kritiek op Ewald Engelen:
de Krediet-explosie vond plaats tussen 1990 en 2008 en NIET in 2012.
Tussen 1990 en 2008 NIETS gezien.
In 2012 HET LICHT GEZIEN.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-12-2012/ewald-engelen-over-pensioenen-en-hypotheken/comment-page-4/#comment-122682
Promoveren in de oekoenomie
lijkt een recept voor navelstaarderij 🙂
Sin poesía
no se puede torear 🙂
Mu buenas noches
Juan
Stef Blok heeft de negatieve spiraal versneller 2 tandjes hoger gezet met de huur verhoging!
Zal wel weer extra veel werkelozen geven bij het midden /klein bedrijf.
Juan de Meeleezer,
Ik dacht ook aan een echte wetenschap een natuur/wiskundige iemand die buiten de bestaande kaders kan denken .
Kun je dat uitleggen?
Ik heb altijd verondersteld dat inflatie met de koopkracht van je netto salaris te maken had. Daarom snap ik niet hoe je daar de kosten van wonen, wat je je van je netto salaris moet betalen en de grootste uitgave is, daar buiten kunt laten.
Als de huizenprijzen verdubbelen dan zal dat een netto effect hebben op de koopkracht van wat je netto overhoudt.
Dat niet bij de inflatie meerekenen is misschien wel DE reden waarom de bubbel heeft kunnen ontstaan.
CBS bezigt de redenatie dat een huis kopen een investering is, en geen consumptie. Complete waanzin natuurlijk. Zien als een investering is nog tot daar aan toe (maar daar hoort dan geen planeconomie en fiscale subsidie bij), maar NIET zien als consumptie is natuurlijk complete waanzin.
Ik denk dat dit dé reden is dat er niks tegen gedaan is. Als de huizenprijs wel gewoon meegerekend was, dan had het inflatie-alarm al veel eerder afgegaan. Maar het alarm werd onklaar gemaakt
Vinex,
Als je geen huurverhoging had gekregen dan had je 480€ extra in je huishoud pot gehad om vrij te besteden..
Te grazen genomen worden om de kopers en daarmee de rating van NL uit de wind te houden en het nog niet erg vinden ook?
Dat er maar weinigen gaan verhuizen is duidelijk.. ondertussen wordt je legaal bestolen!
@115. Tja Dawg, ik weet het echt niet hoor. Wat is nu precies een scheefhuurder? Wij hebben er bewust voor gekozen om niet te kopen, toen iedereen kocht. Wij hadden er toen onze redenen voor en werden door anderen uitgelachen. Het is niet zo dat wij met een riant salaris, heel goedkoop wonen. Menig koper betaalt maandelijks minder, vanwege de teruggave van de hypotheek. Daarom is het systeem best wel krom bedacht door ene Stef Blok. Heb niet het idee dat de huizenmalaise is ontstaan door ons als zogenaamde ‘scheefhuurders’.
Vinex,
Klopt.
@ 123 KoophuisXXL: je hebt gelijk, maar wat valt er aan te doen dan? Het besluit van de huursverhoging is er begin dit jaar ineens zo snel doorheen gejast, zonder te kijken of het een gerechtvaardigd systeem en besluit is. Ik weet nog dat de PVDA een zwak protest liet horen en voorstelde om eerst eens een goede berekening te maken over de gevolgen voor huurders. Dit werd als snel afgekapt en daarna heeft niemand zich vanuit de politiek meer laten horen. Zo werkt het tegenwoordig in politiek Nederland. Dat gedoe met die Bulgaren, die jaarlijks duizenden euro’s aan toeslagen ontvangen o.a. huurtoeslag wordt ook vast in de doofpot gestopt. Staatssecretaris Weekers blijft volhouden dat hij van niets af wist, blijft hierdoor lekker op het pluche zitten, en alles is weer vergeven en vergeten. Simpel zat.
Andersom, als je de huizenprijzen meetelt en dus niet de lasten van de hypotheek, zitten we toch al tijden met zware deflatie!
Nederland = puinhoop.
Wat een poppenkast weer met onze voorzitter van de kamer. Een en al flapdrollen in dat kleine land.
Als ik mensen een tip zou geven. Niets van onroerend goed in Nederland kopen. Scheefhuurders, laat je niet weg jagen. Betaal die huurverhoging en behoudt je vrijheid en rust. Babyboomers, als jullie nu willen verkopen zak flink in prijs (25%) en misschien trapt iemand er in. De rest van de generaties,
You are F@cked!!!
In het buitenland wordt de situatie van Nederland (veel te hoge private schuld) steeds duidelijker.
De enige oplossing is het Noorden laten wegzinken door de gasproduktie op te schroeven en de rest van Nederland te vergiftigen met schaliegas.
Prettig weekend.
Daar lijkt het inderdaad wel op. Was het wel meegeteld was het alarm afgegaan door meldingen van 10%-15% jaarlijkse inflatie
Weer wat geleerd. Bedankt snorkel.
Het CBS telt de stijging van de huizenprijzen wel mee, maar op een indirecte wijze, nl.door te kijken naar de verandering van de huurprijs voor vergelijkbare woningen. Waarom het CBS zou te werk gaat? Don’t know. Wellicht om de stijging van de huizenprijzen uit te smeren over de levensduur van de woning. Een beetje vergelijkbaar met de wijze waarop bedrijven de aanschaf van productiemiddelen niet in het jaar van aanschaf ten laste brengen van de winst, maar de kosten van die aanschaf verdelen in de tijd via hun periodieke afschrijvingen.
Dat zeg ik 😉
Vinex,
‘t Was maar een ‘tongue in cheek’opmerking. Zie ‘scheefhuurder’ voorlopig maar als een geuzennaam en een provocatie aan het adres van degenen die van Nederland nog steeds een duur woonland willen maken.
Ok, dus de huizenprijzen springen omhoog en omlaag maar het zou geen relatie hebben met de inflatie. Zou dat komen omdat het geen markt is maar een gecontroleerde prijsontwikkeling, continue bijgestuurd zoals we nu ook weer zien?
Dan is er dus geen sprake van een huurmarkt of een koopmarkt maar van een soort planeconomie voor wat betreft de grootste maandelijkse uitgave van consumenten en burgers. Op hun eerste en meest kostbare levensbehoefte (onderdak).
Wie weet wat er wel in het inflatie mandje zit? Kan het nergens vinden?
off topic:
into the rabbit hole:
http://www.zerohedge.com/news/2013-04-26/jpmorgan-accounts-993-comex-gold-sales-last-three-months
latida,
Ga naar CBS Statline. Bijvoorbeeld op deze pagina:
http://statline.cbs.nl/StatWeb/selection/default.aspx?DM=SLNL&PA=71311NED&VW=T
Hier vind je ook de wegingscoeffienten, het gewicht dat de bepaalde goederen- en dienstengroepen hebben in de prijsindex.
Je hebt denkelijk weinig babyboomers in het publiek, maar voor de babyboomers die grotendeels of helemaal afgelost hebben is het een zeer slechte raad omdat:
– Waar moet je als babyboomer naar toe?
– Hoe stal je je geld veiliger als in stenen.
– Goedkoper als in een afgelost huis kan je niet wonen.
Welke levensbehoefte is meer waard en zou je dan meer voor willen betalen in het lijstje belangrijke levensbehoeftes?
Wat een arrogantie bij die idioten, echt ongelofelijk. Maar aan de andere kant, als 80% van de mensen in NL BV zich uit pure luiheid door selectief onderwijs en gecentraliseerde manipulatie van media dom laat maken, geef deze gastjes zonder enige vorm van ethiek eens ongelijk!
NL is wellicht overeenkomstig het feodale stelsen van de oude egyptenaren. Helaas voor de rust, mensen beginnen in te zien dat de loyaliteit tussen de zelfgekroonde elite en het zgn electoraat verdwenen is, en de amsbergs hebben hun bezit al uit NL weg-gediversifieerd. Dit ondanks de rituelen nu eind april waar enige parlementariers keurig afstand van nemen.
Aarig plaatje over royalty en slaven in Egypte gevonden op http://www.reshafim.org.il/ad/egypt/economy/index.html Hier past ook het caste-model van india in.
@expatter:
Gewoon goed je cement-jobs uitvoeren kan ook, maar vaak te duur om personnel goed op te leiden, zeker binnen de muren van billenknijper royal dutch. Bovendien, het is wachten op de bio-degradable frack fluids. Verder Gron als capaciteit in de markt zetten, gaat de gasrotonde misschien ook nog eens draaien, en kan CDA het raam weer openhouden, schept PvdA het geld er weer uit.
Maar bottom-line, geld, gas en hypotheken kan je niet eten!
Ik gun je het beste, maar je kan zeggen wat je wil over eigen centen in je koophut, het maakt jouw netto vermogensverlies niet anders. Enkel de mate van slavernij / dwang / afhankelijkheid is in jouw geval kleiner 😀
Zo is het maar net, wij willen ook meedelen 😀
Trots op je koophut en vervolgens afhankelijk willen zijn van belastingteruggave voor een eerste levensbehoefte, hoe krom wil je het hebben?
1. Veiligheid
2. Eten/Drinken
3. Onderdak
Bedoelt u deze?
http://en.wikipedia.org/wiki/Maslow's_hierarchy_of_needs
Dat is een heel verhaal……….
Het publiek blijft niet de hele voorstelling zitten.
Je zal wel gelijk hebben Jodha! 🙂
Ik zoek naar het mandje met goederen, wil graag weten wat erin zit. Kan het daar niet vinden, evengoed bedankt.
Je komt er vanzelf achter wat het betekent om een afschrijvend consumptiegoed met gehuurd geld te financieren in de grootse depressie in de geschiedenis van de mensheid in een land dat bol staat van de problemen (vergrijzing, voedselmaffia, verkeerd of niet opgeleide mensen, een te grote overheid, gebrek aan productiefactoren, nauwelijks grondstoffen, politieke onkunde, criminaliteit, desinteresse, exorbitante zorgkosten, matig onderwijs etc.). Sterkte.
Als een huurprijs wel wordt meegenomen maar een koopprijsontwikkeling niet, dan klopt er iets niet. Het product is woning. De parameter is prijs. De prijs van wonen.
De prijs van huren gaan omhoog nu, dus wonen wordt een duurder produkt. En dat terwijl de prijs van woningen al jaren omlaag gaat. Klopt dus niet in de cijfers.
Ik bedoel niets, maar goed om na te denken hoe belangrijk wonen voor ons is en wat eventueel nog belangrijker is en hoe wij ons geld willen verdelen over deze posten. Ben bang, dat elke belangrijke post de status “zeepbel” heeft. Ziet er vrij hopeloos uit! 🙂
Het lijstje uit 2007 http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/prijzen/publicaties/artikelen/archief/2007/2007-2137-wm.htm
latida,
Gewoon klikken. Hier heb je je mandje:
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71311NED&D1=6&D2=2,52,62,66,71,80,88,91-92,95,99,109,115,119,128-130,138,141,144,146,152,166,173-175,177,189,192,198,214,218,223,229,231,241,244-245,253-254,256,264&D3=(l-39)-l&VW=T
Totaal van alle wegingsfactoren telt dacht ik op tot 100.000.
Stoelgang,
Je bent wel erg somber. Bijna overal ter wereld is het slechter! De hemel komt pas na de dood.
Zeventig maagden wachten smachtend op je als je een martelaar was!
Consumeren zonder dat er productiefactoren tegenover staan. Dat houdt spoedig een keer op. De wal keert het schip. Wat dat betreft is NL echt de endeldarm van de wereld 🙁
Goeie quote, Voerman.
Dit jaar 23k volgend jaar 7k. 10% is wettelijk geregeld.
Voerman heeft gelijk. Een afbetaald huis zou het hoogste ideaal moeten zijn. Maar zaken zoals vrijheid en mobiliteit van arbeid, werk zouden normaal moeten zijn en geen voorrecht wat slechts voor enkelen is weggelegd. Bewust schaarste in stand houden om de prijzen op te pompen vind ik amoreel. Als je de bevolkingsontwikkeling kunt inschatten dan kun je er ook genoeg huizen voor bouwen. Er is geen enkele reden in een land zoals nederland voor woningschaarste. Sterker nog, die is er nu al niet eens.
Dank Dawg en snorkel!
Haha Kledingstoffen, Schoenreparaties, aardewerk, gereedschappen, werkelijk alles staat ertussen wat je maar kunt kopen en uitgeven..
Behalve koophuizen. De grootste, meest belangrijke uitgave van je leven, wordt niet meegwogen in de bepaling van het inflatiecijfer.
En dat terwijl deze jarenlang met vele procenten per jaar omhoog zijn gegaan.
Dan de Hamvraag (is dit iets voor Tufkaj)
Wat zouden de inflatie/deflatie cijfers zijn geweest als dit WEL was gebeurd?
Want uiteindelijk zijn het de 20-ers 30-ers van nu die onder water staan die op een ‘onverwachte’ wijze ineens massaal onder water staan..
+10 helemaal de spijker (in de doodskist) op de kop!
Waar staat dat ik je iets niet gun ? Je leest niet, je vult in. Als je hier al een tijdje vertoeft zou je weten dat ik ook een koopkooi heb en dus ook HRA ontvang. Deze aftrek noem ik ook een sigaar uit eigen doos dus waarom zou ik mij dat onthouden. Ben verder wel tegen HRA maar moet bij verdwijnen dan wel (gedeeltelijk) via IB gecompenseerd worden. Kopers blij, huurders blij.
Verder veel plezier met je getrol.
U vergeet dat NL enorm boven zijn stand leeft en de rekening daarvan spoedig zal betalen.
latida,
Nogmaals, de stijging van de huizenprijzen komt WEL in de prijsindex terecht, alleen niet op de manier zoals jij dat zou willen. Ik denk dat er ook goede methodologische gronden zijn voor de werkwijze van het CBS.
Stel dat je 20% van je inkomen aan voedingswaren besteed en dat die voedingswaren in een gegeven jaar 10% duurder zijn geworden ten opzichte van het jaar daar voor. Binnen de systematiek van het CBS leidt zo’n prijsstijging dan tot een stijging van de consumentenprijsindex (CPI) van 20/100 x 10% =2,0%-punt.
Nu een huis, dat wordt in een jaar tijd ook 10% duurder. Daar geef je 5 x je modale jaar salaris aan uit, of wel de wegingsfactor zou dan 500/100 zijn en de CPI zou vervolgens met 500/100 x 10% = 50,0%-punt bedragen. Zie je dat er nu iets fout gaat?
Over welk land heb je het niet ?
Vergeet het maar. Nederland is jaar in jaar uit kapitaalexporteur. Onze grootste risico zijn wellicht eerder onze vorderingen (zoals die onze TARGET2 vorderingen) dan onze schulden.
Ja dat zie ik wel. Maar zoals het nu gebeurt klopt ook niet, want me dunkt dat er nu ook ‘iets’ is foutgegaan.
Dawg,
En je kan er een ander algoritme op teopassen, door de wegingsfactore te verander oid.
Maar je zult dan toch de prijsschommelingen van koophuizen op een realistische manier moeten meenemen en je kan ze niet met de prijs van huren gelijkschakelen, dat klopt gewoon niet.
Ga er eens goed over nadenken.. tot later!
Dawg,
wat dacht je van onbetaalbare vaste lasten? en wat dacht je van ecologische degradatie? en wat dacht je van een op hol geslagen derivatenhandel?
je kunt de economie nu eenmaal niet laten draaien op reclamespots en succes in de champions league of onbetaalbare tandartsen, zorg, kinderenopvang en ouderenzorg, dat gaat em niet worden
sterker nog, ik ga mn upc abbonement opzeggen, 40 euro winst voor mij, duizenden euros verloren reclame opbrengsten
maarten,
Je noemt allerlei economische ongerechtigdheden, maar die zijn niet direct een gevolg van de wijze waarop het CBS de huizenprijsstijgingen meeneemt in het prijsindexcijfer.
Das wel heel kort door de bocht heh 😉 Je geeft 5x je inkomen uit over de periode die je in dat huis woont. Bovendien krijg je er aan het eind van die periode (hoop je) nog iets voor terug…
Even los van welke methodieken en algoritmen het CBS precies gebruikt (dat kom je toch niet te weten): Het ontegenzeggelijke feit dat het hale land op zijn kop staat als de huizenprijzen een paar procenten dalen geeft toch wel aan dat een huis niet slechts een ‘investering’ is, waar het CBS nu wel vanuit gaat. En als het wél slechts een investering zou zijn, dan horen daar geen fiscale subsidies, planeconomie, chantagemiddelen en een speciale minister van koopwonen bij!
Ja, en dat zal dus wel de reden zijn dat het CBS koophuizen rekentechnisch als een investering beschouwt. Dat zich ook nog allerlei heisa afspeelt op de markt van koopwoningen met alle prijsopdrijving die daar bij schijnt te horen staat daar m.i. een beetje los van.
Daarnaast staat hier niet zozeer het CBS maar vooral de geloofwaardigheid van de, inmiddels, ex-directeur van het CPB ter discussie. Terecht lijkt me.
Stel dat je 33% van je inkomen aan wonen besteed en dat dat wonen in
een gegeven jaar 10% duurder is geworden ten opzichte van het jaar daarvoor.
Dan zou het CBS dus moeten stellen dat 33/100 x 10% = 3.3% punt
Snokrel heeft namelijk gelijk, je hebt 30 jaar om 460 maanden af te lossen,
net zoals je ook niet alle kosten gaat meerekenen die je de komende 30 jaar aan voeding denkt uit te geven.
Dus daar. Inflatie bij een 10% stijging van de huizenprijs leidt tot een 3.3% verhoging van de inflatie in bovenstaand voorbeeld.
latida,
Alle consumptie goederen uit China werden afgelopen 20 jaar steeds goedkoper en lokale producten steeds duurder bijvoorbeeld de prijs voor een rijbewijs of een uittreksel van het bevolkingsregister is de prijs verhoging heel hoog geweest. Nu tegenwoordig die frituurpan uit China komt kost hij bijna niks meer en dat is met alles uit China zo.
Dat betekent dus ook dat we nu al sinds 2008 in een deflationaire trend zitten bij sterk dalende prijzen.
Dus er vindt tegelijkertijd wel degelijk inflatie zowel als deflatie plaats.
Maar doordat we de prijzenontwikkeling van de koophuizen (wat een markt zou moeten zijn) niet bij het inflatieberekenen meetellen, heeft niemand het erover en worden de effecten van deze prijsontwikkelingen op de werkelijke economie buiten zicht geplaatst.
Ja.
Het consumentenprijsindexcijfer (CPI) is nu eenmaal een gewogen gemiddelde van prijsstijgingen en -dalingen. In zo’n gemiddelde worden
prijsdalingen voor het ene goed nu eenmaal gecounterd door prijsstijgingen bij ande goederen.Huizen worden gemiddeld goedkoper, benzine duurder, tabak ook.
Nogmaals dat gebeurt dus wel. Daarnaast verzameld het CBS afzonderlijke statistieken over de ontwikkeling van de huizenprijzen.
Me dunkt.
Hier staat 2 keer= nu eenmaal.
Hier staat je hebt het er maar mee te doen.
Hier staat: take it or leave it!
Waarom eigenlijk?
Maria,
Waarom? Hoe wilde je anders de periodieke prijsverandering van duizenden of misschien wel tienduizenden goederen in één getal, het CPI, uitdrukken?
Ondertussen in Ierland.
In de hoofdstad is er een een ‘soort’ van stabilisatie, de rest van het land slumpt nog even verder ……..
‘ Dublin prices now average €188,000, down from a peak of €430,000. Outside the capital, the average property is now selling for €138,000, down from a high of €268,000. ‘
http://www.independent.ie/irish-news/house-price-rise-in-capital-bucks-overall-trend-as-slump-continues-29223100.html
Good Morning Admin, u bent er ook weer vroeg bij 🙂
En een Joris Luyendijk……..
http://www.nrc.nl/joris/2013/04/25/deftige-woorden/
@ Henk6 🙂
Website gevonden met alle gemiddelden.
Gemiddelde hypotheek is volgen deze site 210k, jaar ?
http://gemiddeldgezien.nl/meer-gemiddelden/65-gemiddelde-hypotheek
Precies gelijk aan de gemiddelde huizenprijs van nu .
Burgers hebben nu nikx meer ………, en de bank heeft alles.
Mij is niet geheel duidelijk waarom en hoe het CBS een prijsstijging of daling van woningen in het inflatiecijfer zou moeten meenemen.
Zo’n stijging of daling beinvloedt immers niet de lasten van de “zittende” woningeigenaren, maar alleen de aanvangslasten van instappers of doorstromers op moment van (vervolg)aankoop.
Stel even dit was wel gebeurd, dan was de inflatie de afgelopen jaren 1990 t/m 2008 enorm veel hoger geweest. Vraag is dan, had dit ook een hogere prijscompensatie tot gevolg moeten hebben ? Met misschien als gevolg hiervan wellict NOG grotere prijsstijgingen van woningen ?
Hier in NL hebben we een relatie tussen inflatie en loonstijging, niet geheel onredelijk en onlogisch.
Stel nu in periodes van woningprijsstijging zou de inflatie DUS hoger worden en DUS de loonstijging groter, terwijl zittende woningbezitters geen hogere woonlasten hebben maar wel hun vermogen groeit.
Echter in periodes van woningprijsdaling zou de inflatie DUS lager worden en DUS de loonstijging kleiner, terwijl zittende woningbezitters geen lagere woonlasten hebben maar wel hun vermogen daalt.
Dus de waardestijging en daling meenemen in de inflatiecijfers heeft volgens mij onbedoelde, ongewenste en onredelijke effecten.
Ik kan me er dus wel iets bij voorstellen dat CBS indertijd heeft gekozen om deze factor NIET mee te nemen in hun model.
Bij huur heb je een iets andere situatie omdat huur onmiddelijk effect heeft op (bijna) alle huurders.
Inderdaad burgers hebben niet hun huis maar hun inkomen aan de bank verpand.
Dom, dom, …
@ Latida.
Een huur in een consumptief product van een woco, gerelateerd aan prijsinflatie.
Een koophuis daarvoor leent men geld en is dus een monetair ( bank ) product, gerelateerd aan de markt, en valt dus NIET onder prijsinflatie.
Nu is er een hele rare situatie, de prijsinflatie stijgt nu kunstmatig ( door ingrijpen politiek, en een beetje dom 😉 ), en daarmee de huren, maar er is monetair een deflatie ( door afnemende kredieten ) , waardoor huizenprijzen dalen.
En wat wil onze Staat nou ? Dit is een beetje onbegrijpelijk voor mij, de huren koppelen ( 4.5 x keer de marktprijs van de woning ) aan een deflatoire monetaire markt ………
Dan zouden de huren nu ook moeten dalen. 😉
Eigenlijk denk ik dat iedereen een beetje in de war is, een depressie is een situatie die niemand van de nu levenden ooit heeft meegemaakt.
Dat zal één van de redenen zijn inderdaad. Maar zoals ik al eerder zei: het feit dat heel Nederland op zijn kop staat bij een paar procentjes daling hoort niet bij de kwalicificatie ‘investering’ 😉
Die zelf ook heel duidelijk de fout in gegaan is met juist deze materie. Dus niet zo vreemd dat dit er bij gehaald wordt door latida. Overigens zou het niet de eerste keer zijn dat een discussie zich ‘vertakt’ hier op huizenmarkt-zeepbal 😉
Tenzij de huren de afgelopen jaren veel te laag waren door de subsidie aan de WoCo 🙂
pietsje,
Grappig, maar zit net uit te rekenen ( zonder modellen ) hoeveel de huren eigenlijk zouden moeten zijn.
Misschien kunt u even helpen ? 😉
De woco’s hebben geleend 59 miljard, dat is de helft van het totaal wat ze mogen lenen van de waarde van de woningen, dus zouden alle huurwoningen samen een waarde hebben van 118 miljard.
Nu zijn er 2.2 miljoen huurwoningen…….. ( net uitgezocht ) . Hoeveel kost dan een gemiddelde huurwoning en dat keer 4.5 en dan de gemiddelde huurprijs ?
NewKidInTown,
Wat latida en ik zeggen is dat, waren de huizenprijzen wel meegenomen (daar is best een goede berekening voor de vinden met een beetje goede wil – je weet hoeveel starters er per jaar zijn en wat ze gemiddeld betalen voor een huis – je weet ook wat nieuwebouwwoningen doen) dan waren er allemaal alarmbellen afgegaan vanaf 1995. Het wél meenemen van huizenprijzen had namelijk tot veel grotere inflatie geleid, zoals je zelf ook al aangeeft. Maar die alarmbellen werken niet als je de belangrijkste kostenfactor (30%) voor de helft van de huishoudens buiten beschouwing laat en vervangt door een benadering gekoppeld aan een kapotgereguleerde huurmarkt.
ll,
De WOZ-waarde van mijn huurwoning is (bijna op de euro af) 4x zo groot als jouw berekening ons vertelt 😉 Ik zou eigenlijk €201 huur moeten betalen dus.
Jammer dat ik geliberaliseerd ben en dus die 4,5% niet opgaat
Helder ………….
Maar de huurprijzen moeten ook nog even worden gecorrigeerd voor personeelskosten, rente over die 59 miljard, die dure gebouwen die nu overal de kop opsteken, etc.
Houden we de daling nu dan maar op die ‘oude vertrouwde ‘60% ? 😉
http://www.deepjournal.com/p/7/a/en/1563.html
Voor Snorkel uiteraard. 🙂
Zelfs ons dwaallicht Rutte zal zijn stoelgang voorrang geven in deze . Mischien kunnen we eens kijken wat het CBS erover te zeggen heeft (..)
Bedenk , nu is iedereen , nou ja ruim 3.000.000 even aan het uitbuiken want op vakantie.
We zijn een gelukkig volkje .
De Belgische uitzending “Terzake” (via de Twitter van de admin en de Starter) is echt fan-tas-tisch! http://www.canvas.be/programmas/terzake/server1-4fb24d04:13d7c2bafba:-5ecb
Waar sommige Nederlanders nog in sprookjes geloven, prikken de Belgen onze bubbles in één minuut door.
Vervolgens geloven ze wel weer in hun eigen sprookjes 😉
Het lijkt wel op de situatie in NL zo rond 2008/2010: “Ja, de VS daar is het een zootje en doen ze alles fout. Bij ons is alles anders”
60% lijkt me inderdaad aardig te kloppen. 7 jaar (vanaf 2008, datum van uitspraak Spits) gaat niet lukken. Maak daar maar 12-22 jaar van, vanaf 2008.
Volgens mij ook , bekijk hun prijzen eens , krijgt een paard ook de hik van .
U ziet , de pet past ons uiteindelijk allemaal.
snorkel,
ja briljant idd 🙂 iedereen kan bubbels zien zolang hij er maar niet zelf in zit. Die prof zit op twitter btw: @GertPeersman
Die makelaar natuurlijk en passant ff pleiten voor afschaffen OVB ook.
Nederlandse en Belgische huizenprijsindex, gecorrigeerd met besteedbaar-inkomen-index: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/internationale-prijsontwikkelingen/?tabellen=FED_PDI_DIV_HPI&landen%5B%5D=Belgium&landen%5B%5D=Netherlands&indexQ=1990%3AQ1&breedte=800
De Belgen lopen gewoon nét ietsje achter in hetzelfde patroon.
snorkel,
Overigens is het eerste item, over Spanje, dieptriest. Universitair opgeleide jongeren zonder enige kans op een baan die uit vuilnisbakken moeten eten en scholen die, met hulp van het Rode Kruis, in de zomermaanden open blijven omdat de ouders de kinderen niet te eten kunnen geven…
Mocht je bankier of politicus zijn en dit lezen: ik hoop dat je trots bent op hoe je de wereld naar de klote hebt geholpen voor jouw eigen bonus/pluche zetel. Ga je diep schamen en zorg dat je per direct iets gaat doen voor de consument/burger, in plaats van proberen het huidige systeem koste wat kost in stand te houden. Wat je nu doet is fout!
Huizenitem begint op 12:50
tufkaj,
Volgens mij heeft je host weer problemen(?)
Leven economen in een grot?
Zeker het nieuwe bankieren…..
Als ik geciteerd wordt moet er wel de bron bij genoemd worden in het vervolg . Dank .
Nou en? Op grond van welke feiten worden die uitspraken dat ‘Nederland boven z’n stand leeft’ dan gedaan? Ik zei dus dat Nederland een groot kapitaalexporteur is. Jaar in jaar uit. Dat betekent domweg dat we in z’n TOTALITEIT ook jaar in jaar uit meer verdienen dan besteden.
was vanmorgen wel iig, misschien f5? Ik had al weer een support ticket aangemaakt, word een beetje moe van die lui.
tufkaj,
Hij doet ‘t alweer. Heel “staanhier.nl” was er even 5 a 10 minuten uit
‘Everything is rigged’ (nogmaals, inflatie en deflatie zijn een farce)
http://www.rollingstone.com/politics/news/everything-is-rigged-the-biggest-financial-scandal-yet-20130425
De mainstream misschien wel een beetje in mentaal opzicht. Ze lijken te beredeneren van uit een denkraam waarin geld een soort neutrale rol speelt in het economisch verkeer: ‘t vergemakkelijkt de ruil van inkomen en vermogen maar verandert die ruil zelf niet wezenlijk van aard. Niet zo gek dus dat ze niet zo veel oog hebben voor kredietbubbles: marktwerking zeggen ze dan.
Een redenering derhalve , er is geen crisis want geen negatieve balans door onze export lees ik .
Een emotie crisis , door mij zo genoemd want teveel uitgaven . Die is er niet , godzijdank of….
Spreek ik nu met Rutte , of is deze samen met mij een padje aan het zoeken ? Het padje van de waarheid.
Als je op zoek ben naar de waarheid moet je uit je luie stoel komen en inderdaad is de relevante statistieken bestuderen. (Bijvoorbeeld die van het CBS)
Pagina 4
We all have to rely upon the honesty of companies like Barclays (already caught and fined $453 million for rigging Libor) or JPMorgan Chase (paid a $228 million settlement for rigging municipal-bond auctions) or UBS (fined a collective $1.66 billion for both muni-bond rigging and Libor manipulation) to faithfully report the real prices of things like interest rates, swaps, currencies and commodities.
Dat zegt het wel zo’n beetje nietwaar?
Floor,
Of deze,
Translation: When prices are set by companies that can profit by manipulating them, we’re fucked.
Read more: http://www.rollingstone.com/politics/news/everything-is-rigged-the-biggest-financial-scandal-yet-20130425page=4#ixzz2Reo4YVSp
Follow us: @rollingstone on Twitter | RollingStone on Facebook
bericht van die ING economen weer gevonden:
http://www.nu.nl/economie/2854877/huurverhoging-stuwt-doorstroming-amper.html
Floor,
Inderdaad die marktwerking is ook nog eens ‘rigged’ tot en met. Dus al die economen die alleen maar marktwerking zien gaan netjes voorbij aan corrumperende machtsconcentraties. De mainstream economische theorie ondersteunt die status quo alleen maar. Gelul over Keynesiaans of niet Keynesiaaans is eigenlijk alleen maar een schijndiscussie
Over huren vs. kopen, voorbeeld in Waalre
http://www.funda.nl/koop/waalre/huis-47971584-sedumlaan-18
http://www.funda.nl/huur/waalre/huis-84993555-sedumlaan-18
Vraagprijs = € 339.500 (zeer scherp geprijsd!, ahem)
Maandhuur = € 900
Lijkt me een mooi voorbeeld van een erfenishuis… als je de huurprijs zou doorberekenen naar een reële waarde kom ik niet verder dan € 240.000. Hierin zit de aanname dat een verhuurder ca. 4.5% rendement wil halen.
Hier heb ik dus nog niet eens afgevraagd of die €900 wel reëel is!
PS: literatuur
http://fairhuurvoorverhuurders.nl/files/literatuur/rendementen-op-woningen-in-de-particuliere-huursector.pdf
Overdracht
Vraagprijs € 339.500 k.k.
Oorspronkelijke vraagprijs € 389.000 k.k.
Aangeboden sinds 6+ maanden
296.000 euro misschien?
@218. Apekool,
In de randstad vindt je dat niet voor die prijs.
Voor een veel kleiner eengezinswoninkje vragen ze 705 p/m na verhoging van 6,5%. Als iemand eruit gaat gaat het meteen in de vrije sector voor 860 p/m (max. prijs volgens de huurpunten is 800 per juli 2013, dat loopt trouwens ook lekker op)
Maar de makelaar jokt over het aantal m2, kom niet verder dan 150 op het plattegrondje en dat is inclusief garage.
mijn hele imperium uit de lucht 😉 Maar het rommelt vaak laatste tijd. Als iemand zoekt naar een hostingprovider met goede uptime kan ik van harte mijndomein afbevelen.
thx, dat helpt 🙂
Ik reken vaak met vuistregel dat 200 maandhuren de koopprijs moet zijn. Maar weet eigenlijk niet goed meer waar ik die vandaan heb en of dat waar is.
Graag gedaan natuurlijk!
Onze Belgische vrienden halen die 4.5% overigens niet voor appartementen: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=QA3OG6NP
Andere bron: http://www.provastbeheer.nl/nl/nieuws/7/het-puntensysteem.html
=90% van handel&wandel
Plasterk?
Zeker lijkt me echt een goed keus .
Een passant voor wie het persoonlijk geen moer uitmaakt zo lang hij maar geniet .maar hij weet dat hij overal kan genieten .
@222 Hier in Utrecht waar ik woon werden destijds de woningen (1990) voor overname aangeboden aan de zittende huurders voor 10 x jaarhuur. Maar let wel 1990! Velen deden dit niet vanwege slecht onderhoud en kosten naar de toekomst toe hiervoor. Oude woningen jaren dertig. Sindsdien wel opgeknapt met subsidie gemeente Nieuwe kozijnen elektra etc.
Velen zullen er wel spijt v an hebben gehad niet te hebben toegehapt want wat er daarna met de prijzen gebeurde is genoegzaam bekend.
Dat 10 x jaarhuur getal kende ik ook van mijn pa die destijds in de vastgoed branche werkzaam was
Paar vragen:
– Wat gebeurt er als er mensen zijn met een onderwater hypotheek hun rentevaste periode afloopt en als ze deze dus moeten verlengen. Ik ben er stellig van overtuigd dat ze dan de hoofdprijs moeten betalen. 7% in plaat van 5% bv. Recent kwam Delta Lloyd al met een voorzet voor nieuwe gevallen met als basis deze hoger de LTV deze hoger de rente. Een mooie opmaat voor bestaande gevallen. http://amweb.nl/-/delta-lloyd-zet-in-op-scherpe-hypotheekrente
Al met al zijn de mensen met een onderwater hypotheek straks de klos(deels terecht om dat het risico veel hoger is). Aangezien 60% van de mensen met een koophuis die jonger zijn dan 40 jaar onderwater staan wordt hier de impact groot.
http://www.homefinance.nl/algemeen/blog/meer-dan-1-miljoen-onderwater-hypotheken-99657.asp
Hoe gaat de NL economie hier op reageren?
– http://www.ftm.nl/upload/content/images/herstel2.png
Bovenstaande grafiek laat de hypotheek productie zien vanaf 2006. Het betrof 100 miljard per, waar bleef dat geld? Dit ging toch voor een deel de economie in? NU we dat niet meer hebben (nu 40 miljard) gaan we dat toch mega voelen?
Misschien vragen naar de bekende weg, maar ik had zelf niet zulke sterke dalingen verwacht.
Al met al we hebben het ergste nog niet gehad. Mensen moeten straks meer aflossen, meer rente betalen en kunnen geen kant op. Ze kunnen niets meer kopen en zijn slaaf van de bank geworden. al met al spiraal naar beneden.
Conclusie we moeten het land uit voordat het te laat is?
Lijkt me logisch en redelijk.
Een en ander veroorzaakt krimp en een neergaande spiraal.
Inderdaad.
Misschien moet een deel van je vermogen ‘het land uit’. Maar ik denk dat Nederland nog steeds een vrij veilige haven is.
Geld verdienen zal in Nederland de komende jaren steeds moeilijker worden. Armoede en criminaliteit zullen toenemen. Ik zit zelf op redelijke afstand van de ellende, maar als de ellende naar mij toe komt kan ik me misschien beter ergens anders vestigen. Ik blijf dus huren.
Voerman is het meest gelukkig in gezelschap van mensen die in staat zijn om binnen normale kaders te denken inplaats van daarbuiten. We hebben al ellende genoeg en het ergste moet nog komen| 🙂
Zal ik je eens iets geks vertellen? Volgens mijn theorie ging dat geld juist de economie UIT! Een hypothecaire lening wordt uit het niets gecreëerd, en verdwijnt op het einde van de looptijd ook weer in het niks. Maar, alle rente die er over betaald wordt komt uit de reële economie (het is namelijk meestal loon voortgekomen uit arbeid) en wordt linea recta naar de bank gebracht. Wat doet die bank er vervolgens mee? Die gaan er russische roulette mee spelen. Natuurlijk komt een deel van het geld wel weer terug in de economie, want bankmannetjes geven ook weer geld uit aan Bentleys en jachten, maar het overgrote deel van “ons” rentegeld wordt opgegeten door rupsje nooitgenoeg.
Maar als ie keukenboeren en meubelzaken dan? Die varen toch wel bij die hoge hypotheken? Nou volgens mij dus ook dat niet. Het geleende bedrag zal op enige manier ooit terug naar de bank moeten. Maar omdat over een hoge lening (in fopgeld) nou eenmaal veel rente betaald word (dmv écht geld) is er per saldo minder over om meubels en keukens van te kopen.
De bancaire sector is inderdaad, zoals je wel vaker hoort (Hans de Geus bijvoorbeeld) een parasiet op de echte economie. Een parasiet die zo groot is dat de echte economie er aan onderdoor gaat. En het slinkse van deze specifieke parasiet is dat hij zijn slachtoffer zo ver heeft weten te krijgen dat die vrijwillig zijn handtekening zet onder het uitzuigcontract.
Trouwens zojuist even voor het eerst dit jaar een van mijn standaardrondjes gefietst, die mij brengt door plaatsjes als Uithoorn, Leimuiden, Burgerveen, Aalsmeerderbrug en Oude Meer. Ik noem ze samen altijd ‘Overwaarderveen” – en als je ziet wat er aan jachten voor die huisjes in het water ligt dan begrijp je wel waar die overwaarde heen is gegaan…
Ik was wel al wat gewend ondertussen dacht ik, maar toch schrok ik me een hoedje. Er staan gewoon halve dorpjes te koop aan de Ringvaart. Inclusief steiger en jacht voor elk huisje. Ik denk dat ik de naam maar ga veranderen naar “Onderwaterveen”…
Ah, ruimte voor een aardige analyse! De achterliggende mechanismen zijn denk ik wat ingewikkelder dan dit. Kijk eens naar:
http://www.luxetveritas.nl/blog/?tag=nationale-hypotheek-garantie
Daaruit blijkt (groei hypotheekschuld) dat vanaf 1994 tot 2012 er gemiddeld zo’n [500 miljard / 16 jaar] = 30 miljard hypotheek per jaar bij kwam. De rest van de hypotheekproductie zijn waarschijnlijk oversluitingen.
In de hoogtijdagen werden er 200.000 woningen per jaar verkocht voor gemiddeld pakweg 250k euro, een jaarlijkse omzet op de woningmarkt van 50 miljard. Dat komt precies overeen met:
http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=2927
Dus laten we eens op een rijtje zetten voor 2007:
1) omzet woningmarkt 50 miljard
2) hypotheektoename 40 miljard (lastig af te lezen uit het plaatje)
Nu is er feitelijk geen verband tussen deze 2 bedragen. Immers: stel dat alle woningen in Nederland 2 ton kosten, en 3 miljoen huishoudens verhuizen. Dan kan die verhuizing met gesloten beurs plaatsvinden omdat alle woningen even duur zijn (dus geen toename hypotheekschuld), maar de omzet is 600 miljard…
We hebben nu dus alleen een indicatie van de bedragen die op de woningmarkt omgaan. Vraag blijft welk deel van die bedragen daadwerkelijk wordt geconsumeerd in onze maatschappij en bijdraagt aan de economie. Daar kunnen we best een slag naar slaan.
1) Het ophogen van de hypotheek voor consumptiedoeleinden was in 2007 in het algemeen echt wel verleden tijd. De bijbehorende rente was toch al jaren niet meer aftrekbaar. Dat kunnen we dus wel verwaarlozen.
2) Van de hele omzet op de woningmarkt zal een klein deel zich definitief onttrekken aan de woningmarkt:
a) bejaarden
b) emigranten
Van groep a) zal wellicht het totaalbedrag consumptief worden omgezet (al duurt dat ook weer jaren…). Groep b) neemt de opbrengst gewoon mee naar het buitenland.
3) Van de hele omzet op de woningmarkt zal een klein deel naar een goedkopere woning gaan: ouderen (bijvoorbeeld vanwege kinderen uit huis…). Van deze groep zal slechts een deel van het totaalbedrag consumptief worden omgezet (het verschil tussen de woningprijzen).
OK, ik zuig het hele verhaal uit m’n duim, maar gegeven de getallen hierboven denk ik dat vanuit de woningmarkt slechts een fractie van de omzet (dus misschien 5 miljard per jaar) consumptief wordt omgezet. Dat wordt nu dus minder, maar echt heel schokkend lijken de effecten me niet…
Schiet er maar op! Ik hoor graag nieuwe inzichten 🙂
Kan je verschillend over denken!
Overwaarde opnemen voor consumptie is nog steeds heel veel goedkoper dan een normaal consumptief krediet.
Voor deze laatste vorm betaal je nl een veel hogere rente.
Per abuis bij snorkel gequote. Moet Jeroen zijn natuurlijk!
Jeroen,
Je kunt je afvragen wat een verhuisbeweging aan omzet genereert.
5 miljard /200.000 is 25.000 per verhuisbeweging.
Dan zit je er niet ver naast.
Van 2008-2012 (5 jaar ) hebben we dan een miljoen verhuisbewegingen minus het aantal werkelijke verhuizingen x 25.000 misgelopen.
Vraag is hoeveel huizen er in de afgelopen 60 maanden hebben plaatsgevonden.
En toch komt er vroeg of laat iemand die opstaat en gaat saneren met militair geweld of niet maar schulden niet terug betaald kunnen worden zullen alleen maar groeien en kapitaal wat niet opgenomen kan worden zal ook alleen maar groeien .Geld en kapitaal is zijn onderliggende waarde aan het verliezen ,vertrouwen.En ook al was er een goud systeem geweest het was net zo hard in elkaar geklapt
Kwart van de balanswaarde van 2008 foetsie. ( 700 miljoen )
http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2013/04/26/Grote-vier-bouwers-boekten-miljoen-af-op-posities
Zó leuk is dit, en geschreven door een vrouw 🙂
‘ Het is niet jouw taak om de economie te redden, red jezelf! Je moet niet consumeren, maar geld oppotten. Rijk worden!
Alleen geld kan je redden……
Erica Verdegaal
http://www.nuzakelijk.nl/column-goedbezig/3409141/alleen-geld-kan-redden-in-red-jezelf-maatschappij.html
Sorry, ik was even vergeten wie het gezegd had!!
Was op zoek naar off-balance ING die is weer eens verdwenen, en toen kwam ik deze tegen.
Off-balance ( is wegpoetsen van de ellende )
Voor de liefhebbers. 🙂
Enron, Parmalat, AIG en nog een paar……….
http://www.accountant.nl/Accountant/Archief/Archief+%27de+Accountant%27/2005/December+2005/Gezocht+balanspost.aspx
‘t Mankeert er nog aan dat ze niet adviseert om dat gespaarde geld in de tuin te begraven of zo.
Wie onder water staat moet op z’n centen passen. De rest moet vooral zo normaal mogelijk blijven doen.
Er zijn hordes mensen die om andere redenen dan het wel-of niet onderwater staan op hun geld moeten passen. Op dit log mogen wij wel alles tot in het absurde op wonen en huizenprijzen betrekken, maar er is in het dagelijkse leven veel meer tussen hemel en aarde……
Ondertussen in Spanje.
Spanish house prices need to fall further GS warns.
Juan of Lorenzo klopt dit wel ?
Half a million home owners are in negative equity
En in het kleine NL meer dan 1 miljoen ?
http://www.telegraph.co.uk/finance/10022502/Spanish-house-prices-need-to-fall-further-Goldman-warns.html
Voerman,
Onder water staat voor mij voor een teveel aan schuld. Kan hypotheekschuld zijn, maar hoeft niet per se.
http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/3432547/2013/04/27/Witwassen-met-prepaid-kaarten-onderzocht.dhtml
Grappig wereldje, met dat zwarte geld.
Op dit log zijn notabene sufferds aktief die wit geld zwart maken!
Aan de economie onttrekken heet dat heel principieel: 🙂
Eindelijk op de bank,vandaag 100 vierkante meter gestraat en vorige week 60 vierkante meter sierbestrating ziet er puik uit,ik kan nu eindelijk naast mijn huis parkeren.Deze week heeft mijn collega een bod op een huis gedaan en is geacepteerd met toezegging dat hij pas december erin gaat wonen deze mensen moeten eerst een huurhuis zoeken.(mensen op leeftijd).tsja weer een koper erbij.
Duidelijk!
Maar er bestaat bijv. ook nog zoiets als toekomstige verplichtingen waarvoor je moet reserveren.
Onze regering bijv. is onafgebroken bezig met het scheppen van toekomstige verplichtingen door ons geld weg te geven aan internationale dieverijen.
Behalve slaaf van de bank kan je ook nog slaaf zijn van de overheid als je geen reserves hebt.
Hermanes,
Dus tegen de tijd dat je collega er in kan is hij al €15.000 – €20.000 aan waarde kwijt tov wat hij betaald heeft? Op die manier is kopen wel écht weggegooid geld zeg! 😉
Hermanus toch! Dat is op dit log gelijk aan de duvel met wijwater besprenkelen! 🙂
Hoop voor die mensen op leeftijd, dat je collega een goede prijs voor hun huis betaalt.
Heeft een duizend of 40 van de prijs afgekregen voor een mooi hoekhuis dus dat heeft hij wel aardig gedaan.Die collega is jong en wil wat van zijn leven maken hij zegt tegen mij ik vind het een goede tijd om te kopen.misschien heeft hij wel gelijk…..
Hermanes,
Ohhh, hij wil wat van zijn leven maken? Ja dat verandert de zaak natuurlijk 😉
Zou wel eens wijs kunnen zijn. Als je het koopmoment afhankelijk laat zijn van huidige macro-economische faktoren kan je wachten tot je bejaard bent. Er is wat moed voor nodig om het juiste moment in je eigen leven te kiezen, maar dan heb je zelf ook de regie!
Liever een prooi voor de roverheid?:)
Genoeg geld voor een ticket en je rijkdom in de familie en vrienden een exit is mijn kapitaal .
Heb ook de brief gehad van de woco met de Blok-huurverhoging. Staat letterlijk in dat ze het er niet mee eens zijn. Dan zou ik zeggen.. verhoog die huur dan niet! Ze hoeven volgens mij niet te verhogen, maar mogen verhogen. Maar goed. Wat ik dan dus doe net als “vinex” is wat besparen. Voor mij heel simpel: ik heb al een smartphone dus volgende abbo wordt sim only. (dan heb ik de huurverhoging er al weer uit). Verhogen ze de huur weer dan ga ik wat minder roken en drinken bijv. dus dan missen ze weer geld aan tax straks. Wat bezielt ze toch steeds om te denken dat hoge huizen- of huurprijzen goed zijn voor de economie?
Hij heeft een huis gekocht in een dorp waar hij heel zijn leven al woont en wil blijven wonen,slim van hem om gelijk een huis te kopen waar hij de rest van zijn leven kan blijven.
Vreemde naam: zwart geld! Ik zou het eerder wit geld noemen, waar de corrupte staat niet van mee profiteerd, waarvan geen geld gaat naar het prive leger van de illuminati, genaamd de NATO. Echt maagdelijk geld waaraan geen bloed kleeft: wit geld dus!
Dit vanuit het perspectief van het zwart geld van “de kleine man”
Het echte zwarte geld waar bloed aan kleeft vind je bij de illuminati: corporate fascism bitchez!
http://www.youtube.com/watch?v=jGxbOVscHPs
KIJKEN!!!!!
Een goede documentaire over de gehersenspoelde wereld waarin we leven vanuit een verassende hoek!!
Make no mistake: this is FACTUAL! De gepresenteerde feiten kloppen, en ik ben het helemaal eens met de inhoud.
Een veel betere besteding van je tijd dan naar de TV te kijken naar onzin over het koningshuis en wat dies al niet meer…
“The Illuminati Were Amateurs” – Matt Taibbi Explains How “Everything Is Rigged”
http://www.zerohedge.com/news/2013-04-26/illuminati-were-amateurs-matt-taibbi-explains-how-everything-rigged
Je zult voor je vrijheid moeten knokken in dit land, beste vriend. Voerman kent de wereld en is ook in dit land gebleven. Elke vlucht is zinloos en alleen in dromen waar! 🙂
Steven,
Verstandige reactie, Steven!
Ook jij hebt vanuit jouw perspectief gelijk, Frans.
Ook hier kan Voerman in meedenken, maar het komt Voerman persoonlijk even niet zo goed uit! Voermans way of survive is een andere, Voerman heeft nog wat mensen om zich heen waar hij ook het beste mee voorheeft. Heeft met liefde en verantwoordelijkheid te maken. 🙂
Veel geluk gewenst overigens met jouw manier!
Elke tijdsbesteding is beter!
Welbeschouwd is alles in het leven niet echt en slechts fantasie in grijze massa’s.
Daarom niet altijd minder leuk. 🙂
Mijn gedachten (en ik ben een “bankenbasher”) is dat alles op alles wordt gezet om de gefixte prijs van de woningmarkt niet naar beneden te trekken om zo te proberen de banken in leven te houden. Of dat is goed is voor de economie, ik ben bang van wel.
Of dat terecht is voor de samenleving, zeker niet!
En daar gaan we weer: “Ban the Banksters”!
“Ban the Banksters!!”
http://www.rollingstone.com/politics/news/everything-is-rigged-the-biggest-financial-scandal-yet-20130425
Rolling Stone en Zero Hedge, het begint nu toch wel ernstig te worden!!
Maria, in de sixties en seventies (Voermans favoriete tijdperk) zou je met die wijze van benadering goed gezelschap kunnen vinden. Wij leven nu in 2013 en je partner en kinderen snappen er gegarandeerd geen moer van! 🙂
Waarvoor je kiest.
Gelijk hebben is vaak eenzaam zijn, Maria!
Nee, uiteindelijk niet natuurlijk.
Tegen de kracht van de “natuur” van de marktwerking ingaan is goed voor diegenen die ook deze macht hebben: de banksters.
Bovendien hangt alles samen: de kunstmatig lage rente is onderdeel van de algehele scam, en heeft tot direct gevolg dat spaarders en pensioenfondsen inleveren ten favoure van het speculatieve geld en diegenen die schulden hebben zoals overheden.
net op tv2 over de uitzending van brandpunt van morgen
http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2013/afleveringen/28-04-2013/fragmenten/veiligheid_uit_israel
Ik vond het een aardige mix van links, en die voor mijn gevoel in deze volgorde een verhaal vertellen.
Niet dat veel mensen de moeite zullen nemen ook werkelijk de links te volgen en de inhoud te consumeren….
Zeggen de mensen die niet meer vluchten kunnen.
Hahaha!! “Veiligheid uit Israel” give me a break!
Fucking zionists!
Zolang je dat door hebt is het misschien niet zo erg de meuk oP TV te volgen. Ik heb nu al meer dan 2 maanden achter elkaar geen seconde naar de TV gekeken, en ik moet zeggen, het bevalt uitstekend! 🙂
Ik ben benieuwd of in genoemde documentaire het begrip backdoor nog aan bod komt…..
Dan hoor ik het wel!? 🙂
Mijn hart ligt letterlijk in het Oosten en voor het onderwijs hoef je de kinderen hier ook niet meer heen te halen. Bovendien verwacht ik dat hier oorlog komt en daar heb ik helemaal geen trek in.
deze al gezien: http://www.synchroon.nl/ikwillem/
zijn er ook mensen die iets hebben van ikwillemniet?
Voerman heeft ook geen interesse in TV.
Alleen vervelend.
Hier komt geen oorlog; te laf voor!
“die niet meer dromen kunnen”.
hee. funda op 268! weer nieuw record?
Dat moet dan maar Voerman, mijn leven wordt, met het duidelijk worden van de huidige situatie, minder eenzaam met de dag.
Ik vraag me af of ik daar zo blij mee moet zijn?
Veiligheid uit Israel, ik denk het niet!
Maria,
minder eenzaam ben je in ieder geval. sparen en zuinig zijn is het vervelende devies, maar kijk eens hoe goed we het nog hebben.. (Lorenzo)
Vooral niets gemist denk ik!
Herkenbaar.
Frans,
Heerlijk naar gekeken dank je:)
Ik zelf had 4 jaar geen tv gekeken maar laats eens geprobeerd of de kabel tv het zou doen en die deed het maar ik ben zo ongewoon geraakt met tv kijken dat hij eigenlijk nooit aangaat en heel snel weer uit.
Om het Koreaanse avondje af te sluiten wil ik dit spel aanbieden
http://www.pyongyangracer.co/
hahaha! 🙂
Wel 7 weken in het stof gebeten voor een verbouwing die veeeel duurder uitviel als begroot.
Volgens de klussers geniet ik nu dan ook een groot Peyton Place gehalte aan woongenot!
Vanavond Eelco Gelling…..
Alleraardigst spel bovendien niet verslavend! 🙂
Wow! Speelt ie dan nog? Of is ie al dood en is het een in memoriam?
Maar wij zijn het multivezeldoekje waar de viezigheidin blijft hangen.
Leuk ondersteund door Akkerman (met snik)
Gelukkig, iemand die weet wat ik bedoel!
Welke zender hoe laat of welk programma?
Uitzending gemist: altijd handig in dit soort gevallen!
Ach, ik schat dat ik nog 12 weken stof mag vegen maar hoop dan ook klaar te zijn voor “the next generation”.
Je moet er iets voor over hebben!
aan Frans en Maria
hoe meer banksters vanaf nu ontslagen worden hoe beter. Lijkt me een afdeling in de wereld die van mij gedecimeerd mag worden. Nodig zijn ze wel, maar niet in deze vorm met de idiote opgestreken bonussen.
Sterkte!! “the next generation”: in blijde verwachting! 🙂
Ik mag hopen van niet, onze “koters” mogen eerst hun studies in Utrecht en Leuven afmaken en dan beginnen aan “the Next Generation”!
Als GS het zegt dan kunnen we binnen twee maanden de vrije val verwachten 🙂
Kan zich nog terugtrekken. Dan is de (nationale?)borg foetsie, maar die is dan weer minder dan de waardedaling.
Het juiste moment bestaat niet. Achteraf geleuter wel 😉
Kijk als ik nu een Volendammer zou zijn dan zou ik het juiste moment ook wel weten.
Ah! 🙂 🙂 🙂
Op dit moment lijkt the next generation niet veel goeds tegemoet te gaan, maar…. times are changing!
Ik zou ze wel mandarijn leren, de toekomst ligt niet in wat wij de westerse landen noemen.
“Gitaarjongens in carré” op 3/22.10
ook: 3doc gitaarjongens op3 20.50 (zie dat ik dat dan weer gemist heb)
Hangt ervan af wat ze gaan studeren en met “the choice” van onze “koters” kan ik me op het moment zeer goed vinden.
Beta spreekt alle talen!
Internet staat vol met lessen en heel veel oosterse kinderen vinden het prachtig om contact te hebben met westerse kinderen via skype .Chinees gaat wat moeilijk denk ik maar er zijn meer oosterse grote talen.
https://www.youtube.com/watch?v=sBYGaTTKqTc
Wees er vroeg bij want een toon taal op latere leeftijd leren is een nachtmerrie 🙁
Juist.
Dutch retail sale
http://www.marketoracle.co.uk/images/2012/Sept/chart-2.jpg
Spanish retail sale
http://static6.businessinsider.com/image/4fc47e46eab8ea6e33000018/image.png
Irish retail sale
http://3.bp.blogspot.com/-Qf2beQMaui8/TtSuwIZ73cI/AAAAAAAAFlo/MhlhaXcuqH4/s1600/Screen+shot+2011-11-29+at+10.02.32.png
Ben geen oekoenoom, maar plaatjes zeggen wel veel 😉
Klopt helemaal ……
Voor het derde jaar nemen ze het meeste op, vroeg ermee beginnen dusssss ………
Ik had voor het derde jaar een Engelse dag, 1x per week , de woensdag, de hele dag alleen maar Engels, en in alle andere talen ( ook Mandarijn ) alle getallen tot 100 …….., alleen voor de toon………, maak er een spelletje van, kindjes vinden dit heerlijk 🙂
Na de broeikas komt de ijstijd 😉
http://www.kennislink.nl/upload/173809_276_1183360473590-Ice_Age_Cycles.jpg
Ban the “Banksters”!!
http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/04/nieuw-bankenschandaal-slaat-werkelijk-alles/#.UXzQ8orCRjo
Woco’s.
Hoera het hele plaatje compleet 🙂
Kost wel wat tijd, maar dan heb je ook wel wat…….
‘De gemiddelde waarde van een huurwoning is € 43.200, dit is fors lager dan de WOZ-waarde van € 154.900 per woning ‘
( U betaalt dus 3 x teveel als u een huurwoning koopt van een Woco…….. )
En dit met dank aan Prof.Dr.M.Francke, met zijn casametrisch modelletje…… 😉 ( Goed gedaan jochie, alles omzeep geholpen met jouw rekenmethode 😉 )
En nu komt het ……. de huuropbrengsten zijn gemiddeld 12 miljard en die zijn ongeveer hetzelfde als de HRA
Alle 2.2 miljoen huurders betalen net zoveel huur als 3.5 miljoen mensen terug krijgen krijgen aan renteaftrek.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Woningcorporatie
Alle 2.2 miljoen huurders betalen net zoveel huur als 3.5 miljoen mensen terug krijgen krijgen aan renteaftrek.
Gadsie mijn post is verdwenen, zoveel moeite voor gedaan 😉
Slechts kalmte kan je redden….. 😉
‘ Niet ontvankelijk ‘ is dus het nieuwe toverwoordje….., helder
hier de voorbode..
is toch al bekend dat Slovenia een probleem is.. het probleem echter is gefinancierd door:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/04/27/oesterreich-hypo-alpe-adria-droht-verlust-von-16-milliarden-euro/
dus Slovenia steekt Oostenrijk aan.. Oostenrijk steekt Duitsland aan
en de landesbanken staan er al slecht voor..oh Deutsche Bank is ziek en hier wat er verder nog rot
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/04/27/westlb-in-duesseldorf-tickt-eine-15-billionen-euro-derivaten-bombe/
In Spanje zitten 6 miljoen mensen zonder werk: een werkloosheidsgraad van 27 procent is dat
De tekenen zijn volgens het FD inmiddels minder slecht maar goed is het verkeerde woord.
Ja, de banken hebben iets uit te leggen.
– alleen Floris Deckers van Van Lanschot baniers heeft excuses gemaakt (dat hij eigenlijk de crisis wel zag aankomen maar daar niets publiek van heeft gemaakt) en daarmee in zijn verantwoordelijkheid heeft verzaakt.
Tegelijkertijd: alléén de banken de schuld geven is naïef. Diegenen die de schulden zijn aangegaan (ookwel SCHULDIGEN) is de burger zelf.
Diegenen die het stimuleerden waren:
– overheid (hebben dat inmiddels deels toegegeven zie Comissie Verhowev)
– makelleugenaars (leven nog steeds op de planeet Zork)
– Vereniging Geleased Huys (ze willen nog steeds niet aan aflossen)
Eindhovens Dagblad: LATEN WE ER GEEN DOEKJES OM WINDEN. De huidige malaise op de huizenmarkt is helemaal onze eigen schuld.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-02-2012/abp-niet-blij-met-hypothekenplan/#comment-99062
Om zichzelf (Juan herhaalt Juan) maar eens aan te halen:
– Hogehuizenprijsminnend NL is een veelkoppig monster (vrij naar Dr Wellink)
Over de Canvas uitzending:
800.000 tot 1 miljoen Nederlanders hebben een huis waarbij de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis.
(onderbrekning door reclame)
Mr Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelleugenaars:
De heer Mr ger Hukker stelt dat de Nederland woningmarkt behoudend gefinancierd is.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-09-2012/vereniging-eigen-huis-opent-de-aanval-op-de-vvd/#comment-113045
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-11-2012/svt-vetenskapens-varld-over-de-huizenzeepbel-in-nederland/#comment-120637
(einde onderbrekning door reclame)
Interviewer:
hebben ze in Nederland echt een huizencrisis op zijn Amerikaans ?
Expert, de heer Luc Machon van BIV:
Ik denk dat ze in Nederland een gróter probleem hebben dan deze in de Verenigide Staten
…
In Nederlands hebben ze een bepaald fiscaal systeem maar de Nederlander lost niet af, betaalt alleen rente.
JAAAAAAAA
We hebben een expert te pakken die snapt dat Holland overgaat:
– vàn gesubsidieerd (100% HRA) huizen leasen (aflossingsvrij, alleen rente betalen)
naar
– gewoon lenen en weer terugbetalen (rente + aflossing).
Ik heb de schotelantenne 4 jaar geleden van de muur getrokken, zag mijn zoontje (5 jaar) laatst voor het eerst commercials, “pappa!? WTF is dát nou?” ( goed bezig dus 🙂 )
on-topic: parallelle universa, ze bestaan! http://www.bekendeburen.nl/dwingt-crisis-ex-gtst-acteur-wilbert-gieske-tot-verkoop-pand/
Conclusie:
De leugen regeert
nog steeds
Maar de tijd van gratis cabaret
is nu toch echt voorbij.
Laat ze nu toch eens ophouden met die onzin.
Hier zie je dus dat WoCo’s hun huizenbezit gewoon afschrijven, zoals je moet doen met ieder kapitaalgoed.
Mijn auto is ook al jaren afgeschreven (economisch), toch rijdt ‘ie nog prima. Een echt grote reparatie gaat echter niet meer plaatsvinden.
Voor de overweging of je nog moet investeren in je kapitaalgoed is het zeer behulpzaam om een afschrijvingsmodel te gebruiken.
Dat fenomeen
van verbazing over wantoestanden
kan ook prima
van voorbijgaande aard zijn
Het is de tijd
die langszij komt
bij de hijgerigheid
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-08-2012/onroerendgoedzeepbel/#comment-110399
buenos días
Juan
+1
Het zinnetje “als je huis onderwater staat en je hoeft niet te verhuizen is er niets aan de hand” is pure en pure misleiding van de banken en ander gespuis.
Ik denk dat we mensen nu voor moeten gaan houden dat een onderwater hypotheek betekend dat je de rest van je leven slaaf wordt van de bank.
1) Rente percentages gaan om hoog en niemand anders wil jouw schulden overnemen, Zie het voorstel van Delta Llyod voor nieuwe gevallen dit zal ook gaan gelden voor bestaande gevallen.
2) Tevens moet je aflossen tot dat je blauw ziet voor een huis dat het niet meer waard is. (in de volksmond heet het dat er extra zekerheden worden gevraagd.)
De enige manier om hieraan te ontkommen is om sneller af te lossen dan de waarde vermindering van je huis.
Inmiddels staat 60% van de mensen met een koophuis onder de veertig onderwater, succes! Het gros wordt dus slaaf, helaas want ik gun het ze niet!
Nieuwe instappers moeten van dit risico doordrongen worden. Alleen kopen als je van de risico’s op de hoogte bent en anders niet!
Het zinnetje “als je hypotheek onderwater staat en je hoeft niet te verhuizen is er niets aan de hand” is pure en pure misleiding van de banken en ander gespuis.
Ik denk dat we mensen nu voor moeten gaan houden dat een onderwater hypotheek betekend dat je de rest van je leven slaaf wordt van de bank.
1) Rente percentages gaan om hoog en niemand anders wil jouw schulden overnemen, Zie het voorstel van Delta Llyod voor nieuwe gevallen dit zal ook gaan gelden voor bestaande gevallen.
2) Tevens moet je aflossen tot dat je blauw ziet voor een huis dat het niet meer waard is. (in de volksmond heet het dat er extra zekerheden worden gevraagd.)
De enige manier om hieraan te ontkomen is om sneller af te lossen dan de waarde vermindering van je huis. Inmiddels staat 60% van de mensen met een koophuis onder de veertig onderwater, succes! Het gros wordt dus slaaf, helaas want ik gun het ze niet!
Nieuwe instappers moeten van dit risico doordrongen worden. Alleen kopen als je van de risico’s op de hoogte bent en anders niet!
Off-topic
Over de Twitter conversatie met de heer Bessems
Huis kopen in 2011 Slimme Zet
…
aldus de NVM campagne
Wilt u dat nog een keertje uitleggen
die 7 redenen om NU een huis te kopen ?
Er is pas een oplossing
als er een probleem is
Casametrie is ook een vak:
Casametrieschap
is ook meesterschap
Nieuwe instappers mogen BEPERKT HRA “genieten”
Oude gevallen onaangetast met spaarhypotheken en wat dies meer zij.
t is natuurlijk gewoon te bizar voor woorden om alléén de instappers te belasten met de uitwassen van decennia Hogehuizenprijsminnen.
Op de gewone BOX3 spaarrekening (à 1,6 %) geldt een belasting die hoger is dan die 1,6%.
Uberhaupt belachelijk om meer bealsting kwijt te zijn op spaargeld dan de rente op een normale spaarrekening maar dat is het punt niet.
Op de Spaarhypotheek van diegenen die de Hogehuizenprijzen en Hogeschulden hebben gerealiseerd de afgelopen 20 jaar zit dezelfde rente als de hypotheek, zeg 5%. Not bene ONBELAST (BOX 1) en met rentesubsidie.
De instapper wordt beperkt in HRA en moet aflossen
Over de Twitter conversatie met de heer Bessems
Kunt u ook toelichten wat de NVM verstaat onder
de Hollandse Huizenmarkt is over het algemeen behoudend gefinancierd
Dat lijkt toch een opmerkelijk inzicht nu er 800.00 huishoudens onder water staan, maar wellicht, met de juiste uitleg, is het ook te zien als een slimme zet.
NVM en VGH VEH riepen anno mei 2011 dat de condities voor de NL huizenmarkt zo slecht nog zijn waren:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-05-2011/banken-strenger-voor-hypotheken/#comment-76311
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-06-2011/rutte-niet-blij-met-hypotheekvoorstel-rabobank/#comment-78986
Hoe verhoudt zich dat tot “de zeepbel” die heer Verhoeven met zijn Tijdelijke Commissie Huizenprijzen blootlegde.
Miste de NVM in 2011 wellicht informatie over de woning-“markt” ?
Vervolg
Hoe is het trouwens mogelijk dat in publieke uitingen van de NVM werd aangeraden om huizen te kopen, maar voor insiders leek het omgekeerde beweerd te worden ?
NVM reclame Huis kopen Slimme Z is niet misleidend hoewel de NVM intern heel anders tegen het thema aankeek.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-03-2013/hans-de-geus-geld-lenen-wordt-duurder/#comment-136803
Van misleiding was geen sprake, dat is natuurlijk al geconcludeerd 🙂
Over zicht
en
over overzicht
is het soms goed
om terug te blikken.
dinsdag 10 november 2009 18:26
Liesbeth Kramer (49) is onlangs in dienst getreden als hoofd Communicatie bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in Nieuwegein.
Hiervoor was zij ruim twaalf jaar werkzaam bij Bouwfonds Property Finance, nu SNS Property Finance, eveneens in de functie van hoofd Communicatie.
http://www.eufin.nl/home/13/16614-liesbeth-kramer-naar-nvm
Goed gezien 🙂
€56 per maand huurverhoging. Das ‘n half uurtje werk. Denk maar niet dat ik daarvoor mijn nek in een koopstrop van duwen. Bespaar nog steeds ±€1500 per maand door nu niet te kopen! 😉
welnee 😉 http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/internationale-prijsontwikkelingen/?tabellen=FED_RHPI&landen%5B%5D=Netherlands&landen%5B%5D=US&indexQ=1975%3AQ1&breedte=800
Uit de grafiek blijkt vooral dat het kopen van een huis een zeer goede investering was, een jaar of vijftig geleden. De prijsdaling die nu plaats vindt is maar een fractie van de omvang van de eerdere en bijna voortdurende stijging.
Geld wordt minder waard, maar stenen blijven staan.
Dr.t,
stenen blijven staan, maar zonder mensen erin, uiteindelijk ruines
Dr.t,
Maar steeds meer staat Vadertje staat aan de deur te rammelen.
eens.
Oneens. De prijsdaling die heeft plaatsgevonden is een fractie, de prijsdaling is nog niet klaar. NL en US gingen gelijk op alleen overdrijven onze prijsdalingen en stijgingen nogal ten opzichte van die van hun.
Klopt. Maar in de VS werd een woning goedkoper tov het besteedbaar inkomen, waar het hier vele malen duurder werd. http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/internationale-prijsontwikkelingen/?tabellen=FED_PDI_DIV_HPI&landen%5B%5D=Netherlands&landen%5B%5D=US&indexQ=1975%3AQ1&breedte=800
Uiteindelijk moet je niet met inflatie corrigeren, maar met inkomen. Spaargeld werd in dezelfde tijd immers ook meer waard door rente, waar een huis geen rente opbracht.
Dr.t,
Ik probeerde laatst het Driedeurenprobleem aan iemand uit te legen maar hij bleef eigenwijs ondanks dat ik er zelfs een tien deuren probleem van had gemaakt .Hij kon het maar niet bevatten en hij bleef eigenwijs daar op stelde ik voor om het enkele keren te gaan spelen om groot geld .Dat wou hij niet .Hij begreep dat hij maar gewoon iets moest aannemen zonder het te kunnen begrijpen.
In letterlijk élk ander (westers) land in de wereld is de correctie al veel en veel groter. Daar gaan huizen terug naar het historisch evenwichtsniveau. Maar Nederland (en Belgie) zouden anders zijn? Omdat hier sinds de jaren 90 de vrouw is gaan werken? Dat is in elk ander land ook zo. Omdat wij een grote pensioenpot hebben? Daar staan onnoemelijk grote schulden tegenover. Bovendien zijn er andere landen waar ook pensioenpotten bestaan en die landen dalen als een gek. HRA? Weer mis, bestaat in bijvoorbeeld US en Denemarken ook.
Dr.T, leg eens uit: waarom zou in NL, als ENIG westers land ter wereld, de correctie halverwege ineens stoppen? We gaan terug naar het evenwichtsniveau T. Wat jij ook zegt, wenst, of theoretiseert. We gaan terug naar het evenwichtsniveau. Je bewijst je medemens (en je eigen kinderen) een grote dienst door dit gewoon te accepteren.
De huizenprijzen blijven dalen dat klopt,maar de huurprijzen dalen niet dus dat betekent dat huren minder goed uitpakt en kopen steeds beter met de dalende huizenprijzen.In Bassie en Adriaan taal.
Héhé… Snap je nou eigenlijk dat lagere huizenprijzen goed zijn voor de huizenmarkt Hermanes! Dat zeggen we hier al járen
Wat bedoel je precies met jaren vanaf 2008 of welk jaartal precies?Ik bedoel te zeggen dat de maandlasten van huren omhoog gaan in verhouding met koop.Ikzelf betaal dezelfde lasten als mensen die in een rijtjeshuis zitten en heb aan het einde van de rit mijn huis een eind afbetaald de inflatie doet de rest.Ik kan als ik een jaar of 75 ben(als ik zo oud word) een mooie lift op mijn trap maken en hier blijven tot mijn dood.Terwijl de huurder dan ongeveer de maandlasten van nu maal 3 betaald.
= eindelijk
Hermanes,
Tegen wie heb je het?
“Gemiddelde kale maandhuur in 2011 was € 422,-. De gemiddelde waarde van een huurwoning is € 43.200, dit is fors lager dan de WOZ-waarde van € 154.900 per woning. De corporaties maken gebruik van zeer conservatieve maatstaven om de waarde van de woningen te bepalen.”
http://nl.wikipedia.org/wiki/Woningcorporatie
Tienmaal de jaarhuur is 422x12x10 = € 50.640,- waarde woning, redelijk overeenkomend met de huidige boekwaarde. Gemiddelde jaarhuur geeft 12% rendement t.o.v. gemiddelde boekwaarde woning. Bij een kaal huurrendement van 4,5% woz zouden de woningen gemiddeld voor €112.000,- in de boeken moeten staan bij zowel woco als gemeentelijke woz. Bij 4,5% huurrendement tov huidige woz zou de gemiddelde huur € 580,- moeten zijn, een verhoging van gemiddeld €158,- oftewel 37% tov huidige €422,-.
De politiek relevante vraag wordt dan: moeten de huren naar de woz groeien of moet de woz naar de huren groeien? Huren omhoog of huizenprijzen omlaag? En hoe zit dat met de zeer lage boekwaarde woco woningen, wat is daar de politieke en economische relevantie van?
Een belangrijke waarneming: de k.k. prijs die locale woco alhier nu vraagt voor haar woningen match inmiddels redelijk met 4,5% rendement tov kale huur. De boekwaarde daarintegen komt meer overeen met de kale grondprijs en gaat dus uit van afgeschreven woningwaarde.
Hermanes,
Voor het geval je het tegen mij had:
1) Aan de onderkant van deze pagina kun je zien huizenmarkt-zeepbel als sinds 2007 bestaat
2) Dit is compleet irrelevant
3) Je zegt nota benen zelf dat lagere prijzen voor koopwoningen de markt aantrekkelijker maken. DUS DALEN met die prijzen!
Snorkel ja ik had het tegen jouw.Als de huizenprijzen nog ver dalen en de maandlasten voor huren blijven gelijk gaan de huurders nog harder lopen schreeuwen dat ze het niet eerlijk vinden,of verwacht je dat de huurprijzen ook gaan dalen zeker?
Hermanes,
Oh, jij vind het wel eerlijk dat er gewoon een ordinaire lastenverzwaring aan een bepaalde groep wordt opgelegd.
Anyway, je durft blijkbaar niet in te gaan op het punt dat lagere huizenprijzen goed voor de markt zijn. Dat zegt al genoeg 😉
Frans, je bent toch naar ik mag hopen niet bezig met het op eigen rekening verbouwen van je huurhuis?
Of heb ik iets gemist………..?
Stel mij even op mijn gemak!
Ik wel hoor! Elke euro die ik er in stop blijft beter op waarde dan een euro in een koophut stoppen 😉 Die vloer, schilderwerk, gordijnen, vaatwasser, etc worden door de jaren minder waard, net als in een koophuis, Maar bij een koophuis gaat er nog 10% EXTRA per jaar af 😉
Lastenverzwaring voor huurders is terecht deze huizen zijn nu eenmaal bedoeld voor mensen die niet veel verdienen of mensen aan het begin van hun carriere.
De huizenprijzen zijn gedaald voordat ik ging kopen maar hoop dat ze nu niet meer teveel dalen want dat kost mij geld.,-)
Bassie & Adriaan intelligentieniveau in ieder geval wel ja…
Zalig zijn de onwetenden. De huren in de vrije sector vallen als bakstenen 😀 De wal keert het schip, de prijs van een gezinswoning is over enige tijd weer netjes op evenwichtsniveau plus inflatie 😀 Ik wacht wel af, zoals Snorkel terecht aangaf: beter een huurverhoging dan elke maand een netto vermogensverlies van 1000 tot 1500 k lijden 😀
DE
WAL
KEERT
HET
SCHIP
Ik wacht nog even hoopvol op een beter antwoord van Frans. Van dat antwoord van jou, met ale respect, Snorkel valt het verstand van een eenvoudig Voerman even op tilt! 🙂
HAHAHA 😀
Hermanes,
Dan moet er ook een boete op wonen in een starterswoning toch? Die si bedoeld voor een starter.
Die hele huurverhoging is gewoon een groot toneelspel om straks in September de HRA verder aan te kunnen pakken. HRA is namelijk bedoeld om mensen met laten inkomens te helpen een eerste huis te kopen 😉 (get it?)
Beloof je dat je in September niet gaan huilen Hermanus?
Voerman,
Breng er maar eens iets tegenin dan. De volgende huurder gaat mijn vloeren en gordijnen gewoon overnemen. De WoCo geeft namelijk voorrang aan mensen die dat doen. Dus ik raak door de jaren er wel geld aan kwijt, maar dat is normaal; spullen ontwaarden nu eenmaal.
Als ik hetzelfde in een koophut zou doen, dan gaat er bovenop die normale ontwaarding nog 10% per jaar EXTRA af de komende jaren. BAM! Dat is nog eens slim rekenen Voerman. Nu investeren in een koopwoning? Dief van eigen portemonnee! 😉
Totale schuld woco’s €83,9 miljard. Totale kale jaarhuur €12,2 miljard. Rendement inkomsten tov schulden 14,5%.
Huidige boekwaarde geeft 12% rendement.
Boekwaarde t.o.v schuld ratio is bijna 80%.
De woz waarde mag dus gedeeld worden door drie en dan pas zal er verandering komen in die 80%.
Conclusie: de woco’s in Nederland zijn gemiddeld zeer conservatief gefinancierd. Godzijdank!!!!! De Vestia’s zijn de uitzondering, die hebben gespeculeerd met kasgeldstromen en toen dat fout ging bleek dat stenen- en grond-vermogen niet roerend is maar als onroerend goed telt.
De woco’s hebben dus niet substantieel meegedaan aan de zeepbel. Behalve dan het te koop aanbieden van woningen tegen iets minder dan zeepbel-marktprijs. Dat is te begrijpen: ze zijn gekke Henkie niet.
In dit licht wordt de huidige VVD politiek wat duidelijker: de woco’s inzetten om een bodem in de markt voor koopwoningen te leggen door hun boekhouding en rendement richting zeepbel-woz waarden te laten “evolueren”. Opblazen is een betere term.
Dus de enige groep die niet substantieel is meegegaan met de zeepbel-strategie in de boekhouding wordt nu door de politiek alsnog opgeblazen, cq meegetrokken, en dat noemt men dan “maatregelen ter herstel van de woningmarkt”. Daarom dus moeten de huren omhoog.
Een realistischer scenario zou zijn dat we allemaal weer gaan boekhouden als de woco’s. Dan moeten huizenprijzen omlaag en dan worden huizen weer goederen die je in een bepaalde tijd afschrijft voor wat betreft economische waarde.
Frans, zo is het maar net. En daar zit je dan met je koophut in een land waar zeker niet de (economische) toekomst ligt. Keihard met zijn tweeën werken voor een tweede-, derde-, vierde- of vijfdehands koopkooi met bijpassende gigantische schuld die niemand wil overnemen. Grappig gegeven dat de bouwers van de kooi er overigens op één inkomen konden leven, inclusief een aantal kinderen en wellicht een autootje, zonder dat het dagelijks (over)leven een uitdaging vormde. En als je dan weet wat op ons afkomt, NL en het sprookje van enkele decennia is uit. Om kort te gaan: een huis verkoop je aan iemand die hier zal willen wonen. Vind maar eens iemand in een land dat gebukt gaat onder vergrijzing, een te grote overheid, giga belastingdruk, criminaliteit, niet of verkeerd opgeleide mensen en natuurlijk een woningvoorraad van slechte kwaliteit 😀
Haar baas is nu Dijsselbloem. De vlucht naar de overheidsparaplu.
In een vrije markt dalen huurprijzen mee met koopprijzen. Overigens zijn koophuizen wmb zogeheten giffen goods. Toen prijzen stegen, steeg de vraag. Nu prijzen dalen, daalt de vraag.
Of de maandlasten (de meest simplistische vereenvoudiging van zaken voor wie niet verder kan kijken dan zijn neus lang is) dan hoger zijn voor huren of niet, maakt geen f*ck uit. Dat stelde zelfs de EIB al eens. In 1985. http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010569605%3Ampeg21%3Ap003%3Aa0085
… Overigens is de VVD tégen de verhuurdersheffing 😉
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010960516%3Ampeg21%3Ap005%3Aa0299
tufkaj,
Verhuurdersheffing is ook nog niet rond toch? Nog niet door de 1e kamer voor zover ik weet… Komt er misschien wel nooit doorheen
Jawel, die is er door. Alleen is er op dit moment veel gedoe of het verhuurders op tijd lukt om de inkomensgegevens van de belastingdienst te krijgen.
tufkaj,
De (extra) huurverhoging voor huurders is er door.
De verhuurdersheffing (dus de extra heffing die de WoCos zouden moeten afstaan aan de schatkist) ook? Ik heb het vrij intensief gevolgd, maar dat heb ik dan compleet gemist… Ik weet wel dat de twee stemmingen uit elkaar getrokken zijn en dat de stemming over de heffing later nog eens uitgesteld is. Daarna niet gehoord dat er over gestemd is
snorkel,
hmm, daar heb je een punt. Ik dacht eigenlijk dat hij er voor dit jaar door was, maar daarna nog niet. Maar zou inderdaad ook kunnen dat dat deel nog niet door ging.
tufkaj,
ik denk nog steeds dat dit het cadeautje van Blok aan de bouwwereld is: WoCos mogen het geld zelf houden, mits ze beloven om het te investering in verbetering van bestaande woningen / bouw van nieuwe huurwoningen. We zullen zien of dat vermoeden klopt
Frans had het niet over simpele zaken als gordijnen, maar over een verbouwing die veel duurder uitviel als begroot en over 7 weken stofhappen! Wacht nog altijd op de toelichting van Frans.
En Snorkel, Voerman is er niet op uit om discussies te winnen, maar als je met jouw soort misleidende argumenten komt, dan mag je wat Voerman betreft bij voorbaat elke discussie heel snel winnen.
Voerman,
Ach Voerman. Wat voor de één misleidend is, is voor de andere pure rekenkunde en verstandig investeren 😉
Frans lijkt de roverheid 😉
Mogelijk misverstand.
In 2009 van SNS/ex-Bouwfonds naar NVM.
(andersom dus)
Met dit track record zou zij genomineerd kunnen woorden voor:
de Doofpot van de Eeuw,
vastgoed voor een lintje 🙂
Klopt.
Prachtige post van Claude die aantoont dat het aantal huizen met WOZ tussen 500.000 en 1.000.000 gestegen is met maal 100 (10.000%): van 3000 in 1999 naar 300.000 in 2009.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-04-2012/jeroen-pauw-woningmarktexpert/#comment-103010
Het waren krankzinnige stijgingen.
De daling zal dan ook nog wel even doorgaan.
Heldere -bijna Belgische- plaat.
In 1980:
– had men ook 50% aflossingsvrij
– ging men ok HRA afschaffen
(not) 🙂
Ten opzichte van de laatste huizenmarktcrisis uit 1980 liggen de kaarten substantieel anders.
En dan de woorden van Dr Teulings:
“Huizenprijs in Nederland niet overgewaardeerd”
Wie even wacht
koopt meer pracht
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-04-2013/vergrijzing-en-woningmarkt/#comment-139257
Geen huis kopen in 2011: Slimme R (overdrachtsbelasting is van 6 naar 2% gegaan)
Geen huis kopen in 2012: Slimme R (huizenprijzen -10%)
Geen huis kopen in 2013: Slimme R (huizenprijzen verwacht extra -25%)
7 Redenen om ook in 2013 géén huis te kopen:
1) huizenprijzen zijn overgewaardeerd en gaan dalen
2) huizenprijzen zijn overgewaardeerd en gaan dalen
3) huizenprijzen zijn overgewaardeerd en gaan dalen
4) huizenprijzen zijn overgewaardeerd en gaan dalen
5) huizenprijzen zijn overgewaardeerd en gaan dalen
6) huizenprijzen zijn overgewaardeerd en gaan dalen
7) huizenprijzen zijn overgewaardeerd en gaan dalen
Eindelijk antwoord: Frans leek meer op Miep Dobbelsteen laatste paar dagen: overuren qua schoonmaken na de verbouwing!
Ja, inderdaad, aan een huurhuis!
Een nieuwe douche & toilet, en nieuwe tegels her en der, en een inbouwkast, einghandig gestolen ruimte van de deel! (de eigenaar had het niet eens in de gaten)
Ik betaal minder dan 300 Euro / maand. Dat blijft zo.
Ik woon nu (na een nieuwe oprit, isolatie, nieuwe keuken, allemaal zelf betaald) vorstelijk en naar grote tevredenheid: dat is niet in geld uit te drukken.
Ik woon volkomen vrij, kan tot diep in de nacht geluid produceren, handig voor een muzikant en ontwerper van high-end audio.
Ik had het geld liggen, en heb nog het nodige over. Mijn idee is het geld zo snel mogelijk uit te geven, opdat ik het niet meer kan uitgeven. 🙂
Nou ja, ik zit nu zo dat ik in volle ontspanning kan zien wat er op ons af gaat komen, no rush voor het vinden van een koophuis, koude calculatie om met concentratie mijn investeringen en de huizenmarkt in de gaten te houden.
P.S. particuliere sector.
net een systeemherstel gedaan op de computer van een jaar terug op de computer. Het loopt weer als een zonnetje. Een systeemherstel van 20 jaar terug op de huizenmarkt zal ook wel helpen, dan ren ik zelfs naar de makelaar. 😉
tufkaj,
Nou de belastingdienst schiet wel op als er wat te stelen valt.
Verhuurder dient aanvraag in op basis van adres, belasting dienst gaf begin april al een verklaring (op basis van 2011) hoppa 6,5% huurverhoging, ik kwam dat jaar net boven de 43k uit. (bruto dan, netto kan je het halveren en geen HRA)
Juan de Meeleezer,
mensen die duidelijk niet in de problemen zijn, zijn mensen die huren en wel genoeg verdienen. duurt even voor het kwartje valt bij veel mensen, maar je kan er op rekenen dat er automatisch meer volgers komen en dus meer te koop staande huizen. overigens funda weer op recordstand (uiteraard). Een afbetaald huis hebben is ook fijn uiteraard, maar dat kan je niet zo maar aanvinken…
En dat allemaal in de randstad 🙂
Of course not, maar wel 3 minuten vana
oeps, dr ging wat mis: of course not maar wel 3 minuten vanaf afslag snelweg, binnen 10 minuten van hoofdstad provincie.
Good Morning NL
Denemarken staat weer bovenaan met de schulden t.o.v inkomen, lijkt wel stuivertje wisselen….. 😉
Bloomberg.
http://www.bloomberg.com/news/2013-04-28/danes-as-most-indebted-in-world-resist-credit-mortgages.html
Kan nog steeds niet vatten ( waaruit die bestaat ) NL 1.3 biljoen private schulden heeft.
Kan ook niet vatten dat 2.2 miljoen mensen met een huurhuis 12 miljard aan huur betalen en de andere 2.2 miljoen ( schatting ) mensen met een eigen huis ( en soms hetzelfde huis ) 12 miljard aan HRA ontvangen.
Het blijven raadselssssss.
Die 1.3 biljoen kom ik niet achter, RF van HFC is voor een argeloze huismoeder onbereikbaar 🙂
Heeft iemand van de bloggers misschien een eigen bedrijf, die het kan/wil proberen ?
Maar ja, een amateurspeurder heeft gelukkig ook nikx te verliezen…….. 😎
Ah, het begint te dagen 😉
Praktijkgevalletje, in mijn eigen familie…..
Nichtje en haar vader wonen in dezelfde straat, en in bijna dezelfde woning. Nichtje heeft één piepklein kamertje meer.
Vader huurt van particulier, tussen 300 – 400 per maand.
Nichtje heeft huis gekocht in 2003? voor 120k, een hypotheek van 160k waarvan 50k aflossingsvrij.
Nichtje betaalt meer dan 1000 per maand, en heeft een spaarhypotheek met 6.2 rente.
Ik schat zo dat het nichtje meer aan HRA terugkrijgt dan haar vader aan huur betaalt……..
Maar ja, die teruggave van nichtje gaat dan weer op aan onderhoud woning………, en dat onderhoud van de vader is prima geregeld, huis is in top-conditie 🙂 Heeft er ook zelf er een nieuwe keuken ingezet ( Frans ), parketvloertje, en de kozijnen en riolering en dak worden prima onderhouden door de huurbaas.
Wie is er nu het slimste ?
De vader of het nichtje 😉
Als je nog 10 jaar blijft zitten dan is het allemaal niet veel meer waard maar heb je er wel veel plezier van gehad.
Gisteren een mooi huis bekeken voor mijn oude dag: 500k. Ik wil er 100k voor geven. Tegen de tijd dat de prijs daadwerkelijk gedaald is naar 100k – ik verwacht dat het zover is tussen 2030 en 2040 – word ik te oud om de tuin bij te houden.
De hele woning zal gestript moeten worden en opnieuw opgebouwd. Dat ga ik niet meer doen op mijn oude dag. Zo’n oude woning is niet goed te isoleren en ik verwacht dat energieprijzen verdubbelen.
Uitwonen en daarna de bulldozer er doorheen lijkt me een beter plan. maar hoe komen ze aan een vraagprijs van 500K voor een woning zonder toekomst?
Ik blijf lekker huren en bespaar iedere dag 90 euro waardeverlies omdat ik niet de eigenaar ben.
Een huis kopen is geld weggooien.
Goed bezig Frans! Investeren in je huurwoning is de beste wooninvestering die je kunt doen.
Voerman weet niet wat ‘ie hoort 😉
Reden 8: De huizenprijzen zijn fors overgewaardeerd en gaan fors dalen en zullen de komende jaren in een dalende trend blijven.
Ik verwacht inderdaad ook een prijsdaling (of prijsherstel, wat u wilt) van rond de 25% voor dit jaar. Moet je in de herfst eens kijken. De economie en alles wat er omheen hangt inclusief de desastreuze maatschappelijke gevolgen wordt nu kunstmatig rustig gehouden (hoewel dat nog amper lukt) in verband met het feestje van morgen, maar bijvoorbeeld ook de verkiezingen in Duitsland. Daarna gaan we wat meemaken ben ik bang…
De wal keert het schip.
Volkshuisvesting Arnhem verkoopt haar afgeschreven woningen:
http://www.volkshuisvesting.nl/ik-zoek-een-woning/actueel-aanbod/koop/#_sp_tab=1
De wijken waar de woningen van voor 1975 staan zijn voor 40-60% geïslamiseerd. De woningen van na 1975 worden voor 30 tot 50% bewoond door drugsgebruikers, criminelen, enz.
Een prachtige kans voor iedereen die crimineel, junkie, kansloos of islamist wil worden. Ook interessant voor opgroeiende kinderen.
Ik ben zelf tot de ontdekking gekomen dat de plaats waar je woont vergaande consequenties heeft voor je identiteit en ontwikkeling.
Ik wil niet wonen in een wijk vol criminelen, junkies kanslozen en islamisten. Maar iedereen die er een rooskleurig beeld van heeft raad ik aan het eens een paar jaar te proberen.
Tuut tuut tuut tuut*
*Juffrouw mier
Jawel!
Voerman is net als Frans een zonderling; heeft ook nix met huizen en nog minder met huizenprijzen.
Voerman snapt het helemaal!
Voerman,
En als ik EXACT hetzelfde zeg, dan is het misleidend? Inderdaad “zonderling”, Voerman…
Voerman heeft daar iemand voor in huis! 🙂
Heeft als bijkomend nadeel, dat er ook wensen komen die je zelf niet verzonnen hebt; verder wel grappig.
Mee eens, ik heb samen met vriendin lief in bijna elke probleemwijk van Amsterdam anti-kraak in “renovatie” woningen gezeten. De eerste wijk in de kolenkit buurt gingen we in met de gedachte het zal wel mee vallen. Dat doet het dus niet, junkies in het portiek, brand in het appartement onder ons vanwege een wiet plantage. De politie die over ons balkon bij de buurman in brak om te kijken of hij dood was (bijna een overdosis), de boven buur man die met chloor zijn balkon schoonmaakt en dat via alle balkons daar onder naar beneden smijt (je was kun je weg gooien). Verschillende keren de politie moeten bellen omdat de buurvrouw half dood geslagen werd etc.. etc.. dat alles binnen de 6 maanden dat wij er gezeten hebben.
Maar wat die wijken echt onleefbaar maakt is het racisme tegen blanke “hollanders”, dat is erg onderbelicht. Niet aan de beurt komen in winkels, scheld partijen, bedreigingen. Mijn vriendin kon vaak niet eens alleen over straat, ook overdag leverde dat problemen op. Armoede in combinatie met schotel antennes hoe lullig het ook klinkt, zou voor mij een reden zijn om er niet te gaan wonen.
Bij mij geen huurverhoging (Vrije sector app.)
Sociale huurwoning is overigens alleen officieel bedoeld voor de starter. Met een wachttijd van 5-10 jaar niet echt een optie aan het begin van je carrière. Eigenlijk alleen handig voor mensen die hun hele leven in dezelfde plaats blijven wonen en weten dat ze over 10 jaar ook geen gezinsinkomen van 43K+ hebben.
http://www.edelmetaal-info.nl/2013/04/de-geheime-agenda-voor-de-wereld-economie/
Belangrijk: bubbels!
?? ……. de haven??
Enkele jaren geleden ging ca. 80% van de vrijgekomen woningen naar asielzoekers en 20% naar urgente probleemgevallen. Nu worden vrijkomende woningen verkocht.
Nico, helemaal mee eens!
IK zou hebben kunnen kiezen om helemaal niets te investeren omdat het “niet mijn huis is”.
Ten eerste is dat maar betrekkelijk, want ze krijgen me er niet zomaar uit.
Ten tweede had ik het 3 jaar geleden helemaal gehad met deze woning. OF verbouwen, OF wegwezen.
Vrijstaand was wel een vereiste: dat zou zo’n 700 a 800 Eur in de maand gaan kosten, bovendien zou ik dan willen kopen in plaats van huren.
Betekent kosten van het verhuizen en opnieuw stoferen en wat er verder allemaal bij verhuizen komt kijken, en verder nog eens 400 a 500 Eur extra per maand.
Laten we 500 Eur aanhouden, X 12= 6000 Eur.
Voor de verbouwing heb ik goud mpoeten verkopen, wat ik door een paar jaar geleden mijn geld bestemd voor een huis was te beleggen: winst 50%.
Dus de kosten van laten we zeggen 40.000 Euro heeft in werkelijheid 27.500 gekost.
6 jaartjes wonen en het is eruit, en ik woon indertussen, maar ook daarna vorstelijk!
(en de rest van het geld wat bestemd is voor kopen heeft ondertussen ook meer dan 50% opgebracht)
Als ik straks (gaat nog jaaaren duren) bespaar ik met de koop zeker zo’n 150.000 Euro.
Verder wil de eigenaar het huis verkopen aan 2 ton, maar ik bied 1,5 ton. Heb nu alle rust om te wachten totdat hij bereid is het voor 1,5 ton weg te doen.
Wil ik naast de 1000 m2 grond er nog eens 1000 bij van zijn boerenland.
Zit nog een addertje onder het gras: besteming is agrarisch met woongedeelte: dat is de reden dat ik niet meer wil betalen.
De rest van de boerderij van zo’n 11 meter bij 13 meter wil ik dan gaan verbouwen tot woning, en deze woning verhuren: is dan gereed naar moderne maatstaven.
Dus: ik houd de opties open, woon voortreffelijk, heb lage maandlasten, waardoor ik ook de optie heb om niet te kopen en gewoon te blijven zitten als het straks economisch en maatschappelijk “ruw weer wordt”.
Ook ik ben de 50 gepasseerd, en dan wil je niet meer in de winter eerst het ijs in de WC met je ochtendpis ontdooien.
Een zonderling: dat is zeker en vast he?!
Niets met huizenprijzen: jawel, zie bovenstaande.
Ik denk echter wel dat je moet leven alsof alles geleend is, je neemt het toch niet mee naar het hiernamaals: een “eigen huis” is dan een betrekkelijk begrip.
Bovendien zal de heersende macht ten koste van alles aan de macht blijven, wat (ken de geschiendenis) betekent dat ze alles wat los en vast zit zullen uhh…, laten we het noemen stelen.
Voerman, ik ben het overigens helemaal met jouw instelling eens, en ik vind dat je het goed voor elkaar hebt, en de zaken nuchter bekijkt! 🙂
Nico de Geit,
…..en de nieuwe asielzoekers en nieuwe probleemgevallen dan….? Daar ebben ze zeker geen beleid voor, moeten maar bij de familie gaan inwonen of zo……
Overigens vertelt dit gemeentebeleid mij dat ze alvast een voorschot nemen op de situatie die demografisch er aan gaat zitten te komen: weinig jongeren de arbeidsmarkt op, veel bejaarden in gaan wonen bij familie om de erfenis veilig te stellen of gaan bij bosjes dood over 10-15 jaar….wanneer die “op” is, is oma of opa rijp vor de intensieve zorg in een verpleegtehuis……wat een wereld…..anders wacht je toch met het verkopen an je woningvoorraad als je Teulings of de nvm gelooft??
Dank je, Frans!
(Dat zit nondeju in zijn eentje minstens 150 dB(A) lawaai te produceren in the middle of nowhere)
Kijk uit, dat je het dak niet van je huis blaast, komrad! 🙂
Hoop inmiddels, tussen het huidige leven en het volgende leven een time-out te nemen om belangrijke zaken te her-overwegen! Wij blijven van elkaar leren.
Even betrekkelijk als “geen eigen huis”, hoewel, als je veel posts alhier bekijkt………
Mensen die niet veel verdienen of aan het begin staan van hun carriere zijn dus geen huurders? Los van de semantiek: ik ben het er deels mee eens. Maar ik heb dan eerder gezinnen met een jaarsalaris van 80K in een huurwoning van 250 euro in het hoofd. Gek genoeg hakt de bedachte huurverhoging er het hardst in bij de mensen die al een hoge huurprijs hebben, vaak omdat ze pas net de woning hebben betrokken. Zeg maar de mensen aan het begin van hun carriere. Deze mensen verdienen relatief ook nog het minst. Hoe minder scheefhuurder hoe straffer de maatregel.
Wees overigens blij dat we nog zoiets hadden als “lage” huurprijzen. Vermoedelijk hebben die de prijsexplosie nog wat kunnen remmen. Anders was de Nederlandse economie waarschijnlijk echt compleet tot de grond toe afgebrand door dit huizendebacle.
Nico, die 90 euro die jij per dag bespaart omdat je geen eigen huis hebt, die zijn virtueel en heb je niet echt in je bezit.
Daarentegen heeft Voerman de tonnen die hij aan huur bespaard heeft echt in de knip! 🙂
Zonder flauwekul, natuurlijk allebei nepargumenten.
Als je in zo’n wijk een huis koopt of in een buurt met dat vooruitzicht, ben je inderdaad de lul!
Dat maakt het verschil en daarom zijn sommige huizen een beetje duurder dan ander huizen. Maar gelijk; ze zijn zonder uitzondering te duur.
Anderzijds, we leven zoals je zelf vaak aangeeft te kort om bepaalde keuzes uit te stellen en achteraf daarvan lang genoeg te profiteren.
Blijft rommelen in een mensenleven.
Geld waarde is nooit virtueel alleen soms verkeert getaxeerd .
Natuurlijk, Voerman heeft dat geld wat hij niet had om die nieuwe Audi A8 te kopen maar mooi in zijn zak gehouden door dat ding niet te kopen.
Bedoel je zoiets?
Of is Voerman werkelijk te stom om belangrijke dingen te snappen? 🙂
Of probeert De Pessimist soms om Voerman holle frasen te verkopen?
Nee he, ze leren het nooit, S&P: de huizenmarkt gaat in 2014 stabiliseren, ook in Nederland….
http://www.nu.nl/economie/3410387/langetermijnvooruitzicht-woningmarkt-goed.html
Maar ik woon wel in een huis dat behoorlijk in waarde aan het dalen is. Ik heb dus wel het genot, maar niet het waardeverlies.
Leuk! Overdrijven is ook een vak!
Er staan toch leuke woningen bij, Spijkerbuurt stukje Klarendal niets mis mee, gaan allemaal nette wijken worden.
De andere woningen in Arnhem Zuid zou ik links laten liggen. Dat wordt straks Vinex in het kwadraat!
Integendeel; zij hebben het juist wel geleerd!
Kredietbeoordelaars worden gefinancierd door de overheden en bedrijven die financiers willen aantrekken.
Logisch toch, dat zij zichzelf ook laten gebruiken -en te koop zijn- om markten te manipuleren?
Voor de liefhebbers:
Enkele maanden terug werd het Vesta-gebouw, een monumentaal kantoorgebouw in het centrum van Arnhem, geveild in opdracht van ING vanwege het faillissement van de Westermeijer Groep.
Nu hangen er te koop borden op het pand dat leeg staat (anti-kraak).
Verder waargenomen: heel veel leegstaande bedrijfsruimte voor productie, op- en overslag, detailhandel, etc.
Moet een miljoenenverlies op worden genomen. Wethouder heeft geen zin meer om “kunstenaars” van gratis logies te voorzien. Arnem staat 25ha bedrijfsruimte leeg.
Denk, dat als je een huisje van rond de ton gaat kopen om zelf in te wonen, dat je weinig kans hebt op gezelligheid; misschien wel mooie buurmeisjes! 🙂
Maar Voerman woont zelf in een achterlijk dorp waar de mensen allemaal elkaar gewoon verstaan, dus weinig verstand van.
Er zijn in Arnhem een paar zeer gewilde plekjes……is de prijs ook naar 🙂
Geitenkamp 😉
Kun je al aflezen aan de bezoekers van het winkelcentrum.
Die ouwe Voerman woont natuurlijk ook in een huis wat in waarde daalt momenteel, maar daarom neemt het rendement van het geinvesteerde vermogen juist toe, naast het feit dat hij geen huur betaalt en verder weinig kosten heeft.
Toch moet je momenteel beslist geen huis kopen als je niet veel geld hebt! Daarentegen als je wel veel geld hebt……..
De betaalbaarheid neemt in ieder geval toe. Ik vind het een prettig idee dat ik zo in kan stappen. Woning uitzoeken, opknappen en wonen maar.
Ik weet dat er een hoop kanslozen in die wijken wonen. Niet vreemd, want de afgelopen decennia hielpen de woningbouwverenigingen kansarmen aan een woning. Dat beleid lijkt nu voorbij. Waar laten ze de kansarme mede-mens eigenlijk?
In Geitenkamp wonen -of komen- die mooie meisjes!
Bij ons in het dorp niet!
vraagje:
RE: https://www.kadaster.nl/web/pagina/Vastgoed-Dashboard.htm
als gemiddeld koopsom is 220k, waroom gemiddelde hypotheek is 254k? dat is 115% van koopprijs..
ik snap helemaal niks van..
Herfinancieren!
Misschien op? 🙂
peter z,
Volgens mij zitten er ook ‘oversluit-hypotheken’ bij. Daar staat dus geen huisverkoop tegenover. Die oversluit-hypotheken gaan dan dus blijkbaar over hogere bedragen. Misschien veel aflossingsvrije hypotheken die zijn/worden overgezet?
Maar dat weet ik niet zeker.
Als het allemaal gekocht en betaald is en je bent oud, wat maakt het dan uit? Als je dood gaat is toch alles weg, misschien blijft er wat over voor de nabestaanden, als die erop zitten te wachten.
Is je huis gekocht met geleend geld, dan is het een heel ander verhaal. Want bij waardedaling is je eigen vermogen heel snel verdampt en kom je al snel onder water te staan. De bank zal de duimschroeven aandraaien, geen leuk vooruitzicht.
Oude mensen die alles hebben betaald kunnen gerust achterover leunen. Mensen die hebben gekocht met geleend geld hebben echt een probleem. De meeste renteslaven zijn zich nog niet bewust hoe hun financiën er voor staan.
Helemaal juist! De meeste renteslaven maken zichzelf nog wijs dat het vanaf de zomer (blijkbaar is dat een magische grens) allemaal weer omhoog schiet, met sprookjes van schaarste, woningtekorten, duur huren, etc.
Realisme moet worden afgedwongen: De enige huizenbezitters die ik wél realistisch hoor praten zijn mensen die of zelf al in de problemen zitten (bv huis niet verkocht krijgen, restschuld na scheiding, en/of niet mogen verkopen van de bank), of die familie/vrienden/collega’s hebben in die positie. Overigens stijgt dat aantal realisten wel héél snel de laatste tijd.
Nico de Geit,
Helemaal eens met je post, Nico.
Daarom zeg ik:
ING is op RTLZ als een een straat dealer vergif aan de man te brengen en het liefst nieuwe junks aan het maken met hun beursspel.Zo lang dit groei heet heb ik het liefst dat we nog lang en hard mogen krimpen en het liefst met doubble digits. Eerst maar eens gaan bepalen wat de essentie van de groei moet zijn en wat Welvaarts verhogend is.
Voerman neemt dat ook waar in zijn omgeving. (voornamelijk +/- 35ers en overwaardeopnemers.
Het grootste negatieve naijleffect van de haleluja-tijd moet vrees ik nog komen en jarenlang nasudderen.
Voerman,
Helemaal mee eens Voerman! Gelukkig hebben we een huizenmarkt-zeepbel-weblog waar we ons mee bezig kunnen houden terwijl de rest van NL lekker staat na te sudderen 😉
Heel simpel, dat betekend dat gemiddeld iedereen 34k onder water staat.
Voerman, veel mensen zullen tegen de tijd dat ze een jaar of 60 zijn nog steeds diep in de schulden zitten. Denk aan het echtpaar uit die tv-uitzending met zes ton restschuld.
Doel zou moeten zijn dat iedereen zo rond zijn 60e een betaald huis heeft. Een klein pensioentje volstaat voor onderhoud, de ziektekostenverzekering, gas en elektra en boodschappen.
Voor jezelf zorgen zou regel meten zijn, de overheid moet niet te veel in de weg lopen. Mensen die echt niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen moeten geholpen worden, maar je moet ze niet te veel in de watten leggen. En dat is in de afgelopen decennia wel gebeurd.
Het gevolg is hele volksstammen die afhankelijk zijn van de overheid – huurwoning en uitkering. En dan zijn er ook nog hele volksstammen die aflossingsvrij gekocht hebben en op hun oude dag in de problemen komen.
Er zijn zoveel mensen die hun eigen huis als pensioen zien, terwijl ze onder water staan. Domheid zal wel van alle tijden zijn. Van een overheid die zich boven de burgers stelt mag je een zorgplicht verwachten: ‘zorg dat je voor je 60e uit de schulden bent’. Het tegendeel is waar.
Ik denk dat de meerderheid van de mensen gewoon volkomen achterlijk is, zowel de burgers als de boven hen gestelden. En dat gaat ook niet veranderen, want dan was dat al lang gebeurd. Er zit maar één ding op: red jezelf.
Ik kreeg een brief van ze met een mooi grafiekje van bepaalde fondsen vanaf 2009 tot heden. Ze zeggen niet dat de fondsen in 2008 werden gehalveerd of erger. Sommige genoemde fondsen bestonden pas sinds 2009. Het grenst aan bedrog.
Ik heb begin 2009 flink bijgekocht en daar nog geen spijt van gehad. Ik weet dat ik risico loop, maar ik moet mijn geld ergens laten.
Denk, dat Voerman in zijn jonge tijd in zijn eentje als MBOer relatief meer geld verdiende, dan op het moment twee HBOers samen maken. Daarbij gaan ze er voor zover ik het kan bekijken niet erg toekomstgericht mee om. Voerman is echt verbaasd over de armoede bij die in zijn ogen kansrijke high potentials. De ingebakken arrogantie hebben zij vaak wel. Voerman is te oud om nog een minderwaardigheidscomplex te ontwikkelen maar anders……
Correct Nico, maar daar moet je de basis vroeg genoeg voor leggen.
Pas op bij het renoveren van een huurhuis dat je, als je het huis verlaat, niet opdraait voor de extra kosten van het ‘in oude staat terugbrengen’.
Ik ken meerdere dramatische verhalen hieromtrent uit het verleden. Huurders die verplicht werden om alle verbeteringen eruit te (laten) slopen.
Verder hier nog een mooie link: Investeren in vastgoed loont, kijk maar naar Tiesto 😉
http://www.telegraaf.nl/prive/21523205/__Dj_Tiesto_in_onroerend_goed__.html
Ben overigens erg blij dat hier onze LTV nu dankzij versneld aflossen 5k per vierkante meter, AAA+ lokatie)
De voornaamste reden is dat we in het eventuele geval van inkomstendaling de keuze willen hebben om of te blijven of de opgebouwde overwaarde te kunnen verzilveren. Dit ipv. Sparen.
Dus kortom: Als de lokatie voor jou de juiste is, heeft investeren nog steeds altijd zin. Juist in een dalende markt zou ik zoeken naar buitenkansjes.
Het probleem in Nederland met de huizen is er ook een van zwaar overgewaardeerde huizen op C en D lokaties, slecht onderhoud, slechte bereikbaarheid (files) en ontzettend slechte koopadviseurs voor wat betreft opbouw eigen vermogen.
In de eerste 8 jaar na koop zullen wij meer dan 50% aflossen terwijl we zonder eigen geld zijn ingestapt. Overwaarde is dan tussen de 1,5-2 ton (nu 100k in de eerste 5 jaar).
We betalen heele lage rente (0,5%) en incl. Service kosten 1700 euro per maand. Maar het is straks wel ONS huis en niet van de bank. Ook prettig: waardedaling en tot 40% brengen ons niet in de problemen, en de effecten van evt. Rentestijgingen worden steeds kleiner.
Iedereen probeert nu dan ook te ontschulden en / of vermogen op te bouwen en dat is op zich een prima zaak.
Ik zie daarbij een omslag van zo veel mogelijk consumeren naar zo zuinig mogelijk leven. Positieve ontwikkeling toch?
Onze LTV onder de 60% is, kleiner dan teken verdween in het niets..
Voerman, ondanks dat je het feitelijk over mij (mijn generatie althans) hebt, ben ik het nog met je eens ook 😉 Ken zo vele high potentials van tussen de 30 en 40 die nog geen cent pensioen hebben opgebouwd (want elke 3-4 jaar nieuwe baan) en ook nog eens enkele tienduizenden euros onder water staan. Maar wel gewoon 3x per jaar op vakantie naar het buitenland, 2 autos, geld vergokken op de beurs, etc. En dan nog de arrogantie hebben om een ander te vertellen dat ‘ie het verkeerd doet ook… En het allerergste vind ik nog dat ze menen RECHT te hebben op vanalles. Je woont GVD in een prachtig rijk land, je hebt alles je hele leven gratis gekregen en mocht er onverhoopt iets mis gaan dan wordt er de rest van je leven voor je gezorgd. En maar zeuren en klagen…
Er is nog een bijkomend voordeel: het kan niet in beslag genomen worden. Al ga je failliet, het maakt niet uit. Zolang je maar iedere maand je huur betaald kun je gewoon blijven zitten.
Ik vind 40K investeren in een huurwoning toch wel fors. Ik heb zelf overigens ook stevig geïnvesteerd in mijn pensioenfonds-huurwoning. Ik denk 10, 15K om de woning aan te kleden. Ik woon vanaf 2009, en waarschijnlijk blijf ik hier nog heel lang hangen, vanwege gebrek aan betere opties, dus alle tijd om het af te schrijven.
Een huis kopen betekent nu en de komende jaren je geld zien verdampen.
Het beleid lijkt te zijn om oude zeer betaalbare woningen af te breken. Soms wordt dure nieuwbouw gepleegd, op veel plaatsen waar eerst een flat met schotels stond is nu een grasveld. De vrijkomende ‘sociale woningen’ worden verkocht.
Ik weet niet waar ze de probleemgevallen nu laten. Misschien laten ze die gewoon aan hun lot over, dan regelt het zich vanzelf. Maar het is wel een grote omslag: van een grote lekker warme bijna gratis woning met een riante uitkering en toeslagen naar: zoek het zelf maar uit.
Blij, dat je begrijpt, dat ik het niet generaliserend of denigrerend bedoel!
Dank voor je reactie.
Ik ken overigens ook genoeg jonge hoog opgeleide mensen die positief ingesteld zijn en wel de weg weten te vinden naar een toppositie.
Tegenwoordig moeilijker dan vroeger, omdat een opleiding alleen al bijna de sleutel was voor succes.
Het is onevenwichtig. Produceren en consumeren moeten in balans zijn met elkaar. Door het gepruts van de overheid de mensen zelf en de banken komen heel veel mensen onnodig klem te zitten. Dat is uiterst kwalijk.
Toch maar eens het Burgelijk wetboek gaan bestuderen en je minder laten intimideren , dat wil nog wel eens helpen.
Voerman,
Als ik dat in mijn beroepsgroep vergelijk is het helemaal bizar. Toen (1970-1980)kochten de nu wat oudere collega`s na een jaartje buitenland een nieuw huis contant( makelaar tegen collega” hoe wilt u dat financieren?” Ohh ik heb het bij me hoor!! en misschien als ze echt zuinig hadden gedaan een autootje erbij. Die vlieger gaat nu niet meer op in dezelfde functie beroepsgroep.Nu kom je niet eens op een kwart! Zijn nu de huizen zo duur de lonen zo laag of beide?
En sparen en lenen zou ook enigszins een evenwicht in moeten zitten :)Spooksteden zijn niet alleen een chinees verschijnsel belegging maatschappijen doen hele gekke dingen in het oosten en een shopping mall in de jungle zal niet echt gaan renderen en toch staan ze er
Als die 82000 duizend schuldenaren ontruimd gaan worden zal de armoede met een mokerslag zichtbaar worden.En niet zo maar weer verdwijnen welkom TBC .Zorg voor je zelf kan niet los gezien worden van een gezonde omgeving .
http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1623942/2013/04/29/Experts-waarschuwen-Bezuinigingen-verwoestend-voor-volksgezondheid.dhtml
The Telegraph legt de woorden van S&P heel anders uit:
Ha ha ha. misschien wordt het wel een internationaal begrip..
Beetje off topic:
Het is zover: ik huur in de vrije sector zonder huursubsidie. Toch wordt er met mij een nieuwe huurprijs “overeengekomen” op basis van mijn inkomen???
Weet iemand of dit juridisch is toegestaan? De site van de huurcommissie werkt helaas niet dus ik kan nog geen huurprijscheck laten doen voor een bezwaarschrift.
Dit is dus vrije marktwerking in de praktijk in NL: huurprijs in de vrijesector afhankelijk van je inkomen…..
Beide, neem aan dat je een natte beroepsgroep bedoelt? Bagger?
Feest is voorbij, het leidinggevend kader aan boord is inmiddels compleet vervangen door lagelonenkrachten met ook een prima opleiding!
Exemplarisch voor onze “kennis” economie dat we ons compleet uit de markt hebben geprijsd.
Mark2,
Hangt af van je contract. Daar zou in moeten staan of de huur verhoogd mag worden en met hoeveel (bijv met inflatie + x % zoals in mijn contract). Zo niet, dan mag het niet. In principe zou je inkomen helemaal geen factor moeten zijn. De ‘gluurverhoging’ geldt niet voor de geliberaliseerde sector, en die kan dan ook niet als argument gebruikt worden door jouw verhuurder… Allemaal in principe heh, ik heb je contract niet gelezen natuurlijk 😉
Verder is iedereen het er wel over eens dat de huurverhoging ordinaire diefstal is. Maarja, het is blijkbaar nodig om de aanstaande versnelde afschaffing van de HRA te legitimeren.
@Snorkel:
Er wordt verwezen naar de “huurprijzen wet woonruimte”.
Hier staat wel wat beschreven ik snap het alleen niet…
http://wetten.overheid.nl/BWBR0014315/geldigheidsdatum_26-04-2013#HoofdstukIII
Zie Artikel 10 lid 2. Het lijkt inderdaad tot mijn verbazing te kunnen. Ze kunnen blijkbaar eenzijdig de huurprijsafspraak met mij te kunnen verbreken.
Ik snap alleen niet hoe ze aan de huurverhoging komen van 6,5 %
Ik ga inderdaad ook mijn contract opzoeken….
Diep droevig om mijn ervaringen bevestigd te zien. Ik woon nu op 20 minuten afstand van de wijk waar ik vier jaar geleden ben weg gevlucht. Maar het gaat niet om een enkele wijk, groot-stedelijke-problematiek is algemeen.
Ik hou er rekening mee dat heel Nederland verandert in één grote achterstandswijk. Iedereen die kan vlucht weg. Maar dan moet je wel iets kunnen of geld hebben, het liefst beiden.
Vanuit mij roomblanke wijk valt het nauwelijks te beseffen hoe ver Nederland al is gevorderd. Spanje schijnt al trekjes te krijgen van een derdewereldland, goede kans dat Nederland volgt. Ik wil niet in een derdewereldland wonen.
@Snorkel:
Je hebt helemaal gelijk:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/huurverhoging/extra-huurverhoging-hogere-inkomens
Ik huur in de vrije sector en ze hebben mijn inkomen opgevraagd bij de belastingdienst. Dit is niet in overeenstemming met het doel van de “huurprijzenwet woonruimte” dus volgensmij helemaal niet toegestaan. Dit is een schending van mijn privacy. Dus hier kan ik werk van maken.
Heeft de belasting dienst de gegevens verstrekt???
Zo ja dan zou ik ook maar even contact opnemen met de telegraaf en ombudsman en zo.
Ja, zoek het maar eens op!
Mooi voorbeeld ben je van de te goeder trouw zijnde consument die zich met een zeker gebrek aan wantrouwendheid alles laat aanleunen door de eerste de beste idioot of instelling.
In tegenstelling tot de beroepsuitkereringstrekker en subsidierover die overal de weg weet te vinden tot de ruif die gevuld wordt door jouw categorie.
Niet om te zwetsen, maar iedereen die onuitgenodigd met Voerman over geld wil praten wordt bij voorbaat van poging tot diefstal verdacht. 🙂
Natuurlijk ook niet gezond, maar wel vaak goedkoper.
Ondertussen in Ierland.
Woede en frustratie in Europa’s braafste land.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3433671/2013/04/29/Woede-en-frustratie-in-Europa-s-braafste-land.dhtml
Mark2,
Als je er zeker van bent dat de belastingdienst inderdaad je gegevens heeft verstrakt (en dus niet je WoCo dit zelf geschat heeft oid), dan hebben ze een GROVE schending van je privacy begaan. Daar moet je dan wel 100% zeker van zijn, dus je zou je verhuurder kunnen berichten dat je bezwaar maakt totdat zij bewijs overleggen door middel van een kopie van het bericht van de bel. dienst. Als ze je die kopie inderdaad kunnen overleggen, dan zitten zowel je verhuurder als de belastingdienst extreem fout. Je verhuurder had nooit de gegevens van een particuliere huurder op mogen vragen, en de bel dienst had die nooit mogen verstrekken. Dit wisten ze niet (want de bel dienst weet niet of jij particulier of sociaal huurt), maar je kunt voor een rechter heel goed beargumenteren dat ze dit hadden moeten weten of extra zekerheid hadden moeten vragen voordat ze deze schending van je privacy pleegden. Echter zul je er uiteindelijk niet heel veel mee opschieten, Het beste resultaat wat je kunt bereiken is dat je huurverhoging wordt teruggedraaid. En een beetje publiciteit voor de goede zaak 😉
Side note: Ik en overigens nog steeds van mening dat Blok dit ook allemaal best wel weet. Die huurverhoging gaat één groot drama worden, dat is al lang belend. Maar het MOET gebeuren, om hierna de HRA verder aan te kunnen pakken.
Niet te snel!
Daar is iets over geregeld!
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/huurverhoging/extra-huurverhoging-hogere-inkomens
Voerman,
Daar staat nergens dat een verhuurder het inkomen mag opvragen van een particuliere huurder. Of lees ik er overheen?