Nout Wellink: kom nu niet aan de hypotheekrenteaftrek

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank vindt dat er nu niet moet worden ingegrepen in de hypotheekrenteaftrek.

zie ook: Nout Wellink verwacht dat de hypotheekrenteaftrek gewijzigd gaat worden

„Je kunt er nu wel een besluit over nemen, maar je moet er niet mee aanvangen in een zwakke woningmarkt en als je het wel doet moet er een lange overgangsperiode zijn”, zei Wellink vanmorgen bij de presentatie van het jaarverslag van de centrale bank. „Als je mij vraagt of dit het ideale moment is ermee te beginnen, dan is mijn antwoord ronduit nee.”

zie ook: IMF: centrale banken mede aan basis crisis , Nout Wellink over hypotheken, financiële innovaties en huizenprijzen

Diverse politieke partijen hebben voorstellen gedaan om de hypotheekrenteaftrek op termijn in te perken of helemaal af te schaffen. Deze maatregelen moeten helpen om het enorm opgelopen overheidstekort terug te dringen.

Op lange termijn kan een beperking van de renteaftrek bijdragen aan het aflossen van de staatsschuld en het evenwichtiger maken van de woningmarkt, zei Wellink.

zie ook: Nout Wellink: Nederlandse tophypotheken zijn ’subprime’ ,   DNB wil poldervariant subprime vermijden

De centrale bank wil graag dat Den Haag het tekort dat nu 6,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt snel terugbrengt en is ook al langere tijd voorstander van het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek. „Maar als je wegloopt voor dit soort maatregelen in goede tijden, zit je in slechte tijden met de gebakken peren. Als je het toch gaat doen zeg ik, pas op de timing en hoe je het gaat doen. Pas op.”

Wellink wil dat het komende kabinet het tekort in 2013 onder de 3 procent heeft gebracht. Daarmee wordt formeel weer voldaan aan de Brusselse normen. In 2015 moet het saldo, dat vooral opliep door teruglopende belastinginkomsten, op of liefst iets boven nul zijn. Wellink wilde niet ingaan op welke maatregelen de politiek moet nemen om dat te bereiken. Wel zegt hij in een vraaggesprek met deze krant dat maatregelen „pijnlijk” zullen zijn en „grote politieke en maatschappelijke spanningen met zich meebrengen”.

Wellink zegt verder dat hij zorgen heeft of het op orde brengen van de overheidsfinanciën in Europa, en ook in Nederland, wel gaat lukken in het tempo dat de centrale bank graag ziet. „We klagen aan de ene kant over de Grieken die zich niet aan het Groei- en Stabiliteitspact houden en aan de andere kant zeggen sommige politici dat de sanering van de overheidsfinanciën best acht tot twaalf jaar mag kosten. Dan houden wij ons ook niet aan het Pact.”

Hij waarschuwde voor het niet tijdig wegwerken van de tekorten op de begroting. „Dat kan een opdrijvend effect hebben op de rente. en dat zet weer een rem op de particuliere consumptie en de groei.”

bron: nrc.nl

Share Button
Tagged with: ,
169 comments on “Nout Wellink: kom nu niet aan de hypotheekrenteaftrek
 1. ll says:

  Ach, arme heer Wellink, hij zag de crisis aankomen, maar niemand luisterde naar hem.

  En nu dit weer.

  Het is net een kleuterklasje, daar in 070

 2. Martijn says:

  Reken maar dat Wellink de crisis zag aankomen.

  Dat hij er niet veel over zei is iets anders.

 3. adamus says:

  3

  “niemand vroeg er naar”.

  zoals Nout ook niet gevraagd heeft naar de toestand in IJsland. “hij had er niet naar gevraagd”. Dus kon het niet weten. Zo werkt de echt wereld.

 4. Goudbelegger says:

  3 precies, totaal incapabel die man. Met Icesave ook, zat eerst in Engeland, de Madoff Ponzi game liep vast en het was op naar Nederland.

  ———

  moet het saldo, dat vooral opliep door teruglopende belastinginkomsten, op of liefst iets boven nul zijn.

  ———-

  Succes met 100.000 mensen in de private sector weg en bij de overheid erbij……………

 5. nhz says:

  als we Nout per direct oneervol ontslaan voorspel ik een toekomstige besparing van vele miljarden, doordat diverse stupide economische beslissingen voorkomen gaan worden.

  pijnlijke maatregelen zijn noodzakelijk, maar pijnlijke maatregelen voor huiseigenaars zijn blijkbaar uit den boze.

  toepasselijk overigens dat hij dit vandaag zegt, want zowel Heliben als Tricky Trichet zeiden vandaag zoveel als ‘easy money forever!!’. Voor NL komt daar dan blijkbaar de eeuwige HRA nog bovenop. Mooier kunnen we het niet maken voor huiseigenaars.

 6. realist says:

  @ 3, 5

  Hahahahaha.

  Je kan hem even e-mailen zodat hij een beetje “down to earth” komt.

  http://www.dnb.nl/over-dnb/organisatie/directie/index.jsp

  Hij probeert politiek dan haag to pleasen. Ontslag brief ligt al klaar. Functie voor Jan Keesie.

  Wout op wachtgeld en een afvloeings miljoentje. Hij heeft dan tijd zat om een boek te schrijven “hoe help ik Nederland naar de bliksem”.

 7. adamus says:

  5

  om te “frauderen” is het beter om met meerderen te zijn. “Pentito” zit er niet in denk ik.

 8. adamus says:

  Ben bang dat JK geen verstand van echte geldzaken heeft.

 9. Martijn says:

  Jongens,

  Misschien missen jullie wel wat er achter de schermen gebeurt.

  Denk je nou echt dat als mensen als Peter Schiff al vanaf 2000 over deze crisis aan het zeuren zijn ome Nout het niet wist.

  Het verschil ligt er in dat jullie geloven dat deze crisis te vermijden was geweest als Nout gewoon in 2000 even op youtube had gekeken.

  Is dat niet een wat matig onderbouwde aanname?

  “Nout is dom omdat hij niet op youtube heeft gekeken, maar als hij dat wel gedaan had was hij slim genoeg om eigenhandig een wereldwijde financiële crisis te stoppen”.

  Misschien prettig om te geloven als je wat onvrede wil afreageren. Ga vooral je gang.

  Mij lijkt het waarschijnlijker dat deze crisis al voor 2000 in de boeken stond, dat Nout het zag aankomen en wist wat er wel en niet aan gedaan kon worden.

  In goede banen leiden dus, al zien we geen alternatieven en lijkt het vanaf hier misschien slecht te verlopen.

  Alsof jullie het hadden geaccepteerd als hij van te voren deze crisis had aangekondigd inclusief verloop?

  Wees realistisch.

  Dan was hier nog veel harder gezeurd dat hij hem door dat te zeggen zelf in het leven had geroepen.

 10. Martijn says:

  Hij probeert politiek dan haag to pleasen. Ontslag brief ligt al klaar. Functie voor Jan Keesie.

  Ja, Nout (die ook hog zit bij de BIS en ECB) gaat net op dit moment terwijl te crisis nog volop loopt even het stokje aan nitwit de Jager overdragen.

  Gaat JK nog net voor 2012 even de wereld redden.

 11. dawg says:

  @9 Martijn.

  Dat weet ik zo net nog niet. Nout spreekt altijd tergend langzaam. Dat suggereert de bedachtzaamheid die bij z’n beroep past. Maak vaak verdenk ik hem van een lage clocksnelheid waardoor het denkproces gewoon een beetje trager verloopt bij Nout.

 12. nhz says:

  @6:
  had ik nog niet aan gedacht, maar ik denk dat je de spijker op de kop slaat. Uitstel van executie voor Ome Nout, voorkomt veel ‘pijnlijke’ beslissingen vooral voor linkse politici.

  @9:
  sterker nog, misschien was hij er bij toen de crisis georganiseerd werd; zou mij niks verbazen. Z’n vrindjes verdienen door de crisis geld als nooit tevoren.

  @11:
  en afgezien daarvan, je bent een rund als je met negatieve rente stunt. En helemaal als je daar dan nog een vette HRA korting bovenop wilt blijven stapelen. Het lijkt heel wat die bankiers, maar eigenlijk zijn het gewoon tragische figuren. Ik denk niet dat de geschiedenis positief zal oordelen over Ome Nout en zijn kornuiten.

 13. ll says:

  Het was gewoon een leuk spelletje, en het heet monopoly en is nu bijna [ nog 1 of 2 jaar ]uitgespeeld. Degenen die het spel goed hebben gespeeld zijn de winnaars [ de banken, en vooral de hedge funds direkteuren ], maar dat zijn er niet veel, de rest zijn de loosers.

  Het laatste restje cash, dat er nog is wordt nu nog uit het spel geperst [ hier in Olland belastinggeld voor Griekenland ], dan is het game-over en kunnen we opnieuw beginnen.

  Na jaren in depressie.

 14. Martijn says:

  Nout spreekt altijd tergend langzaam. Dat suggereert de bedachtzaamheid die bij z’n beroep past. Maak vaak verdenk ik hem van een lage clocksnelheid waardoor het denkproces gewoon een beetje trager verloopt bij Nout.
  Haha. Misschien heeft hij met die lage kloksnelheid tot dus ver iedereen iedereen inderdaad voor de gek weten te houden tot bovenin de BIS en de ECB.
  Of hij is zoals je zegt bedachtzaam omdat al zijn woorden gewogen worden.
  Kies zelf maar…

  sterker nog, misschien was hij er bij toen de crisis georganiseerd werd; zou mij niks verbazen. Z’n vrindjes verdienen door de crisis geld als nooit tevoren.
  Je kan die dingen ook los proberen te zien.
  Ja ze verdienen veel geld, misschien teveel in verhouding met anderen.
  Maar hadden ze daar per se die crisis voor nodig???
  De directie van een belabberd draaien CBR kan ook gewoon zijn salaris met 17% verhogen. Directeuren van goedlopende ziekenhuizen ook.
  Wederom: kies zelf maar…

 15. dawg says:

  @ 15 Martijn

  De ECB heeft zolang ze bestaat een geldgroei getolereerd die ver boven de referentiewaarde lag en gewoon niet anders dan inflatoir kon zijn. Daar hoorde je de heren directieleden nooit over. Maar als Jan met de Pet een salarisverhoging in de wacht dreigde te slepen die niet lager was dan de geschatte inflatie dan stonden de heren klaar om in koor te waarschuwen voor het risico van inflatie. De staatschuld is het probleem waarvoor alles moet wijken, maar wil je er iets aan doen via de hra dan moet je opeens weer heek erg oppassen van Nout.
  Want een hypotheekschuld die bijna twee keer zo groot is als de staatsschuld (en inflatoir ook) is dan weer geen probleem. Zo geloofwaardig allemaal.

  Nout houdt trouwens klaarblijkelijk van goed verzorgd reizen:

  http://media.rtl.nl/media/actueel/rtlnieuws/2010/declaraties_DNB.pdf

 16. realist says:

  ach weet je. Wout wordt allang niet meer serieus genomen na alle flaters en ontkenningen.

  Hij haalt alles uit de Donald Duck

  http://pauwenwitteman.vara.nl/Archief-detail.113.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=6898&tx_ttnews%5BbackPid%5D=111&cHash=642c70e1e0

 17. nhz says:

  @13:
  “Het laatste restje cash, dat er nog is wordt nu nog uit het spel geperst”

  vandaar dat de nieuwste Monopoly versie alleen nog met creditcard geld werkt. Gaan we in real life ook snel zien vrees ik, ze zijn al heel ver op weg om cash geld te verbieden. Nu sparen nog bij wet verklaren tot terroristische activiteit en we zijn klaar voor de nieuwe ronde in het grote schulden+huizen spel.

  @14:
  de crisis heeft de macht van de banksters sterk vergroot; ze hebben nu meer dan ooit de hele wereldpolitiek in hun binnenzak. Ik denk dat het allemaal onderdeel van hun plan was. Voor de prive salarissen van de bankiers zelf was de crisis niet perse gunstig, maar voor het vak als geheel zeker wél.

 18. adamus says:

  11

  met die traagheid onttrekt hij energie bij de ander.

  Martijn, Nout heeft er ook geen belang bij om te vertellen wat er nu echt aan de hand is. Vanaf 1997 heeft hij bllijkbaar ook niet de behoefte gehad. On top of the world; hoe arrogant kun je zijn. Ook Wouter zullen we nooit meer terugzien, die kan zijn gezicht toch niet meer in de plooi houden, tenminste als hij wat wijzer is geworden tijdens zijn ministersjaren.
  En niemand voelt zich belazert, nou ja over de bonussen dan.

 19. adamus says:

  belazerd…….

 20. Nou, says:

  eigenlijk het enige stukje dat me wel aansprak was het tweede filmpje vanaf minuut 2 2:04

  Hier “voorspelt” Nout een daling op de nederlandse woningmarkt met 50%

 21. adamus says:

  Blijft de vraag waar gaat het geld naartoe, het is tenslotte een ruilmiddel………
  Er zal ook een nieuwe beperkte middenklasse en een onderklasse voor de elite gevormd moeten worden anders hebben ze niets aan hun rijkdommen. Spaargeld van een heleboel mensen (nhz) is nog niet weggeboekt, maar met 10 jaar zal het er anders uitzien.

 22. adamus says:

  Kan Wouter Bos eigenlijk nog wel over straat?
  Hij heeft tenslotte Fortis/ABN zo mooi afgehandeld.

 23. @15 Bijzonder gezellig gesprek.

  De heer Wellink is een man van statuur, hij heeft jarenlang voor rust en stabiliteit in de financiele wereld gezorgd. Verder heeft hij NL internationaal op de kaart gezet (men wordt niet zomaar voorman van DNB en Bazels Comité voor Bankentoezicht en neemt deel G-10 en IMF).

  http://www.dnb.nl/over-dnb/organisatie/directie/

  Tegelijkertijd staan in het artikel hierboven diverse argumenten voor een wissel van de wacht.

  „Maar als je wegloopt voor dit soort maatregelen in goede tijden, zit je in slechte tijden met de gebakken peren. Als je het toch gaat doen zeg ik, pas op de timing en hoe je het gaat doen. Pas op.”

  Helemaal eens met de heer Wellink, met de opmerking dat de goede tijden vooral gekomen zijn door vooruitgenomen consumptie en een overwaardespiraal op vastgoed dankzij de combinatie van langdurige kunstmatig lage rentes (heer Wellink had hier kunnen sturen?) en daar ook nog eens een flinke belastingsubsidie op die HRA heet.

  Zeepbellen blazen: géén kinderspel 🙂

 24. adamus says:

  Juan, Wellink stuurt niet. Hij zit achterin met zijn iphone.

 25. adamus says:

  Maar maandagmiddag deden hier nog wat andere ideeën de ronde. Iedereen kapitalist. Zo slecht kunnen Nouter toch niet zijn?

 26. Martijn says:

  De ECB heeft zolang ze bestaat een geldgroei getolereerd die ver boven de referentiewaarde lag en gewoon niet anders dan inflatoir kon zijn.
  a. Wat is de referentiewaarde?
  b. Weet je zeker dat de ECB volledig onafhankelijk van de dollar kon handelen? Weinig inflatie tegenover veel in de VS. Bevorderlijk voor de export denk je?
  c. Zou het ook nog kunnen dat olie sinds de introductie van de euro is gaan stijgen en op die manier tot wat inflatie heeft geleid? Misschien een noodzakelijk kwaad in het grotere spel der dingen?

  En voor de rest: ik ben niet specifiek fan van Nout en ben niet van zins hem goed te praten. Goed mogelijk dat hij zichzelf net als andere bestuurders veel te hoog beloond. Dat lijkt me dan een algemene ziekte van onze maatschappij en geen specifieke kwaal van dhr. Wellink.

  Ik heb daar hier overigens wel eens een leuk boekje over gelinkt: Ravi Batra – the coming golden age (als ik me niet vergis).

 27. Martijn says:

  Martijn, Nout heeft er ook geen belang bij om te vertellen wat er nu echt aan de hand is. Vanaf 1997 heeft hij bllijkbaar ook niet de behoefte gehad. On top of the world; hoe arrogant kun je zijn.

  Tja, als je in stilte bent strijd de leveren met de dollar zou ik het binnenslands ook niet aan de grote klok hagen.
  Jij wel dan?

 28. Martijn says:

  Tja, als je in stilte bent strijd de leveren met de dollar zou ik het binnenslands ook niet aan de grote klok hagen.

  Als je in stilte bezig bent strijd te leveren tegen de dollar…

  Gewoon vertellen joh, vinden ze vast leuk om te horen aan de overkant van de plas.

  Even bellen is beter, krijg je zelfs hulp van ome Ben?

 29. Martijn says:

  Maar maandagmiddag deden hier nog wat andere ideeën de ronde. Iedereen kapitalist.

  Niet gelezen. Was dat op voorzet van Ludwig?

 30. Martijn says:

  @30 en de crisis heeft de macht van de banksters sterk vergroot; ze hebben nu meer dan ooit de hele wereldpolitiek in hun binnenzak.

  Spreken we dan nog van dé bankiers en hun binnenzak?

  Zijn dat dan werkelijk dezelfde als vandaag?

 31. realist says:

  23 Juan

  Goed je weer te zien.

  “De heer Wellink is een man van statuur, hij heeft jarenlang voor rust en stabiliteit in de financiele wereld gezorgd.”

  In het land der blinden………

  Jij weet zeker meer van deze tegeltjes wijsheden. Kom er maar in.

 32. dawg says:

  @ 26 Martijn

  Met referentiewaarde wordt een trendmatige geldgroei van maximaal 4,5% bedoeld. Twee procent i.v.m. de maximaal toegstane inflatie en nog eens 2,5% ivm met de trendmatige reele groei.

  De eurozone is betrekkelijk autarkisch. Tachtig procent van de export van de afzonderlijke eurolanden blijft binnen het eurogebied. De wisselkoers tussen euro en dollar heft daarom niet zo heelveel invloed op het monetaire beleid van de ECB.

 33. nhz says:

  @21:
  dat is het risico inderdaad, ik denk dat dit jaar duidelijk gaat worden of de opzet van de banksters en hun handlangers (de politici) gaat lukken. Als het spel ontspoord krijgen ze NIET hun zin.

  @23: 🙂

  @26:
  a: dat was 4% ofzo dacht ik, Trichet noemt het regelmatig. Zaten ze ieder jaar boven.
  b: onafhankelijk ja, totdat de politiek moord en brand gaat schreeuwen in opdracht van grote bedrijven.
  c: bedoel je dat die olieprijs stijging door de euro komt, of dat het toevallig samenviel?

  @30:
  Tricky Trichet, ten voeten uit.

  @31:
  het gaat niet perse om dezelfde personen, wel om de bankiers als de nieuwe wereldelite die hun eigen positie verstevigd hebben ten koste van de rest. In hoeverre individuele bankiers organisators of loopjongens zijn is doorgaans moeilijk te bepalen.

 34. dawg says:

  @ 34

  c Ik bedoelde dat de wisselkoersen van de euro niet zo’n groot stempel drukken op het monetaire beleid van de ECB, omdat het eurogebied relatief autarkisch is.

 35. @realist

  Merci en gelijkwijs.

  Azulejos, tegels (azul = blauw, Spaans blauw, zonder Delft) kennen veel wijsheden zoals:
  – Zeepbellen blazen: géén kinderspel
  – wie het laatst liegt, betaalt het gelag
  – Geduld, komt u over een jaar mar terug
  – sin poesia no se puede torear (vrij: zonder te dichten dan men geen discussie voeren)
  – de beste stuurlui dempen de put

  Zo komen er een hoop lessen uit de kredietcrisis op de muur. 🙂

 36. floor says:

  SP index naar de 551, geen idee hoeveel jaar we er over gaan doen, maar komen doen we er.
  Met andere woorden “het gaat echt niet goed”

 37. adamus says:

  30
  martijn, leuk om mee te schermen met iets wat we nog nooit gezien hebben. Kunnen we de bookmakers er niet op loslaten.
  Muntunies zijn uiteindelijk verdwenen.

  Batra, lezen.

  ons kent ons. Is het niet? Geloof echt niet dat de mannen van het grote spel geheimen hebben. Onder elkaar dan.

  Trichet, had toch ook iets met een overdadig opgezette Oosteuropa bank in London? Werd daarom geen eerste baas bij ECB, maar Duisenberg als calvinist.

 38. adamus says:

  In het land der blinden………kon hij even zijn goede knie niet vinden.

 39. adamus says:

  33

  werken de chinezen voor nop gaat die vlieger op.
  En waarom moet die inflatie etc. toegestaan zijn?
  Maakt dat “onze €” anders?

 40. 239 adamus

  🙂

  – de polderbodem ligt laag maar is hoog gewaardeerd
  – Het Nederlandse begrip “bodemprijzen” is waardeloos geworden

  🙂

 41. – Scheeflenen is lenen maar niet terugbetalen
  – de schuld van de kredietcrisis ligt bij wie hem (toch) niet konden betalen…

 42. Goudbelegger says:

  Celente; Total economic meltdown , the only growth is in the government size

 43. adamus says:

  goudbelegger, dat zien we nu toch al bij de overheid. Was gisteren (?) iemand die dat staalhard vertelde dacht ik.

 44. – Krimpgebied is Kansgebied, haha (credits: NVM)

 45. – voor een woekertje (toch nog) op de top-hypo-rij zitten

 46. – als financiële stabiliteit geen eigenaar heeft, is het makkelijk rijk rekeen 🙁

 47. – a la hora de matar, no podemos dudar (Juan Belmonte)

 48. ll says:

  @ Goudbelegger, hoe ziet dat eruit, een economic meltdown.

  Vertel…..

 49. adamus says:

  42

  juan, in VS wordt schuld al kwijtgescholden. Probleem is, de kopers kunnen zelfs de sloop van hun huis straks niet betalen.

  Maar…….Obamo moet opnieuw stemmen veroveren. Eens kijken of hij echt gemeen gaat worden. Een armpje op de rug draaien van partijgenoten is tot daar aan toe, maar gaat hij een frozenshoulder van de conservatieven ook therapie geven?

 50. adamus says:

  49

  door het putje.

 51. – vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren

 52. 50

  – bij een diepe woningcrisis kunnen mensen de sloop van hun eigen huis niet betalen

 53. adamus says:

  tijd te doden, kunnen we niet twijfelen

  spaans kleiproduct?

 54. adamus says:

  sed libera nos a malo

  waar een kostschool al goed voor is 🙂

 55. – bij casametrie ontbreekt causaal meten

 56. 55 paters ?

 57. of nonnen

 58. U kent ze wel die dakpannen waarbij de paters boven en de nonnen onder liggen 🙂

 59. adamus says:

  dat zeg ik

 60. @54 Als het tijd is om te doden, mogen we niet twijffelen (48), spaans stierenvechtersgezegde

 61. Kleiloos

 62. Wel vol zand: arena

 63. – zo, nu eerst een Bavaria

 64. adamus says:
 65. adamus says:

  wat je zegt:

  http://www.youtube.com/watch?v=A3MfQIswl3k

  wat deed Nout met die iPhone?

 66. adamus says:

  t is natuurlijk asjemenou.

 67. adamus says:

  ga niet niet uit de school klappen, juan. Fraters.

 68. adamus says:

  bavaria, ook een NL export succes; woestijnbier.

 69. dawg says:

  Een tegeltje voor alle piramidespelers:

  “Wie het laatst lacht, lacht soms te laat.”

 70. @70 Hahahahaha, goeie.

  – Met de Fiat Panda, liegt u iedereen uit

 71. scheeflenen is een keuze (vrij naar die reclame “succes is een keuze”)

 72. @71

  – Werken blijkt gezondheidsbevorderend, u heeft geen tijd om ziek te zijn.

 73. @ 65 🙂 topbalkie

 74. adamus says:

  Peter, recent vernomen over een schaal 17 ambtenaar die al jaren via een of ander pool over diverse ministeries zwerft om de pootjes recht te trappen werd gepasseerd voor een nieuwe klus; er werd iemand van buitenaf aangenomen. Ministerie had maar tijdelijk iemand nodig, maar vaste kracht (consultant/zzp’er geweest) erbij.
  Alle “diversiteitsregels” (vrouw/kleurtje) zijn ook nog eens geschoffeerd, het gaat de overheid ongeveer 1.5 tot 2 miljoen kosten de komende 15 jaar!

 75. adamus says:

  scheeflachen, bestaat dat ook al.

 76. realist says:

  52.Juan Belmonte Zegt

  en @ 70 72

  hahahahaah

  Wijze spreuken!

  Juan for president!

 77. Scheeflenen bestaat volgens Google anno 25 mkaart 2010 alleen op deze blog.

  Scheefwonen bestaat wel, scheeflachen ook

 78. – let op: geld lenen kost geld

 79. Uw zoekbewerking – Scheefveilen – heeft geen overeenkomstige documenten opgeleverd

  Suggestie:

  •Zorg ervoor dat alle woorden goed gespeld zijn.
  •Probeer andere zoektermen.
  •Maak de zoektermen algemener.

 80. dawg says:

  Nout waarschuwt nog maar weer eens voor het niet tijdig wegwerken van de tekorten op de begroting.

  „Dat kan een opdrijvend effect hebben op de rente. En dat zet weer een rem op de particuliere consumptie en de groei.”

  Alsof de kapitaalvraag uit hoofde van de hypotheekverstrekking niet precies zo’n zelfde effect heeft. Op voelt het “opdrijvende effect van de rente” daar soms anders aan? Komt dat omdat we prijsstijgingen van schoenveters en hondebrokken gewoon inflatie noemen maar hogere huizenprijzen “vermogensvorming”?

 81. adamus says:

  Peter, gelukkig wordt het allemaal betaald uit de begroting. “kost geen cent extra”.

 82. adamus says:

  82

  beestje moet een naam hebben. Maar zoiets m.i.

  “fijn en veilig investeren in een huis”. Alles heet nu investeren. Eet je een yakult dan investeer je in gezondheid, hoe micro ook.

 83. adamus says:

  lach me een kriek.

 84. adamus says:

  Is het nu cryptisch wat Nout zegt of babbelt hij wat voor zich uit.
  Hoe zal seniliteit zich ontwikkelen bij zo’n kerel? Op een gegeven moment blijkt hij ook nog een tijdje napoleontische trekjes te vertonen; is er een overgangsperiode?

 85. dawg says:

  Nog een vraag waar ik mee zit Nout.

  Waarom is het wel OK dat individuele huishoudingen 400, 500 of 600 procent van het jaarlijkse inkomen lenen, terwijl de overheid bij 3% al in de fout gaat volgens jou?

  Is dat omdat het kopen van een huis meer bijdraagt aan het opvangen van de gevolgen van de vergrijzing dan het goed opleiden (en opvoeden) van onze jeugd zodat ze later een kwalitatief sterke beroepsbevolking vormen?

 86. Frouke says:

  Wijze spreuk: “When prosperity comes, do not use all of it.”
  (Confucius)

 87. dawg says:

  @84 Adamus

  Poets, priests and politicians
  Have words to thank for their positions
  Words that scream for your submission
  And no one’s jamming their transmission
  ‘Cos when their eloquence escapes you
  Their logic ties you up and rapes you

  Dedoodoodoodedaadaadaa / Police

 88. – everybody wants to go to heaven.. but nobody wants to die….

  Albert King
  🙂

 89. – faut pas jouer les riches, quand on n’a pas les sous

  Vrij: je moet niet de rijke luis uithangen als je er de centen niet voor hebt

  Jacques Brel

 90. Martijn says:

  @34

  bedoel je dat die olieprijs stijging door de euro komt

  Ja.

  Goud ook.

  Goud en olie hebben een verband.

 91. dawg says:

  Albert King. Kan zo op een tegeltje.

  http://www.youtube.com/watch?v=QNsLyQGSqIg

 92. Martijn says:

  @38

  Muntunies zijn uiteindelijk verdwenen.

  Correct.

  Dan moet Trichet dus iets anders bedoeld hebben.

  Wel eens een muntunie gezien die goud naast ipv achter zijn munt liet staan?

 93. Martijn says:

  c Ik bedoelde dat de wisselkoersen van de euro niet zo’n groot stempel drukken op het monetaire beleid van de ECB, omdat het eurogebied relatief autarkisch is.

  Dat zie ik anders, maar ga ik nu niet uitleggen.

  Het gaat in elk geval niet alleen om de export van de EU.

 94. Overeenkomst tussen Ben Bernankie en Stevie Ray Vaughn ?

 95. dawg says:

  @ Juan

  Helicopter (crash)?

 96. adamus says:

  autarkisch? Ik denk dat we heel veel in $$ doen, niet alleen olie.

 97. adamus says:

  @98

  autarkisch: gazprom, ook zoiets.

  reken je UK er ook bij?

 98. ll says:

  Inflatie, waar, M3 weer in de min – 0.4 %

  http://sdw.ecb.europa.eu/reports.do?node=100000141

 99. Goudbelegger says:

  ll, zul je ook wel je ideeën over hebben hoe een economische meltdown eruit ziet, denk zelf aan steeds meer overheid, steeds meer dwang, steeds meer stress, steeds meer inflatie, tot de oorlog komt, daarna bouwen we het weer op en komen er weer goede tijden, ben niet negatief, wel realistisch. Zie die slechte tijden niet zo snel komen, kan het me niet voorstellen is beter.

 100. nhz says:

  @36:
  en dat terwijl het land van de tegeltjes net extra is afgewaardeerd; de waarheid wordt niet meer gewaardeerd 😉

  @45:
  met die recente cijfers over de verdere kankergroei van de overheid kun je vermoeden waarom de buitengebieden krimpen: er wordt zoveel nieuw personeel naar Den Haag en omstreken getrokken dat de rest van het land wel leeg MOET lopen.

  @50:
  Obama heeft geen stemmen nodig, hij heeft een éénmalige job en zal daarna rijk beloond worden voor bewezen diensten door dezelfde clubs die hem in het zadel hielpen (Wall Street, Aipac, enz.)

  @52:
  beetje moeilijk voor de gemiddelde Nederlander die alleen maar schulden en geen mensen die hem schuldig zijn.

  @80:
  behalve als het voor de eigen woning is, dan levert het geld op. Vandaar dat de overheids waarschuwing alleen geldt voor lenen en niet voor scheeflenen.

  @101:
  leuk dat er naast veel levenswijsheid soms ook echte sprookjes voorbijkomen hier; dat houdt het leven comfortabel.

 101. Seroxat says:

  VEH snijdt de HRA punt aan op haar forum:

  Beperking hypotheekrenteaftrek?
  Admin: 24-03-2010 – 12:33

  De politieke discussie over de hypotheekrenteaftrek komt op het slechts denkbare moment. Vereniging Eigen Huis maakt zich grote zorgen over de plannen van politieke partijen die de beperking van de hypotheekrenteaftrek als bezuinigingsmaatregel zien. Hoe denkt u hierover? Deel uw mening in dit forum!

  http://www.eigenhuis.nl/Forum/ShowPost.aspx?PostID=14450

 102. adamus says:

  Leuk is ook de zin “waardestijging die mijn ouders hebben meegemaakt”.

  “investeren in waardestijging” ………

  Ik ga nu eerst maar eens waarde toevoegen aan een gekregen mobieltje; simlock vrij maken. Over een uur is het €5 waard.

 103. Ludwig von Mises says:

  Patroon gegint zich een beetje te herhalen. Moderator plaatst nieuw stuk. Reageerders gaan zaniken dat TPTB – Wellink – zo ontzettend dom zijn – in tegenstelling tot reageerders die natuurlijk de baan van Wellink beter kunnen doen. Vervolgens verschuift de discussie naar monetaire economie. En uiteindelijk gaat het over goud.

 104. Hugo says:

  Waarom zou een Nederland bezuinigen? Nederland heeft voldoende omvang om een hedgefonds te worden! Gewoon maximaal lenen en spelen maar. Mislukt het ben je to big to fail dus ik zie geen problemen. Daarnaast kunnen we altijd rekenen op de ‘solidariteit’ van onze Europese, Amerikaanse, Japanse of Engelse vrienden. 1 van de 4 wil toch wel zijn currency debasen. Waarom daar niet de vruchten van plukken? Met Nout erbij, welke zitting heeft in allemaal dubieuze clubjes, kan het niet mis gaan.

  Verkiezingsslogan;
  Geen gezeik, Nederland als hedgefonds maakt iedereen rijk.

 105. Martijn says:

  @106

  Deze hele crisis gaat uiteindelijk ook over goud, zoals je weet.

  En de Euro.

 106. nhz says:

  @106:
  samenzweringstheorie?

  @107:
  Nederland is al lang een hedgefund. ING, de diverse hedgies van het ABP en andere pensioenfondsen. Als je kijkt hoe groot de financiele sector is vergeleken met de rest van de economie dan staat NL wereldwijd vast in de top 5.

 107. Ludwig von Mises says:

  108

  Eens. Kunnen we het gezeur over TPTB in het vervolg niet achterwege laten en gelijk zaken doen?

 108. adamus says:

  gelijk zaken doen, maar niemand wil ons financieren………….

  contant, in het handje, goud gaan we voor.

 109. Martijn says:

  @110

  Ik probeerde hierboven al uit te leggen dat de heren van de centrale bank de afgelopen 30 jaar toch wat meer bewerkstelligd hebben dan op dit moment naar buiten wordt gebracht, maar het lijkt er op dat een aantal posters het wel prettig vond om gratis voor de VS te werken.

 110. adamus says:

  de hele crisis gaat over echte waarde, toch?

 111. Martijn says:

  @113

  Ja. Echte waarde.

  De dollar heeft geen echte waarde, maar is een schuld.

  Goud heeft echte waarde.

  De euro heeft ook geen echte waarde, en is ook een schuld.

  Maar goud staat naast de euro bij de ECB. Voor het eerst in de monetaire geschiedenis van de mens.

  Les Européens ont entrepris de réaliser ce qui était considéré comme impossible, ce qui n’avait encore jamais été tenté au cours de l’Histoire. Tocqueville a dit: “L’Histoire est une galerie de tableaux dans laquelle il y a peu d’originaux et beaucoup de copies”.

  Het management van de euro is compleet verschillend van de dollar.

  Revolutionair.

  Misschien gaat het werken.

  Wij gaan het zien.

 112. Ludwig von Mises says:

  112

  Eens. Posters die voor de katzekut willen werken moeten vooral papieren of digitale getallen sparen.

 113. Goudbelegger says:

  Ja, de centrale banken hebben inderdaad heel wat bewerkstelligd, nederland inderdaad supergedged zoals Adamus terecht opmerkt, de hele EU draait om subsidies, de hele economie wordt steeds meer één grote farce, één groot toneelstuk waarbij iedereen via de overheid van iedereen probeert gratis te leven.

  Verder ben ik ook niet zo slim maar als Nederlandschen Bank Icesave toelaten, een bank van een landje met ongeveer 300.000 inwoners dat al tot z’n oogbollen in Engeland bezig was…..

  Hij probeert wel mooi de aandacht af te leiden die ouwe brabbelaar, nu zegt ie ‘hoe zit het met de rol van de EC in ‘de crisis”. Handige Harry.

 114. Goudbelegger says:

  Wat betreft herhaling van zetten op dit forum. Er gebeuren nog geen heel spectaculaire zaken dus dan krijg je dat. Vind er niks mis mee om wat te ouwehoeren aan de digitale dorpspomp. Dan lees je het niet tot er echt wat gebeurt, dan zal het gepost ook anders worden.

 115. Goudbelegger says:

  Een concrete andere vraag dan. Waar kan 1 g. gouden munten kopen? In verband met het echt ruilen over een aantal jaren, heb ik liever dan 1 OZ gouden munten.

 116. Martijn says:

  @Goudbelegger

  Jij weet niet hoe weinig je weet. Voordeel is wel dat je op jouw manier toch bij het goede materiaal terecht bent gekomen.

 117. Martijn says:

  In verband met het echt ruilen over een aantal jaren, heb ik liever dan 1 OZ gouden munten.

  Het echte ruilen.

  We gaan stoppen met digitaal geld om de samenleving vooruit te helpen.

  Lekker muntjes van 1g via de post opsturen naar amazon.com

 118. Goudbelegger says:

  Je doet me denken aan m’n neefje van 26 die z’n afstudeerscriptie steeds maar niet afmaakt, nu weer door Europa reist maar iedereen altijd zit te vertellen hoe het zit.

  Ik filosofeer hier wat, heb een behoorlijk bedrag geïnvesteerd.

  Je kan anderen ook gewoon in hun waarde laten.

 119. Martijn says:

  Doordat je niet alles ziet wat er gebeurt mis je de positieve ontwikkelingen en schiet je door in negatieve gedachten, al noem je dat zelf realisme.

  Wat je ziet klopt deels wel, in die zin is het realisme, maar wel met een beperkte blik.

  Je ziet de bovenste helft van een halfvol glas dat eerst nog vol was en neemt daarom aan dat het nu leeg is.

  Ik probeer je daar op te wijzen. Gemoedsrust is ook wat waard.

 120. Ludwig von Mises says:

  122

  Herding cats. Lastig hoor.

 121. Goudbelegger says:

  Wel interessant dat iemand die het over sterke inflatie en goud heeft zegt dat ik te negatief ben, dat is grappig : )

  Dus alles komt snel, binnen enkele jaren, weer goed?

 122. Martijn says:

  Ja.

  Ik gaf het hierboven al aan: de euro is uniek. Trichet wist waar hij het over had toen hij dat zei.

  De euro gaat de dollar overnemen en de kaarten worden wereldwijd opnieuw geschud.

  Dat gaat dynamiek veroorzaken, maar is per saldo niet slecht voor de eurozone, en nog minder voor wie fysiek goud heeft (jij gaat er nog goed vanaf komen).

  Euro-inflatie wordt veel lager dan aan de andere kant van de plas.

 123. Martijn says:

  Tijdsraam blijft lastig, maar het gaat geen tien jaar meer duren en het kan veel sneller gaan. Zo ontzettend slecht hebben we het nu overigens ook weer niet.

 124. Hugo says:

  @ goudbelegger

  Gouden dukaten zijn 23 3/4 karaat en wegen 3,4 gram. Zowel de NL als AU(stria) versie (nog) ruim voor handen. 1/10e en 1/20e troy ounce munten zijn ook beschikbaar maar met vele malen hogere premiums.

 125. Hugo says:

  @126

  Is de regering van de VS niet aan het helpen om de $ op te blazen? Het gaat daar nl behoorlijk slecht. Ze hebben al aangegeven bereid te zijn om vanaf 2018 afstand te doen van de reserve status van de dollar.

 126. Martijn says:

  Ze hebben al aangegeven bereid te zijn om vanaf 2018 afstand te doen van de reserve status van de dollar.

  Interessant.

  Heb je daar een link bij?

 127. Dalen says:

  @125

  “De euro gaat de dollar overnemen en de kaarten worden wereldwijd opnieuw geschud.”

  Zou daar niet te zeker van zijn. US heeft zijn zaakjes sneller op orde dan de EU- zone. Er zijn veel armlastige landen in de EU met zelfs nog corrupte landen als Bulgarije, Roemenie.

  Kijk eens hier in NL hoe met rotte gezwellen wordt omgegaan. Alles op de lange baan schuiven en pappen en nat houden.

  De Euro heeft zijn langste tijd gehad. De dollar is niets maar de Euro redt het zeker niet.

 128. adamus says:

  128 hugo,
  hebben ze dan de buit binnen?

  martijn, jij hebt toch ook nog wel boektitels opgegeven over het oude rome enz. Helemaal vrij van achterdocht en samenzwering lijk je me ook niet (?)

  Ik moet nog even nadenken over de € met een florisante toekomst en het verband met goud en $.

  Ook heb ik begrepen dat Ludwig en Goudbelegger nog steeds in papiergoud doen. Daar heb ik helemaal geen vertrouwen in. Of je moet heel dicht op die business zitten en snel kunnen handelen. Maar als leek?

  (goudbelegger, het goud loopt natuurlijk op de creche, straks wil het ook een goudstift en niet iets dat er op lijkt of een cadeaubon)

 129. Ludwig von Mises says:

  130

  Er is werkelijk niets waar je gelijk in hebt. Fascinerend hoe iemand zo consequent het verkeerd kan hebben omdat ie blaat zegt als ie blaat hoort – gesponsored door GS en JMP. Met jou gaan we de oorlog niet winnen. Het was me weer een genoegen, oude valutahandelaar.

  Ik heb 95% in aandelen in mijnbouw. 5% om te speculeren omdat iemand mensen als Dalen

 130. Martijn says:

  Helemaal vrij van achterdocht en samenzwering lijk je me ook niet
  Als we zo naar onze geschiedenis (oud & recent) kijken kunnen we niet anders dan concluderen dat het in de mens zit.

  Ik moet nog even nadenken over de € met een florisante toekomst en het verband met goud en $.
  Doe maar. Het is echt een revolutionaire wijzingen. Dalen zou er ook nog even moeten studeren zo te zien. Het gaat om de architectuur achter de euro en het politieke management van het geld dat daaruit voortvloeid.

  Nogmaals, Trichet zei het niet voor niets. Duisenberg ook niet: The euro, probably more than any other currency, represents the mutual confidence at the heart of our community. It is the first currency that has not only severed its link to gold, but also its link to the nation-state. It is not backed by the durability of the metal or by the authority of the state. Indeed, what Sir Thomas More said of gold five hundred years ago – that it was made for men and that it had its value by them – applies very well to the euro.
  Neem van mij aan dat ze het over exact hetzelfde hadden.

  Ook heb ik begrepen dat Ludwig en Goudbelegger nog steeds in papiergoud doen. Daar heb ik helemaal geen vertrouwen in.
  Ik ook niet. Totaal niet. Goudbelegger geeft hierboven overigens wel aan waarde in fysiek te zien. Gaat goedkomen.

 131. Ludwig von Mises says:

  moet uitkleden.

 132. nhz says:

  @125:
  ondertussen staat de pleuro wel weer 30% lager t.o.v. NZ$ (en vermoedelijk AU $) dan een jaar geleden. Kortom, het gevecht tussen euro en dollar is maar schijn, ze zakken gewoon allebei als een baksteen (en terecht, gezien het ronduit inflatoire beleid).

  kan me dus aansluiten bij Dalen (130) en zoals vaker oneens met Mises.

  @133:
  ik beleg niet op basis van fundamentals, heb ik al lang afgeleerd. Ik kijk liever wat de markt mij vertelt (niet altijd duidelijk, en niet altijd een garantie). De koersontwikkeling vertelt mij dat de euro bijna net zo gammel is als de US$.

 133. Martijn says:

  Kortom, het gevecht tussen euro en dollar is maar schijn, ze zakken gewoon allebei als een baksteen (en terecht, gezien het ronduit inflatoire beleid).

  Totdat goud zijn herwaardering krijgt.

  Ik geef hierboven al aan dat zowel Duisenberg in 2002 als Trichet in 2008 daarop hintten. Ik geef jullie hierboven zelfs de reden waarom de euro revolutionair anders is.

  Maar goed, vanuit de wat rechtlijnige denkwijze waarbij alle tekortkomingen van de maatschappij op de centrale bankiers worden afgeschoven is het niet onbegrijpelijk dat opmerkingen van dergelijke lieden genegeerd worden.

  We gaan het zien.

 134. Dalen says:

  @132

  De narcistische allesweter roept ook weer eens iets.

  Kan je ook nog iets normaals zeggen of ben je met je tunnelvisie zo gefocust op jezelf dat je de werkelijkheid niet meer ziet.

  Duidelijk een pas afgestudeerde bal die denkt dat hij het weet.

  In mijn praktijk kom ik ze dagelijks tegen en ze handelen voor hun clienten daarnaar. Tot veel genoegen van mijn kant.

 135. Goudbelegger says:

  Tnx Hugo. Zie zelf een verwoeste wereld over een aantal jaar, 5 of zo. Iedereen heeft z’n eigen ideeën.

  @130 helemaal eens.

  Adamus, zoals ik al eerder gezegd heb, zal op een gegeven moment de switch moeten maken naar echt goud.

  Ludwig zit dus ook in goudaandelen, interessant. Daalt behoorlijk laatste paar dagen..

  Martijn begrijp ik niks meer van. Euro neemt $ over??????? Europa capabel?? Zitten heel veel goede bedrijven inderdaad maar daarnaast is er zoveel geprofiteer en corruptie..

 136. Goudbelegger says:

  @127 Heb je daar een betrouwbaar adresje voor?

  Gouden dukaten zijn 23 3/4 karaat en wegen 3,4 gram. Zowel de NL als AU(stria) versie (nog) ruim voor handen. 1/10e en 1/20e troy ounce munten zijn ook beschikbaar maar met vele malen hogere premiums.

 137. Ludwig von Mises says:

  137

  Je moest eens weten wie je voor je hebt – onderwijzertje.

 138. Martijn says:

  @139

  Het gaat om de architectuur van de Euro en de waardering van goud daarbinnen.

  Niet om corruptie, inflatie, of wat voor economische interpretaties dan ook.

  Dit is een monetaire kwestie waaraan 30 jaar is gewerkt.

  Goudaandelen gaan het veel slechter doen dan fysiek goud.

  En die overstap van papier naar fysiek ga je never nooit op tijd redden! Denk je niet dat iedereen die in papiergoud zit hetzelfde denkt? Die zijn allemaal van plan om precies op tijd over te stappen en daarmee alle anderen te verslaan. Onbewust arrogant.

 139. Hugo says:

  @131

  Ik weet niet of de buit al hlemaal binnen is. Zover ik kan nagaan is er niet zoveel meer te halen. Soms kan je maar beter genoegen nemen met genoeg voordat dat de guillotines afgestoft worden.

  Doe ook niet aan papiergoud. Dat vertrouwen & waarde gaat het om wat mij betreft.

 140. Hugo says:

  Ik ben lang anti Euro geweest maar begin nu in te zien dat de Euro geniaal is.

 141. Martijn says:

  @144

  Mooi hè?

 142. adamus says:

  Die zijn allemaal van plan om precies op tijd over te stappen en daarmee alle anderen te verslaan. Onbewust arrogant.

  daarom mijn idee: “voor insiders only”.

 143. adamus says:

  Kan de ECB dat “geniale” ook niet communiceren naar ons soort stervelingen? Beetje PR zou toch geen kwaad kunnen.

 144. Goudbelegger says:

  @147 Tnx.

  Een centrale bank geniaal, zal niet eigenwijs zijn of zeggen dat kan niet maar we hebben helemaal geen centrale bank nodig, Amerika heeft die lange tijd met succes buiten de deur gehouden en hun economie ging als een raket.

  Einstein zei het al, vrijheid gaat het om en goud = vrijheid. Een europese bank zal ons geen voorspoed brengen, zeker niet met de hele ambtelijke, politieke EU en die krijg je er gewoon bij, alleen daarom is het al niks, goud is altijd goed.

 145. Goudbelegger says:
 146. dawg says:

  @ 145 Martijn

  Licht mij eens bij over dat geniale en unieke van de euro.

 147. adamus says:

  152

  ook onder de pannen dit weekeinde. Al zullen er best wel vragen blijven. “wat is waarheid”.

 148. Martijn says:

  De citaten die ik hierboven aanhaalde zeggen genoeg als je bovenstaande link (alle delen) hebt gelezen.

  Ik ben weg van deze site, het was me een genoegen.

 149. Martijn says:
 150. adamus says:

  jammer, je wekt de indruk dat de grond te heet onder de voeten wordt. 1000x jammer.

  salut.

 151. adamus says:

  Vermeent, de man van de windmolenparken op zee. Wat een kletskous. Zo’n 60+ die ineens tot inzichten komt. Gaat Herman Twijffels achterna.
  “een beetje pijn voor iedereen, een complete verdoving voor de schuldenaren”. “Lijkt de tandarts wel, het is zo over”. Nou, ja behalve als er een kroontje opgezet moet worden incl. wortelkanaalbehandeling.

 152. adamus says:

  martijn, ook nooit meer terug komen. Ga je het een week volhouden? Borreltijd!

 153. adamus says:

  Mises, HRA gaat niets mee gebeuren. VVD is tegen smiley.

  Optie:
  Straks gaan we per huis fors meebetalen aan infrastructuur. Riolering, stoeptegels, bestrating etc. Verplicht wel te verstaan. Desnoods ook achterstallig onderhoud riolering 6K per woning. Is in Duitsland ook niet ongewoon.
  De HRA kan dan gewoon blijven.

  @ vorige draad.

 154. adamus says:

  ahoy

  Later is de arabier uitbetaald in US winkelcentra.

 155. Robert says:

  Wat kun je anders verwachten van een CDA prominent. CDA staat er zo slecht voor dat ze HRA en Rekening Rijden beide van tafel halen. Wordt zo wel een erg populistisch programma wat ze gaan voorstellen. Ben benieuwd waar ze 29M vandaan gaan halen.

 156. adamus says:

  Waar gaan ze het vandaan halen?

  zie 160

 157. 97 precies, Stevie is uitgevlogen, het wachten is op de landing van Ben

 158. 1300 miljard aan schulden opgekocht om de USA huizenmarkt niet laten ploffen maar te laten glijden

 159. Hugo says:

  @ Adamnus & goudbelegger,

  Ik heb het niet over de uitvoerende tak (ECB) maar het design van de Euro.

  Zoals Martijn het (in 142) het mooi stelt

  ”Het gaat om de architectuur van de Euro en de waardering van goud daarbinnen.”

 160. Hugo says:

  @ Martijn (154)

  Het was mij ook een waar genoegen. Adios en hopelijk tot volgende week (smiley). Het ga je goed.

 161. adamus says:

  Hugo, architectuur is niet definitief. Morgen kan al het goud afgepakt worden of aan restricties gebonden. Zal niet gebeuren. “wat is waarheid”????

  Denk dat ie ladderzat was.

  Hugo, er verschijnen hier ook trollen van “belanghebbenden”, zijn ze zelf; TPTB bestaan helemaal niet.
  Allemaal conspiracy. Laat je niet opnaaien door gouden verhalen. Gewoon eigen conclusies trekken, doet Goudbelegger ook. Niks op tegen.

  Essenboompje planten is niks op tegen, hoewel er mensen zijn die ook zullen lachen bij het idee. Dat randje bomen levert mij ieder jaar precies genoeg op om in energie te voorzien. Van de verkoop kan electra betaald worden.

 162. adamus says:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jean-Claude_Trichet

  weinig info hè, voor iemand die zo hard achter de schermen werkt. Zou er bijna achterdochtig van worden.

 163. Hugo says:

  Adamus,

  Er bestaan ongeveer 6,5 miljard waarheden. Hoe dan ook is op 1 paard wedden nooit verstandig. Zo vind ik bijvoorbeeld zilver ook mooi spul. Mijn vertrouwen in het fiatsysteem (dus ook beurzen) is niet zo groot. Wellink, Trichet, Bos, Barosso ea kunnen daar veel te veel mee lopen klooien. Zoals ik al eerder aangaf heb ik behoefte aan meer autonomie. Mede daarom heb ik een deel van mijn kleine beetje bezit omgezet in metaal.
  Jouw voorbeeld van de Essen is er ook een goed voorbeeld van.

  Mijn bottom line is de wereld is gek, ik niet.

  Enne conspiracy (samenzwering) bestaat wel, al milennia. Als mensen groepen vormen zullen sommige daarvan allemaal plannetjes maken om zichzelf te verrijken. Liefst met zo min mogelijk moeite.

 164. Hugo says:

  Mensen die voor ons bestwil (op een voor u zonder u basis) werken zijn op 1 of andere manier stuk voor stuk lastig op integriteit te controleren (door ons). Zo is Nout ‘vergeten’ te vermelden dat ie ook aanschuift bij de Trilatal Commission. Meer te weten komen over bijvoorbeeld de BIS is ook lastig. Net zoals wat die Bilderbergers nou allemaal bespreken/plannen als ze gezellig een vorkje prikken.

 165. FINANCIEEL TERRORISME: NOUT WELLINK & ANDERE OPLICHTERS

  Citaat betreffende Nout Wellink en de woekerpraktijken van de z.g ‘Nederlandsche Bank’ – een kopie van de globaal zwendelende FED in de VS – waarvan ook het politieke personeel in Den Haag volledig op de hoogte is, maar deze informatie streng geheim houdt, alhoewel ‘t op Wikipedia te lezen is.

  De belastingbetaler kan eigenlijk alleen maar schulden maken:

  “De Nederlandse regering kan nu alleen aan geld komen door dit te lenen van particuliere banken.”

  En er rente over te betalen? Alle winsten gaan naar de z.g. Nederlandsche Bank, en alle door deze misdadige bankiers gemaakte z.g. verliezen komen voor rekening van de belastingbetaler. Dit gebeurt overigens globaal, en al heel lang. Schaamteloze dieven zijn ‘t! En niets anders!

  Wikipedia: “Het is voor Nederland sinds 1998 totaal onmogelijk om schuldloos zijn eigen economie van geld te voorzien. Nederland kan sinds de bankwet van 1998 niet meer zelfstandig de hoeveelheid geld in omloop regelen.” – [einde citaat] – Checken kan hier via Url.: http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Nederlandsche_Bank

  En de rest, over hoe de nederlandse belastingbetaler niets mag weten en permanent bestolen en belogen wordt, is hier Url.: http://forpressfound.livejournal.com/34209.html

  Alles onder het motto van de profiteurs:

  Hou jij ze arm, dan hou ik ze dom!

  -0-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*