Hugo Priemus: “De huizenprijzen zullen waarschijnlijk jaren blijven dalen”

Het oplopen van de hypotheekrente en het afwachtende gedrag van consumenten kunnen de huizenmarkt nog jaren parten spelen. Dat zegt  Hugo Priemus, hoogleraar Besluitvorming grote infrastructuurprojecten en emeritus hoogleraar volkshuisvesting.

bron: KRO-Goedemorgen Nederland

Share Button
Tagged with:
37 comments on “Hugo Priemus: “De huizenprijzen zullen waarschijnlijk jaren blijven dalen”
 1. hans says:

  Goed verhaal en de man klinkt zeer betrouwbaar. Nog een jaartje of 4 zo’n 5% per jaar blijven dalen tikt toch flink aan.
  Aangezien het overheidspotje van steunmaatregelen leeg raakt denk ik wel dat een meerjarige daling onvermijdelijk is.

 2. firsttimer says:

  Koopsubsidie raakt op!
  Werkeloosheid loopt op
  HRA ter discussie

  Natuurlijk dalen de huizenprijzen

  Gelukkig maar!

 3. nhz says:

  hij zegt het niet, maar nog vijf jaar lang dalen met 5% per jaar lijkt me een wel zéér rooskleurig scenario, een soort ‘goldilocks’ voor de woningmarkt. Dat vereist bijna een economie die nog verder onderuit gaat (en zo de hypotheekrente historisch laag houdt), een rechts kabinet dat de HRA volledig overheid houdt en heel veel fantasie om nieuwe belastingen te bedenken waarmee al die kopers ondersteund kunnen blijven worden ondanks een giga begrotingstekort. En dan moet het ook nog allemaal goed aflopen met Griekenland, Portugal, UK, VS etc. want anders komt er ook meer druk op de kapitaalmarkt en dus de rente.

 4. nhz says:

  correctie: HRA volledig overeind houdt.
  En de werkeloosheid mag ook niet oplopen, anders kan de voorraad ‘te koop’ alleen maar verder stijgen. Al met al onwaarschijnlijk dat het zo gunstig afloopt.

 5. Goudbelegger says:

  Hij, die man zelf, is mede verantwoordelijk voor de prijsdalingen. Zo’n parasiet die meer dan een ton verdiend zonder echt te werken of onzekerheid te kennen, hoogleraartje ruimtelijke ordening, hoeveel hoogleraren hebben we niet in Nederland??? Dat is natuurlijk maar een deel van het verhaal maar al die lui bijelkaar maakt Nederland gewoon deels communistisch.

  De afgrond wacht, steeds meer van ons belastinggeld zal naar dit soort figuren gaan.

  ————

  Meer banen overheid, minder in de marktsector DEN HAAG (AFN) – Het aantal banen in de zorg, overheid en het onderwijs is in het vierde kwartaal van 2009 flink gestegen vergeleken met dezelfde periode in het jaar daarvoor. In het bedrijfsleven daarentegen is sprake van een forse krimp. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag presenteerde.

  De zakelijke dienstverlening heeft een forse klap gekregen door de economische crisis. Het aantal banen nam met ruim 100.000 af. De daling komt voor het overgrote deel door minder werk via uitzendbureaus.

  In de zorg konden 47.000 mensen meer aan de slag. Het aantal banen in het onderwijs steeg met vijfduizend. Bij de overheid telde het CBS twaalfduizend banen meer dan het jaar ervoor. ,,Al die verhalen over ambtenaren die hun baan verliezen. Dat gaat waarschijnlijk over de toekomst”, zei CBS-econoom Michiel Vergeer.

  Banenverlies

  Het CBS ziet over heel 2009 een toename van banen in de collectieve sector, tegenover een banenverlies in de commerciële branches. Naarmate het jaar vorderde, en zeker in het laatste kwartaal, tekende het verschil zich steeds scherper af.

  Over de hele linie waren er in het laatste kwartaal van vorig jaar 147.000 banen minder dan in de laatste drie maanden van 2008. Het cijfer is precies gelijk aan de eerste raming die het CBS in februari publiceerde.

 6. adamus says:

  misschien kan de NVM zich opsplitsen, kunnen ze iets meer schuiven met de getallen en daalt het aantal naar 175 of zo.

 7. nhz says:

  @5:
  “Het CBS ziet over heel 2009 een toename van banen in de collectieve sector, tegenover een banenverlies in de commerciële branches. Naarmate het jaar vorderde, en zeker in het laatste kwartaal, tekende het verschil zich steeds scherper af.”

  Slechte ontwikkeling inderdaad, maar was te verwachten en geheel in lijn met wat er in de VS gebeurt. Daar groeit de overheid, en vooral de salarissen van hogere ambtenaren, ook als kool. Net zolang totdat de overheid bijna de hele economie IS en het hele land failliet is. De crisis in NL moet nog beginnen, ze hebben tegen enorme kosten alleen maar uitstel bereikt.

 8. Sam says:

  off-topic

  Lees net dat Wellink wil dat de woningmarkt gered wordt i.p.v. Nederland

 9. adamus says:

  Straks hebben we geen land meer, alleen een hypotheek.

 10. Patrick says:

  Banken in USA beginnen inmiddels delen van de openstaande hypotheekleensom kwijt te schelden bij leners die “onder water” zijn en achterlopen met betalen.

  Over “Moral Hazard” gesproken…

  Eerst bail-outs voor de banken, nu bail-outs voor de huizenkopers.

  En ach, die credit crunch vullen we langs de achterdeur wel weer aan met wat verse dollar biljetten zodat de verstandige mens nog wat verder arm-geinflateerd wordt ten gunste van de mensen die teveel risico hebben genomen.

  De wereld is zo simpel 🙂

 11. lxiv says:

  Iedereen met economisch inzicht die op de wat langere termijn kan kijken weet dat dit zo is.
  De vraag is echter (voor de potentiële koper) accepteer ik dit verlies? Misschien vind je die 5% (bovenop de “normale” kosten) wel acceptabel.
  Héél lang is het zo geweest dat je feitelijk geld verdiende met wonen. Die 4% netto hypotheekrente was meestal lager dan de stijging van de huizenprijs. Dat kon zich natuurlijk niet eeuwig voortzetten, wonen is en blijft consumeren.
  Voor de economie zou het overigens beter zijn denk ik als de huizenprijzen sneller omlaag zouden gaan. Dan konden we vanaf de bodem weer groeien. Nu gaat het jarenlang teruglopen met een paar procent (5) per jaar. Vlees noch vis dus.

 12. nhz says:

  @9,10:
  niks nieuws onder de polderzon. 1 miljard per jaar voor veiliger dijken vindt de politiek ongehoord duur en dus niet acceptabel. Maar 30 miljard per jaar om de hypotheken boven water te houden daar ligt niemand in Den Haag wakker van, en bij DNB al helemaal niet. Virtuele economie heet dat, al zou virtueel land misschien meer op zijn plaats zijn.

  Ach, als het misgaat kunnen Wellink en z’n makkers altijd nog een bank op Second Life overnemen (bestaat dat nog?) om daar de spelers af te persen.

  @11:
  dat kwijtschelden kan ook heel makkelijk omdat de overheid de volledige hypotheeksom garandeert, en ze de schade ook nog eens mogen verrekenen met de belasting. De meeste banken maken dus dikke winst met die kwijtschelding; ongehoord maar waar, zal hier ook wel komen.

  @12:
  de netto hypotheekrente is 2-2.5%, of zelfs ruim onder de 1% bij variabele rente. Ik denk ook dat een snelle diepe crash véél beter is voor de economie. Anderzijds zal een gestage daling van vele jaren, om de reden die je zelf al noemt, zorgen dat steeds minder mensen trek krijgen om een huis te kopen. Want dan wordt duidelijk dat slapende rijk worden er niet meer bij is; op termijn is dat extra ongunstig voor de woningmarkt lijkt me.

 13. adamus says:

  de bubble zal uiteenspatten en de prijs zal hoog zijn voor degenen die afgelost hebben en spaarders. Er is simpelweg geen way out.

  Waarom Wellink nu van zich moet laten horen is mij ook een raadsel.

 14. He? says:

  @14 ?

 15. Hans2 says:

  @ 14
  ????

 16. huizenhyper says:

  @14
  ??
  Er gaat nu eerst een periode komen van ongeveer een half jaar waarbij de woningverkopen zo goed als stil vallen. Daarvan is nu nog geen sprake.
  Tegen het einde van dit jaar/begin volgedn jaar zal duidelijk worden hoe de hypotheekrenteaftrek wordt verlaagd/afgeschaft.
  De hypotheekrente zal ook licht stijgen dit jaar, maar deze wordt door de overheid kunstmatig laag gehouden omdat anders de kosten voor de hypotheekrenteAFTREK nog hoger worden. Hier had ik het al eens over.
  Er zal zowel deflatie als inflatie plaatsvinden. Huizenprijzen zullen de komende jaren dalen, maar deze daling zal “gecontroleerd” zijn, zoals eerder al aangegeven door de heer Hukker zelf.
  Voedsel en grondstoffen zullen fors stijgen, de goudprijs zal aardig toenemen de komende jaaaren.
  De huizenprijzen zullen dus dalen de komende 10 jaar ofzo, maar de rente gaat omhoog, terwijl de HRA afneemt/verdwijnt. Zoals mises ook al eens zei, de BETAALBAARHEID wordt slechter.

 17. Hans2 says:

  @ 17,

  Betaalbaaarheid voor mensen ZONDER eigen geld wordt slechter! Voor mensen MET eigen geld wordt de betaalbaarheid van huizen juist veel beter 😉

 18. nhz says:

  @18:
  ik hoop dat je gelijk hebt, maar met de huidige koers van Den Haag gaat dat nog jaren duren. Wordt toch emigreren denk ik.

 19. Martijn says:

  Waarom Wellink nu van zich moet laten horen is mij ook een raadsel.

  Ik zie het ook niet helemaal, maar gok op Europa.

  HRA weg is einde huizenmarkt.

  Klappen voor banken.

  Een extra probleemstaat.

  Misschien is het daar nu niet het moment voor nu we nog in strijd zijn Washington.

  Reken er maar op dat Nout (BIS/ECB) in elk geval inzicht in bovengenoemde dimensie heeft.

 20. nhz says:

  @20:
  inzicht vast, maar de grote vraag is welke belangen hij in deze vertegenwoordigt. Zeker niet die van de gewone burger, zoveel is inmiddels wel duidelijk.

 21. adamus says:

  21

  STATUS. Bekende leden Minerva……..

  kweenie wat voor milieu hij uit komt?

  Is Duisenberg een natuurlijke dood gestorven ?
  Van Traa waren/zijn ook twijfels over en zijn weduwe krijgt iedere keer weer een baan toegeschoven. Flagrant?

 22. adamus says:

  Waarom maakt EU zich zo druk over Griekenland.
  Stelt in het geheel niets voor. Navotechnisch misschien omdat Turkije van de VS af wil.

 23. nhz says:

  @22:
  grote vragen inderdaad, na alles wat ik er over gelezen heb lijkt het me ook geen zuivere koffie.

 24. Mieke says:

  35% x 2 = -70% = minimaal vanaf de top in 2008

 25. “Wij moeten rekening houden -ondanks ongetwijffeld weer wat lichtpunten die b.v. makelaars weer weten te bedenken- dat er nog een aantal jaren een min zal zijn in de prijsontwikkeling.”

  “Ga niet ontzettend veel haast maken, denk er nog eens over na.”

  Kortom:
  Komt u over een jaar maar terug 🙂

  Complimenten aan de heer prof Dr Ir. Hugo Priemus. Een goudeerlijk, voor het grote publiek duidelijke professor.

  Wat gebeurt er nu, krijgen we vaker zulke verstandige mensen in beeld die gewoon eerlijk zeggen wat ze denken zonder progranda-saus van NVM, Maurice de Hond of de VEH ?

 26. Martijn says:

  @21

  Dit is inderdaad moeilijk te zeggen.

  Wellink zit bijvoorbeeld wel bij de trilateral commission en overlegt daar met de Ami’s.

  Of hij zuiver op de graat is valt inderdaad te betwijfelen.

  @22
  De dood van van Traa was inderdaad zeer verdacht. Over Duisenberg heb ik zelf wat minder gelezen.

 27. Martijn says:

  @25

  In dit tempo blijf jij wel nog wel even huren…

 28. Martijn says:

  wel nog even = nog wel even

 29. Ludwig von Mises says:

  17 en 18

  Jullie hebben allebei gelijk. Vind Mises.

  Voorstel van Vermeend gelezen? Mises schreef het hier vorig jaar al.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/6386891/__Aflossing_eis_voor_renteaftrek__.html?p=11,1

  Smiley.

 30. Ludwig von Mises says:

  25 Mieke

  Vertel. Hoe gaat dat gebeuren. Leg eens uit. Die tussenwoning van 3 ton naar 1. Dat appartement van 1.5 ton naar 50 mille. Minus 70%. I am all ears.

 31. nhz says:

  @30:
  leuk voorstel, 2 miljard per jaar; helpt dus niks, al levert het meer op dan de nog veel slechtere voorstellen van o.a. D66en Groenlinks (over de rest zullen we het maar helemaal niet hebben, dat gaat netto zelfs meer kosten denk ik).

 32. snorkel says:

  ze proberen ook werkelijk alles om mensen maar zo gek te krijgen dat ze een huis kopen… gewoon het alternatief duurder maken! http://www.nuzakelijk.nl/algemeen/2213504/dozen-worden-duurder.html

  😉

 33. adamus says:

  Mises, HRA gaat niets mee gebeuren. VVD is tegen smiley.

  Straks gaan we per huis fors meebetalen aan infrastructuur. Riolering, stoeptegels, bestrating etc. Verplicht wel te verstaan. Desnoods ook achterstallig onderhoud riolering 6K per woning. Is in Duitsland ook niet ongewoon.
  De HRA kan dan gewoon blijven.

 34. adamus says:

  snorkel,

  De vezels worden vanuit de VS geïmporteerd; de hogere dollar maakt het spul ook duurder.

  USA als middelman, eigenlijk is alles china.

  kan me nog wel herinneren, begin jaren 90 dat NL sloophout via cuba* naar VS ging, maar dat is allang voorbij.

  *cuba, omdat het hout “ontsmet” moest worden.

 35. @17 de BETAALBAARHEID van een koophuis zou slechter worden?

  En dat onder een quote van een Delftse prof die gewoon een rationele lijn uitzet: huizen gaan jarenlang dalen in prijs.

  En als er inflatie zou zijn en huizenprijzen dalen, dan wordt hetzelfde huis in reële termen (voor inflatie gecorrigeerd) toch steeds goedkoper ?

  De 10-jaarsrente staat op 3,34% (interbancair) zie hem nog niet zo snel naar 7% gaan…
  http://www.vanlanschot.nl/vanlanschot/beleggingsnieuws/beleggingsnieuws.html

  Ondertussen gaat een hele hap beroepsbevolking met pensioen, zal BNP doen stijgen ?

  Geduld.
  Komt u over 5 jaar maar terug.

 36. Buitengewone Japanse woongewoonten doen wonderen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*